Istorija| Literatura| Na današnji dan| Porodica| Život

Život je plaža *

tasadebeli RSS / 02.07.2017. u 10:32

 

Копао по полици са књигама, тражио недавно купљену „Самом себи" Марка Аурелија коју сам намерио да прочитам сада када су школске обавезе мало охануле.

И, копајући по књигама, свескама, папирима, налетим на роковник малог формата, тврдих корица (шатро кожних) на којима пише „Минел трансформатори - Рипањ" добијен ко зна од кога још у време док сам студирао...

Странице пожутеле, ситан рукопис пенкалом (!) којим сам тада писао (данас пишем искључиво танким фломастерима)...

Самом себи, а?

Иронија судбине? Подметачина вечитог шаљивџије са нашим животима?
Небитно, отварам тај роковник и читам...

 

diary4.jpg 

 

 


25. IX 1990.

Почело је пре 10. година. У ствари, читав овај политички хаос и каламбур је почео много раније , али конкретне манифестације почињу смрћу Ј.Б. Тита.
Од тренутка када се почело са расплитањем тог чвора у који се Југославија уплела ( С. Милошевић:"Нико не сме да вас бије!" ), прошло је само 4 године. За ове 4 године политички догађаји су се смењивали таквом брзином да сам понекада имао утисак да гледам неки узбудљиви акциони филм.
Митинзи косовских Срба, јогурт револуција, устанак „ђетића", оружани немири на Косову, вишестраначки избори у Словенији и Хрватској, распад СКЈ, асиметрична федерација, дуго потискивана мржња према другим народима са којима се живи у истој држави, само су најистакнутији моменти у протекле 4 године.
Последица свега тога је вероватни распад државе Југославије.
О улози Срба у конституисању Југославије сувишно је говорити. Каква ће бити улога Срба у распаду државе?
Српски народ (око 10 милиона људи по слободној процени) живи у 5 република и оваквим својим положајем чини ову државу могућом и још увек како-тако постојећом. Али исто тако он постаје и главни елемент раздора.
На овако малом простору живи 22 милиона становника подељених на 3 вере, 6 нација, 6 републичких администрација и преко 200 политичких партија, махом националних. Национално-верска мржња је само спољашња манифестација сукоба економских и културних интереса.
У свему томе и спољни фактор игра велику улогу користећи постојећу ситуацију. САД желе нестабилну Југославију на Балкану да би лакше проширили свој утицај, Русима такође одговара дестабилизација овог простора па користе своје посебне везе са Србима за остваривање својих интереса. Европске земље делују само као онај трећи који прати у преферансу. А сви заједно то раде подржавајући једне народе, лупајући пацке другим народима, делећи финансијску и другу помоћ и политичку подршку у међународним организацијама.
Последица свега овога што се тиче ситуације у Југославији могу се видети у следећим сликама:
1) У Словенији је на власти бивша опозиција ДЕМОС легално изабрана на вишестраначким изборима; идеално замишљени демократски парламентарни систем у овој републици се показује уједно и као главни узрок честих блокада рада скупштине и републичких органа.
2) У Хрватској је на власти десна партија ХДЗ, легално изабрана, која врло лако може да прерасте у диктаторски режим.
3) У осталим републикама вишестраначки избори су у припреми, а за сада су на власти још увек комунисти, или барем бивши комунисти који се сада некако другачије називају.
4) Устави појединих република су у супротности са савезним уставом, а органи савезне државе су немоћни да то промене.
5) Заједничка војска (ЈНА) се држи неутрално и претпостављам да би до активирања војске дошло једино у случају сукоба, односно грађанског рата.
6) Основни сукоб се одвија на релацији Србија - Хрватска док остали сателитски гравитирају према Хрватској.
7) у очекиваној рестаурацији државе имамо две струје: федералистичку и конфедералистичку.
У оваквој ситуацији не могу уопште да предвидим шта ће се даље догодити.


28. IX 1990.

Данас је у Србији и званично изгласан и проглашен нови устав. Први пут после 45 година Србија у своме имену не носи никакав придев (типа социјалистичка, народна и сл.) него само Република Србија.
Колико су грађани Србије добили овим уставом тешко је рећи. Сасвим је сигурно да су Албанци овим чином изгубили највише. Овај дан за њих може бити само дан пораза на политичком пољу. И из ове ситуације постоје сада само два пута: или ће Албанци прихватити Србију као своју државу (што ми је тешко да поверујем) или ће доћи до оружаног сукоба.
Колико Срби добијају новим уставом?
Уз устав се доноси и изборни закон који по први пут омогућава после 45 година вишестраначке изборе у Србији. И већ је одлучено да ће се избори одржати 9. децембра ове године. Али ситуација је мало компликованија од од ове две реченице.
У тренутку доношења овог највишег акта наше државе, постоји преко 30 регистрованих политичких партија. Већи део њих нема праву политичку снагу за изборну трку. Гласачко тело, тј. грађани Србије, још увек размишљају једноумно. Основни услови за праву демократску трку не постоје. Нити гласачи схватају значај одлуке коју доносе, нити су упознати са изборним системом, нити су партије способне да у овом тренутку еуфорије у преласку са једнопартијског система у парламентарну демократију понуде у својим програмима нешто више од ниподаштавања протеклих 45 година и увреда на рачун Ј.Б. Тита. А Социјалистичка партија као наследница структуре бившег једнопартијског система има ту огромну предност.
И јасно је да су социјалисти овај устав и изборни закон донели не да би њиме нешто истински променили, већ да би задржали ту предност у односу на друге када већ морају да попусте пред таласом оснивања нових партија и њиховим учешћем у политици. Социјалистичка партија чак крши закон који је и сама донела о забрани политичког организовања у радним организацијама, школама, културним институцијама и сл. Тај закон важи за све друге, али за социјалисте не.

1. X 1990.

Први вишестраначки избори у Хрватској одржани су пролетос. На сцени су биле 3-4 основне опције:
1) Савез комуниста Хрватске - Странка демократских промена која је и била на власти до избора;
2) Коалиција странака коју предводе некадашњи гласноговорници маспока, тј. хрватског прољећа;
3) Српска демократска странка као национална странка Срба у Хрватској;
4) Хрватска демократска заједница која у себи уједињује снажно антикомунистичко расположење и генерира страх код хрвата од „политичких гибања у Србији".

Изборе је огромном већином добила ХДЗ на челу са бившим генералом ЈНА Фрањом Туђманом.
Уследили су догађаји који показују право лице тих демократских промена у Хрватској.
Уследили су откази неподобнима по средствима јавног информисања, затим се то протегло и на предузећа и фабрике и тиме је у ствари та ХДЗ која је за себе пре избора тврдила да доноси демократију у Хрватску показала своје бољшевичко лице што и није чудно када видиш ко јој је на челу.
Ових дана је по други пут дошло до отвореног сукоба републичке милиције и српског становништва у Петрињи. Први пут је до сукоба дошло у Книну када су се Срби (којих у Хрватској по попису становништва има 12%) референдумом изјаснили за културну аутономију у случају федеративног уређења Југославије, односно, за политичко-територијалну аутономију у случају конфедеративног уређења Југославије.
Данас је ситуација врло неизвесна и на ивици грађанског рата. Утешно је присуство ЈНА као фактора заустављања сукоба.

 

 15. X 1990.


ИЗБОРИ:
„Ако извор власти није у физичким нити у моралним особинама оне личности која је има, онда се очевидно извор те власти мора налазити изван личности - у оним односима према масама у којима се налази личност која има власт."
( Л.Н.Толстој: „Рат и мир" )

 

18. X 1990.

Данас се Скупштина Југославије налази у ситуацији која по много чему личи на ону из 1928. Када је пуцњима Пунише Рачића замро парламентарни живот у Југолсавији и означен почетак монархистичке диктатуре.
Председништво СФРЈ је дало предлог Скупштини да се приступи решавању уставне кризе у земљи и изради новог устава. Из досадашњих догађаја, могу се издвојити два главна предлога будућег устројства Југославије: федеративни и конфедеративни.
...
Рационално гледано, боље је од два зла изабрати оно мање и живети неко време под војном диктатуром него изгинути још колико сутра због нечега што су модерне европске државе превазишле још пре век и по.**

 

24. X 1990.


Арогантно понашање владајуће странке СПС као и параноично избегавање опозиције да се суочи са тешкоћама на путу демократизације друштва и успостављања вишестраначког парламентарног система, довело је ових дана Србију до осуде светске јавности, а у самој Србији до могућих уличних протеста са катастрофалним последицама.
Две изјаве треба овде издвојити. Слободан Милошевић у Нишу на митингу каже да српски народ на овим предстојећим изборима одлучује о рату који нуди опозиција и миру који нуди СПС.
Вук Драшковић је 18. октобра позвао Србе из БиХ да бојкотују изборе, а сада тај исти позив упућује и Србима из Србије.
Па ово је очајно! Да ли је могуће да је Драшковић толико лош политичар са толико лошим проценама? А у њему је оличена та опозиција СПС и Милошевићу!
Или Драшковић то ради сасвим свесно и намерно по нечијем диктату?

 

1. XI 1990.


„То што неки зову духом времена у основи је дух саме те господе."
(Гете)

 

9. XII 1990.


Први вишестраначки избори у Србији после 45 година!

 

10. XII 1990.


Сасвим је извесно да је СПС и Милошевић добио ове изборе. Поставља се питање како ће САД и Западна Европа реаговати на ту чињеницу.

 

11. XII 1990.


Добро дошли у Кењиград на периферији света.

 

17. XII 1990.


Изнад мене ниједан човек, испод мене ниједан човек. Сви идоли и сви просјаци, сви државници и све вође, сви унижени и сви духом осиромашени, сви паметни и сви глупи, сви смо ми у истој равни постојања.
Боже, дај ми достојанства у томе.

 

9.III 1991.


КРВ НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА!!!

 

И последња белешка у тој свешчици-роковнику:

 

24. IV 1991.


„Пустиња лежи дуга и широка,
Вече, сја запад... све букти у бл'јеску,
Ал' на њој никог - само разасути
Скелети неки виде се на п'јеску.

Тако засв'јетли и у људској души
И ведра мис'о распе свјетлост тајну;
Ал' често нема да озари ништа,
Сем једно гробље и пустош бескрајну."

 

 

 

Тада сам имао 26 година. Данас ми је 53.

Нас двоје смо се венчали 30. јуна 1991. године. Донели смо били одлуку за то десетак дана пред венчање и све смо друге збрзали да не стигну да нам намећу и подмећу оно што не желимо. И сами себе смо изненадили због брзине с којом смо све то извели.

Баш смо са гостима на свадби седели у ресторану Кошута у Кошутњаку док су се око нас мували мобилисани момци у СМБ униформама ЈНА јер је баш тих дана почела пуцњава у Словенији.

Када смо из кафане дошли нашој кући са гостима којих није било више од двадасетак (само они из најужег круга породице и пријатеља), памтим да су сви гости седели испред телевизора и ћутке напето гледали развој ситуације у земљи.

Шта је ко тада мислио, не знам. Нисам их питао. 

И током прве брачне ноћи смо „сакривали" од мобилизације Кума који нам је седео уз нас (као да нам чува невиност, боже ме прости) до ране зоре јер није смео да оде својој кући плашећи се позивара. Нема везе, увек смо нас двоје били друштвени, па чак и у тим тренуцима.

Играли смо са Кумом вист читаву ноћ. 

Баш прекјуче нас двоје тихо обележисмо тих наших 26 година како смо у браку. Нико други се и није сетио. А и не мора. Нама је то битно, никоме другом.

Тих 26 година које смо заједно проживели у овој Србији са свим оним што се тој Србији и нама са њом дешавало  је у неким другим дневничким свешчицама... Које такође нису никоме другом битне осим нама двома.


______________________________________________________________________

 

* - Хвала Мариопан за инспирацију за наслов овог текста.

** - Дирљива је данас, са ове тачке гледишта, та моја вера у ЈНА тада као једини интегративни фактор земље које више нема.

 

 

 



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eloy eloy 10:56 02.07.2017

sudar svetova

Тих 26 година које смо заједно проживели у овој Србији је у неким другим дневничким свешчицама... Које такође нису никоме другом битне осим нама двома.


Došla čak iz Australije na 10 godina mature, a ispalila se kao nikad u životu!
Čim sam odbranila maturski ispit, otišla sam kod oca u Brizbejn. On je živeo tamo, u tom momentu već 15 godina, od kako su se on i mama razveli kada sam ja imala samo tri godine. Tata je otišao “trbuhom za kruhom”, a ja ostala sa mamom, da završim školu. Mama se nadala da ću možda ipak ostati u rodnoj zemlji, a ja sam znala, čim sam krenula u srednju, da ću otići kod tate.

I tako je i bilo. Istog dana kada sam uzela svedočanstvo u gimnaziji, uzela sam kofer, pozdravila se sa mamom, i zaputila na aerodrom. Mami sam obećala da ću doći već sledećeg leta, ali se ispostavilo da sam je slagala. Nisam došla narednih deset godina. I ne bih ni sad, verovatno, da nisam dobila predivan poziv: da proslavim sa svojim drugarima 10 godina mature.Kada me je Marko, drugar iz odeljenja kontaktirao, negde oko Nove godine, da planira da organizuje okupljanje, i da bi voleo da dođem i ja, pa da zato želi da javi na vreme da bih mogla da se organizujem, oduševila sam se. Odmah sam kupila kartu za Beograd, i radovala se povratku u rodni grad posle toliko vremena i viđanju starih prijatelja.

Kako se približavao jun, Marko me je izveštavao o detaljima organizacije. U međuvremenu je nekoliko ljudi otkazalo dolazak, ali i dalje je iz IV-1 bilo u planu 17 ljudi. Iz ostalih odeljenja od 10 do 15, ali svakako smo bili među najbrojnijima. I kada se uzme u obzir svih deset odeljenja, trebalo je da bude stotinak ljudi.I dok sam pogledom tražila ekipu, more ljudi, radoznale oči… Za jednim stolom u ćošku sam videla desetak poznatih lica, okupljenih za jednim stolom, kako sede u polumraku u tišini, i kao da čekaju da dođem ja, ne bih li podigla tu učmalu atmosferu.

Malo je falilo da se onesvestim od šoka. Prišla sam, pozdravila se, svi su bili divni i ljubazni. Ipak, tu je bilo osmoro ljudi iz mog odeljenja i još troje iz ostalih. I to je to. Cela generacija se svela na taj jadnjikavi sto u nekoj zadimljenoj birtiji na periferiji grada. A ja došla iz Australije?!Bilo mi je drago da vidim te ljude, razgovarali smo, smejali se… bilo je prijatno veče. Ipak, nije bilo ni deseti deo onoga što sam zamislila, a posebno što nije došao skoro niko ko je mene zanimao… Strašno. Ispalila sam se onako, svetski. Pukla hiljadu evra na avionsku kartu, još 500 na poklone koje sam morala da ponesem ljduima jer, eto, dolazim iz “obećane zemlje” posle toliko vremena… Debakl.

Na kraju te večeri je baš Marko predložio da se nađemo na kafi, kolačima, na Adi za neki dan… jer sam ja ostajala još dve nedelje u Beogradu. I tada sam uradila strašnu stvar: slagala sam da putujem po Srbiji, da obilazim rodbinu, i da već sutra idem iz Beograda, a da se vraćam bukvalno na aerodrom. Morala sam. Ta scena mi nikada neće nestati iz sećanja: desetak umornih, sivih lica sa usiljenim osmesima, čekali su mene da im obojim veče… E, nećete me više prevariti. Ostanite sa svojim učmalim životima, a ja odoh u beli svet da se vratim svom lepom životu!

A vi, koji me pljujete… Ljubomorni ste, jer ni vaši životi nisu mnogo bolji", napisala je Ljubica u svojoj ispovesti.


Članak alo- delimično

Sudar svetova !
tasadebeli tasadebeli 11:15 02.07.2017

Re: sudar svetova

eloy

Došla čak iz Australije na 10 godina mature, a ispalila se kao nikad u životu!



Да, невоља са таквима је што мисле да ће овде затећи исту ону Србију из које су отишли, исте оне људе које су познавали, а који нису остарили ни за један једини дан, исти онај живот какав су некада живели овде...

Мој буразер који живи у САД од 1999, има такође тај исти проблем иако свакодневно контактирамо и није баш потпуно искључен из овдашњих токова.

Само знаш шта мени говоре та њихова очекивања, тих тренутних повратника...?

Није то никакав судар светова.

Мени то говори да овакви људи нису у стању да на свет гледају другачије осим из свог малог себичног угла у којем су они сами себи једино битни као да читав свет постоји само ради њих.

А таквих, руку на срце, има и у Бризбејну и у Београду. И у Србији и у Аустралији. Где год да се окренеш.

Ствар је врло једноставна. Као што они који нису никуда одлазили немају резервну домовину (резервни положај на који могу да оду када их притисне живот), тако ни они који су отишли не би требало да рачунају Србију као резервну домовину (резервни животни положај) у који могу да се врате јер је та Србија некако баш по њиховом укусу и мери живљења.

Не може то... Не да живот да неко нема ни ту једну домовину по свом укусу и мери живљења, а да неко други има чак две такве отаџбине.

Ту ипак постоји нека космичка правда.

Могла је, уместо оваквог просеравања:

E, nećete me više prevariti. Ostanite sa svojim učmalim životima, a ja odoh u beli svet da se vratim svom lepom životu!

A vi, koji me pljujete… Ljubomorni ste, jer ni vaši životi nisu mnogo bolji"



наша драга и никад прежаљена одсутна Љубица да се запита да ли су се тих њих неколико које је још затекла овде можда разочарали када су видели њу такву каква је.

Мислим, и они су људи... Мисле, осећају...

Само... Није то Љубица (и слични њој) у стању. Када те васпитају тако да живот живиш по принципу "ја па ја, па хрпа гована", онда се обично и доживљавају оваква разочарења. Па се сасвим оправдано поставља и питање ко је ту заиста дубоко несрећан својим животом.

Рекох то већ и насловом:

Живот је плажа.
eloy eloy 11:36 02.07.2017

Re: sudar svetova

Живот је плажа.


Ima plaža raznijeh, što nam je činit sa nudističkim ?

eloy eloy 11:38 02.07.2017

Re: lov na međede

Šta ćeš sudbina moj Taso......

А таквих, руку на срце, има и у Бризбејну и у Београду. И у Србији и у Аустралији. Где год да се окренеш.


Blog nisi pomenuo a ovde vrvi.
nask nask 12:45 02.07.2017

Re: sudar svetova

Čestitam godišnjicu i neka cveta hiljadu cvetova.




тако ни они који су отишли не би требало да рачунају Србију као резервну домовину (резервни животни положај) у који могу да се врате јер је та Србија некако баш по њиховом укусу и мери живљења.


Не може то... Не да живот да неко нема ни ту једну домовину по свом укусу и мери живљења, а да неко други има чак две такве отаџбине.


Nešto ne radi logika jutros?
Jukie Jukie 13:18 02.07.2017

Re: sudar svetova

Ja ne vidim da je Ljubica išta loše uradila. Ovo joj je sigurno bio šok
Za jednim stolom u ćošku sam videla desetak poznatih lica, okupljenih za jednim stolom, kako sede u polumraku u tišini, i kao da čekaju da dođem ja, ne bih li podigla tu učmalu atmosferu. Cela generacija se svela na taj jadnjikavi sto u nekoj zadimljenoj birtiji na periferiji grada.


Sa druge strane, kao neko ko nema nikakve kontakte sa osamdesetak ljudi koji su sa mnom išli u osnovnu i srednju školu, ne znam kakvo naročito druženje ljudi očekuju od drugih ljudi koji su triput ili deset puta više godina proveli kao likovi iz nekih drugih romana. Da li su vam se putevi ikada opet ukrstili, da li ste na fejsu prijatelji ili bar članovi istih grupa baziranih na interesovanjima? Ako ne, onda isto tako možete da ljudima sličnih godina nasumično podelite na ulici tridesetak pozivnica na nematursko okupljanje i nadate se da ćete se lepo provesti.
tasadebeli tasadebeli 13:52 02.07.2017

Re: sudar svetova

nask

Nešto ne radi logika jutros?



Ма пусти Логику, многима је та курва упропастила живот. Па су после постали дубоко незадовољни својим животом.

Хвала на честиткама!

EDIT: Ето, видиш! И то је једна од многих нелогичних ствари које смо моја жена и ја урадили у својим животима.

У том тренутку у СФРЈ и Србији било је логично уопште и не помишљати на оснивање породице. Логичније је било да сваки од нас одлајпута у свом правцу негде у бели свет за свој грош, само што даље од онога чему смо ишли у сусрет. Свако од нас двоје је имао неке своје прилике за то...

Али ето... Поступисмо тада нелогично и од тада обоје живимо у том нелогичном стању.

И не жалимо се. Напротив. Лепо нам обома за сада. Много лепше него да смо поступили логично пре тих 26 година.

Па докле траје, нека траје...

(Ни она ни ја никада нисмо разумели оне који мисле да читав живот треба да се састоји само од "зицера".)

Уз захвалност још једном за честитке (ти си први који је то урадио ове године, веровао или не) узвраћам музиком.

Запамтио сам да си један од ретких овде који каче џез музику.

Пази, јесте Винтон Марсалис, бат комплитли диферент... Можда...

Моцарт! И то Леополд!






tasadebeli tasadebeli 13:57 02.07.2017

Re: sudar svetova

Jukie
Ja ne vidim da je Ljubica išta loše uradila. Ovo joj je sigurno bio šok
Za jednim stolom u ćošku sam videla desetak poznatih lica, okupljenih za jednim stolom, kako sede u polumraku u tišini, i kao da čekaju da dođem ja, ne bih li podigla tu učmalu atmosferu. Cela generacija se svela na taj jadnjikavi sto u nekoj zadimljenoj birtiji na periferiji grada.


Sa druge strane, kao neko ko nema nikakve kontakte sa osamdesetak ljudi koji su sa mnom išli u osnovnu i srednju školu, ne znam kakvo naročito druženje ljudi očekuju od drugih ljudi koji su triput ili deset puta više godina proveli kao likovi iz nekih drugih romana. Da li su vam se putevi ikada opet ukrstili, da li ste na fejsu prijatelji ili bar članovi istih grupa baziranih na interesovanjima? Ako ne, onda isto tako možete da ljudima sličnih godina nasumično podelite na ulici tridesetak pozivnica na nematursko okupljanje i nadate se da ćete se lepo provesti.



Све ово што си рекао, Јуки, стоји. Потпуно се слажем са тобом.

Једино не видим разлог зашто једне дневне новине, пардон таблоид ( ), објављују шта то мисли и осећа једна Љубица/Виолета/Вајолет.

Кога је то уопште брига шта она мисли и осећа сем њених најближих. А и то можда, није баш сигурно да се и они уопште узбуђују око тога...






П.С. - Запази им, Јуки, "фабулу радње"...

Телеграф и Ало ово објављују.

( )

Чекамо да се јаве Антена груп и Нато 1 телевизија и да пренесу ово дирљиво Љубичино писмо престоничким листовима, порталима и телевизијама.







EDIT: Овде је било нешто са Јутјуба што је глупи Таса окачио, па скинуо јер се заиста постидео због сопствене глупости.
tasadebeli tasadebeli 15:06 02.07.2017

Re: sudar svetova

eloy
Живот је плажа.


Ima plaža raznijeh, što nam je činit sa nudističkim ?




Ако је пијаним Турцима забрањен улаз, онда нема никаквих проблема.
nask nask 15:21 02.07.2017

Re: sudar svetova

Пази, јесте Винтон Марсалис, бат комплитли диферент... Можда...


Pazi, dobra muzika je dobra muzika.

И то је једна од многих нелогичних ствари које смо моја жена и ја урадили у својим животима.


Kako kod čovek odlučio, kajaće se.

Svako svoj



nosi
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:26 02.07.2017

Re: sudar svetova

tasadebeli

Главно да си ти извукао дементну старицу с Хајл Хитлер поздравом и њеног наци-унука да нешто докажеш.
Стиди се.
nask nask 15:30 02.07.2017

Re: sudar svetova

да нешто докажеш.


Kako neke uspomene/reflekse ni Alchajmer ne leči.
tasadebeli tasadebeli 15:34 02.07.2017

Re: sudar svetova

nask

Svako svoj




nosi





Тако ваља и требује код нормалних људи.

А не захтевати да неко други носи њихов крст.

Друштво за матурско вече или ко год већ...
tasadebeli tasadebeli 15:39 02.07.2017

Re: sudar svetova

Predrag Brajovic

Стиди се.



Стидим се.

Можда не баш толико колико и ови окупљени око старице који се смеју док наздрављају са њом, вероватно исти ти који су клип и окачили на Јутјуб или остале друштвене мреже које наше друштво на глобалном нивоу чине тако отвореним, тако отвореним,...

Али се стидим.

Да ли се стиде и таблоидиотизирани медији са својим таблоидиотизираним коментаторима и "писмима читалаца" који мало по мало граде једно тоталитарно окружење за које је ова дементна бака само тек пука илустрација, а њен наци унук (како ти тврдиш) прави аматер, то већ не бих умео да ти кажем.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:49 02.07.2017

Re: sudar svetova

а њен наци унук (како ти тврдиш)

Па оно је његов јутјуб налог.
Ако погледаш које линкове је дао, то је све тешка наци пропаганда. Неки Хитлеров обожавалац.

Пусти ти баку, не гледај у туђе двориште. Бави се својим. Но, годишњица ти је брака. То је леп и теби драг датум. Не треба ти моје гунђање у њему. Ево ти Настасијевић на поклон, за годишњицу, сутра ћу да се пичкарам с тобом:

tasadebeli tasadebeli 16:22 02.07.2017

Re: sudar svetova

Predrag Brajovic

Па оно је његов јутјуб налог.
Ако погледаш које линкове је дао, то је све тешка наци пропаганда. Неки Хитлеров обожавалац.



Признајем да на то нисам обратио пажњу!

Сад сам тек видео...

Бришем клип. Са овим сада на шта си ми скренуо пажњу, стварно је отужно.

А и не бих да такве пропагирам овде.

У праву си сасвим, треба да се стидим.

Ецо ти Настасијевиоћ на поклон, за годишњицу, сутра ћу да се пичкарам с тобом:


Хвала, хвала... Ти си други после Наска данас.

Захваљујем!


tasadebeli tasadebeli 16:37 02.07.2017

Re: lov na međede

eloy

Blog nisi pomenuo a ovde vrvi.



Доста смо се тиме бавили, мислим да је добио и превише пажње.


(Баш бих волео да Катарина, katarinas15, која се јавила тамо код Шабића са позивом за анкету напише неки текст, анализу резултата те анкете. Било би занимљиво читати и текст и коментаре...)

(Јеси ли одрадио ту анкету?)
emsiemsi emsiemsi 17:00 02.07.2017

Re: sudar svetova

tasadebeli
...
Када те васпитају тако да живот живиш по принципу "ја па ја, па хрпа гована", онда се обично и доживљавају оваква разочарења. Па се сасвим оправдано поставља и питање ко је ту заиста дубоко несрећан својим животом.
...

Сагласан !
emsiemsi emsiemsi 17:04 02.07.2017

Re: sudar svetova

Jukie
Ja ne vidim da je Ljubica išta loše uradila. Ovo joj je sigurno bio šok
Za jednim stolom u ćošku sam videla desetak poznatih lica, okupljenih za jednim stolom, kako sede u polumraku u tišini, i kao da čekaju da dođem ja, ne bih li podigla tu učmalu atmosferu. Cela generacija se svela na taj jadnjikavi sto u nekoj zadimljenoj birtiji na periferiji grada.


Sa druge strane, kao neko ko nema nikakve kontakte sa osamdesetak ljudi koji su sa mnom išli u osnovnu i srednju školu, ne znam kakvo naročito druženje ljudi očekuju od drugih ljudi koji su triput ili deset puta više godina proveli kao likovi iz nekih drugih romana. Da li su vam se putevi ikada opet ukrstili, da li ste na fejsu prijatelji ili bar članovi istih grupa baziranih na interesovanjima? Ako ne, onda isto tako možete da ljudima sličnih godina nasumično podelite na ulici tridesetak pozivnica na nematursko okupljanje i nadate se da ćete se lepo provesti.

С ким год сам икада делио школску клупу, учионицу, школу, ја се увек обрадујем када га видим или макар само чујем --- без обзира да ли смо заједно на фејсбуку или не, без обзира да ли се нисмо видели 10, 20, 30 година ... то су моји школски другови и другарице, какви год да јесу.
Ко сам ја да им ишта замерам !?
emsiemsi emsiemsi 17:06 02.07.2017

Re: sudar svetova

tasadebeli

...

Па докле траје, нека траје...


Нека траје заувек !
emsiemsi emsiemsi 17:10 02.07.2017

Re: sudar svetova

Predrag Brajovic
а њен наци унук (како ти тврдиш)

Па оно је његов јутјуб налог.
Ако погледаш које линкове је дао, то је све тешка наци пропаганда. Неки Хитлеров обожавалац.

Пусти ти баку, не гледај у туђе двориште. Бави се својим. Но, годишњица ти је брака. То је леп и теби драг датум. Не треба ти моје гунђање у њему. Ево ти Настасијевић на поклон, за годишњицу, сутра ћу да се пичкарам с тобом:


Зашто да не гледа у туђе двориште !?
sugarbaby sugarbaby 21:22 02.07.2017

Re: lov na međede

Blog nisi pomenuo a ovde vrvi.



sugarbaby sugarbaby 21:33 02.07.2017

Re: sudar svetova

Живот је плажа.


Nešto mi se čini da imam autorska prava, al ajd sad........



Šalim se, al nemam sliku da to i dokažem.



Kad čovek ima lepe uspomene, pa ništa vrednije.



Super si nanizao i uvezao.


anonymous anonymous 06:32 03.07.2017

Re: sudar svetova

..., не гледај у туђе двориште. Бави се својим.



Papagajsko ponavljanje ofucanih besmislica....



Jel ovo blog o ....stidu ?


tasadebeli tasadebeli 06:38 03.07.2017

Re: sudar svetova

anonymous

Jel ovo blog o ....stidu ?



Само тренутно скретање с главне теме. Због моје сопствене глупости се стидим, у праву је Браја што ми је на то скренуо пажњу...

Што се мене тиче, стид је искључиво само мој и ничији више, па тако сматрам да можемо даље са овим блогом после тог скретања које сам направио сам.
mariopan mariopan 07:00 03.07.2017

Re: sudar svetova

* - Хвала Мариопан за инспирацију за наслов овог текста.



Vratila se sa plaze.
** - Дирљива је данас, са ове тачке гледишта, та моја вера у ЈНА тада као једини интегративни фактор земље које више нема.



Isto sam verovala da JNA nece dozvoliti krvavi raspad zemlje. Verovala sam u miran razlaz sa onima koji hoce da odu i da ce JNA kontrolisati dok se ne zavrsi taj proces.

Kako smo bili naivni?

Cestitam vam oboma 26 godina braka, lepo je sto ste zajedno preziveli sva ta teska vremena.
tasadebeli tasadebeli 07:12 03.07.2017

Re: sudar svetova

mariopan

Cestitam vam oboma 26 godina braka, lepo je sto ste zajedno preziveli sva ta teska vremena.













П.С. -
Kako smo bili naivni?



Не треба се секирати због тога.

Нисмо могли другачији ни да будемо када нисмо ни имали све праве информације.

Прецизније речено, када нам нису дозвољавали тада, исто као што нам не дозвољавају ни сада, да знамо све оне битне информације.

Али није то важно, драга моја Мариопан.

Историја се може плаћати на одложено (чековима? ), живот не може.
eloy eloy 11:02 02.07.2017

čestit momak



TUŽNA PRIČA MLADIĆA KOJI JE OBJASNIO BESMISAO RATA

Bahrudin KaletovićOženio se 1993 godine i dobio je ćerku Esmeraldu i sina Damira. Sanjao je da će biti muzičar i svirao je gitaru. U posleratnim vremenima svirao je sa svojom grupom u Zagrebu. Nesrećno je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1998. godine kada je posetio Tuzlu da vidi porodicu tj. novorođenog sina.
jinks jinks 18:25 02.07.2017

...

САД желе нестабилну Југославију на Балкану да би лакше проширили свој утицај, Русима такође одговара дестабилизација овог простора па користе своје посебне везе ...


Interesantno, u kojoj li meri ovo može biti tačno, a u kojoj ne.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:23 02.07.2017

Re: ...

Taso,


Amor omnia vincit


Ljubav sve pobedjuje, srecna godisnjica braka





tasadebeli tasadebeli 21:14 02.07.2017

Re: ...

jinks
САД желе нестабилну Југославију на Балкану да би лакше проширили свој утицај, Русима такође одговара дестабилизација овог простора па користе своје посебне везе ...


Interesantno, u kojoj li meri ovo može biti tačno, a u kojoj ne.



Имај у виду када је то писано.

Тада сам још увек веровао, надао се, да ће ЈНА спасити Југолсавију.

Да искористим ову прилику да поменем још једном на Блогу мог пуковника, потоњег генерала, којег и данас као и онда волим и поштујем као рођеног оца. (ЛИНК)

Тада сам се још увек надао да ћемо ми победити... Због онога што сам као осамнаестогодишњи клинац видео, чуо и научио од њега док је био мој пуковник.
tasadebeli tasadebeli 21:16 02.07.2017

Re: ...

jednarecfonmoi
Taso,


Amor omnia vincit


Ljubav sve pobedjuje, srecna godisnjica braka








Као и увек, одговорила си на питање наставника која је уопште главна тема поста на којем смо.

Хвала!





nask nask 21:27 03.07.2017

Re: ...

Iiijaaaooo, pa kad krene onaj solo na pola



srećom pa se pesma ne odnosi na tebe, tj. vas dvoje.
tasadebeli tasadebeli 05:52 04.07.2017

Re: ...

nask
Iiijaaaooo, pa kad krene onaj solo na pola



srećom pa se pesma ne odnosi na tebe, tj. vas dvoje.



То је, бре, само за Једну реч!

Немо' ми квариш расположење, па да свима осталима качим



nask nask 11:58 04.07.2017

Re: ...

Pa to je ta ista škola, samo drugo odelenje. Bio taj period južne pruge, još uvek ga se rado sećam. Ono gornje sam juče jedno pet puta zaredom odvrteo i svaki put pao u sevdah.
tasadebeli tasadebeli 14:33 04.07.2017

Re: ...

nask
Pa to je ta ista škola, samo drugo odelenje. Bio taj period južne pruge, još uvek ga se rado sećam. Ono gornje sam juče jedno pet puta zaredom odvrteo i svaki put pao u sevdah.






То ти ка'ем...






П.С. - Мало сутра бисмо ти и ја данас слушали џез да није било те америчке јужне пруге, тзв. Бајбл белта који се види на оним горе мапама!



nask nask 20:03 04.07.2017

Re: ...

Мало сутра бисмо ти и ја данас слушали џез да није било те америчке јужне пруге


E to je za poseban blog, zbog čega slušamo muziku koju slušamo.

Koliko god ovo može nekome delovati besmisleno, muzika iz ovog crtaća je jedan od razloga da me džez nekako kopkao još od klinačkih dana.



Btw i džez je južna pruga iliti t'ga za jug.
emsiemsi emsiemsi 20:18 04.07.2017

Re: ...

nask
Мало сутра бисмо ти и ја данас слушали џез да није било те америчке јужне пруге


E to je za poseban blog, zbog čega slušamo muziku koju slušamo.

Koliko god ovo može nekome delovati besmisleno, muzika iz ovog crtaća je jedan od razloga da me džez nekako kopkao još od klinačkih dana.



Btw i džez je južna pruga iliti t'ga za jug.

Мени се џез не допада, али блуз волим.
nask nask 20:21 04.07.2017

Re: ...

Мени се џез не допада


Koji?
tasadebeli tasadebeli 21:53 04.07.2017

Re: ...

nask

Btw i džez je južna pruga iliti t'ga za jug.



Јашта, брате!


Koji?


Баш пре неки дан гледамо "Њујорк, Њујорк" по ко зна који пут и ја нешто мислим како је ту на суФтилан начин дат тај пут свинг - биг бендови четрдесетих - комерцијала салонски џез (Лиза Минели) - рађање би бапа, индивидуалци, соло "степски вук" џез (Де Ниро), а све кроз брачни пар музичара и њихов међусобни однос.

- Try Chevalier.
- Chevalier?
- Chevalier.
- Man, this isn't 1917!






E to je za poseban blog, zbog čega slušamo muziku koju slušamo.









emsiemsi


Мени се џез не допада, али блуз волим.



У кафанче "Код Тасе на прасе" за свакога понешто имаде!

(Хвала опет америчкој јужној прузи и на тој тузи!)





И на крају, да се Шугар бејби не осети запостављеном док ја ћакулам са вама, момци, мало учитеља са његовим ђацима!






(Хебем му оца, знам да се понављам, али не могу се начудити како је онај чамуга у позадини, иза леђа Блатњавога, те давне вечери 1981. кидао дудулајку! )
emsiemsi emsiemsi 06:58 05.07.2017

Re: ...

nask
Мени се џез не допада


Koji?

Ма, никакав специјални блуз, али волим да чујем. Не допада ми се толико да бих био пасиониран слушалац.
Иначе, од музике волим 'све што ми се допадне'.
nask nask 19:01 05.07.2017

Re: ...

E to je za poseban blog, zbog čega slušamo muziku koju slušamo.


I zbog čega smo na blogu na kome smo.

Mića je bio jedan od dvojice koji su me zalepili za ovo mesto.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:39 02.07.2017

Стиди се!

Мислим, стиди се што си се оженио, уместо да живиш у слободној заједници неспутаних људи.
Ако нећеш да се стидиш, ево ја ћу да се стидим за тебе (а и за мене).
Толико.

P.S.
Е да заборавих.
Фашисто.
Фашисто којем никад не бих дао да ми подучава дете ничему, нарочито не овом нашем регионалном језику.
tasadebeli tasadebeli 21:22 02.07.2017

Re: Стиди се!

vrabac_u_steni
Мислим, стиди се што си се оженио, уместо да живиш у слободној заједници неспутаних људи.
Ако нећеш да се стидиш, ево ја ћу да се стидим за тебе (а и за мене).
Толико.

P.S.
Е да заборавих.
Фашисто.
Фашисто којем никад не бих дао да ми подучава дете ничему, нарочито не овом нашем регионалном језику.






Стиди се, и треба! За обојицу!



emsiemsi emsiemsi 16:22 04.07.2017

Re: Стиди се!

vrabac_u_steni
Мислим, стиди се што си се оженио, уместо да живиш у слободној заједници неспутаних људи.
Ако нећеш да се стидиш, ево ја ћу да се стидим за тебе (а и за мене).
Толико.

P.S.
Е да заборавих.
Фашисто.
Фашисто којем никад не бих дао да ми подучава дете ничему, нарочито не овом нашем регионалном језику.

ТасаДебели није фашиста --- напротив !
tasadebeli tasadebeli 19:12 04.07.2017

Re: Стиди се!

emsiemsi
vrabac_u_steni
Мислим, стиди се што си се оженио, уместо да живиш у слободној заједници неспутаних људи.
Ако нећеш да се стидиш, ево ја ћу да се стидим за тебе (а и за мене).
Толико.

P.S.
Е да заборавих.
Фашисто.
Фашисто којем никад не бих дао да ми подучава дете ничему, нарочито не овом нашем регионалном језику.

ТасаДебели није фашиста --- напротив !



Ма јесам.

А "свака жена обожава фашисту".

Па ти сад види, друже мој...
sugarbaby sugarbaby 21:20 02.07.2017

čestitke i pozdravi



tasadebeli tasadebeli 21:42 02.07.2017

Re: čestitke i pozdravi

sugarbaby





Super si nanizao i uvezao.










sugarbaby sugarbaby 21:51 02.07.2017

Re: čestitke i pozdravi

pride and joy

eloy eloy 11:06 03.07.2017

ima plaža raznijeh 2 deo



izvor b92
Deru turiste - riba 100€
Espreso 40 kuna (650 dinara), pica 80 kuna (1.300 dinara), kilogram ribe i po 800 kuna (13.000 dinara). Ma ni čašu vode iz slavine nećete dobiti za manje od deset kuna, a toliko će vas koštati i odlazak u WC.

„Pa ko to može da plati“, pitaju se ovih dana mnogi turisti u hrvatskoj i zgražavaju. I hrvatski građani, kao i svake godine, zgražavaju se nad medijskim napisima o divljanju cena na obali, u čemu prednjači sam hrvatski jug, ostrva i Dubrovnik, mada ne zaostaju mnogo ni Istra i drugi krajevi. I zaista, 25-40 kuna za kafu, samo zato što ste je popili na Stradunu ili na hvarskoj Rivi, čini se kao preterivanje, kao pohlepa „preduzetnika koji žele na brzinu da zarade“. Ali, zašto ne bi zaradili? Pa zato se bave tim poslom, a ako je neko spreman da plati jasno istaknutu cenu od 40 kuna za makijato ili samo espreso, onda taj napitak očigledno toliko i može da košta, jer cenu određuje tržište. Ne plaćate samo kafu, plaćate lokaciju, doživljaj.


sugarbaby sugarbaby 14:10 03.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

ima plaža raznijeh 2 deo


zato je resort s 5 stars u turskoj zakon, jedino misliš šta ćeš fino da radiš sledeće, toliko je dobro da idem opet, al u septembru.

ne dam da me deru grci, hrvati, a najmanje crnogorci.
bjež bogati.

na bali ne bih išla ni besplatno.
mariopan mariopan 15:05 03.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

ne dam da me deru grci,


Hahaha mi sinoc platili tri sladoleda 12,20 evara u Anavisosu, (selo na 57 km od Atine).
U poslasticarnici. Ako ne sednes da pojedes malo je jeftinije ako sednes tri cetri evra skuplje.
To se zove dranje. A lepo sam rekla deci da su nas tu odrali svake godine nece da mi veruju.

Dobro, bar je sve ostalo bilo dzabe jer nam prijatelj Grk ustupa vilu svake godine.

Zaljubljena sam u tu kucu, ozbiljno, svi smo. Naterala sam sina da mi sve strucno uslika, u sledecem zivotu cu imati takvu kucu. Malu ali savrsenu.

Inace nije tako skupo sve ostalo. Na samoj plazi u bic-baru, ako se uzme kafa (2,5 evra) dobije se suncobran i lezaljke zabadava na ceo dan, sto je na onih 50 stepeni juce bilo itekako vazno.
Danas je malo dunulo sa mora i nije tako toplo ali nekoliko dana je bilo pakleno pa smo zbrisali iz Atine.

emsiemsi emsiemsi 17:08 03.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

sugarbaby
ima plaža raznijeh 2 deo


zato je resort s 5 stars u turskoj zakon, jedino misliš šta ćeš fino da radiš sledeće, toliko je dobro da idem opet, al u septembru.

ne dam da me deru grci, hrvati, a najmanje crnogorci.
bjež bogati.

na bali ne bih išla ni besplatno.

Ја уопште не идем на море - претопло ми тамо.
Да идем са плус 35 на плус 40 ?
mariopan mariopan 20:14 03.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

emsiemsi
Ја уопште не идем на море - претопло ми тамо.
Да идем са плус 35 на плус 40 ?


Pa ide se bas zato ...... kad se vratis bude ti stvarno mnogo lepse, nije ti vise vruce onih 35 u hladu.

Pitali Muju zasto se udara po glavi a on kaze zato sto mu je mnogo lepo kada prestane.
tasadebeli tasadebeli 06:51 04.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

mariopan

Na samoj plazi u bic-baru, ako se uzme kafa (2,5 evra) dobije se suncobran i lezaljke zabadava na ceo dan,



На Тасосу у Лименарији и около већ годинама исто то.

Али није тако на свакој плажи. На некима се лежаљке посебно наплаћују. И све буде малкице скупље.

Те плаже називамо "црногорским" јербо су намењене искључиво дрању коже туристима што је моје искуство са сваком плажом у еколошкој држави.

sto je na onih 50 stepeni juce bilo itekako vazno.




Inace nije tako skupo sve ostalo.



А Пелопонез! Мислио сам да је скупљи од Тасоса.

То ја већ годинама убеђујем све неверне Томе које крећу по први пут у Грчку носећи из Србије тоне хране да би тамо уштедели!

Понешто је у продавницама скупље (хлеб који је код нас пола евра, тамо је евро), али је понешто и јефтиније (флаширана вода, пакет од 6 комада 1,60 евра, код нас 2-2,5 евра што је чудно ако узмеш у обзир колико извора те воде има Србија, а колико Грчка. Кад је тешко, реци Владе Дивац! ).

А углавном, већи део ствари по продавницама исто кошта као и у Београду. Окрени-обрни, изађе те на исто када купујеш овде и када купујеш тамо храну. Једино што одавде мораш да вучеш ту храну...

Нека вуку кад не верују.

Срећом, не једемо слаткише и сладоледе (ич незаинтересовани) па нас то не кошта ништа.


И по кафанама исто. Цене мање-више к'о и у Бгд.

Лигње 7 евра. Јагњетина 6 евра. Пиво 2 евра.

(Јуче у Бгд. у кафићу за два пива дао 400 динара. А кафић није у центру града нити на Ади.)

И тако редом...


Danas je malo dunulo sa mora i nije tako toplo



А 'вамо, на Егеју, сваки дан тако.

Неискусни се очас преваре јер не осећају врућину, па после лече опекотине од сунца.


П.С. - Пхи, што сам се ужелео октопода сушеног на сунцу!

У мом омиљеном кафанчету у Лименарији.





Иди, бре Мариопан, куд ме подсети! Све ми вода иде на уста док гледам овај клип.


Па тог октопода онда залијеш овим





да има у чему да плива...


Ето, сама кажи... Треба ли човеку нешто више од тога да би био задовољан својим животом.


mariopan mariopan 09:06 04.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

Иди, бре Мариопан, куд ме подсети! Све ми вода иде на уста док гледам овај клип.


Па тог октопода онда залијеш овим



Sad si me podsetio sta jos mogu da izvoljevam (a ovde sam u statusu gosta), na licinom mestu za takve djakonije....

Ето, сама кажи... Треба ли човеку нешто више од тога да би био задовољан својим животом.



Ne treba. Zivot je lep.
tasadebeli tasadebeli 19:42 04.07.2017

Re: ima plaža raznijeh 2 deo

mariopan

Ne treba. Zivot je lep.









docsumann docsumann 17:51 03.07.2017

a šta jeti radi ljeti?


nask nask 18:13 03.07.2017

Re: a šta jeti radi ljeti?

YU trobojka čarapice u spotu, a?

'83. dobro leto, ovo bi pevali svaki put kad se kretalo na noćno kupanje, bio sa društvom 42 dana na moru, a posle 11 meseci u JNA, bez društva.
emsiemsi emsiemsi 21:05 03.07.2017

Re: a šta jeti radi ljeti?

nask
YU trobojka čarapice u spotu, a?

'83. dobro leto, ovo bi pevali svaki put kad se kretalo na noćno kupanje, bio sa društvom 42 dana na moru, a posle 11 meseci u JNA, bez društva.

Аууу - јбт !
Једне године, тих година --- спалварење Таром 10 дана, потом 21 дан Врсар, потом 15 дана Шпанија, потом 12 дана скијање, Вал торан ! Све за једну сезону.
Јеботе !
tasadebeli tasadebeli 06:03 04.07.2017

Re: a šta jeti radi ljeti?

nask
YU trobojka čarapice u spotu, a?

'83. dobro leto, ovo bi pevali svaki put kad se kretalo na noćno kupanje, bio sa društvom 42 dana na moru, a posle 11 meseci u JNA, bez društva.



Исти случај у исто време... 60 дана + 11,5 месеци.

Од тих 60 дана најјаче се урезале слике с концерта Хаустора у пулској Арени. И винове лозе у Водњанима у гостима код Густава и његових добрих духова.

Од оних 11,5 месеци најбоље упамтио неку емисију на ТВ Копар која је ишла четвртком у 10 увече, топ листа видео музичких клипова. Онај рад, видео килд а рејдио стар...

Па су после сви одлазећи на неку издвојену стражу, онако под шлемовима и опремом, млатећи оним пушкама около, пјевали



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana