Gost autor| Literatura

KLIMAKS

docsumann RSS / 04.02.2017. u 16:01

gost autor: drzurin otac

( …gosn.Čereviđanu i K.Babiću!  )      

 

 zagrljeni.png

Vozimo se na Crkvice da usiječemo pritke za paradajz. Usput, ne znam ni kako, ni zašto, razmišljam o jednoj mirisnoj mahali koju neću zaboraviti dok sam živ. Helem, pred očima mi avlija zavijana snijegom. Iza nakrivljenih taraba pogled na lijenu Sanu. K'o da sam na avliji. Šekera i Fikreta stoje u mraku na doksatu, pred Šekerinom kućom. Muhabete. Fikreta pita Šekeru u šta ono, Bože dragi, ono on barne kad je 'nako fino?  Šekera joj i ne stiže odgovoriti, a mali Jasko istrča iz snijega visokog mu do pojasa i vas raspamećen krisnu put obiju: - Aaaaj! Aaaaj, brate Fikreta, eno čo'jka!!! Ugledao maksum u dvorištu baštensku fiskiju koju je Šekera umotala džakom da se voda ne bi smrznula, pa mu se od nje učinio čovjek. Oduzelo se dijete.

-Uh, uh! - draga moja – viče Šekera Fikreti – idi mu sali' stravu... i pogledaj lupa li mu srce!?

Fikreta ulazi u kuću za Jaskom, a Šekera viri iza ćoška i na sokaku ugleda onu Zijinu kako se ljubi s momkom. Oboje su u zimskim kaputima. On joj se skroz primakao i čuje se kako se ljube cmokćući ustima. Do Šekere dopire i pokoja riječ, a ona je lovi k'o da joj je to zadnja koju će čuti. Nepoznati momak Zijinoj maloj traži da mu da - probe radi - a onda će je i uzeti???...

U tim slikama stigosmo na Crkvice. Nema snijega. Na jednom od zavoja pravi mali gaj šumskih iva. Pritke biti bolje ne mogu, a još nisu ni olistale. Taman su kakve i trebaju biti. Izlazimo iz auta... nađe se i pokoja gljiva, od onih proletnjih – Anisovki!!!

Utom mi se u “film” ponovo vrati Fikreta i čujem  je kako Šekeri odgovara da ne zna u šta ono „on“ barne kad je 'nako fino!?

Šekera joj prstom pokazuje na Zijinu malu i momka u sokaku i taj isti prst stavlja preko zatvorenih usta dajući joj do znanja da trebaju šutjeti...

Obje se došuljaše uz sami ćošak Fikretine kuće i napeto osluškuju zagledane u dvije crne siluete na snijegu kako nepomično stoje na sokaku. Odjednom, ugledaše kako se malo po malo na Zijinoj maloj kaput polako širi, a momak se sve više podvlači pod njim!!!

Fikreta će najšapatnijim šapatom: - Kćerce moja...ma, je li..  ono, on...?  Ah, aman, tobe jarabi...??? Prošaputala pa zašutjela. I ne dišu, ali Fikretu jamilo grebuckanje u grlu što je tjera na kašalj. Odaće ih ako zakašlje. Tuši kašalj i ne da mu da „izijde“ van, guta ga u sebi; stišće se rukom ispod brade i nekako ga uspijeva na kraju progutati

...  (Ah! ... I šta li su samo očekivale da će se desiti – to  su samo njih dvije znale!?...)

Na Crkvicama nasjekosmo i blizu četrdeset komada pritki, okaštrismo ih od granja, te i oroštiljasmo nekakve kobasice, a u mom “filmu” sjećanja na mahalu Fikreta i Šekera i dalje stoje kao skamenjene uz ćošak kuće. Ne mrdaju. Ne osjećaju ni hladnoću. One čekaju!

Kad je na kraju Zijina mala izgleda popustila nepoznatom momku, i kada su oboje jauknuli nekim finim jaukom -izdisajem – njih dvije  se šuteći tiho povukoše sa doksata. Objema se do tada poput kreča blijeda lica odjednom zažariše, u potpunosti svjesne da je ono nešto moralo u ono nešto drugo, jer nema šta drugo biti kad su oboje 'nako fino uzdahnuli?!

Popesmo se i iznad Crkvica. Zastadosmo uz jednu od austro-ugarskih utvrda. Puče pogled na Grahovsko polje u daljini, a vidjesmo i dobar dio Cuca i goli krš  po njemu. Ugledasmo negdje dolje duboko na jednoj od krivina na putu i naše auto kako se bijeli sa na krovu natovarenim pritkama za paradajz....

Za Fikretu nisam siguran kako je provele tu noć, ali Šekera oka nije sklopila, sve do pred svanuće. I tada je samo nakratko  zadrijemala, pa se ubrzo i probudi sva u goloj vodi i sa tabanima vrelim k'o somuni tek izvađeni iz pekarske peći. Svu je posteljinu razbacala oko sebe pomislivši kako je to sigurno onaj „klimaks“ o kojemu je na radiju prije nepunu heftu govorio doktor Šabanović!?...Otišla je noge skvasiti led-ledenom vodom, a došlo joj je i da bosonoga zagazi po snijegu i da ode do mjesta gdje se ona Zijina sinoć „ljubila“ sa momkom...

Nije zagazila u snijeg, niti se ikud pomkala  s mjesta. Samo je bolno uzdahnula što joj je mladost takoreći ni u šta prošla!?? Nije smogla snage čak ni da to sebi prizna, već se pokunjeno primače šporetu i u njemu kao od bijede poče podlagati vatru, govoreći: - Eh! Eto što ti je jadno čeljade!!! A, hoš li se viš' tek upaliti jeb'la te majka, da te jeb'la!!! - opsova na kraju i vatru i šporet, te poče piriti u vatru i plamičak koji nikako da se podufati i razgori očepke suhe grabovine...

Na vratima se iznebuha pojavi i Fikreta. Došla na kahvu. A lipo joj se jutros nešto i ne pije. Došla tek 'nako. Da vidi Šekeru. I snijeg se počeo lagano topiti, a sunce je izvirilo nad Behremaginicom u daljini. Fikreta sjede na kauč i još jedared duboko uzdahnu!!! Ko zna zbog čega???

Tišina. Samo se povremeno začuje lepet krila u izmaglici iznad Sane.

 

Tagovi



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kosta.babic kosta.babic 17:52 04.02.2017

KLIMAKS

Pre svega hvala ti na svim tim starim i pomalo zaboravljenim rečima koje su tačnije opisivale stanje ljudske duše nego ove novokomponovane. Priča je sjajna za sve ljude i sva vremena.Samo tim jezikom ispričana potvrđuje da nema pomaka u razvitku ljudskog društva.Što je bilo biće.
angie01 angie01 19:44 04.02.2017

'aj proshetala Suljagina Fata...

Sedeo je tako, u nekom vremenu, na verandi svoje kuce, iznad varoshi koja je polako gasila zamor, obavijen grimznim nebom, Hajrudin bazardzija i pushio chibuk. Mirno, bez suvishnih pokreta, na vezenom jastuku, s jednom rukom na prekrshtenim nogama, chekao je, kao i svake vecheri, srebrno lice Meseca, da mu poshalje misli.

Polako se utapao u tamu krajolika, kroz koji je titrao sladunjevi miris behara i golicao mu nozdrve, navikle na opor dim duvana. Srknuo je retku kafu iz fildzna u bronznom drzalju, nechujno ga spustivshi, nakon gutljaja, ritualnim pokretom, na filigranski posluzavnik.

I sve ko iz srca,..i sedeo i pushio, i kafu pio.

A onda, od nekuda , sa ivice pogleda, krene neprimetno zvuk tuge i zvonki klepet papucha po kaldrmi u ritmu sintih leprshavih koraka ispod svile i pochnu da odzvanjaju, kroz grudi i secanje.

Okrenu se bururet u glavi, pade ibrik i znao je Hajrudin, vreme je za akshamluk.

A da se ni pomerio nije, probi iznenadni talas sete i razlije se po celom telu, pa ko Shejtanovom rukom, handzarom odseche ustreptalu dushu i rasprshi je po zvucima nadoshlog sevdaha, da u njemu plache.

Черевићан Черевићан 22:55 04.02.2017

Ф. и Ш. …. воајерке једне

( …gosn.Čereviđanu i K.Babiću!  )    

разоткри ми прошлост
........ otac drzurе ,
посве на изволте ,
настараност (ђутуре)

јес', највећма волех
да тако …. ја с'ногу
женској мунем дооле,
по'ватам шта могу ...

авај , климакс клима
те наслутих сету
када текст прочитах,
ХВАЛА на присету
drzura drzura 09:42 05.02.2017

Re: Ф. и Ш. …. воајерке једне

Hvala na prisetu!

Ukoliko prst nije, uvijek je bilo
i sada i prije,
da se vazda ima UŠTA, kad se ima SUŠTA!!!

Hvala i gospodinu Kosti na biranim riječima!

Otac dr Zure
Черевићан Черевићан 16:07 05.02.2017

Re: Ф. и Ш. …. воајерке једне

ima UŠTA, kad se ima SUŠTA


за указ Вам ....капа доле
прст за чачканос још служи
но се надам.... футур срља
новој сврси ће послужи

г Očе dr Zure
nask nask 00:48 05.02.2017

40

nasjekosmo i blizu četrdeset komada pritki


Samo toliko. A ono da ljubav kroz stomak ulazi.


Lepa priča.
49 41 49 41 15:23 05.02.2017

Klimaks?

Voajerizam?
Nista od toga!

Lepotinja, izazov, pokret, trzaj, kosmopolizam...

https://youtu.be/8YQM_zfYO7Q

https://youtu.be/WFqQj9mSJUY

Od "mrtvoga" pravi ziva.
Zvecharka - opijajuca.
24 miliona "voajera"?!?

Muski, bez trke na YouuuTubbeee; molim.
kosta.babic kosta.babic 19:41 05.02.2017

Re: Klimaks?

https://youtu.be/8YQM_zfYO7Q

Od ovog mož da strefi srčka.Nek mi Bog oprosti moje grešne misli.
49 41 49 41 21:39 06.02.2017

Re: Klimaks?

kosta.babic
https://youtu.be/8YQM_zfYO7Q

Od ovog mož da strefi srčka.Nek mi Bog oprosti moje grešne misli.

To je samo za GLEDANJE- neje za pipanje!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana