Kultura| Muzika| Umetnost

[95] Naos

bojan ljubomir jugovic RSS / 15.12.2017. u 22:09

   19296.pngNaos predstavlja centralni prostor grčkog hrama okružen zidovima u kojem se obično čuvala skulptura božanstva kojem je hram posvećen a takođe predstavlja i naziv instrumentalne kompozicije koju su pok. Laza Ristovski (1956-2007) i Saša Lokner izdali na svom zajedničkom istoimenom albumu iz 1994. godine. Oba muzičara zaista nije potrebno posebno predstavljati a budući da mi je nedavno naš bloger Maksa poklonio izuzetno zanimljivu knjigu novinara, pisca i bubnjara Ivana Ivačkovića "Kako smo propevali - Jugoslavija i njena muzika" (peto izdanje, Laguna, 2016.), koja je osvojila nagradu "Desimir Tošić" 2013. godine, citiraću samo kratku slikovitu Ivačkovićevu ocjenu Laze, s kojom se u potpunosti slažem, preuzetu iz poglavlja posvećenom Bijelom Dugmetu: "Pokojni Ristovski, jedan od najboljih i najpopularnijih jugoslovenskih klavijaturista svih vremena, tada [1976. godine] je bio član kragujevačke grupe Smak."

    Ovaj tekst nije o spomenutoj originalnoj kompoziciji već zapravo o njenoj obradi koja se pojavljuje sada, nakon 23 godine od njenog objavljivanja, kao mali omaž autorima i povod za podsjećanje na kvalitetnu instrumentalnu muziku. Izvođači obrade "Naosa" su gitaristički duo iz Banjaluke, Libor Boček i Duško Šobat, izvrsni muzičari dobro poznati uglavnom kolegama i lokalnoj publici koja prati muzička dešavanja u gradu na Vrbasu i obojica su - pored naravno brojnih drugih muzičara - poštovaoci i grupe Smak. Pošto je Libor i moj vrlo blizak prijatelj s kojim sam svirao u duetu i u grupama Nostradamus (s kojom smo 1995. godine otvorili prijedorsku Rok gitarijadu), Cvrkut bijesnila (projekat noćnog programa Radio Prnjavora; druga riječ u nazivu namjerno nepravilna) i Maht (pomalo pretenciozno, ime dobila prema Točkovoj kompoziciji "Maht pustinja" koju je briljantno "obradio" Bojan Zulfikarpašić u numeri "Wheels" na svom albumu "Xhenophonia" iz 2006. godine), poprilično je teško da ne budem subjektivan pri prikazu i ocjenjivanju njihovog rada ali ću bez pretjeranih hvalospjeva, kojim sam opravdano i s objektivnim razlogom vrlo sklon kad je Liborovo muziciranje u pitanju, ukratko proći kroz njihov dosadašnji rad.

19297.png    Boček (igrom slučaja dalji rođak poznatog gitariste, aranžera i producenta Josipa) je, kao svestran muzičar (gitara, kontrabas, klavijature, bubanj i violina), u godinama za nama bio uglavnom solo gitarista brojnih, više ili manje afirmisanih, banjalučkih bendova (WD40, Rio Funk, Fivesonic itd.) kao i čest prateći muzičar vokalnih solista i autora, svirajući bez velikih problema stilski i žanrovski raznovrsnu muziku od popa, roka preko fanka, tradicionalne muzike Balkana, elektronske muzike do fjužna i džeza. Iako je autor brojnih ideja za (uglavnom instrumentalne) demo numere ("Proteus Anguinus Blues", "Funk4", "Walrus", "Zvjezdarnica" itd.), koje mi se posebno dopadaju i za koje se nadam da će jednom ugledati svjetlost dana kao završene i snimljene kompozicije, do sada je učestvovao u snimanju tuđih studijskih materijala i zvanično objavio samo obrade pjesama i kompozicija drugih autora. Za razliku od njega, Duško Šobat, koji ima dosta manji "svirački staž" u smislu učestvovanja u raznovrsnim muzičkim grupama je, recimo to tako, nešto ostvareniji gitarista jer iza sebe ima instrumentalni album "Raskoš" (PGP-RTS, 2017.) kvarteta Duško Šobat Group u kojem se pojavljuje kao autor svih kompozicija ("Raskoš", "Vizantija","Nebo", "Drive", "Jutro" i druge). Veoma respektabilan i zanimljiv materijal, sa instrumentalima vrlo ujednačenog kvaliteta sa ne toliko snažnim i upečatljivim temama koje vas osvajaju na prvu (što je, po meni, možda i jedina mana čitavog projekta) i u kojima se brižljivo obraćala pažnja na svaki izvođački detalj kada je sviranje električne gitare u pitanju, od kojih bih recimo izdvojio numeru "Smak" posvećenu istoimenoj legendarnoj grupi (dobre poznavaoce Smakovog repertoara Šobatov motiv će blago iz daljine asocirati na rif iz njihove pjesme "Možda imam vremena"), sniman je u Banjaluci 2015. godine da bi poslije njegovog završetka sastav, u kojem pored Duška sviraju Miroslav Gaćeša (bas), Nikola Savanović (klavijature) i Srđan Raković (bubnjevi), doživio par značajnijih promocija i gostovanja na javnom televizijskom servisu RTRS kao i nekoliko zapaženih nastupa u regionu uključujući i one na novosadskom Exit-u i na džez festivalu Nišvil 2016. godine.

19298.jpg    Duško i Libor po prvi put udružuju snage prošle godine u radu na akustičarskom instrumentalnom materijalu "Južna pruga" (Southern Railroad, 2016.) koji je, kao i Šobatov album "Raskoš", sniman u kućnom studiju spomenutog Nikole Savanovića koji se potpisuje kao snimatelj i producent projekta. "Južna pruga", zamišljena kao EP, se nije pojavila kao zvanično CD izdanje već kao mali projekat namjenjen internet publici i bez ikakve uobičajene javne promocije u potpunosti je objavljen na YouTube-u. Pored pet vrlo poznatih folk pjesama (Stani, stani Ibar vodo; Svilen konac; Ima jedna krčma u planini; Ne kuni me, ne ruži me, majko i Grana od bora) adaptiranih u graciozne, i na momente vrlo kompleksne, akustične instrumentale, pojavljuje se kao bonus numera, kršeći koncepcijski okvir, i obrada čuvene džez rok kompozicije "Tegoba" Mikija Petkovskog (sa autorskim doprinosom R.M.Točka u gitarskoj temi) objavljenoj na znamenitom Smakovom albumu "Crna dama" (PGP RTB, 1977.), koja je, kao i ostatak materijala, naišla na topao prijem, ne samo kod publike zainteresovane za kvalitetnu instrumentalnu muziku već i kod samog kompozitora Petkovskog, koji dugi niz godina živi i stvara u Kanadi i koji ju je proslijedio Vladimiru Alimpiću, autoru zanimljivog teksta "Četrdeset godina tegobe" na internet portalu P.U.L.S.E., koji ju ocjenjuje kao "decentnu i meditativnu". Pored mog, zaista minimalnog i skromnog, učešća kao grafičkog dizajnera na vizuelnom uobličavanju ovog materijala, ovom prilikom spomenuću i našeg dragog pok. prijatelja Branka Pejakovića Peyo-u (1952-2017), prnjavorčanina, zaljubljenika u umjetnost i u poznim godinama majstora fotografije, sasvim zasluženog nosioca prestižnog fotografskog zvanja AFIAP, koji je, prema Liborovoj ideji, izradio interesantnu fotografiju za naslovnicu izdanja. [Inače, čika Branko ili Pejun, kako smo ga zvali od milja, bio je poznat i među brojnim slikarima iz Srbije i regiona jer je punih devet godina organizovao Likovne susrete "Peyo" i izložbe slika i umjetničkih fotografija u svojoj galeriji "Flux" u Prnjavoru tokom kojih je ugostio brojne istaknute likovne umjetnike poput Branka Miljuša (1936-2012), Milutina Dedića, Janoša Mesaroša i drugih, koje smo imali prilike da upoznamo.]

    Ove godine je spomenuti gitaristički dvojac snimio i dvije nove obrade, izvedene na otvorenom prostoru, u dvorištu jedne vikendice u okolini Banjaluke, koje je tonski ozvučio i zabilježio Mladen Bojić uz minimalnu postprodukciju. Vrlo svedena, kao i uostalom originalna kompozicija, obrada "Naosa" je gitaristička interpretacija ovog instrumentala sa vrlo jednostavnom pratnjom (Duško) i osnovnom temom (Libor) koja je ispoštovana u potpunosti sa malim suzdržanim dodatkom u vidu solo improvizacije i ovdje se premijerno prezentuje uz video koji potpisujem i koji je prilično, otvoreno priznajem, ziheraški izveden, takođe svedenom vizualizacijom bez naročitog značenja i podteksta: crno-bijeli statičan kadar starog fonografa sa pločom (preuzet iz mog hermetičnog poetskog kratkog filma "Upitnik" iz 2010. godine, prikazanog svojevremeno na beogradskom Festivalu poezije i knjige) je kombinovan sa čuvenom fluidnom sekvencom Stalkerovog sna iz istoimenog filma Andreja Tarkovskog (Stalker, 1979.) sa intervencijama koje se sastoje u sinhronizovanom pulsiranju slike na uvodne tonove solo gitare.

    Uz obradu kompozicije "Naos", Duško i Libor su, u potom zamijenjenim ulogama na relaciji pratnja-solo, snimili i obradu melanholične numere "Anytime Anywhere" Nils Landgrena (Nils Landgren Funk Unit) koja će se takođe uskoro pojaviti na njihovom zvaničnom YouTube kanalu čime su pokazali da pored složenijih kompozicija, čije izbrušenosti i tehnička pedantnost ne guše emociju, u svoj repertoar mogu da uvrste i one veoma jednostavne izvedene elegantnim i minimalističkim pristupom sviranju.

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:36 15.12.2017

Pokušao sam

da u tekst integrišem i video za "Naos" ali nije išlo. Postavljam ga na uvid ovdje:



c_h.arlie c_h.arlie 22:48 15.12.2017

Re: Pokušao sam

bojan ljubomir jugovic
da u tekst integrišem i video za "Naos" ali nije išlo. Postavljam ga na uvid ovdje:




Da, da !
maksa83 maksa83 23:55 15.12.2017

Re: Pokušao sam

da u tekst integrišem i video za "Naos" ali nije išlo. Postavljam ga na uvid ovdje:


Editor je sjeban (zapravo ga je pregazilo vreme, napred pa u rikverc i tako par puta), stavlja stare video tagove koji više ne rade. Moraš da ga edituješ kao sors i unutra ručno ubaciš npr:

<iframe width="599" height="494" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/1EhwGGAX19E"></iframe>

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:58 15.12.2017

Re: Pokušao sam

E veliko hvala, da, prikaže mi tjub prozor u tekstu ali klikom na play dugme dojavljuje grešku, super - sad ću pokušati.
maksa83 maksa83 00:29 16.12.2017

Favorit

Meni (valjda sam nepovratno oštećen pentatonikom) je ovo apsolutni favorit:



Potpuno briljantno.

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 00:34 16.12.2017

Re: Favorit

Meni (valjda sam nepovratno oštećen pentatonikom) je ovo apsolutni favorit:


Svaka čast, bluzača, i njima dvojici je to omiljena.

Meni je Luisova baš legla kad sam čuo i to je neki moj favorit (i obavezno finale Tegobe u kojem je Libor izveo Točkov melodični solo sa 95 % vjernosti originalu). Šobat je posebno dobar sa flažoletima, svuda ih uspješno provlači - i kad svira temu (Ne kuni me, ne ruži me, majko) i kad svira pratnju (Tegoba)
c_h.arlie c_h.arlie 07:59 16.12.2017

Re: Favorit

maksa83
Meni (valjda sam nepovratno oštećen pentatonikom) je ovo apsolutni favorit:



Potpuno briljantno.


Lajk !
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:28 17.12.2017

Re: Favorit

c_h.arlie
maksa83
Meni (valjda sam nepovratno oštećen pentatonikom) je ovo apsolutni favorit:



Potpuno briljantno.


Lajk !


Ovo je najveća pobeda ovog bloga!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:02 17.12.2017

Re: Favorit

stefan.hauzer


Ovo je najveća pobeda ovog bloga!


PROFESOR: [čisti grlo] Khm, khm. Izvinjavam se. [vadi maramicu iz džepa i čisti staklo naočara] Veliki su problemi bili, od samog starta su nas pratili, ali smo trudom i zalaganjem uspjeli da prevaziđemo sve. Bilo je tu i...


c_h.arlie c_h.arlie 19:58 18.12.2017

Re: Favorit

stefan.hauzer
c_h.arlie
maksa83
Meni (valjda sam nepovratno oštećen pentatonikom) je ovo apsolutni favorit:



Potpuno briljantno.


Lajk !


Ovo je najveća pobeda ovog bloga!

Saglasan !
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 01:01 16.12.2017

Original

Spiridon Spiridon 08:35 17.12.2017

..

pok. Laza Ristovski (1956-2007) i Saša Lokner izdali na svom zajedničkom istoimenom albumu iz 1994. godine.


secam se kada su ga snimali u Kraljevu te davne godine =(. To leto redovno su sedeli kod Bosanca u kafani.

ja sam specialno vezan za ovu stvar



sto se tice Ibra, moj pokojni drug Kraljevcanin, Zoran Milojcevic ga je opevao za sva vremena na usnoj harmonici. On i Laza su svirali zajedno (mislim cak da je to Lazin prvi bend) ... zvali su se "Bezimeni" 1971



bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:48 17.12.2017

Re: ..

Sjajno, mislim da si već to jednom prilikom spominjao na blogu. Provjeriću baš. Drago mi je što su Lazi napravili ovaj mali tribute, često to pričam koliko me fascinira činjenica da je samo sa devetnaest godina snimio Put od balona, B stranu prvog albuma Smaka. Sigurno da Petkovskom nije bilo lako da stane na njegovo mjesto pošto je otišao u Dugme ali eto pokazalo se da je uspio da snimi, po mnogima najbolji Smakov album i jedan od najboljih albuma u istoriji jugoslovenske muzike. (Crna dama je recimo i u top 10 albuma Bojana Zulfikarpašića)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:55 17.12.2017

Re: ..

Po toj računici Laza na ovom snimku koji si okačio ima samo 15 godina, drugi razred srednje škole
Spiridon Spiridon 12:16 17.12.2017

Re: ..

Tako bi trebalo biti ... poceo je sa 14 godina i u pocetku je svirao saksofon -)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:49 17.12.2017

Re: ..

Genijalac!

edit: Za razliku od Bojanove liste najomiljenijih albuma - koje sam sve slušao, recimo Đorđević me prijatno iznenadio sa svojom listom na kojoj ima nekoliko ploča koje uopšte nisam slušao. Od izgleda neizostavnog Smaka on je istakao kompilacijski album "Ulazak u harem/Plava pesma" (1975-1977) na kojoj se nalazi i "Oro" sa Točkove solo ploče koje ga je oduševilo prvi put kad ga je čuo /što mi je rekao u Banjaluci na radionici - tekst [37]/ Ali to će biti tema jednog posebnog bloga.

Черевићан Черевићан 12:38 17.12.2017

per aliud

мени Наос беше соба љубљене ми
тело њено Кип би' порива нежности,
предавах се изазову музике слутеће
(умишљај налете к'о ехо младости)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:53 17.12.2017

Re: per aliud

Kao i uvijek, veoma mi je drag svaki poetski prilog koji postirate u komentaru gos'n Sveta (kao i na blogovima drugih autora) koji je redovno "u temi" i nerijetko zahtijeva za posezanjem Googla za pojašnjenja naslova
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:29 17.12.2017

Put od balona (Biska 20)

Evo da okačim i Lazu kao devetnaestogodišnjaka u Točkovoj maratonskoj progresiv rok kompoziciji sa prvog Smakovog albuma iz davne 1975



Da ostanem malo i u temi sviranja akustične gitare, ko bude preslušavao Put od balona neka obrati pažnju na mali akustični pasaž koji izvodi sam Točak. U odnosu na Stefanovskog koji je izuzetan i gitarista i autor, legenda bez ikakve sumnje, koji akustičnu gitaru svira "jednodimenzionalno" što će reći isto kao i električnu - virtuozno i tehnički pedantno okidajući žice isključivo trzalicom i koristeći uobičajene skale (mol, dur, pentatonske, bluz, orijentalne i druge ali ipak nikad ne zalazeći u džez moduse) čije improvizacije često "diraju u dušu" (Live in New York i posebno solo album "Igri bez granici" koji svima preporučujem baš zbog melodičnih solaža i majstorskog vladanja gitarom, koje nažalost ni blizu nije ponovio na živoj svirci kad sam ga slušao) - Točak svira svim prstima desne ruke i to potpuno različito od načina na koji svira električnu gitaru i svoju će višeslojnost posebno pokazati dosta kasnije na albumu "Vizantijsko plavo" (Postulat, Nekada davno, Med...), koji uz činjenicu da ima potpuno autentičan i originalan zvuk električne gitare koji je prepoznatljiv (što je odlika istinskih umjetnika koji imaju sopstveni stil/izraz) svira i džez. Naravno, obojica su velikani gitare ali eto skrećem pažnju na neke, meni očigledne, razlike.
JJ Beba JJ Beba 16:06 17.12.2017

laki

ja bio od čoveka

mnogo sam ga volela.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:39 17.12.2017

Re: laki

Vjerujem Bebo

Tanja Peternak je snimila i jednu emisiju sa Lazom u njegovom domu, gdje se pokazao kao vrlo topao čovjek, i to mislim par mjeseci prije njegove smrti (nisam siguran za datiranje, treba provjeriti)
JJ Beba JJ Beba 18:51 17.12.2017

Re: laki

bojan ljubomir jugovic
Vjerujem Bebo

Tanja Peternak je snimila i jednu emisiju sa Lazom u njegovom domu, gdje se pokazao kao vrlo topao čovjek, i to mislim par mjeseci prije njegove smrti (nisam siguran za datiranje, treba provjeriti)

da, sećam se, u Košutnjaku, gde mu je bio i studio. čini mi se da je tad već bio u kolicima.
Ja ga poznajem odavno, od 80 ili 81god, baš je bio kupio PPG sistem. Bio je srećan, zvao ga pe-pe-ge,
puštao nam je zemljotrese sa sistema, razne kataklizmeićne zvukove... njegove tadašnje komšije na Novom Beogradu su istrćavali iz stanova misleći da je pravi zemljotres

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 19:09 17.12.2017

Re: laki



Bio je, naravno, dobar prijatelj sa Točkom i poslije Smaka. Kod Laze je u studiju i snimljen album "Vizantijsko plavo" za koju je Točak dobio Kristalnu prizmu (Laza je i svirao klavijature na čuvenom "Ukoru" i drugim stvarima) a recimo Dragan Stefanović (čiju je sjajnu džez kompoziciju "Matematika druge vrste" Točak izveo na tom albumu) je komponovao ovu malu dirljivu temu posvećenu Lazi - "Šimšir"

JJ Beba JJ Beba 19:27 17.12.2017

Re: laki

naravno, družili su se sve vreme. te 80te na balkonu lakijevog tadašnejg novobeogradskog stana, kad je demontsrirao mogućnpsti pe- pe-gea bio je i Tole.
sa lakijem niko nije mogao da bude u svađi. takav je bio, med.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:40 17.12.2017

Re: laki

Bebo, sjetio sam se da si radila intervju sa Anom Popović. Želio bih da i ona učestvuje u anketi koju vodim sa muzičarima (dosta odličnih ljudi koje cijenim sa prostora ex-Yu se odazvalo), međutim do Ane se teško probiti. U LA je ali je stalno na turneji, pisao sam i na web stranicu i na FB ali ništa. Ako imaš slučajno njen lični mejl (jer ovo su sve agenti i posrednici) baci mi molim te na pp. Ona je prava bluzerka i baš mi treba neko takav.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana