Društvo| Moj grad

Javnost bi da kaže ... o gradu

Đorđe Bobić RSS / 19.03.2018. u 07:30

„Danas“ neki dan piše o javnoj raspravi u vezi projekta tunela koji treba da spoji Savsku i Dunavsku padinu u Beogradu. Stara ideja, još kad sam bio student neki su o tome pričali. Bilo je na rečenoj raspravi i mišljenja koja nisu sa očekivanim oduševljenjem prihvatili predlog za izgradnju tunela. Uglavnom se govorilo da to nije dobro, taj tunel, jer se kosi sa novom trasom planiranog metroa pa to prvo treba rešiti a onda ako može i tunel. Nuđeno je i rešenje da umesto tunela bude novi most preko Save od Bulevara Nikole Tesle nizvodno od Muzeja Savremene umetnosti do Bulevara vojvode Bojovića i najzad, građani se bune i primedbuju jer će tunel da im ruši kuće. Ličilo je na uobičajenu atmosferu kod takovih situacija ali ovu je obeležio gradski (glavni) urbanista, Izbegavao je da odgovara na pitanja i primedbe

 već je oglašavao da su te primedbe neosnovane, naravno bez objašnjenja ili je podvikivao primedbovačima da su oni svu tu nevolju sa saobraćajem napravili u prošlosti i da su za sve oni krivi a on i ova vlast zatekavši taj nered sada moraju sve to da ispravljaju i dovode u red ne bi li građani konačno mogli da se kreću u tom obnovljenom gradu koji svi iz establišmenta koji je trenutačno na vlasti stvaraju. Možda zaista kritičari nisu u pravu, možda gradski planeri idu dobrim putem ali to treba potvrditi u razgovoru, debata o predloženom rešenju ali i o drugim predlozima mora biti prisutna i učešće svih otvoreno, bez sputavanja, vređanja, pa da kažemo ravnopravno.

Ovako, kako je to učinjeno od strane dužnosnika a „Danas“ zabeležio, a čiji je zadatak (dužnosnika) upravo da promoviše učešće javnosti u planiranju grada je još jedan primer koji pokazuje da je učešće javnosti, kako stručne tako i one laičke, građanske, skrajnuto i vlastima nepodobno te glavni urbansta grada efikasno i prilježno kao deo te vladajuće ekipe čini neophodne korake kako bi to učešće umanjio.  Eliminisati javnu raspravu ne može jer je učešće građana zakonom predodređeno i mora se dogoditi i to upravo putem javnih rasprava. Pa onda umesto priče o rešenju problema narativ ide u političke uobičajene napredne vode gde se svi predhodnici od Adama pa naovamo svrstavaju u krivce koji su pogrešno delali a ovi sad moraju to da peglaju i iz katastrofe grad da vade. O predloženom rešenju gradskih vlasti koje su prilježno i poslušno gradski urbanističari složili u plan nije bilo mnogo reči, vlastima je bilo dovoljno da zabaleže da je javna rasprava po slovu zakona održana iako se ustvari ništa nije dogodilo, predlog ostaje kako je izložen oku javnosti i ide se sa njim dalje ma šta ko o tom predlogu mislio i rekao. Slično je bilo i sa Beogradom na vodi, pa sa smanjenim vodoizvorištem na makiškom polju gde će se graditi još jedan novi Beograd ili sa novom trasom metroa koji ide niotkuda ka nigde, zaobilazi centar grada ali biva novi atribut u slavu i na dobrobit Beograda na vodi. Grad je ustvari uzet od građana, otet i oni u njemu mogu samo da obitavaju kao podstanari ali o njemu, svom gradu, ne treba i ne smeju da promišljaju i kažu šta su smislili ili šta im ustvari treba. Vlastonosci savremeni i aktuelni su preuzeli brigu o građanima i gradu stavljajući sebe u ulogu vlasnika grada pa ga onda iznajmljuju građanima na određeno vreme a podstanar zaista nema šta vlasniku da zvoca i primedbuje, ima da plaća kiriju, račune za vodu i struju i ne pravi buku.

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

c_h.arlie c_h.arlie 12:47 19.03.2018

M'da !

Koja stručna javnost i ostali bakrači !?
... kao uostalom i do sada.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:10 19.03.2018

Zigactly!

ali ovu je obeležio gradski (glavni) urbanista


U pravu je Debeli Šrafciger, kakva crna stručna javnost - jedino rešenje je aktivan Otpor. Za početak, uzmimo stvar globalno, eto, da neko polomi pićku ovom Gradskom gore pomenutom ☻ Pa bi se onda malo više pazili šta i kako rade.

No, naravno, nema takovih, čak ni od ovih što će ostati beskućnici od ove Grand (i Pink) Ideje. Sve to pitomo - osim za totalno bezvezne stvari ;>
narcis narcis 12:01 24.03.2018

Re: Zigactly!

Dont Fear The Reaper
Debeli Šrafciger



narcis narcis 12:02 24.03.2018

Re: Zigactly!

izašo predlog za spomenik

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana