Život

вид' Првића ..... гле пичића

Черевићан RSS / 07.09.2017. u 23:20

(дневникоми листајући….)

 

 

3 јули…. 7 пм .лука шибеник. насмејан домаћин куће уговорене за овогодишњи летњи одмор развио транспарент са имениманаспар да се брже препознамо. крај њега већ пристигли сапутницинам убродици, једна оку мамљива са синчићем насиси - sorry, h'es hungry ,насмејана ће . чисто пожелех у моменту да се оном другом,слободном ,самопослужим,настран (мис'им, да ние мужа нузњу , повишег) .укрцај обависмо и док си рек'о љуљ који таласи маестрала наметнуше vapuru маленом прва асоцијација ка Првићу острву у шибенском архипелагу одредишту нам би ми указ из наслова , посве могуће прижељкиван. утом ево и Првић Лука место боравиштанам претстојећег. ( записано стоји да је у 15. веку место постало одмаралиште за племиће, а касније су се ту доселили свештеници фрањевци и бенедиктинци). Искрцај, па уз степенице директно са мола смештај у комотном објекту. новом. С' простране терасе поглед маами залазак сунца тамо преко за Тијатом. Упознавање са фамилијом домаћина јер ту ће мо се и хранити. то вече meny : аперитив, па хоботница под пеком, мекана, сочна , те малвазија. Ту је и гитара и распеван домаћин. расположено окружење за столом одагна ми сваку сумњу о избору места за породични одмор. зрикавaца клапа...дојаја.- како се ови гасе ,кум ће ми шаљив и већ пристојно нацврцкан.месеца пола скрило се за врхове чемпреса.

……...

5 јули … јутром ко не жели кафу или жестину чим очи отвори нуди му се чаша здравља ( микс је то наранџе, лимуна,грејпа,јабуке и ђумбира. потом доручак ,филе срделице, папричице са инћунима, маслине са сиром, Уз то мирис флоре околне.малолије . ево већ други дан како са домаћином и његовом бродицом опловљавамо острвца Лупац и Каменицу те ненасељено острво Тијат на којему има муфлона о којима се брине ветринарска станица шибеник (забележено је да је ту на фото сафари долазио и Berni Eccleston ( Formula One Management) .усрдно нам указује места за роњаву, подводне пећине , скривене плаже .појашњава са које стране очекивати маестрал и југо а одакле буру кад решимо да даскаримо .имамо на располагању 5 кајака . толико и дасака. - мобилни су вам у домету мреже ако пригусти случајем,вели насмејан. додаје још – на Каменици буде често нудиста.странци углавном.

...........

6 јули… активан одмор почиње , планирају се активности. слутим постаће то нека зависност, неко упијање мира којим ће ти оточићи да нас мааме . прижељкујем да безброј пута кајацима извесламо та растојања,малко ојачамо телесну мускулатуру, науживамо се и нафоткамо подморја , усавршимо даску , а наравно и неодолимо понудама оку на нудистичком камењару.а и прикажемосе тамо ( ние да се нема шта).никако воајерски .но за те активности стомак не би празан смео бити ( али не и пренатрпан) стога шпагете са преливом од морских плодова и бело вино припомоћи могу, па се здадосмо храни пре испловљавања.

……...

12 јули … шибеник , тиха ноћ ,небо ведро, тврђава светог Миховила фестивал класичне музике Musica appassionata софистицирана и профињена намеће се као разумљив језик свима нам присутним посредством маестра Миленковић Стефана,тог штићеника Dorothi DeLay,који захваљујући дуготрајној сценској присутности лако се повезао са публиком понудивши нам узбудљиву изведбу како Тортинијеве Sonate у г молу ( знане као Ђаволски трилер) ,тако и Бетовенову Sonatu бр. 7 у е молу. ,те Legendu оп. 17 Х.Виениавског . Чајковскога Valse-Scherzo oп. 34 публика је стојећи дочекала наградивши угођај громогласним пљеском. клавирска пратња маестра пијанисте Рохана Де Силве публику није остављала равнодушном .

силазак потом успаваним улицама старог језгра града ка нашој бродици за Првић , у присету ми потрајаће. да баш не рикнемо од глади након музичке сконцентрацие потрудила се домаћица наша ,при повратку, те рижото са плодовима мора и вино росе чучнуше баш тамо ди и требају.

………

18 Јули ….8 је . сунце полако седа. Домаћину рођендан па предлаже да одемо преко на Зларин има коноба коју вреди посетити а битна је постала и по томе јер ју је у августу прошле године посетио фронтмен легендарног ирског бенда U2Bono Vox .Prslika јој име. власник је Тони ,близак род жене нашег домаћина- немаримо , ми хорски . Док vapur љуљушка домаћин наш указује да то где идемо је најбоље гастро место на целом Зларину, ако не и у шибенском акваторију. цревца нам већ полаго крчу. повећи астал у башти нас намештен чека ради интимније атмосфере, пригушили су светла и поставили свеће по столу. Упознавање .налива се домаћа ракија (за душу и тело).стижу плата пршута и плата сира за предјело те паштета од туне и паштета од маслине,па артичоке са бобом али и хладна салата од хоботнице . за астал нам прилазе две жене средњих година - родице Газдине ,вели наш домаћин. једна од њих седа наспрам мене преко стола.оку мамљиво попрсје јој ме привуче а она ће – уочила сам вас мећ нудистима на оточићу,неки дан. Сијена се зовем .претставих се, но би ми нелагодно јер ови око мене исто су били међ нудистима а ова гле баш мене уочи.по чему ли …. утом и орада са блитвом и кромпиром . Наравно и малвазија а ето и клапа (иза плота) крену спесмом .друштво све бучније, нова познаница ми непрестано наздравља у моменту табан јој испод стола међ мојим бутинама .кумуми гестајој непромиче ,науво ће ми- пази се ове делује ми ко хијена ( Сијена – хијена …..домишљато баш).утом ће она .- него мало бих се прошетала а и да попушим ,да ли сте расположени да ми правите друштво,обрати ми се. - наравно,биће ми задовољство узвратих па се извукосмо од стола . вече пријатно , густ маслињак са све зричцима се на конобу наслања и …..да не детаљишем... богме... попушиГа Она , потом ће - добро се држите,колико вам је година – ма године су небитне осим , ако нисте боца вина, присетих се прочитаног. - опа,луцидни сте веома ,узвраћа и додаје ,- неку врсту беневолентности осетих ево према Вама вечерас. -припишимо ипак то све случају и надасве опуштености,ја тек да не ћутим.месец сведок ,скрио се иза крошњи маслина.ђаволак 1.

……...

21 Јули…. За вечеру бродет од хоботнице, сипе и лигања. Ту је и боца плавца. кућна тераса, сумрак ,посматрам крајолик с чемпресима и смоквама, нешто мало лозе , подоста маслина . Море на дохват ,слутим таласе. домаћин ће - волим поезију, чујем и ти пишеш. - ту и тамо, узвраћам. - а, имамо ми у фамилији једну што се прославила ,Парун Весна. отац јој Анте је одавде. утом ми најезда сећања … упознао сам Весну давне 1972 г кад јој је уручена Змајева Награда у новом саду и гле ево након 45 г сам случајем затечен угођајем описаним у песмијој ...večernja zvijezda ... Nisko na nebu večernja zvijezda sja.Još žamor ljeta u dolini traje.Noć je, a mi idemo pustim krajem žar prolaznosti obasjava naš put.Kako je šutljivo more u daljini!
Beskrajnost njegova je samotna.…...љубитељ поезије пратио сам њен животни суноврат .присећам јој се пророчанског епиграма из 2000 г ….“Poezijo, skini nam se s kurca/nije vrijeme da se u snu bunca./Jeziku je otupio mač./Naš je život - politički trač!” у присету ми и мисао из знане јој песме ….Ti koja imaš nevinije ruke: za kršćanstvo presudno Trojstvo... za Pitagorin poučak Тrokut. Досетљиво. Домаћин ме изненађено посматра.- откуд ти све то,у чуду ће. Ветрић кроз лишће црногоричне флоре око куће таму маами која пак зрикавце буди.размишљам ,поезија јесте веза међу људима.

……...

25 јули … бура, ништа од изласка на море данас па посећујемо Знаменитост Првића- меморијални центар Фауст Вранчић јер ове године са обележава 400 г од смртиму .потом црква Св. Марије (Gospe od Milosti) из 1479 г а у крипти где је сахрањен натпис на камену тешко читљив .умро је у Млецима 1617 г а по својој жељи је сахрањен овде .вредно погледати.шетамо се обалом до Шепурине потом у коноби Bare лигње са жара са маслиновим уљем и домаћа блитва .мммммм. да и бело суво вино.присећа се наш домаћин како је статирао ту на тргу испред ове конобе 2012 г када је г Брешан Винко снимао филм Svećenikova djeca, једно од најбољих остварења хрватске кинематографије, кажу( о младом свештенику који долази у фиктивни градић на острву и започиње бушити кондоме како би се повећао наталитет на острву).- ко јуче да је било ,сетно ће, баш лети време. Намера да погледамо портрет Фаустов непознатог сликара из 1605 г није остварен обзиром да је објекат племените породице Draganića Vrančića био затворен .

бука од канадера у каналу према Водицама јер се наливају морем уз обалу Првића .гори растиње у брдима иза Шибеника .бура дим доноси до нас.онеспокојавајући утисак. 

.................

31 јули ….опраштамо се од Фаустовог отока ( друго име за Првић) идеалног места за одмор породичних људи нема возила, нема гужве , мир само такав. Vapur домаћинов нас љуљушка ка Шибенику. мамљив избор јахти на везу уз Променаду .посећујемо катедралу sv. Jakoba koja je na званичном списку светске баштине и упознајемо са делом Jurаja Dalmatinca Nikole di Đovani Fiorentina)завршеног 1536 г.с'ногу такорећи смазасмо по порцију њоки са 4 сира у успутном ресторанчићу .потом такси , јер ваздуплохов у Сплиту сам' што ние кресно моторе .. … ка Сурчину.опет трка са временом, а на одмору смо…...као.

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 23:59 07.09.2017

More,morski plodovi, ulice uske

Citam vasa slova pred san, i bejah zaista u mislima tamo, u mestu koje odlicno opisaste.
Черевићан Черевићан 00:12 08.09.2017

Re: More,morski plodovi, ulice uske

ХВАЛА на првојавки драга гђо jednarecfonmoi .ако Вам се укаже прилика свакако посетите Првић...ВРЕДИ !
nask nask 00:05 08.09.2017

Kako je šutljivo more u daljini!

Черевићан Черевићан 00:18 08.09.2017

Re: Kako je šutljivo more u daljini!

море...чудо.. ....феномен природе
када смо крај њег' никад нисмо сами
генетски запис, ваљда ,јебемлига,
из воде кренусмо, за вазда нас маами

г nask .. ХВАЛА на јутробдењској јавки.
sin_m sin_m 06:55 08.09.2017

оМору

Текст морски лег'о на тмурно јутро у овим забаченим брдима сам' тако. :)
Черевићан Черевићан 10:41 08.09.2017

Re: оМору

Брда се мааните
дођ'те у Равницу
смените смирност
- ај'те у лудницу



драги sin_m -у ,захвалан на дружењу !
emsiemsi emsiemsi 07:31 08.09.2017

М'да !

Прочитао сам у наслову блога 'пичић', укључио Цртл Ф и покушао да нађем пичић још негде у тексту - и нисам пронашао.
О чему се ради !?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:51 08.09.2017

Re: М'да !

to gos'n Čer navuče uspaljene muževe naslovom, i onda im održi čas umetnosti...

Черевићан Черевићан 10:20 08.09.2017

Re: М'да !

О чему се ради !?


да сте г emsiemsi, ХВАЛА на коментару, малко разгрнули у leksikon.thinking-garment.com , те потражили непознаницу сазнали би сте да је то ....Imenica muškog roda; šovinistički naziv za bezimenu poželjnu djevojku, često korišteno u množini kao indikator potencijalno povoljne situacije za zavođenje . рачунах искрено да Ту информацију искористим јер може намамити читаоца....

овако....
Черевићан Черевићан 10:29 08.09.2017

Re: М'да !

г Fuchs-е одвазда је знано
наслов треба да састав одаје
ал' понекад и оно на кварно
амбалажа.... садржај продаје


ХВАЛА да сте са нама.
emsiemsi emsiemsi 11:03 08.09.2017

Re: М'да !

Черевићан
О чему се ради !?


да сте г emsiemsi, ХВАЛА на коментару, малко разгрнули у leksikon.thinking-garment.com , те потражили непознаницу сазнали би сте да је то ....Imenica muškog roda; šovinistički naziv za bezimenu poželjnu djevojku, često korišteno u množini kao indikator potencijalno povoljne situacije za zavođenje . рачунах искрено да Ту информацију искористим јер може намамити читаоца....

овако....

Ма !
Да будем искрен, мени је пичић као бику црвена марама.
Шта да радим !
Черевићан Черевићан 11:33 08.09.2017

Re: М'да !

мени је пичић као бику црвена марама


нас двојица изгледа
(нисмо у дилеми
ко браћа рођена)
кадс' ка Њему стреми

г emsiemsi
emsiemsi emsiemsi 12:36 08.09.2017

Re: М'да !

Черевићан
мени је пичић као бику црвена марама


нас двојица изгледа
(нисмо у дилеми
ко браћа рођена)
кадс' ка Њему стреми

г emsiemsi

Нормално !
Не разумем зашто га жене толико муче стискајући (га).
Черевићан Черевићан 13:02 08.09.2017

Re: М'да !

зашто га жене толико муче стискајући (га).


- да ми памет ова
небих га стискала
била бих практична
чак .... јавно нудила


наслутих разговор две времешне госпође аконто разузданог живота данашње омладине, знан већ има томе ... ту скоро
kosta.babic kosta.babic 19:57 08.09.2017

Re: М'да ! emsi

Ма !
Да будем искрен, мени је пичић као бику црвена марама.
Шта да радим !

Emsi nisi prisutan na času.

него мало бих се прошетала а и да попушим ,да ли сте расположени да ми правите друштво,обрати ми се. - наравно,биће ми задовољство узвратих па се извукосмо од стола . вече пријатно , густ маслињак са све зричцима се на конобу наслања и …..да не детаљишем... богме... попушиГа Она , потом ће - добро се држите,колико вам је година – ма године су небитне осим , ако нисте боца вина.
Черевићан Черевићан 20:43 08.09.2017

око дежурно

то г babicсконцентрација при читању је битан фактор. мали повод при разнополном сусрету и ... конац дело краси... мис'им да се тако каже.

ХВАЛА на доброј вољи да се у блогодијалог упустисте.
muaddib92 muaddib92 21:19 08.09.2017

Re: Преедиван текст, уживао

да ми памет ова
небих га стискала

Има и вапај непознатог аутора:

Мила моја што ме тако гедиш?
Мени треба, а ти на њој седиш
Черевићан Черевићан 21:39 08.09.2017

Re: Преедиван текст, уживао

г muaddib-е волим наш народ,миоми,зарад луцидности посебно када је тема бокор чупавих длака специфично маамећег мириса ( и укуса ) лоциран на другополном хуманоидном телу међногама. диш боље локације.стога ни стихоклепи не могу да оману.

алал за Ваш .ХВАЛА.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:17 12.09.2017

Re: М'да !

Черевићан
leksikon.thinking-garment.com


Meni još uvek ne treba rečnik. Znam šta je pičić ... i rado ga se sećam.

Черевићан Черевићан 12:35 12.09.2017

Re: М'да !

pičić ... i rado ga se sećam.


драги г Stojković-у далеко било да и посумњам у поруку вашег коментара, но не знам зашто ал' промислом ми севну она народна ...Деди се снило што и Баби мило
49 41 49 41 14:43 08.09.2017

Test "Fizike" sa ili bez

navodnica.

Kad klip, udari u oprugu; D (precnika) veceg-manjeg od opruge, kakvo je ponasanje opruge?

Dokazite:
a)
-formulom
-opisom (filozofski)
-pesnicki

b)
otpor-ponasanje, udarne sile
-klipa
-opruge

c)
frekvenciju, duzinu vibracije
-opruge
Черевићан Черевићан 16:31 08.09.2017

куроклип

поштовани г 49 41 нелак тест постависте но устихован одговор на абц together
био би:

немиран до бола
(притом позамашан)
Он,својим учинком
веле....је издашан


ХВАЛА накоментару.
AlexDunja AlexDunja 19:10 08.09.2017

ovaj put

pretežno gastronomski izveštaj,
a nagoveštavali ste švalerski u naslovu, nije lepo:)
Черевићан Черевићан 20:50 08.09.2017

нелепо је

драга гђо AlexDunja и у праву сте, непоричем.но уочисте датумске прескоке прибелешки дневничких којих се и ја срамтим читајући их а камоли да их јавно постирем .требал' да их уочи свастиками па ето ми .. непланираних обавеза ... упс.ал' ово не ширите ,please.

драг сте ми коресподент. ХВАЛА.
49 41 49 41 21:21 08.09.2017

Re: ovaj put

AlexDunja
pretežno gastronomski izveštaj,
a nagoveštavali ste švalerski u naslovu, nije lepo:)


Gresite, g-djo Dunjo; ja volim recimo dunje.
Kad bejah vrlo mlad, sedeo sam na drvetu ispred kuce i "glodao" dunju.
Dunja, bese krupna, napupela; mirisna svakako.
Nisam mogao daje do(s)vrsavam, valjda zbog nejakosti, neiskustva or what ever.
Morao sam da je spustam na travu pod drvetom.

Kasnije me iskustvo u zivotu nauci...

To sto glodah sa sviju strane, bejahu Dunjci. Oni behoshe, krupni kruskastog oblika.
Prave dunje su sitnije, jabucastog oblika, mekse, mirisnije.

Kad si mlad, puno toga ne znas; dohvatis se onog sto ti se(o)pruza.

P.S.
Majka mi onako usput; vec odraslom nabaci.
Budalo jedna mlada-emotivna.
Jedna se otegla, druga se protegla.

Dunje, okruglaste, zaobljene, (u)dubljene.


Dunjci, naprceni, uzdignuti, ostriji.
Valjda, vetar doneo polen; sa drugog drveta ili pcela kracima - guzom "zasadile"-nasladile.

[IMG]http://i63.tinypic.com/5lx939.jpg[/IM

Jesen strize
https://youtu.be/l1G7g0lfJoY

mikele9 mikele9 12:54 11.09.2017

Re: ovaj put

pretežno gastronomski izveštaj,
a nagoveštavali ste švalerski u naslovu, nije lepo:)

Elegantno, majstorski, bravurozno, svojstveno samo G. Čeru!!!
Gastornomija i sex su neraskidivo vezani
Черевићан Черевићан 13:09 11.09.2017

Re: ovaj put

Gastornomija i sex su neraskidivo vezani


женско редом тимарено
наједено...... напијено
по мерилу мушкарчина
штета небудели појебено

упс ( малко сексистички звучи) г mikele ФАЛА на комприлогу.
tasadebeli tasadebeli 22:00 08.09.2017

Бодулска

Ја сам имао другара у крају у којем живим који није умео да каже Ћ.

Па сам га често чуо да каже:"Види је, види је! Пичич к'о колачич!"

Он никада није био на Првичу.

Гос'н Чер, је л' ово бедекер од ове године или је нешто из архиве?









П.С. - Све, све, и њоке и артичоке, ал' за ово бих се продао у бело робље... Када би ме неко хтео...





Черевићан Черевићан 23:34 08.09.2017

Re: Бодулска

је л' ово бедекер од ове године или је нешто из архиве?


драги г tasоdebeli присети су ово од пре пар недеља а укус конзумиране хране и пића још слутим на непцу ....избор клапе чучно ди треба ... ХВАЛА на дружењу .
tasadebeli tasadebeli 07:18 09.09.2017

Re: Бодулска

Черевићан
је л' ово бедекер од ове године или је нешто из архиве?


драги г tasоdebeli присети су ово од пре пар недеља а укус конзумиране хране и пића још слутим на непцу ....избор клапе чучно ди треба ... ХВАЛА на дружењу .






Значи, најсвежије...

Пардонирам се што Вас то питам али су дискурси о Јадрану на Блогу (а вероватно и код великог броја грађана Србије) данас углавном у виду носталгичних присета. При чему је укус хране одавно ишчилео... О женама са Јадрана и да не причамо.

Мени су, право да Вам кажем гос'н Чер, грађанке дубровачке републике у оном обиму из њених најбољих дана са све Пељешцем, Корчулом и посебно Мљетом, одувек некако срцу најближе биле. Мада морам признати да нисам ни овај Ваш задарско-шибенско-макарски потез занемаривао са све липим градом Сплитом у њем. *


_______________________________________________________________________

* - Гркиње су ми у ових последњих четврт века колико их гледам некако, у просеку, па превише левантски тип са својом "темељитошћу", да не будем вулгаран и невОспитан.

Но, опет...

Стара истина, барем за нас два не знам за остале, вреди одавно да нам не смета баш свака длака. (Сем када се нађе у супи.)

Причамо о уметничким делима, зар не? Нисам промашио тему?



Черевићан Черевићан 11:00 09.09.2017

Re: Бодулска

уочавам г tasоdebeli веомами сличан избор музике коју готивите, а и поимање женскиња као незаобилазних сретности које нас мушке задесише уживоту . несумњам било би тема за дивана .....при сусрету.


него, заборавих реаговати на претходни Ваш коментар
другара ...... који није умео да каже Ћ


ево повода да поменем +рођака који се такође злопатио при изговору африкатних сугласника ћ,ч. упамћен је по школском саставу на тему где лепо проведосте, Децо кад написа...био сам код фамилије у Ћеревичу и видео квоћку како води пиличе.

tasadebeli tasadebeli 07:47 10.09.2017

Re: Бодулска

Черевићан

него, заборавих реаговати на претходни Ваш коментар

другара ...... који није умео да каже Ћ



А замислите, гос'н Че, тај мој поменути другар ( "пичич к'о колачич" ) је унук некадашњег краљевог министра просвете и унутрашњих дела Светозара Прибићевића! (Име дедино!)

Па кад крене да се представља људима около именом и презименом (нарочито девојкама на Ади током лета тих давних осамдесетих), ја сам се сваки пут церекао као луд упропашћујући му наступ и први утисак који жели да остави.

После смо му због страсти према пецању наденули надимак у крају, па је постао Света Рибица.

Али тек тако је избегавао да се представља девојкама на Ади, па се он, шта је друго јадан могао, ипак држао увек имена и презимена колико год и то урнебесно било.

Мој отац је такође муку мучио с тим (ч, ћ џ, ђ све било у изговору = један глас, нешто између сва та четири.

Док је писао, ја сам од малих ногу научио на своју дужностда му одговарам на питање:

"Је л' чаша или чурка?"

Често сам му и пре него би он питао, уручивао то упутство за употребу наших писама, ћирилице и латинице.

Ни мој таст није ништа бољи: "Џоко, Џоко (комшија Ђока), ала ти је ижџикљало ово цвече!"

Сва тројица роџени Београџани.

(Не знам да ли је та географија ту умешала своје прсте, али само да приметим.)

Није ни чудо, гос'н Че. Још је Ранко Бугарски потврдио у својим лингвистичким радовима оно што су и многи други пре њега уочавали, да су те африкате (сливени гласови) једна од највећих потешкоћа у усвајању српског језика као матерњег или учењу срспког језика као страног језика.

Шта ћете, неко се роди са "тврдим ушима" што би рекли.

Али, боље и то него тврдо срце. Мним ја.

Важније је да срце у животу буде велико.


nsarski nsarski 08:15 10.09.2017

Re: Бодулска

Па кад крене да се представља људима около именом и презименом (нарочито девојкама на Ади током лета тих давних осамдесетих)

I taj tvoj drugar je zamišljao da će svojim imenom impresionirati devojke?! Bolje je bilo da se predstavljao kao levo krilo, ili rok muzičar (moderno u to vreme).

No, ne zaboravimo takođe i današnje jezičke kreativce. Evo ga Vlado Đukanović i njegov uradak na engleskom:




tasadebeli tasadebeli 08:32 10.09.2017

Re: Бодулска

nsarski




Must it have going... Што би рекла на трећој години Филолошког једна која је хтела да постане професорка енглеског језика, али јој на сву срећу нису дали. (У време када се Света Рибица представљао на Ади девојкама пуним именом и презименом.)


Изгледа да је та што није добила диплому почела да држи приватне часове енглеског језика.


"It behaviour need to change" ?


Сунце му жарко!

Two bad, Milosh dead!

Don t lay devil! (Да не кажем: Не лези, враже!

Тавариш Џо!
Черевићан Черевићан 10:18 10.09.2017

говори српски да те Сви разуму

уочио сам поменутог Господина на тевеју, има га како телесно тако и у ораторској активности но не пратим му uradke редовно па ми промакоше језички (му) каламбури у труду да се додвори некоме.ма, дивани на нашки ( на шта указује насловми) кад већ н'умеш наЊином, мојми резон одвајкада би'...
него .. да'с уозбиљим. кћер нам проф енглеског па ми у Поводу ( још кадгод) указа да последњих деценија предавачи страних језика доста полемишу о томе да ли би у настави страних језика требало ,или не, користити матерњи језик и превођење.најчешћа опасност од превођења наступа и када ђаци почну да говоре страни језик погрешно копирајући структуре матерњег језика. тако добијамо enjoy in something, you’re in right, по гледу на уживати у нечему и у праву си. на исти начин, неко коме је матерњи језик енглески, а учи српски, рећи ће имали смо лепо време we had a nice time.уз много превођења, циљни језик чинимо мање блиским a ученик када говори страни језик неће се осећати природно - стално ће се осећати несигурним а професор неће моћи да спречи његово потпомагање матерњим језиком да би се изразио.
но о овом би се баш,баш , могло распредати....имам утисак да у сличне замке упаде и Господин који мотивисаше г nsarskog на коментар а нас на коресподенцију, на чему сам (г Професору) захвалан.
nsarski nsarski 10:43 10.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Ah, gos'n Čer, čitajući ovaj tekst prisetih se mojih letovanja u tom delu Jadrana. Kao gimnazijalac sam tamo odlazio svakog leta na po tri meseca (imali smo kuću u Tribunju - sada je to mondensko mesto) i danima se hranio svim plodovima mora, pa čak naučio ida ih pripremam. Zapravo, sa malo izuzetaka, ja mislim da se sve što boravi u moru može jesti bez kuvanja, ali da ne zanovetam.
Davno je to bilo. U svakom slučaju, ovog leta sam bio u Crnoj Gori i tamo spremao ribe, školjke, mekušce, itd. Kao prilog gornjim kulinarskim slastima, evo ga jedan jutarnji ulov od pre par dana:


Dva pica, tri fratra i jedna salpa. Malo u brašno i na ulje - ništa više nije potrebno da čovek sasvim uživa. Osim čaše dobrog vina, naravno.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:53 10.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Заведени природним лепотама Првића, храном и осталим, скоро смо пропустили помен Фауста Вранчића, језуите, проналазача и лингвисте, који је наш српски језик, под називом далматински, сматрао најлепшим од свих језика.

Он је саставио и речник пет најугледнијих европских језика (латинског, италијанског, немачког, "далматинског" и мађарског).

nsarski nsarski 15:11 10.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

скоро смо пропустили помен Фауста Вранчића

On je među prvim ljudima koji je skočio sa padobranom (za to vreme nečuvenim izumom) sa jednog zvonika u Veneciji. Tada mu je bilo preko 60 godina.
Черевићан Черевићан 16:59 10.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

скоро смо пропустили помен Фауста Вранчића


ХВАЛА на јавки гђо principessa_etrusca наравно да указах Вама читаоцима на многа достигнућа Фаустова (селектованим именом му ...25 јули ... плавкаста слова - линк)...
Черевићан Черевићан 17:07 10.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Malo u brašno i na ulje - ništa više nije potrebno da čovek sasvim uživa. Osim čaše dobrog vina, naravno.


све набројано од Ваше стране и наравно адекватно окружење које мотивише ... шта'ш више. куми има кућу крај Прчња и маами ме тамо,а ја никако да ускладим се свременом слободним.но кад Ваш улов погледах ... ја (рано)ронилац....ћу се организујем утом правцу, г. nsarski

imali smo kuću u Tribunju


(дневник 30 јули т.г. ….)
преководни излет у Трибуњ.острвски локалите старих кућа оку угодан. улаз на Оток -досетљив споменик највреднијем помагачу људима овог краја – товару ..домаћин наш првићки указује да се насеље на отоку по први пута спомиње 1463. г. под називом  Трибохуњ, . Име Требуњ или Требић (настаје од имена бога сунца у поганских Хрвата). кратка посета утврди Јурјевград из 1289 г. Огладнели у коноби Tić проверисмо маштовитост менија аутохтонуе далматинскуе кухиње.
- Najljepse mjesto na svjetu, odmor za dusu i tjelo, mjesto sa divnim plazama,cjeli Tribunj je mjesto iz bajke, …. прибележих дословце сентенцу из бучног друштва крај стола до нашег.

љуљнули се потом бродицом до Пировца (Злосела) не би ли посетили значајне локалитете те уприличили посету  неоренесансној палати племићке породице Драганић-Вранчић (16. век) као и Narodnu knjižnicu i čitaonicu да погледамо  поклон поменуте племићке породице која броји 339 књига врло старих наслова штампаних од почетка 16. века до почетка 20. но од планираног не би ништа - недеља па не раде.

Касније, крај отока Логорун (преко од Трибуња ) и дашчарисмо накратко,југо дуно баш кад треба….



principessa_etrusca principessa_etrusca 18:17 11.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

nsarski
скоро смо пропустили помен Фауста Вранчића

On je među prvim ljudima koji je skočio sa padobranom (za to vreme nečuvenim izumom) sa jednog zvonika u Veneciji. Tada mu je bilo preko 60 godina.

Баш занимљиво. У Венецији нема много звоника и углавном су без згодног простора за доскок. Кампанила Св. Марка је највиши, увелико је постојала у Вранчићево време и смештена је у ћошку великог трга, па је вероватно баш она изабрана за ту падобранску демонстрацију.

Мени је међутим занимљиво да Вранчића србисти углавном прећуткују иако је саставио речник језика који говоримо.
Черевићан Черевићан 19:54 11.09.2017

Фауста скок

указала нам летос гђа Ивана Скочић управница Mеморијалног центра Фауст Вранчић у Првић Луци како ..... Faust Vrančić ideju za svoj padobran preuzima od Leonarda da Vincija. Razvija i prilagođava njegov nacrt s kojim se vjerojatno susreo za vrijeme svog boravka u Rimu. Na principu Leonardovog padobrana, Faust konstruira svoj: tijelo padobranca vezano je za padobran četvrtastog oblika. Da Vinci svoje crteže i zapise piše u Atlantskom kodeksu i za života ih nije tiskao, za razliku od Fausta Vrančića koji je svojih 56 nacrta objedinio u knjizi Machinae Novae, koja ove godine obilježava 400. godinu tiska, što je i Unesco uvrstio među svoje značajne obljetnice. Tajnik londonskog kraljevskog društva, John Willkins, opisao je Faustov skok: Kao 65-godišnjak, teško bolestan i nedugo prije smrti - s takvim padobranom izveo je prvi uspješni skok (ovisno o izvoru) sa zvonika bazilike sv. Marka u Veneciji ili s 86 metara visokog zvonika katedrale svetoga Martina u Bratislavi ,dok o Leonardovom skakanju padobranom povjesničari još nagađaju.
tasadebeli tasadebeli 19:55 11.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

principessa_etrusca

Мени је међутим занимљиво да Вранчића србисти углавном прећуткују иако је саставио речник језика који говоримо.



Не прећуткују, помиње се у оквиру изучавања историје српског књижевног језика. Као и Бартол Кашић, Јаков Микаља, Иван Белостенец, Јоаким Стули, Хабделић, Дела Бела, Јурај Далматинац, Ритер Витезовић,... Барем што се лексикографа тиче. Чак се помиње и Ускуфијев речник...

Пишу се и студентски радови на те теме...

А помињу се и Петар Хекторовић, Марулић, Мауро Орбин, Зоранић, Гундулић, Држић,...

Исто као и Аврам Мразовић, Захарија Орфелин, Рајић, Стефановић Венцловић,...

Није Вук Караџић изникао баш ни из чега... Како Срби воле да верују као Радован Трећи: Дошао човек са села у град, па се обогатио. (Српски сан вс. амерички сан. Или можда и није вс. ? Види под Б. Тирнанић: Срби као најамериканскији народ Балкана)





Односно, Принцезо, за све сам њих ја чуо у оквиру историје и развоја српског (српскохрватског) књижевног језика на факултету. Нико их није прескакао. Тако је барем било када сам ја студирао, а верујем да је и данас тако када се учи историја српског књижевног језика на Филолошком факултету.

У средњошколским (и основношколским) програмима српског језика све то је дато у минималном обиму, информативно и не за све поменуте. (Сасвим разумљиво јер је то баш уско стручна тематика.)

И чињеница је, Принцезо, да то и није тема која интересује широке народне масе па зато ниси била у прилици да чујеш чешће сва ова имена која сам ти набрајао.

Као што је и чињеница да у овом нашем данашњем времену постоји много политикантских манипулација и покушаја присвајања појединих имена и дела значајних за националну/националне културе Срба и Хрвата, па се озбиљни људи вероватно устежу да у медијима који су у стању све да обесмисле помињу овакве ствари.

А чињеница је да многи од горе набројаних припадају, по ономе што су нам оставили по питању језика, и хрватској и српској култури.

Треба ли да се одрекнемо и дубровачке поезије на штокавском дијалекту из 14, 15, 16,... века само зато што данас није политички коректно и морално-политички подобно рећи да су у то доба у Дубровнику у великом броју живели Срби католици и да је Ватикан успео преко својих усташа у 20. веку не само ту територију Дубровника, него и читаву данашњу Хрватску да учини својом католичком територијом очишћеном од шизме по принципу: или си Хрват (читај, католик) или си мртав или си протеран? (Срби су данас у хрватској малобројна национална мањина, зар не? А почетком 20. века један Србин је председавао хрватским Сабором...)





Е, вероватно баш због тих многобројних политикантских манипулација данас чак и у Београду и Србији, не само у Хрватској, са нечим што је равноправно припадајући део и српске и хрватске културе, људи који се тиме баве буду врло опрезни у јавним наступима код нас.

Па си ти стекла утисак да србисти не помињу Вранчића (и остале можда које сам ти набрајао). Али то не значи да не знају за њих или да не мисле о томе. И то ти је можда објашњење зашто си то приметила и употребила праву реч - прећуткују. Барем у медијима.






Али 'ајде да не покваримо овај дивни гос'н Чеов пост о путовањима, мору, храни (и женама, јер то је вечита тема ) шикљајућим (а)националним пубертетским хормонима полазника кумровачке политичке школе који ће се одмах осетити позваним да изрелативизују ово што сам написао, а који у последњих четврт века напросто бујају на свим странама са својим црвеним пионирским марамама.


Држаћемо се овде теме са обавезним клиповима на крају...

Ово ти је једна од тзв. бугарштица (од бугарити - тужно певати, најприближније), епских песама дугог стиха (ми навикли на десетерац у школи); претпоставља се да су то биле песме племства наспрам гусларских, десетерачких. Нема их много сачуваних, око 70.

Најпознатија од свих (ЛИНК):



МАРКО КРАЉЕВИЋ И БРАТ МУ АНДРИЈАШ


Два ми ста сиромаха дуго вриме друговала,

Липо ти ста друговала и липо се драговала,

Липо плинке дилила и липо се раздиљала,

И раздилив се, опет сазивала.

Већ ми нигда заробише три јуначке добре коње,

Два сиромаха.


Тере ста два коњица много липо раздилила,

О третјега не могоше јунаци се погодити,

Негли су се разгнивала и много се сапсовала.

Оно то ми не биху, дружино, два сиромаха,

Да једно ми бише витез Марко Краљевићу,

Витез Марко Краљевићу и брајен му Андријашу,

Млади витези.


Туј си Марко потрже свитлу сабљу позлаћену

и удари Андријаша брајена у срдашце.

Он ми рањен приону за његову десну руку,

тере кнезу Марку потихора бесиђаше:

“Једа ми те могу, мили брате, умолити,

Немој то ми вадити сабљице из срдашца,

мили брајене,


док ти не наручам до дви и до три бесидице.

Када дођеш, кнеже Марко, к нашој мајци јуначкој,

нимој то јој, ја те молим, крива дила учинити,

и мој дил ћеш подати, кнеже Марко, нашој мајци,

зашто си га нигда веће од мене не дочека.

Ако ли те буде мила мајка упрашати,

витеже Марко:


“Што ми ти је, синко, сабљица сва крвава?”

немој то јој, мили брате, истину казовати,

ни нају мајку никако зловољити,

да реци то овако нашој мајци јуначкој:

“Сусрете ме, мила мајко, један тихи јеленчац,

који ми се не хти са друмка уклонити,

јуначка мајко,


ни он мени, мила мајко, ни ја њему,

и туј ставши потргох моју сабљу јуначку,

и ударих тихога јеленка у срдашце.

И када ја погледа' онога тиха јеленка,

гди се хтише на друмку с душицом раздилити,

тихога јеленка,


и да би ми на поврате, не бих ти га загубио”.

И када те јошће буде наја мајка упрашати:

“Да гди ти је, кнеже Марко, твој брајен Андријашу?”

Не реци ми нашој мајци истине поништоре:

- Остао је, рече, јунак, мила мајко, у тујој земљи,

из које се не може од милиња одилити,

Андријашу;


онде ми је обљубио једну гиздаву девојку.

И откле је јунак туј девојку обљубио,

никад веће није пошал са мноме војевати,

и са мноме није веће ни плинка раздилио:

она т’ му је дала много боља непознана

и онога винца, јунаку, од забитја,

гиздава девојка,


ли ускори му се хоћеш, мила мајко, надијати.

А кад на те нападу гусари у црној гори,

немој то се прид њими, мили брате, припаднути,

да из гласа прокликни брајена Андрејаша,

буд’ да ме ћеш заман, брате, при потреби кликовати.

Када ми те зачују моје име кликујући,

клети гусари,


тај час ће се од тебе јунаци разбигнути,

како су се ваздакрат разбиговали

када су те зачули моје име кликовати.

А нека да те види твоја љубима дружина,

који ме си твога брата без кривине загубио!”

Весел буди, господару, и весела ти дружина, наш господару!

Ова писан да буде твој милости на поштење!



Порекло: Забележио хварски хуманиста Петар Хекторовић 1555/56. од рибара са Хвара Паскоја Дебеље и објавио у делу: Ribanje i ribarsko prigovaranje, Venecija 1568.

Извор: Народне пјесме из старијих, највише приморских записа, сабрао и на свјет издао Валтазар Богишић, бр. 7, Београд 1878.














П.С. - Убеђен сам да је и гос'н Че током протеклог лета такође ишао у рибање и рибарски приговарао...
Черевићан Черевићан 20:55 11.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

поштовани г tasodebeli уистину сам захвалан на Вашем стрпљењу да нам педагошки понудите ширу лепезу информација прозвани сентенцом у којој се помиње...да Вранчића србисти углавном прећуткују. АЛАЛ и БРАВО.одмоћи никоме неће!
Черевићан Черевићан 21:29 11.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Убеђен сам да је и гос'н Че током протеклог лета такође ишао у рибање


нажалост нисам обзиром да смо били подводни самоловци и строго према списку Домаћина, те уз његову несебичну помоћ ,растерећивали бројчаност подводне фауне около острва Тијата

и рибарски приговарао...


ни ТО задовољство неимасмо обзиром да нам је Домаћин, јес пореклом са Првића, али деценије живи по Европи, проредио лични фонд острвског вокабулара и наречја,тако да су нам дијалози почесто попримали минестроне форму ( српскохр.енгл.нем.)
tasadebeli tasadebeli 21:52 11.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Черевићан

педагошки понудите



Пардонирам, гос'н Че, понела ме емоција.

Ал' што кажете, никоме одмоћи неће ако и јесте вишак.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:11 12.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Черевићан
скоро смо пропустили помен Фауста Вранчића


ХВАЛА на јавки гђо principessa_etrusca наравно да указах Вама читаоцима на многа достигнућа Фаустова (селектованим именом му ...25 јули ... плавкаста слова - линк)...

Гос'н Чер, указали сте Ви на Вранчића и линк поставили, али ја мислим на његово прећуткивање као некога значајног за нашу (српску) језичку традицију.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:47 12.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Односно, Принцезо, за све сам њих ја чуо у оквиру историје и развоја српског (српскохрватског) књижевног језика на факултету. Нико их није прескакао. Тако је барем било када сам ја студирао, а верујем да је и данас тако када се учи историја српског књижевног језика на Филолошком факултету.

У средњошколским (и основношколским) програмима српског језика све то је дато у минималном обиму, информативно и не за све поменуте. (Сасвим разумљиво јер је то баш уско стручна тематика.)

И чињеница је, Принцезо, да то и није тема која интересује широке народне масе па зато ниси била у прилици да чујеш чешће сва ова имена која сам ти набрајао.

Драги Тасо, хвала теби на исцрпном одговору.

Оно што сам написала не односи се на дубровачку књижевност - широј јавности је углавном познато да је, упрошћено, баштине и Срби и Хрвати, и за њу се не може рећи да је код нас прећутана. Мислила сам на Далматинце (Марка Марулића, Фауста Вранчића, Хекторовића итд).

Нисам ни сумањала да си у току студија чуо за све које си побројао, а разумем и да не може све да уђе у школске програме основних и средњих школа. (Питање је и колико је у школским програмима рецимо Његоша, највећег песника српског језика, у којима би он требало да има место какво има Гете у немачким, или Шекспир у енглеским.)

Вранчић је у 16. веку писао да су "далматински, хрватски, српски или босански" један језик са различитим називима. Он је користио географску одредницу "далматински", али је очигледно да његов речник можемо сматрати речником српског језика и делом српске језичке традиције. Ја не видим да је то случај у било ком ширем смислу.
Atomski mrav Atomski mrav 13:13 12.09.2017

Re: Бодулска

Two bad, Milosh dead!


Vajzli spiking Jugovića madr...
nsarski nsarski 13:35 12.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Мислила сам на Далматинце (Марка Марулића, Фауста Вранчића, Хекторовића итд).

Zanimljivo da se u blizini moje kuće nalaze ulice Hektorovićeva (na Crvenom Krstu) i Marulićeva (baš blizu). Ulica Fausta Vrančića, koliko znam, ne postoji u Beogradu.

Takođe, svetac zaštitnik grada Dubrovnika je Sv. Vlaho, iz Jermenske tradicije.
Черевићан Черевићан 19:18 12.09.2017

рибања прича, удве речи

рокну Марко Андријаша
а на морској љуљки-ветру
(у питању секс бејаше)
испричао Паскоја је Петру


но да ли би тако баш….
(Deretić, 1995) каже: „Марко Краљевић је најсложенија и најпротивуречнија личност читаве наше народне поезије, с најширим дијапазоном свог моралног лика. Зато су се на њ' могли лепити тако различити мотиви, зато се он појављује у улогама које су и у моралном погледу и по свом историјском карактеру толико удаљене, понекад скоро непомирљиве.“
Черевићан Черевићан 19:26 12.09.2017

non quis, sed quid

Two bad, Milosh dead!.......Vajzli spiking Jugovića madr…


ХВАЛА .допадљиво је, г Atomski mrav
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:19 13.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

Takođe, svetac zaštitnik grada Dubrovnika je Sv. Vlaho, iz Jermenske tradicije.

Јерменске и грчке из Кападокије.
Само име Влахо, са В, изведено је из грчке верзије имена (док је латинска са Б, као и изведена имена у западним језицима).
Први становници Дубровника су били Грци, који су ту дошли из земљотресом разрушеног Цавтата и настанили се тамо где је данас Катедрала, Од пуча, Гундулићева пољана, Рупе итд. То је вероватно било век или мање након земаљског живота Св. Влаха. А када су осамдесетих копали испод Катедрале, нашли су остатке прве цркве из 7. века и две касније (данашња је из 12-ог), а најстарија или најстарије су имале олтар на истоку, по грчкој традицији.
Словени су живели у дубрави, где је данас Пријеко, а два насеља је раздвајала вода, где је данас Страдун.
Черевићан Черевићан 09:59 13.09.2017

Re: говори српски да те Сви разуму

након земаљског живота Св. Влаха.


преписано ...
Preživjeli (nakon napada Avara i Slavena), a prestrašeni stanovnici početkom 6. stoljeća potresom porušenog slavnoga grada Epidauruma, prebjegli su na pustu hrid Laus, Raus, Rausium, Rhagusium, da tu nastave živjeti i raditi. Trebalo je puno odvažnosti, samopouzdanja i snage tu stati i ostati, jer su životni uvjeti bili krajnje nepovoljni s jedne strane brdo, šuma (dubrava), a s druge široko i uzburkano more. Puni samopouzdanja oni su se dali na posao i uskoro strvorili podnošljive uvjete za život. Uskoro se i na kopnu (prijeko) stvorila i malena slavenska zajednica i one su se uskoro zasipanjem morskog rukavca spojile i ojačale. Odmah nakon što je novo naselje - prvotna communitas - počelo živjeti i razvijati se, pohlepni susjedi na nju su zavidno gledali kao na svog opasnog takmaca i htjeli su je svakako prisvojiti. Mlečani su se, prema legendi, na putu za Levant 972. godine ukotvili u Gružu i pod Lokrumom s izlikom opskrbe hranom, a s pravom namjerom zauzeti Grad. Pomoć je pak stigla otkuda se nisu nadali, s neba.

Sveti Vlaho, prema legendi, javio se plebanu Stojku, dok je ovaj noću molio u crkvi Svetoga Stjepana i naložio mu da obavijesti Senat o namjeri Mlečana i da se pripreme za obranu. Nakon što je namjera Mlečana bila osujećena, Dubrovčani su izabrali Svetoga Vlaha svojim glavnim zaštitnikom (prije su to bili Sv. Srđ - zato i brdo Srđ i Bak).
49 41 49 41 00:22 09.09.2017

Samo za njega

https://youtu.be/l1G7g0lfJoY

iz dobrog secanja.

Bogami i za nju, kad me izvuce iz Novogodisnje guzve iz; a, sred Soluna.
Ista tada bese, iako bese; s kracom kosom'
U jednoj ruci mikrofon, "zakacila" me za njen struk; da mogla da "baletanise" izmedju stolova.

Boze me sacuvaj, sta mi uradi kad me "barnu" u srce i pokret te noci.
O. tom p...cu; prodornog glasa - izlisno je...
Kad je sad pogledah, koju godinu unazad na youtou; rekoh u bi - svaka ti cast p...cu na izgledi.

https://youtu.be/Ka89ORFu_Tc

Черевићан Черевићан 11:05 09.09.2017

Re: Samo za njega

драго ми је г 49 41 ако Вам освежих присете.наравно и Vicky и Ђока ди треба ...баш сели. ФАЛА.
49 41 49 41 13:38 09.09.2017

Prisetom hodajuci

Sremica, sremac.

Hodasmo nas dvoje Ruzveltovom; objasnjavase mi kako se zabavljala s nekim kosarkasem.
A, povisoka ona bese.
Nije me bas "nesto" timario. Povremeno i jedva.
Nisi znao da kosarkasi to ne mogu da rade?
Kako cu pa znati sremice, zar ne vidis da tek u zivot zagazih.

Sremac, uvek ozbiljan, plavih ociju, baritonskog glasa prof. na dva faxa.
Sretosmo se mnogo godina kasnije na Kopaoniku. Mislim da mogu da pratim svasta, a ne upratih da je EP u skijanju bas tu. Samo krevetac da mi je naci, ne mogu spavati na snegu.

Otvori mi sobu male krasne brvnare; ova fracuskinja prva odlazi, al' tek za 3 dana.
Soba mirisljava na borova brvna, na radijatoru se suse tangice, ona se verovatno strovaljuje niz s nezne staze.

Vidis li ti ovo na radijatoru, pa ja neznam kakav ona ima pi...ic kad joj stane u ove gacice.

Ona ozbiljnost na predavanju, vezbama, ispitima; od mog profesora?!?
Черевићан Черевићан 16:16 09.09.2017

жваки налик

може танга мала, јадна,
поголемо да прикрије
поуздано знам и ово:
- а тек пичић, маколкије


г. 49 41
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:20 10.09.2017

Re: жваки налик

танга


Sto bi rekle one tetke u filmu Mama mia - jel ovo nosi ili flosira zube? (Does she wear it or floss with it)
Черевићан Черевићан 16:41 10.09.2017

Re: жваки налик

ха,ха , унцут сте Ви г apacherosepeacock него уистину ето идеје онима који имају ретко зубало . танге за флосирање га ... убиле се. ХВАЛА на јавки.
amika amika 18:03 09.09.2017

Вођење дневика

3 јули… и даље...


Честитам госпо`н Чер на самодисциплини коју тражи вођење дневника. Натерати себе да сабереш дан, два, три, уопште није лако јер треба да формулишеш оно што ни тебии још није јасно.
Черевићан Черевићан 19:43 09.09.2017

Re: Вођење дневика

Натерати себе да сабереш дан, два, три, уопште није лако


инфицираном породично по питању евидентирања личних дневних догађања та самодисциплина ( како мудро указасте) спада у нешто неосетно ако се разради систем и успеју одвојити битни од оних других догађања .мени то деценијама успева ...

ХВАЛА да ми блогоприлог уочисте ( и овог пута) г amika
49 41 49 41 12:43 10.09.2017

Odoh danas, u "crkvu" - tako se valja

na svetu nedelju.

Necu,ићe ...пићe... пичићe; sam, rodih se tako i "otici" cu tako.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/sveta-gora-srpski-amazon-najstarija-evropska-pustinja-ovog-vikenda-otkrijte-skrivene/9wjd2ly
Черевићан Черевићан 16:37 10.09.2017

Re: Odoh danas, u "crkvu" - tako se valja

ма не треба маћи нигде из Србије да би се уживало у лепотама природним те делима руку претходних генерација.него... није лоше видети ни туђег .. г 49 41

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana