OPROŠTAJ OD DREKAVCA

Nebojša Milenković RSS / 16.04.2008. u 17:02

corax.gif“Svi smo mi imali pomalo Miloševića u sebi. Da mi nismo bili takvi, ne bi bilo ni Miloševića. On je posledica društva. Kao Hitler u Nemačkoj , posledica slabog društva. A društvo smo mi: i opozicija, i Crkva, i intelektualci“...

Citirana misao Zorana Đinđića, kao ideja vodilja one Srbije koja ─ uprkos kako unutrašnjim nepovoljnim okolnostima tako i katastrofalnim greškama međunarodne zajednice ─ još uvek ima hrabrosti i snage da stane pred ogledalo i uzroke slabosti i vlastitih poraza potraži i pronađe u sebi. Opet, parafrazirajući Đinđića, dolazimo do jednostavnog zaključka da ni Srbija današnjice ne može da se promeni ukoliko mi ostanemo isti.

Istina je, dakle, prilično surova i jasna – i ogledalo pred koje treba da stanemo prilično deprimirajuće. Obaznađeno, poraženo i ne bez vlastitih zasluga poniženo društvo u kom živimo personifikuje upravo Drekavac na njenom čelu. Efemeran, licemeran, opasan i trom,..., on je izraz društva koje nema ni hrabrosti ni volje da počne da se menja. Društva koje će, opet zarad nesnalaženja u realnosti i vlastitih slabosti radije pristati na samouništenje nego na suočenje.

U Srbiji u kojoj je mit ispred života, fikcija ispred stvarnosti, kolektivizam ispred individualizma... Zemlji na čijim se drumovima gine pet puta više od evropskog proseka, u kojoj ništa nije u toj meri srozano koliko demokratija i lepo (pristojno) vaspitanje, gde ništa nije progonjeno koliko je to istina, gde se ničim toliko ne manipuliše i ništa nema tako malu cenu kao što je to slučaj sa Životom ─ izbori i izborne kampanje su, prevashodno, kulturološko pitanje. Zato je u danima izbornih kampanja neophodno osvešćenje da ne postoje ekonomski ili razvojni programi koji ovde mogu da budu primenjivi ukoliko istovremeno nisu praćeni i programom usmerenim na promenu kulturnog obrasca. Na promenu one socio-patološke svesti koja u drugom uvek vidi neprijatelja, one „svesti“ za koju svaka integracija predstavlja izdaju a pomirenje nedopustivu slabost.

Personifikacija takve svesti je drekavac koji se do nedavno predstavljao kao predsednik vlade. Neko bi rekao – kakva zemlja, takav i drekavac. Srećom, to nije tačno. Drekavac na njenom čelu nije izraz niti volje niti vrednosti građana i građanki ove zemlje već je izraz slabosti našeg društva da jasno formuliše ciljeve i oko istih postigne bar minimalnu saglasnost. Drekavac je u celoj priči prilično nebitan.

I naravno da su ovi izbori referendum ali isključivo o tome da li ste za kohabitaciju, koaliciju ili bilo kakav sumnjiv dil sa Drekavcem ili ste za jasan i definitivan raskid sa njim. I nije više dovoljno samo da se kaže Evropa. I nije više dovoljno da se kaže: ne dam Vojvodinu, ne dam Beograd... ili šta već. Pa naravno da ne damo ─ ali zato što znamo šta želimo sa tom Vojvodinom, Beogradom, sa svakim našim gradom koji mora da postane uspešan i dobar onoliko koliko su uspešni i dobri ljudi koji žive u njemu.

Odgovor Srbije koja pretenduje na to da se smatra demokratskom ─ izuzev LDP-a, naravno, koji jedini to uistinu i jeste ─ toliko je neubedljiv da vređa zdrav razum gotovo koliko i Drekavčeve (kosovske) mantre.

Oni koji prethodnih nedelja pokušavaju ponovo da nas plaše: avetima prošlosti, radikalima, Drekavcem Koštunicom, ne shvatajući da strah za dobijanje izbora više nije dovoaljn. Nije dovoljno da se ne zovete Tomislav Nikolić ili Koštunica. I ne može isti taj Nikolić da vam valja kad se donosi Ustav i ne možeš da sediš u vladi sa Koštunicom a da sada blanko tražiš glasove protiv njega. Žao nam je Tadiću, Dinkiću, Pajtiću,... ali stvar je jasna: ko s Koštunicom vladu pravi Veljo mu je drug!

I nije više dovoljno samo da se kaže: Evropa, ili ne dam Vojvodinu! Pa naravno da ne damo: ali zato što znamo šta želimo i šta možemo da uradimo sa tom Vojvodinom. Novi Sad, Vojvodina i Srbija kakve zaslužujemo zavisiće od naše volje, naše snage i naše hrabrosti da ih 11.maja učinimo istinski drugačijim. Unutrašnja, mentalna katarza jeste prvi uslov za otpočinjanje reformi. To je ta istina čiji je najvišu cenu tako tragično i fatalno platio Zoran Đinđić ─ njegova žrtva, međutim, tu istinu čini utoliko jasnijom i utoliko više obavezujućom! To je ta suština oko koje nema kompromisa. A ta suština ogleda se u svesti da Srbiju današnjice može da vodi jedino politika zasnovana na rešenosti da se govori istina, rešenosti da se menja ona socio-patološka svest koja u drugom uvek vidi neprijatelja, ona „svest“ za koju svaka integracija predstavlja izdaju a pomirenje nedopustivu slabost. Ta politika zasnovana je na preuzimanju odgovornosti. Takva politika pruža ruku prvom komšiji, sa njom se niko ne oseća ugroženim ili bilo kakvom manjinom, to je politika integracija, vizija, razvoja...

Zato nije dovoljno samo čitati i pisati blogove ─ neophodno je da u narednih dvadesetak dana Srbijom Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost!



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:06 16.04.2008

napomena

definitivno, ovo je moj poslednji tekst o drekavcu.

kao ubedljiva ilustracija stanja u koje smo usled
naše nesposobnosti za suočenje s vlastitim greškama
trenutno zapali - on je ovde uzet samo kao simptom(at)sko mesto.


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:41 16.04.2008

Re: napomena

Otvorila sam ovaj prozor i kao hocu da posaljem komentar. Trazim nesto po youtubu. Nadjem It's all over now, baby blue. Onda pomislim kako sve to nema veze. A i danas sam nesto umorna.

Ovo je dovoljno:
Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:17 16.04.2008

o odgovornosti

smisao političke odgovornosti jeste u tome da ona nikome ne dopušta uzmak.
zbog toga priča o drekavcu jeste i priča o (političkoj) odgovornosti: pre svega
demokratske stranke i njene nesposobnosti da jasno formuliše: viziju, ciljeve,
politiku... već je u prethodnom periodu dozvolila da je ucenjuje drekavac.

naravno da LDP zna da će u budućoj Vladi Srbije koalicionog partnera
tražiti upravo u DS - zato i želimo da joj pomognemo da dođe na one
pozicije sa kojih će promena političkog obrasca koji srbiju poslednjih godina
tako tragično unižava i guši uopšte biti moguća.

dakle - stvar je jasna: umesto da traži alibi za vlastite neuspehe
i ordinarnu nemoć - tadić bi morao da se odredi prema drekavcu
ali i prema vlastitoj politici - tačnije nedostatku iste!
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:55 16.04.2008

Re: napomena

Vi kazete: definitivno, ovo je moj poslednji tekst o drekavcu.

Ne samo da me raduje vase obecanje da vam je ovo poslednji tekst ove vrste, nego je bilo bolje da ni njega nije bilo. Cemu ovo busanje u grudi da je istina samo u jednoj politickoj partiji, odnosno partijici, a da svi drugi imaju krivo, kako bi rekli Hrvati. Jos je Buda (pet vekova pre Hrista) govorio da je u velikim nevoljama onaj ko veruje da samo on zna istinu, da je jedino on u pravu, a da svi drugi grese...

I jos nesto. Lepo ste poceli tekst citiranjem Zorana Djindjica: “Svi smo mi imali pomalo Miloševića u sebi. Da mi nismo bili takvi, ne bi bilo ni Miloševića. On je posledica društva. Kao Hitler u Nemačkoj , posledica slabog društva. A društvo smo mi: i opozicija, i Crkva, i intelektualci“... Citirana misao Zorana Đinđića"... Ovo je tacno i veoma mudro receno od strane Djindjica, ali tekst koji kasnije sledi u vasem tekstu ne odgovara ovom citatu, nije na toj liniji, tako da ste dzaba citirali Djindjica. Priznajte da vi taj citat ne razumete, odnosno pogresno ga razumete.
Dakle, vase je da verujete da ste u pravu, ali da sam na vasem mestu ne bih se mnogo sepurio imajuci u vidu, recimo, da je gospodin Ceda na poslednjim predsednickim izborima dobio toliko malo, sramotno malo glasova, cak manje od jednog nesrecnika kakav je Velja Ilic... Posle takvog fijaska, Ceda je trebalo da da ostavku... Smesno je kad neko svoje poraze smatra za pobedu!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:05 16.04.2008

Re: o odgovornosti

ne bih da polemišem sa vama: ali, da li vi zaista mislite
da istina može da se izražava procentima...
to jest da te dve stvari mogu da budu srazmenro proporcionalne...

što se ldp-a tiče, stranka se sasvim dobro razvija.
da li onoliko brzo koliko je to srbiji danas potrebno
- svakako da ne!

no, stvari će se promeniti...
tj. stvari se već menjaju!
pozdrav, n.
MuadDib MuadDib 17:28 16.04.2008

LDP nije jedina demokratska partija

Kao Hitler u Nemačkoj , posledica slabog društva. A društvo smo mi: i opozicija, i Crkva, i intelektualci“...

Уз дужно поштовање (и препоруку за пост) поздрављам Вас и остајем при наслову свога коментара.
naroz naroz 17:31 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

Tacno ali ima i ona s kim si takav si.
doktorka doktorka 17:37 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

MuadDib
Kao Hitler u Nemačkoj , posledica slabog društva. A društvo smo mi: i opozicija, i Crkva, i intelektualci“... Уз дужно поштовање (и препоруку за пост) поздрављам Вас и остајем при наслову свога коментара.

mislte na one koje samo u svom nazivu imaju rec "demokratska"? mislite na onu sto je dala podrsku kastrovoj kubi , pa kini ? mene zanima samo demokratija na delu.
angie angie 17:52 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

mene zanima samo demokratija na delu.



Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost
pa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.
naroz naroz 17:54 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

mislite na onu sto je dala podrsku kastrovoj kubi , pa kini ?


ja ne znam za kinu ali pade mi napament da izolacija kube ne pomaze bas ljudima koji tamo zive. Kao sto ni izolacija srbije ne doprinosi njenoj demokratizaciji.
Ne mora tako djonom kao Hilary . Ja se secam skoro bilo neko glasanje da li da se dozvoli stranim posmatracima da nadgledaju izbore (UK i USA) i DS i G17 i LDP glasali za a ostali protiv. Nije bas da nisu demokraticni samo imaju razlicit pogled na Kosovsko pitanje. Koje je nazalost kljucno.

P.S
FREE TIBET
doktorka doktorka 17:59 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
mene zanima samo demokratija na delu. Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnostpa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.


suocavanje sa istinom
angie angie 18:08 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

suocavanje sa istinom


pa zar nismo jadni svi sa istom suocheni tako surovo!???

mislim, chemu onda svi oni pojmovi sa pochetnim velikim slovima- ako je u stvarnosti daleko od toga, u glavnom suprotno- eto suochavanja s istinom!?
doktorka doktorka 18:20 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
suocavanje sa istinompa zar nismo jadni svi sa istom suocheni tako surovo!???mislim, chemu onda svi oni pojmovi sa pochetnim velikim slovima- ako je u stvarnosti daleko od toga, u glavnom suprotno- eto suochavanja s istinom!?

suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td.
naroz naroz 18:27 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

izolacija kube ne pomaze bas ljudima koji tamo zive


@doktorka

sad se setim da DS nije glasao za neke amandmane LDP koji su bili skroz kul ali se ne secam sta je bilo u pitanju.
Medjutim setim se i kubanskog ambasadora i direktora politike sa kraja devedesetih i odma mi je muka. Medjutim ne moze da se kaze da DS nije demokrtska stranka zbog toga. U celoj toj prici se izgubi sta je program LDP a i u cemu se on razlikuje od DS-a i angei ima pravo da se ljuti i bas nismo nista prosirili.
angie angie 18:29 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td.


pa ja to ne sporim, al ako je to to, onda je to samo matrica koja se ponavlja, a shta cemo sa onim ostalim?
naroz naroz 18:35 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija


?
al ako je to to, onda je to samo matrica koja se ponavlja, a shta cemo sa onim ostalim?



nesto sam gloopy kojim ostalim
naroz naroz 18:35 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ops sorry ukapirao
angie angie 18:39 16.04.2008

nesto sam gloopy kojim ostalim

Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost
pa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.

doktorka doktorka 18:39 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

naroz
izolacija kube ne pomaze bas ljudima koji tamo zive@doktorkasad se setim da DS nije glasao za neke amandmane LDP koji su bili skroz kul ali se ne secam sta je bilo u pitanju. Medjutim setim se i kubanskog ambasadora i direktora politike sa kraja devedesetih i odma mi je muka. Medjutim ne moze da se kaze da DS nije demokrtska stranka zbog toga. U celoj toj prici se izgubi sta je program LDP a i u cemu se on razlikuje od DS-a i angei ima pravo da se ljuti i bas nismo nista prosirili.

mislim, ne mozete podrzati diktatora a biti demokrata. nikako .ne moze demokrata da bude neko ko laze gradjane . a sto se tice programa ldp -a, eno , koga zanima ima na ldp sajtu , a i svakog dana neko iz ldp-a gostuje na televiziji.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:41 16.04.2008

Ko s Koštunicom vladu pravi...

ne mozete podrzati diktatora a biti demokrata.

upravo tako!
doktorka doktorka 18:42 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td. pa ja to ne sporim, al ako je to to, onda je to samo matrica koja se ponavlja, a shta cemo sa onim ostalim?

sto mislish da to iskljucuje ostalo ? iskrenost je u osnovi svake ljubavi.
naroz naroz 18:50 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

mislim, ne mozete podrzati diktatora a biti demokrata


Mislim da namera nije bila podrzati diktatora.
Evo na primer trgovinski ondosi izmedju izmedju zapadnih demokratskih drzava i kine. To je odvratno, zapad podrzava diktatorsku komunisticku kinu. Medjutim ne pada mi napamet da kazem da nemacka nije demokratska drzava. Eto to je istina kao sto je istina i je sledece
suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td.


istina
angie angie 18:52 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

sto mislish da to iskljucuje ostalo ? iskrenost je u osnovi svake ljubavi.


ako je ovo odgovor-onda nishta.
doktorka doktorka 18:53 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

naroz
mislim, ne mozete podrzati diktatora a biti demokrataMislim da namera nije bila podrzati diktatora. Evo na primer trgovinski ondosi izmedju izmedju zapadnih demokratskih drzava i kine. To je odvratno, zapad podrzava diktatorsku komunisticku kinu. Medjutim ne pada mi napamet da kazem da nemacka nije demokratska drzava. Eto to je istina kao sto je istina i je sledece
suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td.istina


ne kapiram , kakve mi veze imamo sa kubom?
gradicevic gradicevic 18:56 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ne kapiram , kakve mi veze imamo sa kubom?


nikakve
Svaka slicnost je "slucajna"
doktorka doktorka 18:58 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

gradicevic
ne kapiram , kakve mi veze imamo sa kubom? nikakveSvaka slicnost je "slucajna"

drugim recima, nicim izazvani podrzali su diktatora
naroz naroz 19:03 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

drugim recima, nicim izazvani podrzali su diktatora


i ovo tacno
e sad hebiga ili ja ne znam da se izraizm ili .....to sto su glasali tako jednom ne znaci da ustini nisu demokratska partija . Ali nije bitno odo ja na pivo i laku noc.
I siri dalje
angie angie 19:20 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

drugim recima, nicim izazvani podrzali su diktatora


pa Kuba je prilichno specifichan sluchaj!

Kubanci su iskreno podrzavali Kastra, prvo zbog straha od amerikanizacije kojom su stalno bili zastrashivani a koju su oni u glavnom dozivljavali kao neprijatnu promenu-pres vsega, da ce morati da rade.

Vecini odgovara da sve osnovne potrebe imaju skoro besplatno i bolje im je da su na tom minimumu, nego da se pomuche za vishe i o tome prichaju vrlo uverljivo i sa razlichitim varijacijama.

Veoma je mali procenat onih, u glavnom obrazovanih, koji stvari vide drugachije.
doktorka doktorka 19:26 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
drugim recima, nicim izazvani podrzali su diktatorapa Kuba je prilichno specifichan sluchaj!Kubanci su iskreno podrzavali Kastra, prvo zbog straha od amerikanizacije kojom su stalno bili zastrashivani a koju su oni u glavnom dozivljavali kao neprijatnu promenu-pres vsega, da ce morati da rade.Vecini odgovara da sve osnovne potrebe imaju skoro besplatno i bolje im je da su na tom minimumu, nego da se pomuche za vishe i o tome prichaju vrlo uverljivo i sa razlichitim varijacijama.Veoma je mali procenat onih, u glavnom obrazovanih, koji stvari vide drugachije.


pa ja ne znam kako im odgovara kad im je tek pre par meseci dozvoljeno da kupuju televizore .
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:10 16.04.2008

ona politička "svest"

koja je pristala da zarad upravnih odbora
i državnih sinekura ovaj

bude ministar

ovaj

gen.sek. Vlade

a ovaj

direktor javnog servisa

stvorila je drekavca jasno je koja je to "svest"
baš kao što su više nego jasne i njene posledice!
gradicevic gradicevic 20:21 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

Kubanci su iskreno podrzavali Kastra, prvo zbog straha od amerikanizacije kojom su stalno bili zastrashivani a koju su oni u glavnom dozivljavali kao neprijatnu promenu-pres vsega, da ce morati da rade.


ponavljam svaka slicnost je "slucajna"

P.S. angie zasluzila si


bas :)))
angie angie 20:27 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

pa ja ne znam kako im odgovara kad im je tek pre par meseci dozvoljeno da kupuju televizore .



pa tako se oni sami izjashnjavaju!
niki m niki m 20:27 16.04.2008

Re: ona politička "svest"

a ovaj



Лепе слике али има још слика. На пример, у медијима смо пре пар година видели слику Ненада Чанка са његовим пријатељем Опачићем. Весели и насмејани момци. Поменути Опачић је у затвору јер је грађане и грађанке Новог Сада снабдевао великим количинама хероина и тако, вероватно, многе послао на гробље. ЛДП то није сметало да буде у коалицији са Чанком, хтео је и поново али је Чанак отишао са ДС. Ни њима та слика очигледно не смета. У било којој другој земљи западане Европе или у САД политичка каријера Ненада Чанка, после објављивања такве слике, била би заувек готова.
Због чега сте ви пристали?
angie angie 20:28 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

gradicevic- hvala, ja bash volim takve!:)))
Doctor Wu Doctor Wu 20:38 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

doktorka
angie
mene zanima samo demokratija na delu. Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnostpa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.


suocavanje sa istinom

kratko, jasno, nadahnuto. doktorka kakvu volimo.
nego, kad si vec u radnji i siris istinu, mozes li nama, zabludelima, da kazes ko je, kada, gde i o kome izrekao ove reci?

"...To je ovo moje zažmurivanje na jedno oko i u tom smislu izbegavam da pricam o ____, da ne bih rekla tacno ono što me strašno boli u svemu tome. Mislim, jedan užasno interesantan, sposoban, zanimljiv covek. Ako ništa drugo, on je taj koji je priveo Miloševica, ali dok se meni ne objasni kuca u Ripnju sa bazenima, konji, stanovi. Dok se meni to ne objasni, ja jednostavno ne bih želela ništa da kažem, da ne bih rekla ono što bih rekla."

doktorka doktorka 21:03 16.04.2008

Re: ona politička "svest"

niki m
a ovajЛепе слике али има још слика. На пример, у медијима смо пре пар година видели слику Ненада Чанка са његовим пријатељем Опачићем. Весели и насмејани момци. Поменути Опачић је у затвору јер је грађане и грађанке Новог Сада снабдевао великим количинама хероина и тако, вероватно, многе послао на гробље. ЛДП то није сметало да буде у коалицији са Чанком, хтео је и поново али је Чанак отишао са ДС. Ни њима та слика очигледно не смета. У било којој другој земљи западане Европе или у САД политичка каријера Ненада Чанка, после објављивања такве слике, била би заувек готова. Због чега сте ви пристали?

Ne razumem , zar Radikali nisu na vlasti u Novom Sadu ? Ako postoje sumnje da je Canak povezan sa kriminalom , zasto nije uhapsen ?
doktorka doktorka 21:13 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

Doctor Wu

doktorka

angiemene zanima samo demokratija na delu. Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnostpa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.suocavanje sa istinomkratko, jasno, nadahnuto. doktorka kakvu volimo.nego, kad si vec u radnji i siris istinu, mozes li nama, zabludelima, da kazes ko je, kada, gde i o kome izrekao ove reci?"...To je ovo moje zažmurivanje na jedno oko i u tom smislu izbegavam da pricam o ____, da ne bih rekla tacno ono što me strašno boli u svemu tome. Mislim, jedan užasno interesantan, sposoban, zanimljiv covek. Ako ništa drugo, on je taj koji je priveo Miloševica, ali dok se meni ne objasni kuca u Ripnju sa bazenima, konji, stanovi. Dok se meni to ne objasni, ja jednostavno ne bih želela ništa da kažem, da ne bih rekla ono što bih rekla."

Cinjenica je da smo u pocetku svi bili zbunjeni kada je ucinjena strasna medijska hajka na Cedomira, prosto u neverici , jer Tadic se nijednom nije oglasio da zastiti svog partijskog kolegu od medijskog linca. A onda smo ukapirali ko je Tadic.
Nenad M. Nenad M. 21:19 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
mene zanima samo demokratija na delu.



Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost
pa evo mene zanima shta od ovoga shiri grupa koja podrzava ldp na blogu?- Nebojshu i Chedu izuzimam iz pitanja, jer se korektno ponashaju.


a to je pitanje za nas (ne)korektne!? E angie, malo ti je pitanje pogresno formulisano.
Evo ja sirim sve navedeno, ajd reci da nije tako
Nenad M. Nenad M. 21:28 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

naroz
izolacija kube ne pomaze bas ljudima koji tamo zive


@doktorka

sad se setim da DS nije glasao za neke amandmane LDP koji su bili skroz kul ali se ne secam sta je bilo u pitanju.
Medjutim setim se i kubanskog ambasadora i direktora politike sa kraja devedesetih i odma mi je muka. Medjutim ne moze da se kaze da DS nije demokrtska stranka zbog toga. U celoj toj prici se izgubi sta je program LDP a i u cemu se on razlikuje od DS-a i angei ima pravo da se ljuti i bas nismo nista prosirili.


Ds jeste demokratska stranka. E sad, sto je tako malo unutrstranacke demokratije kod svih partija pa se Tadic ponasa autokratski ( jos nisam odlucio ko ce biti premijer al znam da ce moju i samo moju politiku sprovoditi isl) govori o tome da demokratija nije datost vec nesto sto se gradi postovanjem procedura.

I da, gde su zene i mladi u ds-u? Uglavnom neprimetno statiraju.
angie angie 21:33 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ajd reci da nije tako


Obashka ti se izvinjavam Nenade M, iskreno, nisam te notirala kao nekog ko pripada ni jednoj grupi- sem da si korektan i normalan u ophodjenju- barem kada sam te ja sretala.:)))

Moje pitanje je bilo upuceno veoma konkretno i nisam dobila odgovor, jer se naprosto navedeni parametri za shirenje dalje, ne uklapaju u pokazani profil ovde.
doktorka doktorka 21:42 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
ajd reci da nije tako Obashka ti se izvinjavam Nenade M, iskreno, nisam te notirala kao nekog ko pripada ni jednoj grupi- sem da si korektan i normalan u ophodjenju- barem kada sam te ja sretala.:)))Moje pitanje je bilo upuceno veoma konkretno i nisam dobila odgovor, jer se naprosto navedeni parametri za shirenje dalje, ne uklapaju u pokazani profil ovde.

angie , onda ti siri dalje.
AlexDunja AlexDunja 21:45 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija


angie , onda ti siri dalje.

al ti da prestanes:)))
inace dzaba ng.
doktorka doktorka 21:47 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

AlexDunja
angie , onda ti siri dalje.al ti da prestanes:)))inace dzaba ng.


kako ovo naredbodavno zvuci .
AlexDunja AlexDunja 21:54 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

kako ovo naredbodavno zvuci .

a ja mislila saljivo.
pa jos i smajlije stavila:)))
go on, dr, stvarno to mislim!
:)))))
doktorka doktorka 22:00 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

AlexDunja
kako ovo naredbodavno zvuci .a ja mislila saljivo.pa jos i smajlije stavila:)))go on, dr, stvarno to mislim!:)))))

pa to moze biti i histericno smejanje
AlexDunja AlexDunja 22:02 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

pa to moze biti i histericno smejanje

opa, dijagnoza:)
tenks
:)
(manje osmeha da smanjim histeriju, frka:))
doktorka doktorka 22:03 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

AlexDunja
pa to moze biti i histericno smejanjeopa, dijagnoza:)tenks:)(manje osmeha da smanjim histeriju, frka:))

ma nebitno skroz
Nenad M. Nenad M. 22:05 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
ajd reci da nije tako


Obashka ti se izvinjavam Nenade M, iskreno, nisam te notirala kao nekog ko pripada ni jednoj grupi- sem da si korektan i normalan u ophodjenju- barem kada sam te ja sretala.:)))

Moje pitanje je bilo upuceno veoma konkretno i nisam dobila odgovor, jer se naprosto navedeni parametri za shirenje dalje, ne uklapaju u pokazani profil ovde.


i ne pripadam, doduse podrzavam :)

ok, mislila si na vip ldp blogere, ima ih dosta i svi su vise manje pristojni, katkad vatreni al to sve ide u rok sluzbe
angie angie 22:10 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

mislila si na vip ldp blogere


pa ne-ja pitala konkretnu osobu iz konkretne ekipe.
angie angie 22:11 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ma nebitno skroz


pa shto onda odgovarash i josh tako?
AlexDunja AlexDunja 22:12 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ma nebitno skroz

aha:))
a sada svi na svije radne zadatke
:)
doktorka doktorka 22:15 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
mislila si na vip ldp blogerepa ne-ja pitala konkretnu osobu iz konkretne ekipe.

samo na mene ili na grupu? pitanje je bilo sta misli grupa .
angie angie 22:15 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie , onda ti siri dalje.


pa ja vec rekoh da je malo nespretan slogan- a evo i The Master Mirko Ilic isto misli:)
G r o f G r o f 22:17 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

, jer se naprosto navedeni parametri za shirenje dalje, ne uklapaju u pokazani profil ovde.


Angie, ne zakukuljuj. Na koju konkretnu boju profila misliš i ko je boju prosuo. Ovako uopšteni komentar ne govori ništa. Prema LDP u se nije odredilo mnogo blogera. Ja lično gajim simpatije prema toj stranci i zanima me u čemu sam to bio nekorektan prema tebi.
angie angie 22:23 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

G r o f
, jer se naprosto navedeni parametri za shirenje dalje, ne uklapaju u pokazani profil ovde.Angie, ne zakukuljuj. Na koju konkretnu boju profila misliš i ko je boju prosuo. Ovako uopšteni komentar ne govori ništa. Prema LDP u se nije odredilo mnogo blogera. Ja lično gajim simpatije prema toj stranci i zanima me u čemu sam to bio nekorektan prema tebi.


Mirkec sreco, eno ti odgovor kod Nenada M- isto vazi i za tebe:)))
Nenad M. Nenad M. 22:25 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

angie
angie , onda ti siri dalje.


pa ja vec rekoh da je malo nespretan slogan- a evo i The Master Mirko Ilic isto misli:)


mozda je malo nespretan al su mu Divljan i Kristali dali melodiju, ceo grad ga peva ko lud
angie angie 22:26 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

ceo grad ga peva ko lud


ako je tako- bash mi je drago!
AlexDunja AlexDunja 22:29 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija


pa ja vec rekoh da je malo nespretan slogan- a evo i The Master Mirko Ilic isto misli:)

isto:)))))
G r o f G r o f 22:30 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

Mirkec sreco, eno ti odgovor kod Nenada M- isto vazi i za tebe:)))


Angie, ustala si na levu nogu..aj, priznaj..:)))))))))))))))))
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:48 16.04.2008

podsećanja radi,

Doctor Wu Doctor Wu 22:55 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

doktorka

Cinjenica je da smo u pocetku svi bili zbunjeni kada je ucinjena strasna medijska hajka na Cedomira, prosto u neverici , jer Tadic se nijednom nije oglasio da zastiti svog partijskog kolegu od medijskog linca. A onda smo ukapirali ko je Tadic.

pa, sta, ti mislis da je tadic? nije.
aj probaj ponovo.

"...To je ovo moje zažmurivanje na jedno oko i u tom smislu izbegavam da pricam o ____, da ne bih rekla tacno ono što me strašno boli u svemu tome. Mislim, jedan užasno interesantan, sposoban, zanimljiv covek. Ako ništa drugo, on je taj koji je priveo Miloševica, ali dok se meni ne objasni kuca u Ripnju sa bazenima, konji, stanovi. Dok se meni to ne objasni, ja jednostavno ne bih želela ništa da kažem, da ne bih rekla ono što bih rekla."

znaci: ko, gde, kada, o kome? vreme pocinje, sad!
gradicevic gradicevic 22:57 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

samo na mene ili na grupu? pitanje je bilo sta misli grupa .


grupa to sam -JA i JA i JA i JA i nas nekoliko JA
mislim u Vasem slucaju


doktorka doktorka 23:15 16.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

Doctor Wu

doktorkaCinjenica je da smo u pocetku svi bili zbunjeni kada je ucinjena strasna medijska hajka na Cedomira, prosto u neverici , jer Tadic se nijednom nije oglasio da zastiti svog partijskog kolegu od medijskog linca. A onda smo ukapirali ko je Tadic.pa, sta, ti mislis da je tadic? nije. aj probaj ponovo."...To je ovo moje zažmurivanje na jedno oko i u tom smislu izbegavam da pricam o ____, da ne bih rekla tacno ono što me strašno boli u svemu tome. Mislim, jedan užasno interesantan, sposoban, zanimljiv covek. Ako ništa drugo, on je taj koji je priveo Miloševica, ali dok se meni ne objasni kuca u Ripnju sa bazenima, konji, stanovi. Dok se meni to ne objasni, ja jednostavno ne bih želela ništa da kažem, da ne bih rekla ono što bih rekla."znaci: ko, gde, kada, o kome? vreme pocinje, sad!


To pitanje postavi Biljani . Ja nikada nisam procitala da Ceda poseduje u Ripnju kucu sa bazenima , konje stanove i td . Sta mislim da je Tadic ? Tada sam mislila da je istinski demokrata , i da ce nastaviti politiku Zorana Djindjica , kad ono , odlucio se za kohabitaciju sa Kostunicom i zarad toga odrekao svih bliskih saradnika Zorana Djindjica.
Vračarac Vračarac 11:34 17.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

O demokratičnosti LDP-a najbolje govori primer Branislava Lečića, čim se pobunio protiv jednoumlja i kulta ličnosti izbačen je is stranke. Mislim da je tužno što neki ljudi "sablju" vide kao vrhunac demokratije. Još tužnije je to što su upravo ti ljudi otupili "sablju" i od nje napravili "perorez". Priličan broj tih ljudi bi sada da tu svoju propuštenu priliku "širi dalje". Ti ljudi su imali svoju šansu, bili su na vlasti i kao rezultat njihovog "kvalitetnog" vođenja države imamo Koštunjavog na vlasti. Cela njihova priča o solidarnosti, pravdi, demokratiji, jednakosti, trte i mrte je najobičnije mrtvo slovo na papiru, spisak lepih partijskih želja (neki to zovu stranački program) u koji ni oni sami ne veruju.
Vračarac Vračarac 11:37 17.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

mene zanima samo demokratija na delu.

Pa vi onda apstinirate na svakim izborima. Baš kao i ja.
Vračarac Vračarac 11:41 17.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

suociti se sa istinom , znaci biti realan . a istina je da su mladic i karadzc ratni zlocinci , da je kosovo drzava, da je miskovic monopolista i td i td.

Pa sve je to bilo i u vreme kada su čelnici LDP-a bili na vlasti. Pa zašto se onda nisu "suočavali sa istinom"? Izvinite Doktorka ali ovo je najobičnija demagogija.
dragan7557 dragan7557 13:19 17.04.2008

Re: LDP nije jedina demokratska partija

AlexDunja
ma nebitno skroz

aha:))
a sada svi na svije radne zadatke
:)


A, NEZAPOSLENI ????????
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:26 18.04.2008

doctor kalašnjikov

die hard die hard 17:37 16.04.2008

Drekavac,kmekavac ili kako vec


Mnogo se plasim da taj nije ni najmanje nebitan u ovoj ili buducoj konstelaciji snaga.Ide on sigurnim korakom ka nekih 13% ( valjda ne i vise ) i obezbedjivanju novog premijerskog mandata.A tad ce tek poceti da se sveti.Neka ne budem u pravu, ali mislim da ce tek posle ovih izbora on pokazati svoje pravo zlo lice.I biti kasnije zapamcen kao jedan od najvecih srpskih diktatora.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:50 16.04.2008

ŠIRITE hrabrost!

Jadna je zemlja kojoj je Koštunica diktator - a drekavac je nebitan. Videćete.
To jest - stvar je izbora: bitan je ili on - ili mi!

Zato: ŠIRITE navedeno!
dzu dzu 18:45 16.04.2008

baš volim

da vidim da su se ovi pojmovi ''širenja'' vezali za ldp. i dibiduz ne razumem u čemu je problem da se navedene stavke šire? jel ima nešto da ne pasuje uz civilizovanu personu?
samo cool.
gradicevic gradicevic 18:48 16.04.2008

ma siricemo ali...

Zato nije dovoljno samo čitati i pisati blogove ─ neophodno je da u narednih dvadesetak dana Srbijom Širimo dalje: Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost!


vise sam se umorio objasnjavajuci da ovo sto treba siriti, se ne moze uraditi u narednih 20-ak dana.
Ljudi koji ovo razumeju, vec glasaju za LDP, a to je realno mali procenat 5-7%. Ovakvu kampanju ostatak birackog tela nece ili ne moze da razume, potpuno je svejedno. Al to je nasa realnost. Da bi postala znacajnija politicka snaga u ovoj zemlji nisu dovoljne samo dobre ideje, vec i znacajnije biracko telo od 300.000 ljudi.
Ideja Srbije, kakvu zeli LDP, mora se pribliziti i seljaku i polupismenom coveku, i objasniti mu se, i ubediti ga da Srbija mora i moze da se menja. Bojim se da za to bilbordi, spotovi i predizborne promocije nisu dovoljni.
Djindjic je to dobro znao, i zato je kampanja " Srbija na dobrom putu", najbolji primer. LDP se mora pomiriti sa cinjenicom da je njegova realnost u ovom trenutku, mozda i na granici cenzusa. Treba zasukati rukave i "rudarski "raditi, prakticno biti u neprekidnoj kampanji za "one tamo'' izbore.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:55 16.04.2008

Re: ma siricemo ali...

Ovo su ti izbori! I svakim sledećim izborima sve smo bliže i toj Srbiji kakvu želimo.
Da li smo brojni koliko bismo hteli: nismo još!
Zato i širimo!
Spiridon Spiridon 19:43 16.04.2008

prijatno iznenadzenje

danas sam se bas pitao sta je sa Nebojsom, da se nije nesto naljutio ...otvorim blog, kad ono !!! =]



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:01 16.04.2008

Re: prijatno iznenadzenje

hvala na zapitanosti tj. brizi
nisam ljut - nego Širim!
poz.
G r o f G r o f 20:13 16.04.2008

Moje vidjenje

Jedini pravi problem Srbije je RAD.
U šumi velikih, patetičnih i već devalviranih reči to zvuči čudno ali u suštini jedino to je cilj kome treba dati primat i jedino to nas može izvući.
Da bi zagrizli u tu disciplinu treba nam kapital. Možemo ga dobiti samo od onoga ko ga ima. Znači, Evropa.
To opet znači da moramo igrati kako oni sviraju.
Pa naučimo već jednom igrati i prestanimo se ponašati kao slonovi u prodavnici kristala.
Sa druge strane frustrirajuće je raditi kad vidiš da dobro žive uglavnom muvatori.
Pa zauzdajmo već jednom muvatore. monopoliste, mafijaše, korumpirane. Kad se malo bolje otvore oči lako ih je otkriti. Sredimo sudove da mogu suditi otkrivenim, a ne da se igraju prava.
Objasnimo omladini da je jedino RAD način da dobro žive i omogućimo im da rade.
Smanjimo plate budžetlijama jer oni rade kobajagi.
Smanjimo uticaj crkve jer ona ne radi ništa.
Podesimo kurs tako da odgovara RADU, a ne švercu.
Napravimo kult RADA kao što sad vlada kult nerada.
Naučimo raditi da bi mogli odmarati.

...a da. Kad ojačamo kupimo Kosovo kao Rusi Crnu Goru.

Stranka koja prihvati principe RADA je ona prava. Sve ostalo je prodavanje magle.
...i tako.

Gde li je tu LDP?

gradicevic gradicevic 20:30 16.04.2008

Re: Moje vidjenje

Objasnimo omladini da je jedino RAD način da dobro žive i omogućimo im da rade.


dodao bih samo POSTEN RAD
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:47 16.04.2008

Re: Moje vidjenje

Gde li je tu LDP?

Pogledajte malo bolje - mislim da odgovor uopšte nije težak.
To jest - već ste ga dali!

Ako zatreba, evo i mala pomoć:
http://www.ldp.org.yu/info/news.jsp?id=1064
Doctor Wu Doctor Wu 20:45 16.04.2008

Nebojsa, cestitam

vam na ekonomskom programu. Ona ekipica koju ste do pre neki dan nazivali nacosi, Antonicev sin & co., ne moze da ga nahvali- njime bi se, bez sumnje, i jedna Maggie Thatcher ponosila.

Sta ti mislis o njemu? Sta kazes na smanjivanje javne potrosnje na 33% BDP-a? Jel' i ti podrzavas to?
Nenad M. Nenad M. 21:11 16.04.2008

Re: Nebojsa, cestitam

Evo ponosi se i Miroslav Prokopijevic

[i] Прокопијевић, директор Центра за слободно тржиште, оцењује да су економски делови предизборних кампања већине странака и коалиција „јадни”, али као позитиван пример издваја економски програм ЛДП-а.

– ЛДП има најбољи економски програм. Коначно неко има јасан, либерални програм – оцењује Прокопијевић и додаје д
G r o f G r o f 21:18 16.04.2008

Re: Nebojsa, cestitam

Tužiću LDP zbog kradje ideja...
Dr M Dr M 22:31 16.04.2008

Re: Nebojsa, cestitam

Sta kazes na smanjivanje javne potrosnje na 33% BDP-a?


Ne znam za druge, meni super...pogotovu ako BDP skoci 300%.
Sto je nemoguce bez EU, koja je ko zna gde bez LDP...

Ukratko, SIRI DALJE!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:40 16.04.2008

Ignore...

Sad mi malo žao što sam rešio da istrajem u strategiji
ignorisanja Dr. Wua - a baš bih mu rado odgovorio...
al, eto... nije lako biti dosledan...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:03 16.04.2008

Corax

Doctor Wu Doctor Wu 23:12 16.04.2008

Re: Ignore...

DrM
Ne znam za druge, meni super.

Ne sumnjam. Siguran sam da ce u tom budzetu biti dosta novca za otvaranje novih muzeja revolucije, likovnih umetnosti itd. Ne verujem da se gosn Milenkovicz zato kandidovao za mayora.
Neboisza Milenkovicz
nije lako biti dosledan...

pa ko kaze da jeste. bas si me prijatno iznenadio oko ove podrske Maggie. a ja mislio da si ti neka komunjarska kuka. greska, vidim.


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:49 17.04.2008

Re: Ignore...

Prvo mi bude žao što sam dosledan u ignorisanju navedenih pojava
a onda mi već u sledećem trenutku samo bude žao vas.
I tako...
Dr M Dr M 08:26 17.04.2008

Re: Nebojsa, cestitam

Dr M
Sta kazes na smanjivanje javne potrosnje na 33% BDP-a?Ne znam za druge, meni super...pogotovu ako BDP skoci 300%.Sto je nemoguce bez EU, koja je ko zna gde bez LDP...Ukratko, SIRI DALJE!


"Meni super"
Ako citiramo, citiramo tako da ne izvrcemo, ili skrivamo, pravo znacenje.
Fer?
perhan perhan 05:09 17.04.2008

Re: OPROŠTAJ OD DREKAVCA

...Odgovor Srbije koja pretenduje na to da se smatra demokratskom ─ izuzev LDP-a, naravno, koji jedini to uistinu i jeste ─ toliko je neubedljiv da vređa zdrav razum gotovo koliko i Drekavčeve (kosovske) mantre.


Dzaba vam LDP-ovci to vase busanje u grudi da ste jedini "pravi" medju "krivima". Svi ste se vi sakrili iza skuta vaseg Cedomira Jovanovica i ne vidite se iza njega.

A vas Cedomir vuce repove iza sebe koje svako ko god pozeli moze da nagazi. Nema intervjua u poslednjih 6 meseci (moze i duzi period) u kojem Cedomir nije barem 30% vremena ulozio na odgovaranje na pitanja koliko se druzio sa kriminalcima, koji dzip vozi, koja odela nosi, da li laze, da li je iskren.... I to sve potice iz vremena kada LDP nije postojao.

A gde je tu LDP, gde su tu ideje "Jednakost, Odgovornost, Slobodu, Solidarnost, Hrabrost, Pravdu, Inicijativu, Preduzetništvo, Uspeh, Pobedu, Različitost, Kulturu, Optimizam, Nadu, Ljubav, Energiju, Budućnost" ???

Jeste li se mozda usudili dragi LDP-ovci da ovo pitanje postavite svom idolu. Na koji nacin on promovise LDP ?

Nemojte posle da se cudite kada budete dobili fantasticnih 5.8%.
Vec sad vidim vase komentare tamo negde 15 maja kako nije lose tih 5.8% jer je prosle godine bilo 5.3%, pa na predsednickim 5.6%, a sada 5.8%.

Za one koji i dalje ne shvataju poentu:

DS je imala veliku priliku 2000-te da napravi korenite promene nabolje. Imala je poverenje naroda i upropastila je sve to toliko da je ljudima zgadila te "promene". Ta propustena prilika je bila toliko velika da je morala da prodje skoro decenija da bi polagano izaslo na cistac ko je sta radio do sada.
LDP ima sledecu takvu sansu - mnogo manju nego sto je to nekada imao DOS i DS kao najveca u DOS-u. Ali LDP se nalazi na PRAVOM putu da tu priliku upropasti.

LDP-ovci, budite hrabri, recite vasem Cedomiru jedno veliko HVALA. Podignite mu bistu (ili vise njih), dajte mu orden, platu, sta god mislite da je prigodno. A onda ga pomerite malo u stranu. Neka i dalje bude u glavnom odboru stranke. Neka i dalje bude u politickom odboru, u svakom drugom odboru, ali na mesto predsednika dovedite nekog za koga niko nece imati da kaze ruznu rec. Valjda ima takvih u LDP-u.

Pozdrav svima
rayzippo rayzippo 05:40 17.04.2008

Re: OPROŠTAJ OD DREKAVCA

tesko ce to ide...pre ce dati ruku nego ostavku...srpski politicar je nesmenjiv !!!!
Dr M Dr M 11:40 17.04.2008

Re: OPROŠTAJ OD DREKAVCA

LDP-ovci, budite hrabri, recite vasem Cedomiru jedno veliko HVALA. Podignite mu bistu (ili vise njih), dajte mu orden, platu, sta god mislite da je prigodno. A onda ga pomerite malo u stranu. Neka i dalje bude u glavnom odboru stranke. Neka i dalje bude u politickom odboru, u svakom drugom odboru, ali na mesto predsednika dovedite nekog za koga niko nece imati da kaze ruznu rec. Valjda ima takvih u LDP-u


Postovani perhan,

izgleda da LDP-ovci nisu videli Vas komentar pa cu ja, koji nisam LDP-ovac, samo glasac, da Vam kazem zasto nije dobro da se usvoji Vas predlog.

Cedomir Jovanovic je personifikacija zelje za promenom. On govori ono sto mnogi od nas misle a nemaju priliku da se njihova rec cuje. I hrabro stavlja glavu tamo gde niko ne bi ni nogu, fudbalski receno.

Svaka akcija izaziva reakciju, poznato iz fizike, a on je bas aktivan, zato izaziva jaku reakciju onih kojima je inercija omiljeno stanje, i drustva i duha. Izostanak reakcije i otpora njegovom delovanju znacio bi da je njegova akcija nedovoljna ili nepotrebna. Onda ce biti vreme da LDP uzme u obzir Vas predlog ili da se razidje posto neka druga partija pokaze vecu zelju za promenama.

Uzgred, porast glasackog tela od 5,3 na 5,8% je porast od 10%, za samo godinu dana, sa tendencijom da se

SIRI DALJE
perhan perhan 15:03 17.04.2008

Re: OPROŠTAJ OD DREKAVCA

Dr M
Postovani perhan,izgleda da LDP-ovci nisu videli Vas komentar pa cu ja, koji nisam LDP-ovac, samo glasac, da Vam kazem zasto nije dobro da se usvoji Vas predlog.Cedomir Jovanovic je personifikacija zelje za promenom. On govori ono sto mnogi od nas misle a nemaju priliku da se njihova rec cuje. I hrabro stavlja glavu tamo gde niko ne bi ni nogu, fudbalski receno.Svaka akcija izaziva reakciju, poznato iz fizike, a on je bas aktivan, zato izaziva jaku reakciju onih kojima je inercija omiljeno stanje, i drustva i duha.


Pozdrav Dr M,

ja se ne slazem sa vasom konstatacijom da je on personifikacija zelje za promenom. Praviti od njega idolopoklonstvo je jako opasno i u krajnjoj meri suprotno svemu onom za sta se LDP zalaze.

Zapravo upravo to sto vi tvrdite je problematicno - drzati jednu osobu na celu kao personifikaciju promena, a onda se cuditi kako se sprovodi velika hajka upravo na tu osobu. Zato je potrebno uciniti upravo suprotno, na predsednickim izborima imati jednog kandidata, za predsednika stranke drugog, kao sefa poslanicke grupe treceg, u medijima drzati cetvrtog... U LDP-u, sve ove 4 funkcije, a mogu ih nabrojati jos, su objedinjene.


Dr M
Izostanak reakcije i otpora njegovom delovanju znacio bi da je njegova akcija nedovoljna ili nepotrebna.


Reakcija je odavno izostala. Treba biti realan i pogledati sebe u ogledalu. Jedinu reakciju na njegove vrlo ostre i kvalitetne govore imaju sami glasaci LDP-a, i politicke vodje i spin majstori drugih stranaka koji se trude (i to uspesno cine) da ga dezavuisu. A ostalim glasacima (ne-LDP-ovcima) je on u rangu Velje Ilica.

Izvini, ali ako sutra ministar Velimir Ilic na konferenciji za stampu predstavi vrlo moderan plan recimo revitalizacije sela, kako ce jedan LDP-ovac reagovati na to.Da li ce reci, bravo Velimire, svaka cast ili ga nece uopste ni saslusati do kraja.

Govori Cedomira Jovanovica ne dopiru do drugih glasaca, kao sto govor jednog Dacica ne dopire do vas. Vi ga cujete, ali posto imate vec izgradjen stav, kroz negativnu prizmu i najbolje ideje izgledaju pogresno.

Dr M
Onda ce biti vreme da LDP uzme u obzir Vas predlog ili da se razidje posto neka druga partija pokaze vecu zelju za promenama.


Tad ce biti kasno. Ja zelim da LDP zaista bude nosilac pozitivnih promena, a to moze uciniti samo ako se sada i sam (LDP) bude menjao.

Dr M
Uzgred, porast glasackog tela od 5,3 na 5,8% je porast od 10%, za samo godinu dana, sa tendencijom da se SIRI DALJE


Ta vasa racunica me podseca na Dinkicevu matematiku 2000-te kada je tvrdio kako imamo najveci privredni rast na svetu, sto nije ni bilo cudno s obzirom da smo bili bombardovani pre toga.

Inace, da budem iskren meni danas sve mirise na najnoviju postizbornu koaliciju na vlasti DS-LDP-SPS-manjine.
Dr M Dr M 02:13 18.04.2008

Re: OPROŠTAJ OD DREKAVCA

Govori Cedomira Jovanovica ne dopiru do drugih glasaca, kao sto govor jednog Dacica ne dopire do vas. Vi ga cujete, ali posto imate vec izgradjen stav, kroz negativnu prizmu i najbolje ideje izgledaju pogresno


Postovani perhan,
hvala na odgovoru.

Ipak mislim da Cedini govori sve vise dopiru i do onih koji su se doskora mrstili i na samo pominjanje njegovog imena. Sve je vise ljudi koji ne zele da budu tretirani kao deca kojoj se mogu servirati lagarije i koji uvidjaju da je Ceda stalno govorio istinu, bez zelje za trenutnim politickim profitom. Mnogi sad shvataju pricu o kohabitaciji, koaliciji, Kosovu, monopolima...i zasto bi bilo dobro da su mu poverovali januara 2007.

Sto se tice objedinjavanja ili razdvajanja funkcija, trava bokori od tla a drvece se grana tek kad dovoljno poraste.
LDP hrast vec pocinje da pusta jake nove grane, Biljana Srbljanovic mi je dobar primer, bice ih jos. Znam da Ceda niti treba niti moze jos dugo na sve strane ali, neka ga dok mu jos ide dobro, neka i drugi prodju kroz saplitanje i pljuvanje, nek ocvrsnu, pa neka dele posao.
johanna29 johanna29 09:31 17.04.2008

Sirimo dalje

..ali nije dovoljno da svi KAZU da, shvatili smo nego da pocnu da MISLE i RADE na drugi nacin, drugaciji nacin i da se pomire4 sa prostom cinjenicom da MORAJU da rmbaju vise nego bilo koji prosecan Evropljanin za mnogo manje kinte ako hoce da postignu nesto. I da pritom ne budu nadrndani po ceo dan, vec da misle kako je to jedino dobro za njih i njihovu decu.

Mi moramo da stignemo negde, pa tek onda da probamo nekoga da prestignemo. Sto je siromasniji i jadniji, nasem narodu je novac (koga nema) sve dominantniji motiv da se prihvate bilo cega. Svi se ponasaju kao ultra-modeli "ne ustajem za manje od..." Ljudi, ne moze tako. Morate misliti na buducnost.

Niste vi zadnji koji ce ziveti u Srbiji.

Tesko je siriti pozitivne misli i sad od ljudi koji plivaju u kanalizaciji kao pacovi vec toliko dugo., da su zaboravili kako izgleda dnevna svetlost, da budu "naprzeni" da se ubijaju od posla i menjaju svoja preduzeca, institucije, nacin rada, sklanjaju "gazde" i "domacine", primitivce sa nagojenim dzepovima koji podriguju preko "excelsior" casa za vino, i postavljaju na njihova mesta kompetentne ljude...

Tesko ide kroz vazduh gust ko testo, ali SIRIMO DALJE!...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:52 17.04.2008

Re: Sirimo dalje

Tesko ide kroz vazduh gust ko testo, ali SIRIMO DALJE!...


johhana,
realno + precizno + pametno
nažalost u pravu ste:
Širimo, dakako!
poz.
n.
johanna29 johanna29 11:12 17.04.2008

Re: Sirimo dalje

Posebno me brine dramatican porast "napetovaca" u drustvu (ona dva dede iz mapeta sto sede negde tamo i "ozgo" dzangrizaju. I misle da je samo njima lose, imaju malu platu pa gle cuda, mrze ih sefovi. I samo oni su u problemu.

Da a ja sam dokon milioner pa se bunim zato sto mi je dosadno.

Ne volim ekstreme niti jednog tipa, ali nije vreme da se bude lelujav - vremena NEMA. Nazalost nema ni snaga u dovoljnoj meri. Ali istina je, ljudi, Srbija NE MOZE bez ekstrema. Hajde oda da budemo EKSTREMNI u prihvatanju stvarnosti.

Silazite sa Carobnog brega jer, ako niste primetili, vi anestezirani sto se klatarite u svetu vase kvazi-istorijske fantazmagorije, OVDE DOLE se vec desava "bezimena smrt miliona."
Obi Van Obi Van 11:06 17.04.2008

LDP,DS i Zoran Đinđić

Niko nema pravo na ekskluzivu da sebe naziva naslednikom politike Zorana Đinđića, pa ni čelnici i simpatizeri LDP-a.
Svoj glas ovaj put dajem LDP-u iako sam član DS-a ne zbog velikog razočrenja u DS, nego da bi se obzbedio cenzus ovoj partiji sa kojom koalicija oko DS-a mora da formira buduću vladu.
Cilj je osvojiti 126 mandata u skupštini, a što se tiče Drekavca koji umesto osmeha ima maksiofacijalni grč, nadam se da će otići u političku istoriju ili teško nama.
doktorka doktorka 15:20 17.04.2008

Re: LDP,DS i Zoran Đinđić

Obi Van
Niko nema pravo na ekskluzivu da sebe naziva naslednikom politike Zorana Đinđića, pa ni čelnici i simpatizeri LDP-a.Svoj glas ovaj put dajem LDP-u iako sam član DS-a ne zbog velikog razočrenja u DS, nego da bi se obzbedio cenzus ovoj partiji sa kojom koalicija oko DS-a mora da formira buduću vladu.Cilj je osvojiti 126 mandata u skupštini, a što se tiče Drekavca koji umesto osmeha ima maksiofacijalni grč, nadam se da će otići u političku istoriju ili teško nama.



au , pa glasaj onda za sps. znash da je tadic pre za koaliciju sa sps-om nego sa ldp-om.
Nenad M. Nenad M. 18:35 17.04.2008

Re: LDP,DS i Zoran Đinđić

glas ovaj put dajem LDP-u iako sam član DS-a ne zbog velikog razočrenja u DS, nego da bi se obzbedio cenzus ovoj partiji sa kojom koalicija oko DS-a mora da formira buduću vl


pametno razmisljanje. znam jos ds-ovaca koji ovako razmisljaju.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:10 17.04.2008

Re: LDP,DS i Zoran Đinđić

Pa već je sasvim jasno da će 2/3 razočaranih pristalica i članova Demokratske stranke
ovaj put svoje poverenje pružiti Liberalno demokratskoj partiji:
1. zato što su već više puta prevareni
2. zato što LDP i pre i posle izbora misli i govori isto
3. zato što glas za LDP jeste glas za LDP a ne za Koštunicu, Mihajlova, Ilića, Tijanića, ...
4. zato što LDP danas govori ono što više od pola DS-a misli ali se ne usuđuje da glasno izgovori
5. zato što smisao političke odgovornosti jeste u tome da ona nikome ne dopušta uzmak
6. zato što je LDP spreman da preuzme odgovornost - bez kompromisa, kalkulacija, kohabitacija...
7. dopunite sami
nesha nesha 11:47 17.04.2008

zbunjenost

Sa izuzetkom
Odgovor Srbije koja pretenduje na to da se smatra demokratskom ─ izuzev LDP-a, naravno, koji jedini to uistinu i jeste
i jos ponekim moram priznati da je post jako dobar mada se bavi opstim istinama tipa "Zemlja je okrugla" i sl... A opet kao uostalom niko u Srbiji ne nudi resenje.
Ja uopste ne sumnjam u to da LDP ima dobar program ( mada opet cu da ponovim po ko zna koji put - LDP prvo treba da promeni ime u S(ocijalno)DP.
Ubistvo Zorana Djindjica je verovatno najveci gubitak za Srbiju, a pola Srbije se spori ko je dosledan njegovoj politici..
Jedno je neosporno - osnovni kvalitet politike Zorana Djindjica bio je pragmatizam , a toga ponajmanje ima u LDP-u i sigurno se moze spekulisati da li ga ima u DS-u.
Realno ostvarenje LDP programa se bazira iskljucivo na % glasova koji LDP moze da dobije 11 Maja.
Ako uzmemo sve realne parametre ( zamlju u kojoj zivimo, obrazovanje, sistem - apsolutno sve) mozemo zakljuciti da LDP moze da pocne aktivno da ostvaruje svoj program 2080 godine u nekom Maju mesecu.
I to samo pod uslovom da DS pocne da menja nabrojane parametre ( za sta postoje velike sanse u period od 1-4 godine - racunam da cemo do tada imati Drekavca na vlasti u nekoj od kombinacija).

Pisaces ti jos o drekavcu
Bojim se da ces biti u poziciji da pises o razlozima zbog kojih LDP nije presao cenzus
Ali ces sigurno opet pisati o DS-u na vlasti kroz otrpilike 2-4 godine



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana