Literatura| Moj grad| Život

Vetar zvani košava

amika RSS / 23.11.2016. u 19:39

ВЕТАР ЗВАНИ КОШАВА

 Старо београдско предање каже да ветар звани кошава увек траје одређени број дана, као да је покреће неки моћни хронометар. Кад једном почне, дува најмање три дана, ако уђе у четврти разноси хладноћу све до седмог. Старији суграђани тврде да зна и дуже да развезује своје моћне мехове и да то, тада, траје чак двадесет и један дан. У градским летописима, веле, записане су године када се то догађало и више пута годишње - тада се са запрегом могло преко Саве, па богами и преко Дунава: од куле Сибињанин Јанка до близу Панчева. Али увек дува исти број дана: три, седам или двадесет један...

Који то механизам одмерава? Каква су то мерила, који мериоци?

Слегали су раменима и избегавали поглед:

- То се не зна... А ни не пита...

vetar.jpg

- Дозволите - рекао је човек и пружио ми уску и хладну руку на којој су недостајала два последња прста. - Самостални, што ће рећи независни, истраживач!

- Дивно, старинско занимање - рекао сам љубазно. - Надам се да још увек има посла за вас. Шта се још може истраживати?

- Много тога, господине. Телевизија, филм, туризам, пословна путовања, све то даје само привид. Ми уопште не познајемо овај свет.

Собу је замрачила сенка и кроз прозор ми је махнула насмејана плавуша са нечим блиставим у руци. Нисам успео да видим шта је то, крајеви плаката су залепршали као закржљала крила и понели је дуж зграде, у правцу Теразија.

- Нас истраживања не занимају - рекао сам грубо. - Бавимо се сасвим конкретним стварима.

Човек се обазре по соби и засмеја као да зна нешто што ја још и не слутим.

- Ја сам, господине, истраживач посебног кова. Специјалиста. Ја истражујем кошаву.

 

Године 1996, пре тачно 20 година, објавио сам књигу „Источни рукопис“ и у њој, као завршну причу „која конац краси“ – причу „Ветар звани кошава“ одакле је пренет уводни пасус.

У причи су дограђене једна теорија о настанку кошаве која објашњава зашто увек траје 3, 7 или 21 дан и један догађај који је постао локална урбана легенда. Теорија се заснива на подацима из енциклопедије:

Јак и хладан источни и североисточни ветар у Подунављу, источној Србији и Поморављу, настаје у јужној Украјини и северном делу Црног мора и продире до наших крајева преко Влашке низије и јужних Карпата. Назива се и североисточњак, у Шумадији устока, у Италији греко (grecovente). Дува ниско при земљиној површини до висине од 1 км, са снажним ударима који достижу олујну јачину од преко 100 км на сат (28-30 м у сек). Нагло снижава температуру ваздуха, у јесен и зими доноси поледицу и поспешује смрзавање река, у пролеће неповољно утиче на пољске усеве, на Дунаву подиже високе таласе који онемогућавају пловидбу и преливају речне насипе. Траје више дана или недеља доносећи суво и хладно време после кога настаје влажан и топлији период.

 Пут кошаве? Проверио сам на карти - заиста постоји. Широк и моћан, налик на огроман левак. Сви простори степа и ширине последњег мора сливају се у дунавски теснац и отварају код Београда.

 

- Да имате моћан телескоп - сетио сам се речи истраживача и, злу не требало, весело се осмехнуо - негде са Београђанке или Калемегдана видели бисте магловите кланце и беле капе кавкаских врхова. Био би то поглед низ пупчаник, видик из великог, средишњег ока кошаве...

Зурио сам у карту - простори су били бескрајни. Дани путовања аутомобилом, сати авионом. Покушао сам да замислим ту моћну струју хладног ветра која непрекидно, данима и недељама, хуји преко свих тих шума и поља, изнад бескраја вода и мора трава, између планинских гребена, преко насеља и градова. Увек изнад саме површине, са моћном снагом која траје исти, прецизно одмерени број дана: три, седам, двадесет један...

 

Теорија истраживача (после 20 година он више није књижевни лик, он је личност које се понекад сетим) заснива се на дужини кланаца на Кавказу, који заиста постоје. 

Догађај у наставку овог текста је заснован на чињеници да су тих година многа успешна предузећа „ракетирана“ – свакодневно смо добијали опомене и претње телефоном да нисмо уплатили „спонзорски улог“. Овде ћу га пренети онако како је описан у причи:

 

Сутрадан, градски булевари су осванули прозрачни и сетни као мелодије из прошлих времена. На светлом платну неба мировале су огољене гране исцртане тушем.

Негде далеко, непогрешиви бројчаник се померио за још један окрет и искључио моћне мехове кошаве. Почињао је двадесет други дан и Велики Мерилац, онај који је имао толико снаге да све покреће пуне три недеље, сада је показао и праву моћ - све је одједном зауставио, као да је окренуо прекидач.

На петом спрату ствари су још подрхтавале од доскорашwег хука кошаве. У угловима се љуљала ноћ, издужене сенке су се премештале по соби. На лакираној плочи стола, као на води, пловиле су три чашице пуне лозоваче.

Сенке су почеле да бледе када се појавио на вратима, посрћући под теретом. Прискочио сам да помогнем и замало да ми балон излети из руку - у њему је нешто дивљало, тешко и још увек моћно.

- Ево је – објавио је истраживач победнички. – Ухватио сам кошаву!

Балон смо поставили на плочу стола и истраживач је вешто засукао плетену облогу, као рукав кошуље: у замагљеном средишту наслућивало се нешто безоблично, налик на сенку прекривену веловима.

- Виде га само, како се притајила! - рече истраживач и лупну по стаклу: - Сад се покрени, бештијо ниједна!

Унутра је нешто бљеснуло као брз поглед непознатог ока и опет су све прекрили меки, дрхтави велови.

- Откриће се већ она, док ми ово испијемо - рече истраживач.

Пружили смо руке да наздравимо, а наши недовршени покрети су се умножили у лакираном огледалу стола и потонули у дубину. Тада су врата одскочила и треснула о зид, у собу је хрупила тројка у широким сакоима јарких боја.

 

Питали су ме после:

- Чује се да имаш сјајно обезбеђење. Све сами професионалци!

- Обезбеђење? - зачудим се.

- Екстра класа, кажу. Зачас су средили шесторицу!

- Била су тројица! - исправим их неопрезно.

- Ето видиш! Не прича се узалуд. Него, ако није тајна, чему ти служи онај жути дим?

- Дим је њихов - покушам да објасним. - А мене нису ни такли.

- Па наравно, кад имаш тако сјајне момке!

- Немам ја никакве момке, откуд ти то?

- Није него... Сам си их средио, онако успут... Па сви већ знамо како то иде...

 

Заиста, морам поново да кажем: нису ме ни такли. Али су зато разбили све остало. Мог госта су изгурали у ходник, све до лифта, плочу писаћег стола су ми распремили једним покретом и пажљиво истресли све фиоке, активирали димну бомбу жуте боје и пуну флашу разбили о слику. И док је лозовача цурила низ зид упијајући лелујаве врхове жутих праменова дима, онај у бордо сакоу је дограбио балон.

- Не то! - узвикнуо сам. - То не дирајте!

Погледао ме је подругљиво и пружио ми лист папира.

- Ово је за тебе - рекао је. - Наш мали подсетник.

Затим је лагано одврнуо затварач, оборио балон и гурнуо га са стола. Видео сам како пада, моје руке су биле кратке и далеке а тада је кроз собу прохујао брз, дубок уздах, за тренутак је изгледало да је сав ваздух нестао, сенке су се узвитлале а жути праменови дима расплели у вијугаве кончиће, балон је бљеснуо искричавом светлошћу и лагано се приземљио на под. Нешто налик на бескрајну муњу излетело је из њега и у моћном тутњу испунило собу јарком светлошћу разбацавши момке по угловима. Затим је светлост утрнула, тутањ утихнуо, још су само искрице играле око мене као да ме испитују. Момци су лежали искренутих глава и ја побегох из собе па из зграде, носећи бљештаву мрену у очима. Иза угла погледах: жути праменови дима су се пробијали кроз прозоре петог спрата и нестајали у нејасном, узнемиреном небу.

 

- Неће ти бити лако - клима главом пријатељ. - Неко време те нико неће дирати. А онда - кад почну да се смењују!

- Зашто да се смењују?

- Како зашто? Па ти си сада човек који је убио Либерти Валанса! Долазиће да докажу да су бољи!

- Од кога бољи?

- Од твојих момака, него од кога... Зато појачај екипу, ваљаће ти...

 

Онај папир - подсетник који ми је тутнут у руку чувам још увек. На њему су сви подаци о мени и члановима породице, бројеви телефона и адресе, места где радимо, учимо или залазимо, са ким се дружимо... Повремено га са интересовањем прочитам откривајући понешто непознато о мојим ближњима и подсећајући се својих дискретних странпутица. Заиста, ако је професионалност врлина у сваком послу, овај папир је још један доказ њених високих могућности...

 

Истинит догађај је био мало другачији, али кога интересује истина? Легенда је занимљивија, лепша и – записана. Једино још нема одговора на питање:

-          Зашто кошава увек траје три, седам или двадесет и један дан?

 

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 19:43 23.11.2016

Košava je lahor

Košava je blagi povetarac...

amika amika 19:45 23.11.2016

Re: Košava je lahor

Košava je blagi povetarac...


Јесте, кад престане да дува...
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:01 23.11.2016

Re: Košava je lahor

Lepa tema, beogradski vetar uhvacen slovima....
zilikaka zilikaka 20:03 23.11.2016

Re: Košava je lahor

Košava je blagi povetarac...

E, aj sad, pričaj nam nešto, naročito Vrščanima.
Koliko se sećam, naši građevinski standardi za tu regiju su baratali sa maksimalnom brzinom vetra do 120km/h, (molim prisutne građevince da prokomentarišu), što će reći da stotku imaš kad oćeš, a ova tvoja snajka dreči za istih tih 100, ko da to svet video nije.

...a i ono drvo, kako se ne bi srušilo kad se na snimku lepo vidi kako je iznutra bilo skroz trulo.
Moš misliti, Toronto...
amika amika 20:10 23.11.2016

Re: Košava je lahor



Ово није Торонто, ово је у Београду.
amika amika 20:11 23.11.2016

Re: Košava je lahor

beogradski vetar uhvacen slovima....


Кошава? Она је неухватљива.
gedza.73 gedza.73 22:06 24.11.2016

Re: Košava je lahor

zili
E, aj sad, pričaj nam nešto, naročito Vrščanima.
Koliko se sećam, naši građevinski standardi za tu regiju su baratali sa maksimalnom brzinom vetra do 120km/h

I pazi sad šta ti je mozak i sećanje.
Vojnička godina u Vršcu. Uopšte se ne sećam vetra niti hladnoće, nikad se više nisam naspavao i nigde najeo boljeg bureka sa jabukama.
(ali i dalje mislim da je tih 365 dana totalno bespotrebno i glupo traćenje života)
kosta.babic kosta.babic 21:50 23.11.2016

Vetar zvani košava

Košava je jedan od onih mitskih fenomena koji su prerasli prosto meteorološko tumačenje i ušli u legendu.Od Đerdapa preko ušća Morave i južnog Banata ne postoji čovek koji se nije susreo sa ovim vetrom.Šteta što nema svedočanstva ljudi koji su naseljavali Lepenski Vir ili živeli u sojenicama Starčevačke civilizacije ali zato Vinčanska civilizacija ima neke dokaze.Naime po rečima mog prijatelja Dragana Jankovića arheologa i kustosa Vinčanskog nalazišta na blatom tek oblepljenom zidu kuće ostao je trag nečeg što bi mogli nazvati Džemperom.Po njemu to je dokaz da su se tako branili od Košave.
amika amika 22:35 23.11.2016

Re: Vetar zvani košava

na blatom tek oblepljenom zidu kuće ostao je trag nečeg što bi mogli nazvati Džemperom.Po njemu to je dokaz da su se tako branili od Košave.


Ако је са југо-источне стране куће онда може да буде заштита од кошаве...
tasadebeli tasadebeli 15:56 24.11.2016

Бистрооке

Не знам зашто кошава траје колико кажу да траје, али исто тако кажу и да је кошава главни кривац што све Београђанке имају тако бистре очи.




amika amika 19:16 24.11.2016

Re: Бистрооке

кажу и да је кошава главни кривац што све Београђанке имају тако бистре очи.


Ама не, Тасо. Имају бистре очи зато што су гледале Бранка Коцкицу и слушале Чорбу и Балашевића.
kosta.babic kosta.babic 19:30 24.11.2016

Re: Бистрооке

Ама не, Тасо. Имају бистре очи зато што су гледале Бранка Коцкицу и слушале Чорбу и Балашевића.

Mislim da je zbog toga što su lepe i pametne i što su iz Beograda.
tasadebeli tasadebeli 21:28 24.11.2016

Re: Бистрооке

kosta.babic
Ама не, Тасо. Имају бистре очи зато што су гледале Бранка Коцкицу и слушале Чорбу и Балашевића.

Mislim da je zbog toga što su lepe i pametne i što su iz Beograda.











Куку, црни Коста (и Амика), када је Чорба промовисала овај албум пре него што се и појавио у продавницама, било је лето, ја тек завршио другу годину гимназије и отишао са друштвом на море у Ровињ. И Чорба је пет вечери узастопце свирала у том кампу Монви где смо се ми били ушаторили и ми смо свих пет вечери ишли да их слушамо.

Да бисмо после у августу отишли и на велики концерт на Калишу на Звездином игралишту (КК) да бисмо их слушали и по шести пут у року од месец дана.


Од тада је протекло 35 година.


Успомене из младости...


Додуше, ми смо на тим концертима највише волели да урламо уз песму:






са тог албума.



П.С. - А мени, пак, интимно са тог албума најдража песма је била:







Њу сам највише волео.
zilikaka zilikaka 21:53 24.11.2016

Re: Бистрооке

Чорба је пет вечери узастопце свирала у том кампу Монви

E, što ti je život...
I ja sam nekoliko puta u tim godinama bila tamo, al Taso, Monvi nije bio kamp, neg neki bungalovi.
Kamp u tom kraju bio Polari. Za ono vreme sjajno uredjen. Bila i tamo.

To nam valjda beleg tih generacija da se letuje u Rovinju.

...Čorbe se ne sećam.
Znači, bila neku godinu kasnije, (iz čega se može zaključiti da sam ipak od tebe mladja.)
tasadebeli tasadebeli 22:47 24.11.2016

Re: Бистрооке

zilikaka


al Taso, Monvi nije bio kamp, neg neki bungalovi.




Ма све ми се то избркало, ти називи...


Памтим једино да се нудистички камп звао Монсена...

Јел' тако?

И да се, када идеш у Ровињ, са воза силазило и у воз улазило у Канфанару.


...Čorbe se ne sećam.

Znači, bila neku godinu kasnije, (iz čega se može zaključiti da sam ipak od tebe mladja. )



Него шта си!

Клинка, бре!

Ја сам тамо био, мислим, четири пута.

Два пута као млађи основношколац са бабом и дедом у кампу Београд, једаред 1981. у том поменутом кампу којем не знам име и последњи пут, после матуре у гимназији а пре одласка у војску 1983, у кампу Београд. Тада сам и најдуже боравио у Ровињу, неких месец и по дана.

И тада сам се упознао и провео неко време са ликовима из бенда Аринка и тингл-тангл. Сјајни ликови, старији од мене ихај, али су ме прихватили у друштво на равној нози иако сам био, у ствари, клинац за њих.

(Слагао бих те када бих ти рекао да нисам потајно био маликице заљубљен у Аринку, само што су она и Франци били пристојни и нису ничим показивали да се то на мени види. )


С њима сам се осећао као да сам постао члан путујућег циркуса...






А ишао сам тог лета и у Водњан да се видим са Gustaph y njegovi dobri duhovi.

Човече, све те слике, сећања, из тог времена пролазе ми опет испред очију искључиво уз музику!



amika amika 00:36 25.11.2016

Re: Бистрооке

Човече, све те слике, сећања, из тог времена пролазе ми опет испред очију


Krajem sedamdesetih dvadesetog veka
bilo je u meni nesto od coveka
ja sam davno mrtav jos od onog dana
nas troje u sobi i moja sahrana

А може и ово:

Postoji put koji namernike bira
tajnovit drum uvek najboljima sklon
jer nekad nebo samo crne
dirke svira i trazi notu za taj ton

49 41 49 41 02:22 27.11.2016

Eol

Stribog, in East Slavic mythology, the god of wind, born from the breath of Rod. His name goes back to the ancient roots of "Strega", which means "big", "paternal uncle." Such a value is found in "The Song of Igor's Campaign", where the winds are called "stribozhimi grandchildren." Being a master of wind Stribog can cause or stop a storm front, or any other phenomenon associated with the wind.Slavs celebrate day Stribog August 21.






Istocni vetar ima kcer za zapadni udatu
Kad god je poseti; vraca se kuci plac(h)uci.
amika amika 14:56 27.11.2016

Re: Eol

Istocni vetar ima kcer za zapadni udatu
Kad god je poseti; vraca se kuci plac(h)uci.


Добре фотке, и занимљива прича о кћери. Одакле је то?
49 41 49 41 15:19 27.11.2016

Re: Eol

amika
Istocni vetar ima kcer za zapadni udatu
Kad god je poseti; vraca se kuci plac(h)uci.


Добре фотке, и занимљива прича о кћери. Одакле је то?


Vrlo stara kineska izreka.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana