Hobi

Tri Srbina iz četiri države

Predrag Brajovic RSS / 24.03.2017. u 19:43

     Reagujući na moj ovde objavljen prikaz knjige Krste Popovskog „Ina", i delom ga osporavajući, pisac Vladimir Kecmanović oglasio se u Politici u utorak 21. marta tekstom Kritika srpskih kritičara. Zahvaljujući ljubaznosti Politikinih urednika dobio sam i Kecmanovićev tekst ali i priliku da na njega na istom mestu odgovorim 23. marta, i to prilogom Kritika srpskih književnika. Oba teksta prenosim na ovom mestu.

Vladimir Kecmanović: KRITIKA SRPSKIH KRITIČARA

     Nemoguće je da postoji čovek upućen u književnost generalno, i, konkretno, u stvaralaštvo Krste Popovskog, kom nije jasno da je reč o jednom od najpotentnijih savremenih srpskih pisaca.
     Činjenica da, uprkos tome, u tekstovima koji promišljaju srpsku prozu, ime Krste Popovskog gotovo da ne postoji, govori o nečuvenoj nekompetenciji privremene srpske književne kritike.
     Da li srpski kritičari za Popovskog nisu čuli? Ili su čuli, ali nisu imali volje da se pozabave svojim poslom i njegovo delo pročitaju? Ili su ga pročitali, pa mudro odlučili da pročitano prećute?
Imajući u vidu tužno stanje u kom se nalazi ovdašnja književnokritička misao, verovatno je da su odgovori na prvo i drugo pitanje delimično potvrdni.
     Za našu priču je, međutim, najzanimljivijija treća mogućnost.
     Zašto su, naime, oni koji su pročitali Popovskog, a znam da takvi postoje, odlučili da ga ignorišu?
    U prikazu najnovijeg romana Krste Popovskog „Ina", koji je upravo ugledao svetlo dana u izdanju Lagune, autorov vršnjak, kolega i prijatelj Predrag Brajović na sajtu B92 nudi odgovor na to pitanje. A taj odgovor je poražavajući koliko i pošten.
     Brajović ne dovodi u pitanje vrhunske literarne kvalitete Krste Popovskog. Naprotiv, ističe kako se autor „uverljivo igra našim tabuima, stvara fantastične zaplete i rasplete", ističe njegove „vešte, gogoljevske rečenice, koje nas spretno nose, kao na letećem ćilimu, kroz vreme i prostor", kaže i da je priča romana „Ina" briljantno ispričana", ali mu spočitava kako se ne „samozapitkuje".
     I pri tom ga, apostrofirajući Ničeov citat koji kazuje da tradicija miriše na trulež, implicitno optužuje za nazadnjaštvo.
     U tom grmu, dakle, leži zec.
    Popovski se, po Brajoviću, ne preispituje , što, naravno, nije tačno, i što je lako dokazati već analizom njegovog kritičkog osvrta. Kako je, naime, moguće da nema preispitivanja u prozi koja se „uverljivo igra našim tabuima"!?
     Tačno je, međutim, da se ne preispituje na „politički korektan" način, po šablonu koji unapred propisuje polazne tačke i zaključak tog preispitivanja - što je siguran recept za ulazak krug miljenika jadne privremene srpske književne „elite".
     Kao što pisac koji se „uverljivo igra našim tabuima" ne može biti nesklon „samozapitkivanju", on, izvesno, ne može biti ni rob tradicije, tako da je i druga pomenuta insinuacija, citiraću samog Brajovića - „ćorak".
     U čemu je, onda, „problem" sa odnosom prema tradiciji kod Krste Popovskog?
     Pa u tome što, za razliku od podobnih pisaca, ne dovodi u pitanje samo tradiciju naroda kom pripada, nego i nekih drugih naroda, koji srpskom, kao i većini naroda sveta, tradicionalno kroje kapu.
     Svoju briljantnu „Grobnicu za Borisa Davidoviča" Danilo Kiš je završio poukom da za pisanje nisu dovoljna samo muda, upućenoj jednoj vrsti književnika.
     Književnici druge vrste zaboravili su da ono što je nedovoljno nije i suvišno, pa nas decenijama gnjave bezmudim pokušajima podražavanja ovog velikog pisca.
     Slično tim Kišovim nedoraslim sledbenicima, oni koji, kao Predrag Brajović, ponavljaju Ničeov i srodne citate, zaboravljaju da trulež postoji i na drugim mestima, a ne samo kod Srba (i ne samo da postoji, nego oni koje citiraju „trulež" srpske tradicije teško da su imali na umu) kao i da je trulež u kojoj se sami mentalno raspadaju takođe deo tradicije, koja im se čini manje buđavom samo zato što nije njihova nego tuđa.
    Ne pristajući, dakle, da piše po poželjnom ideološkom šablonu po cenu da sam sebe osudi na orvelovsko prećutkivanje, Krste je spasao svoju umetničku i ne samo umetničku dušu.
     Sada su na redu Pantići i Brajovići (Tihomiri, ne Peđe), Krstićeve i Vrbavčeve, Gvozdeni, Bešići i ostali Vlajčići.
      Ne bih da budem pesimista, ali, nažalost, poznajem ljude, pa mi se sve čini kako je kapa mrka.
    Sreća u nesreći je što srpski čitaoci do mišljenja oficijelnih tumača i procenitelja vrednosti savremene srpske književnosti s pravom sve manje drže.
     Ukoliko njegovo delo uspe da probije zid prećutne cenzure, biće to dobra vest za autora, ali još bolja za našu literaturu. Ako ne uspe, to će biti velika šteta za sjajnog pisca Krstu Popovskog, ali mnogo veća za jednu kulturu koja se guši u kukavčluku, mediokritetstvu, klanovskim šemama, blatu, idiotizmu...
     Trulež se podrazumeva.


Predrag Brajović: KRITIKA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA

     Reagujući na moj prikaz knjige pisca Krsta Popovskog Ina, dragi briketirani pisac i Politikin saradnik Vladimir Kecmanović luta po mom tekstu kao Dante po onoj mrčavi, mračnoj šumi, na početku svog speva o paklu. Da bi stvari odmah bile jasnije, red je da napomenem kako je dotični internetski prikaz naslovljen Otadžbina, domovina, materina, što već upućuje na jednu nimalo nežnu ironijsku distancu. Da je autor tog teksta, to jest ja, hteo da bude još otvoreniji, on bi srpskim piscima, pa tako i Kecmanoviću i Popovskom, poručio: Drugari, otadžbina vam je krepala, okupljate se oko crkotine. No, uzalud: mnogo se koji srpski pisac i dalje pjano veseli na sam njen pomen, ne primetivši da je, uistinu i po starinski, više nema. Gone with the wind, kaže jedan američki film.
     Utoliko, kako kaže Kecmanović, uslovno je tačno da pisca Popovskog „teretim" za nazadnjaštvo. Prosto, proteklih pola veka sasvim je relativizovalo pojam otadžbine, i o tome treba da misli svako ko se njome danas bavi. Nije to ništa novo: Ubi bene ibi patria, kazivalo se na latinskom, a to da je otadžbina tamo gde ti je dobro potvrđuje mnogobrojna srpska dijaspora, koja se u Srbiju ne vraća. Amnestirati otadžbinu od njenih mana, i stavljati je na nedodirljivi pijedestal bilo gde, pa makar i u romanu, kao što je to učinio Krsta Popovski, ćorsokak je jednog puta kojim srpsko društvo putuje već dve i po decenije. Naša je otadžbina, tako, otišla na tenkovima put Hrvatske, a vratila se na prognaničkim traktorima iz Knina; naša je otadžbina, tako, trijumfalno u zbegovimja poterala albanski narod s Kosova, da bi, potom, kukala o nepravdi kada su joj tamo gorele opustele srpske crkve; naša je otadžbina, tako, skoro svim narodima na Balkanu objašnjavala da im je otac, dok ti narodi bahatog oca nisu isterali iz kuće. Pa zar nije dovoljno?
     Popovski je, da ponovim, jedan od najveštijih srpskih pisaca. Ni Kecmanoviću slova ne fali. Ipak, obojica su pripadnici jedne tvrde struje, tzv. nacionalne, i skloni nacionalnoj idolatriji. I utoliko Kecmanović upada u jendek u onoj napred spomenutoj šumi-mrčavi, kojom je krenuo čitajući moj prikaz romana Ina. A iz tog jendeka ne vidi se ono najvažniji što zameram: jednostranost.
     U tom svetu, svetu književno-nacionalnom, svetu jednolično obojenom, srpski narod, recimo, ima ekskluzivno pravo na istoričnost. Kada se to i pokaže kao nedovoljno i neubedljivo, sledeći istorijski paragraf na koji se nacionalni pisac poziv jeste onaj žrtveni: Srbi su stradalnici svih ratova i usuda. I onda se, kravlje, prežvakavaju istorijski istrošene ideje već decenijama, od jama do Brisela, od nebeskog Kosova do Bilderberga. Svuda zavere i urote, a nigde naše odgovornosti? Zar nije, možda, tačnije reći da je srpsko društvo zarobljeno u vlastitoj istoriji i ne zna da je se napokon reši? I napokon, zar se srpsko društvo, uz sve svoje slepe mrlje, nije ovih decenija očitalo u kompleksu inferiornosti u odnosu na Zapad, a superiornosti u odnosu na svoje susede i Istok? A pri svemu tome nije ni primetilo da je Crnogorcima i Rumunima, „mlađoj braći" i našim prezrenim „komšijama-nadničarima", počelo tek izdaleka da gleda u leđa i u njihove odmakle evropske zadnjice. Jer mi više, uistinu, i ne umemo da dobro razaznamo ko su ti nama susedni narodi.
     Pojedine ljudske konvencije su kao koprena. Jedna od njih je vreme. I Popovskom i Kecmanoviću čini se da srpski narod živi u istoj epohi kao onaj nemački, hrvatski ili norveški. Bože moj, svima im je, u januaru, kao, došla nova 2017. godina? Pa... kako da kažem... drugari, trebalo bi onda se obavestite: mi živimo u različitim epohama. Hrvati su jedno 15-20 godina ispred nas, Nemci i Norvežani barem dvostruko toliko. I dok mi ovde i dalje guslamo o otadžbini, sve na onoj jednoj jedinoj (Matijinoj?) žici od nacionalnih gusala, ovi su narodi iskoračili daleko napred, s poštovanjem ostavivši svoje devetnaestovekovne tambure i muzičke rogove tamo gde im je i mesto - u muzeju. (Dobro, dobro, „braća" Hrvati za mnogo šta i nisu uzorit primer, ali oni su barem počeli da hapse svoje premijere.)
     I to je suštinska moja zamerka inače dirljivo privlačnom romanu Krste Popovskog Ina. On tera svoju istinu, „koja nastoji da bude neporeciva: otadžbina se voli sebično, iskonski, dok se brani identitet koji nam daje, jer na njemu počivamo, jednakom snagom kao docnije u grobu. U stvari, Krsta Popovski u ovom romanu" - pisao sam - „odigrao je jedan lagani i starinski vals, ples koji su, pred balkanska klanja, već davno igrali naši roditelji. A ima li lagodnije muzike od one koja nam obećava lake i sigurne odgovore, umesto neprekidne potrage i samozapitkivanja?"
     Tako sam, uistinu, razmišljao o Ini, Popovskijevom romanu. Pucao sam na njega, s poštenjem i stavom, baš kao i Kecmanovićev junak u Top je bio vreo završnoj majstoriji. Pa stoga, sada Vladimira treba neko da priupita da li je to njegov junak pucao u Sarajevo, grad koji ga je izdao, kao ja sada u otadžbinu, domovinu, materinu koja je i nas, sve, izdala? I ako je on, onda, bio u pravu, nisam li to - malo-malčice-malecno - možda sada i ja?

     Za kraj, nemam šta mnogo da dodam. Ono što sam hteo da kažem rekao sam. Ipak, jedno vredi spomenuti: u toku (neprijatne?) rasprave na Politikinom sajtu o tekstu, poteglo se, zarad diskreditacije mojih stavova, i moje poreklo. Nije neka velika tajna: prezime Brajović ukazuje na Crnu Goru kao jedini mogućni zavičaj. (Kako god, Predrag Brajović, to jest ja, usudom je vojnih pošti i aktivnih JNA oficira, rođen u Sarajevu, dok je u Crnoj Gori živeo, na raspustima i na preskok, tek šest-sedam-osam godina.) Vladimir Kecmanović rođen je i živeo u glavnom gradu Bosne do 1992. Krsta Popovski rođen je u Skopju, Makedonija, i tamo nakratko bauljao kao klinac. A, gle - pomislio sam - sva ova trojica tvrde da su Srbi?! I Srbiju smatraju svojom otadžbinom.
     Biće, izgleda, da se mi u otadžbini i ne rađamo? Već da je stičemo.
     Pa onda nas je mogla zadesiti i neka druga, zar ne?
    Uzgred, rađamo se u majčevini, ali to je veća otadžbina od ove o kojoj sada govorimo, i neka sasvim druga priča.

 2c43994f-5ed4-41b0-a7e8-2242fca7d014_zpsq5wxzwz9.jpg 



Komentari (250)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 19:51 24.03.2017

Pratiš

Nemci i Norvežani barem dvostruko toliko

li ti atletiku na Olimpijskim igrama? Ako pratiš, sigurno si primetio da budu čak i četvrtfinala na 100m. I onda Jusein Bolt (koji trči ispod 10 sekundi) trči u stazi pored nekog mučenika koji trči 12-13 sekundi. Eto tako...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:54 24.03.2017

Re: Pratiš

Ne važi se tvoja trka!
Nisi pročitao tekst.
Nemoguće ga je pročitati za osam minuta.
niccolo niccolo 19:54 24.03.2017

Re: Pratiš

Možda sam preskakao neke delove
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:57 24.03.2017

Re: Pratiš

Možda sam preskakao neke delove

Nepravda!
I to tvoje, i ono sa Boltom, i ono sa Nemcima i Norvežanima.
niccolo niccolo 20:11 24.03.2017

Re: Pratiš

Ma dobro, to sa Boltom nije strašno ako onaj mučenik shvata da mora da se trudi i da trenira, pa će jednog lepog dana da smanji na 11...Nego što se često čini da ne shvata to.
emsiemsi emsiemsi 17:50 25.03.2017

Re: Pratiš

Predrag Brajovic
Ne važi se tvoja trka!
Nisi pročitao tekst.
Nemoguće ga je pročitati za osam minuta.

Ја сам прочитао цео текст !
За добар део онога што си написао могу да кажем да су - сплачине.
Уместо једне, по теби погрешне, парадигме, нудиш другу.
Зашто је погрешно волети своју отаџбину ?
Због чега су ти људи мање вредни од оних којима је отаџбина "тамо где је боље" ?!
Unfuckable Unfuckable 03:20 26.03.2017

Re: ko vas bre jebe

Možda sam preskakao neke delove


fiskalni račun?
G.Cross G.Cross 19:52 24.03.2017

Uh

Uh !
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:52 24.03.2017

Re: Prvi

G.Cross
Uh !

Zamalo!
G.Cross G.Cross 20:41 24.03.2017

Re: Prvi

Predrag Brajovic
G.Cross
Uh !

Zamalo!


Nisam napisao "Uh" zbog prvi-drugi nego zbog teksta.

Preporuka bajdvej.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:50 24.03.2017

Re: Prvi

Preporuka bajdvej.

E, sad, ovako nije jasno da li je preporuka za tekst Sarajlije koji brani Skopjanca ili za tekst Sarajlije koji ga kudi. Molim da se postave dva komentara u kojima bi se to lepo odvojilo i prebrojavalo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:59 24.03.2017

Re: Prvi

E, sad, ovako nije jasno da li je preporuka za tekst Sarajlije koji brani Skopjanca ili za tekst Sarajlije koji ga kudi. Molim da se postave dva komentara u kojima bi se to lepo odvojilo i prebrojavalo.

Kako bi se reklo, po starinski, situacija se usložnjava. "Međunarodna situacija je složena, drugovi."

Gaulajter srpske književnosti

Taman je žiri SRPSKE SARME okončao svoj težak posao, kad se u onom sitnočaršijskom glasilu zvanom Politika, obznanio Vladimir Postroj Se Tamo Kecmanović tekstom „Kritika srpskih kritičara“. Dobro je oslušnuti ton ovog teksta. Nabusit, nadmen, preteći, direktivan. To je glas razjarenog gaulajtera koji galami jer se stvari u njegovoj oblasti odvijaju mimo njegove volje.
Suštinski, između ovog gaulajtera u pokušaju i Đeneraličinih jurišnika, nema razlike. I jedni i drugi bi da uspostave kontrolu nad srpskom književnošću. Samo što to Đeneraličini rade na veštiji, zaobilazniji način, a Kecmanović bi da svoju volju sprovodi drekom, siledžijski.
Bilo bi dobro da malo olade i jedni i drugi, Srbija je umorna od gaulajtera svake vrste. A srpskoj književnosti treba vazduha, da prodiše, ne kontrola.
Što se u Kecmanovićevom tekstu navedenog tiče, nije sporno da je Krste Popovski veoma dobar, zanimljiv i domišljat a zaobiđen, potisnut pisac. Ali nije jedini koji u ovoj književnosti vredi a prolazi ispod rđavo podešenih radara književne javnosti. To je ozbiljno i složeno pitanje književne recepcije, i njenih raznovrsnih uslovljenosti, i ne može se svesti na „daj da ja proguram sebe i nekog svog“ kako to Kecmanović, i ne samo Kecmanović, čini. Niti se drekom i galamom o tom pitanju može razgovarati da iole suvisao način.


Na FBu objavio Dejan Simonović
(Romanopisac, pripovedač, autor izvedenih i nagrađivanih radio drama. Urednik tribinskog programa SKD.)
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:05 24.03.2017

Re: Prvi

Ne znam ti, bre, ja te složene stvari, već samo prosto, čist račun -- duga ljubav. U prevodu, брат за брат -- сирење за пари.
nsarski nsarski 21:11 24.03.2017

Re: Prvi

Kako bi se reklo, po starinski, situacija se usložnjava. "Međunarodna situacija je složena, drugovi."


"Krunski svedok", režija Peter Bačo.



Virág Árpád: All I can say, Comrade Pelikán, is that the international situation is intensifying.

Virág Árpád: But just remember this, Comrade Pelikán. The class struggle is intensifying.


Virág Árpád: That's a new skirt, isn't it?

Gogolák elvtársnõ: It is, Comrade Virág.

Virág Árpád: It's too short. Leave the sexuality to be the opium of the declining Western.



Virág Árpád: The international situation is intensifying. We've caught up with the latest group of inner parasites.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:14 24.03.2017

Re: Prvi

Virág Árpád: It's too short. Leave the sexuality to be the opium of the declining Western.


Živela dekadencija!
anonymous anonymous 21:16 24.03.2017

Re: Prvi


Gaulajter srpske književnosti


Тешко њесра.

Не знам разлог цитирања,осим .....
G.Cross G.Cross 21:25 24.03.2017

Re: Prvi

marco_de.manccini
Preporuka bajdvej.

E, sad, ovako nije jasno da li je preporuka za tekst Sarajlije koji brani Skopjanca ili za tekst Sarajlije koji ga kudi. Molim da se postave dva komentara u kojima bi se to lepo odvojilo i prebrojavalo.



Buduci da sam i sam rodjen u Sarajevu koje je , je li, tamo u nekoj drugoj drzavi meni bas lepo dodje Brajovicev point o Otadzbini i Majcevini.

Otadzbine mogu da se izgube ali Majcevine ne mogu.

Hmm zvuci poznato ?
nsarski nsarski 21:26 24.03.2017

Re: Prvi

Živela dekadencija!

Amin!
G.Cross G.Cross 21:33 24.03.2017

Re: Prvi

Kako bi se reklo, po starinski, situacija se usložnjava. "Međunarodna situacija je složena, drugovi."



Kaze Junkers danas, "ako se EU raspadne, bice rat na Balkanu."

A Trump kaze " Jebo te Bulkan, moj prvi projekt koji nije Executive order, Healthcare bill se raspada u kongresu, a kamoli jos Senat, daj malo vatre na tom Bulkanu da odvratim paznju od svoje nesposobnosti."
Milan Novković Milan Novković 21:39 24.03.2017

Re: Prvi

"Međunarodna situacija je složena, drugovi."

Veselo kod vas

Ispašće da smo mi geeks Jedi Order po slozi i miru u poređenju sa vama

U nedostatku znanja za učešće u ovakvim blogovima samo da kažem da mi je vrlo veseo vaš "koreografski fluks", da pozajmim frazu iz igranja, skup vaših jezičkih figura i šara u pisanju kritika i odgovorima na njih

Milan Novković Milan Novković 21:48 24.03.2017

Re: Prvi

G.Cross
Kako bi se reklo, po starinski, situacija se usložnjava. "Međunarodna situacija je složena, drugovi."



Kaze Junkers danas, "ako se EU raspadne, bice rat na Balkanu."

A Trump kaze " Jebo te Bulkan, moj prvi projekt koji nije Executive order, Healthcare bill se raspada u kongresu, a kamoli jos Senat, daj malo vatre na tom Bulkanu da odvratim paznju od svoje nesposobnosti."

Mnogi u tom EUjuju vole dobru kapljicu, i stvarno ih se treba plašiti kad preteraju

Zapad munjevito "umire", US je super utakmica, Trump ekipa uopšte nije naivna i razbacali su malo Deep Gov nadnacionalu po defanzivnim konopcima, i to relativno brzo, mislim da imaju i sitne šanse da se postave pa uspore propadanje i konsoliduju u multi-polarnom svetlu, inače će, eno, "izgubiti" i Japan i Južnu Koreju.

Healthcare im je ogromna lova, velika, frenetična bitka, al bedi Trump, valjda
G.Cross G.Cross 21:54 24.03.2017

Re: Prvi

frenetična bitka,



Koju su upravo izgubili.

A sledeca je Tax reform, koja po meni i ima nekog smisla ali i mnogo jakih neprijatelja within USA.

Ako izgubi i tu bitku Trump will be more or less lame duck ( Donald) ostatak mandata, osim ako ne izazove neki rat negde ( valjda ne kod nas) da pokaze da USA needs leader.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:00 24.03.2017

Re: Prvi

Milan Novković
U nedostatku znanja za učešće u ovakvim blogovima samo da kažem da mi je vrlo veseo vaš "koreografski fluks", da pozajmim frazu iz igranja, skup vaših jezičkih figura i šara u pisanju kritika i odgovorima na njih

Mislim da sam ovo napisao 89. ili 90. ili 91:




"Okidač" za pesmu bilo je zatureno značenje grčke reči "barbaroi"-->varvarin="onaj čiji govor nalikuje na blejanje ovaca".
Milan Novković Milan Novković 22:09 24.03.2017

Re: Prvi

G.Cross
frenetična bitka,



Koju su upravo izgubili.

A sledeca je Tax reform, koja po meni i ima nekog smisla ali i mnogo jakih neprijatelja within USA.

Ako izgubi i tu bitku Trump will be more or less lame duck ostatak mandata, osim ako ne izazove neki rat negde ( valjda ne kod nas) da pokaze da USA needs leader.

Ako je suditi po bitci oko "Rusa" i Flynna, On & Bannon Inc. pa Flynn & Co subsidiary koji sada roka iz pozadine, uopšte nisu naivni, i rat su im manje ovako velike bitke, često nemoguće, nego su strategije na sceni, i "porazi" su deo tih strategija.

Oni, prosto, nemaju love više, pa ponestaje i prostora da se ona isisava iz kvantnog vakuma, gde ionako, na kraju, mora da se vrati, i cenim da Healthcare ide dalje, samo u nekim drugim koracima i fazama.

Milan Novković Milan Novković 20:49 27.03.2017

Re: Prvi

Predrag Brajovic
Virág Árpád: It's too short. Leave the sexuality to be the opium of the declining Western.


Živela dekadencija!

Ček, dok ona živi dokle smo mi, na kraju, dobacili sa "romantizovanjem" kritike i polemike u ovom blogu?

Dal se krećemo ka otažbini, od nje, ili se vrtimo u nekim krugovima?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:07 28.03.2017

Re: Prvi

Ček, dok ona živi dokle smo mi, na kraju, dobacili sa "romantizovanjem" kritike i polemike u ovom blogu?

Pozvan si na književno veče!

Nadam se da neće biti dosadno, posobno ako se ono započne (kao što imama nameru) onim bocveninim vicem: Skupili se Makedonac, Bosanac i Crnogorac pa se zabrinuli za srpsku književnost.
predatortz predatortz 21:46 28.03.2017

Re: Prvi

Nadam se da neće biti dosadno, posobno ako se ono započne (kao što imama nameru) onim bocveninim vicem: Skupili se Makedonac, Bosanac i Crnogorac pa se zabrinuli za srpsku književnost.


Čerčil reče, onomad, da će budući fašisti sebe zvati antifašistima.

Tako je i sa ovom izjavom, u kojoj se samo Srbima rođenim u Srbiji daje pravo da budu Srbi.

Ostali su Bosanci, jer jbga, jela sam lepe ćevape na Baščaršiji kad sam išla na ekskurziju, i tad sam o Bosni naučila ama baš sve.

Izvini Bo, ali meni to tako izgleda.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:48 28.03.2017

Re: Prvi

Izvini Bo, ali meni to tako izgleda.

Pazi, kad mene ne dotiče. I mislim da taj bocin vic odlično stoji u kontekstu mog teksta.

Ovo je daleko gore, a sa Politikinog sajta, ispod mog teksta:

Драган Јанковићпре 5 дана
Није релатизован појам отаџбине, него је релатизован појам Србина из Црне Горе. Који би да седи у Београду, да буде оно што му дедови нису и да дели поуке српским писцима. Још ако је неталентован, онда то његовим ставовима даје додатну „снагу". Неће то више моћи.
bocvena bocvena 22:47 28.03.2017

Re: Prvi

glupi ste k'o noć obojica.

laku noć i laki dan.









urbana_gerila urbana_gerila 23:22 28.03.2017

Re: Prvi

Predrag Brajovic
Ovo je daleko gore, a sa Politikinog sajta, ispod mog teksta:
Драган Јанковићпре 5 дана
Није релатизован појам отаџбине, него је релатизован појам Србина из Црне Горе. Који би да седи у Београду, да буде оно што му дедови нису и да дели поуке српским писцима. Још ако је неталентован, онда то његовим ставовима даје додатну „снагу". Неће то више моћи.




eto, a gerilica misli da je zezam kada na njeno:
čujem da je bila frka kod stadiona, nisi se valjda i ti tuko?
kažem da su se to neki likovi zakačili oko nevraćene knjige, a kako ja nisam član biblioteke - što bih...
mirelarado mirelarado 23:36 28.03.2017

Re: Prvi

релатизован


Како ти што се вазда бусају у груди срБске тај српски не знају, чудо једно.
urbana_gerila urbana_gerila 00:24 29.03.2017

Re: Prvi


mirelarado
чудо једно.



čudo, da, čudo ste vi žene: otkad je obelodanio da je našo dečka - iskopnela vam je sva empatija glede brajovića.

dok njemu javno prete - ti se baviš jezikoslovljem, a bo evaluacijom kvocijenta?!
predatortz predatortz 06:34 29.03.2017

Re: Prvi

bocvena
glupi ste k'o noć obojica.

laku noć i laki dan.













Nismo, sele.
Ti si bezobrazna u svom nastojanju da budeš ozbiljno shvaćena.

bocvena bocvena 09:00 29.03.2017

Re: Prvi

jeste, ja sam bezobraznica (a samo bibliotekarka!), dokazani fašista, branitelj slobodnog srpstva u matici i književnosti (a i šire:) i sve to samo da bi me ozbiljno shvatali blogeri b92...ni sendvič, jbt!

dakle, nema potrebe da mi se izvinjavaš zbog ćevapa na ekskurziji, razumela sam. a onda mi lakše da pomislim da si glup nego maliciozan.

a braja, kad me već citira, nek doda i onu kafanu na kraju.
predatortz predatortz 09:10 29.03.2017

Re: Prvi

dakle, nema potrebe da mi se izvinjavaš zbog ćevapa na ekskurziji, razumela sam. a onda mi lakše da pomislim da si glup nego maliciozan.


Предвидиво!
Увек је лакше наћи тупав разлог да другог прогласиш глупим, него признати да си испала ћурка.

А фашизам јесте ускраћивање права другим да се одређују, јер се то се не уклапа у твоје виђење света.
Онај мали, провинцијални - али фашизам.


bocvena bocvena 09:35 29.03.2017

Re: Prvi

tata ti ćurka:)

to što bi ti pošto poto da me "odrediš" u neku grupu, pa da ti bude lakše da me uvrediš, to je tvoj problem. i razumem da te zbunjuje moja ideološka nedoslednost. u mom svetu postoje i dobri i loši srbi, i makedonci i islanđani, a neki su bolji ili lošiji pisci.

i ako treba da se oko nečega okupljamo na gumnu, deklarativno srpstvo mi je poslednji izbor. može istorija, tradicija i jezik i, ako bog da drugi krug, kulturno i slobodno društvo od spiskova i prebrojavanja (da l' 100, da l' 650).

predatortz predatortz 09:49 29.03.2017

Re: Prvi

to što bi ti pošto poto da me "odrediš" u neku grupu, pa da ti bude lakše da me uvrediš, to je tvoj problem. i razumem da te zbunjuje moja ideološka nedoslednost. u mom svetu postoje i dobri i loši srbi, i makedonci i islanđani, a neki su bolji ili lošiji pisci


Не збуњује мене ништа у вези са тобом.
Тебе збуњује откуд Срби у Босни, Црној Гори, Македонији...
И ко су бре они да се пачају у српску књижевност?!
Која би, узгред, без њих била знатно сиромашнија...
bocvena bocvena 10:08 29.03.2017

Re: Prvi

to je tvoje tumačenje mojih reči i zato si i glup.

brajević, popovski i kecmanović su građani republike srbije i kao takvi su moja braća. jednaki u pravima i obavezama. to nam je glavna spona, a ne mesto rođenja njihovih predaka ili kako se oni lično "određuju".

i nek pišu, brate, šta hoće. onaj koga budu čitali 100 godina kasnije će biti deo korpusa srpske književnosti. ja se kladim na kecmana, a on mi je najdalji po "određivanju".

ovo njihovo prepucavanje po "politici" je odličan marketinški potez i završiće ortaci u kafani, na kraju. a i treba.

srbima van matice - sve najbolje. neki su mi super, a neki su mi nikakvi. mislim onako kao ljudi, ne kao srbi:)
predatortz predatortz 10:17 29.03.2017

Re: Prvi

to je tvoje tumačenje mojih reči i zato si i glup.


Ovo je tvoj obraz, imaš pravo da ga kaljaš koliko ti je volja.
Dakle, glup je svako ko ne stanuje u tvom mozgu, ko ne veruje da je vic samo vic, a ne i sitni mali provincijalizam nevešto prikriven vicom.

Ne bih ja dalje nastavljao, mane više sam rekao što sam imao.
bocvena bocvena 10:42 29.03.2017

Re: Prvi

dakle, ćurka, palanački fašista, bezobraznica i mrzitelj srba van matice...sve si manje više pobrojao.

hvala, videćemo se opet na sličnoj temi.
Milan Novković Milan Novković 10:49 29.03.2017

Re: Prvi

predatortz
to što bi ti pošto poto da me "odrediš" u neku grupu, pa da ti bude lakše da me uvrediš, to je tvoj problem. i razumem da te zbunjuje moja ideološka nedoslednost. u mom svetu postoje i dobri i loši srbi, i makedonci i islanđani, a neki su bolji ili lošiji pisci


Не збуњује мене ништа у вези са тобом.
Тебе збуњује откуд Срби у Босни, Црној Гори, Македонији...
И ко су бре они да се пачају у српску књижевност?!
Која би, узгред, без њих била знатно сиромашнија...

Predatortz, ja ne mogu baš da dohvatim uzroke tvog preosetljivog sentimenta pošto je to kod mene potpuno "naopako" nasađeno - naime, ja se "agresivno" hvalim svojom razlikošću gde god stignem

Jednog dana je osnova hvalisanja to što sam Ličanin (rođen u Prigrevici, btw, roditelji kolonizovani iz Like 1948.), drugog dana Prigrevčanin, pa išao u Gimanziju u Sombor (ta je najbolja, naravno), pa Bgd 10 godina, Belgrade rocks, btw, da me samo čuješ ovde, i nema tu pretvaranja, to je sve iskreno, pa Srbija, Jugoslavija, Evropa, ... zavisi od konteksta, društva i priče.

Važno je da se agresivno hvalim, nema kraja razlozima i povodima, ako sam sa nekim veselim Beograđaninom onda hvalim Prigrevicu, npr, to može da bude i staro, zaraslo, švapsko groblje, koje nam daje "prednost" nad Beogradom, jelte, gde smo mi "lovili" fazane kopljima (ravna Bačka nema baš nekih sadržaja i ovo je bio jedan od playgrounds pre, recimo, 7. godine, pre nego što su mi roditelji dozvlolili da pokušam da se udavim u kanalu DTD ili padnem sa železničkog mosta.

Ne razume svako i uvek svaki (polu) fazon, al to obično prođe bez "bitke".

Ovde u UK ima da poplave ako treba dok im ne "objasnim" kako je to dobro biti Srbin, Beograđanin, pa iz Prigrevice, ići u Somborsku gimnaziju, pa Novi Sad fenomen, pa roštilj iz Niš, Stara Planina, Rtanj, u name it.

Na temu Prigrevice me čak šije jedan drug, tagovan ponekad kao Tarzan iz Prigrevice na Fejsu pošto nema nalog, al onaj, kako to matematičari umeju da bidnu, što se sasvim razulari čim mu daš malu slobodu, tj čim mu njegova beogradska žena popusti u pažnji, i slušaj stvarni događaj:

- Kod njega na žurkama dolazio i jedan par iz Kanade, preselili se ovde, valjda neki IT/Telecomms, on IT, Kinez, ona Kanađanka.

- I slušao Kinez Prigrevica ovo, Prigrevica ono, ... dok se jednog dana nije zadesio u vozu sa mojim kumom iz Beograda, Pajić ga zna, i sam dosta priča, onaj što skače naglavačke u pećine, vertikalno bez padobrana nego sa ronilačkom opremom, i što je "izmislio" fazon o ljubaznom jelenu.

- Pričaju na engleskom i preko puta dve devojke parlaju srpskohrvatskobosanskohercegovačkocrnogirski, al ne kapiraju da ih moj kum razume.

- Dok kumu ne zazvoni mobilni, zove ga žena i on sa njom popriča na srpskom, devojke se iznenade pa razmene poneku reč sa njim

- Kinez, kaže kum, vidno iznenađen i uzbuđen, zapita sa strahopoštovanjem: "A jesu li i one iz Prigrevice"

I nama svima super ovako, nebitno koštaikako, dok je sve neagresivno, a i tad, moji najbolji ortaci su nesnošljivi ponekad, najagresivniji.

Dvojica od njih su otišla u večna lovišta i ja se kladim da me još uvek zafrkavaju odozgo
urbana_gerila urbana_gerila 10:50 29.03.2017

Re: Prvi


bocvena
ovo njihovo prepucavanje po "politici" je odličan marketinški potez


javlja mi se brajović u beloj atlet-majici i uskom crnom šorcu, sa bokserskim rukavicama uvezanim i okačenim oko vrata na kojem je istetovirana terazijska česma, kako otpuhujući pramen blago ondulirane kose koja mu pada na cvidže - trijumfalno unosi stolicu koju je zbog tebe oteo uličnoj prodavačici sladoleda.

sexy, jbt.
Milan Novković Milan Novković 10:51 29.03.2017

Re: Prvi

Predatortz

I gde si, bre, našo da se kačiš sa Bocvenom, ona, bre, neda mužu da jede sladoled i ide u kafanu kad hoće
predatortz predatortz 10:55 29.03.2017

Re: Prvi

Milan Novković
Predatortz

I gde si, bre, našo da se kačiš sa Bocvenom, ona, bre, neda mužu da jede sladoled i ide u kafanu kad hoće


Ja nju smatram za drugaricu, zato i pokušavam da joj stavim do znanja da joj ne pristaje ovaj sitni, mali, fašistički istup.

Bojim se da me nije razumela. :(
Milan Novković Milan Novković 10:59 29.03.2017

Re: Prvi

predatortz
Milan Novković
Predatortz

I gde si, bre, našo da se kačiš sa Bocvenom, ona, bre, neda mužu da jede sladoled i ide u kafanu kad hoće


Ja nju smatram za drugaricu, zato i pokušavam da joj stavim do znanja da joj ne pristaje ovaj sitni, mali, fašistički istup.

Bojim se da me nije razumela. :(

Ma gde bre fašistički, pa reč "fašizam" profesionalci ne umeju da definišu u 3 stranice teksta, pa decenijama tako, ta reč je tu podignuta na neki visok, mračan, a apstraktan nivo.

Mislim, jeste on mračan, ali tu je postala mračan pokrivač za sve i svašta.

99% ljudi ne ume da ti sastavi 3 dobre, nezavisne rečenice koje definišu delove fašističke ideologije.

Ja, ako ponovo pročitam komentare, vidim zezanje i kod nje i kod Predraga.
predatortz predatortz 11:08 29.03.2017

Re: Prvi

Ma gde bre fašistički, pa reč "fašizam" profesionalci ne umeju da definišu u 3 stranice teksta, pa decenijama tako, ta reč je tu podignuta na neki visok, mračan, a apstraktan nivo.


Da, primetio sam da i ja taj pojam sve češće potežem. Često i neopravdano, što je, verovatno, i u ovom slučaju.

Dakle, "fašistički istup" treba zameniti "palanačkim istupom".

A zašto?

Pa, za dvadesetak godina mog bitisanja u Bg sam se naslušao sličnih istupa. Nekad su bili direktni, nekad su bili u formi "zajebancije".

Elem, taj "mi, ovdašnji" momenat je prilično izražen.
Nekad me iznervira.

Eto...

Milan Novković Milan Novković 11:11 29.03.2017

Re: Prvi

fašistički

Ja kad čujem reč "fašizam", koju blogeri tako liberalno lepe jedni drugima, ponekad pomislim kako je blogerima, pre svega, potreban jedan dobar kurs iz tuče, al one gde ima i dostojanstva, i poštovanja prema protivniku, gde postoji neki "zdrav moralni kodeks"

Pa mi tu padne na pamet ovaj klip, obrati pažnju kako on ostavlja pištolj u kancelariji kako izlazi da se tuče sa najboljim drugom

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:30 29.03.2017

Re: Prvi

a braja, kad me već citira, nek doda i onu kafanu na kraju.

Ma, Braji je tvoj citat super, i vidi ga samo kao dobru zajebanciju.
bocvena bocvena 12:15 29.03.2017

Re: Prvi

momci, vi niste normalni!

urbanog i milana obično ništa ne razumem (ali me milan hipnotiše umirujućim tonom:), predator me uvek vređa za moje dobro i jer sam mu drugarica, a braja zavisi kako je ustao taj dan, kao za ili protiv "nečega".

mislim da je to ta andropauza.
urbana_gerila urbana_gerila 13:03 29.03.2017

Re: Prvi


bocvena
urbanog obično ništa ne razumem



ma, ja preko ti startujem brajovića, a šifriro sam se da me ne provali gerilica.
predatortz predatortz 15:07 29.03.2017

Re: Prvi

bocvena
momci, vi niste normalni!

urbanog i milana obično ništa ne razumem (ali me milan hipnotiše umirujućim tonom:), predator me uvek vređa za moje dobro i jer sam mu drugarica, a braja zavisi kako je ustao taj dan, kao za ili protiv "nečega".

mislim da je to ta andropauza.


Predator se tebi izvinjava!
mariopan mariopan 17:54 29.03.2017

Re: Prvi

urbana_gerila

bocvena
urbanog obično ništa ne razumem



ma, ja preko ti startujem brajovića, a šifriro sam se da me ne provali gerilica.

urbana_gerila urbana_gerila 19:26 29.03.2017

Re: Prvi


mariopan


mariopan mariopan 19:40 29.03.2017

Re: Prvi

urbana_gerila

mariopan



emsiemsi emsiemsi 05:17 30.03.2017

Re: Prvi

predatortz
Milan Novković
Predatortz

I gde si, bre, našo da se kačiš sa Bocvenom, ona, bre, neda mužu da jede sladoled i ide u kafanu kad hoće


Ja nju smatram za drugaricu, zato i pokušavam da joj stavim do znanja da joj ne pristaje ovaj sitni, mali, fašistički istup.

Bojim se da me nije razumela. :(

Разумела те је !
Хтео си да је прејебеш (у, назовимо то, дискусији), а она се није дала, него жестоко узвратила, како и доликује правој српској библиотекарки !
emsiemsi emsiemsi 05:18 30.03.2017

Re: Prvi

Predrag Brajovic
Izvini Bo, ali meni to tako izgleda.

Pazi, kad mene ne dotiče. I mislim da taj bocin vic odlično stoji u kontekstu mog teksta.

Ovo je daleko gore, a sa Politikinog sajta, ispod mog teksta:

Драган Јанковићпре 5 дана
Није релатизован појам отаџбине, него је релатизован појам Србина из Црне Горе. Који би да седи у Београду, да буде оно што му дедови нису и да дели поуке српским писцима. Још ако је неталентован, онда то његовим ставовима даје додатну „снагу". Неће то више моћи.

Која је то будалчина изјавила !?
Србин је мио одакле год био !
predatortz predatortz 06:37 30.03.2017

Re: Prvi

emsiemsi
predatortz
Milan Novković
Predatortz

I gde si, bre, našo da se kačiš sa Bocvenom, ona, bre, neda mužu da jede sladoled i ide u kafanu kad hoće


Ja nju smatram za drugaricu, zato i pokušavam da joj stavim do znanja da joj ne pristaje ovaj sitni, mali, fašistički istup.

Bojim se da me nije razumela. :(

Разумела те је !
Хтео си да је прејебеш (у, назовимо то, дискусији), а она се није дала, него жестоко узвратила, како и доликује правој српској библиотекарки !


Ma Ajkula, bre!
sven.en sven.en 07:20 30.03.2017

Re:*


Ček, koji je danas datum? Šta se dešava ovde?

Hajde, kad sam već tu i kad ne znam što sam navratila: Brajoviću, pozdravi Kecmanovića Vladimira i reci mu da je moj brat ipak ljepši od njega.

:)
bocvena bocvena 07:58 30.03.2017

Re: Prvi

Ma Ajkula, bre!

ajkula bi ti rekla da pušiš kurac posle prvog komentara, ja ću čak i izvinjenje da prihvatim.

neko to vidi kao slabost, ja kao model budućih pregovora sa prištinom.
predatortz predatortz 08:20 30.03.2017

Re: Prvi

bocvena
Ma Ajkula, bre!

ajkula bi ti rekla da pušiš kurac posle prvog komentara, ja ću čak i izvinjenje da prihvatim.

neko to vidi kao slabost, ja kao model budućih pregovora sa prištinom.



I prikriveni bes je jednako štetan po zdravlje.
Stoga, raspali ako će ti biti lakše.

bocvena bocvena 08:25 30.03.2017

Re: Prvi

ne, hvala. biće prilike da opet razmenimo koju.
predatortz predatortz 08:29 30.03.2017

Re: Prvi

bocvena
ne, hvala. biće prilike da opet razmenimo koju.



Sa zadovoljstvom, kao i uvek.

Nezanimljivo je uvek divaniti sa istomišljenicima. Onda čovek stagnira.
emsiemsi emsiemsi 09:20 30.03.2017

Re: Prvi

bocvena
Ma Ajkula, bre!

ajkula bi ti rekla da pušiš kurac posle prvog komentara, ja ću čak i izvinjenje da prihvatim.

neko to vidi kao slabost, ja kao model budućih pregovora sa prištinom.

Страшно !
Не могу да верујем !
bocvena bocvena 10:26 30.03.2017

Re: Prvi

jao, šta sad tebi nije jasno? 'ajde dok sam u radnji da pojasnim:)
emsiemsi emsiemsi 10:51 30.03.2017

Re: Prvi

bocvena
jao, šta sad tebi nije jasno? 'ajde dok sam u radnji da pojasnim:)

Ма !
anonymous anonymous 21:10 24.03.2017

Свуда завере и уроте ....


.... a nigde naše odgovornosti?


А нигде Твоје одговорности .

Да се запиташ .....???
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:13 24.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

anonymous

.... a nigde naše odgovornosti?


А нигде Твоје одговорности .

Да се запиташ .....???

Ja moju nikad ne sporim: mislim da sam mogao, u političkom smislu, uraditi daleko više. Naravno, ne samo ja. Kako god, klonio sam se politike. Najkraće, jer ne volim ljude u njoj. Zamalo da se to promeni na ovim izborima.
anonymous anonymous 21:20 24.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

Predrag Brajovic
anonymous

.... a nigde naše odgovornosti?


А нигде Твоје одговорности .

Да се запиташ .....???

Ja moju nikad ne sporim: mislim da sam mogao, u političkom smislu, uraditi daleko više. Naravno, ne samo ja. Kako god, klonio sam se politike. Najkraće, jer ne volim ljude u njoj. Zamalo da se to promeni na ovim izborima.


Не волим ни ја ...и клоним је се као и ти.

Али као хомо политикус, ипак тежим да будем довољно упућен да ми не би продавали рог за свећу, ....и говорили да теоретишем и филозофирам ....тамо где завере ( читај удружено злочиначко деловање ради властите користе без обзира на штету по друштво) заиста постоје...

А ако завере постоје ....и то од стране оних много моћнијих са кукуљицама, онда се питању моје одговорности , моћи и не/моћи да нешто променим, мора приступити знатно обазривије...
anonymous anonymous 22:01 24.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

Predrag Brajovic
anonymous

.... a nigde naše odgovornosti?


А нигде Твоје одговорности .

Да се запиташ .....???

Ja moju nikad ne sporim: mislim da sam mogao, u političkom smislu, uraditi daleko više. Naravno, ne samo ja. Kako god, klonio sam se politike. Najkraće, jer ne volim ljude u njoj. Zamalo da se to promeni na ovim izborima.


Нисам питање поставио зато што сам хтео да те позовем на одговорност за протекле,драматичне догађаје.Напротив.

Иако истичеш да си " могао да урадиш много више " ја сматрам да чак и да си у томе успео стварност не би била знатно другачија.

Кад постављам питање одговорности , данас, пре свега мислим, не на то, што нисмо нешто учинили , а могли смо, него пре свега на то што након свега нисмо спознали праве узроке несреће које нас је задесила. Нити имамо искрену жељу за таквом спознајом.

Па онда линијом мањег отпора , неки , бежећи од одговорнсти истраживања и сазнања,прибегавају посипањем пепела по глави, прихватајући попут Бога кривицу за све злочине на своја плећа или приписујући их свом народу.

Тиме се не ослобађа, него остаје роб.
Предрасуда и заблуда.

G.Cross G.Cross 22:12 24.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

прихватајући попут Бога кривицу за све злочине на своја плећа или приписујући их свом народу.



Anonimuse , postujem cinjenicu da ti , izgleda, stvarno sve pises iz ubedjenja.

Samo iz radoznalosti pitanje, koji to Bog ( ciji) prihvata krivicu za sve zlocine na svoja pleca i koji Bog (ciji) ih pripisuje svom narodu ?

Inace lepa recenica, ali malo mi nedostaje smisao.
anonymous anonymous 22:22 24.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

G.Cross
прихватајући попут Бога кривицу за све злочине на своја плећа или приписујући их свом народу.



Anonimuse , postujem cinjenicu da ti , izgleda, stvarno sve pises iz ubedjenja.

Samo iz radoznalosti pitanje, koji to Bog ( ciji) prihvata krivicu za sve zlocine na svoja pleca i koji Bog (ciji) ih pripisuje svom narodu ?

Inace lepa recenica, ali malo mi nedostaje smisao.


Бог ?
Наравно, фигуративно....
Свако ко занемарујући чињенице за све учињене злочине искључиво осуђује свој народ, а тиме и себе...

Прихватајући и занемарујући онај део кривице који би требало да сносе Други.

Особина једног дела српске јавности.

А томе није несклон и Браја...

docsumann docsumann 06:57 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

Свако ко занемарујући чињенице за све учињене злочине искључиво осуђује свој народ, а тиме и себе.


čini mi se da je upravo ona druga krajnost prisutnija u našeg, i ne samo našeg naroda.

a ima i ove boljke koju spominješ. no, možda problem njene naglašenosti što je prisutnija i karakterističnija ta intelektualne krugove, koji su medijski eksporniraniji, dok se međ običnom rajom slabo prima.

a i lakše se preležava od vječite krivice onih drugih, jer teško da će ti drugi da preležavaju naše boljke
narcis narcis 08:42 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

G.Cross
прихватајући попут Бога кривицу за све злочине на своја плећа или приписујући их свом народу.



Anonimuse , postujem cinjenicu da ti , izgleda, stvarno sve pises iz ubedjenja.

Samo iz radoznalosti pitanje, koji to Bog ( ciji) prihvata krivicu za sve zlocine na svoja pleca i koji Bog (ciji) ih pripisuje svom narodu ?

Inace lepa recenica, ali malo mi nedostaje smisao.

pazar nije Rista onomad okačet na krs zbog naših greova , jagi čitam i kao zločini, greovi-zločini .
doduše ja kao nekrst možda i grešam al tako sam svatijo velebogougodni čin našega riste da plati za sve naše greove-zločine i da nas oslobodi.
emsiemsi emsiemsi 19:04 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

anonymous
Predrag Brajovic
anonymous

.... a nigde naše odgovornosti?


А нигде Твоје одговорности .

Да се запиташ .....???

Ja moju nikad ne sporim: mislim da sam mogao, u političkom smislu, uraditi daleko više. Naravno, ne samo ja. Kako god, klonio sam se politike. Najkraće, jer ne volim ljude u njoj. Zamalo da se to promeni na ovim izborima.


Не волим ни ја ...и клоним је се као и ти.

Али као хомо политикус, ипак тежим да будем довољно упућен да ми не би продавали рог за свећу, ....и говорили да теоретишем и филозофирам ....тамо где завере ( читај удружено злочиначко деловање ради властите користе без обзира на штету по друштво) заиста постоје...

А ако завере постоје ....и то од стране оних много моћнијих са кукуљицама, онда се питању моје одговорности , моћи и не/моћи да нешто променим, мора приступити знатно обазривије...

Мислим да наслућујем шта желиш да кажеш !
Но, није ми јасно зашто људи стално оперишу са тим појмом завера и све што уз то иде.
Завере, напросто нема, јер је основна претпоставка завере конспирација.
Конспирације у свему овоме што се догађало Србима нема нити најмање --- малтретирали су нас (и још увек настављају) потпуно отворено, директно, без икакве маскераде и прикривања.
Није ми јасно како то (многим) људима није јасно --- а тако очигледно.
docsumann docsumann 19:55 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....


потпуно отворено, директно, без икакве маскераде и прикривања.
Није ми јасно како то (многим) људима није јасно --- а тако очигледно.


ako je sve tako očigledno, kao što kažeš, znaš li odgovor na pitanje zašto су нас малтретирали (и још увек настављају)?
emsiemsi emsiemsi 20:07 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

docsumann

потпуно отворено, директно, без икакве маскераде и прикривања.
Није ми јасно како то (многим) људима није јасно --- а тако очигледно.


ako je sve tako očigledno, kao što kažeš, znaš li odgovor na pitanje zašto су нас малтретирали (и још увек настављају)?

Шта ме брига !?
docsumann docsumann 20:42 25.03.2017

Re: Свуда завере и уроте ....

emsiemsi
docsumann

потпуно отворено, директно, без икакве маскераде и прикривања.
Није ми јасно како то (многим) људима није јасно --- а тако очигледно.


ako je sve tako očigledno, kao što kažeš, znaš li odgovor na pitanje zašto су нас малтретирали (и још увек настављају)?

Шта ме брига !?


kaj!?! ta tisuću mu mlohavih pimpeka

mirelarado mirelarado 22:02 24.03.2017

Носталгија

Прочитала сам, Предраже, и твој и Кецмановићев текст. С уживањем и радошћу, наравно. Пре свега, драго ми је што се обојица слажете с оценом да је Поповски изврстан писац и да (и) његов нови роман, Ина, вреди прочитати. Ваши ставови око родољубља, домовине, мајчевине, отаџбине, националзма, домољубља, дијаметрално су супротни. Моја склоност ка умерености даје час за право једном, а час другом.

То ми је, међутим, споредно у односу на то што сам читајући схватила колико ми заправо недостају овакве, пунокрвне књижевне полемике. Надам се да ће их бити још.

Музичка илустрација:

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:08 24.03.2017

Re: Носталгија

Моја склоност ка умерености даје час за право једном, а час другом.

Izdajice!!!
mirelarado mirelarado 22:14 24.03.2017

Re: Носталгија

Predrag Brajovic
Моја склоност ка умерености даје час за право једном, а час другом.

Izdajice!!!


Тако ти је то. Amicus Plato, sed magis amica veritas. Ипак је мени Србија и мајчевина и отаџбина. :)
predatortz predatortz 22:17 24.03.2017

Re: Носталгија

Ипак је мени Србија и мајчевина и отаџбина. :)




Meni nije, ja sam izabrao da mi bude otadžbina.
Ipak, pogađa me kad se na nju prebacuju sva sranja koja su se desila u SFRJ.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:24 24.03.2017

Re: Носталгија

Тако ти је то. Amicus Plato, sed magis amica veritas. Ипак је мени Србија и мајчевина и отаџбина. :)

Eh...


No, nema veze!
Slušaj sledeće, ovo je još gore: Krsta Popovski (njegovo prezime se kroz istoriju menja, oni su makedonski Sloveni, i bili su i Popovi, i Popovići i Papadima -- sve to isto znači) -- dakle Krste Popovski ima:
37,50 % nemačke krvi
25% srspke krvi
25 makedonske krvi
12,50% irske krvi.

Šta on meni tu: Sr-bi-ja, Sr-bi-ja!
Valjda ovako:
mirelarado mirelarado 22:31 24.03.2017

Re: Носталгија

Meni nije, ja sam izabrao da mi bude otadžbina.
Ipak, pogađa me kad se na nju prebacuju sva sranja koja su se desila u SFRJ.


Погађа, наравно. Знам и ја да смо за много тога збиља криви једино ми, па и да сам можда и сама могла више да учиним да до зла не дође, али знам да у тој балканској хорор-причи ни други нису били цвећке: ни ови из СФРЈ, ни међународни фактор.
Но, боље да се о томе воде књижевне полемике, него да политичари опет заиграју на ту карту. Зато што су политичари увек кратковиди и у стању да нанесу непоправљиву штету.
natasavb natasavb 22:35 24.03.2017

Re: Носталгија

Meni nije, ja sam izabrao da mi bude otadžbina.


A pravo na izbor, a i sam izbor, bi ti mnogi osporili.

I ti i ja i ova tri pisca iz naslova nismo rođeni u različitim, več u istoj otadžbini - Jugoslaviji.
Šta dovede do toga da neku drugu prihvatiš kao svoju, ne znam.
Znam da ja nisam, i da sam sad, ne sada, odavno, bez otadžbine, ali ne znam koliko to ima veze sa mesto gde živiš, a koliko sa nekim drugi stvarima, kao što je recimo ljudska potreba da pripadaš negde ili nekom.



Моја склоност ка умерености даје час за право једном, а час другом.

Izdajice!!!



Ja nisam umerena, ali izdajica jesam.
I to trostruka!









predatortz predatortz 22:39 24.03.2017

Re: Носталгија


A pravo na izbor, a i sam izbor, bi ti mnogi osporili.


Psi laju...

I ti i ja i ova tri pisca iz naslova nismo rođeni u različitim, več u istoj otadžbini - Jugoslaviji.


Jugoslavija je više bila domovina.
Nije bila baš po meri onih koji su više voleli otadžbinu.
Ni prva, ni druga, a ni ova krnja koja se poslednja upokojila.
mirelarado mirelarado 22:41 24.03.2017

Re: Носталгија

No, nema veze!
Slušaj sledeće, ovo je još gore: Krsta Popovski (njegovo prezime se kroz istoriju menja, oni su makedonski Sloveni, i bili su i Popovi, i Popovići i Papadima -- sve to isto znači) -- dakle Krste Popovski ima:
50% nemačke krvi
25% srspke krvi
25 makedonske krvi.

Šta on meni tu: Sr-bi-ja, Sr-bi-ja!
Valjda ovako:




Знаш како, кад ме неко изнервира, у мени обично превагну преци с мајчине стране, из питомог, рудничког краја (авај, из Коштуничиног комшилука) који као да ми кажу: "ма, пусти га, жими, сигурно ни њему није лако, ко зна какве га муке тиште". А кад ме неко баш изведе из такта (много ређе) прораде у мени очеви преци, Космајци, који кажу: "е, не'ш мајци, не може тако". И онда том неком не буде баш пријатно. :)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:43 24.03.2017

Re: Носталгија

Jugoslavija je više bila domovina.
Nije bila baš po meri onih koji su više voleli otadžbinu.
Ni prva, ni druga, a ni ova krnja koja se poslednja upokojila.


Мени Хрватска мајчина, јебига, свако има слабе тачке:)
Milan Novković Milan Novković 22:45 24.03.2017

Re: Носталгија

Predrag Brajovic
Тако ти је то. Amicus Plato, sed magis amica veritas. Ипак је мени Србија и мајчевина и отаџбина. :)

Eh...


No, nema veze!
Slušaj sledeće, ovo je još gore: Krsta Popovski (njegovo prezime se kroz istoriju menja, oni su makedonski Sloveni, i bili su i Popovi, i Popovići i Papadima -- sve to isto znači) -- dakle Krste Popovski ima:
50% nemačke krvi
25% srspke krvi
25 makedonske krvi.

Šta on meni tu: Sr-bi-ja, Sr-bi-ja!
Valjda ovako:

Krv je zavodljiva samo u kontrolisanoj diskusiji, u stvari nije toliko bitna.

Ono što inspiriše jaku, duboku lojalnost su pripadnost grupi, jedna od osnovnih potreba, i dve pripadnosti su posebno "jake":

- Pripadnost po geografskoj osnovi, gde geografija ne mora da bude u jednom "komadu", tj granice jesu bitne ali nisu bitne onoliko koliko se spominju. Bitno je i koliko su "ostrvca" povezana. Bitni su jezik i folklor.

- Pa po religioznoj (bio stvarno religiozan ili ne, to je ionako "abstract"

E sad, uopšte, koncept "lojalnosti" je tu podosta ispomeran, tu se mnoge relativno normalne stvari pomeraju na "ratišta", gde oko njih može da se svađa. Recimo kad kažeš "lojalnost" mnogi brzo pomisle na lojalnost i podršku prvenstveno lošem koje kontrolisano ili nekontrolisano isijava iz društva.

Nije lojalnost podržavati loše uopšte, a kamoli po svaku cenu.

Lojalnost je kritično bliska nesebičnosti.

U mreži gde je sebičnost proto-sastojak skoro svog zla oko nas, i svih našim opasnih mana.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:48 24.03.2017

Re: Носталгија

Ja nisam umerena, ali izdajica jesam.
I to trostruka!

Branko Brđanin Bajović
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:52 24.03.2017

Re: Носталгија

Lojalnost je kritično bliska nesebičnosti.

Dokle seže lojalnost?
Do Drine?
Do Save?
Do Zlatibora ili dalje?

Do Vračara?
Do Fruške Gore?
Do Topole?

Do Maxija? (BEL)
Do Idee? (CRO)
Do DISa? (SER)

Do Hrama na Vračaru?
Do Moskve?
Do Rima?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:54 24.03.2017

Re: Носталгија

vrabac_u_steni
Jugoslavija je više bila domovina.
Nije bila baš po meri onih koji su više voleli otadžbinu.
Ni prva, ni druga, a ni ova krnja koja se poslednja upokojila.


Мени Хрватска мајчина, јебига, свако има слабе тачке:)



P.S.

Ова Регица, иста моја парабаба Мага (Магдалена)

ЛИНК
Milan Novković Milan Novković 23:09 24.03.2017

Re: Носталгија

Predrag Brajovic
Lojalnost je kritično bliska nesebičnosti.

Dokle seže lojalnost?
Do Drine?
Do Save?
Do Zlatibora ili dalje?

Do Vračara?
Do Fruške Gore?
Do Topole?

Do Maxija? (BEL)
Do Idee? (CRO)
Do DISa? (SER)

Do Hrama na Vračaru?
Do Moskve?
Do Rima?


Nije toliko bitno!

Do prostora koji ima neke, bilo kakve granice, definisane sa većinom od prvih sto ljudi sa kojima si se kao klinac igrao, ili koje si poz(i)vao na žurke, jezikom na kojem ti se majka obratila sa prvih 10,000 rečenica, jedinstvenim u prvim pričama što ti je otac ispričao, ...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:19 24.03.2017

Re: Носталгија


Do prostora koji ima neke, bilo kakve granice, definisane sa većinom od prvih sto ljudi sa kojima si se kao klinac igrao, ili koje si poz(i)vao na žurke, jezikom na kojem ti se majka obratila sa prvih 10,000 rečenica, jedinstvenim u prvim pričama što ti je otac ispričao, ...


Или одакле почиње.
У мом случају, имао сам 13 година, умро је деда. Био је ту и његов брат, иначе три године старији (1909 годиште, деда је био 1912). Испричао је како су му једине две успомене на оца то што је једном "из војске" свратио и донео им шећер, а друга када су га донели мртвог "са Колубаре" и један га пољубио у чело а други у груди. То ми је испричао да би ми објаснио зашто су деду схранили уз "Марш на Дрину" (последња жеља).
Да, митови. Међутим митови уопште нису небитна ствар у нашим животима.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:24 24.03.2017

Re: Носталгија

Do prostora koji ima neke, bilo kakve granice, definisane sa većinom od prvih sto ljudi sa kojima si se kao klinac igrao, ili koje si poz(i)vao na žurke, jezikom na kojem ti se majka obratila sa prvih 10,000 rečenica, jedinstvenim u prvim pričama što ti je otac ispričao, ...

:)
Dakle -- slučaj...
Čemu slučlaju dati toliku važnost?
Osim iz sentimentalnih razloga.

Otadžbina je sentiment.
A neki bi hteli da je postament.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:26 24.03.2017

Re: Носталгија

Да, митови. Међутим митови уопште нису небитна ствар у нашим животима.

Eto.
Mitovi, sentiment...
A ne čvrsto i neprikosnoveno uporište, tačno definisano i označeno.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:29 24.03.2017

Re: Носталгија

Predrag Brajovic
Да, митови. Међутим митови уопште нису небитна ствар у нашим животима.

Eto.
Mitovi, sentiment...
A ne čvrsto i neprikosnoveno uporište, tačno definisano i označeno.


:)

Митови су наше најчвршће и најнеприкосновеније упориште, ваљда не би требало око тога да се споримо.
mirelarado mirelarado 01:01 25.03.2017

Re:

Митови су наше најчвршће и најнеприкосновеније упориште, ваљда не би требало око тога да се споримо.


Јесу. Исходиште и добра и зла у човеку.
docsumann docsumann 07:06 25.03.2017

Re:

jbt, ta lojalnost, zvuči nekako želatinasto-drhturavo, masno, žuto, lojno..

mora to malo da se utegne, očvrsne

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:10 25.03.2017

Re:

docsumann
Unity

docsumann docsumann 08:29 25.03.2017

Re:

eyesburn


burn eyes, burn

ne znam jesi li zakačio komentar (od prije 7-8 dana) koji sam negdje po blogu ostavio glede Kojotovog povratka HR i HC korijenima.

i dalje je prisutna rege filozofioja (u tekstovima) ali zvuk je čista rokačina. s tačom.
ne, zaista, strašan sviračko-kreativni talenat. uz to načitan muzike iz raznih višeuglova

trenutna inkarnaciha Remedy



živ je Dža, umro n ije, doke je Srba i Srbije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana