Društvo

ROAD TO HELL

Aleksandar Stosic RSS / 27.11.2016. u 16:15

Gost autor: Kristina S.K.

Kada su od strane države formirane profesionalne komore i uvedene licence, verovatno se smatralo i očekivalo da se komore bore za očuvanje profesionalnosti i stručnosti svojih članova. Međutim, ova udruženja su postala izolovana ostrvca u turbulentnim tranzicionim vremenima.
Nedavni slučaj nesavesnog rada lekara (još nerazjašnjenog u potpunosti) koji je kao posledicu doveo do smrti osmogodišnjeg dečaka opet pokazuje nedostatak reakcije profesionalnih udruženja. Šta ona treba da rade u ovakvom slučaju? U pitanju je obavezna licenca koju lekari plaćaju i koju im ta Lekarska komora oduzima ako ugroze uslove licence. Ovde komoru ne treba da predstavlja samo rukovodstvo, već svi članovi komore, a to su hiljade licenciranih lekara koji treba da brane profesionalnost i reputaciju struke. Njima je u interesu da se pronađe stvarni uzrok ovakve katastrofalne tragedije i adresiraju svi problemi zbog kojeg se nešto ovako desilo.
Isto je i sa Inženjerskom komorom i licencama koje se izdaju. Nedavni slučaj krađe ograde na autoputu Ljig Preljina, otkrio je propust izgradnje pasarele za životinje. Propust nije slučajan. Udruženje lovaca se i pismenim putem obraćalo u toku pripreme projektne dokumentacije, ali ništa nije urađeno po tom pitanju. Ogroman rizik po vozače koji je nastao krađom zaštitne ograde bio bi umanjen da je ovakva pasarela za životinje izgrađena. To je standardna praksa i omogućava da većina divljači nastavi uobičajenom putanjom svoj prelaz bez rizika da ugrozi bezbednost vozača.
Primera je mnoštvo i u jednoj i u drugoj struci. Alarmantno je da ogroman broj profesionalaca koji su članovi ovih komora ne smatra da treba da reaguje, pa se time odobrava da kukolji ostanu u žitu.
Licenca treba da bude privilegija odabranih stručnjaka koji svojim imenom stoje iza svoje licence. Takvi profesionalci neće podleći pritiscima tapšanja po ramenu ili udarcima u bubrege od strane političara ili finansijera i menjati svoje stručne odluke. Oni neće davati nekompetente izjave, kriti se iza institucija i tražiti izgovore za greške. I sve dok se profesionalci uče da popuštaju dnevnoj politici, mi ćemo se voziti putevima ka paklu.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kosta.babic kosta.babic 17:45 27.11.2016

ROAD TO HELL

Sujeta,pakost,zavist,neznanje i oportunizam.Mentalitet.Shvatanje morala.Tri države za 20 godina a da nismo mrdnuli sa iste adrese.Društvena preduzeća.Kulaci i proleteri.Proleterska revolucija.Drugovi i gospoda...
iqiqiq iqiqiq 10:19 28.11.2016

Re: ROAD TO HELL

i ako smem da dodam: nedostatak odgovornosti kao i partijska knjižica kao zaštita, a ne licenca

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana