Hobi| Istorija| Muzika| Reč i slika

Ešer i ja

docsumann RSS / 26.09.2017. u 20:22

do ovog teksta došlo je uslijed nesmotrenog  prčkanja po arhivi iz studentskih dana...

escher-in-ravello-1925.jpg

Negdje između naslovnice albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band i koncepta knjige Gedel, Ešer, Bah, beskrajna zlatna nit,  na jednoj nakrivljenoj metapolici,   (po)stoji moj lični duhovni katehizmus iz brucoških dana (to je u mom slučaju malo rastegljiviji pojam pošto sam bio brucoš na dva faksa, bektobek), pretenciozno nazvan (za ovu priliku) – Hendriks, Ešer, Harms, potraga za čudom, bježanje pred đavolom.

O Hendriksu ću reći tek toliko da je i dandanas  on moj etalon za plafon, ono – Harms je Hendriks, a ni Gedel nije sav svoj. O Harmsu ćemo ponovo pričati neki drugi put, jer tako je (ovdje) zapisano. Za Baha je još Stanislav Vinaver govorio da je najbolji matematičar među muzičarima i najbolji muzičar među matematičarima. A ja za sebe tvrdim da sam najnemuzikalniji slikar među inžinjerima feministima ... i to u +110kg kategoriji. Trapav uvod je uvijek dobra šansa da u nastavku teksta popravite utisak...

 

Zbunjeni neuhvatljivošću vremena, često previđamo da je prostor jednako nedokučiv  i ništa manje tajanstven.

Kao da smo nevidljivost vazduha pripisali i samom prostoru. No, prostor nije nevidljiv. Kao što, uostalom,  nije ni vidljiv. Prostor nije optički fenomen. Na najdubljem nivou nije ni fizički, kvantni objekti umeju potpuno da ga kuliraju (vidjeti pod „kvantna upletenost“).

Reklo bi se da je prostor, prije svega, mentalna kategorija. Kao i sve drugo, uostalom ;)

Što reče Moris Kornelis Ešer, vrsni poznavalac strukture prostora:

„ Mi ne poznajemo prostor. Ne vidimo ga, ne čujemo ga, ne osjećamo ga. Stojimo u njemu, predstavljamo njegov dio, ali o njemu samom ne znamo ništa. Mogu da izmjerim razdaljinu između sebe i drveta, ali kad kažem „tri metra“, taj broj ni na koji način ne razriješava misteriju. Vidim samo granice, znake, ne vidim istinski prostor. Vjetar koji mi duva u lice i ježi kožu nije prostor. Kada držim predmet u rukama, u njemu ne osjećam prostorni predmet. Prostor ostaje nedodirljiv, ostaje čudo..“

Da li su čuda moguća?

Ako jesu onda i nisu neka čuda. Ako nisu onda o čemu uopšte  pričamo? əə, pa...čuda je moguća vidjeti, al' na način koji nije svak'dašnji. Zato ih i možemo pronaći,  a da njihova čudnovatost i dalje ostane neokrnjena. Ako ih i naći, al' kako o njima govoriti?

LW410-MC-Escher-Print-Gallery-19561.jpg

Galerija grafika

 

O čudu je prikladnije govoriti poezijom i muzikom, a ne u formi eseja, ili ne daj bože bloga.

Jezik čuda je magija. Magija može biti muzika, riječi su uvijek magija (magije mogu biti i glupe), magija su naravno i slike, posebno neke.

Slike MC Ešera su nalik preciznim radioničkim skicama  iz tvornice čuda. Detaljno  objašnjene  šeme  funkcionisanja mehanike nemogućeg, sa besprekorno usaglašenim  linijama  vektora, prikazanim presjecima  i  detaljima nosača i uvrtača, 

Način na koje Ešerove slike love našu  pažnju pomalo me  podsjeća na jednu od najboljih epizoda Ermanovog  stripa Džeremaja (Opasni zrak smrti, čini mi se). U njoj se pojavljuje tajanstveni lik i njegovo čudno majmunoliko-žaboliko biće, lica skrivenog pod kapuljačom. U svako mjesto u kom bi svraćali na svom putu priredili  bi predstavu  u kojoj je to biće izvodilo nezamislive akrobacije na razapetoj žici. Publika bi bila potpuno zapanjena  viđenim. Trenutak  kad predstava isklizava iz našeg poimanja mogućeg, kad figura u višestrukom saltu ispada iz važećih zakona mehanike, ono kad - svjedočimo nemoguće, e to stanje dešavanja  je lajtmotiv  Ešerovih vizuelizacija ;)

Ešerove grafike provociraju našu slut za nemogućim. Igraju se  logikama koje važe na nepoznatim planetama  daleko iza naših  posljednjih straža u svemiru.

Fantastičnost koju on isporučije  suzdržana je i elegantna. Bez orfičkih eksplozija boja i raskošnih arabeski. Daleko od bilo kakvog surogata Bošovskih božansko-dijaboličnu fantazmagorijua, Ešer je svoju predstavu čudesnog deljao s posvećenošću i disciplinom monaha koji u manastirskoj keliji prepisuje rijetke knjige pod škrtom i treperavom svijetlošću lojanice.

I pored sve serioznosti koja je krasila njegov rad, Ešer se tu i tamo dao omaći  po koji  (pod)smijeh našem vjerovanju u pouzdanost modela realnosti kojim svakodnevno baratamo.

Pozivati se na stvarnost to je kao držati sebe za kosu u vazduhu na visini od oko 5000m.

Vjerujem da bi Ešer tu vrijednost cijedio do na četvrtu decimalu, imajući na umu da su njegova  dijela  proizlazila iz minuciozno sprovedenih proračuna i apsolutnog tačnog mjerenja. Otud, uostalom,  ta samouvjernost u izrazu, snaga u liniji.

Za već spominjanu „Galeriju grafika“, koji mnogi smatraju ponajboljoom vizuelizacijom metafore o samopotvrđujućoj pozicije posmatrača  ( po antropičkom principu), izradio je detaljnu i preciznu mrežu uvrtanja prostora...

695dfd558d18cdd1d1988b7a3c3b6d0d--escher-art-geometric-patterns.jpg 

Zanimljivo je da je nedavno, korišćenjem savremenih kompleksnih mapiranja, eliptičkih funkcija i računarskih modela, pokazano kako bi se “Galerija grafika” morala dopuniti ako bi se hteli dalje približiti singularitetu; naime, u beloj mrlji morala bi se nalaziti kopija čitave grafike zarotirana za ni manje ni više nego 157.6255960832... stepeni i umanjena za faktor od 22.5836845286... puta (de Smit et al. 2003)! 

Ovaj podatak sam maznuo od Milana M. Čirkovića.

No,  i pored sve crtačke vještine i znanja, Ešer se žalio kako nije u stanju da izrazi ni 10% onoga o čemu je svjedočio u snovima.

U dijelu koji je, kroz svoje grafike, ipak uspio da prenese na ovu stranu,  postoje čitavi slojevi različitih  sadržaja i smislova. Gusto tkanje, dubok tisak...

Čuje se tu i zveckanje  Igre Stajklenih Perli, njuše  mirisi iz majstorskih radionica drevnog Istoka,  osjeti se gospodstvenost i elegancija autentične aristokraCije duha, ali ni ne dostaje ni infatilnih gegova poput  onih člankovitih oklopnika iz Kuće Stepenika, koji se naglavačke kotrljaju hodnicima i stepeništima...ima načeg klasično harmoničnog u tim postavkama, neke oldfešn  poezije?; vjerujem da sam upravo kod Ešera pokupio analogiju između crno-bijelog slikarstva i drum n bass muzike (ne samo u njenom elektronskom vidu);  kod njega sve vrivi od ritmičkih obrazaca,  prelazaka iz 2/4  u 3/4 ritam, repeticije, sinekope, u mojoj glavi prespojenog   krosovera postpanka i hip-hopa, jazza i psihodelije; interesantno da je Ešer bio zatečen kada je u nekim novinama pročitao tekst o sebi kao  gadfadru psihodelične rok umjetnosti 60-tih...

On je  zapravo bio preteča „slikarstva“ koje će tek uslijediti  iz razvoja računarske tehnike, Teorije Haosa i masovnog interesovanja za fraktale. Radi se o slikarstvu okrenutom univerzalnim matematičkim kanonima ljepote na čelu sa  famoznim skupom svih Žilijeovih skupova ;);  ono što će supermoćni računari postizati milijardama iteracija u sekundi, Ešer je deljao ručno... do granice vidljivog ;)

Ešer je više bio sugestivni narator u sferi likovnog nego klasični  ilustrator fabule. Pronalazio je i pričao samo one priče koje su smislene  i autentične u okviru slike. Nije prepričavao literarne obrazce. Slikao je vizuelnu stranu čuda. Istinu koja je morala biti nacrtana. Makar i skoro jedino  kao crno-bijela. Često kao crossover apstrakcije i figuracije.

Boje su tu upadale kao malo melodije mjestimično posute poput prstohvata peršuna po moćnom crno-bijelom ritmu.

Ispod  Ešerove  suzdržane i krute spoljašnosti, dolične glavnog državnog arhivatora s vječito zakopčanim posljednjim dugmetom na košulji,  mašta je kopala hodnike koji su ga bez pravog  „plana i projekta“ odveli  u sfere kompleksnih matematičkih igara. Kao u onim filmovima gdje samouki haker-genijalac uleti u opasne frekfencije visokosofisticiranih projekata ...

Srećom,  genijalci  koji su se upecali na program sa njegove radio stanice bili su skroz цooл  likovi.

Prvi kontakt  ostvaren je u Amsterdamu, Septembra 1954. Tamo se u to doba održavao svjetski kongres matematičara, a u isto vrijeme, Ešer je izlagao svoje grafike.

U pauzi između kongresnih aktivnosti, dotičnu galeriju, jednog dana,  posjetio  je mlađahni matematičar po imenu Rodžer Penrouz;  čovjek koji će u nadolazećim decenijama, sa Stivenom Hokingom krucijalno doprinijeti „našem“ rasvjetljavanju fizike Crnih Rupa, kosmičkih singulariteta, Big Benga i generalno - razvoju savremene kosmologije.

A ako ponovo obratimo pažnju na pomenutu izložbu iz 1954. primjetićemo da je tih dana na nju svratio još jedan matematički genijalac - Harold Scott MacDonald Coxeter.

Reklo bi se da je jednom izložbom Ešer spljeskao  dvije mušice. I to čarobne... I s jednim i s drugim  matematičkim velikanom XX vijeka je vremenom postao prisan prijatelj.

Penrouz sam kaže da je sopstvena  razmišljanja o kosmičkom prostoro-vremenu redovno  bilježio u manjim sklikama i  skicama, ali da je sve to mnogo artikulisanije sreo na Ešerovim  grafikama.

Ono što je vidio na pomenutoj izložbi - potpuno ga je opčinilo. Dijelo koje je najviše zaokupilo Penrouzovu pažnju bila je grafika nazvana Relativnost.

relativity-lattice.jpg 

Postavka grafike se toliko dojmila Penrouzu, da je danima kasnije razmišljao o prikazanom prizoru. Kopkalo ga je kako bi to izgledalo prikazati ne samo nemoguće fizičke zakone  među objektima, već da i sami objekti budu nemogući. Ta svoja razmišljanja podijelio je sa ocem, psihijatrom i matematičarem Lajnelom Penrouzom.

Zajedno, otac i sin dolaze na ideju o nemogućem trouglu, takozvanom Penrouz trouglu.

 PenroseTriangle_500.gif

 

Jednom  provalivši osnovni obrazac, bili su u stanju da osmisle čitave serije sličnih figura. Uskoro potom objavili su i naučni rad o geometrijski nemogućim objektima, u čijem su uvodu kao ispiraciju za svoj članak naveli grafike  M.C.Ešera.

Nekoliko sedmica kasnije, Lajnel Penrouz dobija  Ešerovo pismo u  kojem je kao znak zahvalnosti priložio grafiku ispirisanu njihovim radom.

LW439-MC-Escher-Waterfall-19611.jpg

Vodopad

 

Kao što je Harms objasnio  da u prostoru (pisane)  riječi ne važi logika fizičkog svijeta, Ešer je demonstrirao  da isto važi i za prostor  vizuelne umjetnosti.

Ovdje ću da povučem ručnu i prisjetim se šta je upoznavanje s Ešerovim radom značilo za mene lično.

Evo jedne skice  koju sam napravio prije četvrt vijeka  pod očiglednim Ešerovim uticajem. Nimalo originalno, nit posebno uspješno, taj rad jedino svjedoči o mom otkidanju na Ešer-Penrouzove vizuelne dijaloge

 rqmNE5A.png

Crtež se inače zove – Kuća za Mr.Ešera. Originalno, nema šta ;)

 

Ešer je imao rjedak dar  kompleksne matemetičke istine  umješno zaogrne u toplo ruho bajkovitih priča.

Da ih posmatraču, neupućenom u matematičke potrage za tajnama prostora,  predoči na familijaran, razumljiv  način.

Penrouz i Ešer, se ponovo prepliću svoja interesovanja, nezavisno) jedan od drugog, na polju pravilne podijele ravnii.  

Ešer je taj koncept pokupio od mavarskih radova U Alhambri, posjećujući  kraljičinu palatu u par navrata, da se dodatno posvjediči o majstorstvu njenih graditelja.

 ab39c1b01d9f2b3886bb614c44d97ba0.jpg

 

Penrouz koji je  takođe imao interesovanja u istoj oblasti,  objavljuje svoje radove o tesalaciji (pravilnoj podjeli ravni) sa više geometrijskih figura. Ove strukture se nazivaju kvazi-kristali i baš one su bile ključ za Nobelovu nagradu iz Hemije 2011.

Danas se ozbiljni naučnici bave rekonstrukcijom islamske dekorativne umjetnosti srednjeg vijeka na sličan način kako je to i sam Ešer radio svojevremeno. Lenjirom i šestarom.

Tesalacija sama po sebi nije komplikovana tehnika. Imate praktične i jednostavne vodiče za njihovu  izradu na tjubu.

Al' fora je imati konkretnu figuru za patern (jahača, ribu, pticu, guštera...). Tad stvari postaju uvezanije i komplikovanije i zahtjevaju studioznu analizu.

Ešer je ostvario sintezu apstrakntne geometrijske tesalacije kakvu su praktikovali muslimanski umjetnici sa prikazivanjem figurativnog svijeta. Ponekad je kombinovao više osnovnih uzoraka.

A par puta  je odradio tesalaciju bez osnovnog paterna, u džezerskom maniru kao čistu improvizaciju, potpuno intuitivno i u stanju transa, kako je sam tvrdio.

Na garfikama Mosaic I  i Mosaic II ne postoje dva ista paterna.

3e51b4ee17c2f2563aeba3930d11227b.jpg 

Zanimljiv podatak predstavlja  grafika koju je  Rodžer Penrouz po sopstvenom izboru odabrao iz lične kolekcije MC Ešera, u vremenu kad su već postali bliski  prijatelji.

fishes-and-scales.jpg
Ribe

 

Ovdje imamo i teselaciju sa dva pravca ponavljanja  i povratnu petlju (manje ribe su ujedno krljušt veće...odnosno fraktalno preslikavanje). Slika je, narodski rečeno, žešće tripozna.  Pogotovo ako pokušate da najveće oči na desnoj i lijevoj strani sagledate kao djelove jednog lica...

BsTLbE6.jpgČak i  kad  sam crtao  u maniru koji nije bio nimalo ešerovski, znao sam da mu tu i tamo poturim po neku posvetu.

Ove ribe u sredini predstavljaju dio jedne veće psihodelične kompozicije ( nastale pod Hendriksovakom muzičkom pozadinom...)  sasvim kratak, nečitak,  citat,  tek mali  schijnen* umjesto punokrvnog   plesa.

        (  * izraz koji su holandski hip-hoperi koristili za pokrete kojim je umjesto pravog brejkk dens nastupa na bini MC samo oponašao neke dijelove. )

 

Najveći psy efekat u Ešerovom opusu meni predstavljaju upravo njegove oči. Ogromne raširene , sveupijajuće, kao oči  u kakvog ultimativnog posmatrača.

escher_portrait.jpg 

E sad, zamislite kolike je sate on stajao pred ogledalom oči-u oči sa sopstvenim pogledom...To su poznate psihonautičarske tehnike, poniranje u sopstvenu prisutnost (da ne uvodimo sad i simboliku ogledala u priču...). I zna da bude prilično uvrnuto i bez da si na duploj porciji pečuraka ;)))

Ono što je psihodeličarske pionire iz ljeta ljubavi fasciniralo kod Ešera, pored uvrnutih tema i iščašene logike je njegov fantastičan osjećaj za ritam.

Legendarnae Metamorfoze su, recimo, klasična psy  trens vožnja...samo zavrtiš tu traku na 120bpm-a.

Zatim čudesni Krugovi; savršeno vođenje ritma, i spuštanje posmatračevog pogleda pravo niz stepenice u čistu repeta-ta-ta-tivu.

pa bas solo iz Rippled Surface ;)

photo.jpeg?1460344563

 Krugovi

Direktno inspirisan Krugovima, kao student sam radio neke predloške za slike, naravno dosta slobodnije forme i daleko neuspijelije izvedbe. Recimo ova se zvala – Dolazak Vladimira Majakovskog na veliku pijanku. Nikad realizovana, nit razređena...i usput potpuno izblijeđela.

 

SIOrhEw.png

 

Svoj posljednji uradak inspirisan Ešerovim radovima imao sam na mapi za Heroes of Might and Magic, koju sam već više puta razvlačio po blogu.

Upravo su mi Ešerovi ispadi i poigravanja sa  zakonitostima  prostora dali ideju da kombinujem aksonometrijski 3D prostor mape sa pojedinim dijelovima datim u optičkoj perspektivi. Rad koji najmanje liči na njegove grafike možda je pokupio najviše od njegovog „out of vinclo“  pogleda na stvari.


 CguJy7p.png

Harold  Kokseter je Ešeru poklonio jedno malo, ali dragocjeno predavanje o hiperboličkoj geometriji.

To znanje jmu je omogućilo da konačno smjesti kompletnu beskonačnost u kadar bez ostatka ;)

Ovaj klip je pravi dragulj - Harold Kokseter lično o datoj temi...

Na njegovom posljednjem dijelu Zmije, iz 1969. geometrijski raskošnoj mandali, kristalografska  mreža teče ka beskonačnosti i u njenom centru i na periferiji,

 Escher_Snakes.jpg

Krug je u potpunosti zatvoren. Ešer je umro 1972. u 73 godini života.

 

 

Tagovi



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 20:37 26.09.2017

Odlično za razmišljanje i uživanje!

Drago mi je da si se oslobodio mandelbrotskog kompleksa (skupove sada preciznije zoveš - Julia sets). Popravi na kraju godinu smrti.

Javljam se kasnije...

P.S. Tvoji likovni pokušaji su sasvim dobri, po mom mišljenju.
Malo me sve ovo podseća na Leonardovo pismo upućeno upravitelju grada Milana L. Sforzi.

Tu Leonardo traži posao i nabraja, taksativno, svoje veštine. Pa kaže:

(ovo su parafraze)

Imam planove za lake a čvrste mostove koji mogu poslužiti da se grad odbrani od neprijatelja.

Umem, ako je potrebno, da sprovedem vodu iz močvarnih terena pomoću kanala koje sam projektovao.

Imam načina da uništim svaku tvrđavu, osim ako nije na kamenu.

Imam projekat za lako prenosive topove.

Ima dizajn za podzemne ili podvodne tunele kojima može da se koristi vojska.

Takođe, mogu da napravim oklopno vozilo, otporno na neprijateljske napade.

Tamo gde topovi ne mogu da se upotrebe, imam projekat katapulta, praćki i slično.

Za bitke na vodi, imam projekte za brodove i plovila.

U vreme mira, imam arhitektonske planove za velike građevine, vile, i slično.

U stanju sam da napravim verne skulpture u mermeru i kamenu.

I umem i da slikam.


E, gledajući u tvoje crteže setih se ovog pisma i pomislih: Docs ume i da slika.



docsumann docsumann 20:50 26.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!


popravljeno, hvala.



a ispostavilo se da ni nemogući trouglovi nisu toliko nemogući

dovoljan je samo pravi ugao i čudna konstrukcija. recimo, jedan veliki u Pertu

docsumann docsumann 21:09 26.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

Docs ume i da slika.


za svaki svoj iole prisutan talenat u krvi, platio sam prevelik danak nemuzikalnošću kosmičkih razmjera.

i naravno, ko uz inat, onaj srpski, najgori, muzika je postala moja najveća opsesija.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:01 27.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

za svaki svoj iole prisutan talenat u krvi, platio sam prevelik danak nemuzikalnošću kosmičkih razmjera.


Zanimljivo, često taj slikarski talenat ide zajedno uz muzički. (U poslednje vrijeme sam impresioniran slikarskim talentom gitariste, vokala i saksofoniste Mikše iz grupe Tatto, odličan akvarelista) Mada nema pravila... Ima i primjera gdje je stvar obrnuta - recimo moj blizak prijatelj je za klasu bolji muzičar i to na više instrumenata - slušajući njega kako svira uvijek sam vrlo jasno uviđao svoje nedostatke - ali na drugu stranu crtački domet mu je Čiča Gliša.

edit:

Ništa ne brini Docs, uvijek možeš da izvodiš Kejdžovu čuvenu kompoziciju

docsumann docsumann 18:07 27.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

edit:

Ništa ne brini Docs, uvijek možeš da izvodiš Kejdžovu čuvenu kompoziciju



il da potražim svog gitar gurua

idemo, Gogo

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 19:39 27.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

idemo, Gogo


Gledao sam ranije, sjajno, "pljunem usta svakome ko kaže da su Dugmići pastirski rok"

Ova tvoja prva izometrija me podsjetila na gomilu crteža koje smo radili na faksu, često su tražili ili perspektivne crteže ili izometrije zgrada kao finalnu vizuelizaciju konstruisanu u razmjeri i tuširanu. Šteta što se ti ovaj treći crtež ne vidi baš najbolje. (edit: gledao na telefonu pa se nije vidjelo - vidi se odlično na kompu - drugi crtež )

Ja sam tek nedavno počeo prvi put da probam da radim u ulju - kupio sam 5 gotovih malih platana i tek osnovne boje pa sam radio monohromije u plavoj. Nijedna slika nije gotova, tek su postavljene, ostaviću ih par godina pa im se onda vratiti.

docsumann docsumann 20:14 27.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

dopada mi se tvoj stil, osjećaj za strukturu i njene međuodnose, pročišćene forme...e sad, što se meni tu javlja gomila ideja šta i kako dalje, moj je problem, al' da ne kenjam previše

super je što upopšte slikaš!

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 13:05 28.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

Ranije sam radio i malo veće formate - kombinacije različitih tehnika (čak i sa kafom :)) ali nikad u ulju.



bocvena bocvena 15:11 28.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

momci, kidate!
docsumann docsumann 17:19 29.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

(edit: gledao na telefonu pa se nije vidjelo - vidi se odlično na kompu - drugi crtež )


evo ga u cijelosti.
tačno se sjećam noći u kojoj je nastao.



kasnije sam ga uradio prilično uvećanog. ova skica je dio te famozne studentske arhive...
mirelarado mirelarado 23:26 29.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

kasnije sam ga uradio prilično uvećanog. ova skica je dio te famozne studentske arhive...


E, ovo se zove horror vacui. Bravo, Docs!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 02:13 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!


Opasno dobro! Koliko detalja...
docsumann docsumann 08:42 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

Koliko detalja...


u nekoliko noćnih časova (cca 3-4?) zime '92.
s dobrim odimljenjem i Hendriksom na kasetofonu...



EDIT:

a što se skrivenih detalja tiče...imaš pri samom vrhu, ako malo zarotiraš sliku (su smjeru skazaljke na sahatu)... i malo uvećaš







docsumann docsumann 08:44 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

E, ovo se zove horror vacui.


ha, da! dobro zapažanje.

izgleda da spontana psihodelija stvarno ima/traži taj efekat
Milan Novković Milan Novković 10:01 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

horror vacui

Ja "tvrdim" da se radi o "strahu" od prostora u kom nema ženskih grudi
Milan Novković Milan Novković 12:02 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

docsumann
Docs ume i da slika.


za svaki svoj iole prisutan talenat u krvi, platio sam prevelik danak nemuzikalnošću kosmičkih razmjera.

i naravno, ko uz inat, onaj srpski, najgori, muzika je postala moja najveća opsesija.

Kosmos je tek kap, iz koje možemo i da izađemo kad postanemo punoletni

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 14:54 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

a što se skrivenih detalja tiče...imaš pri samom vrhu, ako malo zarotiraš sliku (su smjeru skazaljke na sahatu)... i malo uvećaš


Jasno vidim dječaka koji sjedi na podu među zapakovanim poklonima i gleda u jelku sa drvenim postoljem koju je Crni čovjek ščepao lijevom rukom za vrh i nakosio ju prema sebi...

To je tek jedna mala scena a u portretu obezglavljenog ih je toliko toliko mnogo... Fantastično, oduševljen sam...

Imam jednog dječaka u ovoj dosta staroj i poprilično pogruboj slici u pastelu i temperama koji sjedi i posmatra zarotiranu smanjenu fotografiju te iste slike.

docsumann docsumann 15:17 30.09.2017

Re: Odlično za razmišljanje i uživanje!

Jasno vidim dječaka koji sjedi na podu među zapakovanim poklonima i gleda u jelku sa drvenim postoljem koju je Crni čovjek ščepao lijevom rukom za vrh i nakosio ju prema sebi...




Imam jednog dječaka u ovoj dosta staroj i poprilično pogruboj slici u pastelu i temperama koji sjedi i posmatra zarotiranu smanjenu fotografiju te iste slike.


i see
maksa83 maksa83 20:53 26.09.2017

Monument Valey

Je jedna od najpopularnijih mobile igara u poslednje 3 godine, pravljena skroz u ešerovskoj "geometriji".



docsumann docsumann 20:59 26.09.2017

Re: Monument Valey





EDIT: inače, među stvarima koje sam pronašao u toj famoznoj arhivi se nalaze i moji pokušaki da napravim ratnu igricu koja bi se igrala na orgomim mapama (hamerima sa iscrtanim rasterom 1x1cm), ideja je iz '91-'92

a uspio sam da napišem d4esetine stranica pravila vođenja vojnika, sa sve detaljima u potezima koji moraju da izvrše članovi posade topa i sl.

možda napišem i blog o toj suludioj (propaloj) zamisli...
maksa83 maksa83 00:49 27.09.2017

Re: Monument Valey

EDIT: inače, među stvarima koje sam pronašao u toj famoznoj arhivi se nalaze i moji pokušaki da napravim ratnu igricu koja bi se igrala na orgomim mapama (hamerima sa iscrtanim rasterom 1x1cm), ideja je iz '91-'92

Ako ti opet padne na pamet, sad su u modi hexagonal grids.
docsumann docsumann 06:07 27.09.2017

Re: Monument Valey

maksa83
EDIT: inače, među stvarima koje sam pronašao u toj famoznoj arhivi se nalaze i moji pokušaki da napravim ratnu igricu koja bi se igrala na orgomim mapama (hamerima sa iscrtanim rasterom 1x1cm), ideja je iz '91-'92

Ako ti opet padne na pamet, sad su u modi hexagonal grids.


i 1999 su bili, kada su izašli HoMM3

doduše ne na glavnoj mapi, već na bojištima.


čini mi se, kad iz današnje perspektiv, pogledam na svoje nedovršene zamisli, da je problem bio i tome što sam sam započinjao i radio stvari za koje je neophodan timski rad.

otud i nediostatak energije, snage, ali generalno i nedovoljno ideja da se stvar upakuje u cijelinu, zaokruži i dovede do kraja.
maksa83 maksa83 10:04 27.09.2017

Re: Monument Valey

i 1999 su bili, kada su izašli HoMM3

Eh, kad su tek pčele još provalile...
čini mi se, kad iz današnje perspektiv, pogledam na svoje nedovršene zamisli, da je problem bio i tome što sam sam započinjao i radio stvari za koje je neophodan timski rad.


Piše u Bibliji:

"Bolje je dvojici nego jednome; jer za trud svoj dobiju dobru platu.
Jer padne li jedan, digne ga opet drug njegov; ali teško jednome, ako
padne i nema drugoga, da mu pomogne podići se. "

ali pazi, piše dalje:

"Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, ugrije jedan drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati?"


Ne znam šta da mislim o ovome...


angie01 angie01 14:58 27.09.2017

Blogodarim

na blogougodnom tekstu- sem sto Esera obozavam, dojmio me tvoj licni pristup, a narocito tvoji crtezi, kao reakcija na influencu umetnika kojeg si prepoznao kao stvaraoca izraza koji ti je blizak.

Rekla bih par stvari- bez namere da se mesam u tvoj prikaz.

on stajao pred ogledalom oči-u oči sa sopstvenim pogledom.

Esera bi mogli lagodno da svrstamo u aristokratskog umetnika, uzimajuci u obzir njegovu studijoznost u komplikovanom tacnom izrazu i konstrukciji, a sa idejom da predstavi nelako razumljive nadrialisticke prizore pune skrivenih poruka, pa je tako i njegov autoportret studiozan u sutinsko Frojdovskom smislu, a ne samo likovnom, jednako kao sto su to bili autoportreti Van Goga, meni ovaj i 1887. ponavise,



Kako je Eser bio ljubitelj Ajnstajna, matetmatike i podrobno izucavao arhitekturu i astronomiju, tako je sve te svoje pasije iskoristio u svom stvaralastvu...iako je sam za sebe govorio, da je cist amater za egzaktne nauke.

Kompozicijski je koristio precizne preracune da bi dobio jaku arhitektonsku konstrukciju, a svoje opticke iluzije dobijao iskrivljenim paralelnim sistemima,(suprotnim od pravila elipticne geometrije), koji su dozvoljavali da kroz neku zadatu tacku moze da povuce beskonacni broj paralele u odnosu na neku pravu.

Kod njega je fokus na konstrukciji, a likovi su tu samo da jos vise podvuku nadrealni sistem i dinamicni protok koji je predstavio- sto je na tvom crtezu upravo suprotno i on je vise ilustrativan, gde likovi daju pricu autorove zamisli, takodje nema ni trece dimenzije- ovo sve nije kritika, samo usporedba-doduse, dva najbolja dela na tvom crtezu, po meni, ( inace mi se veoma dopada, jer ima atmosferu), su delovi sa prozorom i vratima u iskrivljenoj perspektivi, koji podsecaju na manir u "izlozbi gravura", koju si pomenuo.

Kod Eserove kuce si vec, a veoma duhovito, dosao do njegovog izraza i u likovnosti i konstrukciji....sem sto si dodao boju- koja odlicno cuci.

Mozda bi trebalo jos pomenuti, da su njegove slagalice koje predstavljaju metamorfozu, u ideji nastale pod direktinm Darvinovim uticajem...kao i da je stalno prisutna relativnost, ( onoga sto znamo, vidimo, razumemo...), i beskonacnost u najsirem smislu te reci- ako tako receno, nije pleonazam:).

Koliko je Eserovo stvaralastvo bilo kompleksno, a opet vrsnim misliocima posve razumljivo u poruci, mozda najbolje pokazuje primer, da je npr Stiven Hoking, objasnjavajuci naucnoj publici neku svoju komlikovanu i tesko razumljivu teoriju, koristio Eserove radove ( obicno mozgalice) da bi ilustrovao izreceno i tako pomogao ucenom auditorijumu da bolje razume ste je hteo da kaze:)))







e, da- preporuka k'o vrata!
docsumann docsumann 17:31 27.09.2017

Re: Blogodarim


teško da se neki drugi ilustrator može pohvaliti tolikim brojem naslovnica naučnih knjiga i časopisa...





mislim da sam i sam koristio par puta Ešerove grafike za nalovnu sliku nekih od ranijih blogova.


ovdje možete Metamorfoze 2. da odmotate u cugu, za pun utisak... LINK

a grad čijom se (pridodatom) kulom slika uvodi u predzadnju scenu (šahovsko polje) je grad sa juga Italije - Atrani





mirelarado mirelarado 18:03 27.09.2017

Re: Blogodarim

a grad čijom se (pridodatom) kulom slika uvodi u predzadnju scenu (šahovsko polje) je grad sa juga Italije - Atrani


Atrani i Amalfi su u primorskom delu Kampanije, dok je Ravelo, gde je snimljena prva fotografija u tvom postu, živopisno mestašce u brdima iznad. Pored krilatog lava, fontanu krasi i kip bika, takođe krilatog. Oba kipa izrađena su od magmatskog kamena, dakle od stvrdnute vulkanske lave.



Pravo ešerovsko mesto taj Ravelo.



Lav u Ešerovoj izvedbi:

docsumann docsumann 12:39 28.09.2017

Re: Blogodarim


daa, Ešer je obožavao pejzaže južne Italije. Tnx mirela.


iz te nazovi realistične faze... jedna zanimljiva



Still Life and Street
docsumann docsumann 20:56 26.09.2017

kako tesalirati...

rekoh već, za apstraktne paterne, imate dosta tjub vodiča.
no, niko vam neće objasniti kako u paterne uvrstiti konkretne figure.

jinks jinks 20:58 26.09.2017

...

Zbunjeni neuhvatljivošću vremena, često previđamo da je prostor jednako nedokučiv i ništa manje tajanstven.

Reklo bi se da je prostor, prije svega, mentalna kategorija. Kao i sve drugo, uostalom

Neki bi rekli da suštinski proizvod velikog praska nisu, u stvari, bili ni vreme, galaksije, zvezde, planete, život, svest ... već prostor.

I kada je ogromnim naporom prostor i nastao, sve ostalo je, po njima, neumitno iz toga dalje proisteklo.
docsumann docsumann 21:05 26.09.2017

Re: ...


prostor je prostor u kome se nešto dešava

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:07 26.09.2017

Re: ...

Хоћеш да кажеш да шума у којој оно дрво не падне и није шума?
docsumann docsumann 21:12 26.09.2017

Re: ...


da li je potencijalna mogućnost ipak neki vid dešavanja.

barem na nivou latentne psihičke tenzije u pozadini...
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:20 26.09.2017

Re: ...

da li je potencijalna mogućnost ipak neki vid dešavanja.

па сад, ако већ филозофирамо**, будући да "нема разлике" између потенцијалне и кинетичке енергије, онда би требало да је довољно што та енергије негде постоји, у било којој форми.

** juče mi jе palo na pamet da neko ko ima titulu PhD in Philosophy u stvari ima titulu doktora filozofije u filozofiji.
docsumann docsumann 21:25 26.09.2017

Re: ...


Njutn bolje da se pitao kako je jabuka uopšte dospjela gore
- Viktor Šauberger
nask nask 23:50 26.09.2017

Re: ...

I pored sve serioznosti koja je krasila njegov rad, Ešer se nije suzdržavao od (pod)smijeha našem vjerovanju u pouzdanost modela realnosti kojim svakodnevno baratamo.


Pitah te kod Spire pre neki dan ali ti verovano promaklo jesi li pročitao travnjak. Bitno mi.
docsumann docsumann 05:48 27.09.2017

Re: ...

nask
I pored sve serioznosti koja je krasila njegov rad, Ešer se nije suzdržavao od (pod)smijeha našem vjerovanju u pouzdanost modela realnosti kojim svakodnevno baratamo.


Pitah te kod Spire pre neki dan ali ti verovano promaklo jesi li pročitao travnjak. Bitno mi.


nisam.

pardoniram za previd...
Черевићан Черевићан 22:57 26.09.2017

claude os, aperi oculos

састав лего онако....... дојаја
Ешер богме слуди нас начисто
пародиком границе је смак'о
ништа после њега није исто,

БРАВО , г. docsumann
docsumann docsumann 06:15 27.09.2017

Re: claude os, aperi oculos


hvala, Ser Čer


izgleda da našem mozgu prijaju ta uvrtanja
amika amika 23:12 26.09.2017

Ешер и ти

... а за ову слику бих рекао Ти и Ешер

angie01 angie01 13:54 29.09.2017

Re: Ешер и ти




... a za mape, moze i pod vodom,

docsumann docsumann 09:13 30.09.2017

Re: Ешер и ти


ha, ovaj prvi momenat ko precrtan

a što se drugog tiče, već sam pravaio efekat iluzije kretanja po morskom dnu.
to je baš bilo ešerovsko iluzioniranje prostora...misim, mapa uopšte nije pravljena za taj ambijent

mirelarado mirelarado 23:31 26.09.2017

E(šer) for Eternity

Hvala, Docs, za tekst i za slike.

Ešer je stvarno neiscrpan izvor inspiracije, mnogima.



vera.nolan2 vera.nolan2 11:55 28.09.2017

Re: E(šer) for Eternity

za mirelarado

Zanimljiva mi asocijacija na ono Ekovo pitanje "Kako ste" i moguće odgovore znamenitih, npr:
” Maltus: „Gužva je…”
Ešer na božanski uput, " idite i množite se " dodaje: " ...,ali se čuvajte prenagomilavanja" ...
mirelarado mirelarado 12:54 28.09.2017

Re: E(šer) for Eternity

Ešer na božanski uput, " idite i množite se " dodaje: " ...,ali se čuvajte prenagomilavanja" ...


A na pitanje "gde ste?" odgovorio bi "u prostorima".
Mislim da je Docs najpozvaniji da u Ešerovo ime odgovori na pitanje "kako ste?".
docsumann docsumann 13:04 28.09.2017

Re: E(šer) for Eternity

mirelarado
Ešer na božanski uput, " idite i množite se " dodaje: " ...,ali se čuvajte prenagomilavanja" ...


A na pitanje "gde ste?" odgovorio bi "u prostorima".
Mislim da je Docs najpozvaniji da u Ešerovo ime odgovori na pitanje "kako ste?".


cijenim da se često žalio na zdravlje.
pod starost je znao da govori - kako čovjek samo ne zna da uživa u vremenu kad ga ništa ne boli .

inače, mislim da je silno uživao u stvaranju. pogotovo kad bi mu na na pamet pala kakva sjajna ideja kao što su Krugovi ili Metamorfoze, Gore i Dolje...



vera.nolan2 vera.nolan2 13:16 28.09.2017

Re: E(šer) for Eternity

A na pitanje "gde ste?" odgovorio bi "u prostorima".

Ti prostori me užasavaju
Paskal
nask nask 23:45 26.09.2017

Inspiracija



amika amika 03:49 27.09.2017

Два Ешера и простор

bocvena bocvena 11:37 27.09.2017

ti imaš moć

(kao hi men:) da ono što voliš tako zanimljivo prikažeš, da bih ja odmah postala član tvoje sekte:)
4krofnica 4krofnica 07:46 28.09.2017

Re: ti imaš moć

bocvena
(kao hi men:) da ono što voliš tako zanimljivo prikažeš, da bih ja odmah postala član tvoje sekte:)



isto!
za doksom i kroz vatru i na DMT-u, slušala bih i njanjave metal muške vokale 24/7! mi smo kao cveće koje se okreće ka Doksu :)




ps. Ešera volim i uvek nosim njegov print na suknji sa sobom. ovaj:

riply riply 09:03 28.09.2017

Re: ti imaš moć

Klub ljubiteljki Docsa, a on na čelu kolone uz Kojinu vrisku " Svi za mnom"
docsumann docsumann 11:13 28.09.2017

Re: ti imaš moć


Svi za mnom"


jesi normalna, pa ja ni sam ne bih išao tim putem da mogu mimo sebe...


no, kad se već dotaknusmo RnR-a, a apropoS priče kako je Ešer, mimo svoje volje, postao guru psihodeličnog pokreta 60-tih, a uskoro i planetarna pop ikona, obožavan mešu RnR selebritijima, evo jedne zanimlji9ve epizode iz tih vtremena...
Mik Džeger, koji je i sam bio Ešerov fan, uputuo mu je neformalno pismo u kojem ga je zamolio za korišćenja (nekih njegovih) grafika za omot albuma.

Ešerov odgovor upućen Džegerovom skretaru, uz uljudno odbijanje saradnje je završavao sa

By the way, please tell Mr. Jagger I am not Maurits to him, but
Very sincerely,
M. C. Escher.



više o tome OVDJE
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:58 28.09.2017

Re: ti imaš moć

za doksom i kroz vatru i na DMT-u, slušala bih i njanjave metal muške vokale 24/7! mi smo kao cveće koje se okreće ka Doksu :)


Hoćemo li upriličiti jednu kolektivnu DMT seansu kod Docsa u Herceg Novom? Ma, nek' ide život...

edit: ali samo da ne probudimo ono nervozno biće
docsumann docsumann 13:34 28.09.2017

Re: ti imaš moć

bojan ljubomir jugovic
za doksom i kroz vatru i na DMT-u, slušala bih i njanjave metal muške vokale 24/7! mi smo kao cveće koje se okreće ka Doksu :)


Hoćemo li upriličiti jednu kolektivnu DMT seansu kod Docsa u Herceg Novom? Ma, nek' ide život...


heh, nema toga poodavno...

no, prije mjesec dana sam pričao (uživo) sa likom čiju sam brlju piJo. lik inače nije iz ovija krajeva.
naravo, skrenusmo u te teme, pa me usput posavjetovao da je moj prirodni sledeći korak ajahuaska... ali i da ne moram da putujem u džungle Perua radi ful ugođaja i svih duhovnih benefita.

kaže postoje i u Evropi vješti ljudi, a glavna fora je da naučiš sam da spravljaš svoj napitak.

zanimljivo da je glavni guru u Evropi, izvjesni Moris iz Holandije

bocvena bocvena 15:16 28.09.2017

Re: ti imaš moć

ja mogu kad odem u penziju:)))
vera.nolan2 vera.nolan2 16:38 27.09.2017

Ešer i ja

Nekoliko puta u prošlosti, opsesivno sam "izučavala" Ešera i uživala u njegovim prostorno vremenskim i perceptivnim "smicalicama"
... kako delimo slično oduševljenje, evo mali kuriozitet o njegovom uticaju, ne samo na matematičare, fizičare ...

Naime, Imanuel Valerštajn, naučnik, politički filozof, "politički sociolog" pozivajući se na više intelektualnih uticaja
( meni poseban, uticaj i citat :
"Prigožin me je naterao da se suprotstavim implikacijama o svetu u kojem sigurnosti ne postoje - ali znanje postoji."
na teme Posle liberalizma, o Modernom Svetskom sistemu,Globalnoj politici, utopijama i istorijskim izborima ...
a
iz činjenice da Istraživaču društvenog života koji je istovremeno sistemski i istoričan, globalan i lokalan, stabilan i nestabilan,... ne preostaje ništa drugo do da se po tim prostorima kreće kao po prostorima sa Ešerovih crteža u kojima nema nikakve razlike krećete li se stepeništem gore ili dole, napred ili nazad, pošto u svakom od slučajeva ostajete na istom stepeništu i krećete se u istom pravcu.
Valerštajn ovu strategiju naziva Strategija Ešer, a metodologiju koja je toj strategiji primerena definiše kao metodologiju paradoksalnih obrta i relacija.
anfieldroad anfieldroad 17:08 27.09.2017

Re: Ešer i ja



Psychill, kao pod-text. Ispod redova, između slova, s one strane papira.







downtempo...
docsumann docsumann 07:51 28.09.2017

Re: Ešer i ja

Strategija Ešer


stepenice kojima se stiže svuda, i to samo silaženjem, bile bi hit u CG
riply riply 09:00 28.09.2017

Re: Ešer i ja

Jedna motivacionogovornička life coach po(r)uka: Kada mislis da je sve propalo, da si na dnu i da nema dalje...pogledaj oko sebe, shvati i prihvati da si samo u Esherovoj realnosti i da ima još i niže
vera.nolan2 vera.nolan2 11:29 28.09.2017

Re: Ešer i ja

stepenice kojima stiže svuda, i to samo silaženjem, bile bi hit u CG



i "Dišan silazi niz stepenice" ... više je voleo da živi od svojih ideja nego od
slikanja i sličnih manuelnih poslova
docsumann docsumann 12:34 28.09.2017

Re: Ešer i ja


stepenice, stepenice
prvi, drugi, treći sprat


anfieldroad anfieldroad 17:54 28.09.2017

Re: Ešer i ja


Kada bi prostor-vreme poslednjih 14 milijardi godina saželi u 14 femtosekundi videli bi kvantnu fluktuaciju.


docsumann docsumann 19:14 28.09.2017

Re: Ešer i ja

Kada bi prostor-vreme poslednjih 14 milijardi godina saželi u 14 femtosekundi videli bi kvantnu fluktuaciju.


ti koji bi to vidjeli, koje su to posmatračetine

inače, ovo mi je zvuk zvona na fonteletu



anfieldroad anfieldroad 04:21 29.09.2017

Re: Ešer i ja

ti koji bi to vidjeli, koje su to posmatračetine




To je implikacija za prostor vreme unutar drugog prostor vremena. Strejndž lup ? To naravno nije kraj implikacijama. Multiplikacija implikacija !


inače, ovo mi je zvuk zvona na fonteletu



e, slažem se- to im je ubedljivo najjači album ! Kad rano ustajem, budim se uz taj album...! Onaj gore sam stavio zbog matiša u naslovu. Nekako mi leži ta jednačina.

docsumann docsumann 11:49 29.09.2017

Re: Ešer i ja

Onaj gore sam stavio zbog matiša u naslovu. Nekako mi leži ta jednačina.


ima i na tom opasnih stvari. jedna od najizomiljevanijih njihovih uopĆe



masteršit
docsumann docsumann 12:51 28.09.2017

prvi među nemogućima


za prvi nemogući objekat u geometrijskoj prezentaciji ( iz 1892. ) smatra se Nekerova Kocka, nazvana tako po švajcarskom kristalografu Luisu Albertu Nekeru.

Ešer ju je prikazao u sporednopj sceni na svojoj grafici Vodopad



angie01 angie01 14:16 29.09.2017

Re: prvi među nemogućima

Ešer ju je prikazao u sporednopj sceni na svojoj grafici Vodopad


permutovao si nesto,....ovaj cikica je iz litografije- Belvedere, koja je jedna od retkih Eserovih grafika sa karakternim likovima-(zena koja se penje je radjena po liku sa Bosovog triptiha).


docsumann docsumann 15:42 29.09.2017

Re: prvi među nemogućima


jeste, tačno. malo sam pobrkao lončiče.

mada je kasnije uradio i jednu grafiku samo sa tom scenom

tasadebeli tasadebeli 14:17 28.09.2017

Само да пренесем поруку

и одговорим на једно замољеније кад већ то могу и у прилици сам.


emsiemsi

Тасо,
реци Доцсуманну да сам прочитао његов блог "Ешер и ја".

Јеботе !

Поздрав,
docsumann docsumann 14:44 28.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

tasadebeli
и одговорим на једно замољеније кад већ то могу и у прилици сам.


emsiemsi

Тасо,
реци Доцсуманну да сам прочитао његов блог "Ешер и ја".

Јеботе !

Поздрав,



stefan.hauzer stefan.hauzer 17:36 28.09.2017

Re: Само да пренесем поруку




što je nekad neodoljiv humor od emsiemsija; može kad hoće. Nego, meni Ešer nešto ovako, oduvek:

riply riply 08:29 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

Kralj nedostaje...sta je sa njim?
docsumann docsumann 12:00 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

mislim da je pokupljen u raciji povodom duplih identiteta.
što je skroz bezveze, i u načelu i u detaljima...

ne znam da je emsi ikad napravio incident na personalnoj osnovi.

nadam se da je ispratio Mr.Olimpiju

inače, Rami izgleda sjajno par nedelja nakon Olimpiuje. komad bolje nego na samom takmičenju, naročito leđa, zadnja loža, a i struk mu je uži...



nadam se da će njegov tim da pokapira šta mu se to dešava s tempiranjem forme.
mada to i nije tako čudno, pošto je on u bb vremenskim razmjerama još zelen, a uz to posjeduje muskulaturu s kakvom se još niko nije susretao.
docsumann docsumann 12:19 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

stefan.hauzer


Rodžer Dominator-Demolator

vera.nolan2 vera.nolan2 16:08 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

ne znam da je emsi ikad napravio incident na personalnoj osnovi.

Hajde, nije bilo incidenta, ali ... zbog njega sam definitivno skoro napustila blog ! Primetila sam da ga nema, eto lakše se diše ...nasmejao me naravno, ovaj njegov upad preko tase.
Uz max obazrivost da ga ne povredim, bez i jedne ružne reči, nadajući se da će me mimoići, skoro da nije bilo ni jednog mog komentara, a da me, e baš i da kažem - ne zaskoči ! To više nisam mogla da trpim, posebno zbog brojnosti njegovih kom. na istom blogu, toliko razvodni temu da se izgubi svaki smisao daljeg učešća ...
Umeo je i da me zaista, od srca nasmeje dok je to imalo mere, bio mi je čak i drag, ali ovako,...
...a zbog jednog drugog blogera, ne idem uopšte na blogove gde je i kada je prisutan, ali to je druga priča ...
docsumann docsumann 17:08 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

Umeo je i da me zaista, od srca nasmeje dok je to imalo mere,


heh, da. potpuno te razumjem.
u šumi naših iskričavih različitosti, pitanje mjere i stila je krucijalno za ne zapalit sasušenu šumu.
angie01 angie01 18:57 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

, pitanje mjere i stila je krucijalno za ne zapalit sasušenu šumu.


na blogu bih pre rekla, pitanje bazicne pristojnosti i namere...pri tome, apsoluno ne izdvajama emsija,....nekako i gomila onih koji na njega reaguju kao da je izdvojeni LMO, a sebe svrastvaju u neki etablirani vrh, ma sta to znacilo- imaju veoma slicne nastupe, mada stilski drugacije izvedene.

dzemsi ume- kad hoce ( namera), da nastupi iznenadjujuce simpaticno, nekada cak i duhovito- sto je meni znacajan momenat,....ali zato istrajava i u onom drugom, nesipaticnom delu ( tu ne mislim na odlicnom odabiru njegovih uobicajenih replika, koje je montirao neko od blogera), bez rezerve- sto mi je nekako glavni lakmus, ono, kada ti nije bez/veze, a trebalo bi.

ne mogu da kazem da je ovo ok i osecam se neprijatno- jer on nije prisutan i ne moze da se brani, al nisam odolela, jer nije ni on- vise puta kada nije trabalo.
alselone alselone 20:30 29.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

u šumi naših iskričavih različitosti


kad pomenu razlicitosti, zanimljivo je kako je on uspeo da nervira kompletnu sumu iskricaih razlicitosti. njega su odjebavali sa "ne zapisavaj mi komentare i preskoci me" i liberali i konzervativici, i levi i desni, i partizani i cetnici, i zesko i musko, i mlado i staro, i vlast i opozicija, i gej i strejt itd.

Jer to je parazitski nacin blogovanja. Kao kruciforma iz Hajperiona. Ako bi postojao sam za sebe ne bi mogao da prezivi, prakticno ne bi nista ni napisao. Sve sto moze je da se natakari na domacina i da mu crpi energiju, da zivi kroz njegove komentare, ali i kao kruciforma u pomenutoj knjizi, da potpuno zatupi domacina.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:18 30.09.2017

Re: Само да пренесем поруку

Rodžer Dominator-Demolator

onaj zadnji sam mogao i ja da bacim, toliko prostora!
tasadebeli tasadebeli 06:05 01.10.2017

Re: Само да пренесем поруку

Кад сам већ пристао да будем тзв. пицин поштар не поштујући оно што ми је мајка од малих ногу говорила да не треба радити... И то ме је подучавала баш тим речима, цитирао сам је, то сам од ње научио.

Дакле, уз пуну свест да пицин поштар може често у оваквим ситуацијама да извуче најдебљи крај, преносим у целости мејл који добих од Емсија још јуче ујутро, али сам га тек данас видео... (24 сата касније).



emsiemsi


ТасоДебели,
јутрос сам прочитао да си ме поменуо, односно, пренео моје поздрав код Доцсуманна на блогу, па да се, док чекам да стигну паприке (данас је на реду трећа тура ајвара) --- накратко осврнем.
Везано за Веру Нолан 2 --- делимично ми је жао да је схватила да имам нешто против ње, јер није у кругу мојих најомиљенијих, а нити најнеомиљенијих блогера. Таман посла да ико због мене икакве потезе повлачи, јер сам ја безначајан лик, делимично битан мојој деци и жени.
Но, шта је ту је --- није мала работа допадати се људима.
Овом приликом бих желео да поздравим мени најомољеније блогере, по мом 'списку', потезом за који неки блогери сматрају да није коректан. Но, свеједно.
ТасоДебели и Мариопан --- држите се.
Такође бих посебно поздравио стефана хаузера.
Поздравио бих и зиликаку, максу83, доцсуманна, силвер, милреларадо, апачеро, плаусибел, принција, геџу.73, ...

Ееее, да !
Стигоше паприке, жена зове из дворишта ... морам да прекинем.

Поздрав теби и свој твојој деци.
Није мала работа бити Учитељ.



Из разумљивих разлога, копирао сам целокупне текстове Емсијевих мејлова осим његовог потписа на крају. (Занемарите ове његове личне поздраве мени на крају, он ми то увек напише и у коментарима и у мејловима на шта му ја на исти начин увек и узвратим јер се показало да је он најбољи могући учитељ својој деци. Доказано.)

А ред је и да наплатим поштарину за ово преношење порука:

На Емсијевом мејлу је (отприлике, приближно) ова сличица:




И да цитирам мог професора Миљенка Жуборског јер ме Емси у овој писаној комуникацији са њим кроз мејлове и Блог Б92 (јер другу врсту комуникације нас двојица нисмо ни имали) много подсећа на мог професора:

"Свима вама, добри моји, људска глава лепо стоји."





П.С. - Надам се да се Емси неће љутити што сам овај пут његову поруку проширио и сопственим коментаром. А ја сам му захвалан јер ме је својим првим мејлом натерао да прочитам Доксов пост који дотле нисам ни отварао, а другим мејлом ме је још натерао и да прочитам коментаре блогера испод оног првог пренесеног мејла.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:19 02.10.2017

Re: Само да пренесем поруку

docsumann
stefan.hauzer


Rodžer Dominator-Demolator



kad porastem želim da budem Larry Fitzgerald! Ovako veliko telo, sa ovako dobrim rukama, meni je on uvek bio bolji od Megatrona

docsumann docsumann 11:23 02.10.2017

Re: Само да пренесем поруку

stefan.hauzer
docsumann
stefan.hauzer


Rodžer Dominator-Demolator



kad porastem želim da budem Larry Fitzgerald! Ovako veliko telo, sa ovako dobrim rukama, meni je on uvek bio bolji od Megatrona



moj najomiljeniji wr, by far.
možda nema najdominantniju fiziku, mada je ubitačan atleta, ali osjećej za igru, ubrzanje, duel i te magične ruke kralja džeparoša...

jbt, kad se sjetim da zamalo nisam počeo da navijam za nji9h u SB-u protiv Stilersa, a navijao za Stilerse cijelu sezonu.

on i Kurt su, u završnici te sezone, bili najjača napadačka (QB-WR) osovina koju sam ja gledao u eri svog aktivnog praćenja NFL-a.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:29 02.10.2017

Re: Само да пренесем поруку

a LA Rams? Kada sam video juče kako je Aron Donald samo pregazio Zeka Martina; ono je čudo! Plus njihov napad; najveće iznenađenje ove sezone, Džared Gof i ponovo superproduktivni Tod Grrrli.


Obrati pažnju na segment od 4.22 i Arona Donalda, svaki put je bio u sredini džepa i ustvari to pokazuje da je Dak Preskot mnogo bolji kvoterbek, a ne samo proizvod ofanzivne linije, a Donald verovatno najbolji (uz Kalil Meka) defanzivac u ligi, ali definitivno najjači:)


(znam da si gledao, ali ako slučajno nisi:)))
zilikaka zilikaka 20:17 28.09.2017

57

A ja za sebe tvrdim da sam najnemuzikalniji slikar među inžinjerima..


Brate slatki, taka sam ti ista, al obrnuta. Nemam problema s muziku, al mi svako crtanje bilo ko rad u rudniku.
A baška što toliko nije ličilo.
To nam valjda usud.
Nego, kad ti ja takva, što blage veze nemam, kažem da mi se stvarno dopada te tvoje igranje, onda znaj da tu ima nešto.
To ti je ko s decom. Ne znaju šta je (konvencijalno) dobro, nego osete.

docsumann docsumann 12:16 29.09.2017

Re: 57

Nego, kad ti ja takva, što blage veze nemam, kažem da mi se stvarno dopada te tvoje igranje, onda znaj da tu ima nešto.


hvala, koleginice

negdje sam izjavio (izvalio) da mi je najveći kompliment za moje poetske uratke bio taj što su se oni dopadali i osobama koje inače ne vare poeziju.


a postoji i produkcija koja kao da je namjenjena od majstora majstorima. interkolegijalno komuniciranje datom materijom.

recimo jedan moj drug, inače vrsni gitarista (i Rambov prvi komšija) mi je uvijek preporučivao ovaj bend kao primjer jedne takve svirke.
priznajem da se nikad nisam primio na tu vrstu muziciranja. preslatko, prefino, premelodično... boring, juno

ali možda se nekom dopadne

zilikaka zilikaka 16:23 29.09.2017

Re: 57

recimo jedan moj drug, inače vrsni gitarista (i Rambov prvi komšija) mi je uvijek preporučivao ovaj bend kao primjer jedne takve svirke.
priznajem da se nikad nisam primio na tu vrstu muziciranja. preslatko, prefino, premelodično... boring, juno

ali možda se nekom dopadne


Ne baca na leđa al svakako prija.

Ipak, ja volijem kad je malo više razbarušeno.
docsumann docsumann 10:07 30.09.2017

totalno iznenađenje


dobih ovu fotku direktno od osobe koja mi je maznula dotičnu pastel-konfuziju...iz...sredine devedesetih? (ispraviću ako dobijem PP korekciju ).

PUF, koji fleš! čak sam zaboravio i da sam eksperimentisao sa bojama...



koliko sam samo oči ja nacrtao zaživota...zašto?
Milan Novković Milan Novković 10:17 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

docsumann

dobih ovu fotku direktno od osobe koja mi je maznula dotičnu pastel-konfuziju...iz...sredine devedesetih? (ispraviću ako dobijem PP korekciju ).

PUF, koji fleš! čak sam zaboravio i da sam eksperimentisao sa bojama...



koliko sam samo oči ja nacrtao zaživota...zašto?

Meni Gernika prva asocijacija!

Boje donose svašta, pa tako i dozu nemira i nesigurnosti - kad smo mlađi hrabriji smo, a kad smo stariji pametniji i više znamo

A oči, grudi, ... to sve slično
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:23 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

koliko sam samo oči ja nacrtao zaživota...zašto?


Zato što nas posmatraju, non-stop i hteo si da ukažeš svetu da ima nečeg perverznog u onom Bog je sveprisutan. Mislim, otkud znam, nagađam.


docsumann docsumann 10:33 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

A oči, grudi, ... to sve slično


misiš, ženske me grudi bezobrazno gledaju pravo u oči
docsumann docsumann 10:46 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

stefan.hauzer
koliko sam samo oči ja nacrtao zaživota...zašto?


Zato što nas posmatraju, non-stop i hteo si da ukažeš svetu da ima nečeg perverznog u onom Bog je sveprisutan. Mislim, otkud znam, nagađam.



paranoja pod svevidećim okom?

možda, no, prije bih rekao da se radio o nekom hilozoističkom uglu gledanja

oko nas sve vrvi od bića, njihovih čudnih pogleda, slika svijeta, sonarnih reljefa...svi gledaju i svjedoče za sebe.
no, možda neko integriše sve te slike u jedan obrazac. odštampa ga, zavede u arhivu i premotava ma sledeći multiverzum...
Milan Novković Milan Novković 10:48 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

docsumann
A oči, grudi, ... to sve slično


misiš, ženske me grudi bezobrazno gledaju pravo u oči

Ko dva ogledala, jedno drugom, u trci nizbrdo do poslednjeg pixela
anfieldroad anfieldroad 15:02 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

oko nas sve vrvi od bića, njihovih čudnih pogleda, slika svijeta, sonarnih reljefa...svi gledaju i svjedoče za sebe.
no, možda neko integriše sve te slike u jedan obrazac. odštampa ga, zavede u arhivu i premotava ma sledeći multiverzum...



Obrazac stvara slike i sonarne reljefe. Nije kontra. Arhiviraš il te arhiviraju, al to nema veze sa pretpostavkom arhivatora.
Obrazac arhivira unapred.
I onda, čemu arhivator, kojmoj



docsumann docsumann 16:00 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

anfieldroad
oko nas sve vrvi od bića, njihovih čudnih pogleda, slika svijeta, sonarnih reljefa...svi gledaju i svjedoče za sebe.
no, možda neko integriše sve te slike u jedan obrazac. odštampa ga, zavede u arhivu i premotava ma sledeći multiverzum...



Obrazac stvara slike i sonarne reljefe. Nije kontra. Arhiviraš il te arhiviraju, al to nema veze sa pretpostavkom arhivatora.
Obrazac arhivira unapred.
I onda, čemu arhivator, kojmoj




sve je to pod možda

možda je arhivator Tjuringova mašina...možda on i ne postoji kao zasebna figura/funkcija.

možda je pogled ujedno i ogled
riply riply 16:01 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

Kao prvo nisam je maznula, nego sam se oduševila što koristiš voštane boje i rekla " U ima kilo oči!".. onda si ti ponudio da uzmem ako mi se svidja, što i učinih. Nastala je tokom ilegale povodom mobilisanja( kod Srdje si bio) pa je boja kao što Milan reče moguči pojačani afekat i proživljavanje emocionalne konfuzije
docsumann docsumann 16:56 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje


ne samo to. viš kako su mi potisnuta sjećanja na te dane.
riply riply 17:35 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

Na Roršaha ću ja tebe
anfieldroad anfieldroad 18:07 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

sve je to pod možda

možda je arhivator Tjuringova mašina...možda on i ne postoji kao zasebna figura/funkcija.

možda je pogled ujedno i ogled



Ne bih rekao da je "pod možda", tako decidirano
Sve što je suvišno, nepotrebno je, ne ?
Arhivator kako ga god nazvao jeste višak u priči.
Pogled je samo ishod, konstrukt. Kao i ogled.
Allaha mi !


docsumann docsumann 18:27 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

Sve što je suvišno, nepotrebno je, ne ?


samo postojanje je višak.

potpuno nepotrebno.

ipak se događa, šta god da je.
vjerujem da je sistem po kojem se događaj odvija outofourbrain.

zato nijedno možda nije isključeno
vera.nolan2 vera.nolan2 18:52 30.09.2017

Re: totalno iznenađenje

samo postojanje je višak.
potpuno nepotrebno.
ipak se događa, šta god da je.


Miljković u nastavku

Prostor koji ničim ne podseća na sebe,
pticama pomeran, vetrovima sličan,
sam u sebi, sam za sebe, ničemu vičan
večiti početak užasan, bez potrebe.

Prostor jezikom trajanja prepričan
i pretvoren u večnost koja nikom ne treba,
...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana