Nauka| Reč i slika| Sport| Zdravlje| Životni stil

Gas maske za glup izgled i ništa više

jedi-knight RSS / 30.06.2017. u 15:53

 

do-elevation-masks-workout-header-v2-960x540.jpg

Fitnes industrija ne miruje.

Namećući potrebu za teškim fizičkim radom koji se, često, eufemistički naziva treningom, ide sve dalje i dalje u proizvodnji različitih pomagala koji proizvode efekat povećanog opterećenja, što je za većinu laika siguran znak da su na dobrom putu ostvarenja cilja kako god ga definisali: skidanje masnih naslaga, uvećanje mišićne mase, izraženija mišićna topografija, trčanje maratona... 

Svedoci smo fantastične kreativnosti u iznalaženju načina za maltretiranje sopstvenog tela, bilo da je reč o tonama podignutog tereta ili ispunjavanju nekakvih dnevnih zadataka, đipanja sa  "kengur" čizmama, vešanja o plafon na bandži gume i ko zna čega sve ne.

Da se razumemo, sportstki trening je, po definiciji, stres koji bi trebalo da izazove promene na telu ili u organizmu. Taj stres se može iskazati kroz povećanje opterećenja, koje opet može biti definisano na različite načine, ali se najčešće iskazuje kroz povećanje obima treninga ( radim više nego uobičajeno ) ili intenziteta ( radim intenzivnije, jače...). 

Povećanje opterećenja je neophodan uslov da bi se izazvale pozitivne promene na organizmu. Ali povećanje opterećenja je samo po sebi  rizik po zdravlje ukoliko se sprovodi nekontrolisano ili neadekvatno.

Kao što je i lek otrov ukoliko se ne primenjuje na propisan način.

Samo što loš način vežbanja sporo deluje, ali kada počne da deluje, obično povratka nema. Jednom narušen integritet tela, često ostavlja trajne posledice.

Hajdemo malo o novom "gedžetu" koji se sve više i više koristi, bez pravih saznanja o efektima, odnosno o svesti o tome ima li smisla koristiti ga. Da li je reč o revolucionarnoj napravi ili o još jednom bulšitu koji hipnotisana gomila rado koristi jer misli da je korisna, a izgleda tako kul.

Neko se, naime, dosetio da će, ukoliko ograniči disanje, odnosno zapreminu udahnutog vazduha, promene na organizmu biti takve da pozitivno utiču na povećanje izdržljivosti.

Logično.

Ako povećamo efikasnost disanja, ako povećamo zapreminu udahnutog vazduha, bićemo radno efikasniji, šta god radili.

Tako su i nastale ove maske koje nazivaju Altitude training masks ili Elevation training masks i model treninga koji se najčešće naziva Respiratory Resistance Training ili Hypoxic training. Ideja je da se ograničenjem disajnih puteva poveća snaga mišića udisača, te zapremina udahnutog vazduha, odnosno respiratornog volumena uopšte. 

Prvi ih je predstavio jedan muzičar, basista grupe Tower of Power i osnivač BLACO laboratorije, Viktor Konte. Usput je malo robijao zbog razvoja i distribucije različitih stimulativnih sredstava koje koriste bilderi za uvećanje mišićne mase...

 

Ali ono što je logično, nije uvek i istinito.

To je inače moja omiljena rečenica kada razgovaram sa mnogim kolegama i sportistima, jer je vrlo lako poverovati da je unapređenje efikasnosti kretanja najsloženijeg biosistema u prirodi trivijalna stvar koju svako zna i da je metod "hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka" dovoljno pouzdan i daje očekivane rezultate.

Daje, naravno, posebno ukoliko ste godinama koristili samo kažiprste za kuckanje po tastaturi i desni palac za daljinski upravljač. Ali za takve primerke svaka aktivnost daje rezultate. 

 

Da se vratimo na temu "gas maski", omiljenog rekvizita "JNA generacije", jer ovo nije ništa drugo nego malo bolje dizajnirana gas maska, koja, doduše, ne pročišćava vazduh već samo guši njenog nosioca. Zovu ih, dakle, running masks, ali i altitude masks, jer se veruje da daju efekte visinskog treninga.

Istina je da niti daje efekat visinskog treninga, niti povećava izdržljivost. Na visinama jeste vazduh malo drugačijeg sastava i osobina, ali tako što ima manje kiseonika i atmosferski pritisak je niži. Reakcija organizma na većim nadmorskim visinama je dublje disanje, tj povećanje respiratornog volumena, te povećanje pritiska u arterijama pluća, pa samim tim i povećan priliv krvi, kao i određenje promene u samom sastavu krvi. 

Maska proizvodi samo dublje disanje i glup izgled.

 

No da li je zapremina udahnutog vazduha ograničavajući faktor?

Jeste kod ronioca na dah, ali da li je i kod trkača?

 

Nekoliko rečenica o energogenezi, odnosno stvaranju energije za mišićni rad, sa akcentom na takozvani aerobni sistem, odnosno mehanizam gde se ATP, jedino gorivo koje mišići prepoznaju kao gorivo, stvara, između ostalog i uz pomoć vazduha koji udišemo.

Udahnuti vazduh, odnosno onih dvadesetak posto kiseonika iz njega, se u plućima vezuje za krv koju srce izbaci u krvotok dalje do aktivnih mišića. Pluća imaju mnogo veći kapacitet nego srce. Srce je, dakle, u stanju da veže samo jedan procenat kiseonika iz udahnutog vazduha. Taj procenat ili ta zapremina se zove Maksimalna potrošnja kiseonika ili VO2max. To je najznačajniji funkcionalni parametar, ključan za izdržljivost trkača, biciklista, plivača... To je sposobnost krvi da veže kiseonik i da ga transportuje do aktivnih mišića. Ukoliko je ta sposobnost mala, možemo da udišemo kao mlazni motor, nema efekta.

Da probam jednostavnijim rečnikom; imamo previše robe ( vazduha ), a premalo kamiona ( hemoglobina na primer ). Roba koja se ne utovari ne ostaje usladištena, već se vraća odakle je i došla - u atmosferu.

Hoćemo li rešiti problem tako što ćemo dopremiti još više robe? 

Pa maske upravo proizvode taj efekat. Poboljšava parametre disanja bez uticaja na ono najvažnije; transport kiseonika.

Nije to jedini problem. Kiseonik se transportuje kroz krvotok, a do mišića stiže kroz kapilarnu mrežu. Kod neadekvatno treniranih sportista, može se desiti da imamo i "robu" i "kamione", ali nemamo puteve - krvne sudove. Postoje trenažni metodi koji više ili manje efikasno učestvuju u povećanju kapilarne mreže, ali ne po celom telu, nego tamo gde je potrebno, tj gde je trenažno usmerenje najveće.

Prosečan programer ima izuzetno razgranatu kapilarnu mrežu od laktova do nokata, prosečan trkač bi trebalo da ima u nekim drugim delovima tela. Maska će tu pomoći koliko i kačket, samo što kačket štiti od sunca, a maska izgleda glupo i guši.

Postoje, naravno, brojni radovi koji potvrđuju da Respiratory Resistance Training, kako se obično nazivaju aktivnosti sa ovakvim maskama, poboljšava parametre disanja, ali ne i VO2max, ali se često ne publikuju jer urednici znaju da ignorišu studije gde se pojavljuju negativni rezultati. Da zanemarimo taj publication bias jer postoje i oni drugi radovi, koji dokazuju da su maske efikasne u svemu, čak i u muvanju riba, ali samo kod određene populacije akrepa. Ovakve radove odlikuje uticaj naručioca, obično kompanije koja proizvodi maske i sumnjiva metodologija istraživanja i interpretacije. 

Da ponovim, ako uzmete uzorak prosečnih "fikusa" i date im da rade bilo šta tokom nekog vremenskog perioda, poboljšaće sve moguće parametre nosili ili ne nosili masku.

Ali suština sportskog treninga je da se, uz što manje utrošene energije i sa uz što manji rizik po zdravlje, postigne željeni efekat.

Ove maske stvarno daju određene pozitivne efekte na disajne parametre, ali jedini efekat na prosečnom rekreativcu je, uz rizik od infarta, glup izgled.

A, složićete se, može se izgledati glupo i bez nje. 

 



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 16:06 30.06.2017

Znaš šta me interesuje:

Biciklisti, na primer, imaju dosta problema sa šuljevima i mikrokrvarenjima koja smanjuju koncentraciju hemoglobina u krvi. Kako oni rešavaju gore navedeni problem "prehrane" mišića?
jedi-knight jedi-knight 16:15 30.06.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Ne znam.
O tom problemu biciklista baš ništa ne znam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:12 30.06.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

princi
Biciklisti, na primer, imaju dosta problema sa šuljevima i mikrokrvarenjima koja smanjuju koncentraciju hemoglobina u krvi. Kako oni rešavaju gore navedeni problem "prehrane" mišića?


Ja mislim da uglavnom gledaju da izaberu sedište koje im odgovara, da preduprede te probleme. Ne, bez zezanja, tu ima cela nauka, ono, odeš u radnju, pa ti sa onim gel-kalupom izmere razmak između ove dve koske na kojima se sedi, i prema tome ti odrede tačno kakvo sedište ti paše. Ni preusko ni preširoko ne valja, a sedište koje je optimalno ima kontakt samo sa te dve koske, i to u onom delu gde ne prolaze nikakve vene, sve ostalo - lebdi, i "provetrava" se.

Sad su ti sva bolja sedišta ovakva:



A da ne pominjem i to da bajkeri ustvari i ne sede na sedištima, manjeviše uopšte.

narcis narcis 21:28 30.06.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

između ove dve koske na kojima se sedi,

stručan naziv - sedne kosti, bez zezanja, i kod jahača se insistira na tome da se pravilno sedi u sedlu na te dve kosti, čak jahači skidaju gaće posle treninga i gledaju gde se nalaze krvave mrlje da bi videli da li pravilno sede u sedlu. a ona rupa na sicu je zbog prostate, eno dole 41 piše o tome oa da ne ponavljam. sve je tačno reko.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:11 01.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

narcis
između ove dve koske na kojima se sedi,

stručan naziv - sedne kosti, bez zezanja, i kod jahača se insistira na tome da se pravilno sedi u sedlu na te dve kosti, čak jahači skidaju gaće posle treninga i gledaju gde se nalaze krvave mrlje da bi videli da li pravilno sede u sedlu. a ona rupa na sicu je zbog prostate, eno dole 41 piše o tome oa da ne ponavljam. sve je tačno reko.


Nema tu veze prostata, ona uopšte nije blizu površine, nego upravo meko tkivo između ovih sednih kostiju: mišići, tetive, nervi pre svega, i krvni sudovi. Btw, i žene imaju isti problem, i one koriste ista ovakva sedišta (a i nemaju prostatu, ako nisi znao ).

Inače, nevezano preterano sa temom, fitovanje bajseva za čoveka (ne za nas zamlate i rekreativce, nego za trkače) je ozbiljan zanat. Sad sam gledao ovde kod mene na faksu, ima sportska klinika gde dolaze sportisti, i tamo rade bike fitting, traje oko dva i po sata, a cijena je prava sitnica, $350. A imaju u neki opasan lab, džedaj bi pao u nesvest od sreće, gde valjda mere sve te neke performanse na biciklistima, izgleda otprilike kao kontrolna soba iz Zvedanih ratova, kamere, stroboskopi, laseri, munje, gomile mernih instriumenata, analizatora ovog i onog, iznenađujuće high-tech.
emsiemsi emsiemsi 08:13 02.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic
narcis
između ove dve koske na kojima se sedi,

stručan naziv - sedne kosti, bez zezanja, i kod jahača se insistira na tome da se pravilno sedi u sedlu na te dve kosti, čak jahači skidaju gaće posle treninga i gledaju gde se nalaze krvave mrlje da bi videli da li pravilno sede u sedlu. a ona rupa na sicu je zbog prostate, eno dole 41 piše o tome oa da ne ponavljam. sve je tačno reko.


Nema tu veze prostata, ona uopšte nije blizu površine, nego upravo meko tkivo između ovih sednih kostiju: mišići, tetive, nervi pre svega, i krvni sudovi. Btw, i žene imaju isti problem, i one koriste ista ovakva sedišta (a i nemaju prostatu, ako nisi znao ).

Inače, nevezano preterano sa temom, fitovanje bajseva za čoveka (ne za nas zamlate i rekreativce, nego za trkače) je ozbiljan zanat. Sad sam gledao ovde kod mene na faksu, ima sportska klinika gde dolaze sportisti, i tamo rade bike fitting, traje oko dva i po sata, a cijena je prava sitnica, $350. A imaju u neki opasan lab, džedaj bi pao u nesvest od sreće, gde valjda mere sve te neke performanse na biciklistima, izgleda otprilike kao kontrolna soba iz Zvedanih ratova, kamere, stroboskopi, laseri, munje, gomile mernih instriumenata, analizatora ovog i onog, iznenađujuće high-tech.

Опсена простоте !
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:03 02.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Re: Znaš šta me interesuje:
srdjan.pajic
narcis
između ove dve koske na kojima se sedi,

stručan naziv - sedne kosti, bez zezanja, i kod jahača se insistira na tome da se pravilno sedi u sedlu na te dve kosti, čak jahači skidaju gaće posle treninga i gledaju gde se nalaze krvave mrlje da bi videli da li pravilno sede u sedlu. a ona rupa na sicu je zbog prostate, eno dole 41 piše o tome oa da ne ponavljam. sve je tačno reko.


Nema tu veze prostata, ona uopšte nije blizu površine, nego upravo meko tkivo između ovih sednih kostiju: mišići, tetive, nervi pre svega, i krvni sudovi. Btw, i žene imaju isti problem, i one koriste ista ovakva sedišta (a i nemaju prostatu, ako nisi znao ).

Inače, nevezano preterano sa temom, fitovanje bajseva za čoveka (ne za nas zamlate i rekreativce, nego za trkače) je ozbiljan zanat. Sad sam gledao ovde kod mene na faksu, ima sportska klinika gde dolaze sportisti, i tamo rade bike fitting, traje oko dva i po sata, a cijena je prava sitnica, $350. A imaju u neki opasan lab, džedaj bi pao u nesvest od sreće, gde valjda mere sve te neke performanse na biciklistima, izgleda otprilike kao kontrolna soba iz Zvedanih ratova, kamere, stroboskopi, laseri, munje, gomile mernih instriumenata, analizatora ovog i onog, iznenađujuće high-tech.

Опсена простоте !

A posle mirišu paradajz!
I breskve, eeej!!!
narcis narcis 11:24 02.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Nema tu veze prostata, ona

pa dobro ako ti kažeš, doktori i stručnjaci kažu drugačije, mislim to da bicikliste upravo tu sjebe sedište. mislim nije mi cilj da ti kontiram samo više verujem doktorima iz navike. a to da je ozbiljan zanat , slažem se .
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:33 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

A posle mirišu paradajz!
I breskve, eeej!!!


E, ni ja nisam znao kakva je to nauka dok nisam video lab. A inače sam se povredio prošle godine, jer sam podesio sedište na bajsu na pogrešnu visinu. Neko mi je jednom davno rekao kako se to radi, pogrešno, i ja sam tako vozio dosta godina. I prošle godine sam cele radio nekakve interval-treninge (spremao se za Snežanu i blogija da mi dođu ovde u goste, pa da odbiciklamo zajedno koju stotinu milja, duž Continental Divide-a ). I onda. u decembru, na trenažeru, onom na koji namestiš svoj bicikliš i teraš dok napolju veju snegovi, zaradio sam nekakav tear na tetivi (hamstring nešto nešto), za koji je hirurg ladno optužio pogrešno odabrano i podešeno sedište na bicikli, to je ustvari prvo što me je pitao kad je ustanovio povredu. Taj hirurg je inače zaposlen u ovom centru koji sam pomenuo, što je zapravo deo medicinskog fakulteta na našem univerzitetu, i on sam je ozbiljan biciklista, i profa.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:34 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

narcis
Nema tu veze prostata, ona

pa dobro ako ti kažeš, doktori i stručnjaci kažu drugačije, mislim to da bicikliste upravo tu sjebe sedište. mislim nije mi cilj da ti kontiram samo više verujem doktorima iz navike. a to da je ozbiljan zanat , slažem se .


Ma nisam ni ja nikakav stručnjak, nego sam tako pročitao. A da si nekad išao kod lekara da ti, da prostiš, pregleda prostatu, znao bi dobro gde se ona nalazi.
jedi-knight jedi-knight 03:07 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

E, ni ja nisam znao kakva je to nauka dok nisam video lab.


Pricam ja nauka, a oni deadlifts dok ti krv ne krene na usi.
To sto je tebi dok ustanovio i nije bilo toliko tesko jer se tetive i smemimembranosusa i semitendinosusa ( spadaju u hamstring grupu ) kace, preko tetiva, za sedalnu kost sa jedne strane i tibiu ( najvecu kost potkolenice ) sa druge. Dok sedis, ti misici su prenapregnuti ( overstretched-jbg, neke termine ne umem da prevedem ), posebno ako je prenizak polozaj sica. Vremenom, dodje do povrede - naravno, usled loseg polozaja.
Nemam pojma o biciklizmu, ali znam kako funkcionise telo u razlicitim polozajima, pa sam zato prokomentarisao.
Da, voleo bih da vidim LAB

docsumann docsumann 05:25 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Pricam ja nauka, a oni deadlifts dok ti krv ne krene na usi.


Roki je pobijedio Draga, da se ne zaboravi






srdjan.pajic srdjan.pajic 06:08 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

docsumann
Pricam ja nauka, a oni deadlifts dok ti krv ne krene na usi.


Roki je pobijedio Draga, da se ne zaboravi









Bije roki, al bije i drago (kovačević). Vas dvojica ste, bre, ko muž i žena, posle tries i kusur godina braka!

Nije to neka velika drama bila, jer je tear mali, bolelo je onako, srednje jako, nekoliko nedelja i prestalo. Ma, šta da se radi, dva meseca fizikalne terapije, uz dry needling, kod jedne dosta zgodne MILF-ovke, i sad polako nazad na bajs, pa da vidimo.

docsumann docsumann 07:38 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Vas dvojica ste, bre, ko muž i žena, posle tries i kusur godina braka!


ne, mi smo kao zamorac i knjiški moljac.

i sad on meni kaže da to moje sjebano rame nije dovoljno velik broj uzoraka. pa nemam ja 300 ramena k'o Šiva

zezam se, džedaja i myself se mnogo bolje kapiramo nego što to na blogu izgleda.
jedi-knight jedi-knight 09:16 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

zezam se, džedaja i myself se mnogo bolje kapiramo nego što to na blogu izgleda.


Potpuno tačno
emsiemsi emsiemsi 10:02 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic
docsumann
Pricam ja nauka, a oni deadlifts dok ti krv ne krene na usi.


Roki je pobijedio Draga, da se ne zaboravi









Bije roki, al bije i drago (kovačević). Vas dvojica ste, bre, ko muž i žena, posle tries i kusur godina braka!

Nije to neka velika drama bila, jer je tear mali, bolelo je onako, srednje jako, nekoliko nedelja i prestalo. Ma, šta da se radi, dva meseca fizikalne terapije, uz dry needling, kod jedne dosta zgodne MILF-ovke, i sad polako nazad na bajs, pa da vidimo.


Може ли нешто детаљније !
maksa83 maksa83 10:27 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

E, ni ja nisam znao kakva je to nauka dok nisam video lab. A inače sam se povredio prošle godine, jer sam podesio sedište na bajsu na pogrešnu visinu.

Brate, oko mene ljudi (programeri) isteraju trijatlone i piče neoštećeni kroz borove na nizbrdicama na Kopu sa sedišetem podešenim u nelaboratorijskim uslovima, a jedan kolega baš tu iz tvog Buldera se sa sve tako laboratorijski podešenim sedištem razlupao tako da je 3 meseca proveo u krevetu sa onim šinama i polugama.
Milan Novković Milan Novković 10:41 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

maksa83
E, ni ja nisam znao kakva je to nauka dok nisam video lab. A inače sam se povredio prošle godine, jer sam podesio sedište na bajsu na pogrešnu visinu.

Brate, oko mene ljudi (programeri) isteraju trijatlone i piče neoštećeni kroz borove na nizbrdicama na Kopu sa sedišetem podešenim u nelaboratorijskim uslovima, a jedan kolega baš tu iz tvog Buldera se sa sve tako laboratorijski podešenim sedištem razlupao tako da je 3 meseca proveo u krevetu sa onim šinama i polugama.

Aha, sasmo te ufatili, ne radite unit&integration testing metodološki, nego nako, odoka
maksa83 maksa83 10:48 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Aha, sasmo te ufatili, ne radite unit&integration testing metodološki, nego nako, odoka

Sedneš, staviš nogu na pedalu, spustiš pedalu u najniži položaj. Noga na njoj treba da je prava ali tako da ipak ima kontakt sa pedalom. Mehanika okretanja tj. raspored sila na nogama se donekle menja u zavisnosti od toga da li koristiš one "zakačaljke" za pedalu, ali visina treba da bude ista. Ako si to uradio tako pa se sjebao sigurno se nisi sjebao zato što ti neko nije prethodno laserski merio sa preciznošću od 1 mikrona udaljenost levog guza od pete.
jedi-knight jedi-knight 10:50 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Brate, oko mene ljudi (programeri) isteraju trijatlone i piče neoštećeni kroz borove na nizbrdicama na Kopu sa sedišetem podešenim u nelaboratorijskim uslovima, a jedan kolega baš tu iz tvog Buldera se sa sve tako laboratorijski podešenim sedištem razlupao tako da je 3 meseca proveo u krevetu sa onim šinama i polugama.


I ti si na osnovu toga izvukao opsti zakljucak kako se treba lisiti naucnih dostignuca jer se jedan razbio, a gomila programera ( verovatno si aludirao na sumnjive fizicke sposobnosti, sto je jos jedna predrasuda ) pici po brdima bezbedno i bez toga. Logicno, zar ne?
Nego, jel ti programeri voze automobile ili jasu konje? Mislim, znam jednog sto se slupao ozbiljno...
maksa83 maksa83 10:54 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

I ti si na osnovu toga izvukao opsti zakljucak kako se treba lisiti naucnih dostignuca

Od autora tvog kalibra ne bih očekivao ovakvo Straw Man istrčavanje, no očevidno svako ume da iznenadi.

jedi-knight jedi-knight 10:57 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Re: Znaš šta me interesuje:
I ti si na osnovu toga izvukao opsti zakljucak kako se treba lisiti naucnih dostignuca

Od autora tvog kalibra ne bih očekivao ovakvo Straw Man istrčavanje, no očevidno svako ume da iznenadi.


Desi se svakome. Drago mi je da sam pogresio

EDIT> Utisak mi je bio da si stavio pod sumnju metod za podesavanje sedista u pomenutom labu. Ne znamo o kakvom je metodu rec, da li je u pitanju samo podesavanje visine ili mozda jos nekih drugih parametara itd.
maksa83 maksa83 13:02 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Ne znamo o kakvom je metodu rec, da li je u pitanju samo podesavanje visine

Pa piše tamo baš "visina", majkamustara.

Mimo toga, sedište na biciklu ima 2 stepena slobode - gore-dole uz osu tj. šipku i neko malo napred-nazad, ne više od +/- 5cm. Ovo drugo koriguje bicikl u odnosu na tvoju konstituciju, npr. ako je tvoja sedna visina na samoj granici optimalne veličine rama za tvoju konstituciju - tj. nije skroz jasno da li je za tebe L ili M ram odabranog proizvođača, a ti si uzeo M, pa onda možeš da mrdneš sedište da to nešto malo kompenziješ.

E sad da je nekome pukla tetiva zato što mu to nisu podešavali 2 sata u laboratoriji ... drag mi je moj drug Paja sa svim njegovim tetivama, dragi su mi i gedžeti, ali draga mi je i istina...

Ono što drastično menja stvari je da li si prikopčan na pedale ili nisi pošto ako nisi opterećenje je naizmenično raspoređeno na jednu pa na drugu nogu, svaka uvek radi sama. Ako jesi prikopčan onda drugom vučeš dok jednom guraš.

Ako postoji rupa u gornjem rezonovanju ja bih voleo da mi se na nju ukaže bez mistifikacija. Bez ironije.
emsiemsi emsiemsi 13:05 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Milan Novković
maksa83
E, ni ja nisam znao kakva je to nauka dok nisam video lab. A inače sam se povredio prošle godine, jer sam podesio sedište na bajsu na pogrešnu visinu.

Brate, oko mene ljudi (programeri) isteraju trijatlone i piče neoštećeni kroz borove na nizbrdicama na Kopu sa sedišetem podešenim u nelaboratorijskim uslovima, a jedan kolega baš tu iz tvog Buldera se sa sve tako laboratorijski podešenim sedištem razlupao tako da je 3 meseca proveo u krevetu sa onim šinama i polugama.

Aha, sasmo te ufatili, ne radite unit&integration testing metodološki, nego nako, odoka

Можда (и) јесу радили поменуте тестове, но, можда нису радили regression testing када промене бициклистичке панталоне.
Milan Novković Milan Novković 13:29 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

maksa83
Ne znamo o kakvom je metodu rec, da li je u pitanju samo podesavanje visine

Pa piše tamo baš "visina", majkamustara.

Mimo toga, sedište na biciklu ima 2 stepena slobode - gore-dole uz osu tj. šipku i neko malo napred-nazad, ne više od +/- 5cm. Ovo drugo koriguje bicikl u odnosu na tvoju konstituciju, npr. ako je tvoja sedna visina na samoj granici optimalne veličine rama za tvoju konstituciju - tj. nije skroz jasno da li je za tebe L ili M ram odabranog proizvođača, a ti si uzeo M, pa onda možeš da mrdneš sedište da to nešto malo kompenziješ.

E sad da je nekome pukla tetiva zato što mu to nisu podešavali 2 sata u laboratoriji ... drag mi je moj drug Paja sa svim njegovim tetivama, dragi su mi i gedžeti, ali draga mi je i istina...

Ono što drastično menja stvari je da li si prikopčan na pedale ili nisi pošto ako nisi opterećenje je naizmenično raspoređeno na jednu pa na drugu nogu, svaka uvek radi sama. Ako jesi prikopčan onda drugom vučeš dok jednom guraš.

Ako postoji rupa u gornjem rezonovanju ja bih voleo da mi se na nju ukaže bez mistifikacija. Bez ironije.

Rupa ili ne, dok se Paja zeza, ali ti znaš koliko je Laki nervozan (Alse) kada je testiranje u pitanju. Još ako mu se neka hobotnica zalepi za glavu ... (ko nije video Alseovu fotku sa hobotnicom na glavi ili pada u nesvest dok gleda Aliena, ili ne zna baš sve razlike između devojčica i dečaka
maksa83 maksa83 13:37 03.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Još ako mu se neka hobotnica zalepi za glavu ... (ko nije video Alseovu fotku sa hobotnicom na glavi ili pada u nesvest dok gleda Aliena, ili ne zna baš sve razlike između devojčica i dečaka

Slika da se objavi!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:45 04.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

maksa83



Ih, bre, makso, šta si ti ovde smućkao, morao sam ponovo sopstveni komentar da pročitam, mada sam bio ubeđen da je bilo jasno iz prve.

Ne, bre, laseri, stroboskopi, munje, analizatori, se odnosilo na merenje i optimizovanje performansi biciklista, ono, položaj tela, pokreti, itd, ne za podešavanje visine prokletog sedišta. A ovo štelovanje što traje par sati nije samo sedište, nego ko(n)plet lepinja, to jest sve na bajsu: ram, točkovi, volan, lula, sedište, pedale. I to ne rade za nas amaterčine, nego su im mušterije ovi neki ozbiljni rejseri koji se trkaju za lovu, mada može i čovek sa ulice tu da dođe i ostavi dolare ako baš hoće.

A tetivu sam, po doktoru, sjebao pre svega zahvaljujući sedištu, i to je ono što zovu "repeatative stress injury". Ovo kako si ti opisao podešavanje visine ima inheretnu nejasnoću - kad ispružiš nogu i staviš je na pedalu, meni su objašnjavali da u donjem položaju stopalo treba onim svojim delom ispod koga su klipseri da leži na pedali i da noga treba da bude praktično ispravljena u položaju kad prolazi kroz maksimum. Međutim, kako mi je ovaj doca objasnio, zapravo treba da staviš petu na pedalu i da ti onda u donjem položaju noga bude skroz ispravljena. I pri tome ti treba pomagač, da gleda da su ti karlica-kukovi horizontalni. To je razlika od nekoliko cm u visini sedišta, i ako voziš bajs tu i tamo, stvarno nema veze. Ali ja sam se prošle godine baš ozbijlno bacio na posao, sve po planu i programu. I jebi ga, negde u tom poslu crče tetiva.

Pazi, uopšte nije nemoguće da je to bilo načeto i ranije, tijekom mog uzbudljivog života. Ili da je prosto genetika takva da mi je to slaba tačka, đavo će ga znati. I da je onda ovaj problem sa pogrešno postavljenim sedištem samo pogoršao stanje stvari. Ali činjenica je da je počelo da me boli posle jednog od treninga na bicikli, i to da je lekar, još pre nego što je video MRI snimak, samo na osnovu pipanja i opisa, odma pretpostavio da mi je sedište na pogrešnoj visini, i nešto oko oblika sedišta je gnjavio, i to valjda ima neke veze sa mestom povrede. Ovo sa visinom se pokazalo kao tačno, i sad mi je sic skoro 3 ili 4 cm niži nego što je bio mnogo godina unazad.


emsiemsi emsiemsi 06:44 05.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic
maksa83



Ih, bre, makso, šta si ti ovde smućkao, morao sam ponovo sopstveni komentar da pročitam, mada sam bio ubeđen da je bilo jasno iz prve.

Ne, bre, laseri, stroboskopi, munje, analizatori, se odnosilo na merenje i optimizovanje performansi biciklista, ono, položaj tela, pokreti, itd, ne za podešavanje visine prokletog sedišta. A ovo štelovanje što traje par sati nije samo sedište, nego ko(n)plet lepinja, to jest sve na bajsu: ram, točkovi, volan, lula, sedište, pedale. I to ne rade za nas amaterčine, nego su im mušterije ovi neki ozbiljni rejseri koji se trkaju za lovu, mada može i čovek sa ulice tu da dođe i ostavi dolare ako baš hoće.

A tetivu sam, po doktoru, sjebao pre svega zahvaljujući sedištu, i to je ono što zovu "repeatative stress injury". Ovo kako si ti opisao podešavanje visine ima inheretnu nejasnoću - kad ispružiš nogu i staviš je na pedalu, meni su objašnjavali da u donjem položaju stopalo treba onim svojim delom ispod koga su klipseri da leži na pedali i da noga treba da bude praktično ispravljena u položaju kad prolazi kroz maksimum. Međutim, kako mi je ovaj doca objasnio, zapravo treba da staviš petu na pedalu i da ti onda u donjem položaju noga bude skroz ispravljena. I pri tome ti treba pomagač, da gleda da su ti karlica-kukovi horizontalni. To je razlika od nekoliko cm u visini sedišta, i ako voziš bajs tu i tamo, stvarno nema veze. Ali ja sam se prošle godine baš ozbijlno bacio na posao, sve po planu i programu. I jebi ga, negde u tom poslu crče tetiva.

Pazi, uopšte nije nemoguće da je to bilo načeto i ranije, tijekom mog uzbudljivog života. Ili da je prosto genetika takva da mi je to slaba tačka, đavo će ga znati. I da je onda ovaj problem sa pogrešno postavljenim sedištem samo pogoršao stanje stvari. Ali činjenica je da je počelo da me boli posle jednog od treninga na bicikli, i to da je lekar, još pre nego što je video MRI snimak, samo na osnovu pipanja i opisa, odma pretpostavio da mi je sedište na pogrešnoj visini, i nešto oko oblika sedišta je gnjavio, i to valjda ima neke veze sa mestom povrede. Ovo sa visinom se pokazalo kao tačno, i sad mi je sic skoro 3 ili 4 cm niži nego što je bio mnogo godina unazad.



И шта кажеш --- тај лекар је случајно сувласник те лабораторије или (само) њихов хонорарни сарадник !? Или сам ја нешто криво укапирао ?
Свеједно --- лепо, док год има оваца за шишање, биће и вуне.
kalaf kalaf 16:33 05.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic
A ovo štelovanje što traje par sati nije samo sedište, nego ko(n)plet lepinja, to jest sve na bajsu: ram, točkovi, volan, lula, sedište, pedale. I to ne rade za nas amaterčine, nego su im mušterije ovi neki ozbiljni rejseri koji se trkaju za lovu, mada može i čovek sa ulice tu da dođe i ostavi dolare ako baš hoće.

Pajke posto se malko razumem u tematiku, pre bih mogao da se slozim sa Maksom.
Naime taj svemirski lab po onome sto kazes radi najobicniji bike tuning, ali koristeci skupu opremu kao opravdanje za uzimanje debelih para na osnovu "tehnologije". Da banalizujem recimo centriras trap kod auta i sad mozes da koristis ogledala i sijalice, a mozes i lasere, razlika u performansama ce biti zanemarljiva za sve prakticne primene, al ce zato razlika u ceni biti nebo i zemlja.
Slicno i kod tuniranja bajsa. Znaci iskusnom tjuneru je dovoljan i obican metar i uglomer da ti podesi pravu poziciju, sediste, stem, ugao guvernala, pedale, al sve to pod uslovom da sam ram nije previse mali ili veliki ili pod cudnim uglom.
Ostalo je tehnicko tuniranje bajsa da se minimizuje otpori.
Tuniranjem se mogu popraviti peformanse i do 20% pogotovu kod rekreativaca, ali u praksi kod iskusnih vozaca to je maks 5-10%.
S druge strane ako je road biking u pitanju uz podesavanje je mnogo bolja investicija najjeftiniji aero-bike nego neki preskupi full karbonski klasicni.

Ono sto je dodatno interesantno recimo da se bajsovi voze takmicarski vek i po , i za sve to vreme je vazilo ono sto uze i tvrdje gume to bolje performanse da bi tek pre koju godinu (ej u pitanju je druga decenija 21. veka!!!) ljudi shvatili da je energija izgubljena na trenje kotrljanja zenemarljiva u odnosu na energiju izgubljenu u absorbovanju neravnina na kolovozu pa komforniji bajs trazi mnogo manje energije za isti predjeni put od super tvrdog. Tako da su 25mm siroke gume postale standard (mnogi idu i na 28mm, sto znaci disk kocnice ali to je vec neka druga tema), a pritisak pao ispod 6 bara (iliti za vas preko bare operisane od SI jedinica ispod 90psi :)).
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:32 05.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Pajke posto se malko razumem u tematiku, pre bih mogao da se slozim sa Maksom.
Naime taj svemirski lab po onome sto kazes radi najobicniji bike tuning, ali koristeci skupu opremu kao opravdanje za uzimanje debelih para na osnovu "tehnologije"


Dobro, to je više bio čarlijev stav nego maksin, koji isto nije pažljivo čitao napisano, ali nema veze.

Tuniranjem se mogu popraviti peformanse i do 20% pogotovu kod rekreativaca, ali u praksi kod iskusnih vozaca to je maks 5-10%.



Čekaj, odgovori mi na ova tri pitanja:

1. Kolika je razlika u performansama između profi trkača koji zauzme prvo i onog koji zauzme neko od sledećih mesta, evo neka bude i poslednje?

2. Kako ćeš da izmeriš toliku razliku u performansama, i ustanoviš odakle ona tačno dolazi, da bi onda znao šta da popraviš i poboljšavaš?

3. Pošto si rekao da se razumeš pomalo, objasni mi šta je to Motion Monitor/Opti-Track 3D bilateral motion capture, i zašto to rade vrhunski trkači u ovom centru? Ja pretpostavljam da ne dolaze tu jer ne znaju šta će sa viškom para.

I da ponovim, pošto vidim da vam izmiče: pomenuti centar NE SLUŽI da se tamo šalju naivčine rekreativci da im za sve pare nameste sic. Služi da se u njemu mere i optimiziju performanse trkača i prilagođava trening. U to spada i bike fitting. I centar radi punom parom, pošto ovde ima puno profi bajkera, koji dolaze u Bolder da žive i treniraju. Ni ja tamo nisam otišao da mi nameste sedište, namestio sam ga sam, kad mi je doca, koji tu radi, rekao gde je zajeb u mojim merenjima i kako je to doprinelo povredi koju sam zaradio. Valjda je sad jasnije.


kalaf kalaf 18:10 06.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic
Čekaj, odgovori mi na ova tri pitanja:

1. Kolika je razlika u performansama između profi trkača koji zauzme prvo i onog koji zauzme neko od sledećih mesta, evo neka bude i poslednje?

2. Kako ćeš da izmeriš toliku razliku u performansama, i ustanoviš odakle ona tačno dolazi, da bi onda znao šta da popraviš i poboljšavaš?

3. Pošto si rekao da se razumeš pomalo, objasni mi šta je to Motion Monitor/Opti-Track 3D bilateral motion capture, i zašto to rade vrhunski trkači u ovom centru? Ja pretpostavljam da ne dolaze tu jer ne znaju šta će sa viškom para.

I da ponovim, pošto vidim da vam izmiče: pomenuti centar NE SLUŽI da se tamo šalju naivčine rekreativci da im za sve pare nameste sic. Služi da se u njemu mere i optimiziju performanse trkača i prilagođava trening. U to spada i bike fitting. I centar radi punom parom, pošto ovde ima puno profi bajkera, koji dolaze u Bolder da žive i treniraju. Ni ja tamo nisam otišao da mi nameste sedište, namestio sam ga sam, kad mi je doca, koji tu radi, rekao gde je zajeb u mojim merenjima i kako je to doprinelo povredi koju sam zaradio. Valjda je sad jasnije.

1. Velika, za plasman je dovoljno onih cuvenih 4-5-6% iza pobednika u slucaju jako sporih etapa, sto je u praksi vise nego dovoljno. Ako je prvi jako brz il iako je u pitanju voznja na hronometar za plasman je dovoljno biti u 25% od najbrzeg.
2. Ima dosta lab metoda i prakticnih metoda. Lab metode obicno ne rade tako dobro u praksi.
3. Opet da ponovim razlika u performansama izmedju podesavanja sa tom Motion Monitor/Opti-Track 3D bilateral motion capture tehnologijom i podesavanja od strane iskusnog bike tuner-a tesko da moze da bude vise od 1%. To je nesto sto moze da ima uticaj samo u voznji na hronometar i kod top-level triatlonaca. U dugackim i napornim trkama (Tur, Giro, Vuelta, etc.) daleko je bitniji komfor vozaca od toga da se iscedi apsolutni maksimum performansi.
Profi bajker je malko slobodna interpretacija rekao bih. Verujem da je procenat tih "profi bajkera" sto posecuju taj lab koji je makar ucestvovao na Tour de France-u, il ne mora to, nek bude cak i Tour of California zanemarljiv.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:22 06.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

kalaf

1. Velika, za plasman je dovoljno onih cuvenih 4-5-6% iza pobednika u slucaju jako sporih etapa, sto je u praksi vise nego dovoljno. Ako je prvi jako brz il iako je u pitanju voznja na hronometar za plasman je dovoljno biti u 25% od najbrzeg.
2. Ima dosta lab metoda i prakticnih metoda. Lab metode obicno ne rade tako dobro u praksi.
3. Opet da ponovim razlika u performansama izmedju podesavanja sa tom Motion Monitor/Opti-Track 3D bilateral motion capture tehnologijom i podesavanja od strane iskusnog bike tuner-a tesko da moze da bude vise od 1%. To je nesto sto moze da ima uticaj samo u voznji na hronometar i kod top-level triatlonaca. U dugackim i napornim trkama (Tur, Giro, Vuelta, etc.) daleko je bitniji komfor vozaca od toga da se iscedi apsolutni maksimum performansi.
Profi bajker je malko slobodna interpretacija rekao bih. Verujem da je procenat tih "profi bajkera" sto posecuju taj lab koji je makar ucestvovao na Tour de France-u, il ne mora to, nek bude cak i Tour of California zanemarljiv.


Aha, dobro, a na osnovu čega ovo tvrdiš? Imao si prilike da probaš oba pristupa, bilo kao vrhunski takmičar ili trener (daj neku referencu, da bih znao da li mogu da ti verujem na reč), ili si pročitao radove u ozbiljnim naučnim publikacijama koji su analizirali razlike između odokatvnih i ovih high-tech pristupa i došli do zaključka da sve to nema veze, dovoljni su šubler i iskustvo (daj link, da i ja to pogledam)?

Vidi, ja sam totalan amater (mada sam se kao i ovi maksini programeri sa posla spuštao niz Krčmara, daunhil metodom, doduše dosta davno, i isto ništa nisam slomio, ni na kasetnu bombu naleteo ), ali mi je nepojmljivo da bi neko uložio lepe pare u ozbiljan trening centar pri nekakvom medicinskom fakultetu od renomea, sa gedžetima i zaposlenima, pretpostavljam i publikacijama, samo da bi od naivčina koje ne umeju da nemeste sic, kao što sam ja, uzimao pare i tako povratio investiciju, pa onda napravio i profit. Mislim, to mi ne zvuči kao realan biznis model, pogotovu što rekreativcima i ne treba laser i stroboskop, mogu to sve i u običnoj prodavnici bicikala za dž da obave, ili sami, uz youtube, jelte. Možda grešim dušu, ali mi se čini da vi malo, u neznanju, potcenjujete šta ljudi rade da bi isterali tih procenat ili dva u performansama i pobedili, umesto izgubili, na trkama na kojima zarađuju za život. Uostalom, i sam si napisao:

Opet da ponovim razlika u performansama izmedju podesavanja sa tom Motion Monitor/Opti-Track 3D bilateral motion capture tehnologijom i podesavanja od strane iskusnog bike tuner-a tesko da moze da bude vise od 1%. To je nesto sto moze da ima uticaj samo u voznji na hronometar i kod top-level triatlonaca.


O tome se ovde i govori sve vreme.
emsiemsi emsiemsi 20:57 06.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

srdjan.pajic

...

Aha, dobro, a na osnovu čega ovo tvrdiš? Imao si prilike da probaš oba pristupa, bilo kao vrhunski takmičar ili trener (daj neku referencu, da bih znao da li mogu da ti verujem na reč), ili si pročitao radove u ozbiljnim naučnim publikacijama koji su analizirali razlike između odokatvnih i ovih high-tech pristupa i došli do zaključka da sve to nema veze, dovoljni su šubler i iskustvo (daj link, da i ja to pogledam)?

Vidi, ja sam totalan amater (mada sam se kao i ovi maksini programeri sa posla spuštao niz Krčmara, daunhil metodom, doduše dosta davno, i isto ništa nisam slomio, ni na kasetnu bombu naleteo ), ali mi je nepojmljivo da bi neko uložio lepe pare u ozbiljan trening centar pri nekakvom medicinskom fakultetu od renomea, sa gedžetima i zaposlenima, pretpostavljam i publikacijama, samo da bi od naivčina koje ne umeju da nemeste sic, kao što sam ja, uzimao pare i tako povratio investiciju, pa onda napravio i profit. Mislim, to mi ne zvuči kao realan biznis model, pogotovu što rekreativcima i ne treba laser i stroboskop, mogu to sve i u običnoj prodavnici bicikala za dž da obave, ili sami, uz youtube, jelte. Možda grešim dušu, ali mi se čini da vi malo, u neznanju, potcenjujete šta ljudi rade da bi isterali tih procenat ili dva u performansama i pobedili, umesto izgubili, na trkama na kojima zarađuju za život. Uostalom, i sam si napisao:
...

Тотални си аматер, али те то не спречава да се распишеш, малтене, као ТасДебели - и опонираш овом калафу чије приче звуче логично.
Успут --- евидентно још ниси видео много ствари, а посебно што могу да ураде врхунски 'мајстори' ручним методама и алатима --- рецимо нпр. радио сам са човеком који је био у стању да осети под прстима неравнине од 5 микрона на гранитној (каменој) греди за проверу геометрије и мерног система огромних машина за обраду метала, глодалица и сл.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:32 06.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

emsiemsi

Тотални си аматер, али те то не спречава да се распишеш, малтене, као ТасДебели - и опонираш овом калафу чије приче звуче логично.
Успут --- евидентно још ниси видео много ствари, а посебно што могу да ураде врхунски 'мајстори' ручним методама и алатима --- рецимо нпр. радио сам са човеком који је био у стању да осети под прстима неравнине од 5 микрона на гранитној (каменој) греди за проверу геометрије и мерног система огромних машина за обраду метала, глодалица и сл.


Znao sam i ja neke dilbere, javljali se i na blog, koji su u orman od visokonaponske sklopke bacali francuski ključ da vide da li je i dalje pod naponom. Jer mernim instrumentima koji postoje za to nije za verovati, a i skupi su i samo ih glupe naivčine koriste.

Verujem ja da ima nad-ljudi koji mogu da osete neravnine skoro kao surface raghness gauge od tri dolara, ali me to stvarno ne impresionira, niti potvrđuje tvoju tezu da je neko instalirao high tech lab za trening biciklista samo da bi uzimao pare od naivčina, jer sve to može isto, a i bolje, na šubler i odoka. A i čudi me malo ova tvoja sklonost ka dunđerskim metodama, pošto se ovde izdaješ za nekog vajnog inženjera.

Nego, čarli, jel voziš ti bajs? Video sam te na onoj slici sa mačkama, ako si to bio ti: opustio se, škembe visi, ne valjda ti to, druže, u tim godinama. Meriš li pritisak i holesterol? Ili unapred znaš da je na normali, onako odoka i po osećaju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:42 07.07.2017

Re: Znaš šta me interesuje:

Nego, čarli, jel voziš ti bajs? Video sam te na onoj slici sa mačkama, ako si to bio ti: opustio se, škembe visi, ne valjda ti to, druže, u tim godinama. Meriš li pritisak i holesterol? Ili unapred znaš da je na normali, onako odoka i po osećaju.


Čarli, nadam se da kapiraš da se zafrkavam. Nek si ti meni živ i zdrav, pusti bickle i sportove, viš da je to opasno: ja nemam stomak, al nemam ni zdravu tetivu.

Nego, nađi me na ovoj slici:




A evo kako da na Kop prevezeš tri komplet mauntin bajka, jugićem:




Milan Novković Milan Novković 17:24 30.06.2017

Vrli obrasci ...

...Postoje, naravno, brojni radovi koji potvrđuju da Respiratory Resistance Training, kako se obično nazivaju aktivnosti sa ovakvim maskama, poboljšava parametre disanja, ali ne i VO2max, ali se često ne publikuju jer urednici znaju da ignorišu studije gde se pojavljuju negativni rezultati. Da zanemarimo taj publication bias jer postoje i oni drugi radovi, koji dokazuju da su maske efikasne u svemu, čak i u muvanju riba, ali samo kod određene populacije akrepa. Ovakve radove odlikuje uticaj naručioca, obično kompanije koja proizvodi maske i sumnjiva metodologija istraživanja i interpretacije....

... modernog doba.

Kao i nadahnute karijere svakog od nas, bez izuzetka, kao korisnog idiota, tu i tamo
Milan Novković Milan Novković 17:29 30.06.2017

Džedaj, ...

... (semi-troll, draga-saveta kategorija) jel do vas, tvoje struke, došla dublja priča i šira priča o "resolvins"
jedi-knight jedi-knight 18:01 30.06.2017

Re: Džedaj, ...

Džedaj, ...
... (semi-troll, draga-saveta kategorija) jel do vas, tvoje struke, došla dublja priča i šira priča o "resolvins"


Vrlo interesantno.
Nocas ce se citati :)))
Hvala ti na ovome
Milan Novković Milan Novković 18:36 30.06.2017

Re: Džedaj, ...

jedi-knight
Džedaj, ...
... (semi-troll, draga-saveta kategorija) jel do vas, tvoje struke, došla dublja priča i šira priča o "resolvins"


Vrlo interesantno.
Nocas ce se citati :)))
Hvala ti na ovome

Slučajno sam i ja naleteo na njih pre nedelju dana u članku o stresu i tihim, "hroničnim" upalama, gde oni zataje, iz nepoznatog razloga, osim ako fizički ne koristimo telo pomalo, vežbamo, što je nama, lakat-prsti ljudima vrlo strana aktivnost, gde članak sugeriše da osim ako se ne povređujemo prilikom vežbanja vežbe po pravilu smiruju "iracionalne" upale

Što ja mislim da je tačno, iako nisam obraćao pažnju kroz prohujale dve decenije, čak i kod nas sa "zdravim" zalihama viška kilograma, pa tako i citokina koji "pozivaju" na upale.
49 41 49 41 18:50 30.06.2017

Profesionalni biciklisti

Citao nekoliko studija, da zbog mnogih treninga, ucestvovanja na takmicenjima...
Strada u velikom procentu prostata, zbog stalnog gnjecenja na sedistu bicikla.
Takodje, izaziva enormnu neplodnost kod muskaraca biciklista...

Nekada i sada ponekad, duze ture na biciklu; medjunozni organ mi svede na minimum zapremine za prilicnom utrnjenoscu. Kao da je organ "proboden" sa hiljadama iglica.

Kod zena biciklista verovatno, drugaciji osecaj; obzirom na njihovu anatomiju.
angie01 angie01 19:56 30.06.2017

,

nask nask 20:31 30.06.2017

Re: ,

Iju 01.

Ali dobro ti stoji.
angie01 angie01 20:41 30.06.2017

Re: ,

Ali dobro ti stoji.




mis'im, glup, izgled, pa glup izgled,...reko, moze i ovako:).

nask nask 21:05 30.06.2017

Re: ,

Nego ozbiljno. Kao klinac (rane '70.) sam par puta na TV-u gledao domaći film gde neki dečaci maltretiraju gušenjem jednog dečka tim tipom gas maske sa crevom. Nakače mu onu masku pa rukom začepe otvor na crevu. Meni su te scene još uvek u top 10 najgroznijih filmskih scena koje sam imao priliku da vidim. I dan danas kada se setim njih mene krene da guši, bukvalno.

Zna li neko o kom filmu se radi?
G.Cross G.Cross 20:52 30.06.2017

Meni moja baba govorila

1) Snaga na usta ulazi
2) Snaga je u poslednjoj kasiki.

Dje si bolan Djedaje. Nema te na blogu ko opozicije u Srbiji.

Ja se sve nado da ces da napises nesto o znacaju veganske ishrane za vrhunske sportiste ali nista.
jedi-knight jedi-knight 00:49 01.07.2017

Re: Meni moja baba govorila

Ja se sve nado da ces da napises nesto o znacaju veganske ishrane za vrhunske sportiste ali nista.


Ne znam nista o tome. Morao bih malo da da se informisem, a nema se vremena, a i ishrana nije direktno ono cime se bavim.
Postoje, sa druge strane, brojne studije u treningu tokom Ramazana. Mnoge od njih finansira UEFA. Mesec Ramazana obicno bude tokom pripremnog perioda, kada su fudbaleri u pitanju, kada su treninzi intenzivni, a vrucine velike. Uzdrzavanje od hrane i vode moze da bude veoma opasno po zdravlje, a uzdrzavanje od treninga tokom pripremnog perioda, opasno po ekipu...
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:14 30.06.2017

Infarkt miokarda

A, čekaj, zašto bi ova maska povećala rizik od infarkta, kako si napisao, sem ako to nije bilo u šali?
jedi-knight jedi-knight 00:38 01.07.2017

Re: Infarkt miokarda

Infarkt miokarda
A, čekaj, zašto bi ova maska povećala rizik od infarkta, kako si napisao, sem ako to nije bilo u šali?


Vise u sali...ono, hipoksija
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:42 03.07.2017

Re: Infarkt miokarda

jedi-knight
Infarkt miokarda
A, čekaj, zašto bi ova maska povećala rizik od infarkta, kako si napisao, sem ako to nije bilo u šali?


Vise u sali...ono, hipoksija


Ustvari, ovo me podsetilo na nešto drugo, a to je ono neko testiranje srca koje rade roniocima (ne znam tačan naziv, u Srbiji su to zvali "testiranje u apneji", ili tako nekako, gde ti rade ekg dok ne dišeš, ili dišeš pod redukovanim protokom vazduha). To sigurno krkar zna do u sitna crevca, ja sam samo čuo za to, jer sam za ronioca učio ovde u USA, gde nikakvi posebni medicinski pregledi nisu obavezni.
nask nask 21:25 30.06.2017

Pla & no

ali jedini efekat na prosečnom rekreativcu


Nemoj da se ljutiš, ali zašto kvariš žurku onima kojima glup izgled nije problem a vole modne trendove.

Ali ono što je logično, nije uvek i istinito.


Ali ono u šta veruješ je uvek istinito. Ovo kažem bez imalo ironije. U ovom slučaju mislim pre svega na placebo i nocebo efekat.

Pre desetak godina su bile popularne one metode gde atletičari sve svoje slobodno vreme provode u prostorijama sa smanjenom količiniom kiseonika da bi se simulrala velika nadmorska visina. Čitao sam u to vreme (Wired mislim) vrlo nadobudan članak gde je to bilo "atletičarsko konačno rešenje za osveženje". Je li tebi poznato da li su ti neznamkakodaihnazovem apartmani dali neke rezultate.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:33 30.06.2017

Ajmo, curice, ajmo, dječaci!









Ово треће би ми добро дошло.
jedi-knight jedi-knight 00:44 01.07.2017

Re: Ajmo, curice, ajmo, dječaci!

Imas i ovo, mada vakum tredmil je veoma koristan u oporavku nakon povreda. Mozes da podesis da trcis sa, npr, 10% svoje tezine. Vodeni i vakum tredmil sam koristio i imaju svoju promenu u rehabilitaciji...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:50 01.07.2017

Re: Ajmo, curice, ajmo, dječaci!

Vodeni i vakum tredmil sam koristio i imaju svoju promenu u rehabilitaciji...

Одавно је taj koncept у употреби код коња.

49 41 49 41 22:19 30.06.2017

Gas maska

U vojsci smo se vozili preko Ucke, neka vezba.

Pod ceradom kamiona nas 20-25; u punoj ratnoj spremi.
Papovka izmedju kolena, dok truckamo preko skrivenih stena ispod planinske trave.
Pozeleh mnogo puta, da iskocim iz kamiona i nastavim pesice za njim.

Onda komanda, stavljaj gas maske na glavu.

U truckanju, udarima puske medju kolenima o zube vrhom cevi; zaspah sa maskom na licu.

Spavah, umoran pola sata-sat vise?!?

Pri budjenju, najodvratniji dozivljalj kojeg imadoh.
Nedostatak kiseonika tokom spavanja, prilepljena gumena maska uz stisnuto lice od nje; uz smrad gume.

Misljah da se budim u paklu.
svarog svarog 15:08 01.07.2017

Ih glup izgled

docsumann docsumann 07:47 03.07.2017

Re: Ih glup izgled


maskulatura

kalaf kalaf 16:11 05.07.2017

Gas maska

Naravno da je sama maska ovakva kakva je glupost, ali mi nije jasno da ne napravise masku u kojoj se moze regulisati procenat kiseonika. Naravno nije samo procenat kisenika kljucan, bitan je i pritisak sredine u kojoj je telo, al dobro ipak necemo ljude da stavljamo u hipobaricnu komoru, jer smanjenjem procenta kiseonika se bar delimicno moze smanjiti i parcijalni pritisak u alveolama (jer se smanjuje odnos kiseonika i ugljen dioksida) sto bi onda makar teoretski trebalo da dovede do efekta treniranja na visini, i generalno povecanja broja crvenih krvnih zrnaca i efikasnosti prenosa kiseonika u krvi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana