Politika

Ode još jedna godina

Boris Drenca RSS / 20.01.2017. u 14:26


Godina 2017. je još jedna izgubljena godina u Srbiji. Izbori. Iako su neki redovni (predsednički i lokalni u Beogradu) najavljuju se vanredni (parlamentarni u Srbiji ).

10370816_615339201908912_939358829365917479_n.jpg?oh=77ff24f1c075c18f9236d5ca6276d39a&oe=591C66FC 


‘Again' , smoreno bi izjavila porodica Kozbi kada bi Deniz (igra je Liza Bone ) svečano saopštila da ima novog dečka. Isto bi na srpskom , smoreno, rekla i većina birača u Srbiji.


Stvarno, ponavljanje izbora bez razloga je malo postal dosadnjikavo I podseća na situaciju u septembru 2000. Tokom još jednog protesta opozicije u Srbiji. ‘Ništa, sada će oni malo da štrajkuju , pa će da počne škola, pa će nas opet bombardovati I ništa se neće promeniti', rekla je tada na Radio Pančevu o tome šta misli o štrajku prosvetnih radnika jedna od maturantkinja Pančevačke gimnazije. (istina, tada se, nekoliko dana kasnije, dogodio 5. oktobar ali to je neka druga priča)


Aprilski predsednički ( i parlamentarni ) teško da mogu da imaju značaj septembarskih 2000. godine. Verovatno će vlast dobiti neki glas manje a opozicija neki više ali generalno vladajuća većina ostaje ista (ili kozmetički različita ako se prvi čovek vlasti odluči za promenu partnera).


Razlozi za organizovanje predsedničkih i gradskih izbora su logični i utemeljeni u zakonu (vreme im je) dok za parlamentarne razloga realno nema. Niti je neka nova kriza (kao da ne traje još od osamdesetih) niti je vladajuća većina nestabilna.


Teorije zavere kažu da se vanredni parlamentarni izbori u Srbiji organizuju iz dva razloga. Prvi je utemeljen u ovdašnjim političarskim običajima da se bar šest do sedam meseci kada su izbori ne radi ništa. Dva, tri meseca pred izbore i još toliko za formiranje parlamenta , pa još neko vreme za formiranje vlade. Realno izgubljena godina za građane. Za političare, agencije za reklamiranje i medije to je suprotno. Njima je OK, što je drugi razlog. Političari imaju pola godine (minimum) za gromopucateljne izjave bez neke odgovornosti (što bi otoič rekao Šešelj: Predizborna kampanja , vaš problem što ste poverovali). Mediji imaju privlačne naslove od tih izjava. Agencije trljaju ruke, novac ili ‘novac' menjaju vlasnike, nešto kapne i medijima. Samo se građanima ništa ne menja , osim TV programa.


Šta bi se moglo promeniti na izborima? Realno, malo toga. Ali da krenemo redom, uz ogradu da je sve hipotetički, niti su izbori raspisani niti se zvanično zna ko su kandidati niti koji su izbori u pitanju .

Izbori za predsednika:


Predsednički izbori koji bi morali biti održani ovog proleća zaista zavise od toga ko će biti kandidati na njima. Prva opcija po kojoj bi SNS ostao pri kandidaturi sadašnjeg predsednika može doneti dva scenarija. Prvi da predsednik Vlade Srbije podrži predsednika na način na koji je DS podržala Labusa onomad iI on nije izabran, dok bi u drugom krugu ozbiljnije stao iza njega uz neke unitarstranačke ili unutarinstitucionalne ustupke druge strane. Ili da u drugom krugu otvoreno podrži nekog od ‘opozicionih' kandidata.

Drugi scenario je da predsednik Vlade Srbije odluči da se lično kandiduje . Tada bi kompletan stranački I državni kapacitet bio na njegovoj strani.Sva je prilika da bi pobedio u prvom krugu.

Kakvi god bili scenariji vladajućih za predsedničke izbore oni mogu doneti ozbiljne promene na opozicionoj sceni. Kandidovanje bar četiri (ili pet) opozicionih kandidata će neminovno doneti ‘preslagivanje'.

Kandidatura Vojislava Šešelja može doneti samo dalje jačanje njegove partije što je neka vrsta ‘ulaganja' u parlamentarne izbore.

Boško Obradović I Čedomir Jovanović svojim kandidaturama mogu samo raditi za istu poziciju političkog autsajdera. Jedan kao desničarski nacionalista , drugi kao desničarski antinacionalista.

Jeremić i Janković su druga priča koja može doneti okupljanje opozicije oko njih dvojice. Ukoliko nastupe odvojeno realno svaki od njih dobija između 10 I 15 odsto glasova. Zajednički nastup bi doneo 20%+ . Ovo sve su lične procene. Isto tako mislim da je najveći problem njihovih kandidatura to što bi posvećeni glasači i jednog i drugog pre odustali od izlaska nego glasali za onog drugog.*


Beogradski izbori:


SNS samostalno nije osvojila većinu ni na prošlim lokalnim izborima već je na vlasti u ‘koaliciji' sa DSS (stranka u nestajanju). Sasvim bi logično bilo da ovog puta osvoje manje glasova I da ima je za formiranje vlade potreban koalicioni partner. Sadašnja ‘opozicija' će se pre nadmetati za to mesto nego za ujedinjenje koje bi donelo promenu vlasti. Primera u prošlosti ima dovoljno a pričamo o praktično istim ljudima.**


Parlamentarni izbori:

Iako za njih nema , ama baš, nikakvih razloga I oni su mogući. Ukoliko se aktuelni predsednik Vlade Srbije kandiduje za predsednika Republike onda su neminovni. Razloge za to možemo naći u lakšem vođenju kampanje i obezbeđivanju većeg ili bar odgovarajućeg broja poslanika. Posledica ovih izbora može biti zamena koalicionog partnera i ulazak SRS u vladajuću koaliciju.

To bi bila neka vrsta ‘velikog pomirenja'. Ako ih ne bude ista stvar bi se mogla dogoditi .

Parlamentarni izbori bi mogli doneti opraštanje od nekih likova koje imamo u vestima godinama. Tadić, Velja, Rasim, Čanak, Čeda, DSS (ko god to bio) i Dveri .***


Kampanja je počela. Za sada imamo dva istrčavanja : Janković sa Apelom 100 i Vučić i Nikolić sa vozom. Takvih istrčavanja če biti još. SNS će imati zadatak da zadrži svoju trećinu glasača, opozicija da ubedi apsinente da bi ipak mogli da izađu na izbore.


Ako sve bude kako sada izgleda da će biti, možemo očekivati da će posle ulaska Srbije u EU (ili neki od derivate) 2021. godine u parlamentu sedeti Vučići, Dačići, Jankovići, Jeremići uz po nekog ‘nezavisnog' levičara i desničara.

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Boris Drenca Boris Drenca 14:27 20.01.2017

*

Medijski se potenciraju tri kandidata Vučić (Nikolić), Janković I Jeremić. Druga dvojica su opozicioni I njima jeste zadatak na ubede ljude koji su ‘prekočili’ nekoliko izbornih cilkusa da izađu na birališta ako žele rezultat. Trenutno je problem I u tome da su im pristalice oštro suprotstavljene. Koliko vidim Jeremić ima priličnu organizaciju iza sebe I nešto kao program. Janković se blago istrčao sa Apelom 100 I najavom kandidature a ne vidim da ima jaku mrežu podrške. Intelektualci građanske opcije, umetnici I novinari nisu baš velika baza van urbanih sredina. Svakako obojica mogu okupiti oko sebe pristojan broj ljudi što bi za neke sledeće parlamentarne moglo da im donese parlamentarnu podršku za ostvarivanje svojih političkih programa. Da se kladim stavio bih novac na to da će Jeremić imati više glasova od Jankovića . Nije Đinđić bio naivan kada je 2000. predložio Koštunicu. ‘Građanski nacionalizam’ ovde dobro prolazi.
zemljanin zemljanin 14:45 20.01.2017

Re: *

ovo da autor odmah da komentar je uzurpiranje prava blogera da ostave "prvi" komentar ... snažno protestvujem

jelte ne glasam ali Jeremić je ozbiljan kandidat sa ozbiljnim ugledom ... mislim na biografiju I poziciju u svestkim diplomatskim krugovima ... ako je neko čitao njegov plan za UN, trebalo bi da mu oda to priznanje ... možda nema kredibilitet u Srbiji ali je ozbiljan politićar ... u odnosu na Jankovića koji tek treba da se snađe a mislim I da nema taj kapacitet ... svejedno, ta funkcija je više pitanje odnosa snaga nego bilo šta drugo ...
Boris Drenca Boris Drenca 19:08 20.01.2017

Re: *



Jeremić jeste već neki političar i ima neki program ali mislim da se još nikada nije sreo sa 'biračem' Tu će biti interesantno
Ako bih ga poredio sa Jankovićem zaključio bih da je ozbiljnije pripremljen. Program i sve što sleduje. Janković mi je misterija. Ombudsman koji je koliko vidim pristojno obavljao svoj posao. Sa te pozicije je objavio da želi da se kandiduje za funkciju koja nema veze sa funkcijom nezavisne kontrolne institucije. Ne znam.



ovo da autor odmah da komentar je uzurpiranje prava blogera da ostave "prvi" komentar ... snažno protestvujem
Protest primljen i službeno zabeležen.
highshalfbooze highshalfbooze 19:30 20.01.2017

Re: *

Jeremić jeste već neko političar i ima neki program

Gde može da se pročita taj program?
Boris Drenca Boris Drenca 19:33 20.01.2017

Re: *

Na onoj konferenciji za novinare je predstavio program. Liči na sve i svašta ali najviše na križanca Borisa i Voje, ono i Srbija i Svet.
nim_opet nim_opet 22:58 24.01.2017

Re: *

jelte ne glasam ali Jeremić je ozbiljan kandidat sa ozbiljnim ugledom ... mislim na biografiju I poziciju u svestkim diplomatskim krugovima ...


Pu pu pu...na nesrecu nekako su nam se ukrstili putevi dok je jos bio u kampanji za generalnog sekretara...to sta o njemu misle diplomatski krugovi, osim nekih, tako...malo istocnijih, nije za pricu....
Boris Drenca Boris Drenca 14:29 20.01.2017

**

Ambicije pojedinih ‘opozicionih lidera’ da dođu na čelo Beograda je glavna prepreka za ujedinjenje. Na žalost, ako opozicija I napravi neki dogovor za beogradsku vlast bojim se da će proći kao koalicija Zajedno i da možemo očekivati nešto kao ‘dedino unuče', na čelu glavnog grada.
Boris Drenca Boris Drenca 14:29 20.01.2017

***

Pošto izbor nisu izvesni, nije izvesno ni kakve koalicije će koje predsedničke kandidate podržati tako da bi se u tom slučaju moglo očekivati da neki od ‘otpisanih’ prežive u parlamentu još neki krug .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana