Vera i nauka na ozbiljan način

Milan M. Ćirković RSS / 06.04.2008. u 17:15

Paul C. W. Davies
Paul C. W. Davies
Krajem prošle godine (tačnije 24. novembra 2007) pojavio se u Njujork Tajmsu veoma interesantan kratak op-ed članak istaknutog fizičara, astronoma, filozofa i popularizatora nauke Pola Dejvisa pod donekle neprevodivim naslovom Taking Science on Faith, koji predstavlja suptilnu igru reči: može se približno prevesti i kao "prihvatanje nauke na poverenje (veru)" ili "prihvatanje stava nauke o veri". Pol Dejvis je, inače, rodom Britanac, radio je u UK, Australiji i u SAD, napisao je više stotina radova, desetak popularno-naučnih knjiga, a meni lično najdraža je njegova monografija sa kraja 1970-tih, "Fizika vremenske asimetrije", verovatno i do danas najbolji opšti tretman problema strele vremena. Takođe se bavio isparavanjem crnih rupa, kosmologijom, a u poslednje vreme i astrofizičkim preduslovima za nastanak života u svemiru. S obzirom da se u članku u NYT radi o temi koja je značajna i za filozofiju nauke koja me interesuje, ali i za naučnu pismenost uopšte, a pošto je taj tekst generisao priličnu raspravu i kontroverzu u cybersvemiru, prenosim ovde neke ključne odeljke (uz izvinjenje i autoru - inače sjajnom stilisti - i čitaocima na eventualnoj rogobatnosti mog prevoda).

 

"Nauka, stalno nam ponavljaju, predstavlja najpouzdaniji oblik znanja o svetu zato što se zasniva na proverljivim hipotezama. Religija se, nasuprot tome, zasniva na veri. Termin „neverni Toma" dobro ilustruje razliku. U nauci, zdrav skepticizam je profesionalna neophodnost, dok se u domenu religije čvrsta vera bez dokaza smatra vrlinom.

Problem sa ovim jasnim razdvajanjem u „nepreklapajuće domene", kako je Stiven Džej Guld opisivao nauku i religiju, jeste u tome što nauka ima svoj sopstveni sistem zasnovan na verovanju. Sva nauka je utemeljena na pretpostavci da je priroda uređena na racionalan i razumljiv način. Ne možete biti naučnik ako smatrate da je univerzum besmisleni haos slučajno nabacanih i promenljivih delića. Kada fizičari ispituju duboke nivoe subatomske strukture materije ili astronomi povećaju domet svojih instrumenata, oni očekuju da pronađu dodatni elegantni matematički poredak. I do sada je ta vera uvek bila opravdana.

Najdetaljniji izraz racionalne shvatljivosti kosmosa se nalazi u fizičkim zakonima, osnovnim pravilima po kojima funkcioniše sve u prirodi. Zakoni gravitacije i elektromagnetizma, zakoni koji regulišu svet unutar atoma, zakoni kretanja - svi su izraženi urednim matematičkim relacijama. Ali odakle dolaze ti zakoni? I zašto imaju taj oblik koji imaju?...

Godinama sam često pitao svoje kolege fizičare zašto su prirodni zakoni ovakvi kakvi su. Odgovori variraju između „to nije naučno pitanje" i „niko ne zna". Omiljeni odgovor je „Nema nikakvog razloga zašto su oni ovakvi - oni jednostavno jesu." Ideja da zakoni postoje bezrazložno je duboko anti-racionalna. Na kraju, sama suština naučnog objašnjenje nekog fenomena je da je svet logično uređeno i da postoje razlozi zašto su stvari onakve kakve jesu. Ako pratimo ove razloge sve dublje i dublje do samog dna stvarnosti - fizičkih zakona - i na kraju utvrdimo da nam razum tu ne pomaže, to bi učinilo nauku parodijom. ...

Iako su naučnici dugo bili skloni odbacivanju takvih pitanja koje se odnose na poreklo prirodnih zakona, u poslednje vreme se raspoloženje bitno promenilo. Deo razloga je rastuća svest da je nastanak života u svemiru, a stoga i postojanje posmatrača poput nas, veoma osetljiv na oblik prirodnih zakona. Ako bi fizički zakoni bili ma kakav slučajan skup praila, život gotovo izvesno ne bi postojao.

Drugi razlog da se prirodni zakoni sada smatraju domenom naučnog istraživanja jeste shvatanje da ono što smo dugo smatrali apsolutnim i univerzalnim zakonima možda i nije istinski temeljno, već više nalik na svojevrsna lokalna pravila. Ona mogu varirati od mesta do mesta na mega-kosmičkoj skali. Pogled iz „Božjeg oka" bi, tako, mogao otkriti ogroman mozaik pojedinačnih univerzuma, od kojih svaki ima svoj zasebni skup lokalnih pravila. U ovom „multiverzumu", život će se pojaviti samo u onim delićima koji imaju bio-prijateljske lokalne zakone, tako da nije nikakvo čudo da se mi nalazimo u „Zlatokosinom" svemiru - onom koji je „potaman" za evoluciju života. Mi smo ga izabrali samim našim postojanjem.

Teorija multiverzuma je sve popularnija, ali ona ne objašnjava toliko zakone fizike koliko izbegava celo pitanje. Mora postojati fizički mehanizam koji stvara sve te univerzume i dodeljuje im odgovarajuće lokalne zakone. Ovaj proces zahteva svoje sopstvene zakone, ili meta-zakone. Odakle oni dolaze? Problem se jednostavno pomerio jedan nivo iznad sa zakona univerzuma na meta-zakone multiverzuma.

Jasno je, dakle, da su i religija i nauka zasnovane na veri - naime na verovanju u postojanje nečeg izvan univerzuma, poput neobjašnjivog Božanstva ili neobjašnjivog skupa prirodnih zakona, možda i ogromnog ansambla drugih univerzuma. Iz tog razloga, i monoteistička religija i ortodoksna nauka ne uspevaju da obezbede potpuni opis fizičke ezistencije. ...

Izgleda mi da nema nade da se ikada objasni zašto je fizički univerzum ovakav kakav jeste sve dok se fiksiramo na nepromenljive zakone ili meta-zakone koji postoje bez razloga ili su nametnuti božanskim Proviđenjem. Alternativa je da posmatramo zakone fizike i univerzum kojim oni vladaju kao deo jedinstvenog sistema, gde i jedno i drugo treba da bude inkorporirano u zajedničku objašnjavalačku shemu. ..."

 

Toliko Dejvis. Njegovi kritičari (kojih se smesta javilo na desetine) su, uz par časnih izuzetaka, ili vešto izbegli suštinski problem na koji Dejvis ukazuje (a koji potiče u najmanju ruku još od Lajbnica i njegovog osnovnog metafizičkog pitanja "zašto postoji nešto, a ne ništa?") ili se - što je još znatno pogubnije - vratili odbačenoj pozitivističkoj ideji da se radi o pseudoproblemu pošto su naučni iskazi tobože isto što i istiniti iskazi. Ovde zanemarujem one naivne/zlonamerne komentare koji su Dejvisov tekst tumačili u tipičnom postmodernom/zaverološkom ključu ("zašto baš NYT ?", "zašto baš sada?", "kome se to on obraća?" itd. isl.) kao podmuklu konspiraciju sa ciljem davanja respekta religijskom načinu mišljenja. Među primere pozitivističke naivnosti spadaju kritike da se zakoni prirode ne mogu objasniti u terminima bilo čega u prirodi (Džeremi Bernštajn) ili da ovakva pitanja ne vredi postavljati sve dok nauka funkcioniše (Džon Horgan i mnogi drugi). Prvu kritiku je lako odbaciti: pa ni centralni položaj Sunca u kopernikanskoj kosmologiji nije objašnjen na osnovu bilo čega u svetu Aristotelove fizike, već na osnovu potpuno novih teorijskih koncepata (obaška što bismo očekivali da na tako opšte pitanje dobijemo objašnjenje u čisto logičkim/matematičkim terminima, kao što je sugerisao među filozofima Robert Nozik u svojim "Filozofskim objašnjenjima", a među fizičarima Maks Tegmark). Što se ideje da se ne treba upitati o utemeljenju nečega dok to uspešno funkcioniše, tome se može odgovoriti samo čuvenom pričicom ser Bertranda Rasela o pilićima-induktivistima. Naime, filozofski nastrojeno pile je, posmatrajući stvarnost oko sebe, uočilo da mu farmer stalno donosi hranu u približno isto doba dana, nezavisno od njegovog ponašanja. Zatim je iz toga izvelo zaključak da je svrha farmera da mu donosi hranu, te da je njegov svet dobro uređen i savršeno funkcioniše. I njegov induktivni zaključak se pokazao ispravnim veoma dugo... sve dok jednog jutra farmer nije došao i zavrnuo piletu vrat! (Pošto su mu se, recimo, najavili gosti na ručak - ili iz nekog drugog, iz pileće perspektive, "metafizičkog" razloga.)

Za kraj, meni se čini da je Dejvis umnogome u pravu. Ono u čemu greši, doduše vrlo blago, jeste kontradikcija koja postoji, kako sam ukazuje, između onog dela savremene nauke koji pokušava da to stanje prevaziđe (rad na fizici multiverzuma, astrobiološkim osnovama života, itd.) i ima jasan program u tom smislu, i percepcije nauke kao zasnovane na „svetim tajnama" prirodnih zakona. U tom smislu i postoji jasna razlika između vere u naučnom i religijskom diskursu: unutar prvog postoji nelagoda u vezi sa takvim stanjem i bar ponegde se radi na tome da se to stanje prevaziđe, dok je sama ideja da bi religijsko mišljenje moglo da prevaziđe veru u najmanju ruku bizarna. Naravno, teorija kosmološke inflacije nam daje mehanizam koji kreira multiverzum i omogućuje variranje lokalnih zakona; da li se ona može uklopiti u Dejvisovu „zajedničku objašnjavalačku shemu", ostaje da se vidi.

Atačmenti



Komentari (84)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mića Marković Mića Marković 17:48 06.04.2008

kosmos

Koliko ce CERN dati odgovor na neka pitanja?
Preporuka.
Peca Peca 17:58 06.04.2008

Re: kosmos

preporuka :)
i da parafraziram Ajnstajna : Svi se mi krecemo po nitima koje je Bog stvorio.
ivana23 ivana23 20:03 06.04.2008

Re: kosmos

i da parafraziram Ajnstajna : Svi se mi krecemo po nitima koje je Bog stvorio.


Rekao je i...

“Nauka bez religije je hroma, religija bez nauke je slepa. ”
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:02 07.04.2008

Re: kosmos

Mića Marković
Koliko ce CERN dati odgovor na neka pitanja?
Preporuka.

Eh, plasim se ne mnogo. Licno sam skeptican u pogledu svakog mega-projekta (i mislim da su Amerikanci ponovo bili vise u pravu sto su svoj megalomanski akcelerator ukinuli jos u zacetku, davne 93), jer smatram da su rezultati potpuno disproporcionalni ulaganjima. Ali, sto bi rekli, daj Boze da nisam u pravu...
surabya johnny surabya johnny 09:50 07.04.2008

Re: kosmos

Davies se pribojava da ce eksperimentom u Shvajcarskoj biti stvorena crna rupa u sred Evrope?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:37 07.04.2008

Re: kosmos

surabya johnny
Davies se pribojava da ce eksperimentom u Shvajcarskoj biti stvorena crna rupa u sred Evrope?

Saljivo, nema sta! Ali toga ne treba da se pribojava Dejvis, koji je daleko, nego mi - narocito nakon 11. 5. ...;o)
GajaR GajaR 17:57 06.04.2008

platonov idealizam

platonov idealizam #Link Replika: 1
Godinama sam često pitao svoje kolege fizičare zašto su prirodni zakoni ovakvi kakvi su. Odgovori variraju između „to nije naučno pitanje" i „niko ne zna". Omiljeni odgovor je „Nema nikakvog razloga zašto su oni ovakvi - oni jednostavno jesu." Ideja da zakoni postoje bezrazložno je duboko anti-racionalna. Na kraju, sama suština naučnog objašnjenje nekog fenomena je da je svet logično uređeno i da postoje razlozi zašto su stvari onakve kakve jesu.

Milane, preporuka za temu... :>

Gornji citat je nešto što nalikuje platonovom idelizmu: da bi postojao konj mora da postoji ideja o konju (genom konja - moj dodatak)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:23 07.04.2008

Re: platonov idealizam

Pa, neki kazu da su savremene kosmoloske teorije (posebno ova o multiverzumu) povratak platonizma u nauku na velika vrata. Odlicno je da smo za to spremni! ;o)
Jeremija Jeremija 18:03 06.04.2008

Dokaz

.
Malanika Malanika 21:09 06.04.2008

Re: Dokaz

Dekartov, o postojanju Boga
Lajbnicov o Prestastabiliranoj Harmoniji
Saša Radulović Saša Radulović 18:33 06.04.2008

Religija i nauka

Vera i nauka nisu u konfliktu. Verovanje je sastavni deo naučnog procesa. Nauka i religija jesu. "U nauci, zdrav skepticizam je profesionalna neophodnost, dok se u domenu religije čvrsta vera bez dokaza smatra vrlinom."

Međutim nauka nije ni istina ni verovanje već proces. Nauka svakako ne barata sa apsolutnim, tj. ne poseduje istinu. Samo traga za njom. To joj je i suština. U nauci, odgovor: "Ne znamo" je validan. Pravac razvoja nauke i ide u smerovima razmevanja onoga što ne razumemo. U tom procesu se krećemo od lokalnog ka univerzalnog. Koliko brzo i koliko daleko ćemo stići, koliko su naš um i naša čula uopšte osposobljena da spoznamo suštinu, ne znamo.

To što postoje naučnici koji misle da nauka barata sa istinom ("ortodoksna nauka", govori o njihovoj naivnosti, i baš ništa o samoj nauci. Za razliku od nauke koja je proces traganja za istinom, dosadašnja načna saznanja imaju doživotan status kandidata za istinu, sve dok ih nova saznanje ne opovrgnu. Dosadašnja naučna saznanja ne negiraju ni postojanje boga ili višeg bića niti su blizu tako nečega. Ali svakako mogu neka verovanja da opovrgnu. Na primer većinu religioznih verovanja.

Nauka ne izbegava pitanja. Jednostavno za mnoga pitanja nema ni početna naučna saznanja. A traga za njima strpljivo i polako kroz seriju proverljivih eksperimenata. Problem je što smo dospeli do pitanja, do sfere gde bez ogromnih energija i ogromnog novca nismo više u stanju da proveravamo. Filozofiranje nam tu neće mnogo pomoći, mada zvuči primamljivo. Svaka hipoteza mora da se proveri. Koliko nam je samo trebalo da dođemo do tehnologije koja može da proveri Ajnštajnove teorije.

Ono u šta Davies izgleda veruje je da postoji kratica, pa kada bi se samo fokusirali na suštinu : "da posmatramo zakone fizike i univerzum kojim oni vladaju kao deo jedinstvenog sistema, gde i jedno i drugo treba da bude inkorporirano u zajedničku objašnjavalačku shemu" stigli bi tamo. A ne ovako, dosadno i polako, naizgled besmisleno, mic po mic ...

Saša
Malanika Malanika 21:43 06.04.2008

KRATICA

Proizvodne snage su na visem nivu od proizvodnih odnosa. Srecom i lepotom - ima ljudi koji su malo dalje odmakli u jasnoci svesti te ce proci mogo vode Dunavom i Savom, dok to ne postane jedna prepoznatljiva odlika i dok se Mreza ne rasiri i postane gusca... Zato smo ovde, na blogu, u svim svijim razlicitostima - prija nam.

A kratice - pa svi ih volimo, zar ne

--- I zato: ko voli nek izvoli, ima se, moze se ))

P.S. Vec sam nekoliko dana u fazonu Dunjicinog poslovicnog bloga - kad smo vec o razlicitostima karaktera i puteva, ka istom i razlicitom...
P.S.S. davno u proslosti leze moje filozofske studije, ako sam i nesto pobrkala, ovo su rezultati...
metanoia metanoia 18:57 06.04.2008

O komplementarnosti religije i nauke

Unutar odnosa vere i nauke u modernim teološkim diskursima ima mnogo dodirnih tačaka u kojima one na neki način postižu svoju komplementarnost. Primera radi to mogu biti analize arheoloških iskopina koje bi dokazivale
vremenski okvir i određene događaje zapisane u Svetom Pismu, ili stanovište progresivnog kreacionizma ili inteligentnog dizajna koji integriše elemente teorije evolucije i kreaionizma, to se može primetiti i u novim naukama poput kognitivne neurologije, koja se bavi vezama između religioznog iskustva i moždanih funkcija. Naime, ovakve naučne tvrdnje približavaju modernu nauku i religiju budući da ukazuju na to da čovekov razum predstavlja nešto više od složenih moždanih aktivnosti...

Ukoliko priču prenesemo u polje vašeg interesovanja, odnosno mogućnosti postojanja vanzemaljskog života, ni u tom kontekstu nauka i religija ne moraju da imaju suprostavljene stavove, jer ukoliko neko koje primera radi teista i ko prihvata mogućnost da je Bog stvorio svet u kome živi a da se on nalazi u samo jednoj od miliona galaksija, onda ne bi ni smeo da ni da porekne da Tvorac u svojoj kreativnosti nije mogao da stvori još takvih svetova, a kamoli da porekne teoretsku mogućnost o kojoj govori nauka.

Ukoliko postojanje "Svetih tajni"poput svojevrsnih neobjašnjivih konstanti bez kojih se formula do kraja ne može rešiti u nauci predstavljaju conditio sine qua non, onda je sasvim jasno da se ni religija zbog izazova pred koju je danas stavljaju razvoj tehnologije i nauke danas ne može objasniti bez svog naučnog opravdanja i utemeljenja.

Preporuka za tekst.
nsarski nsarski 19:01 06.04.2008

Kaze Eden Philipotts

The universe is full of magical things, patiently waiting for our wits to grow sharper.
Malanika Malanika 21:50 06.04.2008

Re: Kaze Eden Philipotts

Ja sam u jednom svom komentaru o Googlu napisala jedan od svoji omiljenih Citata od Majstora:

There are more things in heaven and earth, Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy.


Hamlet Act 1, scene 5, 159–167
Nikola Knežević Nikola Knežević 10:16 07.04.2008

Humility toward the unattainable secrets

"In the view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what makes me really angry is that they quote me for support for such views."

"What separates me from most so-called atheists is a feeling of utter humility toward the unattainable secrets of the harmony of the cosmos."

Albert Einstein
Astrid Astrid 01:55 08.04.2008

Re: Humility toward the unattainable secrets

Nikola Knežević
"In the view of such harmony in the cosmos which I, with my limited human mind, am able to recognize, there are yet people who say there is no God. But what makes me really angry is that they quote me for support for such views.""What separates me from most so-called atheists is a feeling of utter humility toward the unattainable secrets of the harmony of the cosmos."Albert Einstein

Da, ali on je rekao i da se "Bog ne kocka" i nije mogao da prihvati kvantnu mehaniku :)
jinks jinks 19:22 06.04.2008

Mozda je

Godinama sam često pitao svoje kolege fizičare zašto su prirodni zakoni ovakvi kakvi su. Odgovori variraju između „to nije naučno pitanje" i „niko ne zna".
je nesto sto bi moglo da bude zajednicko onima koji se bave naukom i oniima koji se bave verom to sto bi jedan od prvih koraka i jednih i drugih mogao da bude znanje da ne znaju. Tesko da bi osetio potrebu da se bavi naukom i/ili verom neko ko ne zna da ne zna ili zna da zna (ostaje mozda pitanje gde se tu uklapa neko ko ne zna da zna).

Drugi razlog da se prirodni zakoni sada smatraju domenom naučnog istraživanja jeste shvatanje da ono što smo dugo smatrali apsolutnim i univerzalnim zakonima možda i nije istinski temeljno, već više nalik na svojevrsna lokalna pravila. Ona mogu varirati od mesta do mesta na mega-kosmičkoj skali. Pogled iz „Božjeg oka" bi, tako, mogao otkriti ogroman mozaik pojedinačnih univerzuma, od kojih svaki ima svoj zasebni skup lokalnih pravila. U ovom „multiverzumu", život će se pojaviti samo u onim delićima koji imaju bio-prijateljske lokalne zakone, tako da nije nikakvo čudo da se mi nalazimo u „Zlatokosinom" svemiru - onom koji je „potaman" za evoluciju života. Mi smo ga izabrali samim našim postojanjem.
O postojanju multiuniverzuma govorio je i Lajbnic, koga ste pomenuli u blogu. Zar nije i on opisao ovakvo ustrojstvo svemira recenicom "da je od svih mogucih svetova upravo ovaj u kome zivimo najbolji moguci".
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:15 06.04.2008

Re: Mozda je

jinks
O postojanju multiuniverzuma govorio je i Lajbnic, koga
ste pomenuli u blogu. Zar nije i on opisao ovakvo ustrojstvo svemira
recenicom "da je od svih mogucih svetova upravo ovaj u kome zivimo
najbolji moguci".

E pa u tome i jeste stvar, Lajbnic je govorio samo o mogucim svetovima, a danas se diskutuje o svetovima koji su podjednako stvarni kao i ovaj nas, samo sto nisu (filozofskim terminom) aktualni, u smislu da nas nema tamo, vec nas ima samo ovde.
Astrid Astrid 01:58 08.04.2008

Re: Mozda je

Milan M. Ćirković
E pa u tome i jeste stvar, Lajbnic je govorio samo o mogucim svetovima, a danas se diskutuje o svetovima koji su podjednako stvarni kao i ovaj nas, samo sto nisu (filozofskim terminom) aktualni, u smislu da nas nema tamo, vec nas ima samo ovde.

Da "e" nije "e", nas ne bi bilo :), ali bi bilo mozda nekog drugog "inteligentnog oblika zivota" koji bi onda posmatrao takav kosmos.
jinks jinks 07:40 08.04.2008

Re: Mozda je

Lajbnic je govorio samo o mogucim svetovima
Cini mi se da Lajbnicova izreka uopste ne iskljucuje postojanje nekih, ili svih drugih mogucih svetova. Poenta izreke ne mora da bude u mogucnosti postojanja samoj po sebi, kao ni u eventualnoj realizaciji nekih od potencijalnih svetova, vec u tome da je bas ovaj svet, ova kompozicija materijalnih i nematerijalnih zakona, najbolja moguca.
one for the road one for the road 20:19 06.04.2008

Link na clanak?

?

Hvala.

;-)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:05 06.04.2008

Re: Link na clanak?

one for the road
?

Hvala.

;-)

Eh da, izvinjavam se, dakle

http://www.nytimes.com/2007/11/24/opinion/24davies.html

S tim sto se kod NYT sajta (bar je takvo moje iskustvo) nikad ne zna, ponekad traze da se registrujete, ponekad ne.
Черевићан Черевићан 21:21 06.04.2008

nillius in verba*

у свом, као и вазда на размишљање и трагање усмеравајућем, саставу , браво, г Ћирковић указа. . .

U tom smislu i postoji jasna razlika između vere u naučnom i religijskom diskursu: unutar prvog postoji nelagoda u vezi sa takvim stanjem i bar ponegde se radi na tome da se to stanje prevaziđe, dok je sama ideja da bi religijsko mišljenje moglo da prevaziđe veru u najmanju ruku bizarna.

ја опет,вазда докон,прочитах код Dr Denis Aleksander-а (direktor je Faradej institute za nauku i religiju, fakulteta St. Edmunda pri Univerzitetu Kembridž ) у његовом пак саставу Modeli odnosa nauke i religije да је

. . . . . model sinteze najplodniji za povezivanje naučnog i religijskog znanja.Sam pojam ‘model’ ima prilično širok raspon značenja unutar nauke, ali se generalno shvata kao jedna ključnа ideja koja u sebe uključuje niz podataka povezanih na odgovarajući način. Na primer, tokom ranih pedesetih godina dvadesetog veka, postojalo je nekoliko suparničkih modela koji su opisivali strukturu DNK, molekula koji oblikuje gene, dok spor nisu razrešili Votson i Krik svojim modelom dvojnog heliksa koji nudi najbolji opis strukture DNK1.
Da li može postojati jedan model koji na sličan način obuhvata odnos između nauke i religije? Čini se da je to malo verovatno.
Prvo, i nauka i religija predstavljaju dva kompleksna pogleda na svet. Osim toga, oba su u stalnom stanju promene. Za razliku od nepromenljive strukture DNK, opisane otkrivenim i utvrđenim modelom, teško možemo očekivati skorije otkriće jednog sveobuhvatnog modela koji na odgovarajuć način opisuje celinu odnosa između nauke i religije. Tvrdi se da je najbezbedniji pristup odnosu nauke i religije onaj koji je usmeren na opis kompleksnosti njihovog odnosa .
Popularnost neke ideje u javnosti slab je znak istine. Naučne teorije bivaju prihvaćene zbog postojanja mase podataka koji ih potvrđuju, a ne demоkratskim glasanjem.

Modeli sinteze u kojima se tok kreće od nauke ka religiji poželjniji su u monističkim sistemima mišljenja. Sagledavanje znanja o Bogu (teologija) kao zasebnog u odnosu na znanje o materijalnom poretku (nauka) često je u kulturnom smislu pod uticajem Avramovskih religija koje tradicionalno percipiraju Boga kao odvojenog od onoga što stvara. Suprotno tome, u kulturama razvijenim pod uticajem hinduističkog i budističkog monastičkog sistema mišljenja, u kojima se sve znanje vidi kao deo jedne iste izvorne stvarnosti, čak i priča o povezivanju naučnog i religijskog znanja može zvučati vrlo nejasno. Ukoliko je sve istinsko znanje deo iste realnosti, kako je moguće uopšte i govoriti o nauci i religiji kao odvojenim domenima? Takav pogled na svet izložen je u mnogobrojnim knjigama koje govore o posebnoj vezi između kvantne mehanike i istočnjačke filozofije – što predstavlja jedan primer modela sinteze. Procesna teologija je u vrsti filozofskog srodstva sa monističkim sistemom misli, i u svojoj izrazitijoj formi predstavlja primer modela sinteze. S druge strane, kreacionisti prikazuju religijska uverenja kao naučna u želji da stope naučno I religijsko znanje, sa prioritetom datom religijskim uverenjima.Postoji i takav varijetet različitih pokušaja da se sintetišu naučno I religijsko saznanje da je potrebno svaki slučaj oceniti ponaosob. evidentno je da se ovakvim pokušajima nauci i religiji pristupa na ozbiljan i temeljan način – ponekad toliko izražen da se često upotrebljavaju ubeđenja jedne da bi se fabrikovali elementi druge. Takve pokušaje treba jasno odvojiti od naravne teologije koja želi pokazati da određene osobine prirodnog sveta, koje otkriva nauka, ukazuju na postojanje i/ili prirodu Boga. Modeli sinteze prevazilaze pretpostavku naravne teologije da naučni sadržaj izveštava o religijskom, i obrnuto. . . . .

* не веруј никоме на реч
Malanika Malanika 21:57 06.04.2008

Re: nillius in verba* - UDICA



. . . . .* не веруј никоме на реч




..... ako si riba - nikad ne veruj crvu )))


GajaR GajaR 22:14 06.04.2008

Re: nillius in verba*

Prvo...Za razliku od nepromenljive strukture DNK, opisane otkrivenim i utvrđenim modelom, teško možemo očekivati skorije otkriće jednog sveobuhvatnog modela koji na odgovarajuć način opisuje celinu odnosa između nauke i religije....


Gde je G-Čer ovo našao _???
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:19 07.04.2008

Re: nillius in verba*

Черевићан

...
Popularnost neke ideje u javnosti slab je znak istine. Naučne teorije
bivaju prihvaćene zbog postojanja mase podataka koji ih potvrđuju, a ne
demоkratskim glasanjem.
...

Mnogo sta mudro zborite, dragi kolega, a ovo je medju najmudrijim stvarima. Dodao bih da je sem podataka kljucna i logika, a u popularnim stvarima, na celu sa glasanjem i onome o cemu se glasanjem odlucuje, cesto narodno geslo je upravo suprotno, credo quia absurdum est...
Черевићан Черевићан 07:09 07.04.2008

госн GajоR

изволите погледати . . .

http://www.st-edmunds.cam.ac.uk/faraday/resources/Faraday%20Papers/Faraday%20Paper%203%20Alexander_SERB.pdf
bauer bauer 07:12 07.04.2008

Re: госн GajоR

da malo intervenisemo :))

izvolite pogledati ovde...
Dilan Dog Dilan Dog 09:14 07.04.2008

Re: госн GajоR

Hvala Čerevićane za ovaj tekst. Zaista korisno.
Upravo ga čitam pa reko da se javim. Naime, uočio sam jedan nedostatak na početku rada
kada dr Denis Ačeksander daje definicije nauke i religije. Tako nauku definiše
kao "intelektualni poduhvat radi objašnjenja načina funkcionisanja fizičkog sveta, putem
empirijskog istraživanja izvedenog od strane zajednice obučene specijalizovanim tehnikama".


Manjkavost ovakve definicije ogleda se u njenoj nesveobuhvatnosti, jer pretpostavlja postojanje
isključvo prirodnih nauka- "radi objašnjenja načina funkcionisanja fizičkog sveta". Zaboravlja
se da pored fizičkog sveta postoje i tehnička i društvena sredina, pa u tom smislu definicijom
nisu obuhvaćene tehničke i društvene nauke.
Черевићан Черевићан 12:20 07.04.2008

или је пак

др Александер свет поделио у физички и духовни па у овај први стрпо и техничку и друштвену средину . . . . ма никад ниси начисто сатим научењацима г Dilan Dog -у, док незараде Нобела,а после све буде и широј популацији посве јасно.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:16 06.04.2008

problem institucije

jednostavno nije dobro povezivati neku ideju o bogu sa dž. bušom, ili sa amfilohijem radovićem. oni su samo nekakve prolazne tačkice u vremenu. sve drugo je otvoreno. koliko pokušaj fizike da se snađe u koordinatnom sistemu, koliko god beskonačan se činio da je, toliko i ideja da možda neka sila izvan nas sklapa kockice egzistencije u harmoničnu po nas celinu.
Pape Pape 22:40 06.04.2008

lepota prirode

Zakoni gravitacije i elektromagnetizma, zakoni koji regulišu svet unutar atoma, zakoni kretanja - svi su izraženi urednim matematičkim relacijama. Ali odakle dolaze ti zakoni? I zašto imaju taj oblik koji imaju?...

Nije retkost medju naučnicima da ovo pitanje smatraju nenaučnim, tačnije da odgovor (naučni) ne postoji. Lično sam skloniji mišljenju da je odgovor na ovo pitanje ili veoma daleko, ali postoji i moguće ga je otkriti, ili je možda sa one strane mogućnosti da ga spoznamo, pri tom nebivajući ništa manje stvaran u smislu zakona.
Citiraću Ričarda Fajnama (iz knjige nastale po njegovim predavanjma, Karakter fizičkog zakona):

"Šta će se na kraju dogoditi? Mi nastavljamo da pretpostavljamo zakone; koliko još zakona treba da pretpostavimo? Ta stvar ne može ići u nedogled tako što ćemo mi stalno pokušavati da otkrivamo sve više i više novih zakona. Čini mi se da je ono što se može dogoditi u budućnosti ili da će svi zakoni biti poznati, što bi bio kraj crte, ili će se dogoditi da eksperimenti postaju sve teži za izvođenje, sve skuplji, tako da poznajate 99.9% fenomena, pa da uvek postoji neki fenomen koji je tek otkriven i koji se teško meri i koji se ne slaže. Čim dobijete objašnjenje te pojave, tu je sledeća, sve ide sve sporije i postaje sve nezanimljivije. To je druga mogućnost kraja. Ali, ja mislim da se to mora završiti na jedan ili drugi način.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šta je u prirodi što omogućava da je moguće na osnovu poznavanja jednog dela pretpostaviti šta će ostatak da uradi? To je nenaučno pitanje i ne znam kako na njega da odgovorim, zato ću dati nenaučni odgovor. Mislim da je to zato što priroda ima veliku lepotu."

Ipak, postoji li razlog za tu lepotu?
Dexter Dexter 00:12 07.04.2008

re:Vera i nauka na ozbiljan način

. Naime, filozofski nastrojeno pile je, posmatrajući stvarnost oko sebe, uočilo da mu farmer stalno donosi hranu u približno isto doba dana, nezavisno od njegovog ponašanja. Zatim je iz toga izvelo zaključak da je svrha farmera da mu donosi hranu, te da je njegov svet dobro uređen i savršeno funkcioniše. I njegov induktivni zaključak se pokazao ispravnim veoma dugo... sve dok jednog jutra farmer nije došao i zavrnuo piletu vrat! (Pošto su mu se, recimo, najavili gosti na ručak - ili iz nekog drugog, iz pileće perspektive, "metafizičkog" razloga.)

Ovo je odlicno.

Preporuka, sutra polemika :)
Dexter Dexter 10:43 07.04.2008

Re: re:Vera i nauka na ozbiljan način

Mislim da se pojam "vere" pojavio sa Hristovim ucenjem i po mom misljenju uneo jako mnogo konfuzije u neki pokusaj "izgradnje odnosa coveka i Boga". Tako jedna Isusova recenica kaze:"Kada bi imali vere kao zrno gorusicino mogli bi reci ovom brdu - pomeri se! " Ili kada izlecenom kaze - "tvoja vera te je spasila" . Takodje od hriscana se ocekuje da opet -veruju u zivot posle zivota na osnovu svedocenja od pre oko 2000 godina.
Vera bi trebalo da bude "precica prema Bogu", ali sto kaze narod - Preko prece naokolo blize, da ne spominjem ko se sve ne (samo)proglasava vernikom, sta radi "u ime te vere" i kakve to posledice ima na svet u kome zivimo. Pocevsi od DZordza Busha kome se "javlja Bog" do bombasa samoubica koji "sa verom i nasmejani" idu u smrt.
Bahajci (religijska zajednica stara oko 150 godina) ne nazivaju sebe vernicima vec God Seekers-ima , sto je cini mi se uravnotezenije, znaci neko ko je u stalnoj "potrazi za Bogom".
Toliko o veri u teoloskom smislu. Sto se nauke tice nisam siguran da postojanje fizickih zakona samo po sebi moze da dokaze postojanje "viseg smisla". To moze da bude indikacija , kao sto nekom moze da bude indikacija za postojanje Boga postojanje zaliha nefte i gasa bez kojih ne bi lako doslo do razvoja savremene civilizacije.
Drugi aspekt je sto fizicki zakoni nisu u relaciji sa nasom odlukom da u njih verujemo ili ne verujemo ili mozda jesu ali to se moze svrstati u jako mali procenat ishoda koje nazivamo - cudima.
Markonio Markonio 01:06 07.04.2008

Prevod naslova

Mislim da bi naslov "Taking Science on Faith" mogao da se prevede kao "Nauka na veresiju"
(setio sam se jedne epizode Nadrealista kada Nele prodaje religiju na pijaci...)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:21 07.04.2008

Re: Prevod naslova

Markonio
Mislim da bi naslov "Taking Science on Faith" mogao da se prevede kao "Nauka na veresiju"
(setio sam se jedne epizode Nadrealista kada Nele prodaje religiju na pijaci...)

U pravu ste - moze i "na crtu"... ;o)) Dejvis je inace neobicno zabavan covek, njegove popularne knjige su takodje krajnje duhovite.
Milan Popovic Milan Popovic 14:25 07.04.2008

Korak po korak

Nesto nisam sklon da verujem da je u razvoju nauke sada dosao trenutak da se moze ( naucno ) odgovoriti na pitanja koja Dejvis postavlja. Ali svakako valja pokusavati.

Istorija nauke pokazuje da se nauka razvija kao jedan kontinualan sistem, da cak i naucne revolucije ne predstvaljaju "prevelike" diskontinuitete ili skokove. Nekako, uvek "novo" sledi iz "starog", pa gledano u duzim vremeskim periodima moze se reci da se nauka razvija evolutivno.

Uzaludno je postavljati pitanja kojima nismo dorasli. To jest nije uzaludno, postavljanje takvih pitanja je podsticajno, ali nemoc da na njih odgovorimo na naucan nacin ostavlja prostor za religiozna verovanja. Ta nemoc je "raison d'etre" svake religije, koja nas spasava osecaja bespomocnosti pred neznanjem.

Tako je bilo i tako ce uvek biti. Odnosno, dokle god budemo sposobni da postavljamo nova pitanja.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:34 07.04.2008

Re: Korak po korak

Milan Popovic
Nesto nisam sklon da verujem da je u razvoju nauke sada dosao trenutak da se moze ( naucno ) odgovoriti na pitanja koja Dejvis postavlja. Ali svakako valja pokusavati.

Istorija nauke pokazuje da se nauka razvija kao jedan kontinualan sistem, da cak i naucne revolucije ne predstvaljaju "prevelike" diskontinuitete ili skokove. Nekako, uvek "novo" sledi iz "starog", pa gledano u duzim vremeskim periodima moze se reci da se nauka razvija evolutivno.

Uzaludno je postavljati pitanja kojima nismo dorasli. To jest nije uzaludno, postavljanje takvih pitanja je podsticajno, ali nemoc da na njih odgovorimo na naucan nacin ostavlja prostor za religiozna verovanja. Ta nemoc je "raison d'etre" svake religije, koja nas spasava osecaja bespomocnosti pred neznanjem.

Tako je bilo i tako ce uvek biti. Odnosno, dokle god budemo sposobni da postavljamo nova pitanja.

Ovo je verovatno cak i vecinski stav medju naucnicima. Cisto kao provokacija (nije da se ne slazem u mnogo cemu): sta ako uskoro zaista dodjemo do kraja, u smislu da eksponencijalni rast znanja iscrpi sve sto se (bar o prirodi) moze saznati? Hoce li onda nauka zameniti religiju ili ce nestati i jedne i druge? (Ili ce, kao sto je jos cini mi se Ciolkovski upozoravao, u takvom slucaju nestati i nase inteligencije?)
Milan Popovic Milan Popovic 14:45 07.04.2008

Re: Korak po korak


Ovo je verovatno cak i vecinski stav medju naucnicima. Cisto kao provokacija (nije da se ne slazem u mnogo cemu): sta ako uskoro zaista dodjemo do kraja, u smislu da eksponencijalni rast znanja iscrpi sve sto se (bar o prirodi) moze saznati? Hoce li onda nauka zameniti religiju ili ce nestati i jedne i druge? (Ili ce, kao sto je jos cini mi se Ciolkovski upozoravao, u takvom slucaju nestati i nase inteligencije?)


Moramo (religiozno) da ve rujemo da se nasa sposobnost da postavljamo nova pitanja ne moze iscrpeti. A dok god mozemo da postavljamo takva pitanja bice i nauke i religije. Ili nas nece biti.
Boro Boro 16:40 07.04.2008

Nauka, vera i sloboda

Paul C. W. Davies
Sva nauka je utemeljena na pretpostavci da je priroda uređena na racionalan i razumljiv način.


Rekao bih da gornja recenica odlicno iskazuje vezu nauke i vere, vezu koja se zasniva na veri da je priroda oko nas uredjena, ali isto tako i da se moze razumeti. Ni jedno od ova dva uverenja nije samoocigledo niti trivijalno. Uostalom, drustva u kojima je nauka uspela da se izbori za istaknuto mesto su pre izuzetak nego pravilo u ljudskoj istoriji.

Pri tom, ovom prilikom bih obratio paznju na "drugo" uverenje - uverenje da se svet oko nas moze razumeti, odnosno shvatiti. Rekao bih da je ovo uverenje jos manje trivijalno nego ono prvo, da je svet uredjen, na neki nacin. Ali da je taj nacin postavljen na racionalnim osnovama (a ne recimo, na iracionalnim zeljama bogova sa Olimpa), i da ga mi mozemo pojmiti, predstavlja po meni jedan od najvisih oblika bilo koje vere.

Uz to, rekao bih da je ovaj oblik vere nerazdvojivo povezan sa verom u slobodu, pre svega slobodu pojedinca. I ovde se moze naci jos jedna veza izmedju nauke i vere, u ovom slucaju hriscanstva. Jer, sloboda je jedan od kljucnih cinilaca hriscanske vere. A nauka, kakvom je poznajemo u poslednjih par stotina godina, je upravo stvorena u hriscanskoj Evropi i, duboko verujem, odredjenim delom upravo kao posledica i hriscanskog shvatanja pojma slobode.
jedi jedi 17:52 07.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

Boro
Paul C. W. DaviesSva nauka je utemeljena na pretpostavci da je priroda uređena na racionalan i razumljiv način.


Pa ona to veruj mi i jeste. Samo treba vremena dok se sve kockice poslože u ljudskom znanju i na odgvorajući način pokažu i dokažu. Fizičar Džon Bel je matematički dokazao da pored lokalnog aspekta realnosti (u kom vladaju nama uglavnom poznate zakonitosti i u kom je najveća brzina brzina svetlosti) postoji i nelokalni aspekt iste koji pokazuje da je relnost višedimenzionalna i da brzina kakvu poznajemo u lokalnoj realnosti ne postoji. Informacija se prenosi trenutno. Zahvaljujući ovom aspektu je npr. moguće ono što je inače lokalno nemoguće da se posledica desi pre uzroka. Ovo naravno može koliko je poznato samo ljudski um trenutno da izvede (Koga više zanima neka potraži malo priče o Uješibi, osnivaču Aikidoa, i o tome kako je tražio od svojih učenika majstora da ga kad god im padne na pamet i u bilo koje vreme, da ga napadnu). Da ne dužim dalje, u prilog tome da je svet uređen, poslužiću se jednim plastičnim primerom. Verovatno je svima koji su čitali o kvantnoj fizici jasno da na rezulatat eksperimenta utiče i sam vršilac eksperimenta (jer po zakonima nelokalne realnosti sve uzrokuje sve). E sad nama se u trodimenzionalnom svetu i opservaciji istog pojava kvarkova i još sitnijih čestica deluje nasumična jer ih detektujemo samo kad se kreću prolaze kroz dimenizije koje "instrumentima" možemo detektovati. Zamislite npr. akvarijum pun riba i da je 90% tog akvarijuma obloženo neprovidniom materijalom. Onaj providni deo je naš lokalni svet koji možemo da detektujemo našim čulima. Ako posmatrate kako se ribe (zamislite da se kreću veoma brzo) pojavljuju ni otkud te nestaju pa se pojavljuju na drugom mestu mogli biste zaključiti kako je njihov svet haotičan jer ne vidite deo koji je iza neprovidne materije i normalan zaključak bi bio da je taj svet koji posmatrate haotičan bez vidljivih uzroka i posledica. E otprilike je isto tako naučnicima koji se bave kvantnom fizikom pa tvrde kako je svet na kvantnom nivou haotičan. Kad uspeju da povežu kretanje čestiva kroz više dimenzija onda će se mnoge stvari sklopiti i postati mnogo jasnije, a naravno ljudima će biti jasnije ko je i šta je ono što smatramo Bogom.

Boro
Uz to, rekao bih da je ovaj oblik vere nerazdvojivo povezan sa verom u slobodu, pre svega slobodu pojedinca. I ovde se moze naci jos jedna veza izmedju nauke i vere, u ovom slucaju hriscanstva. Jer, sloboda je jedan od kljucnih cinilaca hriscanske vere. A nauka, kakvom je poznajemo u poslednjih par stotina godina, je upravo stvorena u hriscanskoj Evropi i, duboko verujem, odredjenim delom upravo kao posledica i hriscanskog shvatanja pojma slobode.


Veću glupost nisam čuo. Sloboda i hrišćanstvo. Čovekovu slobodu može i ograničavaju samo zakoni prirode, ako on to tako hoće. Hrišćanstvo kao usostalom i sve religije, neke više, a neke pa manje postavljaju veštačka ograničenja i u tom smislu guše slobode i kreativnost pojedinaca. A osnovna suština postojanja svakog inteligentnog bića je da sopstvenim kreativnim potencijalom učini samo postojanje trajnom kategorijom (nešto kao beskonačna evolucija).
Boro Boro 01:28 08.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

jedi
Fizičar Džon Bel je matematički dokazao da pored lokalnog aspekta realnosti (u kom vladaju nama uglavnom poznate zakonitosti i u kom je najveća brzina brzina svetlosti) postoji i nelokalni aspekt iste koji pokazuje da je relnost višedimenzionalna i da brzina kakvu poznajemo u lokalnoj realnosti ne postoji. Informacija se prenosi trenutno. Zahvaljujući ovom aspektu je npr. moguće ono što je inače lokalno nemoguće da se posledica desi pre uzroka.


Iako nije odsudno za ovu diskusiju, mislim da ipak nije na odmet malo pojasnjenje. Naime, i u okviru kvantne mehanike, informacija se ne moze prenositi trenutno. Zapravo, i ovde je brzina prenosa informacije odredjena ajnstanovim uslovom konacnosti brzine svetlosti.

Sto se Bela tice, on je matematicki dokazao da kvantna mehanika ne zadovoljava uslove takozvanog lokalnog realizma. Inace, zanimljivo je napomenuti da je upravo Bel bio ubedjeni realista i svojim dokazom je hteo da pokaze da kvantna mehanika nije potpuna teorija (jer je pretpostavljao da je lokalni realizam samorazumljivo vazeca osobina prirode). Medjutim, kasniji eksperimenti su gotovo nedvosmisleno pokazali da je kvantna mehanika "u pravu" i da je ili uslov lokalnosti, ili uslov realizma (ili oba) nezadovoljen u (mikro-)svetu. Pri tom, napomenuo bih ponovo, da je uslov lokalnosti slabiji od uslova konacnosti brzine prenosenja informacije. Zato je i moguce da taj uslov nije ispunjen, a da je ipak nemoguce da se "posledica desi pre uzroka".

jedi
Veću glupost nisam čuo. Sloboda i hrišćanstvo.


Nisam teolog, niti sam vernik, tako da zapravo i nisam bas najkompetentniji za ovakva pitanja. Ipak, na osnovu procitanog, i uopste generalnog utiska koje hriscanstvo ostavlja na mene, mislim da ima smisla (i to prilicno) karakterisati hriscanstvo kao religiju koja, izmedju ostalog, promovise i ultimativnu slobodu pojedinca. Sto sam ukratko i pokusao da objasnim odgovarajuci na Jeremijin komentar nize.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:15 08.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

jedi

Veću glupost nisam čuo. Sloboda i hrišćanstvo. Čovekovu slobodu može i
ograničavaju samo zakoni prirode, ako on to tako hoće. Hrišćanstvo kao
usostalom i sve religije, neke više, a neke pa manje postavljaju
veštačka ograničenja i u tom smislu guše slobode i kreativnost
pojedinaca. A osnovna suština postojanja svakog inteligentnog bića je
da sopstvenim kreativnim potencijalom učini samo postojanje trajnom
kategorijom (nešto kao beskonačna evolucija).

Dobro, prvo nemojmo preterivati sa ostrinom rasprave. Drugo, nije ta Borova teza u toj meri apsurdna - i mnogi istaknuti istoricari ideja (Dzozef Nidam, Arnold Tojnbi, Luis Mamford, Mircea Elijade, da navedem samo par njih) su se pitali zasto je naucni pristup toliko redak u istoriji covecanstva da od vise desetina civilizacija koje su, po raznim klasifikacijama, postojale kao entiteti koji se mogu definisati, samo su tri imale iole elemenata koji bi se mogli kvalifikovati kao naucni (helenska, srednjevekovna arapska i zapadnoevropska), dok je samo jedna (zapadnoevropska) te elemente sakupila u koherentan sistem koji zovemo naukom. Jedna od hipoteza jeste da to ima veze sa percepcijom vremena kao linearnog odvijanja dogadjaja, sto je karakteristicno samo za civilizacije mediteranskog kruga i religije proistekle iz judaizma (dakle hriscanstvo i islam), dok gotovo sve druge religije poimaju vreme kao ciklicno. Ne tvrdim da je to pravo objasnjenje, ali cinjenica jeste da su novovekovnu nauku pretezno stvorili hriscani (u mnogim slucajevima cak i verski fanatici, poput Njutna), a zatim i Jevreji i muslimani, dok je, recimo, uticaj hinduista, budista, zoroastrejaca, itd. na istoriju nauke zanemarljiv (nazalost, da se razumemo).

Inace, u nedavnom antropolosko-istorijsko-etnografskom istrazivanju koji su to koncepti koji su inherentni coveku i ljudskoj civilizaciji i pojavljjuju se kao nekakve konstante ljudskog kulturnog razvoja nauka NIJE usla na spisak od desetak stvari; religija se (naravno) nalazi na celu tog spiska. PA sad nek svako izvede zakljucke za sebe...
Boro Boro 02:54 08.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

Milan M. Ćirković
Jedna od hipoteza jeste da to ima veze sa percepcijom vremena kao linearnog odvijanja dogadjaja, sto je karakteristicno samo za civilizacije mediteranskog kruga i religije proistekle iz judaizma (dakle hriscanstvo i islam), dok gotovo sve druge religije poimaju vreme kao ciklicno


Rekao bih cak da se ovakvo linearno shvatanje vremena moze u nekoj meri videti kao posledica specificnog, i vrlo istaknutog, shvatanja slobode u hriscanstvu, i "biblijskim" religijama judaizmu i islamu uopste, kako ste ispravno dopunili. Naime, moglo bi se reci da nam upravo "od boga data sloboda" omogucava da prekinemo lance vecitog ponavljanja i izadjemo iz ciklicnog, u linearno vreme, stvarajuci tako sopstvenu buducnost kao slobodne licnosti.

Ili, sto bi Radoslav Petkovic rekao, sloboda koja omogucava coveku "da svojoj sudbini kaze ne" (sta da radim, obozavam RP, pogotovu "Sudbinu i komentare" .

P.S. Nisam nimalo originalan u ovome o "kidanju lanaca ciklicnog vremena", znam; zapravo, da sam teolog, kao sto nisam, ili da sam malo obrazovaniji, kao sto na zalost opet nisam , mogao bih da navedem mnostvo, pre svega teoloskih i filoszofskih, referenci u prilog ovom vidjenju. Ali ko ce sada da trazi po internetu/knjigama....
Astrid Astrid 15:47 08.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

Milan M. Cirkovic
Inace, u nedavnom antropolosko-istorijsko-etnografskom istrazivanju koji su to koncepti koji su inherentni coveku i ljudskoj civilizaciji i pojavljjuju se kao nekakve konstante ljudskog kulturnog razvoja nauka NIJE usla na spisak od desetak stvari; religija se (naravno) nalazi na celu tog spiska. PA sad nek svako izvede zakljucke za sebe...

Koje su to stvari koje su usle na spisak, ako nauka nije???

Inace, prica o piletu i farmeru jeste zabavna :), ali je problem sa tom pricom sto je to pre svega bila kritika indukcije. Sem toga, moguca je upravo zato sto postoji nesto van piletovog kosmosa (pile-farmer-hrana), a sto pile ne registruje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:58 08.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

Astrid

Koje su to stvari koje su usle na spisak, ako nauka nije???

Pa sem religije, tu je i zenska moda (!), posmrtni obredi, porodicna organizacija, razliciti aspekti umetnickog izrazavanja i zaboravio sam jos ponesto. Ali to je potpuno tacno -- obrni, okreni, samo su Grci (u par vekova), Arapi (opet samo par vekova) i Zapadni Evropljani (???) razvili naucni pogled na svet kao ista vise od pojedinacne inicijative ili idiosinkrazije. To ti je ogromno sicusna manjina u pogledu na citavu duzinu istorije ljudske civilizacije i raznovrsnost kulturnih tradicija, zar ne?
Astrid Astrid 14:49 09.04.2008

Re: Nauka, vera i sloboda

Milan M. Ćirković
Pa sem religije, tu je i zenska moda (!), posmrtni obredi, porodicna organizacija, razliciti aspekti umetnickog izrazavanja i zaboravio sam jos ponesto. Ali to je potpuno tacno -- obrni, okreni, samo su Grci (u par vekova), Arapi (opet samo par vekova) i Zapadni Evropljani (???) razvili naucni pogled na svet kao ista vise od pojedinacne inicijative ili idiosinkrazije. To ti je ogromno sicusna manjina u pogledu na citavu duzinu istorije ljudske civilizacije i raznovrsnost kulturnih tradicija, zar ne?

Moja greska, tacnije, blam :) Nisam pazljivo procitala, mislila sam da se istrazivanje odnosi na "evropsku civilizaciju".
Dexter Dexter 17:02 07.04.2008

..dalje


Ovo je verovatno cak i vecinski stav medju naucnicima. Cisto kao provokacija (nije da se ne slazem u mnogo cemu): sta ako uskoro zaista dodjemo do kraja, u smislu da eksponencijalni rast znanja iscrpi sve sto se (bar o prirodi) moze saznati? Hoce li onda nauka zameniti religiju ili ce nestati i jedne i druge? (Ili ce, kao sto je jos cini mi se Ciolkovski upozoravao, u takvom slucaju nestati i nase inteligencije?)


Ovo malo podseca na verovanje koje je postojalo pocetkom razvoja automobilizma da ljudsko telo moze da izdrzi brzine do 40km/h :)
Fond znanja eksponencijalno raste ali eksponencijalno raste i broj oblasti koje se istrazuju tako da...cini se da idemo po dubini koja ne mora biti konacna.
Stari i Novi Zavet nam sugerisu da cemo "biti kao bogovi", Erih From je toj recenici posvetio celu jednu knjigu.


Uz to, rekao bih da je ovaj oblik vere nerazdvojivo povezan sa verom u slobodu, pre svega slobodu pojedinca. I ovde se moze naci jos jedna veza izmedju nauke i vere, u ovom slucaju hriscanstva. Jer, sloboda je jedan od kljucnih cinilaca hriscanske vere. A nauka, kakvom je poznajemo u poslednjih par stotina godina, je upravo stvorena u hriscanskoj Evropi i, duboko verujem, odredjenim delom upravo kao posledica i hriscanskog shvatanja pojma slobode.


Uvek sam se pitao zasto teolozi insistiraju na pojmu slobode kada je u pitanju odnos Boga i coveka. Sloboda coveka se ogleda u tome da postuje Bozje zapovesti ili bude kaznjen.Ukoliko je to Vasa definicija slobode onda ok.


Jeremija Jeremija 20:26 07.04.2008

Re: ..dalje

Dexter




Uz to, rekao bih da je ovaj oblik vere nerazdvojivo povezan sa verom u slobodu, pre svega slobodu pojedinca. I ovde se moze naci jos jedna veza izmedju nauke i vere, u ovom slucaju hriscanstva. Jer, sloboda je jedan od kljucnih cinilaca hriscanske vere. A nauka, kakvom je poznajemo u poslednjih par stotina godina, je upravo stvorena u hriscanskoj Evropi i, duboko verujem, odredjenim delom upravo kao posledica i hriscanskog shvatanja pojma slobode.


Uvek sam se pitao zasto teolozi insistiraju na pojmu slobode kada je u pitanju odnos Boga i coveka. Sloboda coveka se ogleda u tome da postuje Bozje zapovesti ili bude kaznjen.Ukoliko je to Vasa definicija slobode onda ok.



Hrišćanskim teolozima pojam slobode je neophodan da bi mogli objasniti poreklo zla: Bog je stvorio čoveka po svom liku i obliku i dao mu slobodu da bira između dobra i zla. To što čovek bira zlo, njegova je stvar - Bog je nedužan.
Boro Boro 01:01 08.04.2008

Re: ..dalje

Dexter
Uvek sam se pitao zasto teolozi insistiraju na pojmu slobode kada je u pitanju odnos Boga i coveka. Sloboda coveka se ogleda u tome da postuje Bozje zapovesti ili bude kaznjen.


Kada sam povezao slobodu sa verom, pre svega sam mislio na sledece (citiracu samog sebe sa skorasnjeg bloga metanoia-e):
Naime, nauka je, kako ja to vidim, ultimativni izraz VERE u mogucnost da se materijalni svet oko nas RAZUME. Da nismo tek marionete u rukama mocnih "bogova", vec da imamo SLOBODU da pojmimo svet koji nas okruzuje i da nadjemo svoje mesto u njemu, bez straha od "visih sila".


Ovako shvacena sloboda je, rekao bih, vise novozavetnog tipa, i ide dalje od "slobode coveka da postuje Bozje zapovesti ili bude kaznjen". Na taj nacin tumacim, recimo, konstantan motiv prisutan u jevandjeljima, da Hrist prilicno odlucno odbija da cini bilo kakva "cuda", sem u par iznimnih slucajeva, i to mahom ne iz razloga da time pruzi bilo kakav "argument (cvrste ruke)" u prilog svom ucenju.

No naravno, ova veza izmedju vere i nauke niposto nije ogranicena samo na jednu religiju (hriscanstvo). Samo sam pokusao da je pocrtam zbog cinjenice da je moderna nauka ipak velikim delom nastala u okviru predominantno hriscanskog okruzenja.
Astrid Astrid 03:11 08.04.2008

Re: ..dalje

Boro
No naravno, ova veza izmedju vere i nauke niposto nije ogranicena samo na jednu religiju (hriscanstvo). Samo sam pokusao da je pocrtam zbog cinjenice da je moderna nauka ipak velikim delom nastala u okviru predominantno hriscanskog okruzenja.

Da nije bilo protestantizma i IDEJE PROGRESA, nista ne bi bilo ni od nauke.
Boro Boro 04:26 08.04.2008

Re: ..dalje

Astrid
Da nije bilo protestantizma i IDEJE PROGRESA, nista ne bi bilo ni od nauke.


Slazem se da je ideja progresa dobila snazan zamajac u protestantizmu i odsudno uticala na formiranje zapadnoevropskog, pa samim tim i predominantno modernog svetonazora, koji je velikim delom baziran na nauci. Ali, ne treba zaboraviti da se sami poceci zapadnoevropske nauke umnogome mogu naci u katilockom svetu - Kopernik, Bruno, Galilej, da pomenem samo neke. Zapravo, rekao bih da je nauka velikim delom posledica renesanse, ali i ODGOVOR na time uzrokovano rusenje vrlo uredjnog srednjevekovnog racionalistickog poimanja sveta. A renesansa vuce korene u katolickom svetu, Italiji prevashodno.

Uz to, ne treba zaboraviti odsudan uticaj prosvetiteljstva i novovekovne racionalnosti, koja opet vuce glavne korene u katolickoj Francuskoj.

Ali naravno, slazem se da je protestansko vidjenje progresa ispravno oznaceno kao, cak i kvalitativno novi impuls poimanju ljudskih sloboda, i konsekventno stvaranju nauke (kao "side effect" .

P.S. Cini mi se da dugujem odgvor na pitanje koje ste mi postavili u blogu nsarskog "Strelica vremena..." Izvin'te, kasno sam vide pitanje, vec su ljudi prestali da posecuju blog, pa mi je bilo pomalo izlisno da pisem...

Dakle, pitanje je bilo (odnosi se na entropiju uma maksvelovog demona):

Znam da se odnosi na spoljnog posmatraca. Pitala sam odakle ti podatak da je ISTA, a ne >=.


Kako ja razumem, cinjenica da je u pitanju identicna kolicina entropije (i.e. informacije) ogleda se u sledecem: poznajuci (barem u principu) tacne polozaje i brzine cestica u odredjenom trenutku, demon uvek moze, barem u principu, u svakom trenutku vremena identifikovati cestice koje su dosle iz leve, odnosno desne komore, i povratiti stanje gasa na pocetno. Sve ovo cineci reverzibilno, vracajuci na kraju svoju memoriju na "reset" (dakle pocetno stanje ukupnog sistema gas-demon). Ovo sve vazi jer smo u okviru Njutnove mehanike, za koju vazi da jednacine kretanje uvek imaju jedinstveno resenje, dakle svako pojedinacno (u vremenu) globalno stanje zatvorenog sistema u potpunosti odredjuje celu istoriju (zatvorenog sistema, barem u principu . A u slucaju kvantnog gasa... e pa, cekamo novi blog

Boro Boro 04:45 08.04.2008

Re: ..dalje

Ah da, pomenuo bih jos i sledece. Rekao bih da je ideja progresa neraskidivo vezana sa linearnim poimanjem vremena, poimanjem vremena koje je i malo iznad u diskusiji oznaceno kao moguce jedno od kljucnih u razvoju moderne nauke.
Astrid Astrid 15:29 08.04.2008

Re: ..dalje

Boro
Slazem se da je ideja progresa dobila snazan zamajac u protestantizmu i odsudno uticala na formiranje zapadnoevropskog, pa samim tim i predominantno modernog svetonazora, koji je velikim delom baziran na nauci. Ali, ne treba zaboraviti da se sami poceci zapadnoevropske nauke umnogome mogu naci u katilockom svetu - Kopernik, Bruno, Galilej, da pomenem samo neke. Zapravo, rekao bih da je nauka velikim delom posledica renesanse, ali i ODGOVOR na time uzrokovano rusenje vrlo uredjnog srednjevekovnog racionalistickog poimanja sveta. A renesansa vuce korene u katolickom svetu, Italiji prevashodno. Uz to, ne treba zaboraviti odsudan uticaj prosvetiteljstva i novovekovne racionalnosti, koja opet vuce glavne korene u katolickoj Francuskoj. Ali naravno, slazem se da je protestansko vidjenje progresa ispravno oznaceno kao, cak i kvalitativno novi impuls poimanju ljudskih sloboda, i konsekventno stvaranju nauke (kao "side effect" .

U pravu si, bila sam neprecizna. Mislila sam pre svega na to da je industrijska revolucija bila moguca samo u takvom okruzenju, i, posledicno, pozitivna povratna sprega: razvoj tehnologije - razvoj nauke.

P.S. Thanks za odgovor o entropiji. Steta sto blogovi tako kratko "traju" :)
Dilan Dog Dilan Dog 17:45 07.04.2008

Nauka i religija

Evo sta kaze Djuro Susnjic o odnosu nauke i religije:

Problemi koje religija postavlja nisu oni koje resava nauka. Ona ih nikada nije ni resavala i nikada nece da ih resava! Pomocu religijskih verovanja, ideja i prakse, covek dokazuje da na pitanja, na koja ne moze da pruzi naucni odgovor, moze da ponudi odgovor druge vrste.

On (Susnjic) daje 4 pitanja o odnosu nauke i religije, koja govore kako o moci tako i o nemoci nauke u kritici religije:

1. Ako je religija izraz neznanja, kako to da napredak u naucnom saznanju ne potisne religiju kao neznanje?
2. Ako su religijski iskazi naucno neistiniti, zasto 4/5 covecanstva u njih ipak veruje?
3. Ako je religija stvarno iluzija, da li je moguca stvarnost kojoj iluzuje nisu potrebne?
4. Ako je vera protivna razumu, kako to da vecina umnih glava iz nauke nije nalazila opreke izmedju razume i vere?

Sad cetiri odgovora:

1. Ako razvoj nauke ugrozava religiju, onda bi u drustvima gde je nauka najvise razvijena bilo najmanje vernika. A podaci pokazuju da to nije istina.

2. Jaka vera ne mora biti naucno istinita vera. Primer: Kada jedno pleme veruje da brbljiva zena nece imati poroda, onda se zene ustezu da puno govore, pa ih je lakse podneti. Ovo verovanje sigurno nije istinitio, ali ima smisla jer deluje- funkcionalno je. Zakljucak: jedan istinit iskaz mora imati smisla, jedan smislen iskaz ne mora biti istinit! Malkom Hamilton, sociolog religije je rekao: "Ukoliko se religijske tvrdnje odnosi na smisao stvari, pitanje njihovog empirijskog potvrdjivanja je nevazno. "

3. Nauka razumeva i objasnjava neke cinjenice pomocu svojih racionalnih pojmova, teorija i metoda. Sve sto nije moguce da se objasni na racionalan nacin, ona proglasi iluzijom- to za nju ne postoji. Medjutim, ljudsko bice moze da oseti i dozivi ono sto ne moze da razume i objasni. Stvarno je sve ono sto deluje, to jest, sto izaziva posledice, bez obzira da li je po svom poreklu culno ili nadculno, pojavno ili nepojavno, vidljivo ili nevidljivo.

4. Konfucije je rekao: "Ne postoji nista ociglednije, od onog sto ne moze ocima da se vidi i nista opipiljivije od onoga sto ne moze culima da se oseti. " Vera i razum jesu dve moci jedne te iste duse. Nije tacno da vera prestaje gde razum pocinje, tacno je da vera pocinje gde razum prestaje!
"Srce ima svoju logiku koju razum ne razume" (Blez Paskal)

Gorstak Gorstak 18:35 07.04.2008

Re: Nauka i religija

hvala, gosn Cirkovicu, na sjajnom postu.
uzivanje je uvek citati Vas.

veliki pozdrav, vishnja (ljubitelj evropskih kultura na putu oko Jupitera :))
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:09 07.04.2008

Re: Nauka i religija

Ko ima vremena neka pročita ceo članak:


Evo jednog odlomka:

Teza o međusobnoj isključivosti nauke i teologije je nedovoljno zasnovana da bi bila ubedljiva. Kako i zašto se nešto dešava su pitanja koja se mogu pitati istvoremeno, i često je i neophodno uzeti oba u obzir da bi se dobilo adekvatno razumevanje. Voda vri zbog toga što je ringla zagreva, ali i zato što neko želi da skuva čaj. Ta dva pitanja su svakako logički distinkitva, ali ne postoji nužnost koja povezuje njihove odgovore. Bez obzira na to mora postojati stepen saglasnosti među potencijalnim oblicima odgovora. Staviti
džezvu vode u frižider sa ciljem kuvanja čaja nema mnogo smisla.

Teologija mora da uzme u obzir ono što nauka ima da kaže o istoriji univerzuma i da utvrdi kako se to odnosi na religioznost i veru da je svet delo Božjeg stvaranja. Ako se tvrdnje nauke i religije pokažu kao sasvim kontradiktorne, onda je neophodna revizija. Religijski fundamentalisti smatraju da se revizija uvek odnosi na nauku, dok naučnici ekstremne orijentacije veruju da je religija sasvim irelevantna za razumevanje kosmosa. Te ekstremne pozicije korespondiraju sa konfliktnom slikom odnosa religije i nauke.
Jedna ili druga strana mora odneti pobedu u debati, što je cilj koji ne ostavlja prostora za prepoznavanje komplementarnog odnosa koji postoji između ova dva oblika traganja za istinom. Uravnoteženiji pogled je onaj prema kojem oba zaslužuju da budu ozbiljno uzeta u razmatrenje u njihovom međusobnom odnosu,
čime nastaje kreativnija rasprava između nauke i religije.
Jeremija Jeremija 20:52 07.04.2008

Re: Nauka i religija

Evo sta kaze Djuro Susnjic o odnosu nauke i religije:

Problemi koje religija postavlja nisu oni koje resava nauka. Ona ih nikada nije ni resavala i nikada nece da ih resava!

Krvica je do nauke i do naučnika. Evo zašto:
Neprekidno ljudsko nastojanje da svet shvati i protumači racionalno, te da se čovekov odnos prema svetu uskladi sa racionalnom predstavom sveta, jeste primarni zadatak nauke od kada ona postoji. Upravo zbog toga između filozofije i nauke, na početku njihovog razvoja u antičkoj Grčkoj, nije bilo suštinske razlike.
Odvajanjem prvo prirodnih, a zatim i humanističkih nauka od filozofije, suzio se pojam naučnog saznanja. Predmet nauke ograničava se samo na proverljivo iskustvo. Suštinska pitanja smisla i vrednosti ljudskog života, ostaju izvan naučnog interesa. Nauka svim silama nastoji da se odvoji od filozofije, ističući svoju različitost, a celokupnu filozofiju smatra metafizikom, odnosno prividnim znanjem. Metafizički problemi su prema uobičajenim shvatanjima naučnika, posebno onih iz egzatnih nauka, u krajnjoj liniji izmišljeni, a ne stvarni, jer se bave pitanjima koja prevazilaze ljudsko iskustvo.
Grandiozni napredak nauke i njena primena posredstvom tehnike i tehnologije, vremenom stvara potpuno poverenje u objektivnost naučnog znanja. Nauka otkriva sve više i više o pojavama, stvarima i problemima, koji su sve dalje i dalje od čoveka, a pitanja odakle smo, ko smo i kuda idemo i dalje ostaju bez odgovora. Odbijanje nauke da traži i ponudi nučne odgovore na mnoga suštinska pitanja, koja čovek sebi postavlja od kada je postao svesno biće, a prvo takvo pitanje odnosi se na postojanje Boga, dovodi do uverenja da stvarnost nije moguće racionalno objasniti, jer ona ima iracionalnu osnovu. Prihvate li naučnici da je to tačno, onda su osnovne ideje naše epohe i moderne nauke, zasnovane na racionalnom tumačenju sveta, ne samo u krizi već potpuno poražene.


Dilan Dog Dilan Dog 21:27 07.04.2008

Re: Nauka i religija

Jeremija

Krvica je do nauke i do naučnika. Evo zašto:
Neprekidno ljudsko nastojanje da svet shvati i protumači racionalno, te da se čovekov odnos prema svetu uskladi sa racionalnom predstavom sveta, jeste primarni zadatak nauke od kada ona postoji. Upravo zbog toga između filozofije i nauke, na početku njihovog razvoja u antičkoj Grčkoj, nije bilo suštinske razlike.
Odvajanjem prvo prirodnih, a zatim i humanističkih nauka od filozofije, suzio se pojam naučnog saznanja. Predmet nauke ograničava se samo na proverljivo iskustvo. Suštinska pitanja smisla i vrednosti ljudskog života, ostaju izvan naučnog interesa. Nauka svim silama nastoji da se odvoji od filozofije, ističući svoju različitost, a celokupnu filozofiju smatra metafizikom, odnosno prividnim znanjem. Metafizički problemi su prema uobičajenim shvatanjima naučnika, posebno onih iz egzatnih nauka, u krajnjoj liniji izmišljeni, a ne stvarni, jer se bave pitanjima koja prevazilaze ljudsko iskustvo.
Grandiozni napredak nauke i njena primena posredstvom tehnike i tehnologije, vremenom stvara potpuno poverenje u objektivnost naučnog znanja. Nauka otkriva sve više i više o pojavama, stvarima i problemima, koji su sve dalje i dalje od čoveka, a pitanja odakle smo, ko smo i kuda idemo i dalje ostaju bez odgovora. Odbijanje nauke da traži i ponudi nučne odgovore na mnoga suštinska pitanja, koja čovek sebi postavlja od kada je postao svesno biće, a prvo takvo pitanje odnosi se na postojanje Boga, dovodi do uverenja da stvarnost nije moguće racionalno objasniti, jer ona ima iracionalnu osnovu. Prihvate li naučnici da je to tačno, onda su osnovne ideje naše epohe i moderne nauke, zasnovane na racionalnom tumačenju sveta, ne samo u krizi već potpuno poražene.

Upravo tako, slazem se.
Evo primera neadekvatnih odnosa izmedju nauke i religije:






oort oort 14:56 09.04.2008

Re: Nauka i religija

uvek mi je simpatično kada ljudi traže od nauke ono što nikada nije bio njen posao. a još je bolje kada te zahteve ispostavljaju korišćenjem naučnih ostvarenja...
alje alje 22:14 07.04.2008

Glede vere i nauke na ozbiljan način

Ovako postavljene stvari dovode do konačnog zaključka da će nauka pre ili kasnije doći do dokaza postojanja Boga. Sve je to lepo ali ja se pitam ako je Bog stvorio univerzume, multiverzume, fizičke zakone i sve iz toga što sledi (ljudi, cveće, drveće, ovaj blog) ko je onda stvorio Boga?

Ili jednostavno u okviru racia i logike ne mozemo odgovoriti na takva pitanja jerbo postoji nešto što se zove ograničenost mogućnosti saznanja. I to treba prihvatiti (ili ne?) jer se u suprotnom vrtimo u krug?

Interesantna tema svakako, ako ne od životne onda sigurno od metafizičke važnosti.
Aleksandar M Aleksandar M 10:17 08.04.2008

Re: Glede vere i nauke na ozbiljan način

Na pitanje "ko je onda stvorio Boga" moze se odgovoriti u okviru platonisticke metafizike:
Postoji svet ideja, koji je van prostora i vremena (mada u sebi sadrzi ideje prostora i vremena) i prema tome ideja Boga ne moze da bude stvorena, posto akt stvaranja zahteva pojam vremena (t.j. necega nema, pa se malo kasnije pojavilo).

Sa logicke strane, ovo pitanje zadire u problem sta znaci objasniti neki iskaz. Formalno, to znaci kako taj iskaz sledi iz izabranog sistema aksioma (aksiomi su iskazi koji se ne objasnjavaju i uzimaju se da su istiniti). Standardno je proucavati sisteme sa konacno mnogo aksioma, medjutim Gedel je pokazao da interesantni sistemi (oni koji u sebi sadrze aritmetiku) zahtevaju beskonacno mnogo aksioma. U svakom slucaju, postojanje Boga bi bio jedan od aksioma.
Nikola Knežević Nikola Knežević 10:52 08.04.2008

Re: Glede vere i nauke na ozbiljan način

Za Helene ne postoji Stvoritelj, oni ne postavljaju pitanje početka sveta. Kod Aristotela nema stvaranja ex nihilo, već, naprotiv, nailazimo na pojam porekla kretanja, na prvog pokretača. Kako zamisliti tog prvog pokretača koji izaziva sva ta kretanja tako da se on sam ne pokreće pošto ne može da bude izveden ni iz čega drugog? Aristotel kaže da je on večan, što znači da on nema početka u određenom trenutku u vremenu. Večan u smislu da je on taj koji svako kretanje pokreće a u isto vreme prevazilazi, on transcendira sva kretanja. Prvi pokretač jeste u vremenu ali sam nije vreme. On je jedan, nedeljiv, nemerljiv i bez dimenzija, pa se sa pravom actus purus (=čisti čin, akt, delovanje) može nazvati Bogom.
apatrid apatrid 10:08 08.04.2008

zadovoljan sam

odlukom autora teksta, popularnog MMĆ, koji je odlučio da posluša moj savet, ugleda se na nsarskog i počne da piše o stvarima u koje se više razume. MMĆ, samo napred, sledeći tekst bez bogotražiteljstva i na konju ste!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:07 08.04.2008

Re: zadovoljan sam

apatrid
odlukom autora teksta, popularnog MMĆ, koji je odlučio da posluša moj
savet, ugleda se na nsarskog i počne da piše o stvarima u koje se više
razume. MMĆ, samo napred, sledeći tekst bez bogotražiteljstva i na
konju ste!

Grohotom se nasmejah na svaki pokusaj sugestija ove vrste. To da pisem ono sto se Vama svidja ce da bude... ali nikad, sto bi klinci rekli.Jos manje ce da bude da slusam Vase paternalisticke i sustinski budalaste savete. (Zabavno je takodje sto Vasoj komuno-nostalgiji smeta svako pominjanje religije i Boga - bas mi zao, moje saucesce, ali komesarski dani su zauvek prohujali.) Vi ocigledno nista ne shvatate u vezi sa koncepcijom bloga (ne brinite, niste jedini), koji predstavlja dnevnicki, subjektivni, esejisticki dozivljaj bilo cega sto trenutno izaziva inspiraciju. To da Vi znate sta ja znam bolje, a sta ne ostavite za neku izjavu koju cete potpisati imenom i prezimenom.
apatrid apatrid 13:36 08.04.2008

Re: zadovoljan sam

Milan M. Ćirković

Grohotom se nasmejah na svaki pokusaj sugestija ove vrste. To da pisem ono sto se Vama svidja ce da bude... ali nikad, sto bi klinci rekli.Jos manje ce da bude da slusam Vase paternalisticke i sustinski budalaste savete. (Zabavno je takodje sto Vasoj komuno-nostalgiji smeta svako pominjanje religije i Boga - bas mi zao, moje saucesce, ali komesarski dani su zauvek prohujali.) Vi ocigledno nista ne shvatate u vezi sa koncepcijom bloga (ne brinite, niste jedini), koji predstavlja dnevnicki, subjektivni, esejisticki dozivljaj bilo cega sto trenutno izaziva inspiraciju. To da Vi znate sta ja znam bolje, a sta ne ostavite za neku izjavu koju cete potpisati imenom i prezimenom.


Zašto je moj odgovor na ovo izbrisan kada, naravno, nije bio uvredljiv? Ponoviću dve stvari: moje preporuke su ironične dragi MMĆ, ali vi to očito ne umete da vidite (ili kogod briše moje poruke, već druga na vašim blogovima, fora sa knutom). Drugo, vi ste idealni za protivnika u polemici, jer retko imate argumente. Zato sam i mislio da se bavite vama poznatijim stvarima.
I na kraju, ponoviću i zaključak: jedva čekam Vaš sledeći tekst da izlijem kakvu komuno-nostalgiju.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:57 08.04.2008

Re: zadovoljan sam

apatrid
Zašto je moj odgovor na ovo izbrisan kada, naravno, nije bio uvredljiv? Ponoviću dve stvari: moje preporuke su ironične dragi MMĆ, ali vi to očito ne umete da vidite (ili kogod briše moje poruke, već druga na vašim blogovima, fora sa knutom). Drugo, vi ste idealni za protivnika u polemici, jer retko imate argumente. Zato sam i mislio da se bavite vama poznatijim stvarima.
I na kraju, ponoviću i zaključak: jedva čekam Vaš sledeći tekst da izlijem kakvu komuno-nostalgiju.

Vazno je samo da Vi imate uvek argumente -- ali u nekom paralelnom svemiru. Bas obrnuto, nijednim jedinim komentarom ni ovde ni na drugim tekstovima na mom blogu niste ponudili nijedan argument, osim parolaskih fraza, zgrazavanja i "blago ironicnih" sugestija koje nisu zasnovane ni kakvim argumentima. Stoga to Vas cini, u skladu sa logikom, a nasuprot Vasem stavu, nepogodnim sagovornikom za diskusiju, jer dogmatska svest nije pogodna za ucesce ni u kakvoj kritickoj i racionalnoj diskusiji. Ali ste ovde svakako dobrodosli, pa makar i sa zlonamernim i ad hominem komentarima, tipa ko sta zna bolje, a sta losije, ko je pismen, ko nije, itd. Daj Boze da nisam u pravu, pa da pocnete sa argumentovanim istupima - makar malo za promenu.
apatrid apatrid 23:40 08.04.2008

Re: zadovoljan sam

Vazno je samo da Vi imate uvek argumente -- ali u nekom paralelnom svemiru. Bas obrnuto, nijednim jedinim komentarom ni ovde ni na drugim tekstovima na mom blogu niste ponudili nijedan argument, osim parolaskih fraza, zgrazavanja i "blago ironicnih" sugestija koje nisu zasnovane ni kakvim argumentima. Stoga to Vas cini, u skladu sa logikom, a nasuprot Vasem stavu, nepogodnim sagovornikom za diskusiju, jer dogmatska svest nije pogodna za ucesce ni u kakvoj kritickoj i racionalnoj diskusiji. Ali ste ovde svakako dobrodosli, pa makar i sa zlonamernim i ad hominem komentarima, tipa ko sta zna bolje, a sta losije, ko je pismen, ko nije, itd. Daj Boze da nisam u pravu, pa da pocnete sa argumentovanim istupima - makar malo za promenu.


Pardon, ja sam pročitao ovaj tekst da naučim nešto novo, nisam upućen u oblasti o kojima se ovde radi. I nemam pitanja. Ali što se tiče prošlih tekstova, iz oblasti u kojima se vi očito ne snalazite, vi možete samo da ne priznajete argumente, kao što Koštunica ne priznaje nezavisnost Kosova.
Moram da Vas pohvalim i za još nešto: nema više teranja i optuživanja za nemoral, želite mi dobrodošlicu i ja Vam na istoj zahvaljujem. Vrlo dobro! Samo nastavite tako.
Fourier Fourier 10:45 08.04.2008

nauka ili vjera

Jedno je sigurno, kako neko pametan rece:
"O nauci znamo nesto, o religiji nista"
tacka dupla.
Astrid Astrid 17:28 08.04.2008

Bozija stvorenja

Pogled iz „Božjeg oka" bi, tako, mogao otkriti ogroman mozaik pojedinačnih univerzuma, od kojih svaki ima svoj zasebni skup lokalnih pravila. U ovom „multiverzumu", život će se pojaviti samo u onim delićima koji imaju bio-prijateljske lokalne zakone, tako da nije nikakvo čudo da se mi nalazimo u „Zlatokosinom" svemiru - onom koji je „potaman" za evoluciju života. Mi smo ga izabrali samim našim postojanjem.

Imam problem sa poslednjom recenicom, jer lici na neozbiljnu propagandu :) Mi smo mogli da nastanemo zato sto je on takav (vec sam pomenula, da je "e" malo drugacije, nastalo bi nesto drugo), a to sto smo proizvod istog nudi odgovor ne na pitanje da li je "logika empirijska", vec zasto je logicno (sic!) da funkcionise.

što je još znatno pogubnije - vratili odbacenoj pozitivistickoj ideji da se radi o pseudoproblemu pošto su naucni iskazi tobože isto što i istiniti iskazi.

Mozda je trebalo da krenes od logike i matematike, pa onda da predjes na naucne iskaze. Mislim da bi bilo zanimljivije za diskusiju.

Medju primere pozitivisticke naivnosti spadaju kritike da se zakoni prirode ne mogu objasniti u terminima bilo cega u prirodi (Džeremi Bernštajn) ili da ovakva pitanja ne vredi postavljati sve dok nauka funkcioniše (Džon Horgan i mnogi drugi).
Prvu kritiku je lako odbaciti: pa ni centralni položaj Sunca u kopernikanskoj kosmologiji nije objašnjen na osnovu bilo čega u svetu Aristotelove fizike, već na osnovu potpuno novih teorijskih koncepata (obaška što bismo očekivali da na tako opšte pitanje dobijemo objašnjenje u čisto logičkim/matematičkim terminima, kao što je sugerisao među filozofima Robert Nozik u svojim "Filozofskim objašnjenjima", a među fizičarima Maks Tegmark).

Nisam citala, ali meni prva teza zvuci vrlo ubedljivo, za razliku od druge.
Primer nije dobar, bolje da si naveo Goedela :) koji je orudjima formalnog sistema uspeo da dokaze nepotpunost, tj. nedokazivu potpunost, tog istog sistema. Iz toga bi se zakljuciti da nije uvek neophodno posezati za meta-nivoom da bi se opisala celina nivoa na kojem operisemo, ali to ne vazi za prirodne nauke.

Dakle, meni ovaj "pozitivisticko naivni" iskaz deluje ubedljivo, jer to sto prirodnim zakonima ne mozes opisati prirodne zakone (iako svet mozes, sve preciznije i preciznije), uopste ne znaci da je to "neizrecivo" misticno, vec samo da je posledica rekurzivne prirode "otkrivanja" zakona sveta.

Ukratko, u tekstu koji si naveo su pomesana dva nivoa, sposobnost nauke da objasni svet i sposobnost da objasni svoju sposobnost. Dakle, kad se on pita:
"Ali odakle dolaze ti zakoni? I zašto imaju taj oblik koji imaju?"
on mesa pojavu i zakon koji je opisuje. Da ne pricam o coveku koga je sveo na obican interfejs.

On u stvari tvrdi da svaka uredjenost znaci postojanje "divine intervention" prosto zato sto covek ne moze da naucno da objasni zasto uredjenost postoji, iako moze da je razume.
Inace, kao sto znamo, zakoni "ne sede i ne cekaju da budu otkriveni" :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:54 08.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Astrid

Imam problem sa poslednjom recenicom, jer lici na neozbiljnu propagandu
:) Mi smo mogli da nastanemo zato sto je on takav (vec sam pomenula, da
je "e" malo drugacije, nastalo bi nesto drugo), a to sto smo proizvod
istog nudi odgovor ne na pitanje da li je "logika empirijska", vec
zasto je logicno (sic!) da funkcionise.

Pa nije to bas tako jednostavno -- danas mozemo da utvrdimo i tacno sta bi i kako nastalo da je sve drugacije. Nista lakse nego napraviti simulaciju kosmosa sa drugacijim zakonima u racunaru, ljudi to rade od pocetka numerickih eksperimenata u kosmologiji. I zakljucak je prilicno porazavajuci: NIKAKVA vrsta posmatraca ne moze da nastane u 99.9999...% slucajno izabranih prirodnih zakona. (Za to postoje duboki fizicki razlozi koji su vezani ponajvise za entropiju gravitacionog polja koje dominira nastankom strukture na velikoj skali, da ne ulazimo sad u tu arkanu. Rado cu ti poslati par relevantnih referenci na pm, ako zelis ;o)) Dakle, nije uopste stvar u tome ili mi ili nesto drugo, razlicito od nas, ali makar izdaleka slicnih kognitivnih sposobnosti. Pre je stvar izbora ili mi - ili nista, tj. svemir ispunjen masenim spektrom crnih rupa u kome se nikakva kompleksna struktura ni ne moze pojaviti...
jednacina jednacina 18:48 08.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Milane ja sam inace zapeo kod Hajzenbergovog principa i koliko sam shvatio on je, uslovno govoreci, donekle ukazao na nepreciznost naseg pojmovnog aparata, objedinjujuci talas i cesticu( protivrecne fizicke osobine) i odredio granicu - sada koliko je pouzdano tumacenje kosmosa koje pretpostavljam koristi ovaj princip. Verujem da postoji matematika koja uspeva da ukroti tu nepreciznost i svede u izvesnost, prihvatljivu, ali pitam se da li je toliko dramaticno kao sto rekoste " svemir je ispunjen masenim spektrom crnih rupa u kome se nikakva kompleksna struktura ni ne moze pojaviti ... ", to povernje me iznenadjuje, poverenje u rezultate dobijene na posmatranjima sa Zemlje eventualno nekog satelita van Zemlje - prilicno je spekulativno, prema mom uverenju u nepouzdanost naseg pojmovnog aparata!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:24 08.04.2008

Re: Bozija stvorenja

jednacina
Milane ja sam inace zapeo kod Hajzenbergovog principa i koliko sam
shvatio on je, uslovno govoreci, donekle ukazao na nepreciznost naseg
pojmovnog aparata, objedinjujuci talas i cesticu( protivrecne fizicke
osobine) i odredio granicu - sada koliko je pouzdano tumacenje kosmosa
koje pretpostavljam koristi ovaj princip. Verujem da postoji matematika
koja uspeva da ukroti tu nepreciznost i svede u izvesnost,
prihvatljivu, ali pitam se da li je toliko dramaticno kao sto rekoste "
svemir je ispunjen masenim spektrom crnih rupa u kome se nikakva
kompleksna struktura ni ne moze pojaviti ... ", to povernje me
iznenadjuje, poverenje u rezultate dobijene na posmatranjima sa Zemlje
eventualno nekog satelita van Zemlje - prilicno je spekulativno, prema
mom uverenju u nepouzdanost naseg pojmovnog aparata!

Ali postoji velika razlika u tome koliko je bilo kome potreban opis visoke rezolucije. Naime, sa stanovista kvantnog sveta, covek ne bi mogao da opise ni sta se desava, recimo, u sporetu ili benzinskom motoru: to je apsolutno nemoguce kada bi neko insistirao na nivou toliko fine rezolucije da uzme u obzir i kvantnu neodredjenost. Srecom, to nikome nije potrebno, tako da svi uredjaji oko nas lepo funkcionisu na bazi potpuno klascicnog (dakle ne-kvantnog opisa). Isto se odnosi na opis pojava na velikoj skali u svemiru. Drugim recima, za astrofizicare su, uz poneki izuzetak, sve pojave potpuno iste kao da imamo samo klasicnu mehaniku i neku efektivnu termodinamiku i nuklearnu fiziku.

E sad, primedba moze imati znacajnu tezinu u okviru kvantne kosmologije, tj. onoga sto se desava u ekstremno ranom svemiru, gde je sve sto postoji nuzno kvantni sistem. Tu se misljenja oko tezine i znacaja kvantne neodredjenosti razilaze - ima mnogo ljudi koji cak misle da to zavisi i od toga koja je interpretacija talasne funkcije najkorektnija. Licno mislim da se tu ljudi mnogo brinu bez razloga, jer ono sto se moze promeniti zbog kvantne neodredjenosti jeste konkretan konfiguracioni i fazni prostor -- pojednostavljeno govoreci, ono sto se moze desiti jeste da ova zvezda ili crna rupa bude metar desno ili metar levo u odnosu na neki model koji koristimo kao efektivni. A to, priznacete, bas ne cini neku razliku (pa i da nije metar, nego parsek, kakvu pa razliku to cini?)... Naravno, kvantna kosmologija je sama po sebi EKSTREMNO teska i slozena disciplina u kojoj smo tek na pocetku pocetka, tako da svakako valja biti oprezan. Ali ovde ipak opusteno caskamo, zar ne? ;o)
GajaR GajaR 08:59 09.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Milane, evo mene i po treći put na ovoj temi... ma da ne volim mnogo da se guram...

Činiš nam zadovoljstvo u tvom delanju, bez obzira da li se u nečemu slažemo ili neslažemo.

Da sam više slobodan, zapodenu bi po koju svađu ili panagirik, ali, u principu volim da se družimo

Samo tako...

sa komplimentima od Gaje!
Astrid Astrid 15:42 09.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Milan M. Ćirković
Pa nije to bas tako jednostavno -- danas mozemo da utvrdimo i tacno sta bi i kako nastalo da je sve drugacije.

Sto se tice prvog dela, to je slab antropicki pincip.

"In that case, we just happen to be in the particular one that was suited for the evolution of our form of life. When cosmologists refer to the anthropic principle, this is all they usually mean. Since we live in this universe, we can assume it possesses qualities suitable for our existence. Humans evolved eyes sensitive to the region of electromagnetic spectrum from red to violet because the atmosphere is transparent in that range. Yet some would have us think that the causal action was the opposite, that the atmosphere of the earth was designed to be transparent from red to violet because human eyes are sensitive in that range."

"...there would be no intelligent life around in order to measure the physical constants in question-so the coincidence had to hold, simply because there would be intelligent life around only at the particular time that the coincidence did hold!"

Nista lakse nego napraviti simulaciju kosmosa sa drugacijim zakonima u racunaru, ljudi to rade od pocetka numerickih eksperimenata u kosmologiji. I zakljucak je prilicno porazavajuci: NIKAKVA vrsta posmatraca ne moze da nastane u 99.9999...% slucajno izabranih prirodnih zakona. (Za to postoje duboki fizicki razlozi koji su vezani ponajvise za entropiju gravitacionog polja koje dominira nastankom strukture na velikoj skali, da ne ulazimo sad u tu arkanu.

Odakle ti taj podatak o 99.9999...%? Sta je menjano? Izbacili simetriju? :)
Napisi bar ukratko.

1. Ako su menjali gravitacionu konstantu ili slabu ili jaku nuklearnu silu, onda je logicno. Sta je sa desetinama (ili stotinama) drugih konstanti?
2. Zasto bi to morao biti "zivot" baziran na ugljeniku?
3. Sta je sa tih 0.0001%???

Rado cu ti poslati par relevantnih referenci na pm, ako zelis ;o))

Posalji, naravno :), ali objavi ovde bar neki abstract.

Dakle, nije uopste stvar u tome ili mi ili nesto drugo, razlicito od nas, ali makar izdaleka slicnih kognitivnih sposobnosti. Pre je stvar izbora ili mi - ili nista, tj. svemir ispunjen masenim spektrom crnih rupa u kome se nikakva kompleksna struktura ni ne moze pojaviti...

To sam napomenula pod 1. Mislim, nisam fizicar, ali mi je logicno da u nekim slucajevima ne bi bilo termonuklearnih reakcija u zvezdama, ne bi nastali tezi elementi, itd.

P.S. Nisi mi odgovorio na "objasnjavanje prirodnih zakona prirodnim zakonima" :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:40 09.04.2008

Re: Bozija stvorenja

GajaR
Milane, evo mene i po treći put na ovoj temi... ma da ne volim mnogo da se guram...

Činiš nam zadovoljstvo u tvom delanju, bez obzira da li se u nečemu slažemo ili neslažemo.

Da sam više slobodan, zapodenu bi po koju svađu ili panagirik, ali, u principu volim da se družimo

Samo tako...

sa komplimentima od Gaje!

Vazda dobrodosao, dragi Gajo!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 22:58 09.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Astrid


"...there would be no intelligent life around in order to
measure the physical constants in question-so the coincidence had to
hold, simply because there would be intelligent life around only at the
particular time that the coincidence did hold!"

Nista lakse nego napraviti simulaciju kosmosa
sa drugacijim zakonima u racunaru, ljudi to rade od pocetka numerickih
eksperimenata u kosmologiji. I zakljucak je prilicno porazavajuci:
NIKAKVA vrsta posmatraca ne moze da nastane u 99.9999...% slucajno
izabranih prirodnih zakona. (Za to postoje duboki fizicki razlozi koji
su vezani ponajvise za entropiju gravitacionog polja koje dominira
nastankom strukture na velikoj skali, da ne ulazimo sad u tu arkanu.

Odakle ti taj podatak o 99.9999...%? Sta je menjano? Izbacili simetriju? :)
Napisi bar ukratko.

1. Ako su menjali gravitacionu konstantu ili slabu ili jaku nuklearnu
silu, onda je logicno. Sta je sa desetinama (ili stotinama) drugih
konstanti?
2. Zasto bi to morao biti "zivot" baziran na ugljeniku?
3. Sta je sa tih 0.0001%???

iiiijaaaaooo... Teskih li pitanja. Dakle, hajde ovako: ima jedna od ovih antropickih koincidencija koja je vaznija od svih ostalih, a to je veoma niska pocetna entropija Velikog praska, i ona "preteze" nad svim ostalima, jer je jedino ona potpuno predvidljiva, tj. zivot MA KOJE VRSTE ti se zasniva na odrzavanju sistema u (lokalno) niskoj entropiji i nedopustanju da sistem dodje u stanje ravnoteze sa sredinom. E, ako toga nema, onda ti nista ne vredi sto potencijalno u skladu sa oblicima svih simetrija, vrednostima konstanti, blabla, teorijski moze da nastane neka visokosofisticirana vrsta zivota & posmatraca. A pocetna entropija - bar dok ne razumemo bolje kvantnu kosmologiju - ne moze da se stvori nekim "dinamickim" zakonom: ona je jednostavno izvucena na lutriji iz neke siroke raspodele (a mozemo da polemisemo da li je ta raspodela normalna, nenormalna, uniformna, stogod). Dakle, sve dok imas gravitaciju (a sve ostalo menjas kako hoces), nuzno je da pocetna entropija bude niska da bi imala bilo kakve vezane strukture koje nisu stanja lokalno maksimalne entropije, u narodu poznata kao crne rupe. Crna rupa ne pita za hemijski sastav - ona ponistava svaki hemijski sastav (i bilo kakvu drugu kompleksnu strukturu). Drugim recima, ugljenik je tu manje bitan. Bitno je da imas bar dva opsta kriterijuma za bilo kakav zivot, a to su kompleksnost i stabilnost uslova, a vec kompleksnost je nemoguce postici u bilo kom univerzumu, osim malog izuzetka ("mere nula" sto bi rekle kolege matematicari). O stabilnosti nekom drugom prilikom (ima interesantnih radova i o tome)...

Ako nemas gravitaciju... Well, plasim se da to jos niko nije pokusavao (eto ideje za research project buducnosti... ;o)). Odokativno bih rekao da u tom slucaju i flying elephants postaju legitimna mogucnost.

O objasnjenju prirodnih zakona: ovo je vec veoma teska tema. Recimo da postoje tri mogucnosti: da je krajnji oblik prirodnih zakona (dakle ne ovaj sadasnji, vec KONACNI) tako formulisan da objasnjava sam sebe (kao recimo u recenici "Ova recenica ima nuzno sest reci", samo znatno komplikovanije); da je krajnji oblik prirodnih zakona svodljiv na cisto logicke iskaze i matematicke konstante bez ikakvog empirijskog inputa; da je krajnji oblik prirodnih zakona takav da se poziva na nove teorijske koncepte koji imaju empirijski sadrzaj, ali su nam trenutno nepoznati/nejasni/neprihvatljivi iz vannaucnih razloga. Kao ilustraciju ovog treceg, mozes da imas naturalisticke hipoteze dizajna po kojima je citav nas svemir simulacija u racunaru supernapredne civilizacije - niko ne spori da je i u takvom slucaju moguce dati kompletno objasnjenje "nasih" zakona prirode, ali sada u terminima computer science-a supercivilizacije koja je za nas cista metafizika.

Licno preferiram opciju pod 2, posto mislim da niko do sada (na celu sa Aristotelom koji je prvi pokusavao) nije uspeo da ospori platonisticku ideju da je u krajnjoj instanci moguce cisto matematickim putem generisati sve sto toboze opazamo kao "prljavu" empirijsku stvarnost. Ali, svako je slobodan da nesto izabere, a Bernstajn nije osporio validnost nijedne od njih u svojoj kritici Dejvisovog pitanja (imho)...
Boro Boro 03:49 10.04.2008

Niska pocetna entropija

Milan M. Ćirković
...ima jedna od ovih antropickih koincidencija koja je vaznija od svih ostalih, a to je veoma niska pocetna entropija Velikog praska,...


Imam jedno pitanje za vas. Znam ponesto o nerelativistickoj ("standardnoj" kvantnoj mehanici, sve "preko toga" slabo poznajem. Iz pozicije nekog ko samo ovo pomalo zna, cini mi se prilicno intuitivnom pretpostavka da je pocetna entropija svemira bila nula (naravno, ovo je verovatno stoga sto malo znam).

Ovo mislim stoga sto u okviru nerelativisticke kvantne mehanike, koliko je meni poznato, takozvana "mesana stanja" mogu nastati ili kao posledica statistickog mesanja raznih mogucnosti (od strane "eksperimentatora", ili kao posledica merenja, ili u slucaju posmatranja podsistema nekog veceg sistema. Kako samo mesana stanja imaju nenultu entropiju (za razliku od "cistih", cija entropija je nula), ocekivao bih da je svemir "u nastanku" imao nultu entropiju. Prosto, ne umem da, na osnovu "standardne" kvantne mehanike, razumem kako bi svemir mogao da nastane u mesanom stanju, dakle sa nenultom entropijom: Kao statisticka mesavina mogucnosti? Nacinjena od strane koga, u "pocetku" (na stranu da je za pojam statisticke mesavine nuzno imati ansambl, dakle mnostvo razlicitih sistema iste vrste)?; Kao mesavina podsistema? Sta je "veci" sistem?; Usled merenja? Od strane koga?.

Naravno, ovo su teska pitanja i, naravno, znam da je generalno korisno sluziti se termodinamickim konceptima, nezavisno od "dubljih" interpretacija. I naravno, ovo pitanje seze duboko u osnovna, i neresena, pitanja interpretacije (shvatanja) kvantne mehanike. Ali, da li vam je poznato da se neko "sustinski" bavio ovim, i slicnim, pitanjima, u kontekstu pocetnog stanja (i entropije) svemira u "trenutku" velikog praska? Prosto, zanima me, a nista ne znam o tome...

Isto tako, a nevezano za prethodnim, zanima me ako biste mogli da objasnite (ukratko, naravno zasto postojanje sistema sa lokalno malom entropijom, a vremenski "daleko" od velikog praska (i.e. zivot), implicira malu entropiju ranog kosmosa. Ili ako imate neke reference (sto vazi i za prethodno pitanje).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:57 10.04.2008

Re: Niska pocetna entropija

Boro
Milan M. Ćirković
...ima jedna od ovih antropickih koincidencija koja je vaznija od svih ostalih, a to je veoma niska pocetna entropija Velikog praska,...


Imam jedno pitanje za vas. Znam ponesto o nerelativistickoj ("standardnoj" kvantnoj mehanici, sve "preko toga" slabo poznajem. Iz pozicije nekog ko samo ovo pomalo zna, cini mi se prilicno intuitivnom pretpostavka da je pocetna entropija svemira bila nula (naravno, ovo je verovatno stoga sto malo znam).

Ovo mislim stoga sto u okviru nerelativisticke kvantne mehanike, koliko je meni poznato, takozvana "mesana stanja" mogu nastati ili kao posledica statistickog mesanja raznih mogucnosti (od strane "eksperimentatora", ili kao posledica merenja, ili u slucaju posmatranja podsistema nekog veceg sistema. Kako samo mesana stanja imaju nenultu entropiju (za razliku od "cistih", cija entropija je nula), ocekivao bih da je svemir "u nastanku" imao nultu entropiju. Prosto, ne umem da, na osnovu "standardne" kvantne mehanike, razumem kako bi svemir mogao da nastane u mesanom stanju, dakle sa nenultom entropijom: Kao statisticka mesavina mogucnosti? Nacinjena od strane koga, u "pocetku" (na stranu da je za pojam statisticke mesavine nuzno imati ansambl, dakle mnostvo razlicitih sistema iste vrste)?; Kao mesavina podsistema? Sta je "veci" sistem?; Usled merenja? Od strane koga?.

Naravno, ovo su teska pitanja i, naravno, znam da je generalno korisno sluziti se termodinamickim konceptima, nezavisno od "dubljih" interpretacija. I naravno, ovo pitanje seze duboko u osnovna, i neresena, pitanja interpretacije (shvatanja) kvantne mehanike. Ali, da li vam je poznato da se neko "sustinski" bavio ovim, i slicnim, pitanjima, u kontekstu pocetnog stanja (i entropije) svemira u "trenutku" velikog praska? Prosto, zanima me, a nista ne znam o tome...

Isto tako, a nevezano za prethodnim, zanima me ako biste mogli da objasnite (ukratko, naravno zasto postojanje sistema sa lokalno malom entropijom, a vremenski "daleko" od velikog praska (i.e. zivot), implicira malu entropiju ranog kosmosa. Ili ako imate neke reference (sto vazi i za prethodno pitanje).


Ha, ODLICNO pitanje. Potpuno ste u pravu sta stanovista bilo klasicne termodinamike zasebno, bilo kvantne fizike zasebno. Problem nastaje kad treba te dve stvari da spojite sa gravitacijom. Naime, gravitaciono polje poseduje svoje stepene slobode koji su nezavisni od klasicnih termodinamickih stepeni slobode, vec se "dodaju" na njih. (To je, izmedju ostalog, razlog zasto uspevaju svi oni klasivni termodinamicki eksperimenti tipa gas u cilindru, isl. - zato sto se tu zanemaruje gravitacija Probajte da zamislite cilindar sa gasom par svetlosnih godina veliki, pa cete videti da tu predvidjanja izvedena iz klasicne termodinamike potpuno zakazuju ;o))

E sad, posto nemamo kvantnu teoriju gravitacije, moramo da se dovijamo na razne nacine, od kojih je najpoznatiji onaj koji su sugerisali Hoking i Bekenstajn sredinom 1970-tih, tj. da naprave neku semi-klasicnu verziju gravitacije. Iz toga je proisteklo razumevanje da je crna rupa stanje maksimalne gravitacione entropije i poznata Bekenstajn-Hokingova formula za entropiju crne rupe. E sad, ako u toj formuli stavite neku vrednost mase, videcete da cete dobiti jako velike vrednosti - zapravo mnogo vece nego sto dobijete recimo iz Dijemove formule za termodinamicku entropiju iste mase idealnog gasa ili tako nesto. To nam govori da, makar u semi-klasicnoj teoriji, tih skrivenih stepeni slobode gravitacionog polja ima znatno vise nego klasicnih, tj. da je "pravi" fazni prostor sistema mnogo veci nego sto nam se ranije cinilo. to je povuklo citavu tu pricu o twermodinamici crnih rupa, koja je vec postala velika tema, i koja je cak i filozofski veoma znacajna kao jedini nacin da izvedemo bar neke operacionalne zakljucke iz visokosofisticiranih matematickih kandidata za korektnu kvantnu gravitaciju.

Zapravo, precizno bi bilo reci da je stanje maksimalne entropije crna rupa u ravnotezi sa fotonskim gasom na odgovarajucoj Hokingovoj temperaturi (ekstremno bliskoj nuli za sve "realisticne" crne rupe). Posto nam je cika Bolcman objasnio da to znaci da je to i *najverovatnije* stanje sistema, to nas vodi do zagonetke. Zasto je danasnji svemir toliko daleko od svog najverovatnijeg stanja? A kad se vracamo u proslost, ispostavlja se da je onda bio jos dalje (logicno, jer je u medjuvremenu, tokom astrofizickih procesa poput formiranja i evolucije zvezda, stvorena velika kolicina dodatne entropije) do toga. Jedini zakljucak koji mozemo izvuci jeste da je to zbog toga sto je na samom pocetku bio veoma male entropije (ukupne, tj. i gravitacione i termodinamicke). Ali to pak implicira da je gravitaciona entropija bila jako mala, odnosno da je rani svemir bio homogen i izotropan do ogromnog stepena, daleko veceg od onoga sto bismo cak i na osnovu cisto kvantnih fluktuacija gustine ocekivali. I tu lezi problem... (sve dok ne verujemo da je ili nas domen bio domen sa slucajno veoma malim fluktuacijama, ili da ga je neko svesno stvorio u tom stanju, pa sta se kome vise dopada;o))

(Kao jos jedan mali dodatak prici: sistemi sa gravitacijom koja bar priblizno sledi Ajnstajnovu opstu teoriju na ne-kvantnim skalama ce *uvek* biti u mesanom stanju. To se cak moze i matematicki pokazati i to zbog toga sto na makronivou treba da dobijete da je svaka jednacina kretanja nelinearna (jer je OTR nelinearna teorija, a potreban vam je neki princip korespondencije ako hocete da imate smisleno uopstenje)... O tome je bila svojevremeno velika polemika Gerocha, Walda, Susskinda i jos nekolicine ozbiljnih teoreticara. Inace pitanje formalizma buduce korektne kvantne gravitacije ne bi bilo toliko slozeno kako - ocigledno, makar i iz istorijskih razloga, da nista drugo ne znamo - jeste!)
Astrid Astrid 16:20 10.04.2008

Re: Bozija stvorenja

Milan M. Ćirković
iiiijaaaaooo... Teskih li pitanja.


Dakle, hajde ovako: ima jedna od ovih antropickih koincidencija koja je vaznija od svih ostalih, a to je veoma niska pocetna entropija Velikog praska, i ona "preteze" nad svim ostalima, jer je jedino ona potpuno predvidljiva, tj. zivot MA KOJE VRSTE ti se zasniva na odrzavanju sistema u (lokalno) niskoj entropiji i nedopustanju da sistem dodje u stanje ravnoteze sa sredinom.

Vidim da si Bori vec odgovorio na pitanje o entropiji.

E, ako toga nema, onda ti nista ne vredi sto potencijalno u skladu sa oblicima svih simetrija, vrednostima konstanti, blabla, teorijski moze da nastane neka visokosofisticirana vrsta zivota & posmatraca.

Drugim recima, ugljenik je tu manje bitan. Bitno je da imas bar dva opsta kriterijuma za bilo kakav zivot, a to su kompleksnost i stabilnost uslova, a vec kompleksnost je nemoguce postici u bilo kom univerzumu, osim malog izuzetka ("mere nula" sto bi rekle kolege matematicari).

Sad si me zbunio. Da li u prvoj recenici mislis samo na "nase" vrednosti ili sire? Ako ne mislis samo na postojece vrednosti, onda je to u kontradikciji sa ovim drugim sto sam boldovala.
Opet nisi objasnio sta se desava u tom broju izuzetaka. :)

Recimo da postoje tri mogucnosti: 1. da je krajnji oblik prirodnih zakona (dakle ne ovaj sadasnji, vec KONACNI) tako formulisan da objasnjava sam sebe (kao recimo u recenici "Ova recenica ima nuzno sest reci", samo znatno komplikovanije)

Mislila sam da pricamo o trenutnom stanju (nezatvorenom), ali je mozda bolje diskutovati o granicnom slucaju :)
Sto se tice prve mogucnosti, moguce je cak da nece ni biti potrebna autoreferencijalna teorija, vec ce u okviru samih zakona biti i oni koji objasnjavaju taj deo koji sada deluje metafizicki.

2. da je krajnji oblik prirodnih zakona svodljiv na cisto logicke iskaze i matematicke konstante bez ikakvog empirijskog inputa

Previse idealisticki za mene :)

3. da je krajnji oblik prirodnih zakona takav da se poziva na nove teorijske koncepte koji imaju empirijski sadrzaj, ali su nam trenutno nepoznati/nejasni/neprihvatljivi iz vannaucnih razloga.

Zar se u ovom slucaju opet ne moze uvesti Bog u pricu?

Licno preferiram opciju pod 2, posto mislim da niko do sada (na celu sa Aristotelom koji je prvi pokusavao) nije uspeo da ospori platonisticku ideju da je u krajnjoj instanci moguce cisto matematickim putem generisati sve sto toboze opazamo kao "prljavu" empirijsku stvarnost.

Ti si stvarno Hegelijanac?
Pa, da nije bilo Aristotela, ne bi ni bilo danasnje nauke :)

Bernstajn nije osporio validnost nijedne od njih u svojoj kritici Dejvisovog pitanja (imho)...

Sad uvodis novi element u diskusiju, kojeg nije bilo u tvom tekstu, tacnije, samo si ga pomenuo. :)
Nisam citala Bernstajna, pa ne znam da li je osporio, ja sam samo rekla da u ovoj fazi razvoja nauke, argument da se prirodni zakoni ne mogu opisati prirodnim zakonima, deluje kao objasnjenje uzroka problema koji vidi i Davis, a ne kao razresenje problema.

Doduse, samim tim sto postoji vise mogucih objasnjenja uzroka problema, Davis vec gubi dosta od svoje argumentacije, a uvodjenje Boga zaista, u tom kontekstu, deluje kao nasilni pokusaj prisvajanja preostalog "praznog prostora".

Meni ne smeta, uvek su me zabavljali teolozi koji prate razvoj nauke i "premestaju Boga" sve dalje i dalje :)
Boro Boro 19:23 10.04.2008

Re: Niska pocetna entropija

Milan M. Ćirković
Problem nastaje kad treba te dve stvari da spojite sa gravitacijom.


A, u tom grmu dakle lezi zec! Opet ta "prokleta" gravitacija pravi probleme

Odlicno, nisam znao da je pitanje entropije crnih rupa, i kvantne gravitacije generalno, relevantno za problem pocetne entropije univerzuma (mada se meni "na prvu loptu" najrelevantnijim za ovaj problem cini vasa opaska iz poslednjeg odeljka, da "...sistemi sa gravitacijom koja bar priblizno sledi Ajnstajnovu opstu teoriju na ne-kvantnim skalama ce *uvek* biti u mesanom stanju". Sada cu znati gde da trazim detaljnije odgovore. Hvala puno na informaciji i objasnjenju!!!
Astrid Astrid 19:17 12.04.2008

Kraj?

Ode Milan bez odgovora
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:50 15.04.2008

Re: Kraj?

Astrid
Ode Milan bez odgovora

Ama ne, samo sto imam groznih problema sa pristupom webu (a blogu problema^2) u poslednjih par dana... Sorry! Evo i sad je sumnjivo hocu li uspeti da ovo postujem...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana