Ekscentrični manijak sa flautom

MilutinM RSS / 16.04.2008. u 09:48

Prepoznatljiva ekscentrična pojava raščupanog čudaka zaraslog u bradu, obučenog u srednjevekovnu odeću, koji duva u flautu stojeći elegantno na jednoj nozi ili skakuće po bini bečeći se urokljivim očima na publiku dok peva jakim polumekećim glasom, jedna je od najpoznatijih figura rok scene već više od 40 godina. Intrigantan i provokativan, istrajan u svojim namerama i idejama, čudak i sposoban čovek, uspeo je da opstane i pored slabih kritika stručnjaka i promena stilova na svetskoj muzičkoj sceni.

 

Priča o Ianu Andersonu je priča o jednoj o najstarijih aktivnih rok grupa. Ili, drugačije rečeno, priča o Džetro Talu (Jethro Tull) je priča o Ianu Andersonu, frontmenu (kako se to danas moderno kaže), pevaču, autoru skoro svih pesama grupe i jednom od najdugotrajnijih magova roka. 

 

Da pokušam da je ukratko ispričam, iz ugla nekoga kome je Džetro Tal bio jedna od muzičkih grupa koja je obeležila odrastanje i mladost, nekoga ko je njihovu muziku razumeo instiktom, ne može da objasni najbolje zašto i neće se ljutiti ako imate sasvim oprečno mišljenje.

 

Napomena: dalje čitanje i slušanje je na sopstvenu odgovornost!

 

 

Kraj šezdesetih godina prošlog veka obeležio je jedan od velikih preokreta u muzici, kojih je u tom veku bilo baš prilično. Period školovanih muzičara finih manira i velikih muzičkih sposobnosti, koji su patili za ljubavima svog nesrećnog života, načeli su buntovni rokeri tipa Elvisa Prislija i Bitlsa. Medjutim, te slobodarske žezdesete nisu se zaustavile samo na otporu klišeima, već su ubrzo donele veliki talas muzičara koji su počeli da istražuju do tada neslućene dimenzije roka obogaćujući ga konceptualnim albumima, uvodeći nove i nove instrumente i tehnologije, vezujući neke grane muzike koje su izgledale sasvim nespojive. Nastupila je era "progresivnog roka" sa svojim mnogobrojnim podžanrovima. Jedna od grupa koja se, slobodno se može reći ugurala medju mega grupe bio je Džetro Tal.

 

Grupa je prošla zanimljiv put od suvog roka, preko gradjenja sopstvenog stila, progresivnog roka, snažnog zaokreta ka folk roku, da bi preko električnog i hard roka u novije vreme uvela u svoju muziku elemente "svetske muzike". Sve vreme ostali su vitalni i privlačni mnogobrojnim poštovaocima. Ja ih, ipak, pamtim i najviše poštujem iz te rane faze, početkom sedamdesetih.

 

Počeli su kao i mnoge druge grupe mladih muzičara željnih proboja u svet slavnih. Okupivši se posle početnih pokušaja u raznim ansamblima, svirali su u londonskom Marki klubu 1967. godine. Niko ih nije shvatao za ozbiljno jer su, jednostavno, svake nedelje menjali ime grupe - valjda u zavisnosti od trenutne inspiracije i repertoara večeri (npr: Blades, John Evan Smash). Konačno, neko iz agencija koja ih je promovisala dao im je ime po nekom tipu koji je ostavio veliki trag u poljoprivrednoj reformi u Britaniji u 18. veku.

 

Prvi album "This Was" izdali su 1968. godine. Bilo je tu roka sa jakim uticajem džeza, puno dobrog bluza (Anderson je inicijalno hteo da napravi bluz grupu) i prvim naznakama traganja za sopstvenom osobenošću. Pogledajte pesmu koja otvara taj album kao primer - Song For Jeffrey. Kakvi su bili - mladi, mršavi; tipični buntovni kurajberi tog vremena. Te godine su svirali kao predgrupa Floydima u Hajd parku.

 

Zanimljiva priča sa početka grupe vezana je za promenu instrumenta koji je svirao Ian. Naime, tih dana odlučio je da mu gitara više ne bude osnovni instrument. Po sopstvenim rečima, na to ga je naveo Erik Klepton, i to kako. Da bi naučio da svira kao Klepton, puštao je njegove ploče na upola sporijoj brzini. Kako ni tada nije mogao da provalio majstora, shvatio je da nikada neće biti virtuoz na gitari pored takvih majstora. Stoga je iznebuha odlučio da svira flautu. Posle nepunih godinu dana već je izvodio bravure a flauta mu je ostala znak prepoznavanja do danas, mada je u karijeri kasnije svirao i sada uzme u ruke sopran saksofon, gitaru, klavijature ili mandolinu. On iz flaute izvlači tonove, duva u nju i pored nje, priča njoj i publici, ispušta uzdahe - obrfaća joj se kao živom biću. Pogledajte kako ta virtuoznost izgleda u ovom odlomku iz 1976. godine. Kakva energija, kakav ludački solo!

 

Grupa je doživela brojne promene sastava. Od drugog albuma sa Ianom je gitarista Martin Bare (do tada je jedno kratko vreme s njim svirao Toni Jomi koji je posle pržio u Black Sabathu i s kojim su se pojavili u filmu Rollingstonesa izvodeći A song for Jeffrey), koji je drugi prepoznatljiv lik Džetro Tala. On je čovek iz senke koji instrumentalno drži celu svirku. Ian je od tada uzeo stvari u svoje ruke. Ponaša se prilično apsolutistički, menja članove grupe po svom nahodjenju, piše sve pesme i jednostavno ih daje grupi da odsviraju.

 

Već od drugog albuma "Stand Up" počeli su sa velikim turnejama, tada kao predrupa Led Cepelina ili učestvujući na velikim letnjim festivalima 1969. godine. Čudno je da nisu bili na Vudstoku, niko ne može da objasni zašto. Iz tog vremena je barokna pesma Bourree.

 

Ta veza za Led Cepelinom još uvek je veoma živa. Poslušajte ovde verziju njihovog čuvenog Kašmira koji su odsvrali uz virtuoznost gošće Lucije Miareli.

 

Tri albuma koji su ih vinuli na sam vrh svetske muzičke scene snimili su 1971. i 1972. godine. Najpre je to Akvalung, koji je po meni njihov najbolji album. Bio je to u pravom smislu konceptni album, gde su sve pesme imale nit koja ih je povezivala i sklapala u jednu celinu. Rif sa prvih šest tonova koji otvara naslovnu pesmu ušao je u legendu kao jedan od najpoznatijih i najubedljivijih u istoriji roka, dok energija koju sobom nosi Dah Lokomotive (Locomotive Breath), na ovo  snimku u još malo bržoj izvedbi, prosto melje. Obavezno staviti slušalice i odvaliti nanajjače!

 

Na drugoj strani albuma je savršena My god, koja je po konceptu započela priču kasnije albuma Thick as a brick.

 

Želeći da ova numera bude baš onakva kakvu je zamislio, a kako ga članovi grupe nisu baš najbolje pratili, Ian je prvo sam snimio udaraljke, gitarske deonice i svoj glas, da bi tek onda okupio grupu da snimi ostatak instrumenata!

 

Preko živog albuma "Living in The Past" došli su do drugog legendarnog "Thick as a Brick". Obe strane ove ploče nose jednu kompoziciju dugu 43:28 minuta, punu preokreta i smena ritmova. Na 5:25 minuta druge strane verzije koje sviraju sa svojom gošćom Lucijom, počinje sjajna zajednička partija Iana i Martina. Broj glasova da je ovo njihov najbolji album je isti kao i za Akvalung u mnogim anketama. I dalje je neverovatan podatak: ploča se u Americi popela na prvo mesto top liste što je za ovako težak konceptualni album sjajan uspeh.

 

Grupa je imala mnogo bolju prodju kod publike nego kod muzičkih kritičara. Svaki njiihov album je malte ne dočekiivan na nož od strane kritike koja nikako nije razumevala šta to oni u stvari žele da kažu. Što ih je više kritika napadala, to su bolje prolazili kod publike, pa su koncerti Džetro Tala bili kultni dogadjaji, nešto nezaboravno.

 

Tako je došao praznik za sve nas: Džetro Tal je gostovao u Hali Pionir 14. aprila 1975. godine. Tog dana se tako dobro sećam. Kuma Ratko i ja smo na vreme kupili karte i gledali smo ih sa tribina, sa nekih 50 metara udaljenosti. Jas am uspeo da u svojoj "komesarki" pronesem kasetofon, ali je snimak bio tako loš da sam dugo bio razočaran. Ludak nas je sasvim oborio. Zevali smo otvorenih usta, vrištali, drali se sa prfepunom halom, talasali. Mislim da je u jednom cugu svirao pola sata na jednoj nozi. Ne samo da je nas oborio, nego je najveći kopirant muzike Balkana na sledećem albumu i koncertima odmah imao kvartet lepih, virtuoznih devojaka, po uzoru na ono što smo videli na koncertu!

 

Dok su udarne albume u to vreme imali samo oni najsrećniji u Beogradu, te su čuvani kao relikvije i slušani sa posebnom pažnjom, svetska slava Džetro Tala doprinela je da se naredni albumi počnu objavljivati kod nas. Oni su nosili zreo i prililno definisan i izgradjen zvuk, i dalje pun energije i intrigantnih tekstova i kompozicija, ali lišen sirove impulsivnosti. Primer je "Minstrel in the Galery", koji je na neki način već najavljivao skori zaokret u muzici Džetro Tala. Evo naslovne numere.

 

Poslednji album ovog perioda stvaralaštva Džetro Tala jasno je najavljivao kraj jedne epohe. I sam naslov "Too old to rock and roll, too young to die" ukazivao je te 1976. godine da je prekretnica blizu. Ian već deluje malo razočarano, malo umorno, a najviše se vidi da razmišlja kuda dalje. Nešto kao "Odlazi circus" - evo kako.

 

Džetro Tal je uzmakao pred neminovnim napadom disko muzike i potrošačkog mentaliteta, pobegavši najpre u folk rok a zatim tragajući i za drugim oblicima izražavanja. I dalje su aktivni, nema godine da ne održe veliku turneju, mada im to sve teže pada. Hteli su čak i da odustanu od turneja, ali su ipak rešili da opstanu još ove godine i tako proslave 40 godina grupe. Spisak koncerata možete naći ovde. Ako su negde u blizini, obavezno ih pogledajte i poslušajte. Blago Dunjici - u Berlinu sviraju sa velikim orkestrom 31. maja.

 

Muzika Džetro Tala javlja se u brojnim filmovima, izmedju ostalih u Breaking the Waves, Jumanji, Boogie Nights i Almost Famous, kao i u serijama Friends, Simpsons, Everybody Loves Raymond. Flauta Iana Andersona se čak javlja u kompjuterskoj igri Guild Wars!

 

Najveće priznanje - nagradu Gremi - dobili su 1989. godine, za mnoge neočekivano i prilično kasno. Zanimljivo je da je te godine apsolutni favorit za dobijanje nagrade bila Metalika, i to tako da po savetu menadžera niko iz Džetro Tala nije ni došao na ceremoniju dodeljivanja. Kao znak izvinjenja i odbranu odluke da se nagrada dodeli baš njima, u jednom muzičkom magazinu objavili su sliku flaute izmedju gomile gvožđanih šipki sa porukom "flauta je hevi metal instrument".

 

Koliko god je čudak na sceni, Ian je u privatnom životu jedan sasvim normalan i uspešan poslovni čovek. Vlasnik je nekoliko farmi lososa, koje su početkom devedesetih vredele preko 10 miliona britanskih funti. Poznat je kao borac za zaštitu rektih vrsta divljih mačaka, sakupljač retkih Lajka foto aparata i ljubitelj Indijske kuhinje (čak je napisao knjigu uputstava za početnike). Preležao je trombozu vena. Nikada nije koristio droge i kaže da je za razliku od svojih savremenika iz šezdesetih i sedamdesetih godina inspiraciju dobijao iz Levenbroa.

 

 

Zvanična stranica grupe Džetro Tal

 

U izradi teksta, koristio sam razne tekstove sa Interneta i par intervjua sa Ianom Andersonom. Nažalost, zbog zaštite autorskih prava, nisam mogao da postavim jedan broj zanimljivih numera grupe. No, kao što sam napisao, snaga grupe je u njihovim živim nastupima i nadam se da će vam klipovi sa youtube dočarati njihovu muziku na pravi način.

 

Zahvaljujem AlexDunji i Ludvigu na doprinosu da ovaj tekst bude što bolji

Atačmenti



Komentari (750)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 10:00 16.04.2008

..

prvi sam kada je mjuza u pitanju =]
MilutinM MilutinM 10:05 16.04.2008

Dobrodošao

dragoljub dragoljub 10:22 16.04.2008

Re: Dobrodošao

šta da tikažem sem TO JE JEDNA MENI VRLO DRAGA MUZIKA
dragoljub dragoljub 10:22 16.04.2008

Re: Dobrodošao

DUPLO
Spiridon Spiridon 10:23 16.04.2008

Re: Dobrodošao

dragoljub
šta da tikažem sem TO JE JEDNA MENI VRLO DRAGA MUZIKA


dragoljub od uzbudjenja poslao dva komentara =]


dragoljub dragoljub 10:30 16.04.2008

Re: Dobrodošao

Spiridon
dragoljub
šta da tikažem sem TO JE JEDNA MENI VRLO DRAGA MUZIKA

dragoljub od uzbudjenja poslao dva komentara =]


pa muzika moje mladosti,a znaš kako se kaže mladosludos starosblesavos[i][/i]
Spiridon Spiridon 10:39 16.04.2008

Re: Dobrodošao

dragoljub
Spiridon
dragoljub
šta da tikažem sem TO JE JEDNA MENI VRLO DRAGA MUZIKA

dragoljub od uzbudjenja poslao dva komentara =]


pa muzika moje mladosti,a znaš kako se kaže mladosludos starosblesavos[i][/i]


svi na blogu znaju sta Dragoljub voli, ja cak pamtim da si nekome poklonio gramofon sa svim plocama, dzumle =]


AlexDunja AlexDunja 10:42 16.04.2008

Re: Dobrodošao

svi na blogu znaju sta Dragoljub voli, ja cak pamtim da si nekome poklonio gramofon sa svim plocama

a mi jos uvek imamo oko 3000
:)))
nego moram se izjasnim,
thick as a brick je moj favorit:)))
MilutinM MilutinM 10:43 16.04.2008

Re: Dobrodošao

thick as a brick je moj favorit:)))

Baš sam hteo da pitam. Teška odluka, uistinu
gradicevic gradicevic 10:45 16.04.2008

Re: Dobrodošao

ja cak pamtim da si nekome poklonio gramofon


ja moj jos uvek cuvam, al nazalost nigde ne mogu da nadjem iglu.
ako neko zna bio bih mu veoma zahvalan
P.S. nedostaje mi nekako onaj pucketavi zvuk vinila
MilutinM MilutinM 10:47 16.04.2008

Re: Dobrodošao

Kaži koju, da probamo da nadjemo po belom svetu
gradicevic gradicevic 10:48 16.04.2008

Re: Dobrodošao

a mi jos uvek imamo oko 3000
:)))


draga AD
kolko je to meteri duznih
cisto da proverim di sam
gradicevic gradicevic 10:52 16.04.2008

Re: Dobrodošao

Kaži koju, da probamo da nadjemo po belom svetu


dual-ov je gramofon, igla je magnetna, al oznaku ne znam sad, nisam kod kuce do 24.04.
AlexDunja AlexDunja 10:56 16.04.2008

Re: Dobrodošao

Teška odluka, uistinu

kako nije:)))
ali ja i inace volim konceptualne albume,
jos od sargent peppera pa na dalje.
nekako mi je najdraze kad je sve ukompletirano.
AlexDunja AlexDunja 10:59 16.04.2008

Re: Dobrodošao

kolko je to meteri duznih

:))nekoliko.
cuti, zamisli kad treba da se kreci:))
a nedjboze selidba bi bila
nemoguc poduhvat:))
a tek knjige:)))
trener trener 00:44 17.04.2008

Re: Dobrodošao

gradicevic
Kaži koju, da probamo da nadjemo po belom svetudual-ov je gramofon, igla je magnetna, al oznaku ne znam sad, nisam kod kuce do 24.04.

Samo preko oglasa, ja trazio za matorog "Pioneer"-a oko 30 evra,banda ,otimaju
gradicevic gradicevic 10:30 16.04.2008

pesma nas je odrzala....

Da pokušam da je ukratko ispričam, iz ugla nekoga kome je Džetro Tal bio jedna od muzičkih grupa koja je obeležila odrastanje i mladost, nekoga ko je njihovu muziku razumeo instiktom, ne može da objasni najbolje zašto i neće se ljutiti ako imate sasvim oprečno mišljenje.



U vreme naseg odrastanja i mladosti, izbora je bilo kol'ko oces
svako se opredeljivao prema sopstvenom senzibilitetu
priznajem Jetro Tull nisu bili moji top favoriti, u pocetku
vise sam se lozio na "hard-ere", valjda sto sam u to vreme pocinjao svoju muzicku karijeru, rif je zakon, flauta &RnR nisu bili bas jedno za drugo.
al vreme i godine profilisu ukus. Priznajem jos uvek vise vilim "floyd-e",
a Jetro Tull, pa njihovo tek dolazi

MilutinM MilutinM 10:38 16.04.2008

Re: pesma nas je odrzala....

a Jetro Tull, pa njihovo tek dolazi

Kako su počeli, sviraće koncerte u starčkom domu, za 40 godina ))

Ovaj blog napisao sam podstaknut istom ljubavlju nekih drugih blogera. Daj, da malo danem dušom, pa prelazimo na "hardere". Ima još toliko toga da se piše...
Spiridon Spiridon 10:36 16.04.2008

..

iskreno se nadam da cemo moja zenica i ja jedog dana izgledati ovako =]

MilutinM MilutinM 10:43 16.04.2008

Re: ..

Svi mi koji smo onda bili klinci imamo danas 50. Oni koji su tada pržili su u sedamdesetim, u proseku. Zanimljivo je videti ih (nas) danas, posmatrati način života, oblačenja, specifičnu kulturu. Koliko toga je ostalo? O ovome valja napisati poseban blog.

Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

The old Rocker wore his hair too long,
wore his trouser cuffs too tight.
Unfashionable to the end --- drank his ale too light.
Death's head belt buckle --- yesterday's dreams ---
the transport caf' prophet of doom.
Ringing no change in his double-sewn seams
in his post-war-babe gloom.

Now he's too old to Rock'n'Roll but he's too young to die.

He once owned a Harley Davidson and a Triumph Bonneville.
Counted his friends in burned-out spark plugs
and prays that he always will.
But he's the last of the blue blood greaser boys
all of his mates are doing time:
married with three kids up by the ring road
sold their souls straight down the line.
And some of them own little sports cars
and meet at the tennis club do's.
For drinks on a Sunday --- work on Monday.
They've thrown away their blue suede shoes.

Now they're too old to Rock'n'Roll and they're too young to die.

So the old Rocker gets out his bike
to make a ton before he takes his leave.
Up on the A1 by Scotch Corner
just like it used to be.
And as he flies --- tears in his eyes ---
his wind-whipped words echo the final take
and he hits the trunk road doing around 120
with no room left to brake.

And he was too old to Rock'n'Roll but he was too young to die.
No, you're never too old to Rock'n'Roll if you're too young to die.
AlexDunja AlexDunja 10:52 16.04.2008

Re: ..e, da

tekstovi su tek posebna prica:))
anderson ima tako elegantna resenja,
da je to fenomenalno, svi znate koliko cesto
ja ovde navodim njegove tekstove, jer su stvarno primenjivi
na razne situacije. :)))
i na ovom blogu cu, a vi nedajte
ako dosadim:)))
jedna od omiljenih
we used to know

Whenever I get to feel this way,
try to find new words to say,
I think about the bad old days
we used to know.

Nights of winter turn me cold --
fears of dying, getting old.
We ran the race and the race was won
by running slowly.

Could be soon we'll cease to sound,
slowly upstairs, faster down.
Then to revisit stony grounds,
we used to know.

Remembering mornings, shillings spent,
made no sense to leave the bed.
The bad old days they came and went
giving way to fruitful years.

Saving up the birds in hand
while in the bush the others land.
Take what we can before the man
says it's time to go.

Each to his own way I'll go mine.
Best of luck with what you find.
But for your own sake remember times
we used to know.
Doctor Wu Doctor Wu 11:32 16.04.2008

Re: ..

Njegovo Visočanstvo
iskreno se nadam da cemo moja zenica i ja jedog dana izgledati ovako =]

Nećeš valjda da nosiš te perle oko vrata?
MilutinM MilutinM 11:38 16.04.2008

Re: ..

Nećeš valjda da nosiš te perle oko vrata?

Skinuće ih samo ako mu se žena obrija ))


(izvini, Spiro, nisam mogao da odolim)
Spiridon Spiridon 13:07 16.04.2008

Re: ..

Skinuće ih samo ako mu se žena obrija ))

(izvini, Spiro, nisam mogao da odolim)


e kitu cu ti sad kazem da uskoro Jethro Tull ima koncert u Lucernu!



a sto se izvinjenja ticeeee, moraces to licno da uradis. To ti ne gine.
Budi ubedjen da cu ja sa strane da dodajem ulje na vatru tipa "ja to tvojoj zeni nikad ne bi reko" =)) )

Spiridon Spiridon 13:10 16.04.2008

Re: ..

Doctor Wu
Njegovo Visočanstvo
iskreno se nadam da cemo moja zenica i ja jedog dana izgledati ovako =]

Nećeš valjda da nosiš te perle oko vrata?


da, da, gospodja Hadzipeshiceva...

=]
MilutinM MilutinM 13:38 16.04.2008

Re: ..

a sto se izvinjenja ticeeee, moraces to licno da uradis. To ti ne gine.

Vidim da ću morati da se samobičujem na prvom susretu ((

Video sam Lucern, ali neću biti tu. Najverovatnije mi ostaje da nekako napakujem da budem u Budimpešti početkom novembra
trener trener 16:18 16.04.2008

Re: ..

MilutinM
Svi mi koji smo onda bili klinci imamo danas 50. Oni koji su tada pržili su u sedamdesetim, u proseku. Zanimljivo je videti ih (nas) danas, posmatrati način života, oblačenja, specifičnu kulturu. Koliko toga je ostalo? O ovome valja napisati poseban blog.

Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

The old Rocker wore his hair too long,
wore his trouser cuffs too tight.
Unfashionable to the end --- drank his ale too light.
Death's head belt buckle --- yesterday's dreams ---
the transport caf' prophet of doom.
Ringing no change in his double-sewn seams
in his post-war-babe gloom.

Now he's too old to Rock'n'Roll but he's too young to die.

He once owned a Harley Davidson and a Triumph Bonneville.
Counted his friends in burned-out spark plugs
and prays that he always will.
But he's the last of the blue blood greaser boys
all of his mates are doing time:
married with three kids up by the ring road
sold their souls straight down the line.
And some of them own little sports cars
and meet at the tennis club do's.
For drinks on a Sunday --- work on Monday.
They've thrown away their blue suede shoes.

Now they're too old to Rock'n'Roll and they're too young to die.

So the old Rocker gets out his bike
to make a ton before he takes his leave.
Up on the A1 by Scotch Corner
just like it used to be.
And as he flies --- tears in his eyes ---
his wind-whipped words echo the final take
and he hits the trunk road doing around 120
with no room left to brake.

And he was too old to Rock'n'Roll but he was too young to die.
No, you're never too old to Rock'n'Roll if you're too young to die.

Nema dve preporuke? UA
Rif sa prvih šest tonova koji otvara naslovnu pesmu ušao je u legendu kao jedan od najpoznatijih i najubedljivijih u istoriji roka, dok energija koju sobom nosi Dah Lokomotive (Locomotive Breath), na ovo snimku u još malo bržoj izvedbi, prosto melje. Obavezno staviti slušalice i odvaliti nanajjače!
Još jedna preporuka
Poštovanje i veliki pozdrav
MilutinM MilutinM 16:37 16.04.2008

Re: ..

Poštovanje i veliki pozdrav

Hvala majstoresanickomkojibivoleodasamuzeodasambiopametannavreme

trener trener 00:04 17.04.2008

Re: ..

trener

MilutinMPoštovanje i veliki pozdravHvala majstoresanickomkojibivoleodasamuzeodasambiopametannavreme

Za tebe sa "najboljeg albuma ikada objavljenog " prepoznaces ,ne sumnjam

http://boomp3.com/m/4227b50f496c/quadrant-4

MilutinM MilutinM 08:01 17.04.2008

Re: ..

http://boomp3.com/m/4227b50f496c/quadrant-4

He, he, Spektrum, kako ne bih, već od prvih tonova. Mada, pošteno, nisam slućao barem 20 godina i zaboravio sam naslove pesama. Hvala za podsećanje. Imali smo druga koji je svirao bubnjeve i on nas je uveo u svet Bilija Kobama.
Buzzgrowl Buzzgrowl 10:51 16.04.2008

Ubedljivost izvedbe

Bravo Milutinu (i AlexDunji i Ludvigu)! Lep članak o grupi i frontmenu koji se često zaobilaze iz snobizma. Tull nikad nisu bili toliko cerebralni (u prevodu = „'al cereš brate“) kao Yes ili Genesis pa su prog-rokerim bili tek simpatični. Pankeri su ih uglavnom mrzeli. Art rokeri tipa Bowie-a takođe nisu mnogo mirisali Tull. Metalcima nisu bili dovoljno tvrdi. Generalnije, šminkeri i ostali koji su terali muzičku modu (makar i avangardnu) nisu voleli Tull.

Ono što je mene uvek oduševljavalo kod Tull-a je ubedljivost izvedbe. Ian veruje u svoj izraz i, istovremeno, šamara i zavodi publiku. Odličan primer, Thick as a Brick:



Pozdrav svim, -Buzzgrowl
dragoljub dragoljub 11:55 16.04.2008

Re: Ubedljivost izvedbe

Tull nikad nisu bili toliko cerebralni (u prevodu = „'al cereš brate“) kao Yes ili Genesis pa su prog-rokerim bili tek simpatični. Pankeri su ih uglavnom mrzeli. Art rokeri tipa Bowie-a takođe nisu mnogo mirisali Tull.

al sam netipičan ili što mi jedno žensko reče imaš čudan ukus(jbm lig šta joj je to značilo
svi na blogu znaju sta Dragoljub voli, ja cak pamtim da si nekome poklonio gramofon sa svim plocama, dzumle =]

dato bratancu i sad stoje konzervirane kod njega u vikendici jedino što je razjebo gramofon a bio je
bazisova drvena unipivot ručica sa ortofon glavom i ručno pravlena mehanika kombinacija 2,5 Kg metalni tanjir sa 18mmdodatim krugom od medijapana i tandbergovim(jeb.li ga kako se piše) matom plus subšasija na tri opruge i tri šiljka kao nožice potpuno akustički mrtav gramofon jedino što je na njemu proizvodilo zvuk je bio pick.up,mogosi da lupkaš po šasiji i da se nečuje,al šta zna deta šta je gramofon bio mu ružan :((
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 10:53 16.04.2008

moram priznati

da prvi put cujem za Jethro Tull
ljubav na prvo slusanje! :) pozz
MilutinM MilutinM 11:29 16.04.2008

Re: moram priznati

Vanja, da znaš da si me obradovala. Drago mi je da su ti se svideli ))

AlexDunja AlexDunja 11:07 16.04.2008

e, milutine

meni ina andersonova prica o kleptonu,
malo zvuci kao mistifikacija, a mislim,
da je on majstor za price, i inace:)))
prvo, on je mnogo dobar gitarista,
sto se i vidi i cuje posebno u akusticnim stvarima,
a klepton je veliko ime, i imao je onu
on je bog etiketu.....
MilutinM MilutinM 11:23 16.04.2008

Re: e, milutine

da je on majstor za price, i inace:)))

Da nije muz'čar, bio bi sjajan političar ))
MilutinM MilutinM 11:37 16.04.2008

Re: e, milutine

Zanimljiva je i priča vezana za lik na omotu Akvalunga



Dok se svi upinju da dokažu da je za lik besprizorne skitnice koja luta ulicama očijukajući sa mladim devojkama poslužio Ian, on je uvek odbijao da to potvrdi. Mada, sličnost je očigledna.
AlexDunja AlexDunja 11:41 16.04.2008

Re: e, milutine

Da nije muz'čar, bio bi sjajan političar ))

ma da :))
bas sam gledala jedan intervju sa njim, kada je to pricao,
o tome kako je odabrao flautu, i tako se mangupski smeskao,
da mu nista nisam poverovala , i inace,
strasno je duhovit na onaj britanski sarkasticni
ironicni nacin. ima toga i u tekstovima puno:))
evo:
"Grace"

Hello sun.
Hello bird.
Hello my lady.
Hello breakfast. May I
buy you again tomorrow?
Doctor Wu Doctor Wu 11:47 16.04.2008

Re: e, milutine

da, ali je i preterano napuhan. bio pre 2 godine neki intervju na bbc-ju povodom izdavanja remasterovanog aqualunga i nije moglo da se sluša od "ja! ja! ja!".
bože me sakloni, k'o da je kandidat za gradonačelnika beograda.
AlexDunja AlexDunja 11:51 16.04.2008

Re: e, milutine

nije moglo da se sluša od "ja! ja! ja!".

ima toga, primetila sam.
i one okrutne sale na racun ostalih clanova grupe,
na koncertima...
MilutinM MilutinM 11:57 16.04.2008

Re: e, milutine

Da, da, po tome je tipičantan. Ima ta kategorija ljudi koja nije baš vrhunac lepote, pa to onda nadoknadjuje neprestanim nametanjem i samodokazivanjem. Da ne ulazimo sada u psihološku raspravu...
dragoljub dragoljub 12:01 16.04.2008

Re: e, milutine

kao što ja uvek ponekad često kažem odvojte umetnika od čoveka
gradicevic gradicevic 12:10 16.04.2008

Re: e, milutine

a klepton je veliko ime, i imao je onu
on je bog etiketu.....


pa nije bas samo etiketu
zna mali po malo i da svira
AlexDunja AlexDunja 12:11 16.04.2008

Re: e, milutine

kao što ja uvek ponekad često kažem odvojte umetnika od čoveka

he, he:)
pa sto da odvajamo,
kada nam se muzika svidja,
a meni je i kao covek strasno zanimljiv,
i koloritan, lucidan, ima neki iq ludacki, garant,
a sad sto nije bas prijatan bas me briga
sigurno se necemo upoznati:))))
AlexDunja AlexDunja 12:14 16.04.2008

Re: e, milutine

zna mali po malo i da svira

volim i ja taj slow hand nacin,bas. bas.
ali priznaces da je klepton imao uspone i padove, narocito autorske...
mislim, za tako veliki broj objavljenih ploca,
nema bas mnogo vrhunskih,
bar ja tako mislim. a da zna da svira, zna.
dragoljub dragoljub 12:32 16.04.2008

Re: e, milutine

sigurno se necemo upoznati:))))

baš to
JJ Beba JJ Beba 12:32 16.04.2008

Re: e, milutine

jbt slušala sam ih dva puta u Beogradu: onda kao klinka i onomad i pre par godina u Sava centru. Jan je bio je prehlađen i malo indisponiran, al muzika nije trpela.
sećam se kad se svojevremeno slušala muzika JT je delovala na slušaoce kao sudar galaksija; samo je određen broj ljudi skapirao taj potpuno autonaman koncept izvorne keltske muzike i r'n'rolla.
Na ovom koncertu pre par godina u Sava centru iz utrobe Beograda ponovo su na videlo izašli fanovi, ali ovog puta stariji za koju decenijicu i "Too Old To Rock'n'Roll, Too Young To Die" :))
posle koncerta svi smo nagrnuli na šank da se prepoznamo i najupečtljiviju dosetku izreko je Preža, koga nisam decenijama videla: " jebote, kaže on, oduvek mi se taj Jethro Tull nije dopadao, sad znam i zašto " hahahahhahahah Naravno, Preža nije nikakav muzički autoritet da bi mu se poverovalo, samo je vrlo duhovit čovek

Jan Anderson je legenda, nema zbora
dragoljub dragoljub 12:40 16.04.2008

Re: e, milutine

pa nije bas samo etiketu
zna mali po malo i da svira

pa štaćeš ume to i njemu da se desi))))) )))))) )))))
gradicevic gradicevic 12:42 16.04.2008

Re: e, milutine

ali priznaces da je klepton imao uspone i padove, narocito autorske...


ma priznajem
on je na mojoj listi autora, u drugoj ligi
al na listi instrumentalista "top five"
AlexDunja AlexDunja 12:48 16.04.2008

Re: e, milutine

al na listi instrumentalista "top five"

ko ti je no1?
aj, ja cu prva:)))
mclaughlin
MilutinM MilutinM 12:50 16.04.2008

Re: e, milutine

on je na mojoj listi autora, u drugoj ligi
al na listi instrumentalista "top five"

Opa, vidim ja da će ovde biti još blogova o roku ))
MilutinM MilutinM 12:53 16.04.2008

Re: e, milutine

jebote, kaže on, oduvek mi se taj Jethro Tull nije dopadao, sad znam i zašto

Rekoh ja, to ne može lako da se objasni
taj potpuno autonaman koncept izvorne keltske muzike i r'n'rolla

JJ Beba JJ Beba 12:57 16.04.2008

Re: e, milutine

ali priznaces da je klepton imao uspone i padove, narocito autorske...

meni je s godinama klepton pevački najviše napredovao. Autorski slabo, ali su zato tu uvek bili i JJ cale, babyface idr da "podrže" stvar. Veoma le lukav
moram didem, al diskusija zanimljiva
:)
MilutinM MilutinM 12:58 16.04.2008

Re: e, milutine

ko ti je no1?
aj, ja cu prva:)))
mclaughlin

Galagher, Hendrix, Buchanan, Blackmore, Oldfield...

Veliki izbor. A razni ukusi
dragoljub dragoljub 13:04 16.04.2008

tate

samo tate
AlexDunja AlexDunja 13:07 16.04.2008

Re: e, milutine

taj potpuno autonaman koncept izvorne keltske muzike i r'n'rolla

i bluz osnova i uticaj klasike,
ma svasta nesto, nije cudo da nisu imali "sledbenike"
nego, zanimljivo mi da je anderson svirao flautu na prvom
albumu blekmors najta, u pesmi play, minstrel, play
zanimljiva kombinacija, bas, bas
zamislite kako bi bilo da je rici svirao u jethro:))
i on je uvek voleo srednjevekovni fazon i tradicionale
:)))
Doctor Wu Doctor Wu 13:18 16.04.2008

Re: e, milutine

MilutinM
Gallagher...

Noel? :))))))))))))))))
(znam, Rory, zybvm)
gradicevic gradicevic 13:21 16.04.2008

Re: e, milutine

ko ti je no1?


1.Paco
2.hendrix
3. M.Bollan
4. mclaughlin
5. pomenuti
6. di meola
7. D.Miller
8. L.Coryell
9.Slash
10.J. Satriani
AlexDunja AlexDunja 13:21 16.04.2008

Re: e, milutine


Noel? :))))))))))))))))

more, dr ,
nije mali los:)))))
Doctor Wu Doctor Wu 13:26 16.04.2008

Re: e, milutine

AlexDunja
nije mali los:)))))

nije, ali ja sam oduvek navijao za zvezdu (i.e. blur).
AlexDunja AlexDunja 13:32 16.04.2008

Re: e, milutine

zvezdu (i.e. blur).

e, da li ce se desiti da se ti i ja jednom
ne slozimo?
moji favoriti iz tog perioda, definitivno
gradicevic gradicevic 13:46 16.04.2008

Re: e, milutine

nije mali los:)))))


uopste

bas :)))
Buzzgrowl Buzzgrowl 13:47 16.04.2008

Re: e, milutine

Po meni, diskusiju "ko je bolji" treba izbegavati u korist "šta ja mnogo volim". Ima ih mnogo dobrih a svi su različiti. Nažalost, čak se i časopis Rolling Stone srozao pa su napravili listu "100-najboljih" gitarista. Bolje je pitanje: ako sviraš gitaru, u početku kad si učila/učio - ko ti je bio idol, koji ti je bio prvi solo koji si skinuo ( a da je ličio na nešto)?

Da odma priznam: Blackmore i Oye como va.

Inače najviše volim Hendrixa, jer je meni/svima pomerio mozak, i Jeff Becka jer, čisto instrumentalno, ima toliko izražajnosti u prstima da tera na lično preispitavanje odnosa prema instrumentu, muzici, ljubavi, postojanju i svemiru. Uf.



Buzzgrowl
AlexDunja AlexDunja 13:51 16.04.2008

Re: e, milutine

Jeff Becka jer, čisto instrumentalno, ima toliko izražajnosti u prstima da tera na lično preispitavanje odnosa prema instrumentu, muzici, ljubavi, postojanju i svemiru. Uf.

:)))))
da!
i u pravu si , mnogo ih je, i razliciti su
a svi sjajni na svoj nacin.
dragoljub dragoljub 13:56 16.04.2008

Re: e, milutine

društvo malo da vas davim sa teKniku,elem pošto mi svi volimo da kačimo tubove kocke(you tube kvadrate op. prev. ) upravo sam skinuo jedanAdd-ons(ne pcujem samo tako piše šta je pojma neznam) koji omogućuje da se učita stranica bez ovih kocki samo obeleži gde se nalaze i strelica na koju klikneš ako hoćeš da je skine i pogledaš,omogućuje da se stranice brzo učitavaju što je zgodno ovima sa dial-up om(cepam engleski a?) programčić se zove FLASHBLOCK veruem da ima verzija i za Windows pa jes da deluje blesavo al meni se stranice očas učitaju
MilutinM MilutinM 13:56 16.04.2008

Re: e, milutine

bas :)))

Daaaa. Gledali smo ga par puta u Beogradu. Ja najviše volim njegovo
gradicevic gradicevic 14:01 16.04.2008

Re: e, milutine

Da odma priznam: Blackmore


:)))
MilutinM MilutinM 14:07 16.04.2008

Re: e, milutine

Blackmore

Ala je ovo Riči ispržio. Videli simfoničare kako cupkaju?
dragoljub dragoljub 14:09 16.04.2008

Re: e, milutine

Bolje je pitanje: ako sviraš gitaru, u početku kad si učila/učio - ko ti je bio idol,

dotični instrumenat mogu da upotrebim samo u nedostatku bezbol palice
pošto nit umem da sviram bilo čega ja nemam pravo glasa?:)))
AlexDunja AlexDunja 14:10 16.04.2008

Re: e, milutine

pošto nit umem da sviram bilo čega ja nemam pravo glasa?:)))

kako nemas:)))))
i ja sam totalni dunster.
ali znam da slusam, i da cujem:))
MilutinM MilutinM 14:15 16.04.2008

Re: e, milutine

A Peter Frampton?

On je znao da nam Pokaže put
MilutinM MilutinM 14:17 16.04.2008

Re: e, milutine

ILi za svoj kvalitet nedovoljno poznati Steve Hillage
dragoljub dragoljub 14:23 16.04.2008

Re: e, milutine

AlexDunja
pošto nit umem da sviram bilo čega ja nemam pravo glasa?:)))

kako nemas:)))))
i ja sam totalni dunster.
ali znam da slusam, i da cujem:))

ma ja to u stilu . neumem da se bijem al što si mogu da trpim tepanje tu mi nema ravnog:)))
ludvig ludvig 14:37 16.04.2008

Re: e, milutine

Dok se svi upinju da dokažu da je za lik besprizorne skitnice koja luta ulicama očijukajući sa mladim devojkama poslužio Ian, on je uvek odbijao da to potvrdi.


iako to u suštini nije važno, on je garantovano:)))
i ne znam zašto, ali kad god ga neko spomene meni je prva asocijacija ta slika sa albuma...
AlexDunja AlexDunja 14:44 16.04.2008

Re: e, milutine

ali kad god ga neko spomene meni je prva asocijacija ta slika sa albuma...
*novo

a meni fotka sa onog postera iz onih dana, ne mogu da je nadjem, ali ova je slicna.
seticete se:)))
trener trener 16:20 16.04.2008

Re: e, milutine

dragoljub
pa nije bas samo etiketu
zna mali po malo i da svira

pa štaćeš ume to i njemu da se desi))))) )))))) )))))

Imali smo i mi našeg
zna mali po malo i da svira

Brana Lambert Živković
trener trener 16:40 16.04.2008

Re: e, milutine

MilutinM
ko ti je no1?
aj, ja cu prva:)))
mclaughlin

Galagher, Hendrix, Buchanan, Blackmore, Oldfield...

Veliki izbor. A razni ukusi

A Jeff Haley,Stevie Ray Vaughan,Kenny Wayne Sheperd, veliki mag BB King & Lucille.....
JJ Beba JJ Beba 19:14 16.04.2008

Re: e, milutine

Jeff Becka

Jaff je car
hendza se naravno ne računa. on je metar, etalon
AlexDunja AlexDunja 20:10 16.04.2008

Re: e, milutine

on je metar, etalon

tacno sam znala, majke mi:)))))
samo gitara je u tvom srcu,
al do daske, bas, bas:)))
ludvig ludvig 20:17 16.04.2008

Re: e, milutine

hendza se naravno ne računa. on je metar, etalon


upravo tako..
JJ Beba JJ Beba 21:08 16.04.2008

Re: e, milutine

tacno sam znala, majke mi:)))))
samo gitara je u tvom srcu,
al do daske, bas, bas:)))

naravno, dzitra je taj instrument :))
do daske i poslednjeg komšije
:))
gradicevic gradicevic 21:37 16.04.2008

Re: e, milutine

naravno, dzitra je taj instrument :))
do daske i poslednjeg komšije


ko cuje kajace se
ko necuje kajace se
sve u svemu...
:))
AlexDunja AlexDunja 21:39 16.04.2008

Re: e, milutine

ko necuje kajace se

nije ti dobar url,
daklem, niko nece cuti,
te, nemo's se kaje:)))))
gradicevic gradicevic 21:47 16.04.2008

Re: e, milutine

nije ti dobar url,


a sad
JJ Beba JJ Beba 21:56 16.04.2008

Re: e, milutine

AlexDunja
ko necuje kajace se...

Roy's Toy
za komšije
do daske
JJ Beba JJ Beba 22:07 16.04.2008

Re: e, milutine

gradicevic gradicevic 22:15 16.04.2008

Re: e, milutine

za komšije
do daske


i'm going home
AlexDunja AlexDunja 22:21 16.04.2008

Re: e, milutine

i'm going home

samo vas gledam i mislim se:))))
toliko sam kliktala ovih dana da mi doslo da uzivam:))))
jj, imogene:)))))
yessss!
gradicevic gradicevic 22:36 16.04.2008

Re: e, milutine

samo vas gledam


i na kraju
resenje za iseljenje

mislim tvoje JJ
mislim iz kvarta
mislim iz...
dosta ce biti iz kvarta

laku noc
JJ Beba JJ Beba 22:49 16.04.2008

Re: e, milutine

gradicevic
samo vas gledam i na kraju resenje za iseljenjemislim tvoje JJmislim iz kvartamislim iz...dosta ce biti iz kvartalaku noc

za useljavanje
gradicevic gradicevic 23:32 16.04.2008

Re: e, milutine

za useljavanje


na pusto ostrvo



definitivno

good night
but now really
JJ Beba JJ Beba 23:46 16.04.2008

Re: e, milutine

gradicevic
za useljavanjena pusto ostrvodefinitivnogood nightbut now really

Kramer?
trener trener 01:26 17.04.2008

Re: e, milutine

Kakav greh! ne pomenuh Paul Kossoff-a,Tom Shultz, Andy Powell,Duane Allman,Robin Trower....Kasno sam se ukljucio ali me krenulo ono sa gitarom izvinjavam se,jace je od mene
Mnogo ih je ,ali svi su daleko od ...

gradicevic gradicevic 07:56 17.04.2008

Re: e, milutine

Kramer?


or
Jackson ?
question is now
:))

Unfuckable Unfuckable 09:43 17.04.2008

Re: e, milutine

Gallagher


...narrravno ; )))))))))))
trener trener 14:22 17.04.2008

Re: e, milutine

gradicevic
a klepton je veliko ime, i imao je onuon je bog etiketu.....pa nije bas samo etiketuzna mali po malo i da svira

"Zanimljiva priča sa početka grupe vezana je za promenu instrumenta koji je svirao Ian. Naime, tih dana odlučio je da mu gitara više ne bude osnovni instrument. Po sopstvenim rečima, na to ga je naveo Erik Klepton, i to kako. Da bi naučio da svira kao Klepton, puštao je njegove ploče na upola sporijoj brzini"
Znajuci kakav je ,ovde se Ian zestoko zezao, jer nisu Kleptona dzabe zvali "slowhand"
JJ Beba JJ Beba 19:14 17.04.2008

Re: e, milutine

Tom Shultz

osamdesetineke Tom Scholz je napravio super spravu Rocman
MilutinM MilutinM 19:59 17.04.2008

Re: e, milutine

osamdesetineke Tom Scholz je napravio super spravu Rocman

Vidiš, nisam znao
JJ Beba JJ Beba 20:13 17.04.2008

Re: e, milutine

MilutinM
osamdesetineke Tom Scholz je napravio super spravu RocmanVidiš, nisam znao

o da, stereo gitarski ampifier koji je uključivao i distorziju, kompresor, echo, korus...bio je veličine do 20ak cm, kolko se sećam. :) mogao da se nosi na kajšu gitare i kao modul išao i u rek... imao sluške...bila super spravica.
trener trener 00:06 18.04.2008

Re: e, milutine

JJ Beba
Tom Shultz

osamdesetineke Tom Scholz je napravio super spravu Rocman

Hvala , moja greška.Scholz!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana