Kultura| Ljubav| Obaveštenja| Roditeljstvo

Dva sjajna teksta

princi RSS / 29.07.2017. u 13:52

Prvi, Hararijev iz New Statemana.

Naslov je, zapravo, malo misleading, tekst je više o teškoćama gradnje nekog globalnog identiteta, ali je sjajna analiza uspostavljanja nacionalnog identiteta. Recimo, ovaj pasus je divna ilustracija Hararijevog britkog uma.

Nations solved some problems and created new ones. In particular, big nations led to big wars. Yet people were willing to pay the price in blood, because nations provided them with unprecedented levels of security and prosperity. In the 19th and early 20th centuries the nationalist deal still looked very attractive. Nationalism was leading to horrendous conflicts on an unprecedented scale, but modern nation states also built systems of health care, education and welfare. National health services made Passchendaele and Verdun seem worthwhile. 

Drugim rečima, jasno je zašto su najveći i najgorljiviji pobornici nacionalnog identiteta neto izdržavana lica (u srpskom i hrvatskom slučaju, četnici i ustaše). Penzioneri, nastavnici, državni pesnici, policajci, vojnici, vojni invalidi najviše benefituju od samog koncepta nacije.

Tekst, naravno, pokreće i mnoga druga i zanimljiva pitanja, toplo ga preporučujem.

****************************************************************************************************

Drugi zanimljiv tekst je odličan long read o New Optimismu, struji "intelektualaca" koja tvrdi kako živimo u najboljem od svih svetova. Pored toga što razotkriva političku pozadinu samog pokreta, tekst je interesantan i zbog niza interesantnih teza, recimo ova, da Trumpa i Brexit nije proizvelo nepoverenje u sistem već, naprotiv svojevrsni confidence trap, tipa "it'll be all right", vera da je sistem toliko jak da može izdržati i takve šokove.

According to this argument, the people who voted for Trump and Brexit didn't really do so because they had concluded their system was broken, and needed to be replaced. On the contrary: they voted as they did precisely because they had grown too confident that the essential security provided by government would always be there for them, whatever incendiary choice they made at the ballot-box. People voted for Trump "because they didn't believe him", Runciman has written. They "wanted Trump to shake up a system that they also expected to shield them from the recklessness of a man like Trump". The problem with this pattern - delivering electoral shocks because you're confident the system can withstand them - is that there's no reason to assume it can continue indefinitely: at some point, the damage may not be repairable.  

Naravno, svako zaključivanje o budućnosti na osnovu prošlosti, pogotovu relativno jako bliske, može čoveka odvesti u potpuni ćorsokak, i u psihologiji čak i postoji izraz za ljude deludirane sličnim glupavim razmišljanjem: anchoring bias.

Anyways, toliko od mene za ovo subotno, predpijačno javljanje. 



Komentari (137)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:18 29.07.2017

Juval ka' Njegoš

Lijepo zbori Juval, svaka mu je Luča mikrokozma - no, kako izvesti da mudri internacionalisti preuzmu kormilo, kada se čini da svuda nacionalisti propagandom manipulišu sentimente i tako opstaju na vlasti... Druga, stvar, odnos kapitalizma i proleterijata, potonji su toliko potlačeni da je njihov gnev vrlo lako izmanipulisati u akcije auto- ili heterodestrukcije?

In addition, as AI outperforms human beings in ever more tasks, it might push billions of us out of the job market, creating a new “useless class” of people, devoid of both economic value and political power.


Stvarno, kao da se neka zla AI već igra našim mrvičastim sudbinama - eno ga, Kasparov danas objašnjava kako će u stvari AI preuzeti naše poslove, i kako je to cool. Kako će utišati gnev mase obespravljenih?
princi princi 15:44 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

Pa nacije su se formirale ne samo kroz to formiranje sigurnosti, nego i kroz zajedničku patnju, ili simulaciju iste. Stara je stvar, na primer, da "Bošnjaci" tj bosanski Muslimani ne bi postojali kao nacija da im Milošević nije forgeovao taj osećaj zajedničkog stradalništva (koji SDA izdašno, jelte, koristi). U skladu s tim, ispada da i globalnom identitetu nedostaje ta alien pretnja, nekako nuklearni holokaust nije dovoljan. Možda vanzemaljci, dakle.
docsumann docsumann 16:40 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

U skladu s tim, ispada da i globalnom identitetu nedostaje ta alien pretnja, nekako nuklearni holokaust nije dovoljan. Možda vanzemaljci, dakle.


upravo je tako glasio genijalni Ozimandijasov plan, iz legendarnog stripa Wathcman Alena Mura, u odvraćanju čovječanstva od nuklearnog rata.
plan je računao i igrao na one koji zarda tog cilja moraju biti žrtvovani.



maksa83 maksa83 18:27 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

U skladu s tim, ispada da i globalnom identitetu nedostaje ta alien pretnja

Ne znam da li sam pominjao trilogiju Three Body Problem...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:31 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

ili AIs koje glume vanzemaljce - zamišljam situaciju gde Ilija i Isus dolaze na vatrenim oblacima dok ih Rusi, Ameri i Kinezi zajedno gađaju nuklearkama.

mislim da ono na šta Princi cilja je jedna globalna kulturna kooperacija zasnovana na zajedničkom saosećanju za sudbinu planete i čovečanstva...

inače, ovom temom se bavi i X files, kao Syndicate, gde rani post-drugosvetskoratovski FBI pravi tajni savez sa Vanzemaljcima da bi sprečili širenje komunizma, ali Vanzemaljci polako preuzimaju kontrolu nad Amerikom, s namerom da porobe celokupno čovečanstvo. na Molderovo zgražanje, Oci Amerike preduzimaju ovo u strahu od racia širenjam komunizma, 1945. racio je 9:1 u korist Slobodnog Sveta, a 1962., kada FBI počinje tajne eksperimenta, uz pomoć naci-naučnika, i u savezu sa Vanzemaljcima, racio je 8:5 za Ruse.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:34 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

sasaminijature sasaminijature 19:50 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

Ne znam da li sam pominjao trilogiju Three Body Problem...



Него, када ћеш да се итрсиш за неки Pdf формат, широке руке за сиротињу...
emsiemsi emsiemsi 20:16 29.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

maksa83
U skladu s tim, ispada da i globalnom identitetu nedostaje ta alien pretnja

Ne znam da li sam pominjao trilogiju Three Body Problem...

Ниси .
Дај сиже !
8c_competizione 8c_competizione 11:54 30.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

princi
... Možda vanzemaljci, dakle.


i meni se vec poodavno cini da Zemlji jedino vanzemaljci pomoci mogu
narcis narcis 12:17 30.07.2017

Re: Juval ka' Njegoš

8c_competizione
princi
... Možda vanzemaljci, dakle.


i meni se vec poodavno cini da Zemlji jedino vanzemaljci pomoci mogu

kaže - šta je srbin na marsu - jugosloven :)
nsarski nsarski 16:50 29.07.2017

???

Čudim ti se, Princi, glava si porodice, obrazovan i pametan, decu u školi imaš, a progutao si s ogromnim entuzijazmom žvake ova dva bulshit artista.
Ej, kad počnu od stava o "nastanku života pre 4 milijarde godina", ostatku argumenta ne treba verovati (obojica taj "argument" potežu). Iz te navedene tvrdnje ne može ništa da se logički izvuče, sem da hoće da te prevari. Osim,naravno, ako ne priča o zeolitima i ostalim mineralima, a autor nije geolog koliko znam. Na sličan način, ako argument počinje sa "prema kvantnoj mehanici" - ne slušaj šta će dalje da sledi. Tu ti stojim dobar. Tu nema nikavav smisleni kvantni razlog zašto će da ti smanje platu, izbace te s posla, ili povedu rat. Lažu te, druže, lažu.
Ovaj prvi, o nacionalizmu i novim tehnologijama, kaže - i to si citirao - o divnim posledicama Hirošime, posledicama ulaska u NATO i sličnim konstrukcijama koje će nas odbraniti od od nove tehnologije. Nije valjda?! Treba nam globalna politika, jer nas je globalna industrija i ekonomija, i globalno zagađenje, u crno zavila, možda svi da se učlanimo u neki vojni savez. Da bi spasili ovo selo moraćemo da ga uništimo. Really?
Neka taj Hariri ode da to propoveda na granici Hrvatske i Slovenije, na Tajvanu, u Tel Avivu, u S. Koreji, u Moskvi, na Krimu, na Kosovu i sličnim mnogobrojnim mestima koje nisam nabrojao gde je neki nacionalizam ima glavnu reč.

Samo jedan primer: kaže on, Given that research and development are not the monopoly of any one country, even a superpower such as the US or China cannot restrict them by itself. If the US government forbids the genetic engineering of human embryos, it won’t prevent North Korean scientists from doing such work. Prvo, takva istraživanja se mnogo više rade u Južnoj Koreji, a Severna Koreja tu nije ni minorni igrač, ako je uopšte. Prva CRISP-cas9 intervencija na ljudskim embrionima je urađen u Kini prošle godine, a vidim da se sada i u USA tako nešto dopušta, ali samo dokle se embrion ne razvije. Drugim rečima, silovanje je dozvoljeno ako kompletna penetracija nije izvršena. Mislim, ono do džadža. U svakom smislu.

Ovaj drugi, obožavalac onog Pinkera, koji je sebi dao ustvrditi da je količina nasilja na planeti smanjena, i na osnovu te špekulacije zakljući da ima mesta za Novi Optimizam, neka ode da tu ideju propoveda u Damasku ili Bagdadu ili Kabulu i objasni im da je nastalo doba Optimizma, i nema razloga za očajanje. Može da dođe i u Srbiju, nama već godinama pričaju kako ćemo živeti bolje i bogatije, za godinu, najviše dve. Nikad u istoriji (celih 4 milijarde godina) nam nije bilo tako dobro, kako nas ubeđuju Nadležni. Znači, Tramp i Brexit su izabrani ono čisto iz zaaeezanja, jer mi verujemo u stabilnu državu koja može da izdrži takve devijacije. Tako su, valjda, kod nas izabrali sadašnju vlast da se vidi da može biti i gore?

Ali, jbg, argument ide, tokom poslednje 4 milijarde godina život je imao svoje uspone i padove, pa sad treba verovati na reč ovim New Age likovima da nam sleduje age of Aquarius, samo da se učlanimo u vojni savez i da verujemo u budućnost. Recimo, taj matori Kahneman je pre 50 godina verovao da će kompjuteri da preuzmu stvar u svoje ruke (to piše u tekstu), i da ćemo tada propasti, a sada kaže da nije dobro procenio. Ali, sada sigurno, apsolutno sigurno, procenjuje neki drugi scenario za 50 godina. On se drogira svojim deluzijama i širi ih naokolo.

Ukratko, žao mi je, ali tvoj entuzijazam oko ova dva teksta ne delim. Ako ti to uopšte znači.

P.S. Časopis je New Statesman.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:07 29.07.2017

Re: ???

Tel Aviv je okej, al' 'ajd čik u Jerusalim da iziđe da propoveda - proždrali bi ga etnofiletisti svih boja i meridijana.

Meni je drugi tekst isto onako poprilično obojen vesternizmom. Posmatrao sam ga ruskim očima - pre par godina su mi bili Russian Defenders Donjecka i Luganska te sam ih pitao, "dobro, a gde je logika u celoj toj priči, zašto su krenuli na vas? Pustite propagandizam, ja sam iz Srbije, nas su već pregazili." "Zolotoi miliard, Serž, oni hotjat nas potušitj."

Elem, pitam ja njih, "dobro, pa šta ćete raditi?" "Šta ćemo raditi, idemo u šume, u gore, u partizane."

Uglavnom, Rusi su naoštreni da se biju s Amerima, pošto svakako vide da će ih ovi zgaziti u protivnom. Rešenje je da desnica, republikanci, vrate Ameriku sa ove staze, da vrate smoking gun u futrolu, i da se vrate u ulogu smirenog, umesto agresivnog lidera, kao što je Dominik Moisi još davno predlagao. Da li to žele, i da li to njihov sistem dopušta, to je drugo pitanje, a i previše je uzburkanih emocija, nepoverenja, sumnje, besa, straha, arogancije.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Golden_billion
martin_krpan martin_krpan 18:52 29.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Tel Aviv je okej, al' 'ajd čik u Jerusalim da iziđe da propoveda - proždrali bi ga etnofiletisti svih boja i meridijana.

Meni je drugi tekst isto onako poprilično obojen vesternizmom. Posmatrao sam ga ruskim očima - pre par godina su mi bili Russian Defenders Donjecka i Luganska te sam ih pitao, "dobro, a gde je logika u celoj toj priči, zašto su krenuli na vas? Pustite propagandizam, ja sam iz Srbije, nas su već pregazili." "Zolotoi miliard, Serž, oni hotjat nas potušitj."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Golden_billion


Ma kakva Zolotoi miliard. Ja mislim da tu vanredno stanje i homogenizacija dobro dođe da se glad premosti par sezona. Ono, biće kožne čizme, mesni naresci, neki upis staža u knjižicu,... pa ćemo vidjeti šta poslije. Isti oni razlozi zbog kojih se u JNA išlo poslije 60-ih.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:55 29.07.2017

Re: ???

Ne znam baš da li Rusija može toliko da se pojednostavi.
martin_krpan martin_krpan 19:05 29.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Ne znam baš da li Rusija može toliko da se pojednostavi.


Donjeckaja i Luganskaja = Rasija. Otkud to?

Nego kad si već tu: Донецкая народная республика обратилась за помощью к России, Белоруссии и Сербии. Jel bilo tu nekih aktivnosti iz Srbije?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:16 29.07.2017

Re: ???

Nemam pojma, pa ne šljakam ja za Dačketa i Aciku. Za Donjecko-Luganjsku, po njima, Amerikanci su to nametnuli - nasilno prekrajanje granica; sa Kosovom. Moguće je da su zato ćutali Rusi kada su nas gazili - imaju adut u rukama, "eto, ako mogu Amerikanci, možemo i mi.". Ako povežeš da je frka sa Gruzijom bila oko nekih pajpova i cevovoda, pa Krim je važno vojno uporište, Donbas ima petinu rudnih bogatstava Ukrajine, jasno je da se bore za to. Samo što Donjeck ima apetita i prema Kijevu.
martin_krpan martin_krpan 19:24 29.07.2017

Re: ???

Nemam pojma, pa ne šljakam ja za Dačketa i Aciku.


Hahahah. Nemam pojma, reko': Možda znaš za neki dokument, možda je vama prošlo nešto kroz uši.

Vsja panjatna!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:27 29.07.2017

Re: ???

Авторы данного документа утверждают, что «захватившие на Украине власть неонацисты и их американские кураторы» начали настоящую войну против мирных граждан Донбасса.


To je ta retorika, u to veruju i Rusi, i Belorusi, i ruski Ukrajinci, a boga mi - i solidna većina Srba. S tim što će se Matuška cepati za Donjecku, za razliku od nas, koje su pustili niz vodu.


Najbolje bi bilo da Ameri stanu, da ne idu dalje u taj sukob, jer to može imati nesagledive posledice. Al' evo, nije Tramp stavio veto na produženje sankcija, prema NYTimes-u, zbog istrage koja se vodi da su dobili neku classified info za Killary pred izbore u Trump HQs.
tasadebeli tasadebeli 20:02 29.07.2017

Re: ???

nsarski

Čudim ti se, Princi, glava si porodice, obrazovan i pametan, decu u školi imaš, a progutao si s ogromnim entuzijazmom žvake ova dva bulshit artista.



Knowledge goes Pop? (ЛИНК)


И после кажу да Омега лупета глупости и са својим теоријама завере само загађује Блог Б92 који тоне све ниже и ниже... Да не кажем дубље и дубље...

Док је Принци, пак, угледан и поштован блогер овде?

Е, свашта...


nsarski nsarski 20:11 29.07.2017

Re: ???

tasadebeli
nsarski

Čudim ti se, Princi, glava si porodice, obrazovan i pametan, decu u školi imaš, a progutao si s ogromnim entuzijazmom žvake ova dva bulshit artista.



Knowledge goes Pop? (ЛИНК)


И после кажу да Омега лупета глупости и са својим теоријама завере само загађује Блог Б92 који тоне све ниже и ниже... Да не кажем дубље и дубље...

Док је Принци, пак, угледан и поштован блогер овде?

Е, свашта...




Prvo, dobrodošao sa Tasosa! Ovde vrućina tek počinje, koliko od sutra.

Drugo, dragi Taso moj sa Tasosa, u toj rečenici ima Bulgakova (glava si porodice - pripovetka "Samogonsko jezero" ), te Andrića (decu u školi imaš - pripovetka "Noć u Alhambri" ), ali ti je to grčko sunce, čini se, razmekšalo mozak.
Priznaćeš ipak - početni nastup je dobar, anestezirajući.
Welcome home.
noboole noboole 20:37 29.07.2017

Re: ???

nsarski

P.S. Časopis je New Statesman.




Svaka cast na komentaru. Posebno su gnusna ta od krompira do univerzuma rezonovanja, da parafraziram Umberta Eka. U isti kos stavljam i naiva-a-la-Kovacica, kvazieticka opravdanja sirenja civilizacijski disruptivnih tehnologija tipa AI u vodokotlicu, treker u spavacoj sobi, ...
princi princi 20:44 29.07.2017

Re: ???

nsarski
Čudim ti se, Princi, glava si porodice, obrazovan i pametan, decu u školi imaš, a progutao si s ogromnim entuzijazmom žvake ova dva bulshit artista.
Ej, kad počnu od stava o "nastanku života pre 4 milijarde godina", ostatku argumenta ne treba verovati (obojica taj "argument" potežu). Iz te navedene tvrdnje ne može ništa da se logički izvuče, sem da hoće da te prevari. Osim,naravno, ako ne priča o zeolitima i ostalim mineralima, a autor nije geolog koliko znam. Na sličan način, ako argument počinje sa "prema kvantnoj mehanici" - ne slušaj šta će dalje da sledi. Tu ti stojim dobar. Tu nema nikavav smisleni kvantni razlog zašto će da ti smanje platu, izbace te s posla, ili povedu rat. Lažu te, druže, lažu.
Ovaj prvi, o nacionalizmu i novim tehnologijama, kaže - i to si citirao - o divnim posledicama Hirošime, posledicama ulaska u NATO i sličnim konstrukcijama koje će nas odbraniti od od nove tehnologije. Nije valjda?! Treba nam globalna politika, jer nas je globalna industrija i ekonomija, i globalno zagađenje, u crno zavila, možda svi da se učlanimo u neki vojni savez. Da bi spasili ovo selo moraćemo da ga uništimo. Really?
Neka taj Hariri ode da to propoveda na granici Hrvatske i Slovenije, na Tajvanu, u Tel Avivu, u S. Koreji, u Moskvi, na Krimu, na Kosovu i sličnim mnogobrojnim mestima koje nisam nabrojao gde je neki nacionalizam ima glavnu reč.

Samo jedan primer: kaže on, Given that research and development are not the monopoly of any one country, even a superpower such as the US or China cannot restrict them by itself. If the US government forbids the genetic engineering of human embryos, it won’t prevent North Korean scientists from doing such work. Prvo, takva istraživanja se mnogo više rade u Južnoj Koreji, a Severna Koreja tu nije ni minorni igrač, ako je uopšte. Prva CRISP-cas9 intervencija na ljudskim embrionima je urađen u Kini prošle godine, a vidim da se sada i u USA tako nešto dopušta, ali samo dokle se embrion ne razvije. Drugim rečima, silovanje je dozvoljeno ako kompletna penetracija nije izvršena. Mislim, ono do džadža. U svakom smislu.

Ovaj drugi, obožavalac onog Pinkera, koji je sebi dao ustvrditi da je količina nasilja na planeti smanjena, i na osnovu te špekulacije zakljući da ima mesta za Novi Optimizam, neka ode da tu ideju propoveda u Damasku ili Bagdadu ili Kabulu i objasni im da je nastalo doba Optimizma, i nema razloga za očajanje. Može da dođe i u Srbiju, nama već godinama pričaju kako ćemo živeti bolje i bogatije, za godinu, najviše dve. Nikad u istoriji (celih 4 milijarde godina) nam nije bilo tako dobro, kako nas ubeđuju Nadležni. Znači, Tramp i Brexit su izabrani ono čisto iz zaaeezanja, jer mi verujemo u stabilnu državu koja može da izdrži takve devijacije. Tako su, valjda, kod nas izabrali sadašnju vlast da se vidi da može biti i gore?

Ali, jbg, argument ide, tokom poslednje 4 milijarde godina život je imao svoje uspone i padove, pa sad treba verovati na reč ovim New Age likovima da nam sleduje age of Aquarius, samo da se učlanimo u vojni savez i da verujemo u budućnost. Recimo, taj matori Kahneman je pre 50 godina verovao da će kompjuteri da preuzmu stvar u svoje ruke (to piše u tekstu), i da ćemo tada propasti, a sada kaže da nije dobro procenio. Ali, sada sigurno, apsolutno sigurno, procenjuje neki drugi scenario za 50 godina. On se drogira svojim deluzijama i širi ih naokolo.

Ukratko, žao mi je, ali tvoj entuzijazam oko ova dva teksta ne delim. Ako ti to uopšte znači.

P.S. Časopis je New Statesman.


Da, ne znam stvarno kakve veze ima moj porodični status s ova dva teksta, ali malo je, u najmanju ruku, neozbiljno HarArija nazivati bulshit artistom. Mislim, čovek je profa antropologije sa Hebrew Univerziteta u Jerusalimu, alma mater Jesus Collegea u Oxfordu, svetski priznato ime, nije neki samozvani profa s Megatrend Mića trange frange univerziteta. Jeste, tačno je, nema tu genetike, analize DNK, teorije struna, ali, bože moj, takva je tema, takav je i subject. Meni su te priče oko nacionalnih, grupnih i plemenskih identiteta uvek interesantne, mada razumem tvoju konsternaciju, ipak ti to gledaš iz drugog para cipela.

Ovaj drugi članak isto razmatra meni* neke interesantne teme, ne pominju se ni vanzemaljci, ni atomske bombe nego fragility, lomljivost, nestabilnost savremenog sveta, a sve to kao posledica sve veće uvezanosti, digitalizacije i našeg prevelikog oslanjanja na istu. Slažem se da priča o complacencyju modernog čoveka nije ništa novo, o njoj je pisao još onaj "bulshit artist" Makijaveli samo je dobila drugačije oblike i forme.

Što se tiče Kahnemana i njegovih prognoza od pre 50 godina, on sam je dosta iskren čovek i često u svojim radovima i knjigama pominje svoje zablude, greške, mane i neuspehe (nekad i one životne). On nije od onih koji vuku druge za rukav i viču "jel sam rek'o!", nikad za sebe nije tvrdio da je bezgrešan, čak je i dosta žestok kritičar svojih teorija. Kažem, opet, to je sve meni interesantno, i razumem da tebi nije, mada ja kad naiđem na blog čija mi tema nije interesantna, obično zaobiđem isti.

*Praštaj, meni to, sa ovako kognitivno ograničenim sposobnistima, ipak interesantno, mada razumem da su tebi sve te teme dosadne i bulshit. Slažem se, nije zero hedge.
nsarski nsarski 21:02 29.07.2017

Re: ???

Izvini, Princi, nisam imao nameru da tebi, kao tebi, na bilo koji način protivrečim. Ti misliš da su ti navedeni tekstovi sjajni, ja mislim da su glupost. Pominjanje tvog porodičnog statusa sam objasnio u jednom odgovoru na Tasin komentar - zaista ništa lično. Najpre šaljivo. Ako te je to pogodilo, izvinjavam se opet.

Ja zaista mislim, a čini mi se i da sam u komentaru naveo razloge, da su ova dva lika više zainteresovani da sebi naprave popularnost svojim outrageous tvrdnjama nego da dođu do nekakvog istinskog znanja ili zaključka o "stanju sveta", ili kako bih već nazvao te njihove globalne pretenzije.
Ideja da će tehnologija da preuzme svet i sve nas pretvori u robove je stara najmanje 150 godina - Samuel Batler je pisao (u knjizi "Erewhon", Nowhere čitano od nazad) da će doći tipping point kada će mašine evoluirati dotle da nas nadmaše, tj. da će artificial consciousness zavladati svetom.
Sve zajedno, ne delim tvoje mišljenje o tekstovima koje si postavio (naprotiv!), i potpuno uvažavam tvoj suprotan stav. Nadam se da se nisi uvredio što sam to iskazao.

emsiemsi emsiemsi 21:16 29.07.2017

Re: ???

princi

...

*Praštaj, meni to, sa ovako kognitivno ograničenim sposobnistima, ipak interesantno, mada razumem da su tebi sve te teme dosadne i bulshit. Slažem se, nije zero hedge.

Ако су те твоје способности ограничене, какве су онда моје ?
У ствари - у праву си, ограничене су, како твоје, тако и моје.
Само што сам ја у предности, јер су моје још ограниченије.
У принципу - ништа више није спорно.
Сви ћемо ми на крају постати Кинези - или неки трећи - који превладају.
Свет иде ка унификацији толико да ја данас на Калемегдану нисам успео да препознам да ли је једна млађа жена (која је, на седећи, задремала на клупи) кинескиња или не.
Пошто је држала затворене очи, имао сам времена да погледам боље.

Успут ... ево неколико сличица за Лајонсгејта на његов центар света.







А ово је црква у којој сам крштен - мада се многи не би сложили, јер ме често питају да ли сам крштен.











princi princi 21:24 29.07.2017

Re: ???

nsarski
Izvini, Princi, nisam imao nameru da tebi, kao tebi, na bilo koji način protivrečim. Ti misliš da su ti navedeni tekstovi sjajni, ja mislim da su glupost. Pominjanje tvog porodičnog statusa sam objasnio u jednom odgovoru na Tasin komentar - zaista ništa lično. Najpre šaljivo. Ako te je to pogodilo, izvinjavam se opet.

Ja zaista mislim, a čini mi se i da sam u komentaru naveo razloge, da su ova dva lika više zainteresovani da sebi naprave popularnost svojim outrageous tvrdnjama nego da dođu do nekakvog istinskog znanja ili zaključka o "stanju sveta", ili kako bih već nazvao te njihove globalne pretenzije.
Ideja da će tehnologija da preuzme svet i sve nas pretvori u robove je stara najmanje 150 godina - Samuel Batler je pisao (u knjizi "Erewhon", Nowhere čitano od nazad) da će doći tipping point kada će mašine evoluirati dotle da nas nadmaše, tj. da će artificial consciousness zavladati svetom.
Sve zajedno, ne delim tvoje mišljenje o tekstovima koje si postavio (naprotiv!), i potpuno uvažavam tvoj suprotan stav. Nadam se da se nisi uvredio što sam to iskazao.


Nema nikakve potrebe meni da se izvinjavaš, iz kojeg god razloga da si pominjao šta si pominjao taj razlog je samo tvoj. Kao što rekoh gore, čini mi se da bespotrebno banalizuješ oba teksta, broj tema koje su pomenute u tekstu u značajnoj meri nadilazi pitanja AIja, pogotovu ovaj drugi long read, koji se samo granično bavi posledicama digitalnog društva, a mnogo više političkom pozadinom tog manje više neformalnog "New Optimist" pokreta i o tipping pointu ali ne mašina i tehnologija, nego funkcionisanja demokratskog društva. Mislim, kad tvrdiš da su neke tvrdnje outrageous, pretpostavljam da ih možeš ukratko formulisati i ukratko argumentovati u kom smislu su outrageous. Deluje mi da članak nisi pročitao, a ako si ga i pročitao, bez ljutnje, izgleda da ga nisi sebi najbolje rastumačio. Opet, neću se vraćati na razloge pucanja s kuka.

Elem, nikako mi nije namera da ni tebe ni druge ubeđujem u vrednost tekstova, ti si svoj sud doneo, a oni koje tema i tekstovi zanimaju mogu i sami doneti svoj.

P.S. Ne stigoh da ti se zahvalim za ispravku, bez sumnje dobronamernu. Da, typos je bio u pitanju, i da, New StateSman je ime časopisa. Još jednom, hvala.
bene_geserit bene_geserit 22:15 29.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Najbolje bi bilo da Ameri stanu, da ne idu dalje u taj sukob, jer to može imati nesagledive posledice. Al' evo, nije Tramp stavio veto na produženje sankcija, prema NYTimes-u, zbog istrage koja se vodi da su dobili neku classified info za Killary pred izbore u Trump HQs.

Tramp je mogao da stavi veto samo da naglasi da se ne slaze, koji bi bez ikakvih problema override-ovali jer su izglasali to sa gotovo potpunom vecinom u oba doma (a potrebna je 2/3-ska vecina u oba doma da se peredsednicki veto override-uje). U senatu su opet samo Sanders i Rand Paul glasali protiv (98:2).
Posto Tramp nije bas od onih koji bije unapred izgubljene bitke ili radi stvari iz principa, bilo je ocekivano da podrzi nove sankcije Rusiji (i sve sto je vec u tom zakonu) iz "sve snage", makar mislio potpuno suprotno.

Osnovni razlog zbog koga je za amere same najbolje bilo da ne kodifikuju nove sankcije rusiji i ruskim firmama u zakon je sto to ugrozava njihove odnose sa EU.
Interesantno je kako ce zemlje EU (pre svega nemci) da odreaguju na ovo, obzirom da ugrozava Severni tok i nemacke firme.
Ako se potpuno povinuju ovome, zemlje EU potvrdjuju vazalni odnos u odnosu na USA. Na drugom karju spektruma je srednji prst americi i izlazak iz njihove imperije. Desice se nesto izmedju, mnogo blize prvoj varijanti (potpunom povinovanju americi).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:18 29.07.2017

Re: ???

Ti, brate Milorade, ako si kršten, ja sam Proka Pronalazač. Imaš toliko nagomilane netrpeljivosti da je to strašno daleko od Razvoja. Nije to zajebancija - krstio se, pa nastavio po pandurskom da ciguligulaš. Vo Hrista krestilsja, vo Hrista oblekolsja. A on je dečko tražio mir međ ljudima.
bene_geserit bene_geserit 22:26 29.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Rešenje je da desnica, republikanci, vrate Ameriku sa ove staze, da vrate smoking gun u futrolu, i da se vrate u ulogu smirenog, umesto agresivnog lidera, kao što je Dominik Moisi još davno predlagao. Da li to žele, i da li to njihov sistem dopušta, to je drugo pitanje, a i previše je uzburkanih emocija, nepoverenja, sumnje, besa, straha, arogancije.

Jedini nacin da se to desi je da globalisti izgube bitku u GOP i DP-u a izolacionisti pobede. Koliko smo daleko od toga najbolje ilustruju glasanja u Senatu i Kongresu kada god treba da se zaostri situacija sa rusima - 98:2 u senatu, 98% senatora su neo-cons ili neo-libs.
Dokle god globalizacija ide punim tempom, USA zele ulogu lidera, a prakticno jedino sto im je ostalo je vojna sila, nema sansi da se stvari promene.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:26 29.07.2017

Re: ???

to nisu dobre vesti, verovatno po Amerikance su ok, ali po nas spolja - nisu. Amerika, mislim, da traga za ulogom planetarnog lidera po svaku cenu, a to nije dobro. nadam se da ćete naći način da se pozicionirate u svetu kao mirni lider, inače će konsekvence biti nesagledive. Rusija, a ni Kina neće pristati da siđu sa scene tek tako. ovo više nema ni veze sa našim međusobnim, ideološkim netrpeljivostima, koliko sa budućnošću planete. nadam se da će lideri pronaći način da izbegnu globalni konflikt (pod uslovom da ne rade svi zajedno na tome).

GOP i DP-u


reci ljudima šta znače ove skraćenice. ne znaju svi. malo širokorečitije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:31 29.07.2017

Re: ???

U senatu su opet samo Sanders i Rand Paul glasali protiv (98:2).


Rand Paul je sin Ron Paula, ili tko? U ovom svetlu ima smisla hrvatska agresivna spoljašnja politika, ako im je obećano nešto u DC-ju.

Taj Ron Pol deluje kao razuman čovek? Znači da je demokratsko-republikanski razum na dva posto? To nisu dobre vesti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:45 29.07.2017

Re: ???

bene_geserit
Najbolje bi bilo da Ameri stanu, da ne idu dalje u taj sukob, jer to može imati nesagledive posledice. Al' evo, nije Tramp stavio veto na produženje sankcija, prema NYTimes-u, zbog istrage koja se vodi da su dobili neku classified info za Killary pred izbore u Trump HQs.
Tramp je mogao da stavi veto samo da naglasi da se ne slaze, koji bi bez ikakvih problema override-ovali jer su izglasali to sa gotovo potpunom vecinom u oba doma (a potrebna je 2/3-ska vecina u oba doma da se peredsednicki veto override-uje). U senatu su opet samo Sanders i Rand Paul glasali protiv (98:2).
Posto Tramp nije bas od onih koji bije unapred izgubljene bitke ili radi stvari iz principa, bilo je ocekivano da podrzi nove sankcije Rusiji (i sve sto je vec u tom zakonu) iz "sve snage", makar mislio potpuno suprotno.

Osnovni razlog zbog koga je za amere same najbolje bilo da ne kodifikuju nove sankcije rusiji i ruskim firmama u zakon je sto to ugrozava njihove odnose sa EU.
Interesantno je kako ce zemlje EU (pre svega nemci) da odreaguju na ovo, obzirom da ugrozava Severni tok i nemacke firme.
Ako se potpuno povinuju ovome, zemlje EU potvrdjuju vazalni odnos u odnosu na USA. Na drugom karju spektruma je srednji prst americi i izlazak iz njihove imperije. Desice se nesto izmedju, mnogo blize prvoj varijanti (potpunom povinovanju americi).


kvalitetan komentar. nije dobro sve to što pričaš. dobro je po USA, po nas ostale, čak i po saveznike - ostavlja nas u vatri sve.
tasadebeli tasadebeli 06:53 30.07.2017

Re: ???

nsarski

Prvo, dobrodošao sa Tasosa!



Нисам још.

Али хвала ти унапред за добродошлицу.

Ја навратио мало овде на Блог да видим шта има ново, да ли се нешто променило у односу на претходних хиљаду година Блога Б92. Што је ништа у односу на 4 милијарде година живота на овој планети. Као трептај ока, нема збора.

Кад оно ништа ново на Блогу... Исти људи, исте приче... Углавном оговарања, трачарења и просеравања.

Овде има мање промена него у оној кафани на ћошку моје улице где ми из комшилука свратимо на 'ладно пивце онако у папучама... Да проговоримо по коју о томе да ли стижу руски мигови и да ли ће Србија променити коначно свој Устав и признати Косово као независну државу, те зашто нисмо победили Хрвате у ватерполу... Док не дође жена да нас потера кући... Или на пијацу.

Али признајем, уз захвалност Принцију, да ова булшитарења које нам је он био љубазан испоручити у овом посту тако добро дођу за читање на плажи, на 35 степени, поред мора... Као она сан протекшн средства у спреју са заштитним фактором +50. Па се онда из лежаљке бациш у море да се разладиш.

Веруј ми, Булгаков и Андрић ми нису ни на крај памети...





П.С. -
Ja zaista mislim, a čini mi se i da sam u komentaru naveo razloge, da su ova dva lika više zainteresovani da sebi naprave popularnost svojim outrageous tvrdnjama nego da dođu do nekakvog istinskog znanja ili zaključka o "stanju sveta", ili kako bih već nazvao te njihove globalne pretenzije.



Ма коме је, Професоре, данас уопште више и стало до Истине када се сви тако лудо забављамо пролиферацијом свакојаких дискурса у циљу стицања популарности и планинарског успињања на друштвеној лествици док нас неки трач скандал у таблоидима не дискредитује не само за живот у савременом свету, него за живот уопште у глобалном партију просеравања.

До истине је данас стало још само неким одртавелим маторцима, старомодним до бесвести који још увек живе у неким застарелим одбаченим временима када се Врлина још увек ценила и поштовала.

Јебига... 'Ајмо, по ко зна који пут о томе колико нам је данас до Истине уопште и стало, све док не утврдимо градиво јербо repetitio est mater studiorum.



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:45 30.07.2017

Re: ???


Ја навратио мало овде на Блог да видим шта има ново, да ли се нешто променило у односу на претходних хиљаду година Блога Б92. Што је ништа у односу на 4 милијарде година живота на овој планети. Као трептај ока, нема збора.

Овде има мање промена него у оној кафани на ћошку моје улице где ми из комшилука свратимо на 'ладно пивце онако у папучама... Да проговоримо по коју о томе да ли стижу руски мигови и да ли ће Србија променити коначно свој Устав и признати Косово као независну државу, те зашто нисмо победили Хрвате у ватерполу... Док не дође жена да нас потера кући... Или на пијацу.

Али признајем, уз захвалност Принцију, да ова булшитарења које нам је он био љубазан испоручити у овом посту тако добро дођу за читање на плажи, на 35 степени, поред мора... Као она сан протекшн средства у спреју са заштитним фактором +50. Па се онда из лежаљке бациш у море да се разладиш.


možda se kod tebe vidi neki dah promene, kraći komentar, skrol tek jedan pun krug, učinila te Evropa lakšim za čitanje... neg', Hrvate nismo dobili u vaterpolu zato što su bili bolji, ulazilo im je sve, njihov goša je branio kao nenormalan dok su naši golmani bili slabi, a i čuvali su nas muškije neg' mi njih.

Кад оно ништа ново на Блогу... Исти људи, исте приче... Углавном оговарања, трачарења и просеравања.


takvo je tkanje ljudi, očito, no ne vidim zašto dosipati svoju ličnu dosadu ili gnev - outrageous stav? zašto se oseća outrage prema nekom različitom stavu (i to još naučnik prema stavu učenjaka?), umesto da se objasni šta je tu outrageous toliko, zašto to nije tačno, nije istina, itd. ovako, komunikacija postaje sve više kao da smo na saslušanju kod nekakve Staljinove policije (ministarstvo Saznanja) - neko nešto kaže, onda dođe autoritet iz ministarstva, to se zabetonira sa petnaestak lajkova, i to je to. dođe još pokojeko, isprazan ili savladan dosadom i sahrani se svaki oblik komunikacije.
nsarski nsarski 10:08 30.07.2017

Re: ???

umesto da se objasni šta je tu outrageous toliko, zašto to nije tačno, nije istina, itd.


Gledaj Srdjane, ja sam rekao da mi je ceo argument malo sumnjiv. Ne pamtiš ti ta vremena (a i kako bi?) kada su doomsday prophets pre nekoliko decenija sastavljali razna scenarija za 21. vek. Pa je počelo od P. Ehrlich-a (profesor na Stanfordu - ej, Stanfordu!) i njegov "Population bomb"

u kojoj smo upozoreni da nam predstoji prenaseljenost i smrt od toplote koju razvijamo.
Pa je bio A. Toffler i njegov "Future shock"

o tome kako se stvari brzo menjaju i mi to nećemo moći da izdržimo. Svi će dizginemo mentalno.
Pa je bio naš i Mićin prijatelj J. Naisbitt sa njegovim "Megatrends"


pa, naravno "Peak oil" disaster koji nam predstavlja kataklizmu planete kad se sva nafta potroši (predviđeno da bude 2005., ali nikako da se desi, čak nije ni blizu), pa, razume se, svi se sećaju Y2K, tj. da će 2000. godine da dođe do potpunog raspada kompjuterskog sistema planete, proizvodnja će da stane, avioni će da se sudaraju, i slične lepote.

Ovo su samo primeri koji su mi nasumično pali na pamet ovog trenutka. I sve ove knjige svoje teze potkrepljuju tabelama, graficima, podacima svih mogućih vrsta.

E, sada nas plaše da će automati (AI) preuzeti kontrolu nad ovim svetom, ili da nam preti propast ako se svi ne uhvatimo za ruke i širimo jednu ideologiju po svetu (global politics).
Malo je previše, priznaćeš.

P.S. Iskren da budem, ako bih morao da špekulišem, ja mislim da će nam najpre doakati neki psihopata na vlasti koji će da startuje nuklearni vatromet i sjebe planetu za naredne milenijume.
princi princi 10:43 30.07.2017

Re: ???

takvo je tkanje ljudi, očito, no ne vidim zašto dosipati svoju ličnu dosadu ili gnev - outrageous stav? zašto se oseća outrage prema nekom različitom stavu (i to još naučnik prema stavu učenjaka?), umesto da se objasni šta je tu outrageous toliko, zašto to nije tačno, nije istina, itd. ovako, komunikacija postaje sve više kao da smo na saslušanju kod nekakve Staljinove policije (ministarstvo Saznanja) - neko nešto kaže, onda dođe autoritet iz ministarstva, to se zabetonira sa petnaestak lajkova, i to je to. dođe još pokojeko, isprazan ili savladan dosadom i sahrani se svaki oblik komunikacije.

Druže, nikakvu ja komunikaciju nikome ne branim, komunicirajte koliko god želite, pišite o čemu god hoćete. O kuvanju, receptima, slanini, kačamaku, siru, paraglajdingu, komandantu Marku, Žalosnoj Sovi, Zagoru... To što ja mislim da je neko teški džukac od čoveka apsolutno nema nikakve veze sa različitim ideološkim stavovima, neka misli svako ko šta hoće.
emsiemsi emsiemsi 11:37 30.07.2017

Re: ???

princi
takvo je tkanje ljudi, očito, no ne vidim zašto dosipati svoju ličnu dosadu ili gnev - outrageous stav? zašto se oseća outrage prema nekom različitom stavu (i to još naučnik prema stavu učenjaka?), umesto da se objasni šta je tu outrageous toliko, zašto to nije tačno, nije istina, itd. ovako, komunikacija postaje sve više kao da smo na saslušanju kod nekakve Staljinove policije (ministarstvo Saznanja) - neko nešto kaže, onda dođe autoritet iz ministarstva, to se zabetonira sa petnaestak lajkova, i to je to. dođe još pokojeko, isprazan ili savladan dosadom i sahrani se svaki oblik komunikacije.

Druže, nikakvu ja komunikaciju nikome ne branim, komunicirajte koliko god želite, pišite o čemu god hoćete. O kuvanju, receptima, slanini, kačamaku, siru, paraglajdingu, komandantu Marku, Žalosnoj Sovi, Zagoru... To što ja mislim da je neko teški džukac od čoveka apsolutno nema nikakve veze sa različitim ideološkim stavovima, neka misli svako ko šta hoće.

Када смо код качамака, мени измакао јуче и данас.
А када буде, најчешће и буде као болдована трилогија.
Успут --- ево баш сада, овај час, жена ми донесе лубеницу. Она зна да ја највише волим када ми лубеницу насецка на не баш превелике залогаје, тако да могу лепо да једем виљушком, блејећи у комп итд.
Што се тиче теме, код мене нема никакве дилеме --- стога, одморимо се док нови рат не започне.
Јер --- људска врста није узнепредовала нити за јоту, само су софистицираније методе клања и убијања.
Основни покретачи се нису изменили --- егоизам, страх, мржња.
Љубав увек губи у судару са поменутим.
niccolo niccolo 11:47 30.07.2017

Re: ???

Nisam saglasan sa Tasom sa Tassossa. Bilo je poslednjih dana na nekoliko blogova zanimljive diskusije, ko će ga znati zašto on pronalazi samo ogovaranja, tračarenja i proseravanja.
docsumann docsumann 14:22 30.07.2017

Re: ???

doomsday prophets


koliko su Sabati ostavili traga na savremene muzičke tokove, prosto nepojamno...



doom metal, stoner metal ... sve su to postsabatovski derivati. prašinarenje.

princi princi 14:35 30.07.2017

Re: ???

Totalno. A tek Gap band...

docsumann docsumann 15:28 30.07.2017

Re: ???

Gap band..


ajoj, to mi najboljem drugu bila omiljena stvar, koju bi cvrkutao kad se zaljubi...u to vrijeme (početak 90-tih..) mi smo bili žestoko ideološki podjeljeni po pitanju muzike.
baš smo to nekako ozbiljno shvaćali.
a taj soul-fank lobi je u HN-u bio iznimno jak. skoro na sva mjesta gdje smo tada izlazili puštale su se neke njihove kompilacije, novonabavljeni albumi, specijalne edicije...
pazi, oni su bili izvrni poznavaoci, nasnimio sam ja par vrhunskih jazz-funk kom pilacija od njih, ali su bVate bili jednosmjerni ko Dunav. pa onda onaj bum acid jazza. svi kul likovi su to slušali, oću reć - tako je bilo zamišljeno

eho tih dana se i dalje da čuti u popularnoj pizzeriji-kafiću Twins.
sve u svemu, bješe to totalni audio teror. opet, kad razmislim, bolje da su oni terorisali nego ja.

nesumnjivo da vučem neke posljedice frustracija i trauma iz tih dana.

e, u to ime i u ime tih dana... godinama tražim jednu acid-jazz (valjda?) stvar, malo podsjeća na Jestofunk, refren glasi

Love is tample
love is tample...


sva je himnična. ekstaza na densfloru...

a ime benda? trebalo bi da je Funk Conection, mada guglah ... nema ništa. vjerovatno se i ne zovu tako? to je sve što znam.

zahvalan unaprijed na svakoj pomoći.
tasadebeli tasadebeli 16:13 30.07.2017

Re: ???

princi

To što ja mislim da je neko teški džukac od čoveka apsolutno nema nikakve veze sa različitim ideološkim stavovima, neka misli svako ko šta hoće.



Е, то и ја кажем!

Могли бисмо нас двјица чак понеки пут и да се сложимо у понечему.

Само када би ово горе цитирано било истина што се тебе тиче.

(Пардон, Истина са великим И.)
docsumann docsumann 10:03 31.07.2017

Re: ???


na ovoj stvari sam im vječno zahvalan

tadejus tadejus 10:18 31.07.2017

Re: ???

nsarski
umesto da se objasni šta je tu outrageous toliko, zašto to nije tačno, nije istina, itd.


Gledaj Srdjane, ja sam rekao da mi je ceo argument malo sumnjiv. Ne pamtiš ti ta vremena (a i kako bi?) kada su doomsday prophets pre nekoliko decenija sastavljali razna scenarija za 21. vek..


da podržim.. da ne kažem pridržim.. i da dodam da nije uputno komentarisati na način ako ti se ne sviđa što čitaš..
to nije diskusija..
ali i da primjetim da su u svijetu ekonomskih istraživanja (i gubljenja vremena) contrarian stavovi (pa i doomsday propheti) uvijek rado čitani..
sad ćete može biti (tj. sigurno) reći da je to još jedan razlog da se takve stvari ne čitaju, no neću se složiti..
u moru informacija (i poluinformacija) contrarian stavovi daju prostora da se preispita trenutna pozicija.. nekad pogode, nekad ne, ali oni su praktično kontrola kvaliteta dominantnog stava..
ukratko, korisni su..
pa iako su često pogrešni a ponekad i glupasto promašeni nisu beskorisni..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:14 31.07.2017

Re: ???

Ja nisam uopšte shvatio Juvala kao "proroka Sudnjeg Dana". Čovek je izraelska - IDF-ova škola strukture i racionalnosti. IDF stimuliše negativne analize budućnosti upravo da bi se napravile pozitivne strategije razvoja (minus Palestinski Problem, za koji još nisam dokučio čemu vodi politika statusa quo). Ako čovek zna iole o izraelskom uređenju države, zna da oni prvi ne bi slušali One Global G-ment, već je reč o nečemu drugom, da se mehanizmi mržnje među narodima transcendiraju na nivo uzajamne saradnje. Ne vidim ovu pesimisičnost u Juvalovom pristupu, koji mu Profesor, i ćutljiva većina, pripisuju. On kaže, "to bi moglo da bude, šta možemo da uradimo zajedno da do toga ne dođe." Ne kaže, "radimo to i to mnogo jer će budućnost biti ovakva."
tadejus tadejus 11:23 31.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Ja nisam uopšte shvatio Juvala kao "proroka Sudnjeg Dana"..


nisi čitao njegove knjige..
Homo sapiens je OK ali Homo deus je ona vrsta knjige poslije koje ti bude hladno..
duboko je pesimistična
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:15 31.07.2017

Re: ???

hmm. hladnoća može svašta da znači - kao i Profesorova mentalna ljutnja. evo, gledam sada po izraelskim kritikama, uopšte nigde ne vidim ovo na čemu vi insistirate ovde - više je, što kažu moja deca, "mozak ponovo ima ideje."



nsarski nsarski 12:44 31.07.2017

Re: ???

Srđan Fuchs
Ja nisam uopšte shvatio Juvala kao "proroka Sudnjeg Dana". Čovek je izraelska - IDF-ova škola strukture i racionalnosti. IDF stimuliše negativne analize budućnosti upravo da bi se napravile pozitivne strategije razvoja (minus Palestinski Problem, za koji još nisam dokučio čemu vodi politika statusa quo). Ako čovek zna iole o izraelskom uređenju države, zna da oni prvi ne bi slušali One Global G-ment, već je reč o nečemu drugom, da se mehanizmi mržnje među narodima transcendiraju na nivo uzajamne saradnje. Ne vidim ovu pesimisičnost u Juvalovom pristupu, koji mu Profesor, i ćutljiva većina, pripisuju. On kaže, "to bi moglo da bude, šta možemo da uradimo zajedno da do toga ne dođe." Ne kaže, "radimo to i to mnogo jer će budućnost biti ovakva."


Evo, već treći put sam pažljivo pročitao Hararijev tekst i uverio se da nisam na pogrešnom putu.

On počinje sa rečenicom:
Though human beings are social animals, for millions of years they lived in small, intimate communities numbering no more than a few dozen people.
koja je netačna. Homo sapiens sapiens, genetski jednak nama danas, je star oko 150.000 godina - daleko od "miliona godina" kako Harari kaze. Prva rečenica.
Idemo dalje. On kaže:
Total annihilation [ovo je vezano za atomske bombe ispaljenu na Japan] has a way of ­sharpening people’s minds, and thanks in no small measure to the atomic bomb, the impossible happened and the nationalist genie was squeezed at least halfway back into its bottle.
Znači, hvala atomskoj bombi što se nacionalizam smanjio.
Potom navodi primer "Daisy" reklame koju je eksploatisao L.B.J., a koja je, po njemu, prekretnica u našem poimanju nuklearnog holokosta. To je čist populizam i manipulacija sentimentom, reklama napravljena da istakne tvrdnju. Ilustracija koja je snimljena za publiku. Neka priloži slike iz Jemena danas - realne slike dečije patnje i stradanja. I napiše ispod toga - to nećemo!
Dalje:
It was expected that humankind would leave nationalistic politics behind, as a relic of more primitive times that might appeal at most to the ill-informed inhabitants of a few under­developed countries....

Yet the question raised by Johnson in the Daisy advertisement is even more pertinent today than it was in 1964. Will we make a world in which all human beings can live together, or will we all go into the dark? Can Donald Trump, Vladimir Putin and their like save the world by appealing to our national sentiments, or is the current nationalist spate a form of escapism from the intractable global problems we face?
Drugim rečima, globalizam (pretpostavljamo da je to progresivan razvoj) će da prevaziđe eskapizam koji nacionalizam nudi. Neka ide da kaže to onim protestantima u Dakoti, tzv. Dakota acess pattern, koji se bune protiv Dakota pipeline koja će, plaše se oni, da im uništi ili ozbiljno ošteti ekologiju. Ali, prema rezonu željenog progresa koji se ne može zaustaviti, bolje je imati parking nego park.
A to što smo "izbegli" nuklearni rat (pouzdano znamo da se nuklearno naoružanje planete smanjuje, razume se), i tome se radujemo, dolazimo do mračne vizije:

Unfortunately, we are so used to this achievement that we take it for granted. This is partly why people allow themselves to play with fire, and that includes not only the latest Russian adventures in eastern Europe and the Middle East, but also the choices made by European and American voters.
Avanture po Bliskom Istoku - e, ovo mi se svidja. Ko avanturiše po Bliskom Istoku poslednjih 50-60 godina, i zašto?
Posle ređanja nekih obaveznih floskula o AI, globalnom zagrevanju, nanotehnologiji i biotehnologijama (zaista ništa originalno), kaže nam Harari

New technologies, particularly in the fields of bioengineering and artificial intelligence, will soon give humankind unprecedented, godlike powers.
Ovo je čist izlet mašte. Kad su se pojavile letilice (avioni) u vreme braće Rajt, neko je mogao da kaže da nam nova tehnologija daje godlike powers, jer da je Bog želeo da ljudi lete, on bi im stvorio krila. Ja ovo uzimam kao pesničku metaforu.

Na sličan način, rečenica koja sledi ubrzo posle toga:

If and when artificial intelligence (AI) surpasses human intelligence, it may be given control of weapon systems and crucial decisions, with potentially calamitous consequences.. Ja bih naglasio ovo njegovo If na početku.

Pa potom:
On the bioengineering front, breakthroughs in genetics, nanotechnology and direct brain/computer interfaces could unleash deadly new epidemics or disturb our internal mental balance.
Ovo je direktno plašenje naroda, zasnovana na običnoj špekulaciji. Ja bih naglasio reč "could" u navedenom narativu.

Dalje priča o tome kako bi Severna Koreja mogla da izvede navedene bioeksperimente (o tome sam rekao neku reč u onom prvom komentaru - nema šanse, naravno) i to će da ugrozi planetu. Nasuprot tome, zagađenje se dalje ne pominje, a ponajmanje istupanje Amerike iz Pariskog dogovora koji je ranije potpisala. Valjda zagađenje okoline nije više tako preteća budućnost, nego je to biotehnologije Severne Koreje?

I sada, posle par pasusa običnih floskula (gradimo Frankenštajna, itd.) dolazimo brlizu zaključka:

When it comes to formulating such ethical guidelines, nationalism suffers above all from a failure of the imagination. Nationalists think in terms of territorial conflicts lasting centuries, whereas the technological revolutions of the 21st century should be understood in cosmic terms.

Dakle, pređimo sa zemaljskih na kosmičke aspekte. OK, pređimo.
Na argument 4 milijarde godina star:
Ever since its appearance on Earth, four billion years ago, life has been governed by the laws of natural selection.

Ovo je prilično klimava tvdrnja, jer se ne zna da li su baš te prve forme života imale neku "prirodnu selekciju". Ali, nastavimo.

Now science might replace natural selection with intelligent design, and might even start creating non-organic life forms. After four billion years of organic life shaped by natural selection, science is ushering in an era of inorganic life shaped by intelligent design.

Znači, posle 4 milijarde godina, najzad smo se popeli na vrh Himalaja. Nauka će sada da inteligentno oblikuje život. Dosta je bilo evolucije.

I posle par pasusa opet nekih sažvakanih floskula, dolazimo do:

We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.

Ako smo već na kosmičkom nivou razmišljanja (a tu dilemu na kom sam nivou sam imao sve vreme čitajući ovaj tekst), život na ovoj planeti je imao mnogo puta u prošlosti mnogo drastičnije pretnje po opstanak - uključujuće meteorske kataklizme (veruje se da su uništile dinosauruse), ogromne klimatske promene, ali ogromne, ledena doba, promena magnetskih polova, itd. Ispada da nacionalizam - za koji se svakako ne zalažem kao za osnovni odnos prema svetu - može da uništi sve nas i našu planetu. Ovo tebi ne izgleda kao plašenje naroda?

Suočeni sa tom kosmičkom (ili zemaljskom pretnjom, jbg), rešenje je da:

To have effective politics, we must either de-globalise the ecology, the economy and the march of science, or we must globalise our politics. As it is impossible to ­de-globalise the ecology and the march of science, and as the cost of de-globalising the economy will probably be ruinous, the only solution is to globalise politics.


Da, on kaže da ako ne globalizujemo politiku, totalno smo najebali. I taj tvrdi zaključak izvlači iz svih gore-navedenih i čvrstih argumenata.
Ako to nije doomsday scenario, ja onda ne znam šta je.
Moje čitanje gornjeg teksta je da on ima correct political axes to grind, i dovoljno je pametan da to zapakuje u "naučnu" oblandu. Ne sumnjam da će svoju knjigu dobro prodati i da će imati uspešnu i veliku karijeru.

princi princi 13:04 31.07.2017

Re: ???

Meni malo smešno što Burkemanov tekst niko ne pominje, beže od njega ko đavo od krsta.

Što se tiče Hararija, ima grešaka i preterivanja u tekstu, ali naravno da on nije debil i idiot da misli da je homo sapiens star milion godina. Čovek predaje evolucionu antropologiju i u Homo Sapiensu ima čitavo poglavlje koje je posvetio hominidima. Ključna ideja prvog pasusa nije u tih milion godina (koji su naravno ilustracija dužine vremena), nego u prirodi čovekovog socijalnog položaja, tj ključna rečenica je
Human beings easily develop loyalty to small, intimate groups such as a tribe, an infantry company or a family business, but it is hardly natural for them to be loyal to millions of strangers.

I onda dalje ide razrada mehanizama potrebnih za razvijanje te lojalnosti društvenim grupama koje broje milione neznanaca (kao što su crkve, nacije, imperije, itd...). Kod nekoga je to pivo u kafani, a kod nacija welfare state. Ali, da ne tumačim tekst, nismo na srpskom, neka ga svako shvata kako hoće.

Što se tiče Hararijevog pesimizma (uzgred, to što je pesimista, ne znači i da nije u pravu), on svoj pesimizam po pitanju budućnosti Homo Sapiensa bazira i na nekim evolucionim argumentima i poređenjima sa trajanjem drugih hominida. Onda u knjigama samo razrađuje moguće praktične mehanizme tog odumiranja. Homo Sapiens završava idejom da homo sapiens, kao vrsta, nema više od najviše 1500 godina. Ne znam čega optimističkog tu ima. Homo Deus je više neka vrsta skoro političkog osvrta na to šta nas kao vrstu čeka u tih narednih 1500 godina.
princi princi 13:20 31.07.2017

Re: ???

Inače, koga zanima da nauči nešto više o timelineu hominida, fino to objašnjeno na ovoj wiki stranici.

A evo ga i šarlatan, prevarant i bullshitter himself, kako drži predavanje na Univerzitetu u Oslu.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:39 31.07.2017

Re: ???

Pročitao sam kritiku, Profesore, javićiu se kasnije. Hvala na trudu.
nsarski nsarski 14:38 31.07.2017

Re: ???

Meni malo smešno što Burkemanov tekst niko ne pominje, beže od njega ko đavo od krsta.

Dobro bre, druže, i mi Cigani imamo dušu, čak i po ovoj vrućini. Ali, hajde..
New Optimism se zasniva na Pinkerovoj knjizi, koja, kako kaže,

The essential finding of Steven Pinker’s 2011 book The Better Angels of Our Nature, a key reference text for the New Optimists, seems also to have been largely accepted: that we are living in history’s most peaceful era, with violence of all kinds – from deaths in war to schoolyard bullying – in steep decline.

Prvo, Pinkerova knjiga - i sve njegove knjige koje je napisao posle "Language Instinct", koja je, po mom mišljenju sjajna, ali tada je još uvek bio pod utiskom njegovog učitelja Čomskog, su totalni self-promotion, uključujući i tvrdnju da čovek ima gen za popravljanje karburatora - dakle njegova knjiga Better Angels of our nature, je doživela velike kritike glede njene metodologije i završnog zaključka. Zaključka da je agresija na ovom svetu smanjena.

Znaš, kad sam pročitao celu tu tezu o Novom Optimizmu setio sam se B. Rasela koji je jednom upotrebio sledeći metaforu: to vam je kao kad bi čoveku koji prelazi ulicu, i na njega juri kamion da ga "pokupi", rekli: "Opusti se, take it easy, gde žuriš?".

Naravno, ja ne mislim da na nas juri kamion, ali za egzaltirani optimizam zaista nema mesta.

Da se vratimo Burkemanu. Tačno je da mnogo manje ljudi umire od izlečivih bolesti, smrtnost novorođenčadi se dramatično smanjena, ljudski vek se produžio, i sve slične prednost koje nam je razvoj doneo. Niko ne bi zamenio današnji život za život u 17. veku, toliko je jasno. Ali, takođe je jasno da danas skoro niko nije poginuo od napada vukova, ali to se ne uzima kao merilo poboljšanja života među Optimistima. On gornja poboljšanja uzima za primer toga da se poboljšao human condition.
Naravno, kao i onaj u onom drugom tekstu, on sva ta poboljšanja pripisuje nauci koja nas je izbavila od tih prirodnih pošasti (izlečenje bolesti, health care, itd). U kakvoj je to koralaciji sa agresivnošću (violence), i njenim navodnim "smanjenjem", meni ostaje tajna.

E, sada, sa vekovnih tekovina civilizacije - medicine, tehnologije i svim dobrobitima koji su sasvim OK - dolazimo do neuralgične tačke koju Burkeman ponavlja na nekoliko mesta po svom tekstu:

Naturally, Brexit and the election of Donald Trump loomed largest for many. But you didn’t need to be a remainer or a critic of Trump’s to feel depressed by the carnage in Syria; by the deaths of thousands of migrants in the Mediterranean; by North Korean missile tests, the spread of the zika virus, or terror attacks in Nice, Belgium, Florida, Pakistan and elsewhere – nor by the spectre of catastrophic climate change, lurking behind everything else.

Nije valjda da će, sa Brexitom i izborom Trampa doći do povećane smrtnosti novorođenčadi? Da će se tekovine civilizacije ugasiti? Možda će ljudi nastaviti da se makljaju, što je izgledna budućnost, ali da će zaboraviti kako se leči tuberkuloza - u to zaista ne verujem. Čak, i preko toga, smrt značajnih likova (značajnih sve dok se ne promeni moda - seća li se neko Čarli Čaplina danas? - pa toliko su i oni značajni za budućnost)

And all that’s before even considering the string of deaths of beloved celebrities that seemed like a calculated attempt, on 2016’s part, to rub salt in the wound: in the space of a few months, David Bowie, Leonard Cohen, Prince, Muhammad Ali, Carrie Fisher and George Michael, to name only a handful, were all gone.) And few of the headlines so far in 2017 – Grenfell tower, the Manchester and London attacks, Brexit chaos, and 24/7 Trump – provide any reason to take a sunnier view.
Dakle, i ove strašne stvari nisu razlog za pesimistički pogled na svet.

I dalje, ovo je spas:

In December, in an article headlined “Never forget that we live in the best of times”, the Times columnist Philip Collins provided an end-of-year summary of reasons to be cheerful: during 2016, he noted, the proportion of the world’s population living in extreme poverty had fallen below 10% for the first time; global carbon emissions from fossil fuels had failed to rise for the third year running; the death penalty had been ruled illegal in more than half of all countries – and giant pandas had been removed from the endangered species list.

E, pa kad velike pande sada nisu više ugrožene, život ima smisla! Posebno mi se sviđa ovo oko death penalties - smrtna presuda bez suđenja je smanjena (yeeeah!), ako ne uzmemo u obzir dronove koji pobiju paušalno celu svadbu, a koje Times-ov kolumnista ne pominje. Ali, zaboravimo na to.

Posle par raznih duhovitih asocijacija i paralela, autor prijavljuje da je briga nekad bila potrebna:

The cave-dweller who always assumed there was a lion behind the next rock would usually be wrong – but he’d be much more likely to survive and reproduce than one who always assumed the opposite.
Znači, briga je bila evoluciona prednost,
Dočim, danas, u ovom najboljem od svih svetova,

Really good news, on the other hand, can be a lot harder to spot – partly because it tends to occur gradually.

treba obratiti pažnju na postepena poboljšanja. I onda smo OK.

Znaš, budući da imam veliko poštovanje za tebe, navešću ti mišljenje jednog velikog fizičara koji je, povodom najnovih beskrajnih teorija o svemiru i elementarnim česticama, ovako opisao našu moguću zabludelost (insistiram na moguću). Priča o svom razumevanju savremene fizike

It’s the only picture of the world that I know where everything that we learned experimentally and theoretically for the last 30 years has some role to play in it. But my confidence in it is not so super high, and I definitely think its worth thinking about completely radically different things.

The disadvantage to the trajectory of going with what works and then changing a little and changing a little is that you might just be in the basin of attraction of the wrong idea from the start and then you’ll just stay there for ever.


Ja zaista ne mislim da će pande, kolikogod to bilo simpatično i lepo, promeniti svet na bolje, mada su neki mini-minimalni korak u tom pravcu.

Naravno, očekivati da će jedan Šved, zaposlen u Cato Institutu drugačije videti svet je nerealno. A svakako ne bih proglasio da je to njegovo viđenje onaj mentalni okvir koji oni što se dave po Mediteranu (on navodi taj primer) treba da usvoje jer

We can be appalled by the deaths of migrants in the Mediterranean only because we start from the position that unknown strangers from distant lands are worthy of moral consideration – a notion that would probably have struck most of us as absurd had we been born in 1700.

Dakle, danas razumemo (?) njihove patnje, a 1700. bi nas to ne bi dodirivalo i izgledalo bi nam apsurdno. I to je dobar razlog da budemo optimisti?

Znaš, druže, ovi tekstovi su vešto napisani, zanosni, uverljivi i sve što treba, ali malo sam iznenađen da si ih proglasio za "sjajne", osim ako nisi mislio na formalnu obradu koja je, priznajem, sjajna!










princi princi 14:44 31.07.2017

Re: ???

Znaš, druže, ovi tekstovi su vešto napisani, zanosni, uverljivi i sve što treba, ali malo sam iznenađen da si ih proglasio za "sjajne", osim ako nisi mislio na formalnu obradu koja je, priznajem, sjajna!

:)))))))), ti se u svemu složiš sa Burkemanom, pa onda, onako, e, daj sad da mu ga dam malo po Princiju. Ma, dobro, opušteno, kapiram motivaciju, I get the message, stvarno ne moraš više da se trudiš. I, od sad pa ubuduće, malo me zaobiđi s ovim "druže", a i inače, pls.
niccolo niccolo 14:47 31.07.2017

Re: ???

And all that’s before even considering the string of deaths of beloved celebrities that seemed like a calculated attempt, on 2016’s part, to rub salt in the wound: in the space of a few months, David Bowie, Leonard Cohen, Prince, Muhammad Ali, Carrie Fisher and George Michael, to name only a handful, were all gone.)

Bez namere da ulazim u vašu diskusiju kakvi su tekstovi, ovo mi se svidelo. Mislim, kakva pederska fora od 2016., neke 70-80godišnje čiče (čast izuzecima) spustile kašike iste godine...


nsarski nsarski 14:57 31.07.2017

Re: ???

:)))))))), ti se u svemu složiš sa Burkemanom, pa onda, onako, e, daj sad da mu ga dam malo po Princiju. Ma, dobro, opušteno, kapiram motivaciju, I get the message, stvarno ne moraš više da se trudiš. I, od sad pa ubuduće, malo me zaobiđi s ovim "druže", a i inače, pls.

Čini mi se da nisi ozbiljno pročitao to što sam napisao (a ja sam to ozbiljno pisao), ali to je OK. I get your point.
princi princi 15:06 31.07.2017

Re: ???

Dobro, završili smo i sa prepiskama a i sa međusobnim poštovanjem. U zdravlje i svako dobro.
tadejus tadejus 15:06 31.07.2017

Re: ???

princi
Znaš, druže, ovi tekstovi su vešto napisani, zanosni, uverljivi i sve što treba, ali malo sam iznenađen da si ih proglasio za "sjajne", osim ako nisi mislio na formalnu obradu koja je, priznajem, sjajna!

:)))))))), ti se u svemu složiš sa Burkemanom, pa onda, onako, e, daj sad da mu ga dam malo po Princiju. Ma, dobro, opušteno, kapiram motivaciju, I get the message, stvarno ne moraš više da se trudiš. I, od sad pa ubuduće, malo me zaobiđi s ovim "druže", a i inače, pls.


a bre ti ko da si u menopauzi..
ja nikakvu zlu namjeru ne pročitah..

a optimizma i najboljeg od svih svjetova što se tiče..
ima Krugman literaturicu koja dekonstruiše tu temu, možda Accidental theorist, mada više nisam sigurna..
pa navodi par eksperimenata koji pokazuju kako je čovjek spremniji da prihvati apsolutno lošiju ali relativno bolju poziciju skoro uvijek (pa tako radije živi kao pripadnik srenje klase 1933. i nema recimo tekuću vodu u kući nego da ima i to i struju i klimu pride ali je niža klasa 2013...)..
ali se stvar ipak da mjeriti..
tj. svijet jeste bolje mjesto most of the time (ima i privremenih okretanja točka unazad naravno i to nije stvar percepcije)..

ostim toga panda nije sjajna stvar jer je meden nego jer je dokaz da društvo može uspješno da se bori protiv eksternalija i partikularnih interesa (kad hoće)..
a nije poenta ni u tome da je današnji homo sapiens postao prirodno manje nasilan, jer nije, ali je današnje društvo uspjelo (kad su mu ruke slobodne od borbe protiv siromaštva) da taj instinkt kod najmlađih uspješno savlada i proizvede neke generacije mnogo manje sklone nasilju..
a što se jasno vidi kad djecu prebaciš iz škole iz SRB u UK..
a što opet traži da društvo nastavi da vjeruje da je nasilje loše i nastavi da ga suzbija..
ako te vjere nema i ako se relativizuje jer još uvijek na svijetu ima nasilja.. pa ne znam čemu takva retorika doprinosi..
svijet jeste manje nasilno mjesto, što ne znači da u njemu nasilja nema, i ne znači da je taj proces ireverzibilan, a čime je vjera u svijet bez nasilja još važnija..
my two cents što bi rekao nsarski
emsiemsi emsiemsi 16:01 31.07.2017

Re: ???

tadejus

...

a bre ti ko da si u menopauzi..
ja nikakvu zlu namjeru ne pročitah..
...

Вероватно због тога што не знаш баш најбоље да читаш.

За ово квотовано испод молим појашњење - шта би ово требало да значи ?
... апсолутно лошију али релативно бољу - каква је ово конструкција ? Као да је Енџи написала ово.
pa navodi par eksperimenata koji pokazuju kako je čovjek spremniji da prihvati apsolutno lošiju ali relativno bolju poziciju skoro uvijek


Молим да се пише језгровитије и концизније. То може да се научи.
tadejus tadejus 16:14 31.07.2017

Re: ???

emsiemsi

За ово квотовано испод молим појашњење -
Молим да се пише језгровитије и концизније. То може да се научи.


dobro sad jel şa pojašnjenjem ili jezgrovitije.. odluči se pa da zavrnem rukave..
princi princi 16:17 31.07.2017

Re: ???

svijet jeste manje nasilno mjesto, što ne znači da u njemu nasilja nema, i ne znači da je taj proces ireverzibilan, a čime je vjera u svijet bez nasilja još važnija..

Ne kažem, moguće, ali to uopšte ne mora biti tačno. U onoj svojoj knjizi The better angels of our nature, Pinker, inače sjajni stilista, istoriji pristupa kao velikom mračnom hodniku, i svaki clue na koji naiđe tumači kao dokaz velike čovekove nasilnosti. Na primer, naleti na dečje groblje negde u Iraku i iz toga zaključuje kako su Asirci i Vavilonci decu prilagali kao žrtve bogovima. Ni na kraj pameti mu ne pada kako je prevalentnost dečijih grobova, moguće, posledica veće smrtnosti dece (a smanjena smrtnost dece je, kao što smo već zaključili, osnovni razlog za produženje life expectancyja modernog čoveka). Naravno, mi ne možemo znati šta se zaista dešavalo jer u prošlost stalno gledamo iz sadašnje perspektive, a sadašnja perspektiva nam je zamagljena ideologijom i onim što nam se trenutno čini bitnim. Podaci o prošlosti su zapravo vrlo retki i nepouzdani, sećaš se Frankopana i njegovih Svilenih puteva, koliko je tu neke zaboravljene prošlosti i nezahvalno je praviti takve generalne opservacije tipa da smo manje ili više nasilni. Mislim da je, generalno, homo sapiens vrlo nasilan, i tu se slažem sa Hararijem.

A propos ovog drugog ili prvog, da, da, sve to i još mnogo više, menopauza, klimaks, godine, erektilna disfunkcija, potpuno prihvatam ulogu podlog, pokvarenog i pasivno-agresivnog Princija.
emsiemsi emsiemsi 16:30 31.07.2017

Re: ???

tadejus
emsiemsi

За ово квотовано испод молим појашњење -
Молим да се пише језгровитије и концизније. То може да се научи.


dobro sad jel şa pojašnjenjem ili jezgrovitije.. odluči se pa da zavrnem rukave..

Да.
martin_krpan martin_krpan 17:00 31.07.2017

Re: ???

nsarski
Srđan Fuchs
Ja nisam uopšte shvatio Juvala kao "proroka Sudnjeg Dana". Čovek je izraelska - IDF-ova škola strukture i racionalnosti. IDF stimuliše negativne analize budućnosti upravo da bi se napravile pozitivne strategije razvoja (minus Palestinski Problem, za koji još nisam dokučio čemu vodi politika statusa quo). Ako čovek zna iole o izraelskom uređenju države, zna da oni prvi ne bi slušali One Global G-ment, već je reč o nečemu drugom, da se mehanizmi mržnje među narodima transcendiraju na nivo uzajamne saradnje. Ne vidim ovu pesimisičnost u Juvalovom pristupu, koji mu Profesor, i ćutljiva većina, pripisuju. On kaže, "to bi moglo da bude, šta možemo da uradimo zajedno da do toga ne dođe." Ne kaže, "radimo to i to mnogo jer će budućnost biti ovakva."


Evo, već treći put sam pažljivo pročitao Hararijev tekst i uverio se da nisam na pogrešnom putu.

On počinje sa rečenicom:
Though human beings are social animals, for millions of years they lived in small, intimate communities numbering no more than a few dozen people.
koja je netačna. Homo sapiens sapiens, genetski jednak nama danas, je star oko 150.000 godina - daleko od "miliona godina" kako Harari kaze. Prva rečenica.
Idemo dalje. On kaže:
Total annihilation [ovo je vezano za atomske bombe ispaljenu na Japan] has a way of ­sharpening people’s minds, and thanks in no small measure to the atomic bomb, the impossible happened and the nationalist genie was squeezed at least halfway back into its bottle.
Znači, hvala atomskoj bombi što se nacionalizam smanjio.
Potom navodi primer "Daisy" reklame koju je eksploatisao L.B.J., a koja je, po njemu, prekretnica u našem poimanju nuklearnog holokosta. To je čist populizam i manipulacija sentimentom, reklama napravljena da istakne tvrdnju. Ilustracija koja je snimljena za publiku. Neka priloži slike iz Jemena danas - realne slike dečije patnje i stradanja. I napiše ispod toga - to nećemo!
Dalje:
It was expected that humankind would leave nationalistic politics behind, as a relic of more primitive times that might appeal at most to the ill-informed inhabitants of a few under­developed countries....

Yet the question raised by Johnson in the Daisy advertisement is even more pertinent today than it was in 1964. Will we make a world in which all human beings can live together, or will we all go into the dark? Can Donald Trump, Vladimir Putin and their like save the world by appealing to our national sentiments, or is the current nationalist spate a form of escapism from the intractable global problems we face?
Drugim rečima, globalizam (pretpostavljamo da je to progresivan razvoj) će da prevaziđe eskapizam koji nacionalizam nudi. Neka ide da kaže to onim protestantima u Dakoti, tzv. Dakota acess pattern, koji se bune protiv Dakota pipeline koja će, plaše se oni, da im uništi ili ozbiljno ošteti ekologiju. Ali, prema rezonu željenog progresa koji se ne može zaustaviti, bolje je imati parking nego park.
A to što smo "izbegli" nuklearni rat (pouzdano znamo da se nuklearno naoružanje planete smanjuje, razume se), i tome se radujemo, dolazimo do mračne vizije:

Unfortunately, we are so used to this achievement that we take it for granted. This is partly why people allow themselves to play with fire, and that includes not only the latest Russian adventures in eastern Europe and the Middle East, but also the choices made by European and American voters.
Avanture po Bliskom Istoku - e, ovo mi se svidja. Ko avanturiše po Bliskom Istoku poslednjih 50-60 godina, i zašto?
Posle ređanja nekih obaveznih floskula o AI, globalnom zagrevanju, nanotehnologiji i biotehnologijama (zaista ništa originalno), kaže nam Harari

New technologies, particularly in the fields of bioengineering and artificial intelligence, will soon give humankind unprecedented, godlike powers.
Ovo je čist izlet mašte. Kad su se pojavile letilice (avioni) u vreme braće Rajt, neko je mogao da kaže da nam nova tehnologija daje godlike powers, jer da je Bog želeo da ljudi lete, on bi im stvorio krila. Ja ovo uzimam kao pesničku metaforu.

Na sličan način, rečenica koja sledi ubrzo posle toga:

If and when artificial intelligence (AI) surpasses human intelligence, it may be given control of weapon systems and crucial decisions, with potentially calamitous consequences.. Ja bih naglasio ovo njegovo If na početku.

Pa potom:
On the bioengineering front, breakthroughs in genetics, nanotechnology and direct brain/computer interfaces could unleash deadly new epidemics or disturb our internal mental balance.
Ovo je direktno plašenje naroda, zasnovana na običnoj špekulaciji. Ja bih naglasio reč "could" u navedenom narativu.

Dalje priča o tome kako bi Severna Koreja mogla da izvede navedene bioeksperimente (o tome sam rekao neku reč u onom prvom komentaru - nema šanse, naravno) i to će da ugrozi planetu. Nasuprot tome, zagađenje se dalje ne pominje, a ponajmanje istupanje Amerike iz Pariskog dogovora koji je ranije potpisala. Valjda zagađenje okoline nije više tako preteća budućnost, nego je to biotehnologije Severne Koreje?

I sada, posle par pasusa običnih floskula (gradimo Frankenštajna, itd.) dolazimo brlizu zaključka:

When it comes to formulating such ethical guidelines, nationalism suffers above all from a failure of the imagination. Nationalists think in terms of territorial conflicts lasting centuries, whereas the technological revolutions of the 21st century should be understood in cosmic terms.

Dakle, pređimo sa zemaljskih na kosmičke aspekte. OK, pređimo.
Na argument 4 milijarde godina star:
Ever since its appearance on Earth, four billion years ago, life has been governed by the laws of natural selection.

Ovo je prilično klimava tvdrnja, jer se ne zna da li su baš te prve forme života imale neku "prirodnu selekciju". Ali, nastavimo.

Now science might replace natural selection with intelligent design, and might even start creating non-organic life forms. After four billion years of organic life shaped by natural selection, science is ushering in an era of inorganic life shaped by intelligent design.

Znači, posle 4 milijarde godina, najzad smo se popeli na vrh Himalaja. Nauka će sada da inteligentno oblikuje život. Dosta je bilo evolucije.

I posle par pasusa opet nekih sažvakanih floskula, dolazimo do:

We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.

Ako smo već na kosmičkom nivou razmišljanja (a tu dilemu na kom sam nivou sam imao sve vreme čitajući ovaj tekst), život na ovoj planeti je imao mnogo puta u prošlosti mnogo drastičnije pretnje po opstanak - uključujuće meteorske kataklizme (veruje se da su uništile dinosauruse), ogromne klimatske promene, ali ogromne, ledena doba, promena magnetskih polova, itd. Ispada da nacionalizam - za koji se svakako ne zalažem kao za osnovni odnos prema svetu - može da uništi sve nas i našu planetu. Ovo tebi ne izgleda kao plašenje naroda?

Suočeni sa tom kosmičkom (ili zemaljskom pretnjom, jbg), rešenje je da:

To have effective politics, we must either de-globalise the ecology, the economy and the march of science, or we must globalise our politics. As it is impossible to ­de-globalise the ecology and the march of science, and as the cost of de-globalising the economy will probably be ruinous, the only solution is to globalise politics.


Da, on kaže da ako ne globalizujemo politiku, totalno smo najebali. I taj tvrdi zaključak izvlači iz svih gore-navedenih i čvrstih argumenata.
Ako to nije doomsday scenario, ja onda ne znam šta je.
Moje čitanje gornjeg teksta je da on ima correct political axes to grind, i dovoljno je pametan da to zapakuje u "naučnu" oblandu. Ne sumnjam da će svoju knjigu dobro prodati i da će imati uspešnu i veliku karijeru.



Pitanje: Da li si ti Nsarski ateista? Čini mi se da si negdje ranije u postovima rekao da nisi.

Ako se sjetiš Leibnitzovog očitovanja da: "Ideja o Bogu ne bi bila savršena da je Bog stvorio svijet koji nije najbolji mogući svijet za ljude" i kao antitezu Voltairevu Candidu u kojoj je takav stav ismijan, pitanje za tebe kao profesora je: Da li ljudi žive u najboljem mogućem svijetu i kakvu ulogu Bog u tom svijetu ima?


tadejus tadejus 17:12 31.07.2017

Re: ???

princi
erektilna disfunkcija..


uf pa zar i to.. nezgodno..
nego nasilja što se tiče.. jeste, moglo bi se naći pregršt dokaza i za jednu i za drugu poziciju, no meni je ilustrativna izjava mog osmogodišnjaka..
kad ga pitaš jel mu bolje u školi ovde ili u Srbiji odgovara
- bolje je ovde, niko se ne tuče..
a kukali su pošteno što ih selimo..
dijete to lijepo sažme da nikakva statistika više nije potrebna..
e sad ako uzmemo da Srbija kaska za UK (i EU) nekih par decenija ispada da svijet ipak jeste manje nasilno mjesto..
bar u očima djeteta..
docsumann docsumann 17:13 31.07.2017

Re: ???

igra asocijacija me prebacila na ovaj intervju

princi princi 17:27 31.07.2017

Re: ???

e sad ako uzmemo da Srbija kaska za UK (i EU) nekih par decenija ispada da svijet ipak jeste manje nasilno mjesto..

Daa, dobro, pazi, to opet zavisi od uzorka. Jedno dete vidi kad ide u neku privatnu školu ili državnu u dobrom kraju, a sasvim drugu kad je u nekom londonskom boroughu. Mislim, moje dete išlo i u engleske (državne, doduše, u Cambridgeu, nije u Londonu) i u srpske škole, pa pošto je onako, dosta naočit i pametan, u obe je bio predmet nekog bullyinga (u UK sam i naučio za koncept, pre toga nisam ni znao da to postoji kao neki prekršaj): u Cambridgeu se tako do krvi tukao s nekim Deaconom i njegovom ekipom, dok se u Srbiji sve to završavalo pičkaranjem. I opet, sad i ja on iz toga teško nam je da izvlačimo zaključke kako je Engleska nasilna ili ne. Ja gledam i tu, a i inače, da nekako budem što objektivniji i nepristrasniji i da ne prenagljujem sa zaključcima na osnovu ličnog iskustva.

Uzgred, primećuješ li kod sebe taj svojevrsni progresivistički bias kod sebe, tipa, vere da protok vremena u osnovi donosi progres i napredak društva?
alselone alselone 08:31 01.08.2017

Re: ???

tzv. Dakota acess pattern, koji se bune protiv Dakota pipeline koja će, plaše se oni, da im uništi ili ozbiljno ošteti ekologiju.

martin_krpan martin_krpan 17:21 29.07.2017

Globalna ekonomija = utopija

Drugim rečima, jasno je zašto su najveći i najgorljiviji pobornici nacionalnog identiteta neto izdržavana lica (u srpskom i hrvatskom slučaju, četnici i ustaše). Penzioneri, nastavnici, državni pesnici, policajci, vojnici, vojni invalidi najviše benefituju od samog koncepta nacije.


Da. Pogledaj karijere srpskih političara: Vučić - nema dana radnog staža na tržištu; Dačić - nema dana radnog staža na tržištu; Vulin - nema dana radnog staža na tržištu; Tadić - nema dana radnog staža na tržištu; Koštunica - nema dana radnog staža na tržištu; Šešelj - nema dana radnog staža na tržištu; Drašković - nema dana radnog staža na tržištu... Takvi paraziti onda žive od narativa, vucaraju se po odborima, po sjednicama... i onda im vremenom poiskaču žile na vratu i čelu i onda moraju ići do kraja radi sopstvene egzistencije. Pa onda pogledaj Bećkovića, Ćosića na šta liče. Izobličili se od teorija (krvi i tla) i rakija stihova.

Svako ko je trgovao sa ljudima, rukovao se, gledao ljude u oči na sastancima i isplaćivao ih, je opušten.

We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.
narcis narcis 18:10 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

bez obzira što ih ne podnosim ali tadić, koštunica i drašković su bili na tržištu, kakvom takvom ali tržištu, radili su negde. e sad što nisu iz toga izvukli nikakvo humano znanje to je druga stvar.
martin_krpan martin_krpan 18:28 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

narcis
bez obzira što ihne podnosim ali tadić, koštunica i drašković su bili na tržištu, kakvom takvom ali tržištu, radili su negde. e sad što nisu iz toga izvukli nikakvo humano znanje to je druga stvar.


Tadić - nastavnik u školi 2 g. , Koštunica - nisam informisan (bez zeze); Drašković - koliko znam, dupeuvlakač i pisar pamfleta za komuniste. To su izdržavana lica.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:35 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

a Dinkelu ne pominješ? taj je oduvek bio mozgos predavanja Srbije u belo roblje.
tsunade tsunade 18:50 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

nisam informisan (bez zeze);


institut.
martin_krpan martin_krpan 18:53 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

tsunade
nisam informisan (bez zeze);


institut.


narcis narcis 22:01 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

martin_krpan
tsunade
nisam informisan (bez zeze);


institut.



ne mo se ceriš, em si neobavešten em si ko i on neobavešten
wiki
а те године изабран је за асистента на Правном факултету. Докторирао је 11. децембра 1974. године на тему „Институционализована опозиција у политичком систему капитализма“. Међутим, те године у време политичких прогона на Универзитету, морао је да напусти факултет, јер је заједно са др Костом Чавошким подржао свог професора др Михаила Ђурића у критици устава из 1974. године и тако сва тројица постају дисиденти од комунистичког режима. Петнаест година касније, одбија понуду да се као професор врати на факултет. Од 1974. године радио је у Институту друштвених наука, а од 1981. године у Институту за филозофију и друштвену теорију као виши научни сарадник и једно време директор. Објавио је радове из области уставног права, политичке теорије и филозофије.

ja dotičnog mrzim iz dna duše , ali mi ni na kraj pameti ne pada da omalovažam njegovo znanje
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:42 29.07.2017

Re: Globalna ekonomija = utopija

narcis


ja dotičnog mrzim iz dna duše , ali mi ni na kraj pameti ne pada da omalovažam njegovo znanje


zbog čega ga mrziš - mržnja tebe čini da ubrzano stariš, da postaneš smežurani krompir, ne njega? šta je uzrok tako strašnom osećanju kao što je "mržnja iz dna duše" (zaboravi našu ličnu mržnju, umišljenu s tvoje strane, samo odgovori na pitanje)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:51 29.07.2017

sukob osećanja

evo ovaj tekst pošto se plaća sajt:

The Clash of Emotions
By Dominique Moïsi

Fear, Humiliation, Hope, and the New World Order

Thirteen years ago, Samuel Huntington argued that a "clash of civilizations" was about to dominate world politics, with culture, along with national interests and political ideology, becoming a geopolitical fault line ("The Clash of Civilizations?" Summer 1993). Events since then have proved Huntington's vision more right than wrong. Yet what has not been recognized sufficiently is that today the world faces what might be called a "clash of emotions" as well. The Western world displays a culture of fear, the Arab and Muslim worlds are trapped in a culture of humiliation, and much of Asia displays a culture of hope.

Instead of being united by their fears, the twin pillars of the West, the United States and Europe, are more often divided by them -- or rather, divided by how best to confront or transcend them. The culture of humiliation, in contrast, helps unite the Muslim world around its most radical forces and has led to a culture of hatred. The chief beneficiaries of the deadly encounter between the forces of fear and the forces of humiliation are the bystanders in the culture of hope, who have been able to concentrate on creating a better future for themselves.

These moods, of course, are not universal within each region, and there are some areas, such as Russia and parts of Latin America, that seem to display all of them simultaneously. But their dynamics and interactions will help shape the world for years to come.

THE CULTURE OF FEAR

The United States and Europe are divided by a common culture of fear. On both sides, one encounters, in varying degrees, a fear of the other, a fear of the future, and a fundamental anxiety about the loss of identity in an increasingly complex world.

In the case of Europe, there are layers of fear. There is the fear of being invaded by the poor, primarily from the South -- a fear driven by demography and geography. Images of Africans being killed recently as they tried to scale barbed wire to enter a Spanish enclave in Morocco evoked images of another time not so long ago, when East Germans were shot at as they tried to reach freedom in the West. Back then, Germans were killed because they wanted to escape oppression. Today, Africans are being killed because they want to escape absolute poverty.

Europeans also fear being blown up by radical Islamists or being demographically conquered by them as their continent becomes a "Eurabia." After the bombings in Madrid in 2004 and London in 2005 and the scares this past summer, Europeans have started to face the hard reality that their homelands are not only targets for terrorists but also bases for them.

Then there is the fear of being left behind economically. For many Europeans, globalization has come to be equated with destabilization and job cuts. They are haunted by the fear that Europe will become a museum -- a larger and more modern version of Venice, a place for tourists and retirees, no longer a center of creativity and influence.

Finally, there is the fear of being ruled by an outside power, even a friendly one (such as the United States) or a faceless one (such as the European Commission).

What unites all these fears is a sense of loss of control over one's territory, security, and identity -- in short, one's destiny. Such concerns contributed to the no votes of the French and the Dutch last year on the referendum on the proposed EU constitution. They also explain the return of strong nationalist sentiments in many European countries -- on display during the recent World Cup tournament.

Some of the same sense of loss of control is present in the United States. Although demographic fears are mitigated by the largely successful integration of Hispanics (compared with the difficulties surrounding the integration of Muslims in Europe), they are clearly present. The quarrel over the Spanish version of the American national anthem echoes the debate over the wearing of headscarves and veils in Europe.

Used to rates of growth significantly higher than those in most European countries, Americans do not fear economic decay the way Europeans do (although they worry about outsourcing). Yet they, too, are thinking of decline -- in their bodies, with the plague of obesity; in their budgets, with the huge deficits; and in their spirit, with the loss of appetite for foreign adventures and a growing questioning of national purpose.

The United States' obsession with security after September 11 is understandable and legitimate. But what has it cost in terms of U.S. influence and image in the world? From the difficulties foreign travelers have entering U.S. territory to the human rights scandals of Guantánamo Bay, terrorists have at least in part succeeded in undermining the United States' claims of moral superiority and exceptionalism by prompting such reactions.

Whereas Europeans try to protect themselves from the world through a combination of escapism and appeasement, Americans try to do so by dealing with the problem at its source abroad. But behind the Bush administration's forceful and optimistic rhetoric lies a somber reality, which is that the U.S. response to the September 11 attacks has made the United States more unpopular than ever. The U.S. intervention in Iraq, for example, has generated more problems than it has solved. Iraq is descending into civil war, and U.S. actions there have tipped the balance of power within the Muslim world to its most radical Shiite elements.

THE CULTURE OF HUMILIATION

Europeans started to reflect on their own decay after World War I: "We civilizations now know ourselves mortal," the French poet and philosopher Paul Valéry wrote in 1919. The Muslim world, meanwhile, has been obsessed with decay for centuries. When Europe was in its Middle Ages, Islam was at the peak of its Renaissance, but when the Western Renaissance started, Islam began its inexorable fall. From its defeat by a Christian fleet at the Battle of Lepanto, in 1571, to its failure to capture Vienna in 1683, to its final disappearance after World War I, the Ottoman Empire slowly shrank into oblivion.

The creation of the state of Israel in the midst of Arab land could only be seen by Muslims as the ultimate proof of their decay. For Jews, the legitimacy of Israel was manifold; it combined the accomplishment of a religious promise, the realization of a national destiny, and compensation by the international community for a unique crime, the Holocaust. For Arabs, by contrast, it was the anachronistic imposition of a Western colonial logic at the very moment decolonization was getting under way. In their view, crimes of the Christian West, fallen into barbarism against the Jews, were being unfairly paid for by the Muslim East.

The unresolved conflict between Israel and its neighbors has helped turn the culture of humiliation into a culture of hatred. Over time, the conflict's national character has shifted to its original religious basis -- a conflict between Muslims and Jews, if not a clash between Islam and the West at large.

The combination of the deepening civil war in Iraq and the fighting in Lebanon between Hezbollah and Israel has reinforced a sense of outrage in many Muslims that has been fully exploited by Iran and its allies. In a war of images and symbols, Shiite extremists can appear to embody the spirit of resistance to humiliation, getting stronger with each blow they endure.

Globalization, meanwhile, has contributed to the problem. Every day, the Middle East is confronted with the contrast between globalization's winners, essentially the Western world and East Asia, and those who have been left behind.

The culture of humiliation is not limited to the Middle East but extends to the Muslim diaspora in the West as well. The riots that took place in France during the fall of 2005, for example, had an essentially socioeconomic origin, but they were also a lashing out by the disaffected against a society that claims to give them equal rights in principle but fails to do so in practice.

The gap is also, in part, the product of incompatible worldviews, stemming from different historical eras. As societies in Europe are becoming increasingly secular, the importance of religion in the daily life of the Muslim world is increasing. When Europeans look at Islam today, they are reminded of their own zealotry and wars of religion in the sixteenth and seventeenth centuries. This gap in mindset exists between the United States and the Muslim world as well, but it is less profound because the United States remains deeply religious and has even experienced a religious revival lately. Yet fundamentalism within Islam is unique in the sense that it is animated by a dual sense of revenge: by the Shiite minority against the Sunni majority and by the fundamentalists against the West at large.

THE CULTURE OF HOPE

As the West and the Middle East lock horns, confidence in progress has been moving eastward. An art exhibit displayed in 2005-6 at the Royal Academy of Arts, in London, entitled "China: The Three Emperors, 1662-1795," summarized new China's psychology. The explicit message of the exhibit, sponsored by Beijing, was clear: China is back. The central piece of the exhibit was a huge eighteenth-century painting, in the Jesuit-European style, showing the envoys of the West paying tribute to the Chinese emperor. After two centuries of relative decline, China is progressively recovering its legitimate international status. Its policy of concentrating on economic development while avoiding conflict seems to be working, earning Beijing both material benefits and international respect.

As for India, for the first time in its modern history it has stepped onto the world stage as both an independent and an important power. Cooperating diplomatically with the United States and making economic deals in Europe, the emerging Indian elites are displaying even more pride and optimism than their Chinese counterparts. The world's largest democracy will soon emerge as the most populous country, and it seems to know no limits.

Of course, Cassandras may rightly point out that strategic, economic, social, and political difficulties abound and that the culture of hope could easily collapse on itself like a house of cards. Asia has yet to witness the reconciliation between former enemies that constitutes the most remarkable achievement of postwar western Europe. The level of animosity in China and South Korea over Japan's treatment of the past evokes the situation of Europe in the 1950s. (China seems to have set double standards in this respect, never forgetting Japan's crimes while never remembering its own.) North Korea is a particularly dangerous rogue state. And arms races and nuclear proliferation in East Asia could set the region up for a terrible conflict down the road.

The gap that exists in China between the dynamism of the economy and the near incapacity or total reluctance of the present leadership to implement the most elementary and necessary political reforms does not bode well for the peaceful evolution of the country. Yet despite these concerns, there is hope among both leaders and publics across the region, and it seems likely to last as long as growth continues.


WHAT IS TO BE DONE?

In confronting this clash of emotions, the first priority for the West must be to recognize the nature of the threat that the Muslim world's culture of humiliation poses to Europe and the United States. Denying the threat's existence or responding to it in the wrong way are equally dangerous choices. Neither appeasement nor military solutions alone will suffice. The war that is unfolding is one that the culture of humiliation cannot win, but it is a war nonetheless and one that the West can lose by continuing to be divided or by betraying its liberal values and its respect for law and the individual. The challenge is not figuring out how to play moderate Islam against the forces of radicalism. It is figuring out how to instill a sufficient sense of hope and progress in Muslim societies so that despair and anger do not send the masses into the radicals' arms.

In that regard, the Israeli-Palestinian conflict appears more than ever as a microcosm of and possibly a precedent for what the world is becoming. Israel is the West, surrounded by the culture of humiliation and dreaming of escape from a dangerous region and of reentry into a culture of hope. But it must find a solution to the Palestinian problem first, or else the escape will not be possible. So, too, Europe and the United States seek to permanently banish their fears but will be able to do so only by finding a way to help the Muslim world solve its problems.
pikuc pikuc 20:10 29.07.2017

Zdravo

Drugim rečima, jasno je zašto su najveći i najgorljiviji pobornici nacionalnog identiteta neto izdržavana lica (u srpskom i hrvatskom slučaju, četnici i ustaše). Penzioneri, nastavnici, državni pesnici, policajci, vojnici, vojni invalidi najviše benefituju od samog koncepta nacije.



Uglavnom svi ti pobrojani pojedinačno ne mogu se izboriti sa pojedincem koji prosto kupi sebi "ostrvo" i napravi državu EU iz koje će vladati drugima novcem i silom, brojni primeri lepog života mini država poreskih rajeva koje služe vlasniku za odmor od zakona sopstvene države.
A sila mu je Amerika koju koristi za svoju državu EU dok je on na Bahamima recimo.
Dakle prevara.
Svi su prevareni i američki i evropski gradjani.

Da se vratim na gore pobrojane,
Zato se oni udružuju oko onoga što im je važno, nalaze konsenzus nekih vrednosti koje dotiču sve sfere društvene zajednice kojoj pripadaju na različitim nivoima (lekar, pekar, apotekar..) i nazivaju to nacionalnim i iz toga nastaje nacionalni identitet koji ima za cilj da drži udružene zajedno da bi oni pojedinačno mogli opstati i živeti od svog rada i stvaralaštva.

Snaga nacije ne leži u njenoj brojnosti vec onoliko koliko je udružena i oko čega je udružena.
Takva utopijska nacija ili država trenutno ne postoji jer ti pojedinci sa ostrvima su joj podmetali nogu a nacionalna drzava se branila čime je mogla da bi opstala.

Takva nacionalna država i nacionalna zajednica nema alternativu.
Njena snaga na koncu biće iskazana i kroz blagostanje svih koji je čine ali ta snaga ne leži u blagostanju zajednice već zajedništvu i udruzenosti ljudi koji nju čine, to leži u nacionalnom identitetu.
Blagostanje dolazi kao posledica udruživanja ljudi, dolazi od lakoće života u takvoj zajednici.

I uglavnom ti pobrojani gore su zaslužni za očuvanje kakve takve nacionalne države.
Samo tu fale rudari, zemljoradnici, radnici u fabrikama, zanatlije i sl. nisu nabrojani gore valjda zato što nisu izdržavani ili jesu?

Evo ja pitam pa ko želi neka mi odgovori.
Koji su to ljudi koji su protivnici nacionalne države, šta rade, gde žive, od čega žive, kako žive, koja je njihova krvna slika?
Eto




pikuc pikuc 20:40 29.07.2017

Re: Zdravo

Inače nisam sa engleskog govornog područja pa nisam razumeo tekst/ove na engleskom u blogu pa njih ne mogu komentarisati.
Mada zanima me šta je tu pisano.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:12 29.07.2017

Re: Zdravo

Ćemo dajdžestujemo kada obeležimo neke porodične proslave ođe. Kako bre ne znaš English i Russian, pa ne mo'š tako kroz budućnost?
zemljanin zemljanin 23:54 29.07.2017

Re: Zdravo

pikuc
Blagostanje dolazi kao posledica udruživanja ljudi, dolazi od lakoće života u takvoj zajednici.

prvo bi morali da precizno definesemo pojam blagostanja ali u nekom najsirem mogucem smislu - mogao bih da se slozim ali to nikako ne mora biti nacionalna pa jos I drzava.
Evo ja pitam pa ko želi neka mi odgovori.
Koji su to ljudi koji su protivnici nacionalne države, šta rade, gde žive, od čega žive, kako žive, koja je njihova krvna slika?
Eto.

Evo, intenzivno radim na slobodnom vremenu koje koristim za razne, meni ugodne, stvari I aktivnosti u zivotu, zivim na ostrvu na kome je porez 0%, upraznjavajuci sve vidove razmene dobara ukljucujuci I novcane transakcije, zivim u skladu sa sobom, porodicom I nasim potrebama I teznjama I cinjenicom da imamo samo ovaj tekuci zivot, krvna slika je u redu, mada je nalaz stariji od 6 meseci I mnogo se dobro slazem sa lokalcima jer su jako dobri ljudi ... anarhista sam po ubedjenju

mada gledano sa aspekta modela samoodrzanja I sansi za uspeh pojedinog, prosecnog zivog bica, evolutivno je zivot u coporu, grupi, plemenu I sl. davao znacajno bolje rezultate ... madjutim danasnje drzave su samo destrukcija sloboda zarad sigurnosti I blagostanja ... ali oni naviknuti na takav model ponasanja, razmisljanja I zivota - nemaju alternative ... vecini je programiran taj model "znam sta cu raditi sutra I prekosutra I tako do kraja zivota" ...
princi princi 23:56 29.07.2017

Re: Zdravo

anarhista sam po ubedjenju

Upravo odradio jedan od onih glupavih kvizova na fb: left libertarian, kao anarhokomunizmu i anarhosocijalizmu.
tsunade tsunade 00:28 30.07.2017

Re: Zdravo

Upravo odradio jedan od onih glupavih kvizova na fb: left libertarian, kao anarhokomunizmu i anarhosocijalizmu.


ko kaže da je glup? srdjan bogosavljević bi bolje pogodio?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:59 30.07.2017

Re: Zdravo

To je manjina u svetu. Možda je realno, ali je manjinski.
emsiemsi emsiemsi 08:01 30.07.2017

Re: Zdravo

zemljanin

...
prvo bi morali da precizno definesemo pojam blagostanja ali u nekom najsirem mogucem smislu - mogao bih da se slozim ali to nikako ne mora biti nacionalna pa jos I drzava.
...

То је макар просто --- од када је света и века то је било према следећем ... редослед је небитан ...
усе, насе и подасе
или друга варијанта
појести, попити и нешто поклопити.
Јеботе --- како време иде, све више остаје само клопа.
pikuc pikuc 09:44 30.07.2017

Re: Zdravo

zemljanin
pikuc
Blagostanje dolazi kao posledica udruživanja ljudi, dolazi od lakoće života u takvoj zajednici.

prvo bi morali da precizno definesemo pojam blagostanja ali u nekom najsirem mogucem smislu - mogao bih da se slozim ali to nikako ne mora biti nacionalna pa jos I drzava.
Evo ja pitam pa ko želi neka mi odgovori.
Koji su to ljudi koji su protivnici nacionalne države, šta rade, gde žive, od čega žive, kako žive, koja je njihova krvna slika?
Eto.

Evo, intenzivno radim na slobodnom vremenu koje koristim za razne, meni ugodne, stvari I aktivnosti u zivotu, zivim na ostrvu na kome je porez 0%, upraznjavajuci sve vidove razmene dobara ukljucujuci I novcane transakcije, zivim u skladu sa sobom, porodicom I nasim potrebama I teznjama I cinjenicom da imamo samo ovaj tekuci zivot, krvna slika je u redu, mada je nalaz stariji od 6 meseci I mnogo se dobro slazem sa lokalcima jer su jako dobri ljudi ... anarhista sam po ubedjenju

mada gledano sa aspekta modela samoodrzanja I sansi za uspeh pojedinog, prosecnog zivog bica, evolutivno je zivot u coporu, grupi, plemenu I sl. davao znacajno bolje rezultate ... madjutim danasnje drzave su samo destrukcija sloboda zarad sigurnosti I blagostanja ... ali oni naviknuti na takav model ponasanja, razmisljanja I zivota - nemaju alternative ... vecini je programiran taj model "znam sta cu raditi sutra I prekosutra I tako do kraja zivota" ...


A da li bi blagostanje života na tom ostrvu opstalo ako bi se to ostrvo na neki način izolovalo.
Da li je samoodrziva zajednica toga ostrva?
Ako nije od čega zavisi?

pikuc pikuc 09:48 30.07.2017

Re: Zdravo

Srđan Fuchs
Ćemo dajdžestujemo kada obeležimo neke porodične proslave ođe. Kako bre ne znaš English i Russian, pa ne mo'š tako kroz budućnost?

Pa umem se sporazumevati na engleskom ali ovo su ipak usko stručni tekstovi sa rečima i frazama koje se ne koriste u svakodnevnoj komunikaciji.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:08 30.07.2017

Re: Zdravo

kod nas u Jerusalimu je to nemoguće jednostavno - od kuće do posla, za 20 minuta šetnje čuješ barem ove jezike: jevrejski, arapski, engleski, ruski, španski, portugalski, francuski, holandski, nemački, etiopski, italijanski... ako ne znaš barem 4 komata, ode život pored tebe! postaješ neuposliv!
zemljanin zemljanin 18:39 30.07.2017

Re: Zdravo

pikuc
A da li bi blagostanje života na tom ostrvu opstalo ako bi se to ostrvo na neki način izolovalo.
Da li je samoodrziva zajednica toga ostrva?
Ako nije od čega zavisi?


svako ostrvo je samoodrziva zajednica u visokom procentu ... ima kave kad nestane NES, prasica koliko ti volja, okena na buc sa sve plodovima mora I okeana ... sve ostalo se ovde desava na nacin koji je zapadnoj civilizaciji skoro pa nepojmljivo ... ali sve funkcionise kao sat ... kriminal skoro kao I porez

a drzava je ovde skoro kao probni model kojim se bakcu ovi sto ne znaju sta bi drugo ... a ima I matrijarhata
narcis narcis 19:50 30.07.2017

Re: Zdravo

zemljanin

usvoji me
tsunade tsunade 20:50 30.07.2017

Re: Zdravo

usvoji me


stani u red
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:59 30.07.2017

Re: Zdravo

brate, Zems priča o nekim retkim situacijama, u nekom dole Okeanu, znači, Okeanija, nemojte da pričate sa tim zbunjujućim izvorom, mi radimo samo sa Eurazijom.

princi princi 21:09 30.07.2017

Re: Zdravo

drzava je ovde skoro kao probni model kojim se bakcu ovi sto ne znaju sta bi drugo ... a ima I matrijarhata

Ja sam jednom baji s Vanuatua prodao frižider kad sam se prvi put selio iz Brizbejna.
zemljanin zemljanin 16:43 31.07.2017

Re: Zdravo

narcis


tsunade

sasaminijature sasaminijature 21:52 29.07.2017

Побогу

забога, где је музика?

bene_geserit bene_geserit 22:40 29.07.2017

prvi tekst

We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.

To have effective politics, we must either de-globalise the ecology, the economy and the march of science, or we must globalise our politics. As it is impossible to ­de-globalise the ecology and the march of science, and as the cost of de-globalising the economy will probably be ruinous, the only solution is to globalise politics.

Neinteresantan tekst, tipican globalisticki bullshit.
Proglasavanje nacije za vestacku kategoriju. Naravno koncept porodice se ne pominje vec krug od do 150 prijatelja.
princi princi 23:46 29.07.2017

Re: prvi tekst

bene_geserit
We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.

To have effective politics, we must either de-globalise the ecology, the economy and the march of science, or we must globalise our politics. As it is impossible to ­de-globalise the ecology and the march of science, and as the cost of de-globalising the economy will probably be ruinous, the only solution is to globalise politics.

Neinteresantan tekst, tipican globalisticki bullshit.
Proglasavanje nacije za vestacku kategoriju. Naravno koncept porodice se ne pominje vec krug od do 150 prijatelja.

Jeste, a da ne pričamo da ni slavu ne slavi, nerod izrodski, još kad bi ti rekao da se kreše u pedu, sve bi ti bilo jasno. Komunjarsko-satanističko-jevrejsko-pederska propaganda.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:26 30.07.2017

Re: prvi tekst

nije u konfliktu kod nas u Jeri slava i cajpr-spedu. gej je okej, posebno na Univerzitetu. mene je par njih obrađivalo, al' jebi ga - ja sam uvijek voljeo dred-like-rasta afro-bijelkinje.
pikuc pikuc 10:36 30.07.2017

Re: prvi tekst

princi
bene_geserit
We need a new global identity, because national institutions are incapable of managing a set of unprecedented global challenges. We now have a global ecology, a global economy and a global science – but we are still stuck with only national politics. This mismatch prevents the political system from countering our main problems effectively.

To have effective politics, we must either de-globalise the ecology, the economy and the march of science, or we must globalise our politics. As it is impossible to ­de-globalise the ecology and the march of science, and as the cost of de-globalising the economy will probably be ruinous, the only solution is to globalise politics.

Neinteresantan tekst, tipican globalisticki bullshit.
Proglasavanje nacije za vestacku kategoriju. Naravno koncept porodice se ne pominje vec krug od do 150 prijatelja.

Jeste, a da ne pričamo da ni slavu ne slavi, nerod izrodski, još kad bi ti rekao da se kreše u pedu, sve bi ti bilo jasno. Komunjarsko-satanističko-jevrejsko-pederska propaganda.


Ja verujem da nije on na to mislio nego na porodicu kao osnovu svake ljudske zajednice, njenog napretka jer iz porodice i onoga što ona jeste dolaze pojedinci koji menjaju svet onim što jesu.
To je sve povezano.
Porodica jeste kljucna a on ti skreće pažnju da se tu ne pominje.
U porodici se učimo svemu.
bene_geserit bene_geserit 22:48 29.07.2017

drugi tekst

People voted for Trump "because they didn't believe him", Runciman has written. They "wanted Trump to shake up a system that they also expected to shield them from the recklessness of a man like Trump".

Kakvo je ovo lupetanje?
Nije Tramp onaj koji ugrozava "sistem", osim ako pod sistemom ne podrazumevamo globalsisticki poredak na ustrb americkog gradjanina a u korist krupnog kapitala.
Globalisti ugrozavaju "sistem" ako pod njim podrazumevamo stabilnost americke drzave i ekonomije. I nece prezati od izazivanja nove ekonomske krize (a politicku su vec izazvali) ako osete izazov.
Ljudi su glasali za Trampa zato sto vide da ih njihova sopstvena drzava izdaje za racun krupnog kapitala.
princi princi 23:10 29.07.2017

Re: drugi tekst

Ljudi su glasali za Trampa zato sto vide da ih njihova sopstvena drzava izdaje za racun krupnog kapitala.

:))))))))))))
Pa, dobro, evo sad će Tramp to sve preokrenuti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:36 29.07.2017

Re: drugi tekst

ne deluje da hoće, po ovome što pričaju iz inner partisan circles. meni iz Trampove admin kažu da je McCain isto bičerka korporacija. nisam siguran da Tramp ne želi soluciju i deal sa BRICSI-jem. izgleda da to ne žele druge sfere uticaja. američki nacionalizam (da li je to - ili dolarizam?) zajebano, Rusi su uglavnom spremni da dignu planetu k vragu, ako oni padaju.



ne znam šta da mislim o POTUS-u koji o CNN-u misli što i većina Srbije?
bene_geserit bene_geserit 04:41 30.07.2017

Re: drugi tekst

princi
Ljudi su glasali za Trampa zato sto vide da ih njihova sopstvena drzava izdaje za racun krupnog kapitala.

:))))))))))))
Pa, dobro, evo sad će Tramp to sve preokrenuti.

Naravno da nece. Ali ljudi glasaju zbog nade. Kao i kod nas uostalom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana