Društvo| Eksperimenti u blogovanju| Moj grad| Politika| Život

JEDNA, NIČIM IZAZVANA I SASVIM IZMIŠLJENA PRIČA

jedi-knight RSS / 16.02.2017. u 09:15

         

  Današnji dan ostaće upamćen kao jedan od onih koje treba odmah zaboraviti. Na žalost, baš to što bi najpre zaboravili, redovno se vraća u sećanje i, kao iz zasede, iskače nenajavljeno, dajući prevelik značaj onome što smo racionalno sagledali kao nevažno.

 

         Ustao sam lenjo, težak i trom kao ostareli pas, teturajući se, došao do kupatila i stao ispred ogledala, oslanjajući se jednom rukom o zid. Gledalo me je nepoznato biće, čkiljeći kroz skoro zatvorene, naduvene kapke i kao da mi je govorilo: 

         Fakultet, biblioteka, kuća, projekat, projekat, projekat...

         Isto kao i juče.

         Isto kao i prekjuče.

         Isto kao i sutra, prekosutra... dok nas smrt ne rastavi, pomislio sam gorko.

         Ma samo neka je prihvaćen.

        

         Prenula me je zvonjava telefona.

         "Još nisi ustao? Hajde čekam te u kafiću. Imam svašta da ti pričam. Hitno je, dolazi."

         Mladen je bio sušta suprotnost svemu što sam smatrao ispravnim i poželjnim za prijatelja. Uvek srdačan i nasmejan, ali lukav i beskompromisan, potpuno bez emocija osim prema novcu. Ipak, bili smo nerazdvojni, takoreći od rođenja. Naše majke upoznale su se u devetom mesecu trudnoće, čekajući autobus koji će ih odvesti do porodilišta, gde su, nekih petnaestak dana kasnije donele na svet nas dvojicu dečaka i to u razmaku od 10 minuta. Prvi sam se rodio ja, a zatim Mladen. Kasnije mi je majka pričala da sam ja jedva proplakao, a da se on drao čim mu se glava pojavila.

         Možda zato što sam krenuo drugim smerom; prvo nogama?, pitao sam je.

         "Ne, nego zato što si oduvek bio tvrdoglav i inadžija."

         Od tada traje naše druženje.

         Ja, uvek primeran i  tih, ali, kako mama reče, tvrdoglav i inadžija i on, vedar, nasmejan, vickast...i lukav. Oko njega se svakog trenutka nešto dešavalo, a kod mene večiti pogled u budućnost i nezadovoljstvo sadašnjim stanjem. Bolje bi bilo da je... bila mi je uzrečica,a kasnije i nadimak. Zamislite nekog kome je nadimak "Bolje bi bilo". Uvek i svuda, večno zarobljeno u meni: "Bolje bi bilo."

         "Previše razmišljaš, prijatelju", govorio mi je Mladen, "a previše razmišljanja nikom ništa dobro nije donelo. Opusti se."

         Da li je bio u pravu? Zar nas razmišljanje ili promišljanje ne odvaja od ostalih živih stvorova?

         "Zenon je držao tešku kuglu u ruci da bi, ukoliko bi zaspao, pala na pod, a on se probudio i nastavio da razmišlja."

         "Koji, bre, Zemun? Nemoj da me zajebavaš."

         Ja sam se Zenonom bavio u srednjoj školi, a on je išao vozom do Trsta i dovlačio farmerke i priče o nekim ljudima koji "znaju život".

         "Nikakva filozofija ne pomaže kada si bez para. To ti je moja, Zemun, filozofija", smejao se Mladen, samouveren i opušten.

         Posle gimnazije, upisao sam fakultet, on nije. Umesto na predavanja, išao je redovno do Temišvara, gde je preprodavao "Vegetu" i nekakve pudinge, a kupovao servise od kobalta, koje je, nekim čudom, prodavao kao da je u pitanju sladoled, a ne ružni, kičasti tanjiri.

         Dok sam spremao ispite i žalio se kako je kod "Caje" nemoguće položiti Elektroniku, on je žurio da prihvati kante benzina koje su čamcima prevozili preko Dunava iz te iste Rumunije, odakle je do nedavno "uvozio" kobalt, čarape i trenerke.

         Onda sam diplomirao, zaposlio se kao serviser elektronske opreme tek da bi nešto radio dok ne magistriram...

         "Da magistriraš? Zašto?, pitao me je. Malo ti je bilo učenja na jebenom ETFu?"

         "Zato što je u znanju moć", odgovarao sam, nesiguarno. "Šta god to značilo."

         "U lovi je moć, kretenu!", nadmoćno mi se unosio u lice. U lovi je moć!"

         U politiku je ušao, kako kaže, slučajno. Drugar Cane ga je, navodno, uverio:

         "Pravimo stranku i vladaćemo sledećih deset godina!"

         Taj drugar, Cane, bio je desetak godina stariji od nas, imao je nekoliko butika i podruma pića po gradu i počinjao je da se bavi građevinom tako što se povezao sa nekim uticajnim ljudima u svojoj opštini.

         "Oni rade papire, ja zgrade", pričao je Cane, " i svima dobro."

         Pravio sam se da ne razumem šta znači to "svima dobro" i podebljavao skicu novog uređaja, koji još nema ime, ali koji će promeniti svet. Koji će zahvaljujući elektronici, otkloniti svaku mogućnost da se čovek razboli. Imao sam viziju i bio sam srećan. Mislio sam da držim sudbinu u svojim rukama i da svet menjaju naučnici, ne kojekakvi političari.

         I Mladen je imao viziju. Sa Canetom. U njega je gledao kao u boga.

         "Taj ima rešenje za sve", govorio mi je, a ja sam upisao doktorske studije, nadajući se da se rešenje za sve krije jedino u nauci. Svoje ideje mogu realizovati samo ako budem više znao, mislio sam, a Mladen se smejao i maštao kako će on i Cane, ili Cane i on, da naprave čudo. Bez nauke.

         Sledećih godinu dana, pričali smo uglavnom o politici. Tj on je pričao, a ja sam slušajući razmišljao o  nezavisnim i zavisnim uzorcima, hemometriji, neuralnim mrežama...I crtao nove i nove skice.

         "Samo malo nam treba, "oni" su prošlost, videćeš."

         "Kome, nama? Koji oni?"

         "Pa nama. Meni i Canetu. Ili Canetu i meni. A ako meni bude dobro, biće i tebi. A "oni" su oni zbog kojih si lupao u šerpe. Cane je genije, kažem ti. Uzeće neko javno preduzeće, staviće me u Upravni odbor i boli me kurac. Možda uzmemo EPS, pa te postavimo za direktora nekog tamo, da ne bude da si džabe učio hahaha."

         "Ko će uzeti?"

         "Pa Cane."

         "Šta on zna o vođenju preduzeća? Još EPSa."

         "Cane je bog."

         Cane bog je, u međuvremenu, diplomirao, ubedivši Mladena da i on diplomira - trebaće mu. I dok sam ja okončavao sa ispitima na doktorskim studijama i razmišljao o budućem završnom projektu, o uređaju koji će zahvaljujući elektronici, otkloniti svaku mogućnost da se čovek razboli, oni su, uz ručak, završili fakultete i mastere. Za svaki slučaj.

         Zajedno smo proslavili. Čak smo se i napili. On od sreće, ja od tuge. Magistrirao sam po starom sistemu. Trebalo mi je gotovo dve godine. On je svoj master odradio uz teleću glavu u škembetu i "neko francusko vino". Po Canetovom izboru.

 

         Umesto na fakultet, otišao sam u kafić da se vidim sa Mladenom.   

         Dočekao me je vidno uzbuđen.

         "Šta je to tako hitno, Mladene. Znaš da sam u haosu oko projekta. Nemam vremena za..."

         "Pobedili smo", prekinuo me je.

         "Ko je pobedio i u čemu?", nisam znao o čemu priča.

         "U stranci. Na glavnom odboru. Cane je kandidat."

         "Kandidat za šta?"

         "Šta se praviš lud, pa cela zemlja zna."

         "Eto, ja ne znam."

         "Kandidat za predsednika, budalo. A ja ću biti bar ministar, čim srušimo Vladu."

         "Mlađo, uozbilji se. Kako Cane da vodi zemlju? Kako ti da budeš ministar? Kako da srušite Vladu? Znaš li ti šta je država?

         "Pusti teoriju. Ovo je život. Pobedili smo, ej. Pobedili."

         "Prihvatili su mi projekat."

         "Molim? Kakav projekat."

         "Doktorski projekat. I to baš na onome na čemu radim od prve godine fakulteta. Znaš onaj uređaj koji će zahvaljujući elektronici, otkloniti svaku mogućnost da se čovek razboli."

         "Ok. Bićeš direktor EPSa. Drug si mi, a i obećao sam ti. Ali odmah u stranku, jesi čuo, inače ti ni Cane ne može pomoći. Ni taj tvoj uređaj."

         Do kraja dana uveravao sam sebe kako je to sve što se dešava potpuno nevažno ukoliko imaš svoj cilj i ukoliko ga slediš. Ja sam naučnik, a naučnici menjaju svet, ne kojekakvi političari.

         A možda stvarno previše razmišljam. Možda dajem prevelik značaj onome što sam upravo racionalno sagledao kao nevažno. Jer ja ipak imam viziju, imam ideju za uređaj koji će zahvaljujući elektronici, otkloniti svaku mogućnost da se čovek razboli.

        

        

 

         



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 11:11 16.02.2017

i?


konstruišeš taj uređaj i pošalješ stotine hiljada, ma šta stotine iljada, milione, medicinara na ulicu!

je l' to rješenje, je l' to boljitak?? pa je l' smo zbog toga lupali u kape od Snješka Bjeliča?!

od knjige ne vidiš biblioteku, moj dotore.



P.S. dobra priča
mirelarado mirelarado 11:58 16.02.2017

Re: i?

P.S. dobra priča


Dobra, dobra! Još da je zbilja sasvim izmišljena...
Milan Novković Milan Novković 23:10 17.02.2017

Dvojac bez cilja i kormilara

Dobra, dobra! Još da je zbilja sasvim izmišljena...

Ih, izmišljena!

Meni je oduvek, na skoro neprimetan način, nešto smetalo u sitagmi “umetnost razmišljanja”. Što, naravno, ne znači da nešto nije u redu sa singagmom. Prosto je do mene nekad davno dolepršala i pustila korenje klica - ko zna od kogačega i ko zna od kada - koja sugeriše kako u umetnosti razmišljanja umetnost siluje razmišljanje, a razmišljanje siluje umetnost, dok su pre toga i umetnost i razmišljanje morali da iskoče iz svoje kože, pošto umeju da budu i u tuđoj, da bi se uopšte upustili u tako neku igricu.

E sad, ovaj moj sentiment, nemušna ideologija, takoreći, da uposlim sad dvojac u frljanju rečima kad su mi već izleteli naslov i misao, kako su već izleteli, je najverovatnije takav tojest takva iz istog razloga iz kojeg je veliki broj ideologija kakav jeste – racionalizuje mene kakav iskreno jesam, dok se plašim da, po nekim društvenim merilima, nisam dovoljno dobar da bih bio među najboljima i u tuđim očima, moje su tu orlovske, pa ja kažem ejvidimene.

Na sreću ja se ovako nečega “setim” samo kad naletim na tuđe ili svoje prazno mesto gde sećanje mogu da udenem, a inače, izgleda, baš uživam u svojoj koži, čast izuzetnim trenucima koji mora da su neka volja uvrnutog boga i besmislenog mu tima.

Samo, ko bi ga znao, i zato razmišljanje ume nezdravo da zamara i kad nemamo umetničke pretenzije, možda ja ipak pokužavam da foliram sebe prvo, pa okolinu, pošto, možda, u dubini duše ipak verujem u umetnost razmišljanja, nego Mladen u meni odleprša negde gde su dobra klopa i piće, pa igrice za koje ne mora baš svako da zna da igram
tetris tetris 23:32 17.02.2017

Re: Dvojac bez cilja i kormilara

negde gde su dobra klopa i piće

S' vremena na vreme se obrne na blogu priča o dobroj klopi i piću; često u izolaciji i od trenutka, ambijenta i društva u kome se, između ostalog, uživa u piću i iću. Tu padaju zvučna imena restorana, kuvara, jela i vina; mišelinove zvezdice, itd. Ja, opet, nekako teško razdvajam ukuse iz tanjira i punih (a u konačnici praznih) čaša od ljudi sa kojima su ti trenutci podeljeni. I uvek će mi srcu, a i sećanju, draži bit mali zadimljeni tapas restorančići u kojima sam do kasno u noć sa dragim ljudima smejao se, veselio... ili čarda na Dunavu kraj Bezdana gde sam koje jutro dočekao...

... i ovo mu dođe kao neko razmišljanje, promišljanje, a da li umetnosti u njemu ima, to ostavljam drugima na procenu
Milan Novković Milan Novković 23:50 17.02.2017

Re: Dvojac bez cilja i kormilara

tetris
negde gde su dobra klopa i piće

S' vremena na vreme se obrne na blogu priča o dobroj klopi i piću; često u izolaciji i od trenutka, ambijenta i društva u kome se, između ostalog, uživa u piću i iću. Tu padaju zvučna imena restorana, kuvara, jela i vina; mišelinove zvezdice, itd. Ja, opet, nekako teško razdvajam ukuse iz tanjira i punih (a u konačnici praznih) čaša od ljudi sa kojima su ti trenutci podeljeni. I uvek će mi srcu, a i sećanju, draži bit mali zadimljeni tapas restorančići u kojima sam do kasno u noć sa dragim ljudima smejao se, veselio... ili čarda na Dunavu kraj Bezdana gde sam koje jutro dočekao...

... i ovo mu dođe kao neko razmišljanje, promišljanje, a da li umetnosti u njemu ima, to ostavljam drugima na procenu

Jeste, majka evolucija nas je prvo podelila na polove, zbog specijalizacije u poslu, pa nam usadila, da prostiš, strast za onim da bi se prokreirali, i tako nas, o istom trošku, naučila da uživamo u druženju sa drugarima, čak i manje poznatima, pa čak i kad nam ni jedni ni drugi ne daju, po cenu naše često teške "patnje", da odlutamo i prenaduvamo se u mrtvoj a frenetičnoj petlji gde i radimo i sami sebe istovremeno ocenjujemo.

Al sa drugarima mi to ne doživljavamo tako, to njihovo "maltretiranje" našeg "genija" je na sitno, na kašičicu, za naše dobro i samo na trenutke nam se učini da ta tegla u koju potežu kašičicom nikako da se isprazni.

I nepodnošljivo je tiho i prazno kad odu dobri drugari, pa makar svo vreme bili mangupi.

A oni su svo vreme taman onakvi kakvi treba da budu, daleko od mangupa, najbolji, i onda i iz nas izvuku "najbolje", iako nema veze što nikad ne saznamo šta je to u stvari, izvuku isto nekog drugara, valjda
tetris tetris 23:53 17.02.2017

Re: Dvojac bez cilja i kormilara

i onda i iz nas izvuku "najbolje", iako nema veze što nikad ne saznamo šta je to u stvari, izvuku isto nekog drugara, valjda

Ovo bi se moglo sumirati kao: i drugar je drugaru drug
mirelarado mirelarado 00:25 18.02.2017

Re: Dvojac bez cilja i kormilara

tetris
Milan Novković
i onda i iz nas izvuku "najbolje", iako nema veze što nikad ne saznamo šta je to u stvari, izvuku isto nekog drugara, valjda

Ovo bi se moglo sumirati kao: i drugar je drugaru drug


Vaš razgovor je otplovio u neke sasvim neočekivane vode. :)

Htela sam samo da kažem kako bi bilo lepo da likovi iz priče nisu deo naše stvarnosti. Ali jesu.


Milan Novković Milan Novković 01:20 18.02.2017

Re: Dvojac bez cilja i kormilara

mirelarado
tetris
Milan Novković
i onda i iz nas izvuku "najbolje", iako nema veze što nikad ne saznamo šta je to u stvari, izvuku isto nekog drugara, valjda

Ovo bi se moglo sumirati kao: i drugar je drugaru drug


Vaš razgovor je otplovio u neke sasvim neočekivane vode. :)

Htela sam samo da kažem kako bi bilo lepo da likovi iz priče nisu deo naše stvarnosti. Ali jesu.





Ja se ponekad setim kako su mi pričali da je ćale jednog dana došao pijan i bila mu muka, pa otišao u šupu iza kuće da povraća, ja mu, 5 godina iako se ne sećam događaja nego mi pričaju, prišao pa upitao "Tata, a što piješ kad ti škodi" (ko zna kako sam pitao nego su to u silnom spominjali sve polako dodekorisali).

I on ostavio piće potpuno i zauvek.

Sad ponekad pitam sebe "Miško, a što ti razmišljaš" (ne baš tako, ovo sam ja dodekorisao).

Nije baš toliko blentavo pitanje. Primer - ako mi prija da po sedmi put gledam reprizu jedne te iste epizode zvezadnih staza, zašto bih razmišljao ako mi, da prostiš, manje prija a nije mi nešto potrebno da bih u društvu zvučao pametnije (sa drugarimas je nebitno koliko smo pametni u društvu, iako i tamo volimo da se hvalimo).

E sad, i "potreba", u društvu uglavnom ionako ne možemo da se previše foliramo, jer ako možememo il ga nismo dobro izabrali, il se spuštamo na moralnoj lestvici pošto foliramo nekoga ko ne može da nas provali, a nije to zaslužio.

E sad, ovo gore je zezanje, ali ovih dana zvrcnem ortaka, jedan od najboljih ali ume da bude mangup, nije u politici ali u semantičko orijentacionoj matrici je bliže Mladenu nego nekome ko voli da potegne za razmišljanjem, iako pametan koliko treba.

U poluočajnoj želji da pomognem nekom trećem ja njega pozovem, i on bez pitanja i gubljenja sekundi (ja na jednom putu on na drugom) kreće da radi i uradi u par sati više nego mnogi drugi u nekoliko meseci). Drugi propuštaju stvari kroz ajdpomozi bože misaone matrice, nego i razne druge, ne artikulabilno samožive ponekad nego onako tiho i neprimetno

Pa se, u beskonačnoj petlji, postavlja beskonačno pitanje šta je to, u stvari, "sistem vrednosti". Čak i da ga ugovaramo na nivou principa imamo sobe sa ogledalima u koja svako malo udaramo glavom.

Ili neki deseti primer - možeš da imaš Mladena koji će u deliću sekunde dati doktoru šta treba da bi ti spasio život.

A možeš da imaš Malog Pericu sa doktoratom u moralisanju koji će te ostaviti da umreš da ne bi pogazio princip gde je mito društvena šteta.

Dobro, de, ovo je neuredan primer i ovde mnogi pokleknu, zato su i izmislili moralnih partikularizam da premoste ovakve jazove, al onda i jaz postane preširok i neki smart Alec ti pritrči sa provokacijom kako nema ništa moralno partukularno u puštanju nekog da umre za 1,000 Evra, npr, pogotovo ako ne kompromituješ život ili zdravlje nekog trećeg.

Šta je poenta - jako je teško konceptuelizovati moralne (pod)prostore, a o fromalizaciji da ne pričamo, i uopšte ne pričam o Jedi Knightovom Mladenu, on mi je samo asocijativni ključ.

A interesantan mi je ključ, tj prešao je prag interesovanja koji goni na komentarisanje, iz ličnog "problema" - ja često sebe ne optužujem, nego bacam na razmišljanje pošto sam ubeđen da sam ja otuđeniji od sveta i hladnokrvniji od mojih roditelja, te starije rodbine i komšija - i to je nešto hladnija strana preterivanja u "razmišljanju".

Too late, nema šanse da proverim šta sam napisao i uteram u neki koherentniji i zaokruženiji obor, samo provociram, u stvari
urbana_gerila urbana_gerila 11:41 16.02.2017

ni kafu!

pajz kad znam i tebe i mladena i caneta, i nijedan od vas mi se ne dopada, ti najmanje - oni se bar ne foliraju.
jedi-knight jedi-knight 11:56 16.02.2017

Re: ni kafu!

urbana_gerila
pajz kad znam i tebe i mladena i caneta, i nijedan od vas mi se ne dopada, ti najmanje - oni se bar ne foliraju.


Hvala ti sto si procitao i ostavio komentar.
urbana_gerila urbana_gerila 12:05 16.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
urbana_gerila
pajz kad znam i tebe i mladena i caneta, i nijedan od vas mi se ne dopada, ti najmanje - oni se bar ne foliraju.


Hvala ti sto si procitao i ostavio komentar.


molim.
nego, što se ne zahvališ i ostalim komentatorima?
jedi-knight jedi-knight 12:16 16.02.2017

Re: ni kafu!

nego, što se ne zahvališ i ostalim komentatorima?


Kapiram da ti je mnogo zivot zajeban kada nemas pametnija posla nego da hejtujes bez razloga.
Treba takvima nekad i neka lepa rec. Iskrena je, verovao ili ne.
urbana_gerila urbana_gerila 13:04 16.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
nego, što se ne zahvališ i ostalim komentatorima?


Kapiram da ti je mnogo zivot zajeban kada nemas pametnija posla nego da hejtujes bez razloga.
Treba takvima nekad i neka lepa rec. Iskrena je, verovao ili ne.



dršse ti onoga što znaš, ako nečeg takvog ima, uprkos trendu - psihoanaliza nije za laike.

a to što "hejtom bez razloga" nazivaš apostrofiranje opšteg slepila glede hipokrizije - govori da ne samo što ne kapiraš mene nego ni onog sebe koji se, bar deklarativno, predstavlja kao iskren.
jedi-knight jedi-knight 13:21 16.02.2017

Re: ni kafu!

dršse ti onoga što znaš, ako nečeg takvog ima, uprkos trendu - psihoanaliza nije za laike.


Vrlo interesantno da se bas ti usudis da pomenes rec hipokrizija. Jos interesantnije je da dajes savete i drzis lekcije, uz prigodnu opasku koja jedino ima za cilj da diskvalifikuje sagovornika o kome ne znas nista, ali kome si se usudio da se pojavis na blogu sa prigodnim komentarom koji ukazuje samo na cinjenicu da ti je pljuvacka brza od pameti. A najinteresantnije je da si kod mene, i pored ocigledne netrpeljivosti, redovan gost. Cudan covek, u najmanju ruku.
urbana_gerila urbana_gerila 14:08 16.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
dršse ti onoga što znaš, ako nečeg takvog ima, uprkos trendu - psihoanaliza nije za laike.


Vrlo interesantno da se bas ti usudis da pomenes rec hipokrizija. Jos interesantnije je da dajes savete i drzis lekcije, uz prigodnu opasku koja jedino ima za cilj da diskvalifikuje sagovornika o kome ne znas nista, ali kome si se usudio da se pojavis na blogu sa prigodnim komentarom koji ukazuje samo na cinjenicu da ti je pljuvacka brza od pameti. A najinteresantnije je da si kod mene, i pored ocigledne netrpeljivosti, redovan gost. Cudan covek, u najmanju ruku.



čukam vrlo sporo, u nadi da ćeš razumeti:
ako ponovo pogledaš moj inicijalni komentar, nadam se da ćeš uočiti da su "junaci" definisani kurzivom, što implicira da "diskvalifikacija" nipošto nije ad hominem već apostrofira razornu društvenu pojavu.
pojavu gde glavni junak koji je, navodno, užasnut postupcima svog najboljeg ortaka i njegovog mentora, aktivno saučestvuje u njihovom životu i priključenijima sa, zašto i to ne uzeti u obzir, tendencijom da jednoga dana postane kalif umesto kalifa - ja smatram vrhunskim licemerjem, a od trojice šibicara najgnusniji mi je onaj koji se gradi da to nije.
sa takvima, kao što i glasi naslov mog posta, iskustveno to govorim - ja ne pijem ni kafu!


zašto su te, nekom banalne, pojave devastirajuće - može se ovih dana osvedočiti i na blogu, gde ljudi glede "slučaja mali" žučno raspravljaju o tome kome od roditelja je trebalo da pripadnu deca.
ljudi više ne uočavaju ni najelementarnije činjenice poput te da decu ni jedno ni drugo ne zaslužuju, a uspostavljajući analogiju sa komentarom ovde, eksplicitno ću ustvrditi da se nje više gnušam kao osobe koja je, iako aktivni saučesnik, javno progovorila tek kada joj je guzica bila u pitanju.


mislim da sam sada i ja zaslužio, tretirajući te kao nekoga ko ne piše samo besmislice*, da objasniš odakle me poznaješ i da kažeš koja si to moja postupanja podveo pod hipokriziju?


*
jedi-knight
Vrlo interesantno da se bas ti usudis da pomenes rec hipokrizija.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:25 16.02.2017

Re: ni kafu!

Da prostiš, urbani, reče ti čovek, s pravom i pristojno, da si drkdžija.
urbana_gerila urbana_gerila 19:07 16.02.2017

Re: ni kafu!

Predrag Brajovic
Da prostiš, urbani, reče ti čovek, s pravom i pristojno, da si drkdžija.



za njega nisam, još, siguran, a od tebe mi to, vrli brajoviću, dođe ka komplimenat.

posebno mi prija to što, da prostiš, znam da nisi funkcionalno nepismen, i što pravedničkim đonom startuješ ne na ono što je kazano već na onog ko je kazao.
jedi-knight jedi-knight 01:05 17.02.2017

Re: ni kafu!

ako ponovo pogledaš moj inicijalni komentar, nadam se da ćeš uočiti da su "junaci" definisani kurzivom, što implicira da "diskvalifikacija" nipošto nije ad hominem već apostrofira razornu društvenu pojavu.


Hvala na iscrpnom odgovoru.
Ja ti, ni izbliza, necu posvetiti toliko paznje, mada mi se dopala tvoja analiza moje price. Odlican pet.
Na tvoj inicijalni komentar sam se zahvalio, na jedan od sledecih sam upotrrebio rec diskvalifikacija jer je bila upucena licno meni. To je, uveren sam, nepotrebno, osim ako nemas poseban razlog da nekoga pecnes ili licnih razloga ili unutrasnje potrebe da budes drkadzija. I jedno i druge je, sa moje, laicke, tacke gledista, odlika emorivno nedoraslih ili generalno neodraslih.
Sto se price tice, tu tek nema potrebe bilo sta objasnjavati. Svi znamo po nekog mene, Mladena ili Caneta: licemere, folirante, srecne i nesrecne. To je, ipak, samo prica. Svoj dozivljaj si nam detaljno obrazlozio, hvala na posvecenoj paznji jos jednom.
A tebe licno ne poznajem, osim preko komentara, gde si ostavio utisak licemera, da.

urbana_gerila urbana_gerila 02:34 17.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
Hvala na iscrpnom odgovoru.


molim.


jedi-knight
mada mi se dopala tvoja analiza moje price. Odlican pet.


hvala, mnogo mi znači to.


jedi-knight
Na tvoj inicijalni komentar sam se zahvalio, na jedan od sledecih sam upotrrebio rec diskvalifikacija jer je bila upucena licno meni. To je, uveren sam, nepotrebno



ume da bude vrlo relativna ta hronologija događanja, takorekuć diskriminišuća.
ja sam bio ubeđen da si ti taj koji je u narativ prvi nepotrebno uveo lik i delo i adekvatnu filantropsku podršku, no sada jasno vidim da sam te oklevetao samo zbog lične nesposobnosti razlikovanja jupitera i vola.

iz istog razloga prihvatam krivicu i zbog toga što sam samoobmanjujući se pomislio kako dolecitirano predstavlja klasični primer projektovanja:

jedi-knight
poseban razlog da nekoga pecnes ili licnih razloga ili unutrasnje potrebe da budes drkadzija. I jedno i druge je, sa moje, laicke, tacke gledista, odlika emorivno nedoraslih ili generalno neodraslih.



u to ime, i od tebe ću ono "drkadžija" - tretirati kao kompliment.
jedi-knight jedi-knight 03:12 17.02.2017

Re: ni kafu!

ume da bude vrlo relativna ta hronologija događanja, takorekuć diskriminišuća.
ja sam bio ubeđen da si ti taj koji je u narativ prvi nepotrebno uveo lik i delo i adekvatnu filantropsku podršku, no sada jasno vidim da sam te oklevetao samo zbog lične nesposobnosti razlikovanja jupitera i vola.


Ovo si lepo napisao i uverio me da ti je zivot stvarno zajeban.
No, ovu raspravu, učinio si potpuno besmislenom onog trenutka kada si dozvolio da iz tebe izadje sva besmisao koju nosis od kragne do frizure. Lepo upakovana ( besmisao ), moram da priznam; ali sa loše prikrivenom nezainteresovanošću iza koje se krije opsednutost sobom i stvarno, vec patoloskom, potrebom da u intelektualni dikurs ubaciš i pokoju uvredu.
Za to na ulici dobijes šamar, dva. Ok, ne sad, odraslo se. Ako već hoćeš da pokažeš da si intelektualno superioran, izbaci te šabanske fore.


u to ime, i od tebe ću ono "drkadžija" - tretirati kao kompliment.


Eto, sada imaš dva.

Nego, ja te više ne bih zadržavao...
urbana_gerila urbana_gerila 04:12 17.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
Za to na ulici dobijes šamar, dva. Ok, ne sad, odraslo se. Ako već hoćeš da pokažeš da si intelektualno superioran, izbaci te šabanske fore



jest da mi je samo prva seansa besplatna, no umem i ja da budem filantrop: vreme ti je za terapiju, ako se odlučiš za moju - ordiniram i na ulici.


jedi-knight jedi-knight 04:45 17.02.2017

Re: ni kafu!

jest da mi je samo prva seansa besplatna, no umem i ja da budem filantrop: vreme ti je za terapiju, ako se odlučiš za moju - ordiniram i na ulici.


Jasno mi je

Izgleda da ti je previše puta bila" puna bulja šimika", čim si takav na rečima. Možeš svoju samouverenost i pametnije da upotrebiš. Meni si sasvim nezanimljiv.
Aj pali
urbana_gerila urbana_gerila 05:05 17.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
Možeš svoju samouverenost i pametnije da upotrebiš.




znam da mogu, ali i ja sam samo živo biće ponekad sklono i poput tebe sitnim zadovoljstvima.

jedi-knight jedi-knight 05:18 17.02.2017

Re: ni kafu!

znam da mogu, ali i ja sam samo živo biće ponekad sklono i poput tebe sitnim zadovoljstvima.


Da da
Celu noć si mi posvetio da bi bilo sitno zadovoljstvo.
Biće da sam ozbiljno poremetio tvoj unutrašnji mir nečim.
U svakom slučaju, hvala ti što si mi pomogao da mi dan brže prođe. Hoteli umeju da budu beskrajno dosadni na dan utakmice.
I hvala ti što čitaš i komentarišeš moje blogove.

urbana_gerila urbana_gerila 05:36 17.02.2017

Re: ni kafu!

jedi-knight
Biće da sam ozbiljno poremetio tvoj unutrašnji mir nečim.




biće.
jedi-knight jedi-knight 05:57 17.02.2017

Re: ni kafu!

biće.


Gerilac, jel svanulo?
Da sam u Bg zvao bih te na kafu, ali nisam jbg.
Dobar si ti tip
JJ Beba JJ Beba 12:27 16.02.2017

za glavu u škembetu

On je svoj master odradio uz teleću glavu u škembetu "

samo se Avalaca broji


francusko vino? oćito su su neki dunsteri














jedi-knight jedi-knight 12:29 16.02.2017

Re: za glavu u škembetu

JJ Beba
On je svoj master odradio uz teleću glavu u škembetu "

samo se Avalaca broji


francusko vino? oćito su su neki dunsteri

Samo Cane















nask nask 13:19 16.02.2017

Nije La Divina ali je ...

Današnji dan ostaće upamćen kao jedan od onih koje treba odmah zaboraviti.


Pa nemoj da si na kraj srca. Ipak je ovo jedno orginalno i nadam se zabavno poglavlje u La Commedia Serbica.
49 41 49 41 15:44 17.02.2017

Recimo

Doktorati se nekada u Nemackoj prodavali 100-300.000 maraka.
Valjda je to pretvoreno u eure?!?

Citao opsezni clanak o tome, novinara istrazivaca.

Neko voli samo pare, neko samo zene, neko projekte...

P.S.
Neki samostalni istrazivac je otkrio da ubrizgavanjem u placebo... mogu da ti ponovo rastu izgubljeni zubi.
Dobio je neku nagradu za dalje usavrsavanje.
Takve pare, neki "Businessman or Bussinesswomen" zavrte za godinu dana; neko i na mesecnoj bazi.

'Ocu reci da mi nismo bas sve izmislili i da se to desava samo kod nas.
'

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana