evropski beograd i "orjentalni" zemun

JJ Beba RSS / 11.04.2008. u 18:09

Izjave u predizbornoj kampanji uvek nas iznova zadivljuju svojom glupošcu. Nikako da se načudimo njihovoj vitalnosti. Neke od inventivnijih se  ovih dana odnose i na Zemun.
Državna televizija je otoič u emisiji "Šta radite bre?" zabeležila trenutak sa beogradske konvencije DSa,G17+& comp kada je neko iz publike Tadicu doviknuo "A Zemun?" pošto je isti, nabrajajucu opštine beograda, izostavio Zemun. Zatim je  kandidat DS & co za gradonačelnika Beograda, Dragan Ðilas, izjavio da je Zemun "bio evrospki i pre 150 godina", našta su radikali u svojim tabloidima ogovorili "istinom" da je tada, kada je Zemun bio evropski, on  ustvari "bio porobljen".

Mislim da ova tema zaslužuje veću pažnju javnosti zato što  se u njoj sagledava suštinski različit odnos prema prošlosti i buducnosti, pogotovu zato što što je izborna dilema upravo tako postavljena: Evropa ili Kosovo. Buducnost se planira sa ili bez Evrope; sa ili bez kosova. (rezultat može biti i bez evrope i beze kosova, cenim)

Dakle, radikali kažu da je Zemun  bio u  "ropstvu pod okupacijskom vlasti  Austro - Ugarske, tamnice naroda". Većina nas zna da je, dok je bio pod okupaciom,  u Zemunu rođen, živeo i radio  Dimitrije Davidović, utemenitelj srpske štampe i i pisac prvog srpskog  "Sretenjskog" ustava", evropskog i republikanskog, o čemu smo na ovom blogu pisali, a koji se danas slavi kao državni  praznik; odrastao Branko Radicević a u  Zemunu su  1850. godine štampana celokupna dela Dositeja Obradovića u 10 knjiga, među  kojima za ovu priliku treba izdvojiti “Sovjete zdravoga razuma”.

Moglo bi se do Vaskrsa a i šire nabrajati  šta je sve svojim evropskim ugledom Zemun doprineo Beogradu & Srbiji koji su u to isto vreme bili, kako to patriote vole da kažu " u viševekovnom otomanskom ropstvu". Znači imamo dva ropstva- jedno otomansko u Beogradu i jedno evropsko u Zemunu. Nekako se u Srbiji živelo u ta dva carstva i dva ropstva i po radikalima izgleda da je bilo bolje ovima  u Šumadijii i Beogradu  pod otomanskim carstvom nego u Zemunu i Zemuncima  pod evropskim. Ništa što je  Zemun pomogao  Beogradu i Srbiji da se reši svoje siromašnosti i otomanske zaostalosti, to se po njima ne računa. Očekujem da će uskoro biti postavljeno pitanje i ko je  zapravo tu bio porobljen i potlačen?
Jedan od razloga za ovakvo tumačenje, po meni,  leži i u delu pravoslavnog klera koji još uvek živi  srednjovekovnu mržnju prema zapadu i Evropi od koje vuče traume još od Vizantijskih vremena. Ta današnja mržnja je utemeljena u  (obostranom) nacionalizmu koji je jednu religiju rascepio na istok i zapad, na katoličanstvo i pravoslavlje, čija je  prva žrtva zapravo bio  Isus Hrist. Ta mržnja prema Evropi je i prevagnula kada se u sudbonosnim trenucima Srbija opredelila za Vizantiju, smatrajući da je bolje biti pod Turcima nego sa katolčkom  Evropom.

Pričali su mi ljudi koji su 2002. god prisutvovali prvom času veronauke u zemunskohj osnovnoj školi " Lazar Savatić",  da je vladika Atanasije Rakita svoju besedu započeo napadom na Dositeja Obradovića i njegovu  prosvetiteljsku izdaju. Svi srpski nacionalisti i patriote dosledno idu tim putem, pa se ne treba iznenaditi ako se krene sa ukidanjem  naziva ulica i ustanova koje nose  Dositejevo ime.  Za njih je Dositej izdajnik, ali najveći neprijatelj je  “europsko prosvetiteljstvo” koje oni suprotstavljaju takozvanom “pravoslavnom prosvetljenju”. Takve ideje u Zemunu zagovaraju sveštenik Zelen, blizak rođak Karadžiceve žene Ljiljane Zelen  Karadžić i  Boža Bakajlic koji  je, osim što je prvosveštenik Bogorodičine crkve u Zemunu, i sekretar beogradske eparhije .
Suštinsko pitanje da li je Zemin bio tamnica naroda nije samo istorijsko nego vidimo da je postalo i političko pitanje koje treba  na predstojećim izborima da opredeljuje  birače  kako će glasati. Da je kulturni procvat srpskog naroda u okviru Autsro- Ugarske i njegov doprinos obnovi Srbije u udžbenicima istorije vrednovan  na vreme i kako treba verovatno sada ne bismo imali problem ove vrste. Kada danas, na početku 21 veka treba da se opredeljujemo da li smo za Evropu ili ne, naši gradani bivaju u kampanji tom "dilemom " sluđivani od strane tzv patriota.

Nekada je Zemun bio u Evropi, a Beograd na "Orijentu". Sticajem poltičkih zbivanja danas su se stvari obrnule: Zemun je ostao zaglavljen na istoku a Beograd polako korača ka  Evropi. Svoju evropsku tradiciju Zemun je stvarao skoro dva veka nesebično pomažuci Beogradu na svom putu kulturnog procvata u koga je naš grad  krenuo posle viševekovnog zagliba na "orjentu". Izgleda da je došlo vreme da Beograd vrati dug Zemunu i da ga vrati u Evropu.

Beograd  treba da da pravo Batajnici, zemunskoj mesnoj zajednici od 50.000 stanovnika, naselju koje postoji dva i po veka, da postane opština,  bez obzira na ishod predstoječih lokalnih i beogradskih izbora.
Ako se kampanja za lokalne (i repubiličke) izbore zasniva na osnovnom pitanju hocemo li u Evropu onda  biračima treba govoriti da su Zemun i Beograd već  tamo bili i da , ruku pod ruku,  grade evropsku tradiciju već   2 veka.

munze konza
munze konza

Atačmenti



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blackbox blackbox 18:35 11.04.2008

šeširi i turbani

Možda nekome smeta što je upravo iz Zemuna u Beograd stigao šešir i polako zamenio turban i fes.
Ko ne zna razliku između biti u EU i ne biti neka pročita kako je pre 150 godina izgledao Zemun a kako Beograd.
doktorka doktorka 18:42 11.04.2008

evo ukratko


"Istorija Zemuna

Zemun ubrajaju u najstarije gradove u nasoj zemlji. Vrlo pogodan geografski polozaj i prirodni uslovi privukli su i zadrzali ljude da u ovom delu medjurecja osnuju naselje ciji se kontinuet moze pratiti od neolita do danas.
Nalazeci se na raskrsnici vaznih puteva, Zemun je, kao i susedni Beograd, dozivljavao mnoge promene.
Razne ljudske zajednice zivele su u ovom kraju i razvijale svoju kulturu. Mnoga plemena i narodi prolazili su, ratovali i svesno i nesvesno unistavali kulturno- istorijske spomenike.
Dolazak Kelta ili Gala i njihovo konacno nastavljivanje(III vek n.e.) u ove krajeve izmedju Dunava i Save otvara novo poglavlje u proslosti mnogih naselja. Jedno od znacajnijih utvrdjenih mesta keltskih Skordiska, u susedstvu Singidunum-a (Beograda), bio je Taurunum (danasnji Zemun).
U doba vladavine cara Avgusta, Rimljani su sireci svoju imperiju, posle dugih borbi, oko 15. godine pre n.e. pokorili Skordiske u Sremu.
Posle propasti avarskog kaganta, Zemunom su vladali Francuzi, Bugari, Vizantinci, a zatim Madjari.
Krajem XI veka, u vreme prve ugarske vladavine u ovim krajevima, kroz zemun su prosli ucesnici prvog(1096), a kasnije drugog (1147) i treceg krstaskog rata(1189)
Dvanesti vek ispunjen je ratovima izmedju Vizantije i Ugarske, koje se bore za prevlast nad ovim krajevima. U tim sukobima Zemun je u vise navrata rusen i ponovo gradjen.
Prodor Turaka otvara novo poglavlje u proslosti ovih krajeva. Njihovim pritiskom Beograd i utvrdjeni gradovi u Sremu dobijaju sve veci znacaj, narocito posle pada srednjovekovne tvrdjave Smedereva, odnosno posle sloma Srpske drzave(1459). Utom periodu Zemun se cesto pominje kao tvrdjava i sediste sajkasa, odakle je opsedanom Beogradu u vise mahova pruzana pomoc.
Neizvesno stanje trajalo je sve so cuvenog pohoda sultana Sulejmana II, cija je vojska, posle opsedanja Beograda s juzne strane, presla u Srem i doprla do Zemuna. Posle uporne odbrane sajkasa pod vodjstvom brace Skobalic, Zemun je 12. jula 1521 godine pao u ruke osvajaca s Istoka. Mesec i po kasnije branioci Beograda bili su primorani na predaju.
Turci vladaju Zemunom i Sremom 196 godina da bi bili porazeni u ratu Karlovackog mira, u koji je Austrija usla 1716. godine, Turci su bili porazeni kod Petrovaradina i Beograda i jugoistocni Srem je 1717. godine pripojen Habsburskoj Monarhiji. Zemun i dvadeset jedno selo u okolini postaju posed plemicke porodice Senborn.
Ka odlasku Turaka Zemun je bio razrusen, ali tada vec je bio izgradjen i utvrdjen pogranicki grad sa priblizno hiljadu kuca u kojima je zivelo oko pet hiljada gradjana"


http://www.angelfire.com/bc/galerija/
JJ Beba JJ Beba 18:58 11.04.2008

Re: evo ukratko

ne treba zaboraviti da je u Zemunu otvorena prva slavenoserbska biblioteka, 1825. god
da je prvi srpski diplomata bio Petar Ičko, zemunac
itd
Jeremija Jeremija 18:58 11.04.2008

Re: šeširi i turbani

blackbox
Možda nekome smeta što je upravo iz Zemuna u Beograd stigao šešir i polako zamenio turban i fes.
Ko ne zna razliku između biti u EU i ne biti neka pročita kako je pre 150 godina izgledao Zemun a kako Beograd.

Ne samo šešir, nego i šajkača, kad je već o kapama reč.
zemoon zemoon 19:00 11.04.2008

Re: evo ukratko

Ovde nedostaje jedan zanimljiv dogadjaj. Zahvaljujuci udruzenim hriscanskim snagama, a posebno malim camcima (sajkasima) iz Zemuna, pod vodjstvom Janosa Hunjadija 1456 godine, u bici na Dunavu je potopljena turska flota pa je tako slomljena turska opsada Beograda, i zahvaljujuci tome Beograd je za jos 70 godina odlozio pad...
JJ Beba JJ Beba 19:05 11.04.2008

Re: evo ukratko

Ovde nedostaje jedan zanimljiv dogadjaj. Zahvaljujuci udruzenim hriscanskim snagama, a posebno malim camcima (sajkasima) iz Zemuna, pod vodjstvom Janosa Hunjadija 1456 godine, u bici na Dunavu je potopljena turska flota pa je tako slomljena turska opsada Beograda, i zahvaljujuci tome Beograd je za jos 70 godina odlozio pad...

eto , kažem ja
:)
zemoon zemoon 19:14 11.04.2008

Re: evo ukratko

Nego, manimo se istorije, gledajmo sta cemo danas. Tu stvar sa Zemunom, Austro-Ugarskom i nasim nacionalistima i antievropljanima treba isterati do kraja. Ako neko hoce da se bavi politikom, i da naziv kampanji "za evropsku Srbiju", onda ne sme da tek tako zazmuri na pitanje Zemuna. Zemun je centralni deo nase evropske buducnosti, a ne sentimentalnih putovanja u proslost.
doktorka doktorka 19:17 11.04.2008

Re: evo ukratko

zemoon
Nego, manimo se istorije, gledajmo sta cemo danas. Tu stvar sa Zemunom, Austro-Ugarskom i nasim nacionalistima i antievropljanima treba isterati do kraja. Ako neko hoce da se bavi politikom, i da naziv kampanji "za evropsku Srbiju", onda ne sme da tek tako zazmuri na pitanje Zemuna. Zemun je centralni deo nase evropske buducnosti, a ne sentimentalnih putovanja u proslost.



ako ne isteramo mi , isterace drugi. zato bolje mi, bezbolnije je. znaci kako zemun osloboditi od radikalske okupacije.
JJ Beba JJ Beba 19:47 11.04.2008

Re: evo ukratko

Zemun je centralni deo nase evropske buducnosti, a ne sentimentalnih putovanja u proslost.

viš to nikako da shvate ovi iz DSa nego zemun nekako olako prepuštaju radikalima, kao da ih zabole za zemun. nije mi jasno zašto đilas i Ds nisu odgovorili radikalima kada su ovi reagovali na đilasovu izjavu o 150 godina evropske tradicije zemuna, nego su zaćutali
zemoon zemoon 19:59 11.04.2008

Re: evo ukratko

Tri su moguća odgovora

1. Slažu se sa radikalima da je Austro-Ugarska bila tamnica srpskog naroda
2. Prepuštaju im svesno Zemun u zamenu za nastavak vlasti u Beogradu
3. Oni su neznalice i nesposobne kukavice

Bilo bi lepo da nije ni jedan od ova tri, i da se koliko sutra, sudare po ovom pitanju sa radikalima u nekoj javnoj televizijskoj emisiji
JJ Beba JJ Beba 20:07 11.04.2008

Re: evo ukratko

Bilo bi lepo da nije ni jedan od ova tri, i da se koliko sutra, sudare po ovom pitanju sa radikalima u nekoj javnoj televizijskoj emisiji

bilo bi lepo da iko ponovo počne da priča kako je zemun pomagao beogradu. Šta bi beograd bez zemuna? čim malo zagusti u beogradu oni lađom cap, cap pa pređu na sigurno, u tu tamnicu naroda
JJ Beba JJ Beba 20:21 11.04.2008

Re: evo ukratko

Tri su moguća odgovora

ja mislim da su ovi iz DSa ipak samo impotentni foliranti i da ih u suštini zabole za zemun; da uopšte nemaju nameru da se bore za njega. možda je u pitanju i dil. zašto nikada nisu pokrenuli nikakvo pitanje odgovornosti radikla u zemunu.čak i kad su bili na vlasti posle 5 oktobra? Nisje ih zanimao ni barbalić. mora da je dil
blackbox blackbox 20:36 11.04.2008

Re: šeširi i turbani

Jeremija

blackboxMožda nekome smeta što je upravo iz Zemuna u Beograd stigao šešir i polako zamenio turban i fes.Ko ne zna razliku između biti u EU i ne biti neka pročita kako je pre 150 godina izgledao Zemun a kako Beograd.Ne samo šešir, nego i šajkača, kad je već o kapama reč.

da,da i mnogo toga, a da ne govorimo o manastirima na Fruškoj gori.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:20 11.04.2008

Re: evo ukratko

viš to nikako da shvate ovi iz DSa nego zemun nekako olako prepuštaju radikalima, kao da ih zabole za zemun. nije mi jasno zašto đilas i Ds nisu odgovorili radikalima kada su ovi reagovali na đilasovu izjavu o 150 godina evropske tradicije zemuna, nego su zaćutali

danas je ranko bugarski u poligrafu govorio o glasnom ćutanju.
Vračarac Vračarac 13:16 12.04.2008

Re: evo ukratko

znaci kako zemun osloboditi od radikalske okupacije.

To je posao zemunaca. Oni treba da odluče da li im je radikalska vlast dobra ili ne.
Vračarac Vračarac 13:26 12.04.2008

Re: evo ukratko

zašto nikada nisu pokrenuli nikakvo pitanje odgovornosti radikla u zemunu.čak i kad su bili na vlasti posle 5 oktobra?

Niko nikada posle 5. oktobra nije zaista pokrenuo pitanje SRs-SPS odgovornosti ne samo u Zemunu već i u celoj Srbiji a od tada smo imali četiri demokratske vlade (Đinđić, Živković. 2x Koštunica). Čini mi se da su sve četiri vlade nalazile neke "čudne" interese u nediranju tajkuna i politčara iz perioda pre 5. oktobra. Sad koji njihov razlog možemo samo da nagađamo alo razni Tomići, Marijanovići, Miškovići, Beko-i, pink Mitrovići i gomila drugih "ala" iz Miloševićevog vremene i dalje vedri i oblači srbijom. Neki su promenili stranački "dres" a neki postali ugledni privrednici. I niko se protiv toga nije iskreno pobunio dok je bio na vlasti a na vlasti su bile sve strenke ili ako ne stranke ono bar vodeći ljudi iz SVIH staranaka. I šta? Ništa. Treba finansirati kampanje, stranke, lagodan život nezajažljivih lidera i ostalih stranačkih glavešina. Pa kako onda očekivati da se pozabave radikalskom pošasti u Zemunu.
JJ Beba JJ Beba 14:19 12.04.2008

Re: evo ukratko

Niko nikada posle 5. oktobra nije zaista pokrenuo pitanje SRs-SPS odgovornosti ne samo u Zemunu

istina, al samo u zemunu je DS na sledećim izborima izgibila vlast odmah na prvim sledećim izborima posle 5. oktobra. U zemunu je sedište radikala, povučene su tužbe protiv nelegalnne kupovine spomneika kulture - Magistrata koji je postao sedište otadžbinske uprave. A slučaj Barbalić koji do dan danas nije zavrešen..... Radikali ne daju zemun i pošo ga ne daju oni ne mogu da podnesu da je grad koji je njihov bastion nekada bio evropa parekselans. Voleli bi da je bio u "tamnom vilajetu" ali avaj nije. Njihov patriotizam ne može da podnese evropsku tradiciju zemuna, več ga smeštaju u "tamnicu naroda". Valjda misle da ga svojim prisustvom patriotski oslobađaju iz čeljusti zle evrope. ne mogu da podnesu ni evropsku prošlost zemuna a ni njegovu evropsku budućnost.
Vračarac Vračarac 19:04 12.04.2008

Re: evo ukratko

istina, al samo u zemunu je DS na sledećim izborima izgibila vlast odmah na prvim sledećim izborima posle 5. oktobra. U zemunu je sedište radikala, povučene su tužbe protiv nelegalnne kupovine spomneika kulture - Magistrata koji je postao sedište otadžbinske uprave. A slučaj Barbalić koji do dan danas nije zavrešen..... Radikali ne daju zemun i pošo ga ne daju oni ne mogu da podnesu da je grad koji je njihov bastion nekada bio evropa parekselans. Voleli bi da je bio u "tamnom vilajetu" ali avaj nije. Njihov patriotizam ne može da podnese evropsku tradiciju zemuna, več ga smeštaju u "tamnicu naroda". Valjda misle da ga svojim prisustvom patriotski oslobađaju iz čeljusti zle evrope. ne mogu da podnesu ni evropsku prošlost zemuna a ni njegovu evropsku budućnost.

Mislim da je Zemun kao Zemun u celoj toj priči nebitan. Njima je bitno da imaju jednu jaku gradsku bazu u Beogradu i to je to. Takođe sam prilično uveren da ih evropska tradicija ne zanima t.j. niti je zatiru niti je podržavaju samo pomoću nje pokušavaju da se pretstave kao otvoreni za sve ideje. A izgleda da zemuncima to odgovara čim ih konstantno biraju. A ako je zemuncima dobro, nema razloga da bude loše ni meni na Vračaru. Samo da se ne približe suviše.
JJ Beba JJ Beba 19:10 12.04.2008

Re: evo ukratko

A ako je zemuncima dobro, nema razloga da bude loše ni meni na Vračaru. Samo da se ne približe suviše

vračarac, ja nikako ne volim ni što su preko vode a ipak tako blizu. volela bih kada nijedna beogrdaska opština ne bi bila njihova.u stvrari, volela bih da ih nema uopšte; volela bih da im DS nije pružili pojas za spasavanje , zato nam sada dišu za vratom
Torpedo Torpedo 21:00 12.04.2008

Re: evo ukratko

volela bih da im DS nije pružili pojas za spasavanje , zato nam sada dišu za vratom


Nije DS dao pojas za spasavanje SRS-u u Zemunu, DS odnosno predsednik opstine koga je na tu funkciju doveo Krmivo Markovic aka LDP snabdevac dzipovima (bar tako kaze shef te stranke) je tako kriminalno vodio opstinu Zemun da su radikali iz revolta glasaca ponovo dosli na vlast... bojim se da se to na kraju ne desi i sa ostatkom Srbije.
JJ Beba JJ Beba 21:57 12.04.2008

Re: evo ukratko

Torpedo
volela bih da im DS nije pružili pojas za spasavanje , zato nam sada dišu za vratomNije DS dao pojas za spasavanje SRS-u u Zemunu, DS odnosno predsednik opstine koga je na tu funkciju doveo Krmivo Markovic aka LDP snabdevac dzipovima (bar tako kaze shef te stranke) je tako kriminalno vodio opstinu Zemun da su radikali iz revolta glasaca ponovo dosli na vlast... bojim se da se to na kraju ne desi i sa ostatkom Srbije.

I DS i DSS su u Zemunu jako dobro saradjivali do poslednjeg dana svog mandata i držali jedni drugima leđa. Zajednicki su abolirali radikale i vladali tako "uspešno" da je na izbore 2004. izaslo 28% birča , a SRS se vratila na vlast. Od tada u svakom narednom izbornom ciklusu broj birača SRS se povećavao. Na izborima u januaru /februaru z 2008. za predsednika, Tadić je u prvom krugu imao 200. 000 glasova manje od Nikolića, a u drugom je pobedio sa 128. 000 glasova razlike.
Direktor JP "Poslovni prostor" i predsednik OO DS Nebojša Simonović je početkom 2006. god. dospeo na stranice crne hronike i za njim je raspisana poternica zbog više prevara, a jure ga i policija i krimosi kojima duguje lovu. Kažu da se izgubio negde preko grane u pratnji sekretarice . Kad god neko od demokrata pokuša nešto da kaže radikalima, oni im zapuše usta gospodinom Simonovićem., tako da izgleda da je prećutan dogovor da niko nikoga ne dira
Vračarac Vračarac 23:41 12.04.2008

Re: evo ukratko

vračarac, ja nikako ne volim ni što su preko vode a ipak tako blizu. volela bih kada nijedna beogrdaska opština ne bi bila njihova.u stvrari, volela bih da ih nema uopšte; volela bih da im DS nije pružili pojas za spasavanje , zato nam sada dišu za vratom

Meni ne smeta što su (zemunci) tako blizu. Oni su izabrali SRS i to je njihova odluka koju poštujem. samo se nadam da neće preći Savu i dunav. Ako su njima dobri, neka ostanu tamo.
Jeremija Jeremija 19:04 11.04.2008

Specifična težina

Nije samo o gradovima reč, već i o ljudima, odnosno Srbima. U očima srbijanskih Srba, Srbi prečani i nisu pravi Srbi.
Nekako su polovični, polukatolici.. jednom rečju nemaju istu specifičnu težinu.
JJ Beba JJ Beba 19:16 11.04.2008

Re: Specifična težina

polukatolici..

objasni šta znači to polukatolici?
Jeremija Jeremija 19:26 11.04.2008

Re: Specifična težina

JJBebo, pojednostavljeno:
Nisu pravi pravoslavci, ne slave krsne slave po istim običajima, maltene unijati i sl. Drugim rečima najveća pošast Evrope, Vatikan i papa su na njih bacili svoje čini, jer su dugo bili pod njihovim uticajem.
To je na pojavnoj, svesnoj strani viđenja srbijanskih Srba, na suštinskoj, da ne kažem podsvesnoj, srbijanski Srbi, ne mogu oprostiti pragreh Srbima prečanima, što su pobegli iz Srbije zajedno sa patrijarhom Arsenijem III, a njih ostavoli da robijaju.
zemoon zemoon 19:46 11.04.2008

Re: Specifična težina

Izvinite gospodine Jeremija, da li mozda vi mislite da ste Hriscanin? Ili ste onaj artiljerac sa prezimenom Krstic?
To sto pricate o "pravoslavlju", "krsnim slavama", kakve to ima veze sa hriscanstvom? O kakvim "činima" govorite, da li vi verujete u veštice? Gospodine Jeremija, iz kog veka vi govorite?
JJ Beba JJ Beba 19:48 11.04.2008

Re: Specifična težina

Drugim rečima najveća pošast Evrope, Vatikan i papa su na njih bacili svoje čini, jer su dugo bili pod njihovim uticajem.

ih bre jeremija, bacili čini
Jeremija Jeremija 20:06 11.04.2008

Re: Specifična težina

zemoon
Izvinite gospodine Jeremija, da li mozda vi mislite da ste Hriscanin? Ili ste onaj artiljerac sa prezimenom Krstic?
To sto pricate o "pravoslavlju", "krsnim slavama", kakve to ima veze sa hriscanstvom? O kakvim "činima" govorite, da li vi verujete u veštice? Gospodine Jeremija, iz kog veka vi govorite?

Vidim da si ti zemoon ovde relativno nov, ostali odavno znaju, ja nisam ni artiljerac, a ni hrišćanin, jer dok je prorok Jeremija živeo i govorio, Isus Nazarećanin, kasnije nazvan Hrist, nije se ni rodio., a Sveti duh nije osenio njegovu majku devicu Mariju. Šire o tome pogledati 52.glavu Starog Zaveta: Knjiga proroka Jeremije.
Toliko što se nika tiče.
Jeremija Jeremija 20:16 11.04.2008

Re: Specifična težina

JJ Beba
Drugim rečima najveća pošast Evrope, Vatikan i papa su na njih bacili svoje čini, jer su dugo bili pod njihovim uticajem.

ih bre jeremija, bacili čini

Koristim pravo složenijeg kreativnog izražavanja, koje sam sam sebi dodelio kao i zvanje "dugogodišnji kreativni komentator VIP bloga b92" (napravio sam i vizitkartu i znaš kako me ljudi gledaju sa zavišću i divljenjem), ali siguran sam da me ti razumeš :)))
JJ Beba JJ Beba 20:47 11.04.2008

Re: Specifična težina

Koristim pravo složenijeg kreativnog izražavanja, koje sam sam sebi dodelio kao i zvanje "dugogodišnji kreativni komentator VIP bloga b92" (napravio sam i vizitkartu i znaš kako me ljudi gledaju sa zavišću i divljenjem), ali siguran sam da me ti razumeš :)))

naravno da razumem :)
čoveče vizitka ti donela divljenje?
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:22 11.04.2008

Re: Specifična težina

U očima srbijanskih Srba, Srbi prečani i nisu pravi Srbi.

onako napamet kažeš il ima neko ispitivanje o tome?
audrey audrey 21:23 11.04.2008

Re: Specifična težina

Nije samo o gradovima reč, već i o ljudima, odnosno Srbima. U očima srbijanskih Srba, Srbi prečani i nisu pravi Srbi.
Nekako su polovični, polukatolici.. jednom rečju nemaju istu specifičnu težinu.


A i crkve su im, božemeprosti, kao katoličke, sa tornjevima i realističkim freskama... Jes da na službi pevaju četvoroglasno i iz nota, ali nema nigde raškog stila, kupola, srednjeg veka... No, hvalabogu, i tome se zadnjih godina našlo leka i vratilo na pravi put...
JJ Beba JJ Beba 21:30 11.04.2008

Re: Specifična težina

... No, hvalabogu, i tome se zadnjih godina našlo leka i vratilo na pravi put...

nisu bogu mili?
zemoon zemoon 22:20 11.04.2008

Re: Specifična težina

Vratilo na pravi put - NAZAD U SREDNJI VEK.
Audrey, mislite li da ispravnost i snaga vere u Boga zavisi od arhitekture?
Ili od nacionalne pripadnosti? Evropa je visenacionalna zajednica. To je bila i Austo-Ugarska.
Hriscanstvo je kosmopolitsko, nije nacionalno. Dakle, to sto pricate o kupolama, tornjevima, raskom stilu, je primer nacionalzma, i tu lezi razlog za mrznju prema Zemunu, jer je on bio visenacionalan i evropski.
Jeremija Jeremija 22:22 11.04.2008

Re: Specifična težina

Exitus Letalis
U očima srbijanskih Srba, Srbi prečani i nisu pravi Srbi.

onako napamet kažeš il ima neko ispitivanje o tome?

Ništa na pamet.
"Ispitivanje" je sprovedeno od 1991. do 1997. godine na muškoj populaciji Srba prečana. Lovljeni su po bioskopima, diskaćima, gradskom saobraćaju, na ulici... i kao "dobrovoljci" odvoženi u razne erdute na šišanje i drilovanje, pa u rat da "brane svoj kućni prag" od komšija im Hrvata, Bošnjaka. Prva je tu razliku između Srba i Srba obznanila nekakva stranka Srba starodsedelaca sa svojim proglasima... pa nismo to sve valjda već zaboravili.
Zato sam rekao da specifična težina ovih i onih Srba nije ista, merena u litrama krvi ili broju glava.
JJ Beba JJ Beba 22:30 11.04.2008

Re: Specifična težina

A i crkve su im, božemeprosti, kao katoličke, sa tornjevima i realističkim freskama... Jes da na službi pevaju četvoroglasno i iz nota, ali nema nigde raškog stila, kupola, srednjeg veka... No, hvalabogu, i tome se zadnjih godina našlo leka i vratilo na pravi put...

kakve veze ima da li se peva četvoroglasno i što to nije na "pravom putu"? nadolazeće vreme dozvoljava mogućnost izbora, tako da se od religaija sudbine ide ka religijama izbora -ljudi će sami birati. ne može se preobraćivanjem ili prozelotizmom uticatina ljudske izbore.
blackbox blackbox 22:31 11.04.2008

Re: Specifična težina

Jeremija
JJBebo, pojednostavljeno:Nisu pravi pravoslavci, ne slave krsne slave po istim običajima, maltene unijati i sl. Drugim rečima najveća pošast Evrope, Vatikan i papa su na njih bacili svoje čini, jer su dugo bili pod njihovim uticajem.To je na pojavnoj, svesnoj strani viđenja srbijanskih Srba, na suštinskoj, da ne kažem podsvesnoj, srbijanski Srbi, ne mogu oprostiti pragreh Srbima prečanima, što su pobegli iz Srbije zajedno sa patrijarhom Arsenijem III, a njih ostavoli da robijaju.

Pa ne slave slavu ni Rusi ni Grci ni Bugari, jesu li oni pravoslavci?
A o tom posvesnom se može svašta nagađati, sa manje ili više zlobe, pa čak i do toga da li neko možda i zavidi prečanima ili ima podsvesnu sumnjnu to da su ,budući dugo pod Turcima bili nužno izloženi biološkom mešanju, što nacionalistima i nacionalnim čistuncima ne ide u prilog.
vucko vucko 23:27 11.04.2008

Re: Specifična težina

kakve veze ima da li se peva četvoroglasno i što to nije na "pravom putu"? nadolazeće vreme dozvoljava mogućnost izbora, tako da se od religaija sudbine ide ka religijama izbora -ljudi će sami birati. ne može se preobraćivanjem ili prozelotizmom uticatina ljudske izbore.

Čovek je odabrao Boga prema svom liku. Ušao u samoposlugu, došao do rafa sa bogovima - i odabrao kutiju na bazi slike...

JJ Beba JJ Beba 23:33 11.04.2008

Re: Specifična težina

vucko
kakve veze ima da li se peva četvoroglasno i što to nije na "pravom putu"? nadolazeće vreme dozvoljava mogućnost izbora, tako da se od religaija sudbine ide ka religijama izbora -ljudi će sami birati. ne može se preobraćivanjem ili prozelotizmom uticatina ljudske izbore.Čovek je odabrao Boga prema svom liku. Ušao u samoposlugu, došao do rafa sa bogovima - i odabrao kutiju na bazi slike...

jes vala.
izbor je veliki
:)
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:54 11.04.2008

Re: Specifična težina

Ispitivanje" je sprovedeno od 1991. do 1997. godine na muškoj populaciji Srba prečana.

što na muškoj populaciji? ko je vršio ispitivanje? ne razumem majkemi.
Lovljeni su po bioskopima, diskaćima, gradskom saobraćaju, na ulici... i kao "dobrovoljci" odvoženi u razne erdute na šišanje i drilovanje, pa u rat da "brane svoj kućni prag" od komšija im Hrvata, Bošnjaka

ko je lovljen?
pa lovljeni su svi oni koji nisu hteli dobrovoljno. i bežali i skrivali se.
naravno, najviše oni koji su poreklom iz hrvatske i bosne.
Prva je tu razliku između Srba i Srba obznanila nekakva stranka Srba starodsedelaca sa svojim proglasima...

jači su oni analitičari.
pa nismo to sve valjda već zaboravili.

nisam ništa zaboravila.
Zato sam rekao da specifična težina ovih i onih Srba nije ista, merena u litrama krvi ili broju glava.

ček malo, a užički korpus, novosadski korpus, gardijska brigada, 63. padobranska, 80. kragujevačka motorizovana brigada etc.
šta su oni tražili po hrvatskoj i bosni?
koji su oni srbi?
prečani?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:30 12.04.2008

Re: Specifična težina

Drugim rečima najveća pošast Evrope, Vatikan i papa su na njih bacili svoje čini, jer su dugo bili pod njihovim uticajem.


a o jevrejima (i evropi) je ovako govorio srpski svetac:

"Sva moderna gesla evropska sastavili su Jevreji koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i strajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam i sveopstu revoluciju, i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Jevreja, odnosno oca njihova - davola.".


a bogami lepo se izražavao o prostom zanatliji:

"Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem njemačkom vođi, Adolfu Hitleru, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda, uvidio da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nepouzdan mehanizam. I evo u 20. veku on je došao na ideju Sv. Save i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju... A nama je taj posao svršio Sv. Sava. Otuda je nacionalizam srpski kao stvarnost, najstariji u Evropi".

i sad kako ćemo mi u tu jevrejsku evropu?
i rašta ćemo?



Jeremija Jeremija 00:31 12.04.2008

Re: Specifična težina

Exitus Letalis


ko je lovljen?
pa lovljeni su svi oni koji nisu hteli dobrovoljno. i bežali i skrivali se.
naravno, najviše oni koji su poreklom iz hrvatske i bosne.

ček malo, a užički korpus, novosadski korpus, gardijska brigada, 63. padobranska, 80. kragujevačka motorizovana brigada etc.
šta su oni tražili po hrvatskoj i bosni?
koji su oni srbi?
prečani?

Nakon prvog od velikih zaokreta u politici S. Miloševića, a do 27.aprila 1992. godine, kada je formirana SRJ navedeni korpusi i brigade povukle su se prostora Hrvatske i Bosne. Do tada su lovljeni svi, a od tada pa do konačnog poraza Miloševićeve ratne politike, samo Srbi prečani muškog pola. Većina medija u službi režima Srbe iz Hrvatske i Bosne, je do tog dana slavila kao junake i borce koji se bore za svekoliko srpstvo, a od tog dana kao Srbe niže vrednosti, izdajnike i kukavice.
Dakle, ipak si ponešto zaboravila.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:41 12.04.2008

Re: Specifična težina

Nakon prvog od velikih zaokreta u politici S. Miloševića, a do 27.aprila 1992. godine, kada je formirana SRJ navedeni korpusi i brigade povukle su se prostora Hrvatske i Bosne. Do tada su lovljeni svi, a od tada pa do konačnog poraza Miloševićeve ratne politike, samo Srbi prečani muškog pola. Većina medija u službi režima Srbe iz Hrvatske i Bosne, je do tog dana slavila kao junake i borce koji se bore za svekoliko srpstvo, a od tog dana kao Srbe niže vrednosti, izdajnike i kukavice.
Dakle, ipak si ponešto zaboravila.

mora da se šališ.
ili si nešto pobrkao.
užički korpus je bio u mostaru.
malo udri po transkriptu icty. ima sve da ih nađeš.
evo na primer, ovaj delić, što je sad u radikalima.
bio u bosni i to mu se računa duplo u staž.
pa ovaj policijski genral stevanović, u kom svojstvu je on izveo holandski
bataljon iz srebrenice, ne 92, nego 95.?
kao prečanin? kao dobrovoljac? kao ko?
krstić 95. u srebrenici sa vojnom knjižicom srj vojske i gajbom u cvećari.
da ne nabrajam da nekom ne pripadne muka. čudo su ta lična svedočenja.
stanišić spašavao francuske vojnike kad su ih karadžićevi privezali za mostove, bandere, panjeve.
odakle je on?
odakle ulemek i ovak medić u bosni 95.?

inače za tvoju info sva jenea koja se povukla iz slovenije i hrvatske smestila se u bosnu.
e sad, dal je nekom prapradeda bio poreklom iz bosne, to baš nije utvrđivano.

audrey audrey 08:58 12.04.2008

Re: Specifična težina

Jesu, Bebo, grade se crkve svuda po prečanskoj zemlji, niču ko pečurke, i ni jedna izgledom ne liči na specifičan, autohtoni stil podneblja (vidi sliku u okviru bloga). I jako me zanima ko je u crkvi zadužen za propisivanje stila, i da li je barokni stil Srba u Ugarskoj zabranjen, obeležen kao loš, i kako je to teološki obrazloženo. Ne, ni jedna nova se ne gradi tako da se uklapa u arhitektonsku tradiciju područja. Mislim da će neki budući arheolozi, istražujući ostatke sakralne arhitekture, imati priličnu zbrku ispred sebe.
Jeremija Jeremija 09:51 12.04.2008

Re: Specifična težina

Exitus Letalis
Nakon prvog od velikih zaokreta u politici S. Miloševića, a do 27.aprila 1992. godine, kada je formirana SRJ navedeni korpusi i brigade povukle su se prostora Hrvatske i Bosne. Do tada su lovljeni svi, a od tada pa do konačnog poraza Miloševićeve ratne politike, samo Srbi prečani muškog pola. Većina medija u službi režima Srbe iz Hrvatske i Bosne, je do tog dana slavila kao junake i borce koji se bore za svekoliko srpstvo, a od tog dana kao Srbe niže vrednosti, izdajnike i kukavice.
Dakle, ipak si ponešto zaboravila.

mora da se šališ.
ili si nešto pobrkao.
užički korpus je bio u mostaru.
malo udri po transkriptu icty. ima sve da ih nađeš.
evo na primer, ovaj delić, što je sad u radikalima.
bio u bosni i to mu se računa duplo u staž.
pa ovaj policijski genral stevanović, u kom svojstvu je on izveo holandski
bataljon iz srebrenice, ne 92, nego 95.?
kao prečanin? kao dobrovoljac? kao ko?
krstić 95. u srebrenici sa vojnom knjižicom srj vojske i gajbom u cvećari.
da ne nabrajam da nekom ne pripadne muka. čudo su ta lična svedočenja.
stanišić spašavao francuske vojnike kad su ih karadžićevi privezali za mostove, bandere, panjeve.
odakle je on?
odakle ulemek i ovak medić u bosni 95.?

inače za tvoju info sva jenea koja se povukla iz slovenije i hrvatske smestila se u bosnu.
e sad, dal je nekom prapradeda bio poreklom iz bosne, to baš nije utvrđivano.


Zar ti ne vidiš razliku između ulemeka i ostalih legija, generala stevanovića, delića i njima sličnih ratnih profitera i nesretnih srba prečana koji su spasli goli život i ništa vuše i izbegli u srbiju?
Kad kažem da su samo srbi prečani lovljeni mislim na te jadne ljude iz zapadne slavonije, kninske krajine, like, banije, korduna ....
JJ Beba JJ Beba 13:17 12.04.2008

Re: Specifična težina

audrey
Jesu, Bebo, grade se crkve svuda po prečanskoj zemlji, niču ko pečurke, i ni jedna izgledom ne liči na specifičan, autohtoni stil podneblja (vidi sliku u okviru bloga). I jako me zanima ko je u crkvi zadužen za propisivanje stila, i da li je barokni stil Srba u Ugarskoj zabranjen, obeležen kao loš, i kako je to teološki obrazloženo. Ne, ni jedna nova se ne gradi tako da se uklapa u arhitektonsku tradiciju područja. Mislim da će neki budući arheolozi, istražujući ostatke sakralne arhitekture, imati priličnu zbrku ispred sebe.

kakve veze arhitektura ima sa verom? jel ti hoćeš da kažeš da bog neće biti milostiv prema vernicima koji utehu srca traže u crkvama "baroknog" stila? da postoji neki pravoslavni bog koji voli i čija blagost deluje samo na peravoslavne vernike u pravoslavnim crkvama?
mnogim vernicima crkva nije ni potrebna da bi se nad njenim oltarom pomolili ili sveću zapalili - srce je njihov oltar, a molitva dopire odkle god je upićena čistim srcem
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:28 12.04.2008

Re: Specifična težina

Zar ti ne vidiš razliku između ulemeka i ostalih legija, generala stevanovića, delića i njima sličnih ratnih profitera i nesretnih srba prečana koji su spasli goli život i ništa vuše i izbegli u srbiju?
Kad kažem da su samo srbi prečani lovljeni mislim na te jadne ljude iz zapadne slavonije, kninske krajine, like, banije, korduna ....

nisu bili sami tamo. ovi navedeni. sve sa vojskom.
o tim prisilno mobilisanim znam više od tebe, veruj mi jeremija.
bilo ih je oko 10.000.
pošto su izbeglice (oni koji su izbeglice, jer su "lovljeni" i oni koji su poreklom iz hrvatske i bosne), zakonom one tadašnje srj i međunarodnim konvencijama zaštićeni i nisu smeli da budu isporučeni, poslati, kako god, u državu/teritoriju sa koje su izbegli.
zdušno je pomgala policija (po naređenju vlasti tadašnje) iz srbije. angažovani su autobusi jata, laste, strele etc.
jedan je mobilisan na osnovu vozačke dozvole jer je kola registrovao u nevesinju da nešto bolje prođe.
inžinjer iz bg (poznajem ga) je odveden sa radnog mesta (40 godina živi u bg).
znam napamet stotine slučajeve.
fond za humanitarno pravo je za oko hiljadu njih vodio spor protiv srj. samo oni koji su hteli. velika većina nije. iz straha i raznih svojih razloga.
naravno, mnogi su i poginuli.
sve je to krivica ove države (ondašnje srj).
p.s. uzgred, da li će i oni glasati za sps i radikale koji su ih lovili i slali natrag na ratište?
da li su zaboravili ko ih je lovio i vraćao tamo?
Jeremija Jeremija 14:15 12.04.2008

Re: Specifična težina

Exitus Letalis, verujem ti i vidim da znaš.
Na početku se nismo najbolje razumeli zbog mog "kreativnog" izražavanja :)
Oni koji su "ulovljeni", prošli drilovanje kod Arkana u Erdutu, ratišta i koliko-toliko zdravi se vratili u Srbiju, mislim da neće glasati za SRS,SPS i DSS. Međutim, neki drugi prečani: profiteri, politikanti, neobrazovani i sugestibilni koji još uvek veruju u bajku o velikoj srbiji, da je kosovo naše etc, oni hoće. Nadam se da takvih nema mnogo. poz.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:01 12.04.2008

Re: Specifična težina

Jeremija
Exitus Letalis, verujem ti i vidim da znaš.
Na početku se nismo najbolje razumeli zbog mog "kreativnog" izražavanja :)
Oni koji su "ulovljeni", prošli drilovanje kod Arkana u Erdutu, ratišta i koliko-toliko zdravi se vratili u Srbiju, mislim da neće glasati za SRS,SPS i DSS. Međutim, neki drugi prečani: profiteri, politikanti, neobrazovani i sugestibilni koji još uvek veruju u bajku o velikoj srbiji, da je kosovo naše etc, oni hoće. Nadam se da takvih nema mnogo. poz.



ajde da i meni neko jednom prizna da nešto znam :))))
die hard die hard 22:13 12.04.2008

Re: Specifična težina

ajde da i meni neko jednom prizna da nešto znam :))))


E konacno se razumeste!Nisam znao kako da intervenisem, zvucali ste ko " gluvi telefoni ".Sad je OK :))
vucko vucko 22:23 12.04.2008

Re: Specifična težina

E konacno se razumeste!Nisam znao kako da intervenisem, zvucali ste ko " gluvi telefoni ".Sad je OK :))

Ma šta fali, veselo je bilo - svi na istim pozicijama, ali umal' se ne pomlatiše, dok nisu prepoznali jedni druge da ironišu :)
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:44 13.04.2008

Re: Specifična težina

Ma šta fali, veselo je bilo - svi na istim pozicijama, ali umal' se ne pomlatiše, dok nisu prepoznali jedni druge da ironišu :)

nemoj da me tumačiš, pls.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:49 13.04.2008

Re: Specifična težina

E konacno se razumeste!Nisam znao kako da intervenisem, zvucali ste ko " gluvi telefoni ".Sad je OK :))

fala što nisi intervenisao :)))
umem sama da izađem na kraj :))
ozbiljski.
mada ovo nije tema, ali stvar je mnogo složenija od ove podele na srbe prečane i srbe srbe ilikakoveć.
to jest kako je ko prošao od njih a bogami i kako su drugi prošli od njih.
ima se šta zameriti i jednim i drugim, nadam se da se slažemo.
al da ne trolujemo, biće dana...
Jeremija Jeremija 15:54 13.04.2008

Re: Specifična težina

Exitus Letalis
E konacno se razumeste!Nisam znao kako da intervenisem, zvucali ste ko " gluvi telefoni ".Sad je OK :))

fala što nisi intervenisao :)))
umem sama da izađem na kraj :))
ozbiljski.
mada ovo nije tema, ali stvar je mnogo složenija od ove podele na srbe prečane i srbe srbe ilikakoveć.
to jest kako je ko prošao od njih a bogami i kako su drugi prošli od njih.
ima se šta zameriti i jednim i drugim, nadam se da se slažemo.
al da ne trolujemo, biće dana...

Opet moram da te ispravim: nije na srbe srbe i srbe prečane, već na srbijanske srbe i srbe prečane :))))
a da je stvar mnogo složenija, jeste. Ali ovoga puta to je bila tema, bar kad je reč o srpsko-srpskim podelama.
Inače, moje je mišljenje da je osnovna podela međ srbima: na razumne i nerazumne srbe, da ne kažem na pametne i one druge, a takvih ima sa obe strane svih srpskih reka i planina.
Hemičarka Hemičarka 19:18 11.04.2008

Kad si vec spomenula...

Znam da ovo nije tema, ali mene pomenuti odnos prema liku i delu Dositeja Obradovica uzasno nervira i vredja. Mozda zato sto sam isla u skolu koja nosi njegovo ime i sto su nas oduvek ucili o njemu...
Jos se secam pesama koje je svake godine za Dan skole pevao skolski hor:

U spomen Dositeju zdruzimo pesme glas,
nek mu je slava i hvala u ime sviju nas.
Za slavu roda svog perom se borio
ljubav je narodu poklonio.

A na mojoj maturskoj fotografiji stoji sledeci Dositejev citat (ako se dobro secam):

"Nijedan narod niti je bio niti ce biti velik bez nauke i dobrodjetelji."
mariopan mariopan 19:42 11.04.2008

Re: Kad si vec spomenula...

Zar Dositej nije bio nas veliki prosvetitelj? Onda ja pojam nemam.
A znaci ja sam polusrb i polukatolik?
Pa ima razlike , mogu da se slozim da nije isti ovaj narod ali drugacije nije ni moglo da bude. Ovde su ljudi iz nuzde (jer je tako bolje) prihvatili neke obicaje iz drugih naroda i nije nam tako lose zbog toga , naprotiv.
Jedino se ne bih slozila da je patriota nesto kao nacionalista, mislim da nije. Nacionaliste nekako poistovecujem sa nacistima , zapravo oni toliko vole svoju naciju da moraju da mrze druge a Patriota voli svoju zemlju zajedno sa svim ljudima koji tu zive , voli svoj narod (srpski) ali se ne okrece protiv drugih jer su i drugi deo te zemlje koju voli. Patriota zeli svoju zemlju da vidi naprednu i bolju i ne preza od kritike , naprotiv , dok nacionalista svoju zemlju nikada ne kritikuje i svaku kritiku smatra za izdaju. Ovo je savim laicko misljenje , ne znam definiciju , ali za sebe mislim da sam patriota pa zato i kritikujem sta god vidim da ne valja u mojoj zemlji. Osecam veliku odgovornost da u toj zemlji svi ljudi sigurno i dobro zive sto se za nacionaliste ne moze reci.
Ne znam da li sam u parvu pa ne ulazim u raspravu oko toga , ja samo tako osecam i mislim.
JJ Beba JJ Beba 19:42 11.04.2008

Re: Kad si vec spomenula...

... mene pomenuti odnos prema liku i delu Dositeja Obradovica uzasno nervira i vredja...

da, dositej nosi evropsko prosvetiteljstvo, a to je "đavolska" rabota. Pravoslavno prosvetljenje je od boga i prava stvar za srbe, dok iz evrope stiže znanje, nauka koja prkosi bogu.....u pravu si, odvratno je to što rade sa Dositejom. našim crkvenim velikodostojnicima puna su usta samo ljudima koji zbacie civilno odelo i obku mantuju. Očito im smeta činjenica da je Dositej zbacio crkvenu aljinu i obuko lepo evropsko odelo....
blackbox blackbox 21:07 11.04.2008

Re: Kad si vec spomenula...

Evo malo o Dositeju:


"DOSITEJ se, kao “pravi Evropljanin” u ustaničkoj Srbiji do poslednjeg dana trudio da je što više približi Zapadu, koji je sve do prve Karađorđeve revolucije za tu vekovima od islama okupiranu zemlju imao podrugljiv naziva “kužna Turska”. I zato, ko god bi iz Beograda čamcem preko Save i Dunava prelazio u Austriju morao je po nekoliko nedelja da provede u zemunskom karantinu.
Decenijama živeći po evorpskim prestonicama, družeći se sa mnogim u svetu poznatim kulturnim stvaraocima kao “apostol slobodne misli” i pisac prve naše knjige o lepom ponašanju, po povratku u Srbiju mudrom Dositeju je veoma teško palo primitivno ponašanje nekih srpskih starešina, a grozio se i njihovih čestih krvavih sukoba kao i ružnih reči. Dok je Dositej tri godine radio u oslobođenoj Srbiji bez ikakve plate, sem što je imao besplatan stan i hranu, mogao je da sagleda u Beogradu koliko su najviše narodne starešine bile grabljive i sebične.
DIVEĆI se Karađorđu kao velikom vojskovođi, kojem je i svoju čuvenu ustaničku himnu posvetio, Dositej kao učen i pametan čovek odmah je shvatio da se on za razliku od uspešno vođene oslobodilačke borbe veoma teško snalazi u miru pred pitanjima unutrašnje, a još više spoljne politike. Osetio je da je po prirodi veoma nagao i pred Karađorđem, koji je zbog narodnih tužbi i rođenog brata Marinka obesio, često bio naivan i lakoveran prema onima, poput Mladena Milovanovića, čijoj se slatkorečivosti verovalo što mu se, kasnije, gorko osvetilo. A bilo mu je poznato da srpski vožd Karađorđe začas može da promeni raspoloženje, tako da bi tada opraštao naneto zlo čak i neprijatelju.
Podložan tuđim uticajima, Karađorđe je, ponekad, bio odveć naivan i poverljiv prema izvesnim podmuklim poslanicima velikih sila, koji bi, kasnije, o njemu podnosili najgore izveštaje, poput ruskog diplomate Rodofinikina. Po zapisima savremenika, Rodofinikin, rođeni intrigant, nije imao sluha ni razumevanja za slobodarsku borbu srpskog naroda. Slušajući ljutita Karađorđeva prebacivanja upućena Rodofinikinu, Dositej je sve činio u svojoj moći i dovitljivosti da ih primiri, pa čak i kada je taj ruski izaslanik zbog svoje zavereničke politike morao čamcem pobeći u Austriju.DOK je markiz Pauluči kritikovao Karađorđevo držanje ocenjujući ga kao “vlast jednog azijskog suverena”, Rodofinikin je, oslonjen na srpsku opoziciju, u izveštajima o srpskom voždu iznosio najgore mišljenje.Zbog nesuglasica, stalnih sumnjičenja i svađa srpskih starešina, Dositej je više puta dobronamerno ukazivao Karađorđu da je bolje da više boravi u svom beogradskom konaku nego topolskom, ali, znajući koliko su bliski, nije mogao protiv njihove zle kobi, predsednika Sovjeta Mladena Milovanovića, sve dok ga s tog položaja 1809. godine vožd nije smenio posle izgubljenih bitaka kod Čegra i u dolini Morave. Da bi se spasao od Karađorđevog gneva, u to vreme je pobegao u Austriju i zapovednik bećara Miloje Petrović, koji je na Karađorđev zahtev bio izručen i odmah pogubljen.
Za opomenu svim izdajnicima, tom prilikom je odsečena Milojeva glava bila na jednom tanjiru izložena “Beograđanima na ugled” ispred gradske crkve. Da li je tu strašnu scenu aprila 1810. godine video Dositej, nije nam poznato, jer je on za razliku od Vuka Karadžića, to izbegavao da stavi na hartiju. A kada bi mu neke starešine zamerale to što se ne opredeljuje na njihovu stranu očekujući da će perom veličati samo njihove zasluge, Dositej bi im odgovarao:
“Bolje je za vas da ja to ne pišem, jer vam najgori tuđinac ne bi mogao nalagati ono što bih ja, iznoseći čistu istinu.”
A ta istina bila bi, uvereni smo, veoma gorka za ondašnje srpske starešine poput poznatog Vukovog članka “Vrhovni upravni Sovjet i borba starešina oko vlasti”.
Možda ima neke sličnosti i sa današnjim događanjima i ponašanjem nekih u Srbiji?
G r o f G r o f 20:36 11.04.2008

Odgovorno tvrdim.

Bebo, dobar ti je blog. Odgovorno tvrdim.
JJ Beba JJ Beba 20:48 11.04.2008

Re: Odgovorno tvrdim.

Bebo, dobar ti je blog. Odgovorno tvrdim.

grofe, kad ti tvrdiš, nije šala
:))
Unfuckable Unfuckable 22:36 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

da je Munze ok
čim sam se jakaotakav rodio Tamo
uvek sam znao da ima neki catch.....
(opet dobar blog stoji SATIMA bez preporuke...ljoodee?)
JJ Beba JJ Beba 22:52 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

da je Munze ok
čim sam se jakaotakav rodio Tamo

pael smo rekli da je evropski
:))
Unfuckable Unfuckable 23:31 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

JJ Beba
da je Munze ok
čim sam se jakaotakav rodio Tamo
pael smo rekli da je evropski
:))


pa sad da se ne ložim....kad se snimim onako, glavopetno - više je to marsovski no evropski... : )))))

sviđa mi se što tućeš po slabim tačkama Kampanje
slabe tačke su mesta za potencijalni napredak, ako ima pameti
podpitanje ili predlog : oće l' biti secirana svaka ...?
JJ Beba JJ Beba 23:39 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

sviđa mi se što tućeš po slabim tačkama Kampanje
slabe tačke su mesta za potencijalni napredak, ako ima pameti
podpitanje ili predlog : oće l' biti secirana svaka ...?

pa trudiću se ak' navatam vremena
zemun pratim malo više jer je siroče. niko o njemu ne govori, nikoga se ne tiče, nije nikome na na pameti sem nama malima
JJ uvek sa marginom
.))
Unfuckable Unfuckable 23:46 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

JJ Beba
sviđa mi se što tućeš po slabim tačkama Kampanje
slabe tačke su mesta za potencijalni napredak, ako ima pameti
podpitanje ili predlog : oće l' biti secirana svaka ...?
pa trudiću se ak' navatam vremena
zemun pratim malo više jer je siroče. niko o njemu ne govori, nikoga se ne tiče, nije nikome na na pameti sem nama malima
JJ uvek sa marginom
.))


epicentar gađa periferno....odobravam
svaka velika bitka počinje jednim malim potezom
nije štos velike napraviti većim, nego nemoćne - moćnijim
( imati u vidu......)
pa trudiću se ak' navatam vremena

....... ; ))))))

( si vid'la ? kako graknem - o'ma preporuke...?)
Unfuckable The Morebitno Bitan
JJ Beba JJ Beba 23:48 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

nije štos velike napraviti većim, nego nemoćne - moćnijim

neće niko što može svako
:)
Unfuckable Unfuckable 23:57 11.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

JJ Beba
nije štos velike napraviti većim, nego nemoćne - moćnijim
neće niko što može svako
:)


što ne može niko..... može niko kranjčar ?
JJ Beba JJ Beba 00:17 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

može niko kranjčar ?

zar nije cico?
Unfuckable Unfuckable 00:22 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

JJ Beba
može niko kranjčar ?
zar nije cico?


cico je legenda
niko je "The Bad Copy", .... sin
JJ Beba JJ Beba 00:42 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

niko je "The Bad Copy", .... sin

bad company
:))
Unfuckable Unfuckable 00:52 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

ali, kompliment za svakoga ko se seća Cice Kranjčara The Suludog
: ))))))))))))))))))))))))))))
JJ Beba JJ Beba 00:53 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

ali, kompliment za svakoga ko se seća Cice Kranjčara The Suludog
: ))))))))))))))))))))))))))))

čoveče to je znak da moram da se resetujem
vala svašta pamtim
:))
Unfuckable Unfuckable 01:05 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

JJ Beba
ali, kompliment za svakoga ko se seća Cice Kranjčara The Suludog
: ))))))))))))))))))))))))))))
čoveče to je znak da moram da se resetujem
vala svašta pamtim
:))


"..prvi rAAAzred.."
snimio & shvatio
verovatno i rođendane drugara iz OŠ pamtiš.
ili redosled u dnevniku
liči mi ...na moju dijagnozu
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:40 12.04.2008

Re: Odgovorno tvrdim.

G r o f
Bebo, dobar ti je blog. Odgovorno tvrdim.


Grofe,

procitah samo na preskok i na brzaka ali dovoljno da ti se pridruzim: bas je super - balkanizacija na najvisem nivou. Deljenje i suprostavljane po svim mogucim i nemogucim osnovama: jedni delovi ISTOG grada u odnosu na druge, Srbi precani vs. Srbi Srbijanci, jedni obicaji vs. drugi... ko je za sta vise zasluzan, ko koga ne podnosi ... i zasto se razlikuju ...

Ali mislim da je tema tek naceta ... evo predlazem jos neke stavke za raspravu: Srbi "juznjaci" vs. Sumadinci, Macvani koji vise lice na Sremce vs. "istocnjaci" ... a oni u zapadnoj Srbiji koji govore jekavski su prica za sebe. A cini mi se i da bi se moralo konacno rascistiti i medju precanima: dodjosi vs. starosedeoci. Hm. mada su dodjosi totalno razliciti izmedju sebe: najnoviji, pa malo stariji, pa jos stariji ... pa najstariji(koje neki zovu i starosedeocima). A o cinjenici da svako selo ima svoje obicaje i razlicito (ne)slavi (sahranjuje itd ...) bi se danima moglo diskutovati ...

Pa kad se to sve zavrsi idemo u druge, susedne drzave i prelazimo i na druge jezike: bosanski, hrvatski, crnogorski ...

Bebice, ne kritikujem tebe ... nego nas

pozz

ps. razlike u mentalitetu, osecanjima i obicajima onih koji glasaju za razlicite partije sam zaboravio da pomenem
JJ Beba JJ Beba 16:26 12.04.2008

Re: Odgovorno tvrdim.

Bebice, ne kritikujem tebe ... nego nas

vaso, hani, znam. ti nikada ne bi kritikovao mene :)

iskrtikuj malo ove koji tvrde da je zemun pod austro - guraskom porobljeno nazadovao, da nije živeo u skladu sa tadašnjim vremenom...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:40 12.04.2008

Re: Odgovorno tvrdim.

Bebica
vaso, hani, znam. ti nikada ne bi kritikovao mene :)

iskrtikuj malo ove koji tvrde da je zemun pod austro - guraskom porobljeno nazadovao, da nije živeo u skladu sa tadašnjim vremenom...


Ma kazem ja: bebica a zna sve k'o matora:)))

Evo kritikujem javno sve koje ti mislis da treba iskritikovati ovako djuture ... iliti pausalno & generalno (eto sta mi radis ... prekrsih sva svoja pravila&prinicipe:))))


pozz

ps. Ah setih se jos jedne od najbitnijih podela: oni koji su bili pod Turskom vs. oni koji su bili pod Austorugarskom vs. oni pod Mlecima vs. oni koji su bili sami pod sobom
die hard die hard 22:23 12.04.2008

Re: Odgovorno & skromnokoiuvek tvrdim.

čoveče to je znak da moram da se resetujem
vala svašta pamtim
:))

UH, i ja se odma uplasim cim poznajem takve prastare informacije.A lepsi je nadimak Cico, bili tu i Mlnaric i mnogi.Bio dobar Dinamo iz te davne proslosti.Je l bese i Zajec Zeko?
Lale Gator Lale Gator 10:23 12.04.2008

Nuspojave: Okupacija u 2,6 izjava

Upomoć, kad će više taj jedanaesti maj – ima da pocrkamo od ovih progresivno narastajućih Udara Čiste Gluposti! Evo, sad se to Putujuće Predizborno Ludilo, bogme, dohvatilo i Zemuna, a na tu sam temu posebno osetljiv, pošto je Munze Konza jedan od dva grada na svetu u kojima imam nešto kao krov nad glavom. A oba su, ne baš slučajno, panonski, vojvođanski, podunavski gradovi, razbaškareni pod kulama na sremskim uzvisinama. I u oba, tjah, vladaju radikali. U jednom, doduše, biće da neće još dugo.

Elem, čto slučilos? Dragan Đilas, čovek koji bi širokom dijapazonu svojih aktivnosti rado pridružio i posao gradonačelnika Beograda (ma znate ga, to je onaj što za lepe pare "prodaje sekunde"; u moje vreme nije postojala takva profesija, nego si morao da imaš pravo, ozbiljno zanimanje – znate ono: pekar, lekar, apotekar... – i da se kvalitetno baviš nečim vidljivim, konkretnim i korisnim da bi te uvažavali; bilo je, doduše, onih što su prodavali cigle, ali njih niko nije baš shvatao ozbiljno) došetao onomad malo do Zemuna, pa se tu nešto zapričao, baš onako predizborno. I tako, reč po reč, reče Đilas da je Zemun još pre iha-haj godina – recimo, sto i pedeset – "bio deo Evrope", što u to vreme "nije bilo slučaj sa drugim delovima Beograda". Dočim danas Zemun, veli Đilas, baš nešto i nije u Evropi. A Beograd? Pa, ako dobro sledim tok Đilasovog iskaza, ni on baš nije u Evropi, ali nekako manje nije u Evropi od Zemuna, koji danas nekako skroz nije u Evropi. Ili tako nekako. Enivej, na tu su se njegovu izjavicu brže-bolje obrušile sve (u borbenoj formaciji: razvivši se u krelce) političko-medijske parapatriotske snage, no o njima ćemo nešto docnije. Hajde prvo da vidimo šta je to Dragan Đ. rekao, šta to zapravo znači, i zašto to uvek izaziva predvidljivo burne i ganutljivo plitke reakcije?

Najpre, fakat je da su Zemun i Beograd u vreme na koje Đilas ukazuje bili susedni gradovi u dve države: Beograd u Otomanskoj imperiji, posle u Kneževini Srbiji, a Zemun je bio pogranični, mahom ribarsko-zanatlijsko-paorski kontumac one muzilovske "kakanije", crno-žute monarhije, i njegove su prestonice bili Beč i Pešta. Je l’ bilo tako? Bilo je. Koliko dugo? Ma sitnica, par stoleća... Đilasova je izjava u tom smislu sasvim tačna: kao što je po merilima današnjeg sveta EU "mejnstrim Evropa", a ono što je izvan nje sumračna margina, tako je po merilima onog vremena Zemun bio deo teritorije jedne od ključnih evropskih država, one koja je stvarala i simbolizovala duh one famozne (kičerski divinizovane i prostački vređane) Mitteleurope. Oh, ta nema li u tom duhu i nečega malograđanskog (pfuuj...)? Ima, naravno; i malograđanština je jedan eminentno evropski izum... Dakle, i fašizam, kao njen neizbežni, degenerični proizvod? Jakako, baš kao i prometejski, plemeniti, delatno demokratski, ne-staljinski antifašizam! Kako god, fakat je da je Beograd tog vremena, i "turski" i "srpski", bio maloazijska kasabica, tek u najranijoj fazi svoje jevropske preobuke. To, da se razumemo, nije ništa "loše", kamoli strašno: to, recimo, znači da se u Beogradu i tada dobro, meraklijski, mezetilo i pilo... Sve je to užas i postida jedino u očima iskompleksiranih skorojevića. Zato je ukazivati na te istorijske činjenice – i njihove neizbežne reperkusije – sasvim u redu, sve dok se ne ode korak ili dva predaleko, ka nekoj formi potuljenog kulturrasizma. Bez obzira na stanovitu dozu laskanja i umiljavanja taštini tvrdokornih "zemunista", Đilas nije prešao tu crtu.

Šta ga je, međutim, dočekalo? Neumorni Qrir ga je razvukao kao Panta pitu, ali nije važan Qrir, važno je da su pruženu im priliku iskoristili likovi poput Aleksandra DSS Popovića i istoimenog Vučića, Đilasovih protivkandidata, te šarmantne Gordane Pop Lazić, predsednice opštine Zemun. Potreseni Popović zavapio je da bi "DS morao da zna da je pre 150 godina u Zemunu bila tuđinska, austrougarska vlast, i da je žalosno tvrditi da prisustvo tuđinske vlasti označava pripadnost Evropi"; zgranuti Vučić zamelodramatizovao je nad Đilasovim "elementarnim nepoznavanjem istine" (koje?!), a vidovita Pop L. blagoizvolela je ustvrditi da je D. Đ. "proglasivši austrougarsku okupaciju Zemuna evropskim dostignućem uvredio svakog građanina Zemuna". Čudno, muvao sam se juče po pijaci i okolini, prisluškivao ćoškarske diskutante, konsultovao goste moje omiljene kafane, ama nikog uvređenog ne sretoh, valjda sam baxuz... Jedino što nas je sve silno uvredilo je onaj oblak otrovnog dima iz Fitofarmacije, koju lepo vidim sa mog prozora, prozapadno okrenutog dušmanskoj Jevropi...

Ono što je naskočilo na Đilasa jedno je bedno, palanačko shvatanje "nacionalne države" kao nekakvog vanvremenog i nadistorijskog projekta koji za sve na svetu uspostavlja svoje, apsolutne i apsolutističke kriterijume, podjednako važeće za sva vremena. Na primeru Zemuna to izgleda ovako: taj se grad nalazi u Republici Srbiji, i to niko ozbiljan ne osporava; međutim, to što je on u nekim ranijim vekovima prebivao u jednoj nadnacionalnoj centralnoevropskoj državi ne znači da je bio "okupiran": to bi bila nebulozna retroaktivna primena sadašnjeg stanja na "parametre" jedne sasvim drugačije prošlosti. Evo, i moje rodno Skoplje nekada je bilo u srpskoj državi, hoće li to Pop Lazić, Pop Vučić i Pop Popović možda da mi kažu da je bilo "okupirano"?! Naravno da nije bilo, okupacija je nešto drugo – to je ono kad se herr Kriger dokotrlja na tenkovima... – a ovo je samo spor i dugotrajan istorijski proces pomeranja i (re)definisanja nacija i država. Ti ljudi, dakle, pričaju stvari beslovesne i besmislene, posve nedostojne intelektualaca. No, tako se ovde shvata učešće intelektualca u politici, naročito "patriotskoj": kao pristajanje na ozbiljno izgovaranje teksta koji intelektualcu ne dolikuje.
JJ Beba JJ Beba 12:42 12.04.2008

Re: Nuspojave: Okupacija u 2,6 izjava

lale, pa ja zbog Đilasa i Kurira napisala ovaj blog. Svi znaju kako je zemun izgledao za vreme austro - ugarske vladavine i da je bio u procvatu, za razliku od beograda u isto vreme. takođe je istina da je zemun pomogao beogradu da se izvadi iz otomanske kaljuge. ono što je meni u najmanju ruku čudno i što me je isprovociralo da napišem ovaj post je činjenica da su DS i koalicija brže bolje prestali da govore u evropskom zemunu. prestali kada im je patriotska kamarila očitala bukvicu u Kuriru i dala imput za dalje tretiranje ove teme : zemun je ustvari bio porobljen i nemoj šalom da se šalite da govorite o evropskom zemunu pre 150 godina. muka mi je više od te malkosti, te kilavosti te odvratne snishohodljivosti DSa, koji se useru čim radikali kažu buuuuu. kako misle da pobede o zemunu, ili bilo gde, ako se prepadnu od svega što im radikali serviraju? Umesto da biračkom telu lepo objasne kako radikali & comp nakaradno tumače istoriju kako ih sluđuju. DS se povlači, pada pod prvim pretanjamaa, i to me nogo nerviraa. mada me ne čudi,
Lale Gator Lale Gator 15:10 12.04.2008

Re: Nuspojave: Okupacija u 2,6 izjava

Ok, ja sam samo preneo kolumnu Teofila Pančića, koji iz ovu problematiku posmatra kroz >>palanački vs. prosvećeni duh<< prizmu.

A i kako da se deesovci ne prepadnu od radikala...



JJ Beba JJ Beba 15:36 12.04.2008

Re: Nuspojave: Okupacija u 2,6 izjava

sa svima njima treba ovako
Torpedo Torpedo 21:41 12.04.2008

Netacnosti, netacnosti...

Beograd treba da da pravo Batajnici, zemunskoj mesnoj zajednici od 50.000 stanovnika, naselju koje postoji dva i po veka, da postane opština, bez obzira na ishod predstoječih lokalnih i beogradskih izbora.
Ako se kampanja za lokalne (i repubiličke) izbore zasniva na osnovnom pitanju hocemo li u Evropu onda biračima treba govoriti da su Zemun i Beograd već tamo bili i da , ruku pod ruku, grade evropsku tradiciju već 2 veka./quote]

Batajnica nema 50 hiljada stanovnika nego za trecinu manje, 35-36 hiljada (pogledati na wikipedii ili RZS). Istine radi u Batajnici je onomad na izborima od DS-ovog omladinca izgubio i shef SRS, Vojislav Seselj. Takodje istine radi SRS-u su vecinu u ostinskoj skupstini dali prebezi iz Kariceve stranke i DSS-a. Isto tako je istina kada je bila povedena inicijativa za oduzimanje bivse zgrade suda SRS-u to stopirano iz Beograda, iz tadasnje republicke vlade (ZDJ i Zivkovic)- posle sukoba predstavnika suda i pristalica radikala iz tadasnjwe Vlade je stigla naredba da se obustavi prinudno iseljenje.

Autorki bloga ima vrlo usko gledanej na problem Zemuna (raikali, pa radikali...) jer je njeno poznavanje Zemuna povrsno...

Kad se prica o "evropskom" Zemunu nekada zaboravlja se cinjanica da je do I svetskog rata sastav stanovnistva u Zemunu bio nepovoljan po Srbe, vecinu intelektualnog sloja (advokata, lekara, apotekara, profesora, inzenjera) su cinili predstavnici drugih nacija KundK monarhije. U zemunskoj bolnici (inace najstarijoj na teritoriji Beograda) su lekari iskljucivo bili Svabe a pomocno medicinsko osoblje casne sestre, zatim vecinu industijalaca su cinili opet Svabe... veci deo jezgra Donjeg grada je izgradjen jos u XIX veku ili do 1914., naravno projektanti su bili iz KundK monarhije, recimo najpoznatiji deo Zemuna Kej je neposredno pred I svetski rat uradjen po nacrtima ing Horvata (on je zasluzan i za izgradnju Galovice), glavne trgovacke ulice Bezanijska i Gospodska su kompletno izgradjene takodje pod upravom KundK.

Propadanje Zemuna je pocelo posle 1918. nekadasnju vaznost kao granicni grad je izgubio i postao je deo glavnog grada (pre II svetskog rata cak nije ni imao svog gradonacelnika kao jedan od rejona glavnog grada), a posle II svetskog rata je dokosureno ono sto je ostalo od KundK.

Najveci problem Zemuna (koji autorka bloga vec drugi put preskace) se desio 1945-te, veliki % stanovnika Zemuna koji je davao evropsku notu ovom gradu je pobijen, isteran i iseljen. Ceo Franstal je bio naseljen Svabama, posle 1945-te nijedan nije ostao, ulice su dobile imena Krajiska, Hercegovacka... a "oslobodioci" iz tih krajeva su naselili te ulice. Takodje Donji grad u kojima su vece stambene zgrade i trgovine drzali Hrvati su iseljene od starih vlasnika i naseljene nekim novim stanarima doslim preko Save. Takodje Zemun je naseljen velikim brojem vojnih lica (kasarne, komanda RVO, stari aerodrom, kasnije novi u Batajnici, recna flotila...)... i od starog Zemuna su ostale samo zgrade. Eh, da... vojna lica poreklom iz drugoh nacija su spocetka '90-tih menjali stanove sa vojnim licima srpskog porekla a sa mestom stanovanja u Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji. I medju njima je ubedljivo najvise glasaca SPS-a a sada SRS-a.

Znaci, prica "odvojite Batajnicu" i eto nema nama vise radikala je poprilicno naivna.
JJ Beba JJ Beba 22:35 12.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

Najveci problem Zemuna (koji autorka bloga vec drugi put preskace) se desio 1945-te, veliki % stanovnika Zemuna koji je davao evropsku notu ovom gradu je pobijen, isteran i iseljen. Ceo Franstal je bio naseljen Svabama, posle 1945-te nijedan nije ostao, ulice su dobile imena Krajiska, Hercegovacka... a "oslobodioci" iz tih krajeva su naselili te ulice

o ovoj temi treba poseban post. Dotle čitaj - Miroslav Turudić "Zemun jedna uspomena"
Batajnica nema 50 hiljada stanovnika nego za trecinu manje, 35-36 hiljada (pogledati na wikipedii

to naravno nije tačno, a wikipedija nije pouzdan izvor. Naselje Batjnica je izbrisano iz statističkih knjiga i vodi se pod Zemun. Inače Batajnica sa Ugrinovcima i naseljem Busije ( formirali ga radikali i samo busije broji oko 4 000 stanovnika) plus veliki broj Roma koji tu stanuju i koji nigde nisu upisani i uknjiženi čini brojku od 50 000 duša. To su procene.

Inače stagnacija Zzemuna kreće sredinom 19. veka kada je Sbija postala kneževina. Dok je bio na granici sa Turskom Zemun je konstantno napredovao. padom turske zemun postaje obična austrougarska provincija.
takođe nije tačno da su u zemunu živele uglavnom švabe. Mnogo uglednih srba je bio u njemu - karamate, vasilije Vasiljević, vlasić, benko... zemun je bio multikulti sredina, takorekuć EU u malom :)) ne bih rekla da su samo švabe činile zemun evropskim gradom
Torpedo Torpedo 02:08 13.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

o ovoj temi treba poseban post. Dotle čitaj - Miroslav Turudić "Zemun jedna uspomena"

Sem saznanja iz Turudiceve knjige (u kojoj nema nicega novoga za nekoga ko zivi u ovom gradu) u mojoj porodici postoji jasno secanje na taj nekadasnji Zemun... bar u zadnje 4 generacije. I za razliku od Turudica svi smo rodjeni u Zemunu...

to naravno nije tačno, a wikipedija nije pouzdan izvor. Naselje Batjnica je izbrisano iz statističkih knjiga i vodi se pod Zemun. Inače Batajnica sa Ugrinovcima i naseljem Busije ( formirali ga radikali i samo busije broji oko 4 000 stanovnika) plus veliki broj Roma koji tu stanuju i koji nigde nisu upisani i uknjiženi čini brojku od 50 000 duša. To su procene.

Naravno da nije tacno kada kazem da po popisu iz 2002 (republicki zavod za statistiku) 4 mesne zajednice iz Batajnice imaju tacno 31,000 stanovnika (podatak koji mozete naci na wikipediji a uneli su ga ljudi koji zive i rade u tom mestu tj uneo ga je covek koji ), tacno je ono sto procenjuju raznorazni "strucnjaci", kakav smo mi narod, samo tracevi, procene ... Inace, Ugrinovci sa Batajnicom nemaju nikakve veze (sem saobracajne), to sremsko selo je starije i od Batajnice. Sem Ugrinovaca, Busija i Batajnice Zemun ima jos nekoliko naselja, Zemun Polje i 13.maj. Cela opstina ima 152 hiljade stanovnika a sam grad nesto preko 100 hiljada (tako da ni po tome Batajnica ne moze da ima 50 hiljada stanovnika). Uzgred, oni koji nigde nisu upisani pa po vama dopunjavaju cifru do 50 hiljada NE MOGU da glasaju jer statisticki i zakonski ne postoje... Eh, da, Roma sem "starosedelaca" (onih od pre 1990-te) u Batajnici i okolini nema, svi su tu vec odavno - uglavnom oko deponije- ali ih nema u vecem broju. Mnogo veci broj Roma je u Zemun Polju i samom Zemunu, na sancu na staroj pruzi i u ciganmali-kod starog buvljaka.


Inače stagnacija Zzemuna kreće sredinom 19. veka kada je Sbija postala kneževina. Dok je bio na granici sa Turskom Zemun je konstantno napredovao. padom turske zemun postaje obična austrougarska provincija.

Geostrateski Zemun jeste tad stagnirao ali privredno i kulturno je napredovao, vinarija Mozer (Navip) je nastala u drugoj polovini 19-tog veka, preteca Dahlie, preteca Zmaja, IGM Zemun, osnovana je stamparija, otvorena gimazija (koju je zavrsilo 3 generacije u mojoj porodici), trgovacka skola, izgradjeni su hoteli Centarl i Grand... sve to je nastalo od sredine 19-tog veka pa do I svetskog rata. Zemun je krajem tog istog veka dobio zeleznicku prugu i stanicu i tako ekstremno napredovao ( u svim pogledima), a to se desilo 1883-ce kad sa druge strane Save vise nije bilo otomanske imperije. Znaci jos jedna pogresan zakljucak od autorke bloga.


takođe nije tačno da su u zemunu živele uglavnom švabe. Mnogo uglednih srba je bio u njemu - karamate, vasilije Vasiljević, vlasić, benko... zemun je bio multikulti sredina, takorekuć EU u malom :)) ne bih rekla da su samo švabe činile zemun evropskim gradom

Nisam napisao da su u Zemunu zivele samo Svabe, napisao sam da su oni najvise doprineli razvoju Zemuna. Zemun jeste bio multikulturalna sredina ali su nekadasnjem izgledu i bogatstvu Zemuna najvise doprineli Moser, Gnus, Erenrajh, Binder, Polgar... uzgred, Karamate su Cincari, doseljeni u Zemun iz Makedonije a Benko je Jevrejin.

U svakom slucaju, lepo je sto se vi interesujete za Zemun, bas lepo... ali ipak ostavite Zemuncima da resavaju svoje probleme.
JJ Beba JJ Beba 02:11 13.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

U svakom slucaju, lepo je sto se vi interesujete za Zemun, bas lepo... ali ipak ostavite Zemuncima da resavaju svoje probleme

pa što to ne čine?
Torpedo Torpedo 03:17 13.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

pa što to ne čine?


Pola Zemuna se iselilo... od Aljaske pa do Beograda :p
Ozbiljno, kad pogledam moju osnovnu skolu i gimnaziju dodjem do zakljucka da se vise od 50-60% ljudi odselilo iz Zemuna, od 28-ro iz gimnazijskog odeljenja je 12 napolju, a dosta njih je otislo i na Novi Beograd ili cak preko reke, u stari deo Beograda... eto, i ja sam na "proputovanju" kroz Zemun.

U zgradi u kojoj sam odrastao od 10 porodica koje su tu bile pre 1990-te 4 su nove, u rodnom gradu se cesto osecam kao stranac... a to cesto cujem i od oca koji se u zivotu nije mrdao iz Zemuna.

Znaci, struktura stanovnistva u Zemunu je drasticno izmenjena, cesto se pitam da li u Zemunu sad zivi i 50% stanovnistva koje je tu rodjeno ili odraslo... i kako onda ocekivati da se oni bore za grad koji nisu ni poznavali, oni poznaju samo ovakav Zemun.
irvas irvas 04:23 13.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

Znaci, struktura stanovnistva u Zemunu je drasticno izmenjena, cesto se pitam da li u Zemunu sad zivi i 50% stanovnistva koje je tu rodjeno ili odraslo... i kako onda ocekivati da se oni bore za grad koji nisu ni poznavali, oni poznaju samo ovakav Zemun.

verovatno su se isto tako pitali 50-ih godina proslog veka: da li je posle '45-te ostalo barem 50% stanovnistva koje je tu ranije zivelo? u medjuvremenu su se rodili novi zemunci kojima zemun pripada bez obzira odakle su im roditelji. moze nama da bude zao sto nema vise starosedelaca u zemunu i beogradu ali od tog zaljenja stvarno nema nista posto je situacija nepovratno promenjena.

ko god je ziveo u zemunu 90-ih godina imao je prilike da vidi drasticnu promenu koja je usledila dolaskom radikala na vlast. drugim recima, ne moze se ozbiljno razgovarati o situaciji u zemunu a da se ne pomenu radikali.
Torpedo Torpedo 09:40 13.04.2008

Re: Netacnosti, netacnosti...

verovatno su se isto tako pitali 50-ih godina proslog veka: da li je posle '45-te ostalo barem 50% stanovnistva koje je tu ranije zivelo? u medjuvremenu su se rodili novi zemunci kojima zemun pripada bez obzira odakle su im roditelji. moze nama da bude zao sto nema vise starosedelaca u zemunu i beogradu ali od tog zaljenja stvarno nema nista posto je situacija nepovratno promenjena.


To sam gore i napisao, sastav stanovnistva je 1945-te drasticno izmenjen, proterani su i pobijeni prethodni stanovnici, nazivi ulica su promenjeni u Krajisku, Hercegovacku i naseljeni novim stanovnistvom iz tih krajeva... a isto tako centar Zemuna su okupirala vojna lica po principu bratstva i jedinstva. A slicno je bilo i posle I svetskog rata... znaci na svakih 30-40 godina u proslom stolecu Zemun je drasticno menjao demografsku sliku.

Istina je da Zemun pripada i tim novorodjenima ali pitanje je sta su njihovi roditelji uradili da Zemun bude evropski grad? Dok novorodjeni Zemunci poodrastu dodje novi rat, etnocid i genocid, dodju neki novi stanovnici i donesu svoje uticaje...

ko god je ziveo u zemunu 90-ih godina imao je prilike da vidi drasticnu promenu koja je usledila dolaskom radikala na vlast. drugim recima, ne moze se ozbiljno razgovarati o situaciji u zemunu a da se ne pomenu radikali.

Drasticne promene u Zemunu su nastupile jos pocetkom '90-tih, jos dok je V.Seselj 706-com samo prolazio iz Batajnice do Zelenog Venca, za vreme SPS-ovih gradonacelnika surcinca Davidovica i Seseljevog sugradjanina Ribara. Seselj je postao gradonacelnik 1996-te a do tad je Zemun vec postao onakav kakav je, sa promenjenim stanovnistvom (ratovi u Bosni i Hrvatskoj su vec bili zavrseni i stanovnistvo srpskog porekla iz tih republika vec iseljeno), zapusten, pun kartonskih tezgi, sa vec pokradenom zemljom (da, Altina je nastala jos tada na zemlji koja je oteta vlasnicima da bi nastao PKB), divljim objektima i po Gornjem i po Donjem gradu... u vreme radikala je to samo intezivirano i dovrseno. Cela dekada u 90-tim je mozda i najgora, ne mozda nego sigurno najgora...

Ljudi zaboravljaju da su radikali u Zemunu bili na vlasti samo 4 godine, da je zatim na vlast dosao DOS i da je katastrofalnom vladavinom (kradjama, podilazenjem narkobosovima i ratnim profiterima) izazvao revolt gradjana, zato su na sledecim izborima kaznjeni (mada je SRS u sadasnjem sazivu na vlasti uz pomoc Karicevaca i DSS-a)... ovo bi mogao da bude nauk ostatku Srbije. Doduse kad pogledas Novi Sad gde su radikali takodje na vlasti (slicna politicka slika od 2000-te naovamo) ispada da nisu svugde stetocine kao u Zemunu.
Torpedo Torpedo 21:49 12.04.2008

Na proslom

blogu nisam stigao da ostavim komentar povodom ideje da se Glavna ulica zatvori za saobracaj i pretvori u pesacku zonu... nije mi jasno da li se autorka sali ili totalno ne poznaje Zemun. Pretpostavljam da se njeno "poznavanje" Zemuna svodi na posetu Keju i okolnim restoranima. Zemun ima samo 2 (dve) ulice koje vode ka Sremu, Glavnu i Ugrinovacku, zatvoriti Glavnu kroz koju ide celokupna saobracajna veza sa svim onim sto je severno od Beograda bi bilo moguce samo ako bi se prekomponovao ceo Zemun (rusenje pola Donjeg grada)... neracionalno totalno.



JJ Beba JJ Beba 23:09 12.04.2008

Re: Na proslom

nije mi jasno da li se autorka sali ili totalno ne poznaje Zemun. Pretpostavljam da se njeno "poznavanje" Zemuna svodi na posetu Keju i okolnim restoranima.

skoro da si pogodio :)) al poznajem ga malo više. Rekla sam da nisam zemunka, već beograđanka, centrašica i za zemun se borim zato što se niko za njega ne bori , zato što su svi digli ruke od njega i predali ga radikalima na milost i nemilost kao i zato što su mi tamo najbolji prijatelji. Dovoljno
sve možeš da nađeš u Regionalnom prostornom palnu Beograda. U zemunu su bile održane brojne javne rasprave tim povodom. Recimo, 4. oktobra 2003. je održana tročasovna javna rasprava a pomenuti regionalni prostorni plan bio je 1. decembra 2003. na javnom uvidu
Torpedo Torpedo 02:13 13.04.2008

Re: Na proslom

Dovoljno
sve možeš da nađeš u Regionalnom prostornom palnu Beograda. U zemunu su bile održane brojne javne rasprave tim povodom. Recimo, 4. oktobra 2003. je održana tročasovna javna rasprava a pomenuti regionalni prostorni plan bio je 1. decembra 2003. na javnom uvidu

Koja je veza citiranog sa nasom pricom?
JJ Beba JJ Beba 12:49 13.04.2008

Re: Na proslom

Koja je veza citiranog sa nasom pricom?

radikali su svojom divljom gradnjom upropastili zemun i još 1998.god građani zemuna su javnim tribinama pokušali da ukažu na bezakonje u urbanizmu i arhitekturi. dometi tih tribina bili su skromni ali makar se čulo da postoje građani zemuna kojih se ta problematika tiče. pisali su peticije, podizali krivične prijave, tražili da se zaštiti staro jezgro grada. Nikada nije utvrđena odgovornost za izdavanje građevinskih dozvola u zaštićenom delu grada. Kako bi zemun mogao i kako treba da izgelda pisao je crtao, predlagao, dobijao nagrade arhitekta Branislav Jovin. On je osvojio prvu nagradu na opštinskom konkursu za uređenje Starog jezgra zemuna - izgradnja metro stanice kod Pinkija, pdizanje podzemnih garaža .. taj projekat obuhvatao je regulacioni plan područja centra zemuna i starog jezgra a sve je to urađeno prema kriterijumima regulacionih planova ebropskih gradova. tu se može videti kako je moguće zemun picnuti .
kada je urbanističko uređenje zemuna u pitanju, zemunci se pitaju zašto se tako važno pitanje diktira iz beograda

i stvarno mi nije jasno torpedo, zašto se ti kao stari zemunac buniš kada neko pokuša da skrene pažnju na probleme zemuna, makar i ne bio zemunac..
ako te kao nekog kao rođenog zemunca napredak zemuna ne zanima, zašto ti smeta svaki pokušaj da se zemun kao tema sktualizuje?
Torpedo Torpedo 10:39 14.04.2008

Re: Na proslom

i stvarno mi nije jasno torpedo, zašto se ti kao stari zemunac buniš kada neko pokuša da skrene pažnju na probleme zemuna, makar i ne bio zemunac..
ako te kao nekog kao rođenog zemunca napredak zemuna ne zanima, zašto ti smeta svaki pokušaj da se zemun kao tema sktualizuje?


kada je urbanističko uređenje zemuna u pitanju, zemunci se pitaju zašto se tako važno pitanje diktira iz beograda


Khhhmm... hajde da preskocimo male suprotnosti u razmisljanju u istom postu, bilo je isuvise rano za autorku a tad se jos ne razmislja jasno :p

Digao sam ja ruke od napretka Zemuna odavno, vise i ne zivim u njemu - posecujem ga kad idem kod roditelja ili na groblje) na ovom blogu sam probao to i da objasnim, jednostavno se sve svodi na to da u Zemun nista nije ulagano od II svet.rata, odnosno da je nesto malo vise ulagano samo u doba vodjenja Beograda od Branka Pesica ( uradjeno je pozoriste, Pinki, RK Beograd, sredjen Karadjordjev trg). Ljudi zive u teskoj zabludi kada za sve okrivljuju radikale - oni su cak i vise uradili za centar Zemuna nego iko 25 godina pre njih- Zemun je poceo da propada onog trenutka kada je Crvena armija usla u njega i predala ga ljudima koji su prvo pobili par stotina ljudi, proterali celu jednu naciju, oteli tudje zgrade, prodavnice, fabrike... sve je pocelo da propada kada je necija imovina postala nasa zajednicka a poznatao je kako se u Srbiji odnosi ka zajednickoj imovini. Od tad je Zemun poceo da se zapusta, postao je strokav, prljav...

Jovin (and Maletin) su ljudi koji su dosadili i bogu i ljudima, njihovi svetli trenutci su bili pre 35-40 godina a zadnje decenije su i ono malo kredibiliteta medju kolegama rasfuckali, metro-metro-nase resnje-urbanisticka mafija-etc...

Zasto mi "smeta svaki pokušaj da se zemun kao tema sktualizuje"? Smeta mi kad je tema Zemuna nametnuta samo zbog radikala (kao sto su i ovi blogovi), smeta mi kad je ta "paznja" neiskrena, smeta mi kad neko iznosi neistine o Zemunu, nelogicnosti, smeta mi kada moj grad bolje od mene "poznaju" ljudi koji su se kroz njega prosetali nekoliko puta...


PS. Bebo, da nisi ti nekim slucajem poreklom iz Bataje? Mislim, isuvise dobro je poznajes :p
JJ Beba JJ Beba 16:18 14.04.2008

Re: Na proslom

Khhhmm... hajde da preskocimo male suprotnosti u razmisljanju u istom postu, bilo je isuvise rano za autorku a tad se jos ne razmislja jasno :p

baš lepo što me tumačiš, to je ovde popularno.
Ljudi zive u teskoj zabludi kada za sve okrivljuju radikale - oni su cak i vise uradili za centar Zemuna nego iko 25 godina pre njih- Zemun je poceo da propada onog trenutka kada je Crvena armija usla u njega i predala ga ljudima koji su prvo pobili par stotina ljudi, proterali celu jednu naciju, oteli tudje zgrade, prodavnice, fabrike... sve je pocelo da propada kada je necija imovina postala nasa zajednicka a poznatao je kako se u Srbiji odnosi ka zajednickoj imovini. Od tad je Zemun poceo da se zapusta, postao je strokav, prljav...

i zato ga treba pustiti da crkne, pošto ti i ostali rođeni i iseljeni zemunci više u njemu ne živite.
PS. Bebo, da nisi ti nekim slucajem poreklom iz Bataje? Mislim, isuvise dobro je poznajes :p

nažalost nisam, beograđanka u svim kolenima, al zemun volim. Sve u vezi zemuna poznajem od ljudi koji mi pričaju, iz knjiga, novina, googla. ne moraš biti iz da bi bilo šta poznavao, zar ne?
Torpedo Torpedo 21:06 14.04.2008

Re: Na proslom

i zato ga treba pustiti da crkne, pošto ti i ostali rođeni i iseljeni zemunci više u njemu ne živite.


E dodjosmo do poente (koju Vracarac gore ispisa), pustimo onda Zemun onima koji sad zive u njemu, koji tako glasaju, koji tamo stvaraju i kojima je tamo sudeci po rezultatima zadnjih izbora OK pod radikalima... to i jeste srz demoktarije, zar ne? Mi nismo vise tamo i mozemo samo zaliti za nekim boljim vremenima (ona su za svaku generaciju smestena u razlicita vremena).

Sve u vezi zemuna poznajem od ljudi koji mi pričaju, iz knjiga, novina, googla. ne moraš biti iz da bi bilo šta poznavao, zar ne?


Pa ako i ti ljudi nisu pravi Zemunci (bar nije onaj koga si povodom njegove smrti spominjala na blogu), ako citas pogresne knjige o istoriji i duhu starog Zemuna (Turudija), pogotovo ako citas nasu stampu mozse biti u zabludi o proslosti i sadasnjosti Zemuna...

Evo par preporuka za upoznavanje Zemuna: vrsan poznavalac Zemuna je Branko Najhold, covek radi na zemunskom festivalu karikature a bavi se i publicistikom o starom Zemunu, treba iscitati ono sto on objavljuje. Isto tako dr.Vlatko Rukavina sjajno poznaje Zemun i njegovu istoriju, mala zamerka je sto svemu ipak daje nacionalisticku notu - njegove knjige su pune zanimljivih podataka i anegdota - inace on smatra da je Zemun kao grad propao 1945-te sa cim se i sam slazem. A za one koji imaju visak vremena i zelju da nesto saznaju dobro je rovarenje po bibliotekama, pre svega biblioteci gimnazije (tamo ima sjajnih antikvarnih knjiga i fotografija) a moze ponesto da se pronadje i u gradskoj biblioteci ( u "moje" vreme je imala ime Jovan Popovic). Moj nekadasnji profesor geografije iz gimnazije je bio takodje sjajan poznavalac Zemuna (ne samo Zemuna, celog Srema), sto profesionalno sto iz lokal patriotskih razloga - inace komsija bivseg beogradskog gradonacelnika Branka Pesica. Za njega su pricali da ima nameru da nesto objavi o Zemunu ali nisam siguran da je to ikad uradio.

U svakom slucaju hvala ti na blogu, malo sam istresao iz sebe ono sto mi u vezi Zemuna godinama lezi na dusi...
JJ Beba JJ Beba 21:23 14.04.2008

Re: Na proslom

Isto tako dr.Vlatko Rukavina sjajno poznaje Zemun i njegovu istoriju, mala zamerka je sto svemu ipak daje nacionalisticku notu -

malo veća zamerka

Branka poznajem. I Bojanu, naravno

zbog njih, i još nekih ljudi koje volim u zemunu i pokušavam da tu temu nametnem na blogu. zemun zaslužuje bolje; zaslužuje da makar bude tema. više od toga ja ne mogu.
ja ne mogu da se vratim u doba kada je počelo propadanje zemuna pa da nešto ispravim, ali mogu da učinim nešto sada i ovde.
žao mi je što se zemunci povlače, plaču nad propadanjem "svog grada" al ništa konkretno ne čine za njega
zemoon zemoon 21:27 14.04.2008

Re: Na proslom

Velika a ne mala zamerka V.Rukavini, zbog toga što se on bavi geografskim kartama, teritorijama, i nacionalnim razvrstavanjem Zemunaca pa čak i tako što prisvaja kako mu se dopadne... šteta, ima kod njega i zanimljivih anegdota, ali je njegovo političko opredeljenje bilo suviše jasno. Od toga su se i u Hrvatskoj okrenuli. On baš ide na ruku radikalima, to jest, i radikali su isto tako išli na ruku sa svojim govorom mržnje, četničkom kostimografijom, noževima u zubima itd. Rekao bih da je to ista bratija.
Lale Gator Lale Gator 00:22 13.04.2008

Katastarsko vođenje

Baj d vej, do pre nekoliko meseci (septembar, oktobar prošle godine da budem precizan) katastarska dokumentacija Novog Beograda nalazila se u Zemunu, Kej oslobođenja 29, kada su razdvojene i papirologija & deo osoblja premešteni su u Blok 70, u Jurija Gagarina neki broj. E sad, mene živo interesuje zašto se tek sad javila potreba da se opština sa 300k stanovnika otcepi i u tom smislu, zbog naglog buma NBg-a pretpostavljam i u suštini pokušavam da nađem neki smisao u ovoj činjenici, al ne ide mi...

Molim džoker, pomoć bloggera...
Torpedo Torpedo 03:05 13.04.2008

I

jedan podatak o "orijentalnom" Zemunu, neprestano 198 godina su Turci vladali ovim gradom...
zemoon zemoon 20:41 13.04.2008

Re: I

Zao mi je sto sam bio odsutan kad je bilo najzanimljivije. Imponuje poznavanje Zemuna koje pokazuju obe strane. Nije mi jasno samo cemu potreba da se "torpeduje" zasto nema dobre namere da se pronalaze putevi iz corsokaka u kojem se Zemun nalazi. Cinjenice o promenjenoj demografskoj strukturi Zemuna nisu dokaz da je opravdano dizanje ruku od Zemuna. Nije uopste bitno ko je rodjen u Zemunu. Takve kriterije uspostavljaju samo neki stari Zemunci, koje bih ja radije nazvao "gnjilim zemuncima". Nema nista od lamentovanja za prosloscu, ona moze samo biti od pomoci za uspostavljanje nekakvih kriterijuma. A na to ce pristati gradjani Zemuna, bez obzira ko je kad u Zemun doselio. Poznajem i mnoge iz poslednjeg talasa koji vec imaju razvijen "lokal patriotski "osecaj. Ovde treba da bude rec o necem drugom. Rec je o tome da Beograd neshvatljivo ignorise Zemun iako on moze biti upravo njegov ukras, i ponos. Beogradu je Zemun neophodan ako zeli da bude evropski i svetski grad zbog toga sto ima sacuvano staro gradsko jezgro sa reprezentativnim primercima arhitekture. Zemun je za Beograd jedna vrsta Sent Andreje. Ali, Beograd je na to slep. Moja teza je da je ubijanje Zemuna samoubistvo Beograda. A to nisu zasluzili pre svega gradjani Zemuna, a naravno ni Beograda. Sramota je da beogradjani i dalje prema Zemunu imaju odbojnost i to upravo zbog njegove evropske istorije. A radikalima to bas leglo jer su oni zamislili da ce od Zemuna napraviti bastion nacionalisticke desnice... Svima se vise dopada da Zemun pominju u kontekstu "Zemunskog klana", Austro -Ugarske ili cak NDH, a svi zmure na to da je Zemun uz jos nekoliko gradova u Vojvodini tokom XIX veka bio od presudnog znacaja za izgradnju evropske Srbije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana