Priča o čokoladi

Mozaik RSS / 12.04.2008. u 15:17

 

Masina za pravljenje cokolade
Masina za pravljenje cokolade
U jednom ovonedeljnom blogu je bilo reci o cokoladi. Da li je bolja belgijska ili svajcarska ? U to ime odlucih da napisem koju rec o jednom od najvecih specijaliteta koji je ljudski um ikad smislio, tj. otkrio. Cokolada. Mmmmmmmm...

Rec cokolada znaci gorka voda i potice iz nahuatl jezika koji se jos uvek govori u Meksiku i Salvadoru.

Prica pocinje pre vise od 3000 godina. Narodi centralne Amerike su koristili zrna kakaoa kao sredstvo placanja... ali i kao sirovinu za gorko pice obogaceno vanilom, ljutom paprikom i drugim zacinima.

Prilikom svog cetvrtog putovanja u Ameriku 1502. Kristofer Kolumbo stize u Nikaragvu. On je prvi Evropljanin koji je otkrio zrno kakaoa. Potpuno opterecen svojim snom da otkrije put ka Indiji, Kolumbo ne pokazuje ama bas nikakvo interesovanje za ovo otkrice!

1519. Hernando Cortez osvaja deo Meksika. Cortez, kao i Kolumbo ne pokazuje nikakav interes za aromu kakaoa. Njega interesuje samo cinjenica da je to sredstvo placanja koje moze da se posadi tako da novac raste do mile volje. On pravi prve planataze kakaoa (tj. banke pod vedrim nebom). 1528. odnosi u Spaniju prva zrna kakaoa i masine za njihovu obradu.

Kad se jedna spanska princeza udala za Luja XIII davne 1615. godine, cokolada ulazi na velika vrata u Francusku i postaje omiljeno pice na dvoru. Verovatno nije potrebno napomenuti da narod nema nikakvu mogucnost da podeli to zadovoljstvo...

Prelazak preko La Manche-a se desava 1657. Prva prodavnica cokolade je otvorena u Londonu. Otvorio ju je jedan Francuz, naravno... 1670. jedan spanski osvajac pravi prve plantaze kakaoa na Filipinima. Dok kakao polako osvaja svet, kuvari pokusavaju da smisle cokoladne poslastice.

Nesrecan slucaj u restoranu u Parizu 1671. predstavlja pravu prekretnicu u tim naporima. Jedan pomocnik kuvara ispusta saku badema na pod. Glavni kuvar u besu, pokusavajuci da ga osamari, obara serpu punu istopljenog secera na bademe. U isto vreme vojvoda od Plessis-Praslin nestrpljivo ceka svoj desert. Nastupa haos. U ocaju, kuvar odlucuje da posluzi bademe sa ohladjenom secernom masom. Vojvoda je odusevljen. Ovacije kuvaru, a novi specijalitet dobija ime po cuvenom gostu : praline ! Znamo da je ovaj specijalitet od tada doziveo razna izdanja, a najvaznije je ono sa cokoladom... S druge strane, sta se desilo sa nesrecnim pomocnikom koji je ispustio badem na pod, ne znamo.

1697. cokolada ulazi na velika vrata u malu zemlju sakrivenu u Alpima. Gradonacelnik Ciriha dolazi kuci iz posete Brislu i donosi cokoladno pice bogovskog ukusa.

Industrijalizacija cokolade pocinje 1780, ali ne u Svajcarskoj! Prva fabrika je napravljena u Barseloni. Za to vreme, Svajcarci prave cokoladna pica u malim radionicama, a Italijani sticu evropsku slavu svojim cokoladnim specijalitetima.

gourmet-chocolate.jpgDa Svajcarci jos uvek nisu bili slavni u ovom poslu govori i cinjenica je Gete prilikom posete Svajcarskoj nosio jedan kofer pun cokolade. Za licnu upotrebu.

Prva fabrika cokolade u Svajcarskoj je otvorena 1819. godine. Otvorio ju je Cailler, koji je naucio zanat u Italiji. Sledeci veliki korak u istorjii ovog specijaliteta je mesanje cokolade sa mlekom. Verovali ili ne, nikome do 1875. to nije palo na pamet!!! Danas ovo zvuci potpuno neverovatno. Te 1875., Svajcarac Daniel Peter komercijalizuje prvu mlecnu cokoladu (neki izvori kazu da je to bio Tobler 1870., ali ovde se necemo baviti detaljima), a 1879. Rodolphe Lindt proizvodi prvu tablu cokolade koja se topi u ustima.

Pocetkom 20. veka, Spanija gubi svoju reputaciju najveceg proizvodjaca cokolade... Dve zemlje preuzimaju ulogu lidera na trzistu. Belgija - sa svojom cuvenom cokoladom i Svajcarska sa jos cuvenijom MLECNOM cokoladom.

Danas su Svajcarci najveci potrosaci cokolade na svetu. 12.3kg po glavi stanovnika godisnje ! Nisam uspela da nadjem gde se nalazi Srbija po tom pitanju, ali osecam da ne mozemo biti mnogo gori od Svajcaraca...

Za kraj cemo napomenuti da je ovaj blog posvecen mojoj prijateljici chocolate od koje sam dobila neke fantasticne recepte dok smo kao studentkinje spremale ispite na cetvrtoj i petoj godini studija...

Atačmenti



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 15:27 12.04.2008

čokolada

gde me nađe :))
mmmmmmmmmmmmmmm
volim crnu čokoladu + ljute papričice.
videla u Veru da prodaju takvu Zvečevo.

kakav čokoskok!!
bravar bravar 15:48 12.04.2008

Re: čokolada

for baby
ivana23 ivana23 17:20 12.04.2008

Re: čokolada

bravar (na susednom postu): copy-paste: Vruća čokolada je afrodizijak. Ona ima i stimulativno i sedativno dejstvo. Kakao je moćan anti-oksidant za vaše moždane ćelije. Liker od čokolade i kakaoa je smatran za afrodizijak od strane starih Asteka i kasnije španskih konkvistadora.


JJ Beba JJ Beba 17:31 12.04.2008

Re: čokolada

čokolada & ljta papričica. uffff. kad je jedete prvo osetite gorak ukus crne čokolade koji polako, tamo negde u pozadini, postaje sve peckaviji..veeeeoma sexy. neodoljivo... mmmmmmmmm

a može i vako - topla čokolada na meksički način

* 3 tkašičice instant mešavine za toplu čokoladu
* 1 kašičicu čololadnog sirupa
* 1/2 kašičice cimeta
* 1 prstohvat chili mlevene ljute papričice
* 1/4 šolje milk
* 3/4 šolje proključale vode

pomešajte instant mešavinu za toplu čokoladu, čokoladni sirup, cimet, i ljutu papričicu. Dodati mleko i proključalu vodu. promešati.


JJ Beba JJ Beba 17:49 12.04.2008

Re: čokolada

i još da dodam da kapsicin u ljutim papričicama podstiče mozak da proizvodi endorfine ( hormone sreće) a nutricionisti kažu da čokolada sadrži i ugljene hidrate koji vrlo brzo, dospevaju u mozak i hrane ga, te se zato je studentima i učinicima savetuje da pred ispite jedu čokoladu. Pored toga čokolada sadrži i kofein, koji privremeno daje osetno više energije, ali čokiška sadrži i drugie elemnete koji nas držeu kondiciji -- gvožđe, kalcijum, magnezijum..mozak nasm se oduševi kad u njga ubacimo čokoladu, sladoled ili tako šta zgodno.


sa čokoladom je i san lepši
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:50 12.04.2008

Re: čokolada

gladan sam
ivana23 ivana23 21:55 12.04.2008

Re: čokolada

Velimir Mladenovic
gladan sam

Posluzi se..

ivana23 ivana23 17:01 13.04.2008

Re: čokolada

ivana23 ivana23 17:01 13.04.2008

Re: čokolada

ivana23 ivana23 17:03 13.04.2008

Re: čokolada

ivana23 ivana23 15:29 12.04.2008

Mmmmm...

bravar bravar 15:47 12.04.2008

bez naslova

klikni na sliku
MilutinM MilutinM 15:51 12.04.2008

Ja ne volim slatkiše

Pa stoga može samo
Masaža čokoladom
ivana23 ivana23 16:57 12.04.2008

:(((

Zasto blogeri ne vole cokoladu?
Nema ih nesto na ovom postu...

mariopan mariopan 17:06 12.04.2008

Re: :)))

Kako ukusna tema , pa ja , ako vec nudite , prvo neke gorke varijante , moze i belgijska i svajcarska samo da nije neka nasa koja "lici" , a od punjenih samo ona sa ledenim belim filom mmmmmmm

Da ne trolujem temu tek sada sam procitala tvoj prvi post o mozaiku paaaa ne mogu da se nakajem sto ga na vreme nisam videla imam pitanja u vezi sa tim jer bih sama da se upustim u avanturu ali kako?
Mozaik Mozaik 18:35 12.04.2008

Re: :)))

Pitaj...
mariopan mariopan 19:57 12.04.2008

Re: :)))

Mozaik
Pitaj...

Hvala
Zelim da za dvoriste uradim plocu na stolu koji ce stalno biti napolju a volim mozaik i radila sam ga kao dete (daaavno) i to moze da se uradi ali mi nedostaju znanje kako da ga radim? Da li da pocnem sa manjim plocama koje bih ugradila u stazu kasnije samo da se uvezbam pa tek posle da predjem na plocu stola?

Mi smo plocice (kamencice) redjali licem nadole i to lepili nekim lepkom cini mi se kao da je to bilo brasno i voda i cilj je bio samo da ostanu zalepljeni dok se ne zavrsi sve i ne zalije , e sad cime su to zalivali i kako su okretali a da se to ne polomi ja ne znam jer tu se nas rad zavrsavao. I da li je neka armatura potrebna da se sve to ne raspadne? A kamencice smo sitnili klestima ne znam cime smo lepili jer to je neko vec radio kada smo se pridruzili i mi...pa penzionerska posla od viska vremena bih nesto lepo da uradim za kucu.

Da li postoji neka literatura ovde u Srbiji pa da se informisem o tome da ne gnjavim tebe ?Hvala za odgovore ))
Mozaik Mozaik 20:37 12.04.2008

Re: :)))

Iskreno, ja ne znam nikakvu srpsku literaturu na temu mozaika.

Postupak koji si opisala je tacan. Da bi se napravio sto u dvoristu, mora da se napravi od mozaika kome je lice naopako okrenuto i da se zalije cementom u koji si pomesala pesak (valjda se tako pravi mortier - francuski ili mortar - engleski).

Ako je sto velik, mora da ide armatura. Sigurna sam da ce svaki student gradjevine znati da ti pomogne. Nego, kreni prvo da redjas kockice okrenute licem na dole...


mariopan mariopan 21:52 12.04.2008

Re: :)))

Hvala na savetu , imam inzenjera gradjevinca pri ruci samo ga nisam pitala ))) A otkad to zelim Pozdrav i jos jednom hvala.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:47 12.04.2008

šta da ti kažem :-)

mnogo ti hvala na ovom postu. ja nemam dilemu, najbolje su belgijske čokolade. ove godine sam probao jedan poseban specijalitet: čokolada sa kubanskim duvanom. pravi se samo na jednom mestu - u Brižu
ivana23 ivana23 17:01 12.04.2008

Re: šta da ti kažem :-)

nikola svilar nikola svilar 16:50 12.04.2008

menaž štark



- Hmmm... mada preferiram Jaffa cakes, moja najomiljenija čokolada je Menaž, za jelo i kuhanje... btw, preporuka za .txt i veliki pozdrav prijateljici...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:53 12.04.2008

Re: menaž štark

THE CHOCOLATE LINE, BRUGES Invites and enchants you like an old-fashioned sweet shopfrom grandma’s time, with a striking window display that’senough to make anyone’s mouth water. Once inside, you canfill your lungs with the gloriously pungent aroma of cocoabeans and gaze at the bewitching array of chocolates on dis-play.Through a large window at the back of the store, 36-year-old master chocolatier, Dominique Persoone, can be observedbusy at work. “I want our customers to see us actively mak-ing our chocolates by hand,” says Dominique, who trained asa junior apprentice in Parisian three-star restaurants, wherehis creative freedom was first nurtured. Since 1989, he andhis wife Fabienne have been running the Chocolate Line witha team of eleven staff. “Starting with quality ingredients is the key to makingexceptional chocolates,” he says with all the passion of acook-show host. “I love working with origin chocolate.Twice a year the cocoa beans are harvested and some of thebest come from countries such as the Ivory Coast, Ghana andPapua New Guinea.” Dominique is at the cutting edge of chocolate recipes. “Ihave some pretty crazy ones,” he says. “Years ago, I made achili chocolate inspired by the movie Chocolat and some peo-ple laughed at me. But the customers kept coming back witha definite twinkle in their eye and now we’re in the MichelinGuide.”Other exotic creations from his collection include: Tonka(white ganache with coconut milk, bourbon-vanilla andtonka beans from Venezuela), and Havana (marzipan with aliqueur from Cuban tobacco leaves marinated in half rum andhalf cognac). There’s no doubt about it, Dominique’s extra ordinary pralines fascinate through their flavour combina-tions and surprising interiors
ivana23 ivana23 16:59 12.04.2008

***

gordanac gordanac 17:29 12.04.2008

:))

...čokolada sa kubanskim duvanom. pravi se samo na jednom mestu - u Brižu...

o, daaaaa! :)
Ovako se sve slaže u sat-dva: cigara (M-size, 0,7cm), konjak i tri zrna kafe, espresso iz tankog porecelana koji je spolja obojen tamnozeleno, unutra belo - i tanka štanglica čokolade sa kubanskim duvanom....(tiho svira Jobim....)

Imam plan s tom čokoladom i tako složenim scenarijem, sam` takav! :))
Evo i Dossier: Čokolada - sve i svašta o istoj
(ne radi mi YouTube, a na ovom postu bi morao bar jedan kadar iz "Kao voda za čokoladu" :))

EDIT
Como agua para chocolate / receta de la pasión
Chocolate/ Depp - Binoche "ALWAYS ON YOUR SIDE"
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:08 12.04.2008

Re: :))

Imam plan s tom čokoladom i tako složenim scenarijem, sam` takav! :))

svaka čast!!!!
drago mi je da me bar neko razume
gordanac gordanac 18:25 12.04.2008

Re: :))

drago mi je da me bar neko razume


razumem, skroz :))
Čokolada, kafa i vino spadaju u reči koje se (uz još neke) najsličnije kažu na najvećem broju jezika kojima ljudi govore.
Nije to bezeveze!
To može da znači dve stvari - ili ljudi jednako misle o te tri stvari ili su im nađene tako dobre reči da su svima - "legle". Kako god okreneš - izuzetno zanimljivo.
Niko ne spominje - ruske čokolade. nema ih u izvozu (ako ne računaš ZND), a - odlične su. Imaju jednu tanku, tanku, tanju od onih malih čokoladica "Životinjsko carstvo", liče na krut list hartije i tako se i zovu "papir od čokolade". Kao ime za roman. :))
ivana23 ivana23 18:37 12.04.2008

Re: :))

Mozaik Mozaik 19:00 12.04.2008

Re: menaž štark

- Hmmm... mada preferiram Jaffa cakes, moja najomiljenija čokolada je Menaž, za jelo i kuhanje... btw, preporuka za .txt i veliki pozdrav prijateljici...


Hvala na pozdravima. I ja volim cokoladu za kuvanje, ali samo jednu vrstu. Lindt sa 70% kakaoa. Apsolutno neodoljivo!
nikola svilar nikola svilar 19:57 12.04.2008

Re: menaž štark

Hvala na pozdravima. I ja volim cokoladu za kuvanje, ali samo jednu vrstu. Lindt sa 70% kakaoa. Apsolutno neodoljivo!


volem za kuhanje jer ih tako manje njupam :) ali evo lepe preporuke: LINDT potrazicu, valjda ima i ovde
Mozaik Mozaik 07:36 14.04.2008

Re: menaž štark

Ako nema, donecu ti kad dodjem u Beograd.
nsarski nsarski 17:06 12.04.2008

Citao sam negde

da cokolada ima slicno dejstvo na coveka kao marihuana. Jedino sto treba pojesti oko 10kg cokolade da bi se dobio slican buzz kao od jedne doze plemenite travke:))
Zna li neko preciznije podatke o tome?
ivana23 ivana23 17:13 12.04.2008

Re: Citao sam negde

Zna li neko preciznije podatke o tome?


Ne.
Ali kuca je tu...

mariopan mariopan 17:24 12.04.2008

Re: Citao sam negde

nsarski
da cokolada ima slicno dejstvo na coveka kao marihuana. Jedino sto treba pojesti oko 10kg cokolade da bi se dobio slican buzz kao od jedne doze plemenite travke:))
Zna li neko preciznije podatke o tome?

Zna li neko gde da nadjem travku pa kad probam odma cu da vam kazem? Cokolade sam vec pojela toliko samo poredjenja radi?Hvala.:-
ludvig ludvig 17:29 12.04.2008

Re: Citao sam negde

mariopan
nsarski
da cokolada ima slicno dejstvo na coveka kao marihuana. Jedino sto treba pojesti oko 10kg cokolade da bi se dobio slican buzz kao od jedne doze plemenite travke:))
Zna li neko preciznije podatke o tome?

Zna li neko gde da nadjem travku pa kad probam odma cu da vam kazem? Cokolade sam vec pojela toliko samo poredjenja radi?Hvala.:-


ajd lakše ćemo ovako...idem ja da pojedem deset kg čokolade pa ću ja da uporedim da se ne cimaš ti sad s tim:))))))))
nsarski nsarski 17:31 12.04.2008

Re: Citao sam negde

Zna li neko gde da nadjem travku pa kad probam odma cu da vam kazem? Cokolade sam vec pojela toliko samo poredjenja radi?Hvala.:-


Aha! Evo, sa BBC news:

Chocolate pot?
The same is true of anandamide, the current favourite candidate for a psychoactive chocolate ingredient. Anandamide is a neurotransmitter that targets the same brain structures as THC, the active ingredient in cannabis. But to make a substantial impact on the brain's own natural anandamide levels, experts estimate you would need to eat several kilos of chocolate!

Cela prica je ovde
marta l marta l 18:34 12.04.2008

Re: Citao sam negde

But to make a substantial impact on the brain's own natural anandamide levels, experts estimate you would need to eat several kilos of chocolate!

haha, mora da sam vec zavisnik, radim i na sto grama
a na griz Araguani padnu i halucinacije bogami )

p.s. ovu slucajno sada imam, inace kad kriziram bude dajstadas.....e sad je vise i nemam al' mi je leeeepo
mariopan mariopan 18:37 12.04.2008

Re: Citao sam negde

Ludvig )) i kako je?
Mozaik Mozaik 18:39 12.04.2008

Re: Citao sam negde

Obecavam uskoro jedan kraci post na temu uticaja cokolade na ljudsko bice...
ivana23 ivana23 18:42 12.04.2008

Re: Citao sam negde

Sjajno, dohvatio Sunce..Mesec...

ludvig ludvig 18:46 12.04.2008

Re: Citao sam negde

mariopan
Ludvig )) i kako je?


auuuuuuuuuuuuuuuuu:))))))))))))))))))))))
gordanac gordanac 18:49 12.04.2008

Re: Citao sam negde

fine dark chocolate
i tri sasvim posebne:
Giraudi Chocolate
Scharffen Berger
Weiss Chocolate
Belgijanci, inače, tek odnedavno izvoze svoje čokolade ("Godiva" "House" ili nešto između "Guylian"...) ali "Leonidas" ostaje pri "ručnoj proizvodnji" pred kupcima u uličici iza katedrale i - samo ih u Belgiji možete kupiti. Kao i mnogo finih, malih prodavnica širom Belgije koje su skroz "handmade"...Divota za gledati kako ih prave...
ivana23 ivana23 23:59 12.04.2008

Re: Citao sam negde

shure shure 17:20 12.04.2008

Jedem....

cokoladu,svakodnevno....razne.E sad,najvise volim crne cokolade,a najvise sa chilijem.Mada priznajem,kako najveci deo vremena provodim na mestu gde u blizini nema prodavnica,kad zagusti i kakao krem tabla(za kolace),posluzi...
A za tekst,naravno preporuka!
edi-va edi-va 17:22 12.04.2008

Meine Schokoladenseite ...



Doctor Wu Doctor Wu 17:52 12.04.2008

Venezuelan hot chocolate

iz knjige recepata Willie Harcourt-Cooze-a (aka Willie Wonka):
1.Tip the cacao and water into a small pan and bring to the boil, stirring frequently.
2.When thick and well combined, remove the hot chocolate from the heat.
3.Add honey or sugar to taste. You can thin the hot chocolate by adding extra water or vary it by adding a splash of milk or rum. Vanilla, chilli, cinnamon and nutmeg also make great additions.

Sastojci: 25 g fino mlevenog kakao (Willie Wonka kaze da je njegov, venecuelanski, najbolji na svetu), 0.1dl vode i med/secer, mleko/rum, chilli, vanila po ukusu.
edi-va edi-va 18:01 12.04.2008

...

jasnaz jasnaz 18:05 12.04.2008

drop of

bravar bravar 18:08 12.04.2008

bez naslova

Bas ne sto ne ljubim cokoladu. Ono, kad mi dodje - kockicu i tako:)

Ali kad gledam ove priloge sa zamazivanjem i umazivanjem... moram priznati da deluju... primamljivo))

edi-va edi-va 18:10 12.04.2008

Re: bez naslova

nsarski nsarski 18:47 12.04.2008

Re: bez naslova

bravar
Bas ne sto ne ljubim cokoladu. Ono, kad mi dodje - kockicu i tako:)

Ali kad gledam ove priloge sa zamazivanjem i umazivanjem... moram priznati da deluju... primamljivo))


Ni ja nisam neki veliki ljubitelj, moram da kazem:(
Pre neki dan bila neka zurka ovde, pa domacin montirao fontanu cokolade i jagode da se umacu:



Ovako nesto.
Heh, niko nije pipnuo, ama bas ni jednu. Ljudi se naklatili na podvarak i prase, cokoladu nisu pogledali:)
Covek u belom Covek u belom 18:50 12.04.2008

Re: bez naslova

nsarski
Heh, niko nije pipnuo, ama bas ni jednu. Ljudi se naklatili na podvarak i prase, cokoladu nisu pogledali:)
Pa jbg nsarski, cokolade i jagoda ima gde hoces, al prase i podvarak samo u specijalnim prilikama (pogotovu peceno prase) :))).
edi-va edi-va 18:51 12.04.2008

Re: bez naslova

pa domacin montirao fontanu cokolade i jagode da se umacu:Heh, niko nije pipnuo, ama bas ni jednu


heh ... ja da sam bila nestale bi jagode, a bunar bi presushio:))))
nsarski nsarski 19:02 12.04.2008

Re: bez naslova

Ali zato ima druga stvar koju ja tamanim - zove se mole (meksicka klopa, izgovara se моле). To je sos od cokolade, nezaseceren, razume se, sa sa tucanim chili paprikama (oko 50 vrsta) i susamom preko. Preliva se preko piletine i ribe najcesce.
Legenda kaze da je neki spanski konkvistador, upravnik u nekoj oblasti gde su ziveli Maya indijanci, stalno zanovetao kako su im jela neukusna. I oni onda naprave kombinaciju paprika i cokolade, to se sedam dana tuca u granitnom avanu, pomesaju sa cokoladom i naprave sos. E, to mu se svidelo. Ima i mole verde, ne sadrzi cokoladu, ali ja najvise volim originalno mole adobo (ovaj sa cokoladom). Ima i pipian, nesto slicno.

Mole:

gordanac gordanac 19:11 12.04.2008

mole

Finci imaju skoro identičan recept za preliv za lososa - samo dodaju sveže mleveni biber.
Inače, Finci imaju univerzalan i odličan "sos" za bilo koju ribu - jedna kisela pavlaka (0,2 dl) umućena sa dve velike kašike meda i dodatim začinima po volji (od ljute papričice i bibera, preko "curry-ja" i svega drugog što ti padne na pamet...). Preporučujem.
mariopan mariopan 15:46 13.04.2008

Re: mole

gordanac
Finci imaju skoro identičan recept za preliv za lososa - samo dodaju sveže mleveni biber.
Inače, Finci imaju univerzalan i odličan "sos" za bilo koju ribu - jedna kisela pavlaka (0,2 dl) umućena sa dve velike kašike meda i dodatim začinima po volji (od ljute papričice i bibera, preko "curry-ja" i svega drugog što ti padne na pamet...). Preporučujem.

Citam recept u kome se nesto slatko (med) mesa sa slanim ili koiselim kao preliv ili dodatak jelima i odmah se setim kakav sam otpor imala da to sve probam ) Bas sam bila tvrdoglava , ali kada sam probala neke stvari promenila sam misljenje, probacu i ovo svakako.
A sada rado jedem visnje iz kompota (slatkog) sa pecenom piletinom, punim pile jabukama nakiselim ali slatkastim i od toga posle napravim malo sosa sa pavlakom i td , samo mi je trebalo da prelomim....
bravar bravar 18:10 12.04.2008

bez naslova

edi-va edi-va 18:11 12.04.2008

Re: bez naslova

bravar bravar 18:17 12.04.2008

Re: bez naslova

bravar bravar 18:11 12.04.2008

bez naslova

edi-va edi-va 18:14 12.04.2008

Re: bez naslova

bravar bravar 18:15 12.04.2008

bez naslova

Funny

edi-va edi-va 18:17 12.04.2008

Za bravar(ku)

bravar bravar 18:19 12.04.2008

Re: Za Edi-va (u)

Covek u belom Covek u belom 18:36 12.04.2008

Koja je najlepsa cokolada na svetu?

Odgovor barem za mene je lak - Ragusa

Mozaik Mozaik 18:40 12.04.2008

Re: Koja je najlepsa cokolada na svetu?

Covece u belom, znas li ko je vlasnik firme koja pravi tu cokoladu?
Covek u belom Covek u belom 18:46 12.04.2008

Re: Koja je najlepsa cokolada na svetu?

Mozaik
Covece u belom, znas li ko je vlasnik firme koja pravi tu cokoladu?
Porodica Bloch, al ne znam pikantne detalje, ako znas kazuj...
Mozaik Mozaik 19:02 12.04.2008

Re: Koja je najlepsa cokolada na svetu?

UF! Izgleda da sam pogresila. Mislila sam da Ragusu, tj. Dubrovnik, pravi Favarger. Greska... A vlasnik Favarger-a je Luka Rajic...
Covek u belom Covek u belom 19:19 12.04.2008

Re: Koja je najlepsa cokolada na svetu?

Nisam imao pojma da je Luka Rajic kupio Favarger. Inace imaju i oni jako dobre cokolade, moja omiljena njihova je ova.

chocolate chocolate 18:50 12.04.2008

Hvala

na posveti i sjajnom tekstu.
Najvise volim mlecnu cokoladu, ostala sam verna Nestle-u i Tobleronama. Sa lesnicima ili bademima. Prva ljubav zaborava nema...
12.3kg godisnje je 33gr dnevno, sto i nije nesto mnogo.
ivana23 ivana23 19:04 12.04.2008

Re: Hvala

Mozaik Mozaik 19:05 12.04.2008

Re: Hvala

Najvise volim mlecnu cokoladu, ostala sam verna Nestle-u i Tobleronama. Sa lesnicima ili bademima. Prva ljubav zaborava nema...

Ima li tamo kod tebe Lindt cokolade ili da saljem hitnom postom?
Covek u belom Covek u belom 19:11 12.04.2008

Re: Hvala

chocolate
12.3kg godisnje je 33gr dnevno, sto i nije nesto mnogo, razocarali su me Svajcarci, mogu oni to i bolje.
12.3kg je posle povecanja od prosle godine, pre je uvek bilo ispod 12kg. Inace mislim i da je to preterana brojka, jer se ona racuna kao ukupna domaca prodaja, podeljena sa brojem stanovnika, a velika kolicina cokolade koja se proda u Svajcarskoj pojede se u drugim zemljama. Racunajuci samo Srbe koje zive u Svajcarskoj, neka njih 100 000 u proseku ide 3 puta godisnje kuci i neka odnese samo 1kg cokolade, to vec obori godisnju potrosnju za 50gr, pa ti racunaj dalje kad se to projektuje na sve strance i turiste.
chocolate chocolate 19:19 12.04.2008

Re: Hvala

Ima Lindt svuda, sjajna je. Volim i njihovu crnu cokoladu.
Naravno da volim i belgijske (najcesce kupujemo Guylian-ov Fruits de Mer jer ga ima na puno mesta).

Ali kao sto nam u kuci nikad ne ponestane hleb i mleko, tako nam nikad ne ponestane ni svajcarska mlecna cokolada. Deca mi ne veruju kad im kazem da nema (nije ih lako prevariti).
marta l marta l 19:30 12.04.2008

Re: Hvala

ivana je carica svih ilustracija na blogu....bravo,
sjajno oko
uzivam
ivana23 ivana23 19:33 12.04.2008

Re: Hvala

marta l
ivana je carica svih ilustracija na blogu....bravo, sjajno oko uzivam

Hvala marta I,

ivana23 ivana23 19:48 12.04.2008

Srce

Čokolada je korisna za srce



S čokoladom, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta 'hrana bogova' ima i neka značajna medicinska svojstva.

Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole, kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je Američko društvo kemičara. Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši crvenog vina, spriječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši kolesterol, koji je štetan za arterije.

"Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za 20 posto smanjuje rizik od srčanih komplikacija", izjavio je dr. Joe. A. Vinson sa Sveučilišta Scranton. Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka.

Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa. "Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti. Što je čokolada tamnija, sadrži više antioksidansa", rekao je Vinson. "Ne samo da ih ima u velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne kvalitete", dodao je.

"Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji", pojasnio je dr. Vilson dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i E.

net.hr
nikola svilar nikola svilar 19:54 12.04.2008

CARICA ILUSTRACIJA

ivana je carica svih ilustracija na blogu....bravo,


slazem se, samo bih jos voleo videti
njene autorske... mislim ukoliko ih ima.
to bi tek bilo...
ivana23 ivana23 19:57 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

Bice, bice, jos malkice... imam nekih "vaznjikavih" poslova...
nikola svilar nikola svilar 19:58 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

Bice, bice, jos malkice... imam nekih "vaznjikavih" poslova...


sjajno jedva cekam... ovaj blog je ... milina
ivana23 ivana23 20:48 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

Za Nikolu (i ulicu avijaticara Aleksandra Deroka)...


Od Menaz cokolade :)
nikola svilar nikola svilar 21:11 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

ha ha, hvala lepo ivana23
svako nesto voli...

...tako negde "usput" pokupim da bogavci vole ljute papricice...
tena (vidi sliku gore), recimo, bajaderu...

bilo kako bilo ja ostajem pri "jaflicama"



i naravno casi mleka



ziveli!
ivana23 ivana23 21:16 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

nikola svilar nikola svilar 22:34 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

Za Nikolu (i ulicu avijaticara Aleksandra Deroka)...


evo lepe knjizice za Vas ako niste citali Ivana23



i perspektivna skica hrama na vracaru iz ruke cika deroka koju
je nikolica :) pastelom nazvrljao pre mjogo godina
jednom gjadjevinskom inzenjeru...

ivana23 ivana23 23:01 12.04.2008

Re: CARICA ILUSTRACIJA

nikola svilar
Za Nikolu (i ulicu avijaticara Aleksandra Deroka)...evo lepe knjizice za Vas ako niste citali Ivana23i perspektivna skica hrama na vracaru iz ruke cika deroka kojuje nikolica :) pastelom nazvrljao pre mjogo godina jednom gjadjevinskom inzenjeru...

Hvala :))
marta l marta l 03:59 13.04.2008

te male slatke braon lilulice



kao iz neke kutije za prvu pomoc za vremena kad sve+dusa sve+dusa predje u tecno stanje.....
P.S. popravljen link
Spiridon Spiridon 20:44 12.04.2008

Chocolat

trener trener 23:49 13.04.2008

Re: Chocolat

Spiridon

[i]"Mojoj voljenoj Bubici"
Spiridon Spiridon 08:26 15.04.2008

Re: Chocolat

trener
Spiridon

[i]"Mojoj voljenoj Bubici"


hvala majstore
cassiopeia cassiopeia 20:53 12.04.2008

a moja omiljena cokolada...

... probala sam u Briselu, pa ko bude imao prilike nek' uziva!

[url=http://www.marcolini.be/PDF/CHOCPMFRNL.PDF][/url]
JJ Beba JJ Beba 21:20 12.04.2008

Re: a moja omiljena cokolada...

ovo
qqqq cassiopeo, gde će ti duša
voleeeeeeeeeeeeeeeeeeem
:)
cassiopeia cassiopeia 07:17 13.04.2008

Re: a moja omiljena cokolada...

JJ Beba

qqqq cassiopeo, gde će ti duša



Eeee Bebo ja odavno prodah dušu za čokoladu
Ima li šta lepše što je priroda dala, kad malo produmam - ima, kad je dvoje jedu zajedno:)
Spiridon Spiridon 22:02 12.04.2008

cokoladna torta

mi vec tri godine za redom kupujemo rodjendansku tortu pod imenom Nuit Magique, kod Sebastiena Brocarda u Francuskoj.

Gosti se uvek odusevljavaju, a ja molim boga da preostane koje parce za kasnije =]

Trenutni vlasnici su peta generacija koja se bavi ovim poslom i nosioci su brojnih nagrada iz ovog domena:

• Médaille d’Or du meilleur apprenti

• Finaliste à la coupe de France de Pâtisserie – Confiserie

• Médaille d’Or au championnat de France du dessert





Nuit Magique


ako bih poredio ukus sa nekom drugom cokoladnom tortom, primetio sam da kod Nuit Magique preovladjuje ukus mentola kao i blaga hrskavost nekog od elemenata koji je ovaj veliki majstor negde vesto zamaskirao =]

ivana23 ivana23 23:02 12.04.2008

Re: cokoladna torta

ja molim boga da preostane koje parce za kasnije =]

Pa kupite 2 torte (to ja radim, pssst!).
mariopan mariopan 15:59 13.04.2008

Re: cokoladna torta

ivana23
ja molim boga da preostane koje parce za kasnije =]

Pa kupite 2 torte (to ja radim, pssst!).

E, sad ste preterali, odoh ja zacas da potrazim nesto cokoladno i topljivo u ustima ne mogu da citam ovako bez ....odmah se vracam.Ako nema odoh do marketa ...nije daleko eto mene odmah....Ivana, Ivana....c c c
Spiridon Spiridon 22:11 12.04.2008

Pain au Chocolate

u mojoj staroj firmi, svakog petka je jedan francuz donosio punu kesu Pain au Chocolate koje je naravno kupovao kod gore navedenog gospodina. Kada ovaj Pain au Chocolate pritisnes, imas utisak da ce ti se prsti sastaviti. Nisam siguran da li je bolje testo ili cokolada koju stavlja unutra ...

angie angie 22:18 12.04.2008

zelje i pozdravi!

ivana23 ivana23 23:22 12.04.2008

Re: zelje i pozdravi!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana