Društvo| In memoriam| Na današnji dan

Mi, koji mnogo pamtimo…

amika RSS / 04.05.2018. u 09:31
МИ, КОЈИ МНОГО ПАМТИМО...

 

1. мај 1999. 

У Београду је око 2:30 бомбардована зграда Генералштаба Војске Југославије, зграда савезне полиције, а пројектили НАТО-а погодили су и Врачар, густо насељени крај у ширем центру града.

Бомбардован стари мост у Трстенику. Погинула једна особа.

Бомбардовано село Јабланица, општина Призрен. Погинула 2 лица а тешке телесне повреде задобило 16 лица. Бомбардовано насеље Кула у Призрену где је погинуло 7 лица а 15 задобило тешке телесне повреде.[15]

Бомбардован аутобус Ниш експреса на релацији Ниш - Приштина, код села Лужана, погинуло 60 цивила, од тога 15 деце и једна трудница. Само четири цивила преживела у препуном аутобусу.[20]

 

2. мај 1999.

Јединице југословенске ПВО срушиле амерички ловац-бомбардер F-16 крај Београда. Пилот Дејвид Голдфејн спашен од стране спасилачких екипа америчке војске.[21]

У бомбардовању Сремске Митровице страдала једна жена.[22]

 

3. мај 1999.

Бомбардован аутобус „Ђаковица превоза“ код Савине Воде, на путу Пећ - Кула - Рожаје, када је 20 грађана погинуло, док су 43 лица повређена. Поново је на удару била је Телевизија Нови Сад

 

4. мај 1999.

Погибија пилота Миленка Павловића, који је оборен 4. маја у авиону типа Миг 29 изнад Ваљева.

 

5. мај 1999.

НАТО је,наводно грешком,радећи по погрешним информацијама,погодио места Чајниче,Плашће и Доња Брвеница.37 особа је погинуло,а једна преживела.

 

6. мај 1999.

Железнички мост код Ватина на прузи Београд - Букурешт срушен је 6. маја. Погођена су складишта „Југопетрола“ и „Енергогаса“. Нападнут је нишки аеродром, гађане инсталације „Југопетрола“ код Неготина

 

7. мај 1999.

14 цивила убијено у бомбардовању касетним бомбама у Нишу.

У 23:50 бомбардована кинеска амбасада у Београду. Три лица су погинула, а 5 задобило тешке телесне повреде.[22]

На удару су биле зграде Генералштаба, Министарства одбране, Владе Србије, савезног МУП и хотела „Југославија“.

 

8. мај 1999.

На мети су били радио и телевизијски репетитори на Космају и Руднику.

У Нишу погођен и тешко оштећен Камени мост.

НАТО је,наводно грешком,ракетирао подручје код границе између Босне и Херцеговине и Црне Горе у месту Граб.На срећу,нема мртвих,али је око 30 кућа до темеља уништено.

 

10. мај 1999.

Две улице потпуно су избрисане са мапе Медошевца код Ниша, после бомбардовања тог села 10. маја. До темеља је порушено 20 кућа, а више од 100 је онеспособљено за становање.

Приликом бомбардовања индустријске зоне Чачка бројне куће порушене су до темеља. Погинула два лица.[22]

На мети су били „Прва искра“ у Баричу и телевизијски и радио предајник на Црвеном селу код Суботице.

 

 ИМА ЈОШ, И ПРЕ И ПОСЛЕ...

 

 А НА ДАНАШЊИ ДАН

 

Потпуковник Миленко Павловић (Горње Црниљево5. октобар 1959 — Ваљево4. мај 1999) је био пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ.[1]

Pavlovic_Milenko.jpg

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, погинуо је једино мајор Зоран Радосављевић.

4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Крушик, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара. Павловић се упустио се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу.[1] 

220px-Crkva%2C_Gornje_Crniljevo_009.jpg

Главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома носи име пуковника Миленка Павловића.

У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:

1.     Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 19121918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића

2.     Ловачки спомен-дом Миленко Павловић Пилот

3.     Авион типа Г-4 Супер Галеб

4.     Топ са Цера, могући учесник Церске битке

У оквиру комплекса се налазе и црква Обновљења храма св. Георгија-Ђурђица, са парохијским домом као и игралиште ФК Миленко Павловић - Пилот.[2]

Радио Телевизија Србије је снимила документарни филм о животу и погибији Миленка Павловића под називом Лет у смрт, који је премијерно емитован 24. марта 2006. године, на осмогодишњицу почетка НАТО агресије на СРЈ. Његова фотографија са пилотском кацигом, постала је крајем 2008. године, лого модне компаније Hero (Херој). [3]

Wiki

 

 Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 11:21 04.05.2018

"...јер част је част, а власт је власт..."
ЛИНК
У дугом низу уназад у прошлост... С пуном свешћу да ћу изоставити многе многе које треба поменути...ЛИНК


ЛИНК
ЛИНК

ЛИНК
...


П.С. -
amika amika 12:03 04.05.2018

Re: "...јер част је част, а власт је власт..."

"Ако је пропала држава, нисам ја!" - реченица достојна Канта.

Браво Тасо, направио си новију историју од визуелних чињенница. Оног што се не заборавља.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:13 06.05.2018

Re: "...јер част је част, а власт је власт..."

Bog da dušu prosti paloj braći junacima. Srećan Praznik Georgija Pobedonosca!zilikaka zilikaka 12:27 04.05.2018

Ima i ali

Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.


Da, bio je svestan i neuporedive nadmoći napadača i stanja tehnike kod nas i trenaže i doneo jedinu moguću časnu odluku.

Postavlja se pitanje zašto ni jedna vlast nije dozvolila da se Paja proglasi za Narodnog heroja. Cela ta priča o njegovoj pogibiji je epska.
Čovek je poginuo braneći svoju zemlju do poslednjeg nemogućeg delića sekunde.

A i inače, oni što vole generalno da pljuju po vojsci i oficirima, ne bi bilo zgoreg da se sete i ovakvih primera.
amika amika 12:46 04.05.2018

Re: Ima i ali

zašto ni jedna vlast nije dozvolila da se Paja proglasi za Narodnog heroja.


Зато што се борио против НАТО-а. А сви НАТО пилоти, осим оборених, су безимени, па како сад он, именом и презименом - херој?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:08 04.05.2018

Re: Ima i ali

zašto ni jedna vlast nije dozvolila da se Paja proglasi za Narodnog heroja


Možda baš zato što je priča epska. Sasvim ravna Stevanu Sinđeliću, čak možda i za stepenicu više.
On je druge spasio smrti a sam u nju otišao, za razliku od Sinđelića koji je i Srbe pobio.

A sa obzirom na to protiv koga se borio, da Srbija dans očijuka sa njima, jaka priča o tome baš ne bi dobro došla.


A vezano za pogibiju pukovnika Pavlovića imam i jedno lično sećanje, iskustvo..
Gledao sam pad njegovog aviona.
Nadomak Valjeva je pao, takoreći predgrađe, iz firme u kojoj sam radio se lepo videla borba i pad.
Gledalo nas je nekoliko.
Iz nekog razloga, valjda silne želje, su skoro svi pomislili da pada NATO avion, čak je i nekih aplauza bilo, radovanja.
Meni se istog trena javila sumnja, a šta ako je naš.
Sutradan smo tek saznali, i da je naš avion, a i za slučajnost da je Valjevac poginuo iznad svog grada.
zilikaka zilikaka 21:43 04.05.2018

Re: Ima i ali

Nisam mislila da ću ovo reći, jer nemam običaj o tome.
Imala sam čast da upoznam Paju. Bio mi i u kući. Čovek pored svog posla popravljao karburatore, imao i garažu u Blokovima gde je to radio, da dopuni neki dinar na platu. Običan čovek, kako to uglavnom i biva.

A ta pogibija je rezultat nečijeg idiotskog naredjenja da se poleti sa nemogučim zadatkom.
U tome je veća njegova hrabrost.
Upravo sad je bila i emisija gde njegov bliski saradnik kaže: Paja je žrtvovao sebe da bi sprečio dalju pogibiju svojih kolega.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:57 05.05.2018

Re: Ima i ali

Gledalo nas je nekoliko.
Iz nekog razloga, valjda silne želje, su skoro svi pomislili da pada NATO avion, čak je i nekih aplauza bilo, radovanja.


Tako je bilo i kod mene u predgrađu: ljudi izlazili na krovove zgrada čim padne mrak, ono, stočić, rakijica, meze, i da navijaju. Pa su se tu odma našli poznavaoci vojnih pitanja, da objašnjavaju, ubeđuju i lažu jedni druge. I onda je jednu noć nešto bilo baš puklo, nije se znalo tačno odakle, poznavaoci su objasnili da smo im sigurno oborili B1, iil B2, u najmanju ruku, razleglo se slavlje, aplauzi, čestitke, pesma. Onda je neko primetio da nema više Dnevnika na ekranima naših malih TV prijemnika, ni bilo kog drugog programa javnog TV servisa. Te su noći, dakle, srušili toranj na Avali.

Ja sam to okupljanje gledao iz moje sobe jer se sa nje lepo vidi niži krov susedne zgrade, i nervirao se što mi galame tu pod nosom, a i malo sam se brinuo da se neko ne smandlja sa tog krova onako cirke, usred noći, posle bi mu NATO bio kriv.


amika amika 02:46 05.05.2018

Re: Ima i ali

Možda baš zato što je priča epska. Sasvim ravna Stevanu Sinđeliću, čak možda i za stepenicu više.
On je druge spasio smrti a sam u nju otišao, za razliku od Sinđelića koji je i Srbe pobio.


Није дозволио да погине већ одређени млађи официр у његовој јединици - као командант преузео је то на себе. Вероватно би се и вратио после узнемиравања непријатеља, да не наиђоше они Холанђани са аеродрома Тузла.

Колико разумем само то је могао бити циљ команде да неко узлети - показати да и после два месеца бомбардовања имамо авионе за борбу и да не могу тек тако, слободно, да туку све и свашта. И њих суочити са могућношћу обарања и смрти.
amika amika 02:49 05.05.2018

Re: Ima i ali

A ta pogibija je rezultat nečijeg idiotskog naredjenja da se poleti sa nemogučim zadatkom.


Већ сам негде написао; само то је могао бити циљ команде да неко узлети - показати да и после два месеца бомбардовања имамо авионе за борбу и да не могу тек тако, слободно, да туку све и свашта. И њих суочити са могућношћу обарања и смрти.

Јер кад се појави један наш, они не знају хоће ли се појавити и други, трећи, и другачије се понашају, ни њима се не гине.
tasadebeli tasadebeli 07:18 05.05.2018

Re: Ima i ali

srdjan.pajic

Gledalo nas je nekoliko.
Iz nekog razloga, valjda silne želje, su skoro svi pomislili da pada NATO avion, čak je i nekih aplauza bilo, radovanja.


Tako je bilo i kod mene u predgrađu: ljudi izlazili na krovove zgrada čim padne mrak, ono, stočić, rakijica, meze, i da navijaju. Pa su se tu odma našli poznavaoci vojnih pitanja, da objašnjavaju, ubeđuju i lažu jedni druge. I onda je jednu noć nešto bilo baš puklo, nije se znalo tačno odakle, poznavaoci su objasnili da smo im sigurno oborili B1, iil B2, u najmanju ruku, razleglo se slavlje, aplauzi, čestitke, pesma. Onda je neko primetio da nema više Dnevnika na ekranima naših malih TV prijemnika, ni bilo kog drugog programa javnog TV servisa. Te su noći, dakle, srušili toranj na Avali.И ови код мене у крају седели на крововима зграда сваке ноћи, исто уз цирку, клопу, картање,...

Све док једне ноћи није звекнуло у Југопетрол, тамо иза Хиподрома, па једно парче бетона летело све до оних зграда код Цркве Светог Ђорђа и пало на једну од зграда, на кров и пробило кров.

Тада су окупљања престала.

Те ноћи сам се затекао код куће, нисам дежурао, и до данас памтим тај звук тог парчета бетона док се окреће у ваздуху и прелеће моју кућу код Цркве да би звекнуло на кров зграде.

А у, сада срушеном, хотелу "Михајловац" одмах на почетку бомбардовања сместила се била нека екипа у цивилу, знаш оно "мен ин блек", облепили прозоре и сва стакла хотела неком алуминијумском фолијом (тако је барем изгледала из даљине) и сва три и по месеца ту вазда долазила нека службена возила, неки мрки ликови у цивилу... Ја их стално гледао од преко пута, са терасе Шумарског факса где сам дежурао.

И све би било у реду, него негде пред крај бомбардовања угледам све те ликове како истрчавају из хотела и седају у аутомобиле, па беже на све стране.

"Мммм, Тасо брате, удри ти шизелу на своју руку, па тутањ. Ко зна шта ови ликови знају што ти не знаш, а беганова кева не плаче..."

То ми је био ток мисли.

Јбг, био пун арборетум (онај шумарак иза факса) војске и ПВО. Горе на врху Брда на терену Чукаричког су такође били ПВО и читав терен су изроварили окрећући се по њему, па смо га после бомбардовања добровољном радном акцијом сређивали да можемо опет да играмо фудбал. (Зато сада тај наш терен има бољу дренажу од Звездиног и Партизановог. У сваком злу увек има и понешто добро.)

Иначе, једне ноћи око двојке, са терасе факса сам видео, у мртвој тишини и усред замрачења, један од оних томахавка које су слали на касарну на Вождовцу. Ишао правцем Пожешке улице према Царевој ћуприји и даље, врло ниско и врло споро...

(Јбт, чак сам помислио у једном тренутку да ће још и да уредно стане на раскрсници на семафору због црвеног светла, тако је лепо пратио правац улице.)

Стварно могу да се обарају са земље када тако лете...

Ал' џаба сам јавио то Центру, нису га оборили, вероватно да не би пао негде међу зграде и куће.

Било, не повратило се никада више...
amika amika 17:39 05.05.2018

Re: Ima i ali

Било, не повратило се никада више...


ВИШАК ЗЛА
БЕОГРАД - ДАН ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТВРТИ

Мика - Мај 6, 1999 08:30 (195.250.*)

Бодријар је пре годину-две (или можда недавно, то сада постаје свеједно) записао: ...Више не верујемо у крв. Зло је постало савршено, што значи визуелно или телевизично, екранско. Да ли је уопште могуће тумачење овог вишка зла? Постоји ли овај вишак у Сарајеву, Алжиру или на Косову? Свуда су несрећа, беда и патња других постали сировина и примитивна сцена.... Та екранизација и производња зла на равнодушним екранима је савршен злочин. Зло постоји када је екранизовано. Оно није у функцији добра и зла већ долази од “вишка смисла” - не говори оно што говори, већ добија смисао који се томе жели дати... Тако је губитак реалности доведен до савршенства. Екрани су равнодушни, они су без имагинарног. Већ мислимо у омотачу од латекса. Дигитални комбинезон виртуелне стварности навлачи се као кондом...

Dejan - Maj 7, 1999 14:45 (195.217*)

Zivi smo i zdravi. Pukla su stakla u stanu. Geleri su leteli svud po kraju, neki su usli i u stanove. Ja i Zoran smo bili na ulici. Bacili smo se dole i bilo je strasno. Na mene se srucilo neko staklo, ali pokrio sam se jaknom. Na 30m od Zorana je poginulo 9 vatrogasaca. Ne pitaj me sta smo radili napolju. Zoran krenuo da vidi sta je pogodjeno, a ja za njim, da ga vratim u pod - rum. Kad oni, ponovili cilj; 12 min. posle prvog gadjanja Generalstaba gadjali ga ponovo, taman kada su vatrogasci, hitna pomoc i mnogi drugi vec bili tu...

Из романа
[url=http://www.amika.rs/SAVRSEN%20ZLOCIN%20PDG/savrsen_zlocin.pdf][/url]

karabasbarabas karabasbarabas 19:05 05.05.2018

Re: Ima i ali

A i inače, oni što vole generalno da pljuju po vojsci i oficirima, ne bi bilo zgoreg da se sete i ovakvih primera.


Generalno, prica je druga.
Vojska je ustanova za deljenje stanova i privilegija i paradrzava u ovoj nasoj paradrzavi. Ne znam za ostale drzave, po svoj prilici mozda manjeg intenziteta.
To sto se od sto hiljada nadje nekoliko heroja ne znaci da ovi ostali nisu obicni grebatori.
Uostalom, kad si se vec odlucio za taj poziv, nema ljutis ako pogines. Druga je stvar kad te prisilno mobilisu i poteraju da pucas na ljude sa kojima nemas nikakav problem.
amika amika 19:16 05.05.2018

Re: Ima i ali

Generalno, prica je druga.
Vojska je ustanova za deljenje stanova i privilegija i paradrzava u ovoj nasoj paradrzavi.


Имали су и имају привилегије, али ти станови и привилегије подразумевају у мирнодопоско време, сељења од града до града, полагање испита за чин и несређен живот породице која негде остаје или се сели са њима...

Иначе, да има гребатора - има, као и у свакој државној служби.
zilikaka zilikaka 19:24 05.05.2018

Re: Ima i ali

To sto se od sto hiljada nadje nekoliko heroja ne znaci da ovi ostali nisu obicni grebatori.

To mu dodje nekih 0,03 promila. Ti to na osnovu slobodne procene ili nekog istraživanja?
Uostalom, kad si se vec odlucio za taj poziv, nema ljutis ako pogines.

Ko ovo osporava?
Imaš uvida u to kako se ti ljudi odnose prema mogućoj sopstvenoj pogibiji?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 05.05.2018

Re: Ima i ali

Ja sam to okupljanje gledao iz moje sobe jer se sa nje lepo vidi niži krov susedne zgrade,


Ma da, ti si uvek bio na liniji :)

Ovo se, Srki, dešavalo u podne, gledao sam iz kancelarije, i kad je zautnjalo izašao u dvorište firme, nas nekoliko.

A kad već prepričavamo svoja iskustva i malo se k*rčimo njima, ja sam bombardovanje proveo uglavnom na putu.

Često Crna Gora, ali i Hercegovina, Ljubinje najviše, vaskrs te godine, toga se sećam, u Trebinju.
Nikakd sklonište, nikad postupanje po sirenama, ovo, ono, radilo se Srki.

Muslimani, policajci, me u Goraždu privodili tek onako, da me maltretiraju što sam Srbin, i da se naslađuju što Srbiju bombarduju, da mi se cere u lice.
Tražili pare da me puste ali da to ne budu dinari jer neće ni pare srpske.

A ti?
Mislim, osim što si prezirao sa prozora?
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:01 06.05.2018

Re: Ima i ali

A kad već prepričavamo svoja iskustva i malo se k*rčimo njima, ja sam bombardovanje proveo uglavnom na putu.

Često Crna Gora, ali i Hercegovina, Ljubinje najviše, vaskrs te godine, toga se sećam, u Trebinju.
Nikakd sklonište, nikad postupanje po sirenama, ovo, ono, radilo se Srki.


Pa to se podrazumeva, vi istinske patriote i nacionalisti ste, po običaju, zapalili u inostranstvo kad je počelo rokanje, šatro poslom, a ostavil nas, drugosrbijance i komunjare da vam branimo zemlju od mrskog agresora.

Dobro si ti prošao u tom Goraždu, šta su im tamo ovi naši divljaci uradili za vreme rata u Bosni, mogli su mirne duše da te bace u Drinu, bezuslovno. I ja sam tako sa jednim ortakom '96 ili '7, ne sećam se više, zamalo najebao u Goraždu, zbog beogradskih tablica, mi stali nešto da pogledamo, pored onog jednog srušenog mosta, to je van grada, snimili nas majmuni lokalni, stali iza nas, izašli iz koja i uzeli da nam jebu majku četničku. Jedan automobil, drugi, treći, zamalo linč da nas strefi. Srećom, ni njima nije bilo jasno kakvi su to ludaci došli u Trabantu, do krova punom speleološke opreme, pad dok se nisu okuražil da nas povataju i bace u Drinu, mi nekako utekosmo. Taj grad je, i tada kad smo mi prolazili, još uvek bio teško razvaljen, mada sa policijom nismo imali nikakvih problema, ni na granici, ni posle kad smo nešto pitali gde treba da skrenemo za Foču.

A tužno u svemu tome je što je OŠ u Goraždu bila bratska škola mojoj u Beogradu, u vreme bratstvajedinsva i Titinih pionirčića. Pa smo tamo išli i ja i moja sestra kao deca, u kuću, i primali njihovu decu u goste kod nas, održavali vezu dok nije počeo rat, posle je to prestalo, ne znam ni sam zašto nismo pokušali da iskontaktiramo te ljude, ako su uopšte preživeli rat.

A šta sam ja radio? Pa ništa naročito, eto, sedeo na prozoru solitera, pio pivce, i mrzeo Srbiju i Srbe (i Ruse) i čekao da dođe NATO agresor da se predamo, i da Sloba visi na Terazijama, kad već mi nismo bili u stranju sami da ga obesimo. I jednu i samo jednu stvar sam tačno prorekao - kad nam sjebu trafo stanicu i dalekovod, i prasetina u zamrzivačima bude ugrožena, odma se predajemo, i mi u matici i vi u emigraciji. Tako i bi, jedino sam omašio za jedno mesec dana, bio sam ubeđen da će to da bude gotovo za nedelju-dve.

Da, burazer mi je bio u armiji u Peći kad je počelo bombardovanje, i uglavnom sam se sekirao da i njemu neki nepismeni kreten iz komande ne naredi kurčenje slično ovom što opisuje Amika, pa da se i on ne vrati kući. Srećom, njih su držali u šumi, da glume zeku i medu (u Beogradu su gugije mahom držali razgaćene u onom šumarku na Adi, pored nudističke, nije moglo da se prođe biciklom od njih) i čekali da se predaju, baš kao i ja ovde, pa da idu kući. Jedino mu je poginuo komandant, ne sećam se pod kojim okolnostima tačno, po nešto se vratio u kasarnu, kad je pogodio tomahavk, baksuz.

A, evo, i kurčenja radi, mada ja nisam u tome lično učestvovao jer je akcija bila ograničena na minimalan broj ljudi, a i nisam mogao da dobijem godišnji odmor, zbog radne obaveze: neki moji drugari su radili Dragov ponor, usred bombardovanja, to je tu kod tebe pored Valjeva. Imam možda čak negde i izveštaj sa te delatnosti, a to je u istoriji te discipline bila verovatno jedina speleloška akcija u izvedena u ratnim uslovima.c_h.arlie c_h.arlie 05:16 06.05.2018

Re: Ima i ali

srdjan.pajic

...

A šta sam ja radio? Pa ništa naročito, eto, sedeo na prozoru solitera, pio pivce, i mrzeo Srbiju i Srbe (i Ruse) i čekao da dođe NATO agresor da se predamo, i da Sloba visi na Terazijama, kad već mi nismo bili u stranju sami da ga obesimo. I jednu i samo jednu stvar sam tačno prorekao - kad nam sjebu trafo stanicu i dalekovod, i prasetina u zamrzivačima bude ugrožena, odma se predajemo, i mi u matici i vi u emigraciji. Tako i bi, jedino sam omašio za jedno mesec dana, bio sam ubeđen da će to da bude gotovo za nedelju-dve.
...


Stokholmski sindrom ili tako nekako ?
amika amika 07:01 06.05.2018

Re: Ima i ali

Jedino mu je poginuo komandant, ne sećam se pod kojim okolnostima tačno, po nešto se vratio u kasarnu, kad je pogodio tomahavk, baksuz.


И овде погинуо командант, није послао неког млађег да буде тај баксуз.
amika amika 07:23 06.05.2018

Re: Ima i ali

A šta sam ja radio? Pa ništa naročito, eto, sedeo na prozoru solitera, pio pivce, i mrzeo Srbiju i Srbe (i Ruse) i čekao da dođe NATO agresor da se predamo,


У круговима у којима сам се ја кретао чекало се да спусте копнене трупе на Косову или на Београд, па кад врате стотинак ковчега кући да све препусте Албанцима, домаћим и сакупљеним у иностранству. Али они то нису смели, остали су на 10.000 метара.

Около је пало неколико одбачених резервоара, па је главно питање било: где је пало и да ли бућка - има ли керозина унутра. Један молер је организовао екипе да их претаче за продају...
karabasbarabas karabasbarabas 18:35 06.05.2018

Re: Ima i ali

zilikaka
To sto se od sto hiljada nadje nekoliko heroja ne znaci da ovi ostali nisu obicni grebatori.

To mu dodje nekih 0,03 promila. Ti to na osnovu slobodne procene ili nekog istraživanja?
Uostalom, kad si se vec odlucio za taj poziv, nema ljutis ako pogines.

Ko ovo osporava?
Imaš uvida u to kako se ti ljudi odnose prema mogućoj sopstvenoj pogibiji?


Samo komentarisem napisano.

Fan fakt - u ratu ucestvuju uglavnom oni koji to ne zele, a ovi koji su se skolovali za rat (iznad podoficira) navijaju iz fotelje.

Eto mog uvida. Iz prve ruke, a iz ovog poslednjeg rata, sko kazu na vikipediji "bosanskog".
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:12 06.05.2018

Re: Ima i ali

Dobro si ti prošao u tom Goraždu, šta su im tamo ovi naši divljaci uradili za vreme rata u Bosni,


Joj, bre, Srki....

Mnogo ti ovo predvidivo, ali baš mnogo.
Nije trebala nikakva mudrost da se pretpostavi da će odgovor biti ovakav, ali ja sam sam ipak potajno nadao da ćeš uspeti da prevaziđeš tu floskulu.
Jbg, jalov mi bio optimizam.
Možda neki drugi put, ajd da se nadam.

Pazi, policija, ne neki čobani budale, kinje i maltretiraju nedužne ljude, a ti kažeš neka, zaslužili su.

A da ti ispričam i ovaj detalj sa tih putovanja.

Prelaz Vradište, Višegrad, Republika Srpska, čekamo da se neki papiri srede, a to se uvek oduži, i prolaze ljudi među njima i muslimani.
A imaj u vidu da su tu Srbi šerifi.
I vrlo primetno je maltretiranje muslimana od strane Srba šerifa, grubo maltretiranje, neskriveno, vređanje čak.
I šta na to kažeš, jesu li oni zaslužili da budu maltretirani?
Ili samo Srbi?

ps
ajd iznenadi me odgovorom :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 06.05.2018

Re: Ima i ali

Mnogo ti ovo predvidivo, ali baš mnogo.
Nije trebala nikakva mudrost da se pretpostavi da će odgovor biti ovakav, ali ja sam sam ipak potajno nadao da ćeš uspeti da prevaziđeš tu floskulu.
Jbg, jalov mi bio optimizam.
Možda neki drugi put, ajd da se nadam.


Ni mene nije iznenadilo ovo tvoje učitavanje, jebi ga znamo se dugo na blogu. Ti imaš taj običaj da malo iskriviš komentar, i onda kreneš sa logičkim driblanjem, a pri tome ti ni to nije jaka strana, nego si samo jezivo uporan, pa na kraju svaki čovek ograničenog životnog veka i sa pametnijim poslom koji ga čeka nema drube do da digne ruke od rasprave.

Nisam nigde napisao da si ti, hučikučimenu lično, zaslužio maltretiranje zbog nekog konkretnog nedela koje si počino. Nisam ni ja, pogotovu ako se ima u vidu moja osvedočena antiratna delatnost (žene u crnom, protesti protiv Slobe, opsade Sarajeva, divljanja u Srebrenici, itd, da ne vadim sad ordenje). Nisu zaslužili ni ti Muslimani na prelazu iz enklave koje pomišnješ, a koje ovi murkani iz Višegrada drkahu na tvoje pravedničke oči, jel? Napisao sam da si dobro prošao, a mogao si baš da najebeš, iz razloga koje sam naveo. Ne mrze oni nas tamo bez ikakvog razloga, taj grad je baš najebao za vreme rata (evo, sad sam se podsetion, ~1300 dana bio pod opsadom i rokanjem, posledice ovog sam video svojim očima). A znajući tebe, smeo bih se opkladiti da si i sa tim pandurima uzeo da polemišeš, rezonuješ iz svoje vizure RTS dnevnika i Odjeka i reagovanja, Komrakova i Spomenke Jović, i ubeđuješ ih da greše u logici i činjeničnom stanju, da su sami krivi što su im kuće uništene, mostovi porušeni, nejač pobijena, mahom artiljerijom i snajperima sa okolnih brda, jer, jebi ga, dešava se.

Btw, kad sam ja bio tamo, niko nikog nije maltretirao, ni na granici, ni u enklavi, pogotovu što je tu bilo dosta UN vojske i policije. A u Višegradu smo kaznu dobili za nepropisno parkiranje, pored ćuprije, pri čemu nam se murkan (naš, razume se) pola sata izvinjavao što mora da piše kaznu, a i to je bila neka sića, samo da nas malo drkne, jjer smo je od svih pogrešno parkiranih samo mi dobili. Ne ljutim se, cenim, beogradska registracija - to je kao omen bilo gde god da se nađeš.

Šta da kažem, izvini što sam opet izneverio tvoja očekivanja.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 06.05.2018

Re: Ima i ali

.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 06.05.2018

Re: Ima i ali

Ni mene nije iznenadilo ovo tvoje učitavanje,


Srki, ajd da ti naučiš šta znači učitavanje.
Važi?

da ponovimo:
ja rekao

Muslimani, policajci, me u Goraždu privodili tek onako, da me maltretiraju što sam Srbin, i da se naslađuju što Srbiju bombarduju, da mi se cere u lice.

ti na to
Dobro si ti prošao u tom Goraždu, šta su im tamo ovi naši divljaci uradili za vreme rata u Bosni, mogli su mirne duše da te bace u Drinu, bezuslovno.

Ja da je to bilo predvidivo, a ti..UČITAVANJE!

A šta sam učitao?Nisam nigde napisao da si ti, hučikučimenu lično, zaslužio maltretiranje zbog nekog konkretnog nedela koje si počino.


Znam, nisam to ni pomislio, rekao si da su Srbi zaslužili maltretiranje.

Ne mrze oni nas tamo bez ikakvog razloga,

A oni Srbi sa Vardišta mrze i maltretiraju muslimane bez ikakvog razloga?Nisu zaslužili ni ti Muslimani na prelazu iz enklave koje pomišnješ,


Ne vidim ovde onaj deo o tome kako su još i dobro prošli s obzirom na to šta su njihovi divljaci radili, i da su Srbi mirne duše mogli da ih porokaju, bezuslovno.
Ili to tu ne treba ni da stoji, to je za Srbe rezervisano?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:30 07.05.2018

Re: Ima i ali

A šta sam učitao?Pazi, policija, ne neki čobani budale, kinje i maltretiraju nedužne ljude, a ti kažeš neka, zaslužili su.


Objasnio sam sasvim lepo, nego se malo praviš dekoncentrisan. Niko nije zaslužio maltretiranje, to su bile tvoje reči i interpretacija napisanog, očigledno pogrešna.

Ostatak komentara je najobičnija relativizacija, još jedan od dva alata koja uživaš da koristiš, tako da ne bih dalje gubio vreme na to, jer se radi o uzaludnom poslu. Svejeno, zamisli da sam ti odgovorio, pošto sigurno unapred znaš kakav bi odgovor bio, pa da ne gubim vreme na tipkanje komentara.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:01 07.05.2018

Re: Ima i ali

Objasnio sam sasvim lepo, nego se malo praviš dekoncentrisan.


Možda, ajd još da te zamolim da mi objasniš te fine valere koji razdvajaju " ne mrze oni džabe, šta su im Srbi radili dobro si i prošao" i "zaslužili su".

:)
c_h.arlie c_h.arlie 20:26 04.05.2018

Na današnji dan

Crko maršal !
amika amika 02:54 05.05.2018

Re: Na današnji dan

c_h.arlie
Crko maršal !


Када је умро Стаљин неко је на табли написао "Црк`о Стаљин,
Дошла је професорка, прочитала и ми сад чекамо реакцију.
- Ко је редар? - Бриши то, ни за једног човека се не може речи црк`о!

То сам добро упамтио, једна од моралних лекција за читав живот. Ти Чарли тог дана ниси био на часу, очигледно...
c_h.arlie c_h.arlie 05:41 05.05.2018

Re: Na današnji dan

amika
c_h.arlie
Crko maršal !


Када је умро Стаљин неко је на табли написао "Црк`о Стаљин,
Дошла је професорка, прочитала и ми сад чекамо реакцију.
- Ко је редар? - Бриши то, ни за једног човека се не може речи црк`о!

То сам добро упамтио, једна од моралних лекција за читав живот. Ти Чарли тог дана ниси био на часу, очигледно...

Za čoveka se slažem.
Черевићан Черевићан 20:47 04.05.2018

дата реч

уназад у прошлост...

тужних ли присета
у нас је множина,
чему их приписат'
дрчност ил' судбина
amika amika 02:59 05.05.2018

Re: дата реч

дрчност ил' судбина


Дрчност изазива тежу судбину, а јесмо дрчни. Шта каже онај Тасин сељак: ако је пропала држава, нисам ја. Понесу нас емоције, па се и непотребно страда.
karabasbarabas karabasbarabas 19:08 05.05.2018

Adendum spisku nedela


1947-49 - U.S. helps command extreme-right Greece party in Civil War.
Death toll: about 70,000 contributed by US-backed forces
.

1948-54 - CIA directs war against Huk Rebellion in Philippines.
Death toll: about 11,000
.

1950 - Independence movement crushed in Ponce, Puerto Rico
Death toll: conservative historians estimated about 8,000 peasants
.

1950-53 - Korean War
Death toll: about 1,776,000
.

1952 - CIA overthrows Democracy in Iran, installs Shah
Death toll: about 20,000
.

1954 - CIA directs invasion of Guatemala after new Democracy there nationalized U.S.-occupied lands
Death toll: about 140,000 missing and dead
.

1958 - In Lebanon, marine occupation against rebels
Death toll: about 2,000
.

1960-75+ - Vietnam War including Cambodia and Laos
Death toll: about 4,502,000 including civilians and resulting famines (conservative estimates)
.

1961 - Cuba's Bay of Pigs Invasion fails
Death toll: about 4,000
.
1963 - In Iraq, CIA organizes coup against President and agrees to back formerly exiled Saddam
Death toll: about 7,000 including civilians
.

1964 - In Panama, troops kill protesters against US-owned canal
Death toll: about 1,000
.

1965 - CIA assists Indonesian coup
Death toll: about 900,000
.

1966 - Troops and bombers threaten pro-communist parties in Dominican Republic
Death toll: about 3,000
.

1966-96 - Green berets in Guatemala against rebels, US backs pro-American forces in country until 1996
Death toll: about 200,000
.

1970 - Directs marine invasion of Oman
Death toll: about 2,000
.

1973 - CIA directs coup to oust elected Marxist president in Chile
Death toll: 30,000... 3,000 later disappeared under US-installed dictator
.

1976-92 - CIA assists South-African rebels in Angola
Death toll: median estimate at 550,000
.

1981-90 - CIA directs Contra invasions in Nicaragua
Death toll: median estimate at 30,000
.

1982-84 - Marines expel Lebanese rebels, aided by Israel
Death toll: 40,000
.

1987-88 - US intervenes for Iraq against Iran
Death toll: about 150,000 during time-frame, 100,000 during Desert Storm, 350,000 from resulting famine
.

1989 - US invades to oust CIA-installed Panamanian government gone rouge
Death toll: 2,000
.

1992-94 - US-led occupation of Somalia during civil war
Death toll: 50,000 in combat, 300,000 by starvation
.

2001+ - US Occupies Afghanistan
Death toll: 120,000 including civilians and combatants and resulting Opium Wars
.

2003+ - Iraqi War
Death toll: 665,000 also by starvation, displacement


amika amika 19:25 05.05.2018

Re: Adendum spisku nedela

49 41 49 41 13:25 06.05.2018

Kamikaze

ima ih vise s pa(m)cenjem.

Kad je armada krenula iz pravca Zrenjanina; krenuo je i on sa svojima.
Uleteli su u jato njihovih. U vijanju, 6 ih "skinuo". Ostao je, zatim bez ijednog metka.
Znao je da nema sanse, medju tolikima. Zaleteo se u 7. mog naoruzanog. Obojica su se strmoglavili; u komadima - svakako.

Enoga, "zakapljenog" medju 30-tak na Tasinoj slici. Sahranjen na N.G. u tada Grobljanskoj, pa Ruzveltovoj. S desne strane od glavnog ulaza.

Sestra, mu zivljase preko puta Masinskog. Bejase udata, al' ne imadjase dece.

Otac, pizdjase; kad mu "otkaze rucna"; za svojom preratnom ljubavlju u BG.

Dosla, ingognito; da mu vidi DC3-"izdaleka"; al' da bude "nevidjena".

"Nevidjena" na provincijskom mostu; koji posle 3/4 veka posta svetski poznat?!?
Hhhmmmm.
amika amika 16:38 06.05.2018

Re: Kamikaze

Kad je armada krenula iz pravca Zrenjanina; krenuo je i on sa svojima.
Uleteli su u jato njihovih. U vijanju, 6 ih "skinuo". Ostao je, zatim bez ijednog metka.
Znao je da nema sanse, medju tolikima. Zaleteo se u 7. mog naoruzanog. Obojica su se strmoglavili; u komadima - svakako.


Зашто без имена и презимена. Њих знамо:

Hrabri komandir 111. lovačke eskadrile kapetan Vojislav Popović, odmah je poleteo na čelu svoje eskadrile. Za njima je uzletela 112. lovačka eskadrila, na čelu sa komandirom kapetanom prve klase Konstantinom Jermakovim. Poleteli su neustrašivo svi piloti u krhkim mašinama protiv nemačkih čeličnih ptica, koje su bile mnogo brže i višestruko bolje naoružane.
Nastala je neravnopravna borba u vazduhu. Nemački avioni su nemilosrdno tukli “Hokere”. Naši piloti su veštim manevrima izbegavali pogodke razjarenih nacista. Kada je video da je ostao bez municije kapetan Popović se sa svojim “Hokerom” ustremio na vođu nemačke formacije, u strahovitom tresku sudario sa Me-110 i oborio ga. Umro je herojskom smrću i po ko zna koji put pokazao da je junačko srce jače od čelika. Pao je u odbrani otadžbine, kao što su tog ranog jutra 6. aprila 1941. godine pali i njegovi drugovi.
Vazdušna borba se razvijala sve većom žestinom, Nemci su bili ogorčeni gubitkom vođe. U plamenu je pao i kapetan Jermakov izrešetan topovskim i mitraljeskim zrnima.
Poručnik-pilot iz 111. lovačke eskadrile Milorad Tanasić rešio je da sledi primer svog komandira kapetana Popovića. Ustremio se svojim hokerom na najbliži Me-109 i obojica su pali polomljenih krila. Ubrzo potom, ne zna se tačno na koji način, ali verovatno kao i u slučaju kapetana Popovića i poručnika Tanasića, oborena su još dva Me-109.
Smrću heroja pali su narednici-piloti Jefta Arsić, Ratomir Milojević, Veroljub Stojadinović i potporučnik Milutin Perović. Svi su oni umrli za Otadžbinu jednog krvavog jutra kada su na granicama već umirale hiljade jugoslovenskih vojnika, koje je mrvio smrtonosni valjak nemačkih "pancir-divizija". Može se slobodno reći da su ti hrabri piloti 36. lovačke grupe bili prave "kamikaze".
49 41 49 41 03:19 07.05.2018

Re: Kamikaze

U floskula sam pretracao, nekoliko decenija secanja iz prica svog oca.
Nazalost, kroz osnovnu, gimnaziju... iz Istorije sam totalno hramao.

G-djica ... Popovic je dozivela s mojim ocem bombardovanje u BG. Otac je bio u BG do 43. kada ga je napustio; kao i nju.

Vojislava je itekako dobro znao, jer su se druzili izmedju ostalog. Cak mi je opisivao kakav mu je bio spomenik na NG.

Moja majka nije tada bila u planu, ja jos; ohoo najmanje.

Voleo bih da usmene price ne pamtim; ali one se usput "zalepe" neosetno u memoriji.
Posebno, sto smo otac i ja bili; dva spojena suda celog zivota.
amika amika 20:40 07.05.2018

Re: Kamikaze

Voleo bih da usmene price ne pamtim; ali one se usput "zalepe" neosetno u memoriji.


И остају као део искуства, поклон од наших старијих, драгоцен у свеопштем свезнању.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana