LUTKINA KUĆA GOSPOĐICE K.

Sestre Bogavac RSS / 05.04.2008. u 05:32

(beleška o jednoj Ani)

Sve se to zbilo... dve hiljade i neke... pre druge nego četvrte... možda treće?... nisam sigurna. U svakom slučaju, pre dolaska Telenora. Pre nego što se Karić kandidovao za predsedika. Pre redizajna „Politike". ... Znači, odavno.

U to vreme, pisala sam za ženski magazin „Ana" - onako neke, sladunjave, razbibrižne tekstove na razne temice i teme. Uredicama sam jednom predložila da napravimo rubričicu pod radnim naslovom „sve srpske Ane", gde bismo objavljivali intervjue sa Anama, iz sveta kulture, sporta, mode... muzike, biznisa... Nije važno! Samo da su lepe, uspešne i da se zovu Ana. Ideja im se dopala.

Šta više, usledilo je zastrašujuće pitanje:

„Jer možeš da napraviš osamnaest takvih intervjua za sledeći broj?" ...

Koliko, bre?

„Osamnaest. Magazin „Ana" slavi osamnaesti rođendan, i baš bi bilo zgodno da rođendanski broj otvorimo takvim blokom intervjua. Ne moraš mnogo da se trudiš oko pitanja... osmisli to više kao neku rođendansku anketu, samo gledaj da nam Ane budu što razvnovrsnije. Imaš deset dana. U redu?"

Deset dana za osamnaest raznovrsnih Ana?!

Na vrhu jezika mi stoji odgovor: „Naravno da nije u redu!"

Umesto toga, čujem se kako izgovaram: „ U redu." , ugrizam se za usnu, ali (dođavola!)- već je kasno... Polako shvatajući na šta sam pristala, brzo istrčavam iz redakcije.

Već kod Šumatovca, pozivam Ane iz svog imenika: Zarubica, Tomović, Vujanović... pristaju. Lepo. Šta sad?! ... Idem ulicom i mrndžam prezimena koja se slažu uz ime Ana... Ana Stanić! Savršena ideja.... Ana Nikolić što peva pesmu „Januar"... J- ANU-ar... Ana Kurnjikova... da, dobra, ali sasvim neupotrebljiva pomisao... Idemo dalje: Ana, Ana, Ana... Maljević! ... Ana Frank? ... Ne, ne ... Ana Nimani?... Ne kaže se Ana nego „Zana" Hodam. Zastanem. Podignem pogled i iznad sebe ugledam bilbord. I to koliki!... Nadvio se nad čitav Zeleni Venac. Lepotica sa mobilnim telefonom... Piše: „Moja mreža" ...

Ana Karić!

Sjajno, izvrsno, ... raznovrsno!

Sastavljam rođendanska pitanja. Nice & easy, ništa preterano. Kao: idealan rođendanski poklon... Ili, kako zamišljaš najluđu proslavu svog rođendANA... Da li postoji neka Ana kojoj se diviš... Sve u svemu, čisti šiparički leksikon.

Stvari postaju zabavnije, kad počinju da stižu odgovori. Raznovrsne Ane dokazuju da se na glupa pitanja, može odgovoriti pametno. Ili bar: šarmantno. Recimo, to o rođendanskom poklonu. Zarubica mi poverava da godinama želi disko kuglu. Ana Stanić primećuje: idealan je svaki poklon po kom vidim da je namenjen baš meni. Ana Tomović piše o knjizi „Lek od breskvinog lišća" koju je nekad dobila, i koja joj je promenila poglede na svet... Govore mi i pišu o svojim drugaricama Anama, iz osnovnih škola, Anama sa beogradskih ćoškova, Anama iz frizerskih salona, Anama kojima se dive. Svojim bakama Anama, po kojima su dobile ime...  sve ide lepo, sem što se na telefon Ane Nikolić javlja neki mnogo strogi baja, uporno me ispituje i nešto mulja, tako da me provocira da ga prijavim kao nasilnika u porodici... kasnije, saznam da je dotična pevaljka u šemi s nekim „kontraverznim biznismenom" , pa odustajem - prežvrljam njeno ime sa spiska od osamnaest veličan(a)stvenih... Tada se ponovo dosetim Ane Karić i upotrebivši pola novinarskog Beograda, najzad dolazim do njenog vrlo lepog telefonskog broja... Skoro da nisam morala ni da ga tražim. Bilo je dovoljno da s pozivnim 063 uparim šest cifara koje se najlakše pamte.

Pozivam. Predstavljam se. Objašnjavam (doglupi) koncept.

Ana Karić je veoma prijatna sagovornica.

Ljubazno mi persira, postavlja precizna potpitanja, sve u svemu odaje utisak ozbiljne i profi osobe, dobre za saradnju. Pitam je da li joj više odgovara da joj pitanja pošaljem mailom, ona diktira svoj mail i ja ga presrećna zapisujem. Odlično!

Moj dead line je blizu i sama ideja o tome da nećemo morati da se nalazimo, gubimo vreme na upoznavanje i razgovaranje, čini me vrlo srećnom.

Šaljem pitanja. ... Nema odgovora.

Posle dva dana, već u velikoj stisci s vremenom a i prilično izmorena od svog tog ANANISANJA, ponovo je pozivam. Da li je primila mail? Da li je sve u redu?

Naravno, sve je u redu. Pitanja su VEOMA LEPA, divna. (?!)

Bilo bi dobro da se nađemo sutra u podne, u vili „Jeleni" pa da završimo taj intervju.

Oh, ne. Ipak nisam uspela da izbegnem viđanje. Nema veze... Nikad nisam bila u vili „Jeleni" , a i - Ana Karić je mojih godina. Otkud znam?! Pretpostavljam da bi mogla biti simpatična... ako ništa, bar smo vršnjakinje. Razumećemo se, kapiram, po toj nekoj generacijskoj liniji. Tako se tešim, dok odbijam glupa pitanja koja mi padaju na pamet.

Šta da obučem? ... Bože, Milena, koji si kreten! Šta da obučeš?! Bilo šta! Ideš na intervju, ne na dobrotvorni bal Milanke Mare Karić...

No, sutra u 10 do 12, dok stojim na uglačanom ulazu u vilu, u naradžastim Converse patikama, tregerkama i cvetastoj majici- ne mogu da se ne osetim glupo.

Ipak je trebalo bolje osmisliti „casual friday" modnu kombinaciju.

Osoblje u tamnim, svilenim odelima odmerava me čudno i prezrivo, nije im jasno šta ja tu radim. Objašnjavam... Sledi motorola-dogovor... U redu, kažu mi. Da uđem i sednem: „Sačekajte ovde, Gospođica će doći za koji minut."

Nude me pićem... i meni je iz nekog razloga od tog prijatnog pitanja, najednom nekako neprijatno. Pije mi se espresso ili kisela voda, ali tražim đus. Valjda zato što je sama reč „đus" kraća od porudžbine „produženi espresso s mlekom" ili još gore: „kisela voda" nakon koje sledi pitanje: „Gazirana ili negazirana?", na koje bih opet nešto morala da odgovorim. Đus je odličan!

Kad god se u kafani osetim glupo, naručim đus. Glupo, kratko, kiselo. Ne odaje ništa.

I stvarno, đus stiže u rekordnom roku, ali ne i Gospođica Karić.

Mora biti da zapravo nije kasnila više od desetak minuta. U mom subjektivcu svi ti "žuti minuti" u kojim gledam čašu đusa- koja gleda mene, dobijaju neku čudnu ekstenziju, pa mi se čini da čekam godinama, i da sam za svo to vreme u tišini, možda zaboravila da govorim... Značajno se nakašljem... drndam po diktafonu...tek da nešto radim.

A onda se holom prolama hor: „Dobar dan, Gospođice!" , „Gospođice, da li ste dobro?". „Kako ste danas, Gospođice?!" ...

Gospođica ulazi u velikom stilu. Isfenirana. Lepo našminkana.  Poslovno odevena. Kosa joj pada niz leđa, okolo se širi zanosan miris parfema. Hoda za pet, na dvadeset pet cm štikli. Pod rukom drži laptop... mali, srebrni... nikad nisam videla manji.

Pružam joj ruku, to je iznenadi, ali mi ipak pruži svoju, mlako. Predstavlja se: „Ana Karić" a zatim konobaru koji se niotkud stvorio poručuje: „Duži espresso sa malo mleka i veliku vodu, negaziranu. Hoćete Vi nešto?"... Ne, hvala. Pijem đus.  

Verovatno da se ni jedna žena moje (metar i dobra volja da rastem) visine, u prisustvu doterane missice ne oseća baš najsigurnije, ali mene ipak napušta početna nervoza.

Na ovom 100% njenom terenu, ona živi kao u kavezu.

Moj teren je sve ono napolju. Sve što okružuje vilu „Jelenu".

Ona nikada nije vozila rolšue po Hajd parku, nije se vraćala peške sa bazena Bulevarom Mira. Ne poznaje nikoga iz ovog kraja, a ja recimo... još iz vremena kad se moja škola tukla s „Vojvodom"... a da ne govorim o osnovačkim izlascima u diskoteku internata Vojne gimnazije... Veoma dobro poznajem ovaj kraj! Uostalom, šta?!

Šta meni fali?! Imam (cca) dvadeset godina, studiram dramaturgiju, prvi tekstovi već mi se izvode, živim s dečkom, u centru grada, radim novinarske posliće da bih pomogla plaćanju kirije.

Super je biti JA!

„Milena- Minja Bogavac", odgovorim jednako poslovno, stegnem joj ruku, kako se u Srbiji radi, zatim sa najljubaznijim smeškom primetim kako ne mora da mi persira. Isto smo godište! ... Po Gospođičinom izrazu lica, vidim da ovo nije trebalo da kažem.

Ona ne ume da ne perisira. Nema često priliku da razgovara sa vršnjacima... Ovo mi ne govori, ali shvatam, pa kad mi još dva puta kaže „Vi" i ja se vraćam u poslovno- učtivi kodeks obraćanja. Školovala se u Londonu. Ove godine, tamo, na koledžu, brani master tezu... tako nešto. I pored prelepih crta rasne Kosovke devojke, u njenom držanju ima nečeg Britanskog. Blagosloven da je Engleski jezik u kom je You i „Vi" i „Ti"!

Kad bismo prešle na Engleski, možda bi ovaj razgovor dve balavice dobio prikladniji ton. No „Srbijo, najlepša bajko, Srbijo, oče i majko!" - do toga svakako neće doći.

Repetiram diktafon. Ona odgovara startovanjem laptopa.

Izvukla je jače oružje... Spustim diktafon. Predajem se.

Gospođica Karić čita odgovore na moja pitanja, sa ekrana.

Kad ih je već otkucala- zašto mi ih, oh, zašto, nije poslala na e- mail?

Nemam pojma. Slušam.

Najbolji rođendanski poklon za nju je džip nekog zvučnog modela, koji je dobila od brata Vladana za osamnaesti. Svaki rođendan joj je, inače, lep. Okupe se sva braća i sve sestre Karić, što je za Gospođicu uvek divno, jer žive i školuju se na raznim stranama, pa nema mnogo prilike da ih sve vidi. Smeju se, šale, nekad zapevaju. Takva su, muzikalna porodica... Ipak, ako bi birala idealan rođendan, svi bi njeni najbliži bili obučeni „u nekog karaktera iz bajke" (vizualizujem Braću Karić kao tri praseta, sedam jarića, Bogoljuba i Maru kao Lepoticu i Zver... ali ništa ne govorim, samo se smešim)  a Gospođica Slavljenica dodaje kako bi za sebe izabrala kostim Male Princeze.

Kako romantično!

Divi se mnogim Anama... Ani Molinari, koja je njena omiljena dizajnerka, i tamo u Londonu, ima baš dosta stvari sa njenim potpisom. Pored Molinarijeve, divi se i Ani Karenjinoj... Ne znam zašto. Zato što se ubila? Ili zato što je varala muža?!

Mora da je zbog hrabrosti. Hrabrosti da poremeti uobičajeni poredak... i pet minuta takve hrabrosti, dođe mi da kažem Gospođici Karić, obezbedilo bi Vam neki PRAVI doživljaj u biografiji. Ne znam šta pod tim mislim... Ni šta da mislim, uopšte.

Zbog takvog jednog, pravog, pravo-opuštenog događaja, vredelo bi sići sa štikli, obući se neupadljivo, i pobeći iz ovog zamka, bez telohranitelja, Mala Princezo... Ostavite, molim Vas, džip u garaži, bežite odavde, sedite pred dragstor, kupite zidarsko pivo i razgovarajte s pijancima! Uzmite autolak, napišite svoje ime na zidu, kupite tri žvake za pet kinti, i strpajte ih u usta i bučno žvaćite! Sedite dve čuke na hladnom betonu, idite na pijacu, birajte kupus i cenjkajte se sa seljankama... ne znam! Možda bi onda razumela da je Srbija DO JAJA, ali da nije „najlepša bajka" ... ili da bajka po svojim književnim definicijama ne odgovara opisu idilične rođendanske proslave koju opisuje. Dođe mi da je protresem, da viknem: HAALOO, to nije istina! Sve što ti znaš, to nije istina! Srbija, Gospođice Karić! Welcome to Srbija! Don't play your high class bullshit with me, nema klasnih razlika u socijalizmu, a nema ni socijalizma- o čemu biste nešto mogli da znate, ako su Vam Tata ili Stric natuknuli... I znam da je sve to glupo!

I znam da ona tu nije ništa kriva!

Pa, ipak njeni odgovori na glupa pitanja više su nego...pa, da. Kao da se u moj šiparićki leksikon upisala prava pravcata Barbika. I baš kad probam da joj predložim da mi otkucane odgovore pošalje mailom, ona iz torbe vadi fasciklu, iz fascikle spreman isprintan primerak. Daje mi u ruku. Hvala, srediću, prekucaću.

Zatim mi pokazuje svoje slike. Za razliku od ostalih Ana u farmerkama, u performansima, na ulici... Ana Karić se slikala u studiju. To je profesionalno odrađen book. Zapravo, reklamni kalendar za mrežu 063 čije je zaštitno lice. Dvanaest meseci, dvanaest dizajniranih kreacija, 12 osmeha missice. Razgovaramo. Kaže da puno radi. Priča o manekenstvu: „Svakoj bi devojci preporučila, ako ima predizpozicije, da se time bavi"... ona to zna... ona je uspešna manekenka... Ona je zaštitno lice mreže 063. Pomislim na njen copysmile iznad Zelenog Venca, a onda zbog nečeg na blesavu Natašu Vojnović, tamo negde, u Parizu... lepu i slobodnu. Ne znam čije je zaštitno lice, ali znam da u životu, kao ni u manekenstvu, nije bila prezaštićena, nikad, tako, kao ova ovde... Gospođica. Ana u epizodi „Vila Jelena" ... Nora u „Lutkinoj kući".

Niko joj nije rekao da su barbike izašle iz mode? ... Ja to, slučajno, znam. Jedna od Ana sa kojima sam razgovarala bila je sedmogodišnja voditeljka upravo održane Radosti Evrope. Za rođendan bi, tako mi je rekla, volela da dobije lutku Bratz. Mala Ana iz Mišarske. Sasvim odrasla, sasvim up-do-date, sasvim normalna devojčica.

Mislim na malu Anu i Anu Karić, kada je bila mala... Rođena je na Kosovu. Nije od uvek živela u ovoj lutkinoj kući... pa, ipak... sve na njoj i u njoj... sve je to tako... tako kao da je tako od uvek. „Plemstvo obavezuje". Druga generacija bogatih. Prva „genetski bogatih". Štagod to značilo, u ovoj zemlji seljaka, gde je ona toliko bogata, a ja toliko manja seljanka od nje.

Narezuje mi slike na CD. Pozdravljamo se bez rukovanja. Izlazim...

Istrčavam na Bulevar Mira. Trčim ka stanici, i gledam vrhove svojih orandž conversica. Počinje kiša... i ja kisnem... zatim upadam u trolu, hvatam se za šipku i visim, kao veseli majmun, do sledeće stanice. Zaljuljam se i iskočim na trotoar. Epohalno! Kiša pljušti. Kisnem, hodam niz mokre Senjačke uličice... Nikada!

Nikada pre i nikad posle nisam bila srećnija što sam ja- JA.

Što mogu da pokisnem i da se švercujem u troli. Što mogu da trčim u narandažstim patikama. Što mogu da nosim majicu na cvetove kupljenu u Sremskoj. Što mogu da govorim „Ti" svojim vršnjacima. Što nisam dobila svoj idealni rođendanski poklon. Što sestre i braću viđam kad hoću. Što znam šta je bajka i šta nije. Što mogu da razgovaram s kim god hoću. Što mogu da napravim osamnaest lakih intervjua za deset dana. Što mogu da pišem i objavljujem šta mi se svidi. Što mogu da se zaljubim u konobara. I da se rasplačem, a da ne pokvarim šminku. Što mogu da pocepam sve svoje stvari bez dizajnerskog potpisa. Što mogu šta hoću, a ne samo šta mi se kaže. Što ako hoću, mogu da upoznam sebe i svet i što niko ne pokušava da mi oduzme pravo na istinu!

Juuu-huuu!

Super je biti JA!

Malo sam doradila odgovore Ane Karić. Štrihovala delove gde ispada zaista...  

Bez obzira, u kombinaciji sa različitim imenjakinjama, ostala je nekako najnesvesnija,  najmanje maštovita. Ali, i najbolje fotografisana!  

Mislim, jbo takav život: kad imaš dvadeset godina i ne sanjaš o idealnom rođendanskom poklonu! Nego ga poseduješ. Jbo posedovanje! Jbo manekenstvo u strogo kontrolisanim uslovima... Laboratorijski život.

Pravili su igrališta za svoju decu. Hoćeš srce da budeš manekenka? Evo, mi ćemo te slikati jer si ti zaštitno lice naše firme. ... A ti, šta ti hoćeš, bebo? Da pevaš? Evo, otvorićemo izdavačku kuću... Snimićemo spot i puštati ga, pre svakih vesti, na našoj televiziji... Odličan način da upropastite rođeno dete!

Stavite ga u akvarijum! Stvorite mu plišani svet. Pustite ga da skoči na glavu, ali ispod obavezno postavite zaštitnu mrežu... da se ne povredi. Da nikad ne odraste... Da zaštićeno od loših, propusti sve dobre stvari u životu. Tako da nikad ne shvati šta znači neuspeh. I nikad šta znači uspeh! I da se uspeh ne meri novcem, ni titulama, nego umorom...

Zadovoljnim umorom osobe koja se izbori za svoj lični cilj.

Malo sam, kao što rekoh, doradila odgovore Ane Karić.

Dopala mi se ta devojka... Ne baš dopala... nego, nekako... otkud znam?! Nikada nisam upoznala takvu. Da, zaprabo mi se dopala. Izazvala je moje sažaljenje.

Posle toga, više nisam pisala za magazin „Ana"... Ustvari, mislim da se i nisam bavila „živim" novinarstvom. To sam shvatila kao fazu koju sam prerasla.

A Gospođica?... Gde li je sad?!

To sam se pitala kada se Bogoljub kandidovao za predsedika. To sam se pitala kad je „Moja mreža" postala norveška. To sam se pitala dok je Karić jeo živo jaje, i posle kad je pojeo nešto drugo... i posle... kad je zapalio.

I čini mi se da je propadanje porodične imperije Braće Karić, najbolja stvar koja se ikad dogodila njihovoj deci.

Gde li su, stvarno, svi oni sad?!

Oduvek mi se činilo da nisu loši ni netelentovani mladi ljudi. Da bi u RnB muzici, manekenstvu, biznisu ili bilo čemu... prošli daleko bolje, da nisu bili deca tih kojih jesu. Da nisu u zemlji u kojoj jesu. Da je ne poseduju. I da ne poseduju ništa, sem sebe samih.

Gde li su sad?!

Minja Bogavac  

 

P.S. 

Na pisanje ovog (b)logizma, inspirisao me je komentar Gorrana, blogera ili komentatora koji se uključio u prethodnu (b)logičnu diskusiju Sestara B. Pa, eto... Hvala mu. I naravno: osmeh!!! :)  

Atačmenti



Komentari (100)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ElectricDreams ElectricDreams 06:28 05.04.2008

Perhaps?

Možda je njima super jer ne znaju za bolje... tj. gore, zavisi sa koje strane se gleda :)
Macak Macak 06:38 05.04.2008

Lepo receno..

Možda bi onda razumela da je Srbija DO JAJA, ali da nije „najlepša bajka"
Macak Macak 06:43 05.04.2008

Da nije tuzno...

..u ovoj zemlji seljaka, gde je ona toliko bogata, a ja toliko manja seljanka od nje.


Lepo sto autorka pazljivo bira reci, ali da nije ovo malo preskromno?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:43 05.04.2008

Re: Da nije tuzno...

..u ovoj zemlji seljaka, gde je ona toliko bogata, a ja toliko manja seljanka od nje.

Lepo sto autorka pazljivo bira reci, ali da nije ovo malo preskromno?


Hehe. Ne, potpuno je neskromno. :)))
Naravno, ne treba ovo "seljanka" shvatiti sasvim doslovno. Prosto, ja obicno tako nazivam devojke koje mastaju da budu princeze... Ne odricem im romanticnost, ali ona je tako nekako kicasta, prvoloptaska i konzumeristicka...
Bajke nisu lagodne nego mracne price, a to sto mnoge male princeze nazivaju bajkama, zapravo su bajkovite reklame.

Jasno je da sam ja takodje seljanka na neki drugi nacin.
Pa, zar bih inace objavila ovaj post?! :)))
marta l marta l 07:09 05.04.2008

….Ça voulait dire on a vingt ans

Eh Minja, sa dvadeset ste sve kao u bombonjeri, celofan sasvim razlicit, a unutra slojevi, sve meksi, sve manje sladji, a u sred neka visnja, kafa, orah, neko JA, nesto ne zna se bas sta, ali bas ga ima I jako je …

a stikle, patike, kisa, dzip…samo celofan, cvrsto obmotan.

Pa sa jos toliko godinica, kada se celofan malo ofuca, a uvek cuva negde onako ispravljen noktom, onda cete se vec negde ti i Ana rukovati, onako na ti.
Ili necete.
ima jos puno cinova do tada, obrti su moguci, zar ne?
I naravno: osmeh!!! :)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:47 05.04.2008

Re: ….Ça voulait dire on a vingt ans

Eh Minja, sa dvadeset ste sve kao u bombonjeri, celofan sasvim razlicit, a unutra slojevi, sve meksi, sve manje sladji, a u sred neka visnja, kafa, orah, neko JA, nesto ne zna se bas sta, ali bas ga ima I jako je …

a stikle, patike, kisa, dzip…samo celofan, cvrsto obmotan.


Lepo receno i prilicno tacno. :)
Ali, znas vec... ambalaza dosta govori o robi koja je unutra.
A obrti su svakako moguci... Ovaj tekstic i jeste pripovest o, kako kazes, celofanu. :)))

Lep pozdrav.
Unfuckable Unfuckable 08:02 05.04.2008

Liči pomalo....

na "Kraljević & Prosjak"
bezdamesepogrešno shvati... ; )))))
Osim toga - možda je mlađana g-đica Karić, po navici, pokušala da se na Balkanu ponaša "po Ingleški"...možda je to - taj stav&pristup - Tamo tako... uobičajeno, a Ovde, opet, jako....neobično......

p.s. - pozdrav Tetki, budućoj... ; )))))))))))
Unfuckable The Čita Svašta Pa I Gloriju
Jeremija Jeremija 09:13 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

Unfuckable
na "Kraljević & Prosjak"bezdamesepogrešno shvati... ; )))))Osim toga - možda je mlađana g-đica Karić, po navici, pokušala da se na Balkanu ponaša "po Ingleški"...možda je to - taj stav&pristup - Tamo tako... uobičajeno, a Ovde, opet, jako....neobično......p.s. - pozdrav Tetki, budućoj... ; )))))))))))Unfuckable The Čita Svašta Pa I Gloriju

a mene potseća na psihološku racionalizaciju poznatu kao kiselo grožđe, odnosno slatki limun....bezdamesepogrešnoshvati :)
Unfuckable Unfuckable 09:21 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

psihološku racionalizaciju poznatu kao kiselo grožđe,


nisam mislio na kiselo grožđe, Џеремаја..........
Jeremija Jeremija 10:32 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

Unfuckable
psihološku racionalizaciju poznatu kao kiselo grožđe,
nisam mislio na kiselo grožđe, Џеремаја..........


Da pojasnim, onda.
Kiselo grožđe:
Gospođica ulazi u velikom stilu. Isfenirana. Lepo našminkana. Poslovno odevena. Kosa joj pada niz leđa, okolo se širi zanosan miris parfema. Hoda za pet, na dvadeset pet cm štikli. ... ona je uspešna manekenka...Pod rukom drži laptop... mali, srebrni... nikad nisam videla manji. Školovala se u Londonu. Ove godine, tamo, na koledžu, brani master tezu... tako nešto. I pored prelepih crta rasne Kosovke devojke, u njenom držanju ima nečeg Britanskog. Najbolji rođendanski poklon za nju je džip nekog zvučnog modela, koji je dobila od brata Vladana za osamnaesti. Svaki rođendan joj je, inače, lep.

Slatki limun:
"...sedite pred dragstor, kupite zidarsko pivo i razgovarajte s pijancima! Uzmite autolak, napišite svoje ime na zidu, kupite tri žvake za pet kinti, i strpajte ih u usta i bučno žvaćite! Sedite dve čuke na hladnom betonu, idite na pijacu, birajte kupus, cenjkajte se sa seljankama....
Što mogu da pokisnem i da se švercujem u troli. Što mogu da trčim u narandažstim patikama. Što mogu da nosim majicu na cvetove kupljenu u Sremskoj... a da ne govorim o osnovačkim izlascima u diskoteku Vojne gimnazije."

No, ne treba biti prestrog, jer to je bilo u vreme dok je autorka:
"pisala za ženski magazin „Ana" - onako neke, sladunjave, razbibrižne tekstove na razne temice i teme"
i dok je bila vrlo mlada, ali odrastanjem obično se i pogledi na život menjaju, da ne kažem životna filozofija.:)))
nikola svilar nikola svilar 11:17 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

p.s. - pozdrav Tetki, budućoj... ; )))))))))))
Unfuckable The Čita Svašta Pa I Gloriju


unf, prva razbibriga zar ne? :)
Unfuckable Unfuckable 11:56 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

pazi kad se ...ODUŠEVLJAVAM....dakle, takvih bisera ima da je to stvarno osvežavajuće.
Ja sam još kao klinac virkao u svakojake sestrine časopise - valjda po sistemu "upoznaj protivnika" i još tada sam se krstio levom i desnom rukom, onako....mladalački....
- počev od rubrika "mali sveti - nikakva pomoć" pa preko raznoraznih kuvara gde posumnjaš da si lociran na Bahamima, najmanje - a ne u sred Srbijice ....pa do nezaobilaznih " kako da izgledate sexy & privlačno iako imate 150 kg i 20 dindži u novčaniku"
Što se Glorije tiče - ima svega....najbolji deo mi je na kraju - feljton o nekoj poznatoj faci i putopis pre toga. ...mada i tu bude bisera....Ono sve između je božemesačuvaj....ali za klonju je, da se ne lažemo - nezamenljiva !
nikola svilar nikola svilar 12:11 05.04.2008

M.

btw, jel ono hristina na slici?
lepa... u skladu sa imenom...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:49 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

a mene potseća na psihološku racionalizaciju poznatu kao kiselo grožđe, odnosno slatki limun....

Ali, NARAVNO!
Devojacka racionalizacija- mogao bi biti podnaslov ovog teksta. :)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:59 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

No, ne treba biti prestrog, jer to je bilo u vreme dok je autorka:
"pisala za ženski magazin „Ana" - onako neke, sladunjave, razbibrižne tekstove na razne temice i teme"
i dok je bila vrlo mlada, ali odrastanjem obično se i pogledi na život menjaju, da ne kažem životna filozofija.:)))


Sasvim tacno. Ih, sta sam se sladunjavih tekstova napisala... Pisala sam ih sa takvom lakocom, da ne mogu da kazem kako u tome nije bilo uzivanja. Bila sam jos, da tako kazem, u ciljnoj grupi zenskih magazina pa me je veselilo da u njima i pisem. Sunjala sam se, razgovarala, razmisljala i inspirisala baveci se novinarstvom. Onda je naravno usledio period kada sam shvatila da je novinarstvo nesto mnogo ozbiljnije od sunjanja po gradu, u slobodno vreme... A i da je pisanje mnogo vise od onoga sto se radi za tastaturom... Mislim da je prelamna tacka u tom "saznajnom procesu" bio bas ovaj susret sa Anom K. , koji mi je inace ostao u vrlo lepom secanju. Eto, to je cist primer uspele racionalizacije. :)

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:08 05.04.2008

Re: Liči pomalo....

p.s. - pozdrav Tetki, budućoj... ; )))))))))))

Hvala za pozdrav, rece nasmejana tetka. :)))

Tamo tako... uobičajeno, a Ovde, opet, jako....neobično......


Upravo. Neko dole rece da prici fali obrt... ali ne. To je ta prica. U pitanju nije nikakav narocit dogadjaj, samo je jedini susret te vrste koji sam imala u zivotu. :)

Hehe
skyspoter skyspoter 09:16 05.04.2008

razmisljanja

I čini mi se da je propadanje porodične imperije Braće Karić, najbolja stvar koja se ikad dogodila njihovoj deci


i srbiji.

samo me interesuje kada ce "sudbina" Karic da zadesi i miskovica?
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:49 05.04.2008

Draga Minja,

trebalo bi da pišem izv. o ministrima na Brdu i radnicima na ulici i tako...a ja čitam tvoju priču i kaaasnim, a nije mi žao. Daklem mnogo lepa priča. Za mene, sa ove strane, žalosna. Za tu Anu jedina priča koju poznaje. U drugoj ne bi umela da živi. Tu Anu su iščupali iz korena i turili u stajliš vaznu sa kristalnim kamenjem na dnu. Dodali jedan bambus da bude minimalnije i živi Ana i vrši fotosintezu. Ta Ana je verovatno sad negde po Londonima, možda samo ponekad se seti da je njenog tatu doletelo neshvatanje njegovog preporođačkog i prosvetiteljskog mahanja salatom...a onda to zaboravi. Ana neće morati da digne kašiku do kraja života. Ta Ana u skupoj lutka-kućici iz nje nikada izaći neće. Što nama može da izgleda žalosno, ali to je dobro i za nas i za nju.
Ja imam dve Ane, jedna mi je definicija Ane, to je Ana http://blog.b92.net/text/1614/DANAS%20SE%20UDAJE%20ANA%20%21/, a ima još jedna Ana, koju nikada tako nisu zvali...o njoj ću ja jednom pisati priču.
Minja hvala za mnogo leeeeepu priču.
Gorstak Gorstak 12:43 05.04.2008

Re: Draga Minja,

Jelica
Ja imam dve Ane, jedna mi je definicija Ane

Eh kad se samo setim kakav je lumperaj bio na svadbi:)))
Mislim da je sa mladine strane Dracena bila najveselija. Da li je, beshe, igrala na stolu ili bila ispod nije bitno.
Bilo je veselo.

Minja
Sedite dve čuke na hladnom betonu

Ovo ce svaka zeMska da ti potvrdi da nije zdravo. Ma ni muski ne mogu toliko da izdrze.

Tekst me je bacio u ozbiljno razmisljanje.
Ne mogu da se ne setim stripa Alan Ford i zivotne filozofije jednog od glavnih junaka (Br. 1):
,,Bolje 100 godina biti milijunas nego jedan dan siromah"

I jos nesto. Ana Stanic je super riba:)
To smo nesto ranije dokazali na nekom drugom Postu.
Onim citatom nje samo si me jos vise uverila u tvrdnju o Ani Stanic.

Lep tekst. Kao i svaki:)

Pozdrav.

G.
Unfuckable Unfuckable 13:06 05.04.2008

Re: Draga Minja,

I jos nesto. Ana Stanic je super riba:)
To smo nesto ranije dokazali na nekom drugom Postu.


...jesmo li...????
; ))))))))))))))))))))
bravar bravar 13:34 05.04.2008

Re: Draga Minja,


trol


..jesmo li...????

i ja se pitam:)))
Uskoro ce A da se prikljuci, pa ce je navrnemo na ovu stranu:)

I gdi ga je D.
Sad ga vidis, sad ga ne vidis:)

a o doticnoj, sta reci.
Deca bogatih zive i zavrsavaju na razne nacine. ima mnogo primera bogate i i glupe dece (gospodjica Hilton), ali ima i nekih drugih svetlih primera.
Ziveti u kavezu... ne znam kako je, posebno u zlatnom kavezu, ali verujem da ne zna za drugo i to je to:)

Neko bi za rodjendan pozeleo da su mu svi veseli, zdravi, na okupu, neko drugi bi dzip:(

I da Ti kazem... Bas me briga gde je i sta radi.
Nek je ziva i zdrava sebi i svojima.

Ocekivala sam neki preokret u tekstu, ali je zavrsnica bila bas onakva kakva sam mislila da ce biti.
dragoljub dragoljub 14:33 05.04.2008

Re: Draga Minja,

I gdi ga je D.
Sad ga vidis, sad ga ne vidis:)

тугае,
горцсџтак мислим да само елабортирали куј је нариба
Gorstak Gorstak 14:50 05.04.2008

Nije trol draga Minja, nadam se:)

D
тугае,
горцсџтак мислим да само елабортирали куј је нариба

Eh moj Dragoljubce,
Tebi nisu dali kurblu uz taj new ubuntu?
Kliknem na ovaj YouTube clip, a ono We're sorry this video is no longer available:(
Mozda da probas sa samarima racunara?
Moj radi na batine. Sve ga straj kad mu pridjem:)
E, da cestitam za diplomu kod Dejana. Idem da procitam kako on to opravlja racunare ili ko vec:)

U vezi trola oko Ane Stanic slozicemo se da je to polutrol. Ipak se pominje u Minjinom tekstu.
Pomenuta je kao pametna Ana pored toga sto je lepa. A to da je Ana i super riba komisija je utvrdila ponovnim prebrojavanjem glasova i bacanjem u korpu svakog listica koji to nije tvrdio.
Na zalost, ili radost, samo sam ja bio clan komisije pa u zapisniku nema nista o nepravilnostima brojanja.
Nema ni zapisnika:)

Da se vratimo na tekst.
Kisnuo i ja u starkama. Nimalo lep osecaj. Pa kad ih skines, a ono miomiris ispuni sobu:))))
Al sam poetican?
Inspirisan sam lepim Postom.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:05 05.04.2008

Re: Draga Minja,

Hvala, Jelice za divan komentar! :)

Što nama može da izgleda žalosno, ali to je dobro i za nas i za nju.

Da, da. Ni ja ne bih umela da zivim ko Ana. Ne kazem da je njena biografija nezanimljiva... Naprotiv! Missica, lepotica, putuje po svetu, skoluje se, radi, sve glamurozno i fensi... zatim tu je i ta gotovo epska prica njene porodice... Kada pomislim na njen zivot, divim joj se sto se tako uspesno bori sa zadatkom "Biti Ja" .

ima još jedna Ana, koju nikada tako nisu zvali...o njoj ću ja jednom pisati priču.

Jedva cekam pricu! :)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:23 05.04.2008

Re: Nije trol.

Slazem se. Ana Stanic je cool. ::)
Gorstak Gorstak 21:27 05.04.2008

Re: Nije trol.

Minja
Slazem se. Ana Stanic je cool. ::)

Rekoh da citiram i da ponovim jos jednom ono sto smo svi znali.

Samo onaj Unf. nesto antiprotivan. Stalno se buni.
Vecita opozicija:))))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:54 05.04.2008

Re: Draga Minja,

Heheh!
E, za sedenje na betonu, nisi u pravu. Kad razmislim, cini mi se da sam bar 10 godina provela sedeci na beogradskim betonima. Mogla bih se nazvati "magistarkom coskarenja", sto me ne razlikuje od vecine bogradske omladine.. Kad bi radili nesto drugo, s tom strascu s kojom filozofiraju na hladnom betonu, ovi mladi ovdasnji, mogli bi da naprave najproduktivniju drzavu na svetu... Medjutim, niko ne zeli da bude produktivan... Naprotiv: coskare i to je bas ono sto hoce. :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 06.04.2008

Jesvala Gorstace,

bilo je nadasve veselo na svadbi, proveselili smo se onoliko :)))
dragoljub dragoljub 01:27 06.04.2008

Re: Nije trol draga Minja, nadam se:)

Ane Stanic

bate ana si je nišliska a mi niški se tolku volimo da eve ninsa blog se nemož sretnemo
dve epizodeiz životami :jedanput mi trebao sstan u beograd da prespavam između mesec il nedelju zavisi od okolnost (okojinebi da pričam)drgar iz niš bezdakaže lepu reč zamen dovedeme do čovekakujimastan ikodkogsi onspav ovaj mi reče nemožme primi jer je imao iskustvo dasu ga taki opljačkali jasiga gledam u moja pet džepana farmerkemi sam imaja dveiljadi guldeni više neg svi oni zajedno al ajd kad miniški nama poverenje u men štaću.

drgi put dadosi svepare zanekuknjigu iostadobez pare zaavtobus troje nišlie netedoše damipozajmu pare negojedan kragujevčenin kog nevido odtad 28 godine tolkoo nasnišlie
Malanika Malanika 22:18 06.04.2008

Re: Nije trol draga Minja, nadam se:)

nije Trol, al Kragujevcani su divni - eto!
jinks jinks 09:24 05.04.2008

Da li bi

za citaoce koji nisu bili u prilici da procitaju clanak o kome pisete mogli da date citav intervju sa svim Anama
Unfuckable Unfuckable 09:28 05.04.2008

Re: Da li bi

+ eventualno da dodate spisak sa adresama i telefonima poginulih u Hirošimi, a ako ni posle toga ne klonete za tastaturom .......dodajte i one iz Nagasakija : ))))))))))))))))))))))))))
Jeremija Jeremija 10:39 05.04.2008

Re: Da li bi

jinks
za citaoce koji nisu bili u prilici da procitaju clanak o kome pisete mogli da date citav intervju sa svim Anama

Unfuckable
+ eventualno da dodate spisak sa adresama i telefonima poginulih u Hirošimi, a ako ni posle toga ne klonete za tastaturom .......dodajte i one iz Nagasakija : ))))))))))))))))))))))))))

možda bi bilo bolje da doda spisak svega što je porodica Karić imala i još ima, a da nastavi sa spiskom imovine i preduzeća koje poseduje Mišković, tast mlađanog Bojana Karića. Tu bi tek imalo da se poradi za tastaturom, a i u vezi je sa temom.:::))))))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:15 05.04.2008

Re: Da li bi

za citaoce koji nisu bili u prilici da procitaju clanak o kome pisete mogli da date citav intervju sa svim Anama


jinks,
vrlo rado... ali, nazalost ne cuvam bas svaki redic koji sam napisala... a i to je bilo odavno... nemam pojma u kom bi moglo biti kompjuteru i da li taj uopste radi.
Naravno, ako nadjem, objavicu... Ja sam do kraja mislila da je to jedna dosta uspela AN(A)keta ... davala je neki cudni isecak iz srpskog zivota. :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:40 05.04.2008

zaista, super je biti ti.

A, super je biti i Natasa V.
A, ovo ti je sjajno, sjajno, sjajno.... Podsetilo me na ono kada jedan covek negde bulji u sjaj svojih cipela. Na nekom vaznom sastanku. Kod Dostojevskog to valjda bese....
" U mom subjektivcu svi ti "žuti minuti" u kojim gledam čašu đusa- koja gleda mene, dobijaju neku čudnu ekstenziju,".
Veliki pozdrav !
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:21 05.04.2008

Re: zaista, super je biti ti.

Hvala, Ninoslave...
Super je biti bilo ko, a i superf je sto je svako bar neko. Hehehe.

Setila sam se sad onog tvog komenatara o tibetanskom verovanju da svako bira roditelje i zivot u kom ce da se rodi... To ti je to... Koliko god svi da kukako i da smo cesto nezadovoljni, zapravo se ni sa kim ne bi menjali. :)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 22:20 05.04.2008

Re: zaista, super je biti ti.

Koliko god svi da kukako i da smo cesto nezadovoljni, zapravo se ni sa kim ne bi menjali. :)))

Normalno. A, bio kralj/kraljica ili prosjak/prosjakinja, jedino kada si sa sobom ok, srecan/srecna si. I to je to.
AlexDunja AlexDunja 22:29 05.04.2008

Re: zaista, super je biti ti.

jedino kada si sa sobom ok, srecan/srecna si.

toliko o drugima:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:31 06.04.2008

Re: zaista, super je biti ti.

toliko o drugima:)))

koliko i o sebi
:))
ceda_urosevic ceda_urosevic 10:53 05.04.2008

Nora

Ne verujem da će se ova drama završiti kao Nora. Ako je ovo nekakva drama uopšte. Naravno, za tebe jeste. Za mene donekle. Ova se završava čarterom letom - kofera punih slatkiša, Nora stiže u London, po mom uverenju, i dalje nesvesna svoje nesreće.
Nego što je ne pita to za Anu Karanjinu, baš me zanima. :) pozz
Marijana Ćosić Marijana Ćosić 12:16 05.04.2008

Princeze

Oh slatka mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji!
:)
Štagod to značilo, u ovoj zemlji seljaka, gde je ona toliko bogata, a ja toliko manja seljanka od nje.


Amen za ovo!

A sto se tice dodira sa svetom oko nas... Kada sam bila mala, motala sam se ko blesava po "nasem" gradskom dvoristu okruzenim nacickanim zgradama, velicine fudbalskog igralista sa zardinjerama, gimnazijom i dadovom. Sve mame su imale pristup standardnom dovikivanju dece, bez frke da ce ih neko oljustiti na ulici. Elem i tamo su pored nase "ekipe iz kraja" visile toliko drugih paraleninh/sub i kontroveznih, odrastali smo svi rame uz rame, a nismo se ni poznavali...Da li generacijska barijera ili su bile u pitanju nocne smene? Ja kao mini me, motala sam se tu posle ili pre skole...

U svakom slucaju mozda je neko nekome skinuo loptu sa drveta ili lupio cvrgu ali chinili smo jednu vrlo sarenu malu zajednicu, deleci isti prostor koji nas je spajao iz dana u noc. Nocne ptice vs klinci daylight.

Tu su svojevremeno visile i simpaticne pijanice, krajnje dobrocudne, sa svojim kucama (takodje dobrocudnim) i veselim pricama i eno ih...i dan danas! pasivni ko osamucene buve (barem ono sto je od njih preostalo) i dalje bleje ispred mog dvorista, kod dragstora na cosku, cevche pivo i pricaju o HC filozofskim temama tipa:

- Znas li brate, da koristis samo 23% mozga?
- Aj ne seri!
- Majke mi...
- Lazare, opet se kunes u majku...
- Ali ne lazem, mame mi rodjene...
-Lazare, nemoj majku molim te!
-Dobro, necu...

:)))
Eto...o malom dodiru sa realnoscu i odrastanju sa istim :).
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:19 05.04.2008

Re: Princeze

Marijana, ovaj tvoj komentar je prava mala prica. I to lepa.
Super je to tvoje dvoriste, da znas... ma, i super je svuda gde ides samo kad "mirise" na slobodu. :)


Hvala ti za diiiiivaaan post.
Grlim,
m.
Shunjich Shunjich 14:46 05.04.2008

jednostavan zivot, rules!!!

joj boze... ne mogu da zamislim da neko moze da zivi takav snobovski zivot... i dan danas pozelim da se vratim u dane bezbriznog detinjstva, kada smo svako vece do kasno u noc ''visili'' na klupici ispred zgrade, pili pivo po parkicima, igrali se jurke i zmurke... ''those were the best days of my life'', sto bi rekao brajan adams....
a sto se tice pijace... moram da priznam da sam tek pre neki dan prvi put bio na pijaci sam... jesam ja isao i ranije kada me keva vukljala sa sobom da joj nosim paprike ili tako nesto... i bilo je hilarious... bas sam se zabavio... cak i natpisima na jabukama tipa ''kise'', ''na kise'' i ''slatke''... ne bih zeleo ni to da sam propustio...
odoh da se vratim u svoj jednostavni zivot, gde je postojanje tako lako i jednostavno, i da ucim za kolokvijum, a mlada gospodjica neka se ''provodi'' u svom zivotu koji je sama sebi zakomplikovala...
Gorio Gorio 15:34 05.04.2008

Lutkina kuća i zidarsko pivo.

Zanimljiv pogled devojke pred karijerom, na devojku rodjenu sa karijerom, treba samo da odabere i plati.
Duži espresso u lutkinoj kući i i zidarsko pivo pred dragstorom su fenomeni izraženiji kod nas poslednjih dvadesetak godina. Ani K. je po rodjenju u nasledstvo pripala lutkina kuća, espresso, karijera ... i ona zbog toga verovatno nema nikakav problem. Problem su ljudi kojima je pripalo zidarsko pivo pred dragstorom. Njih je mnogo više, nisu to želeli, nisu to nasledili, nisu to zaslužili a pripalo im.
Meni se dopada kako Milena vidi sebe, koliko je života u njoj, koliko je radosti u njenim kazivanjima.
Isto tako mislim da Ani K. ne nedostaje ono što Milena misli da joj nedostaje.
Ana K. i Milena su dva sveta, tako je bilo, tako će i ostati.
Milena i njen svet, meni su bliži, draži, stvarniji...što je verovatno normalno.
Možda bi bilo interesantno videti kako Ana K. vidi Milenin svet, ako ga uopšte vidi.


bavard bavard 18:18 05.04.2008

lutkina kucica gospodjice k.

Otkad je sveta i veka tako je uvek bilo...ali ne vide ljudi koji su "gore" one ispod njih NIKADAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!
Ja nisam sedamdesetih imala London niti sam zivela u Bgd - mali i radosti pun zivot u "provinciji"u sretnoj drzavi SFRJ, s vrsnjacima koji su na leto odlazili na svoje more(srece da je za mene to bio Hvar!) a zimi na svoju planinu (opet srece za mene sto je to bilo Pohorje!) i sve tako do studija kada je moralo da se dodje u Bgd jer se tamo studiralo i nesto drugo sem prava i ekonomije! I po tom dolasku, mada sam i komunikativna i svestrano orijentisana na raznorazne sportske/kulturne/koncertne i sl.dogike i mada sam studirala na Filozofskom i visila u knjaza Mihajla, SKC i sl... nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti".I kada sam se vrnula iz svih studentskih Evropa, okoncala studije, govorila jezike...opet sam bila provincijalka, doduse s epitetom streberka (jer sam valjda na vreme,sta ga znam?) okoncala ono o roku sto su moji matorci dibrano placali...
i eto...vama je u Bgd pruzeno da odrastete s mogucnoscu da birate pa eventualno odlucite da budete omladinski,pa odrasli reporteri,dopisnici,voditelji,spikeri,animatori i sl.(ali ajde sad samo da se drzimo "novinarskih profesija" da se muvate po velegradu a g-djici AniK. dato da bude karic(ka) i da se muva po svetu ili Londonu gde je vec???...
I kako ste se vi navukli na svoj zivot i nebiste ga menjali, tako smo i mi svi ostali navuceni na nase zivote, ko u provinciji ko u Londonu...
ah,da... da se ipak ne lazemo odmah bih se menjala sa g-djicom AK da je moguce,(soyons raisonnable!) samo zbog pasosa a za ostalo bi se verujte snasla kolko od odmah!
Gorstak Gorstak 18:59 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

... nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti

Izgleda ni blogerskoj.
Tjah.

Evo ja. Rodom sam iz Beeeeeeograda i relativno duuuuugo na bloooogu. (molim da se ovaj komenter cita naglas, zvace zvaka i oooooteeeezu samoooglasnici kako bi se docarao taj siromasni beoooogradski duh)

Odem na tvoj profil i vidim da si se malopre registrovala. Danas.
Cest je slucaj da to neko uradi samo da bi se istresao.
Da li je to bila namera?

Izgleda da ti nastup nije bio kako da kazem ajd korektan pa te beeeeeeogradjani nisu primali u svoje drustvo.

Za BG moze svasta da se kaze, ali stojim iza toga da je veoma otvoren prema svima.
Ta otvorenost i opustenost je ono sto smeta nekim ljudima iz provincije. Nije lako preshaltovati se na zivot u metropoli.
Beograd je (srecom po mene) bas to.

P.S. Sad me malo strah. Ako si zavrsila filozofski u roku i vratila se iz tih Jevropa ima da me iseckas na komade.
Nema veze.

Zovite me salata:)
nikola svilar nikola svilar 19:04 05.04.2008

paraf

Za BG moze svasta da se kaze, ali stojim iza toga da je veoma otvoren prema svima.


potpisujem
angie angie 19:16 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

ah,da... da se ipak ne lazemo odmah bih se menjala sa g-djicom AK da je moguce


pa ne znam- ja sve moje rachune uredno platila- narochito one za neadaptiranost, ma shta to znachilo i skroz mi je super,...nekako mi moje"narandzaste patike na kishi i tregerice" znache mnogo vishe, bez foliranja i ja znam da to nije za prodaju.
nikola svilar nikola svilar 19:25 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

bavard, napisao sam vam jedan lep opsiran odgovor ali evo obisase mi ga.
u njemu sam rekao kako razumem i vas ali ipak smatram da je komentar
na pogresnom blogu, pogresnoj adresi. cesto se desava
da mi brisu komentare, (jutros su obrisali i cestitku za minju)
i nemam sad nameru da pisem ponovo

u svakom slucaju pozdrav
gde god da ste
nik
Hemičarka Hemičarka 19:31 05.04.2008

Minja,

zaista divna prica. Lepi su ti momenti kada smo srecni zato sto smo bas MI...

I po tom dolasku, mada sam i komunikativna i svestrano orijentisana na raznorazne sportske/kulturne/koncertne i sl.dogike i mada sam studirala na Filozofskom i visila u knjaza Mihajla, SKC i sl... nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti"


I ja sam srecna zato sto sam odrsala u "provinciji", ali nisam imala ovakvih iskustava po dolasku u Beograd. Imam nekoliko stvarno dobrih prijatelja iz Beograda, mada moram da priznam da sam se uglavnom druzila sa "dosljacima" iz prostog razloga sto smo svi ziveli u Studenjaku.

Ova prica o gospodjici K. me je podsetila na jednu koleginicu sa fakulteta. Naravno, dosta se razlikuje, bile smo na TI, studirala je hemiju (posle se prebacila na neki menadzment), ali je uvek bila tip-top nasminkana, sredjena, uvek je na nesto pazila, nikad nije bila opustena, dete bogatih roditelja, sve joj je bilo omoguceno... Jednostavno, bili smo razlicit svet, ona je na nas gledala kao na neko cudo, ne znam, bar sam ja uvek takav utisak imala. Jednom je svratila kod mog druga u Studenjak, nakon sto se on vratio od kuce i, naravno, doneo gomilu hrane koju je njegova mama pripremila i koja je morala odmah da se pojede. On je pozvao drustvo na veceru, znalo se kako sve to funkcionise. Popodne stigne porukada ne jedemo suvu veceru, uvece svako donosi svoju viljusku iz sobe, pravimo zelenu salatu u velikoj plasticnoj ciniji, vec uigrani... Ona je sve vreme pricala kako smo joj svi slatki sto se tako lepo druzimo, kako joj je sve to simpaticno, kako je mnogo lepo sto je jedna od nas pravila salatu, druga prala sudove... Ali, nije htela da jede sa nama, iako je pre toga pricala kako ceo dan nista nije jela i kako jedva ceka da stigne kuci na veceru...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:49 05.04.2008

Bavard

mozda je ovo...:
nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti".I kada sam se vrnula iz svih studentskih Evropa, okoncala studije, govorila jezike...opet sam bila provincijalka

....bilo zbog ovoga:
ah,da... da se ipak ne lazemo odmah bih se menjala sa g-djicom AK da je moguce



man ray loves me man ray loves me 20:48 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Odem na tvoj profil i vidim da si se malopre registrovala. Danas.
Cest je slucaj da to neko uradi samo da bi se istresao.
Da li je to bila namera?

Zasto djonom?
Gorstak Gorstak 21:06 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

mrlm
Zasto djonom?

Priznajem da sam imao malecku grizu savesti zbog napada na novopridoslog blogera.
Mislim da ne gresim, ali ovde jeste bio slucaj ,,istresanja". Voleo bih da gresim i spreman sam da se izvinim.
Kada citam neki Post i naidjem na neki komentar koji me ,,bocne" necim onda svratim i na profil da vidim sa kime razgovaram. Ovde me bocnuo onaj znak (!) iza beeeeeogradski.
Iznenadilo me koliko ljudi se registruje samo da bi nekome sve po spisku.
To neki blogeri zovu i trolom.
Javis se, odvalis nesto zestoko i posle se nasladjujes kako se ljudi upetljavaju.
Ako te moderacija banuje jaka stvar. Malopre si se registrovala.

Eto, to je bio razlog za djonom.
A djon je jedan od meksih udaraca. Mnogo je opasnije laktom, chelom, kolenom... Pa udarci ispod pojasa i slicno. Ovo je bilo samo gazenje vrhova cipela.
Da ilustrujem.
angie angie 21:26 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Odem na tvoj profil i vidim da si se malopre registrovala. Danas.
Cest je slucaj da to neko uradi samo da bi se istresao.
Da li je to bila namera?


pa sad nisam sigurna da si ti osoba koja treba nekom da drrzi ovakvu pridiku!
dragoljub dragoljub 21:33 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Ovo je bilo samo gazenje vrhova cipela.
Da ilustrujem.

druže gorštak,ima i toga,niste baš svi zlatni kao ni mi provicijalci,ja nisam studirao u B.ali sam dosta skitao i mogu da kažem da sam sretao svašta od normalnog upoznavanja i druženja do totalnog nejebavanja,mada mislim da sve to zavisi od mesta ,trenutka i ljudi ,,ja lično nemam velikih problema ali kao što se ni meni svi ljudi nesviđaju tako ne očekujem da se ja svima dopadam,mada su mi se neke kokice iz mog kruga žalile na ovaj problem na početku studiranja šta je dalje bilo neznam ali pšoznavajući ih ne verujem da nisu uspele to što su htele))
večita borba između provincije i metropole
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:48 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

ah,da... da se ipak ne lazemo odmah bih se menjala sa g-djicom AK da je moguce,(soyons raisonnable!)


Ne znam... meni ne zvuci.
Izgleda mi da nesto nisi zadovoljna... Beogradjanina, svojim pasosem, ne znam cime... Ja se stvarno ne bih menjala. Ni sa Anom, ni s tobom, ni s bilo kim. Isto tako, da sam Ana ne bih se menjala sa mnom. I to je, mislim, jedino u redu.

Nadam se da ces steci pasos koji zelis, i za ostalo se snaci, naravno.
Sve najbolje.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:56 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Sto te brisu, Svilare? Ko te brise, bre, covece? :)))

Srdacno te pozdravljam.

Ah, da. Ono na slici nije Hristina. Hristina je naravno, lepsa. A i ne teramo je da pozira u kutiji... Mozda bas zato?

Heheh
Gorstak Gorstak 22:13 05.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

dragoljub
druže gorštak,ima i toga,niste baš svi zlatni kao ni mi provicijalci

Daleko bilo da smo svi zlatni. Statisticki je nemoguce.
Veoma mi je poznat taj stav nadobudnih staaaaarih beogradjana, a svi dosli iz nekih provincija.
Onda nemajuci sta drugo da prikazu izbace argument kako su beogradjani, a ovi drugi koji nisu iz Beograda oni su jelte ,,seljaci".
Zbog tih beogradskih ,,seljaka" mi ostali ,,normalni" beogradjani stradamo.

Odgovor na ovo pitanje ne moze da bude kratak.
U potpunosti se slazem da je to vecita borba izmedju provincije i metropole.
nikola svilar nikola svilar 00:46 06.04.2008

wooow

Sto te brisu, Svilare? Ko te brise, bre, covece? :)))


:) ha ha ha, nevermind, ali da znas kakav sam ti komentar napisao dear "minjau"
(matija dedic ovamo, tena stivicic onamo, drz-ne-daj, deca bogatih,
deca popularnih, deca siromasnih i to sve preko cuprije) smrc, smrc :)

eh da, kutija za lutke. banjalucki umjetnik boris glamocanin (grupa protok)
pravi uvelicane kutije za lutke - (visina cca- 220 cm) i na izlozbi (otvaranju obicno)
devojka obucena u barbiku pozira... to mi bese asocijacija

ovo si videla :) pozz


Unfuckable Unfuckable 01:28 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Ja nisam sedamdesetih imala London niti sam zivela u Bgd - mali i radosti pun zivot u "provinciji"u sretnoj drzavi SFRJ, s vrsnjacima koji su na leto odlazili na svoje more(srece da je za mene to bio Hvar!) a zimi na svoju planinu (opet srece za mene sto je to bilo Pohorje!) i sve tako do studija kada je moralo da se dodje u Bgd jer se tamo studiralo i nesto drugo sem prava i ekonomije! I po tom dolasku, mada sam i komunikativna i svestrano orijentisana na raznorazne sportske/kulturne/koncertne i sl.dogike i mada sam studirala na Filozofskom i visila u knjaza Mihajla, SKC i sl... nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti".I kada sam se vrnula iz svih studentskih Evropa, okoncala studije, govorila jezike...opet sam bila provincijalka, doduse s epitetom streberka (jer sam valjda na vreme,sta ga znam?) okoncala ono o roku sto su moji matorci dibrano placali...


ael ti to nama malo kenjaš po lobanji, jeblo te Pohorje (kosti ostavih tamo) ?

nikada nisam mogla prici "beeeeeogradskoj(!) kasti".

pa logićno je.
Ko bi te normalan, sa takvim provincijalnim komplexima pripustio u auru
Skupljaš i značke, je l' ?
dragoljub dragoljub 01:34 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

pa logićno je.
Ko bi te normalan, sa takvim provincijalnim komplexima pripustio u auru
Skupljaš i značke, je l' ?
*novo

druže okrutan si :)))
AlexDunja AlexDunja 01:35 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Skupljaš i značke, je l' ?

udarnicke????
umberto umberto 01:38 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Ko bi te normalan, sa takvim provincijalnim komplexima pripustio u auru. Skupljaš i značke, je l' ?


uf, al puce samar.
edi-va edi-va 09:51 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

evo jaaaaakaotaaakvaaa, provincijalka nonplusultra, nemam problem niti sam ikada imala saS Beograd ili Beogradjani:)))
Kako se sam postavish, tako cesh biti i prihvacen ... (al' sam mudra jbte.)
Uvek su me svi lepo dochekivali, a josh lepshe ispracali, takodaaa ...

Beograde, Beograde!
Ja voLem tvoje nasmejane ulice (mada vishe voLem Novi Sad hehehe)


@ Gostak, pardon, Kluzo:

vidim vrshish duznost, explicitnoprincipijelan - samo napred:)))
Gorstak Gorstak 11:00 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

evo jaaaaakaotaaakvaaa

al' sam mudra jbte

ti kao takva si mudra uvek :)
takva ti priroda & ostalo.

ch.
bravar bravar 11:56 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

ti kao takva si mudra uvek :)

mudrica oduvek:))))))))

Malanika Malanika 22:46 06.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Dragi Gorstace,nisam se registrovala danas, a opet, delom bih ti potvrdila ono sto spomenu bavard --

dosla ja iz provincije u V Beogradsku - pa krenuli neki nemiri, kako samo ja imala 5 iz Proucavanja knjizevnog dela kod Miljkovicevskog profesora P. Javi se V. koja je bila (da spomenem u njenom stilu) sa Novog Beograda pa kaze : ja zaista ne znam zasto se to tolerise da ti vukovci i kako se to bese zvalo, iz unutrasnjosti, nakupe temo neke petice, pa nam zauzimaju mesta na "rasno zasticenim" novinarskim smerovima, omiljenim u moje doba. Da pojasnim, iz tzv. Unutrasnjosti bila je i preslatka LJ. koja je redovno kasnila na casove iz svog dalekog Koteza, a bogami i preambiciozna Beogradjanka iz Mirijeva T. koja je na svoju veliku zalost strasno trpela zbog roditelja koji je tamo naselishe.

Gledati Beogradjane globalno kao otvorene, je kao i sve paushalizacije, deo zamucujucih, partikularnih obrta u svesti, koji nakon prve startne satisfakcije vode u zacaurivanje - pa ko voli, nek izvoli.

Ja koja sam hajlenderski - from many places-ne mogu da zamislim nesto lepse i normalnije i smatram taj svet - najboljim od svih mogucih.

Segragacija, samo kad pocne, nema kraja - pa se zalazem da svako kriticki razmotri svoju otvorenost.Autenticnot i identitet se dobijaju kad im se prida odgovarajuci znacaj, ali ne veci .-)

Ali van ove kritike - citam, pratim i volim vase (da persiram znam, al ne moram ) snazne i duhovite komentare.

Ne propustajte razlicitost - cista uzivancija.

Poz.
"Provincijalka"

(na hrv. "Dotepenka" - ona sto se nekako "dotepala" - dovukla do Grada - kako to gordo zvuci - valjda na volovskoj zaprezi)
Gorstak Gorstak 01:02 07.04.2008

Re: lutkina kucica gospodjice k.

Malanika
Ali van ove kritike - citam, pratim i volim vase (da persiram znam, al ne moram ) snazne i duhovite komentare.

Draga "Provincijalka",
Mnogo mi je drago sto sam primecen i ,,pracen". Bio bih lazno skroman kad bih rekao da nema veze i da mi nije stalo.
Nesto sam se razmisljao da posle svakog komentara ostavim broj ziro racuna pa ako je neko raspolozen moze da pomogne jos vecoj duhovitosti. Pogleda komentar, kaze u sebi:,,uf ala je duhovit. Idem odma da mu uplatim simbolicnih npr. 100 EUR"
A ja sve duhovitiji:) Izraz bogat duhom bi dobio potpuno novo znacenje.

Strah me samo da mi ne kopiraju ideju ostali blogeri po sistemu kad moze on, a sto ne mogu ja.
Pa pocnu da se registruju tako sto za nick uzmu br. ziro racuna, a za avatar stave logo banke.
Uskoro bi komentari bili ovakvi:
,,Slusaj ti 265-111-8973682-22 ako jos jednom kazes da je moja banka losija od tvoje samo zato sto imaju sediste u centru BG-a ima da ti dodjem pa ces da vidis!"

Malkice sam zbunjen zbog persiranja. To se na blogu radi kad krene vredjanje.
Citam ovaj citat (bezbroj puta ko Kemal Malovcic):
Gledati Beogradjane globalno kao otvorene, je kao i sve paushalizacije, deo zamucujucih, partikularnih obrta u svesti, koji nakon prve startne satisfakcije vode u zacaurivanje - pa ko voli, nek izvoli.

Pa mi jasan samo poslednji deo ono sa voli-izvoli.
Da li se mi ovo vredjamo?

Iz Vaseg komentara skontao sam samo da su Beogradjanke jako slatke. Preslatke:)
Meni su slatke i ove druge. Bez ironije:)
jos jedna Provincijalka
Kako se sam postavish, tako cesh biti i prihvacen ...

Ovo bih potpisao ako ni zbog cega drugog, a ono da sam siguran da je ova Provincijalka razumela citat koji meni nije jasan.

A sad da probam da budem ozbiljan, prema situJaciji, i da se drzim postavljenog pitanja.
Mislim da je zacaurivanje mnogo bitna rec iz prvog citata.
Cest je slucaj zacaurivanja ljudi iz unutrasnjosti ali i Beogradjana.
Stekao sam utisak, mislim da se ne varam, da je to zacaurivanje mnogo intezivnije u malim sredinama nego u Beogradu. Tacnije, treba vise energije ljudima iz unutrasnjosti da se oslobode ,,palanackog" mentaliteta nego ljudima iz Beograda.
Zapetljah se. Mislim da je jasno sta sam zeleo da kazem.
Nemam predrasuda prema ljudima iz unutrasnjosti, ali to nije tema ovog Posta.
Ili mozda jeste?
Karici su poreklom iz Peci. Dobro pivo (sad je to Union Pivovarna), Beli Drim, lepe devojke... Lep grad. Bio:(
Черевићан Черевићан 19:03 05.04.2008

имати ил немати

Прочитах код +Пекића . . .

Čovek je i u običnom životu pametan, lep, dobar, moćan i bogat jedino ukoliko to nisu i drugi, ili ukoliko su ti drugi manje pametni, lepi, dobri, moćni i bogati
Ribozom Ribozom 21:02 05.04.2008

DOZIVLJAJI JEDNE ANE

...mislim da je pisac Selenic (a mozda i Kapor). Tvoja prica je moderna verzija ove.

Dodao bih da treba razumeti i te takva (bogate) ljude. Novac nije jednako sreca.



blogat blogat 21:20 05.04.2008

ana

ana karic je jedna opustena devojka, a u isto vreme ima damsko drzanje...

ovaj tekst je "kiselo grozdje" i nista sem toga...

vise oslikava necije komplekse
anine sigurno ne
bavard bavard 21:41 05.04.2008

Re: ana

i moj komentar je samo na takav tekst i nista vise od toga...sve ostalo spada u tipicno bg foliranje ko 'oce da prizna a ko nece...s'a me gabri!...smaranje nesuvislom analizom...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:44 05.04.2008

Re: ana

ana karic je jedna opustena devojka, a u isto vreme ima damsko drzanje...


Ne kazem... Kao sto rekoh, vrlo je prijatna devojka. Verujem da ima mnogo kvaliteta, i da je jako zanimljiv lik... Cak i dobra osnova za zenski lik u nekoj drami, koju bih volela da gledam a ne bih umela da napisem.. Zato sto je potpuno daleko od mog iskustva, potpuno drugacija od svega sto sam ja.

"kiselo grozdje" - da mozda... ali, vidis, tim mehanizmom odrane, mislim da se svakakvi kompleksi mogu prevazici.
vise oslikava necije komplekse

Moji su kompleksi nesto kompleksniji i nadam se da ti je jasno kako sa stvarima koje me zaista kompleksiraju ne bih izlazila na blog.
Ovo je jednostavno pricica... anegdota... susret dve ni po cemu slicne osobe, koje zive svoje ni po cemu slicne zivote, veoma blizu... Hocu da kazem, nije bas da ujutru ustanem i lupam glavom o zid sto se ni tog jutra nisam probudila kao Ana Karic... Pisala sam o njoj jer mislim da je veoma zanimljiva. Da je licnost kroz koju se sjajno reflektuje opis jednog drustva...
dragoljub dragoljub 22:21 05.04.2008

Re: ana

Ovo je jednostavno pricica... anegdota... susret dve ni po cemu slicne osobe, koje zive svoje ni po cemu slicne zivote,

pa ipak malo se oseća na kiselo grožđe

ako sam ja razumeo žena te ispoštovala,nisam primetio da je bila nedmena ili uvredljiva.sad to što se rodila bogata nije njena zasluga a ni mana.
a ono o kiš,patikama i zidarskom pivu ....čemu,mene podseća na onu:sirotinja se stalno kune u poštenje jer drugo ništa i nema
ps
da ne bude zabune ja sam spadam u sirotinju i živo mi se J..za bogataše al ne bi odbio bogatstvo blo kakvog porekla
man ray loves me man ray loves me 22:38 05.04.2008

Re: ana

ne bih odbio bogatstvo bilo kakvog porekla

stvarno?
3:45

dragoljub dragoljub 23:32 05.04.2008

Re: ana

man ray loves me
ne bih odbio bogatstvo bilo kakvog porekla

stvarno?
3:45


ovo je ipak malo preterano
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:40 05.04.2008

Re: ana

"kiselo grozdje" sindrom

sled osecanja

1. u meni se budi pakosna sirotinja. zavist.

2. sam sebi postavljam pitanje: za koju lovu bih pristao da mu bogoljub bude cale?
o ovome razmisljam kompleksnije, i kao sin a i kao otac.
3. podilazi me jeza.
4. zavist nestaje.
5. obuhvata me sreca i to ne zato sto sam ja ja, nego zato sto ni meni ni mojoj deci karic nije otac.

lepo je govorio platon

man ray loves me man ray loves me 09:59 06.04.2008

Re: ana

ovo je ipak malo preterano


Tekst je super.
Kao i kod Agate Kristi, mada postoji neko ubistvo, ono je potpuno apstrahovano i njegova jedina uloga je da pokrene dogadjaje koji ce da zabave gledaoca. Tako i ovde, postoji neka Kariceva lova, ali njena uloga je samo da postavi dekor za gospodjicu Anu.
To je premisa koja radi u prici i nema problema.
Ali nije premisa koja radi u diskusiji 'da li bih se menjao sa Anom Karic'. Da bi se odgovorilo na to pitanje, treba malo blize pogledati u to kako je zaradjena Kariceva lova. On jeste ratni profiter. Jes da nije tako kul kao Harry Lime, ali ne vidim mnogo razlike, osim sto je Harry sam smislio kako ce da se obogati a brat Karic je iskoristio vec postojeci Slobin template.

Inace, pitanje 'da li bih uzeo Karicevu lovu', koje je ovde hipoteticko, je isto ono na koje je Milos Vasic trazio odgovor kad je nominovan za Karicevu nagradu. Ja mislim da se zeznuo.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:03 06.04.2008

Re: ana

Meni muka pri pomenu na nekog od Karica pa makar to bili i njihovi mladunci. Svi su i vise nego odvratni zajedno sa ostalima sa kojima su u srodstvu, ili sa kojima pripadaju istoj kasti lopova.

U svakom slucaju, napisali ste jedan dobar tekst sa temom koja otslikava danasnju Srbiju u kojoj su uzori neki totalno bezvezni tipovi i bas je lepo nebiti oni.

Gorstak Gorstak 19:56 06.04.2008

Jos malo Karica:)

JP
Meni muka pri pomenu na nekog od Karica pa makar to bili i njihovi mladunci.

Antonije Pusic a.k.a. RASMC (Rambo Amadeus Svetski Mega Car) je svojevremeno predlagao Karicu da zajedno naprave novu televiziju (tek bila zatvorena BK) i da se nova TV stanica zove Pusic-Karic TV.
Bogoljub je bio zauzet pakovanjem pa nije imao vremena da razmotri zaista good business oportunity.
Tjah.

P.S. Vidis da ne mora bas svaka vest o Karicima da bude mucna. Ova nije:)
Mislim
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:14 06.04.2008

Re: Jos malo Karica:)

vucko vucko 21:44 06.04.2008

Ljudi svog vremena

Uh ovo je nešto iz '80-tih - Milanka baš ima frizuru iz tog vremena. A Bogoljubovi brkovi su verovatno retro za to vreme - negde iz 70-tih (podseća na onu reklamu za "Eva" sardinu) :)

Gleda ih čovek ovako na slici - i stvarno ne može da kaže ništa drugo nego - čudo. Ljudi svog vremena. Razumeli su vreme u kome su - i uzeli najbolje od njega. To je, čini mi se, mnogo veći skok na društvenoj lestvici od onoga koji je napravio Mišković - koji je ipak bio socijalistički direktor, tj. nekakva tehnokratska elita.
Gorstak Gorstak 22:03 06.04.2008

Re: Jos malo Karica:)

Evo i ova slicica je bas vesela:)))
Kako da se covek ne nasmesi.
Od dvorista sa klupicom do Vile Jelene.
Nego, gde je Ana na slici?

A kako izgleda Ana sada?
Ili tada. Sve jedno.

Hvala

Malanika Malanika 23:07 06.04.2008

Re: Jos malo Karica:)

Odlicna! Uvek dobro zezanje s Pusicem
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:08 06.04.2008

Re: Jos malo Karica:)

A evo jos malo:Karicke
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 03:31 07.04.2008

Re: Jos malo Karica:)

Link ne radi:(
Kolos sa rodoslovom Kolos sa rodoslovom 21:26 05.04.2008

Hvala

Hvala sto si me svojom pricom teleportovala u Beograd. Beograd je centar sveta upravo zahvaljujucima devojcicama poput tebe. I decacima. Pregrst individualne energije kojom je Beograd protkan cini taj grad najboljim na svetu. Valjda su zato i "sabanezi" nekako simpa.

Hvala, hvala, hvala.
Boki88 Boki88 22:01 05.04.2008

......

Da zaštićeno od loših, propusti sve dobre stvari u životu. Tako da nikad ne shvati šta znači neuspeh. I nikad šta znači uspeh! I da se uspeh ne meri novcem, ni titulama, nego umorom...

Zadovoljnim umorom osobe koja se izbori za svoj lični cilj.

Lepo receno....





Odlican tekst.... Inspirise..........

Pozdrav

Milena Mitic Milena Mitic 22:58 05.04.2008

Divno je biti Ja - A.K., M.B., M.M. ...

Ima ovde komentara koji bockaju na obe strane (tipa "iskompleksirana autorka", "jadna bogatasica" itd.). Cemu to? Nisam videla da je M.B. igde napisala da bi sa gnusanjem odbila novac i mogucnosti A.K. (meni bi to zvucalo licimerno :)), ali bi ih sigurno iskoristila u drugacije svrhe. Ono sto M.B. govori (bar kako sam ja shvatila), je da ne bi 'prodala' ono sto ona jeste za taj novac i mogucnosti. Ali A.K. i nije to uradila - ona prosto jeste to sto jeste, ona jeste stvarno srecna sto je dobila taj dzip za rodjendan, a na kraju dana, to je sve sto se racuna. M.B. je prosto pisala o zivotu A.K. iz svoje perspektive, ne sa stanovista ultimativne istine...(mozda gresim, ne znam, meni tako izgleda :) - dodir sa necim sto bi za M.B. bio kavez, kada bi je neko primorao da tako zivi, ma koliko joj para dao, ju je prosto potsetio koliko ceni svoj zivot, valjda... :) ). Ni ja ne bih nikad menjala svoj zivot za zivot A.K., ne bih ni za jedan drugi, jer to prosto ne bih bila ja, tako da je to pitanje besmisleno. Naravno da bih menjala svoj racun u banci za neki drugi - ako bi mi bilo dozvoljeno da zadrzim i svoje zelje (eh da su mi ova 'pamet' i te pare :) ). Prosto, ljudi su razliciti, neko moze da zivi 'snobovski' i da bude srecan, i ne vidim sto bi on za nekog bio jadan? Neko moze da trci po gradu bez kinte i bude srecan i ne vidim sto bi takva osoba po difoltu bila licimerna ('sladak limun' i slicno). Sreca je kad si tu zelje uskladjene sa mogucnostima - kad se osecas dobro u onome sto si, sta god drugi mislili o tome. Moj buntovni karakter se jako lose nosi sa nametnutim ulogama, pa ja verovatno ne bih bila bas zadovoljna osoba da sam rodjena u okolnistami slicnim A.K., ali to ne cini nju ni glupljom ni jadnom, vec samo drugacijom.

E sad, da se ne shvati pogresno - ovde sam pisala samo o subjektivnom dozivljaju srece dve razlicite osobe ( i, proporcionalno, dozivljaju 'jadnosti' sa strane, tj. koliko je to relativno). A sta ja mislim o pravednosti raspodele novca u svetu , sta bih ja radila sa tolikim novcem, koje bih kampanje ja podrzavala u svojoj manekenskoj karijeri i da li bi to ista pomoglo, je sasvim druga prica. :))
dragoljub dragoljub 23:45 05.04.2008

Re: Divno je biti Ja - A.K., M.B., M.M. ..

Ni ja ne bih nikad menjala svoj zivot za zivot A.K., ne bih ni za jedan drugi, jer to prosto ne bih bila ja, tako da je to pitanje besmisleno. Naravno da bih menjala svoj racun u banci za neki drugi - ako bi mi bilo dozvoljeno da zadrzim i svoje zelje (eh da su mi ova 'pamet' i te pare :)

lepše si rekla ono što sam i sam hteo u gornjem postu da kažem
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:01 06.04.2008

Re: Divno je biti Ja - A.K., M.B., M.M. ..

Draga imenjakinjo Milena!
Hvala ti na ovoj kratkoj i konciznoj analizi... Ne moram sama da se branim i pojasnjavam sta sam ovim tekstom htela.
Mislim, nije ovo sve stvarno nista posebno... ali, jeste tekstic o malom, veselom trenutku kada ukapiras da mozes da se nosis samo sa svojom biografijom... I da je svacija biografija jednako vredna, i ako mozda u drugacijem zanru.


A sta ja mislim o pravednosti raspodele novca u svetu , sta bih ja radila sa tolikim novcem, koje bih kampanje ja podrzavala u svojoj manekenskoj karijeri i da li bi to ista pomoglo, je sasvim druga prica. :))



Sasvim druga, veoma duga prica. :))
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:32 05.04.2008

tek sad sam procitao

do jaja je. skroz.

e, a dajanin sin, princ whatewer is his name, radi na farmi ovaca u australiji. ili nesto slicno. video ja slike negde.

Unfuckable Unfuckable 01:32 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

e, a dajanin sin, princ whatewer is his name, radi na farmi ovaca u australiji. ili nesto slicno. video ja slike negde.


E, a i deca iz Centra, ponekad[/i,] turaju ruke kravama u bulju - do lakta....[i]zamisli ?
I svi živi, after......
dragoljub dragoljub 02:16 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

E, a i deca iz Centra, ponekad[/i,] turaju ruke kravama u bulju - do lakta....[i]zamisli ?
I svi živi, after..

није бате у булју нег ту близу ,помаго ја једној другарици па ветеринарки знаам из прве руке
Unfuckable Unfuckable 02:47 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

pa znam totivelim Lionsheart, imam ortaka - vet, a gradskodete - pa imam info iz prve ruke ; ))))
dragoljub dragoljub 04:22 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

Unfuckable
pa znam totivelim Lionsheart, imam ortaka - vet, a gradskodete - pa imam info iz prve ruke ; ))))

да није Тома београђанин дуго време био овде у ниш док се није решио да жени па баш београђанку те морао да се врати супер лик
Unfuckable Unfuckable 04:33 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

да није Тома београђанин


nie... : )))))))))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:08 06.04.2008

Re: tek sad sam procitao

e, a dajanin sin, princ whatewer is his name, radi na farmi ovaca u australiji. ili nesto slicno. video ja slike negde.


eto ti sad... :)
A ja jutros u nekom sarenom magazinu, vidim slike mladih Karicevih... Bili na vencanju u Indiji, kod neke prijateljice. Lepo. Stvarno lepo.... Bilo mi je drago sto sam dobila odgovor na pitanje "gde li su sad"...

Pazi, Dajanin sin! Na farmi ovaca... Pa to je super.

Znate onu poucnu pricu o coveku koji peca...?
I onda, tu ga na plazi svakog jutra gleda jedan biznismen, kapitalistickog tipa. Vidi ovog jadnicka, kako po ceo dan zabacuje... nekad grize, nekad uopste... Ulovi sebi za veceru, ako ulovi jos nesto- razdeli. Posle par dana, Kapitalista stane s njim da porazgovara, pa ga pita zasto ne prodaje ribu koju ulovi. Pecaros se zacudi: zasto da prodajem?
"Pa, eto, da vremenom usdedis za camac... pa onda pecas sa camca... zatim kupis jos veci camac... dva, tri ribarska brodica... otvoris ribarnicu, lanac ribarnica, zatim fabriku za konzerviranje sardina, zatim dve...."
Pecaros ga pita: "I sta onda?"
Kapitalista: "Onda? .... Onda mozes da radis sta hoces"
"ALI, JA I TAKO RADIM STA HOCU!" , odgovori Pecaros i zabaci.

:)
kazujoshy kazujoshy 00:40 07.04.2008

Lutkina kuca...

Jbt, Minja, pa mnogo je ovo dobro. Do danas su mi Maja Pelevic i Dutja Spasojevic bili omiljeni ''mladi'' dramski pisci, ali posle ovog texta, preuzela si primat definitivno...(ustvari, kada malo bolje razmislim i priznam sebi i svima ostalima, omiljeni su, jer su mi prijatelji..)


Opasno dobar text...Toliko dobrog i preciznog naslova, zatim uvodna ekspozicija, pa razrada likova... pa...ma, sve je kako treba...a radi se o...uh...ima tu svega..ne bih sada da se bavim drustveno-sociolosko-politickim momentima u prici...to je jasno svakome...nadam se.. Ima Zoran Cane Kostic neki stih koji kaze: ''Svaki klinac ima svoju pricu, svaka keva ima svoga chichu, okreni se saznaces, kad umres ziveces...Ljudi nisu isti...''.

Nego, sto se same price tice, sve je veoma dobro zapakovano u pricu o jednom u nizu intervjua za ''neki tamo'' casopis...minijature, tipa, da je doticnoj Ani jedan od omiljenih likova Ana Karenjina je tako precizna i tacna dramaturska odrednca lika i karaktera doticne...itd....Prica sa smislom, sa dvostrukom objektivizacijom tebe kao naratora i ucesnika price...

Dobro, dosta smo se hvalili...Uglavnom, zeleo sam da ti napisem samo da mi se sve ovo jako dojmilo..nacin i stil pisanja...i sve...

Genralno, Karici su inspirativna porodica za neko istrazivanje na temu: kakopocetisvojprivatnibiznisbitinapravommestuupravovremepokrastipareosnovatipolitickupartijuprodatifirmuipobeciizzemlje...

Ko procita razumece....

Pozdrav tebi, a posebno za za onu osobu, zbog koje te tetka sada zovu...

G.

p.s Iako sam ''grobar do koske'', North Force mi se mnogo dopao..Evo, morao sam i ovo javno da priznam....
grofisneki grofisneki 13:15 07.04.2008

100

i ta Ana nikad nece imati svoj blog i to da pise o cemu joj se svidi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana