Društvo| Gost autor| Lingvistika| Mediji| Politika

Politička korektnost i ućutkivanje

tasadebeli RSS / 05.11.2017. u 15:16

Шта је то уопште „политичка коректност"'? Пре свега у језику, комуникацији? Какав је то конструкт? На каквим темељима је заснован? Да ли је то само идеолошки конструкт или је ипак достигнуће цивилизацијског развоја које је последица суштински измењених друштвених односа? Колико је политичка коректност уопште потребна демократском друштву? Слобода говора (проистекла из слободе мишљења) - то да. Али докле та слобода говора треба да иде? Где јој треба поставити границе? И да ли јој треба поставити границе?

И ако и поставимо те границе, није ли само питање тренутка када ће те границе бити злоупотребљаване за интересе уских кругова људи у чијим рукама је политичка, војна, економска и свака друга моћ?

Није ли политичка коректност у говору (из мисли насталом) само реинкарнација онога што смо у једнопартијском једноумном систему у којем смо живели деценијама (и у којем је „плурализам интереса" ступио на сцену само пар година пре увођења вишепартијског система) називали морално-политичка подобност?

Главни окидач за читаву ову серију питања била је једна реченица коју је наш блогодругар Милан Новковић написао у једном свом коментару на неком од претходних постова на овом нашем Блогу Б92:

„Ради се о мрачној злоупотреби политичке коректности."


Тако да је за овај мој дактилографски напор главни „кривац" поред ауторке књиге одакле је преузет одломак са истим насловом као што га има и овај пост и Милан којем се захваљујем на томе.

 

 fa9d4cdc4b173c3a70ea63b5b5ad5b5d.md.jpg

 

 

„Политичка коректност и ућуткивање

Посебан вид суптилног надзора друштвене комуникације представља савремени идеолошки конструкт „политичке коректности" који, парадоксално, у име демократије налаже стандардизоване комуникативне кодове и „политички безбедне" дискурсе. Концепт „политичке коректности" представља релативно нови и софистицирани идеолошки конструкт утемељен на стратегијама „тихе дресуре", који у духу Платонове Државе обавезује не само на препоручене кодове већ и на начине њихове контролисане интерпретације. Дресура/обликовање мишљења путем препоруке и обавезе/налога „политичке коректности", који се одвијају уз помоћ медија, и система gate keepinga, механизми који су препознатљиви и у феномену спирале тишине, уместо да једнообразно и масовно потчињавају све што имају под собом, они раздвајају, анализирају, разликују. Ова пракса суштински не чини ништа друго, сем што, како би то рекао М. Фуко дресира „покретна, збркана, некорисна мноштва тела и снага претварајући их у скуп појединачних елемената: малих одвојених ћелија, независних организама, развојних низова и ентитета, комбинаторних сегмената. Дисциплина „фабрикује" јединке; она је специфична техника одређеног начина владања којем су јединке уједно и циљеви и средства."

Политичка коректност не само што представља вид идеолошке индоктринације и тиме модел „превентивне цензуре", већ је истовремено и вид готово невидљивог „ућуткивања" неистомишљеника. Као и код Платона, прање мозгова, које данас спроводи глобални политички поредак преко медија, требало би да „обезбеди непроблематичну, бесконфликтну, очекивану, контролисану, или у нешто ширем смислу, редундантну комуникацију, у којој би сваки новум по дефиницији био онемогућен, а сваки код унапред детерминисан. Штавише, могло би се рећи да концепт „политичке коректности" у којем је садржан политички пројекат контролисане друштвене комуникације, у основи представља утопију једне бесконфликтне и суштински редундантне комуникације, комуникације без шума и буке.

Стратегије ућуткивања инкорпориране у пројекат „политичке коректности" амалгамирају забрану и допуштење, резултујући са једне стране или ћутањем или, пак, унисоношћу јавне сфере која одзвања од „хорског певања" исте идеолошко-политичке мантре. Ово „комуникацијско удвориштво", као идеална слика лакираног, безопасног а тиме и бескорисног друштвеног општења заправо представља савремени и што је још занимљивије опште прихваћени вид стратегија ућуткивања. Отуда би се могло рећи да се посебан вид цензорске праксе у пољу друштвене комуникације појављује управо у форми политичке коректности.

Термин политичка коректност (често се користи скраћеница PC) у најопштијем смислу представља језичке и комуникативне праксе које су усмерене ка избегавању повређивања или вређања „непривилегованих" појединаца или група. Фраза Политичка коректност добила је посебно место у оквиру дебате која је отворена поводом А. Блумове књиге The Closing of the American Mind (1987) која из конзервативистичке перспективе критикује модерну културу либерализма. Теоретичари левице су сматрали да су заправо конзервативци и десничари лансирали термин како би скренули пажњу јавности са суштинских питања дискриминације, што је био део ширег „културног рата" против либерализма. Тако на пример Х. Кол излаже тезу према којој су заправо неоконзервативци који су промовисали термин PC, у ствари бивши комунисти који су настојали да покажу да су „егалитаријанске демократске идеје заправо ауторитарне, ортодоксне и под утицајем комунизма када се супротстављају праву људи да буду расисти, сексисти и хомофобични." Током деведесетих, конзервативци и десничари су користили термин „политичка коректност" у пежоративном смислу, тврдећи да је он моћно оружје у борби против неистомишљеника.

У сваком случају, употреба термина политичке коректности довела је до отворене поделе на Нас и Њих, Пријатеље и Непријатеље, на обема странама политичког спектра. Ангажовани у политичким борбама, медији су олако прихватили термин у намери да избегну појављивање предрасуда. Међутим, резултат је био не само обесмишљавање језика, већ и нова форма дискриминације оних којје серија „еуфемизама" требало симболички да заштити. У својој студији Lingua Tertii Imperii: Notizbuch eines Philologen (1947) В. Кламперер је показао шта својеврсни „семантички лифтинг" који је нацистичка пропаганда користила, може да учини за пропагацију једне идеологије. Он је показао да је у највећем броју случајева нацистички језик задржавао старе термине додајући им нова значења. Тако је настала серија еуфемизама који су истовремено и скривали и откривали право значење акција које су нацисти спроводили. Термин „евакуација" је значио депортацију, „покупити" је означавао хапшење, „концерт камп" је био еуфемизам за концлогоре, „криза" за пораз, „специјални третман" за убиство, а „интензивирано испитивање" за тортуру.

У орвелијанском духу, нацистички језик је подразумевао и неколико неологизама попут „аријанизација", „нордизација", „дејудаизација", „подљудски" итд. Главна стратегија употребе и креирања вештачког језика нацизма сводила се управо на употребу „недоличних речи" које су истовремено и описивале и порицале злочиначку праксу која им је била у основи. Тако се језик појавио истовремено и као оружје насиља (геноцида у овом случају) али истовремено и као његова жртва.

Проблем инструментализације језика, његовог прочишћавања и саображавања одређеном идеолошком коду може бити анализиран и с обзиром на питање о учинцима сваког „семантицида" који настоји да у потпуности деконцептуализује језик, што се у извесном смислу може препознати и у стратегијама пурификације садржаним у концепту „политичке коректности". Тако се и Г. Аниџар пита „може ли се тај покушај упоредити са покушајем да се успостави некаква неухватљива и коначно психотична 'чистоћа' језика. Занимљиво је да је по мишљењу критичара 'дресирања говора' као чворне тачке политичке коректности, LTI и даље део нашег савременог вокабулара, када у настојању да језик очисти од 'непријатних двосмислености' заправо утире пут много драматичнијем и погубнијем демократском близанцу тоталитаристичког 'новоговора' ."

Треба свакако рећи да се пре свега у Америци, као одговор левице, појављује термин „конзервативна коректност", којом се упућује на својеврсни „десничарски" комуникативни код којим се свако прекорачење, као и оспоравање права на ставове који су супротни идеологији либерализма, дискредитује као директни напад на категорију слободе изражавања. Неке десничарске групе сматрају да је политичка коректност која је изникла на основама „франкфуртске школе" заједно са концептом мултикултурализма, у основи стратегија подривања традиционалних, а пре свега хришћанских западних вредности.

Проблем са политичком коректношћу је пре свега у томе што прихваћен као универзална мантра либерализма, на исти начин као и конзервативистичак опција, интерпретира свако одступање од доктрине као врсту субверзије. Као нова идеолошка раван, политичка коректност се појављује у форми орвеловске „полиције мисли" налажући избор - или ћутање или озлоглашеност - на тај начин показујући да је језик истовремено и инструмент и извор моћи.

Политичка коректност је такође била често мета сатиричних интерпретација, према којима је „огрешење" о поменуте стандарде добијало гротескне форме. Тако на пример, из обзира према „Афро-Американцима", појам „црне" кафе је избачен из употребе, као што је и свакодневни језик губио на спонтаности увођењем стриктних родних и класних дистинкција. Са друге стране, извесно је да је примена стандарда политичке коректности, упркос позивању на традицију либерализма, отворила широки простор за увођење „index verborum prohibitorum", односно, да је представљала модерну стратегију табуизације одређених речи и израза. У том смислу би се могло рећи да се вокабулар политичке коректности појављује као нови језик „секуларне религије". Наиме, „давање попуста" Другима, општи „налог толеранције" и својеврсне стратегије „организоване друштвене љубави" у извесном смислу упућујуна заповест „воли своје непријатеље". Проблем је, међутим, у томе што се не може неко натерати да воли свог непријатеља „путем закона, будући да је закон - као институција присиле - и сам направљен од 'непријатељства'од којег је сам рационални поредак зависан.

 

 

b93894bf7107e3c60b2a6f133f771975--random-facts-fun-facts.jpg 

 

Управо у погледу феномена друштвене и културне стандардизације општења, могу се посматрати различите културне и епохалне промене које су се одигравале у сфери језика. Тако је у доба секуларизације, богохуљење и псовање Бога престало да изазива саблазан, на исти начин на који је данас отворени дискурс секса и сексуалних пракси престао да буде табу тема. Уместо тога, политичка коректност, ослањајући се на категорију политике идентитета жестоко осуђује „осуђивање" одређених пракси, најављујући нетолеранцију према непријатељима толеранције, односно према онима који користе дискриминаторни језик на темељу полних, расних, етничких, сексуалних или физичких разлика.

Изостављање или забрана употребе одређених термина настоји да отклони њихове пежоративне конотације, да подигне свест грађана о дискриминацији и ућуткивању одређених друштвених група. Упркос томе, извесно је да стратегија политичке коректности нуди својеврсну варијанту „новоговора" која претпоставља озбиљно кажњавање (ућуткивање или озлоглашавање) оних који јој се опиру или је на било који начин субвертирају. Ово је занимљиво стога што бранећи позиције либерализма концепт политичке коректности заправо објављује институционализацију цензуре, опозивајући на тај начин темељно право на слободу избора и на слободу говора.

Ипак, главни конзервативистички приговор стандардизацији говора у оквиру политичке коректности односи се на тезу да она, иако високо вреднујући разлике, а будући оријентисана на заштиту мањинских права (избора и преференција), заправо на један необичан начин интерпретира категорију егалитаризма, опозивајући разлике и тиме драматично рушећи постојећи вредносни систем. Такође, свако опонирање, свака критичка примедба, резултује оптужбама за предрасудно мишљење, које је унапред осуђено као контра-друштвено (контра новом систему вредности).

Општа критика упућена концепту политичке коректности односи се на чињеницу да без обзира који термин одређена „идентитетска група" изабрала за себе, нова имена постепено стичу исте омаловажавајуће конотације као и стари називи. На тај начин, политичка коректност суштински не доприноси смањењу дискриминације, већ је само премешта у другу симболичку и језичку раван."

 

 

Knjiga-o-cutanju-67014.jpg 

 


Читав текст (осим увода и овога овде у закључку) је одломак под истим поднасловом као и овај пост из књиге Зорице Томић „Књига о ћутању" (Чигоја штампа, Београд, 2016, стране 181-188)

(Нисам хтео овај пост да оптерећујем навођењем литературе која је дата у фуснотама у књизи. Ако ме не буде мрзело, искуцкаћу и литературу у неком од коментара.)

Овај ЛП Атомског склоништа појавио се пре скоро четири деценије, 1980. године, баш у тренутку када је на глобалну сцену громогласно ступило једно ново доба које по неким историјским уџбеницима већ називају доба тачеризма-реганизма, а ја му продужавам тај назив и додајем још доба бушизма-клинтонизма-блеризма-опет бушизма-обамизма-и ево сада трампизма.

 

 

 

 

 Komentari (408)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 15:22 05.11.2017

Тастер

niccolo niccolo 15:33 05.11.2017

Jel ima ovo

Дресура/обликовање мишљења путем препоруке и обавезе/налога „политичке коректности", који се одвијају уз помоћ медија, и система gate keepinga, механиозми који су препознатљиви и у феномену спирале тишине, уместо да једнообразно и масовно потчињавају све што имају под собом, они раздвајају, анализирају, разликују.

na srpskom jeziku?
nsarski nsarski 16:42 05.11.2017

Re: Jel ima ovo

Witz o političkoj korektnosti.

U autobusu se voze majka i dete (dete oko 7-8 godina).
Na jednoj stanici u autobus uđe putnik, neki čovek s ogromnim ušima. Dete se izbeči, pokaže prstom na ušatog putnika, i kaže: "Mama, mama, vidi kolike uši ima ovaj čika!". Majka ga izgrdi: "Sram te bilo! Nevaspitano je komentarisati i skretati pažnju na mane drugih! Da te više nisam čula da tako nešto kažeš! Nikad."
Nekoliko stanica kasnije, a u autobus ulazi čovek s veoma, veoma velikim nosom. Dete se obrati majci: "Mama, sada neću ništa da kažem, ali o ovom nosu ćemo razgovarati kad dođemo kući!"
mletackibanderas mletackibanderas 02:36 06.11.2017

danasnji zirdum

nemogu a da n pustim danasnji fb status Nikole Zirduma

ima li negdje podatak, koliko žena je tijekom Jugoslavije, bilo šikanirano na poslu, prisiljeno na seks, gangbang unutar organizacije udruženog rada, s harnom upravom državnog preduzeća, malo guze sekretaru, malo oralnog šefu uprave, pa trk kući u borolete i šlafrik, pravi mužu tufahije.

Ako nema zašto nema?

Ima li igdje jedan jedini, prokleti podatak o tome koliko njih je bilo prisiljeno na prisilne pobačaje koji su se morali dogoditi kako ne bi uništili karijeru oploditelju. Sinekuri u usponu.

Ili je i pobačaj dostignuće tog demokratskog vremena pa ni o tom, jelte, nećemo?

Moja je teza da je žena malo kad bila ponižena koliko u komunizmu. I da je to oslobođenje žene zapravo bila metamorfoza dame u tijelo pod kontrolom partije. Pretvorba iz privatnog u društveno vlasništvo. Transeksualizacija iz supruge privatnika, poduzetnika, vlasnika manufakture, krznara, krojača, kujundžije u vaginalnu metu sistema. U suštini čista deindividualizacija i porobljavanje žene u svoj njenoj biti.

Teza mi je i da se penetriranje u tuđe žene, kao komunističi partijski običaj, nigdje nije zadržalo kao u uredima onih partija, koje su sljedba Saveza Penetrista.

Teza mi je da je feminizam, ženi u komunizmu prodan kao fejk roba. Ono feminizam je shvaćen kao pravo žene da zadrži čast bez obzira što ju je sistem prisilno načinio kurvom. Ili manje prisilno za one kojima je to pasalo.

Penetracija sistema nije se formalno dogodila. Dakle čast je očuvana. To što je žena postala objekt, tijelo, ništavilo u koje prodire falus mačiste sistema, o tome se pisalo nije.

Postoji niz recimo, recentnih sex afera, koje dokazuju da upravo obožavatelji drug Tita, sada vehementni socdemokrate, i danas smatraju da je njihova žena njihova a naša također njihova, i da je njihovo legitimno pravo, kod zapošljavanja recimo, kazati joj da skida dekolte i da se baca na koljena. Ako posao želi.

Pa pošto ne želim da izlijećem, jer recimo uzimam mogućnost da sam potpuno u krivu, išćem daklem taj podatak po demokratskim arhivama tiskovina tadašnje Sexoslavije, o broju prijava jugoslavenske "oslobođene" žene protiv sistema za bullying, mobing itd. o broju prijava disciplinskim komisijama, pravobraniteljima za ravnopravnost spolova, no svuđe piše da je bilo super, i da su dobile pravo glasa. I da je to totalno cool.

Kad smo kod tog prava na koje pravo se misli? Pravo glasa da glasuju za koga od silno ponuđenih stranaka?

Pokušavam naći i feminističke biltene, proglase i proteste, podatke o ženskim NGO-ima kakvih danas dok živimo u ovim "režimima" imamo napretek, kritike režimu za bolji položaj žene kao članice društva.

No ništa. Niente. Imam lošu tražilicu? Glup sam?

Ispada da je komunizam fakat fino tretirao ženu. Jer neke pobune bilo nije. Nema je na papiru. Nema nigdje ništa zapisano.

A ne vidim da je bilo ni sigurnih kuća za zlostavljane žene. Što će reći da u celoj Jugi nije bilo zlostavljane žene. To je jedini logičan zaključak? Pošto o tom vremenu nemaš ništa, super, kao arhitekt koji dođe na prazan site, gradiš s nule. Pišeš što hoćeš.

Zaključujem maliciozno da su u Jugi, naše žene dobile tek pravo dubokog grla i postale kolektivno vlasništvo vladajuće elite. Nešto kao begovsko pravo samo malo skrivenije. U sivim zgradama sistema.

Opet misliti da su sve bile nemoralne, i da im se ta vrsta poniženja svidila, pa se zato nisu bunile ne ide. Ne da mi statistika da tako mislim.

Jer ono što živi u kolektivnom sjećanju naših naroda i narodnosti, a što se tek rijedak režiser usudio puštiti na film tek u 80-ima, to je da je Juga bila legalizirana prčvarnica partijske plutokracije, u kojoj su moćniji fizički eksploatirali fine gospoje ponižene radničke klase. Naravno ti režiseri danas se ne slave. Ta nekolicina hrabrih. I dalje se iz naftalina čupa Zafranović koji je čak i Daksu krivotvorio.

Govorim o poniženju one radničke klase koja se danas slavi, i za koju kriju da je bila eksploatirana čak i seksualno. Klase koja je to morala odšutjeti i istrpiti ako je željela zadržati pravo na kruh.

Jer ako ti direktor naspermizira gospođu, a ti se buniš, kao obični član Partije, kratka je noć sistema, i već sabahom prijeti realna opasnost da ćeš biti proglašen staljinistom koji blati upravu i poslan na gay party na Goli. Tebi Goli otok. Njoj gola kita.

Nikako, dakle, ne mogu pronaći u biltenima NSK-a Infobiroa.ba i sl. ništa od dokaza da je, kako reče Buden, ženskopravnost emanirana u socijalizmu u svoj svojoj punini ženskosti.

Nije vrag da netko želi kazati kako je u Jugi vladala cenzura? I da su bile manje slobode nego danas? Naprosto ne vjerujem.

Jer tada se "živjelo bolje i mislilo slobodnije". Kažu tak današnje autoritetke feminizma. Brisačice komunističke sperme.

Tko sam onda ja da proturječim i sumLjam?

I zašto sam poprilično uvjeren, da se danas može dobiti lova za svako NGO istraživanje osim onog koje bi nosilo radni naslov "Kako smo , kao sistem,bukvalno izjebali supruge radničke klase u komunizmu u svaki komadić tijela koji se na njima, na predmetnom objektu - ženi u totalitarizmu - jebavati mogao".

Naprosto zato kaj istina o tom tužnom režimu zla, smrti, seksa, silovanja i društveno potpomognute penetracije, ne smije srušiti mit?

Zašto? Nisu li mitovi tu zato da se odmitišu? I da zamiriši istina.

Netko laže. Netko je plaćen da opako laže.
tasadebeli tasadebeli 08:34 06.11.2017

Re: danasnji zirdum

mletackibanderas

Zašto? Nisu li mitovi tu zato da se odmitišu? I da zamiriši istina.

Netko laže. Netko je plaćen da opako laže.Препорука за господина Зирдума!

(Клик.)


П.С. - Читајући овај текст са фејсбук статуса, сетих се оних неколико чика Душка Радовића из "Београде, добро јутро":


Ne može jedna žena biti i domaćica, i radnica, i majka, i ljubavnica. To ipak mora raditi više žena.


Да би женама било лакше, измишљене су кошуље које се не прљају, одела која се не пеглају, јела која се не кувају и деца која се не васпитавају.Жене нису ништа постигле. Некада су биле неравноправне са правим мушкарцима. А сад су равноправне са никаквим.Жене не желе равноправност са мушкарцима, то није ништа, већ са другим женама.И као шлаг на торту:


Водите рачуна. Да би сви мушкарци могли варати своје жене, у томе морају учествовати и све жене.
freehand freehand 10:55 06.11.2017

Re: danasnji zirdum

mletackibanderas
nemogu a da n pustim danasnji fb status Nikole Zirduma

ima li negdje podatak, koliko žena je tijekom Jugoslavije, bilo šikanirano na poslu, prisiljeno na seks, gangbang unutar organizacije udruženog rada, s harnom upravom državnog preduzeća, malo guze sekretaru, malo oralnog šefu uprave, pa trk kući u borolete i šlafrik, pravi mužu tufahije.

Ako nema zašto nema?

Ima li igdje jedan jedini, prokleti podatak o tome koliko njih je bilo prisiljeno na prisilne pobačaje koji su se morali dogoditi kako ne bi uništili karijeru oploditelju. Sinekuri u usponu.

Ili je i pobačaj dostignuće tog demokratskog vremena pa ni o tom, jelte, nećemo?

Moja je teza da je žena malo kad bila ponižena koliko u komunizmu. I da je to oslobođenje žene zapravo bila metamorfoza dame u tijelo pod kontrolom partije. Pretvorba iz privatnog u društveno vlasništvo. Transeksualizacija iz supruge privatnika, poduzetnika, vlasnika manufakture, krznara, krojača, kujundžije u vaginalnu metu sistema. U suštini čista deindividualizacija i porobljavanje žene u svoj njenoj biti.

Teza mi je i da se penetriranje u tuđe žene, kao komunističi partijski običaj, nigdje nije zadržalo kao u uredima onih partija, koje su sljedba Saveza Penetrista.

Teza mi je da je feminizam, ženi u komunizmu prodan kao fejk roba. Ono feminizam je shvaćen kao pravo žene da zadrži čast bez obzira što ju je sistem prisilno načinio kurvom. Ili manje prisilno za one kojima je to pasalo.

Penetracija sistema nije se formalno dogodila. Dakle čast je očuvana. To što je žena postala objekt, tijelo, ništavilo u koje prodire falus mačiste sistema, o tome se pisalo nije.

Postoji niz recimo, recentnih sex afera, koje dokazuju da upravo obožavatelji drug Tita, sada vehementni socdemokrate, i danas smatraju da je njihova žena njihova a naša također njihova, i da je njihovo legitimno pravo, kod zapošljavanja recimo, kazati joj da skida dekolte i da se baca na koljena. Ako posao želi.

Pa pošto ne želim da izlijećem, jer recimo uzimam mogućnost da sam potpuno u krivu, išćem daklem taj podatak po demokratskim arhivama tiskovina tadašnje Sexoslavije, o broju prijava jugoslavenske "oslobođene" žene protiv sistema za bullying, mobing itd. o broju prijava disciplinskim komisijama, pravobraniteljima za ravnopravnost spolova, no svuđe piše da je bilo super, i da su dobile pravo glasa. I da je to totalno cool.

Kad smo kod tog prava na koje pravo se misli? Pravo glasa da glasuju za koga od silno ponuđenih stranaka?

Pokušavam naći i feminističke biltene, proglase i proteste, podatke o ženskim NGO-ima kakvih danas dok živimo u ovim "režimima" imamo napretek, kritike režimu za bolji položaj žene kao članice društva.

No ništa. Niente. Imam lošu tražilicu? Glup sam?

Ispada da je komunizam fakat fino tretirao ženu. Jer neke pobune bilo nije. Nema je na papiru. Nema nigdje ništa zapisano.

A ne vidim da je bilo ni sigurnih kuća za zlostavljane žene. Što će reći da u celoj Jugi nije bilo zlostavljane žene. To je jedini logičan zaključak? Pošto o tom vremenu nemaš ništa, super, kao arhitekt koji dođe na prazan site, gradiš s nule. Pišeš što hoćeš.

Zaključujem maliciozno da su u Jugi, naše žene dobile tek pravo dubokog grla i postale kolektivno vlasništvo vladajuće elite. Nešto kao begovsko pravo samo malo skrivenije. U sivim zgradama sistema.

Opet misliti da su sve bile nemoralne, i da im se ta vrsta poniženja svidila, pa se zato nisu bunile ne ide. Ne da mi statistika da tako mislim.

Jer ono što živi u kolektivnom sjećanju naših naroda i narodnosti, a što se tek rijedak režiser usudio puštiti na film tek u 80-ima, to je da je Juga bila legalizirana prčvarnica partijske plutokracije, u kojoj su moćniji fizički eksploatirali fine gospoje ponižene radničke klase. Naravno ti režiseri danas se ne slave. Ta nekolicina hrabrih. I dalje se iz naftalina čupa Zafranović koji je čak i Daksu krivotvorio.

Govorim o poniženju one radničke klase koja se danas slavi, i za koju kriju da je bila eksploatirana čak i seksualno. Klase koja je to morala odšutjeti i istrpiti ako je željela zadržati pravo na kruh.

Jer ako ti direktor naspermizira gospođu, a ti se buniš, kao obični član Partije, kratka je noć sistema, i već sabahom prijeti realna opasnost da ćeš biti proglašen staljinistom koji blati upravu i poslan na gay party na Goli. Tebi Goli otok. Njoj gola kita.

Nikako, dakle, ne mogu pronaći u biltenima NSK-a Infobiroa.ba i sl. ništa od dokaza da je, kako reče Buden, ženskopravnost emanirana u socijalizmu u svoj svojoj punini ženskosti.

Nije vrag da netko želi kazati kako je u Jugi vladala cenzura? I da su bile manje slobode nego danas? Naprosto ne vjerujem.

Jer tada se "živjelo bolje i mislilo slobodnije". Kažu tak današnje autoritetke feminizma. Brisačice komunističke sperme.

Tko sam onda ja da proturječim i sumLjam?

I zašto sam poprilično uvjeren, da se danas može dobiti lova za svako NGO istraživanje osim onog koje bi nosilo radni naslov "Kako smo , kao sistem,bukvalno izjebali supruge radničke klase u komunizmu u svaki komadić tijela koji se na njima, na predmetnom objektu - ženi u totalitarizmu - jebavati mogao".

Naprosto zato kaj istina o tom tužnom režimu zla, smrti, seksa, silovanja i društveno potpomognute penetracije, ne smije srušiti mit?

Zašto? Nisu li mitovi tu zato da se odmitišu? I da zamiriši istina.

Netko laže. Netko je plaćen da opako laže.

Problem sa ovako debilnim tezama, tekstovima i autorima u tome je što je potreban ogroman talenat i britkost uma posedovati i uložiti da bi se iz gomile besmislenih teza zasnovanih na neistinama i konstrukcijama izdvojilo nešto sa čime bi se moglo sporiti. A izdvajati jednu po jednu postavku i glupost i na njih odgovarati zahtevalo bi da onaj ko odgovara bude besposleni debil sa suprotnim predznakom.

P.S. jedno se pitanje svakako može postaviti: crpi li čestiti autor informacije iz sopstvene porodične istorije ili se oslanjao samo na širu familiju i komšiluk?
freehand freehand 10:55 06.11.2017

Re: danasnji zirdum

...
predatortz predatortz 11:42 06.11.2017

Re: Jel ima ovo

Witz o političkoj korektnosti.


Pita mali ciga ćaleta:

Tato, šta je to tolerancija?

To je kada beli ljudi ustaju rano, odlaze na posao, rade, plaćaju poreze, pa onda država nama daje pomoć.

A zar njih ne nervira to što oni rade, plaćaju, a mi sve dobijamo bez rada?

Nervira, ali to je onda diskriminacija!
tasadebeli tasadebeli 00:09 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

freehand

Problem sa ovako debilnim tezama, tekstovima i autorima

P.S. jedno se pitanje svakako može postaviti: crpi li čestiti autor informacije iz sopstvene porodične istorije ili se oslanjao samo na širu familiju i komšiluk?
Фри, молио бих те, само коректно!

Ипак је ово блог о политичкој коректности, па би ипак требало повести рачуна о вокабулару и осталим језичким трицама и кучинама.

Јер... То је нама наша борба дала да имамо политичку коректност за маршала!freehand freehand 07:57 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

Фри, молио бих те, само коректно!

Ипак је ово блог о политичкој коректности, па би ипак требало повести рачуна о вокабулару и осталим језичким трицама и кучинама.

Јер... То је нама наша борба дала да имамо политичку коректност за маршала!

Politička korektnost u govoru svakako je posledica i produkt Revolucije, uvaženi profesroe. Ali ne ove ovdašnje male ali ponosite, već humanizma i one francuske, majke svih revolucija. Čitava građanština revolucionarna je tvorevina veleštovani doktore.
Što se pak citirane gomile mentalnih brabonjaka sa kojom ste se ti i mletački banderaš tako usrdno složili tiče moram da kažem da ja svoju majku, tetke, strine, ujne, sestre, komšinice i suprugu ne prepoznajem u izrečenom opisu društva i društvenih procesa. Dapače. To je bilo društvo emancipacije u kome su žene uz ruralno stanovništvo (seljake, jelda, jebeš političku korektnost) možda najviše dobile i najviše napredovale.
Žao bi mi bilo ako to jeste slučaj sa vama i ženama u vašim familijama i životima, mada mi ni u tom slučaju vaše usrdno slaganje sa iznetim kvaziciničnim, kvaziironičnim i kvazilipolitičkim bljuvotinama nije baš jasno.
tasadebeli tasadebeli 09:41 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

freehand

Politička korektnost u govoru svakako je posledica i produkt Revolucije, uvaženi profesroe. Ali ne ove ovdašnje male ali ponosite, već humanizma i one francuske, majke svih revolucija. Čitava građanština revolucionarna je tvorevina veleštovani doktore.Па да, о томе баш и причамо, поштовани илустримусе.


Što se pak citirane gomile mentalnih brabonjaka sa kojom ste se ti i mletački banderaš tako usrdno složili tiče


iznetim kvaziciničnim, kvaziironičnim i kvazilipolitičkim bljuvotinamaЕх, јбг!

А ја таман помислио да си разумео на шта мислим.

Али не вреди, не уме то другачије, но једноумно, па то ти је.

moram da kažem da ja svoju majku, tetke, strine, ujne, sestre, komšinice i suprugu ne prepoznajem u izrečenom opisu društva i društvenih procesa. Dapače. To je bilo društvo emancipacije u kome su žene uz ruralno stanovništvo (seljake, jelda, jebeš političku korektnost) možda najviše dobile i najviše napredovale.


Поштујем.

Žao bi mi bilo ako to jeste slučaj sa vama i ženama u vašim familijama i životima, mada mi ni u tom slučaju vaše usrdno slaganje sa iznetim kvaziciničnim, kvaziironičnim i kvazilipolitičkim bljuvotinama nije baš jasno.


Не поштујем.

Јер ни Зирдум, ни Млетачки бандераш, а ни ја нисмо помињали ничије жене, мајке, сестре, супруге,... пoименце и појединачно.

А ти јеси.

Зато те и замолих за политичку коректност ако већ поштујеш постулате на којима је она изникла, те да поштујеш туђе мишљење не називајући то дебиланом, менталним брабоњцима и шта ти ја знам, успут вређајући саговорника мислећи да је то демократски дијалог, него ако се већ не слажеш са тим изреченим, онда то покушај да кажеш без непристојних квалификатива за туђи дискурс.

Овако, када погледам шта си ти све у ових пар коментара написао, могу само још више да се сложим са Зирдумом зато што он поставља права питања у свом тексту за разлику од тебе који покушаваш да веома важну суштину постављених питања замаглиш и замаскираш негативним квалификативима (који, ваљда, треба да буду упутство свима осталима шта треба да мисле и како треба да мисле о томе):


ima li negdje podatak, koliko žena je tijekom Jugoslavije, bilo šikanirano na poslu, prisiljeno na seks, gangbang unutar organizacije udruženog rada, s harnom upravom državnog preduzeća, malo guze sekretaru, malo oralnog šefu uprave, pa trk kući u borolete i šlafrik, pravi mužu tufahije.

Ako nema zašto nema?Е, видиш, баш тај механизам:

замаскираш негативним квалификативима (који, ваљда, треба да буду упутство свима осталима шта треба да мисле и како треба да мисле о томе)


и јесте тема овог поста.
eloy eloy 09:55 07.11.2017

Re: danasnji zirdum


Moja je teza da je žena malo kad bila ponižena koliko u komunizmu. I da je to oslobođenje žene zapravo bila metamorfoza dame u tijelo pod kontrolom partije. Pretvorba iz privatnog u društveno vlasništvo. Transeksualizacija iz supruge privatnika, poduzetnika, vlasnika manufakture, krznara, krojača, kujundžije u vaginalnu metu sistema. U suštini čista deindividualizacija i porobljavanje žene u svoj njenoj biti.


I bog stvori slobodno, sretno i nadasve transparentno društvo.


Jukie Jukie 09:56 07.11.2017

Re: Jel ima ovo

nsarski
Witz o političkoj korektnosti.

U autobusu se voze majka i dete (dete oko 7-8 godina).
Na jednoj stanici u autobus uđe putnik, neki čovek s ogromnim ušima. Dete se izbeči, pokaže prstom na ušatog putnika, i kaže: "Mama, mama, vidi kolike uši ima ovaj čika!". Majka ga izgrdi: "Sram te bilo! Nevaspitano je komentarisati i skretati pažnju na mane drugih! Da te više nisam čula da tako nešto kažeš! Nikad."
Nekoliko stanica kasnije, a u autobus ulazi čovek s veoma, veoma velikim nosom. Dete se obrati majci: "Mama, sada neću ništa da kažem, ali o ovom nosu ćemo razgovarati kad dođemo kući!"

E sećam se te situacije kad sam bio mali (samo što smo bili na prozoru a ne u autobusu).
Neki čovek je bio ćelav na temenu ali je imao kosu iznad čela; nije mi bilo jasno kako to može jer sam mislio da kosa uvek opada od čela prema nazad
"Tata, tata, onaj čovek nema kosu ovde a ima ovde"
"Sine nemoj se nikad nikom rugati"
"Ali kako može kosa da..."
Tu sad ide duga priča o tome kako se ne treba rugati ljudima. U svakom slučaju su me ubedili, tako da se nikad nikom ne rugam i onda mi je bilo teško u mnogim situacijama kada se ljudi zezaju
tasadebeli tasadebeli 10:04 07.11.2017

Re: EDIT

freehandЕх, да, заборавих опет на крају претходног коментара!

Треба још да пише:

Велештовани послениче јавне речи у СрбијиМислим, у смислу лажног и двоструког морала на којем су генерације одрастале.
freehand freehand 10:06 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

Али не вреди, не уме то другачије, но једноумно, па то ти је.

Ne ume. Nemoj da te buni činjenica da dvoumlje, troumlje i poliumlje generalno dolazi iz zone mentalne patologije i ima svoje medicinske nazive i šifre.
ako već o jeziku i pojmovima govorimo.
А ја таман помислио да си разумео на шта мислим.

Baš mi ne ide, majku mu, sa tim razumevanjem. Okreni-obrni meni uek asocijacije na istu matricu iskaču.
Не поштујем.

Јер ни Зирдум, ни Млетачки бандераш, а ни ја нисмо помињали ничије жене, мајке, сестре, супруге,... пименце и појединачно.

А ти јеси.

A na koje je to žene en ženeral u svom mrziteljskom bulažnjenju ukazivao taj uvaženi mislilac, banderaš preneo (valjda zato što se sa njim ne slaže) a ti preporučio palcem na gore?
Ako nije mislio na svoju i vaše svetačke i antikomunističke familije mora da je mislio na moju, ja to drugačije ne umem da rastumačim.

Зато те и замолих за политичку коректност ако већ поштујеш постулате на којима је она изникла, те да поштујеш туђе мишљење не називајући то дебиланом, менталним брабоњцима и шта ти ја знам, него ако се већ не слажеш са тим изреченим, онда то покушај да кажеш без непристојних квалификатива за туђи дискурс.

Pa ja ne umem da ga nazovem drugačije do kriptofašiostičkim brabonjanjem zajedljivog licemera. Mislim, daleko sam ti ja od perjanice političke korektnosti, naročito prema onima koji se na taj produkt modernih vremena sa porugom svako malo osvrću, dok ne dođe momenat da se iza njega sakriju.
Uostalom - Bocvena je to izvanredno sažela, Marko je na takođe sjajan način rekao isto samo u nekoliko rečenica više.
freehand freehand 10:19 07.11.2017

Re: EDIT

Мислим, у смислу лажног и двоструког морала на којем су генерације одрастале.

Sreća te si ti to čudom izbegao jerbo su te vaspitavali i obrazovali na tajnim mestima pod okriljem mraka pa si ostao sačuvan u svojoj intelektualnoj i moralnoj čistoći.
Nego drugo nešto - a nije baš da nema veze: da li si svestan koliko je naporno za pratiti a nekorektno u komunikaciji tvoje stalno dopisivanje komentara koje često nosi i promene smisla napisanog i kvalifikacije sagovornika?
U čemu je problem da sačekaš 30 sekundi pre klika na "objavi", da ti se misao izbistri i formira potpuno?
tasadebeli tasadebeli 10:23 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

freehand

Nemoj da te buni činjenica da dvoumlje, troumlje i poliumlje generalno dolazi iz zone mentalne patologije i ima svoje medicinske nazive i šifre.У политичком смислу?

Ако већ о језику и појмовима говоримо.

Куд се онда деде та демократија?

A na koje je to žene en ženeral u svom mrziteljskom bulažnjenju ukazivao taj uvaženi mislilac, banderaš preneo (valjda zato što se sa njim ne slaže) a ti preporučio palcem na gore?


Мислим да је он пре говорио о двоструком лажном моралу које је то доба тако здушно форсирало у васопитавању свог потомства.

А чије последице у пуној тежини осећамо данас.

Пример са обесправљеним женама само најјаче удара тамо где треба када се помене.

Mislim, daleko sam ti ja od perjanice političke korektnosti,


Ово није тачно јер можеш лепо да кажеш ово:

Uostalom - Bocvena je to izvanredno sažela, Marko je na takođe sjajan način rekao isto samo u nekoliko rečenica više.


И да са тиме завршиш свој наступ без помињања "менталних брабоњака, булажњења, итд. итд."

А овако, сам си себе оквалификовао:

ne umem da ga nazovem drugačije do kriptofašiostičkim brabonjanjem zajedljivog licemera.


а не Зирдума, Млетачког бандераша или мене.

Барем ја то тако видим. Када је у питању механизам политичке коректности који се користи као


Посебан вид суптилног надзора друштвене комуникације представља савремени идеолошки конструкт „политичке коректности" који, парадоксално, у име демократије налаже стандардизоване комуникативне кодове и „политички безбедне" дискурсе.
freehand freehand 10:27 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

А овако, сам си себе оквалификовао:

Ma važi, no sikiriki.
tasadebeli tasadebeli 10:30 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

freehand


tasadebeliИ то би углавном било то.

Свако даље комуницирање између нас двојице по питању Зирдумовог текста било би понављање онога већ изреченога.tasadebeli tasadebeli 10:30 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

freehand
А овако, сам си себе оквалификовао:

Ma važi, no sikiriki.То ти и ка' ем.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:37 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

P.S. jedno se pitanje svakako može postaviti: crpi li čestiti autor informacije iz sopstvene porodične istorije ili se oslanjao samo na širu familiju i komšiluk?

ne znam, ali mi se čini da u mraku sam sa sobom uživa u zamišljanju svih tih situacija, jer tako piše.

ako pogledamo istoriju, žene su uvek bile roba - ili te udaju za matorog i bogatog jer si mlada i možeš da rađaš do iznemoglosti, udaju te da bi namirili svoja dugovanja ili zaradili, udaju te jer se to tako radi, a ti ne smeš da odbiješ jer ćeš obrukati familiju, prodaju te u roblje da bi slala kintu za izdržavanje mlađih primeraka mnogobrojne porodice...to sve nije bilo u vreme komunista, bilo je pre tog vremena (a na mnogo mesta u svetu traje i danas). takođe, do XX veka žene su mogle da rade samo kao služavke, da se udaju, budu prostitutke, i babice. nisu imale pravo da naslede očevu ili imovinu koje su zajedno sa mužem sticale. žene su uvek (i danas) smatrane za "zasluženo nagradu" vojsci.
tasadebeli tasadebeli 21:13 07.11.2017

Re: danasnji zirdum

BebaOdLonchara

to sve nije bilo u vreme komunista,Ма, не секирам се ја за жене, Бебо.

Оне су, јадне, поучене и ојачане вишевековним тешким искуствима, увек проналазиле начина да преживе и да гурају даље. Са комунистима или без комуниста.

За разлику од мушкараца који из својих искустава ништа не науче. К'о мајмуни понављају све једно те исте грешке кроз историју.BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:10 11.11.2017

Re: danasnji zirdum


Оне су, јадне, поучене и ојачане вишевековним тешким искуствима, увек проналазиле начина да преживе и да гурају даље.

dok ih ne dočeka pravedna ruka supruga...
korisnickoime-1 korisnickoime-1 17:39 05.11.2017

Pitam se pitam se...

Otkud baš sad toliko optužbi za seksualno uznemiravanje ?

Od žrtava koje su ćutale tolike godine?
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:24 05.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

Otkud baš sad toliko optužbi za seksualno uznemiravanje ?

Od žrtava koje su ćutale tolike godine?


Ajde, ajde, koliko smo cesto svi ustajli u odbranu svojih prava (tj. krsenja), svojih principa, raznih zloupotreba itd.?

A tek za nekog drugog..

Ako cemo pravo.
Ribozom Ribozom 22:36 05.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Ja sam za korektan govor.
Dodatak 'politicki' je pseudonim za neiskren.
U stvarnosti ne mozes vredjati ljude, pa ako nekog nesto vredja, ne koristiti termine i ETIKETE.

Cesto na predavanjima i seminarima (o virusima i bakterijama), predavaci ne propuste da spomenu problem prenaseljenosti, i onda svale to sirotinji i krivicu za bolestine i zagadjenja i ekonomsku krizu.
Jednom sam popi...eo i skrenuo paznju da to nije korektan govor jer insinuira da je neko visak, obaska sto nije ni istina (da je Afrika naseljenija od Evrope, i da on evropljanin vise zagadjuje od 10 afrikanaca)
I tako smo se posvadjali...
Da, i rekao sam mu na kraju da ako raspravlja o problemima prenaseljenosti, nek pocne da taj problem resava od sebe.

Dakle, dodajem na spisak ne korektnog govora i pricu o prenaseljenosti.
nsarski nsarski 07:52 06.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Dakle, dodajem na spisak ne korektnog govora i pricu o prenaseljenosti.


Evo ti adresa na koju možeš da pošalješ taj spisak. Možda će te poslušati.

Princ Vilijam upozorava da ima previše ljudi na svetu
Ribozom Ribozom 22:45 06.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Uh, proguta mi Internet duzi komentar.
Ukratko, on i bogatuni vac smatraju prirodnim sledom dogadjaja posle globalizacije ide depopulacija. Problem je sto se izraz odomacio u svetu, bez da se razmisli o posledicama.
'Ubi me prejaka rec' - B.Miljkovic
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:50 06.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Ukratko, on i bogatuni vac smatraju prirodnim sledom dogadjaja posle globalizacije ide depopulacija.

Ма није, брате, него чова је, просто -- глуп.
(Изгледа да је то често у тим краљевским фамилијама, види само ове наше.)
Jukie Jukie 10:31 07.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

korisnickoime-1
Otkud baš sad toliko optužbi za seksualno uznemiravanje ?
Od žrtava koje su ćutale tolike godine?

Verovatno je onaj najjednostavniji scenario: krenulo je sa Harvijem, pa su svi počeli da pričaju o tome, svi se bune i protestuju, neke žene su prepričale šta se njima tačno desilo (gde su bili, ko je šta rekao), neka druga je rekla "a meni je tako bilo sa Džonom" i onda su počele da pričaju ko je sve sa kim imao problem, i kliknula im je lampica "hej pa može sada svaka od nas da optuži svoga", a kao što znamo iz serije "Kalifornikacija" tamo stalno svako sa svakim ima seksualne odnose kao bonoboi, a tanka je granica između "joj mrzi me ovog trenutka, dođi posle" i "skloni mi se ulješuro", plus su svi stalno pijani i nadrogirani, tako da svako ima spisak ljudi sa kojima je skoro pa imao seks ali je jedno od njih odustalo u pet do dvanaest ili su ipak nastavili pa su se smorili.

Od jedanaestorice na slici trojica mogu da se okarakterišu kao holivudski zgodni (preplanuli sa borama smejalicama, Spejsi i ovaj sa punom bradom u donjem redu) plus ovaj pretposlednji izgleda kao materijal za muža u romantičnim filmovima. Svi ostali su se više nadobijali šamara nego navaljali sena - realno, holivudska starleta bi radije bila sa prezgodnim kolegom nego sa nekim ko izgleda kao predsednik seoske opštine, zato su i pobegle iz prerije u Holivud
freehand freehand 10:35 07.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

Jukie
korisnickoime-1
Otkud baš sad toliko optužbi za seksualno uznemiravanje ?
Od žrtava koje su ćutale tolike godine?

Verovatno je onaj najjednostavniji scenario: krenulo je sa Harvijem, pa su svi počeli da pričaju o tome, svi se bune i protestuju, neke žene su prepričale šta se njima tačno desilo (gde su bili, ko je šta rekao), neka druga je rekla "a meni je tako bilo sa Džonom" i onda su počele da pričaju ko je sve sa kim imao problem, i kliknula im je lampica "hej pa može sada svaka od nas da optuži svoga", a kao što znamo iz serije "Kalifornikacija" tamo stalno svako sa svakim ima seksualne odnose kao bonoboi, a tanka je granica između "joj mrzi me ovog trenutka, dođi posle" i "skloni mi se ulješuro", plus su svi stalno pijani i nadrogirani, tako da svako ima spisak ljudi sa kojima je skoro pa imao seks ali je jedno od njih odustalo u pet do dvanaest ili su ipak nastavili pa su se smorili.

Od jedanaestorice na slici trojica mogu da se okarakterišu kao holivudski zgodni (preplanuli sa borama smejalicama, Spejsi i ovaj sa punom bradom u donjem redu) plus ovaj pretposlednji izgleda kao materijal za muža u romantičnim filmovima. Svi ostali su se više nadobijali šamara nego navaljali sena - realno, holivudska starleta bi radije bila sa prezgodnim kolegom nego sa nekim ko izgleda kao predsednik seoske opštine, zato su i pobegle iz prerije u Holivud

Ama dajte ovom čoveku autorsku Bog vas ne ubio urednički!
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:48 07.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

Svi ostali su se više nadobijali šamara nego navaljali sena - realno, holivudska starleta bi radije bila sa prezgodnim kolegom nego sa nekim ko izgleda kao predsednik seoske opštine, zato su i pobegle iz prerije u Holivud


Ama, nije stvar u tome ko bi se s kim kresao po slobodnom izboru vec zloupotreba sa pozicije moci/veza/novca..
svarog svarog 13:48 07.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Da, i rekao sam mu na kraju da ako raspravlja o problemima prenaseljenosti, nek pocne da taj problem resava od sebe.


Jukie Jukie 14:06 07.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

apacherosepeacock

Ama, nije stvar u tome ko bi se s kim kresao po slobodnom izboru vec zloupotreba sa pozicije moci/veza/novca..

Jeste itekako, Holivud je pun "klasično zgodnih" muškaraca koji vremenom stiču moć (svi oni glumci koji postanu reditelji i producenti), a na slici ih nema; imamo Bena Afleka za koga je jedna koleginica rekla da ju je pipkao na snimanju jedne emisije (dakle nije serijski predator), i Spejsija koji je spopadao dečake iz osnovne škole tako da se uopšte ne važi u ovom razmatranju. Dakle, isto toliki ili veći procenat devojaka je dobio poziv na valjanje u senu od lepotana i nije im zasmetalo ni tada ni sada, pa ćute, ali kad neko izgleda kao neandertalac kao Harvi onda su sve potrčale da se jave kako su napastvovane, lomeći štikle pri trčanju da budu prve koje će se ugurati u kadar

Mislim, pogledaj ovo milo lice, kako neko može da ga optuži za tako nešto
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:47 07.11.2017

Re: caletov i kevin spejsi

Princ Vilijam upozorava da ima previše ljudi na svetu

princ vilijam je u pravu. evo, predlažem mu da pokaže sopstvenim primerom, nek prestane da pravi decu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:51 07.11.2017

Re: Pitam se pitam se...

Mislim, pogledaj ovo milo lice, kako neko može da ga optuži za tako nešto

Arkan je imao baš to milo i blago lice.
zilikaka zilikaka 17:49 05.11.2017

Da skratim

Živimo u vreme kad je forma definitivno uzela primat nad suštinom.
I to je tako i na mnogim drugim mestima.

Trenutno (globalno) ima relativno malo pravih problema za koje ne postoji već poznato rešenje i može nam se tako.
Pravo vreme da prodavci magle svih vrsta uzmu maha, a sve radi promocije i dokazivanja sopstvene neophodnosti.

Ja lično ih primećujem i uzimam u obzir tačno onoliko koliko baš moram.
49 41 49 41 18:35 05.11.2017

Da najvise skratim

Ovim svetom vlada 450 ljudi.

Da ne nabrajam, mnogo mi i da brojim toliko.

Kad je moj uvazeni prijatelj Simonetti izrekao da forma zakon cuva; dok smo nasamo hodali; vrteh neprimetno glavom.

Posle naucih-cuh izreku jednog predsetnika # 1 nacije ko nije sa nama-protiv nas je.
Neke zenske vole da sede na 2... aha bese stolice; A, ni muski nisu nista bolji.


milisav68 milisav68 19:35 05.11.2017

Hladna braća :)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:33 05.11.2017

7.000E

Da nije cenjena autorka "Knjigu o ćutanju" pisala u onom apartmanu u Parizu od 7.000E mesečno, dok je bila ambasador UNESK-a, a koji su joj poreski obveznici iz Srbije uredno plaćali?
c_h.arlie c_h.arlie 20:49 05.11.2017

Re: 7.000E

Vojislav Stojković
Da nije cenjena autorka "Knjigu o ćutanju" pisala u onom apartmanu u Parizu od 7.000E mesečno, dok je bila ambasador UNESK-a, a koji su joj poreski obveznici iz Srbije uredno plaćali?

Plaćali su taj apartman i ostalima pre nje - a samo na nju najašili zbog toga.
Slučajno ?
freehand freehand 21:03 05.11.2017

Re: 7.000E

c_h.arlie
Vojislav Stojković
Da nije cenjena autorka "Knjigu o ćutanju" pisala u onom apartmanu u Parizu od 7.000E mesečno, dok je bila ambasador UNESK-a, a koji su joj poreski obveznici iz Srbije uredno plaćali?

Plaćali su taj apartman i ostalima pre nje - a samo na nju najašili zbog toga.
Slučajno ?

Nisu na nju. na Tadića. A mislim da je za nju iznajmljen, ne pre toga.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 21:28 05.11.2017

Re: 7.000E

c_h.arlie
Vojislav Stojković
Da nije cenjena autorka "Knjigu o ćutanju" pisala u onom apartmanu u Parizu od 7.000E mesečno, dok je bila ambasador UNESK-a, a koji su joj poreski obveznici iz Srbije uredno plaćali?

Plaćali su taj apartman i ostalima pre nje - a samo na nju najašili zbog toga.
Slučajno ?


Ohhh Sputnjikovci...

Proverite, većina članaka na sajtu B92 ima pored naslova malim, vrlo malim slovima napisano "Izvor: Sputnjik".

E sad ko god da je novi vlasnik nepostojećeg B92 , koji je odlučio da sajt B92 još uvek postoji pa i blog, zar zaista verujete da bi oni, sputnjikovci dozvolili slobodni Blog.

Otuda i hiperprodukcija Tasedebelog o svim temama od ovoga do onoga ,taj covek zna sve.

Žali Bože.

I kad sam pre par nedelja pomenuo mogućnost da ovo mesto ostane ono što je bilo gospodin Tasadebeli i gospodin Arlie skočiše ko opareni i uskliknuše sa ljubavlju " E neće "!

Kaže B92 u članku prenetom od Sputnjika danas da se Evropa raspada i sama zove Kinu i majčicu Rusiju na Balkan.

Gospodine Arlie i Tasodebeli, eto, samo što nisu, Blago Vama.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:34 05.11.2017

Re: 7.000E

E sad ko god da je novi vlasnik nepostojećeg B92 , koji je odlučio da sajt B92 još uvek postoji pa i blog, zar zaista verujete da bi oni, sputnjikovci dozvolili slobodni Blog.


Bi, dozvoli li bi sigurno ako sajt i blog ne bi bio njihov, kao što nije ni onih koji su kupili TVB92.

Nije b92.net bio deo te trgovine, pisalo na sajtu, i to velikim i to podebljanim slovima, ali nekome odgovara da to nije tako pa ga činjenice i ne zanimaju.

Kao što nekome odgovara da priča o 7000 evra a ne o verbalnom deliktu koji se sad zove poliitčka korektnost.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 22:37 05.11.2017

Re: 7.000E

Bi, dozvoli li bi sigurno ako sajt i blog ne bi bio njihov, kao što nije ni onih koji su kupili TVB92.


Interesantno.

Akhhm, pa ko je vlasnik domena B92.net ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:42 05.11.2017

Re: 7.000E

Akhhm, pa ko je vlasnik domena B92.net ?


Nemam pojma, verovatno može da se proveri negde ako nekoga baš toliko zanima, mene ne.
A da nije bio u paketu sa TV je jasno i decidno naglašeno.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 22:46 05.11.2017

Re: 7.000E

hoochie coochie man
Akhhm, pa ko je vlasnik domena B92.net ?


Nemam pojma, verovatno može da se proveri negde ako nekoga baš toliko zanima, mene ne.
A da nije bio u paketu sa TV je jasno i decidno naglašeno.


Evo ko je vlasnik domena B92.net:

Registrant Name: Radio B92
Registrant Organization: Radio B92
Registrant Street: Bulevar Zorana Djindjica 64
Registrant City: Belgrade
Registrant State/Province:
Registrant Postal Code: 11000


Znaci radio i TV B92, (odnosno njihovi novi vlasnici) su vlasnici ovog bloga. Ehhh to doba transparetnosti.

I oni su jasno rekli da su odlucili da zbog "komercijalnih razloga" zadrze B92.net i blog.B82.net sa njihovim dosadasnjim imenima.

E da ne zaboravim, I ti si Sputnjikovac kao i jos onih koji ce se uskoro javiti.

Ma na kraju krajeva to je u redu slobodni izbor. Neko voli popa a neko popadiju.

Samo onda nemojte da optuzujete za manipulaciju samo one koji vole popadiju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:03 05.11.2017

Re: 7.000E

Radio B92


To više kao radio ne postoji, na toj frekvenciji je sad neki drugi radio, play radio, ili tako nešto.bold nije moj

I ti si na listi Sputnjikovaca kao i jos onih koji ce se uskoro javiti.


Pa vidi, Ljubinka Milinčić je sasvim pristojna dama, za razliku od Kristijane Amanpur.
Po mojoj (skromnoj) proceni i po profesionalizmu, a bogami i po izgledu.
Tako da...neka me na toj lsiti.
korisnickoime-1 korisnickoime-1 23:14 05.11.2017

Re: 7.000E

Tako da...neka me na toj lsiti.


Uzivaj u tome.

Eno i Toma dobi orden od Predsednika ( mislim stvarnog Predsednika) , treba da smo svi ponosni na to.

A one bespravno podignute kuce za njega ( Tomu) i potopmstvo ostadose. I niko o tome vise ne govori ili se makar ne cuje o tome pa ni na blogu od buke koju stvaraju Tasadebeli i slicni.

E moj ti...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:27 05.11.2017

Re: 7.000E

E moj ti...


:)
Kako ovo, e moj ti, definitivno zvuči, da ti suza krene :)


Eno i Toma dobi orden od Predsednika ( mislim stvarnog Predsednika) , treba da smo svi ponosni na to.

A one bespravno podignute kuce za njega i potopmstvo ostadose


Znači, ako misliš da i na Sputnjiku može nešto normalno da se pročita, ako ne pljuješ sve i svakoga sa tog medija, onda si garant podržavalac Tome Nikolića.
Jer tako to ide, paket protiv paketa, ne može se misliti svojom glavom nego sve što je dopušteno je da biraš jedan od dva ponuđena paketa, mi oni, crno belo, prijatelji neprijatelji...

E moj ti....
korisnickoime-1 korisnickoime-1 23:36 05.11.2017

Re: 7.000E

Znači, ako misliš da i na Sputnjiku može nešto normalno da se pročita, ako ne pljuješ sve i svakoga sa tog medija, onda si garant podržavalac Tome Nikolića.


Nebre, nego ti lepo navedes gore is sapostenja novog vlasnika B92 da
" Ono sto je vazno napomenuti je da brend B92 nastavlja zivot na sajtu B92.net koji ostaje kao takav i nece se menjati".


A pre toga kazes
Bi, dozvoli li bi sigurno ako sajt i blog ne bi bio njihov, kao što nije ni onih koji su kupili TVB92.

Nije b92.net bio deo te trgovine, pisalo na sajtu, i to velikim i to podebljanim slovima, ali nekome odgovara da to nije tako pa ga činjenice i ne zanimaju


Ja samo kazem da su novi vlasnici bivseg B92 takodje vlasnici sajta B92 i Bloga B92 samo da su odlucili da zadrze brend B92 na onlajn medijima a ostalo rebrenduju. Zasto, to samo oni znaju ( ja mislim da su pametno odlucili)

Ti kazes da nisu vlasnici B92.net. Ja kazem da jesu i da ga koriste u svoje svrhe koje su jaaako razlicite od znacenja slobode blogovanja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:41 05.11.2017

Re: 7.000E

nego ti lepo navedes

A pre toga kazes

Ja samo kazem

Ti kazes


Dobro, i kakve sad sa svim tim ima veze Tomislav Nikolić i njegova kuća?
korisnickoime-1 korisnickoime-1 23:43 05.11.2017

Re: 7.000E

hoochie coochie man
nego ti lepo navedes

A pre toga kazes

Ja samo kazem

Ti kazes


Dobro, i kakve sad sa svim tim ima veze Tomislav Nikolić i njegova kuća?


Hajde bre priznaj da danas neces dobiti sendvic.hoochie coochie man hoochie coochie man 23:52 05.11.2017

Re: 7.000E

Hajde bre priznaj da danas neces dobiti sendvic.


Vidi momak, te skorojevićke, priglupe, nemaštovite pokušaje doskočica ostavi za neke druge.

Na ovom blogu sam poodavno, većina ljudi do čijeg mišljenja mi je stalo, ti sigurno nisi jedan od njih, zna kako zarađujem za život, i da priča o sendvičima ne može da se prikači na moje stavove.
O Vučiću, Nikoliću i bratiji sam mnogo više negativnih komentara ostavio nego što si ih ti u životu napisao.

Sad mi žao što sam iakkvu pažnju obratio na tvoja škrabanja.
Ali ako išta dobro donose godine provedene na ovom blogu to je sposobnost da se minorne pojave na njemu, poput tebe, lako ignorišu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:00 06.11.2017

Re: 7.000E

c_h.arlie
Plaćali su taj apartman i ostalima pre nje - a samo na nju najašili zbog toga.Slučajno ?

"Da je reč o veoma luksuznom stanu govori i istraživanje koje je sprovela redakcija nedeljnika NIN na uzorku od 120 stanova objavljenih na sajtu www.paristay.com prema kojem se može zaključiti da se cene luksuznih stanova u centru Pariza kreću od 2.200 do 3.000 eura. Stvar postaje još bizarnija ako se zna da se u centru Pariza nalazi rezidencija ambasadora Srbije koja zahvata čitavu stranu uličnog bloka u blizini Ajfelovog tornja na površini od 4.000 kvadratnih metara i da bi se u nju moglo smestiti 50% Srba koji žive u francuskom glavnom gradu a ne jedna Zorica Tomić…" KLIK

Inače, stan je iznajmljen za nju, a na sednici Vlade jedino je B. Đelić bio protiv, jer je živeo u Parizu i znao cene.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:08 06.11.2017

Re: 7.000E

hoochie coochie man
Kao što nekome odgovara da priča o 7000 evra a ne o verbalnom deliktu koji se sad zove poliitčka korektnost.

Nisam bio korektan, priznajem.
Za razliku od autorke, koja o političkoj korektnosti mnogo zna i lepo piše, ja sam sklon da pomislim kako nije korektno da jedna siromašna država rasipa novac poreskih obveznika na skupe rezidencije svojih službenika.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:12 06.11.2017

Re: 7.000E

Za razliku od autorke, koja o političkoj korektnosti mnogo zna i lepo piše, ja sam sklon da pomislim kako nije korektno da jedna siromašna država rasipa novac poreskih obveznika na skupe rezidencije svojih službenika.


To i ja mislim, oko kirije bismo se lako složili.
Samo, zar pominjanje tog podatka ne liči na klasičan metod skretanja teme sa teksta na autora, kako bi se, možda, sam tekst diskreditovao?

A lepo je pisala o toj, dragoj nam, korektnosti, zar ne?
tasadebeli tasadebeli 07:04 06.11.2017

Re: 7.000E

korisnickoime-1

Gospodine Arlie i Tasodebeli, eto, samo što nisu, Blago Vama.Допустите, поштовани и велеуважени korisnickoime-1, да Вам укажем само на једну ситницу.

Када се у писаном облику обраћате некоме у множини, онда се заменица ви пише малим почетним словом у свим падежним облицима.

Само када се обраћате појединцу, као на пример ја сада Вама, онда ту заменицу можете писати великим почетним словом као израз поштовања које исказујете ономе коме се обраћате.

(Градиво језичке културе српског језика за пети разред основне школе.)

Ето једне мале корекције која није политичке природе него је некако више ствар нивоа опште културе у којој се сви ми, надам се, трудимо да свакога дана напредујемо све више у сваком погледу.
tasadebeli tasadebeli 07:10 06.11.2017

Re: 7.000E

hoochie coochie man

Kao što nekome odgovara da priča o 7000 evra a ne o verbalnom deliktu koji se sad zove poliitčka korektnost.


Свака ти част како си се сетио вербалног деликта. Ја потпуно заборавио на то, а било је својевремено и законски санкционисано. Па онда оно "увреда лика и дела"...

Само се мењају називи, суштина остала иста.

Што би рекло ових 20% мојих ђака и њихових родитеља:

"Нисам више Циганин,
ја сам сада Ром,
каква дивна промена,
у животу мом."


Добро јутро свима на Блогу Б92!anonymous anonymous 17:51 06.11.2017

Re: 7.000E

Допустите, поштовани и велеуважени korisnickoime-1, да Вам укажем само на једну ситницу.

Када се у писаном облику обраћате некоме у множини, онда се заменица ви пише са малим попчетним словом у свим падежним облицима.

Само када се обраћате појединцу, као на пример ја сада Вама, онда ту заменицу можете писати са великим почетним словом као израз поштовања које исказујете ономе коме се обраћате.

(Градиво језичке културе српског језика за пети разред основне школе.)

Ето једне мале корекције која није политичке природе него је некако више ствар нивоа опште културе у којој се сви ми, надам се, трудимо да свакога дана напредујемо све више у сваком погледу.


Kad ja tamo ( svratim ) ...a ono medjutim.
Tasa progovorio o ...pravopisu.tasadebeli tasadebeli 19:54 06.11.2017

Re: 7.000E

anonymous
Допустите, поштовани и велеуважени korisnickoime-1, да Вам укажем само на једну ситницу.

Када се у писаном облику обраћате некоме у множини, онда се заменица ви пише са малим попчетним словом у свим падежним облицима.

Само када се обраћате појединцу, као на пример ја сада Вама, онда ту заменицу можете писати са великим почетним словом као израз поштовања које исказујете ономе коме се обраћате.

(Градиво језичке културе српског језика за пети разред основне школе.)

Ето једне мале корекције која није политичке природе него је некако више ствар нивоа опште културе у којој се сви ми, надам се, трудимо да свакога дана напредујемо све више у сваком погледу.


Kad ja tamo ( svratim ) ...a ono medjutim.
Tasa progovorio o ...pravopisu.


Само метафорички, мај дир Вотсон, само метафорички...
c_h.arlie c_h.arlie 21:29 06.11.2017

Re: 7.000E

korisnickoime-1
c_h.arlie
Vojislav Stojković
Da nije cenjena autorka "Knjigu o ćutanju" pisala u onom apartmanu u Parizu od 7.000E mesečno, dok je bila ambasador UNESK-a, a koji su joj poreski obveznici iz Srbije uredno plaćali?

Plaćali su taj apartman i ostalima pre nje - a samo na nju najašili zbog toga.
Slučajno ?


Ohhh Sputnjikovci...

Proverite, većina članaka na sajtu B92 ima pored naslova malim, vrlo malim slovima napisano "Izvor: Sputnjik".

E sad ko god da je novi vlasnik nepostojećeg B92 , koji je odlučio da sajt B92 još uvek postoji pa i blog, zar zaista verujete da bi oni, sputnjikovci dozvolili slobodni Blog.

Otuda i hiperprodukcija Tasedebelog o svim temama od ovoga do onoga ,taj covek zna sve.

Žali Bože.

I kad sam pre par nedelja pomenuo mogućnost da ovo mesto ostane ono što je bilo gospodin Tasadebeli i gospodin Arlie skočiše ko opareni i uskliknuše sa ljubavlju " E neće "!

Kaže B92 u članku prenetom od Sputnjika danas da se Evropa raspada i sama zove Kinu i majčicu Rusiju na Balkan.

Gospodine Arlie i Tasodebeli, eto, samo što nisu, Blago Vama.


Auuuuu !
Strašno.
Gospodin Tasa je primer korektnog iznošenja stavova - bez ovoga prefiksa 'politički'.
A Sputnjik mi ne diraj, neću moći da spavam.
Njega slušam na radiju u kolima, jer drugačije ni ne slušam radio.
Slušam ga toliko dugo koliko mi treba da pritisnem dugme za rok radio - kada ukapiram da sam se slučajno zadržao na Studiju B duže nego je to normalno.
c_h.arlie c_h.arlie 21:35 06.11.2017

Re: 7.000E

korisnickoime-1
...

Ti kazes da nisu vlasnici B92.net. Ja kazem da jesu i da ga koriste u svoje svrhe koje su jaaako razlicite od znacenja slobode blogovanja.

Ajde, prosvetli nas malo.
Ja sam potpuno neupućen u to što ti pričaš, iz prostog razloga što me to interesuje taman koliko i Sputnjik, Toma i slične koještarije.
No, pošto vidim da ti stvarno znaš nešto jako važno, prosvetli nas malo.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:00 06.11.2017

Re: 7.000E korisnickoime-1

Datum rоđenja: -
Pol: -
Član od: 16.10.2017
VIP izbora: 0
dogodinedragosevac dogodinedragosevac 22:10 06.11.2017

Re: 7.000E

UNESK-a


sta je to UNESK?

gaga42 gaga42 23:17 05.11.2017

...

tasadebeli tasadebeli 07:30 06.11.2017

Re: ...

gaga42

Alternative Math


Да, баш тако изгледају и неке ситуације и у нашим школама.


zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:41 05.11.2017

Korektnost

Na Blog navraćam povremeno, zanimljivije mi da iščitam kada je diskusija već zakljušana, da ne jurim ono žuto "novo" koje ima običaj da ga posle prve strane uopšte ne bude. Do sada nisam imao osećaj da sam propustio da se uključujem dok je blog otvoren jer manje-više uvek neko kaže što bih i ja rekao. I tako bilo do pre neki dan pa se nadam da domaćin neće imati ništa protiv da ovde dam jedan zakasneli komentar a koji se nekako i uklapa u priču o korektnosti - bilo kakvoj, pogotovu političkoj. Ako grešim, pa, lako je ovo izbrisati.
Postavljen je spisak jevrejskih bogomolja koje su srušene u Srbiji za vreme drugog svetskog rata i posle njega - sve na gomilu. Valjda da se pokaže kako su u Srbiji rušene bogomolje drugih konfesija isto kao kada je Banat bio deo Trećeg rajha, Srem teritorija NDH, Bačka u sastavu Madjarske i posle kada su opet bili deo Srbije. E, pa nije baš tako bilo. O kakvom "rušenju" se radi u posleratnoj Jugoslaviji autor spiska može da sazna (ako baš ne zna) petnaest minuta vožnje od Beograda. Nisu sinagogu rušili nikakvi brkati ljudi u kožnim mantilima nego je vlasnik te sinagoge, jevrejska verska zajednica ili kako se već zove, prodala sinagogu kao gradjevinski materijal coveku da od istog sazida kuću. Čista trgovina, profit i te stvari. Nije uveče zanoćilo a ujutru gomila šuta kao u Savamali. Danima su ljudi ciglu po ciglu razradjivali da ništa ne propadne, čak i vrlo lepa prozorska stakla u boji koja verovatno niko ne bi posle upotrebio za prozore. Tog leta je jedan radnik poginuo kada je pao sa skele. A u ulici Dr Kasapinovića gde se sinagoga nalazila ljudi su se pitali zar nije to moglo da se ponudi gradu Pančevu pa da se iskoristi za neki drugi sadržaj, galeriju ili tako nešto. Nisu ljudi mogli da shvate da se verski objekat prodaje kao obična cigla.

Edit: dodato propušteno slovo :)
freehand freehand 23:52 05.11.2017

Re: Korektnost

E, pa nije baš tako bilo

Zavisi šta hoćeš da kažeš i šta želiš da čitaoci zaključe.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:02 06.11.2017

Re: Korektnost

Bez daljeg si u pravu. Nešto o razlici izmedju rušenja i "rušenja".
freehand freehand 00:05 06.11.2017

Re: Korektnost

zadnjapetoletka
Bez daljeg si u pravu. Nešto o razlici izmedju rušenja i "rušenja".

Rekao bih ja neku, upravo na temu pančevačke sinagoge, al sam objektivno sprečen.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:02 06.11.2017

Re: Korektnost

O kakvom "rušenju" se radi u posleratnoj Jugoslaviji autor spiska može da sazna (ako baš ne zna) petnaest minuta vožnje od Beograda. Nisu sinagogu rušili nikakvi brkati ljudi u kožnim mantilima nego je vlasnik te sinagoge, jevrejska verska zajednica ili kako se već zove, prodala sinagogu kao gradjevinski materijal coveku da od istog sazida kuću. Čista trgovina, profit i te stvari. Nije uveče zanoćilo a ujutru gomila šuta kao u Savamali. Danima su ljudi ciglu po ciglu razradjivali da ništa ne propadne, čak i vrlo lepa prozorska stakla u boji koja verovatno niko ne bi posle upotrebio za prozore. Tog leta je jedan radnik poginuo kada je pao sa skele. A u ulici Dr Kasapinovića gde se sinagoga nalazila ljudi su se pitali zar nije to moglo da se ponudi gradu Pančevu pa da se iskoristi za neki drugi sadržaj, galeriju ili tako nešto. Nisu ljudi mogli da shvate da se verski objekat prodaje kao obična cigla.


Добро, Гонзо је спречен пошто ми превише иде на живце. Значи, по панчевачком кључу су све синагоге у Војводини разграђене? Одлично, ако имате доказе, ставићемо и вашу тврдњу у филм. Оно што не иде у прилог Вашој тврдњи је сам њен дух - честити бркати момци у кожним мантилима који желе најбоље решење, честити народ у Др. Касапиновића који се пита па зар не могаше Чивути боље од овога, честити људи који данима разграђују а ето неће им се, и подлачки Јевреји који су од свега направили трговину и ћар. Па, атмосфера као да је сам Гонзо смишљао.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:16 06.11.2017

Re: Korektnost

""Одлично, ако имате доказе, ставићемо и вашу... "

Očekivano. Bilo bi zanimljivo videti vaše dokaze makar za jednu jedinu od svih ostalih u Vojvodini. Ili da verujemo na reč kao što je trebalo za Pančevačku?
tasadebeli tasadebeli 08:42 06.11.2017

Re: Korektnost

zadnjapetoletka

I tako bilo do pre neki dan pa se nadam da domaćin neće imati ništa protiv da ovde dam jedan zakasneli komentar a koji se nekako i uklapa u priču o korektnosti - bilo kakvoj, pogotovu političkoj. Ako grešim, pa, lako je ovo izbrisati.Не, немам ништа против.

Сассвим се уклапа у тему.

Nisu ljudi mogli da shvate da se verski objekat prodaje kao obična cigla.


Знам за више таквих случајева у селима по Шумадији када су православне богомоље у питању. Мештани села развлачили шта им треба за њихове куће... Од своје богомоље. (Аутодеструкција?)

И такође не могу то да схватим. Која год вера била у питању...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:50 06.11.2017

Re: Korektnost

Pošto ste počeli sa dopisivanjem vašeg teksta posle mog odgovora a da niste to i naznačili mislim da bilo kakva diskusija posle toga gubi smisao. Da ste odmah napisali i baljezgarije koje slede posle zahteva da vam podnesem dokaze o srusenim bogomaljama, možda bih vam i odgovorio.
freehand freehand 11:08 06.11.2017

Re: Korektnost

Добро, Гонзо је спречен пошто ми превише иде на живце. Значи, по панчевачком кључу су све синагоге у Војводини разграђене? Одлично, ако имате доказе, ставићемо и вашу тврдњу у филм. Оно што не иде у прилог Вашој тврдњи је сам њен дух - честити бркати момци у кожним мантилима који желе најбоље решење, честити народ у Др. Касапиновића који се пита па зар не могаше Чивути боље од овога, честити људи који данима разграђују а ето неће им се, и подлачки Јевреји који су од свега направили трговину и ћар. Па, атмосфера као да је сам Гонзо смишљао.

Lako je tebi.
Черевићан Черевићан 01:52 06.11.2017

ambages narras

Шта је то уопште политичка коректност

благо оном житељу Србије
кo изазов мед'ја динамике
одјебе, нa здравље пазећи,
немарећи ни П ......олитике
nsarski nsarski 08:28 06.11.2017

Basna

Ne znam zašto, ali me ova tema - pogotovo onaj deo o ućutkivanju - podseti na Ezopovu basnu o Lavu, Lisici i Magarcu. Za one koji su zaboravili basnu, evo podsećanja.

Lav, Lisica i Magarac krenu zajednički u lov i nalove mnogo životinja. Kad su završili, stave ceo ulov na jednu gomilu i Lav kaže: "Sada ćemo da se gostimo. Neka Magarac podeli plen!".
Magarac pažljivo podeli plen na tri gomile što je pravednije umeo. Ovo jako razljuti Lava koji skoči na Magarca, ubije ga, i njegovo telo baci na gomilu ulovljenih životinja. I kaže Lisici:"Hajde sada ti podeli plen!"
Lisica sve životinje stavi na jednu gomilu pred Lava, a ona uzme samo male ostatke, bezvredne, kao što su rogovi i kopita. Zadovoljan, Lav je upita: "Kako si naučila da tako pravedno deliš?" A Lisica, udaljavajući se oprezno, reče: "Naučila sam od Magarca".

Naravoučenije: Uči se na tuđoj nesreći.
maksa83 maksa83 08:50 06.11.2017

Re: Basna

Naravoučenije: Uči se na tuđoj nesreći.

Milan Božić, nekada (al' baš, baš nekada) perjanica opozicije, a sada mastermind i COO (Chief Operations Orangutan) SNS kartela, je imao običaj da kaže: "Srbi se uče na greškama a Englezi u Oksfordu".
nsarski nsarski 08:54 06.11.2017

Re: Basna

maksa83
Naravoučenije: Uči se na tuđoj nesreći.

Milan Božić, nekada (al' baš, baš nekada) perjanica opozicije, a sada mastermind i COO (Chief Operations Orangutan) SNS kartela, je imao običaj da kaže: "Srbi se uče na greškama a Englezi u Oksfordu".

Znam, čuo sam to od njega više puta. Pomenuću mu to večeras kad se budemo videli na večeri. Inače, on u privatnim razgovorima uopšte nije politički korektan, da tako kažem. Ali je oprezan.

P.S. Inače, MB me je pre nekoliko godina optužio da sam izdajnik jer pišem na "izdajničkom" sajtu B92. Ja sam mu rekao da se uglavnom bavim naučnim temama, i da sam samo u par navrata napisao nešto o Džojsu. Na šta će on: "Eto vidiš! Svi znaju da je Džojs mrzeo Srbe".
Kad već pričamo o političkoj korektnosti.
maksa83 maksa83 09:18 06.11.2017

Re: Basna

Inače, MB me je pre nekoliko godina optužio da sam izdajnik jer pišem na "izdajničkom" sajtu B92.

Ne znam da li je politički korektno da ga podsetiš na koincidenciju da je i on nekad imao svoju emisiju na radiju istog imena.
Na šta će on: "Eto vidiš! Svi znaju da je Džojs mrzeo Srbe".

Nadam se da se zajebavao. Ako nije, onda je izgleda Polje Gluposti (najmoćnija sila u svemiru) svih tih lumena kojima upravlja loše uticalo na njega. Kao u onom vicu sa Mujom kad ga ostave ispred akvarijuma sa ribicama i zateknu ga pola sata kasnije kako gleda u staklo i samo otvara i zatvara usta.
nsarski nsarski 09:25 06.11.2017

Re: Basna

Nadam se da se zajebavao.

Ne sasvim. To je bilo u vreme kad je, po ko zna koji put, menjao stranku i pridruživao se ovoj današnjoj, patrijotskoj. I ja sam u prvi mah mislio da se zeza, ali on je ozbiljno insistirao.

Sada se bavi drugim temama i insistira da gravitacioni talasi ne postoje, tj. da nisu izmereni. Ja sam baš pred dodelu Nobelove nagrade sedeo sa njim u standardnom društvu (ljudi iz kraja, srećemo se svakog prvog ponedeljka u mesecu) i prognozirao da će Nobel biti dodeljen LIGO kolaboraciji. On je bučno, kao što ume, tvrdio da je to glupost. Ipak, naredno jutro je promenilo sve...
maksa83 maksa83 09:38 06.11.2017

Re: Basna

Ne sasvim. To je bilo u vreme kad je, po ko zna koji put, menjao stranku i pridruživao se ovoj današnjoj, patrijotskoj. I ja sam u prvi mah mislio da se zeza, ali on je ozbiljno insistirao.

Morao sam da guglujem "James Joyce on Serbs" i rezultat je ... zbunjujuć u najmanju ruku:
On je bučno, kao što ume, tvrdio da je to glupost.

Dakle taj decay nije samo moralni.
freehand freehand 16:59 06.11.2017

Re: Basna

Lav, Lisica i Magarac krenu zajednički u lov i nalove mnogo životinja. Kad su završili, stave ceo ulov na jednu gomilu i Lav kaže: "Sada ćemo da se gostimo. Neka Magarac podeli plen!".
Magarac pažljivo podeli plen na tri gomile što je pravednije umeo. Ovo jako razljuti Lava koji skoči na Magarca, ubije ga, i njegovo telo baci na gomilu ulovljenih životinja. I kaže Lisici:"Hajde sada ti podeli plen!"
Lisica sve životinje stavi na jednu gomilu pred Lava, a ona uzme samo male ostatke, bezvredne, kao što su rogovi i kopita. Zadovoljan, Lav je upita: "Kako si naučila da tako pravedno deliš?" A Lisica, udaljavajući se oprezno, reče: "Naučila sam od Magarca".

Išao magarac planinom kad se iz šume pojavi vuk i počne da ga juri.
Magarac da petama vetra pa uz brdo.
I tako beži, beži i kad mu je duša na nos izašla i već pomislio da dalje ne može, uspevši se na vrh ugleda lavlju kožu. Brzo je prebaci preko sebe i stane sa strane.
ustrči i vuk, osvrne se pa ugledavši lava upita:
- je li, lave, vide li negde magarca?
- ne - odgovori magarac pod lavljom kožom.
- Ok, hvala - reče vuk i krenu nazad razočaran.
A magarac se osili pa poče i da njače.

Ne znam šta sam hteo da kažem ovom omiljenom mi basnom ali jedna je - ako nauči da se uzdržava od njakanja možda to što je magarac - magarac možda i ne bude uvek toliko strašno.
Milan Novković Milan Novković 18:29 06.11.2017

Re: Basna

freehand
...Ne znam šta sam hteo da kažem ovom omiljenom mi basnom ali jedna je - ako nauči da se uzdržava od njakanja možda to što je magarac - magarac možda i ne bude uvek toliko strašno.

A one "... budi ono što jesi...", "...čovek ostaje čovek..." ... ili su malo izgubile na vrednosti, ili je bivstvovanje višeslojno (ček da vidim ko je sve u tredu - sve mangupi, nači neartikulisano uskakanje na proizvoljno mesto u blogu je dozvoljeno

Samo da nekako blokiram Tasu - ovako sam uzeo par petica iz Srpskohrvatskog onomad u gimnaziji, umesto srčke na časovima zbog nepročitane lektire, pa da mi slučajno ne ponište to nekako retroaktivno

Ipak, platio sam ceh iz biologije - profesorici bilo jednom krivo što mi je dala peticu, pošto je "osećala" da se foliram, a stvarno sam sve znao
alselone alselone 20:09 06.11.2017

Re: Basna

Morao sam da guglujem "James Joyce on Serbs" i rezultat je ... zbunjujuć u najmanju ruku:

Ti naravno znas mnogo o search bubble-u, tj. o tome kako gugl daje relativne, ne apsolutne rezultate. Znaci ne apsolutno najvaznije stranice sa recima za pretragu, nego prve u skladu sa tvojim afinitetima, prethodnim pretragama itd...


tasadebeli tasadebeli 20:22 06.11.2017

Re: Basna

freehand

Ne znam šta sam hteo da kažem ovom omiljenom mi basnom ali jedna je - ako nauči da se uzdržava od njakanja možda to što je magarac - magarac možda i ne bude uvek toliko strašno.Знам и ја једну!

А није ни Езоп, ни Доситеј, ни Крилов,...


Čovek skromnog porekla i bez obrazovanja, inače na visokom političkom položaju, pri prolasku kroz šumu sreo je jednog Majmuna.

- Pretpostavljam da si ti jedan od mojih birača - reče Čovek.

- Ne, nisam, odgovori Majmun, ali ću te podržati ako i za to pružiš jedan valjan razlog.

- Ja sam neko ko je uspio bez ičije pomoći, navede ponosito Čovek.

- Nije to ništa, primeti Majmun i, dohvativši se jednog velikog bora, pope se na sam njegov vrh, gde sede sav umazan smolom koju je to drvo izlučivalo.

- Evo vidiš, objasni mu on, i ja sam Majmun koji je uspio bez ičije pomoći.Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:58 06.11.2017

Re: Basna

Morao sam da guglujem "James Joyce on Serbs"

А има и Срби о Џојсу (click on photo):


nsarski nsarski 09:40 06.11.2017

Dokle politička korektnost može da ide?


Gadine 2003. kada se Francuska usprotivila američkoj nameri da bombarduje Irak, u kafeteriji Senata su odlučili da pržene krompiriće na zovu više French fries, kao što ih svi zovu, već da se nazovu, politički korektno, Freedom fries. Ta glupost je neko vreme trajala, pa su odustali.

maksa83 maksa83 09:46 06.11.2017

Re: Dokle politička korektnost može da ide?

Gadine 2003. kada se Francuska usprotivila američkoj nameri da bombarduje Irak, u kafeteriji Senata su odlučili da pržene krompiriće na zovu više French fries

Ja bih da podsetim na dve ranije forme političke korektnosti (koje sam verovatno pominjao iks puta, ali meni su fascinantne). Ovaj instrumental je svojevremeno bio banovan sa radio stanica pošto je ... udarao u temelje američkog sna, ili tako nešto. Instrumental, dakle pesma bez ijedne reči. Takođe, Vonegatov Slaughterhouse Five je isto bivao izbacivan iz biblioteka zato što je prva knjiga u kojoj je odštampana reč "motherfucker", a gde bi nas to drugovi odvelo da omladina to pročita. I last bat not list - Tolstojeva "Krojcerova Sonata" je bila zabranjivana i u Rusiji i Americi, (a to mu je IMO najbolja knjiga).
tasadebeli tasadebeli 16:47 06.11.2017

Re: Dokle politička korektnost može da ide?

maksa83


nsarski

Gadine 2003. kada se Francuska usprotivila američkoj nameri da bombarduje Irak, u kafeteriji Senata su odlučili da pržene krompiriće na zovu više French fries, kao što ih svi zovu, već da se nazovu, politički korektno, Freedom fries. Ta glupost je neko vreme trajala, pa su odustali.

a gde bi nas to drugovi odvelo da omladina to pročita.Није Вонегат, али их често помешају...freehand freehand 17:33 06.11.2017

Re: Dokle politička korektnost može da ide?

I last bat not list - Tolstojeva "Krojcerova Sonata" je bila zabranjivana i u Rusiji i Americi, (a to mu je IMO najbolja knjiga).

I "Poslednje skretanje za Bruklin" bilo je zabranjivano koekude, napose i pred čuvenim Old Bejlijem, ali i oslobođeno negvi uz svedočenje nekih od najuvaženijih književnih i kritičarskih umova dvadesetog veka.
Treba li reći - zbog tema i jezika.
milisav68 milisav68 18:37 06.11.2017

Re: Dokle politička korektnost može da ide?

maksa83
Ovaj instrumental je svojevremeno bio banovan sa radio stanica pošto je ... udarao u temelje američkog sna, ili tako nešto.

A zato se Džimi Pejdž kune u njega.


predatortz predatortz 11:44 06.11.2017

Dug ti tekst, domaćine...

Ne mogui baš sve da čitam, ali ću da kažem, en general, šta mislim o pojmu "politička korektnost".

To je, burazere, soft nacizam!

Ni više "korektnosti", ni više zabrana zbog te "korektnosti"...
nsarski nsarski 19:26 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

predatortz
Ne mogui baš sve da čitam, ali ću da kažem, en general, šta mislim o pojmu "politička korektnost".

To je, burazere, soft nacizam!

Ni više "korektnosti", ni više zabrana zbog te "korektnosti"...

Mislim da uvek treba imati na umu Orvelovu 1984.
Njegova ideja o Novogovoru, tj nasilju nad jezikom, je i danas goruće aktuelna. Nasilje nad jezikom je jedan od važnih znakova da diktatura (kojeg god tipa) uzima maha. Kada više nemaš dozvoljenih reči da izraziš svoje nezadovoljstvo sistemom, ili bilo čime, onda to nezadovoljstvo, ili problem, nema ime i, sledstveno, ne postoji.
Milan Novković Milan Novković 20:01 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

nsarski
predatortz
Ne mogui baš sve da čitam, ali ću da kažem, en general, šta mislim o pojmu "politička korektnost".

To je, burazere, soft nacizam!

Ni više "korektnosti", ni više zabrana zbog te "korektnosti"...

Mislim da uvek treba imati na umu Orvelovu 1984.
Njegova ideja o Novogovoru, tj nasilju nad jezikom, je i danas goruće aktuelna. Nasilje nad jezikom je jedan od važnih znakova da diktatura (kojeg god tipa) uzima maha. Kada više nemaš dozvoljenih reči da izraziš svoje nezadovoljstvo sistemom, ili bilo čime, onda to nezadovoljstvo, ili problem, nema ime i, sledstveno, ne postoji.

Da.

Iako problem, onda, ide dalje.

Uz neku minimalnu dozu elokventnosti i kreativnosti ti uvek, iz skupa dozvoljenih reči, možeš da potegneš M reči, pa ih uposliš u N jezičkih konstrukcija i kažeš ono što misliš.

Tu nasilje nad jezikom prestaje da bude oružje protiv, sad, jednog manjeg dela populacije, pa, tako, u asortimalu mračne strane političke korektnosti postoje i druga oružja.

Ta oružja, onda, spadaju u razne kategorije i/ili su proizvod jednog ili više popularnih obrazaca.

Recimo jedan, svima poznat, je crno-belost tamo gde joj nije mesto, pa odjednom samo na ove obrasce imamo naglo grananje u sve strane, lekovi, vakcine, GMO, dodaci u hrani, false-flags pa neproporcionalne reakcije, black-swans pa njihova zloupotreba, stereotipi, ... ko zna gde je kraj ovoj listi.

Pa ko zna gde je kraj listi obrazaca
tasadebeli tasadebeli 20:03 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

nsarski

Kada više nemaš dozvoljenih reči da izraziš svoje nezadovoljstvo sistemom, ili bilo čime, onda to nezadovoljstvo, ili problem, nema ime i, sledstveno, ne postoji.


Човек је ипак анимал симболикум, зар не?


Mislim da uvek treba imati na umu Orvelovu 1984.Згодни су ови примери језика Гебелсове наци пропаганде из Кламперерове књиге (Lingua Tertii Imperii: Notizbuch eines Philologen - 1947) које је дала Зорица Томић, је л' да?


Кламперер је показао шта својеврсни „семантички лифтинг" који је нацистичка пропаганда користила, може да учини за пропагацију једне идеологије. Он је показао да је у највећем броју случајева нацистички језик задржавао старе термине додајући им нова значења. Тако је настала серија еуфемизама који су истовремено и скривали и откривали право значење акција које су нацисти спроводили. Термин „евакуација" је значио депортацију, „покупити" је означавао хапшење, „концерт камп" је био еуфемизам за концлогоре, „криза" за пораз, „специјални третман" за убиство, а „интензивирано испитивање" за тортуру.

У орвелијанском духу, нацистички језик је подразумевао и неколико неологизама попут „аријанизација", „нордизација", „дејудаизација", „подљудски" итд. Главна стратегија употребе и креирања вештачког језика нацизма сводила се управо на употребу „недоличних речи" које су истовремено и описивале и порицале злочиначку праксу која им је била у основи. Тако се језик појавио истовремено и као оружје насиља (геноцида у овом случају) али истовремено и као његова жртва.Баш онако... Знаковити...


П.С. - Сад си ме подсетио!

Остадох дужан ону литературу из фуснота у књизи.

Одох да куцкам...


EDIT: Док куцкам, мало пригодне поезије уз куцкање?


Milan Novković Milan Novković 20:04 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

black-swans

Mislim da će Predrag B. biti ponosan na mene ovom prilikom (šifra "Taleb", za one što im je "materija" nepoznata
tasadebeli tasadebeli 20:27 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

Milan Novković


Tu nasilje nad jezikom prestaje da bude oružje protiv, sad, jednog manjeg dela populacije, pa, tako, u asortimalu mračne strane političke korektnosti postoje i druga oružja.

Recimo jedan, svima poznat, je crno-belost tamo gde joj nije mesto, pa odjednom samo na ove obrasce imamo naglo grananje u sve strane,Држимо се ми ипак језика јер је он стабло од којег крећу све те гране у својој црно-белости.freehand freehand 20:52 06.11.2017

Re: Dug ti tekst, domaćine...

Uz neku minimalnu dozu elokventnosti i kreativnosti ti uvek, iz skupa dozvoljenih reči, možeš da potegneš M reči, pa ih uposliš u N jezičkih konstrukcija i kažeš ono što misliš.

Na primer tako što ćeš uz mnogo besmislenih skraćenica kao u "Good morning Vietnam" ili tako što ćeš sa nekoliko konstrukcija koje poput "Tamo gde treba" i "Oni koji treba" u Vojnovičevom Čonkinu totalitarnu svest i obrazac ismejati za vekove.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana