Društvo| Kultura| Lingvistika| Mediji| Obrazovanje

Мала простонародна англосербска пјеснарица

tasadebeli RSS / 29.09.2017. u 00:03

Са граматиком.

 

 

 

 

Инвентар постојећих граматичких структура:

Морфологија - Врсте речи 

1) Заменице (само неке личне и показне) - ЈА, ми, они (оне?), оволики;

2) Прилози (само за време) - јуче, данас, сутра, никад;

3) Придеви - политикантски коректни, политикантски некоректни, политички небитни;

4) Предлози - изнад, испод, отпозади, спреда (могу се по потреби користити и као прилози за начин вршења радње);

5) Узвици - унгх-унгх (остали се не могу написати постојећим словним инвентаром ћирилице чиме она показује сву своју крезубост и неписменост);

6) Глаголи (само стања): спавати, зевати, туробати, (па опет) спавати;

7) Именице (само глаголске и збирне) - лајање, пашчад (вазда с ланца пуштена);

8) Бројеви (само збирни) - један/једна/једно;

9) Везници - нит-нит, дабре, мрмоте;

10) Речце - ли, пи, луле, лили, цвили у свили.


Промена облика свих наведених врста речи по жељи и нахођењу. 

Фонетика: Произвољна; признaje се и она неразумљива.

Синтакса: Закржљала и сасушена.




Komentari (50)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

maksa83 maksa83 07:48 29.09.2017

4 za 1





Može i jedno 2 za 1, partizansko-četničko pomirenje, isto obrada:

gedza.73 gedza.73 17:13 01.10.2017

Re: 4 za 1

Maksa
Može i jedno 2 za 1, partizansko-četničko pomirenje, isto obrada:


i jedna za američko-rusko pomirenije


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:49 29.09.2017

sori bro, moram da stavim ovo

nije muzika i nema veze s temom, u stvari jeste, muzika, muzika sfera, sve je muzika. ovo je muzika podzemlja:

Pravda stiže prekasno: "Naše dete je ubila država"

Beograd -- O slučaju fudbalera iz Kraljeva Dragana Miloševića izveštavali su mnogi mediji. Mnogi su za smrt optužili tužilaštvo. Roditelji: Naše dete je ubila država.

Dragan Milošević, mladi fudbaler kraljevačke Sloge, otišao je 21. novembra 2013. u kladionicu Olimp. Tamo je zlostavljan i prebijen naočigled veće grupe ljudi koja je nemo posmatrala mučenje.

Više od dve godine nakon prebijanja pojavio se snimak sa sigurnosnih kamera. Tužilaštvu u Kraljevu trebalo je skoro tri godine da podigne optužni predlog, a mesec dana nakon prvog suočavanja sa osumnjičenima, Dragan je izvršio samoubistvo.

U pokušaju da rasvetli ovaj slučaj, ekipa “Život priča“ se obratila upravo Tužilaštvu i od njih saznala da je ta ekipa zapravo prva koji su im se uopšte i obratili da nešto kažu povodom tog slučaja.

Dragan je po svedočenju svoje majke imao noćne more od prebijanja. Sve više se povlačio u sebe i ćutao. Počeo je da se leči kod psihijatra i u zemlji i inostranstvu. Prestao je da ide u školu i prestao je da igra fudbal.

Posle skoro tri godine održano je prvo ročište. 31 mesec nakon prebijanja održano je ročište na kome se pojavio Dragan i osumnjičeni.

Nepunih mesec dana nakon suočavanja, Dragan se obesio. Imao je 22 godine. Roditelji za njegovu smrt krive državu jer nije na vreme završila istražne radnje, podigla optužni predlog i završila slučaj.
Majka Dragana Jovićević veruje da je država trebalo da mnogo ranije ceo slučaj privede kraju, posebno jer je imala snimak prebijanja u svojim rukama odmah posle incidenta.

Pisala je na sve adrese ministarstva pravde, predsednika države, predsednika Vlade, ali odgovore nije dobijala.

Prema kasnijim izjavama svedoka i jednog osumnjičenog, Dragan Milošević je došao to veče u kladionicu Olimp i prišao stolu za kojim su, pripiti, sedeli osumnjičeni Predrag Milošević i Savo Pavlović.

Običan razgovor je prerastao u žučnu raspravu, koja se završila tučom, odnosno napadom na Dragana Miloševića pesnicama i nožem.

Osumnjičeni Predrag Milošević je prilikom saslušanja na sudu, naglasio da je bio veoma nervozan jer je gubio novac u kladionici, ali kaže da Dragana nije udario, već da je zamahnuo pesnicama u prazno, kako bi nekako razdvojio Sava Pavlovića i Dragana Miloševića.

Očevici kažu da je sam incident trajao oko 10 minuta i iza njega su ostali lom i polupani inventor.

Na video snimku napada od te večeri, vidi se da su dvojica muškaraca brutalno udarala Dragana, a da su se svi ostali koji su sedeli sa njima, udaljili od stola kada je počelo iživljavanje.

Uprkos video snimku događaja, osumnjičeni nikada nisu privedeni i bili u pritvoru.

Godinu dana pre samoubistva, Dragan je otišao u Slovačku da radi i tamo je prvi put pokušao da oduzme sebi život. Igrom slučaja, spasao ga je kolega.

“Kada se vratio u Srbiju i dalje je bio nervozan, isčekivao suđenje, ali optužnica nikako da bude podignuta. To je na njega vršilo veliki pritisak, bojao se, nije noćima spavao”, kaže majka.
Konačno, više od dve i po godine kasnije Osnovno javno tužilaštvo u Kraljevu, 11. jula 2016. podnosi optužni predlog Osnovnom sudu u Kraljevu protiv Sava Pavlovića i Predraga Miloševića zbog postojanja opravdane sumnje da su, svesno, teže remetili javni red i mir, i da su, po prethodno postignutom dogovoru izvršili nasilje prema oštećenom Milošević Draganu u kladionici Olimp.

Dok su sedeli zajedno za stolom, najpre ga je Predrag Milošević olovkom zaoštrenom vrhom ubadao u predelu rebara sa leve strane, potom Savo Pavlović uputio pretnju oštećenom “Ubićemo stoku malu, daj da ga zakoljemo“pa su izvadili noževe i Draganu prislonili nož na bradu, a kada je Dragan podigao desnu ruku da se zaštiti, Pavlović ga je uboo u predelu desnog ručnog zgloba, a onda ga i udario u lice, od čega su Draganu otekla oba kapka levog oka.

Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu, kao nadležni organ Osnovnog suda u Kraljevu, u maju 2017. imenuje radnu grupu sastavljenu od tri člana - zamenika Apelacionog javnog tužioca, koja je obavila vanrednu kontrolu rada Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu na predmetu Dragana Miloševića.

Komisija je konstatovala da su urađene sve neophodne i zakonom propisane radnje od podizanja krivične prijave neposredno posle incidenta da su dostavljeni svi medicinski nalazi oštećenog, da su izdate naredbe za saslušanje osumnjičenih, da su oni uzeli advokate, da su ročišta odlagana nekoliko puta, zbog sprečenosti branilaca da dođu, ili zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni primili poziv za saslušanje, kao I zbog nedolaska samog oštećenog.

Radna grupa je konstatovala i da u nekoliko navrata Dragan Milošević , kao i svedoci, nisu uredno pozvani da svedoče, zbog čega su saslušanja odlagana.

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić rekao je za Život priča da se na slučaju Dragana Miloševića vide sve slabosti našeg pravosudnog sistema I da je sve moglo da bude I brže, da je bilo I procesne opstrukcije, pritisaka, ali da postoje okolnosti zbog kojih nije išlo brže.

Dragan Milošević nije doživeo da čuje presudu. Izvršio je samoubistvo u maju ove godine, dva meseca pre nego što je doneta presuda, koja još nije pravosnažna.




S ovima treba da se konačno obračunavate, a ne da mlatite praznu ideološku slamu. Dokle god nasilni deo društva daje sebi za pravo da teroriše mirni deo, i to prolazi nekažnjeno, sa zločinačkim sistemom zataškavanja zlodela u policiji i pravosuđu, i uvek nekim načelnikom lokalne policijske uprave koji će zažmuriti na jedno oko, za nečijeg malog - mi smo u problemu. Sto i jedna Amerika, Rusija, Čiča i Tito nam neće pomoći da izađemo iz tog problema. Tako je od Horgoša do Preševa, i od Malog Zvornika do Gradine. Policija ne sme da proganja nasilnike, ne sme im ništa, ili u još gorem slučaju ih obuče u uniformu pa im onda još dopusti da nasilje nad mirnima sprovode i unutarinstitucionalno. A ovi vam se otvoreno podsmevaju na ulici i crtaju All Cops Are Bastards, a od sada i nesmetano militarističke murale. Dok se ta teška korupcija, prouzrokovana odsustvom bilo koje vrste morala kod srpskih partijskih funkcionera, ne reši, dok vi gore ne ustanete i ne lupite rukom o sto, u ovom društvu će trajati teror i strahovlada i vladavina najmaloumnijih a najnasilnijih među nama. Krimokratija.


eto, rekoh, i duši olakšah. a ovo je muzika zemlje:

maksa83 maksa83 09:12 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

S ovima treba da se konačno obračunavate, a ne da mlatite praznu ideološku slamu.

Ma jede bre govna taj, ako dozvolimo da nas te banalnosti odvuku od problema undead Titovih pioniria i komija i Draže neotkopanog onda zaslužujemo da propadnemo svi kolektivno.
amika amika 09:22 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

Dokle god nasilni deo društva daje sebi za pravo da teroriše mirni deo, i to prolazi nekažnjeno, sa zločinačkim sistemom zataškavanja zlodela


Мислиш на МЗ? - Месну заједницу или међународну заједницу?
tadejus tadejus 09:30 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

maksa83
S ovima treba da se konačno obračunavate, a ne da mlatite praznu ideološku slamu.

Ma jede bre govna taj, ako dozvolimo da nas te banalnosti odvuku od problema undead Titovih pioniria i komija i Draže neotkopanog onda zaslužujemo da propadnemo svi kolektivno.


jah jah, pravo velideš..
planiram da uznen mračnu šumu over the weekend da je proridujem..
a fuadu pride gledam dobra fuada, doba, svaka čas..
alselone alselone 09:35 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

fuada



Idemo trol idiotskim pesmama.
maksa83 maksa83 09:57 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

a fuadu pride gledam dobra fuada, doba, svaka čas..

Odlična je fuada, evo sad navodno privode kraju snimanje 2. sezone. Inače, tip taj glavni ćelavi (glumac i koscenarista) ne priča i ne maše onim pištoljom napamet, bio u njinim specijalcima tijekom obaveznog trogodišnjeg vojnog roka.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:08 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

amika


Мислиш на МЗ? - Месну заједницу или међународну заједницу?


ja živim u mesnoj? ti, u međunarodnoj? jeee, blago tebi, koji si ti veliki igrač!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:58 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

maksa83


Ma jede bre govna taj, ako dozvolimo da nas te banalnosti odvuku od problema undead Titovih pioniria i komija i Draže neotkopanog onda zaslužujemo da propadnemo svi kolektivno.


ali ZZ Top kao himna pomirenja partizana i četnika? otkačen si, bro
maksa83 maksa83 12:23 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

ali ZZ Top kao himna pomirenja partizana i četnika? otkačen si, bro

Pa šta je Bili Gibons rodom iz Teksasa nego protočetnik, vidi ga, a reci da Džef Bek potekao iz šljakerske britanske klase nije partizan.



docsumann docsumann 12:49 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo

jah jah, pravo velideš..


triput Jah pomaže...






Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:17 29.09.2017

Re: sori bro, moram da stavim ovo



jah selam, đeco :)
amika amika 09:19 29.09.2017

Мале допуне

6) Глаголи (само стања): спавати, зевати, туробати, (па опет) спавати; смарати...
7) Именице (само глаголске и збирне) - лајање, пашчад (вазда с ланца пуштена);џибери, штребери одјебани морони...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:06 29.09.2017

Re: Мале допуне

znaš šta meni nije jasno, na svako pominjanje lokalnog problema, vi krenete da tučete po globalnom. kakve to veze ima jedno s drugim? prvo je realno a drugo je umišljeno. Amika, je l' radite to svesno, ili je već postao refleks, ili ste prosto plaćeni od države da kreirate javno mnjenje na takav tačin? ozbiljno pitam.
tasadebeli tasadebeli 19:59 29.09.2017

Re: Мале допуне

amika

6) Глаголи: смарати

7) Именице:



Исихија.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:14 29.09.2017

Re: Мале допуне

jesi video što je sveta gora zabranila ciprasu ulaz? a 2014. su ga voleli. međutim, kako je klonuo pod teretom Vavilona i izgubio svoju oštrinu prema liberalnom kapitalizmu, tako ga ovi sada smatraju za njihovog igrača i ne daju mu da uđe. pitanje je da li bilo ko, na tom nivou kao cipras, ima uopšte izbor a da ne bude u nekoj vrsti odnosa sa Rimom? iznenađujuća odluka svete gore.
tasadebeli tasadebeli 20:43 29.09.2017

Re: Мале допуне

Srđan Fuchs
jesi video što je sveta gora zabranila ciprasu ulaz? a 2014. su ga voleli. međutim, kako je klonuo pod teretom Vavilona i izgubio svoju oštrinu prema liberalnom kapitalizmu, tako ga ovi sada smatraju za njihovog igrača i ne daju mu da uđe. pitanje je da li bilo ko, na tom nivou kao cipras, ima uopšte izbor a da ne bude u nekoj vrsti odnosa sa Rimom? iznenađujuća odluka svete gore.




Репризно, са Ексовог поста од пре петнаестак минута:



tasadebeli

Srđan Fuchs

Tasos/Paros/Naksos, ljubimij drug, pasmatri eta:

"Gde god se čuje glas grčke crkve biće - Kosovo je Srbija"





Mediji: Nečuveno, Sveta Gora ne želi da primi Ciprasa

Beograd, Atina -- Administracija Svete Gore odbila da u zvaničnu posetu primi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji je u sredu trebalo da razgovara s rukovodstvom Svete Gore.

IZVOR: BETA PETAK, 29.09.2017. | 11:00

Cipras je trebalo da poseti manastire i sastane se sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, piše danas konzervativni atinski list "Katimerini" i pominje da su u donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi.

Sveta zajednica - vrhovno upravno telo Svete Gore, na burnom sastanku odlučila je u ponedeljak da ne primi Ciprasa u zvaničnu posetu i da mu ne ukaže protokolom predviđene počasti kao premijeru, već mu je poručila da na Atos može doći samo kao "privatno lice", kao običan hodočasnik, piše list.

Razlog za tu odluku je mišljenje sveštenika Svete Gore da ne mogu primiti premijera koji je "proglasio da je ateista" i koji donosi zakone i sprovodi politiku koja "pogađa pravoslavlje".

Međutim, pre dve godine, avgusta 2014, Cipras je na Svetoj gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio blagoslov monaha.

Od tada se mnogo šta promenilo, piše "Katimerini" i navodi da je Ciprasova vlada "otvorila frontove s crkvom", kojoj se od samog početka njegovog mandata nije svideo jer su i premijer i poslanici njegove koalicije SIRIZA odbili da se zakunu na jevanđelje i "pred bogom" - što je uobičajena forma u Grčkoj.

S druge strane, Ciprasovi poslanici su Svetu Goru oslobodili poreza za nekretnine van Atosa, ali to nije odobrovoljilo sveštenstvo.

Vlada je očito znala kakva će biti odluka uprave Svete Gore, te je nekoliko sati pre njene odluke neformalno obavestila medije da je Ciprasova poseta "odložena zbog obima posla", iznosi danas "Katimerini".

Međutim, crkveni sajt je na to ubrzo objavio da je "posetu premijera otkazala sama Sveta Gora, te do toga nije došlo zbog obima njegovog programa kako se govori".

Uz to su u jednom manastiru na Atosu - Manastiru Dohijarios, povodom posete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti "protiv antihrista".

Crkveni izvori grčkog lista komentarišu da su to "neviđene stvari za Svetu Goru", "bez presedana" u njenoj istoriji, i da zabrana premijeru da uđe na deo grčke teritorije, na Svetu goru, ne samo što je neshvatljiva i pravno neodrživa, već predstavlja i "svetu nepristojnost", bez obzira na političke stavove.

"Katimerini" navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili poseti Ciprasa - petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj gori, "bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porekla".

"Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav 'Svete zajednice' posledica atmosfere konzervativizma, ponekad s karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj gori", zaključuje atinski list.


B92






Црвена лампица?

И помисао на исихију ме не напушта никако... Само се појачава фреквенција њеног јављања из поста у пост на Блогу Б92...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:47 29.09.2017

Re: Мале допуне

da, da i ja vraćam odande:

Međutim, pre dve godine, avgusta 2014, Cipras je na Svetoj gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio blagoslov monaha.


da, da, nesvakidašnja odluka S.G. i oni se konzerviraju. interesantno, ako se sećaš da je i ovde na blogu bila euforija oko ciprasa i varufakisa, i onda su ga se odricali potom što je pao pod pritiscima svetske banke. tako i sveta gora (i to je interesantno isto, recimo, da se stavovi naših libertetskih anarhokomunista poklapaju sa esencijom stavova pravoslavne crkve (govorim o ozbiljnoj eklisiologiji, ne o etnofiletističkoj boraniji), s tim što su ovi anti-teisti a ovi teisti-antiateisti . ali ne znam stvarno šta su očekivali i jedni i drugi, ili ne razumeju kako globalna politika funkcioniše i da većinu boli uvo za pravoslavlje (ili judaizam, for that matter), ili imaju neku dojavu od Volođe da aktiviraju podmornice u Pantelejmonu?

tasadebeli tasadebeli 21:23 29.09.2017

Re: Подморнице

Srđan Fuchs

ili imaju neku dojavu od Volođe da aktiviraju podmornice u Pantelejmonu?




Време: 2010. година.
Место: Света Гора.

Тог пролећа, непосредно пред мој долазак на Свету Гору, прот Свете Горе (монашка република, да нагласим, република, која јесте под јурисдикцијом Васељенског патријарха, али са аутономијому у којој тело састављено од представника сваког манастира доноси одлуке о унутрашњем уређењу сопствене монашке републике) донео је био одлуку да се један скит (исто што и манастир, само без својих имања, него се одржава из прихода манастира којему припада - не замери на оволиким објашњењима, знам да ти то знаш) који је одувек припадао Русима (Светоандрејски скит у Кареји) и који је због пада броја руских монаха прешао у грчке руке као што се то догодило и у претходним временима грузијском и румунском манастиру и другима, као и њихови поседи) ипак из руку Грка врати у руке Русима. Дакле, прот доноси одлуку у корист Руса.

Кажу на Светој Гори да је Вартоломеј тада у бесу због такве одлуке прота Свете Горе исцепао ту њихову одлуку и тако на најгрубљи могући, дикататорски начин једног тиранина, нарушио хиљадугодишњу аутономију Свете Горе.

Па су тог пролећа 2010. многи на Светој Гори били бесни и љути на Вартоломеја.

Затекао сам се са неким другарима у Посници Светог Саве у Кареји када је онај наш један монах који је тамо објашњавао све то групи Срба из Швајцарске који су ту пристигли на ходочашће са својим парохом.

И у објашњавању ситуације тај наш монах онако љутито претећи дигне прст у ваздух и каже:

"Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

А мој другар, жарковачки мангуп из генерације Ромеа Савића и браће Бамбалић, по својим тврдњама атеиста, мада ја мислим да је у агностичкој фази био тада, који стоји поред мене док то слушамо, нагне се на моје уво и прошапуће:

"Профо брате, зар не би требало да је овај пацифиста?"

"Па требало би, боже ме се прости... Шта да ти кажем... Људи смо..."




"Svaba udariiijoooo..."
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:38 29.09.2017

Re: Мале допуне

opet, jedno je s.g. a drugo atinska mitropolija, gde su vidiš, umereniji glasovi -

Crkveni izvori grčkog lista komentarišu da su to "neviđene stvari za Svetu Goru", "bez presedana" u njenoj istoriji, i da zabrana premijeru da uđe na deo grčke teritorije, na Svetu goru, ne samo što je neshvatljiva i pravno neodrživa, već predstavlja i "svetu nepristojnost", bez obzira na političke stavove.

"Katimerini" navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili poseti Ciprasa - petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj gori, "bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porekla".

"Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav 'Svete zajednice' posledica atmosfere konzervativizma, ponekad s karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj gori", zaključuje atinski list.


naša, koviljska škola, tako nešto nikada ne bi napravila, prvo zbog porfove lične širine, drugo - sadašnji iguman je sin jugoslovenskog diplomate iz najzlatnije ere, kada smo vedrili i oblačili UN-om, rođen u moskvi, odrastao na nbgd, studirao u njuci gde je završio psihoanalizu, živeo kao slikar 9 godina na 5. aveniji, na poslednjoj slavi, došli jedan drugar naš iz jueseja, šljaka za američku diplomatiju, i ja, tek neki ljotićevac tu krene da se buni, kao, "šta će ovi špijuni ovde?!", kaže iguman (isihije inače se zove), "ko, gospodin s. i gospodin srki? oni će sedeti sa mnom, pored mene za stolom." ovaj mitin otišao pokunjen, pušangija. garant mislio da je opet nekakva judeoamerička zavera.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:47 29.09.2017

Re: Подморнице

tasadebeli


И у објашњавању ситуације тај наш монах онако љутито претећи дигне прст у ваздух и каже:

"Нека, нека! Послаће њима Путин подморнице!"

А мој другар, жарковачки мангуп из генерације Ромеа Савића и браће Бамбалић, по својим тврдњама атеиста, мада ја мислим да је у агностичкој фази био тада, који стоји поред мене док то слушамо, нагне се на моје уво и прошапуће:

"Профо брате, зар не би требало да је овај пацифиста?"

"Па требало би, боже ме се прости... Шта да ти кажем... Људи смо..."



ma, i kaluđeri vole da kenjaju kada babo okrene glavu... u svakom slučaju zanima me kojih pet manastira nije bilo za to da se uskrati blagiš ciprasu?

Manasija - Vasko Popa

PLAVO I ZLATNO
POSLEDNJI PRSTEN VIDIKA
POSLEDNJA JABUKA SUNCA

ZOGRAFE
DOKLE TVOJ POGLED DOPIRE

ČUJEŠ LI KONJICU NOĆI
ALAH IL ILALAH

KIČICA TVOJA NE DRHTI
BOJE SE TVOJE NE PLAŠE

BLIŽI SE KONJICA NOĆI
ALAH IL ILALAH

ZOGRAFE
ŠTA LI VIDIŠ NA DNU NOĆI

ZLATNO I PLAVO
POSLEDNJA ZVEZDA U DUŠI
POSLEDNJI BESKRAJ U OKU

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:07 29.09.2017

Re: Подморнице



zanimljiv tekst o vladinoj poseti, TIME magazin

Our savior came in the shape of a corpulent monk named Father Ioannikiy, who owns an old pick-up truck and was willing to take us around for about $100 an hour.

cepaj amere po ušesima, siroti ameri, kako gde odu, svi ih odvale: "koliko ovo košto, šefe?" "dvajes' dolara, a odakle ste?" "USA." "e, jebi ga, danas baš poskupelo na stotku." "ali, rekli ste maločas dvajes?" "otišle cene na berzi upravo."

When it got too dark to sit in the courtyard, Makarios invited a few of us into his library, where the table was set with glasses and a bottle of schnapps from the night before. Instead of a blessing or a prayer, he went around the room, grabbed each of us by the head and, with a quick twist, cracked the bones in our necks to let out the stress. It was a trick he used to shatter people’s preconceptions of how a monk is supposed to behave.
tasadebeli tasadebeli 22:32 29.09.2017

Re: Мале допуне

Srđan Fuchs

opet, jedno je s.g. a drugo atinska mitropolija,



И не само атинска.

Мени је, рецимо, занимљиво да ниједан парох, без обзира на године старости, са Тасоса које сам до сада упознао летујући тамо десет година уназад, није никада био на Светој Гори.

Која му је "преко пута". Гледа у њу свакога дана.

А ишли у Јерусалим.

Интересантно.

Katimerini" navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili poseti Ciprasa - petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj gori, "bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porekla".


Чуди ли те то?


"Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav 'Svete zajednice' posledica atmosfere konzervativizma, ponekad s karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj gori", zaključuje atinski list.



Рекох већ... Ортодоксија у танатос. Носе то и навијачи ПАОК-а на својим мајицама.

А пише и на улазним вратима Есфигмена.


2007.




2010.






2017.






Да ли си у гостопримници Есфигмена видео све оне слике грчких јунака у борбама против Турака за стицање независности у 19. веку. На свим зидовима гостопримнице, у низу, један до другога...

(Успут, кажу у Есфигмену да су највећи дародавци у дугој историји тог манастира до сада били краљ Милутин, Стефан Душан и деспот Ђурађ Бранковић.)

А добру ракију имају у Есфигмену. Бољу и од хиландарске. Најбољу на Светој Гори. Што није мала ствар јер је заиста тешко имати најбољу манастирску ракију на Светој Гори где су сви мајстори за то и конкуренција је веома јака.

Ваљда то због оних травки које стављају у њу, а скупљају их на есфигменским поседима...


naša, koviljska škola, tako nešto nikada ne bi napravila, prvo zbog porfove lične širine, drugo - sadašnji iguman je sin jugoslovenskog diplomate iz najzlatnije ere, kada smo vedrili i oblačili UN-om, rođen u moskvi, odrastao na nbgd, studirao u njuci gde je završio psihoanalizu, živeo kao slikar 9 godina na 5. aveniji, na poslednjoj slavi, došli jedan drugar naš iz jueseja, šljaka za američku diplomatiju, i ja, tek neki ljotićevac tu krene da se buni, kao, "šta će ovi špijuni ovde?!", kaže iguman (isihije inače se zove), "ko, gospodin s. i gospodin srki? oni će sedeti sa mnom, pored mene za stolom." ovaj mitin otišao pokunjen, pušangija. garant mislio da je opet nekakva judeoamerička zavera.



То што мислим о дешавањима у СПЦ, о Јустиновим "ђацима" и о људима који претендују да буду водиље на том историјском путу СПЦ у овом тренутку ме и тера у исихију.

Боље да не изговорим то што мислим.

Ионако се бојим цепања тела СПЦ, јер тело СПЦ нису само патријарх, владике, игумани и монаси и свештеници. (Ни по јада да су само они у питању.) Тело цркве су сви њени верници, па и мирјани.

А цепање тела цркве је нешто што никако не треба Србима у овом тренутку.


Pravoslavlje i ekumenizam - Zbornik tekstova (Urednik: Aleksandar Djakovac) (ЛИНК)



"Pastiri zaboravili na stado" (02/23/2014) (ЛИНК)



Ne treba zaboraviti da je malo ljudi koji su toliko otvoreni za dijalog i pomirenje. U sredini u kojoj u jos najranijem detinjstvu roditelji uce decu ko smo mi , a ko su oni i zasto smo mi bolji od njih, tesko je poverovati da ce vernici sami spontano poceti da pozitivno poimaju razlicitosti drugih koje su im celog zivota negativno predstavljane. Neophodno je da ih neko motivise.

...-naucice...(ali od koga?!)

Ko? Mozda svestenici?

Iako Milan Vukomanovic kaze da je poverenje u crkvu, pa i u svestena lica u Srbiji vece nego u neke svetovne institucije, postoje i oni koji nisu saglasni sa tim.

„Svestenici zapravo lose deluju na religioznost ljudi i onda to stvara jednu losu sliku. Ono sto bi pravoslavna crkva trebalo da uradi jeste da preobrazi samu sebe i svoj narod,a ne da ocekuje neku pomoc spolja“, kaze Zoran Kindjic, docent na Fakultetu politickih nauka.

Svestenici u Srbiji izgleda da i nisu raspolozeni bilo sta da objasnjavaju vernicima.

Neki profesori Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i pripadnici Eparhije Backe nisu imali vremena cak ni da nam kazu da nemaju vremena bilo sta da nam kazu. S druge strane, bivsi Vladika Artemije koji bi trebalo da ima vremena s obzirom na to da je rascinjen jos u novembru 2010.godine i posle dva puta dogovoranog intervjua u Barajevu, rekao je da ipak „ni ovaj put nece imati vremena“.

Pa, da su muhamedanci, koji klanjaju pet puta dnevno, mogli bi naci 15 minuta za razgovor koji ce njihove stave pribliziti onima od kojih zive. Svetenici kako se cini bukvalno shvataju svoje pastirstvo nad stadom- dozivljavaju vernike kao prave ovce…Crkva se, izgleda pretvara u kapitalisticko preduzece u kome je cilj samo uvecanje sopstvenih koristi, dok o vernicima malo ko vodi racuna. Verovatno zato i ne cudi komentar jedne devojke koja svom prijatelju , studentu teologije, kaze: „ To sto ja verujem u Boga, ne znaci da verujem i u vas svestenike.“

Za vreme jednog od ekumenskih sastanaka odrzanih na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu tadasnji dekan Milos Erdeljan je, kako kazu, radosno uskliknuo:„Hvala Bogu da je vec jednom pocelo“.
Danas, mi pitamo kako će se završiti?
Profesor Zoran Kindjić kaže da do stvaranja Ekumene nikada neće doći, a sličnog mišljenja je i njegov kolega sa Filozofskog fakulteta, Milan Vukomanović."Sinteza te dve crkve, nakon raskola od skoro jednog milenija, malo je verovatna, a nije ni neophodna. Važnije je tu dostići jedan stepen dijaloga i saradnje koji bi podrazumevao uzajamno poštovanje i toleranciju", kaže on.
Ni oni koji su na strani ekumenizma nisu ništa optimističniji po tom pitanju. Naprotiv, kada se imaju u vidu svi oni skandali koji su potresali i trenutno potresaju nasu crkvu(slučaj:Artemije, Pahomije,Crna Reka), izgleda da je kretanje naše crkve ka Ekumeni poslednja stvar oko koje bi trebalo da brinemo.

"Ono konačno ujedinjenje koje mi sigurno očekujemo, ali mu dana i časa ne znamo,jeste ujedinjenje u carstvo Božije. To je jedino definitivno, sigurno i neopozivo", kaže Aleksandar Djakovac i dodaje "Do tada, veliki uspeh će biti da našu SPC sačuvamo nepodeljenu i bez raskola i svadja bar do 2030. pa da blagodarimo Bogu što smo se sačuvali".


(Мада ми није јасно зашто је Ђаковцу важна та 2030? Ваљда он зна зашто...)



Па зато... Одох у исихију. Барем када су та питања на дневном реду.

А на крају крајева, то је ионако лична одлука и ствар слободне воље сваког појединца.

Онда и ја имам право на ту личну одлуку проистеклу из слободне воље.

Без тога да убеђујем друге у исправност сопствене одлуке.

А она прича из 2010. о Вартоломеју, проту Свете Горе и руским подморницама ме је само уверила у то да је и исихија о којој треба мислити такође ствар слободне воље и личног избора појединца у овом добу.
tasadebeli tasadebeli 22:39 29.09.2017

Re: Подморнице

Srđan Fuchs

u svakom slučaju zanima me kojih pet manastira nije bilo za to da se uskrati blagiš ciprasu?



Небитно.

Битно је да је 15 било за ту одлуку, а 5 није. А свих 20 су манастири на Светој Гори.

Хоће ли тако одлучивати и о територијалној ексклузивности Свете Горе у ЕУ?

Света Гора као туристичка дестинација и предузеће које дрма профит од туризма под фирмом културе и традиције?

Са управним одбором у Бриселу?

ZOGRAFE
DOKLE TVOJ POGLED DOPIRE

ČUJEŠ LI KONJICU NOĆI
tasadebeli tasadebeli 23:36 29.09.2017

Re: Подморнице

Srđan Fuchs





У хиландарском подруму су слике Јевгенија Родионова, деветнаестогодишњег руског војника којем су Чечени 1996. године, баш на дан када је напунио 19 година, одсекли главу зато што је одбио да скине крст који је носио око врата.

У Србији се сматра локалним свецем.


Степеник 1

Степеник 2

Степеник 3



"Всјо правилно, всјо..."






П.С. - И у хиландарском подруму такође имају добру ракију. Није као она у Есфигмену, али је добра, баш добра...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:40 30.09.2017

Re: Подморнице

Да ли си у гостопримници Есфигмена видео све оне слике грчких јунака у борбама против Турака за стицање независности у 19. веку. На свим зидовима гостопримнице, у низу, један до другога...

(Успут, кажу у Есфигмену да су највећи дародавци у дугој историји тог манастира до сада били краљ Милутин, Стефан Душан и деспот Ђурађ Бранковић.)

А добру ракију имају у Есфигмену. Бољу и од хиландарске. Најбољу на Светој Гори. Што није мала ствар јер је заиста тешко имати најбољу манастирску ракију на Светој Гори где су сви мајстори за то и конкуренција је веома јака.

Ваљда то због оних травки које стављају у њу, а скупљају их на есфигменским поседима...

То што мислим о дешавањима у СПЦ, о Јустиновим "ђацима" и о људима који претендују да буду водиље на том историјском путу СПЦ у овом тренутку ме и тера у исихију.

Боље да не изговорим то што мислим.


Ионако се бојим цепања тела СПЦ, јер тело СПЦ нису само патријарх, владике, игумани и монаси и свештеници. (Ни по јада да су само они у питању.) Тело цркве су сви њени верници, па и мирјани.

А цепање тела цркве је нешто што никако не треба Србима у овом тренутку.


znam esfigmence, dolaze i oni kod mene. baš sam imao situaciju dok smo čekali red za hristov grob, ispred mene oni, a ja predvodim hilandarce, tik iza njih. sada, ni jednima ni drugima ne piše na čelu šta su. ispred nas stoje ćale i mala devojčica, onako smrknuti, u fajterskom položaju, i ćale i ona. sada, stoje i ne mrdaju, zaustavili moju grupu, i još jedno sto ljudi iza. kažem ja, "sorry, my dear (habibi, od starosemtiske, haviv, srcu mio, drag), but can you move a little bit forward?" on se okrene smrknuto, i on i ćera, u fazonu, kao spartanac koji se sprema da proburazi persijanca mačem. u tom momentu, vidim da mu je na trenerci grb esfigmena. okrećem se prema mojim gostima i tihim, odmerenim glasom, da ne remetim svetost Abuna Isinog groba, kažem, "burazi, evo buraza iz esfigmena!"; a njemu kažem, "serviaki, hilandariu." da si video promenu izraza lica, kako su se ozarili i ćale i malena, kao da im je neko opalio reflektor u lica. izljubiše se, izgrliše, Srbi k'o Srbi, svi po litar radže u rančevima, naroljali smo posle ceo PAOK-ov kop. idemo ove godine ponovo zajedno, penjemo se i na Mojsijevu Goru i idemo u Agiu Katerinu. 'oćeš s nama, brat Mojsije da vas povede tamo otkud je sve krenulo?

ps. ovo za popove bačke, reci brate šta te muči, je l' ti ja ličim na popa i na pohlepnog kapitalistu? hvala Taske ako me tako vidiš. reci šta ti je na duši, ono što je objektivno od kritike ću preneti isi, ono što je subjektivno će se verovatno raspršiti čim izađe vani i iz šekijevih sjeni. vidim da si dobar džedaj unutra, ali mlad džedaj još, još nije izbalansirala isihia čuku i vanglu.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:47 30.09.2017

Re: Подморнице

tasadebeli

Небитно.

Битно је да је 15 било за ту одлуку, а 5 није. А свих 20 су манастири на Светој Гори.

Хоће ли тако одлучивати и о територијалној ексклузивности Свете Горе у ЕУ?

Света Гора као туристичка дестинација и предузеће које дрма профит од туризма под фирмом културе и традиције?

Са управним одбором у Бриселу?

ZOGRAFE
DOKLE TVOJ POGLED DOPIRE

ČUJEŠ LI KONJICU NOĆI


shvatam tvoje objektivne strahove, ali svako vidi ono što želi - neko u jerusalimu vidi suvenirnice odmah pored ulaza u portu Bazilike Vaskrsenja, a neko vidi veliku, pulsirajuću mirnoću Isinog groba. zavisi šta gleda, i kako gleda. btw, nije ni sveta gora slobodna od konzumentskog duha. nije u toj meri kao rim, atina ili jerusalim, ali u svakom slučaju nisu ni oni alergični na kintu - tako da, što je govorio Ravi, vidiš trun u oko brata tvoga, a ne vidiš balvan u svojemu. najbolje je kada si tako samopravedan, za tili čas postaneš svet(l)itelj tako.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:16 30.09.2017

Re: Подморнице

Profesor Zoran Kindjić kaže da do stvaranja Ekumene nikada neće doći, a sličnog mišljenja je i njegov kolega sa Filozofskog fakulteta, Milan Vukomanović."Sinteza te dve crkve, nakon raskola od skoro jednog milenija, malo je verovatna, a nije ni neophodna. Važnije je tu dostići jedan stepen dijaloga i saradnje koji bi podrazumevao uzajamno poštovanje i toleranciju", kaže on.


dobro, profesor nije nije sam bog pa da zna do čega će doći ili neće doći. Srbi nisu veverice što se tiče diplomatije sa Vatikanom. oni bi nam dali sve, ali bukvalno sve: i Kosovo, i Crnu Goru i Bosnu, i Slavoniju i Makedoniju - samo da prihvatimo Rimskog kao Vrhovnog, i Boga na zemlji. mi sve lepo saslušamo, odemo tamo, nahasamo se nekog finog hasa i napijemo finog vinceta, malo site seeing, kupimo koji suvenir, i kažemo - može da bude jednak sa svima ostalima, kao episkop rimski. trenutni papa ne vidi sebe kao vrhovnog, već se vidi onim što i jeste, običan episkop rimski. s tim što on ne verujem da će imati silu da izmeni taj dekret, neće mu nikada mašinerija u, ispod, oko i iznad njega dozvoliti da izmeni taj dekret. šta se naše pozicije tiče, mi nemamo privilegiju da zatvorimo svoje granice, i postavimo ruske nuklearke oko njih, i živimo miran, egoističan život do kraja sveta i veka. imamo žene, decu, vrlo prometnu kuću, svojinu na teritoriji Vatikana, i to su sve stvari o kojima moramo razmišljati.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:27 30.09.2017

Re: Подморнице

evo šta kaže net-underground i teorija konspiracije:

Alexis Tsipras has been forced to cancel his visit to Mount Athos today because of protest from ordinary believers, according to the Greek media.

http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/824181/anepithymitos-o-tsipras-sto-agio-oros-giati-eipan-oxi-oi-monaxoi-stin-episkepsi-toy

A Google translation below.

The report states that 5 to 6 monasteries supported the visit of Tsipras, but the central authority on Mount Athos decided to cancel it, taken aback by the strength of opposition from the rank and file.

As far as I know it is unprecedented that Mount Athos has cancelled the visit of a prime minister because the rank and file believers are in uproar.

I can say on a personal level here in Larisa, a lot of people have in the meantime realized what Tsipras together with Orthodox clergy like the Bishop of Volos, pose an immense threat they pose to the future of the Greek people by aligning themselves with the NWO and its depopulation plans.

There are also many apparent believers in Larisa court and police station. At least religious pictures and icons cover virtually every office wall and desk. At some point, the average believer, who tries to live a reasonably honest life, to look after their children, is going to ask themselves, do they want to be part of an evil plan to depopulate Greece and the world with vaccines under an apparently psychopathic? Freemason? like Tsipras and the Orthodox Bishops by taking down the single journalist reporting on it?

This conversation is going on in the background.

The prosecutors at Larisa court have to deal with the fact that the police reports on the original murder attempt in April have the same domestic file number, namely Δ 15 /218, as the proof that George Soros and Tsipras read my blog. Due process means these various pieces of evidence now have to be considered together. The state prosecutors at Larisa gave these pieces of evidence the same file number and they cannot just keep hiding them without exposing themselves to criminal charges.

John Schindler, an NSA analyst, is probably one of the few people left who still has not understood that the social media, the alternative media and the facts, they present, suppressed by the controlled mainstream media, are what the real world public is talking about. The public no longer cares what the dying, dinosaur mainstream media considers news. It decides what is important to it. People start sharing information and discussing things.

Worryingly, the likes of Schindler have still not been able to accommodate any of the new facts and information showing that there is a NWO organized international crime gang at work pushing a one world government and depopulation agenda, not even on his twitter account.

Schindler continues to view things in the obsolete prism of the cold war, compromising the US intel community. Instead of being able to easily address real world threats, they are supposed to wait for the controlled mainstream media to talk about something, chides Schindler.

http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/824181/anepithymitos-o-tsipras-sto-agio-oros-giati-eipan-oxi-oi-monaxoi-stin-episkepsi-toy

Maximus (Alexis Tsipras office as Prime Minister in the Mansion Maximus) invoked a “heavy schedule” to cover the “door” of the monks to the prime minister – The background of the postponement of the visit

To cope with the unmistakable attempts at the Maximos Mansion about the cancellation of Alexis Tsipras ‘s trip to Mount Athos .

The President of SYRIZA, for the first time as Prime Minister and three years after his previous visit, was due to attend tomorrow (27/09) on the day of the Holy Cross for the Athonites (Julian calendar) in the “Panagia’s Garden” .

Indeed, his presence on the holy mountain will coincide with the pilgrimage of the Ecumenical Patriarch Bartholomew, a guest of the Holy Monastery of Pantocrator.

The prime minister, however, postponed his visit, with sources of Maximus talking about … a busy schedule!

Things are somewhat different ….

First of all, since the news of the scheduled Prime Ministerial visit has leaked, Mount Athos and the Holy Community have received a lot of protests and harsh criticism. Simple believers, and not “radicals,” as they like to appear often dense by Mount Athos and other ecclesiastical circles, meant a “holy alarm” to prevent this man from making this journey of a declared atheist and adversary of our faith.

Under the burden of all these reactions, the Holy Community has been incessantly stunned. From the Maximos Mansion claim that Mr. Tsipras has received two invitations from the Holy Community of Mount Athos, both a few months ago, last winter, as well as a few days ago.

On the other hand, sources of Mount Athos deny the existence of at least the second invitation.

The situation is further complicated as, on the basis of press reports, there has also been an official letter on the Prime Minister’s travel with details on the transition and the security of travel.

On the substance, according to Pentapostagma, and given the horrible reaction of believers since the announcement of the visit, the representatives of the 20 Holy Monasteries at the extraordinary meeting of the Holy Community resisted strongly the pressure of Deputy Foreign Minister Yiannis Amanatidis who had the general planning of the Prime Minister’s visit to Mount Athos, as well as three years ago, exploiting the good relations he maintains with the Mount Athos.

As was said at the meeting of the Holy Community, it is not possible for the prime minister, who refuses to cross his cross, go to Mount Athos on the celebration of the Holy Cross.

This was also the dominant view that led to the final denial.

However, it is worth noting that there were also 5-6 Monasteries that were asking for the Prime Minister’s visit to be allowed. In the end, they all asked for the cancellation of the visit with a letter from the Holy Community.

Of course, it becomes clear to every common mind that this denial is clearly coincidental in order not to generate further reactions.

An unanswered question remains what would happen if the visit did not coincide with the Feast of the Holy Cross.

Besides, the tax exemptions voted for the Holy Mountain by the government in the summer are a strong guarantee for the friendly relations between Maximos and Karyes …


drugim rečima, američki bloger-anarhista smatra da je Sveta Gora odbacila Kiprasa pošto je stao na stranu NWO i planira da sprovede plan za vakcinaciju i depopulizaciju Grčke i sveta. kako god, ali koji majstori su Grci, manastiri su pod pritiskom naroda, zapravo, otkazali Premijeru posetu. ipak je to stara Kolevka demokratije, taj grčki duh!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:50 30.09.2017

Re: Подморнице

u svakom slučaju zanima me kojih pet manastira nije bilo za to da se uskrati blagiš ciprasu?



kladim se da su simonopetra, grigorijat, vatoped, filotej i pantokrator. to su najzdravije monaške obitelji, ništa vera bazirana na mržnji i strahu (zna se ko je njima babo), samo peace, light (тис исихиас), love, and wisdom.

tasadebeli tasadebeli 08:06 30.09.2017

Re: Подморнице

Srđan Fuchs



Ух, Срки, 'ајде што се теби отвори дизна с писањем по тим питањима, него што и мени онда отвориш дизну с писањем у одговор...

'Ајмо редом, прво најважније:

je l' ti ja ličim na popa i na pohlepnog kapitalistu? hvala Taske ako me tako vidiš



Ма не, таман посла! Не ти...

А попови бачки к'о и попови шумадијски... Попови к'о попови...

Хвала богу, те још увек сви они припадају истој, јединој и јединственој територији једне патријаршији. Барем већина њих...


reci šta ti je na duši,


Нека, пусти, то је више за разговор у четири ока. Не овако...


a njemu kažem, "serviaki, hilandariu." da si video promenu izraza lica, kako su se ozarili i ćale i malena, kao da im je neko opalio reflektor u lica. izljubiše se, izgrliše, Srbi k'o Srbi, svi po litar radže u rančevima, naroljali smo posle ceo PAOK-ov kop



То ти кажем. И када те угосте, они, есфигменци, исто тако. Чим чују да си из Србије.

А не могу се пожалити ни на остале светогорце по манастирима које држе Грци. Сви према мени увек к'о да долазим из земље мученице која је разапета да испашта муке за све остале.

Ономад док се изопраштасмо са свима, ождер'о сам се од тих опроштајних манастирских ракија к'о прасе, па сам после само дремао на трајекту у повратку у Уранополи. Чак сам са све патикама и чарапама упао у море до чланака улазећи на трајект, па сам после сушио чарапе и патике на сунцу у веселој пловидби назад.

(Онај мој поменути другар, Жарковац:"Профо брате, мрдни мало те чарапе на оградици, све дува ветар преко њих, па право на мене." )

Неће да пусте нас Србе да одемо ако не попијемо по "раки" са њима за срећан пут назад у Србију.

А остали ортодоксни (Румуни, Бугари, Руси,...) по гостопримницама манастира док ми наздрављамо са домаћинима гледају чежњиво јер добију само ратлук, воду и кафу.

svako vidi ono što želi


Слажем се, све је ипак то у крајњој линији у нашем оку и души. Отуд и моје незаузимање некаквог тврдог става до сада по тим питањима. Јер ко сам ја? Живот ми неће досећи својом дужином ни читав један век, столеће од 100 година.

А црква је ипак нешто што траје, хвала драгом богу, већ 2000 година и свакако је претурила преко главе много тога, много више него што ја својим искуством могу да појмим.

И не само што траје црква 2000 година, него и опстаје исто толико.

Па сам онда, због свега тога, а знајући колико нам је црква значила у неким тешким временима која су ипак била много тежа од ових данас када каква-таква држава ипак постоји, ја опрезан у томе и, понављам, нисам заинтао на једну страну пошто-пото.

Него, сумње, страхови, недоумице,... Човек сам, мора тога да има.


oni bi nam dali sve, ali bukvalno sve: i Kosovo, i Crnu Goru i Bosnu, i Slavoniju i Makedoniju - samo da prihvatimo Rimskog kao Vrhovnog, i Boga na zemlji.



Видим то и ја и тако сам то и схватио.

И теши ме помисао да Срби ипак нису веверице по питању дипломатије са Ватиканом како ти кажеш. Много се ту искуства накупило из којег се може учити...

И то оног тешког искуства које се може опростити, али се не сме никада заборавити.


šta se naše pozicije tiče, mi nemamo privilegiju da zatvorimo svoje granice, i postavimo ruske nuklearke oko njih, i živimo miran, egoističan život do kraja sveta i veka. imamo žene, decu, vrlo prometnu kuću, svojinu na teritoriji Vatikana, i to su sve stvari o kojima moramo razmišljati.





Увек ми је то на памети када размишљам о тим стварима.

И једино за шта се онда молим јесте да нам се никако не понови још један 20. век са три милиона мртвих.

Ипак нас нема баш као пиринча да бисмо се толико олако разбацивали бројним стањем, па још приде за туђе интересе.

drugim rečima, američki bloger-anarhista smatra da je Sveta Gora odbacila Kiprasa pošto je stao na stranu NWO



У оваквим ситуацијама као што је та одлука, увек остану широм отворена врата за мноштво манипулација и тумачења.

У Есфигмену ме је један од монаха који је више изгледао као да своје време проводи у теретанама, а не у молитвама, лица и главе као да је изашао из филма "Пирати са Кариба", са схимом на грудима и бицепсима широким као моја бутина, питао шта ја мислим, када ће почети Трећи светски рат.

Ја му одговорио да је тај рат почео већ одавно. У главама људи.

Он ме погледао, замислио се, па ми рекао:"У праву си."

otkazali Premijeru posetu. ipak je to stara Kolevka demokratije, taj grčki duh!


То и ја кажем. И због тога и поштујем и Грке и Грчку, ма шта год ко мислио о томе.

Ипак је демократија кренула са Балкана, зар не?

И да завршим.

Већ ти испричах, знам...

Летос разговарам на Тасосу са једним професором атинског универзитета, човеком старијим од мене барем десетак година.

Много разговора о историји, демократији, политици... И узајамног вајкања и кукања на тешко стање у Грчкој и Србији, упропашћену пољопривреду, незапосленост, економију, зависност од геостратешких интереса,...

И на крају тих наших вишедневних разговора, пре мог поласка за Србију, он мирним и сталоженим гласом човека дубоко увереног у оно што говори и са смешком на лицу пружајући ми руку, рече:

"Преживећемо. И ово све ћемо преживети. Ми барем имамо вишевековно искуство у томе са многима који су долазили овде и одлазили одавде, а ми смо увек остајали и ево нас и данас овде јер немамо где другде да одемо."


П.С. - Хабиби сам ја често користио и у Багдаду и у Ираку својевремено па онда потпуно разумем зашто си га ти искористио у поменутој ситуацији.


П.П.С. -
još nije izbalansirala isihia čuku i vanglu.


Ма пусти, свакодневна разапетост.

Теши ме што видим да нисам једини.

Не само да нисам једини, него још видим да су веома ретки они које сам у свом животу упознао, а да нису на исти начин разапети.
tasadebeli tasadebeli 08:55 30.09.2017

Re: Подморнице

Srđan Fuchs
u svakom slučaju zanima me kojih pet manastira nije bilo za to da se uskrati blagiš ciprasu?



kladim se da su simonopetra, grigorijat, vatoped, filotej i pantokrator. to su najzdravije monaške obitelji, ništa vera bazirana na mržnji i strahu (zna se ko je njima babo), samo peace, light (тис исихиас), love, and wisdom.




Не знам. А не бих да нагађам.

Видећемо какве ће последице та одлука и начин на који је она донета имати на све светогорце.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:51 30.09.2017

Re: Подморнице

Много разговора о историји, демократији, политици... И узајамног вајкања и кукања на тешко стање у Грчкој и Србији, упропашћену пољопривреду, незапосленост, економију, зависност од геостратешких интереса,...

И на крају тих наших вишедневних разговора, пре мог поласка за Србију, он мирним и сталоженим гласом човека дубоко увереног у оно што говори и са смешком на лицу пружајући ми руку, рече:

"Преживећемо. И ово све ћемо преживети. Ми барем имамо вишевековно искуство у томе са многима који су долазили овде и одлазили одавде, а ми смо увек остајали и ево нас и данас овде јер немамо где другде да одемо."


fala bogu, to je i razlika izmedju autenticnog grckog i ruskog duha: ruski je mrak, tmina, apokalipsa, kraj vaseljene, mrznja, strah, seks, droga, nasilje, a za Grcite je cak i apokalipsa pocetak neceg novog... samo treba da se drzimo starih trgovaca i majstora duha: jevreja, arapa, grka, jermena, i lakapo. sve ci biti cool.
gedza.73 gedza.73 17:26 01.10.2017

Re: Подморнице

tasa


Jedini i pravi besmrtni gorštak.



tadejus tadejus 09:32 29.09.2017

taso bolan

pa jel to uzelo nepismeno da te podriva sistematski.. a zlo i naopako..
alselone alselone 20:40 29.09.2017

Kako je ovo kul

Srbi uce Butance da igraju basket. Ovo je premijer Butana.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:49 29.09.2017

Re: Kako je ovo kul

srbija ima fantastične predispozicije za ogroman doprinos globalnoj zajednici, pitanjima mira u svetu, ne kao soros, zbog love, već iskreno... pogledaj samo koliko su slovenci profitirali od nas, pa iran u odbojci, turska u basketu? srpski stručnjaci treniraju rukomet u izraelu...
bocvena bocvena 22:40 29.09.2017

je l' ovo

apendiks ili kontra blog? uopšte više ne prepoznajem o čemu ljudi pišu:)
tasadebeli tasadebeli 23:04 29.09.2017

Re: je l' ovo

bocvena

apendiks ili kontra blog?



Не, није апендикс. Још мање је контра блог.

А и у односу на који конкретно би то, или чији, пост ово било контра блог. Или апендикс. (Упала апендикса увек иде са јаким боловима, кажу медЕцинске књиге.)

Овом мом је таг граматика друштвених мрежа.

А категорије лингвистика, култура, образовање, друштво, медији.
myredneckself myredneckself 00:25 30.09.2017

Re: je l' ovo

tasa
Овом мом је таг граматика друштвених мрежа.


Joj, što mwzim gwamatiku,
čendžuj, Taso, tematiku, pliiiiz.
tasadebeli tasadebeli 00:38 30.09.2017

Re: je l' ovo

myredneckself
tasa
Овом мом је таг граматика друштвених мрежа.


Joj, što mwzim gwamatiku,
čendžuj, Taso, tematiku, pliiiiz.



А једна мржња увек рађа нову другу мржњу.







tasadebeli tasadebeli 08:33 30.09.2017

Још једна балван-јогурт револуција?

Katalonija: Zakuvava se – kolone traktora, okupacija škola

Kolone traktora sa katalonskom zastavom okupljaju se u gradovima te španske pokrajine u znak podrške referendumu o nezavisnosti Katalonije.

IZVOR: BETA, TANJUG PETAK, 29.09.2017. | 22:05


Referendum je zakazan za 1. oktobar, a njegovo održavanje želi da spreči španska vlada.

Pristalice nezavisnosti Katalonije pozdravile su kolonu vozila, nazvanu Traktorada, koja je ušla u Barselonu.

Kolone traktora mogle su se videti i u gradovima Žirona i Taragona, navodi BBC.

Proteste je organizovao najveći katalonski sindikat poljoprivrednika, Unio de Pegesos, koji navodi da je cilj tih protesta borba za demokratiju i slobodu, prenosi AP.

Pristalice nezavisnosti Katalonije "okupirale" su nekoliko škola u Barseloni, koje su određene da budu biračka mesta na spornom referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, javlja AFP.

Kako navodi novinar te francuske agencije s lica mesta, oni su okupirali škole kako bi obezbedili da se referendum održi.

Prema navodima novinara, okupirane su dve škole u centru Barselone.

S druge strane, dodaje agencija, "platforma škola otvorenih za referendum" objavila je na Tviteru fotografije nekoliko "okupiranih biračckih mesta".

Više od 2.300 glasačkih mesta spremno je za referendum o nezavisnosti u Kataloniji, koji će se održati u nedelju, saopšitla je ranije regionalna vlada Katalonije.

Portparol Vlade Žordi Turul rekao je novinarima da će u Kataloniji biti 2.315 glasačkih mesta, a da će uprkos pritiscima centralne španske vlade u Madridu, oko 7.200 ljudi biti uključeno u održavanje referenduma zakazanog za 1. oktobar.

Nepoznata osoba bacila je ranije zapaljivu napravu na stanicu španske policije u Igualadi, na 50 kilometara od Barselone, nakon što je policija u tom mestu zaplenila glasačke listiće i kutije i najavila da će u nedelju sprečiti održavanje referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

Hina prenosi da je policija objavila da je naprava bačena noćas na zgradu u Igualadi i da nema materijalne štete niti povređenih.

Jedna španska konzervativna grupa postavila je veliku glasačku kutiju u centru Madrida i pozivala građane da glasaju da li Katalonija treba da ostane deo Španije.

Današnju protestnu akciju na poznatom madridskom trgu Puerta del sol organizovala je grupa "Neka te čuju", dva dana pred najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije koji centralne vlasti u Madridu pokušavaju da spreče, navodi Asošiejted pres.

Grupa "Neka te čuju" ranije je organizovala demonstracije protiv abortusa i gej brakova, a njen predsednik Ignjasio Arsuaga rekao je da bi svi Španci, a ne samo Katalonci, trebalo da imaju mogućnost da glasaju o nezavisnosti Katalonije i dodao da je on za jedinstvo zemlje.

Na improvizovanom glasanju u Madridu nekoliko hiljada ljudi je ubacilo glasačke listiće, a većina se opredelila za ostanak Katalonije u sastavu Španije, saopštili su organizatori akcije.
Španska policija saopštila je juče da je zaplenila više od šest miliona glasačkih listića i koverata, kao i 100 glasačkih kutija u Igualadi u okviru nastojanja zvaničnog Madrida da blokira zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, preneo je AFP.

Navedeno je da su glasački listići najnoviji u nizu mnogih predmeta koje je policija zaplenila u akciji sprečavanja održavanja referenduma o nezavisnosti severoistočnog španskog regiona Katalonije koji je zakazan za 1. oktobar.

Španska centralna vlada smatra da je glasanje na referendumu nelegalno i koristi sudove i policiju kako bi sprečila da se ono održi.

Katalonski Viši sud je naredio Guglu da izbriše aplikaciju za koju tvrdi da koriste pristalice nezavisnosti Katalonije kako bi širile informacije o spornom referendumu, zakazanom za nedelju, javio je Rojters.

Španska vlada ponovo je obećala da će zaustaviti referendum, za koji tvrdi da je neustavan.

Ipak, prema zakonu koju je usvojio lokalni parlament, katalonski lideri navode da mogu da proglase nezavisnost od Španije u roku od 48 sati od glasanja.



B 92


Е, дакле стварно смо ми Срби стока неопевана!

Ко шта ради, ми само извозимо револуције!

Логопеди једни!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:42 30.09.2017

Re: Још једна балван-јогурт револуција?

kažu mi Katalonci da, zapravo, celu priču gura ekipa koja je strašno korumpirana, i ne želi da ih pravosuđe dohvati za korupciju, pa kao, daj da se otcepljujem... inače vrlo simpa narod, kao mi srdačni, samo veseli!
tasadebeli tasadebeli 10:07 30.09.2017

Re: Још једна балван-јогурт револуција?

Srđan Fuchs
kažu mi Katalonci da, zapravo, celu priču gura ekipa koja je strašno korumpirana, i ne želi da ih pravosuđe dohvati za korupciju, pa kao, daj da se otcepljujem... inače vrlo simpa narod, kao mi srdačni, samo veseli!



Читав процес, све исто к'о Милова Чарнаја Гора, истурено одељење на Цетињу.

Са све НАТО данас у 2017.

Кажем ја лепо, ми Срби смо стока... Само извозимо рецепте за револуције и отцепљења.




docsumann docsumann 09:57 30.09.2017

nisam baš pratio tjek diskusije, ali...


cijenim da je saundtrack odgovarajući - pravoslavni blek metal. i to odličan

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:41 30.09.2017

Re: nisam baš pratio tjek diskusije, ali...

cool je, lajbahovoski pomalo

49 41 49 41 13:39 01.10.2017

Tasi

je vreme da se mane Tasosa.

Na Tasmaniju, Taso.

Nekadasnji Australijski Alkatraz, koji su pretvorili u raj.

https://youtu.be/PwdzzDUTa60

Nas prdi prazan i niko ga nece. Umesto da naprave drugi Sv.Stefan; da ljudi uzivaju na cistijem vazduhu, lepsem pogledu...

https://youtu.be/x2fr3JF0xQY
tasadebeli tasadebeli 00:16 02.10.2017

Re: Tasi

49 41

Nas prdi prazan i niko ga nece. Umesto da naprave drugi Sv.Stefan; da ljudi uzivaju na cistijem vazduhu, lepsem pogledu...



Који то "наш"?

Мислиш "њихов"?

К'о у оном графиту осамдесетих из Палмотићеве улице у Бгд:

"И Срби су имали море. Око Голог отока."


А па труде се ОНИ да то постане туристичка дестинација, труде се...





Ma...


"Боли ме оток" (ЛИНК)
tasadebeli tasadebeli 10:47 05.10.2017

Хисторијски датум

Добро, мислим да се овај мој пост на данашњи хисторијски датум и славну седамнаестогодишњицу сам природно угасио, те сматрам целисходним да му и пре времена искључим апарате за дисање.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana