Ljudska prava

Repriza „Savamale" u Knez Mihailovoj 20

Filip Mladenović RSS / 01.06.2018. u 20:36

Rešenje... naivnom radovanje
Rešenje... naivnom radovanje
Odgovor - nemoći pogovor
Odgovor - nemoći pogovor
Da Srbija nije samo Stradija ili Smrdija, nego i Sprdija, svedoči i slučaj reprize skandala zvanog Savamala, ovog puta u najstrožem centru Beograda, u Knez Mihailovoj 20, ulice koja je zakonom proglašena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja!

Elem, setili se mangupi ili kako bi Vučić rekao „kompletni idioti", da pod maskom tzv. tekućeg investicionog održavanja, na potezu izmedju ulica Knez Mihailove 20 i Čika Ljubine 9 izgrade - HOTEL!? Pribavili dakle mangupi, ovog puta bez fantomki, potrebne dozvole za tekuće investiciono održavanje, i krenuli 24. januara 2018. godine da zidaju veliki hotel! Naravno, bez bilo kakve gradjevinske dozvole!!!

Ušle teške gradjevinske mašine u podrume na toj lokaciji, počeli gradjevinski radnici da ruše, buše, lome, da ojačavaju temelje tzv. MEGA šipovima i velikim količinama betona, ne hajući za stanare, kućni red, pa čak ni za njihovu imovinu!!!

Tako su stanarima Zoranu Aleksiću i njegovom sinu Veljku porušili drveno stepenište koje vodi do njihovog stana na III spratu u Knez Mihailovoj 20, uništili ulaz u zgradu, postavili velika metalna vrata na ulaz u podrumske prostorije, a potom obili njihovu veliku šupu u podrumu, u nameri da je protivzakonito oduzmu. Jer, hotel je veliki, a tekuće investiciono održavanje očigledno baš zahtevno!

Stanari Zoran i Veljko Aleksić, verujući da žive u Srbiji, a ne u Stradiji ili u Sprdiji, najpre su se obratili policiji da bi zaštitili privatnu svojinu. Potom su podneli prijave nadležnim gradjevinskim inspekcijama, jer je bilo očigledno da ovi silni gradjevinski radovi sigurno nisu vezani za to famozno tekuće investiciono održavanje.

I gle čuda! Krajem marta, tačnije 29. 3. 2018. godine iz Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva gradjevinarstva stiglo je REŠENJE u kome se, izmedju ostalog, nalaže mangupima da HITNO, tj. smesta prekinu sve gradjevinske radove na toj lokaciji izmedju Čika Ljubine 9 i Knez Mihailove 20, jer se ti radovi izvode suprotno izdatim rešenjima, odnosno tehničkim opisima i popisima radova i NIKAKO se ne mogu podvesti pod investiciono održavanje.

Naravno, mangupima bez fantomki nije padalo na pamet da postupe po ovom Rešenju od 29. marta 2018. Stanari su ponovo zatražili zaštitu zakonitosti od Ministarstva gradjevinarstva i HITNO sprovodjenje već donetog Rešenja. Krajem aprila, 25. 4. 2018, iz Ministarstva gradjevinarstva, tj. Republičke gradjevinske inspekcije stigao je odgovor, u kome se konstatuje da je doneto Rešenje o obustavi radova, i... NIKOM NIŠTA.

Kakva sjajna ekipa bez fantomki: Delta Real Estate Grupa kao investitor preko ćerke firme "Profileon plus", a izvodjač radova "Millenniumteam", inače postavljač šipova na gradilištu "Beograda na vodi"!

Tokom maja 2018, uprkos svim navedenim činjenicama, zakonima, rešenjima, centralnoj gradskoj ulici proglašenoj za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja... nastavljeni su još intenzivniji gradjevinski radovi na ovoj lokaciji. Na ulazu u gradilište iz Čika Ljubine 9 nema nikakve, zakonom obavezne table o projektu, projektantima, izvodjačima radova, broju dozvole za izgradnju hotela, rokovima početka i završetka radova!!!

Tako je bilo i danas, 1. juna 2018, dok sam šetao Knez Mihailovom i Čika Ljubinom ulicom. Ogroman kamion mešalica je izbacivao beton, gradjevinski radnici su kao mravi prevozili taj beton u kolicima i sipali u grotlo budućeg hotela. Kakav ne sjajan, već mračan primer investicionog održavanja bezakonja, kriminala, ugrožavanja elementarnih ljudskih i svojinskih prava, garantovanih Ustavom Republike Srbije!!!

Ispovest stanara Knez Mihailove 20 Veljka Aleksića:

https://www.youtube.com/watch?v=iFeFQTGvarI&feature=youtu.be 

 

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gedza.73 gedza.73 21:32 01.06.2018

Ko se mača laća od mača će i da strada

Stanari Zoran i Veljko Aleksić, verujući da žive u Srbiji, a ne u Stradiji ili u Sprdiji, najpre su se obratili policiji da bi zaštitili privatnu svojinu


Momak kaže da njegova porodica stanuje na toj adresi od 1950. godine a da 'njegov deka nije mogao da otkupi stan po zakonu iz devedeset druge pa je to pokušala i baka'.

Šta ima da otkupljuje svoj stan?


Nedostaju par bitnih činjenica koje i ti pominješ. Privatna svojina, protivzakonito i fantomke.

Otkud je i kako deka došao u stan u samom centru grada 1950. godine? Otkud mu tih godina siromaštva i obnove novac da kupi stan u centru glavnog grada?

Ako ima tapiju na stan teško može čak i Delta da ga iseli. A ako je ušo uz pomoć fantomke i dva svedoka ode gajba kao da je nije ni bilo.

Filip Mladenović Filip Mladenović 22:13 01.06.2018

Re: Ko se mača laća od mača će i da strada

Po okončanju II svetskog rata dedi Veljka Aleksića, Aleksandru Aleksiću, oduzeta je kuća u Jevrejskoj ulici i kao naknada mu je ponudjeno potkrovlje u zgradi u Knez Mihailovoj. To potkrovlje od 1950. godine koristilo je više porodica i imali su zajedničko kupatilo.
Protokom vremena, stanari u tom potkrovlju su ga na legalan način preuredili i svako za sebe je napravio toalete i kupatila.
Inače, deda Veljka Aleksića bio je najpoznatiji beogradski limar, koji je pokrio krovove zgrade Narodne skupštine, kao i nekoliko beogradskih teatara, uključujući i malo pozorište "Duško Radović". Zahvaljujući tome njegov unuk Veljko je mogao da besplatno prisustvuje dečjim predstavama.
Početkom devedesetih, u vreme otkupa stanova, za to potkrovlje se zainteresovao tadašnji direktor "C-marketa" Slobodan Radulović. (U prizemlju zgrade u Čika Ljubinoj 9 dugo godina je radila samoposluga te firme. Radulović je 2006. zbog optužbi za proneveru 30 miliona evra u „C marketu“ pobegao iz zemlje i godinama živeo u Španiji. Umro je 2014.).
Zato je godinama postojala opstrukcija prilikom otkupa.

Na sreću, unuk Veljko Aleksić je priveo kraju sudsku proceduru i očekuje svakog dana konačno rešenje da može legalno otkupiti dekin stan, zajedno sa svojim ocem Zoranom Aleksićem.
gedza.73 gedza.73 22:28 01.06.2018

Re: Ko se mača laća od mača će i da strada

Po okončanju II svetskog rata dedi Veljka Aleksića, Aleksandru Aleksiću, oduzeta je kuća u Jevrejskoj ulici i kao naknada mu je ponudjeno potkrovlje u zgradi u Knez Mihailovoj.


Kako čovek može lako da se ogreši. Moje iskreno izvinjenje.

krenuo sam od novniskog članka

Blic
"Zaštićeni stanari" popularan je izraz za osobe koje se zvanično zovu "zakupci na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina ili fondacija", a to su osobe koje su pre 70 godina, 1958, 1960. i tih godina, useljavani u stanove koji nisu bili njihovo vlasništvo.

Pravim vlasnicima tih stanova nije oduzeto pravo svojine ali im je oduzeto pravo korišćenja.


i pogrešno protumačio priču porodice koja će, izgleda, i drugi put protivzakonito ali odlukom moćnika menjati adresu prebivanja.

još jednom izvinjenje i tebi Filipe i momku iz klipa
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:38 01.06.2018

Re: Ko se mača laća od mača će i da strada

Ma to je OK.

Ali pogledajte šta mangupi bez fantomki rade u najstrožem centru Beograda: pod maskom tzv. investicionog održavanja oni GRADE HOTEL!!!

Gradjevinska inspekcija, i to na najvišem, republičkom nivou zabrani im radove, a oni bez problema i dalje zidaju! Nasuprot rešenja, mimo zakona, bez IKAKVE DOZVOLE!!!

Samo im malčice smetaju Aleksići!
gedza.73 gedza.73 08:50 02.06.2018

Re: Ko se mača laća od mača će i da strada

E zato ja ponekad popizdim. Zato što mi nemamo, i nismo imali, sistem u kome je mali pojedinac istinski i praktično zaštićen. Nemamo skladan i fer zakon, a i kad 'kao' imamo ne moramo da ga se pridržavamo kao pijan plota.

Zato što uvek imamo neko moodo koje uz partijsku zaštitu, političko ime, ideologiju, moć, novac može da radi šta 'oće.

Sloboda, pravo, obaveza i odgovornost.
predatortz predatortz 10:18 02.06.2018

Saberi se

Čitao sam do "Smrdija". Sve izrečeno nakon toga je nebitno, ma šta da je rečeno.
Reč koju sam citirao govori sve o tebi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:53 02.06.2018

Re: Saberi se

predatortz
Čitao sam do "Smrdija". Sve izrečeno nakon toga je nebitno, ma šta da je rečeno.
Reč koju sam citirao govori sve o tebi.


Reč koju ste citirali ne govori sve o meni, već sve o državi koja vlastito gradjanstvo tretira kao smrdljive, znojave i nevažne robove!

Nastavite zato čitanje bloga, kako biste se uverili!
predatortz predatortz 11:02 02.06.2018

Re: Saberi se

Filip Mladenović
predatortz
Čitao sam do "Smrdija". Sve izrečeno nakon toga je nebitno, ma šta da je rečeno.
Reč koju sam citirao govori sve o tebi.


Reč koju ste citirali ne govori sve o meni, već sve o državi koja vlastito gradjanstvo tretira kao smrdljive, znojave i nevažne robove!

Nastavite zato čitanje bloga, kako biste se uverili!


Ako hoćeš da ozbiljni ljudi čitaju ono što pišeš nauči da razlikuješ Srbiju od trenutne (a i svake druge) vlasti.
SNS nije Srbija!

Filip Mladenović Filip Mladenović 11:23 02.06.2018

Re: Saberi se

Tačno je da SNS nije Srbija, ali je i tačno da su svi režimi do sada gradjanstvo ove države tretirali na način koji sam opisao.

Uostalom, zašto toliki broj Srpkinja i Srba beži iz Srbije u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, Francusku, Švedsku, Norvešku, Kanadu, Australiju...?

Pa zato što više ne mogu, neće i ne žele da podnose ovaj sveopšti smrad. Makar ga pokušavali da namirišu ukradenim parfemima iz fri-šopa na aerodromu u Frankfurtu, u slučaju NARODNOG POSLANIKA Mehe Omerovića!
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:10 02.06.2018

Re: Saberi se

Čitao sam do "Smrdija".


A disklejmer, a govor mržnje, a prijavljivanje, banovanje?
Saću ga prijavim
:)

Ma neka Fiće, ne razume on to, onako, za sebe nešto mislim....pa majku mu, neko ti namerno vređa i ponižava nešto tvoje, šta god da je to tvoje, i kakvo god da je, porodica, grad, država, nacija....i ti mu tapšeš, ponavljaš to za njim.

Obična ljudska glupost, uližištvo, neki mnogo gadni kompleksi, šta li, koja li muka ljude na to natera?
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:40 03.06.2018

Re: Saberi se

Draga je meni Srbija, ali mi je istina najdraža!
anonymous anonymous 06:24 03.06.2018

Re: Saberi se

Ma neka Fiće, ne razume on to, onako, za sebe nešto mislim....pa majku mu, neko ti namerno vređa i ponižava nešto tvoje, šta god da je to tvoje, i kakvo god da je, porodica, grad, država, nacija....i ti mu tapšeš, ponavljaš to za njim.




Mda....

Kad je onomad, onaj lik sve vreme Srbiju nazivao Srbistanom .... i drugim pogrdnim imenima, kao vancivilizacijskom tvorevinom i gotovo svaki tekst o njoj i nama ilustrovao najmorbidnijim prizorima i svakojakim ljudskim izlučevinama, tapšalo mu se kao najvećem misliocu na blogu.

I sad postoji žal za njim .....i iskrena želja da se vrati.....

Navodno je nepravedno banovan...

Kakva vremena ......

Filip je samo svojom dečijom naivnošću upio i prihvatio manir.

Draga je meni Srbija, ali mi je istina najdraža!


......

Opet se zalećem .....i treći put .....brišem komentar.

Neka.....


Uostalom, zašto toliki broj Srpkinja i Srba beži iz Srbije u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, Francusku, Švedsku, Norvešku, Kanadu, Australiju...?


U vezi ove poštapalice , koju postiru i drugi ....onako ofrlje.....pitanje - koji to ljudi i odakle naseliše Ameriku , Australiju , Kanadu......

Sve sami Srbi .....koji pobegoše ....?

Usput

Tvoj osećaj za pravdu doveo te je do prave teme i dogadjaja koji zahteva akciju.

Za to - pohvala.

Međutim, način kojim joj prilaziš vodi njenom bagatelisanju i odbojnosti.
not2old2rock not2old2rock 09:01 03.06.2018

Re: Saberi se

anonymous


Međutim, način kojim joj prilaziš vodi njenom bagatelisanju i odbojnosti.


Bar da ima neko opravdanje


Filip Mladenović Filip Mladenović 09:21 03.06.2018

Re: Saberi se

Prema ovoj naopakoj logici, ispalo bi da je Arčibald Rajs sa svojom knjigom "Čujte Srbi!" zapravo najveći neprijatelj Srbije, jer "način kojim prilazi temi vodi njenom bagatelisanju i odbojnosti".

A tek Radoje Domanović sa svojim satirama poput "Stradija" ili "Mrtvo more"!?

Pa Vladislav Petković DIS sa antologijskom pesmom "Naši dani"!?

A tek Isidora Sekulić sa svojim esejima o Balkanu!?

Ili govor jednog od naših najboljih karikaturista Dušana Petričića pre neki dan u Galeriji grafičkog kolektiva!? (LINK kod angie01)

Pogledajte davniju i bliskiju istoriju: likovi koji su kao bili najveće patriote ispalo je da su najveći neprijatelji Srbije i najveći mrzitelji srpskog naroda!

Dok su Cvijić, Domanović, DIS, Isidora Sekulić... u stvari NAJVEĆE PATRIOTE I NAJBOLJI IZDANCI SRPSKOG NARODA! Kao i jedan švajcarski NEMAC, koji se zove Arčibald Rajs!

Mućnite glavom!
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:07 04.06.2018

Re: Saberi se

Prema ovoj naopakoj logici, ispalo bi da je Arčibald Rajs sa svojom knjigom "Čujte Srbi!" zapravo najveći neprijatelj Srbij


Ne klikćem na ovaj blog redovno pa ne videh ovo što si napsiao.
Ne znam kako ovo da definišem, kao glupost ili kao bezobrazluk.

Stavljati u istokon tekst tebe i Arčibalda Rasja je sigurno jedno od to dvoje.

Ljubav Arčibadla Rajsa prema Srbima i Srbiji se valjda ne mora ničim dokazivati.

Kritika i ponižavanje nisu iste stvari, moj Filipe. Nisu ni slične, nisu ni blizu.
Ti Srbiju samo ponižavaš, ne umeš ti da je kritikuješ.
Ne umeš ni da je ponižavaš, nego te uvrede prepisuješ od drugih.

Da te pitam, da li bi se ikako u kontekst "Čujte Srbi, čuvajte te se sebe" mogao uklopiti izraz Smrdija?
Možeš li mu naći mestro u toj knjizi gde bi mogao logično da pripada?

Ili, kako bi reagovao kad bih, evo ja na primer, kada govorim o hrvatskoj, koristio izra smdrljiva Hrvatska, ili smrdljiva, recimo, federacija BiH?
Jel bi to bilo ok po tebi?

I, najvažnije, razumeš li ti uopšte o čemu govorim?
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:59 04.06.2018

Re: Saberi se

Preporučujem čitanje Jovana Sterije Popovića, jednog od naših najboljih komediografa i genija koji je osnovao najznačajnije kulturne institucije srpskog naroda.
Za početak pročitajte Sterijine "Rodoljupce"!
bene_geserit bene_geserit 00:32 05.06.2018

Re: Saberi se

He-he, eskivacija u levo. Bar te udostojio odgovora.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:40 05.06.2018

Re: Saberi se

bene_geserit
He-he, eskivacija u levo. Bar te udostojio odgovora.

Nije to, već pun pogodak u centar!

Za Vas preporučujem čitanje sjajnog komada "Laža i paralaža"!
anonymous anonymous 10:59 05.06.2018

Re: Saberi se

Filip Mladenović
bene_geserit
He-he, eskivacija u levo. Bar te udostojio odgovora.

Nije to, već pun pogodak u centar!

Za Vas preporučujem čitanje sjajnog komada "Laža i paralaža"!


Filipe,

između ostalog ....

I najnepismenija stranka svesna je da u sudskom sporu mora da angažuje advokata koji bi odbranio njeno pravo, ma koliko pravo stvarno bilo na njenoj strani.

Ti si se sa druge strane, sa vrlo diskutabilnim i problematičnim argumentima i dokazima sam upustio u sudski postupak ....koji ćeš najverovatnije da izgubiš .... ne shvatajući gde si pogrešio.

Pa si na bazi tog luzerskog nastupa još i napisao knjigu - koja je uputstvo jedino za one - koji svesno teže da izgube sudske sporove.

Filipe tvoja načitanost, ti nažalost, ne pomaže mnogo.
A i nije recept za druge.

Ne da ne pogađaš u centar, nego ni ne vidiš - metu.

Mnogi dobronamerni ti na ovo skreću pažnju - da treba da izađeš iz kutije (out of box ) i sagledaš realnost u pravom svetlu.

U protivnom - nailazićeš na bezbroj novih vetrenjača...

....za koje nijedan vokabular neće imati dovoljno pogrdne termine.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:21 05.06.2018

Re: Saberi se

Pre svega, zahvaljujući besplatnoj pravnoj pomoći NUNS-a, imao sam sjajnu advokaticu Krunu Savović.
Zatim, oba zlostavljača sa Radio Beograda u medjuvremenu su SMENJENA:
najpre direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović 17. oktobra 2017, a potom i glavna urednica Radio Beograda 202 Snežana Grujić 28. maja 2018.

I najzad, posećenost portala https://stopmobingu.wordpress.com, kao i komentari o njegovom sadržaju demantuju Vaš komentar.

A što se epiloga sudskog procesa tiče, sačekajmo pravosnažnu presudu.
anonymous anonymous 12:33 05.06.2018

Re: Saberi se

Filip Mladenović
Pre svega, zahvaljujući besplatnoj pravnoj pomoći NUNS-a, imao sam sjajnu advokaticu Krunu Savović.

Na ročišta si izlazio sam, bez advokata ...?

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:47 05.06.2018

Re: Saberi se

Da, uz prethodne konsultacije i PRECIZNE dogovore sa advokaticom Krunom Savović.

Ponavljam: sačekajmo PRAVOSNAŽNU presudu u predmetu P1 105/16, pa ćemo onda moći donositi valjane i objektivne zaključke.
A do tada, bavimo se temom bloga, tj. kompletnim idiotima na potezu izmedju ulica Čika Ljubina 9 i Knez Mihailova 20.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:09 05.06.2018

Re: Saberi se

He-he, eskivacija u levo. Bar te udostojio odgovora.


:)

Malo se samo zeznuo, nehotice odgovorio na najvažnije pitanje, da li razume.
Očigedno je da ne razume.
Na ročišta si izlazio sam, bez advokata ...?


Ne, nego će da pozove advoakta pa da tako propusti priliku za mitingovanje.
Kakav bre sud, suvoparna dokazivanja i pobijanja, fakti, ovo ono, važnije je vežbati oratorstvo i posle toga se diviti sebi.
A presuda, pa biće neka, svakako.

Samo ti guraj Filipe.
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:17 05.06.2018

Re: Saberi se

hoochie coochie man
He-he, eskivacija u levo. Bar te udostojio odgovora.


:)

Malo se samo zeznuo, nehotice odgovorio na najvažnije pitanje, da li razume.
Očigedno je da ne razume.
Na ročišta si izlazio sam, bez advokata ...?


Ne, nego će da pozove advoakta pa da tako propusti priliku za mitingovanje.
Kakav bre sud, suvoparna dokazivanja i pobijanja, fakti, ovo ono, važnije je vežbati oratorstvo i posle toga se diviti sebi.
A presuda, pa biće neka, svakako.

Samo ti guraj Filipe.


Samo Vi komentarišite temu ovog bloga - reprizu Savamale usred glavne ulice prestonice Stradije, pardon Srbije.
bene_geserit bene_geserit 04:24 06.06.2018

Re: Saberi se

Filip Mladenović
Samo Vi komentarišite temu ovog bloga - reprizu Savamale usred glavne ulice prestonice Stradije, pardon Srbije.

Filipe nazivanjem Srbije Stradija-Sprdija-Smrdija ti si sam poprilično proširio temu bloga-posta.

Samo za tebe (hvala Ron Paulu) - Vicious circle number one ...



Other vicious cycles:

Government redistribution -> Poverty increases -> Repeat

Government failure -> Increase their budget -> Government failure -> Increase their budget even more -> Repeat

Fed prints money -> wrecks the economy -> Fed prints more money -> wrecks the economy -> Repeat


There's only ONE DOOR out of these vicious cycles:
Liberty. Voluntary interactions. No aggressive force. Sound money. Free markets.
karlito karlito 21:53 03.06.2018

Repriza "Savamale" u Knez Mihailovoj

Na žalost, većina ili gotovo sve izrečeno u ovom blogu je istina.
anonymous anonymous 09:38 06.06.2018

Evo ti tema.....

...na poklon.



Ako već hoćeš da udaraš na režim .....

Bolje protiv ovih ...nego vetrenjača....


Filip Mladenović Filip Mladenović 11:46 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Hvala!

Ono što aktuelni AV režim radi penzionerima, malinarima, vozačima sa cenama goriva... je udruženi zločinački poduhvat.
Ili što lepo reče pre neki dan Dušan Petričić povodom zatvaranja Galerije grafičkog kolektiva i pretvaranja u - palančinkarnicu: "Imamo posla sa drumskim razbojnicima!"
predatortz predatortz 12:17 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Ono što aktuelni AV režim radi penzionerima, malinarima, vozačima sa cenama goriva... je udruženi zločinački poduhvat.


Da li je vama poznato da država ne određuje otkupnu cenu malina, nego da je određuje tržišna tražnja?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:23 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Da li Vam je poznato da malinari već godinama upozoravaju i javnost i vlast na hladnjačarsku mafiju?

Da li Vam je poznato da već godinama malinari kume, mole, predlažu... da se u Arilju podignu fabrike prehrambene industrije, da se zaposle mladi stručnjaci... kako bi se od maline proizvodilo sve što se može napraviti, a ne da u XXI veku i DALJE IZVOZIMO MALINU KAO PRE 50 GODINA!?
predatortz predatortz 13:35 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Da li Vam je poznato da već godinama malinari kume, mole, predlažu... da se u Arilju podignu fabrike prehrambene industrije, da se zaposle mladi stručnjaci... kako bi se od maline


Ti beše neki ekonomista?
Udruže se malinari, dignu kredit, naprave hladnjače i ne trebaju im više posrednici, niti ih bilo ko može ucenjivati otkupnom cenom.

Započeti sat mog posla je nekad fakturisan 50 evra. Danas je to 25. Tržište, Filipe, tržište...
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:03 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Da li ste čuli za EU poljoprivredni budžet?
A za subvencije?

No, zašto sve dosadašnje vlade Srbije odbijaju ideju malinara o investiranju u prehrambene proizvodne kapacitete? Ima para za strane investitore, a nema za fabrike koje bi od naših malina pravile sve profitabilno.
anonymous anonymous 15:16 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

predatortz
Da li Vam je poznato da već godinama malinari kume, mole, predlažu... da se u Arilju podignu fabrike prehrambene industrije, da se zaposle mladi stručnjaci... kako bi se od maline


Ti beše neki ekonomista?
Udruže se malinari, dignu kredit, naprave hladnjače i ne trebaju im više posrednici, niti ih bilo ko može ucenjivati otkupnom cenom.

Započeti sat mog posla je nekad fakturisan 50 evra. Danas je to 25. Tržište, Filipe, tržište...



Jel se ti to zezaš ?


bene_geserit bene_geserit 17:28 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

predatortz
Da li Vam je poznato da već godinama malinari kume, mole, predlažu... da se u Arilju podignu fabrike prehrambene industrije, da se zaposle mladi stručnjaci... kako bi se od maline

Ti beše neki ekonomista?
Udruže se malinari, dignu kredit, naprave hladnjače i ne trebaju im više posrednici, niti ih bilo ko može ucenjivati otkupnom cenom.

Nemoj se zajebavati, opšte je poznato da samo država može da napravi fabriku ili kupi hladnjaču. Ako ne to onda da da subvenciju ili kredit koji po mogućstvu ne mora da se vrati (zabluda je da tome služe banke).
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:41 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Svaka ozbiljna država, kao i EU, ima poseban poljoprivredni budžet.

Iz tog bužeta se daju subvencije i bespovratna sredstva za unapredjenje i povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Opet pitam: kako to država Srbija daje subvencije stranim investitorima, a nema novca za investiranje u fabrike prehrambene industrije, kako bi se prekinula naopaka praksa da još uvek izvozimo zamrznute maline, a ne skuplje i profitabilnije preradjevine od malina?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:00 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Da li Vam je poznato da već godinama malinari kume, mole, predlažu... da se u Arilju podignu fabrike prehrambene industrije, da se zaposle mladi stručnjaci... kako bi se od maline proizvodilo sve što se može napraviti, a ne da u XXI veku i DALJE IZVOZIMO MALINU KAO PRE 50 GODINA!?


Filipe, ajd, ko boga te molim, nemoj makar o ovome.
Tužno je koliko lupaš.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:03 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

a nema novca za investiranje u fabrike prehrambene industrije


Fićo majstore, Srbija ima najveće prerađivačke kapacitete te vrste u celom ovom delu Evrope.
Bivša Juga joj nije do kolena, srpska firma kupila Fruktal, zainteresovana za kupovinu Rauha, a ti bi da država otvara firme.
Leptijebem!
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:32 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Ama voćni sokovi su samo 1 /jedan/ artikal koji se dobija preradom voća.

A gde su ostali artikli!? Ima ih na desetine!!!

Mućnite glavom! Družite se malo sa malinarima iz Prijepolja i Užica kao ja proteklih dana!
nikvet pn nikvet pn 20:39 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Leptijebem!


Ispravka (pardon mon ajfon) nije tako nego:

Leptejebo!

(Bolje lep nego ružan)

Nego Huči ajde osvetli nam malo ove malinarske šeme i dileme, nemoj si stipsa, gostuj negde, traži i daće ti se.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:53 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Dajte, BRE, o temi bloga, ne trolujte više!!!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:03 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

A gde su ostali artikli!? Ima ih na desetine!!!


I u svim tim desetinama proizvoda smo zaista lideri u regionu.
Toliki da i pored toga što smo ozbiljni proizvođači nekih vočnih vrtsa, u evropskim, pa i u svetskim okvirima, uvozimo, višnju npr, jer je nema dovoljno za tolike prerađivačke kapacitete.
Dakle Filipe, nema je, nije uvoznički lobi, trtemrte, nema je dovoljno, a pazi, u svetu smo sigurno u top deset po proizvodnji, u Evropi među pet, da ne listam sad gugl.
Nego Huči ajde osvetli nam malo ove malinarske šeme i dileme,


To niko na svetu ne zna.

Ovo to se dešava u Prijepolju je jedna priča, Arilje sasvim druga, a osnov i jedne i druge je precenjenost maline u ranijim godinama, pa i decenijama.

Zbog te precenjenosti su ljudi iz Limske doline (doline gladi kako je zovu posle urušavanja privrede) u njoj videli spas, zasadili je od otpremnina, kredita, uglavnom od crkavice, i sad kolaps.
Zato tamo štrajuke sirotinja, stvarno.

Arilje je decenijama zgrtalo masnu lovu na malinama i nerealnoj ceni, pootvarali hladnjače, pokupovali džipove, odučili od rada, i sad štrajkuju za beneficije bez kojih su ostali.

Ako se uzme u obzir ono što se mora uzeti, dakle Srbija, srpski standardi, srpske prosečne zarade, (ne)potrebno neko posebno znanje i ulaganje u proizvodnju maline, onda su zahtevi od dva evra po kg suludi.

Trenutno se najviši kvalitet zamrznute maline (tzv rolend) izvozi po ceni od 1,4 1,5 evra, a ovo traže sve to (180 dinara je zahtev malinara) za sebe, prerađivačima ne ostavljaju ništa.
Nenormalno.

Evro po kilogramu omogućava zaradu od tri hiljade evra po hektaru, i to je sasvim pristojna zarada za svaku proizvodnju u Srbiji.
Jer ako uzmemo da je prosečna površina gazdinstva oko 4 hektara, dakle 4x3 je dvanaest hiljada evra godišnje, znači više dve prosečne plate, pa dosta je.

Nema tog tzv hladnjačarskog lobija koga malinari kao okrivljuju, nema jer je nemoguće da se napravi pošto su hiljade njih u igri, a koliko je ostvarivo da se hiljade ljudi dogovori i da sve ostane u tajnostoi, proceni sam.

Drugi mehanizam je kao Andrej Vučić naredio da se ne ide preko neke cene jer razliku on uzima za sebe, meni ni to nepije vodu, jer nije ovo prvi put da cena maline padne baš nisko.
Tako da...mnogo nepoznanica i mnogo nerealnih očekivanja.

anonymous anonymous 22:13 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....


hoochie coochie man
22:03 06.06.2018



....ovoga puta mi se čini da .....nisi u pravu.....i da baš ne poznaješ tajne tržišta....i monopola.

Ili ....možda ....grešom ja ?


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:20 06.06.2018

Re: Evo ti tema.....

..ovoga puta mi se čini da .....nisi u pravu.....i da baš ne poznaješ tajne tržišta....i monopola.

Ili ....možda ....grešom ja ?


Monopola, gde?
Na strani kupaca, hladnjača, prerađivača?

Kako uklopiti tu priču o monoplu sa konkretnim stanjem da je rolend 1,5 evra, kad taj podatak realno spusta cenu na jedan evro za svežu malinu bez ikakvog monpola?
Priča o monopolu jeste pitka, ali ne verujem da je moguća.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:33 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Zato je moguće ovo:/www.blic.rs/vesti/drustvo/nemoj-rasko-bice-cene-snimak-coveka-kako-kosi-svoj-malinjak-zapalio-drustvene-mreze/ljbc8l4

I u Ivanjici protesti malinara: izvozna cena malina od 2,05 do 3, 8 evra, a malinarima nude samo 1 evro!!!
www.blic.rs/vesti/drustvo/malinari-protestovali-u-ivanjici-prevarli-su-nas-izvoznici-i-vlasnici-hladnjaca/hrpjfd1
bene_geserit bene_geserit 04:16 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Mene fascinira Filipe, kako ti rešenje problema vidiš u subvencijama i izgradnji fabrika za preradu svežeg voća od strane države, umesto u ukidanju monopola (ako ga ima) i izgradnji slobodnog tržišta.

Filip Mladenović
Svaka ozbiljna država, kao i EU, ima poseban poljoprivredni budžet. Iz tog bužeta se daju subvencije i bespovratna sredstva za unapredjenje i povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Budzet nije nešto što postoji u vakuumu, već su to pare prikupljene od poreza za koje siromašna država Srbija ima potreba daleko više nego para, a malinari (koji se nisu bunili kada su cene bile jako visoke, već su to smatrali normalnim) su negde pri kraju liste.

Znam da ti misliš da je budzet nešto beskonačno što uglavnom služi "davanju bespovratnih sredstava", ali zapravo te pare treba zaraditi (opet stran koncept za tebe) da bi mogla država da ih preraspodeli (tebi omiljena aktivnost, a vidim znaš i kome bi trebalo preraspodeliti).
Ne znam jel ti neko došapnuo da komunizam propadne kada tudjih para nestane za prerasporedjivanje.

Vidi se da imaš puno ideja kako pare treba preraspodeliti, jel imaš makar jednu ideju kako ih zaraditi?
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:57 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Vi izvrdavate odgovor na GLAVNO pitanje: kako to ima para iz budżeta Srbije za strane investitore, a nema za investiranje u fabrike koje malinari godinama predlažu?

Inače, ovde u Baru, 250 grama malina na pijaci košta 1,8 evra, a po samoposlugama 1,99 evra.
Prosta računica kaže da 1kg malina ovde u Crnoj Gori košta izmedju 7,2 evra i 8 evra.
A malinarima nude 1 evro za kg.
Kome ide razlika?
I to enormna razlika izmedju 6,2 evra i 7 evra!?
c_h.arlie c_h.arlie 12:40 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Filip Mladenović
Vi izvrdavate odgovor na GLAVNO pitanje: kako to ima para iz budżeta Srbije za strane investitore, a nema za investiranje u fabrike koje malinari godinama predlažu?

Inače, ovde u Baru, 250 grama malina na pijaci košta 1,8 evra, a po samoposlugama 1,99 evra.
Prosta računica kaže da 1kg malina ovde u Crnoj Gori košta izmedju 7,2 evra i 8 evra.
A malinarima nude 1 evro za kg.
Kome ide razlika?
I to enormna razlika izmedju 6,2 evra i 7 evra!?

Milu Đukanoviću ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:26 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Inače, ovde u Baru, 250 grama malina na pijaci košta 1,8 evra, a po samoposlugama 1,99 evra.
Prosta računica kaže da 1kg malina ovde u Crnoj Gori košta izmedju 7,2 evra i 8 evra.


I, onako otprilike, koliko se malina proda u Baru?
Ide li to preko jednog promila od promila srpske proizvodnje?
Ne verujem ni do toga da dobacuje.

Drugo, Filipe, kad već čačkaš po temi o kojoj ništa ne znaš.

Te cene, a ima i viših po zapadnoj evropi, i njihove slike kače po internetu, lako ćeš ih pronaći, su cene za svežu malinu, dakle onu koja je ujutru ubrana, odmah stavljena u malo vozilo hladnjaču, malinjak je blizu aerodroma, utovareno u avion, i uveče je u maketu u Amseterdamu.

Što se ne proda baca se, ali i to baćeno je ukalkulisano u cenu pa zbog toga ona ide u nebesa.
Količine tako prodate maline su zanemarljive.

Ovde se govori o sasvim drugom proizvodu, industrijskoj malini.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:32 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Na oba konkretna pitanja i dalje nema odgovora:

1. Kako to ima para iz budžeta za strane investitore, a nema ih za investicije u fabrike za preradu malina?

2. Ko zgrće razliku izmedju 1 evra za kg malina proizvodjačima i prodajne cene od 7,2 - 8 evra za kg malina na barskoj pijaci?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:40 07.06.2018

Re: Evo ti tema.....

1. Kako to ima para iz budžeta za strane investitore, a nema ih za investicije u fabrike za preradu malina?


1.Zato što nema investitora zainteresovanih za fabrike za preradu malina.
Kome država da da pare ako niko neće da pravi te fabrike?

2. prvo mi kaži kolikoje to para, ne po kilogramu, nego koliko se ukupnopara zgrne na tom poslu.
Ako je par stotina ili par hiljada evra, a teško da je više, onda te silne pare možda "zgrne" neki švercer.
Ako su milioni u pitanju, hajd da odgonetamo.

Pa, koliko se malina tako proda, ti duguješ taj podatak.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:32 08.06.2018

Re: Evo ti tema.....

1. U februaru ove godine ministar poljoprivrede je najavio da će investitor iz Madjarske podići fabrike u Arilju i u Požegi, dok se za treću traži lokacija.

2. Izvoz maline iz Srbije stalno raste, kao i prihodi, koji se kreću u iznosima do 300 miliona evra.
Kao što je već navedeno, izvozna cena malina je ove godine od 2,05 do 3,8 evra.

Ko se onda ugradjuje od 1 evra proizvodjačima do tih 2-3,8 evra izvozne cene?
bene_geserit bene_geserit 07:35 08.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Filip Mladenović
Kako to ima para iz budžeta za strane investitore, a nema ih za investicije u fabrike za preradu malina?

Para iz budžeta nikako ne treba da ima za strane investitore, ceo koncept stimulacija investitorima je protivan slobodnom tržištu, odlika crony kapitalizma i jedna od najgorih stvari koje imamo priliku da vidimo danas.

Ekonomska stimulacija malinarima nije ni blizu toga, ali i dalje ne znači da treba da postoji.

Država ne treba da se bavi ni jednim ni drugim. Samo regulacijom monopola i slobodnog tržišta (kad je ekonomija u pitanju).
Filip Mladenović Filip Mladenović 08:43 08.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Pa kada je tako što u središtu slobodnog tržišta ne pustiše 2008. i 2009. da propadnu vodeće USA banke?

Znate li onu čuvenu Obaminu izjavu pred okupljenim bankarima u Beloj kući: "Gospodo, da li ste svesni da sam ja jedini koji stoji izmedju vas i besnog naroda sa kukama i motikama?"
bene_geserit bene_geserit 09:43 08.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Filip Mladenović
Pa kada je tako što u središtu slobodnog tržišta ne pustiše 2008. i 2009. da propadnu vodeće USA banke?

Ne samo da ih Obama nije pustio da propadnu, već ih je pustio i da podele bonuse veće nego ikad posle svog sranja koje su napravili.
A tako je zato što je Obama deo cele šeme, tj. izvodjač radova, koji je uz to uspešno smirio jedan deo populacije zaludnim pričama, dok je za "njegovog" vakta crony kapitalizam metastazirao.
Sa druge strane, Trump je izgleda takodje izvodjač radova čiji je zadatak da primiri drugi deo populacije zaludnim pričama, a banke su opet dobile zeleno svetlo da prave sranja, dakle ciklus je ponovo pokrenut.
Jebga, kad nekretnine vrede tačno onoliko koliko su banke spremne da daju kredit za iste, a banke baš briga koliko je to čim to prepakuju i prodaju dalje, bitno je samo da se okreće, idealna ponzy šema.

USA je "središte slobodnog tržišta" bila dosta davno, pre WW2, ukinuća zlatne podloge, i sl. Danas je "središte crony kapitalizma" - to ti je ono gde država monopolima a i subvencijama obezbedjuje velikim firmama da pobiju konkurenciju, pogotovo sitnu, korupcija je institucionalizovana kroz lobiranje.
Primećuješ pattern Filipe, stvari nikad ne valjaju kada se država pita za šta ne treba da se pita?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:32 08.06.2018

Re: Evo ti tema.....

Kako samo vrdate?

Pa gde je to slobodno tržište!? U EU? Ili možda u komunizmu, onom u NR Kini!?

Ili na buvljaku, onom u Novom Beogradu ili ovde u Baru!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana