Eksperimenti u blogovanju

описању

Черевићан RSS / 31.07.2017. u 22:42

( Јадран ,острво Првић ....јулски присет)

ево ме прозва мој перипетички састав насловљен оничем од пре једне деценије којим се огласих на страницама блога Б92 у својству вип -а, први пут. баш лети време....


уследило је разноразних потом састава али са растер мером темама шароликим мање-више читаних од стране поклоника начина на који ја теме обрађујем . код понеких чин читања блоговских саставами често се завршавао на синтагми самог почетка истог.памте се наиме наслови.недовољно анализирају нијансе написаног о чему сведочи бројност коментара на саставе.

него, 'ајмо на тему замишљенуми .памтим прочитано да је Gertruda Stejn култна гђица изгубљене париске авангарде указивала да је живот у глаголима и у предлозима те прилозима и везницима. нарочито се окомила на велика слова која су знаци ледене уштогљености и с њима треба успоставити другачији однос.створити дармар.потпуно су непотребна јер су остаци из прошлости кад људи нису знали добро да читају.знак питања - која му је улога.ако читаоц не зна да је питање питање ,чему знак.слово је ипак закон.реченице пак имају своје габарите,оне се утркују.ништа није тајанствено као тачка на крају.реченица је недовољност сама.глаголима је ипак најтеже. ми никад не читамо само састав који је пред нама.увек је испод присутан неки палимпсест који нам пажњу одвлачи.најуспешнија књижевна остварења живе од претеривања. чаролија писања подразумева недовршеност ,немир наших видика.треба дати прилику пиратерији.на крају све кулминира читачким незадовољством било којим писмом писано.лично преферирам ћирилицу, фонетску азбуку, јер полази од изговора,не од писања и зато у ћирилици имате знак за сваки глас ,она је промишљање наше гласовности .изазов ми је кратка прича јер она мора бити пуна да би имала смисла. начин на који мислим одређује начин на који ћу писати, али и начин мог писања одређује начин на који ћу о том писању мислити (ово г Пекић прибележи).

           opisanju11qsszb.jpg 

јер писање је материјализација нематеријалног, нека врста магије.не може реч без титраја срца, без пријатне језе.како другачије да нам верују када пишемо оно што мислимо.када реч није таква, сумњив је и главни мотив приче. гомила неких импотентних слова, слепљених међусобно, резултира безначајем.спекулативна фикција се лако препозна.текст темом инхерентан одолева времену док онај у којем се наслути редудантност бива с разлогом одбачен. deceniu ipo stara новина пак, наслућена у концептуалном писању уистину маами обзиром на поетичку поставку му саме идеје о апропријацији текста и некреативности самог писања. сама апропријација текста подразумева преузимање у непромењеном облику већ написаних текстова у целини те потом њихову ре-контекстуализацију у смислу методе остваривања некреативног писања, као одговора на митологизоване и романтизоване идеје о креативности.има још новина.фларф писање. поступак се састоји од преузимања резултата интернет претрага на познатим претраживачима, где се као почетни параметри за претрагу уносе необичне комбинације појединих речи бирајући их тако да модификоване буду што бесмисленије а у естетском смислу ружније (на тај начин се наставља на традицију Дадаизма од пре једног века који Arp и Tzara у цириху манифестом покренуше).

елем,блог је чини ми се право место и добра прилика да се претставе актуелне тенденције,однос литерарне и ванлитерарне стварности и покрене разговор описању и читању (активностима које се прожимају)  и без којих не би било мамљивих састава али и ваљане рецепције истих. 

 

глоса

како писати. наравно питање је реторичко и не треба очекивати ултимативни одговор. свако,писању склон, треба да изнађе свој пут, па ако му се посрећи да се допадљивишћу састава надређеним докопа рецимо блога ,упс, ето му прилике да покаже раскош свог литерарног талента  ....... и шире гледајући.

      



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 23:11 31.07.2017

*****

Срећан блогојубилеј, гос'н Чер! Ваш начин писања краси оно најбитније: то је само Ваш и само Вама својствен начин.
Черевићан Черевићан 23:19 31.07.2017

Re: *****

на јавки ХВАЛА, драга гђо mirelarado .писање је чудан љуцки порив а начин му реализације нас означује. отуд ваљда и дражи писанија....
mikele9 mikele9 12:58 05.08.2017

Re: *****

како писати. наравно питање је реторичко и не треба очекивати ултимативни одговор. свако,писању склон, треба да изнађе свој пут,

Vi ste svoj put našli! Volim da čitam vaše tekstove, jezgroviti su a na snazi još dobijaju vašim i samo vašim načinom pisanja. Puni su duha i još nekih odavno zagubljenih kvaliteta.
Žao mi je što se lično ne poznajemo ali imamo vremena pa se može desiti i da se upoznamo. Čestitam vam G. Čer!
Черевићан Черевићан 14:29 05.08.2017

Re: *****

г mikele фала на пријатним речима поводом писанијами.годи ми Ваше присуство на блогу 92.сусрет нам ће с'јесени бити остварљивији обзиром да ћу често око Беграда радно боравити ...
mikele9 mikele9 15:14 05.08.2017

Re: *****

сусрет нам ће с'јесени бити остварљивији обзиром да ћу често око Беграда радно боравити ...

Unapred se radujem!
niccolo niccolo 23:20 31.07.2017

U, bravo

од пре једне деценије којим се огласих на страницама блога Б92 у својству вип -а, први пут

stvarno ima dosta od kada divanimo na ovom mestu (ja nešto kraće doduše)...
Черевићан Черевићан 00:45 01.08.2017

Re: U, bravo

г niccolo ХВАЛА да евидентирасте (и) овај мој прилог блогу Б92.
aureus aureus 06:44 01.08.2017

Биљешка у забиљежници

(1) Деценија, ето, прође - метн'мо у љетопис
откако је Черевићан крен'о кршит' правопис (јавно)

(2) Деценија још д' прође - биљежиће љетопис,
можда ће н'м Черевићан смислит' нови правопис



- Неће, неће, није ни правопис мачји кашаљ.
- Онда ће н'м Черевићан сјебат' овај правопис.
- Који?
- Овај што сад користимо.
- Ма јок, то он само за своју душу сјебава.
mariopan mariopan 07:43 01.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

aureus
откако је Черевићан крен'о кршит' правопис

g. Čerevićan piše kako govori.

Prvi tekst g. Čerevićana sam teško čitala dok nisam uhvatila ritam izgovora, melodičan, skladan, primamljiv.

A onda je bilo lako i lepo čitati, pogotovo mi je prijao onaj vrcavi humor kojim su protkana sva njegova dela.

Svaki sastav bio je doprinos mom dobrom raspoloženju, jer sam se svaki put slatko i nasmejala.

Hvala g. Čer i da dugo još pišete.
aureus aureus 14:47 01.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

mariopan
aureus
откако је Черевићан крен'о кршит' правопис

g. Čerevićan piše kako govori.

Знао сам да је намјерно!
Тежак преступник.
Черевићан Черевићан 00:06 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

чисто ме нека нелагода апила док читам Ваш коментар драга гђо mariopan наиме осетих се на моменат као да сам Толстојевски звани Чехов а ја тек скрибоман блоговски у покушају.наравно драго ми је да Вам моји текстови пасирају живчано а то је посве довољно у овом сулудом нам окружењу ...

захвалан на Вашем прилогу.
Черевићан Черевићан 00:24 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

списатељски грешан јесам г aureus-у ,признајем ,тако да ми се пола може на то признање опростити.друга половина признања је та да до ових ж.година званични правопис (на који указујете) никад ми није легао ди треба тако да сам са јадном тројчицом исрпског се провлачио ушколи само захваљујући маштовитостими у састављању школских задаћа.касније,на технику усмерен,свет без импровизације,сав у формулама,где су просте реченице биле посве довољне да се мисао саопшти или образложи посебно касније по градилиштима путева где се углавном прича ретко пише и оно малко порива да се правописно описменим се срозало умени и оста оно моје сеоско комуницирање, кратко јасно ..... сремачко, које давно пре мене осмислише сељани а ја га грешан ево промовисах током минуле деценије овде по блогу.... па не замерите, please ...

захваљујем на дружењу и овог пута.


aureus aureus 00:48 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

Postoje pitanja koja se postavljaju u afirmativnom obliku, bez inverzije:
- Došli ste kolima?
U govoru se drugačije akcentuju od stvarnih potvrdnih rečenica, a u pisanju smo bez upitnika izgubljeni.
Upitnik zlata vrijedi.
U nekim jezicima ovo je sasvim uobičajen način postavljanja pitanja, recimo Italijani često postavljaju pitanja ovako.

Mariopan kaže: "g. Čerevićan piše kako govori."

To je samo donekle tačno. Ne možemo, međutim, reći da gosn Čerevićan u govoru koristi isključivo mala slova na početku rečenice. A ne možemo to reći - jer ne bi imalo smisla to da se kaže. Niko ne raspoznaje malo i veliko slovo u govoru - ona se raspoznaju samo u pisanju.

Stoga, Mariopan, bez obzira na dobre namjere i visoke temperature - danas nema lubenice.

A vi gospodine Čerevićane, nemojte misliti da nisam primjetio da ste se poslužili jednim malim lukavstvom. Ako tako nastavite...ni za vas neće biti lubenice.
Черевићан Черевићан 11:06 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

г aureus-а будно око прати оно што чита, лако се може уочити,тако да и моје мало лукавство у овом постуми није му промакло...БРАВО. но како је и тај примењени чин део списатељског опуса, апелујем да га овог пута превидимо обзиром ... да јестиви плод Citrullus vulgaris-а обожавам !!!
aureus aureus 15:01 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

E, dobro onda.
Lubenica je hladna a košpice odstranjene:



Ko vulgaris voli - nek izvoli.

Lukav kao lisac, blogovski je pisac
S nama rado razgovara i pjesmama odgovara


- Ne svaki put, ne svaki put.
- Dobro. Ne baš svaki put.
Черевићан Черевићан 20:15 02.08.2017

Re: Биљешка у забиљежници

Lukav kao lisac, blogovski pisac S nama rado razgovara ..... - Dobro. Ne baš svaki put.


само с' мером
млатит пером
мој је мото
( о срамото)


zoja444 zoja444 07:26 01.08.2017

Cece

bravo. cestitam.
Черевићан Черевићан 00:00 02.08.2017

Re: Cece

драгами гђо zoja на прилогу ХВАЛА.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:12 01.08.2017

IQ ili Q?

Sretnem pre neki dan starijeg kolegu. Do pre neku godinu radili smo zajedno. Fizički dobro izgleda, ali pogled mu je nekako prazan, a izraz lica kao u deteta koga su uhvatili u kakvom nepočinstvu. Pitam ga kako je. Bolje me služi kurac nego glava, odgovara. Znači, odlično, kažem. Zavisi od prioriteta. Nikog više ne prepoznajem. Znaš li ko sam ja, pitam. Kaže da mu je žao, ali ne zna. Ja mu se predstavim i kažem da smo godinama zajedno radili na više projekata i pomenim neke značajnije. Ne seća se. A sećaš li se se naše mlade saradnice, za koju nikako nismo mogli da utvrdimo da li je lepša ili pametnija, pitam dalje. Misliš na ZB? Naravno, odgovara kao iz topa.... Pišeš li još uvek, pitam kasnije uz kafu. Ne više, mogu samo da složim prostu rečenicu, a sa prostoproširenim već imam problem., kaže. (Uzgred, kolega je objavio više knjiga i na destine stručnih i naučnih radova). Posle sam dugo razmišljao o prioritetima i šta je bolje za muškarce u poznijim godinama - da ih služi Q ili IQ.

Vama, g. Čer, u povodu VIP decenije na blogu, želim da Vas i dalje služi i jedno i drugo.
nsarski nsarski 14:47 01.08.2017

Re: IQ ili Q?

Гос-н Чер, нека вас још дуго служе и перо и глава и, наравно, Малтешки соко (певци су за млађарију). Много сам научио од вас током ових десет година, и нека то Елвис каже уместо мене:


muaddib92 muaddib92 15:53 01.08.2017

Re: IQ ili Q?

Много сам научио од вас током ових десет година

Придружујем се цитатом и честиТкам џубили поштовани Чер!
Черевићан Черевићан 23:24 01.08.2017

Re: IQ ili Q?

захваљујем се на оба........ драги г muaddib
Черевићан Черевићан 23:45 01.08.2017

Re: IQ ili Q?

на речима указа те угодним жељама захвалан. јавка Сокола малтешког ...фала на потсету,присутна.него... уме да кааже песмом овај Елвис .......поштовани г nsarski
Черевићан Черевићан 23:58 01.08.2017

Re: IQ ili Q?

драги г Stojković-у искрено IQ се осетно срозава док Q ние да се не јавља само ја све глувљи пропустим јавкуму... све чешће. елем, такнула ме причица Ваша о напрслом Колеги, но осма деценија животног трајања је прекретница значајна у животима оних који је се домаше али уз крилатицу само весело сивило поменутих година може се и озрачити а шта заговарају они...шали склони. старост је дефинитивно...старост.

уздрављу да сте и ХВАЛАВАМ на жељама угодним.
zilikaka zilikaka 20:40 01.08.2017

Beš slavlje bez tamburaša


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:05 01.08.2017

Re: Beš slavlje bez tamburaša

A moglo bi i malo derta, negde pred zoru. Uz tamburaše Janike Balaša, naravno, i ovaj setni tenor:

Черевићан Черевићан 23:28 01.08.2017

Re: Beš slavlje bez tamburaša

прилог Ваш чучно ди треба гђо zilikakо ... немош не каасти...ФАЛА !
Черевићан Черевићан 23:37 01.08.2017

Re: Beš slavlje bez tamburaša

дерта ние да неби (али посве хотменог) пре неко вече локалитет тврђава св Миховила у Шибенику а певаљка Лисац Јосипа,годило г Stojković-у,уху ми све глувљем...
amika amika 21:26 01.08.2017

Алхемија

Честитам деценију писања овдашњег...

начин на који мислим одређује начин на који ћу писати, али и начин мог писања одређује начин на који ћу о том писању мислити (ово г Пекић прибележи). јер писање је материјализација нематеријалног, нека врста магије


Или алхемије, са много рада да се добије нешто или ништа...
myredneckself myredneckself 22:56 01.08.2017

Čestitka

Черевићан
има још новина.фларф писање. поступак се састоји од преузимања резултата интернет претрага на познатим претраживачима...


...e, ovde sam se ja setila google poezije, Čer, one koja je pre nekoliko godina svakog po internetu zarazila, pa sam u znak podsećanja na to vreme htela večeras da vam sastavim čestitku uz pomoć googla.
U čestitki sam htela da kažem - Srećna vam blogogodišnjica, Čer! Deset godina je malo, pišite nam još puno, puno.

Kao što znate, google ne da da se piše mnogo, već na prvu reč prosipa svoje ideje
(nekad i na prvo slovo), pa sam čestitku morala da rasčlanim. Evo šta je ispalo (žao mi je što mi se alatka za skrinšot nešto pokvarila, pa sam nakucala rezultate):

Srećna vam...

srećna vam slava
srećna vam nova godina ova
srećna vam nova godina poruke
srećna vam nova godina tekst
srećna vam godišnjica...

Deset godina...

deset godina je prošlo
deset godina je akord
deset godina je prošlo kao tren
deset godina mature...

Pišite nam...

pišite predsedniku vlade
pišite deda mrazu
pišite poslanicu
pišite premijeru
pišite da pušite...

Ima l' od googla nestrpljivijeg i nekreativnijeg stvora koji hoće da piše? Dokaz za to je da prvo što kaže pod rubrikom pišite nam, jeste - pišite predsedniku (vlade).

A sad ozbiljno, neka vam je srećna blogova desetogodišnjica, Čer.
(auuh! I meni će za koji dan devetogodišnjica, kad li prođe?)

Черевићан Черевићан 23:09 01.08.2017

Re: Čestitka

ХВАЛА на труду ,маштовито и надахнуто драга гђо myredneckself, пажљива сте.
Черевићан Черевићан 23:20 01.08.2017

Re: Алхемија

дуги низ година су ме знанци (не баш наклоњени писаној речи) убеђивали да је писање најлакши начин саопштавања. ораторство је далеко теже. гласом саопштити неке своје умишљености је труд поприличан да би намамио слушаоце те их потстакао на дијалог.ја сам све време био убеђен да су у криву и то ме,тај инат, и усмерио трајању у писаној речи.рударски је то посао а да ли ће алхемија речи којима се барата ( како се луцидно досетисте) резултирати НЕЧИМ или НИЧИМ то одређује усуд неки .бемлига.....

ХВАЛА г amika на јавки у поводуми.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 06:28 02.08.2017

shteta

Hmmm.... Ja sam se jednom samozadovoljavao 3 dana ucugu (pazi ovo "ucugu" cerewhatevercan)... I ok, na kraju je bilo jako dosadno.
Dosadilo mi je*iga.
Unajmio neke ku*ve u Vegasu i stvar ide kako-tako, jedva za 3+. Funkcija krshtenice, valjda.
Aj ti malo u ku*ac, magarche matori - zadeni vishe.
Черевићан Черевићан 11:38 02.08.2017

Re: shteta

елем,cere whatever can да повреди треба умети и другим очима посматрати што мени не чини проблем уопште тако да разумем да и мој састав може се анализирати на разне начине. Ваш поглед на исти cane.srbljanovic-у поштујем и захваљујем се да сте ми постирку уочили. задњу Вам, указну реченицу,непревидех наравно и ако изузмем непримерености у обраћањуми, о детаљу - zadeni vishe , верујте, доћиће време и том поступку.
krkar krkar 06:58 02.08.2017

Prvić

Pretpostavljam da sediš na terasi hotela. Pozdravi F, vlasnika, a ako budeš još tu eto mene za desetak dana, možda i neki dan pre, zavisi od vremena i društva.
Черевићан Черевићан 11:27 02.08.2017

Re: Prvić

приватно отсели (Првић Лука) но дане проводим(о) преко на оточићу Лупац у роњави и дашчарењу. сусрет са Вама би ми био драг, г krkar, тема нам недостајало не би, но радне обавезе ме враћају у горку стварност - теренски рад - путоградња по Србији... за пар дана.

ХВАЛА на прилогу.
Черевићан Черевићан 10:03 07.08.2017

sunt verba

Kenneth Goldsmith предаје на свеучилишту Пенсилванија. уредник је и покретач мрежног архива за авангардну уметност UbuWeb, па се пита, читам ... могу ли технике за које се традиционално сматрало да не спадају у књижевност — попут поступака из света рачунара као што су word processing, databasing, identity ciphering и интензивно програмирање — надахнути редефинирање списатељске праксе. интернет и дигитално окружење стављају писце пред изазов и прилику да изнова промисле креативност, ауторство и однос према језику. сада када је доступна невиђена количина текста и језичног корпуса писци могу направити искорак из стварања нових текстова и позабавити се манипулирањем, претраживањем, присвајањем и реконструкцијом већ постојећих.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana