Društvo| Kultura| Lingvistika| Literatura| Mediji

Shape of the Things that Already Came

tasadebeli RSS / 03.06.2017. u 10:29

 

 

 

Колаборација или герила

Планетарна победа америчког либерализма, обелодањена хегемонијом капитала, и потпомогнута владавином медијске културе у својој истовремено и најлахорастијој али и застрашујућој форми, у потпуности преузима концепт тоталитаризма својевремено детектован као жиг којим су демистификовани прокажени „црвени" режими. Ако се томе дода медијска верификација и непрекидна пролиферација проповедника новог светског поретка, од локалних политичара до произведених „теоретичара", који апологетски бране демонстрацију огољене силе маскиране стратегијама ефикасности, логиком интереса и „циркусом рационализације", отвара се питање о томе да ли је могућна било каква уверљива и видљива политичка алтернатива која би од силеџија или победника, свеједно, захтевала да положе рачуне. Није ли, у крајњој линији, у епохи која верификује реализацију тоталитарног принципа једноумља, овакво питање својеврсни contradictio in adjecto, будући да апсорбовање опонената, њихово умрежавање у заводљиве системе корпоративног капитала, резултира слављењем победника, панегирицима и, коначно, колаборацијом?

Може ли се рећи да је, парадоксално, упркос демократском „храбрењу говора", отварању медијског простора ка корисницима - од контакт емисија, пролиферације најразличитијих гласила, интернет-перформанси умрежавања, својеврсне епохе делиричне комуникације, демократија заправо промашила свој циљ? Зар није необично да се упркос недвосмисленој „победи" либерализма, непрекидно захтева и охрабрује његова медијска подршка чак и кад се у његово име крши међународно право, постављају марионетски режими или подржавају диктатори који крше основна људска права? Шта да кажемо када се нађемо пред сумњом у терористички напад на њујоршке „близнакиње" или све чешћа открића да су политички „потреси" у свету ствар оркестрираних и добро планираних акција светских моћника? Зар није артикулисање мантре „интереса" тржишних односа и конкуренције капитала само потврда владавине нове олигархије која се једнодушно заклиње догми слободног тржишта?

Универзални закон тржишта, појављујући се данас као хоризонт који се не може превазићи, коришћењем софистицираних стратегија семантичке трансформације, све значајне категорије које је изнедрила Француска буржоаска револуција, као што су сувереност народа, одбрана бедних и потлачених, брига за очување општег добра, тежња ка друштвеној правди и заштити мањина, обезвређује као утопијски пројект незрелих, недораслих и наивних. Сви смо ми, наиме, посежући за неком од категорија на којима је овај свет растао, попут истине, правде, лепоте, доброте, права на побуну, вере у бољитак људског универзума, у опасности да будемо маргинализовани, прокажени и симболички ампутирани као губитници, неприлагођени логици Новог доба, неспособни да се уклопимо у категорички императив „реалног" чије обрисе исцртава капитал.

Интелектуални терор уприличен за радикални одстрел свих неистомишљеника манифестује се гротескном производњом значења у чијем гротлу, свако ко помене Народ бива жигосан као популиста, а свако ко још верује у вредности Традиције бива прокажен као националиста. Свеопште напуштање концепта суверености, то приметно одбијање елита да се избегне осуда за отпадништво од терора стратегија мултинационалног капитала и његових силеџијских експонената, то одустајање од вредности Нације, Државе, Републике или Традиције, под изговором да су резидуум фашистичких крилатица и да више нису функционалне у Новом добу, сасвим природно пружа основу за тајну и неизговорену подршку екстремној десници.

Тако се тријумф либерализма појављује у двострукој или-или перспективи медијске артикулације. С једне стране, позивајући се на замку „рационалног прихватања реалности" помаља се безбедна апологетика безумља, а са друге стране се као резултат појављује сатанизација или маргинализација побуњеника која се спроводи уз помоћ свеприсутних стратегија застрашивања које оправдавају терор борбом против непријатеља претворених у жртвене јарчеве. Читава медијска јавност остварује маклуановско предвиђање глобалног медијског „мелтинг пота" у којем се налази млака и бљутава чорбица коју кушају сви и тиме репродукују друштвено као истоветно. Тај микролошки фашизам у време планетарне медијализације и пуне моћи слике представља операционално начело савременог либерализма.

Има нечег истовремено и комичног и застрашујућег у савременим комуникативним стратегијама које се одвијају на плану глобалне политике. Ма како био различит, посебно у условима медијског уједначавања, подразумевајуће глобализације и идеолошког хегемонизма на који полажу сва права светски моћници, језик међународне политике заправо је јединствен у својој испразности исто колико и у својој провидности.

Комична је, наиме, унификација језика инструментализованог за рачун новог „жаргона аутентичности". Довољно је да се из једног центра моћи пласира неки од термина политичког новоговора, па да га сви мали играчи, безначајни репликатори владавинског принципа голе силе истовремено хорски прихвате. Застрашујућа је, међутим, недвосмисленост с којом се показује да је упркос фанатазирању о Разликама, рефренском понављању значења Толеранције, заклињању у вредности цивилизације, и свих оних категорија с којима је концепт демократије чинио смисленим људски уређени универзум, свет постао Један, унификован и саобразан једном принципу, принципу опште размењивости на тржишту капитала.

 

 

 

UT+OMNES+UNUM+SINT

 

 

 

 

Упркос добу делиричне комуникације, неограниченим и врло софистицираним техничким средствима која обезбеђују директне и неометане контакте међународних фактора, упркос јасној и обесхрабрујућој подели снага, упркос чињеници да сви све знају, често и пре него што се нешто догоди или одлучи о судбинама читавих народа или држава, у употреби је осим флоскуле „пажљивог праћења ситуације", ма шта год то значило, стратегија примања или одашиљања „сигнала".

Инструментализован као нека врста „семантичког лифтинга" којим се мање или више прикривена претња заогрће уљуднијим термином „сигнал" је постао обавезујућа мантра савремене глобалне политике. Уместо комуникације која би тежила оптималним, рационалним и демократским решењима, фаворизујући „сигнале" а не аргументе, савремена глобална политика не рачуна са дијалогом, већ са софистицирано артикулисаним налогом.

Да ли је укалкулисани колаборационизам једино решење за опстанак у свету без идеала, у свету медијатизованих спектакала који иза фингирања политике само продукује опсценост преувеличаних ега, у епохи општег упросечавања и продуковања некултуре, у једном разулареном универзуму утемељеном на масовној деполитизацији и суспензији критичког духа? Да ли као алтернација преостаје концепт „минималних политика", својеврсних „микроотпора", који би у форми перманентне „културне гериле", уместо послушности фаворизовали хумор, и тиме одшкринули врата једној лудичкој перспективи у којој је, упркос величини слона, самопоштовање миша још увек могућно?

  

(Текст је у целини пренети последњи одељак последњег погавља књиге Зорице Томић New$ Age у издању Чигоја штампе 2009. године у Београду.)

 

 

 



Komentari (75)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

tasadebeli tasadebeli 10:48 03.06.2017

Тастер

Milan Novković Milan Novković 11:45 03.06.2017

Ja mislim da je situacija ...

Упркос добу делиричне комуникације, неограниченим и врло софистицираним техничким средствима која обезбеђују директне и неометане контакте међународних фактора, упркос јасној и обесхрабрујућој подели снага, упркос чињеници да сви све знају, често и пре него што се нешто догоди или одлучи о судбинама читавих народа или држава, у употреби је осим флоскуле „пажљивог праћења ситуације", ма шта год то значило, стратегија примања или одашиљања „сигнала".

...manje mračna nego što sugeriše čitanje ovih izabranih delova.

Pa je onda, što se tiče trenda, slika onih što šalju "signale" po glavnim "kanalima", mnogo nerealnija nego u praksi.

Dobar primer su "cifre" na terenu US, Francuskih pa sad UK izbora, a kako se poredesa medijima koji poslušno procesiraju signale.

U UK sitna panika čak koliko je Korbin efikasaan "na terenu".

A uopšte se ne radi samo o njegovoj efikasnosti nego pomeranju znanja i svesti sve širih grupa ljudi.

To je što se tiče neke "apstraktnije" politike.

Ekonomski, pa uvezano sa političkom pozadinom situacija je još trezvenija.

Evroazija "dolazi". Na tu temu je politika trezvenija sa, relativno, prominentnim win-win obrascem. Relativno u ondnosu na ovu prljavu neo-liberalnu peno o kojoj je blog.

Na tržištu je prosto drama oko borbe za dolar, on je najubojitije oružje neo-liberalizma, sa Evroazijom kao najljućim neprijateljem.

Dosta tu stvari nije toliko vidljivo:

- Dođe zlato kao pretnja i liberalizuje se trgovina papirnim zlato futures gde je settlement u kešu, pa ti, u stvari, nikad ne treba zlato da bi trgovao. Gubiš dosta love kao privilegovani manipulator, ali to ti se pokrije lako, dok je dolar hegemon, prostim štampanjem, pa plati premija za uslugu.

- To ni samo po sebi ne može zauvek da traje, i dok ti privremeno zaboraviš na zlato kao podlogu jave se kriptovalute sa ograničenom emisijom kao podloga, sidro. I ti onda uvodiš novi manipulacioni tred - ili kreiraš tajno gomilu drugih kriptovaluta da bi odvartio pažnju od popularnih, pa tako razvodnjio priču, u haosu, ili agresivno kupuješ popularen valude i namerno im žestoko dižeš cenu, da bi ih naglo prodao uz ogroman gubitak pošto u brzini prodaje obaraš cenu. Napraviš ogromne gubitke, ali si još uvek hegemon i pokriješ se štampanjem, za tebe nema gubitaka. Oni drugi se opeku i smanje doživljaj i učešću u likvidnosti novih platnih sredstava.

- I dok ti to tako radiš Kinezi počnu da uvrću ruku Saudijskoj Arabiji da počne premanje kineske valute za naftu. I KSA je u nezavidnom ćošku -jedan od razloga Trampovog puta tamo, negde kod Srkija F. sam spomenuo kako su "najebali" (možda nisu baš toliko ali u nezavidnoj su poziciji. Kina je sa od oko 25% nafte kupljene od KSA spala na 15%. Ok, rastu im i potrebe, ali Rusi rastu na tu temu i lovu, uzimaju Juan i sa njim plaćaju kinesku robu.

- I dok je gubitak KSA petrodolara noćna mora Amerima, treći front, ovi win-win, Kina, Rusija, Iran, Pakistan, ... štekuju zlato, otvaraju svoje berze, i ipak će ga zavrteti kao podlogu, prvo trgovini nafte, a posle, ... evo neo-liberali ne smeju ni da sanjaju sada.

Stvari se toliko brzo dešavaju, pazi, Erdogan odjednom u US, Trump u KSA, da ja mislim da ja mislim da je u neo-liberalnim krugovima sitna drama, vanredno prestrojavanje ide ispod površine. Preko 1,000 milijardi dolara military-security budžet je prošlost, vanredno pucanje u sopstvene noge, iako možda još nije počela ta prošlost, al tu je, anti-portas.

"Trump" (ne on, naravno) pomera pešadiju i trupe uopšte, sad je skoro pa izvesno da bi se slično dešavalo i da je Killary pobedila, tuča je još samo o kojoj stotini milijardica, možda hiljadi, ali sve je to kratkoročno prestrojavanje.

.... itd

tasadebeli tasadebeli 15:24 03.06.2017

Re: Ja mislim da je situacija ...

Milan Novković



Shape of the Things that Already Came



and gone with the wind?

Мож' бити, мож' бити...

Видећемо само колику ће прашину тај ветар дићи и какве ће последице оставити...

Ипак је ово 2017, а не 1980.






eloy eloy 16:18 03.06.2017

Re: the song remains the same

колику ће прашину тај ветар дићи и какве ће последице оставити...

Ипак је ово 2017, а не 1980.


Već viđene vesele pesmice

apostata apostata 18:33 03.06.2017

Re: the song remains the same

(...) у свету без идеала (...)

Ovo je najstrašnije.
Milan Novković Milan Novković 11:22 04.06.2017

Re: Ja mislim da je situacija ...

tasadebeli
Milan Novković



Shape of the Things that Already Came



and gone with the wind?

Мож' бити, мож' бити...

Видећемо само колику ће прашину тај ветар дићи и какве ће последице оставити...

Ипак је ово 2017, а не 1980.


Pročitao i razumeo naslov, ali, kako vreme prolazi, a pamtim do 5 sitnica, pa do 15 sekundi, otišao deo bafera u etar

Iako nema oštre linije razdvajanja ni u vremenu ni u prostoru, pošlost se zaigra pa ode u budućnost, budućnost se uspava pa zaostane, na sve strane, to je otprilike to, što blog kaže. Interesantno je sledeće:

- Istorija ima mnogo niti.

- I iako su mnoge međusobno povezane one umeju u vremenu da idu sa poprilično ograničenim sinhronitetom ponekad.

- Primer, ponavljam se - ovih dana su mass mediji u prošlosti, dok je narod otišao donekle u budućnost.

U sadašnosti su samo "elita" i premier division korisnih idiota, uglavnom, a svi pomalo
tasadebeli tasadebeli 19:15 04.06.2017

Re: Ja mislim da je situacija ...

Milan Novković

Primer, ponavljam se - ovih dana su mass mediji u prošlosti, dok je narod otišao donekle u budućnost.

U sadašnosti su samo "elita" i premier division korisnih idiota, uglavnom, a svi pomalo



amika amika 21:22 03.06.2017

Казна и инструменти

Да ли је укалкулисани колаборационизам једино решење за опстанак у свету без идеала, у свету медијатизованих спектакала који иза фингирања политике само продукује опсценост преувеличаних ега, у епохи општег упросечавања и продуковања некултуре, у једном разулареном универзуму утемељеном на масовној деполитизацији и суспензији критичког духа?


Новинар Глен Гринвалд каже:
,,Порука се чула гласно и јасно. Институције и фракције елита које су провеле године и године ругајући се, опањкавајући, пљачкајући велики део популације – састављајући свој лични досије неуспеха, корупције и уништавања – сада су шокиране зато што је њихов диктат и декрет остао неизвршен. Али људска бића неће пратити и покоравати се оним истим људима које највише криве за своју патњу. Они ће учинити управо супротно: свесно ће их изазвати и покушаће да их казне за одмазду. Инструменти одмазде су Брегзит и Трамп.”
eloy eloy 21:31 03.06.2017

Re: Казна и инструменти

Али људска бића неће пратити и покоравати се оним истим људима које највише криве за своју патњу. Они ће учинити управо супротно


da - izabraće još gore - i to mi je baš nešto poznato. Kako beše basna o Murti i Kurti ?

P.S Trampeeeeee Srbineeeeeeee!
amika amika 22:07 03.06.2017

Re: Казна и инструменти

eloy
Али људска бића неће пратити и покоравати се оним истим људима које највише криве за своју патњу. Они ће учинити управо супротно


da - izabraće još gore - i to mi je baš nešto poznato. Kako beše basna o Murti i Kurti ?

P.S Trampeeeeee Srbineeeeeeee!


Ово је почетак рушења доба политичке коректности,
досије неуспеха, корупције и уништавања
биће видљивији па ће бити још Трампова и Брегзита, док одмазда не стекне неки правац.
eloy eloy 08:11 04.06.2017

Re: Казна и инструменти

Ово је почетак рушења доба политичке коректности,


Politika podrazumeva nekorektnost samo je pitanje nivoa i transparentnosti.

Imamo mi ovde u našem dvorištu čime da se bavimo - daleko je Amerika

ŠOKANTAN PREOKRET: SNS vaskrsao Dinkića, Mlađan novo tajno oružje naprednjaka! ČITAJTE U KURIRU


zar ne?
anonymous anonymous 06:11 04.06.2017

Пред истином .....

....противници - занемеше.

tasadebeli tasadebeli 06:51 04.06.2017

Re: Пред истином .....

anonymous



Бије батинаш, богме својски распалио,
пуца нам кожа, лете мрвице меса;
бије сат, бије два, бије три,
откуд му толико штапова и беса?
Удара богато, удара од свег срца,
већ му се лице од напора криви,
губи дах, застаје, предише, више не може,
и пада мртав уморан,
а ми живи.
Поређају нас везане уза зид,
пуцају у нас, – прска нам лобања,
прска цеваница, подлактица, коска,
отежасмо од олова у телу.
Дође и вече. Уморили се стрелци.
Одвезују нас, псују нам Бога и мајку.
Са стрељања се враћамо кући
-ко с посла,
и док се у кујни подгрева вечера
жене нам крпе рупе у оделу.
После вечере прегледам домазлук:
закрпим кров, подупрем ограду,
накупим кишницу у каце и араније.
Уто и спавању време. Пре но заспим
кажем жени: вешаће ме у пет,
гледај да ме пробудиш нешто раније.
Ујутру вешала, нова новцата, чврста,
ужад јака, џелати обучени,
– руку на срце, ничему замерке нема.
Вешају нас брзо, вешто и лако.
Висимо тако обешени до мрака,
време је вечери, скидају нас, – ми живи,
сви нас туку и псују, али ако.
Сутрадан зором довуку грања и дрва,
наслажу ломачу, за њу нас голе вежу,
принесу шибицу, потпале,
и гори тако, гори недељу дана,
цела варош од пепела посиви.
Кад све догори, ми изађемо из дима,
краљица пада у несвест, а краљ
трља очи и гледа нас запрепашћен:
Сунце вам ваше, па ви опет живи!
Растржу нас коњма на репове, распињу нас на
-точку,
секу нам главе, руке и ноге – страшно!
Стрељане нас вешају, поклане нас гуше,
не знамо зашто, а није ни важно.
Судијама је већ свега тога доста!
Смењују стрелце, отпуштају војнике,
џелате вешају – они им као криви.
Па опет на нас: те топузином, те топом,
те вешај, те сеци, те кољи!
-А ми живи.
Није ту нешто у реду, шапће народ,
то неко штити судије од греха!
А и нас каткад хвата зебња пред сан:
нисмо бесмртни, неће дуго овако,
доћи ће једном и нама крај,
нећемо издржати
-и умрећемо
од смеха.
Milan Novković Milan Novković 11:14 04.06.2017

Re: Пред истином .....

anonymous
....противници - занемеше.


Nisu protivnici, u stvari
anonymous anonymous 06:19 04.06.2017

О Збигњеву и .....


Коментар једног читаоца Novog standarda :


"Ja sam uvek smatrao da je posle 1945 SAD propustila sansu da postane i ostane stvarni lider covecanstva. Samo je trebalo da istaknu ideale ljudskih prava i postanu iskreni sampion tih prava i prave demokratije. Njena ekonomska , naucna tehnoloska i politicka moc bi u tom slucaju ostali neokrnjeni i njen svetski hegomonizam bi bio prorodan i sto je najvazniji inspirativan covecanstvu. Ljudi bi tezili tome da budu SAD. Sada 62 godine kasnije nitko pa cak ni velika grupa Amerikanca ne vidi SAD kao uzor. Svi je vide kao pretnju. SAD su prokockale svoju veliku perspektivu i postale orudje u rukama otudjenih i nicim kontrolisanih centara bankarskih i korporacijskih struktura koje covecanstvo ( ljudi i njihove sudbine ) ne zanimaju. Tako umesto da u SAD gledamo kao svetionik nade mi gledamo u njih kao na rotirajuce svetlo apokalipticne nicim kontrolisane letilice koja pada u ambis propasti i moze odvuci i sve nas u propast.."






ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС

..."Кад чујете да је неко назван „руским агентом“, „антисемитом“ или „теоретичаром завере“, боље послушајте шта има да каже.То су људи који знају истину и који прихватају отровне стрелице да би је пренели вама."...

"...Иронично је што је његова стратегија према Совјетском Савезу идентична данашњој стратегији Русије према Западу. Уместо Никсоновог / Кисинџеровог детанта, Бжежински је хтео да се нагласак стави на међународно право и људска права. Таква је данас Путинова стратегија према Вашингтону и вашингтонским вазалима..."


tasadebeli tasadebeli 07:30 04.06.2017

Re: О Збигњеву и .....

anonymous


ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС

..."Кад чујете да је неко назван „руским агентом“, „антисемитом“ или „теоретичаром завере“, боље послушајте шта има да каже.То су људи који знају истину и који прихватају отровне стрелице да би је пренели вама."...






Пре неки дан мал' не умрех од смеха када сам видео у неким нашим новинама да ону будалетину Мекејна пореде са Бжежинским именујући га наследником дотичног преминулог... (ЛИНК)


Њих двојица имају везе један са другим као дупе и око.

А кад смо већ код дупета...






Но, и без Збигњева и са њим, нови Георги Димитров је очигледно већ пронађен.


Чека се само да он запали Рајхстаг. (ЛИНК)


П.С. - А што се тиче самог мистер Збигњева...

Хммм... Па ти знаш шта ми Срби у својој традицији носимо као наслеђе када је у питању мишљење о покојницима.









"For my students—to help them shape tomorrow's world" (ЛИНК)




eloy eloy 08:36 04.06.2017

Re: О Збигњеву и .....


SAD gledamo kao svetionik nade mi gledamo u njih kao na rotirajuce svetlo apokalipticne nicim kontrolisane letilice koja pada u ambis


ovo da ti svetli ko svetionik ? Hvala.



tasadebeli tasadebeli 09:28 04.06.2017

Re: О Збигњеву и .....

eloy

ovo da ti svetli ko svetionik ? Hvala.




Немој тако, брате!

Још је Богдан Тирнанић пре четврт века лепо констатовао да су Срби ипак некако најамериканскији народ од свих народа Балкана.



eloy eloy 09:37 04.06.2017

Re: О Збигњеву и .....

Још је Богдан Тирнанић пре четврт века лепо констатовао


Кад је то изјавио у јутарњим или вечерњим сатима? Пази врло је битно с обзиром на ниво резервоара,а и на кој сегмент најамериканскији је мислио.Ипак су то мултифакторијалне анализе али ту је Сарски ипак ауторитет.
tasadebeli tasadebeli 10:08 04.06.2017

Re: О Збигњеву и .....

eloy

Кад је то изјавио у јутарњим или вечерњим сатима?






Не могу да се сетим да ли сам то видео у Јутарњем листу или у Вечерњим новостима... Али твоје питање је сасвим оправдано и на месту.
omega68 omega68 07:10 04.06.2017

Смрт демонкратури

Може ли се рећи да је, парадоксално, упркос демократском „храбрењу говора", отварању медијског простора ка корисницима - од контакт емисија, пролиферације најразличитијих гласила, интернет-перформанси умрежавања, својеврсне епохе делиричне комуникације, демократија заправо промашила свој циљ?
sasaminijature sasaminijature 11:05 04.06.2017

Добро јутро Европо!

Него жао ми невиних жртава Тасо, увек. Преиспитујем се и питам да ли их има, мислим на невине?

Нама су деведесетих поручивали док су нас чистили, етнички, да нисмо невини јер имамо луадака на челу државе. Исто тако у смирај века док нас бомбардоваше мимо свих права и правила нам поручиваше да ће због нас и нашег бољег сутра да нас мало запраше осиромашеним уранијумом, који је јелте иначе здрав, све то да би нас ослободили лудака и жене му и да ћемо просто прогледати.

И тако ослободише нас они али се нешто није пуно променило, наставише они да обликују свет по мери им. Авганистан, Ирак, Либија, Сирија. Процветаше и те земље као што видимо.

Граде они тај њихов лепи свет али као да га праве од песка на самој обали. Делује ми само да им је тај бесмисао баш по њиховој жељи.

И шта кажу? Највећа претња по свет је Русија и луди Путин.
Мора да је он уназад задњих годину дана слао ове терористе што бацају петарде по Европи, он је нема ко други.

Да поновим; повраћа ми се од лицемера, видим да је то баш модерно ових година. Разумем ја да фашистичкој идеји Европе треба зли вук чиме ће да плаше децу и да праве војску коју гомилају око Русије, само ми се повраћа од целе представе.

И тако, да ли се пита обичан грађанин Европе од јутрос има ли невинихх жртава?

Да ли размишља о законима акције и реакције?

Где мисле и шта мисле даље...
eloy eloy 13:54 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!

Где мисле и шта мисле даље...


Ej Sasa aj malo da budemo kreativni,ili bar maštoviti. Šta predlažeš konkretno ? Šta je nama činiti sa našim nezadovoljstvima?

Mislim ima tema i analiza al niđe odgovora.

Да ли размишља о законима акције и реакције?


Reakcija to se željno očekuje,prosto visi u vazduhu koji se zrakom zove.
amika amika 16:41 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!

Да поновим; повраћа ми се од лицемера, видим да је то баш модерно ових година. Разумем ја да фашистичкој идеји Европе треба зли вук чиме ће да плаше децу и да праве војску коју гомилају око Русије, само ми се повраћа од целе представе.

И тако, да ли се пита обичан грађанин Европе од јутрос има ли невинихх жртава?

Да ли размишља о законима акције и реакције?


Реакција је Брегзит, Трамп - изгласано је неповерење досадашњој елити, оно што сам горе цитирао:
,,Порука се чула гласно и јасно. Институције и фракције елита које су провеле године и године ругајући се, опањкавајући, пљачкајући велики део популације...

Проблем је што ће реакција трајати деценијама, док нешто не промени.
sasaminijature sasaminijature 17:05 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!


Реакција је Брегзит, Трамп - изгласано је неповерење досадашњој елити, оно што сам горе цитирао:
,,Порука се чула гласно и јасно. Институције и фракције елита које су провеле године и године ругајући се, опањкавајући, пљачкајући велики део популације...

Проблем је што ће реакција трајати деценијама, док нешто не промени.


Трумп и Брегзит су тешка подвала, кукавичије јаје.

Док се маса забавља кловном суштина је остала нетакнута.
sasaminijature sasaminijature 17:09 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!


Ej Sasa aj malo da budemo kreativni,ili bar maštoviti. Šta predlažeš konkretno ? Šta je nama činiti sa našim nezadovoljstvima?

Mislim ima tema i analiza al niđe odgovora.


Хех, игра је намештена да никаква моја акција не помаже, сваки покушај је у старту дисперзиван.

Ја сам само хроничар ништа више...
eloy eloy 18:31 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!

Ја сам само хроничар ништа више.


Pa kolko ja vidim ovde su svi hroničari.A boga mi i šire. Srbija zemlja hroničara - neko zlurad bi pomislio da se radi o hroničnim bolestima ali znam da nisi mislio na taj kontekst.

Samo u životu uvek mora neko da ostane da kokoškama da vodu i hranu i počisti govna - u suprotnom nit kokošetine niti jaja.

игра је намештена да никаква моја акција не помаже, сваки покушај је у старту дисперзиван.


Igra je uvek nameštena. Kažu iskusni pokeraši kad sedneš za sto da igraš poker ako među ostalima za stolom ne prepoznaš ovcu za šišanje - ti si ovca ! Hroničari drže pepeljaru za sitan bakšiš. Stvar izbora.
tasadebeli tasadebeli 19:22 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!

sasaminijature

Ја сам само хроничар ништа више...





Рече Душко Ковачевић једаред, када су му рекли да се у овој малецној Србијици штампа и објављује 200 романа домаћих аутора годишње и да ће ускоро моћи и усмено да се изговара текст романа, а сокоћала ће то претварати у писани текст, да ће то бити права пропаст света.




А реакцију већ имамо... Само ја не мислим као Амика да су то Брегзит и Трамп... Они су само последице реакције... Права реакција је нешто друго...


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 04.06.2017

Re: Добро јутро Европо!

Рече Душко Ковачевић једаред, када су му рекли да се у овој малецној Србијици штампа и објављује 200 романа домаћих аутора годишње и да ће ускоро моћи и усмено да се изговара текст романа, а сокоћала ће то претварати у писани текст, да ће то бити права пропаст света.


Reče i da on još uvek piše olovkom, rukopisom, pravim.
eloy eloy 19:03 04.06.2017

Re:sasaminijature/fenomen Krkar


Imam utisak da si korektan lik pa ću te zamoliti da mi pojasniš ovde na blogu fenomen Krkar i eventualno Princi s obzirom na tvoje iskustvo. Tasa će nadam se da mi dozvoli.


sasaminijature
Мене је непомен (Кркар, фашиста ) бановао доживотно. То се тако ради, ставиш му до знања да нема зезања и да не може тако лако да сере а он као и сваки слабић покаже право лице па банује доживотно.


Oni sami po sebi su mi jasni i nebitni.Otkri mi tajnu dvostrukih aršina(ako ti je poznato) moderacije, cenzora, vlasnika ili kako god se to zove ovde na blogu. Njima je sve dozvoljeno što se u pravilima korišćenja bloga navodi kao zabrana zbog koje slede sankcionisanja. Ovaj uporno to radi i nikom ništa. Odgovoriš mu istom merom ili te on banuje ili moderacija. Koje je on mudo baš me interesuje i šta je motivacija moderacije osim ako on sam nije većinski vlasnik akcija b92. Vidim da većina blogera koji se uključuju u raspravu s njim komunicira oprezno i u rukavicama podilazeći na fazon ..mi nismo prosti.. a ovaj ih napušava najcrnje ničim izazvan. Njemu mitraljez u ruke a ostali goloruki. Bio bi on vrlo brzo smiren da nam dozvole samo onoliko koliko njemu.
Ako mnogo tražim izvini i zaboravi.
tasadebeli tasadebeli 19:33 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Tasa će nadam se da mi dozvoli.



Таса никада ништа не брани...

Поготово не када је коментар сасвим у теми поста као добра илустрација онога о чему уводни текст говори.

Ипак, морам да ти кажем нешто онако сасвим добронамерно...

Ако су ти Кркар и Принци на Блогу Б92 и тајна двоструких аршина толика опсесија као што то изгледа из овога колико пута их помињеш и у каквим све контекстима на разним постовима са разним темама, онда имаш озбиљан проблем са самим собом.

А тај проблем треба сам да решаваш, не може ти ту нико други помоћи нити давати готове одговоре и рецепте шта да радиш и какав однос да имаш према томе.

Један од елегантних и лаких начина за превазилажење овог твог проблема, а да при томе и даље наставиш да посећујеш овај Блог Б92 својом вољом и, можда, чак помало и да уживаш у томе, могло би да буде игнорисање предмета опсесије.

Тако се та опсесија, рекао бих, најлакше избије из главе. Када кажеш самом себи да предмет опсесије у ствари и не постоји, односно да је његова важност и вредност у твом животу толико малена да и не завређује да ти постане опсесија.

Ни теби ни било коме другом.

Размисли мало о томе...

А основно питање из уводног текста

колаборација или герила

свакако стоји за свакога од нас.

Само што ту свако од нас мора сам себи да одговори на то питање.
anonymous anonymous 20:03 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Ако су ти Кркар и Принци на Блогу Б92 и тајна двоструких аршина толика опсесија као што то изгледа из овога колико пута их помињеш и у каквим контекстима, онда имаш озбиљан проблем са самим собом.



E , sad Taso.....

Banalizovao si ozbiljno pitanje koje je postavljeno, a koje i ja često postavljam.

Ne radi se niokakvoj opsesiji niti ličnom odnosu, nego o principu.

Univerzalnom.
Koji i ti često ističeš kao cilj svojih preispitivanja.

Dakle....

Eloy je primetio :

1. neprincipijelan pristup moderacije prema svim blogerima.

2. asimetriju moći koja postoji na Krkarovom blogu, koji te bez ikakve argumentacije uvek može banovati (ekskomunicirati ) iz komunikativne zajednice.

3. sadomazohističko ponašanje mnogih blogera, koji na to iz raznih sebi poznatih
ili nepoznatih razloga, na to pristaju.

U sva tri slučaja je u pravu.

I tu se ne radi, ponavljam, niokakvoj opsesiji, nego o nečemu krajnje problematičnim.

Mogući odgovori su :

1. Napuštanje bloga 92, zbog neprincipijelnosti i pristrasnosti moderacije.
2. Neučestvovanje na Krakarovom blogu, zbog asimetrije moći, koju on zloupotrebljava.

Ja za sada praktikujem odgovor pod 2, jer ne dozvoljavam da me niko vredja, etiketira, omalovažava kao što to radi Krkar na svom blogu. Ni mene , a ni druge.
I da zbog toga budem isključen. Kad se suprotstavim.

A u pogledu svega ostalog, što sadržinski iznosi na drugim blogovima, oštro ću se suprotstavljati, jer smatram da se ne radi o nimalo bezazlenim porukama koje plasira.

Svima drugima koji pristaju na to da saučestvuju u blogovima na kojima plasira morbidne ilustracije,u kontekstu sadržaja o "Srbistanu,Zombistanu, Srbočetnicima...." želim sve najlepše.

Verovatno se u društvu sa njim lepo zabavljaju, u varljivom iščekivanju da će reći nešto "mudro" dostojno njegove pažnje.

Pažnje Velikog Krkara, medijskog Maga.
tasadebeli tasadebeli 20:34 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

anonymous

E , sad Taso.....

Banalizovao si ozbiljno pitanje koje je postavljeno, a koje i ja često postavljam.



Ниси ти сада рекао ништа другачије од онога што сам и ја рекао.

Чак си изабрао исту опцију (под 2) као и ја.

И рекао сам да је Елојев коментар сасвим у теми основног поста:


Тако се тријумф либерализма појављује у двострукој или-или перспективи медијске артикулације. С једне стране, позивајући се на замку „рационалног прихватања реалности" помаља се безбедна апологетика безумља, а са друге стране се као резултат појављује сатанизација или маргинализација побуњеника која се спроводи уз помоћ свеприсутних стратегија застрашивања које оправдавају терор борбом против непријатеља претворених у жртвене јарчеве. Читава медијска јавност остварује маклуановско предвиђање глобалног медијског „мелтинг пота" у којем се налази млака и бљутава чорбица коју кушају сви и тиме репродукују друштвено као истоветно. Тај микролошки фашизам у време планетарне медијализације и пуне моћи слике представља операционално начело савременог либерализма.



и све што је он приметио, стоји.


С тим што треба ипак имати увек на уму да је Блог Б92 само једна микротачкица тог универзума, па ми је у том контексту заиста жао да наведени ликови и стање на Блогу Б92 постану било коме опсесивна тема коју толико пута помиње у различитим коментарима на различитим постовима са различитим темама као што то чини Елој.

Мислим, шта ће му то?

Има и паметнијих ствари којима се човек може бавити од наведених ликова и двоструких аршина на Блогу Б92 који су и више него очигледни, а не да се то опсесивно провлачи кроз сваки Елојев коментар.

Заиста сам му оно рекао добронамерно.

У крајњој линији, ако не може да истрпи то, па помиње у сваком коментару те двоструке аршине на Блогу Б92, нека онда изабере ону опцију коју си ти дао под 1.

И то искључиво због себе, а не због некаквих кркара, принција, двоструких аршина и осталога чиме се Елој непрекидно бави.

Јесте, битан је принцип, ту си у праву.

Али тај принцип очигледно, са постојећим стањем, неће заживети на Блогу Б92 још неко дуже време, па не видим онда разлог да се бавимо узалудним послом указивања на потребу постојања приципа онима који за тај принцип не желе ни да чују.

Рекли смо сви шта смо имали о томе, и то више пута.

Чему бесконачно понављање истога?

Мислиш да ћемо понављањем убедити оне којима тај принцип не значи ништа у значај тог принципа?

Нећемо, Анонимни... Само узалудно гурамо камен узбрдо...






А мени се, брате, чини да је уместо тог узалудног гурања камена узбрдо много бољи одговор на ово о чему Елој говори и о потреби постојања принципа о којој ти говориш (а од чијег понављања сам ја одустао) ово:


Да ли као алтернација преостаје концепт „минималних политика", својеврсних „микроотпора", који би у форми перманентне „културне гериле", уместо послушности фаворизовали хумор, и тиме одшкринули врата једној лудичкој перспективи у којој је, упркос величини слона, самопоштовање миша још увек могућно?



Барем што се тиче Блога Б92 са свим његовим пратећим уресима и украсима...
eloy eloy 20:35 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Тако се та опсесија, рекао бих, најлакше избије из главе

nema opsesije, samo radoznalost bez odgovora.
Ако су ти Кркар и Принци на Блогу Б92 и тајна двоструких аршина толика опсесија као што то изгледа из овога колико пута их помињеш и у каквим контекстима, онда имаш озбиљан проблем са самим собом.

nemam problem ali ni odgovore, a ovo je već kvalifikacija koja se ne uklapa u ono
Само морам да ти кажем нешто онако добронамерно

Nisi dobronameran a imam utisak da opasno balansiraš iz tebi poznatih razloga koji me pritom ne interesuju a nisi ni profesionalno kompetentan za procene tog tipa.
не може ти ту нико други помоћи нити давати готове одговоре и рецепте шта да радиш и какав однос да имаш према томе.

nisam tražio ni pomoć ni savete nego informaciju od dugogodišnjeg blogera koji sam kaže da to jeste. Vi ste stara uigrana ekipa pa da uštedim na trudu ko kosi a ko vodu nosi. Ako nešto ne znaš nije sramota pitati - samo radoznlost ako nije greh.
jедан од елегантних и лаких начина за превазилажење овог твог проблема, а да при томе и даље наставиш да посећујеш овај Блог Б92 својом вољом и, можда, чак помало и да уживаш у томе, могло би да буде игнорисање предмета опсесије.

Pa vidiš na ovo mi je teško da ti odgovorim kratko a smisleno pošto si se pogrešno ( a mož bit i namerno ) fiksirao za termin opsesije neshvatajući suštinsko značenje iste.Pomešao si radoznalost a pomalo i provokaciju sa opsesijom. Blogovi i društvene mreže možda jesu mesta za uživanje ali ne u mom svetu i za mene - zašto sam onda ovde? Momentalno imam vremena koje koristim da nešto saznam i o vašem virtuelnom svetu na malom uzorku - koliko je reprezentativan to je već pitanje.U svakom slučaju idealna pokazna vežba manipulacije u srpskom medijskom prostoru pa i šire.
Primećuješ koliki je strah od jednostavnog, običnog radoznalog pitanja na koje ni ti ne želiš da pokušaš da odgovoriš pa makar i sa ne znam. Al mi prikrpi na keca dijagnozu koja se inače zove opsesivno kompulzivni anxiozni poremećaj. Omanuo si i ko pedagog.

Zašto i zbog čega dvostruki aršini moderacije na blogu ?? Na kućnom pragu u zemlji Srbiji.
tasadebeli tasadebeli 21:00 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Vi ste stara uigrana ekipa



Ја не припадам ниједној екипи на Блогу. Само Таса. Увек и искључиво само у своје име (и презиме у профилу ако некога уопште то и занима).


Pa vidiš na ovo mi je teško da ti odgovorim kratko a smisleno pošto si se pogrešno ( a mož bit i namerno ) fiksirao za termin opsesije neshvatajući suštinsko značenje iste.



Толико пута си до сада помињао Кркара и двоструке аршине на Блогу Б92 у разним коментарима и на разним постовима са разним темама да сам сасвим оправдано помислио да се ради о некој опсесији.


samo radoznlost ako nije greh.



Која нешто предуго траје иако смо одавно на сва та питања на Блогу Б92 већ одговорили више пута?

Онда се то у мом свету зове опсесија.

А мангупи из мог краја би ти на то још и додали да се зна шта се ради са радозналима.


Primećuješ koliki je strah od jednostavnog, običnog radoznalog pitanja na koje ni ti ne želiš da pokušaš da odgovoriš pa makar i sa ne znam.



А овај пост, уводни текст, не изгледа ти као покушај одговора на то што питаш?

Или неки претходни постови? (Мрзи ме да линкујем, знам да си читао по учешћу на њима.)

С тим што ме заиста не занима да се, покушавајући да одговорим на нека општа питања комуникације нашег доба, бавим навелико и надугачко нечим што смо одавно апсолвирали, то јест неким опскурним ликовима са Блога Б92 и двоструким аршинима модерације на Блогу Б92 који је, као што то рекох Анонимном, само једна микротачкица у том универзуму New$ Age - а.


Pomešao si radoznalost a pomalo i provokaciju sa opsesijom.

Blogovi i društvene mreže možda jesu mesta za uživanje ali ne u mom svetu i za mene - zašto sam onda ovde? Momentalno imam vremena koje koristim da nešto saznam i o vašem virtuelnom svetu na malom uzorku - koliko je reprezentativan to je već pitanje.U svakom slučaju idealna pokazna vežba manipulacije u srpskom medijskom prostoru pa i šire.



Онда се мотиви твог и мог долажења на Блог Б92 много разликују.

Вероватно отуд и неразумевање.

(EDIT: Заборавих... Иако си ме поставио у улогу малог белог експерименталног миша, ја ипак још увек имам довољно самопоштовања без обзира на све слонове овога света.)

Nisi dobronameran a imam utisak da opasno balansiraš iz tebi poznatih razloga koji me pritom ne interesuju

Al mi prikrpi na keca dijagnozu koja se inače zove opsesivno kompulzivni anxiozni poremećaj.



Е, јебига...

Никакву дијагнозу ти нисам прикрпио, то си сада сам себи учитао.

Заборави да сам ти ишта и рекао...

Настави по своме, нико ти не брани.

Само немој да прелазиш јасно постављену границу што би од мене захтевало да (због принципа) бришем и банујем.
anonymous anonymous 21:01 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

А мени се, брате, чини да је уместо тог узалудног гурања камена узбрдо


Kami je čitao Štirnera.
O tome eksplicitno piše.

Poruka obojice, a preko Kamijevog Sizifa, je da je čovek srećan upravo zato što gura kamen.

Ali to guranje nije uzaludno, nego je guranje bez smisla.

Nema smisla.
Što ne znači da je uzalud.

Postoji razlika.

Koja vodi s one strane metafizike i dobra i zla.


.......

Suprotstaviti se , pobuniti se .....

To je kredo.

Uvek i svuda.

Jer je i moć svuda.

I jer je, politika rat nastavljen drugim sredstvima. ( Fuko )

Krkaru je to poznato.





anonymous anonymous 21:12 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Само немој да прелазиш јасно постављену границу што би од мене захтевало да (због принципа) бришем и банујем.


Zašto odmah - pretnja ?


Ako je "uzaludno" pokušavati da se "uljudi" ovo mesto na kojem svi uzajamno komuniciramo, ako je "uzaludno" insistirati na otklanjanju etiketa i pojmova sa jakim sadržajima (fašisti .....) iz komunikacije....ako od toga unapred odustajemo, onda niočemu ne treba ni da pišemo.

Koju društvenu pojavu bilo ko može da osudi, ako se u komunikaciji ponaša agresivno, bahato, stigmatizujući bilo pojedinca , bilo narod ?

Taj cinizam, koji prelazi preko neodrživog u komunikaciji, a sve drugo stavlja pod lupu, uništiće i sam razlog postojanja Bloga.


Ko to ne vidi, ništa ne vidi.



tasadebeli tasadebeli 21:14 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

anonymous

I jer je, politika rat nastavljen drugim sredstvima. ( Fuko )

Krkaru je to poznato.



Зар и ти, сине... Анонимни?

А после се мени овде жалите на величину Кркара, медијског мага?

Па сами га правите... К'о деца Снешка Белића... Само докотрљавате нове и нове грудве и повећавате величину тог Снешка.

Да је он заиста толики медијски маг како се то теби и Елоју чини, не би он трошио време овде на овом Блогу.

Имао би паметнија посла на неким много утицајнијим медијима.

А то што вас двојица имате, изгледа ми, некако све више наслућујем то, неке нерашчишћене рачуне са Кркаром из неких претходних живота ван Блога Б92, то је онда већ сасвим десета ствар.

У то нити желим нити хоћу да се мешам.
tasadebeli tasadebeli 21:28 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

anonymous

Zašto odmah - pretnja ?



Зато што се правила игре знају од тренутка од када смо се укључили у ову комуникацију на Блогу, сви смо регистрацијом пристали на њих (један од принципа на којима Блог и постоји), а до сада ми се догађало на мојим постовима да разноразни ликови у жару сопствене мржње коју просипају по коментарима на та правила забораве...

Рачунам, боље да унапред кажем шта ћу урадити у таквим случајевима.


Taj cinizam, koji prelazi preko neodrživog u komunikaciji, a sve drugo stavlja pod lupu, uništiće i sam razlog postojanja Bloga.

Ko to ne vidi, ništa ne vidi.



Ја то видим.

Само ме уопште не узбуђује могућност уништења разлога постојања Блога или следствено томе и његовог гашења јер

"Ако смо пали, били смо паду склони."

То јест, онда и не завређујемо да постојимо као нека интернетска заједница за комуникацију.

Има још мого других места на којима се може радити ово исто.

Не мислиш ваљда да бих се ја секирао ако би овај Блог Б92 изгубио разлог свога постојања или се угасио?

Ма јок... Само бих махнуо репићем и отплутао даље низ улицу...

Можда чак и задовољан јер се ето макар један произвођач сувишних, беспотребних "гротескних значења" у савременој комуникацији угасио сам од себе.
eloy eloy 21:29 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

А мангупи из мог краја би ти на то још и додали да се зна шта се ради са радозналима


Molim mangupe iz tvog kraja da se pozabave Krkarom, a ja odustajem od radoznalosti.

Онда се мотиви твог и мог долажења на Блог Б92 много разликују.
Вероватно отуд и неразумевање.

Jasno ko dan. Ja sam za opciju umri muški i vrati se sam

Evo da ubrzam svoj odlazak sa ovog smornog mesta pre nego se samougasi u svojoj memli i kakofoniji:

Štovani moderatori ili šta god da ste ako ste voljni na kraju da mi bar vi objasnite pre definitivnog gašenja mog postojanja na ovom blogu ( koje mi svakako neće teško pasti ) a ni ostalima - fenomen zajebancije zvane Krkar i dvostrukih aršina njegove svitosti. Eno još uvek sere u zadnjem sanitarnom otklonu po Srbiji,Srbima,građanima Srbije i svemu ovdašnjem bez posledica.

Taso nemoj bar ti da me obrišeš dok moderacija ne pročita moju poruku da se ne zameriš mangupima iz kraja.

PS moram priznati anonymous ima muda - onako izokola i oprezno ali naziru se.
jebi im kevu!


anonymous anonymous 21:41 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Зар и ти, сине....


Nikakvih neraščišćenih računa, niti bilo čega ličnog ....nema.

Svesno ili ne podbacuješ ...

Evo ti Kamija :

"Svako zrno ovog kamena,svaki mineralni sjaj ove planine pune noći, sam za sebe sačinjava jedan svet "

Zaboravi Krkara.
Nije važan lik.
Nego fenomen.

Gde god postoji asimetrija moći, koja tu asimetriju zloupotrebljava, pobuna i suprotstavljanje su , po meni, nešto neophodno.
Bez toga nema ljudskosti.

Bez obzira da li je ta asimetrija prisutna na mikro ili makro niovou,na globalnom planu ( SAD ) regionalnom (EU) ,nacionalnom, lokalnom, .... u institucijama ili van njih, pa i ovde na Blogu.
U ekonomiji, politici,kulturi ....svejedno.

Ne možeš odgajati nenasilanu decu...i ljude, ako im je u porodicama nasilje, ako im je na tv-u nasilje, ako na blogu .....tolerišeš nasilje i agresivnost.

Princip je univerzalan.

I ako ga ne primenjuješ univerzalno , onda je bolje da ga se jednostavno odrekneš.

Ne mislim ti konkretno nego - bilo ko.



sasaminijature sasaminijature 21:42 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Imam utisak da si korektan lik pa ću te zamoliti da mi pojasniš ovde na blogu fenomen Krkar i eventualno Princi s obzirom na tvoje iskustvo. Tasa će nadam se da mi dozvoli.


sasaminijature
Мене је непомен (Кркар, фашиста ) бановао доживотно. То се тако ради, ставиш му до знања да нема зезања и да не може тако лако да сере а он као и сваки слабић покаже право лице па банује доживотно.


Oni sami po sebi su mi jasni i nebitni.Otkri mi tajnu dvostrukih aršina(ako ti je poznato) moderacije, cenzora, vlasnika ili kako god se to zove ovde na blogu. Njima je sve dozvoljeno što se u pravilima korišćenja bloga navodi kao zabrana zbog koje slede sankcionisanja. Ovaj uporno to radi i nikom ništa. Odgovoriš mu istom merom ili te on banuje ili moderacija. Koje je on mudo baš me interesuje i šta je motivacija moderacije osim ako on sam nije većinski vlasnik akcija b92. Vidim da većina blogera koji se uključuju u raspravu s njim komunicira oprezno i u rukavicama podilazeći na fazon ..mi nismo prosti.. a ovaj ih napušava najcrnje ničim izazvan. Njemu mitraljez u ruke a ostali goloruki. Bio bi on vrlo brzo smiren da nam dozvole samo onoliko koliko njemu.
Ako mnogo tražim izvini i zaboravi.



Ево мене, да ти одговорим на питање. Врло је битно из мог угла сагледавања теме модерних медија и међуљудске комуникације, врло врло битно!

Блог Б92 је место које има своју историју, ја сам члан тек годину дана а пасивно сам пратио Блог пре укључивања неких две и кусур године.

Све што ћу сада изнети је дубоко искрено, лично мишљење. Да се оградим одмах од туђих спознаја.

Дакле као и друга "места", портали, социјалне мреже који у дигиталном добу служе за размену информација, ово место као што рекох има своју историју. Самим тим са собом вуче теме и људе који се овде окупљају ради, јелте, размене.

Блог је тако кроз своје постојање етаблиран као место на ком су одређене теме да кажем вреле, интересантније. Добро је познато да се овде годинама највише прашине диже на тему национа, другосрбијанаца, политике, друштвених питања, разних. Неретко се постују текстови који су писани између редова. Годинама је био место где се окупљала екипа која је развијала тему другосрбијанштине и свега што иде уз то. Блог је сматран као одлично место за пропагирање, пропаганду. Тако имамо и личности познате и мање знане које су овај портал кроз међусобну прећутну сарадњу управо због свега реченог и користиле у својој борби.

Б92, самим тим и Блог као део портала је приватна својина што значи да власник преко својих уредника може одређеним појединцима дати право да буду "већи" чланови од других. Ја сам само учесник у коментарисању, немам ауторску опцију, осим да уз добру вољу блогоколега будем гостаутор.

Временом се искристалисала неписана подела и ми међусобно знамо ко коме држи леђа на врућим темама. Из тога се изродила ружна овдашња појава групних напада ради дискредитовања, лакше контроле одређених тема. То је по мени сасвим нормално и последица нас у виртуелном, психолошко-социолошке природе. То исто имамо и у реалном свету.

Кркар, особа веома писмена и елоквентна, то сам му већ рекао и то немам проблем да поновим, је мало повлашћенији са још некима овде. Ја и моноги други схватамо ситуацију па се коментарима боримо као знамо и умемо. Није фер али је тако како је. Он своју позицију вешто користи за разна срања па стога имаш особе које то подржавају, неке који прећутно учествују ( немају снаге, воље или храбрости да се супроставе а ради своје потврде на овом месту ту су као што рекох прећутно, лева сметала), и имаш нас који видимо шта се ради па се супростављамо како знамо. До овога долази зато што сматрамо оно што сам горе поменуо а то је да ништа није наивно, све се прорачунато ради, да би се у друштво одређене теме пласирале покушаји креирања разних дешавања...

Многи учесници то добро знају али ћеш срести мали број њих који ће то јавно написати. Мој наратив је такав да ја то директно недвосмислено пишем.

Све се на концу своди на личну процену како доживети ово место и како реаговати.

Сам си у последње време могао прочитати да Блог губи на квалитету због пораста броја "националиста" и изношења "националистичких" мисли. То значи да траје тиха борба и да овај Блог губи свој првобитни индетитет. То је прећутно и може се видети та борба по броју коментара на одређеним темама и напада на блогере који су означени као "сметала"

Може се очикавати и да се неко сада прикључи па крене у исмевање изнетог од мене, Тасе и Анонимног да би се створила слика да смо ми блесави те свашта умислили. Такође можеш очекивати избегавање диксујије као вид борбе, да се тема не развије кроз коментаре и да јој се не да на битности.

И тако, надам се да сам бар мало помагао овим речима што написах.


tasadebeli tasadebeli 21:45 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

a ja odustajem od radoznalosti.







Evo da ubrzam svoj odlazak sa ovog smornog mesta pre nego se samougasi u svojoj memli i kakofoniji:

Štovani moderatori ili šta god da ste ako ste voljni na kraju da mi bar vi objasnite pre definitivnog gašenja mog postojanja na ovom blogu ( koje mi svakako neće teško pasti ) a ni ostalima - fenomen zajebancije zvane Krkar i dvostrukih aršina njegove svitosti. Eno još uvek sere u zadnjem sanitarnom otklonu po Srbiji,Srbima,građanima Srbije i svemu ovdašnjem bez posledica.

Taso nemoj bar ti da me obrišeš dok moderacija ne pročita moju poruku da se ne zameriš mangupima iz kraja.

PS moram priznati anonymous ima muda - onako izokola i oprezno ali naziru se.
jebi im kevu!




Из истог филма у којем је и ова ствар Дорса... Може?



eloy eloy 21:53 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Да је он заиста толики медијски маг како се то теби и Елоју чини, не би он тршио време овде на овом Блогу.

Kakav mag - drkadžija koji svakome jebe mater bez razloga ničim izazvan osim drugačijim mišljenjem bez prava istih da uzvrate istom merom i vokabularom. Ajde Taso ne toni tako duboko baš. Tvoje pravo da ignorišeš,da okrećeš drugi obraz, ali dopusti da ima i drugačijih ljudi koji to ne gutaju. Elementarno pravo samoodbrane
tasadebeli tasadebeli 21:59 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

sasaminijature


Сам си у последње време могао прочитати да Блог губи на квалитету због пораста броја "националиста" и изношења "националистичких" мисли. То значи да траје тиха борба и да овај Блог губи свој првобитни индетитет. То је прећутно и може се видети та борба по броју коментара на одређеним темама и напада на блогере који су означени као "сметала"

Може се очикавати и да се неко сада прикључи па крене у исмевање изнетог од мене, Тасе и Анонимног да би се створила слика да смо ми блесави те свашта умислили. Такође можеш очекивати избегавање диксујије као вид борбе, да се тема не развије кроз коментаре и да јој се не да на битности.



Из уводног текста:


Интелектуални терор уприличен за радикални одстрел свих неистомишљеника манифестује се гротескном производњом значења у чијем гротлу, свако ко помене Народ бива жигосан као популиста, а свако ко још верује у вредности Традиције бива прокажен као националиста. Свеопште напуштање концепта суверености, то приметно одбијање елита да се избегне осуда за отпадништво од терора стратегија мултинационалног капитала и његових силеџијских експонената, то одустајање од вредности Нације, Државе, Републике или Традиције, под изговором да су резидуум фашистичких крилатица и да више нису функционалне у Новом добу, сасвим природно пружа основу за тајну и неизговорену подршку екстремној десници.


микролошки фашизам у време планетарне медијализације



И на крају (Тхис ис тхе енд, што рече Елој):

Све се на концу своди на личну процену како доживети ово место и како реаговати.



hoochie coochie man hoochie coochie man 22:03 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

Elementarno pravo samoodbrane


Ograničeno pavilima (pisanim ili nepisanim) onoga ko je u poziciji da ta pravila uspostavlja, u ovom slučaju vlasnik ovog mesta, ili onaj koga je on ovlastio.

Nije tajna da Krkar ima privilegija na ovom blogu, ali to je tako, uzmi ili ostavi.

Zašto je tako?
Bog sveti zna, možda zato jer su njegovi blogovi čitani, komentarisani, možda tako pokušavaju da povećaju ili zadrže posećenost.
Možda iz nekih stotih razloga, možda je tatin sin, bratov brat, ili ko zna šta...
Preambiciozno je istrajavati na tome da se odgonetnu razlozi, a tim istrajavanjem se čini usluga samom Krkaru.
On postaje tema, važna tačka o kojoj se priča, to mu, uveren sam, imponuje, i od njega pravi još veću facu.

Zbog toga mislim da su ovakvi razgovori kontraproduktivni.
Posebno jer postoji način da mu se parira, ne na njegovom blogu ako je neko banovan, (a takvih je mnogo, jedan sam od tih) ali na drugim blogovima da.


sasaminijature sasaminijature 22:10 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

hoochie coochie man
Elementarno pravo samoodbrane


Ograničeno pavilima (pisanim ili nepisanim) onoga ko je u poziciji da ta pravila uspostavlja, u ovom slučaju vlasnik ovog mesta, ili onaj koga je on ovlastio.

Nije tajna da Krkar ima privilegija na ovom blogu, ali to je tako, uzmi ili ostavi.

Zašto je tako?
Bog sveti zna, možda zato jer su njegovi blogovi čitani, komentarisani, možda tako pokušavaju da povećaju ili zadrže posećenost.
Možda iz nekih stotih razloga, možda je tatin sin, bratov brat, ili ko zna šta...
Preambiciozno je istrajavati na tome da se odgonetnu razlozi, a tim istrajavanjem se čini usluga samom Krkaru.
On postaje tema, važna tačka o kojoj se priča, to mu, uveren sam, imponuje, i od njega pravi još veću facu.

Zbog toga mislim da su ovakvi razgovori kontraproduktivni.
Posebno jer postoji način da mu se parira, ne na njegovom blogu ako je neko banovan, (a takvih je mnogo, jedan sam od tih) ali na drugim blogovima da.




Наравно све стоји али бих додао још и ово;

Јако битна ствар је читаност те стога важно је неке речи написти, не прећутати, било где их посејати.

Друго, врло је очигледна ова наива бологоколеге Елоја и других па се и ја правим наиван те користим прилику да се која реч каже...
eloy eloy 22:11 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature

И тако, надам се да сам бар мало помагао овим речима што написах.

Hvala na odgovoru, predpostavio sam tvoju korektnost a i hrabrost zato sam ti se i obratio.Očekivao sam Tasinu širinu i toleranciju zato ovo pišem na njegovom mestu iako reskira da zbog mene doživi neku neprijatnost. Hvala Taso i izvini. Anonimus prijatno iznenađenje i pozdrav.

Ima jedna metoda u pecanju soma - zove se ,,na bućku,, Nadam se da je jasno da me Krkari i slični posebno ne zanimaju niti mogu biti opsesija. Princip - naravno i uvek.
Da na bućku. Somovi se uznemire na lupanje bućkom pa se dižu sa dna da se lakše pecaju. Mora dugo i mukotrpno da se bućka (čuju se noću na Savi i Dunavu) pa šta naleti. Nada poslednja umire.
tasadebeli tasadebeli 22:14 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Tvoje pravo da okrećeš drugi obraz


То не радим.

Tvoje pravo da ignorišeš


То радим.

И то само зато да се не бих беспотребно пичкарао са будалама за које ме свечано заболе ова моја православна паткица јер такви у мом свету не заслужују ни толико пажње чак ни кроз псовке.

Ajde Taso ne toni tako duboko baš.



Ко ту онда тоне тако дубоко? Ти или ја?

Рекох ти већ још у првом коментару да размислиш мало.

ali dopusti da ima i drugačijih ljudi koji to ne gutaju.


Ма допуштам... Али имам ваљда право да кажем шта мислим о томе?


П.С. -
Elementarno pravo samoodbrane



У јбт, Елој! Ипак је ово само један посрани Блог Б92. Није ти ово неки салун на Дивљем западу...

Мада, метафорички гледано...

Води, молим те, рачуна да не погодимо пијанисту или певаљку!




tasadebeli tasadebeli 22:27 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature

eloy

Ima jedna metoda u pecanju soma - zove se ,,na bućku,,



Кажем ја лепо да нам се мотиви доласка на Блог Б92 разликују.

Ти долазиш да на бућку пецаш сомове, ја покушавам да чујем понешто паметно од паметних људи којих, хвала богу, има на Блогу Б92.

Само што због моје "ширине и толеранције" ти онда заузмеш простор својом бућком, исто онако као што то раде и они што намерно екипно истролују неке сасвим озбиљне теме јер не желе да виде било шта написано на Блогу о тим темама.

Па се тако, закључујем, ти онда нешто и не разликујеш у крајњем постигнутом резултату од оних који пишу рецепте на посту који говори о, рецимо, постотку оних који подржавају НАТО и ЕУ у Србији.

Они о рецептима, ти о Кркару, Принцију и двоструким аршинима...

Јбг...

Ал' џаба ја то причам...


Него, нико ми овде, па ни ти, не одговори на оно кључно питање из уводног поста.

Дакле:

Колаборација или герила?
eloy eloy 22:27 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

за које ме свечано заболе ова моја правослвна паткица


Hahahaha eto sevnula patkica. Pa to čekam sve vreme. I mi patke za trku imamo.

Колаборација или герила?


Kolaboraciona gerila
sasaminijature sasaminijature 22:33 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature

Колаборација или герила?


Мислим да сам ја више пута одговорио.
tasadebeli tasadebeli 22:46 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Kolaboraciona gerila



Елоје, комуњаро партизанска!!! ( )
eloy eloy 22:53 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar


Елоје, комуњаро партизанска!!!


Ako veruješ a slutim da ne veruješ ni jedni ni drugi mi nisu srcu dragi a nisu mi se ni zamerili. Potpuno indiferentno. Poštujem vreme u kome sam odrastao posebno u poređenju sa ovim danas.Jedina knjižica osim đačke koju sam ikad imao je ribolovačkog saveza Srbije.
tasadebeli tasadebeli 23:17 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

eloy

Ako veruješ a slutim da ne veruješ



Ма зезање... Што ти не бих веровао...


Jedina knjižica osim đačke koju sam ikad imao je ribolovačkog saveza Srbije.



Те две (риболовачка од пете године живота , деда је кривац) и навијачког клуба ФК Црвена звезда од 1975 до 1987, те кајакашког клуба за који сам веслао од 1976 до 1985. (били популарни Љубек и Јанић, освајали олимпијске медаље).

И то је то што се књижица тиче.


П.С. - Чекај, бре! А Феријални савез? То смо заборавили...
anonymous anonymous 23:17 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

У јбт, Елој! Ипак је ово само један посрани Блог Б92. Није ти ово неки салун на Дивљем западу...



Mislim da i u ovome grešiš.

Ako je ovo posrani Blog, onda je i RTS posrana TV i N1 i sve drugo ......

Do apsurda.

Mediji nisu, kažeš, ono što svi znamo da jesu.

Rat se vodi Taso....

" као алтернација" kao "концепт „минималних политика", својеврсних „микроотпора", који би у форми перманентне „културне гериле", уместо послушности...."




Usput


Ako je sve zezeanje, hajde da pričamo viceve...




tasadebeli tasadebeli 23:33 04.06.2017

Re: Re:sasaminijature/fenomen Krkar

anonymous

Mislim da i u ovome grešiš.

Do apsurda.



Могуће, сасвим могуће...

Вероватно зато што мислим да Блог Б92 и нема баш неки значај у том рату који помињеш.

У сваком случају, мислим да нема више онај значај какав је имао када је настајао.

Ипак је ово 2017. (као што то већ рекох Милану), а не 2007.

Али опет... Кажем, то је мој лични утисак... Сасвим је могуће да грешим...


Rat se vodi Taso....


Да. У главама. И то одавно. Као што то и ја рекох још 2010. једном монаху из Есфигмена на Светој Гори када ме је питао када ће почети Трећи светски рат.


" као алтернација" kao "концепт „минималних политика", својеврсних „микроотпора", који би у форми перманентне „културне гериле", уместо послушности...."



Тако је. Један од начина који ми изгледа сасвим одговарајући и примерен ситуацији.

До даљњег... О том потом, видећемо... Сутра је нови дан.
anonymous anonymous 23:29 04.06.2017

Crtice o zločinu,pravu,pravdi....

....pasivnosti i nereagovanju

1.

Samoubistvo koje nije uzdrmalo Srbiju....

Dvojica prebijaju, petoro nemo posmatraju,tužilac i sudija neprimereno sporo reaguju,....





BIOGRAFIJE „ZA PRIMER“

Tužilac Selena Tapušković karijeru je, nakon devet godina studija, započela kao sudijski pomoćnik u kraljevačkom Okružnom sudu, dok je njena koleginica Kristina Despotović kao redovan student potekla iz Prekršajnog suda. U njihovim biografijama dostupnim na internetu navedeno je i da su obe imale srednju ocenu 6,6, kao i da je Despotovićeva imala znatan broj starih nerešenih predmeta.
anonymous anonymous 23:32 04.06.2017

Re: Crtice o zločinu,pravu,pravdi....

2.

Oсуђен због лајковања

Један Швајцарац је осуђен због клевете јер је на „Фејсбуку“ лајковао критику председника једног удружења. То је први пут у Швајцарској да је неко осуђен због лајка којим се на „Фејсбуку“ означава када се особи свиђа нека фотографија, видео-снимак, статус..


LINK


anonymous anonymous 23:34 04.06.2017

Re: Crtice o zločinu,pravu,pravdi....

3.

Није било геноцида у Сребреници


Portugalski general Karlos Martins Branko u memoarima „Rat na Balkanu” izneo je svoja saznanja i o dešavanjima na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Što se tiče načina kako je nastala cifra od 8.000 nestalih po prvobitnoj proceni Međunarodnog Crvenog krsta, što se u jednom trenutku pretvorilo u nedodirljivu istinu, autor kaže da je to postala činjenica koju je zabranjeno poricati još pre nego što je utvrđena.

„Teško onome ko bi se usudio da dovede u pitanje tu nespornu istinu. On će odmah biti izopšten i optužen za poricanje genocida. Činjenica da se 3.000 lica koji su bili proglašeni za nestale našlo na spisku birača na izborima održanim u septembru 1996. nimalo nije uticala na stalno ponavljanje priče o 8.000 mrtvih. Mediji nikada nisu pokazali dovoljno radoznalosti da istraže ovu i druge očigledne nesuvislosti.

Bilo je lakše besomučno ponavljati teoriju o genocidu koju su zastupala glavna sredstva masovnog informisanja“, navodi portugalski general.


LINK
anonymous anonymous 23:37 04.06.2017

Re: Crtice o zločinu,pravu,pravdi....

4.

Nove zakonske odredbe KZ


U članu 387. posle stava 4. dodaje se novi stav 5. koji glasi:

„(5) Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vere, porekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili članu te grupe, ukoliko su ta krivična dela utvrđena pravnosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda,

kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.”.
anonymous anonymous 06:21 05.06.2017

Preporučujem ...


anonymous anonymous 06:56 05.06.2017

Re: Preporučujem ...



Истину није тешко спознати, тешко је истину јавно заступати.
eloy eloy 09:09 05.06.2017

.

tasadebeli tasadebeli 19:31 05.06.2017

Re: .

eloy




То се у мом селу каже пунктум.
omega68 omega68 21:01 05.06.2017

Нушa

Има неке разлике између некадашњих и данашњих митинга, и та разлика, по свој прилици, потиче од писмености.
Пре, док смо били неписмени, ми смо резолуцију коју бисмо донели на митингу, да је не бисмо заборавили, одмах извршавали; сад када смо писмени, те можемо написати шта желимо и шта хоћемо, сад нам је већ лако. Деси нам се каква неправда или невоља, а ми се зберемо на митинг, изразимо гнушање, напишемо то на папиру и онда метнемо лепо у архиву, уверени да се то не може ни избрисати ни заборавити.
А, најзад, и право је да буде неке разлике између некадашњих и садашњих митинга и резолуција. Јер замислите како би то изгледало да се на ономе митингу на Орашцу, 1804. године, радило као данас? Ако ту слику не умете себи да представите, ево ћу вам је изнети.

Замислите, дакле, митинг сазван на Орашцу на дан 20. јануара 1805. године. Отвара га г. Станоје Главаш лепим и пригодним говором и предлаже да се г. Ђорђе Петровић, звани Црни, изабере за председника митинга.

Г. Карађорђе заузима председничко место и, благодарећи збору на поверењу, даје реч једном од сазивача, господину Станоју Главашу.

Г. Станоје Главаш: Браћо. Стање наше браће постало је до крајности несношљиво, и ми смо позвани да размислимо о мерама које треба предузети да би се нашој поробљеној и намученој браћи помогло. Додуше, ми са пуно поуздања и поверења можемо гледати у Европу, утолико пре што нас је она, у племенитој тежњи да одржи мир на Балкану, преко својих представника убедила да тиме што нас Турци убијају и натичу на кочеве нису никаква наша национална права повређена. (Тако је!) Стога ја, браћо, предлажем да се донесе једна резолуција у којој би се изјавило гнушање према зверствима која се чине према нама и да се позове влада да предузме енергичније мере за заштиту српскога живља! (Дуготрајно: Тако је!)

Г. Карађорђе: Којекуде, има реч господин Ђуша Вулићевић.

Г. Ђуша Вулићевић: Ја се, углавноме, слажем са мислима које вам је изнео мој поштовани предговорника, господин Станоје Главаш, и имао бих само да учиним једну допуну његовом предлогу. Нас кољу, тај факт стоји, али ми не можемо, за љубав једне такве ситнице што ће нас пет – шест хиљада натаћи на кочеве, реметити мир на Балкану, који Европа жели да очува. Стога сам ја да наша резолуција не буде написана распаљивим тоном, већ озбиљно и достојанствено, како би собом казивала да је израз људи који радо пристају да седе на кочевима и да висе обешени о крушке за љубав мира који Европа жели. (Тако је! Тако је!)

Г. Карађорђе: Господо, позивам господина Јанићија Ђурића да прочита нацрт резолуције. Изволите, господине Јанићије, по души Вас, прочитати!

Г. Јанићије Ђурић (чита нацрт резолуције, која гласи):
Грађани све редова, прикупљени на данашњем митингу на Орашцу, а по саслушању свих говорника, једногласно констатују:

1. да је услед анархије, која је овладала у Турској Империји, доведен у питање опстанак наш;
2. да је последњи масакр, који је извршио дахија Аганлија у београдском округу, у коме је са свога огњишта растерани незаштићена српска сиротиња, изазвао силно узбуђење код нас свију;
3. грађани српске, окупљени на митингу, најодлучније дижу свој глас противу насилног и сталног, систематског истребљења српскога живља у Турској;
4. позива се цео народ да, без обзира на величину жртава које ће поднети, предузме све и најенергичније мере за брзу заштиту нашег живља у Турској Империји.

Г. Карађорђе (по прочитаном): Прима ли се ова резолуција?
(Сви једногласно: Прима се!)

Г. Карађорђе: Е, сад, којекуде, позивам вас да се мирно и достојанствено разиђете својим кућама, а ми ћемо ову резолуцију ставити у архиву манастира Благовештења, како би била сачувана за потомство. (Дуготрајно одобравање.)
Ето, тако би тај митинг изгледао да је тада рађено као данас. А како бисмо ми данас изгледали да је такав митинг био тада?

Бранислав Нушић
Часопис „Звезда“, 1912.
anonymous anonymous 10:57 06.06.2017

Palanačka potka....

....u krkarovštini kao dopadljivom nasilju .





Da li smo spremni za autorefleksiju .....?
anonymous anonymous 12:00 06.06.2017

Re: Palanačka potka....



.....



Konkretne manifestacije ....se ne prepoznaju kod sebe samih .

U detaljima.
anonymous anonymous 12:42 06.06.2017

Re: Palanačka potka....

...i nasilje u ekonomiji .

tasadebeli tasadebeli 21:56 06.06.2017

Re: Palanačka potka....

... и мотка.


anonymous

Konkretne manifestacije ....se ne prepoznaju kod sebe samih .

U detaljima.

Da li smo spremni za autorefleksiju .....?



Као друштво? Заједница људи?


Нисмо.


Зар се то не види по коментарима "модератора" дискусија на Блогу Б92?







П.С. -


Има нечег истовремено и комичног и застрашујућег у савременим комуникативним стратегијама



Комична је, наиме, унификација језика инструментализованог за рачун новог „жаргона аутентичности".



Застрашујућа је, међутим, недвосмисленост с којом се показује да је упркос фанатазирању о Разликама, рефренском понављању значења Толеранције, заклињању у вредности цивилизације, и свих оних категорија с којима је концепт демократије чинио смисленим људски уређени универзум, свет постао Један, унификован и саобразан једном принципу, принципу опште размењивости на тржишту капитала.




Интелектуални терор уприличен за радикални одстрел свих неистомишљеника манифестује се гротескном производњом значења у чијем гротлу, свако ко помене Народ бива жигосан као популиста, а свако ко још верује у вредности Традиције бива прокажен као националиста.



Сви смо ми, наиме, посежући за неком од категорија на којима је овај свет растао, попут истине, правде, лепоте, доброте, права на побуну, вере у бољитак људског универзума, у опасности да будемо маргинализовани, прокажени и симболички ампутирани као губитници, неприлагођени логици Новог доба, неспособни да се уклопимо у категорички императив „реалног" чије обрисе исцртава капитал.
anonymous anonymous 22:27 06.06.2017

Re: Palanačka potka....


tasadebeli
22:56 06.06.2017 /
Re: Palanačka potka....
... и мотка.


Из првог прилога .

ПАЛАНЧАНИН

Изругује се Другом …..
Даје надимке…..преименује….бића, ствари и односе…..
Затвара и именом све могућности ….
Себе храбри исмевањем Другог …… али тешко прихвата шалу на свој рачун.
Паланчанин јесте духовит, али нема духа…..није спреман да прихвати и шалу на свој рачун..
Паланчанин је тај који исмева, али који не сме бити исмеван ….
Продире у индивидуална добра и угрожава их
Жели да утуви другима како треба да се понашају .

tasadebeli tasadebeli 23:51 06.06.2017

Re: Palanačka potka....

anonymous

tasadebeli
22:56 06.06.2017 /
Re: Palanačka potka....
... и мотка.


Из првог прилога .

ПАЛАНЧАНИН

Изругује се Другом …..
Даје надимке…..преименује….бића, ствари и односе…..
Затвара и именом све могућности ….
Себе храбри исмевањем Другог …… али тешко прихвата шалу на свој рачун.
Паланчанин јесте духовит, али нема духа…..није спреман да прихвати и шалу на свој рачун..
Паланчанин је тај који исмева, али који не сме бити исмеван ….
Продире у индивидуална добра и угрожава их
Жели да утуви другима како треба да се понашају .




Што смо све већ одавно препознали као стратегије дисквалификовања личности неистомишљеника (ах, ти партијски комесари, вазда присутни) уместо изношења аргумената у дискусији.


Мени је ово посебно занимљиво:

Даје надимке…..преименује….бића, ствари и односе…..
Затвара и именом све могућности ….



Па се онда крене са оним "љотићевац", "фашиста", "нациста", "анархиста", "србофашиста", бла-бла... и тиме те ампутира одмах из дискусије.

Какав механизам, а?

А нарочито ме растужује недостатак смисла за хумор код таквих типова...

Односно, њихова неспособност да због сопствене сујете, умишљене интелектуалне величине и сопствене самодовољности и самозадовољности приме шалу на свој рачун.

Отуд обично и


Жели да утуви другима како треба да се понашају .



Зато на то твоје "паланачка потка" ја додајем и "мотка".


Шта да ти кажем, Анонимни, све је ту јасно...


Тај микролошки фашизам у време планетарне медијализације и пуне моћи слике представља операционално начело савременог либерализма.



А у том и таквом друштву киндер гросе, мајн хер Хајнрих...



anonymous anonymous 00:31 07.06.2017

Re: Palanačka potka....

Шта да ти кажем, Анонимни, све је ту јасно...



Ne bih baš rekao da je sve jasno.
Bar ne svima.

Jer zlo nije samo banalno, kako je to isticala Hana Arent, ono je naizgled i bezazleno, simpatično, dopadljivo, prijemčivo, čak duhovito, zabavno....

Ono nas poput najlepše devojke - zavodi.
Ah,taj Bodrijar.

Čak i kad nam se u oči pljune, da smo ružni, prljavi, zli, koljači, masovne ubice, da smo živi mrtvaci, pripadnici plemenske horde, a ne civilizovanog naroda - mi to prihvatamo kao najslađi slatkiš.

Sa osmehom i iščekivanjem.
Da se dopadnemo.

Da nas prihvate.

Pa iako nas vide takvima, kakvi zapravo nismo.

Malo od Ćirjakovića, malo od Lompara, a pomalo i od nekih drugih.
Od svega po malo, da bi se razumelo.

I nije baš lako....



tasadebeli tasadebeli 00:44 07.06.2017

Re: Palanačka potka....

anonymous
Шта да ти кажем, Анонимни, све је ту јасно...



Ne bih baš rekao da je sve jasno.
Bar ne svima.

Jer zlo nije samo banalno, kako je to isticala Hana Arent, ono je naizgled i bezazleno, simpatično, dopadljivo, prijemčivo, čak duhovito, zabavno....

Ono nas poput najlepše devojke - zavodi.
Ah,taj Bodrijar.

Čak i kad nam se u oči pljune, da smo ružni, prljavi, zli, koljači, masovne ubice, da smo živi mrtvaci, pripadnici plemenske horde, a ne civilizovanog naroda - mi to prihvatamo kao najslađi slatkiš.

Sa osmehom i iščekivanjem.
Da se dopadnemo.

Da nas prihvate.

Pa iako nas vide takvima, kakvi zapravo nismo.

Malo od Ćirjakovića, malo od Lompara, a pomalo i od nekih drugih.
Od svega po malo, da bi se razumelo.

I nije baš lako....






Који то "ми"?

Немој сад и ти к'о неки тамо... На другим постовима...

Па да морам да те убеђујем да код мене постоји само ја када су такве ствари у питању.


И да додам само још нешто...

Уопште немам ни амбиција нити живим у илузији да то могу било коме да објасним сем самом себи.

Исто тако све више сам уверен да и не треба било коме другом то да објашњавам сем самом себи.

Некако верујем да то треба свако сам себи да објасни.

Зато сам и реаговао на онај први Елојев коментар у којем се подухватио опет неких блоговских "модератора" дискусија.

Мени он то не треба да објашњава. Нити желим да ми објашњава.

Као што рекох, то треба свако сам себи да објасни.

И да онда изабере једну од оне две опције које си ти понудио када је у питању Блог Б92.
tasadebeli tasadebeli 06:06 08.06.2017

Тхе Енд

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana