Gost autor| Jubileji| Lingvistika| Moj grad| Život

Mali ilustrovani rečnik beogradskih toponima u slengu

tasadebeli RSS / 21.10.2017. u 11:10

Ima li prigodnijeg trenutka od ovih prazničnih dana u Beogradu za pokretanje jednog ovakvog lingvističkog projekta u čast i slavu našeg, vašeg i svačijeg Beograda?

Mislim da nema.

U uvodu još samo da napomenem da je ovo rečnik otvorenog tipa, što znači da je podložan promenama, dopunama i dodavanju novih odrednica.

 

slide1.JPG 

EDIT: Da napomenem ipak na samom početku teksta jer mi se čini da je ona napomena o autorstvu ovih slika i odrednica na kraju mog posta  pomalo zaturena, pa je ne vide baš svi,

Elem, nisam ja autor ovih rečničkih odrednica niti slika koje su u ovom postu okačene. Zato kao jedna od kategorija ovog posta  i stoji "Gost autor".

Čitav rečnik i slike su preuzeti sa jednog  sajta koji je komercijalne prirode, te ga stoga ne bih ovde linkovao.

Na žalost, samo ime autora rečnika mi je nepoznato jer nije ni navedeno na tom sajtu.  

Što naravno nikoga ne sprečava da taj sajt pronađe i sam tako što će u brauzeru ukucati:

Rečnik beogradskih toponima u slengu 

Ukoliko se autor rečnika bude javio, vrlo rado ću objaviti i njegovo ime na samom početku teksta ili linkovati njegov nik ukoliko je registrovan na Blogu B92.

 

 


"A

AUTOKOMANDA

Beograd je jedan od gradova koji imaju tu (ne)sreću da autoput prolazi kroz njega. AUTOKOMANDA je jedna od dve petlje sa kojih se sa autoputa ulazi u gradsko jezgro (i obrnuto). Nalazi se na samom obodu Vračara tj. na granici Savskog Venca, Voždovca i Vračara.
Ime duguje centru motorizovane brigade i pripadajućim hangarima, koji su se nalazili na voždovačkoj strani i kojih danas nema ni u naznakama - većina mlađih sugrađana asocira naziv sa gomilom automobila i petljom oko autoputa. Kad vam neko iz Beograda kaže To ti je kod Autokomande imajte u vidu da može da misli na poprilično veliku površinu tj. bilo šta na potezu od Franša do kružnog toka na Autokomandi.
Zbog blizine stadiona Partizana i Crvene zvezde, često se koristi kao prostorna odrednica među ljubiteljima fudbala posebno za spektakularne golove (Brate, zabio mu ga je s autokomande). Iako ne slovi za naročito prestižan kraj, od njega se brzo stiže na Banjicu i Dedinje koji su ultra luksuzni. Ono po čemu ga mi znamo je veliki broj odličnih restorana nacionalne brze i spore hrane.

 

 autokomanda.png 


B

KOD BANIJE


Koliko je alkoholizam uvrežen u Srbalja, pokazuje i to što lokalitete u gradu svi nazivaju po kafanama koje su im u okruženju. Svojevremeno je nedostatak drugih komercijalnih sadržaja nadomeštan niskim cenama visoko akciznih roba - kafane su bile najposećenija mesta u Beogradu. Kada vam neko u Beogradu kaže da je nešto kod Banije ne misli na regiju u Hrvatskoj. Banija je jedna relativno neugledna socrealistička kafana na raskrsnici dvaju veoma prometnih saobraćajnica: ulice Despota Stefana (Dvaezdevetog) i Džordža Vašingtona. Pošto se tu nalazi i stanica velikog broja linija gradskog saobraćajnog preduzeća putnici GSP tu stanicu zovu kod Banije iako je zapravo njeno zvanično ime Džordža Vašingtona.

 

banija-restoran-beograd.jpg 

 

 

KOD BOGOSLOVIJE


Deo grada na Paliluli, odnosno njegova četvrt koja je toliko ružna da postaje lepa u svojoj ružnoći. Dom je Bogoslovskom fakultetu po kome je dobila ime, dečijoj bolnici Dr Olga Dedijer (samo gledanje u nju može vas baciti u depresiju), vatrogasnoj brigadi, Omladinskom stadionu (OFK), neverovatno hladnom vojnogeografskom institutu, sportskoj dvorani-hali Pionir, velikoj zgradi policijske uprave Palilule i nekim od genijalno ružnih solitera.

Zbog toga što se na njoj nalazi i saobraćajno čvorište u pitanju je jedna od najzagađenijih tačaka u Beogradu i ekološka crna tačka. Teško je ne pomisliti da su gradeći Bogosoviju 1957-58, bivše komunističke vlasti imale naum da je pretvore u istu...

 

nemanja-manjencic-bogosolvija-287611402478344.jpg 

 

C

KOD CVETKA


Prostorna odrednica KOD CVETKA - odnosi se na kraj oko Cvetkove pijace na Zvezdari. To je termin koji ne postoji u administrativnim zabeleškama nego u kolektivnom sećanju Beograđana. jer se pijaca zvanično zove Zvezdara. Na tom mestu je pre nešto manje od stotinu godina bila Cvetkova Mehana (gostionica) i popularno mesto za predah za one koji su se zadesili na putu za Smederevo. Ceo kraj je bio imanje predratnog preduzetnika Cvetka Ivanovića. Zanimljiv je podatak da, pošto je taj deo grada u to vreme bio daleka periferija grada, Cvetko sam finansirao sprovođenje šina i uvođenje struje za tramvaje u ceo kraj, ne bi li poboljšao promet u gostionici.
Međutim, Cvetka su generacije Beograđana upamtile kao velikog dobrotvora. Pored pokroviteljstva za izgradnju mnogih hramova, imao je i fond namenjen ugroženima - siromašnima, deci, obdaništima, studentima i njima sličnima. Iako je njegovo imanje "nacionalizovano" i razdeljeno raznim gradskim organima, (njegovi potomci su morali da otkupe pravo na stanovanje u sopstvenoj kući), njegove zasluge su ostale da žive u kolektivnom sećanju Beograđana. Tako stajalište kod pijace Zvezdara danas nikom od stanovnika Beograda ništa ne znači, ali "kod Cvetka" svi znaju gde je.
Danas, kraj je uglavnom prošaran porodičnim kućama sa nekoliko višespratnica, dok je u prostoru oko pijace početna stanica linija gradskog prevoza koje voze u šire područje grada. Rodna gruda viđenijih faca kriminalnog miljea devedesetih i možda jedino mesto u Beogradu koje je do pred kraj drugog svetskog rata imalo autentičnu budističku pagodu. Nju su sagradili pripadnici Kalmičkog naroda, koji su na tom prostoru živeli između dva svetska rata. Po oslobođenju Beograda pobegli su za Nemačku a potom i u SAD, dok su lokalne vlasti srušile zgradu, pošto više nije imala namenu.

 

cvetko-mehana-i-budisticka-pagoda-zvezadra.jpg

 

 

D

 

U DVAEZDEVETOG


Ulica Despota Stefana je dugi niz godina nosila naziv datuma Dana Republike (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) 29. novembra. Postaje progresivno ružnija kako se udaljavate od centra ka Pančevačkom mostu i dosta dugo važila je za najzagađeniju ulicu u Beogradu. U glavama mnogih Beograđana, a posebno onih s druge strane zakona, ostala je u pamćenju po zgradi nekadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova tj. današnje Policijske uprave za grad Beograd. U brutalna vremena bivših država tu su uglavnom brutalne ljude tretirali na brutalan način. Ne ponovilo se ni jedno ni drugo...Elem, ako se danas nekom stanovniku Beograda desi da vam kao prostornu odrednicu navede DvaeZdeveti ili u Dvaezdevetog, znajte da misli ili na ulicu Despota Stefana ili na tu turobnu zgradu u njoj (pritom ako s nespokojem misli na ovo drugo, možda je bolje da se klonite dotične persone).

 

29-novembar-foto-a-stankovic.JPG

 

DVAESPETI MAJ

Još jedan karakterističan datum iz vremena bivše nam SFRJ i još jedan objekat koji generacije Beograđana zbog uslovnog refleksa nazivaju tako. U pitanju je sportski centar koji se danas zove Milan Gale Muškatirović, a koji je dugi niz godina nosio naziv po datumu rođenja najvećeg sina naših naroda (i narodnosti). Mesto je na kome je većina Dorćolaca provodila leta u vreme kada je odlazak na more bio misaona imenica i mesto mnogih ukradenih peškira. Danas je to jedan zaista lep i moderan sportski kompleks sa mnoštvom terena i što je najvažnije bazena kako na otvorenom tako i onih zatvorenih bazena olimpijskog tipa.

 

25-maj.jpg

 

DEKINTOS

Od rastanka u državnoj zajednici sa Crnom Gorom, građani Srbije su malo iz inata, a malo zbog neobičnog shvatanja ol-inkuziva u bratskoj nam zemlji, počeli da zamenjuju divlju lepotu Jadrana sa plažama Egejskog mora. Turističke agencije su ispratile ovaj talas interesovanja preplavivši tradicionalne medije ponudama za Tasos, Atos, Skiatos, Zakintos...
Nešto manje novčano sposobniji Beograđani, ali svakako visprenijeg duha su spremili ciničan odgovor na to gde idu na letovanje prozvavši ono najsličnije moru što Beograd ima - Dekintos (aluzija na hronični nedostatak novca). Ada Ciganlija je prevalila dugačak put od baruštine otpadnih voda pune žabokrečine do plaže nosioca "plave zastave"... Mada je validnost sertifikacionog tela koje ih dodeljuje, kao i mnogih koje se kočopere po zabitima manje razvijenog neanglosaksonskog sveta upitna. Ipak, da ne budemo malodušni, danas Beogradu i neki veći gradovi mogu da pozavide na Dekintosu. Sadržaja ima na pretek pa i za one koji nisu dekintrirani.

 

dekintos.jpg

 

F

KOD FRANŠA

Kod FRANŠA - Iako postoji i spomenik i čitav deo autoputa nazvan po čuvenom francuskom generalu Franšu D'Epereu koji je u Prvom svetskom ratu rukovodio srpskim trupama, u beogradskom slengu se zapravo misli na zaista elitni restoran koji nosi to ime. Franš se nalazi na ulazu na Autokomandu odnosno, malo ispod Veterinarskog fakulteta i Karađorđevog parka na Vračaru. Tu je i jedna od čitave dve stanice "metroa" koje se zaista nalaze ispod zemlje. Kao i kod Banije, stanica gradskog prevoza takođe nosi kolokvijalno ime Kod Franša.

 

kod-fransa-beograd-restoran.jpg

 

KOD FONTANE

Bioskop Fontana sagrađen je 1967. godine, a posle više od decenije propadanja i zaborava, kultno mesto filmofila s novobeogradske strane Save ponovo je otvoreno 2012. godine (na Dan žena). Čuvajući renome starog šmekera kom mainstream nikad nije prvi izbor, ovaj bioskop je prvenstveno kuća domaćeg i evropskog filma, a posebnu pažnju proklanja ostvarenjima za decu. U novom izdanju Fontane mogu se gledati 3D filmovi, ali i klasični tridesetpetomilimetarski (35mm) formati. Domaćin je raznih filmskih festivala, a omogućava i direktne prenose opera i koncerata. Sam objekat nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Baš u Meku kod Fontane (McDonald's restoranu koji se nalazi preko puta ovog bioskopa) preko sladoleda razmenjuju poglede simpatije iz kraja, ali i obližnjeg Studenjaka. Baš kod Fontane prepliće se gusta mreža autobusa koji vode ka Zelenjaku, Zemunu, Bežaniji, Autokomandi i mnogim drugim krajevima grada, a tu će vam stati i autobusi JAT-a kad se sa aerodroma upute ka srcu grada.

 

nbg-fontana.jpg

 

G

KOD GENEKSA

GENERALEKSPORT iliti skraćeno Geneks je bio jedno od najvećih spoljnotrgovinskih preduzeća u bivšoj Jugi, koje je čak i kobne 1990. godine ostvarivalo godišnji obrt od 6,8 milijardi dolara sa oko šest i po hiljada radnika i 70 predstavništava širom sveta. Deleći sudbinu bivše države i ideologije, ovo preduzeće je 2005. imalo svega 6 zaposlenih i Zapadnu kapiju Beograda tj. Kulu Geneks. U pitanju je svojevrtsan omaž gospodina Mihajla Mitrovića kulama Trelik u Londonu, odnosno betonski spomenik brutalističkoj arhitekturi i "boljim vremenima". Ujedno je i jedna od najružnijih zgrada na svetu (i ponos i dika Beograda u tom smislu).

Ako u Beograd dolazite sa severa ili zapada nema teoretskih izgleda da je promašite; ova konstrukcija od 119 metara zjapi kilometrima unaokolo sa autoputa. Čuveni rotirajući restoran na vrhu kule je zapravo urbana legenda. Nije da čelnici Geneksa nisu želeli isti, nego je mehanizam koji je trebalo da unutrašnji prsten pomera u krug (da bi se za sat vremena videla panorama kompletnog Beograda) bio poskup i za ondašnje pojmove. Taj restoran je poslednje goste video 1996. godine a i ti gosti nisu bili turisti već poslovni partneri socijalističkog samoupravnog giganta.

Trenutno ova kolosalna građevina ima 16000 kvadrata neiskorišćenog poslovnog prostora i služi kao džinovski držač za predajnike nekolicine televizija, džinovski bilbord (pošto se na fasadu zgrade kače štampane reklame zavidnih proporcija), ali i kao mesto opskurnih hodočašća. Naime, samo jedna polovina zgrade je stambena.

Sve u svemu kad vam neko kaže kod Geneksa misli na Generaleksportovu kulu na Novom Beogradu. Ruku na srce, okruženje nije naročito atraktivno ali ima mnoštvo mesta za parking.

 

genex-kila.jpg

 

 

GRADIĆ PEJTON

Kakve veze imaju siromašna franko-američka domaćica i zanatlije posleratnog Beograda?
Gradić Pejton je lep pokazatelj kako istorijske okolnosti dovode do u najmanju ruku, nadrealnih spojeva. Grejs DeRepentinji je bila siromašna i istinski očajna domaćica, koja je u pokušaju da prehrani decu i plati zaostale račune ispisala 312 strana sopstvenog viđenja lažnog morala, intriga i licemerja američke provincije 1950ih godina (što joj građani Gilmentona u Nju Hempširu, zapravo pravog Pejtona, nikad nisu oprostili). Knjiga je postala bestseler, a potom su usledili i film i serija koja se emitovala gotovo 4 godine i postala odskočna daska za karijeru Mie Farou.

S druge strane sveta, u tadašnjoj SFRJ, zanatlije su bile jedini privatnici i samim tim nepodobni za uspešno sprovođenje socijalističke doktrine. Početkom sedamdesetih, vlasti su u nameri da ih spreče u prirodnom širenju posla, napravlile Zanatski centar Vračar, odmah pored čuburskog parka. Izuzetno ineteresantnim arhitektonskim rešenjem (nalik na pčelinje saće), na neprimereno malom prostoru, smešteno je čak 40 zanatskih objekata. I to najrazličitijih zanata. Od stakloduvača do proizvodnje kandila, kruna za venčanje i čiraka za potrebe crkve i domaćinstva.... Zbog velike popularnosti pomenute serije iz prvog pasusa koja se sa par godina zakašnjenja emitovala i u SFRJ, Čuburci su ovaj svoj ponos od milja nazvali Gradić Pejton i to ime se uvrežilo u narodu. Vračarci misle da bez njega Vračar ne bi bio to što jeste.

Iako su gotovo tri generacije Čuburaca nasleđivale poslove, poslednja svetska ekonomska kriza ga je opustela. Da li će nastaviti da živi samo u kolektivnom sećanju (kao Cvetko) ili će nekim čudom oživeti, pokazaće vreme. Zahvalni "stanovnici" gradića Pejtona su na 40. rođendan centra podigli spomen tablu na kojoj su upisane reči njegovog arhitekte Ranka Radovića:


Vreme koje sami stvorimo svojim smislenim i stvaralačkim životom trajno je i neiscrpno.

 

gradic-pejton.jpg 

 

K

KOD KONJA

Lokacija broj jedan za sastajanje u Beogradu, za ljude koji nisu iz Beograda i ujedno najnepraktičnije mesto za tu namenu (zbog toga što se osoba koju tražite izgubi u masi drugih koji se međusobno traže). Naravno, to je i omiljeno mesto za početak i završetak većine demonstracija, protesta, mitinga, besplatnih koncerata I sličnih mnogoljudnih manifestacija, tako da pre nego što Vam neko zakaže sastanak "kod konja" proverite ima li kakvih najava u medijima. Inače, po ugledu na Pikadili Cirkus (u redu, Seeerkus) u Londonu koji je tu tradiciju i započeo, u večernjim časovima ovo je 80-ih i 90-ih (a i danas) među omiljenim mestima za "bleju" alternativnije omladine Beograda (raznih subkulturnih opredeljenosti).

Kod konja je ni manje ni više nego Trg Republike, a Konj pripada statui Kneza Mihajla Obrenovića (delo Enrika Paca poznatog italijanskog vajara iz XIX veka). Pošto je voljeni Knez ubijen (kao i većina kvalitetnih političara u potonjoj Srbiji), at (tj. konj) na kome sedi je sa jednom uzdignutom nogom (prema urbanoj legendi o važećim vajarskim konvencijama), dok licem gleda prema staroj Srbiji. Na pijedestalu su oslikani važni događaji iz njegove vladavine, odnosno doprinosi kojima je zadužio generacije koje danas žive na ovim prostorima. Kod Konja je ujedno i najcentralniji deo grada. Tu se nalaze i dve najvažnije kulturne institucije Srbije: Narodno Pozorište (zaista najbolje u Beogradu) i Narodni Muzej (za koji se nadamo da će okončati renoviranje do kraja trećeg milenijuma).

Otkako je Beograd dobio milenijumski sat od hromiranog čelika i stakla (koji se u ostatak arhitekture uklapa kao krdo besnih pingvina u savani), blago izdvojen od vreve koja vlada kod konja, većina Beograđana će vam tamo zakazati sastanak, tj. "kod sata".

 

knez-mihailo-1.jpg

 

KRUG DVOJKE

Krug Dvojke kao geografska odrednica predstavlja teritoriju koju zatvara kružna pruga tramvaja broj dva u Beogradu i predstavlja kulturno i istorijsko jezgro grada.

Nasuprot uvreženom mišljenju, Krug Dvojke je zapravo za poslednje dve decenije najgušće raseljeno mesto u Srbiji. Odbeglo stanovništvo nisu bili samo odliveni mozgovi, već i niz generacija raznih vokacija koje nisu imale sreće kako sa (ponovnom) promenom društveno-ekonomskog uređenja, tako ni sa procenjenom vrednošću poreza njihove imovine. Srećom njihova mesta su brzo popunjena kulturno superiornijom rasom u koju se od domorodaca jedino nisu asimilovale avlijske mačke u prolazima Starog grada.

Simbolički, ovaj pojam prati zanimljiv fenomen koncentričnih krugova promene značenja. Što se više pomerate iz samog Kruga Dvojke, mišljenje da je on najbolje što Beograd ima da pruži polako jenjava i prerasta u tvrdnju da je u pitanju otelotvorenje snobizma, sebičnosti i rasadnik kandidata za vešala. Međutim, kako krenete da se približavate svetskim metropolama, prvobitno mišljenje ponovo počinje da preovladava, s tom razlikom što se tamo izražava izumrlim akcentom Kruga Dvojke.

U budućnosti Krug Dvojke bi svakako mogao postati svetao primer saradnje Ministarstva prosvete i Javnog komunalnog preduzeća Parking servis, pošto bi sa trenutnim brojem đaka u većini škola na Starom gradu, prostor na kojima su škole mnogo bolje poslužio kao parking.

 

fenomen-kruga-dvojke.png

 

 

M

MITIĆEVA RUPA


Oteto-prokleto, kaže stara narodna izreka.
Kao i Cvetko i Vlada Mitić je ostao da živi u kolektivnom sećanju Beograđana. Gospodin Mitić je bio predratni veletrgovac i jedan od najimućnijih ljudi tog vremena, kome su kao i Cvetku Jovanoviću posleratne vlasti oduzele svu imovinu. Koja je bila pozamašna. Na prostoru kod Trga Slavija (između Beogradske, Njegoševe i ulice Kralja Milana), trebalo je da podigne najveću robnu kuću u tom delu Evrope. Temelj je iskopan ali je planove za izgradnju sprečio Drugi svetski rat. Plac na kome je temelj bio iskopan ostao je da stoji tako 35 godina. Mnogi investitori su dolazili razgledali, pravili značajne projekte i na kraju mnogo manje pompezno odlazili. Da li skupoća zemljišta ili Mitićeva kletva, tek ni gospodža Dafina, prinevši žrtvu od 1500 nemačkih maraka u temelje budućeg sopstvenog BizMis centra, nije uspela da umilostivi duhove prošlih vremena. Mitićeva rupa je i dan-danas brisan prostor na mestu koje je sigurno već decenijama najpoželjniji prostor za izgradnju u Beogradu. Osamdesetih godina gradske vlasti su podigle privremeni park, koji je i 35 godina kasnije samo privremeni park. Istina u sebi ima sunčev sat i genijalni solarni punjač za mobilne telefone, ali brisan prostor sve u svemu.
Dok pravda ne bude zadovoljena, valjda, i naslednicima pripadne ono što su im preci ostavili...

 

miticeva-rupa.jpg

 


P

PLAVI MOST

Geografski, Plavi most je jedan dugačak nadvožnjak iznad autoputa E -75, koji spaja dva poprilično depresivna dela grada: naselje Medaković i Konjarnik. Osim divnih prizora sa autoputa koji je sa obe strane okružen poluplanskom gradnjom (socrealističkim soliterima, oronulim skladištima i pretežno nelegalno građenim kućama), radoznali turista će imati priliku i da vidi i radnu jedinicu Beograd elektroprivrede Srbije i njen „vinograd" trafostanica i naponske mreže.
Svoje mesto među beogradskim toponimima u slengu i veliku popularnost među kamiondžijama i očajnicima, Plavi most zaparavo duguje jednom drugom i mnogo turobnijem fenomenu. Kao i na Štajgi, u okolini Plavog mosta počinju da se u večernjim časovima okupljaju prostituke dosta sirovih životnih priča i još sirovijeg poslovnog okruženja i saradnika. Ovaj deo grada je relativno opasan da u njega zalutate stoga savetujemo zaobilaženje u širokom luku.

 

plavi-most.jpg

 

 


S

SILIKONSKA DOLINA

Dok San Francisko ima Silicijumsku dolinu koja je metonim za košnicu razvoja visokih tehnologija, Beograd ima Silikonsku dolinu koja je lep primer svega što je krenulo naopako u kasnim godinama tranzicije. Umesto mikročipova, slikonski atribut zapravo ilustruje gradivnu jedinicu oblina većine lepotica koje defiluju tim krajem. Nekad tiha, izolovana ulica na Dorćolu je od 2000. na ovamo postala trendsetersko okupljalište veoma važnih ljudi: menadžera, glumaca, pevača, kriminalaca i uz njih propratnih visokih potpetica, minića i preskupih automobila za ovdašnje prilike. Jednom rečju, ona je bila mesto za najbogatije muškarce i najnacifranije žene u ovom delu Balkana. Ona je svakako i mesto koje je zaslužno za nastanak mnogih interesantnih video klipova među kojim je i simbolična akcija Beogradske Filharmonije.

Sudbina svakog mesta koje je in je da nakon nekog vremena bude out.
Izgleda da je došlo vreme da ulica Strahinjića Bana ponovo postane mirna, tiha i samo bajka o lakim lepoticama za lakoverne strance. Nove generacije skorojevića se polako, ali sigurno, sele ka Beton hali u pristaništu. Danas, beogradska silikonska dolina samo je bleda uspomena nekadšnjeg sjaja - prijatnija i kudikamo pristupačnija za obične smrtnike. Ostatak gornjeg Dorćola svakako obiluje noćnim klubovima koji i danas privlače mladu urbanu populaciju tako da lokacija nije ništa manje atraktivna .

 

sillikonska-dolina-beograd-dorcol.jpg

 

Š

 

NA ŠTAJGI/NA ŠTAJZI

 

ŠTAJGA - Od nemačkog Steige što znači strmina ili uspon. U pitanju je nekad elitni reon Beograda (deo je Savamale) koji je vremenom postao sinonim za blud i greh i stecište ljudi sumnjivog morala - divlje taksiste, džeparoše, pijance i naravno prostitutke.
U pitanju je potez koji svaki "dođoš" u Beograd mora da prođe - zahvata prostor oko glavne autobuske i železničke stanice, sve do Ekonomskog faulteta i Balkanske ulice. Pod "štajgu" potpada i Svetonikolski park (daleko poznatiji po ciničnom nazivu Picin Park) koji u večernjim časovima postaje promenada niskobudžetnih prostitutki.
Ovaj toponim je toliko uvrežen u ulični žargon da se za neukusno i previše izazovno odevenu devojku može čuti komentar: Al' se sredila, k'o za štajgu!
Ne predlažemo korišćenje usluga najstarijeg zanata na svetu jer po pravilu niko svojom voljom ne završava u istoj.

 

shtayga1.jpg

 

V 

KOD VUKA

 Kao prostorna odrednica u beogradskom slengu, Kod Vuka se odnosi na deo opštine Zvezdara poznatiji kao Vukov Spomenik. Kao što retki mogu pretpostaviti ime je potpuno neočekivano dobio po spomeniku podignutom reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Kad vam neko iz Beograda kaže da je nešto kod Vuka misli zapravo na ceo kvart oko parka Vukov spomenik, okolnih fakulteta (ima ih 3), beogradskog državnog zavoda za štancovanje diploma (poznatijeg kao Viša poslovna škola) i prvog studentskog doma na Balkanu Kralj Aleksandar Prvi (za vreme S(F)RJ poznatijeg kao Lola). Osim ovih nadzemnih, prostor kod Vuka se prostire i ispod zemlje zahvaljujući jednoj, od čitave dve stanice metroa koje se nalaze pod zemljom. Splet hodnika ispod zemlje krije i tržni centar "Metro" koji u protekloj deceniji preuzeo ulogu najvećeg neformalnog javnog toaleta u Beogradu. Lokali u njemu su mahom Internet Igraonice i klubovi.

Toponim je i dobar primer brutalno ciničnog humora Beograđana. Naime, đaci koji u Srbiji završe osnovnu školu sa najvišim prosekom ocene i imaju još neko akademsko takmičenje pride, postaju nosioci Vukove diplome. Njih u žargonu nazivaju vukovcima a trebalo bi da slove za najuspešnije među budućim naraštajima.
Decenijama unazad, pak, na ogradi parka kod Vuka, koja gleda na Bulevar Kralja Aleksandra, od ranih jutarnjih časova se skupljaju nadničari - argati, odnosno fizikalci, uglavnom sa oboda prestonice i pasivnijih krajeva zemlje. Oni bi čekali da ih oni novčano sposobni, koji se bave građevinskim radovima, pokupe i povezu na lokaciju ne bi li zaradili uglavnom mršavu dnevnicu. Tokom turobnih devedesetih bilo ih je mnoštvo. Beograđani su sasvim smisleno (i nagoveštavajući time i budući odnos prema obrazovanima) i njih nazivali takođe vukovcima.

Osim ove pomalo sumorne konotacije, kraj kod Vuka je prilično fin -posebno otkako je Bulevar preuređen.

 

kod-vuka.jpg "


I još samo da napomenem da su svi tekstovi, odnosno sve odrednice i sve slike u ovom postu preuzeti sa jednog sajta za rentiranje soba, stanova i uopšte za smeštaj u Beogradu.

Ne bih ovde navodio naziv tog sajta i davao link za njega da mi se ne bi zamerilo da ih reklamiram, ali moram da napomenem da tekstovi i slike nisu moji da mi se ne bi, s druge strane, zamerilo zbog autorskih prava.

Jer... Znate već kakve su te beogradske stanodavke.

 

 

 

 

 

 



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 11:31 21.10.2017

I u znak sećanja na pokojnu Pospišilovičku

Atomski mrav Atomski mrav 11:37 21.10.2017

Lepo i korisno

Nego, drugarice i drugovi iz prestonice, kako čovek da stigne ovih dana do recimo Pravnog fakulteta a iz pravca Novog Sada a nema na raspologanju recimo helikopter već neko obično drumsko prevozno sredstvo?
tasadebeli tasadebeli 11:41 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Nego, drugarice i drugovi iz prestonice, kako čovek da stigne ovih dana do recimo Pravnog fakulteta a iz pravca Novog Sada a nema na raspologanju recimo helikopter već neko obično drumsko prevozno sredstvo?



Пробај испод земље.

Метроом.






EDIT:

П.С. -



eloy eloy 12:58 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

kako čovek da stigne ovih dana do recimo Pravnog fakulteta a iz pravca Novog Sada a nema na raspologanju recimo helikopter već neko obično drumsko prevozno sredstvo?



alselone alselone 13:00 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Nego, drugarice i drugovi iz prestonice, kako čovek da stigne ovih dana do recimo Pravnog fakulteta


He, he, jesi i ti odlucio kao onaj profa iz urbane legende (ili mozda i nije) - evo ti pravo, jebalo te pravo?

(znas pricu?)
Atomski mrav Atomski mrav 13:30 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

(znas pricu?)


Ne znam priču ali kako je Beogradom gotovo nemoguće kretati se u poslednje vreme, stvarno mi treba savet.
nsarski nsarski 16:45 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Gradić Pejton

Taj zanatski centar, kako je nekada zamišljen, je danas gomila drvenih udžerica, sa dve-tri zanatske radnje (Zika slika je još tu!), betonske staze oronule i raspadnute. Ima i par kafana i kioska brze hrane - "Cubura" je do nedavno imala odličan roštilj, a sada je to sve samo prošlost. Ne sumnjam da će sve to ubrzo biti srušeno i da će se tu pojaviti "Beograd na Čuburi".
tyson tyson 18:57 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Taj zanatski centar, kako je nekada zamišljen, je danas gomila drvenih udžerica, sa dve-tri zanatske radnje (Zika slika je još tu!), betonske staze oronule i raspadnute. Ima i par kafana i kioska brze hrane - "Cubura" je do nedavno imala odličan roštilj, a sada je to sve samo prošlost. Ne sumnjam da će sve to ubrzo biti srušeno i da će se tu pojaviti "Beograd na Čuburi".

Još pre nekog vremena, ima sigurno nekoliko godina, korisnici su dobili nalog da se isele jer je predviđeno rušenje. Čak je i neki protest bio organizovan povodom toga.


nsarski nsarski 19:03 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Još pre nekog vremena, ima sigurno nekoliko godina, korisnici su dobili nalog da se isele jer je predviđeno rušenje. Čak je i neki protest bio organizovan povodom toga.


Jebiga, progres se ne može zaustaviti.

S druge strane, nedaleko odatle, u Moravskoj, bila benzinska pumpa (ja tu godinama točio benzin) onda se novonaseljeni skupili, protestovali, i pumpe više nema. Da, i napravili neki "spomen parkić" Mome Kapora sa školicama na betonu - jer on je, kao, Čuburac.
(Tu su sada nikle petospratnice, od ulice napravili kanjon bez parkinga - ali, jbg, odmah do Hrama, vajdica. Sada tu često dolazi do pucnjave, obračunavaju se ortaci, pajtaši i bizmismeni).
jinks jinks 20:20 21.10.2017

Re: Lepo i korisno

Gradić Pejton

Taj zanatski centar, kako je nekada zamišljen, je danas gomila drvenih udžerica, sa dve-tri zanatske radnje

Nikada nisam razumeo u čemu je frka oko Gradića Pejtona (možda izgleda samo zato što se i zove Gradić Pejton). Evo i dan danas gotovo svaki dan prođem tuda, a i dalje mi nije jasno, jednako kao i pre 30 godina.

Ribozom Ribozom 21:27 21.10.2017

Re: Gradic Pejton

Naselje ' Gradic Pjton' je imala i Prishtina. U samom centru, sa vecinom prizemnim kucama i dosta zelenila.


p.s. Ja za vas beogradski GP nisam nikada cuo, kao i jos par pojmova iz teksta, iako sam bio na post studijama kod vas.

Plavi most sam prosao jednom autobusom broj 37 (ako jos postoji ta linija), i to zato sto sam isao kod druga na Konjarniku, ali sam mislio da je jedini nacin da se tamo dodje da se ode na zadnju stanicu tramvaja br.12 na 'Brdu', i tamo 'vata 37-ica koja je 40 minuta putovala do tog mesta. :)

p.s. 2
Meni je genexova kula(e) lepa ali mi njenu lepotu unistava cela njena betonska okolina.
nsarski nsarski 21:36 21.10.2017

Re: Gradic Pejton

Ja za vas beogradski GP nisam nikada cuo


Pa to je zanatski centar izgrađen sedamdesetih (onako odokalno) i sastoji se od drvenih "kuća", modernistički aranžiranih. U stvari, malo modernijih ćepenaka.

U to vreme ja na TV bila ekstremno popularna američka serija "Gradić Pejton" (Peyton place), preteča mnogih tear-jerkers zbog ljubavnih scena koje srce lome, u kome su kuće bile standardno američke - ono small town, America - građene od drveta, pa su tom zanatskom centru ljudi dali takvo ime. U stvari, prilično neugledna konstrukcija ali se nalazi na vrhu Čuburske ulice pa je dobar gradski orijentir.

Ništa nisi propustio.
alselone alselone 08:18 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Ne znam priču


Pricalo se da je jedan od nasih profesora zavrsio pravo "pod stare dane" kako bi valjda zeni nesto dokazao. Prica kaze da nikome nije ni rekao da je upisao, da je par godina studirao i ucio na poslu, i doneo jedan dan diplomu kuci.
Atomski mrav Atomski mrav 09:57 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Čuo sam za priču o čoveku koji je navodno upisao isti fakultet kao i njegov sin i završio ga pre sina kako bi mu dokazao da to nije toliko teško kao što on priča, ali nisam čuo za tog profu...

Nemam nameru da studiram pravo, treba da vodim dete na specijalistički pregled a ordinacija se nalazi blizu Pravnog fakulteta.
mirelarado mirelarado 10:07 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Nemam nameru da studiram pravo, treba da vodim dete na specijalistički pregled a ordinacija se nalazi blizu Pravnog fakulteta.


A odakle (iz kog pravca) treba da stignete do Pravnog?
Atomski mrav Atomski mrav 11:12 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Iz Novog Sada. Nije da ne bih umeo da nađem put već ne znam kuda je pametno uputiti se s obzirom na silne radove i gužve po Beogradu...
tasadebeli tasadebeli 11:23 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Iz Novog Sada. Nije da ne bih umeo da nađem put već ne znam kuda je pametno uputiti se s obzirom na silne radove i gužve po Beogradu...



Аутом?

Са аутопута сиђеш са Газеле, па Савском поред Палате правде у Немањину, па из Немањине у Ресавску, па поред СКЦ и Београђанке, пратиш трамвајске шине до Таша.

Одатле до Правног и није далеко.

Нисам возач, али знам да трамваји углавном свакодневно пролазе том трасом без дужих задржавања. Буде гужве и ту, али не свакодневно.

(Не рачунам ове протекле празничне дане када су поједине улице затварали због разних манифестација за шта сада више нема потребе.)

Ако, пак, стижеш возом или бусом до Главне железничке, трамвај до Таша. То је још једноставније.
mariopan mariopan 11:53 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Iz Novog Sada. Nije da ne bih umeo da nađem put već ne znam kuda je pametno uputiti se s obzirom na silne radove i gužve po Beogradu...



Ja mogu da ti kažem kuda da ne ideš?
mariopan mariopan 12:13 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

tasadebeli

Нисам возач, али знам да трамваји углавном свакодневно пролазе том трасом без дужих задржавања. Буде гужве и ту, али не свакодневно.



Taso bre, kad si poslednji put tuda išao tramvajem?

Da ti ne opisujem putešetvije tramvajem u bilo kom pravcu dok je raskopana Ruzveltova kod Vuka i ugao 27.marta, kada se zaglave svi tramvaji baš tu kod Pravnog...

....pa otvore vrata i ispadamo pravo na kolonu vozila, trčimo kao zečevi da nas ne pogaze....onda čekam desetku koja izgleda uopšte ne ide, jer je nema pola sata pa ne dočekah, nego pešaka do dvaesdevetog novembra pa bus za ČaČaČa bilo koji da stignem do Pančevca (odlazna varijanta)....

......ili dolazna varijanta..... dolazim u Bg preko Pančevca i nekako se, posle par presedanja po raznim busevima, dokopam tramvaja petice u obliku autobusa (jer idem na Zvezdaru) a on me izbaci (ispljune) kod Taša, posle samo jedne stanice, jer ne ide na Zvezdaru ( a to ti niko ne kaže kada ulaziš) nego okreće desno Bulevarom. NE ide tamo gde bi trebalo nego gde ona hoće a to ti niko ne kaže!

Bitno je samo da platiš BusPlus i da poništiš kartu u bilo kom prevoznom sredstvu...a onda se napešačiš ko niko tvoj.

ČaČaČa ti je moj doprinos tekstu o novim slengovima za delove Beograda.

BorČA, OvČA, KrnjaČA... ti je skraćeno ČAČAČA i tako se zove trasa kojom se stiže do Pančevca i dalje.....
tasadebeli tasadebeli 12:34 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

mariopan

Taso bre, kad si poslednji put tuda išao tramvajem?




Па шта знам, Мариопан, свакодневно се иде са Бановог брда трамвајем до Таша по теткино и течино у обданишту. (Обданиште у 27. марта, испод Таша.)

И буде дана када се седи у трамвају који стоји у месту, у одласку до Таша или у повратку) али није то баш свакодневно.

Мислио сам да се Атомски некако дочепа Таша или Скупштине, а одатле није далеко до Правног и пјеХице.

А поуздано знам да трамвај 12 са Брда вози до Таша. И то је прилично чест...

А Рузвелтова и Вук јесу раскопани, али то је иза Правног, гледано одавде. ( С Брда или из Новог Сада, свеједно. Баново брдо - република! )

Раскопан је и Булевар ослобођења од Славије па надаље према Аутокоманди (баш сам недавно тамо прескакао препреке и рупе к'о да сам на пешачком Камел трофију), али Савска, Немањина и Ресавска су још увек проходне. Додуше, Ресавска је вазда била тесна, и без радова по Бгд, али ипак протиче се туда...
Atomski mrav Atomski mrav 12:36 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Ja mogu da ti kažem kuda da ne ideš?

Sve informacije su od pomoći
Atomski mrav Atomski mrav 12:38 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Са аутопута сиђеш са Газеле, па Савском поред Палате правде у Немањину, па из Немањине у Ресавску, па поред СКЦ и Београђанке, пратиш трамвајске шине до Таша.

Одатле до Правног и није далеко.


Hvala, Taso. A ako se na toj trasi zadesi neka baš gadna gužva, ima li neka alternativna ruta ili se moramo pomiriti sa sudbinom?
mariopan mariopan 13:06 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

tasadebeli
Па шта знам, Мариопан, свакодневно се иде са Бановог брда трамвајем до Таша по теткино и течино у обданишту. (Обданиште у 27. марта, испод Таша.)



Dolaziš u komšiluk a ni da se javiš?
Мислио сам да се Атомски некако дочепа Таша или Скупштине, а одатле није далеко до Правног и пјеХице.

Pa dočepati se Pravnog je zaHebancija, to ti kažem. To i Atomski hoće al ne može...zato pita.

Meni nije problem jer sam tu "na prepiš" (još jedan moj prilog tekstu, obrati pažnju )..ali je problem kada krenem u ZR dočepati se nekog pravca do Pančevca i nekog tramvaja koji vozi do dvaezdevetog novembra pa nekim busom ka pravcu Čačača....

Sad više nije problem jer vidim da voze tramvaji opet kroz dvaesedmog marta, a skoro je bilo da sam se napešačila ko niko moj i jedva stigla na bus za ZR što im neću oprostiti jer sam platila kartu da me tamo odvezu a ne da tabanam.
А Рузвелтова и Вук јесу раскопани, али то је иза Правног, гледано одавде. ( С Брда или из Новог Сада, свеједно. Баново брдо - република! )


Vozila sam se dvanaesticom baš pre nego što će raskopati Ruzveltovu pa sam mogla da je uhvatim ovde kod Vuka, i tada sam malo videla i tvoju Republiku i okolinu. Išla sam na Topčidersko groblje (tamo mi je mama sahranjena)...i lepo vam je tamo, baš mi se sviđa. Odaaaavno nisam bila na tom kraju grada, obično samo odemo na groblje i to kolima pa je sporovozna vožnja tramvajem bila prava uživanjcija.

edit

Ja sam tu u "prokaženom" krugu dvojke.
milisav68 milisav68 13:57 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Са аутопута сиђеш са Газеле, па Савском поред Палате правде у Немањину, па из Немањине у Ресавску, па поред СКЦ и Београђанке, пратиш трамвајске шине до Таша.

Одатле до Правног и није далеко.


Hvala, Taso. A ako se na toj trasi zadesi neka baš gadna gužva, ima li neka alternativna ruta ili se moramo pomiriti sa sudbinom?

Imaš bolju varijantu da na Novom Beogradu siđeš sa autoputa, pa na Brankov most (iako se renovira, solidno je prohodan), pa kroz tunel, pa skreneš desno i prođeš pored skupštine i ulaziš pravo u bulevar.

Jedino ne znam gde ćeš da se parkiraš.
c_h.arlie c_h.arlie 14:09 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Са аутопута сиђеш са Газеле, па Савском поред Палате правде у Немањину, па из Немањине у Ресавску, па поред СКЦ и Београђанке, пратиш трамвајске шине до Таша.

Одатле до Правног и није далеко.


Hvala, Taso. A ako se na toj trasi zadesi neka baš gadna gužva, ima li neka alternativna ruta ili se moramo pomiriti sa sudbinom?

Najbolje ti je da dođeš negde do "Beovoza" (negde u Bataji ili slično ... izguglaj), ostaviš auto i "Beovozom" do Vuka --- izađeš iz zemlje i pešice ka Pravnom ti treba čitavih 5 minuta - a potom na isti način nazad.
Eliminišeš svu brigu oko radova i alternativnih trasa.
Evo ti moj primer od četvrtka popodne --- iašo sam autom po gradu, krenuo u 16.35, prešao čitavih 15,2 km, na odredište stigao u 18.50, dakle, 2 sata i 15 minuta ... jbt, za to prolazno vreme sam mogao da stignem do Horgoša - i to sa mađarske strane (ovo znam pouzdano jer sam u prošlu subotu, u jutarnjim satima od Horgoša stigao za tačno sat i po).
tasadebeli tasadebeli 14:34 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav

Hvala, Taso. A ako se na toj trasi zadesi neka baš gadna gužva, ima li neka alternativna ruta ili se moramo pomiriti sa sudbinom?



milisav68

Imaš bolju varijantu da na Novom Beogradu siđeš sa autoputa, pa na Brankov most (iako se renovira, solidno je prohodan), pa kroz tunel, pa skreneš desno i prođeš pored skupštine i ulaziš pravo u bulevar.

Jedino ne znam gde ćeš da se parkiraš.


c_h.arlie

Najbolje ti je da dođeš negde do "Beovoza" (negde u Bataji ili slično ... izguglaj), ostaviš auto i "Beovozom" do Vuka --- izađeš iz zemlje i pešice ka Pravnom ti treba čitavih 5 minuta - a potom na isti način nazad.
Eliminišeš svu brigu oko radova i alternativnih trasa.
Evo ti moj primer od četvrtka popodne --- iašo sam autom po gradu, krenuo u 16.35, prešao čitavih 15,2 km, na odredište stigao u 18.50, dakle, 2 sata i 15 minuta ... jbt, za to prolazno vreme sam mogao da stignem do Horgoša - i to sa mađarske strane (ovo znam pouzdano jer sam u prošlu subotu, u jutarnjim satima od Horgoša stigao za tačno sat i po).



Ето видиш шта значи бити возач.

Мени, рецимо, ово што је Милисав написао никада не би пало на памет.

А јес добра алтернатива.

Али ја да идем кроз Нови Београд?

Ја?

Никад!

Што би рекао Боб Рок у Алану Форду када неки намеравају да га муче зарад признавања "тајних" података:

"Никада вам нећу признати да припадам тајној групи ТНТ!"
tasadebeli tasadebeli 14:41 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

mariopan

"na prepiš"






i lepo vam je tamo, baš mi se sviđa.



Па шта мислиш, зашто ја понављам већ неких пола века, откако сам проговорио, ту локал патри(ј)отску мантру Баново брдо република?

Išla sam na Topčidersko groblje


Сасвим је могуће да смо се и виђали тамо.

Само нисмо носили наочаре за даљину да се препознамо.

(Моји разасути по читавом гробљу, па када кренем да их све обилазим, два-три сата мувања по гробљу у једном цугу је стандардно. Још ако крену сестра и жена са мном са кофицама, метлицама, цвећем, вазама... Оде цео дан.)
Atomski mrav Atomski mrav 15:22 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Imaš bolju varijantu da na Novom Beogradu siđeš sa autoputa, pa na Brankov most (iako se renovira, solidno je prohodan), pa kroz tunel, pa skreneš desno i prođeš pored skupštine i ulaziš pravo u bulevar.

Jedino ne znam gde ćeš da se parkiraš.


Hvala, Milisave!

Ovu rutu sam i ja razmatrao ali sam znao da su radovi i na Brankovom mostu pa nisam baš bio siguran...
Što se parkiranja tiče, ako ne bude nikako drugačije moglo - supruga će sa detetom na pregled a ja ću kružiti okolo dok ne nađem mesto za parking ili dok se pregled ne završi.
Atomski mrav Atomski mrav 15:24 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Али ја да идем кроз Нови Београд?

Ја?


Kad sam bio mlađan vozač ja i kad bih morao da vozim za Beograd, vozio bih do parkinga kod zgrada na Novom Beogradu preko puta Sava Centra (ne sećam se je li to Blok 19 ili 22 ili možda neki treći ali tu su obično stajali i taksisti) i onda bih uzeo taksi da me vozi preko reke.
niccolo niccolo 16:42 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

vozio bih do parkinga kod zgrada na Novom Beogradu preko puta Sava Centra

Danas ti je prvi parking (gledano od Ušča, preko puta one Radove zgrade tj. one trafostanice) početno stajalište nekoliko autobuskih linija, ne znam kojih tačno. Pa je onda drugi parking (preko puta Genex apartmana) i dalje parking, na njemu najčešće ima mesta zato što se parkiranje plaća (tj. počelo je da ima mesta od kada se plaća ), a treći parking (preko puta hotela) je i dalje besplatan valjda (pa, shodno tome, tu baš ne bude mesta koliko sam shvatio). Ima mislim i četvrti deo (preko puta Sava Centra), to je čini mi se isto kao i treći.
nsarski nsarski 17:06 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Danas ti je prvi parking (gledano od Ušča, preko puta one Radove zgrade tj. one trafostanice) početno stajalište nekoliko autobuskih linija, ne znam kojih tačno.
Pa je onda drugi parking (preko puta Genex apartmana) i dalje parking, na njemu najčešće ima mesta zato što se parkiranje plaća
(tj. počelo je da ima mesta od kada se plaća ), a treći parking (preko puta hotela) je i dalje besplatan valjda (pa, shodno tome, tu baš ne bude mesta koliko sam shvatio). Ima mislim i četvrti deo (preko puta Sava Centra), to je čini mi se isto kao i treći.


E, upravo zbog ovakvih "objašnjenja" ja ne idem na NBG. Nikad!
počnimo od početka:
Danas ti je prvi parking (gledano od Ušča, preko puta one Radove zgrade tj. one trafostanice) početno stajalište nekoliko autobuskih linija, ne znam kojih tačno.

Gledano odakle sa Ušća? Sa Kalemegdana? Sediš na Ušću i vidiš "Radovu zgradu". What the fuck is Radova zgrada, pre svega. Tu staju autobusi ali ne znaš koji. Znači, iz automobila treba da vidim koji brojevi pišu na stanici? Ne zjebavaj.

Dalje:
Pa je onda drugi parking (preko puta Genex apartmana) i dalje parking, na njemu najčešće ima mesta zato što se parkiranje plaća
Gde su, šta su "Genex apartmani"? U zgradi Genexa, ili nešto drugo? To neka poznata lokacija ljudima koji ne žive na NBG. Kao ona "Fontana"?

Još dalje:
a treći parking (preko puta hotela)

Kog hotela, jebote?! U Bg. ima brdo hotela - Moskva, Slavija, Hilton...o kom hotelu se ovde uopšte radi?

Najdalje:
Ima mislim i četvrti deo (preko puta Sava Centra), to je čini mi se isto kao i treći.
Šta znači to preko puta "Sava centra". Meni je preko puta Sava Centra lokacija na drugoj strani reke. Tu ima parking? Ili neke tamo soliterčine do kojih ne možeš da dođeš, i tu je parking? I tako sa svih strana.

E, kad meni neko tako kaže kako da se snađem u NBG, ja odustanem i odem na Divčibare, na primer.

Zaista, ljudi, objasnite kako se vi tamo snalazite.
Kada se u mom kraju kaže "preko puta" to je rastojanje od desetak metara. Pređeš ulicu i tu si. U NBG ta reč ima potpuno posebno značenje: ja stanujem u bloku 76, moja drugarica je odmah preko puta (tj. oko 400m da pređeš preko saobraćajnica, dve linije tramvajskih šina i utabane ledine) u bloku 42 (potpuno logična numeracija), i sastajemo se sa drugarom iz bloka 21137 - odmah tu - kod kioska. Jebote!
Atomski mrav Atomski mrav 17:44 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Ono moje "preko puta" je u stvari "preko autoputa", znači sa desne strane tik pre Gazele kad se ide sa NBG...

A numeracija blokova na NBG je još gora od numeracije soba u studentskom domu "Slobodan Bajić" u Novom Sadu...
zilikaka zilikaka 18:26 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Najbolje ti je da dođeš negde do "Beovoza" (negde u Bataji ili slično ... izguglaj), ostaviš auto i "Beovozom" do Vuka --- izađeš iz zemlje i pešice ka Pravnom ti treba čitavih 5 minuta - a potom na isti način nazad.
Eliminišeš svu brigu oko radova i alternativnih trasa

E, stvarno, ako ovo nije najbolji predlog.
S tim što možeš da odeš skroz do Tošinog bunara il čak do Buvljaka, pa parkiraš kod Vera, ako to tamo ide (ne znam kakav je sad režim za parkiranje).

U Batajnici ti komplikovanije, ima da se navoziš do Beovoza.
Atomski mrav Atomski mrav 18:38 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

S tim što možeš da odeš skroz do Tošinog bunara il čak do Buvljaka, pa parkiraš kod Vera, ako to tamo ide (ne znam kakav je sad režim za parkiranje).


Hvala, uzeću i ovo u razmatranje.
zovitemegrunf zovitemegrunf 19:28 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Hvala, uzeću i ovo u razmatranje.



Stanica Zemun Polje, u blizini lakatkrivine je zgodna, odmah sa puta, imaš i parking

EDIT: Zemun, ili Zemun polje, obe su blizu puta. PLAN LINIJA
niccolo niccolo 20:57 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Kog hotela, jebote?!

Izvini što sam te iznervirao, trudiću se da to u buduće ne činim. U svakom slučaju, u međuvremenu je ova država postala demokratska, pa niko ne može da te prisili da upoznaš grad u kome živiš. Bez sikiracije.

A ako čovek kaže da se parkirao preko puta Sava Centra, svakako zna na koji hotel mislim...

Ono moje "preko puta" je u stvari "preko autoputa", znači sa desne strane tik pre Gazele kad se ide sa NBG...

Aaaa, pa to su sasvim drugi parkinzi. Doduše, i jesi rekao kod zgrada, to sam preskočio.
nsarski nsarski 21:05 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

zvini što sam te iznervirao, trudiću se da to u buduće ne činim. U svakom slučaju, u međuvremenu je ova država postala demokratska, pa niko ne može da te prisili da upoznaš grad u kome živiš. Bez sikiracije.


Ej, nisi me iznervirao, veruj mi. Ma nisi uopšte. Nego, kao što rekoh, ja sam moron za snalaženje, percepcija rastojanja mi je veoma loša, i sve to. A često sam čuo objašnjenja kao što si ti dao, i meni, najiskrenije, ništa tu nije jasno - jednostavno, ne znam u kom pravcu da mislim.
I, da, to je moja falinka - ne tvoja. Konkretno, pojam "preko puta" na NBG za mene ništa ne znači.
Eto, zaista nisam iznerviran nego si me samo podsetio na slučna uputstva posle kojih sam jednostavno odustao da razumem kako da se na NBG snađem.
Zaista nisam mislio da nešto loše o tebi, ili tvom objašnjenju, kažem. Ako si stekao takav utisak, izvini. (Imaj malo razumevanja i za nas spatially challenged)

P.S. Evo, pre neki dan se nađem negde na Voždovcu - odvezao jednog majstora kući i on mi sve vrema davao uputstva kuda da vozim. Ali, jebiga, treba se vratiti kući sam. Za čoveka koji se snalazi u prostoru to je vožnja od 7-10 minuta, maksimum. (Majstor mi rekao da idem pravo i sledeća levo i odmah tu je auto-pu). Ja sam krenuo na jednu stranu, pa na drugu, pa pitao nekog (odgovor: "nisam iz ovog kraja" ), vozio u krug, više puta se vraćao i posle pola sata izašao negde kod Bubanj potoka - oko 15km daleko od moje kuće. E, kad sam video auto-put tada sam znao, ali to je trajalo.
Mene nepoznati delovi BG i NBG plaše, da budem iskren. Jer, u bilo kom trenutku može da se desi da potpuno zalutam i ne znam kuda ću.
Jukie Jukie 21:15 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Svo to tumaranje dosta zavisi od toga gde se trenutno nalaziš; mene planplus izluđuje jer su njihovi najlakši i najbrži putevi do negde sasvim drugačiji od onoga što stalno koristim. I od toga koliko si u tom trenutku sposoban da šetaš, uopšte i uzbrdo (u Beogradu je sve uzbrdo). I od toga da li si spreman da se igraš vožnje GSPom po jednu-dve stanice (nama sa busplus povlasticom je lako).
Npr. tramvaj od železničke stanice sigurno ide do Taša što znam jer sam se prekjuče u povratku sa Dorćolskog keja vozio dvojkom* do Platoa Đoke Vještice a tramvaj je dalje otišao na Taš. Taš je park koji se sustiče sa Pravnim fakultetom.
*originalno sam hteo da uđem u 11 pa da idem do Železničke stanice Novi Beograd i tamo presedam na 94 koji me preko Mosta na Adi vraća u elitni kraj Banjice (kao što sam jutros i uradio), ali je naišla dvojka. Pošto je to bila pogrešna odluka (i nemojte tako da radite) morao sam od Beograđanke da idem jednu stanicu 41 do Dečjeg kulturnog centra pa da prelazim preko puta i čekam 41 za Banjicu, pošto me je mrzelo da se spuštam još dva ćoška do sledeće stanice.
To ti je kad maksimalno koristiš svoj neograničen broj busplus vožnji :)
niccolo niccolo 21:41 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Ako si stekao takav utisak, izvini.

Pa delovalo je prilično nadrkano, pogotovo ako uzmemo u obzir da nije bio opis za široku javnost, već sam odgovarao čoveku koji kaže da se tu nekada parkirao, pa se pretpostavlja da zna šta se nalazi u okolini (posle smo, doduše, shvatili da ne mislimo na isti parking, mene je zavelo ono preko puta, mislio sam da se govori o s druge strane ulice u odnosu na SC, a bilo je preko autoputa. E sad, može mi se staviti primedba na trafostanicu - to ti je zgrada na kraju ulice gde je ulaz u Hajat i spolja izgleda kao neka poslovna zgrada, a u stvarnosti je energetski objekat čiju su spoljašnjost namerno takvom napravili da ne odskače od objekata u okolini. Zato mnogi i ne znaju da to nije neka propala poslovna zgrada (inače, kažu da je u njenoj gradnji korišćen azbest, ali to ne mogu da garantujem, pošto kupio po toliko i prodao). Možda i na Radovu zgradu, mada mislim da i dan danas na toj zgradi stoji onaj znak firme Rad. Ali bi svakako morao da zna za SC, hotel (tada Interkontinental, sada Crowne Plaza) i za Genex Apartmane.)
nsarski nsarski 21:58 22.10.2017

Re: Lepo i korisno

Ali bi svakako morao da zna za SC, hotel (tada Interkontinental, sada Crowne Plaza) i za Genex Apartmane.)

Pa, verovatno, ali ja ne znam - uzmi u obzir da nekih 30 godina nisam živeo ovde.
Desilo mi se, na primer, da sam bio ispod Brankovog mosta (tu negde) i hoću d se vratim, recimo, na Slaviju. Krenuo da se okrećem, neke ulice jednosmerne, i onda, jednostavno, izađem na most, odem do onog kružnog toka na NBG, okrenem se, i vratim se nazad preko mosta u grad. Tada sam znao kuda ću - raskrsnica na Terazijama, pa teraj.

Evo poučan witz.
Razgovaraju jedan matematičar i jedan indžilir, lik kao Pajitj. I Pajitj kaže matematičaru da su oni beskorisni, da samo znaju neke apstraktne stvari, ali kad treba rešenje konkretnog problema oni se izgube.
Matematičar se pobuni, a Pajitj, da bi mu demonstrirao, pita ga: "Dobro, kako ćeš da ispržiš jaje?" Matematičar kaže: "Stavim tiganj na šporet, malo masti, uključim šporet, uzmem jaje iz frižidera, razbijem ga u vruću mast i jaje isprženo!"
Pajitj, malo poremećen u svom prvobitnom uverenju, kaže:"OK, to znaš. Ali, šta bi radio kada bi se jaje nalazilo na stolu?". A matematičar: "Ništa prostije. Stavim jaje nazad u frižider i svedem problem na prethodni slučaj".

E, ja se tako snalazim - pokušavam da svedem problem na neku prethodnu putanju kojom sam išao i koju znam. To nije uvek optimalni način, veruj mi.
mariopan mariopan 10:06 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Nego, drugarice i drugovi iz prestonice, kako čovek da stigne ovih dana do recimo Pravnog fakulteta a iz pravca Novog Sada a nema na raspologanju recimo helikopter već neko obično drumsko prevozno sredstvo?


Razmislila sam malo o varijanti da se negde parkiraš pa dalje prevozom, ako ti nije kasno za informaciju.

Vid' 'vako....

Uđeš u Beograd preko mosta pa zaokoli oko Kalemegdana odozdo, zaobiđeš ga ulevo, dođeš do sportskog centra "Gane Muškatirović" (ili 25.maj kako ga još uvek zovu) (prođeš kao ispod jednog podvožnjaka i odmah levo ti je parking i sam centar koji tražiš).... i tu imaš veeeliki parking koji se plaća ali nije mnogo i kola su ti sigurna jer ima čuvara.

Odmah prekoputa parkinga (gleda u parking) imaš bus stanicu za bus 78 koji te vozi od Dorćola, ulicom Cara Dušana... pa 27. Marta ...sve do Poštanske štedionice.

Tu siđeš jer si na prepiš do Pravnog. Kada siđeš pređi ulicu desno i pravo preko ulice i samo pravo gore pored Taša ...dolaziš do Pravnog peške, nemaš ni deset minuta da pešačiš.

Hm?

Možeš i kolima da pređeš tu istu relaciju oko Kalemegdana do Dorćola pa da uđeš u Cara Dušana i sam da se dovezeš do Taša sa donje strane, pa negde da parkiraš u 27.Marta a peške da se popneš do Pravnog opet istim putem...ako nađeš parking ali to je već teško da se desi da ima neko slobodno mesto za parkiranje. Možeš na sreću i da ga nađeš.


Atomski mrav Atomski mrav 10:23 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Hvala, mislim da ću ipak kolima do destinacije, tu će supruga i ćerka da izađu a ja ću da se snalazim dalje... ne volim da prepuštam sudbinu u ruke gradskom prevozu.
nikvet pn nikvet pn 11:16 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

БеограЏани драги, само вас посматрам са вукојебинске дистанце...

Да сам остао на факултеју и ја бих вам правио друштво у кукању. Срећом на време рекох себи хисторијско НЕ животу у Бг из разлога: бетон и саобраћај.

У малом мисту од 30К народа је доста друкчије. У оквиру куће имам гаражу и три паркинг места у дворишту. Испред куће још четири. На радном месту два ексклузивна паркинг-места (ситна кинта годишње општини) и четири јавна фрај. Дневни послићи као банка, пошта, кева, маркет, пијаца с спраше очас пешке или аутом, нема дуже вожње од пет минута. И свуда се паркираш ко човек. До најдаљег села у општини има 18 минута, већина је на мање од десет. Током дана могуће је лежерно отправити 20-30 локација закључно са кафаном или кафићем. Природа почиње за пет минута вожње, викендица је на двадесет и надаље је дивљина, Јужни Кучај.

Кад из таквог саобраћајног раја треба отићи за Бг (сто минута аутопута) стварно ми се смркне. Сетим се своје покојне таште која је задњих једанаест година до пензије ишла Церак-Симина и назад. Устанеш ујутру и имаш сигурицу три сата џобуса бррр... За послове у К2 са аутопута сиђем на Аутокоманди, паркирам код Франша па такси. За остатак града возим на ЏиПиеС, фала му ко га направи.
mariopan mariopan 14:59 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Atomski mrav
Hvala, mislim da ću ipak kolima do destinacije, tu će supruga i ćerka da izađu a ja ću da se snalazim dalje... ne volim da prepuštam sudbinu u ruke gradskom prevozu.


Ovo sam ti napisala iz razloga da izbegneš prekopane beogradske ulice, kuda si možda nameravao da stigneš do odredišta, i da ne zabasaš u neki rov koji su nočas iskopali a niko ne zna kuda da ga pređe i kad se tu stvorio.

SituVacija se menja iz časa u čas. Srećno ti bilo.
maksa83 maksa83 15:19 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

SituVacija se menja iz časa u čas.


Oprez kod Slavije.

Atomski mrav Atomski mrav 15:22 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Srećno ti bilo.

Hvala, kanda će mi trebati sreća.
Atomski mrav Atomski mrav 15:23 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Природа почиње за пет минута вожње, викендица је на двадесет и надаље је дивљина, Јужни Кучај.

Što bi rekao Robin Vilijams - it's not the end of the world, but you can see it from there.
mariopan mariopan 17:04 23.10.2017

Re: Lepo i korisno

Oprez kod Slavije.

Черевићан Черевићан 13:49 21.10.2017

беше му...

Beogradom gotovo nemoguće kretati se u poslednje vreme, stvarno mi treba savet.

станов'о сам око Таша
и било ми СВЕ при нози
данас ретко Београдом
а у себи ..... Бож' помози
49 41 49 41 14:27 21.10.2017

Sve smo mogli mi

https://youtu.be/pZvltzZqVgE

ali, nismo.

Broj jedan, ko "nacrta" onako ruznu zgradu van svake pameti na NB - zgrada CKJ.
Broj dva, "Beogradjanka"; pravili smo drugu Albaniju malo dalje?!?
Zgrada bivseg SIV-a pravili smo partenon savremenog stila za "Novog" Rimskog Imperatora?!?

Kad, je St. Petersburg; posle Lenjingrad pa opet isto sisao prvi pod zemlju na zemljinoj kugli 1901. mi smo svirali frule i guslali gusle po sumama, gorama i livadama.

Kad budemo "zavrsili" Beograd na vodi; mislim da nam se moze desiti; slucajno il' namerno sep 11.
nsarski nsarski 15:29 21.10.2017

Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Ali za sada samo ovo:

PRAVDA ZA KRUG DVOJKE!

Majkumu, kakogod se nekom "intelektualcu" ili "analitičaru" digne, on proziva "krug dvojke" kao leglo blaziranih šminkera, uobraženih budala i nesposobnih, impotentnih mrsomuda koji samo "filozofiraju" i ništa korisno ne rade. Jer on, zaboga, žive u krugu dvojke. Oni su svileni, nisu se tukli po ulicama Novog Beograda ili Karaburme ili Banovog brda, ili... i nemaju to iskustvo asfalta, taj ukus krvi, te ožiljke da to dokažu, koje oni iz malo šireg centra s ponosom pokazuju. Nisu Zemunci koji su, valjda, kroz te razbijene glave i krvave noseve svu mudrost sveta posisali, i taj "street smart" univerzitet završili. Nije im poginuo kum u oružanom obračunu ili drugar pod točkovima, pa nemaju kompletnu sliku istinskog života.
Nije nego!
Neki od najsimpatičnijih i najpametnijih blogera su iz tog prokletog kruga dvojke.

Ne mogu da dokažem, ali verujem sledeće:

Kada su oslobodioci došli u Beograd oni su, naravno, najpre zauzeli vile po Dedinju čije su vlasnike prethodno ubili ili strpali u zatvore ili im prosto oduzeli imovinu, u ime naroda, jakako. I ti oslobodioci su gledali na centar grada (krug dvojke) kao na zaostalo leglo građanske klase, tj omražene "buržoazije" koja nije sa simpatijama gledala na ljude koji s kaljavim cokulama ulaze u stan. Uz to je išlo i sve pežorativno što je toj "građanskoj klasi" moglo da se pripiše. Oni su uvek bili sumljivi i mnogo su filozofirali, čak se ponekad bunili da povrate svoja prava. Krug dvojke je postao simbol omražene reakcije koju su novi vladari tolerisali pomalo, a mogli su i da ih sve pobiju. Krug dvojke nije ispoljio dovoljnu zahvalnost za to.

Kasnije su se u krug dvojke doseljavali svakojaki dođoši, ali etiketa je ostala.

Čak je i Bora Pekić u "Skakavcima" pisao kako su ta "gospoda" po svojim salonima obično govorila da "ovi neće duže od Velike Gospojine", a kad Gospojina prođe govorili da neće duže "od Božića" i tako godinama. Pekić je to opisao: "Eh, predratna gospoda - da su nešto vredeli ne bi državu izgubili!"
U svakom slučaju, stanovnici kruga dvojke su isti kao i stanovnici bilo kog drugog dela grada - ima ih i ovakvih i onakvih - ali imaju jednu dodatnu vrlinu: ne uzbuđuju se mnogo kada neki blesan, u svojoj neprikosnovenoj mudrosti, s omalovažavanje govori o krugu dvojke. Jer znaju da bi se taj isti blesan bez razmišljanja preselio u taj deo grada koji kudi, samo da mu se ukaže prilika.

PRAVDA ZA KRUG DVOJKE!

P.S. Taso, reaguj i skini onu ponižavajuću "ilustraciju" kruga dvojke! EDIT. Svi drugi toponimi pomenuti u ovom postu imaju svoju sliku, a krug dvojke je parola!
4krofnica 4krofnica 16:19 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

PRAVDA ZA KRUG DVOJKE!

P.S. Taso, reaguj i skini onu ponižavajuću "ilustraciju" kruga dvojke!


ja ne kapiram ni šta to treba da predstavlja. :)
i ako je preuzeto sa nekog sajta sve je ovo moglo sažetije i mogli bi ti enteri da se manje troše.. (tolerišem ovu količinu teksta samo doksu:)

ne bi se svi preselili u krug dvojke, ima ih dosta koji žive i rade na recimo NBG i svako prelaženje mosta im predstavlja muku. ista je situacija po brdima iza sajma, tu su im škole za decu, poslovi i stanovi. to su neki od primera za koje ja znam.

to 'krug dvojke' se potencira i hejtuje (što bi rekla deca) unazad koju deceniju, ja slabo pamtim da se to toliko isticalo kada sam ja odrastala tamo, niti sam mislila da smo povlašćeni u odnosu na druge..i ne pamtim nesposobne i bogate blazirane snobove, već ljude koji su uglavnom nekako sastavljali kraj sa krajem. imali smo i drugare koji su imali poslugu u kući ali to je možda dva procenta... ostalo sve savamalska šaka jada. jedino što bih izdvojila kod tog kraja grada je što ima veliku koncentraciju ekscentričnih, nekonvencionalnih likova, što je meni uvek i samo zanimljivo.


nsarski nsarski 16:33 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

i ne pamtim nesposobne i bogate blazirane snobove, već ljude koji su uglavnom nekako sastavljali kraj sa krajem. imali smo i drugare koji su imali poslugu u kući ali to je možda dva procenta od sto. ostalo sve savamalska šaka jada. jedino što bih izdvojila kod tog kraja grada je što ima veliku koncentraciju ekcentričnih, nekonvencionalnih likova, što je meni uvek i samo zanimljivo.

Jbg, ne pamtim ni ja, ali oni što su ostali su najčešće bili ljudi koji nikako nisu videli tu sjajnu "slobodu" koju su komunisti doneli. Uglavnom su se mučili i ponižavali da sastave kraj s krajem. Uostalom, Selenić je tu situaciju opisao u nekoliko njegovih romana.
Btw, moja majka je rođena i rasla u onoj zgradi na raskrsnici kod "Londona" u kojoj je danas apoteka. Posle su se preselili na Vračar.
Ali, nije to poenta.
Evo za najsvežiji primer Basara iz nedavnog komentara u "Danasu" (njemu krug dvojke dođe kao kuče za šutiranje):

Nagađam da sad od mene očekujete da se priključim horu ibret hanuma i efendija, naročito onih iz krugova dvojke, koji su osuli drvlje i kamenje i na Vučićevo tirjanstvo i na Udbin teror, ali ništa od tog posla.


Njegova tema nema veze sa krugom dvojke, ali ipak mora da opljune po njoj. Tekst je o nedolasku Vučića na proslavu dana BIA.
4krofnica 4krofnica 16:55 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...


Moja mama je odrasla u Zmaj Jovinoj, ulaz pored nekadašnjeg Čitališta. živeli su u onim zajedničkim stanovima gde se delilo kupatilo: jedno za sprat, tj za pet porodica - pa se snađi.
Tata je živeo malo niže, na dorćolu, blizu dzamije. njegov otac je radio u Francuskoj ambasadi ali daleko od toga da su živeli udobno. dobijali su packe po rukama kada ne pojedu sve iz tanjira jer je bahaćenje kada se hrana baca, tako je i mene učio i dan danas imam tikove kada vidim da neko ostavi parče hleba koje ne može da pojede. posle su se preselili kod Brankovog mosta gde sam i odrasla.

Jedan od 'likova' koji je živeo u mom ulazu (kao i onaj bradonja što šeta zeca po knezu:) je izvesni Petar Kralj. on je bio nosač na železničkoj stanici. Po ceo dan je bio dole sa kolicima na pedalanje i razvozio ljudima stvari za neku paru. Ceo taj moj stari kraj je pun takvih priča.



nsarski nsarski 17:04 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

ne bi se svi preselili u krug dvojke, ima ih dosta koji žive i rade na recimo NBG i svako prelaženje mosta im predstavlja muku.

Verujem - ljudi su navikli na svoje okruženje, i oni van kruga dvojke i oni unutar njega. Kao i svi veliki gradovi po svetu, Beograd ima svoje lokale u kojima se ljudi udobno osećaju, a centar služi samo kao neki geografski orijentir - naravno, onima koji tu ne stanuju. Jedan moj drugar kaže da on živi na Banjici i u "grad" retko odlazi - nema želju ili potrebu. I zaista - osim retkih ustanova u centru grada, Banjica ima sve što je čoveku potrebno da tamo bez pomeranja živi, uključujući u fudbalski klub.

Hejtovanje kruga dvojke je mentalni refleks kao što je svojevremeno bio refleks oko "Francuske 7" (klub književnika). A refleks je, kao što znamo, akcija koja se vrši bez uključivanja mozga. U krug dvojke bi se preselili hejteri, slutim.

Za mene je NBG strana zemlja, iskren da budem. Svaki put (a to se jako retko dešavalo) kada sam tamo išao, ja sam se izgubio. Jednostavno, kao drugi i nepoznat grad - ništa me za njega ne vezuje. Ali, sasvim dobro mogu da razumem ljude kojima je NBG srcu drag. I tako treba da bude.
tasadebeli tasadebeli 18:13 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

nsarski

P.S. Taso, reaguj i skini onu ponižavajuću "ilustraciju" kruga dvojke! EDIT. Svi drugi toponimi pomenuti u ovom postu imaju svoju sliku, a krug dvojke je parola!



Пази, Шарски, мој жен је из истог краја као и ти, Чубуре. Мала низбрдација од Каленића, и ето њене старе куће.

Али није се бунила против ове слике, но се слатко насмејала.

А ни мени не мораш ово да објашњаваш шта је то Круг двојке јер су мене неки угледни интелектуалци из Круга двојке који само стицајем несретних околности нису постали чланови САНУ и који су живели и са горње и са доње стране трамвајских шина које пролазе кроз Раскрсницу четири улице, научили како се кеша на трамвај, шибицари на Калишу, купа у Дунаву код старе централе...

(Често сам боравио у детињству и младости код бабе и деде који су живели код Бајлонијеве пијаце тако да та асфалтно-калдрмашка искуства нисам скупљао само у међусобним тучама Брђана и Жарковаца.)

Хоћу да ти кажем да знам ја врло добро шта је то Круг двојке. Зна то и мој жен.






Него...

Мислим да си погрешно протумачио ту сличицу.

Нисам хтео да мењам оригиналну сличицу са тог сајта јер је она мени некако са тим концентричним круговима баш била одговарајућа не као парола против Круга двојке, него више некако као илустрација свих нас. И оних који данас већински чине становништво Круга двојке, али и остатка Београда ван тог Круга који је за неке магичан. Као оно када се призивају нечисте силе.

Можеш ту сличицу да посматраш и као причу о Београду и Србији у 2017. години приказану у концентричним круговима. Као што је Андрић писао Проклету авлију.

И немој то схватити као хејт.

Нико ту никога не мрзи. Него, једноставно, то смо ми данас у 2017, Круг двојке, Београд и Србија.

То је слика стварности око нас. (Зар ниси до сада имао довољно примера и Блогу Б92? не мора се читати Басара да би се то видело.)


Za mene je NBG strana zemlja,






Што би рекао мој деда одбијајући понуду када му је његов Завод за издавање уџбеника нудио много већи стан на Новом Београду да у њега пређе из краја код Бајлонија:

"Нећу, бре, у Аустроугарску!"


И на крају, уз дужно поштовање, само за тебе и за оно мало часних људи које си поменуо у својим коментарима говорећи о Кругу двојке, а који остадосте и данас, у 2017. години, у том истом Кругу:






П.С. - Не испричах ти животну иронију моје жене. Чубурке.

Наиме, њен ћале, мој таст, стари београдски голубар и зајебант, током детињства и младости, много пре моје појаве у животу њихове породице, стално јој се обраћао из зезања са: "Другарице са Чукарице!"

Јербо се римује.

И ето видиш шта јој је направио од живота?

Брејнвошинг од малих ногу, током процеса васпитавања, најефикасније делује!
mirelarado mirelarado 18:18 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Još da dodam da su i savamalski i dorćolski deo kruga dvojke trenutno pod opsadom upravo istih tih hejtera što su se dokopali vlasti i moći i raskopavaju ih i blokiraju, seku drveće nemilice, podižu svoje skorojevićke hramove od betona i stakla - tržne centre i hongkonške solitere... Ipak, imam poverenja u žilavu istrajnost mirnog i skromnog života stanovnika ovog dela grada. Sa zadovoljstvom primećujem, na primer, kako u baštama nekadašnje Silikonske doline, sede ljudi iz okolnih zgrada, u papučama i uz pivo, zajedno gledaju neku utakmicu, na primer.

I uopšte, na par koraka od vazda prepune Kneziške, mnogo je mirnih baštica u zelenilu.

nsarski nsarski 18:28 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Али није се бунила против ове слике, но се слатко насмејала.

Ma, znam, ali ta slika prikazuje otprilike kao ova (kada bi pisao o celom Beogradu u Srbiji)



Prikažeš, na primer, sliku tamvaja br. 2 - lepše je. Čuj, meni su svi lavirinti Beograda deo moje svesti o svetu i životu - jednostavno, tako sam odrastao. A tako je, siguran sam, i ljudima koji imaju slične uspomene na svoj grad i svoj deo na planeti.

Krug dvojke:



U tvoje dobre namere apsolutno ne sumnjam, to ti je valjda jasno.
tyson tyson 19:03 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Пази, Шарски, мој жен је из истог краја као и ти, Чубуре. Мала низбрдација од Каленића, и ето њене старе куће.

Али није се бунила против ове слике, но се слатко насмејала.

Pa Čubura nije u krugu dvojke


tasadebeli tasadebeli 19:03 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

nsarski

U tvoje dobre namere apsolutno ne sumnjam, to ti je valjda jasno.


Наравно, само се шалим.

А мислио сам да оно:

Побити бре скотове бре

у средњем кругу исто тако говори много и о остатку Србије па да је тиме нека равнотежа "хејта" на сличици васпостављена.

О оном трећем најширем концентричном кругу не бих...

Не мерем више све једно те исто да пишем у коментарима.
nsarski nsarski 19:08 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Pa Čubura nije u krugu dvojke


Nije, naravno (mada ja sam nešto niže od Čubure, na Neimaru), ali ja se borim za univerzalnu pravdu, nesebično.
Na primer, Brajović se ne javlja, a on je "dvojkaš". Mora neko i za njega da se bori.

EDIR: Oh, btw, pričala mi majka da je od Trazija do Čubure išao tramvaj br. 1, tu se okretao i vraćao nazad u grad. Ta linija (krug jedinice) više ne postoji, a i "krug dvojke" je promenjen nedavno, novim planom, valjda. Sada ide samo do Pravnog.

Menja se čuveni beogradski krug dvojke
sweet64 sweet64 19:09 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Hejtovanje kruga dvojke je mentalni refleks kao što je svojevremeno bio refleks oko "Francuske 7" (klub književnika).


Ako je i refleks, proizveden je uzrokom nečega, kao ono na šta mislim kad npr ja kao Jagodinac kažem "Beogradžani", to je za nekog mnogo bližeg pitanje definisanja tog lokaliteta. Pritom se uslovno rečeno pozitivni primeri ne računaju.
tasadebeli tasadebeli 19:12 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

tyson
Пази, Шарски, мој жен је из истог краја као и ти, Чубуре. Мала низбрдација од Каленића, и ето њене старе куће.

Али није се бунила против ове слике, но се слатко насмејала.

Pa Čubura nije u krugu dvojke





Па јес, и то што кажеш, Тајсоне.

Да се овде јавио неки Жарковац, па да се и узбуђујем.

Против географије ми је је лако.

Али против алтруизма Шарског не умем никако.
tasadebeli tasadebeli 19:20 21.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

А ово морам посебно да истакнем:

nsarski

Čuj, meni su svi lavirinti Beograda deo moje svesti o svetu i životu - jednostavno, tako sam odrastao. A tako je, siguran sam, i ljudima koji imaju slične uspomene na svoj grad i svoj deo na planeti.






За ово што си овако дивно рекао (не зезам се, озбиљно то кажем) један мали поклон за тебе:


ВЛАДАНА ПУТНИК: УЛАЗНИ ПОРТАЛИ И ХОЛОВИ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА У БЕОГРАДУ (1918–1941)

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:36 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Na primer, Brajović se ne javlja, a on je "dvojkaš". Mora neko i za njega da se bori.

Хм.
Ја сам "дођош" у Град. Одрастао сам код Генекса, НБГД, и ми смо, оданде, имали обичај да кажемо, кад се запутимо преко моста, да идемо у Град. У град се ишло у излазак, на концерте, у школу. Сада је Београд локализован, има низ мањих центара-регија са потпуним садржајима.

Лично мислим за НБГД да је смеће. И онај крај у ком сам ја, дивно одрастајући, живео (Генекс=Блок 33), а и, скоро, сви други. Па и Белвил и А блок. Не разумем како "мрављи концепт становања" може да буде заозбиљно прихваћен и на цени. Додуше, НБГД има силне обале Саве и Дунава, и ту, крај њих, њима на дохват, има сврхе живети.

Град треба да буде по мери човека. То када ти луташ сам по њему, и кад су пролазници, у ствари, они који у колима пролазе поред тебе, то је q-рац. Насеобина без смисла. Лепота центра Бгда уме да буде у тој његовој приступачности.

Мање је познато, али ја сам склон свуда да лако и брзо стигнем и пешке. На слици доле је замишљено да неко има пола сата времена да пешке донекуд стигне. Полазна тачка му је испред скупштине Србије. Круг представља границе тог досега у пола сата. Наравно, у кругу је обележен и Цветни трг, где опозиција пије кафућино, на Врачару. То је круг комфора -- пешачког путовања.

c_h.arlie c_h.arlie 20:03 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Predrag Brajovic
...

Град треба да буде по мери човека. То када ти луташ сам по њему, и кад су пролазници, у ствари, они који у колима пролазе поред тебе, то је q-рац. Насеобина без смисла. Лепота центра Бгда уме да буде у тој његовој приступачности.
...

Јуче сам по мери човека, у зони Каленића и Храма кружио 35 минута како бих се паркирао.
По мери човека град све више постаје, што кажу клинци, до јаја.
tasadebeli tasadebeli 21:16 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Predrag Brajovic

Не разумем како "мрављи концепт становања" може да буде заозбиљно прихваћен и на цени.



Питај Корбизијеа.


Мање је познато, али ја сам склон свуда да лако и брзо стигнем и пешке. На слици доле је замишљено да неко има пола сата времена да пешке донекуд стигне.



Ух, па брз си!

Не бих ја могао да те пратим у тим шетњама.

Поуздано знам да од Коња до моје куће на почетку Бановог брда има 7 км. Ваздушном линијом је око 2 км краће.

(Круг око Језера је 7,2 км.)

И треба ми сат и по пешке за тих 7 км.

И јесте моја кућа ван овог плавог круга, али не толико да би ми требало три пута више времена од Коња до куће.

Баш брзо ходаш.

Додуше, ја и много зврндам около, зевам у разне глупости успут, свашта ми привуче пажњу, па и то одузме време...
Jukie Jukie 21:34 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Baš sam hteo da ubacim prisećanje da smo na fakultetu imali par kolega/koleginica iz centra grada, i da oni uopšte nisu imali u glavi taj obrazac ponašanja da kada hodamo i prolazimo pored stanice GSP treba da staneš i sačekaš autobus/trolejbus koji te vozi bliže odredištu. Ne, oni samo sasvim opušteno nastavljaju dalje da hodaju dve ili tri stanice dok autobusi prolaze pored nas.
Dočim od ili do mene razmak od 2-3 stanice lako može da znači hodanje dva kilometra uzbrdo kroz šumu a i svaki autobus koji stane pred tobom je suvo blago jer se tada još putovalo sat i po vremena do Studentskog trga.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:24 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Баш брзо ходаш.

Хм. Споро ходам, а радо (и не нарочито брзо) трчим. Онај круг је направљен на основу претпоставке да се пешак креће брзином од 4-5 килиметара на сат, и да крене испред Скупштине на било коју страну. За пола сата стигао је на ивицу круга.

Пре једно 4-5 година, када је била јака зима, баш сам често трчао, уместо да идем превозом или мотором, и сећам се, тако, да сам на неки састанак код нсарског у крају дотрчао од Теразија. Сад сам премерио: 2.8 километара. То је ни 20 минута трчања. Имају и ранчеви, нарочити, за трчање, у којима ствари не "трескају", него се припију, но ја немам неки такав -- више један сличан томе.

Углвном, no big deal.
tasadebeli tasadebeli 23:09 22.10.2017

Re: Im'o bi' ja štogod ka'sti...

Predrag Brajovic

Онај круг је направљен на основу претпоставке да се пешак креће брзином од 4-5 килиметара на сат, и да крене испред Скупштине на било коју страну. За пола сата стигао је на ивицу круга.



Да, и ја сам рачунао са том брзином (7 км за сат и по) када ја ходам.

Ако за пола сата стигнеш од Скупштине до почетка Сењака (зграде БИГЗ), то значи да од Скупштине до почеткла Сењака има 2 км.



Нешто м и је мало то 2 км на тој релацији.

Али боље да се не упетљавам даље да не бих онда к'о онај математичар из вица Шарског.

баш сам често трчао,


Ти ниси видео оно што је Душко Радовић рекао за трчање по Кошутњаку?

nask nask 15:33 21.10.2017

"Држ га, болан, заоколи!!!"

Kod Merkatora, Stari aerodrom, kod Jugoslavije, kod Opštine, Šest kaplara ...

nsarski nsarski 17:47 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nask
Kod Merkatora, Stari aerodrom, kod Jugoslavije, kod Opštine, Šest kaplara ...


Evo ga punokrvni Novobeograđanin! Divno! Jedino što nikad nisam znao na šta misle kad kažu "kod Fontane" - mislim nikakvu fontanu nisam video - ali su mi nedavno ukazali na šta se misli: od fontane danas nema ništa koliko sam video.

Aj i ja da dodam: Crveni Krst, Kalenić, DIF, Djeram, Cvetko...a sada i Hram (ranije nije bio, ali sada se ustalilo). Uostalom, treba pogledati oglase za prodaju stanova - tamo se ti toponimi najčešće koriste.
tasadebeli tasadebeli 18:14 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nask
Kod Merkatora, Stari aerodrom, kod Jugoslavije, kod Opštine, Šest kaplara ...



Колега!

Са дужним поштовањем колега, не наређујем Вам, али пишите, брате!

Допринесите овом речнику у развоју.

И сличицама такође!
vcucko vcucko 18:47 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski

Evo ga punokrvni Novobeograđanin! Divno! Jedino što nikad nisam znao na šta misle kad kažu "kod Fontane" - mislim nikakvu fontanu nisam video - ali su mi nedavno ukazali na šta se misli: od fontane danas nema ništa koliko sam video.

Fontana je tu, samo ne prska voda. A i koji će nam, da je voda dobra ne bi se u njoj žabe i komarci legli.

A tamo preko mosta bih se preselio nikad, pa ni tad.

Tamo kad izlaziš iz zgrade, ako zaboraviš pa malo jače gurneš vrata, razbiješ far na prvim parkiranim kolima. Pa te onaj čija su kola upuca sa prozora. Ako tu pretekneš, skakućeš na jednoj nozi kroz onih dvadeset santima između kola i ulice. Zimi treskaju ledenice, leti ti se sliva niz vrat iz klima. Ali sve je to dobro, ako ti na glavu ne padne buba švaba, ona k'o dlan od četvrt kile. Hvala
mirelarado mirelarado 18:48 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Kad smo već kod slova K, kakav je to rečnik BG toponima bez Kališa i Kneziške?



nsarski nsarski 18:55 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

A tamo preko mosta bih se preselio nikad, pa ni tad.

Eto vidiš!
Moj brat se prošle godine oženio (drugi brak) sa ženom iz Rijeke. Ona je rođena na Trsatu, tu išla u osnovnu školu, tu pevala u crkvenom horu, ali se kao mlada preselila u naselje Čavli - poznatom kao "Ekser City". Jedva je, u srednjim godinama, preživela dolazak ovamo.
Razni ljudi, šta reći.
vcucko vcucko 19:07 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski
A tamo preko mosta bih se preselio nikad, pa ni tad.

Eto vidiš!
Moj brat se prošle godine oženio (drugi brak) sa ženom iz Rijeke. Ona je rođena na Trsatu, tu išla u osnovnu školu, tu pevala u crkvenom horu, ali se kao mlada preselila u naselje Čavli - poznatom kao "Ekser City". Jedva je, u srednjim godinama, preživela dolazak ovamo.
Razni ljudi, šta reći.

Kad gledaš sa auto-puta, ide motodrom, pa brdo gde su Čavli (Ekser-siti) i Svilno (Najlon-siti). Još više u brdu je mesto-selo Lopača, znamenito po dve stvari. Prvo, tu je stanovita institucija (kao kad stariji Beograđani kažu "ma pusti, taj je za Guberevac". Drugo, otud iz Lopače je rodom Kolinda.
Tako da, šalu na stranu, u pitanju je perspektivna lokacija
tasadebeli tasadebeli 19:09 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski

Aj i ja da dodam: Crveni Krst, Kalenić, DIF, Djeram, Cvetko...a sada i Hram (ranije nije bio, ali sada se ustalilo). Uostalom, treba pogledati oglase za prodaju stanova - tamo se ti toponimi najčešće koriste.



А и Ви, драги колега!

Пишите, качите сличице, шта чекате?

Немојте само да набацујете топониме на гомилу мени овде и да се жалите како неке не помињем (Мирела!).

нисам вам ја, бре, Институт за српски језик САНУ!


П.С. - То што је ово речник топонима у сленгу не мора уопште да вас спречава. Може и без сленга.

Ја бих, рецимо, много волео да чујем нешто о крају Београда којег је мој матори звао Грантовац и о којем ми је мој стари Кум који ме је крстио нешто причао, али толико давно да се више и не сећам шта ми је све рекао.
nsarski nsarski 19:16 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Kad smo već kod slova K, kakav je to rečnik BG toponima bez Kališa i Kneziške?

Evo prave "dvojkašice" koja je, slutim, po Kalemegdanu šetala svog kera, a ja sam tamo išao sa školom na izlet! Nekom obično, komšiluk, nekom egzotika.
To je bila moja poenta sve vrema.
nsarski nsarski 19:19 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Ја бих, рецимо, много волео да чујем нешто о крају Београда којег је мој матори звао Грантовац и о којем ми је мој стари Кум који ме је крстио нешто причао, али толико давно да се више и не сећам шта ми је све рекао.


Ima toponima koji se sve ređa pominju, ili je to samo moj utisak? Sećaš se knjige "Kad su cvetale tikve" - tamo se pominje Bulbuder, Pašino brdo, Lekino brdo, Dušanovac (ovo ima i svoj znak na auto-putu, ali retko koga čujem da tako kaže) - to su tada bile periferije gde su se na lokalnim igrankama tukli "mangupi".
nsarski nsarski 19:29 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Kad gledaš sa auto-puta, ide motodrom, pa brdo gde su Čavli (Ekser-siti) i Svilno (Najlon-siti). Još više u brdu je mesto-selo Lopača, znamenito po dve stvari. Prvo, tu je stanovita institucija (kao kad stariji Beograđani kažu "ma pusti, taj je za Guberevac". Drugo, otud iz Lopače je rodom Kolinda.
Tako da, šalu na stranu, u pitanju je perspektivna lokacija

Ja Rijeku slabo poznajem - znam samo da se sa auto-puta lako skreće u Čavle, znam riblju pijacu i, naravno, Volosko i kafanu "Tramerka". Ostalo je za mene tamna strana Meseca.
vcucko vcucko 19:31 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski

Ima toponima koji se sve ređa pominju, ili je to samo moj utisak? Sećaš se knjige "Kad su cvetale tikve" - tamo se pominje Bulbuder, Dušanovac (ovo ima i svoj znak na auto-putu, ali retko koga čujem da tako kaže) - to su tada bile periferije gde su se na lokalnim igrankama tukli "mangupi".

A na šta se u stvari odnosi naziv "Bulbulder"? Navodno je to samo onaj mali deo privatnih kuća od Dimitrija Tucovića do vrha Novog groblja (kafana "Zapis" ), ali neki drugi (isto lokalci) tako zovu ceo kraj ispod Đerma pa do Vuka sa jedne i Gradske bolnice sa druge strane. Zna li neko tačnu definiciju?
mirelarado mirelarado 19:51 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Evo prave "dvojkašice" koja je, slutim, po Kalemegdanu šetala svog kera, a ja sam tamo išao sa školom na izlet! Nekom obično, nekom egzotika.


Za kera je tačno, ali su se moji puno seljakali po Beogradu, a i vladao je običaj da se rođaci redovno posećuju, tako da sam vezana za različite delove Beograda, od Taša i Skadarlije, preko Novaka, Voždovca, Krsta, Zvezdare i Šumica, sve do Munzea i Galenike... Verujem da je slično i sa drugim našim sugrađanima.
nask nask 19:53 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

али пишите, брате!


Pa ne mogu da stignem čitajući tvoje sažete komentare.

A za sličice ne brini, ima toga i neprestano nadolazi.
tasadebeli tasadebeli 19:54 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski
Ја бих, рецимо, много волео да чујем нешто о крају Београда којег је мој матори звао Грантовац и о којем ми је мој стари Кум који ме је крстио нешто причао, али толико давно да се више и не сећам шта ми је све рекао.


Ima toponima koji se sve ređa pominju, ili je to samo moj utisak? Sećaš se knjige "Kad su cvetale tikve" - tamo se pominje Bulbuder, Dušanovac (ovo ima i svoj znak na auto-putu, ali retko koga čujem da tako kaže) - to su tada bile periferije gde su se na lokalnim igrankama tukli "mangupi".



Ако је само утисак, онда га делимо.

И мени се чини да се све ређе помињу.

И Булбулдер (да не кажемо у преводу, Славујев венац) и Душановац и Мухар у Земуну...

Помислим понеки пут како би било исто тако интересантно написати понешто и о свом потоцима који теку испод београдских улица, а да многи Београђани то и не знају. Сетих се сада тога о чему одавно размишљам због Булбулдера и потока испод Улице Димитрија Туцовића.

Само то би морао да пише неко ко се у то и разуме, а не ја. Рецимо, причали ми да испод Немањине такође тече поток према Сави.

У Макишу, Жаркову и Железнику су сви ти потоци углавном на површини (каналисани и уређени, али неки пут и запуштени, па изазивају поплаве од мало јаче кише) или су само делимично покривени београдским улицама.

И уопште тај мали београдски савски и дунавски слив испод асфалта би био занимљива тема.





П.С. - Знам да сам ово већ једном причао на Блогу, али не могу да се сетим коме...

(Чучко? Наско? Хучи Кучи?)

Наиме, Бора Главоња са Душановца по којем је Драгослав Михаиловић у највећем правио главни лик у Кад су цветале тикве (није само од Боре Главоње, али највећим делом од њега), неки је даљи рођак моје таште. Неки брат од неке тетке или тако нешто...

Каже ташта, нико није смео да је пипне у Београду када би у младости ишла из провода кући чак и у глуво доба ноћи.


Онда су се вратили одбегли голубови. С њима су пристигли Бора Главоња, Мазало, Мандора, Шишмиш и остала братија. Тим поводом испеван је онај познати душановачки шлагер “Шишмиш, Бора и Мандора пију вино из лавора”. Замало евергрин. Игранке у сали спортског друштва “Партизан” достизале су врхунац управо извођењем ове композиције, уз неизоставну најаву: “Даме бирају.” Само је у таквим приликама будућим другарицама допуштано да, макар начас, буду даме. Па и да се тако осећају, бар док не почне туча која је, у локалним границама, имала значење фајронта.



ЛИНКЛИНКЛИНК


И ја данас клинце у школи наватавам на ту фору... Чим им споменем да је главни лик романа заиста живео у Београду у стварном животу и да је чак рођак моје жене, интересовање за Тикве им одмах порасте и узму да је читају.
nsarski nsarski 19:59 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Ако је само утисак, онда га делимо.

Da, dodao sam i Lekino i Pašino brdo. Ja imam samo maglovitu predstavu gde bi to moglo da bude (za Bulbuder mislim da je vcucko u pravu). Beograd je, kao i Dablin Džojsu, lavirint. Možda će neki Tasa (Dedalus) Hero da ga reši.

c_h.arlie c_h.arlie 20:01 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

mirelarado
Evo prave "dvojkašice" koja je, slutim, po Kalemegdanu šetala svog kera, a ja sam tamo išao sa školom na izlet! Nekom obično, nekom egzotika.


Za kera je tačno, ali su se moji puno seljakali po Beogradu, a i vladao je običaj da se rođaci redovno posećuju, tako da sam vezana za različite delove Beograda, od Taša i Skadarlije, preko Novaka, Voždovca, Krsta, Zvezdare i Šumica, sve do Munzea i Galenike... Verujem da je slično i sa drugim našim sugrađanima.

Bogami, ti si se baš naputovala.
nsarski nsarski 20:02 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Помислим понеки пут како би било исто тако интересантно написати понешто и о свом потоцима који теку испод београдских улица, а да многи Београђани то и не знају.

Ispod moje kuće ide poznati čuburski potok, ili neki njegov ogranak. Znam pouzdano.
tasadebeli tasadebeli 20:26 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nask
Pa ne mogu da stignem čitajući tvoje sažete komentare.

A za sličice ne brini, ima toga i neprestano nadolazi.






Пази, сажимам до неразумљивости!


И да не испаднем баш потпуно неозбиљан на овом посту, те да му дам мало на академској тежини и да не испадне да ми је Шарски овде наомиљенији од све деце, па да само њему делим поклоне, имам за све вас који сте заинтересовани, а нисте до сада то видели, један сјајан линк који сам недавно добио, а који нам је у теми:



ЧАСОПИС "НАСЛЕЂЕ" (ЛИНК)



(у ПДФ су сви бројеви изашли од 1997. до данас.)

Кога те београдске теме занимају, уживаће.

(Има и добрих фотки.)


Мој фаворит из Наслеђа, још из првог броја:


Марко Поповић: Кућа у Улици цара Душана 10 (ЛИНК)


(Претпостављате већ и зашто... Најстарија сачувана до данас кућа у Београду зидана у првој половини 18. века.)




П.С. - Имам у Мојој библиотеци у компу, такође у ПДФ, и први број часописа Био једном један један Београд из 2011. године, са такође сјајним текстовима и сликама, али не могу да га пронађем на нету.

Ако има заинтересованих, шаљите мејл на ПП, па вам га шаљем тим путем.

Одатле су, пошто је већ Чучко питао за Булбулдер, и ови текстови:


Bulbulder

Bulbuderom zove se onaj
potok koji teče ozgo od Laudanova
šanca dole ka Dunavu,
prolazeći istočno od Trkali-
šta. Preko doline toga potoka
preveden je nasip na Novo
groblje. Bulbul je slavuj, a
dere je dolina ili potok. Dakle,
bilo bi: Slavujev do, Slavujev
potok ili Slavujevac.
Za austrijske okupacije
(1718-1739) Bulbulder je bilo
Beograđanima to što je danas
Topčider. Jedan stariji
Beograđanin kaže da je tu bilo
"s mora smokava i od Mostara
grožđa".




Englezovac

Onaj deo nove beogradske
varoši od Slavije do crkve
Svetog Save, i od kragujevač-
koga druma do onoga širokoga
polja na istoku, zove se Englezovac
po Englezu Makenziju,
koji je to mesto kupio od Đoke
Simića, i naselio ga. A neki
to zovu i Savinac, po crkvici,
koja je dignuta u slavu Svetom
Savi. Pre pak dok je to imanje
pripadalo starom gazdi, zvalo
se je Simićev majur.



И још много много тога оваквога...

Па ко воли, извол'те, немојте се устезати.
tasadebeli tasadebeli 20:31 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

mirelarado

tako da sam vezana za različite delove Beograda, od Taša i Skadarlije, preko Novaka, Voždovca, Krsta, Zvezdare i Šumica, sve do Munzea i Galenike... Verujem da je slično i sa drugim našim sugrađanima.






Гледам, Мирела, сваки пут оне огуљене и дрљаве фасаде када пролазим, рецимо, Рузвелтовом или било којом улицом у Бгд.

Па и њих волим, такве дрљаве и огуљене, сунце му жарко!

Какве су да су, некако су моје...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:52 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

(Чучко? Наско? Хучи Кучи?)

Наиме, Бора Главоња са Душановца по којем је Драгослав Михаиловић у највећем правио главни лик у Кад су цветале тикве (није само од Боре Главоње, али највећим делом од њега), неки је даљи рођак моје таште. Неки брат од неке тетке или тако нешто...

Каже ташта, нико није смео да је пипне у Београду када би у младости ишла из провода кући чак и у глуво доба ноћи.



Sa mnom si pričao, ali nisam o tome hteo
Ovo me iznenadilo, u životu nisam čuo da se to tako zove.
Svetonikolski park


A za ove iz kruga dvojke, ma opustite se ljudi, taj hejt uglavnom nije pravi hejt, čećše je kiselo grožđe u pitanju.
Tačno takav je i naš provincijalski hejt prema BeograDŽanima.
tetris tetris 21:14 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Мој фаворит из Наслеђа, још из првог броја:


Марко Поповић: Кућа у Улици цара Душана 10 (ЛИНК)


Je l' tu beše pekara bila (možda je i dalje) pre jedno 20-25 godina?
tasadebeli tasadebeli 21:34 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

hoochie coochie man

Ovo me iznenadilo, u životu nisam čuo da se to tako zove.

Svetonikolski park



Веруј ми, ни ја. Први пут сам то прочитао на том сајту, тј. у речнику који сам одатле позајмио.

А маторци су ми живели преко пута када сам се ја родио у Гаврила Принципа 23 која је баш преко пута Пица парка.

Видим да на мапама пише да је то Парк Луке Ћеловића.

То му је, ваљда, званични назив од 2012. (ЛИНК)

А у Службеном листу града Београда из 2006. тај пар називају Парк поред Економског факултета.

Док Светониколским парком називају онај преко пута Карађорђеве, ближе Бристолу и долазној аутобуској станици, те некада Ластиној станици.


(Службени лист града Београда из 2006. - ЛИНК) (На страни 7)


Очигледно је ту забуна. Аутор овога што сам окачио у уводном тексту је Пица парку дао званични назив оног парка од преко пута.

Ја га вазда звао Пица парк... Сречом, те се на време одселих оданде...

A za ove iz kruga dvojke, ma opustite se ljudi, taj hejt uglavnom nije pravi hejt, čećše je kiselo grožđe u pitanju.
Tačno takav je i naš provincijalski hejt prema BeograDŽanima.


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Ја га вазда звао Пица парк.


Sram te bilo :)
Meni je to uvek bio park kod ekonomskog.

I kad smo tu da te (vas) pitam....

Balkanska ulica se smatra ulicom kojom se sa stanica najbrže stiže do centra (peške, naravno, gradski prevoz još nismo naučili da koristimo, tek smo stigli u Beograd), čak se i TV emisja tako zove, a ja sam skoro uvek išao onom uzbrdicom od ekonomskog ka Zelenom vencu, to mi se čini logičnijom trasom.

Pa ko tu greši, ja ili svi ostali, šta je bliže, brže, bolje?
tasadebeli tasadebeli 21:45 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

tetris
Мој фаворит из Наслеђа, још из првог броја:


Марко Поповић: Кућа у Улици цара Душана 10 (ЛИНК)


Je l' tu beše pekara bila (možda je i dalje) pre jedno 20-25 godina?



Ја мислим да је и сад тамо...






А види плафон унутра:



tasadebeli tasadebeli 21:56 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

hoochie coochie man

Pa ko tu greši, ja ili svi ostali, šta je bliže, brže, bolje?



Зависи шта сматраш центром Београда. Ако мене питаш, само пратиш трамвајске шине у смеру према Газели, па наставиш даље до Хиподрома и Бановог брда и у центру си.


Зависи где хоћеш да испаднеш, што би рекли... Ако ћеш на Трг код Народног позоришта (што се заиста и сматра строгим центром), онда свакако тим путем којим ти увек идеш.

Ако би, пак, на Теразије, онда мислим да је Балканском ипак краће.

Мада разлика у дужини ходања и није нека...

А Балканску људи ипак пре помињу јер је мало лепши тај први утисак него када идеш Каменичком, па на Зелењак...
nsarski nsarski 21:57 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Pa ko tu greši, ja ili svi ostali, šta je bliže, brže, bolje?

Ja mislim da je Balkanska brža (kraća) - izađeš direktno na Terazije. Gradski prevoz na toj relaciji ne postoji, koliko znam. Ali, zaista, nije velika razlika.

Ako hoćeš full S. Pajitj tretman, evo ti: Balkanska je strmija putanja, a cilj je da se popneš na terazijski greben (hotel Moskva, da kažemo). Strmija znači da ima veći prvi izvod, a to znači da ćeš do vrha brže stići, ali više se umoriti, osim ako ne ideš zavojitim putanjama i slično. Pošto ćeš se više umoriti, a svoju potencijalnu energiju povećavaš za isti iznos - visinska razlika Stanica/Terazije - onda znači da si išao bržim putem. Setimo se, uložena snaga je jednaka energiji stečenoj penjanjem (potencijalna energija je ista, složili smo se) podeljenoj sa vremenom tokom koga se ta energija dobije. Veća snaga, veći umor - brži utrošak - putanja je brža.
tasadebeli tasadebeli 22:01 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

nsarski

Ako hoćeš full S. Pajitj tretman, evo ti:



Ето, Тасо, са каквим се знањем иде у кафану! А не к'о ти!
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:09 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

Зависи шта сматраш центром Београда. Ако мене питаш, само пратиш трамвајске шине у смеру према Газели, па наставиш даље до Хиподрома и Бановог брда и у центру си.


Ma jok, siđem na Žarkovu, lakše je:)

Strmija znači da ima veći prvi izvod, a to znači da ćeš do vrha brže stići, ali više se umoriti, osim ako ne ideš zavojitim putanjama i slično. Pošto ćeš se više umoriti, a svoju potencijalnu energiju povećavaš za isti iznos - visinska razlika Stanica/Terazije - onda znači da si išao bržim putem. Setimo se, uložena snaga je jednaka energiji stečenoj penjanjem (potencijalna energija je ista, složili smo se) podeljenoj sa vremenom tokom koga se ta energija dobije. Veća snaga, veći umor - brži utrošak - putanja je brža.


Što ti je profesor, pa sad ti pobijaj :)
Ima li nešto za domaći? :)

A za uspon, dobar je onaj sistem lifta, sačekaš neku zgodnu cicu, propustiš je ispred, pa onda polako za njom.
Još ako je suknjica kraća umor se i ne oseti.
vcucko vcucko 22:27 21.10.2017

Re: "Држ га, болан, заоколи!!!"

tasadebeli


Ја га вазда звао Пица парк... Сречом, те се на време одселих оданде...


Ako si ga zvao Pica park, odnosno Pizza park, to je širok pojam.
Calzone? Carbonara? Nešto kao domaćinska, ona sa slaninom i kajmakom?

Ako si mislio na Picin park, e to je već nešto drugo.

U prvom slučaju, mogao si da fasuješ eventualno neku dvodnevnu tegobu u želucu. U drugom, ona situacija kad kaplje, a ti ne znaš da li da se jediš ili raduješ. Ono, ne valja da kaplje, ali moglo je i mnogo gore

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana