Gradjanske inicijative

Tužio sam gradskog sekretara!

Filip Mladenović RSS / 04.09.2017. u 01:13

Ovako bi trebalo da bude...
Ovako bi trebalo da bude...
... a ovako je 1. 9. 2017. u 12,
... a ovako je 1. 9. 2017. u 12,
U jednoj socijalno nesredjenoj i pravno neutemeljenoj državi kakva je Srbija, manje-više sve zavisi od upornosti, borbenosti, plemenitosti i entuzijazma gradjanstva.
Primera ima pregršt, počev od SMS poruka za pomoć teško bolesnoj deci, do samoorganizovanja roditelja i dece radi odbrane omiljenog direktora, čemu smo svedočili prvog školskog dana u slučaju zemunske osnovne škole "Svetozar Miletić".
I moj slučaj je vezan za osnovnu školu, koju pohadja sin: OŠ "Karadjordje" na Voždovcu, izmedju ulice Jove Ilića i Bulevara oslobodjenja, preko puta fudbalskog stadiona "Rajko Mitić".
Još od početka prošle školske godine roditelji ove osnovne škole se bore da se u Bulevaru oslobodjenja, ispred ulaza u školu, postavi pešački prelaz i ležeći policajac, sa pripadajućom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom u Zoni škole. Sve je bilo uzalud. Nadali su se da će nakon letošnje rekonstrukcije Bulevara oslobodjenja najzad biti sve sredjeno u interesu bezbednosti preko 800 učenica i učenika ove škole. Medjutim, ne samo što nije ispunjeno ono što nalažu Zakon o bezbednosti saobraćaja i zdrav razum, nego je još uklonjena zaštitna pešačka ograda ispred škole!!!
Iz krivične prijave, koju sam 1. 9. 2017. podneo nadležnom tužilaštvu protiv gradskog sekretara za saobraćaj, može se uočiti ne samo neodgovornost i tromost državnih činovnika, nego i apsurdna, kafkijanska pozicija običnog gradjanina, koji ODBIJA da gleda sveopštu letargiju i kockanje sa zdravljem i životima vlastitog sina i njegovih drugarica i drugova iz osnovne škole!

PRVOM OSNOVNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BEOGRADU

Na osnovu članova 280. i 281. Zakonika o krivičnom postupku, podnosim
KRIVIČNU PRIJAVU
Protiv: Dušana Rafailovića, sekretara Gradskog sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave Beograda, ulica 27. marta 43-45, Beograd

OBRAZLOŽENJE:

Kao roditelj jednog od učenika Osnovne škole "Karadjordje" u Beogradu, izmedju ulice Jove Ilića i Bulevara oslobodjenja, podneo sam 21. novembra 2016. u ime Saveta roditelja ove škole ZAHTEV Sekratarijatu za saobraćaj Gradske uprave Beograda da se u Bulevaru oslobodjenja HITNO postavi pešački prelaz i tzv. ležeći policajac zbog ugroženosti bezbednosti učenica i učenika, a na osnovu članova 163, 165. i 294. Zakona o bezbednosti saobraćaja i Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji u Zoni škole.

DOKAZ 1:

From: Filip Mladenovic
Sent: Monday, November 21, 2016 9:45 PM
To: info.saobracaj@beograd.gov.rs
Subject: Zahtev za postavljanje pešačkog prelaza ispred OŠ "Karadjordje", Bulevar oslobodjenja

Poštovani,

kao roditelj jednog od učenika Osnovne škole "Karadjordje", lociranoj izmedju ulica Jove Ilića i Bulevara oslobodjenja, zahtevam da HITNO postavite pešački prelaz i tzv. ležećeg policajca ispred ulaza u pomenutu školu (videti fotografije u attachmentu).

Bulevar oslobodjenja je jedna od najprometnijih ulica u Beogradu. Na žalost, signalizacija u blizini škole je nedovoljno uočljiva za vozače, a nedostatak pešačkog prelaza i tzv. ležećeg policajca direktno ugrožava bezbednost velikog broja učenica i učenika OŠ "Karadjordje".

U nadi da ćete uvažiti ovaj roditeljski zahtev, srdačno Vas pozdravljam!

Sekretarijat za saobraćaj uopšte nije odgovorio na ovaj zahtev upućen 21. 11. 2016. elektronskom poštom, niti je bilo šta uradio na zakonom i pravilnikom obavezujućoj zaštiti bezbednosti preko 800 učenica i učenika OŠ "Karadjordje".

Nakon rekonstrukcije Bulevara oslobodjenja tokom jula 2017. godine, stanje je postalo još gore, tj. opasnije po bezbednost djaka. Ne samo što nije postavljena tražena i obavezujuća horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija u Zoni škole, već je i porušena zaštitna pešačka ograda.

Zbog nepostupanja Sekretarijata za saobraćaj i neispunjavanja na zakonu i pravilniku zasnovanih zahteva roditelja, podneo sam 22. 8. 2017. PRIJAVU protiv sekretara Dušana Rafailovića Sekretarijatu za inspekcijske poslove (Sektor za saobraćajni inspekcijski nadzor) Gradske uprave Beograda.

DOKAZ 2:

From: Filip Mladenovic [mailto:filipmladenovic@hotmail.com]
Sent: Wednesday, August 22, 2017 12:39 AM
To: Sekretarijat za inspekcijske poslove ; Beoinfo ; Komunalna Policija
Subject: Zahtev za postavljanje pešačkog prelaza ispred OŠ "Karadjordje", Bulevar oslobodjenja

Sekretarijatu za inspekcijske poslove
SEKTORU ZA SAOBRAĆAJNI INSPEKCIJSKI NADZOR

Poštovani,

kao roditelj jednog od učenika Osnovne škole "Karadjordje", lociranoj izmedju ulice Jove Ilića i Bulevara oslobodjenja, zahtevam da se HITNO postavi pešački prelaz i tzv. ležeći policajac ispred ulaza u pomenutu školu (videti fotografije u attachmentu).

Bez tog pešačkog prelaza u ulici Bulevar oslobodjenja ova osnovna škola NE MOŽE proći inspekcijsku kontrolu Sektora za saobraćajni inspekcijski nadzor!

Bulevar oslobodjenja je jedna od najprometnijih ulica u Beogradu. Na žalost, signalizacija u blizini škole je nedovoljno uočljiva za vozače, a nedostatak pešačkog prelaza i tzv. ležećeg policajca direktno ugrožava bezbednost SVIH učenica i učenika OŠ "Karadjordje" prilikom prelaženja Bulevara oslobodjenja preko puta ove osnovne škole, što je vidljivo na priloženim fotografijama.

U nadi da ćete uvažiti ovaj roditeljski zahtev, srdačno Vas pozdravljam!

Filip Mladenović

Zatim sam 25. 8. 2017. podneo PRIJAVU Agenciji za bezbednost.

DOKAZ 3:


PRIJAVA PROTIV ODGOVORNIH SLUŽBENIKA I RUKOVODILACA Sekretarijata za saobraćaj, podneta AGENCIJI ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA


Poštovana direktorko Milošević,

Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda dostavljen je još 21. novembra 2016. zahtev za postavljanje pešačkog prelaza i tzv. ležećeg policajca ispred Osnovne škole "Karadjordje" u Bulevaru oslobodjenja. Medjutim do danas ne samo da NIŠTA nije učinjeno u postavljanju traženog i neophodnog pešačkog prelaza, kao i ležećeg policajca ispred OŠ "Karadjordje" u Bulevaru oslobodjenja, nego je sada stanje još gore, tj. opasnije po učenice i učenike ove škole.

Nedavnom rekonstrukcijom Bulevara Oslobodjenja uklonjena je i zaštitna ograda ispred ulaza u školu, a još uvek nije vraćena, iako je do početka nove školske godine ostalo samo 7 dana.

Zato u ovoj prijavi protiv neodgovornih službenika i rukovodilaca Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda ponavljam da bez tog pešačkog prelaza u ulici Bulevar oslobodjenja i zaštitne ograde (uklonjene tokom nedavne rekonstrukcije) ova osnovna škola NE MOŽE proći inspekcijsku kontrolu Sektora za saobraćajni inspekcijski nadzor!

Takodje, zahtevam da na osnovu odgovarajućih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja utvrdite ODGOVORNOST službenika i rukovodilaca Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda zbog dovodjenja u pitanje bezbednosti velikog broja učenica i učenika Osnovne škole "Karadjordje" na Voždovcu, izmedju ulica Jove Ilića (gde postoji regularan pešački prelaz) i Bulevara Oslobodjenja, gde još uvek nije postavljen traženi pešački prelaz (videti fotografije u attachmentu).

U ponedeljak, 28. 8. 2017. na RTS1, u TV emisiji "Beogradska hronika" emitovan je prilog o problemu bezbednosti učenica i učenika OŠ "Karadjordje", koji je napravio novinar Vladimir Palikuća.

DOKAZ 4:

Snimak TV priloga: https://www.youtube.com/watch?v=99TcChYbx1U&feature=youtu.be

Niko iz Sekretarijata za saobraćaj nije pristao da se pojavi pred TV kamerama. Umesto toga RTS novinaru Vladimiru Palikući je elektronskom poštom poslat zvaničan odgovor Sekretarijata za saobraćaj, u kome je navedeno da će zaštitna pešačka ograda biti postavljena do početka nove školske godine.

Medjutim, 1. septembra 2017. dok su se djaci Bulevarom oslobodjenja ujutro u 8h kretali prema osnovnoj školi "Karadjordje", nije bilo zaštitne pešačke ograde, čime je još više ugrožena bezbednost učenica i učenika.

Zaštitna pešačka ograda počela je da se postavlja tek oko 10h, i u trenutku kada je snimljena priložena fotografija kao dokaz (12,24 h) radovi na postavljanju ograde su još bili u toku.

DOKAZ 5:

Fotografija ispred ulaza u OŠ "Karadjordje" snimljena 1. 9. 2017. u 12:24h.

Na osnovu svega navedenog je dokazano da je gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović svojim nečinjenjem i nepostupanjem, tj. neizvršavanjem navedenih članova Zakona o bezbednosti saobraćaja i odredbi Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji u Zoni škole počino krivično delo Nesavesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem, na osnovu člana 295, st. 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

U Beogradu, 1. 9. 2017.                                                     Podnosilac prijave: Filip Mladenović

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 04:17 04.09.2017

1.




E vala neka si. Konačno akcija, a ne samo otvorena pisma kojekakva.
narcis narcis 06:41 04.09.2017

a

a ostali roditeliji
zar nije bilo bolje da podnesete zajedničku tužbu?
Filip Mladenović Filip Mladenović 07:56 04.09.2017

Re: a

Upravo to i planiramo.
Krivičnom prijavom se probija led ka socijalno sredjenoj i pravno utemeljenoj državi.
tasadebeli tasadebeli 08:02 04.09.2017

Е, да...

Ко ће коме, ако неће свој своме.

Фићо, на овој твојој другој слици од 1.9.2017. не види се да је заштитна ограда уклоњена већ да је свеже постављена.





Оно јесте да нема пешачког прелаза, али ограда је ту.

Јеси ти сигуран да ће ти ова тужба имати успеха?

Мислим, ако узмеш у обзир доказни материјал који си нам презентовао...

А и ако су поставили заштитну ограду (види слику), и то је нешто. Није пешачки прелаз на самом улазу у школу, али барем је ту заштитна ограда.

Малим корацима ка великом циљу. То је мој мото. (Не мотор, него мото.)

Ето, на пример, у Љешкој улици на Бановом брду испред Тринаесте гимназије постоји заштитна ограда (пешачки прелази су на угловима улица с леве и десне стране гимназије које секу Љешку улицу, на неких 50-100 метара од улаза у гимназију).

Преко пута Тринаесте гимназије, испред Хемијске школе у истој тој Љешкој улици, нема ни заштитне ограде.

Вероватно се надлежни руководе практичним размишљањем гледе економије, па кажу:

Што и њима да постављамо заштитну ограду? Ко им јебе матер, нека гину, ионако је све то нека сиротиња, није гимназија.

Мислим да је Драгољупче у праву...

Боље би било да сте поднели заједничку тужбу (Савет родитеља) уз учешће Школског одбора и директора школе и, по могућству, људи који живе у близини школе... Мислим, прво заједнички захтев, па индивидуални рад заинтересованих појединаца са онима које познају, а који имају утицаја да се ствар обави, па стратешке изјаве руководства школе, па тек на крају тужба као последња солуција.

EDIT; (Кажем ти то јер смо само тако, заједничким учешћем свих заинтересованих, а не само Савета родитеља, у мојој школи добили и пешачке прелазе и лежеће полицајце и заштитну ограду и појачано улично осветљење и асфалтирање изанђаног бетона у дворишту и тротоара испред школе и тоалете у школи достојне људских бића и опремање учионица и још много тога...

Али увек кроз заједнички наступ и учешће свих. И ових представника локалне заједнице (читај, партија на власти у општини) у Школском одбору.

Уз директорово досађивање надлежнима, понеки пут и претњама да ће затворити школу због безбедности деце, тај заједнички наступ свих нас заинтересованих до сада је увек давао резултата.


Не причам ти ово без везе... Осамнаест година сам члан Школског одбора из редова наставника школе и то увек као председник или заменик председника, док су се разни властодршци у општини и држави смењивали за тих 18 година.

И знам како то функционише. Што вас је више, то ће ствар пре бити изгурана до краја.

Јер не заборави једно. Ако се властодршци, од оних општинских па до државних уопште ичега и боје, то је онда гласачка машина. (Суда тешко да се боје ако узмеш у обзир у каквом је стању правосуђе.)

Користите тај њихов једини страх.

EDIT EDIT: Оно јесте да се то у пристојном свету назива уценом, али право да ти кажем, шта вас брига. Важно је да функционише каад узмеш у обзир с ким то имаш посла.)


Како год, у сваком случају подржавам те свакако.

Зато што си Дон Кихот.

А таквих данас има врло мало.

У овој Србији.




Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 08:27 04.09.2017

Re: Е, да...

Фићо, на овој твојој другој слици од 1.9.2017. не види се да је заштитна ограда уклоњена већ да је свеже постављена.


Ajde jedared i s razumevanjem pročitaj pre nego kreneš u tirade. Ne daj se godinama, ne daj se entropiji, makar vinjak ginkom zamenio ☻

Pa kaže lepo (ali nema ko da pročita) u (sada već čuvenom ☻) Dokazu 4


Medjutim, 1. septembra 2017. dok su se djaci Bulevarom oslobodjenja ujutro u 8h kretali prema osnovnoj školi "Karadjordje", nije bilo zaštitne pešačke ograde, čime je još više ugrožena bezbednost učenica i učenika.

Zaštitna pešačka ograda počela je da se postavlja tek oko 10h, i u trenutku kada je snimljena priložena fotografija kao dokaz (12,24 h) radovi na postavljanju ograde su još bili u toku.



tasadebeli tasadebeli 08:28 04.09.2017

Re: Е, да...

Dont Fear The Reaper
Фићо, на овој твојој другој слици од 1.9.2017. не види се да је заштитна ограда уклоњена већ да је свеже постављена.


Ajde jedared i s razumevanjem pročitaj pššre nego kreneš u tirade. Ne daj se godinama, ne daj se entropiji, makar vinjak ginkom zamenio ☻

Pa kaže lepo (ali nema ko da pročita) u (sada već čuvenom ☻) Dokazu 4


Medjutim, 1. septembra 2017. dok su se djaci Bulevarom oslobodjenja ujutro u 8h kretali prema osnovnoj školi "Karadjordje", nije bilo zaštitne pešačke ograde, čime je još više ugrožena bezbednost učenica i učenika.

Zaštitna pešačka ograda počela je da se postavlja tek oko 10h, i u trenutku kada je snimljena priložena fotografija kao dokaz (12,24 h) radovi na postavljanju ograde su još bili u toku.






И постављена је?

У чему сам погрешио?


EDIT: Није мени намера да контрирам Фићи по било чему...

Напротив, рекох већ да га подржавам.

Само, мислим да постоје други начини осим тужбе да би се добило оно што се тражи од надлежних у овој земљи. кад је стање већ такво какво јесте...

Чисто да се са донкихотовских висина спустимо мало на земљу и да се понашамо исто као и политичари који нас предводе већ деценијама поштујући златно правило да је све то вештина постизања оног могућег у датим условима.

А најважније од свега и јесте да та деца на крају добију заштитну ограду и пешачки прелаз и лежеће полицајце и још много тога.

Темпер, темпер, мај дир, читај ти мало пажљивије те моје тираде пре него што решиш да се јављаш на њих не би ли ме на сваки начин попљувао.

Мислим, ако се већ разумеш у браманизам.
Filip Mladenović Filip Mladenović 08:34 04.09.2017

Re: Е, да...

Hvala na korisnim savetima.
Da, ograda je postavljena u minut do 12.
A rekonstrukcija te strane Bulevara oslobodjena bila je okončana pre mesec dana. Da nismo digli frku, ne bi je postavili ni u minut do 12h!!!
predatortz predatortz 08:49 04.09.2017

Re: Е, да...

Da nismo digli frku, ne bi je postavili ni u minut do 12h!!!


Slažem se sa Filipom.

Nadležnim komunalnim, i svim ostalim, službama treba što češće dizati frku. Zahtevati, insistirati, ako treba i tužiti!

Samo ne čekati da se sami sete, od toga vajde nema.

Dakle, Filipe !
tasadebeli tasadebeli 08:52 04.09.2017

Re: Е, да...

predatortz
Da nismo digli frku, ne bi je postavili ni u minut do 12h!!!


Slažem se sa Filipom.

Nadležnim komunalnim, i svim ostalim, službama treba što češće dizati frku. Zahtevati, insistirati, ako treba i tužiti!

Samo ne čekati da se sami sete, od toga vajde nema.

Dakle, Filipe !



Да, и ја се слажем...

И јесте у минут до дванаест, али је ипак постављена.

А некима није постављена ни у минут до дванаест.

Зато што не дижу фрку.

Или нису довољно сложни да би дигли фрку чак и онда када је интерес њихове рођене деце у питању.

Зато Филип и од мене има .
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:23 04.09.2017

Re: Е, да...

Postoji Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.Postoji i Pravilnik o horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji u ZONI ŠKOLA.
I postoje državni službenici, dobro plaćeni od našeg novca da sprovode i zakon i pravilnik.

Ako ne rade valjano i odgovorno, to je onda krivično delo! I to je regulisano zakonom!
tasadebeli tasadebeli 10:40 04.09.2017

Re: Е, да...

Filip Mladenović
Postoji Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.Postoji i Pravilnik o horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji u ZONI ŠKOLA.
I postoje državni službenici, dobro plaćeni od našeg novca da sprovode i zakon i pravilnik.

Ako ne rade valjano i odgovorno, to je onda krivično delo! I to je regulisano zakonom!



Знам.

Постоје и одлуке и вишемесечне, да не кажем вишегодишње, припреме за промену програма у петом разреду основне школе (оно техничко и информатика итд. о чему смо на Блогу већ одавно причали), па опет сада на почетку 2017/2018. школске године немамо нове дневнике за пети разред.

Кажу, нису одштампани, а када ће, не знамо...

Још горе од ове твоје заштитне ограде.

Она је барем постављена у минут до дванаест, а дневници уа петаке нису ни у дванаест и пет.

Тако систем функционише.

А у том систему треба живети и радити. И извући највише што се може најпре за децу, па самим тим и за нас маторе.

Мислиш да ћеш после ове тужбе успети да избоксујеш и пешачки прелаз и лежеће полицајце испред школе свог детета?

То је био једини смисао мог јављања и коментарисања на овом твом посту.
maksa83 maksa83 11:14 04.09.2017

Re: Е, да...

Тако систем функционише.

Kad reče tako sistem funkcioniše, ima l' ikakvog abera ili makar mrmorenja od strane sindikata prosvetara oko ovog sranja koje se događa u Zemunu?
emsiemsi emsiemsi 12:32 04.09.2017

Re: Е, да...

maksa83
Тако систем функционише.

Kad reče tako sistem funkcioniše, ima l' ikakvog abera ili makar mrmorenja od strane sindikata prosvetara oko ovog sranja koje se događa u Zemunu?

Ма нема од тога ништа !
Надлежни ће објавити да 'није улица та која поставља директоре школа, и бла, бла, бла'.
А и већ ће поменутом нешто да се ископа.
Родитељи могу да се сликају - за сада.
tasadebeli tasadebeli 13:32 04.09.2017

Re: Е, да...

maksa83
Тако систем функционише.

Kad reče tako sistem funkcioniše, ima l' ikakvog abera ili makar mrmorenja od strane sindikata prosvetara oko ovog sranja koje se događa u Zemunu?



Не знам ништа о томе у Земуну, не пратим...

Па се у том смислу топло препоручам као најпоузданији извор информација.
iqiqiq iqiqiq 21:01 04.09.2017

Re: Е, да...

tasadebeli
Боље би било да сте поднели заједничку тужбу (Савет родитеља) уз учешће Школског одбора и директора школе и, по могућству, људи који живе у близини школе... Мислим, прво заједнички захтев, па индивидуални рад заинтересованих појединаца са онима које познају, а који имају утицаја да се ствар обави, па стратешке изјаве руководства школе, па тек на крају тужба као последња солуција.


Идеална ситуација 1: Филип пријавио проблем Секретаријату, сутрадан уз захвалност службеника на упозорењу јављају да је издат налог ЈКП Београд путу да ураде неопходне радове

Идеална ситуација 2: Филип износи примедбе на Савету родитеља, директор одмах потом контактира општину/градске службе, издат налог да се ураде хитно потребни радови

Идеална ситуација 3: службеници Секретеријата обилазе по одређеном распореду системски све школе у Београду, праве план акција потребних за безбедност, нема потребе да интервенише ни Филип ни директор

Идеална ситуација 4: Саобраћајна, те можда комунална те можда обична полиција увиди проблем безбедности те реагује и контактира потребне службе да се проблем реши

и тако даље...пошто су ово горе наведене идеалне ситуације, сада има много импровизација да се нађе решење, а све на радост свих оних који су плаћени од пара пореских обвезника да не раде ама баш ништа што је у делокругу њихових надлежности

и наравно увек је запањујуће да у школи која има вероватно неколико стотина ђака, самим тим бар пута 1 или два родитеља, иницијатива спадне на појединца.
predatortz predatortz 21:21 04.09.2017

Re: Е, да...

tasadebeli
maksa83
Тако систем функционише.

Kad reče tako sistem funkcioniše, ima l' ikakvog abera ili makar mrmorenja od strane sindikata prosvetara oko ovog sranja koje se događa u Zemunu?



Не знам ништа о томе у Земуну, не пратим...

Па се у том смислу топло препоручам као најпоузданији извор информација.



U "Savatiću" roditelji ne dozvoljavaju da džiberi smene direktora škole. Danas sam svraćao blizu, po neke knjige za klince, bilo je par stotina njih ispred škole.
maksa83 maksa83 21:38 04.09.2017

Re: Е, да...

U "Savatiću" roditelji ne dozvoljavaju da džiberi smene direktora škole.

Zašto je vrlo zanimljivo. Naime, direktor odbija da otpusti nastavnika koji je jedan od onih koje je uslikan dok ga je Obezbedženje davilo na Vučićevom mitingu. I sad neposlušnog direktora hoće da otpale.

Al' ima još jedan zanimljiv svež događaj - Tešanović Teša (Balkan-Info) koji jeste, jebiga ... Tešanović Teša ... dakle, Teša je napravio intervju sa nekim bivšim članom SNS, i pre nego što je stigao da ga objavi došla mu dva gospodina iz BIA i (kaže on) ljubazno ga zamolili da preda SD karticu sa intervjuom, i da obeća da je to bio jedini primerak, a što je on uradio.

narcis narcis 22:25 04.09.2017

Re: Е, да...

Al' ima još jedan zanimljiv svež događaj - Tešanović Teša (Balkan-Info) koji jeste, jebiga ... Tešanović Teša ... dakle, Teša je napravio intervju sa nekim bivšim članom SNS, i pre nego što je stigao da ga objavi došla mu dva gospodina iz BIA i (kaže on) ljubazno ga zamolili da preda SD karticu sa intervjuom, i da obeća da je to bio jedini primerak, a što je on uradio.

a ja se pitam koj se qrac upliće u nešto što nije sposoban da podnese, šta je očekivao. iskritikovali ga ljudi na fejzu što u današnje vreme ima samo jedan snimak, što nije postavo to na oblak.
mislim to je ono , čačkaš siledžiju na ulicu pa onda ideš okolo i kukaš što si dobio batine.
Lionsgate Lionsgate 00:02 05.09.2017

Re: Е, да...


Zašto je vrlo zanimljivo. Naime, direktor odbija da otpusti nastavnika koji je jedan od onih koje je uslikan dok ga je Obezbedženje davilo na Vučićevom mitingu. I sad neposlušnog direktora hoće da otpale.

Direktora Mosurovica su pokusali i proletos da smene, pre tog Vucicevog mitinga tako da ova konstrukcija nema veze sa istinom a spasli su ga bas neki od clanova SNS cija deca idu u tu skolu (a ne buna roditelja). No sad kad je smena izvesna onda je dobro da se oplete i po Vucicu iako je do juce u naprednjackoj opstini Mosurovic sa nekim opstinskim rukovodiocima bio na prst u bulju celu deceniju.

Posto sam i sam bio ucenik te skole i posto je moje dete prosle godine zavrsilo tu skolu mogu da kazem da je Mosurovic najgori direktor u istoriji te skole, za vreme njegovog decenijskog direktorovanja Miletic je od ubedljivo najbolje osnovne skole u Zemunu (bila je u rangu Ribnikara i Drinke) po rezultatima postao najgora skola u Donjem Zemunu (treca od 3) i 4.ta ukupno u Zemunu. Zasto? Pa nepotistickim i partijskim prijemom nastavnika (recimo bracni par Tasinih kolega, nastavnicima matisa, nemackog itd), nelegalnim prijemom djaka iz Altine i Gornjeg Zemuna ciji su roditelji ili "kontroverzni biznismeni" ili partijski jurisnici, skola je postala takvom kakva je danas. OK, prica se da zaposlenje novog zaposlenog kosta neku odredjenu kintu (8-10k eura) a i da upis nekog junose sa Altine u prestiznu skolu kosta oko somica ali to nije dokazivo no dokazivo je da su odeljenja sa 32-33 djaka od kojih 10-tak ne pripada toj skoli po teritorijalnom principu nezakonito formirana.

Ne bih da ulazim i u pricu oko velikih afera oko rekonstrukcije te skole ali ko je u Srbiji jos odgovarao zbog takvih stvari. Mosurovica smenjuju iz drugih razloga, ne sto je korumpiran ili sto je kao nesposoban direktor sjebao 200 godina tradicije te skole, smenjuju ga zbog toga sto je verovatno nekom drugom sa jacim vezama zinulo dupe na tu poziciju.

Inace Mosurovic je kao direktor popularan medju nekim roditeljima zbog friendly odnosa, meni je oduvek isao na onu stvar i smatrao sam da je to proracunat i ulizicki stav. Mislim pokusavao je on i sa mnom tu foru, cak smo se nudili i picem u obliznjim kafanama ali kad nekog tako procitas onda ne ide to.
tasadebeli tasadebeli 06:32 05.09.2017

Re: Е, да...

iqiqiq

Идеална ситуација 1, 2, 3, 4, ...


сада има много импровизација


и наравно увек је запањујуће да у школи која има вероватно неколико стотина ђака, самим тим бар пута 1 или два родитеља, иницијатива спадне на појединца.



tasadebeli tasadebeli 07:17 05.09.2017

Re: Е, да... Систем

maksa83


emsiemsi


predatortz


narcis


Lionsgate



Рекох већ, не знам ништа о томе, сад сте ме натерали да малкице прочитам оно што сам нашао на нету (Блиц и Н1), али и даље нећу да доносим никакав суд о томе јер и даље се не зна права позадина читавог случаја. Барем ја нисам сагледао позадину.

Лав је овде вероватно најбоље упознат са ситуацијом зато што је локални домородац, бивши ђак школе и дете му је ишло у ту школу.

Рекох, нећу да доносим никакав суд, могу само да вам кажем оно што сам научио радећи 25 година у српским школама:

1) Да међу тим људима који седе у инпспекцијској служби има разноразних скотова има. Као и међу оперативцима у Министарству просвете. Оних који деценијама седе у тим службама, мењају партије по потреби и у појединим случајевима извршавају партијске налоге или чак својевољно, у дослуху са онима школе, школске управе или Министарства којима је потребна услуга, или чак због личне сујете, раде то што раде.

Илустрација: Моја лепша полвина је сада већ давне 2008, 2009, 2010... (мрзи ме да тражим записнике по орману) као председник Школског одбора потегла питање нелегалне градње балона за фудбал и кошарку у дворишту школе (у једном моменту јој је у четири ока речено да конци око тог балона иду и до Скупштине града и да се не игра тиме и да покушава да истера неку правду), те питање станова који су се тад преко школе делили запосленима (уз учешће запослених, али са олакшицама) при чему је било страшних мануипулација, чак и физичких обрачуна заинтересованих, па је тако, рецимо, одузето право на стан иако је био уплаћен депозит, породици колеге који је у међувремену настрадао у саобраћајки трчећи за градским бусом када је кренуо у школу и оставио иза себе удовицу са четворо деце као подстанаре. Што је мени било и најгнусније од свега у свему томе.

То није одговарало некима заинтересованима из школе по тим питањима, па је ангажована имспекторка позната по томе да обавља такве ствари која је у "инспекцијском надзору" уочила "неправилности" у раду школског одбора и мерама наложила смењивање школског одбора и моје жене као одговорне за законитост рада школског одбора. И при томе је у мерама дотична инспекторка навела потпуно погрешне чланове закона, правилника и прописа који немају благе везе са читавим случајем.

Моја жена напише уз помоћ синдиката жалбу на мере инспекторке и кроз 15 дана добије одговор да је жалба одбијена.

У потпису тог одговора име исте те инспекторке која ју је и сменила са места председника школског одбора.

Укратко, систем који се одавно зове "кадија те тужи, кадија ту суди".

Та инспекторка је још увек у просветној инспекцији. И даље се понаша бахато и по свим београдским школама је се прибојавају јер очигледно већ деценијама има неког моћног ко је штити, а њу опет ти моћни користе за прљаве игре.


2) Да су мере које су наведене за смену Мосуровића без везе, јесу. Оно што сам видео по медијима да се наводи као разлог за отпуштање Мосуровића (примање кадрова без одговарајућих квалификација, непостојање плана стручног усвршавања итд. EDIT: представници Ученичког парламента и синдиката запослених присуствују седницама само на њихов захтев, иначе њихово присуство није обавезно нити је правило у школским одборима; хоћу рећи, присуствују само када затраже и осете потребу, али их нико не може натерати да присуствују ако неће) се обично решава изрицањем мера са налогом да се оне испуне у року од 15 дана.

Па се провери да ли је директор као лице одговорно за законитост рада школе то обавило.

Па тек када се установи да директор није поступио по мерама инспекције, иде се даље у процедуру.

(Успут, када је у питању то запошљавање кадрова који немају одговарајуће квалификације, директори су, нарочито у последње време, стављени пред свршен чин.

Рецимо, тренутно на бироу нема и не можеш да нађеш професоре немачког. Неће људи у школу, могу да зараде много више радећи нешто друго.

А процес наставе мора да ти се одвија.

И шта да радиш онда него да примиш некога ко је најближи том профилу. На одређено време, не на неодређено. (А ионако је још увек на снази мораторијум за запошљавање у јавним службама. Барем званично је на снази.)

Исту појаву смо имали и деведесетих када ниси могао да нађеш математичаре и професоре енглеског језика (из истих разлога као и "немце" и математичаре данас), па је енглески језик по школама предавао ко стигне: правници, медицинске сестре,... Још да певаш од среће када ти енглески језику школи предаје било ко са Филолошког факултета.

Па ја сам, бре, деведесетих у једној школи мењао моју жену док је била на боловању и предавао енглески језик, а говорим енглески к о Рус.





Али нисам могао да одбијем захтев тадашње директорке те школе која је својевремено била мени професорка физике коју сам обожавао и поштовао... А она шта ће жена, мора да се снађе у датој ситуацији јер часови морају да теку, не сме да се губи велики број часова.


3) Да је партократија канцер демократије, како то неко рече, јесте.

4) И ово није први овакав случај те врсте (смена директора школе због нечијих интереса и то иннтереса било које врсте: партијских, финансијских, рођачких и буразерских, шта год већ.

Било је тога и раније и ја знам за неке случајеве откада радим по српским школама.

Banovo brdo: Rat u školi oko izbora direktora (ЛИНК)

(У наведеном случају, родитељи и школа су успели да се одбране од насртаја, а у међувремену претендент на престо директора је постао директор у некој другој београдској школи и тако задовољио своје амбиције које је покушао да оствари још пре три године као штићеник локалних општинских партијских власти.)


Само је овај случај са Мосуровићем тренутно изгледа медијски још боље пропраћен од свих тих претходних случајева за које ја знам.


Јебига!

То је тај "систем" који поменусмо. И о којем вам причам.

И за шта покушавам Фићи да објасним како то изгледа када кренеш донкихотовски (што рече iqiqiq запањујуће је када то спадне на појединца, а спадне јер у Србији друштво функционише пшо принципу "у се, на се и пода се" ). Научио сам то најбоље по примеру који имам у кући, а који вам поменух.

А у том и таквом систему треба живети и радити и слати децу у школу,... Јер то не трпи застоје и чекање док се ствари не промене.
maksa83 maksa83 07:28 05.09.2017

Re: Е, да...

(bila je u rangu Ribnikara i Drinke)

Kao neko ko je završio prvonavedenu (many, many moons ago doduše) da kažem da nema ničeg specijalno superiornog u toj školi i da je fama neopravdana. Učiteljica mi je bila neurotični histerik koji se na sedmogodišnju decu drao "ZGAZIĆU TE!!!", a engleski mi je u starijim razredima predavala preko partijske direktive zaposlena žena našeg tadašnjeg sveže vraćenog ambasadora iz USA, pri čemu je trećina razreda znala engleski bolje od nje - moja drugarica koja je posle u srednjoj bila prva na saveznom ne može da joj zaboravi obraćanje "čildrenS" (množina) i gomilu sl. gluposti. Imao si i tada decu političkih mooda koja su bila potpuni kreteni ali im škola ništa nije mogla bikoz - deca političkih mooda.

Jedina dobra stvar u njoj je bila od nas par godina starija Gala Videnović.
tasadebeli tasadebeli 07:46 05.09.2017

Re: Е, да...

maksa83

(bila je u rangu Ribnikara i Drinke)



Kao neko ko je završio prvonavedenu (many, many moons ago doduše) da kažem da nema ničeg specijalno superiornog u toj školi i da je fama neopravdana.



Као неко ко је у првој половини деведесетих радио у тој школи три године, да подржим то што си рекао.

Још ми је насмешније од свега ту увек било и остало до данас да када сретнем колеге и колегинице из те школе, па ме питају где радим сада, а ја, на пример, кажем Миријево или Железник, они ме са изразом гађења на лицу питају:

"ЊЊЊааааоооо! Па каква су ти деца тамо?"

Када им одговорим да су деца као и сва деца, исто као и у Рибникару, они се увреде.

У време када сам радио у Рибникару школа је још увек морала да прима и децу са своје територије која су морала да иду у своју подручну школу, а не да бирају родитељи. И тада се у дневницима још увек писало и занимање родитеља, те стручна спрема.

И ја укапирам да у свим дневницима седмог разреда, рецимо, као занимање родитеља пише дипломата, професор, глумац, новинар,...

А само у једном дневнику под занимање родитеља пише куварица, домаћица, аутомеханичар, пекар, чистачица,...

Пази, Максо, у то време су формирали одељења не на основу педагошких критеријума, него по занимању родитеља.


Но, морам да кажем да сам баш у том одељењу деце куварица и аутомеханичара имао једну девојчицу (јбт, она сада има близу 40 година! ) чији је отац био један од продуцената филма "Лепа села лепо горе", па сам имао ту част и задовољство да прочитам сценарио за филм подоста времена пре него је снимљен.


EDIT:

Оно што је ипак велика добробит за ученике Рибникара, то сада причам као лингвиста, јесте чињеница да се страни језик (француски у случају Рибникара) учио од првог основне и то шест часова недељно (енглески је био други језик).

Не знам како је сада у Рибникару по том питању.

А већ сам више пута рекао да мислим да усвајање различитих граматичких структура од првог основне код школске деце има благотворно дејство на когнитивни развој исто колико и усвајање математичких принципа од првог основне.

(И ја сам у Панчићкој имао француски језик од првог основне, додуше не исти број часова као у Рибникару. И моја жена је имала од првог основне енглески језик у ОШ "Милица Павловић". Експерименталци с почетка седамдесетих.

Ето, то је један од експеримената у нашем школству за који немам замерки, заиста.)
maksa83 maksa83 07:46 05.09.2017

Re: Е, да...

a ja se pitam koj se qrac upliće u nešto što nije sposoban da podnese, šta je očekivao. iskritikovali ga ljudi na fejzu što u današnje vreme ima samo jedan snimak, što nije postavo to na oblak.

Naravno da su ga iskritikovali na Fejsu pošto je Fejs najgluplji deo Interneta posle YouTube komentara.

Sve i da imaš još pet kopija u tri poznata i dva nepoznata klauda naravno da ćeš reći "nemam".

čačkaš siledžiju na ulicu pa onda ideš okolo i kukaš što si dobio batine.

Teša jeste, onako, mentol, ali čovek nešto radi, dovoljno da na sebe navuče gnev Aparata, kao i Krik i Insajder, koji isto "kukaju" (obijanje stanova i sl. zastrašivanja), ali oni su high profile pa njih maltretiraju sofisticirano i pomalo, dok je siroti Teša laka meta pa njemu samo pošalju dva tipa u kožnim mantilima da mu uzmu šta ima i da mu se zbog toga ruga Fejsbuk (koji je prepun mnogo gorih mentola).
narcis narcis 09:32 05.09.2017

Re: Е, да...

zbog toga ruga Fejsbuk

nisam steko utisak da su mu se rugali , već samo kritika i to dva tri komentara, mada moguće je ,i čak verovatno da su bili botovi, mada opet botovi drugačije pišu..
meni je teša nepoznat, moguće da sam čuo-video neke njegove radove ali da nisu ostavili trag u mojoj memoriji panćenja.
neko drugi je za njega vodio kampanju , ako je to i bila kampanja, komentari su bili pozitivni sem ovo nekoliko likova koji su se pitali zašto u ovo vrme nema kopije.
meni je cela ta kampanja delovala amaterski, odprilike kao da se meni desilo pa ja sad se nešto žalim po fejsu i novinama a nemam pojma ni kako se to radi a još neumem da pišem.
a što se tiče kopija, pa onaj tip što su ga apsili zbog tvita je ladno , kad su ga pustili promenio lozinku i ponovo se oglasio i na tvitu, koji nemam pa ne znam, i na fejsu i ispričao celu stvar.
teša , koliko sam shvatio, je intervju snimio u holandiji. znači ladno je mogo da ostavi kopiju tamo, tamo ne mogu naši panduri ništa da otmu, i da objavi to što je napravio.
ono što sam teoda kažem je to da ako kreneš golim rukama na rogatu marvu nemoj da se žališ što te probola nego nastavi dalje.
ili kao što su meni rekli drugari koji su već bili u vojsku, ako te kapetan ili neko takav udari odma udaraj i ti njega i kukaj kako te napao ali nemoj da trpiš šamare ili slično.
i mogu da ti kažem da du bili u pravu i da je to bio dobar savet.
ao teša ne objavi snimak pitanje je zašto se onda uopšte bavi time čime se bavi.ili uličnim rečnikom rečeno- ne ulazi u tuču ako nisi sposoban da istrpiš tepanje. naročito kad si slabiji a nećeš da dozvoliš da te maltretiraju, tepanje ćeš da dobiješ al posle ćeš da dobiješ i prećutno poštovanje.
no trebalo bi da je ulica jedno a politika drugo, no ja ne vidim razliku u metodama .
maksa83 maksa83 09:56 05.09.2017

Re: Е, да...

koliko sam shvatio, je intervju snimio u holandiji. znači ladno je mogo da ostavi kopiju tamo, tamo ne mogu naši panduri ništa da otmu, i da objavi to što je napravio.

... i onda, šta, provede ostatak života bežeći po svetu ili kao Snouden zapali u Rus... o pa čekaj, koga u Rusiji briga za Tešu, aha, onda da se vrati ovde da ga nepoznati počinioci od ranije poznati Nebojši Stefanoviću ištanglaju ispred zgrade, policija će da kaže "istraga je u toku" i tako još 150 godina, a prepametni junaci sa Fejsa će onda 2 dana da kucaju "strašno, strašno!", a onda nastave da šeruju stupidarije i lajkuju idiotarije...
narcis narcis 10:53 05.09.2017

Re: Е, да...

okej
Lionsgate Lionsgate 16:31 05.09.2017

Re: Е, да...

OK, mozda su te Ribnikar i Danka bile sranje ali su svakako bile manje sranje od recimo (bez uvrede za bivse djake) OS Oton Zupancic ili OS Marija Bursac. Ista prica sa OS Svetozar Miletic, skola u kojoj je bilo dosta dece visokih oficira (pukovnika i generala RV&PVO) ili rukovodilaca SKJ, ali opet skola iz koje je u proseku preko 60% djaka iz odeljenja zavrsavalo fakultete BU ili ciji su djaci ostvarivali rezultate na republickim i saveznim takmicenjima.

A zadnjih 7-8 godina je ta skola, za vreme mandata direktora koga danas brane roditelji, sa I mesta po uspehu medju zemunskim skolama polako padala, prvo za jedno, pa za dva, tri. Proslu i ovu godinu nisam ni gledao, dete mi je vec napustilo tu skolu i krenulo dalje, no ipak me pogadja sta se desava sa tom skolom. Jbg, ako sve gori rezultat skole nije razlog za to da se zapitas kakva je to skola u koje ti ide dete i ko je vodi ne znam sta je, zasto bih ako sam iole normalan podrzavao postojece stanje. A onda se setim, pa u Zemunu radikali/naprednjaci glatko da ne moze gladje vladaju od 1995, jbg, njihovim glasacima odgovara sve sem normalne skole, grada, drzave. Adio rodjaci, srecom ne moram sa vama vise da se bodem.
emsiemsi emsiemsi 18:29 05.09.2017

Re: Е, да...

maksa83
(bila je u rangu Ribnikara i Drinke)

Kao neko ko je završio prvonavedenu (many, many moons ago doduše) da kažem da nema ničeg specijalno superiornog u toj školi i da je fama neopravdana. Učiteljica mi je bila neurotični histerik koji se na sedmogodišnju decu drao "ZGAZIĆU TE!!!", a engleski mi je u starijim razredima predavala preko partijske direktive zaposlena žena našeg tadašnjeg sveže vraćenog ambasadora iz USA, pri čemu je trećina razreda znala engleski bolje od nje - moja drugarica koja je posle u srednjoj bila prva na saveznom ne može da joj zaboravi obraćanje "čildrenS" (množina) i gomilu sl. gluposti. Imao si i tada decu političkih mooda koja su bila potpuni kreteni ali im škola ništa nije mogla bikoz - deca političkih mooda.

Jedina dobra stvar u njoj je bila od nas par godina starija Gala Videnović.

Лепа глумица била Гала !
Успут --- па ти си скоро балавац !?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 20:44 05.09.2017

Re: Е, да...

OS Svetozar Miletic, skola u kojoj je bilo dosta dece visokih oficira (pukovnika i generala RV&PVO) ili rukovodilaca SKJ, ali opet skola iz koje je u proseku preko 60% djaka iz odeljenja zavrsavalo fakultete BU ili ciji su djaci ostvarivali rezultate na republickim i saveznim takmicenjima.


Za to ne znam, ali su nekad bili - gospodska škola! Barem meni ☻ U stvari je bila eksperimentalna škola, pa sam tako u njoj u prvom razredu koristio nalivpero, da bih po promeni škole mora da naučim kako da koristim pero i držalje! A da, beše valjda eksperimentalna i po programu - ali ko to još pa da pamti - nije to tako Cool kao nalivpero ;>

Jedino je bilo nezgodno što se za prvi veliki odmor užina dobijala u učionici - užina, super, nego nema izlaska u dvorište dok i poslednji ne pojede kifle (sa čim već toga dana - ja se sećam samo onih sa marmeladom )

I naravno bio jedan "sporojedač" ali baš mrljavio, da su bila današnja vremena (gadni ovi klinci ☻) ne bi taj dočekao kraj prvog razreda ;>

maksa83 maksa83 21:04 05.09.2017

Re: Е, да...

Za to ne znam, ali su nekad bili - gospodska škola! Barem meni ☻ U stvari je bila eksperimentalna škola, pa sam tako u njoj u prvom razredu koristio nalivpero, da bih po promeni škole mora da naučim kako da koristim pero i držalje!

Eh, a posle je došao Gutenberg i sve je bilo lakše, ali tebi to slaba uteha. ☻
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 21:10 05.09.2017

Re: Е, да...

Eh, a posle je došao Gutenberg i sve je bilo lakše, ali tebi to slaba uteha. ☻


He, he, he - Jes vala! ☺

Doduše, šta se ti javljaš, ti si toliko mator da si išao sa Galom Videnović u školu ;>

NM - šta bi tek rekao da sam ispričao kako su se deca u komšiluku oko Miletića tada igrala sa kalemovima konca kao igračkama (nekad bili veliki drveni kalemi za konac, a onda je došao Broj 1 ) upare to sa odbačenom svećicom za kola, i eto ti igračke :)
Jukie Jukie 08:55 07.09.2017

Re: Е, да...

Lionsgate
dokazivo je da su odeljenja sa 32-33 djaka od kojih 10-tak ne pripada toj skoli po teritorijalnom principu nezakonita.

Mislim da ne postoji pravilo teritorijalnog principa jer bi onda Drinku davno kaznili, tamo valjda 1/4 đaka teritorijalno pripada školi.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:21 07.09.2017

Re: Е, да...

Jukie
Lionsgate
dokazivo je da su odeljenja sa 32-33 djaka od kojih 10-tak ne pripada toj skoli po teritorijalnom principu nezakonita.

Mislim da ne postoji pravilo teritorijalnog principa jer bi onda Drinku davno kaznili, tamo valjda 1/4 đaka teritorijalno pripada školi.



Naravno da postoji. Zamisli haos kada bi roditelji birali po volji a škole odlučivale po osnovu koje dete im više "odgovara" ;>

A pravilo nije da roditelji moraju da upišu dete na teritoriji di žive, nego obrnuto -

Svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake sa područja koje joj je dodeljeno.

A ako preostane mesta kada "namire" decu iz Okoline ;> onda mogu da prime i decu sa područja drugih škola.

Sve to - naravno - lepo izgelda na papiru, ali onda krene mitologija, pa prepune razrede da bi primili svu decu koja nisu iz Okoline, ali Nose Poklone ;>

Ubr, na temu "prepunih razreda", jeste sve to stoji da je bolje manje učenika, pa učitelji, nastavnici, profesori, mogu da im posevete više vrekmena, ali u Stara Dobra Vremena ;> se ta prepunjenost razreda nadoknađivala time što su deca UČILA! ;> a profesori bili nešto više od lutki za ismejavanje i maltretiranje od strane vucibatina (i dece i roditelja - male i velike vucibatine ☻).

Jukie Jukie 15:04 07.09.2017

Re: Е, да...

Dont Fear The Reaper
Jukie
Lionsgate
dokazivo je da su odeljenja sa 32-33 djaka od kojih 10-tak ne pripada toj skoli po teritorijalnom principu nezakonita.

Mislim da ne postoji pravilo teritorijalnog principa jer bi onda Drinku davno kaznili, tamo valjda 1/4 đaka teritorijalno pripada školi.



Naravno da postoji. Zamisli haos kada bi roditelji birali po volji a škole odlučivale po osnovu koje dete im više "odgovara" ;>

A pravilo nije da roditelji moraju da upišu dete na teritoriji di žive, nego obrnuto -

Svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake sa područja koje joj je dodeljeno.

A ako preostane mesta kada "namire" decu iz Okoline ;> onda mogu da prime i decu sa područja drugih škola.

Sve to - naravno - lepo izgelda na papiru, ali onda krene mitologija, pa prepune razrede da bi primili svu decu koja nisu iz Okoline, ali Nose Poklone ;>



Pa eto, sasvim po zakonu je da bude npr. 30 ili 31 đak po odeljenju, čak ministar hukće što neke škole hoće da imaju manja odeljenja od trenutnog pravilnika. Imaš mesta za 122 đaka, primiš svih postojećih 35 đaka sa svoje teritorije i dopuniš sa 87 đaka iz Altine ili Borče ili Belog potoka. Sad ako je škola prekrdašila pa ukupno upisala 126 đaka, to jeste zakonski nelegalno, ali nigde ne piše da moraš da imaš samo tih 35 đaka koji vide školu kroz prozor spavaće sobe.
Lionsgate Lionsgate 16:32 07.09.2017

Re: Е, да...

Pa eto, sasvim po zakonu je da bude npr. 30 ili 31 đak po odeljenju, čak ministar hukće što neke škole hoće da imaju manja odeljenja od trenutnog pravilnika. Imaš mesta za 122 đaka, primiš svih postojećih 35 đaka sa svoje teritorije i dopuniš sa 87 đaka iz Altine ili Borče ili Belog potoka. Sad ako je škola prekrdašila pa ukupno upisala 126 đaka, to jeste zakonski nelegalno, ali nigde ne piše da moraš da imaš samo tih 35 đaka koji vide školu kroz prozor spavaće sobe.


Da, postoji teritorijalni princip, ne bih ni pisao ovo da nisam ni sam to iskusio na sopstvenoj kozi.

Neko u ministarstvu vrsi procenu broja upisanih djaka prvaka u odredjenoj skoli, na osnovu izvestaja sa terena i na osnovu demografskih podataka. Ne moze u Donjem Zemunu postojati 12 odeljenja prvaka ( 360 djaka u tri OS) ako je ukupan broj dece tog uzrasta na toj teritoriji oko 240-250, a svake godine je takva situacija, u Donjem gradu navala a skole na Altini ili u Save Kovacevica recimo ne mogu da popune. Direktori osnovnih skola salju u ministarstvo zahteve za povecanjem broja odeljenja jer imaju razne benefite sa vecim brojem odeljenja, veca lova iz budzeta, veci fond casova (pa i veci broj nastavnika - novo radno mesto 10k eura ), veca mogucnost da nekom ucinis "uslugu" i upises dete za neku sicu itd.

Moje dete se pre skoro deceniju upisvalo u skolu u kojoj je ovaj direktor i tad vladao, situacija je bila sledeca: ok, vi jeste iz komsiluka ali nema mesta, sve je popunjeno, ali mi smo 200m od skole i ja sam bio djak te skole ako to nesto znaci, ne nema mesta, idite u OS Majku Jugovic ( ona je 200m dalje, pored gimnazije u parku) tamo imaju mesta, a jel mogu da razgovaram sa direktorom, tesko, on je veoma zauzet covek. Na kraju kad sam dosao do njega, ista prica plus zaljenje kako nema razumevanja u ministarstvu za njegove probleme (jbt, on je skola, skola koja ima preko 2 veka tradicije), tek kad sam zapretio tuzbom ako saznam da je upisano i jedno dete koje nije sa teritorije kojoj pripada skola prelomio je i ucinio mi "uslugu". Uzgred najvise zbog takvih stvari sam se i iselio iz Srbistana. Kasnije, u odeljenju sa mojim detetom je od 32 djaka, njih 10-tak islo autobusom ili su ih roditelji dovozili kolima iz Gornjeg grada (imali su 3-4 skole blize). Jbt, kad se setim meni je bila muka od svega gde si morao svoja prava na misice da ostvarujes, od upisa deteta u OS, upisa u muzicku skolu, zdravstva, zaposlenja, rada drzavnih ustanova, vadjenja jebenih licnih dokumenata.. kratko i jasno, totalni raspad drzava.

E i onda mi je jasno zasto roditeljska buna zbog smene Mosurovica, navikli ljudi da se valjaju u blatu, plus malo on pogura svoje pijune u skoli i odboru.. a niko da stavi prst na celo i zapita se kakvi su rezultati tog coveka, kakva je ta skola bila pre nego sto je stupio na njeno celo i kakvi su danas, i da li je ta funkcija njegova dozivotno odnosno dok ga ne oteraju u penziju.

Uzgred, Mosurovic je bivsi nastavnik fizickog vaspitanja, znam jos par njih po NBGD i Zemunu koji su direktori skola, jel' to neko pravilo da su oni cesci medju direktorima?
tasadebeli tasadebeli 19:20 07.09.2017

Re: Е, да...

Jukie
Dont Fear The Reaper
Jukie
Lionsgate
dokazivo je da su odeljenja sa 32-33 djaka od kojih 10-tak ne pripada toj skoli po teritorijalnom principu nezakonita.

Mislim da ne postoji pravilo teritorijalnog principa jer bi onda Drinku davno kaznili, tamo valjda 1/4 đaka teritorijalno pripada školi.



Naravno da postoji. Zamisli haos kada bi roditelji birali po volji a škole odlučivale po osnovu koje dete im više "odgovara" ;>

A pravilo nije da roditelji moraju da upišu dete na teritoriji di žive, nego obrnuto -

Svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake sa područja koje joj je dodeljeno.

A ako preostane mesta kada "namire" decu iz Okoline ;> onda mogu da prime i decu sa područja drugih škola.

Sve to - naravno - lepo izgelda na papiru, ali onda krene mitologija, pa prepune razrede da bi primili svu decu koja nisu iz Okoline, ali Nose Poklone ;>



Pa eto, sasvim po zakonu je da bude npr. 30 ili 31 đak po odeljenju, čak ministar hukće što neke škole hoće da imaju manja odeljenja od trenutnog pravilnika. Imaš mesta za 122 đaka, primiš svih postojećih 35 đaka sa svoje teritorije i dopuniš sa 87 đaka iz Altine ili Borče ili Belog potoka. Sad ako je škola prekrdašila pa ukupno upisala 126 đaka, to jeste zakonski nelegalno, ali nigde ne piše da moraš da imaš samo tih 35 đaka koji vide školu kroz prozor spavaće sobe.




У праву је DFTR.

Територијални принцип у смисалу да дете мора да се упише у школу на чијој територији станује не важи, има томе 10-12 година, чини ми се.

Свако може да упише своје дете у први разред основне школе где год жели.

Једино што тада директор школе има права да "дођоша" одбије.

Питање је само да ли му се исплати водити дете, поготово док је мало, са нпр. Карабурме на Баново брдо јер је хтео баш тамо да га уписује.

Мада знам и за неке такве случајеве.

Једино што је остало да важи од тог некадашњег територијалног принципа јесте да директор основне школе мора да прими дете са територије своје школе када га родитељ доведе да га упише у први разред.

Уколико директор то одбије, пише се пријава надлежнима, па га они законски приморају да то учини.

Знам то, писао сам неколико пута такве пријаве за децу мојих другара које су директори неких школа одбијали да приме иако деца станују на територији те школе. (Таса друкара.) Правдали се ти директори како им одељења имају и више ђака него што би требало. Па ко их шиша, нека отворе ново одељење (ако имају простора). Што су попримали толику децу која им нису са територије школе.

Па су на крају та "моја" деца ипак примљена у своју подручну школу.

А иначе, ако неко жели, може своје дете да уписује у коју год хоће школу. Само ако му се исплати... И ако му приме дете ван његове територије.
Lionsgate Lionsgate 20:39 07.09.2017

Re: Е, да...

Једино што је остало да важи од тог некадашњег територијалног принципа јесте да директор основне школе мора да прими дете са територије своје школе када га родитељ доведе да га упише у први разред.

To smo i mi ovde tvrdili, a pisem i o svom iskustvu sa direktorom koga maksa i Filip vole a da nemaju pojma kakav je.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:59 07.09.2017

Re: Е, да...

Lionsgate
Једино што је остало да важи од тог некадашњег територијалног принципа јесте да директор основне школе мора да прими дете са територије своје школе када га родитељ доведе да га упише у први разред.

To smo i mi ovde tvrdili, a pisem i o svom iskustvu sa direktorom koga maksa i Filip vole a da nemaju pojma kakav je.

Ne radi se ovde o (ne)voljenju, već o neverovatno masovnom i upornom pokretu otpora roditelja.
Svaka im čast, pogotovo Savetu roditelja osnovne škole "Svetozar Miletić"!
Lionsgate Lionsgate 22:02 07.09.2017

Re: Е, да...

Ne radi se ovde o (ne)voljenju, već o neverovatno masovnom i upornom pokretu otpora roditelja.
Svaka im čast, pogotovo Savetu roditelja osnovne škole "Svetozar Miletić"!


Neverovatno masovan i uporan? Protest traje nedelju dana a protestvuje 200-tinak roditelja i djaka ukupno ( skola ima oko 900 djaka i 1800 roditelja) - protest vode ljudi iz Saveta roditelja koji je uzgred predlozio sam Mosurovic. Opet tvoje proleterske parole, ova je u rangu slobodne zone Apatin na hrvatskoj teritoriji.

Meni je samo neverovatna jedna stvar u celoj stvari, glupost roditelja (onih koji nisu u talu sa Mosurovicem) da istrajavaju na podrsci coveku koji je tu skolu sjebao.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:23 07.09.2017

Re: Е, да...

To nije borba ZA direktora škole već borba protiv arogancije vlasti: korumpirane, neodgovorne, lažljive...
Lionsgate Lionsgate 23:04 07.09.2017

Re: Е, да...

To nije borba ZA direktora škole već borba protiv arogancije vlasti: korumpirane, neodgovorne, lažljive...

Ne, to je borba za Mosurovica, on je orkestrira preko svog Saveta roditelja i iza svega stoji. Ne bori se on protiv arogancije, on se bori za svoje dupe, kao i bilo koji drugi veciti direktor bez koga sve odlazi u propast. Ali pazi, ti to bolje znas jer citas Blic i gledas N1, jbm ti novinasku logiku u Srbiji.
tasadebeli tasadebeli 07:16 08.09.2017

Re: Е, да...

Lionsgate
Једино што је остало да важи од тог некадашњег територијалног принципа јесте да директор основне школе мора да прими дете са територије своје школе када га родитељ доведе да га упише у први разред.

To smo i mi ovde tvrdili, a pisem i o svom iskustvu sa direktorom koga maksa i Filip vole a da nemaju pojma kakav je.



Ма да, схватио сам, него видим да Јукију није било то јасно.

А за Мосуровића рекох... И даље не знам ништа о позадини конкретног случаја.

Али верујем теби пошто по дифолту, домороца и директно заинтересованог, сигурно најбоље знаш ситуацију.

А иначе, због тих правила која данас важе за упис, долази до занимљивих промена у броју уписаних првака из године у годину. Без обзира на пројекције које се праве за по 4-5 година унапред на основу новорођене деце.

Па тако школе за које постоји интересовање отварају нова одељења ако имају простора. ( Нпр. "Филип Кљајић Фића" на Брду ове године отворио ново одељење иако су пре неколико година једно одељење првака затворили.)

Оне школе које немају простора, не примају са стране, ван своје територије.

А неке школе (не из центра града, него из предграђа што до сада није био случај) смањују број одељења првог разреда.

Води се о томе строга евиденција и ови из школских управа (барем београдске школске управе) и Министарства су почели то много строже да надгледају.

Ево ти мејл који је стигао на моју школу (упућен свим београдским школама, а вероватно и свим школама у Србији):

РУКОВОДИОЦУ АКТИВА ДИРЕКТОРА

Поштовани,

Потребно је да у табели у прилогу доставите податке о броју новоформираних одељења од 1-4 разреда са информацијом по ком основу су ангажовани запослени у тим одељењима.
Молимо Вас да прикупите податке од школа са територије Ваше општине и доставите их до уторка 05.09.2017.


А одељења ти се опет формирају по следећем правилнику:

31+ ученика - имаш право на два одељења
61+ ученика - имаш право на три одељења
91+ ученика - имаш право на четири одељења
121+ ученика - на пет одељења.

итд.

(Инклузивни ученици се рачунају као два ученика.)


И све инспекције које долазе у школу прво то гледају и упоређују и проверавају са оним што је унесено у базу података.

У последње две-три године су прилично пооштрили критеријуме по том питању и не гледају изгледа никоме кроз прсте.

Нема, брате Лаве, дахће ММФ за врат, притиснуо много.


Можда је то и главни разлог за атак на Мосуровића?

Само ми пало на памет... Кажем, не знам...
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:02 08.09.2017

Re: Е, да...

Lionsgate
To nije borba ZA direktora škole već borba protiv arogancije vlasti: korumpirane, neodgovorne, lažljive...

Ne, to je borba za Mosurovica, on je orkestrira preko svog Saveta roditelja i iza svega stoji. Ne bori se on protiv arogancije, on se bori za svoje dupe, kao i bilo koji drugi veciti direktor bez koga sve odlazi u propast. Ali pazi, ti to bolje znas jer citas Blic i gledas N1, jbm ti novinasku logiku u Srbiji.

Moja novinska logika veruje u 1 (jednog) pobunjenog roditelja, a tek u 200 (dve stotine)!
Lionsgate Lionsgate 16:35 08.09.2017

Re: Е, да...

Moja novinska logika veruje u 1 (jednog) pobunjenog roditelja, a tek u 200 (dve stotine)!

To novinarska logika se odnosila na N1 i Blic novinare, ti si samo clan NUNS-a i samozvani novinar, hajde da preskociomo skolu za novinare (u Srbiji ionako skola ne vredi ni za onu stvar pa i gimnazijalci mogu biti cak i direktori RTS-a) ali bi bilo pozeljno da taj posao i radis da bi se predstavljao kao novinar.

Lionsgate Lionsgate 17:19 08.09.2017

Re: Е, да...

Али верујем теби пошто по дифолту, домороца и директно заинтересованог, сигурно најбоље знаш ситуацију.

Nisam ja vise zivotno zainteresovan, nemam jos dece koja bi tamo isla u skolu, a vise ni ne zivim u tom kraju i sa celim slucajem imam veze jedino sto mi drugar koga cujem preko vibera o tome nesto ispricao i to sto me zaintrigirase nas proleter Filip i i njegov pajtos maksa83. No, kao sto rekoh ja pamtim tu skolu od pre 35 godina a znam i sta je postala pod vodjstvom direktora koga brani deo roditelja. Samo zbog toga (ok, i zbog toga sto mi nijedan drugi blog za sad ne privlaci paznju) sam se i ukljucio u diskusiju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:34 08.09.2017

Re: Е, да...

Čemu toliko uvreda, laži i podmetanja!?
Gde Vam je empatija prema pobunjenim roditeljima?
Gde Vam je elementarna obaveštenost o autoru ovog bloga, čija je radna biografija lako dostupna i ovde i na društvenim mrežama?
Lionsgate Lionsgate 23:54 08.09.2017

Re: Е, да...

Gde Vam je empatija prema pobunjenim roditeljima?

Ako ti iz 5 mojih pokusaja na ovom blogu jos nije jasno odustajem.

Gde Vam je elementarna obaveštenost o autoru ovog bloga, čija je radna biografija lako dostupna i ovde i na društvenim mrežama?

Pazi kad vise verujem e-novinama. <-link

Uzgred, posle svih godina boravka na ovom blogu nisi naucio da ovde ne persiramo jedni drugima.
tasadebeli tasadebeli 07:40 09.09.2017

Re: Е, да...

Lionsgate

Samo zbog toga (ok, i zbog toga sto mi nijedan drugi blog za sad ne privlaci paznju) sam se i ukljucio u diskusiju.



Ма ОК, брате...

Ћакуламо. Опуштено. К'о у Фамилији на Кеју.

Да придодамо занимљивости на овом и иначе занимљивом Фићином посту, можемо да организујемо кладионицу са питањем да ли ће се пре закључати овај Фићин пост или ће пре да се угасе протести испред основне школе "Светозар Милетић".






П.С. - Јесмо ми, беше му, на теренима те основне школе ономад давно одигравали оне наше гимназијске турнире у фудбалу када сам ти протурао лопту кроз ноге?

Је л' то она школа преко пута Пољопривредног факса или она школа одмах уз Пинки, у парку?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:57 09.09.2017

Re: Е, да...

To što više verujete e-novinama je još jedan otužni dokaz Vaše neobaveštenosti i zlonamernosti.
mlatisa mlatisa 11:21 04.09.2017

Расипаш се Филипе

Знам да те то дотиче, али треба бирати битке и начине њиховог решавања.

Адреса школе је Јове Илића 2. И улаз је из Јове Илића. Са те стране постоји и пешачки прелаз и ограда.

Оно што се дешава је да родитељи желе да оду по децу ако је могуће колима до учионице па се загуши саобраћај пред почетак и крај наставе у Булевару ослобођења. У Булевару на том месту никада није ни био пешачки прелаз. Постоји пешачки прелаз низбрдо 50 метара где и постоји лежећи полицајац. А ограда је дефинитивно постојала пре реконструкције. Вероватно може да се види како је то изгледало у Street view на Гугловим мапа.

Преко пута, колико се сећам, нема ничега због чега би деца прелазила улицу, нити сам икада видео да деца ту претрчавају или прелазе улицу. Човек би могао да помисли да неко хоће преко леба погачу.

Оно што је овде много занимљивије је та, а и друге, реконструкције. Знам да ћеш рећи да су људски животи на првом месту, али овде је пропуст, ако га има, на нивоу несавесног обављања посла. Мислим да је корупција веће зло.

maksa83 maksa83 11:32 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Преко пута, колико се сећам, нема ничега због чега би деца прелазила улицу

Ima onaj veliki Maxi prekoputa (manje bitno), a i autobuska stanica (više bitno).

Inače, meni je ludilo i ona "biciklistička staza" koja je nacrtana, što je besmisleno, nema nikakve garancije da će je vozači poštovati pošto nije odvojena ivičnjakom.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:25 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

mlatisa
Знам да те то дотиче, али треба бирати битке и начине њиховог решавања.

Адреса школе је Јове Илића 2. И улаз је из Јове Илића. Са те стране постоји и пешачки прелаз и ограда.

Оно што се дешава је да родитељи желе да оду по децу ако је могуће колима до учионице па се загуши саобраћај пред почетак и крај наставе у Булевару ослобођења. У Булевару на том месту никада није ни био пешачки прелаз. Постоји пешачки прелаз низбрдо 50 метара где и постоји лежећи полицајац. А ограда је дефинитивно постојала пре реконструкције. Вероватно може да се види како је то изгледало у Street view на Гугловим мапа.

Преко пута, колико се сећам, нема ничега због чега би деца прелазила улицу, нити сам икада видео да деца ту претрчавају или прелазе улицу. Човек би могао да помисли да неко хоће преко леба погачу.

Оно што је овде много занимљивије је та, а и друге, реконструкције. Знам да ћеш рећи да су људски животи на првом месту, али овде је пропуст, ако га има, на нивоу несавесног обављања посла. Мислим да је корупција веће зло.


Taj deo Bulevara oslobodjenja je Zona škole, pa ga u skladu sa navedenim članovima Zakona o bezbednosti saobraćaja i odredbama Pravilnika treba adekvatno označiti.
Inače, djaci pretrčavaju Bulevar oslobodjenja kod kapije škole kada dolaze na nastavu i odlaze sa nastave i kada tokom odmora idu u tržni centar da kupe užinu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:32 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Ima onaj veliki Maxi prekoputa (manje bitno),


Pa da, ali koji moj idu u Maxi, akda im je odmah tu Wine $ Steak Bar. U moj vreme, mi smo uljudno išli u Bife Central, a ne po nekakvim radnjama da pazarimo vinjake! Mada, dobro, ajde de, kriza je, nema se para, može da se razume!

a i autobuska stanica (više bitno).


Tamo gde bi Filip da izĆediše zebru, nema stanice koliko se meni čini.

A ima (bar je bilo) preko puta škole, i znak da deca pretrčavaju ulicu i oznaka za Školu (da l su je ponovo "upisali" na asfalt ne znam) - a pešački prelazi postoje jedan pedesetak-stotinjak metara nizbrdo od škole, i jedan baš na samoj stanici (onoj na strani ulice preko puta škole), malo uzbrdo od škole.

Ne znam da li je to i sada tako, ono što Earth pokazuje je valjda od pre nekog vremena. Ako je to i sada tako, onda je škola obeležena i prelazi postoje.

Neću da ulazimm u to š taje logičnije da prelaz bude proizvoljno negde, samo zato da deca ne bi morala da idu trotoarom kada izađu iz škole (jer kada dolaze u školu pa siđu na stanici, tu im je odmah i prelaz), u svakom slučaju to se ne radi tako što Filip krene da mrsomudi i nadripisari, postoji procedura po kojoj se određuju di su prelazi.

Osim ako si neka vlast - ali i za to postoji procedura (barem je biola, sada je valjda ukinuta i ta dosadna promena vlasti).
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:54 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Nego, kad smo kod upornih (koji ne jebu baš uvek), beše neko skoro komentarisao kako nema problema da se skloni od divljih svinja, samo uniđe u vodu, sa dodatkom - "pa imaju valjda one pametnija posla nego da plivaju za mnom 500 metara".

E pa izgleda da ove nisu imale pametnija posla - čak dapače, izgleda da su u potrazi za blogerom ovdašnjim, pa koliko god daleko da je odplivao ☻

Divlje svinje doplivale do Štranda i napale, potera u toku

Jutros oko šest sati primetio ih je radnik obezbeđenja Štranda, kada ga je jedna svinja pojurila, a on se spasao popevši se na binu, na glavnom platou,

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=09&dd=04&nav_category=16&nav_id=1300058
maksa83 maksa83 17:02 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Pa da, ali koji moj idu u Maxi, akda im je odmah tu Wine $ Steak Bar.

A, to je sjajno mesto. Pošto mi se pos'o pre pola godine preselio na 5 min. odande bukvalno, otišao ja tamo proletos eksperimentalno na ručak, da vidim šta tu, kako. A tamo - Goran Karić i neki neznani junak tog kalibra kome sin Karić pokazuje nešto na telefonu kako se svajpuje vidiš ovako-i-ovako-gore-i-eto. Utom im se pridružuje i treći drugar - Marko Mišković, koji konstatuje da nikad nije bio tu i kako nije loše mesto. Ja jeo neku pastu koja uopšte nije bila loša, ali sam odlučio da verovatno neću više tamo d'idem, ne ide da se taj fini svet meša sa ovakvim klošarima sač ez majself.

Tamo gde bi Filip da izĆediše zebru, nema stanice koliko se meni čini.

Ima, malo niže.

Kako god, nije da prekoputa "nema ništa gde bi deca išla" k'o što kaže mlatisa.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:25 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

ali sam odlučio da verovatno neću više tamo d'idem, ne ide da se taj fini svet meša sa ovakvim klošarima sač ez majself.


Ih, pa zar ti fićfirići da te izbace iz takta! Mada, dobro, pasta goji, tako da barem neka korist da nećeš više tamo

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 17:29 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Ima, malo niže.


Ne znam za tu niže, ali ima više - tamo di je (bio?) i pešački i ležeći.

Prvo ide oznaka za školu, pa onda malo iznad stanica i pešački (barem bilo nekad )





Jukie Jukie 22:12 04.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Ograda treba da bude ukrug oko škole, a gde će pešački prelaz da bude to treba odrediti po tome gde su do sada najveći broj dece udarila kola.
U Bori se pešački prelaz nalazi direktno u nastavku glavnih vrata prema velikoj ulici, ali da se do njega stigne moraš da se provučeš kroz ogradicu u obliku slova S, tako da mala deca ne mogu baš da istrče na drum.
krkar krkar 02:59 05.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Nego, kad smo kod upornih (koji ne jebu baš uvek), beše neko skoro komentarisao kako nema problema da se skloni od divljih svinja, samo uniđe u vodu, sa dodatkom - "pa imaju valjda one pametnija posla nego da plivaju za mnom 500 metara".


A lepo sam mu govorio!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 09:42 05.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

krkar
Nego, kad smo kod upornih (koji ne jebu baš uvek), beše neko skoro komentarisao kako nema problema da se skloni od divljih svinja, samo uniđe u vodu, sa dodatkom - "pa imaju valjda one pametnija posla nego da plivaju za mnom 500 metara".


A lepo sam mu govorio!


Jeste, i sada vidiš nema ga na blogu, skriva se, a svinje traže li traže

krkar krkar 09:16 08.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

Jeste, i sada vidiš nema ga na blogu, skriva se, a svinje traže li traže


Ni bicikla ne pomaže
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 09:36 08.09.2017

Re: Расипаш се Филипе

krkar
Jeste, i sada vidiš nema ga na blogu, skriva se, a svinje traže li traže


Ni bicikla ne pomaže


;>>>>>>

Samo Obelix!

anonymous anonymous 12:16 04.09.2017

Tužba ili krivična prijava...

Naravno, krivična prijava.

Jedan ili više potpisnika- potpuno nebitno.

Ništa nije dokazano, u postupku se dokazuje.

Izgleda bespredmetno, ako je ograda postavljena.

Iz činjeničnog opisa nema elemenata kd.


Korisne odredbe ZOBS-a

Član 163
Zona škole je deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole, i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Brzina kretanja vozila u zoni škole u naselju je ograničena do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7,00 do 21,00 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. U zoni škole nadležni organ za saobraćaj naložiće upravljaču puta primenu posebnih tehničkih sredstava za zaštitu bezbednosti dece. Upravljač puta dužan je da primeni posebna tehnička sredstva. Bliže propise vezane za utvrđivanje zone škole donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja na predlog ministra prosvete.

7. Tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja

Član 165
Tehničkim sredstvima za usporavanje saobraćaja učesnicima u saobraćaju se fizički ograničava brzina kretanja vozila, odnosno dodatno se upozoravaju da brzina kojom se kreću nije bezbedna. Tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja su fizičke prepreke, vibracione i šušteće trake. Tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja moraju biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom. Fizičke prepreke za usporavanje saobraćaja dozvoljeno je postavljati samo na opštinskim putevima u naselju. Izuzetno, fizičke prepreke za usporavanje saobraćaja mogu se postavljati na državnim putevima u zonama škola, vrtića i drugih objekata pored kojih je radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju dodatno ograničena dozvoljena brzina u naselju. Tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja postavljaju se prema projektu na koji saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja, odnosno organ lokalne samouprave nadležan za poslove saobraćaja. Ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise o vrsti, izgledu, tehničkim karakteristikama i načinu postavljanja tehničkih sredstava za usporavanje saobraćaja na putu i posebnih tehničkih sredstava za zaštitu bezbednosti dece.

11. Otklanjanje, odnosno sprečavanje nastanka opasnosti na putu

Član 294 Kada se u kontroli saobraćaja utvrdi postojanje neposredne opasnosti po učesnike u saobraćaju, nadležni organ unutrašnjih poslova narediće upravljaču puta da preduzme mere za otklanjanje neposredne opasnosti po učesnike u saobraćaju na putu, odmah po saznanju o postojanju takve opasnosti i o tome će obavestiti organ nadležan za nadzor nad stanjem puteva. Organ koji vrši nadzor nad stanjem puteva dužan je da se stara da se otklone nastale opasnosti na putu u skladu sa svojim nadležnostima. Upravljač puta, dužan je da bez odlaganja postupi po naredbi iz stava 1. ovog člana i preduzme mere za otklanjanje opasnosti, a ako nastalu opasnost nije moguće otkloniti u kratkom roku, da preduzme mere da se spreči nastajanje opasnosti po učesnike u saobraćaju. O preduzetim merama i izvršenim radnjama upravljač puta dužan je da izvesti organ koji je naredbu izdao.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:09 05.09.2017

Agencija je nenadležna!!!

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja mi je stigao odgovor od direktorke, gospodje Milošević, da Agencija "nema zakonske nadležnosti za kontrolu rada i eventualno sancionisanje Sekretarijata za saobraćaj"!!!
gedza.73 gedza.73 21:58 05.09.2017

Re: Agencija je nenadležna!!!

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja mi je stigao odgovor

Moj otac, posle gomile nekih udesa i sletanja, počne da zove od komiteta za saobraćaj (ako se tako zove) do ministarstva.
Čovek nedelju dana nije izlazio iz kuće.
Na samom početku sam mu rek'o da je lud i da džabe gubi vreme.

On se opremio olovkom i papirom.
-Dobar dan, ja sam TajiTaj, s kim razgovaram?
pa zapiše.
-Zovem u vezi...

i ništa. Ovi nisu nadležni, 'pozovite na ovaj broj', 'ne, nije to za nas, to je za ...'

prođe neko vreme kad obeležiše kritičnu tačku.
Dal' je to bilo na njegovu ini9cijativu i upornost ili njima došlo iz dupeta u glavu ko bi ga znao.
emsiemsi emsiemsi 07:52 06.09.2017

Re: Agencija je nenadležna!!!

gedza.73
Iz Agencije za bezbednost saobraćaja mi je stigao odgovor

Moj otac, posle gomile nekih udesa i sletanja, počne da zove od komiteta za saobraćaj (ako se tako zove) do ministarstva.
Čovek nedelju dana nije izlazio iz kuće.
Na samom početku sam mu rek'o da je lud i da džabe gubi vreme.

On se opremio olovkom i papirom.
-Dobar dan, ja sam TajiTaj, s kim razgovaram?
pa zapiše.
-Zovem u vezi...

i ništa. Ovi nisu nadležni, 'pozovite na ovaj broj', 'ne, nije to za nas, to je za ...'

prođe neko vreme kad obeležiše kritičnu tačku.
Dal' je to bilo na njegovu ini9cijativu i upornost ili njima došlo iz dupeta u glavu ko bi ga znao.

Имам и ја један пример !
Пошто доста шетам, не мрзи ме да фотографишем којешта.
Тако једном пошаљем фотографију на неки линк водовода и канализације. На фотографији је приказан недостајући део поклопца шахта ... цца. метар са пола метра ребрастог јаког лима.
За дивно чудо, добио сам одговор исти дан ... да ми се захваљују, да су већ отворили радни налог да се то среди итд...
Наравно, ни након више од годину дана нису то средили, нестао је и други део поклопца, па је онај отвор зјапио у дужини од цца 2 метра са пола метра ... срећа па није на самој улици, него цца 3 метра од пута итд... а није ни много дубоко када се погледа унутар шахта ... једва неких 5 до 6 метара.
Ма - јеботе !
gedza.73 gedza.73 19:35 06.09.2017

Re: Agencija je nenadležna!!!

па је онај отвор зјапио у дужини од цца 2 метра са пола метра ... срећа па није на самој улици, него цца 3 метра од пута итд... а није ни много дубоко када се погледа унутар шахта ... једва неких 5 до 6 метара.

možda planiraju neki gradi-ić na vodi?
tyson tyson 19:39 06.09.2017

6. септембар

Srećno sa tim preganjanjem, Filipe.

Узгред, да искористим прилику да пожелим честит рођендан краљу Петру II Карађорђевићу!


Filip Mladenović Filip Mladenović 22:14 06.09.2017

Re: 6. септембар

Meni je rodjendan 8. septembra.
Inače, ispostavilo se da sam u pravu kada sam tvrdio da će blog opstati...i
P.S. Ovo što ministar prosvete radi djacima, roditeljima, nastavnicima i učiteljicama osnovne škole "Svetozar Miletić" u Zemunu je još gori i bezobrazniji primer neodgovornosti i arogancije dobro plaćenih funkcionera.
tyson tyson 23:58 06.09.2017

Re: 6. септембар

Meni je rodjendan 8. septembra.

Neka je čestit rođendan i tebi, 8. septembra!


tasadebeli tasadebeli 08:16 07.09.2017

Re: 6. септембар

Filip Mladenović

Meni je rodjendan 8. septembra.



Сад ће неки одмах да кажу:

"Ха, Девица!!! Знао сам!!!"

Нека је срећан, Филипе, и да нам будеш вазда здрав и насмејан јер су то две најважније ствари у животу.


П.С. -
Inače, ispostavilo se da sam u pravu kada sam tvrdio da će blog opstati



Свака ти част што си био толико сигуран у то.

Ја нисам. Па сам ћутао по том питању.

Али сам нешто тако наслућивао (Саша Минијатуре може то да потврди из наших ПП.) јер се није први пут дизала таква прашина.

А вероватно није ни последњи пут. Та прашина. У очи.
emsiemsi emsiemsi 18:02 07.09.2017

Re: 6. септембар

tasadebeli
...

Али сам нешто тако наслућивао (Саша Минијатуре може то да потврди из наших ПП.) јер се није први пут дизала таква прашина.

...

Еее, да !
Па где је тај СашаМинијатура ?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana