Labris

Jasmina Tesanovic RSS / 07.04.2008. u 18:13

Saopštenje za javnost
Ovim putem najoštrije osuđujemo izjavu Mladena Obradovića, predsednika desniučarske organizacije Obraz, izrečenu povodom predstojećeg finalnog takmičenja Eurosonga u Beogradu, da kao ni 2001. godine „neće dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda“.
Ova izjava, objavljena u listu Alo, 07. aprila ove godine, a povodom navodnog dolaska velikog broja pripadnika gej populacije na Eurosong koji će se održati u maju, predstavlja otvorenu pretnju i poziv na nasilje prema lezbejskoj i gej populaciji. Osuđujemo takođe i krajnje neodgovornu i neodmerenu izjavu PR „Evrovizije", Aleksandra Radoša: „Mi ne organizujemo njihov dolazak, pa zato ne možemo brinuti o njihovoj bezbednosti“
Podsećamo da je pomenute 2001. godine veliki broj lezbejki i gej muškaraca pretučen prilikom pokušaja održavanja prve i za sada jedine gej parade u Srbiji i da državni zvaničnici nikada nisu dali zvanično saopštenje nakon nasilja u centru Beograda.
Podsećamo i na neadekvatnu reakciju policije i organa pravosuđa prema nasilnicima, tj. da je protiv počinioca bilo podignuto svega nekoliko prekršajnih prijava.
Zbog svega navedenog, zahtevamo od organizatora Eurosonga da, u saradnji sa policijom, osigura bezbednost za sve posetioce i posetiteljke manifestacije a od pripadnika policije da detaljno ispita sve pretnje predstavnika Obraza upućene lezbejskoj i gej populaciji.
Beograd, 07. april, 2008.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Queeria Queeria 18:17 07.04.2008

Queeria reakcija

Reakcija Queeria centra povodom teksta

Povodom teksta Dan gej mladosti objavljenom u dnevnom listu ALO od 7. aprila 2008. godine, Queeria – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti iz Beograda izdaje sledeće saopštenje za javnost:

Ljubav na ulice, huligane u zatvore!

Queeria centar (Kvirija centar) najoštrije osuđuje izjavu Mladena Obradovića, predsednika nacionalističke organizacije Obraz u kojoj najavljuje nasilje nad pripadnicima gej populacije.

Naglašavamo da se izjavom: Kao ni 2001. godine, nećemo dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda (...), Mladen Obradović ne ograđuje od nasilja koje se tada desilo već se javno izjašnjava kao učesnik u njemu i najavljuje novo nasilje. Kvirija centar i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) poslali su dopis policiji i javnom tužilaštvu u kome se zahteva njihova reakcija povodom ove izjave.

Takođe osuđujemo neprofesionalnu izjavu PR Evrovizije Aleksandra Radoša, koji svojom izjavom eksplicitno odbija da pruži bezbednost gostima Evrovizije, samo zato što su drugačije seksualne orijentacije.

Izjave Mladena Obradovića i Aleksandra Radoša su prosleđene zvaničnicima Evrovizije, kao i nacionalnim udruženjima Fanova Evrovizije.

Podsećamo da su 2001. godine kada je organizovana prva Gej parada u Beogradu povređen veliki broj ljudi, a da je policija odbila da reaguje na nasilje sve dok sama nije bila napadnuta.

Održavanje Evrovizije će biti test za beogradsku policiju da li će ovoga puta uspeti da obezbedi red i mir na ulicama i smestiti huligane gde im je mesto.

Originalni tekst

Beograd će na finalu „Evrosonga“, 25. maja, ugostiti 20.000 homoseksualaca

Dan gej mladosti

Najavljeno je da će 20.000 predstavnika gej populacije doći u Beograd na finalno takmičenje „Evrosonga“, 25. maja. Organizatori kažu da nemaju pojma o tome, a iz Otačastvenog pokreta „Obraz“ tvrde da će sprečiti sve pokušaje promocije „nastranih i izopačenih vrednosti“.

Srpski gej aktivisti spremaju žurke za svoje goste, a iz policije kažu da su spremni da adekvatno obezbede celu manifestaciju izbora za „Pesmu Evrovizije“.

Izbor za najbolju evropsku pesmu redovno su pratili skandali sa seksualnim sklonostima učesnika, tako da se ova manifestacija vremenom etablirala kao događaj godine za gej populaciju u Evropi. Pobednik ovog takmičenja 1998. godine bila/o je transseksualac Dana International, 2003. godine nastupile su devojčice iz Rusije koje su se deklarisale kao lezbijke, a prošle godine su Dansku i Ukrajinu predstavljali transseksualci.

Domaći gej aktivista Predrag Azdejković kaže da ovaj trend traje još od pobede „Abe“ sedamdesetih.

- Evrovizijska publika je mahom gej. Jako mnogo ljudi se spremalo da dođe, ali je zbog naše političke situacije dosta toga poremećeno, tako da ne znam koliko će ih zaista doći. Oni koji dođu u Beograd ostaće bar nedelju dana. Sigurno da ćemo organizovati mnogobrojna druženja i žurke - kaže Azdejković.

I da se desničarske organizacije na svoj način spremaju za „Evroviziju“, potvrdio nam je Mladen Obradović iz „Obraza“.

- Kao ni 2001. godine, nećemo dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda, koji je pored Moskve, jedina evropska metropola u kojoj do sada nije bilo gej parade - kaže Obradović, ali dodaje da ni njima ne pada na pamet da „idu po kućama i zaviruju u nečije krevete“.

Karte za finale „Evrovizije“ su odavno rasprodate i do njih se teško može doći i na crno. Finale će gledati 17.000 posetilaca, od čega je 2.000 ulaznica rezervisano za klub „Fanova Evrovizije“. Organizatori, međutim, kažu da nemaju pojma o masovnom dolasku gejeva u Beograd za nekadašnji „Dan mladosti“.

- Mi ne organizujemo njihov dolazak, pa zato ne možemo brinuti o njihovoj bezbednosti - izjavio je za „Alo!“ PR „Evrovizije“ Aleksandar Radoš.

Iz policije su nam rekli da su, „kad su velike manifestacije u pitanju, uvek spremni“, tako da su njihove ekipe pripremljene i za predstojeći veliki događaj.
Queeria Queeria 18:21 07.04.2008

Dopis Yucom-a i Queeria centra

Okružnom javnom tužilaštvu
Okružnom javnom tužiocu
Ministarstvu unutrašnjih poslova
Policijskoj upravi Beograda
Načelniku odeljenja za javni red i mir

Poštovani,

Skrećemo vam pažnju da je u dnevnom listu „Alo“, 7.4. 2008 godine na trećoj strani objavljen tekst pod inicijalima V.P: „Dan Gej mladosti 25. maja“, koji vam dostavljamo u prilogu, a koji povodom održavanja takmičenja „Evrosong“ koje će se 25. maja održati u Beogradu najavljuje masovni dolazak lica sa drugačijim seksualnim opredeljenjem u Beograd.

Reagujući na ovu najavu Mladen Obradović iz Otačastvenog pokreta „Obraz“ kaže:

„Kao ni 2001. godine, nećemo dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda, koji je pored Moskve, jedina evropska metropola u kojoj do sada nije bilo gej parade - kaže Obradović, ali dodaje da ni njima ne pada na pamet da ,,idu po kucama i zaviruju u nečije krevete".

Iz navedene izjave jasno se vidi da je Mladen Obradović nedvosmisleno priznao da je sa „Obrazom“ direktno učestvovao u nasilnom prekidanju beogradske „Parade ponosa“ 2001 godine kada je veći broj učesnika parade zadobio teške telesne povrede a naneta je i znatna materijalna šteta i da i sada preti da će ponoviti istu vrstu nasilja, odnosno najavljuje da će „Obraz“ primenjivati nasilne metode prema posetiocima „Evrosonga“ koji će se 25. maja nalaziti u Beogradu, ukoliko pripadnici „Obraz-a“ ocene da su te osobe drugačijeg seksualnog opredeljenja. Ovom prilikom takođe želimo da istaknemo da je „Obraz“ označen kao „klero-fašistička“ organizacija u izveštaju koji je decembra 2005. godine objavila Skupština Vojvodine a na osnovu podataka koje je dobila od MUP-a.

Zbog ove veoma opasne pretnje zahtevamo od vas da kao nadležni organ reagujete u skladu sa Ustavom i zakonskim ovlašćenjima:

1. da sprečite izvršenje više krivičnih dela na čije izvršenje Mladen Obradović ovom prilikom poziva, kao i da

2. na osnovu priznanja koje je u ovom tekstu dao preduzmete zakonom predviđene radnje kako bi se utvrdila krivična odgovornost u nasilju koje je prilikom „Parade ponosa“ 2001. godine izvršeno.

U Beogradu, 7.4. 2008 godine
doktorka doktorka 18:37 07.04.2008

eto ko nama vodi

zemlju , raznorazni obrazi , nomokanoni ,nashi , dveri , davidovici. oni odlucuju koje manifestacije smeju da se odrze , a koje ne, i pod kojim uslovima. btw , nikome u srbiji nije zagarantovana bezbednost ,osim onima koji su u sluzbi kostunice
JJ Beba JJ Beba 19:27 07.04.2008

Re: eto ko nama vodi

obrazi , nomokanoni ,nashi , dveri , davidovici.

doktorka mora to preciznije - fali 1389. i Sanja Perić.
Dragojlo Dragojlo 22:30 07.04.2008

Re: Dopis Yucom-a i Queeria centra

Pored toliko stvari koje se namecu nama obicnim gradjanima samo nam je potrebna i ova "parada" pa da nas predstavnik, koji juri po svetu , kuka i moli da se ne pocepamo kao drzava bez granica, moze visoko uzdignotog cela stavi do znanja Evropi da smo se kvalifikovali za ulazak, ili bar za "prisjedinjavanje".
Nije mi jasno da se vecina komentatora stavlja na stranu "parade", pod geslom da je seksualno opredeljenje licna stvar svakog pojedinca.Apsolutno se slazem da me nije briga ko kako i koga sredjuje u svojoj sobi, ali tu postoji druga stvar: Zasto se nama obicnim gradjanima to tura na nos, odnosno "paraderi" zele da mi znamo ko su oni i da treba to da prihvatamo. Zasto to ne ostave za svoje klubove i zurke gde ih niko ne pita kako upraznjavaju "onu" stvar.Iz tih razloga sam apsolutno protiv ovakvih prada, odnosno da nam neko nesto namece.
.Ovo moze da se prosiri i na ono sto Srbi iz Srbije moraju da podnose u svojoj rodjenoj zemlji, a to je neprihvatanje uobicajnih pravila ponasanja od strane pridoslica, koje su nazalos ostale bez svojih domova i silom prilika se zadesili ovde.A i gde ce kada nas u ovom svetu niko nece.Iznecu samo jedan primer mog zapazanja, a to je da pri dolasku u Srbiju na prihvataju ekavski nacin komuniciranja, vac zadrzavaju svoj, jekavski.Kada smo culi da neki Crnogorac ovde u Srbiji govori kao sto se ovde govori.Ne, nego to jos i sticu kako bi se raspoznavali od nas Srba sa ovih "ekavskih" prostora.Namam nista protiv ijednog naroda, ali sam hteo da podsetim na to da nije u redu da manjina, u bilo kom sementu, zeli da nametne svoja opredeljenja nama, kao nadam se, vecini.To isto vazi iz one "paradere" da mogu budu privatno da rade sta god im odgovara, ali ne treba da od nas traze da mi treba da znamo ko su oni.
Sto se tice policije tu je doslo do zamene teza, naime oni ne treba da stite "paradere" od nas, nego treba nas da zastite od njih na taj nacin sto ce njima zabraniti paradu!
Hvala na prostoru i vremenu (ako ovo bude neko i procitao)
Dolybell Dolybell 22:39 07.04.2008

Re: Queeria reakcija

I da se desničarske organizacije na svoj način spremaju za „Evroviziju“, potvrdio nam je Mladen Obradović iz „Obraza“.

- Kao ni 2001. godine, nećemo dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda, koji je pored Moskve, jedina evropska metropola u kojoj do sada nije bilo gej parade - kaže Obradović, ali dodaje da ni njima ne pada na pamet da „idu po kućama i zaviruju u nečije krevete“.


Problem svih onih koji su protiv gej populacije je u njihovoj suštini.
Svako ko ima bilo šta animozitetno i nepodnošljivo prema gej populaciji,
ima problem u samom sebi. Takve ličnosti nisu same sa sobom raščistile
kome pripadaju, da li su sami gej, da li imaju sami sklonost prema istom
polu ( samo ih je strah da to sebi priznaju - verovatno i da imaju takva iskustva,
koja žele da sakriju iz raznih razloga, ili ih nemaju ali ih priželjkuju).
Takva ambivalentnost i rađa otpor prema sebi sličnima, onima koji su spremni
da se ne kriju i lažno pretstavljaju.
Svaka osoba je biseksualac. Male su nijanse koje ih opredeljuju na jednu ili
drugu stranu.
Samo onaj ko je siguran u svoje seksualno opredeljenje, nema problema
sa bilo kojom grupom koja se razlikuje od njega.
Niko od onih koji su protiv gej osoba, ne ume da objasni zašto je protiv njih?
Gej populacija nikog ne ugrožava.
Logičnije bi bilo da se žene bore protiv njih a ne muškarci, jer su možda
jedino one "ugrožene" njihovim seksualnim opredljenjem.
Obzirom da se to ne dešava, ne razumem muški otpor prema njima,
(ako i oni sami nisu "potencijalni" gej tipovi), šta im onda smeta?

vucko vucko 23:29 07.04.2008

Vodi me u Međeđe, zameniše nam teze

nego treba nas da zastite od njih


Dawngreeter Dawngreeter 01:13 08.04.2008

Re: Queeria reakcija

Queeria
Ljubav na ulice, huligane u zatvore!


Bas sam pre pola sata u gradu video plakat sa ovim sloganom. Odlican plakat. Puna podrska.

Nadam se masovnom okupljanju. I da ovaj put svi zdravorazumni jasno kazu da dokle god huligani zele da biju, svako od nas ce biti LGBT.
Queeria Queeria 02:12 08.04.2008

Re: Queeria reakcija

Dawngreeter
Queeria
Ljubav na ulice, huligane u zatvore!


Bas sam pre pola sata u gradu video plakat sa ovim sloganom. Odlican plakat. Puna podrska.

Nadam se masovnom okupljanju. I da ovaj put svi zdravorazumni jasno kazu da dokle god huligani zele da biju, svako od nas ce biti LGBT.


Hvala, hvala... Ja jos nisam video svojih dizajnerskih ruku delo... Ali uskoro više o kampanji na queeria blogu :)
Zoran Arandjelovic Zoran Arandjelovic 04:59 08.04.2008

Crni Dragojlo

Pa jel ti ne mislis da time sto nosis farmerke ili braon dzemper ne utices na mene koji recimo ne voli da ih nosi? Nosi bre farmerke po kuci ako ti se svidjaju, a ne sto vrsis pritisak na druge. A i to sto suskas. Mislis da je to ok? Prilagodi se mom govoru, samo me zbunjujes, pa moram da brojim da li vise ljudi suska ili ne da bih odlucio ko je u vecini. Takodje mi je drago da kad putujes u Veliku Britaniju odmah nabacis queen's english da ne bi primetili da si manjina. A i svidja mi se sto pred letovanje u Grcku odes na ubrzani kurs grckog u Jevremovu da bi se osecao kao domaci...

Dragojlo, siguran sam da ti nijedan gej muskarac iz tvog okruzenja (a ima ih) nijednom nije turio ruku u pantalone da bi bezao od njih. A verujem da nisi ni ti nijednoj tvojoj koleginici zavlacio ruku pod suknju bez njene dozvole. Deli ljude na dobre i lose, sve ostalo je gubljenje vremena...
Spiridon Spiridon 09:32 08.04.2008

Re: Queeria reakcija

Beograd će na finalu „Evrosonga“, 25. maja, ugostiti 20.000 homoseksualaca


od toga 19.000 iz kine i 1000 iz rumunije
Bili Piton Bili Piton 13:53 08.04.2008

Re: Dopis Yucom-a i Queeria centra

Dragojlo
Pored toliko stvari koje se namecu nama obicnim gradjanima samo nam je potrebna i ova "parada"


O cemu vi pricate? Rec je o izboru za pesmu Evrovizije.

Iz tih razloga sam apsolutno protiv ovakvih prada, odnosno da nam neko nesto namece..


Ali, kad ste vec zapenili: nije gej parada nikakvo nametanje, jer vas na istu niko ne tera puskom.
milivoye milivoye 14:13 08.04.2008

Re: Dopis Yucom-a i Queeria centra

Zipa, Dragojlo, da se ne nabodeš na jekavicu.
Pavle Goranov Bozovic Pavle Goranov Bozovic 20:25 08.04.2008

Re: eto ko nama vodi

a navijaci, huligani??... itd :)
Nista ako ih sve ne nabrojis
Pavle Goranov Bozovic Pavle Goranov Bozovic 15:07 09.04.2008

Re: eto ko nama vodi

da i niko nije odgovorio na pitanje sta ce nama gej parada... Zasto bi Beograd ili bilo koji grad u Srbiji imao gej paradu? Naravno da nam to nista ne preba... jednostavno oni imaju sva prava koja im trebaju sta ima da se sire ulicama?
vucko vucko 15:19 09.04.2008

Re: eto ko nama vodi

da i niko nije odgovorio na pitanje sta ce nama gej parada... Zasto bi Beograd ili bilo koji grad u Srbiji imao gej paradu? Naravno da nam to nista ne preba... jednostavno oni imaju sva prava koja im trebaju sta ima da se sire ulicama?


Sloboda okupljanja
Član 54.
Mirno okupljanje gradjana je slobodno.
Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju.
Zborovi, demonstracije i druga okupljanja gradjana na otvorenom prostoru prijavljuju se državnom organu, u skladu sa
zakonom.
Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili
bezbednosti Republike Srbije.


Aha! Eto - lepo piše - moral... samo još treba konsultovati Zakon o Javnom Moralu
Queeria Queeria 21:27 09.04.2008

Re: eto ko nama vodi

Pavle Goranov Bozovic
da i niko nije odgovorio na pitanje sta ce nama gej parada...


a koji ste to vi?!

jednostavno oni imaju sva prava koja im trebaju sta ima da se sire ulicama?


jel?
Queeria Queeria 21:27 09.04.2008

Re: eto ko nama vodi

09. april 2008. | ALO! | V.P.
ALO: Gej grupa tuži pokret "Obraz"

Organizacija za zaštitu prava gej populacije "Kvirija" i Komitet pravnika za ljudska prava zatražili su od policije i tužilaštva da reaguju povodom izjave predsednika Otačanstvenog pokreta "Obraz" Mladena Obradovića da "kao ni 2001. godine, neće dozvoliti promociju nakaznih vrednosti na ulicama Beograda".

Najava dolaska 20.000 pripadnika gej populacije na finalni izbor za "Pesmu Evrovizije", 25.maja, probudio je animozitet stvoren prilikom pokušaja organizovanja prve gej parade 2001. godine kada su pripadnici "Obraza" i navijači pretukli učesnike.

"Kvirija" je protestvovala i zbog izjave organizatora "Evrosonga" da "nisu organizovali dolazak gej aktivista u Beograd, pa zbog toga nemoaju ni obavezu da ih štite".
Pavle Goranov Bozovic Pavle Goranov Bozovic 02:41 10.04.2008

Re: eto ko nama vodi

a koji ste to vi?!

mi smo Srbi...
jel?

jeste...

I evo pitanja...
zasto ikome treba parada?
sta ona pomaze gejevima?
a sta onima koji to nisu?
cemu ona uopste sluzi?
Queeria Queeria 10:19 10.04.2008

Re: eto ko nama vodi

Evo ti link pa čitaj:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Parada_ponosa_LGBT_osoba



Gazeta: Obraz preti, Kvirija traži hapšenja

HOMO FRKA!

Zbog dolaska homića na „Evrosong", Obraz preti a Kvirija traži hapšenja.

Na najave da će u sklopu „Evrosonga" u Beogradu doći veliki broj predstavnika gej populacije, iz Otačanstvenog pokreta „Obraz" obećavaju da će ulice srpskog Beograda biti krvave, dok iz „Kvirije", najveće gej organizacije u Srbiji, pišu tužbe i preporučuju preventivna hapšenja „obrazovaca".

U razgovoru za GAZETU predsednik „Obraza" Mladen Obradović ostaje pri svojoj izjavi da će sprečiti defilovanje ljudi gej orijentacije, iako se to bude odigravalo na marginama „Evrosonga".

Reč je o najnormalnijem odgovoru svih Srba i Srpkinja koji su zabrinuti za zdravlje svog naroda, i sami znate u kakvom je stanju naše društvo – kaže Obradović.

Na pitanje na koji način misli da spreči da ljudi gej populacije šetaju gradom, predsednik „Obraza" objašnjava:

Pitajte njihove organizacije, oni vrlo dobro znaju kako mi to radimo, i kako možemo da ih sprečimo.

Na opasku da takvim izjavama Obradović praktično priznaje da je „Obraz" učestvovao u organizaciji batinaša koji su tukli ljude na ulicama grada 2001.godine u okviru „Parade ponosa", on ističe da je na taj događaj ponosan.

Da, naravno da mi je drago zbog toga što smo učestvovali u odbrani duhovnog zdravlja srpskog naroda i ponosan sam na to. Nećemo dozvoliti bilo kakav vid bilo kakve pederske parade, nek po svojim kućama rade šta hoće, ali po ulicama srpskog Beograda to neće moći da prođe – jasan je Obradović.

S druge strane, iz Centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti „Kvirija", predsednik Boban Stojanović kaže za GAZETU da bi u ovom slučaju jedino pomogla preventivna hapšenja.

Trebalo bi taj problem rešiti kao u Evropi kada se igraju utakmice visokog rizika, uhapsiti osvedočene huligane na dan-dva, i posle ih pustiti – smatra Stojanović.

Prema rečima predsednika „Kvirije", pripadnici gej populacije u Srbiji su „nažalost navikli da ih biju".

Razmišljali smo o tome šta možemo da uradimo i svim ljudima koji su naši prijatelji poslaćemo upozorenja u kojima ćemo ih obavestit na moguću opasnost kada budu dolazili u našu zemlju. Takođe, obratićemo se i ambasadama kako bi vršili pritisak na policiju da bi ceo skup „Evrosonga", sa pratećim manifestacijama bio bezbedan – kaže Stojanović iz „Kvirije".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:49 07.04.2008

Podrzavam

Hm, nesto ne mogu da se setim kad sam ono bese dao neku preporuku Jasmininom blogu? U svakom slucaju evo sada - for the record:)))

Mozda je malo preostro prozivati ovu PR, ali nije lose i na njih vrsiti pritisak ... a oni nek ga vrse dalje. Jasno je da organizatori mogu da vode brigu samo tamo gde su nadlezni a ne i u celom gradu/zemlji ...

Ako vlasti imaju razuma ucinice sve da do ekscesa ne dodje ... a i ovi budalasti nacionalisti bi morali da znaju da stete sebi i ugledu zemlje najvise ... Citirana izjava lici kao poziv na nasilje pa bi mozda ovaj tip mogao i da zavrsi u zatvoru ...

pozz

ps. Naravno "domaci clanovi" koji znaju da Srbija i mentalitet njenih ljudi jos uvek nije na zapadnom nivou (ok, blizu je) ne bi bas morali da preteruju sa sopstvenom promocijom ... a ako ih neka gnevna bakica lupi kisobranom da je ne optuzuju posle kao "fasistkinju"

adam weisphaut adam weisphaut 20:00 07.04.2008

Re: Podrzavam

Ako vlasti imaju razuma ucinice sve da do ekscesa ne dodje

A baš su ga pokazali kada su organizovali onaj veličanstveni miting,
sećaš se ono kada je istovremeno bila ona državnička poseta Rumuniji
mariopan mariopan 23:23 07.04.2008

Re: Podrzavam

adam weisphaut
Ako vlasti imaju razuma ucinice sve da do ekscesa ne dodje

A baš su ga pokazali kada su organizovali onaj veličanstveni miting,
sećaš se ono kada je istovremeno bila ona državnička poseta Rumuniji

A ovo sta bi bilo? Mislim taj miting jel to ne treba da bude pa ti smeta samo vas nije bilo dovoljno da vi krenete da bijete ili sta ti zapravo smeta? Eto vidis kako imas nakaradne i devijantne sklonosti da mrzis razlicite od sebe.

Ttebi je taj miting vise zasmetao nego meni gej parada pa ko je ovde bolestan? Pa koliko je vas bilo protiv tog mitinga koji su zeleli neki ljudi i vidim da ih je veliki broj dosao ali ste vi zapenili ovde na blogu da je to skandal....pitam se.....pitam se ko je taj sto odredjuje kome pripadaju prava da pravi mitinge isto kao sto se vi pitate ko ima prava da vama zabrani neke vase mitinge ili parade zovi to kako hoces. Znaci ako bi vama dopala neka vlast vi bi ZABRANILI TAJ MITING?

Eto , a ja bas dosla da dam podrsku ali vidim da to nije tema. Samo vam je zao sto nemate vi neku vlast da odredite koji miting moze a koji ne moze. I oni ljudi koji su bili na tom prvom mitingu koji tebi toliko smeta razliciti su od tebe u tome da su taj miting zeleli a ti ga nisi zeleo. I ti se ovde rugas i ismevas a zapenis kada se tebi neko ruga i ismeva?Kako to boli zar ne?

Zar ne bi bilo bolje da svim ljudima omogucimo da mogu , ako to zele da se , bez ruganja ostalih , okupe i da im niko zato ne soli pamet kao sto to radite i vi kada vam odgovara?
adam weisphaut adam weisphaut 07:13 08.04.2008

Re: Podrzavam

Ttebi je taj miting vise zasmetao nego meni gej parada pa ko je ovde bolestan?


mariopan mariopan 09:51 08.04.2008

Re: Podrzavam

Pa ti si Adame zapenio protiv onog molebana ovde i nisi izdrzao da ne opljunes po tim ljudima , pogledaj SVOJ komentar gore...trazis postovanje razlicitih a ti licno ne podnosis razlicite ( one ljude koji su bili na tom skupu) pa ti njih verdjas?

Ja sam misla da je ovo podrska nekome koga hoce da tuku , zabranjuju ili da im prete , pa rekoh hajde da se i ja pobunim jer to nije u redu ....kad ono ....Adam isto tako zestoko pljuje po ljudima koji ne misle kao on...ali zato Adam svakoga ko se podrugne ovima za koje se on zalaze zove necivilizovanim ,prostim ....dodaj po zelji .

Imas Adame problem jer treba da shvatis da i ti moras da uvazavas razlicite ljude i njihove razlicite potrebe da ovako ili onako iskazu da se sa necime ne slazu. Nikoga ne smes da vredjas da bi mogao da zahtevas da tebe niko ne vredja. Koju si poruku posalo onim tvojim podrugljivim kometraom odozgo u vezi sa mitingom- molebanom? Mrziteljski? Pa ko pljuje u vetar u lice mu se vrati.

Inace , kako ne mogu da otrpim da vas tamo neko zabranjje , preti , tuce , ismeva tako ne mogu da otrpim da sve to vi radite...a radite ...setite se samo kako ste Patrijarhu obukli cipkane gace....pa do ovog ruganja ovde. Pokazali ste nam kako to LDP postuje pravo razlicitih ,u ovom slucaju verskih sloboda, prava na okupljanje itd.
Dawngreeter Dawngreeter 10:19 08.04.2008

Re: Podrzavam

Da li sam ja ovde dobro razumeo da kada dodju huligani i prebiju ucesnike gej parade, to je isto kao kada neko ima nesto protiv huligana koji su palili ambasade? Znaci, premlaceni homoseksualci i nekaznjeni vandali su podjednake zrtve?
adam weisphaut adam weisphaut 12:21 08.04.2008

Re: Podrzavam

Dawngreeter
Da li sam ja ovde dobro razumeo da kada dodju huligani i prebiju ucesnike gej parade, to je isto kao kada neko ima nesto protiv huligana koji su palili ambasade? Znaci, premlaceni homoseksualci i nekaznjeni vandali su podjednake zrtve?

Pa kako ne razumeš da su dečica vođeni Kosovo-schmertz-om jednostavno barnili međunarodno pravo.
mariopan mariopan 13:35 08.04.2008

Re: Podrzavam

Dawngreeter
Da li sam ja ovde dobro razumeo da kada dodju huligani i prebiju ucesnike gej parade, to je isto kao kada neko ima nesto protiv huligana koji su palili ambasade? Znaci, premlaceni homoseksualci i nekaznjeni vandali su podjednake zrtve?

Ne , uopste , pogresno si razumeo jer imas naocare politicke pa ti se to samo cini. Ja sam isto tako protiv tog premlacivanja koje obecavaju kreteni kao sto sam protiv toga da neko Patrijarhu oblaci cipkane gace. To je sustina. Kako jedni imaju pravo da se okupe tako i drugi. A paljenje ambasada nije uradio onaj narod na mitingu vec huligani protiv kojih sam se i ja pobunila i mnogi drugi normalni ljudi ovde.

Mislim da ruganjem jednoj grupi ljudi koji su vernici i dosli su na taj moleban saljete pogresnu poruku. Za vas je ruganje njima nacin da se pobunite protiv ruganja gej populaciji? Zar je? Protiv toga se bunim jer mi je to ruganje jednako ruzno kao i oni kojima je izlozena gej zajednica. Ovo nije [politicko pitanje pa da se ovde prepucavamo oko toga to je osnovno lljudsko pravo a pripada svima ...znaci ne rugati se nikome , dati ljudima slobodu da im niko ne preti , da ih niko ne tuce i da iskazu svoje stavove slobodno . SVI.
adam weisphaut adam weisphaut 13:45 08.04.2008

Re: Podrzavam

A paljenje ambasada nije uradio onaj narod na mitingu vec huligani protiv kojih sam se i ja pobunila i mnogi drugi normalni ljudi ovde.

Paljenje ambasada je bio sastavni deo molebana, zato je i policija reagovala tek kada je ono obavljeno.
Ali u nizu izvrtanja koja si iznela, ističe se jedno: naime niko se ovde ne podsmeva učesnicima već organirzatorima koji su se molili kao u Kumu dok je Bg gorio (dobro jedan je klisnuo u Rumuniju).
Palitelji su oni isti kojisu i tukli gejeve na paradi a ideologija kojom su se oba puta vodili je ista.
Dawngreeter Dawngreeter 13:48 08.04.2008

Re: Podrzavam

mariopan
Za vas je ruganje njima nacin da se pobunite protiv ruganja gej populaciji?


Pa, ne. Ikonoklastija je cilj za sebe, po mom poimanju stvarnosti. I pravo svakoga je da se ruga kome god zeli.

Ja nikome ne oduzimam slobodu. Mi smo na slobodnom trzistu ideja i moje apsolutno pravo je da moju ideju sirim na nacin na koji god ja zelim, dokle god time ne ugrozavam nikoga. Moze tebi da se ne svidja to sto se ja nekome rugam, to je tvoje potpuno pravo. Primetices da tako neslazuci se mozemo jako pristojno da zivimo dokle god neko ne odluci da onog drugog treba tuci. A ti koji takve stvari odlucju, u glavnom nemaju smisao za humor, sebe uzimaju zaista preterano ozbiljno i izrugivanje im se svodi na rasisticke, nacionalisticke, homofobne, vulgarne uvrede i poklice. Siguran sam da i sama vidis razliku.
Bili Piton Bili Piton 14:11 08.04.2008

Re: Podrzavam

mariopan

Za vas je ruganje njima nacin da se pobunite protiv ruganja gej populaciji?


Ma dok se neko nekom ruga na internetu, dobro je, niko nije umro od toga. Problem je kad neko organizovano izadje da nekog drugog mlati, kako ne razumete, tu neko moze i da zagine, za pocetak.

Jednacina koju uspostavljate je groteskna u najboljem slucaju.
mariopan mariopan 18:45 09.04.2008

Re: Podrzavam

adam weisphaut
A paljenje ambasada nije uradio onaj narod na mitingu vec huligani protiv kojih sam se i ja pobunila i mnogi drugi normalni ljudi ovde.

Paljenje ambasada je bio sastavni deo molebana, zato je i policija reagovala tek kada je ono obavljeno.
Ali u nizu izvrtanja koja si iznela, ističe se jedno: naime niko se ovde ne podsmeva učesnicima već organirzatorima koji su se molili kao u Kumu dok je Bg gorio (dobro jedan je klisnuo u Rumuniju).
Palitelji su oni isti kojisu i tukli gejeve na paradi a ideologija kojom su se oba puta vodili je ista.

Ok , za organizatore ali ko je Patrijarhu oblacio cipkane gace i kada ( koliko pre molebana) ko se tada i kome podsmevao? Nije lepo ni jedno ni drugo. To je moj stav po tom pitanju.
mariopan mariopan 18:57 09.04.2008

Re: Podrzavam

Bili Piton
mariopan

Za vas je ruganje njima nacin da se pobunite protiv ruganja gej populaciji?


Ma dok se neko nekom ruga na internetu, dobro je, niko nije umro od toga. Problem je kad neko organizovano izadje da nekog drugog mlati, kako ne razumete, tu neko moze i da zagine, za pocetak.

Jednacina koju uspostavljate je groteskna u najboljem slucaju.

Nisi u pravu ako mislis da je ruganje preko interneta manje opasno i manje bolno a da je moje poredjenje groteskno . Kako mislis da se formira misljenje o tome sta je za ruganje a sta nije ? pa tako sto se istomisljenici prvo okupe oko neke teme pa se do besvesti izizvljavaju sve dok neko ne zakljuci da sad idu da "im pokazu" , ko god bio onaj drugi.
Kada su Patrijaru oblacili cipkane gace nikoga nije bilo da kaze da to nije u redu, naprotiv sve je vrcalo od smeha i dosetki , da su bili brojniji ko mi garantuje da nas ne bi i tukli? Takva poruka je poslata sa tih tema gde je ruganje nacin da se nesto "objasni" narodu. Opasno je i to koliko je opasno i ovo drugo.
Bili Piton Bili Piton 22:16 09.04.2008

Re: Podrzavam

mariopan

Kako mislis da se formira misljenje o tome sta je za ruganje a sta nije ?


Pa, iskren da budem, ja mislim da sve i svako moze i treba da bude podlozan sprdnji, to ih najcesce stigne s dobrim razlogom, bio to patrijarh, papa, mohamed, Monika Levinski ili Kvin of Ingland. Ne vidim sto si se toliko uhvatila za te cipkaste gace, o kojima uzgred budi receno nista i ne znam, promakao mi je citav taj slucaj (desava se).

Da se vratim na temu - ja pokusavam da ti ukazem da zanemarujes crvenu liniju izmedju (ipak) virtuelne pljuvacine po netu i (sasvim) nevirtuelnog fizickog nasilja kojim se ovde preti i koje uvek ide samo u jednom smeru (to jest, da uprostimo stvari, navedi mi kad su to pa pederi ikad isli da grupno makljaju neku drugu drustvenu grupaciju).
pufna pufna 19:02 07.04.2008

ne vredi ti kvirija

svi mi dobro znamo da ste vi ''pederi'' krivi sto je Haradinaj pusten, sto je Kosovo nezavisno i sto je Srbija na kolenima.
Uveli ste sve degenerisano iz evrope da biste zatrovali srpsku decu sa nekom pricom o razlicitosti.
djavolja posla
p.s. izgleda da smo mi pretplaceni na blamove. spremite se na gorenapisani diskurs. prolece ce biti vruce.
Queeria Queeria 19:14 07.04.2008

Re: ne vredi ti kvirija

i to sve preko Politikinog zabavnika i Evrovizije
pufna pufna 19:59 07.04.2008

Re: ne vredi ti kvirija

ja se vec trecu godinu trudim da ne propustim gej paradu u gradu vestacke svetlosti, ali avaj uvek prodju pre mene. za njima samo prazni i prljavi plasticni otpatci. mislim stvarno....
a u Amsterdamu kad smo setali crvenom ulicom ( to ja sve po srpski u starom dobrom ''obraz'' stilu- uau strane reci) malne mi prozor ne zveknu na glavu. Pao mi je tik pred nosom, sa ne znam kog sprata...
eto vidis kako moze da se nastrada. Niste vi tako miroljubiv svet ; p
angie angie 21:59 07.04.2008

Re: ne vredi ti kvirija

i to sve preko Politikinog zabavnika i Evrovizije



pedjice sreco, vidi shta ti kaze viki

zena pustinja:))0
pufna pufna 09:14 08.04.2008

Re: ne vredi ti kvirija

angie!
jel nam to buduca ministarka kulture?!
angie angie 19:03 07.04.2008

pa stvarno dosta!

je l kod nas bash nishta ne moze bez problema i ludaka , koji hoce da poakzu svetu da smo divljaci- pa zanju to vec oni, videli su poslednjih 20 godina, sad treba da pokazemo da vishe nismo, kako bi mogli malo da se ukljuchimo u neshto normalnije, a za to nam treba pristanak tih drugih da nas hoce.

I kako mogu da ne kaznjeno opstaju sve te nasilnichke organizacije?

U krajnjoj liniji, ako nismo spremni da primimo goste, koj smo se onda gurali da budemo domacini, shta to josh treba da se desi a da ne bude stalna opasnost da se brukamo i umesto da se radujemo, da smo opet u ischekivanju neke drame!?
pufna pufna 20:00 07.04.2008

Re: pa stvarno dosta!

ne vredi angie,
mi smo pretplaceni na civilacijske sukobe...
edi-va edi-va 20:01 07.04.2008

Re: pa stvarno dosta!

mi smo pretplaceni na civilacijske sukobe...


mislish genetski kodirani ...
dzu dzu 20:05 07.04.2008

svaki kod može da se dekodira

ili gornjom specijalnom ili donjom običnom šifrom.
man ray loves me man ray loves me 19:10 07.04.2008

a zasto taj tip ne zaveze?

Da, ovaj obrazovic, zaista ...
Podrzavam napor da se konacno obezbedi gej ljudima da normalno setaju ulicom i da ne moraju da strahuju od morona koji nose pravoslavlje u stangli.
For the record: jedini dan u mom zivotu kad su mi leteli meci oko glave je bio bas taj nesrecni pokusaj gej parade 2001.
Solomon Solomon 19:55 07.04.2008

Ko si ti bre ?

„neće dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda“.

Kod nas se u javnom zivotu mnogo cesto mlatara recnikom poput "Necu dozvoliti", "Ne damo" itd...
Kao da je sloboda necija da bi vam je oni dali ili oduzeli, dozvolili ili zabranili.
U pitanju je stav. Mnogi su izgleda pod utiskom da je na njima da nesto "Dozvole" ili ne.
Pravo na okupljanje je neprikosnoveno. Pravo da se ljudi pojave na koncert, posao, ulici, prodavnici itd je neprikosnoveno. Ovo su osnovna ljudska prava.
Ovakav recnik se ne upotrebljava u drustvima gde su ova prava ukoricena. Cak ni najvece autoritete, kancelara Nemacke ili predsednika SAD, necete cuti da koristi izraz "Ne Dozvoljavam" za ljudska pitanja. Odmah bi se iz masa culo pitanje "Ko si ti da nekom nesto dozvolis ili ne?"
E kada se takvo pitanje bude refleksno i Srpskim gradjanima javljalo - desice se napredak.
Dolybell Dolybell 22:51 07.04.2008

Re: Ko si ti bre ?

„neće dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda“.


Koje su to njihove "neizopačene vrednosti" koje propagiraju ?
Ume li neko da mi ih predstavi, pošto mešam te organizacije,
a i ne znam koje sve postoje, i šta uopšte hoće i za šta se zalažu?
Da li su takve organizacije registrovane i na osnovu čega (ako jesu)?
Konbeto-san Konbeto-san 20:14 07.04.2008

URGH NAPADA BEOGRAD !!!

Unija Razularenih Gej Huligana
napala i pretukla navijače koji su mirno sedeli ispred crkve i pili širu i sok od ariljske maline.

Queeria Queeria 20:28 07.04.2008

Re: URGH NAPADA BEOGRAD !!!

A policija nije reagovala dok su gej huligani tukli mirne navijače...
makica makica 20:14 07.04.2008

on ne dozvoljava ???

pa njegov izopaceni mozak treba staviti u varekinu. Treba izvrsiti pritisak i na policiju ali i na organizatore, ne treba nam jos jedna ljaga.
Preporuka za tekst
sarum sarum 20:48 07.04.2008

Uzas

Mene je nekoliko gay prijatelja pitalo da li je bezbedno da idu na Evroviziju u Beograd i da li bih isao sa njima da im pokazem grad.
Naravno, odgovor na oba pitanja je bio ne. (maleckim procentom i zato sto bih i ja bio prisiljen to da gledam (Evroviziju) )

Policija nije uspela da spreci picvajz ni 2001 kada je desavanje bilo strogo lokalno i sve se znalo.
Ko garantuje da ova magarad nece da ide na aerodrom da presrece ljude, ili da se smuca oko hotela vrebajuci svakog ko izgleda gay ili nije belac?
Koja ce policija to da spreci, sve i da hoce?

Mozda treba da se organizuje neki unofficial protection, kao npr da svi ucesnici nose majice sa Karadzicem i Mladicem (nece ni oni na sveto, a?) ili krstache oko vrata? Ili da se iskopa neka rupetina pa da se pobaca gibaja unutra?

Ili da se organizuje fake otcepljenje Sandzaka u isto vreme, mozda pohrle dole?

)
sentinel26 sentinel26 20:43 07.04.2008

Vlast

Jasmina,

"Obraz" i beogradski taksisti su dvije organizacije koje povremeno preuzimaju vlast u Beogradu.

Prvi se brinu za "čistotu" srpske mladeži i strogo paze da ne dodju u kontakt sa "pokvarenom evropskom omladinom", da ne daj Bože ne predje na njih kakova "boleština".
Kad nailaze ovi sa drogom oni tada ne izlaze na ulice niti kome prijete.

Ovi drugi se povremeno pobrinu za zagorčavanje života beogradjanima stvaranjem totalnog haosa na ulicama uz direktne TV prenose ucjenjivanja gradske uprave .

"Obraz" nije ni "desničarska" ni "nacionalististička" nego klero-fašistička organizacija.
Poznati su njihovi osnivači.

Na samo dva dana prije predsjedničkih izbora centar Beograda je bio izlijepljen njihovim lecima, a lokalna vlast se nije smjela oglasiti.

Treba prozvati i onu "četvrtu granu vlasti" u Srbiji koja je ustvari prva grana vlasti.
Kada to bude shvatila većina, može biti kasno.


Nikola Knežević Nikola Knežević 21:21 07.04.2008

Pravo na sopstveni izbor

Svaka osoba ima pravo na svoje seksualno opredeljenje, to je stvar njenog ličnog izbora. Nasilnim akcijama koje se vode protiv seksualnih manjina ni na koji nacin se ne moze postići nikakav pozitivan efekat. Ovavki akti nasilja samo pokazuju da se tu ne radi o nekakvim borcima za čistotu vere i nacije, a ponamanje iskrenim vernicima, već kvaziverskm fanaticima, izmanipulisanih nacističkim i šovinističkim ideološkim floskulama u kojima nasilje svoje opravdanje dobija kroz obličje uzvisenih duhovnih ciljeva svodeći tako apologiju vere i njenih vrednosti na apologiju zla i svega onoga protiv čega se vera uistinu i bori. Ako se verske vrednosti budu branile ljubavlju onda će one usitinu i biti i odbranjene. Bog je bog ljubavi a ne rata. Kada oni koji žele pod okriljem odbrane verskih , nacionalnih interesa i vrednosti nasiljem komunicirati te iste vrednosti, neka se sete činjenice da je svaki čovek Božije dete i unikatno ljudsko biće sa pravom da sebe opredeljuje prema sopstvenom izboru.
istorija srbije istorija srbije 21:31 07.04.2008

Re: Pravo na sopstveni izbor

Nikola Knežević
Svaka osoba ima pravo na svoje seksualno opredeljenje, to je stvar njenog ličnog izbora. Nasilnim akcijama koje se vode protiv seksualnih manjina ni na koji nacin se ne moze postići nikakav pozitivan efekat. Ovavki akti nasilja samo pokazuju da se tu ne radi o nekakvim borcima za čistotu vere i nacije, a ponamanje iskrenim vernicima, već kvaziverskm fanaticima, izmanipulisanih nacističkim i šovinističkim ideološkim floskulama u kojima nasilje svoje opravdanje dobija kroz obličje uzvisenih duhovnih ciljeva svodeći tako apologiju vere i njenih vrednosti na apologiju zla i svega onoga protiv čega se vera uistinu i bori. Ako se verske vrednosti budu branile ljubavlju onda će one usitinu i biti i odbranjene. Bog je bog ljubavi a ne rata. Kada oni koji žele pod okriljem odbrane verskih , nacionalnih interesa i vrednosti nasiljem komunicirati te iste vrednosti, neka se sete činjenice da je svaki čovek Božije dete i unikatno ljudsko biće sa pravom da sebe opredeljuje prema sopstvenom izboru.


zaista jako lepo receno...svaka cast
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:34 07.04.2008

Re: Pravo na sopstveni izbor

Nikola Knežević
Svaka osoba ima pravo na svoje seksualno opredeljenje, to je stvar njenog ličnog izbora. Nasilnim akcijama koje se vode protiv seksualnih manjina ni na koji nacin se ne moze postići nikakav pozitivan efekat. Ovavki akti nasilja samo pokazuju da se tu ne radi o nekakvim borcima za čistotu vere i nacije, a ponamanje iskrenim vernicima, već kvaziverskm fanaticima, izmanipulisanih nacističkim i šovinističkim ideološkim floskulama u kojima nasilje svoje opravdanje dobija kroz obličje uzvisenih duhovnih ciljeva svodeći tako apologiju vere i njenih vrednosti na apologiju zla i svega onoga protiv čega se vera uistinu i bori. Ako se verske vrednosti budu branile ljubavlju onda će one usitinu i biti i odbranjene. Bog je bog ljubavi a ne rata. Kada oni koji žele pod okriljem odbrane verskih , nacionalnih interesa i vrednosti nasiljem komunicirati te iste vrednosti, neka se sete činjenice da je svaki čovek Božije dete i unikatno ljudsko biće sa pravom da sebe opredeljuje prema sopstvenom izboru.

slazem se sa vama i delim vase misljenje
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:25 07.04.2008

.

Mislim da svako ima pravo da iskaze svoje misljenje ili da slobodno izrazava svoje sexualno opredeljenje. Ne vidim tu nista lose. Kome se to ne svidja neka okrene glavu. To niti ruzi grad, niti nam smeta.


Tekst sa interneta
"Istopolne zajednice su zakonski priznata partnerstva između osoba u istopolnom paru u državama u kojima ne postoje istopolni brakovi. U različitim državama razlikuju se prava, obaveze i recipročne beneficije para, koje se dobijaju registrovanjem, odnosno ozvaničenjem zajednice. Premda su sištinski iste (doduše, kako je već napomenuto, sa različitim stepenom garantovanja zaštite), one u zakonima različitih država postoje pod različitim imenima, najčešće kao: građanske zajednice (civil union), registrovana partnerstva (registrated partnership), zajednička domaćinstva ili partnerska domaćinstva (domestic partnership) i registrovane ili neregistrovane kohabitacije.

Premda su u većini država ovi oblici pravnog priznavanja partnerstava namenjeni samo istopolnim parovima i mogu se kritikovati s obe st
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:25 07.04.2008

.

Mislim da svako ima pravo da iskaze svoje misljenje ili da slobodno izrazava svoje sexualno opredeljenje. Ne vidim tu nista lose. Kome se to ne svidja neka okrene glavu. To niti ruzi grad, niti nam smeta.


Tekst sa interneta
"Istopolne zajednice su zakonski priznata partnerstva između osoba u istopolnom paru u državama u kojima ne postoje istopolni brakovi. U različitim državama razlikuju se prava, obaveze i recipročne beneficije para, koje se dobijaju registrovanjem, odnosno ozvaničenjem zajednice. Premda su sištinski iste (doduše, kako je već napomenuto, sa različitim stepenom garantovanja zaštite), one u zakonima različitih država postoje pod različitim imenima, najčešće kao: građanske zajednice (civil union), registrovana partnerstva (registrated partnership), zajednička domaćinstva ili partnerska domaćinstva (domestic partnership) i registrovane ili neregistrovane kohabitacije.

Premda su u većini država ovi oblici pravnog priznavanja partnerstava namenjeni samo istopolnim parovima i mogu se kritikovati s obe strane (i sa strane onih koji se zalažu za zaštitu jednakih prava LGBT osoba, i sa strane anti-gej pokreta), u nekim državama registracija partnerstava, koja se ne smatra brakom, dostupna je i heteroseksualnim parovima, kao što je slučaj u Holandiji, u kojoj se priznaju i istopolni brakovi.

Registrovana partnerstva kakva postoje u Skandinaviji priznaju gotovo sva prava istopolnim parovima koja imaju venčani heteroseksualni parovi, uključujući i usvajanje dece u nekim državama, ali se i dalje ne nazivaju brakom. Neki u tome zato vide diskriminaciju i nepriznavanje jednakog položaja istopolnih i heteroseksualnih parova. Drugi, pak, kritikuju istopolne zajednice kao način da se pod drugim imenom "provuku" istopolni brakovi."


vucko vucko 21:41 07.04.2008

Piknik

nećemo dozvoliti promociju nakaznih i izopačenih vrednosti na ulicama Beograda

Sjajno - možda su rešili da održe godišnju skupštinu "Obraza" na Avali tog dana?
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 21:50 07.04.2008

pesma

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:43 07.04.2008

Re: pesma

Srbija je zemlja majmuna:

Covek u belom Covek u belom 22:32 07.04.2008

Misterija

Podsećamo da je pomenute 2001. godine veliki broj lezbejki i gej muškaraca pretučen prilikom pokušaja održavanja prve i za sada jedine gej parade u Srbiji i da državni zvaničnici nikada nisu dali zvanično saopštenje nakon nasilja u centru Beograda.
Koji zvanicnici, jel Cedica ili Dule Mihalovic ili Beba, na koga ste tacno mislili? Molim, pojasnite!
LILLY LILLY 00:54 08.04.2008

Preporuka

Cim vidim da se neko latio da zabranjuje, po automatizmu ga svrstavam u drugi red ljudskih bica, bas zato sto se on sam stavlja iznad ljudskih bica, sve braneci im nesto.
Ako nesto ne volim, to su zabrane.
Ako je nesto zivotno i drustveno neproduktivno, to su zabrane.

Ne razumem... koji ste to vi da branite?!
"Necemo dozvoliti" - ima zvuk opomene, cak i pretnje.
Svasta.

Ako ne volite homoseksualce, pricajte o tome kako i zasto ih ne volite. Pricajte sta i zasto nesto drugo volite.
Ili cutite.
Izazivajuci ih na megdan pod parolom "aj, samo dodjite", otkrivate svoju nemoc pred zreloscu (samo mi dirni koficu iz peska).

Izjava PR-a Evrovizije mi je sasvim na mestu. S tim sto mislim da je trebalo da kaze da ce se za vreme Evrovizije voditi racuna o bezbednosti svih gostiju (izvinjavam se coveku ukoliko je to rekao.. nisam pratila)
Ukoliko u BG dodje nekoliko hiljada homoseksualaca, bezveze je da se policija okupi oko njih da ih stiti, jer im se time daje na privilegovanosti (stite se deca, nejac).
Mnogo je bolje da se, na vreme, okupi oko ovih potencijalnih "bezgresnih", ovih sto se drznuse da zabranjuju, i time spreci bruku. Njima se u tom slucaju ne daje privilegovanost, no 'skarletno slovo'.

Protiv sam ovakvih gluposti od zabrana.
Protiv sam ovakvih zabranjivaca dubokoumnih.
Protiv sam tih "bezgresnih" kojima smeta homoseksualac dok ga ne dira.
Protiv sam gej parada za, toboz, nekakva prava. Tako se ne bori za prava, no za privilegije.
blogat blogat 15:34 08.04.2008

...

Cinjenica je da gej populacija hoce da iskoristi tu shund manifestaciju za svoju promociju.
Ne vidim zasto bi ih iko stitio i bavio se specijalno njima,
jer ne dolaze "normalno", vec da se isticu kao gej populacija.
Obraz se isto istice kao Obraz,
pa neka pobedi jaci, kad vec svesno izlaze na bojiste, a ne dolaze da slusaju muziku kao sav normalan svet.
vucko vucko 15:46 08.04.2008

Re: ...

Cinjenica je da gej populacija hoce da iskoristi tu shund manifestaciju za svoju promociju.
Ne vidim zasto bi ih iko stitio i bavio se specijalno njima,
jer ne dolaze "normalno", vec da se isticu kao gej populacija.
Obraz se isto istice kao Obraz,
pa neka pobedi jaci, kad vec svesno izlaze na bojiste, a ne dolaze da slusaju muziku kao sav normalan svet.

Ehm... mislim da si pomešao ovaj narod sa antiglobalistima. Oni dolaze sa motociklističkim kacigama i baseball palicama (ako se dobro srećam kako izgledaju te vrste demonstracija)

Ovi ljudi dolaze da navijaju za svoju zemlju na takmičenju u (nećeš verovati) pevanju. Dođu, plate kartu, plate hotel, napune restorane, provedu se i odu. Možda razbiju neku čašu, ako čuju za lokalne običaje...

Nego, kad si već svratio, blogati, sećaš li se nekog vica o gostoprimstvu na crnogorskom primorju? Hoćeš da nam ispričaš?
avemarija avemarija 16:59 08.04.2008

a sta kaze podsvest ?

Ubedjena sam da iza svega extremnog stoji strah od latentnog. Tako da sam ubedjena da su extremni homofobicari bili ,ili su imali ,nekad ,neka homoseksualna iskustva! Zato su tako opsesivno usmerili svoj gnev i agresiju na one koji su drugaciji ,tako i od sebe samih skrivaju i potiru svoju podsvesnu zelju. Da li sam bila jasna? Kao sto svaki navijac [opsesivno]uspeh kluba dozivljava kao Svoj ,zato sto je sam Gubitnik , tako i oni koji toliko mrze gej profile ustvari mrze ono neistrazeno iz svoje podsvesti sto maskiraju agresijom ,mrznjom i iskljucivoscu .I to uvek i samo kad su u grupama. Meni je bilo dovoljno da samo vidim Krhki izgled nekih Firera novosadskih, predstavnika Obraza kad su sami pa se gube ,Dveri -muskarcina u solo izdanju, pa da mi bude i jadno i smesno.Ali i Hitler {onaj pravi} je bio mnogima smesan 30 tih g pa je ...Zna se sta! A ,da .Da ne zaboravim : i on je bio nacionalista ,mrzeo je sve sto nije PURE ,a dan danas se psihijatri slazu da je bio latentni Homo ![b][/b]
tamper tamper 22:32 08.04.2008

Gej parada

Citam ovaj blog.Nesto razmisljam ko je tu u pravu a ko nije?
Nekako posle svih Milosevicevskih godina bas su mi se ogadile ekipe celavaca sa bejzbolkama i crnim koznim jaknama (eto da ne bude da je samo crnogorcima trenerka nacionalna nosnja i srbi poneki vole kratke crne kozne jakne).Taman kad sam mislio da su izmrli kao tiranosaurus rex vidim ih kod Petog parkica u sukobu sa decom i bakama.S vremena na vreme ih vidjam i na snimcima sa sportskih dogadjaja(koji na vestima uvek budu "dogadjaji" ali ne sportski).Oni su kao tuberkuloza.Taman mislis da si je se resio kad bude svetski dan borbe protiv TBC-a i shvatis da je u porastu.
Ok kao i grinje i uz njih smo se navikli da zivimo.Kuju neke svoje alan ford planove doduse ne po mracnim sobicama nego po netu i pojavljuju se povremeno.
Vidim ovaj put nije zandarm izigravao gutaca vatre nego su na red gradjani Srbije cija im se sexualna orjentacija ne svidja.
Uzmimo i njihov nemerljivi doprinos popularizaciji NIKE kao brenda ne samo u Srbiji nego i u svetu (zahvaljujuci Youtube).
Elem ovi nasi pozrtvovani pravoslavci i hriscani u duhu pravoslavlja (koje tumace na isti nacin kao razni islamski teroristi koji tumaceQuran kako im odgovara)resili da uvedu sexualnu cistocu medj narod .
Mozda da su prvo poceli sa licnom higijenom ali ajde valjda im se ovo ucinilo bitnijim.
I sad uobicajeno losi momci na svetskoj sceni Srbi su resili da svoj imidz poprave batinjanjem stranih gostiju za koje im se ucini da su homoseksualci.
Sad valjda ima neko uputstvo verovatno kako prepoznati homoseksualca kad ga vidis.
Pa ako je od 5 tacaka npr ispunio 3 onda ce dobiti samo manje prebijanje.A ako je 4 ili jos gore (po njega)ispunio svih 5 onda ga je ugasio.
Mislim da je PR bio malo sirov u izjavi.Za nekog kome je posao baratanje recima ovo je jako nespretna izjava.
Ja sam mozda staromodan (pa dobro ipak sam bio pionir kao mali) i mislim da je seksualna orjentacija ipak privatna stvar svakog od nas.
Pa necu podrzati gej paradu kao sto ne podrzavam ni str8 paradu.
i ne mislim da bi policijski kordon oko grupe koja je gej bio dobar potez.Prvo jer bi se tako markirala meta a drugo tako bi obelezili ljude sto opet nije ok.
Sve u svemu Evrovizija je ok.Makar malo reklame za nas (ovaj put pozitivne nadam se).
Da nam ovi crni sesiri koje nosimo u ovom vesternu u kome igramo vec 15god makar malo posvetle.Pa nek vuku i na roze a svako ce se vec pobrinuti za svoj obraz ili svoju guzu.
smizibizi smizibizi 06:46 09.04.2008

:(

Ajoj,ajoj,ajoj...dokle vise?!?!Dakle stvarno...trebalo bi da potpisemo neku peticiju u kojoj trazimo da policija drzi na oku ove "organizacije"koje su se usudile da prete...ili pozvati nekog predstavnika policije i otvoreno ga pitati sta planiraju da rade povodom ovih otvorenih pretnji...ne znam vise u glavi mi bruji,samo lupam...svi smo u opasnosti od ovih mamlaza.Sve to seksualno isfrustrirano,da imaju devojke koje im zvocaju :):):))ne bi imali vremena da se bave ovakvim glupostima i da se javno blamiraju...Dokle vise???Kada cemo mi i hocemo li uopste u EU ikada????Da li ima neko da mi odovori ja sam trenutno van zemlje da li da se vracam u Neverneverland...
mariopan mariopan 19:01 09.04.2008

Re: :(

Evo ja da ti odgovorim draga Smizibizi , NE dolazi. Planiraj to na duze staze , mozda do penzije? (((((

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana