IT| Život

Video igrice moje mladosti

alselone RSS / 28.01.2018. u 18:06

Voleo sam da igram igrice. Baš. 

 Neki dan se povela priča o starim igricama, pa sam pokrenuo uspomene. Evo moje liste, sortirane po količini zadovoljstva koje su mi pružile i po količini vremena koje sam "bacio". 

 

1. Super Mario World (Nintendo)

2. Quake II (PC)

3. Quake III (PC) 

4. Street figther (Nintendo)

5. Double bubble (Commodore) 

6. Civilizacija 2 (PC)

7. Age of empires (PC)

8. Warcraft 2 (PC)

9. Ghost n goblins (Atari)

10. Neka igrica gde si ti raketa i ides i bombardujes neka sranja, a i moras da punis gorivo i bezis od meteora. Blogi je pre par godina znao koja je (Atari)

11. Red alert (PC)

12. Crock (PC)

13. Counter strike, naravno (PC)

Seticu se jos nekih kroz komentare.  

4. 



Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:17 28.01.2018

Ретро лудило

alselone alselone 18:27 28.01.2018

Re: Ретро лудило

Predrag Brajovic

Video sam ovo. Izivljavanje nad nama igracima. :)
blogovatelj blogovatelj 05:42 29.01.2018

Re: Ретро лудило

Ретро лудило


Prva igrica mi je bila Spejs invejdrs. A onda sam otkrio Skrembl i odlepio potpuno.



Kasnije sam otkidao na Pakmana i Princa. Pre jedno sat vremena, ne videvši ovaj blog, odigrao sam ovo da me želja mine.


Klik.

Eno ga i mlađi sin mesecima onlajn ubija neke Marsovce, povuko genetiku na oca.
alselone alselone 08:03 29.01.2018

Re: Ретро лудило

A onda sam otkrio Skrembl i odlepio potpuno.


To je to. Hvala tebi i Milisavu. Pogledao sam video i ophrlile me emocije. :))))

tetkino tetkino 18:19 28.01.2018

Mojih 6

1. Caesar III
2. Age of Empires
3. Pharaoh + Cleopatra
4. Zeus + Poseidon (Acropolis)
5. SimCity
6. Sims (1+2+3)


alselone alselone 18:26 28.01.2018

Re: Mojih 6

5. SimCity


Bome i ovo sam voleo.
niccolo niccolo 18:31 28.01.2018

Civ

6. Civilizacija 2 (PC)


Od nje sam počeo, posle razbijao trojku, četvorku preskočio, pa igrao peticu koliko je vreme dozvoljavalo. Imam i šesticu dowloadovanu, ali mi je malo prekomplikovana (previše tehnologija i sranja), petica mi je onako idealna.

Plus, HOMM i sportovi, FIFA, NBA i NHL. Tu i tamo i menadžer...


alselone alselone 18:34 28.01.2018

Re: Civ

sportovi

Nesto malo Fifa, i matori Kick off na Atariju pocetkom devedestih. Bila glupa igra ko noc i kontrole lose, ali sam se borio.

alselone alselone 18:32 28.01.2018

QII

Secam se kada sam prvi put igrao multiplayer. Odigralo se tako sto sam namolio caleta da preselimo ceo moj PC kod druga koji je ziveo na drugom kraju grada, pa da ih umrezimo. Oko samog umrezavanja smo se mucili ceo dan. Onda kada smo namestili, nisam vracao PC danima kuci. Przili smo svaki dan posle skole.

Secam se osecaja kada smo se vijali po hodnicima, mirror neuroni su mi divljali, imao sam fizicke manifestacije kao da me neko zaista vija. :)

Lacika, ako slucajno citas ovo - uf, ala smo marali. :)
eloy eloy 18:34 28.01.2018

.












eloy eloy 18:39 28.01.2018

A u početku bejaše.....








tetris tetris 18:39 28.01.2018

Godine koje su pojele igrice

- Colonization
- Wolfenstein 3D (Doom nakon nje)
- Lotus (The Need for Speed nakon nje)
- Tetris

I naslovi iz ranih dvehiljaditih su bili zanimljivi:
- Call of Duty
- Medal of Honor
- Far Cry

Mada, najskuplje sam prolazio na automatima. Tu mi je glavni favorit bio:
- Out Run

Bila je još jedna igrica na automatima čijeg imena ne mogu da se setim a voleo sam da je igram. Kretanje igrača je bilo po donjoj ivici ekrana gde je mogao da se skriva iza nekih prepreka, a Nemci su nadolazili odozgo. Neka mimika 3D prostora, meni super za to vreme. Cilj je bio poubijati sve, a ostati živ . Ako me pamćenje ne vara, mogla je da se igra u paru, i mislim da su neki automati imali puške umesto džojstika. Baš bi bilo super ako bi se neko setio imena igrice (premda opis i nije neki) pa da je nađem na nekom emulatoru.
alselone alselone 18:42 28.01.2018

Re: Godine koje su pojele igrice

- Far Cry


Secam se ovoga kad je izaslo. Trebao je Cray supercomputer da bi ga pokrenuo. Cekao sam par godina pre nego sto sam mogao na kucnom racunaru igrati ovo u max detaljima.

Mada sve te kasnije igrice jesu bile dobre, ali su se nakekako brzo trosile. Brzo dosade.

Ili sam ja bio matoriji. Ili oboje.
st.jepan st.jepan 01:32 29.01.2018

tetris

tetris

- Tetris


Pa da, tetris!
Od igrica, igrao sam samo tetris, ostale sam prezirao.
I tetris sam prezirao, ali...
Ovako je bilo:
Imao ja, davno, neku malu firmu, redakcijicu zapravo. Dve mlade saradnice, jedan saradnik, isto mlad, i jedna 286-ica. U poslu, svi briljantni, al primetih, čim negde mrdnem, bacaju se na komp i snažno delju tetris. Ne predugo, posao nije nimalo trpeo, al eto, nerviralo me.
Ipak, oćutim - smislim kako će ih zajebem. Nadmašiću ih - nisam u to nimalo sumnjao, a tek onda ću s njima da popričam.
Uh, kako sam se zajebo! Koštalo me neprospavane noći.
Uključim mašinu, provalim kako se igra, krenem...
I..., pogađate..., katastrofa, rezultati daleko ispod njihovih!
Nipošto nisam smeo dozvoliti da ih ujutro vide - moj autoritet prhnuo bi uništa.
Naravno da sam se prijavio pod nickom, al zalud, mogao sam to biti samo ja. Pomišljao sam već da celu igru obrišem, no to bi imalo katastrofalne posledice po naš odnos (još uvek smo prijatelji). Stoga sam nastavio da očajno nastojim, i gle, već posle dva tri sata, moj skor se znatno popravio. Skuvao sam si kafu, ubrzo još jednu, a do jutra još nekoliko.
Pred zoru, opasno sam se približio najslabijem, a pred sam dolazak ekipice, nekim čudom - valjda je po računu verovatnoće tako moralo, vinem se na prvo mesto.
Ne pamtim da sam ikada bio ponosniji.
Ništa im, dabome, nisam rekao, znao sam da će primetiti čim izađem. Izmislio sam neki povod, malo prošetao, i kad sam se vratio, ladno im rekao "e, ja sinoć malo prob'o ono vaše sranje, i... 'ste vid'li, nisam ja ovde džaba direktor".
st.jepan st.jepan 02:57 29.01.2018

Re: tetris

posle sam se, jbg, navuko.

A jedared, u okviru mejla jednom amsterdamskom prijatelju, strastnom šahisti, napisao sam i ponešto o tetrisu. Evo par fragmenata:

Raduju me, prijatelju, tvoji šahovski podvizi, ali moram ti reći, grešiš kad šah uporedjujes sa životom. Ključna razlika odnosi se na mogućnost pobede. U šahu postoji, u životu ne postoji. Bazično, zivot je luzeraj, i jedino sto u njemu ne može izostati, jeste poraz.

Jedna druga igra, medjutim, daleko je bolja i tačnija metafora života. To je video igrica, jedina koju sam ikada igrao, a zove se Tetris. Vrlo je stara, možda jedna od prvih. Mogla se igrati i na slabašnim crno-belim kompjuterima, cak i na 286-icama jer funkcioniše i u DOS-u. Igraš je sam, nema protivnika, nema suigraća, samo ti i kompjuter koji, medjutim, tu nije suprostavljeni subjekt, već nešto slično objektivnoj okolnosti, višoj sili, protiv koje se, jer je bezigledno, zapravo i ne boriš, već joj se prilagodjavaš.

Kompjuter ti stalno postavlja nove i nove jednostavne zadatke, koje isprva sasvim lako rešavaš jer ti ostavlja dosta vremena, ali brzina kojom ti zadaci stižu skoro neprimetno raste, pa moraš sve brže i brže da donosiš odluke. Adrenalin nadire kao pri vožnji sportskog automiobila, te neminovno grešis, a pogrešno rešeni slučajevi talože se na dnu ekrana, gomila tog shita raste i ostavlja ti sve manje prostora za rešavanje novih zadataka koji stizu u sve jačem tempu.

To ubrzanje ubacuju te u paniku, pa grešiš još više, ali ne odustaješ, jer uvek postoji šansa da nekim sretnim sticajem okolnosti ili veštim potezima, privremeno smanjiš, pa i sasvim ukloniš nataložene greške. Kadkad ti to i uspeva, ali već u narednim sekundama stiže umor, koncentracija naglo opada, a brzina kojom ti jednostavni zadaci nadiru postaje nehumana, zahteva munjevito odlučivanje i niko to više ne može pratiti, ali ti se, na na nivou mentalnog refleksa već presećene kišne gliste, još uvek koprcaš i nadaš, a tvoji prsti, već bez ikakve veze sa tvojim mozgom, mahnito udaraju po tastaturi, dok nemočno posmatras kako ona stidna gomila promasaja sa dna ekrana nezadrživo raste, buja i nemilosno sabija preostali slobodni prostor. Najzad ga sasvim prekriva i tada pakosno oštar pisak objavljuje kraj igre.

Osetiš se tada ispražnjenim, ali gle, kompjuter ti odmah nudi novu šansu, za koju dabome, znaš da uopšte nije nikakva šansa, nudi ti revanš koji ti, uvek iznova, ipak spremno prihvataš, rešen da ovoga puta budeš prisebniji, brži, spretniji, uveren si da ćes novu priliku bolje iskoristiti i postići bolji skor, pa ta vrteska može potrajati i do jutra.

Ima nećeg transičkog u tom gubitništvu, mozda i mazohističkog, jer igru počinjes sa potpunom izvesnosću da ces biti oduvan, da ce te kompjuter, ma koliko spretno i koncentrisano igrao, na kraju poniziti i skenjati, ali u isto vreme, negde duboko znaš da je svaka od tih bezbrojnih partija, zapravo mala psiho-drama koja simboliše i u bezopasnom obliku ponavlja životni luzeraj, čineći ga prisnijim, običnijim, podnosljivijim.

Ali ja bas zagnjavih! Zapravo, prisećam se da sam nekada nameravao da napišem tekst o Tetrisu i ponudim ga “Vremenu uživanja”, ali nešto me omelo Sada sam ga, evo, bez posebne odluke, isprovociran tvojom pričom o šahu, stvarno i začeo.

Možda ga jednom i napišem. I verovatno će se zvati "Loser's game". Mada, kad samo pomislim kako se moji nerešeni Ili pogrešno rešeni životni zadaci gomilaju, kako ta stidna hrpa promašaja buja i sabija preostalo vreme, a novi zadaci stižu u sve furioznijem tempu, i najzad, kako svo to koprcanje odzgo posmatraju i kikoću se... Nema se, prijatelju, kad - svaki čas može onaj pisak. O Tetrisu, sva je prilika, tek ovolicno.

blogovatelj blogovatelj 05:44 29.01.2018

Re: tetris

Pa da, tetris!
Od igrica, igrao sam samo tetris, ostale sam prezirao.


I ovo sam imao fazu u studentskim danima takvu da me mozak boleo.
bolid1 bolid1 10:16 29.01.2018

Re: Godine koje su pojele igrice

tetris
- Colonization
- Wolfenstein 3D (Doom nakon nje)
- Lotus (The Need for Speed nakon nje)
- Tetris

I naslovi iz ranih dvehiljaditih su bili zanimljivi:
- Call of Duty
- Medal of Honor
- Far Cry


I da dodam:

Doom 1 i 2...ceo film odgledah zbog zadnjih par minuta gde je flim sniman kao FPS, podmladih se 20 godina za tih par minuta, krenuo da kuckam po tastaturi u bioskopu

Wolfenstein od onog prvog sa kockastim SSovcima koje moras da ubeijes da bio uzeo smajser pa do modernijih varijanti.

Duke Nukem 3D...legendarni vojvoda

Starcraft...jel samo meni lici ili su Starcraft-u komplet bube napravljene po filmu Starship Troopers (ili obrnuto, Starship Troopers je izasao '97, prvi Starcraft '98, hocu reci, jako su blizu).

Brothers in Arms...nije klasican FPS, komandujes odredom vojnika i mozes da im izdajes naredjenja...vas trojica na levo krilo, vi ostali zamnom.

Inace, zanimljivo za tu igricu je da je jedna od najrealnijih pucacina pravljena po ratnom dnevniku jedinice. Otisla je ekipa u Francusku i snimala ljudima dnevne sobe i dvorista koja su posle prenesena u igricu, tako da kad si u nekoj dnevnoj sobi, ti si zaista u dnevnoj sobi koja stoji i dan danas u nekoj zgradi. Ne samo sto su lokacije prave nego su i likovi u igrici stvarni ljudi koji su tuda prolazili i kako se napreduje kroz igricu otkljucavaju se njihove price.

Druga fora sa igricom je da su otisli u neki vojni muzej u USA gde imaju kolekciju svih mogucih oruzija i merili fiziku svake puske koja je u igrici...trzaj, brzinu metka, rasipanje u rafalnoj vatri, itd. i sve to preneli u igricu. Za razliku od CoDja gde je glavna razlika broj metaka u okviru, u Brothers in Arms uopste nije sve jedno dal pucas iz MP40 (Smajser), STG 44 ili Thompsona, ima i te kako razlike.



michiganac michiganac 23:52 29.01.2018

Re: Godine koje su pojele igrice

Bila je još jedna igrica na automatima čijeg imena ne mogu da se setim a voleo sam da je igram. Kretanje igrača je bilo po donjoj ivici ekrana gde je mogao da se skriva iza nekih prepreka, a Nemci su nadolazili odozgo. Neka mimika 3D prostora, meni super za to vreme. Cilj je bio poubijati sve, a ostati živ . Ako me pamćenje ne vara, mogla je da se igra u paru, i mislim da su neki automati imali puške umesto džojstika. Baš bi bilo super ako bi se neko setio imena igrice (premda opis i nije neki) pa da je nađem na nekom emulatoru.


Mislis mozda zlosretni Vijetkongovci?



Jedna od 3 arkadne koje sam uopste i jedine isprobao na automatima u lokalnom video-klubu kao skolarac-prvak prije real-tragicnih ratnih dejstava u BiH.

Druge 2: 'Express Raider' i '1942' (licni favorit). Raidera sam poslije konzumirao i na burazerovom C64.


PC: Od FPS-ova prvobitno svakako 'Doom', pa 'Duke Nukem', obe tek 1-2 mjeseca, i odmah potom 'Terra Nova: Strike Force Centauri' (drugi favorit & subjektivno najbolji FPS 90-ih: fantastican Engine, atmosfera i scenario). Nakon toga otkrih strategije i sve prethodno je hitro palo u zaborav.


One, only & last koja je znala da mi okupira dobar dio dana, noci, vikenda i ferije: HoM&M3 (otud i moj poseban rIspekt ide Docs-u na njegovom pregalackom radu do danas.. premda, ne bih mogao odmah da se sjetim da li sam ranije vec degustirao jednu od autorskih mu mapa :)

Jedino na cemu jos "krizirah" bile su online 'Point&Click' & 'Escape Games' do prije nekih 10ak god.

Tu negdje bjese i zadovoljena moja strast za CGI-nadrazajima.


btw, prema sportskim sam oduvijek imao prilicnu averziju - sport iskljucivo u RL.

docsumann docsumann 08:54 30.01.2018

Re: Godine koje su pojele igrice

One, only & last koja je znala da mi okupira dobar dio dana, noci, vikenda i ferije: HoM&M3


šta da ti kažem, kad sve znaš

5-6 godina intezivnog igranja i usavršavanja. navlačio se i skidao par puta... danas sam u ok, hobi fazi, kao mapmejker.

neko pravi makete jedrenjaka, bode goblene, ja sastavljam mapicu

od svojih mapa, preporučio bih remixe koje je odradio Valery Rogacev. oni su igračko/fajterski zahtjevniji.

možeš ih skinuti sa sajta maps4heroes

DEADLIFT

za remixe (noviji datum postavljanja) ti treba era246 (mod imaš u paketu mape)

za original samo WoG 3.58

ako želiš nešto relaksiraniju vožnju onda originali.



Ice Arrow

važi isto.



Rise of Dead Zealot je strejt mapa (bez editovanja u ERM-u)



tetris tetris 11:29 30.01.2018

Re: Godine koje su pojele igrice

Mislis mozda zlosretni Vijetkongovci?

Ovo opasno liči, ali nisam 100% siguran da je ta. Verovatno me sećanje vara ali mislim da je bio monohromatski ekran, ili bar limitiran broj boja
tyson tyson 18:41 28.01.2018

Prethodni život

Pre svega: Tetris.

Sanjao sam uredno tetris blokove kako se slažu, i to mi je bio signal da je bolje da prestanem da igram, jer se neće dobro završiti.

Pre tetrisa, Space Invaders arkadna igra (da, toliko sam mator).

F19 na PC; na monohromatskim Hercules monitorima, naravno; VGA je došao kao superluksuzna varijanta tek na kraju navlakuše.

Castle Wolfstein, u vreme kada je bio populran, kao povremena zanimacija.

Panzer General i, nešto manje, Allied General. Ovo i dan-danas znam s vremena na vreme da pokrenem, kad hoću da izvetrim mozak od razmišljanja.

Naravno, Majkrosoftovi Solitaire (pasijans) i Minesweeper u zamašnim količinama, u određenim periodima života.

Danas od igara, faktički samo Wii konzola, a i to tek povremeno - Wii Sports, i Wii Fit.


tetris tetris 18:45 28.01.2018

Re: Prethodni život

Pre svega: Tetris.

Sanjao sam uredno tetris blokove kako se slažu, i to mi je bio signal da je bolje da prestanem da igram, jer se neće dobro završiti.


Jedna od tih zaraznih koje se pojavljuju u snovima je i Arkanoid.
alselone alselone 18:46 28.01.2018

Re: Prethodni život

F19 na PC; na monohromatskim Hercules monitorima,


Imao sam ovakav monitor na Atariju. NIsam bas toliko mator ali sam poceo na vreme. :) I Space invaders isto.

Da li se neko seca kako se zvala igrica sa kraja osamdesetih gde si ti neki helihopter i mozes samo da se kreces na jednom ekranu, a neprijatelji dolaze sa desne i leve strane. I to je sve, to je cela igrica.

To je bilo prvo sto sam igrao u zivotu. Secam je se i danas.
tyson tyson 20:02 28.01.2018

Re: Prethodni život

Da li se neko seca kako se zvala igrica sa kraja osamdesetih gde si ti neki helihopter i mozes samo da se kreces na jednom ekranu, a neprijatelji dolaze sa desne i leve strane. I to je sve, to je cela igrica.

Eh, sad...

Chopper?

Thunder Blade?


Milutin Milošević Milutin Milošević 20:08 28.01.2018

Re: Prethodni život

Space Invaders arkadna igra (da, toliko sam mator)

Kakvi mator. Pa ja sam aktivno igrao samo Minesweeper.

Nego, igrali su kod mene u kancelariji početkom 90-tih neku igru gde pomeraš u dnu ekrana neku ravnu površinu, kao reket za stoni tenis, i njime odbijaš lopticu (i zvučalo je kao stoni tenis) koja onda ide gore i razbija neke cigle, šta ti ja znam. I tako nekih 20-30 nivoa. Toliko su se zarazili da sam na kraju uveo pravilo da se ne igra pre 11 da bih nešto mogao da uradim na PCu (i šef je grao pa nisam mogao potpuno da zabramim). Zna li neko kako se to zvalo?
tyson tyson 20:35 28.01.2018

Re: Prethodni život

Zna li neko kako se to zvalo?

Eno nešto niže, dole, je obrađeno: Arcanoid


Milutin Milošević Milutin Milošević 21:41 28.01.2018

Re: Prethodni život

E, hvala. Pogledaću.
blogovatelj blogovatelj 05:46 29.01.2018

Re: Prethodni život

Sanjao sam uredno tetris blokove kako se slažu, i to mi je bio signal da je bolje da prestanem da igram, jer se neće dobro završiti.


I ja isto. I Pakman duhove kako me jure.
blogovatelj blogovatelj 05:48 29.01.2018

Re: Prethodni život

Jedna od tih zaraznih koje se pojavljuju u snovima je i Arkanoid.


I ovo sam manijačno igrao, ali ga nisam sanjao.
alselone alselone 08:09 29.01.2018

Re: Prethodni život

Eh, sad...

Chopper?

Thunder Blade?


Ne mogu da se setim. Chopper mozda jeste, Thunder Blade sigurno nije. Pricam o igrici za Atari, negde sa kraja osamdesetih. Bas su mi bleda secanja. :(
docsumann docsumann 11:24 29.01.2018

Re: Prethodni život

Sanjao sam uredno tetris blokove kako se slažu, i to mi je bio signal da je bolje da prestanem da igram, jer se neće dobro završiti.


to je tak normalno.

pa kad sam igrao šah intezivno, hodao sam kao skakač čim naiđem na pločnik.

a u Herojima bi sanjao onaj trenutak kad ti nestane muva (kretanja) pred sami grad, a zadnji je dan u sedmici, i neprijatelj ladno ušeta unutra ispred tvog nosa... mora
Черевићан Черевићан 18:46 28.01.2018

би му

а Seticu se jos

усуд хтеде па се........ родих поодавно
друштвеност у играма тад je постојалa,
фуцу смо шорали, кликер котрљали
шаликурца пробали-женскице дирали ,

те Дунавом пецали и бицикле гањали

п.с.
од игрица рачунарских ....(обашка користи)
...да ли ће нам млади постат' конформисти
јер засe се бездруштвено у свој пиљи екран
окружење вишак ... свак' довољан себи сам
eloy eloy 19:02 28.01.2018

Re: би му


фуцу смо шорали, кликер котрљали
шаликурца пробали-женскице дирали










srdjan.pajic srdjan.pajic 18:48 28.01.2018

Uf, ala si mlad, alse

Ne nužno ovim redom:

1. Manic Miner
2. Jet Set Willy (moja prva igrica, downloadovana sa radija).
3. Hobbit
4. Scramble
5. Scuba
6. Skool Daze
7. One on One
8. Commando
9. Blue max, jebote, zaboravio sam ime, valjda se tako zvala
10. Flight Simulator
11. Pole Position

Quake sam prvi put video tek ovde na postdiplomskima, to se igralo na svim računarima u grupi, na pauzi za ručak ili posle posla, a dolazilo se i noću da se igra.


alselone alselone 19:00 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

srdjan.pajic
Ne nužno ovim redom:

1. Manic Miner
2. Jet Set Willy (moja prva igrica, downloadovana sa radija).
3. Hobbit
4. Scramble
5. Scuba
6. Skool Daze
7. One on One
8. Commando
9. Blue max, jebote, zaboravio sam ime, valjda se tako svala
10. Flight Simulator
11. Pole Position

Quake sam prvi put video tek ovde na postiplomskima, to se jgralo na svim računarima u grupi, na pauzi za ručak ili posle posla, a dolazilo se i noću da se igra.




Eh, sad, nisam ja mator nego ti izvlacis neke igrice iz praistorije. Quake je izasao 1996. Kad si ti bio na postdiplomskim?
4krofnica 4krofnica 19:05 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

11. Pole Position


šta je ovo, neka kinki igrica na šipci, ono - ne umeš da uradiš položaj mušku špagu okrenut/a naopačke dok se držiš rukama, ne možeš da pređeš na novi nivo? :)
(okok kapiram šta je ali asocijativni mozak se opire i tera svoje:)

svašta sam igrala ali,
Tomb Raider!
je broj jedan.
jedna od najlepših strategija napravljenih: Homeworld.
za klince avantura: Machinarium



alselone alselone 19:06 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

Tomb Raider!


Uf! Najbolja avantura svih vremena.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:51 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

alselone
srdjan.pajic
Ne nužno ovim redom:

1. Manic Miner
2. Jet Set Willy (moja prva igrica, downloadovana sa radija).
3. Hobbit
4. Scramble
5. Scuba
6. Skool Daze
7. One on One
8. Commando
9. Blue max, jebote, zaboravio sam ime, valjda se tako svala
10. Flight Simulator
11. Pole Position

Quake sam prvi put video tek ovde na postiplomskima, to se jgralo na svim računarima u grupi, na pauzi za ručak ili posle posla, a dolazilo se i noću da se igra.




Eh, sad, nisam ja mator nego ti izvlacis neke igrice iz praistorije. Quake je izasao 1996. Kad si ti bio na postdiplomskim?


Ne kažem da si ti mator, nego da si mlad. A ta praistorija je bila moja mladost, kad smo igrice kupovali preko pošte, od pirata, ili im išli na gajbu (još se sećam nekih Milićevića, valjda, koji su bili moj redovni snabdevači, ko da sam koks od njih uzimao a ne videogrice (za Spektrum, mahom).

Moje PD su se baš razvukle, od 1996. do 2000., ma, znaš i sam kako je to kad radiš i studiraš u isto vreme, a posla preko glave, para nema, peri prozore, plus stalne neke demonstracije, pa mobilizacije, ratovi, pa bombardovanje, nije mogao čovek da se skoncentriše. A i taman zakažeš ispit a profa ti ili ode u penziju, ili emigrira, ili rikne. Ali ovo što pričam se dešavalo 2000. u USA, kad sam krenuo sve lepo ispočetka. Quake su negde iskopali ovi seniori u grupi, ne sećam se sad da li je bio originalni, ili neki od nastavaka, jedino znam da je lepo radio u mreži i da su ga svi ozbiljno shvatali.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:55 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

ta je ovo, neka kinki igrica na šipci, ono - ne umeš da uradiš položaj mušku špagu okrenut/a naopačke dok se držiš rukama, ne možeš da pređeš na novi nivo? :)


Eh, kamo sreće, za nas zapekle gikove to bi bi bila nirvana, Strip Poker je bilo glavno dostignuće na tom polju. Jok, Pole Position su bile trke-drke sa kolima, ono gde je valjda prvi put ekran bio podeljen na pola, pa mogu da igraju dva igrača jedan protivu drugog. Sad, možda lupam, ali mi se javlja da je to bila jedna od retkih dobrih video igara portovanih sa Atarija na druge platforme. Mada, moguće da grešim, ili da sam pomešao sa nekom drugom igricom.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:02 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

jedna od najlepših strategija napravljenih: Homeworld.


E, mi smo se pod stare dane (tad sam već radio) navukli na onaj warcraft i starcraft, i to pičili ko nenormalni. Pre neku godinu sam kupio novo izdanje, instalirao, igrao pola sata i dosadilo mi, sad skuplja prašinčinu.

Da, ne znam samo kako samo gore zaboravio:

12. ELITE!

Imam ovo novo izdanje (Elite Dangerous!), kupio čim je izaša na Steam-u, uzeoo i one neke do jaja džojstike, ali nisam imao mnogo vremena za igranje, kućaposoženadeca, pa sad i to skuplja prašinu. Mada mi javilo da je Elita sa VR očalama - do jaja! Moraću da probam, samo što mi se ne daje 400 zelembaća za cvike, plus, patim od morske bolesti, bojim se da ću da ispovraćam sve okolo.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:55 28.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

4krofnica
11. Pole Position


šta je ovo, neka kinki igrica na šipci, ono - ne umeš da uradiš položaj mušku špagu okrenut/a naopačke dok se držiš rukama, ne možeš da pređeš na novi nivo? :)
(okok kapiram šta je ali asocijativni mozak se opire i tera svoje:)

svašta sam igrala ali,
Tomb Raider!
je broj jedan.
jedna od najlepših strategija napravljenih: Homeworld.
za klince avantura: Machinarium


Bravo krofnice za izbor.
alselone alselone 08:11 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

Moje PD su se baš razvukle, od 1996. do 2000., ma, znaš i sam kako je to kad radiš i studiraš u isto vreme, a posla preko glave, para nema, peri prozore, plus stalne neke demonstracije, pa mobilizacije, ratovi, pa bombardovanje, nije mogao čovek da se skoncentriše.


Pa i nisi nesto razvukao, cetiri godine je skroz OK prolazno vreme.

Ali ovo što pričam se dešavalo 2000. u USA, kad sam krenuo sve lepo ispočetka. Quake su negde iskopali ovi seniori u grupi, ne sećam se sad da li je bio originalni, ili neki od nastavaka, jedino znam da je lepo radio u mreži i da su ga svi ozbiljno shvatali.


To bi mogao biti Q3, najpopularniji deo. On je i napravljen za multiplayer. Kako sam voleo onu mapu sa skakaonicama i rail. :)
alselone alselone 08:13 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

Pre neku godinu sam kupio novo izdanje, instalirao, igrao pola sata i dosadilo mi, sad skuplja prašinčinu.


Meni je zao sto ne mogu vise da igram. Tj. mogu ali mi se ne igra. Osecam se kao impotentni video igrac. :)))

Tako u nekim retkim prilikama, kada klinci nisu tu a nemam pametnija posla, skinem neku igricu sto sam volo ko blesav, i sto kazes - pola sata i dosadi mi. A bas bih igrao, a bas mi ne ide.
a_jovicic a_jovicic 09:11 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

srdjan.pajic

1. Manic Miner
...
12. ELITE!

... a dok se nije našao prvi pirat ... bilo samo ono što je stiglo uz Spectrum ...

1. Pssst (ZX Spectrum)
2. Jet Pac (ZX Spectrum)

... pa kasnije ...

3. Beach-Head (ZX Spectrum)
4. Dynamite Dan (ZX Spectrum)
5. Desert Rats (ZX Spectrum)
6. Arnhem (ZX Spectrum)
7. Vulcan (ZX Spectrum)

... a onda mnogo kasnije ...

8. The Settlers (Amiga)
9. Civilization II (PC)
10. Heretic (PC)
11. Age of Empires (PC)
12. Heroes of Might and Magic (PC)

... i na kraju ...

13. The Settlers III (PC)
14. 688(I) Hunter/Killer (PC)
15. DangerousWaters (PC)

... i od svega danas preostala jedino ...

16. Civilization V (Linux)

Eeee šta je vremena spiskano u protekle 33 godine

a da sam počeo da radim sa 14 ... (k'o što reče tyson u nekom ranijem blogu) ... pa do sada bih bio milijunaš!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:15 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

Jovičić
8. The Settlers (Amiga)


Imao si Amigu? Blago tebi...

alse
Meni je zao sto ne mogu vise da igram. Tj. mogu ali mi se ne igra. Osecam se kao impotentni video igrac. :)))


Ja sam, dok se nije rodilo dete No1, voleo da igram onaj Call of Duty + Nastavci, na PS3, onlajn, čak imao i neke virtuelne drugare, i neke realne, svi bili na mreži pa smo igrali malo između sebe, malo kao tim, protiv drugih zabalavljenih klinaca (koji su dolazili da vežbaju za školski masakr), povrememo mi se činilo da sam većini protivnika mogao da budem deda. Ali mi internet stalno bio spor u odnosu na to na čemu drugi igraju, i to nije baš bilo nekako pošteno balansirano, pa su me često drali na bandwith na pravdi boga, sem ponekog pacera,i onda mi dosadilo. I sad kupim novi nastavak kad izađe, ali sad moraš da platiš pristup mreži, plus, nemam vremena, tako da samo pravim kolekciju...
alselone alselone 17:33 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

protiv drugih zabalavljenih klinaca (koji su dolazili da vežbaju za školski masakr)

maksa83 maksa83 17:46 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

Ja sam, dok se nije rodilo dete No1, voleo da igram onaj Call of Duty + Nastavci, na PS3

Igrao FPS džojstikom, o majkomila, pa ne, pa ja stvarno ne mogu...

Ovo rasteže naše prijateljstvo kao tebi ono sa Biljanom Srbljanović, ali ako smo preživeli to preživećemo i ovo...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:35 29.01.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

maksa83
Ja sam, dok se nije rodilo dete No1, voleo da igram onaj Call of Duty + Nastavci, na PS3

Igrao FPS džojstikom, o majkomila, pa ne, pa ja stvarno ne mogu...

Ovo rasteže naše prijateljstvo kao tebi ono sa Biljanom Srbljanović, ali ako smo preživeli to preživećemo i ovo...


Štaćukatevolim, mogu da ti oprostim praktično sve!

A kako drugačije da igram nego sa džojstikom? Da kupujem one plastične puce, pa da još više ličim na kretena? To je, bre, za ove milenijalse, pravi muškarci igraju na tastaturi, a mi, papučari, na džojstiku.

E, da znaš da sam video neke tvoje uratke (i ne samo tvoje) na onom vašem 3D printeru što si se hvalio ovde da ste kupili na poslu, stvarno dobro izgleda! Čak sam se i ja napalio da kupim, samo što nemam sa kim da podelim trošak, sem možda sa Uncle Sam-om, u smislu smanjenja poreza na profit. Ali boijm se da onda neću ništa da radim do da sa ćerom pravim delove za svemirske razarače.

a_jovicic a_jovicic 09:50 03.02.2018

Re: Uf, ala si mlad, alse

srdjan.pajic
Jovičić
8. The Settlers (Amiga)


Imao si Amigu? Blago tebi...

Ma jok ... nego kod komšije u sudentskom domu ('90-tih) ... to kad se ne "igram" na zelenim Honeywell-Bull terminalima u računskom centru (mislim ... u to vreme sam se "igrao" sa procesima, konkurentnim programiranjem i ostalim "budalaštinama" koje je UNIX nekako nativno pružao ... šta ću kad sam još tad bio "zastareo" ... ostali su više voleli "šareniš" PC XT grafike)
deset_slukom deset_slukom 18:52 28.01.2018

Crossfire

Jedina igra koju sam upražnjavao na PC-ju je bila - Tetris. Uzeo sam je od nekog, zajedno sa listom rezultata. Učinilo mi se da ću lako izbiti na vrh te liste, ali, avaj! To se desilo tek druge noći, sat vremena pre polaska na posao. Istog momenta sam je obrisao i više nikada nisam instalirao ni jednu igru.

Pre toga sam na Commodore-u igrao nekoliko igrica, najdraža mi je bila ova živahna pucačina, sa najboljom muzikom ikada.

alselone alselone 19:03 28.01.2018

Re: Crossfire

To se desilo tek druge noći, sat vremena pre polaska na posao.


Ih, kakva molodusnost. Ko nije osvanuo par noci za redom da predje neki nivo, nije zapravo igrao.
zilikaka zilikaka 19:30 28.01.2018

Re: Crossfire

Ko nije osvanuo par noci za redom da predje neki nivo, nije zapravo igrao.


Mene duuugo držalo da neću da se igram s mašinom.
Posle kad su se pojavile neke igrice sa dobrom grafikom i kad se pojavjivao višak vremena počela da se primam na ono što mi pri ruci.

A inače, najviše sam volela one što lagano nešto gradiš. Bila neka Zoo tycoon. Povolja okolnost što sam imala izgovor da to pravim klincu.
Bio i neki akvarijum ali se tu i skupljalo svašta ali i povremeno pocalo ako mora.

U jednom periodu na poslu bili popularni spejs invajdersi i zuma, pa bilo da se primim al i to odavno prošlo.

A inače uvek volela i hidden objects (to ako ste se pitali ko to igra). Desi mi se i sad da odradim koju onlajn, nego sve to neke demo verzije pa me brzo isteraju, a ne daju mi se pare za igricu.
Ne ide, ozbiljna žena.


alselone alselone 09:24 29.01.2018

Re: Crossfire

zuma


Zbog Zume je mom ujaku ostala šaka u kućištu. Poslednji nivo u svemiru, taman kraj, i umesto da spoji i razbije par kuglica, on promaši i sabije ih i izgubi. I CAP! Klasičan nabod špic brada, osta ruka u kućištu.
nikvet pn nikvet pn 11:18 29.01.2018

Re: Crossfire

zilikaka

Mene duuugo držalo da neću da se igram s mašinom.


И мене. Док госпоја није купила Тетрис, око њега смо се отимали. Игрице пуцачине-брзачине нису ме дојмиле али Silent hunter ме зачарао. Подморница, али права. После је изашао Silent hunter 2, лепша графика али убрзан и упрошћен да се лакше игра, цврц. А старога нисам умео да пребацим на нови комп и ето. (Максо упомоћ).


Додатак: Игрицу су правили уз помоћ пензоса адмирала и инжењера подморничара, историчара; хиперреалност.








tyson tyson 12:52 29.01.2018

Re: Crossfire

nikvet pn
zilikaka

Mene duuugo držalo da neću da se igram s mašinom.


И мене. Док госпоја није купила Тетрис, око њега смо се отимали. Игрице пуцачине-брзачине нису ме дојмиле али Silent hunter ме зачарао. Подморница, али права. После је изашао Silent hunter 2, лепша графика али убрзан и упрошћен да се лакше игра, цврц. А старога нисам умео да пребацим на нови комп и ето. (Максо упомоћ).


Додатак: Игрицу су правили уз помоћ пензоса адмирала и инжењера подморничара, историчара; хиперреалност.

Ja sam jedno vreme igrao Harpoon, od tih podmorničarskih. Prilično drugačija od klasičnih na tu temu, u to vreme; daleko više strateška nego akciona. I Silent Service neko vreme. Zanimljive su igre bile.


a_jovicic a_jovicic 10:07 03.02.2018

Re: Crossfire

tyson
nikvet pn
zilikaka

Mene duuugo držalo da neću da se igram s mašinom.


И мене. Док госпоја није купила Тетрис, око њега смо се отимали. Игрице пуцачине-брзачине нису ме дојмиле али Silent hunter ме зачарао. Подморница, али права. После је изашао Silent hunter 2, лепша графика али убрзан и упрошћен да се лакше игра, цврц. А старога нисам умео да пребацим на нови комп и ето. (Максо упомоћ).


Додатак: Игрицу су правили уз помоћ пензоса адмирала и инжењера подморничара, историчара; хиперреалност.

Ja sam jedno vreme igrao Harpoon, od tih podmorničarskih. Prilično drugačija od klasičnih na tu temu, u to vreme; daleko više strateška nego akciona. I Silent Service neko vreme. Zanimljive su igre bile.

E da ... i Silent Service zaboravih da spomenem gore ... tu sam prvi put naučio kako da izračunam (doduše prvo grafički konstruišem a posle i stvarno izračunam) kurs pod kojim treba ispaliti torpedo da bi pogodio cilj (koji se naravno kreće nepromenjenim kursom i brzinom)

A onda kad' se mnogo kasnije na PC-u pojavio 688(I) Hunter/Killer ... tu sam iz help-a naučio koje manevre da primeniš da "urašljiš" TMA rešenje (Target Motion Analysis ... ili što bi naši podmorničari rekli EKC ... elemente kretanja cilja)

A pošto sam sticajem (čudnih) okolnosti to vreme već radio u Ratnoj Mornarici, i to baš na razvoju nekih sistema za podmornice, pokažem ja to ovima mojima a njima vilica dole ... kažu ... "hebote ... mi smo svojevremeno morali da napijemo jednog Rusa* da nam ispriča caku kako oni to rade"

* Svako ko zna kapacitete braće-Rusa po pitanju konzumiranja alkohola (a još pogotovo Rusa-podmorničara), shvata kakve su nadčovečanske napore naši nesrećni mornarički oficiri morali da podnesu tom prilikom


Inače ... nikvet ... toplo preporučujem da pazariš Dangerous Waters ... to je baš pisala firma Sonalyst koja khm, khm, razvija i prave komandne sisteme za US Navy ... ovo im dodje k'o "regrutacioni materijal" ... ko se snadje sa simulatorom moći će i sa pravim sistemom

Dangerous Waters je opaka simulacija ... možeš da biraš hoćeš li da upravljaš ruskom ili američkom podmornicom, američkom fregatom ili protivpodmorničkim helikopterom ili izvidjačkim avionom
alselone alselone 19:02 28.01.2018

Trivia

Nabavi neka igraonica VR kameru sredinom devedesetih. Bila je velika ko motoristicka kaciga, duplo teza. I morala se rucno podesavati dioptrija nekim koturima. I tu sam igrao DOOM. Bolela me glava posle, ko posle ringispila, ali je bilo super.
alselone alselone 19:05 28.01.2018

Jos jedna trivia

Bila je neka igrica na Atariju, gde imas plocicu, lopticu pa razbijac cigle. E, to je jednina igrica u kojoj je moj cale bio bolji od mene. A nije da nije vezbao. :)


Al sam ispamovao rodjeni blog, odo malo da odmorim.
tetris tetris 19:07 28.01.2018

Re: Jos jedna trivia

Bila je neka igrica na Atariju, gde imas plocicu, lopticu pa razbijac cigle.

E, pa to je Arkanoid.
docsumann docsumann 19:35 28.01.2018

;)


upravo sam s Jim Voganom razmjenio par mejlova oko toga da ubacimo borbe brodova u mapu.
ne samo da mogu da se sudare, pa se vojske iskoče i pobiju se, već baš ono s ganjanjem, manevrima, topovima, gađanjem, preciznošću...

inače, da, nemam potereb da se izjašnjavam. nisam gejmer, nikad se nisam skinuo sa heroJina 3. ko pravi đanki vratim mu se tu i tamo, opećem, bude mi lijepo...sad je to moj oficijelni hobi.

a ovo kačim samo zbog pogođene muzike

michiganac michiganac 23:59 29.01.2018

Re: ;)

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:15 28.01.2018

skromna 1

za devojčice, od prve sezone. mislim da se sada igda the sims 4 ili 5.


kasnije provališ cheat sa kintom (jedno vreme praviš kuće i sve pokupuješ što može, i to dosadi brzo, ali forum gde gomila frikova pravi ekstenzije za sve moguće porno kategorije u okviru igrice?! a nameštene su tako da ako ne uputiš svog lika da radi nešto suvislo, on se odmah kači na neko od seksualnih pomagala, neće npr da gleda tv. ti programeri samo na sex misle, tztz.
dr.hans-zarkov dr.hans-zarkov 20:20 28.01.2018

pong

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kJ8NphYi1rU[/youtube]
tyson tyson 20:36 28.01.2018

Re: pong

dr.hans-zarkov
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kJ8NphYi1rU[/youtube]

docsumann docsumann 20:43 28.01.2018

Re: pong

blogovatelj blogovatelj 05:54 29.01.2018

Re: pong

pong


Leta 1984. sam nedelje proveo igrajući Ponga.
alselone alselone 08:14 29.01.2018

Re: pong

Je l' se Pong zvala i ona igrica na aparatima kada si neki decak pa imas neku pusku sto razbija velike balone manje, i sve manje dok ne nestanu?
zovitemegrunf zovitemegrunf 15:56 29.01.2018

Re: pong

Bili su aparati na Tašmajdanu, ispred zatvorenog bazena, prva polovina sedamdesetih. Ubaciš dinar pa se sigraš. Posle, oko '76, ti koji su se igrali napravili u Pupinu, čim su se dokopali četvoromlaznog osciloskopa
medjutim92 medjutim92 20:18 30.01.2018

Re: pong

alselone
Je l' se Pong zvala i ona igrica na aparatima kada si neki decak pa imas neku pusku sto razbija velike balone manje, i sve manje dok ne nestanu?


Stativa, Pang

alselone alselone 20:39 30.01.2018

Re: pong


Stativa, Pang


To brt!

E, sto mi je ovaj brlog srce ogrejao, bas sam uzivao.
mnenadic mnenadic 21:32 28.01.2018

Poslednji put

odigrao sam tetris pre jedno 20 godina, možda koju više. U međuvremenu zveknem povremeno neki preferans (ipref).

To je sve.

Verujem da nisam ništa bitno propustio.

milisav68 milisav68 21:33 28.01.2018

...

Neka igrica gde si ti raketa i ides i bombardujes neka sranja, a i moras da punis gorivo i bezis od meteora. Blogi je pre par godina znao koja je (Atari)

Scramble



Na automatima - Pacman, a na Spectrumu Jetset Willy.
anamarkana anamarkana 21:47 28.01.2018

najigrica


danima se mučim sa svojim sećanjima al' baš mi ne ide...

omiljena igrica mi je bila neka sa mnogo nivoa i momkom koji se zvao Ken ili nešto slično tome (!?) na savadavanju gomile vrlo maštovitih prepreka, igrala sam je do besvesti a odmarala se igrajući Maria

onda je došao trenutak kada je mladi-kolega-majstor sa diskete prebacio na CD a da bih to dobro sačuvala smestila sam ga na "sigurno mesto" koje još uvek ne mogu da nadjem

što je najgore ne nalazim tu igricu ni na netu jer joj ne znam tačan naziv, zaboravila sam...
c_h.arlie c_h.arlie 21:59 28.01.2018

Re: najigrica

anamarkana

danima se mučim sa svojim sećanjima al' baš mi ne ide...

omiljena igrica mi je bila neka sa mnogo nivoa i momkom koji se zvao Ken ili nešto slično tome (!?) na savadavanju gomile vrlo maštovitih prepreka, igrala sam je do besvesti a odmarala se igrajući Maria

onda je došao trenutak kada je mladi-kolega-majstor sa diskete prebacio na CD a da bih to dobro sačuvala smestila sam ga na "sigurno mesto" koje još uvek ne mogu da nadjem

što je najgore ne nalazim tu igricu ni na netu jer joj ne znam tačan naziv, zaboravila sam...

Ni ja ne pamtim naziv niti jedne igrice ... evo sada kada vidim da neki navode imena, onda se prisetim.
Nešto više sam igrao tetris ... ali ne previše. Ostalo - kako dođe, tako i prođe.
anamarkana anamarkana 22:11 28.01.2018

Re: najigrica

c_h.arlie

Ni ja ne pamtim naziv niti jedne igrice ... evo sada kada vidim da neki navode imena, onda se prisetim.
Nešto više sam igrao tetris ... ali ne previše. Ostalo - kako dođe, tako i prođe.



neću se smiriti dok je ne pronadjem, posebno me muči što se radi o meni najboljoj igrici a ne pamtim joj naziv
maksa83 maksa83 22:54 28.01.2018

Re: najigrica

što je najgore ne nalazim tu igricu ni na netu jer joj ne znam tačan naziv, zaboravila sam...


Ovde će neko znati, samo je opiši što bolje možeš.

anamarkana anamarkana 23:02 28.01.2018

Re: najigrica

maksa83
što je najgore ne nalazim tu igricu ni na netu jer joj ne znam tačan naziv, zaboravila sam...


Ovde će neko znati, samo je opiši što bolje možeš.






Sjajno! Pokušaću, zahvaljujem!
maksa83 maksa83 23:04 28.01.2018

Re: najigrica

Sjajno! Pokušaću, zahvaljujem!

Ovde će recimo da ti nađu film u roku od najviše 10 minuta, ako postoji.
anamarkana anamarkana 23:30 28.01.2018

Re: najigrica

maksa83


Ovde će neko znati, samo je opiši što bolje možeš.






Mnogo ti hvala!Evo uspela sam da pronadjem, izgleda ovako





maksa83 maksa83 00:07 29.01.2018

Re: najigrica

Mnogo ti hvala!Evo uspela sam da pronadjem, izgleda ovako

A bre pa Commander Keen, igrica svih igrica, igrica pomoću koje je ID napravio pare i od kojih je posle sve nastalo - i Doom, i Quake, i ...

Za nostalgične - Rocket Jump: Quake and the Golden Age of First-Person Shooters

maksa83 maksa83 00:12 29.01.2018

Re: najigrica

Da kažem još, oko tih DOS igara, skupila se u jednom trenutku ekipa ljubitelja vintidž/retro igara i napravila DOS Box - DOS emulator koji radi na svim platformama - DOS Box, dakle ako bi opet to da igraš prvo skineš DOS Box pa onda nađeš Commander Keena recimo ovde.
disident79 disident79 11:50 29.01.2018

Re: najigrica

Al me vrati u slatku prošlost(IBM PC 286) Commander Keen i njegov Pogo stick..

1. Prince of Persia - Tu mi je trebalo 2 nedelje da provalim da se na SHIFT uzima mač, pa sam našao foru da pređem prvi nivo bez da pokupim mač, i onda na drugom slučajno provalio.


2. Budokan

3.Blockout (3D Tetris),

4. Police quest i Larry :)

5.Robin Hood

6. Defender of the crown , to je radilo samo u 4 boje CGA, bila neka fora da ne baguje na turniru.

7.Grand Prix Circuit u 4 boje formula 1

8. CIVILIZATION

9.NBA Lakers vs Celtics

A na aparatima apsolutni šampion:
bolid1 bolid1 12:52 29.01.2018

Re: najigrica

disident79

1. Prince of Persia - Tu mi je trebalo 2 nedelje da provalim da se na SHIFT uzima mač, pa sam našao foru da pređem prvi nivo bez da pokupim mač, i onda na drugom slučajno provalio.



Meni je kao trauma ostala sinhronizacija da se prodje kroz onu seckalicu, mislim da bese treci nivo, svaki put se tu zakucam po n puta.

Inace, ima Price of Persia da se skine za android, izgleda isto kao onomad.
anamarkana anamarkana 16:43 29.01.2018

Re: najigrica

maksa83
Da kažem još, oko tih DOS igara, skupila se u jednom trenutku ekipa ljubitelja vintidž/retro igara i napravila DOS Box - DOS emulator koji radi na svim platformama - DOS Box, dakle ako bi opet to da igraš prvo skineš DOS Box pa onda nađeš Commander Keena recimo ovde.




jel to znači da treba download DOS Box pa tek onda mogu da igram Keena?
maksa83 maksa83 17:57 29.01.2018

Re: najigrica

jel to znači da treba download DOS Box pa tek onda mogu da igram Keena?

Da.
maksa83 maksa83 17:57 29.01.2018

Re: najigrica

.
nsprof nsprof 21:35 29.01.2018

Re: najigrica

disident79
Al me vrati u slatku prošlost(IBM PC 286) Commander Keen i njegov Pogo stick..

10. Chuck Yeager's Air Combat


anamarkana anamarkana 23:47 29.01.2018

Re: najigrica

maksa83
jel to znači da treba download DOS Box pa tek onda mogu da igram Keena?

Da.



Skinula DOS Box ali igricu ne mogu da pokrenem, ne znam gde grešim i šta treba da uradim...
nije mi uspelo ni igranje online


vrabac_onaj vrabac_onaj 21:52 28.01.2018

Dakle...


Kazaću samo ovo:

Elita na Komodoru 64 i Hobit na Spektrumu.

Mada bi ovo pre trebalo nazvati "igricama mog detinjstva" (12-13 godina).
amika amika 23:22 28.01.2018

Re: Dakle...

Elita na Komodoru 64



NNN NNN 23:39 28.01.2018

Bubble Bobble


apsolutno najomiljenija igrica (sve ukupno),
još je (bar ona verzija koju smo igrali) imala neki bag da se ponekad (isuviše često ) zaglupi na 70. nivou (ili nešto posle), ono dođemo dotle sa po desetak života i svim ubzranjima, pojačanjima i cvrc
Samo jednom sam uspeo da pređem (ima 100 nivoa)

Pre neku godinu vidim u Grčkoj (na automatu!) i krenu mi bale, odigram prilično loše i budem 1. za skoro red veličine više od prethodnog rekorda

PS uvek sam bio Zeleni
alselone alselone 08:15 29.01.2018

Re: Bubble Bobble

Samo jednom sam uspeo da pređem (ima 100 nivoa)


Ja se sada ne secam da li sam uspeo jednom da predjem ili sam to sanjao. :) Ali ako je i bilo, bilo je samo jednom. Obozavao sam ovu igricu.

Vidim da sam je gore pogresno napisao. Tnx.
medjutim92 medjutim92 20:22 30.01.2018

Re: Bubble Bobble

Cimer i ja se dve hiljade i neke u domu izložili da pređemo zajedno, par puta došli do stotog (do devedeset devetog se i stigne, ali njega da pređeš, užas)..
NNN NNN 23:59 28.01.2018

Na automatima

sam ubedljivo najviše igrao Karate champ

doterao da championa + 3. dan 135000 poena.
inače još od tih dana sa automata je potpis NNN* prođeš, vidiš highscore i znaš ko je već igrao.
Verujem da se gazdama nije isplatila ni struja koju su potrošili, jer kad zajašimo, jedan žeton traje po pola sata

* dakle već tri decenije
sad često vidim u komentarima na NBA vesti neko počeo da ga rabi u poslednjih par meseci, gde su tu autorska prava, intelektualna svojina i osnovno poštovanje...?
na sportskim vestima se koristi više od deceniju i po, a na blogu uskoro puni 10 godina...

NNN NNN 00:12 29.01.2018

Na PC

NBA live i FIFA (2003-5)
ali najviše nerviranja bilo za AirXonix

jer najviše poena dobiješ kada zagradiš što više preko 100% (~115-120+), pa se onda negde zeznaš i slučajno završiš nivo sa nekim tankim rezultatom...
Uglavnom toliko sam bio uvežbao da sam na Hard mogao lagano da završim levom rukom! (inače sam igrao na Extreme)
i to sam prestao 2003. ali neku godinu posle naletim na neke likove koji to igrali i nešto se mučili na nekim srednjelakim nivoima, i reko' daj ja da probam
kapiram da su posle par minuta mislili "na šta li je ova budala trošila vreme"
jinks jinks 07:32 29.01.2018

...

ZX Spectrum ... omiljena mi je bila Match point.

Inace, na PC-u secam se bila je super 3D svemirska Wing commander ili tako nesto, avanture tipa Fate of Atlantis, ali i nezaobilazne Fifa, F1 i Rally (ali prilicno davno).
cassiopeia cassiopeia 09:13 29.01.2018

Cvet mladosti :)

Dalo bi se diskutovati da li sam bila baš u cvetu mladosti

Tadašnji dečko je držao dvd klub za kupovinu i iznajmljivanje igrica (bogami se i raznosilo po gradu i slalo poštom) i ništa me osim tetrisa i minesweepera nije privlačilo.

A onda sam naletela na Tomb Rider i Pandora's box i tu kreće raspad. Ne sećam se koliko puta sam dočekala jutro.

Kad sam nabavila svoj prvi komp prošla me želja za igricama. Ponekad odigram Spider Solitaire i Mahjong.
c_h.arlie c_h.arlie 12:06 29.01.2018

Re: Cvet mladosti :)

cassiopeia
Dalo bi se diskutovati da li sam bila baš u cvetu mladosti
...

... ali zato ja, da izviniš, jesam - i sada.
alselone alselone 12:07 29.01.2018

Re: Cvet mladosti :)

... ali zato ja, da izviniš, jesam - i sada.


Malo ti se taj cvet u sredisnjem delu rascvetao.
c_h.arlie c_h.arlie 14:20 29.01.2018

Re: Cvet mladosti :)

alselone
... ali zato ja, da izviniš, jesam - i sada.


Malo ti se taj cvet u sredisnjem delu rascvetao.


Ja sam to mislio simbolički - a ne bukvalno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana