Топола ужаса

Radovan Nastić RSS / 22.04.2008. u 00:48

http://en.wikipedia.org/wiki/Srbosjek_(knife)

jasenovac11dn7.jpg

У Србији не постоји ниједан споменик или улица који би носили име Јасеновачких жртава


 

deca%20jasenovca.jpg
Деца Јасеновца (Фотодокументација „Политике”)

Дах смрти и крик бола још увек лебди над прелепим посавским крајоликом. Није остало ништа да сведочи о најгорем злочину у историји европске цивилизације до каменог цвета посађеног много година касније – тек у тренутку када су другови одлучили да је наше братство и јединство довољно јако да се суочи и са истином. А истина је застрашујућа. Око 700.000 свирепо убијених Срба, Јевреја, Рома и других, а можда чак и више. Од овог броја, преко пола милиона убијених су били Срби или „грко-источњаци” како су их са гађењем звали њихови „узвишени” џелати. Поред тога што су били садисти и патолошке убице, усташе су биле довољно мудре да не дозволе да им се догоди оно што се догодило њиховим нацистичким менторима у Немачкој. У тренутку када су схватили да је дошао крај крвавог сна о етнички чистој НДХ-зији, стигли су да спале и униште цео логор, писану документацију и да убију скоро све сведоке, тако да су ослободиоци успели да ослободе само згаришта и масовне гробнице. За разлику од немачких логора који и дан-данас стоје као тужна успомена и вечита опомена за сва будућа покољења, од Јасеновца су остале само приче које мало помало нагриза трули зуб заборава.

Нама је кратко памћење увек било једна од главних особина. Тој општој амнезији често доприносе и многи спољни фактори. У Титовој Југославији, Јасеновац је био табу-тема коју је пошто-пото требало заборавити зарад љубави и толеранције између народа и народности. На костима жртава изграђен је прелепи национални парк, а Хрватској никада није суђено за геноцид, јер их је од тога амнестирао допринос хрватских партизана НОБ-у. Не постоји званичан податак о броју жртава. То је отворило простор да се ови подаци данас безочно фалсификују, као да је реч о џаковима кромпира, а не о невиним људским жртвама међу којима је био и огроман број деце. Они који се данас „посипају пепелом”, посипају се десет пута мањом количином и траже да се у билатералним односима ово питање више не отвара како бисмо кренули даље. Траже да заборавимо на клање, сакаћење, чупање меса и сољење рана, вађење очију, сечење ушију и носева, драње коже и гурање пацова у утробе, да заборавимо силовање, кување живих људи у казанима, печење, чупање ноктију... ма, ми смо све ово, нажалост, већ заборавили.

Овај текст није ратнохушкачки, његова намера није да се изазову нова непријатељства, већ да се одређени људи који лако падају у националистички транс отрезне. Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца. Звер нема националност, њена душа није ни хрватска, ни српска нити босанска – она је само зверска. Зато је толико важан сутрашњи дан – 22. април. То је дан када је оно мало преживелих мученика покушало да се кроз бодљикаву жицу и смртоносне рафале докопа слободе и исприча своју причу коју данас многи желе да забораве. На прошлогодишњој комеморацији у Јасеновцу није био присутан нико од високих представника Београда. У Србији не постоји ниједан споменик или улица који би носили име Јасеновачких жртава. Много више поштовања према жртвама су показали Срби из Републике Српске, који су у Бањалуци подигли споменик под називом Топола ужаса, што преставља један од најстрашнијих симбола Јасеновца (дрво на које су усташе вешале логораше и под којим су приређиване најбруталније кољачке сеансе).

Сећам се како ме је заболело емитовање Томпсоновог концерта на Хрватској националној телевизији. Препун „Максимир” младежи френетично је узвикивао „Јасеновац, Јасеновац” док је овај искомплексирани пајац (нажалост најпопуларнији хрватски певач) изводио свој чувени хит чији су почетни стихови: „Јасеновац и Градишка стара, то је кућа Максових месара...”. И тада су сви ћутали. Неки су чак овај скандал назвали слободном уметношћу. Много ми је жао ако млади људи у Хрватској заиста мисле да је Јасеновац нешто што је за понос, уместо да се стиде својих предака који су се за чистоћу хрватске нације борили купајући се у рекама невине људске крви. Само игнорисање и умањивање овог злочина може имати ужасне последице за генерације које долазе. Ми смо ти који би требало на неки начин да будемо „чувари ватре”, увек будни, на стражи, да пазимо да се овакве ствари никада не понове. Јасеновац је симбол најгоре људске трагедије, али можда и један нови, искрени почетак, место где ћемо се сви поново окупити. Зато овогодишњем 22. априлу посветимо много више пажње да не би сутра поново једни другима вадили очи, да се убудуће међусобно такмичимо искључиво у фудбалу, науци или на Евровизији, а не у мучењу и клању једни других.

 

Члан групе „Београдски синдикат”


 

Феђа Димовић


Komentari (156)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Vera Johnson Vera Johnson 01:22 22.04.2008

u srbiji ne postoji...

naravno da ne postoj. u osnovnim skolama u srbiji ucili smo o bratstvu i jedinstvu, jasenovac je bio fasisticka tvorevina. nasa braca i sestre to nikako nisu mogli da ucine nama i njima.

pozdravlja te jedna srbo-hrvatica (otac srbin, majka hrvatica).

svi, ali svi srednjoskolci sa balkanana (ukljucujuci i slovence) trebalo bi da posete holokaust muzeje "diljem" zemaljske kugle.
Umetnica Umetnica 07:24 22.04.2008

90's retro je ovih dana IN

Ja sam išla u školu 70-tih i 80-tih, u sred Srbije, i ne samo da smo učili o Jasenovcu, nego smo učili i o tome ko su i šta su bile i ustaše i NDH. Bez obzira na to šta autor teksta pokušava da plasira (kao i autor komentara na koji repliciram) to što smo učili, po obaveznom programu, nije bilo ni najmanje pohvalno već predstavljano kao zločin u rangu Hitlerovog. Jasenovac smo obišli na ekskurziji u 8. razredu, a tamo smo imali i predavanje o užasima koji su se tamo dogodili.

Da vas podsetim, u to zlatno doba komunizma nije bilo liberalnog tumačenja školskog programa, već su sve škole morale da ispoštuju identičan program.

Ton teksta je krajnje primeren publikaciji gde je i objavljen, sa jasnom porukom "Mi Srbi smo u SFRJ bili žrtve represije, za razliku od Hrvata kojima je sve bilo tolerisano. Do te mere da se o Jasenovcu se u Srbiji nije govorilo, a ni učilo po školama. Danas, cela Hrvatska obožava zločince iz Jasenovca, zato što je poznato da Hrvati mrze Srbe. Tomson se pušta po hrvatskim obdaništima, gde dečica složno pevaju "Jasenovac, žica...". Čak i danas dugačka Hrvatska šapa ne dozvoljava da se o Jasenovcu govori u Srbiji." Ovaj tekst jeste ratnohuškački, u istoj meri u kojoj je ratnohuškački bilo koji tekst iz "Politike" ili komentar sa RTS-a 90-tih. Dakle, u velikoj.

U njemu je iznet niz neistina - kao to da nije bilo dozvoljeno govoriti o Jasenovcu u SFRJ, da je preovlađujuće raspoloženje danas u Hrvatskoj da je Jasenovac nešto za ponos, sa protkanom porukom da Srbija u Hrvatskoj ima krvnika koji samo čeka pogodan momenat da joj zarije vampirske zube u žilu kucavicu. Takođe, pre nekoliko godina sam posetila web sajt spomen-parku (a ne nacionalnom parku, kako autor teksta perfidno navodi) i pristup je identičan pristupu svetskih muzeja holokausta. Žrtve se ne predstavljaju kao bezlični brojevi, već se ističu njihova imena, životne priče, sudbine...

Jedino što ću se složiti je da u Srbiji Jasenovac i njegove žrtve nisu adekvatno predstavljeni, ni poštovani. Ali razlog tome nije nikakva internacionalna zavera, već hronična kurcobolja vladajuće garniture (DSS-NS-SRS, pa čak i DS) za svoje ili tuđe žrtve. Jer se tu ne može postaviti ono čuveno pitanje "A gde sam tu ja?"

Autor teksta laje na pogrešno drvo - za početak bi mogao svoju agresiju da usmeri na one zaista odgovorne što se Jasenovac u Srbiji ne spominje, osim kada lideri desničarskih stranaka (DSS, SRS itd) u cilju razvijanja paranoje i mržnje pokušavaju da oslikaju Hrvate kao jedan nadasve genocidan narod. Dalje, mogao bi da pogleda u svoje dvorište pa i da se zapita zbog čega se i dalje ne priznaju žrtve srpskih izleta u vode genocida. Pa ne samo što se ne priznaju, već se i na prepunoj "Marakani" kliče Mladiću, Karadžiću i događajima u Srebrenici. I to ne samo kada je koncert neke lokalne krvoločne zvezde, već u bilo kojoj prilici.

Autorovo ignorisanje i umanjivanje zločina počinjenih sa naše strane tokom 90-tih, kao i tokom II sv. rata, je licemerno do te mere da ga ne vredi ni komentarisati. Toplo mu preporučujem da se od takvih odliva uzdrži bar kada druge optužuje za taj akt.

Ali, kakva novina - takav i tekst.
Što ne čudi, jer je generalno politički stav Beogradskog Sindikata najbliži politici SRS-a.
mikimedic mikimedic 09:29 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

I inace prilicno konfuznom tekstu

ja ovo ne videh

Mi Srbi smo u SFRJ bili žrtve represije, za razliku od Hrvata kojima je sve bilo tolerisano. Do te mere da se o Jasenovcu se u Srbiji nije govorilo, a ni učilo po školama.


niti ovo
Danas, cela Hrvatska obožava zločince iz Jasenovca, zato što je poznato da Hrvati mrze Srbe.


niti ovo
Tomson se pušta po hrvatskim obdaništima, gde dečica složno pevaju "Jasenovac, žica...". Čak i danas dugačka Hrvatska šapa ne dozvoljava da se o Jasenovcu govori u Srbiji."


Iako se slazem sa vecinom vasih stavova, smatram da je neprimereno da izvlacite ono sto nije receno.

I mislim da nema nikakve veze sa temom

Autorovo ignorisanje i umanjivanje zločina počinjenih sa naše strane tokom 90-tih, kao i tokom II sv. rata, je licemerno do te mere da ga ne vredi ni komentarisati. Toplo mu preporučujem da se od takvih odliva uzdrži bar kada druge optužuje za taj akt.


NIsam video nigde da autor igorise i umanjuje zlocine sa nase strane, kao i sa 'njihove', tokom devedesetih. A tek o toj temi bi se moglo mnogo prozboriti.

Ali idemo dalje. Zlocince na sud, zlocine u istoriju. Sve, jednako. I samo tako cemo dignute glave moci napred.

Ali vi morate da dodate i grand finale

Što ne čudi, jer je generalno politički stav Beogradskog Sindikata najbliži politici SRS-a.


By the way, ne kaze se 'novina' nego 'novine'.


mayo1 mayo1 10:01 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

Ovaj tekst jeste ratnohuškački, u istoj meri u kojoj je ratnohuškački bilo koji tekst iz "Politike" ili komentar sa RTS-a 90-tih. Dakle, u velikoj.


Nažalost to je istina. A proizvod takvih tekstova su i razmišljanja čitatelja i u skladu s tim komentari:
(Politika,22.04., g. Savo)

]"Jednom treba da nam udje u pamet da kao juce tako i danas velika vecina hrvata je vaspitavana i vaspitava se da prvenstveno mrzi srbe.Zato sto je kolekitivna mrznja srba glavni duhovni motor njhovog delovanja bilo kao jedinke i grupe tako i nacije.Cini se da bez mrznje srba i sve sto je srpsko oni bi se osecali prazni, duhovno osiromaseni bez licne i kolektivne energije,verovatno bezvredni u sopstvenim ocima,skloni podcenjvanju sopstvene licnosti."
"Zato je krajne je vreme da Srbi gde bili shvate da Hrvati sa mentalnim profilom iz danasneg vaspitnog kalupa ostaju najopasniji bioloski neprijatelj srpstva podrzumevajuci srpski drzavni ,kulturni,etnicki i duhovni prostor.U toliko opasniji sto ce sutra biti clan NATO zajedno sa drugim neprijateljima oko nasih granica.Najzad ,shvatimo da mi nismo ni isti ni bratski narod.Mi nemao ni slicne moralne principe,ni istu veru ni isto ponasanje,ni iste obicaje,dusa nam nije ista, razmisljamo drukse,volimo i mrzimo na dva razlicita nacina"[/i]

Mogu samo reći da je stvarno teško živjeti u uvjerenju da si okružen neprijateljima, da svi oko tebe žive samo zato da te unište, da cijeli svijet ništa ne drugo ne radi nego smišlja načine kako napakostiti Srbima.
Ako je suditi po komentarima na site- u Politike i ako ti ljudi tako uče svoju djecu, ulazak u NATO je božji dar za Hrvatsku.


Ђак Ђак 10:08 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

mayo1
Ako je suditi po komentarima na site- u Politike i ako ti ljudi tako uče svoju djecu, ulazak u NATO je božji dar za Hrvatsku.


ма да, сад је проблем што неко има такав коментар, али Јасеновци и Олује нису проблем, те су Срби претња лијепој...

То што је хрватска политика према Србима била и остала лицемерна на првом месту, ту Срби нису криви.

Овај несрећни, цитирани коментар са Политике није узрок проблема, него последица. Узрок је политика НДХ и Туђманове Хрватске према Србима.
mayo1 mayo1 11:18 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

ма да, сад је проблем што неко има такав коментар, али Јасеновци и Олује нису проблем, те су Срби претња лијепој...


Takvi komentari jesu prijetnja lijepoj. Takvi komentatori uče svoju djecu da su Hrvati neprijatelji i takvu djecu će sutra lako neki Šešelj ponovo povesti na Vukovar ili Dubrovnik.


Узрок је политика НДХ и Туђманове Хрватске према Србима.


I još jedna neistina koja se stalno protura.
Znak jednakosti između NDH i Republike Hrvatske.
Povijest je već davno rekla (i osudila) NDH kao zločinačku, kvislinšku tvorevinu. Koja je došla sa nacističkim tenkovima i s njima propala.
Isto tako su prošle i ustaše kao eksponenti te politike.
Samo zlonamjerni komentatori ne priznaju način kako su se Titovi partizani obračunavali sa zarobljenim ustašama (po kratkom postupku) i kako se poslijeratna Jugoslavija odnosila prema onima koji bi dobili epitet "ustaše".
Posjet Jasenovcu, kao mjestu zločina, je bio obvezna ekskurzija u osnovnoj školi.

Današnja RH je nastala raspadom SFRJ na federativne jedinice i nema potrebe da to dalje elaboriram.

Činjenica jest, da danas postoje određene struje (prvenstveno dio Crkve) koji bi htjeli relativizirati ustaštvo, ali tvrditi da je to politika RH je potpuno promašeno.

али Јасеновци и Олује нису проблем


Povlačenje jednakosti između Jasenovca/NDH i Oluje/ RH je deplasirano.
Gospoda kao Vi lagano zaboravljaju činjenicu da je 1995. (Oluja) prethodila 1991.(okupacija i protjerivanje nesrba sa 1/3 Hrvatske)
Oluja je bila vojna akcija kojom je vraćena kontrola nad tim dijelom RH.
Legitimitet akcije nije sporan, ali zločini koji su se desili svakako jesu.
Tko je i koliko odgovoran i kakve su se sve igre igrale, trenutno odgovara haaški sud.
Oni koji su krivi, trebaju odgovarati.

Jedno je potraga za istinom i činjenicama, a nešto sasvim drugo serviranje neistina i konstrukcija koje u budućnosti vode u nove sukobe.

dragan7557 dragan7557 13:36 22.04.2008

Re: u srbiji ne postoji...

jasenovac je bio fasisticka tvorevina. nasa braca i sestre to nikako nisu mogli da ucine nama i njima.


Možda bi bilo bolje(?) ako bi umesto izraza fašistička tvoerevina bio upotrebljen izraz ideološka (fašistička) tvorevina jer je konačno u pitanju ideologija i jedan njen pravac.

Kako svaka ideologija isključuje ravnopravnost i bori se za ciljeve određenih društvenih grupa tako svaka može dovesti do novih pojava holokasta u raznim oblicima.
dragan7557
22 april 2008
pnbb pnbb 15:45 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

Samo zlonamjerni komentatori ne priznaju način kako su se Titovi partizani obračunavali sa zarobljenim ustašama (po kratkom postupku)

a kako su trebali da se obracunavaju?
da ih posalju na prevaspitavanje u argentinu, urugvaj, paragvaj, cile?
mayo1 mayo1 16:37 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

a kako su trebali da se obracunavaju?
da ih posalju na prevaspitavanje u argentinu, urugvaj, paragvaj, cile?


Niste shvatili.
Komentar se odnosio na tezu koja se provlači u javnosti - da ustaše nisu kažnjavani, da je Tito surađivao sa ustašama i da zbog toga nije bilo kažnjenih za jasenovački zločin.
pnbb pnbb 17:02 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

Komentar se odnosio na tezu koja se provlači u javnosti - da ustaše nisu kažnjavani

komentar je zvucao kao opominjanje na propust da se prizna kako su ustase likvidirane od partizana po kratkom postupku.

Umetnica Umetnica 18:01 22.04.2008

Re: 90's retro je ovih dana IN

mikimedic

ja ovo ne videh
"Mi Srbi smo u SFRJ bili žrtve represije, za razliku od Hrvata kojima je sve bilo tolerisano. Do te mere da se o Jasenovcu se u Srbiji nije govorilo, a ni učilo po školama."

У Титовој Југославији, Јасеновац је био табу-тема коју је пошто-пото требало заборавити зарад љубави и толеранције између народа и народности. На костима жртава изграђен је прелепи национални парк, а Хрватској никада није суђено за геноцид, јер их је од тога амнестирао допринос хрватских партизана НОБ-у.

niti ovo
"Danas, cela Hrvatska obožava zločince iz Jasenovca, zato što je poznato da Hrvati mrze Srbe.niti ovo
Tomson se pušta po hrvatskim obdaništima, gde dečica složno pevaju "Jasenovac, žica...". Čak i danas dugačka Hrvatska šapa ne dozvoljava da se o Jasenovcu govori u Srbiji."

Препун „Максимир” младежи френетично је узвикивао „Јасеновац, Јасеновац” док је овај искомплексирани пајац (нажалост најпопуларнији хрватски певач) изводио свој чувени хит чији су почетни стихови: „Јасеновац и Градишка стара, то је кућа Максових месара...”. И тада су сви ћутали. Неки су чак овај скандал назвали слободном уметношћу. Много ми је жао ако млади људи у Хрватској заиста мисле да је Јасеновац нешто што је за понос, уместо да се стиде својих предака који су се за чистоћу хрватске нације борили купајући се у рекама невине људске крви. Само игнорисање и умањивање овог злочина може имати ужасне последице за генерације које долазе.

NIsam video nigde da autor igorise i umanjuje zlocine sa nase strane, kao i sa 'njihove', tokom devedesetih.

Они који се данас „посипају пепелом”, посипају се десет пута мањом количином и траже да се у билатералним односима ово питање више не отвара како бисмо кренули даље. Траже да заборавимо на клање, сакаћење, чупање меса и сољење рана, вађење очију, сечење ушију и носева, драње коже и гурање пацова у утробе, да заборавимо силовање, кување живих људи у казанима, печење, чупање ноктију... ма, ми смо све ово, нажалост, већ заборавили.

Ali vi morate da dodate i grand finale
"Što ne čudi, jer je generalno politički stav Beogradskog Sindikata najbliži politici SRS-a."

Ovde ne mogu da dodam navod iz teksta, ali tekstovi pesama, kao i dosadašnji javni nastupi BS govore sami za sebe.
vucko vucko 01:43 22.04.2008

Topola konfuzije

Овај текст није ратнохушкачки, његова намера није да се изазову нова непријатељства, већ да се одређени људи који лако падају у националистички транс отрезне. Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца.

Ovaj tekst je krajnje čudan. Ne znam da li je Feđi neko od porodice nastradao u Jasenovcu - onda možda ima više smisla. Ovako zvuči jako konfuzno - Feđa se gađa sa "mi" i "oni", proglašava Tomsona najpopularnijim pevačem u Hrvatskoj (on je muzičar, valjda bi trebalo da poznaje regionalnu estradu, ali meni to nekako ne zvuči logično), preporučuje da se takmičimo "na Evroviziji" (nisam znao da i reperi cene pesmu Evrovizije?!), priča tome kako bi Jasenovac trebalo da bude iskreni početak gde ćemo se svi (koji svi?) ponovo okupiti (!?).

A i ovo isto zvuči totalno iščašeno, s obzirom da tekst "nije ratnohuškački":
Они који се данас „посипају пепелом”, посипају се десет пута мањом количином и траже да се у билатералним односима ово питање више не отвара како бисмо кренули даље. Траже да заборавимо на клање, сакаћење, чупање меса и сољење рана, вађење очију, сечење ушију и носева, драње коже и гурање пацова у утробе, да заборавимо силовање, кување живих људи у казанима, печење, чупање ноктију... ма, ми смо све ово, нажалост, већ заборавили.

Da se kuma ne uvredi - ali nekako mu bolje idu savremene teme...
trener trener 02:29 22.04.2008

Re: Topola konfuzije

Они који се данас „посипају пепелом”, посипају се десет пута мањом количином и траже да се у билатералним односима ово питање више не отвара како бисмо кренули даље. Траже да заборавимо на клање, сакаћење, чупање меса и сољење рана, вађење очију, сечење ушију и носева, драње коже и гурање пацова у утробе, да заборавимо силовање, кување живих људи у казанима, печење, чупање ноктију... ма, ми смо све ово, нажалост, већ заборавили.

Овај текст није ратнохушкачки, његова намера није да се изазову нова непријатељства, већ да се одређени људи који лако падају у националистички транс отрезне. Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца.

"Препун „Максимир” младежи френетично је узвикивао „Јасеновац, Јасеновац” док је овај искомплексирани пајац (нажалост најпопуларнији хрватски певач) изводио свој чувени хит чији су почетни стихови: „Јасеновац и Градишка стара, то је кућа Максових месара...”. И тада су сви ћутали. Неки су чак овај скандал назвали слободном уметношћу. Много ми је жао ако млади људи у Хрватској заиста мисле да је Јасеновац нешто што је за понос, уместо да се стиде својих предака који су се за чистоћу хрватске нације борили купајући се у рекама невине људске крви. Само игнорисање и"
Čini mi se da se ovakvim tekstom ponovo aktivira nešto što treba da liči na "Golubnjaču".Ili možda grešim?
pnbb pnbb 15:47 22.04.2008

Re: Topola konfuzije

Čini mi se da se ovakvim tekstom ponovo aktivira nešto što treba da liči na "Golubnjaču".Ili možda grešim?

ne razumem... golubnjaca je bila zabranjivana za vreme sfrj... gde je tacno paralela
trener trener 00:46 23.04.2008

Re: Topola konfuzije

pnbb
Čini mi se da se ovakvim tekstom ponovo aktivira nešto što treba da liči na "Golubnjaču".Ili možda grešim?

ne razumem... golubnjaca je bila zabranjivana za vreme sfrj... gde je tacno paralela

Ako procitas "Slucaj Golubnjaca za i protiv" Jovana Radulovica bice ti potpuno jasno o cemu pricam
@Andjelija @Andjelija 04:20 22.04.2008

da izvucem

i naglasim

zasto:
Нама је кратко памћење увек било једна од главних особина. Тој општој амнезији често доприносе и многи спољни фактори. У Титовој Југославији, Јасеновац је био табу-тема коју је пошто-пото требало заборавити зарад љубави и толеранције између народа и народности. На костима жртава изграђен је прелепи национални парк, а Хрватској никада није суђено за геноцид, јер их је од тога амнестирао допринос хрватских партизана НОБ-у.


i zato:

Овај текст није ратнохушкачки, његова намера није да се изазову нова непријатељства, већ да се одређени људи који лако падају у националистички транс отрезне. Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца. Звер нема националност, њена душа није ни хрватска, ни српска нити босанска – она је само зверска.


dobronamjeran dobronamjeran 04:41 22.04.2008

Cudan tekst

S jedne strane ponavlja sve stereotipe koji su godinama plasirani u Srbiji, onda iznosi laz kako je Thompson na prepunom Maksimiru pjevao navedenu pjesmu te nakon toga poziva na novo bratstvo i jedinstvo. Sve u svemu zbrkano.
Necu ovdje poceti s argumentima koji bi isli u konfrontaciju s tekstom jer znam da bi to izazvalo opet bujicu neargumentiranih natpisa prepunih osobnih vrijedjanja i diskvalifikacija. Samo bih htio reci da ljudi koji rade u spomen podrucju Jasenovac koje uzgred receno nije nacionalni park i ekipa u muzeju genocida u Beogradu na celu s kustosom Cvetkovicem uspjesno suradjuju kako bi brojeve koji su kroz svo ovo vrijeme bili predmet manipulacije pretvorili u konkretna imena. No gospodin cvetkovic ili ne zeli u srbiji objavljivati svoja istrazivanja ili ne dobija prostor za prezentaciju no kako god prava istrazivanja koja bi htjela na objektivan nacin prici Jasenovcu jos uvijek u Srbiji nemaju mogucnost prezentiranja svojih istrazivanja te je i ovaj tekst posljedica takvog stanja. Ne sumnjam u dobre namjere pisca teksta no i on je zrtva slike koja je stvarana kroz zdanjih 20 godina a imala je cilj cijeli narod proglasiti genocidnim.
Ђак Ђак 07:27 22.04.2008

Re: Cudan tekst

Ма нека је држава Хрватска одрешила кесу за Блајбург, па после званичници из власти кажу да то није у реду никако. Лицемерје, као и обично.
Шта је епилог, на крају, те приче око пара за Блајбург и Јасеновац?
Претпостављам да се ништа није променило (односно да је потрошено онолико пара колико је и планирано). Иста прича као и око повратка протераних Срба у Крајину.
Сви причају, лицемерно, како Хрватска широм раширених руку чека људе да се врате, а у пракси све чини да се ти људи никада не врате, правећи огромне проблеме око повраћаја имовине.
Одличан пример за све то је господин Ђуро Тркуља са својим имањем на Плитвицама...
trener trener 11:20 22.04.2008

Re: Cudan tekst

Ђак
Ма нека је држава Хрватска одрешила кесу за Блајбург, па после званичници из власти кажу да то није у реду никако. Лицемерје, као и обично.
Шта је епилог, на крају, те приче око пара за Блајбург и Јасеновац?
Претпостављам да се ништа није променило (односно да је потрошено онолико пара колико је и планирано). Иста прича као и око повратка протераних Срба у Крајину.
Сви причају, лицемерно, како Хрватска широм раширених руку чека људе да се врате, а у пракси све чини да се ти људи никада не врате, правећи огромне проблеме око повраћаја имовине.
Одличан пример за све то је господин Ђуро Тркуља са својим имањем на Плитвицама...

Kako si ubacio Djuru Trkulju u ovu kombinaciju?
trener trener 02:17 23.04.2008

Re: Cudan tekst

Vidim da nisi odgovorio na moje pitanje o DjT,Tvoje je pravo da imas misljenje o svemu sto si pisao i na nacin na koji si to objasnio ali ne treba da mesas neke stvari o kojima nemas pravu informaciju,kao naprimer o DjT, raspolaze svojim nasledstvom na nacin koji .... ali to je sasvim druga prica.

Jasenovac,Jadovno, sve "Golubnjace" se nikada nece i nesmeju zaboraviti i ostaje zauvek kao opomena svima do cega moze dovesti podela ljudi po bilo kom osnovu, bilo to po osnovu vere ili boje ili cak teritorijalnoj pripadnosti(sto je danas modernija budalastina) i u kakve se zveri mogu pretvoriti ljudi koji slede takve ideje nastale u glavama monstruma i zivotinja koji su se usunjali u ljudsku rasu.Takvih je bilo,nazalost, luburica ,stepinaca, bilo je i ljoticevaca, a bilo je i raznih Koca, medju partizanima Tompsona idiota ima svugde, paa kad cujes sta se peva na nasim stadionima ,pogledas vecinu te polupijane i drogirane rulje,i vidis "plodove njihovog rada"(najnovije ubistvo mladica u Futogu),samo se nadas da ce biti dovoljno snage da se takvi stave tamo gde im je mesto ,u kavez.Nije mi samo jasno zasto mislis da treba rangirati ljubav prema narodu ,zemlji (namerno necu reci patriotizam) i zasto ti mislis da vise volis ako mnogo i glasno,zestoko pricas od nekog ko to radi drugacije misli da moze i drugacije, umerenije, razumevanjem i razgovorom.
Ionako ,genetski, u startu Srbi imaju blokadu na pomenu Hrvata,Muslimana i veruj mi da dugo treba da se"izbaci taj gorak ukus",iako ostaje uvek tu negde i malo je potrebno,mala iskra, da se predje u ,po nekima ,"opravdano stanje odbrane nacionalnog identiteta", i do "oko za oko zub za zub" i onda dolazi do nacionalne histerije i katastrofe kakva nas je i zadesila poslednjih godina,a tu svi gubimo i niko nista ne moze na takav nacin da odbrani. U tom smislu sam i pominjao tu malu iskru,"Golubnjacu" i ovaj tekst, koji sigurno ne moze da se poredi sa dramom Jovana Radulovica koja opisuje teske odnose Srba i Hrvata opterecene prosloscu i jame iz vremena NDH gde imas u jednoj sceni "malog srpskog decaka koji dovodi malog hrvatskog decaka kod jame( u koju su ubacivani Srbi prethodno zaklani i ubijani i tuce se s njim do krvi i preti da ce ga baciti u jamu ako ne prizna da je i on ustasa..." a radnja se desava 60.tih godina u Hrvatskoj.
Podsecanje na Jasenovac da, ali ne ovako kako je napisano u ovom tekstu
Dawngreeter Dawngreeter 07:37 22.04.2008

Fuj

Ovo je krajnje degutantno. Krajnje.

Inace, ja sam '81. godiste i prilicno sam siguran da smo u skoli ucili o ustasama, kad se ucilo o Drugom svetskom ratu. Ono kratko pamcenje se pre odnosilo na cetnike koji su negde na pola mog skolovanja postali skroz super stvar.
Ђак Ђак 07:51 22.04.2008

Re: Fuj

то што су усташе радиле, јесте крајње дегутантно и монструозно да монструозније не може да буде.

А пошто би ти сада вероватно мало да спинујеш, па да изједначаваш четнике и усташе, дај четнички пример Јасеновца, Јаднова, Старе Градишке или Ханџар-дивизије.
Dawngreeter Dawngreeter 07:54 22.04.2008

Re: Fuj

Niko nista ne izjednacava. Degutantno je gledati ovakvu retoriku 2008. godine i degutantno je to sto pokusavas u usta da mi stavljas reci koje nisam izgovorio zato sto imas patolosku potrebu da mrzis nekoga.

Prica se o kratkom pamcenju i reviziji skolstva. Ja kazem sta su me ucili a sta nisu.
Ђак Ђак 08:06 22.04.2008

Re: Fuj

а зашто је то дегутантно 2008. године ?
шта треба увијати у обланду најстрашније злочине који су почињени над људима?
треба ли 5 пута више пара за обележавање Блајбурга него Јасеновца сматрати техничким пропустом?

то се, дечаче, не ради о мржњи, нити о потреби да се било ко патолошки мрзи, него о нечему што не смемо да заборавимо.

а слика о четницима и партизанима није црно-бела. о томе не знамо све, тешко да ћемо икада и знати, на жалост.

Но слика о усташама је црна и само црна. Усташе су увек биле савезник нацистичке Немачке, четници су у почетку настали као ослободилачки покрет.
Vračarac Vračarac 08:10 22.04.2008

Re: Fuj

Inace, ja sam '81. godiste i prilicno sam siguran da smo u skoli ucili o ustasama, kad se ucilo o Drugom svetskom ratu.

Oprostite, ali vi ste istoriju u školi počeli da učite kada je ministar prosvete bio Dača Ž. Marković. To valjda dovoljno govori o sistemu školstva u vaše vreme.
dobronamjeran dobronamjeran 13:14 22.04.2008

Re: Fuj

А пошто би ти сада вероватно мало да спинујеш, па да изједначаваш четнике и усташе, дај четнички пример Јасеновца, Јаднова, Старе Градишке или Ханџар-дивизије.

Pa da spomenemo Gorazde, Focu, Visegrad u Bosni, Dugopolje u Hrvatskoj.
pnbb pnbb 15:55 22.04.2008

Re: Fuj

а слика о четницима и партизанима није црно-бела. о томе не знамо све, тешко да ћемо икада и знати, на жалост.

Но слика о усташама је црна и само црна. Усташе су увек биле савезник нацистичке Немачке, четници су у почетку настали као ослободилачки покрет.

izvini o kojim cetnicima pricas, jel o onim iz '41?
pnbb pnbb 16:05 22.04.2008

Re: Fuj

Inace, ja sam '81. godiste i prilicno sam siguran da smo u skoli ucili o ustasama, kad se ucilo o Drugom svetskom ratu.

u razredima kad pocinje da se predaje istorija, rekao bih da tvoja skola nije bila u sfrj....

istine radi, s cetnicima je stvar tacna... od poistovecivanja ustasa i cetnika tokom bratstvajedinstva, doslo se elegantnim skokom do velicanja, u devedesetim...
pnbb pnbb 16:35 22.04.2008

Re: Fuj

Pa da spomenemo Gorazde, Focu, Visegrad u Bosni

ovo poredjenje rekao bih ne stoji... u bosni, hercegovini su se ubijali ko je koga stigao, nazalost... ko je gde bio u vecini, tamanio je ove druge... srbi su se organizovali u cetnicke odrede i ubijali muslimane, nesporno... srbi su klani gde su muslimani bili u vecini...pa su se organizovali i branili se tamo gde su mogli, i sprovodili represalije... eventualno ako sporis njihovo pravo na odbranu.

srbi stradali u gradiski i jasenovcu su organizovano i planski ubijani shodno drzavnoj politici
dobronamjeran dobronamjeran 17:11 22.04.2008

Re: Fuj

ovo poredjenje rekao bih ne stoji... u bosni, hercegovini su se ubijali ko je koga stigao, nazalost... ko je gde bio u vecini, tamanio je ove druge... srbi su se organizovali u cetnicke odrede i ubijali muslimane, nesporno... srbi su klani gde su muslimani bili u vecini...pa su se organizovali i branili se tamo gde su mogli, i sprovodili represalije... eventualno ako sporis njihovo pravo na odbranu.

To je kao manje strasno sto su za nekoliko dana poklali tisuce Gorazdanaca?
srbi stradali u gradiski i jasenovcu su organizovano i planski ubijani shodno drzavnoj politici

I Muslimani u Foci i Gorazdu te Visegradu su ubijani shodno proklamiranoj politici koju je proklamirao Stevan Moljevic. No koliko se sjecam pitanje je bilo gdje su cetnici klali. Kad sam odgovorio slijedi relativizacija kako su svi klali pa su onda i cetnici klali. Nadalje nije odgovoreno na primjer Dugopolja gdje su cetnici kao protukomunisticka milicija kako su od talijana dobili ime napali nekoliko Hrvatskih sela i to je poznato pod zlocinom u Dugopolju. Sami cetnicki komandanti salju obavijest Drazi o oko 1700 ubijenih Hrvata. Uz put katolickog svecenika su ubili na najzvjerskiji nacin. Dogadjaji su iz ljeta 1942.
pnbb pnbb 17:36 22.04.2008

Re: Fuj

To je kao manje strasno sto su za nekoliko dana poklali tisuce Gorazdanaca

gde to pise? a da sam ja napisao?

Kad sam odgovorio slijedi relativizacija kako su svi klali pa su onda i cetnici klali.


to sa relativizacijom mozes slobodno da me zaobidjes. ne mogu da pojmim kako korisnici iste ne nalaze uzas u tome da se razgovor o zrtvama s bilo koje strane svodi na to ko se prvi setio, odnsono ko je poceo prebrojavanje... pa onda taj koji je prvi pomenuo zrtve iz svog naroda, samo ceka da se pomenu i one s druge strane pa da vike - 'relativizacija! na sta to lici, jebote, na igru????

ali evo kad me pitas, zasto ne bih iskoristio tvoju recenicu , u stvari nije tvoja nego rekao bih mayo01 a ti ako ne mislis slicno, izvinjavam se:
"Oluja je bila vojna akcija kojom je vraćena kontrola nad tim dijelom RH.
Legitimitet akcije nije sporan, ali zločini koji su se desili svakako jesu."
samo zameni rec oluje sa odgovarajucom, i rh sa odgovarajucom...

e da, zaboravio sam da viknem relativizacija, prethodno...

sto se tice dugopolja stvarno ne znam, ali evo potrazicu na netu. nesto slicno samo obrnuto znam za glinu...to bese u hrvatskoj?

dobronamjeran dobronamjeran 18:10 22.04.2008

Re: Fuj

gde to pise? a da sam ja napisao?

Ovdje:
ovo poredjenje rekao bih ne stoji... u bosni, hercegovini su se ubijali ko je koga stigao, nazalost... ko je gde bio u vecini, tamanio je ove druge... srbi su se organizovali u cetnicke odrede i ubijali muslimane, nesporno... srbi su klani gde su muslimani bili u vecini...pa su se organizovali i branili se tamo gde su mogli, i sprovodili represalije... eventualno ako sporis njihovo pravo na odbranu.

Lijepo pises kako su svi klali pa je bio i red da cetnici Gorazdanskog Hodzu zakolju na sred mosta i bace ga u rijeku. O onim casnim sestrama koje su sa Pala doveli u Gorazde i koje su takodjer tamo skoncale nekom drugom prilikom. Kako sad vidim jedan je postavio pitanje (dzak) a drugi ga nadopunjuje. Treba vam jos treci pa da budete stvarno trojka.
sto se tice dugopolja stvarno ne znam

To sto ti ne znas za to ne znaci i da se nije dogodilo. No to sto ti ne znas za to takodjer je pokazatelj tvojeg selektivnog ucenja. No mozda na srBskom internetu neces naci nista o tome jer ako se o tome suti mozda nije niti postojalo.
No ukratko o tome. Cetnici su kao fasisticka milicija isli u ciscenje partizanskih sela jer su dalmatinski Hrvati radije izabrali otici u partizane nego se povinovati talijanskim fasistima ili anti Pavelicu koji ih je prodao talijanima. U borbi protiv partizana koji su u dalmaciji bili vecinom Hrvati Italijani su u dogovoru s NDH vlastima koristili cetnike kao antikomunisticku miliciju jer taj izraz nije smetao ustasama.
U isto vrijeme četničke jedinice pod komandom vojvode Birčanina, i pod zaštitom talijanskih fašističko iredentističkih okupatora, izvršile su niz pokolja hrvatskoga stanovništva u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini. Sam Birčani,. primjerice, u izvješćima četničkoj komandi u Srbiji piše da su njegovi četnici pobili oko tisuću hrvatskih civila u Dugopolju kod Splita, u Srijanima i Gatima kod Omiša te u selima kod Vrgorca. VIadimir Dedijer i Antun Miletić u knjizi „Zločini nad Muslimanima“ (Sarajevo 1990.) citiraju Birčaninovo izvješće Draži Mihailoviću o tim zločinima: „Na području Vrgorca oderali smo žive tri katolička sveštenika i pobili sve muškarce od 15 godina naviše". Iz popisa ubijenih u tom četničkom pohodu vidijivo je da su čenici ubijali žene i djecu.

I jos jedan primjer:
Talijani su u Kninu organizirali paradu "sjedinjenih odreda" talijanske vojske, ustaša i četnika. Parada — podžupan u izvještaju od 5. novembra kaže: "mimohod vojske, koja je sudjelovala u borbi protiv partizana" — je održana pred komandantom divizije "Sassari" generalom Berardijem 4. novembra.

Postrojene talijanske, ustaške i četničke jedinice Berardi je euforično hvalio "za njihovo držanje u borbi", a poslije njegovog govora uslijedio je "mimohod i to tako, da prva bude hrvatska vojska, za njom talijanska, a zadnji četnici. Kad je prošla hrvatska i talijanska vojska pred generalom je iztupio zapovjednik četnika bivši jugoslavenski častnik Boško Asanović te rekao:

"Gospodine Generale mi se niesmo sa Hrvatima pomirili, a niti ćemo se ikada pomiriti, za Vas ćemo sve dati, ali znajte da za hrvatskim stopama nećemo marširati, prošle godine su nas klali. Mi ćemo vama dati počast, ali korak na lievo, a ako Vam nije po volji izvolite primite naše oružje, mi nećemo da nas Hrvati vode." General mu je preko svog tumača odgovorio: "Što imate vi sa Hrvatima, pred Vama je general talijanske vojske. Vi meni dajete počast, a ne hrvatskoj vojsci, izvolite izvršite pozdrav." Na to je zapovjednik četnika poveo četnike i dao počast generalu, ali drugim smjerom tj. van linije kuda je promarširala hrvatska i italijanska vojska ...
pnbb pnbb 19:20 22.04.2008

Re: Fuj

Lijepo pises kako su svi klali pa je bio i red da cetnici Gorazdanskog Hodzu zakolju na sred mosta i bace ga u rijeku.


prostom uporedbom nikova iznad postova, doalzim do zakljucka da to zapravo ti lepo pises.
kako ono bese, legitimitet nije sporan, ali zlocini jesu?

Kako sad vidim jedan je postavio pitanje (dzak) a drugi ga nadopunjuje. Treba vam jos treci pa da budete stvarno trojka.
sto se tice dugopolja stvarno ne znam
To sto ti ne znas za to ne znaci i da se nije dogodilo. No to sto ti ne znas za to takodjer je pokazatelj tvojeg selektivnog ucenja. No mozda na srBskom internetu neces naci nista o tome jer ako se o tome suti mozda nije niti postojalo.


totalno pogresna adresa... i za trojke i za srbstvo...
sto ces uociti i sam ako pregledas prethodne postove... ta apologetika cetnistva se ne prima kod mene...
a da ti pravo kazem tih ustasa i cetnika sto su se medjusobno poubijali dole stvarno mi nije zao, niti snatram da dugujem bilo kakav obzir...
[qoute] Cetnici su kao fasisticka milicija isli u ciscenje partizanskih sela jer su dalmatinski Hrvati radije izabrali otici u partizane nego se povinovati talijanskim fasistima ili anti Pavelicu koji ih je prodao talijanima. U borbi protiv partizana koji su u dalmaciji bili vecinom Hrvati Italijani su u dogovoru s NDH vlastima koristili cetnike kao antikomunisticku miliciju

ovo je apsolutno tacno, cetnici su u vrlo kratkom vremenu pokazali pravo lice , odnosno prevashodno antikomunisticki karakter, i ubijali su i srbe i hrvate i muslimane u borbama protiv partizana. u cijim je redovima , sto znam cak i unatoc oskudnom obrazovanju, bilo najvise dalmatinaca u hrvatskoj. sad bas tesko mi je da poverijem da nijedan srbin iz dalmatinskog zaledja, od onih silnih srpskih sela iznad zadra nije bio u prtizanima, ali dobro...
a u srbiji su cetnici ubijali srbe i onako, sporta radi. mada evo sad vidim da ove mladje generacije to formulisu kao borbu protiv okupatora... antikomunisti, sta li... takva moda
Vračarac Vračarac 08:03 22.04.2008

Hvala

Radovane, hvala vam.
Divno je što se bar neko setio tog, po mnogima najsvirepijeg koncentracionog logora. I to baš na dan sećanja na žrtve genocida. Neka je laka zemlja svim žrtvama Jasenovačkog pakla. I samo jedno pitanje, da li je zaista bilo neophodno da se oslobođenje Jasenovca ostavi za poslednje dane II svetskog rata? Zar nije Jasenovac mogao ranije biti oslobođen? Na taj način bi bile spašene desetine hiljada nevinih života jer Jasenovac je do samog kraja radio punom parom.
mariopan mariopan 17:03 22.04.2008

Re: Hvala

Vračarac
Radovane, hvala vam.
Divno je što se bar neko setio tog, po mnogima najsvirepijeg koncentracionog logora. I to baš na dan sećanja na žrtve genocida. Neka je laka zemlja svim žrtvama Jasenovačkog pakla. I samo jedno pitanje, da li je zaista bilo neophodno da se oslobođenje Jasenovca ostavi za poslednje dane II svetskog rata? Zar nije Jasenovac mogao ranije biti oslobođen? Na taj način bi bile spašene desetine hiljada nevinih života jer Jasenovac je do samog kraja radio punom parom.

Morao je da se oslobodi samo pepeo jer su lesevi dokaz...a dokazi su bili nepozeljni vec tada. Tada su pacovskim kanalima preko Katolicke crkve i Vatikana po celom svetu sklanjali zlocince da ih nikada ne stigne ruka pravde.

Jos traje sudjenje za zlato i dragocenosti koje su dospele do Vatikana, tada pokradene od jasenovackih zrtava, povremeno nas obaveste preko medija ali ceka se valjda da i poslednji potrazioci umru. Jedina crkva koja za zlato moze dati i zastitu i oprost grehova za tako masovan zlocin.

Destak puta umanjen broj zrtava takodje govori o pokusaju zataskavanja Jasenovca a to je radio i Franjo Tudjman. Poslednji rat pokazao je da ideja da Hrvatska mora biti "ociscena od Srba" (reci Franje Tudjmana) nikada nije zaboravljena i da je sada sprovedena u delo. "Trecinu pobiti, trecinu proterati, trecinu pokrstiti" ostvarilo se sada.

Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja. To nije moguce jer dokazi postoje, transkripti Tudjmanovog naredjenja da se "Srbi moraju svesti na razumnu meru" Sveli su ih. Znalo se da ce neko za to morati da odgovara ali to je "kolateralna steta" na koju su unapred bili spremni....otuda Hag sa svojim blagonaklonim stavom prema zlocincima koji su ubijali Srbe. Saveznici u tom zlocinu su sada zapravo sudije? Pa kako bi sudili sebi i svojim pulenima?

Tompson je imao koncert i prenosila ga je drzavna TV Hrvatske. Osim sto je samo to vec skandalozno jer su se pevale ustaske pesme i masa klicala tomsonu ot je cela zemlja mogla da gleda. Sutradan kao slag na tortu su izjavili sa najviseg mesta u Hrvatskoj da je to sve samo normalan koncert i nista vise.

Dok se ne pogleda i u sopstveno dvoriste a ne samo u nase nece se sagledati stvaran problem. Problem je sto jedna nacionalisticka propaganda izaziva drugu i sto se to ne moze zaustaviti sve dok se ne zaustavi iskrivljena predstava da to sto se tamo dogadja sitnice, da je zlocin proterivanja Srba bio slucajan onako u trku dok su se "branili" da ce sudjenje dvojici trojici generala da opere obraz Hrvatske pa ce sve to da se zaboravi....nece.

Ni najmanje mi nije namera da se svadjam sa ljudima koji iz Hrvatske ovde na blogu komentarisu, jer ima onih sa kojima se dosta slazem po mnogim pitanjima, pa razumem da im je ova tema mozda teska, ali nama se te teme stalno vrte, nama se isto tako stalno ponavljaju nasi zlocini da se ne bi zaboravili i da se ta slika o njima ne iskrivi u "oslobodilacku" sliku kao sto se to kod vas radi sa "Olujom, Bljeskom" i ustasijom medju mladima.
mayo1 mayo1 18:42 22.04.2008

Re: Hvala

Tompson je imao koncert i prenosila ga je drzavna TV Hrvatske. Osim sto je samo to vec skandalozno jer su se pevale ustaske pesme i masa klicala tomsonu


Ah, Mariopan, da li ste gledali taj prijenos na HTV?
Koje su to ustaške pjesme pjevane? Nemojte i Vi prepričavati prepričane priče iz treće ruke.
Thompson pjeva o nekakvim srednjevjekovnim vrijednostima tipa geni kameni, Dinara, vuci, obitelj, božjim zakonima i slične pjesmuljke sumnjive tekstualne i glazbene vrijednosti.
Ljudi se na to "pale",
Halabuka koja se diže za njega je super besplatni marketinški potez.
Konstatirali smo na jednom od blogova da je današnja mladež beznadežno povijesno neobrazovana i uz takav marketing koncerti su za Thompsona zlatni rudnik.
Pedesetak tisuća ljudi puta deset € ulaznica, pa mi Vi recite što je tu u prvom planu?

Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja.

Za veliki dio ljudi u Hrvatskoj to i jest oslobodilačka akcija.
Za pola moje obitelji svakako. "Oluja " je omogućila povratak u domove iz kojih su protjerani 1991. sa vrećicom u rukama. I vratili se u spaljenu i opljačkanu kuću.
Protiv zla se treba boriti i slažem se s Vama, prvenstveno u svom dvorištu.
Ali ne neodgovornim stereotipima i neistinama.
Elliot Elliot 19:11 22.04.2008

Re: Hvala

Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja.

Ovo nije istina i zaista mi nije jasno zasto stalno podmecete na takav nacin. Vec duze vreme ignorisem komentare pojedinih blogera zbog takvih stvari, ali, iz ciste radoznalosti, bih voleo da mi kazete sta mislite da time postizete.
mariopan mariopan 19:33 22.04.2008

Re: Hvala

Nisam gledala prenos vec je sutradan u nasim novinama izasla ta pesma odstampana od reci do reci, moram reci samo ta jedna ali i ona mi je bila dovoljna. Od pocetka do kraja to je fasisticka pesma koja velica ustastvo. Niko iz Hrvatske nije rekao da reci te pesme nisu autenticne, samo je neko iz vrha vl;asti rekao da je to umetnost i koncert i zato ga je prenosila HTV.

Sto se tice proterivanja to su radile sve zemlje gde se ratovalo, kuce su rusili i jedni i drugi a kuce proteranih Srba su srusene planski da se povratak onemoguci. Vi ste se vratili na svoje? Zasto se na svoje nisu vratili i Srbi? To je pitanje za gledanje u svoje dvoriste. Makar i na sruseno? Kako se desilo da Hrvatska postane gotovo etnicki cista,? Takve je zakone donela da zastiti onaj rezulatat postignut Olujom. Kada vi slavite to kao praznik vi zapravo slavite jedan veliki zlocin. To nam potvrdjuju oko 250 000 izbeglica iz Hrvatske koje smo mi ovde udomili. Ako je zlocin bio proterati ih ( a jeste jer to se sada sudi) onda je jos veci zlocin sto se oni ne vracaju, sto im se to onemogucava..zar to nije novi zlocin? Ko zmuri? Ja ili vi?
mariopan mariopan 19:54 22.04.2008

Re: Hvala

Elliot
Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja.

Ovo nije istina i zaista mi nije jasno zasto stalno podmecete na takav nacin. Vec duze vreme ignorisem komentare pojedinih blogera zbog takvih stvari, ali, iz ciste radoznalosti, bih voleo da mi kazete sta mislite da time postizete.

Kada kazem "ispeglana" istorija ja mislim na onu koja ce se svideti narodu. To je manir posle ovakvih ratova i to su radile sve zaracene strane, s tim da je nasa istorija morala biti raskrinkana jer smo proglaseni za agresora i krivca (neko je morao biti) A sve ostale ucesnice u sukobu imaju privilegiju da svoje istorije ne iznose pred svoj narod. To se izrazito odnosi na Hravtsku, Bosnu i Kosovo. Nasa uloga ( sramna ) u svemu tome je raskrinakana, nasi su zlocini otkriveni i zlocincima se sudi. O nasim zlocinima citate svakog dana ako ne u novinama a onda na ovom blogu jer tu je ekipa za osvescivanje vrlo vredna i temeljna.

Ali zato vas pogodi ako neko samo i spomene sa je Oluja bila zlocin? Nasu smo istoriju zajedno pretresali i grozna je priznajem, nemojte se vredjati ako neko i vasu istoriju gleda onako kako je i bila. Vama niko ne zamera sto ste kritikovali nasu. Ako zelite malo vise da znate o nekim dogadjajima onda nemojte da se informisete samo iz vasih izvora, pogledajte dokumentarni film "Jugoslavija - rat koji se mogao izbeci" ima vise delova ali se dosta objektivno bavi krivicom svih nas. Tu cete videti kako je svaki put kada je rat mogao biti prekinut ili se neki pregovori zamalo zavrse dogovorom, izvana stizalo podsticnje da se rat nastavi. Nismo ga mi snimili ali ima mnogo autenticnog materijala. Tu cete naci i odgovore o nekim veoma subjektivno prikazanim "istinama" koje se kao cinjenice vec odavno upotrebljavaju ali sa istinom nemaju ni malo veze.

Elliot Elliot 21:36 22.04.2008

Re: Hvala

Sve sto ste naveli nema nikakve veze sa onim sto sam vas pitao, ali i to je veoma karakteristicno za pojedine ljude na ovom blogu - ubijaju u pojam kilometarskim tekstovima, sluzeci se dobro poznatim retorickim igrarijama.

mayo1
Oluja je bila vojna akcija kojom je vraćena kontrola nad tim dijelom RH.
Legitimitet akcije nije sporan, ali zločini koji su se desili svakako jesu.
Tko je i koliko odgovoran i kakve su se sve igre igrale, trenutno odgovara haaški sud.
Oni koji su krivi, trebaju odgovarati.


Dakle jasno se vidi da ste izgovorili NEISTINU (na osnovu koje ste izvukli gomilu zakljucaka):
Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja.

i to ne po prvi put i pitam vas, nevezano za ovu temu, sta mislite time da postignete?

mariopan mariopan 23:00 22.04.2008

Re: Hvala

Eliote deo koji si citirao je upravo primer ispeglane istorije.

Vi kazete da je akcija "Oluja" bila legitimna ali su se zlocini dogodili i za se sada sudi u Hagu.
Zlocini koji su se dogodili nisu bili slucajni i posledica akcije za kontrolu teritorije vec je obnuto.
Ta akcija je pokrenuta da bi se pitanje Srba u Hrvatskoj svelo na procenat ili dva. To uputstvo dao je Tudjman u onom snimljenom transkriptu... Jednom od optuzenih se sudi za sistematsko miniranje i unistavanje kuca da se Srbi ne vrate.
Da je to bila akcija samo protiv naoruzanih ljudi, bilo kojih,vojska ili civili, bila bi legitimna. Ako je Tudjman to sve uradio a jeste zasto i njemu nije sudjeno u Hagu? Zato ona konstatacija "da im se sudi ovde ne moze da se dozivi kao sud.
Elliot Elliot 23:18 22.04.2008

Re: Hvala

Ne, nego je legitiman onaj deo koji se odnosio na oslobodjenje. Deo plana koji se odnosio na ubijanje i proterivanje je cist zlocin. To se mora razdvojiti, jer u suprotnom svako oslobodjenje bi moglo da se dovede u pitanje, posto ga prati neki zlocin. Ali ni to nije bitno, Vi imputirate mayo1 da opravdava proterivanje sto je, ponavljam po treci put, neistina.
mariopan mariopan 23:22 22.04.2008

Re: Hvala

A sta hocu da postignem vezano za temu? :)))
Koliko god vam se cinilo nemoguce i da ne lici...ja zelim pomirenje. Gledanje istine i raskrinkavanje kako kod nas tako i kod vas. Dopadaju mi se komenatri vasih ovde na blogu i ima mnogo toga sto i ja mislim.Mnogo.

Mi smo ucili u skoli o Jasenovcu i nismo ucili da nas Hrvati mrze. To nije istina. Ucili smo da su Ustase bili izrodi u Hrvatskom narodu i tako sam ih i ja dozivela, kao nesto odvojeno i posebno lose a toga ima u svim narodima.

Nesudjenje ustasama samo je donelo stetu bas vama i zato se sada moramo suociti sa onim sto je bilo. Da se ne ponovi. To ne mozemo ako vam povladjujemo, ili vi nama. Mora da se kaze sta je bilo da ne bude ponovo.

U nasim novinama ima izjava vaseg predsednika koji je otisao u Jasenovac i kao covek se poklonio senima umrlih i ja mu se zahvaljujem. Nije tacno da to ovde niko ne vidi i ne postuje. Nasi politcari su nasa bruka i mi cemo sa nima bas sada da se obracunamo. Ali i dalje stoje istine da:
Nije sudjeno za Jasenovac.
Zlocinci su pobegli jer im je pomogla crkva.
Broj zrtava umanjuje Tudjman i nadalje se koristi umanjena cifra., sto je los postupak prema zrtvama.
Povampirenje iste ideologije dsilo se i sada u poslednjem ratu, cak su iz inostranstva pristizali ljudi sa tom idejom i bili prihvaceno kao heroji.
Ako vam Tompson vaspitava mlade, bice to velika tragedija i za vas i za nas jer to ne ide ka pomirenju.
Ako zatvarate oci pred time onda se ne mozemo nadati da cemo se u dogledno vreme pomiriti.

A sve to postoji i kod nas. Sve isto. Mladi se napajaju nacionalizmom je nemaju sta drugo da rade, siromsni su i nezaposleni pa im se tako baca kost za glodanje da manje pitaju razna nezgodna pitanja. Pa mi se i protiv toga borimo. Da li sam odgovorila na pitanje?
mayo1 mayo1 23:26 22.04.2008

Re: Hvala

Nisam gledala prenos vec je sutradan u nasim novinama izasla ta pesma odstampana od reci do reci

Vjerojatno u "Politici". Uzimate jednu neistinu kao činjenicu i na osnovu toga izvodite zaključke o cijeloj zemlji i narodu.
Kako se desilo da Hrvatska postane gotovo etnicki cista,?


Florence Hartmann, žena koja je prilično upućena:
"Činjenica je da postoji dokument, pismeno naređenje kojim se iz Beograda srpskim vlastima u Krajini naređuje da se povuku. Poznate su i priče o sukobima unutar srpskog rukovodstva, kao i protestima što se Srbi u Hrvatskoj ostavljaju na cjedilu. Uvjerena sam, međutim, da umiješanost Srbije u protjerivanje, odnosno povlačenje Srba iz Hrvatske, nije dovoljno objašnjenje kako generali Gotovina, Markač i Čermak ni na koji način nisu umiješani u zločine. Zločini su realnost i zločini su činjeni. Ono što mora da se sazna jeste kako je do njih došlo, i da se utvrdi pojedinačna odgovornost sve trojice generala za eventualnu umiješanost u te zločine."

"Treba praviti razliku između vojne operacije čiji je cilj povratak teritorije koju je okupirala vojska iz druge zemlje, odnosno po nalogu Beograda. U tom kontekstu reč je o legitimnoj vojnoj akciji. Druga je stvar kako je ta legitimna vojna operacija provedena i da li je podrazumijevala i protjerivanje srpskog stanovništva, da li je od početka postojao plan da se svi Srbi otjeraju kako se više nikada ne bi vratili u Hrvatsku, ili je do toga došlo tokom vojnih djejstava. Sud bi to trebalo da razjasni. Amerikanci su podržavali vojni dio operacije, i Hrvatskoj su stavili na raspolaganje obavještajne podatke, ali sa ciljem da Hrvatska povrati teritoriju koju nije mogla da vrati za pregovaračkim stolom",
mariopan mariopan 23:28 22.04.2008

Re: Hvala

Elliot
Ne, nego je legitiman onaj deo koji se odnosio na oslobodjenje. Deo plana koji se odnosio na ubijanje i proterivanje je cist zlocin. To se mora razdvojiti, jer u suprotnom svako oslobodjenje bi moglo da se dovede u pitanje, posto ga prati neki zlocin. Ali ni to nije bitno, Vi imputirate mayo1 da opravdava proterivanje sto je, ponavljam po treci put, neistina.

Ne imputiram Mayo nista vi to pogresno razumete. Onda ste vi to pogresno razumeli. Ne imputiram da podrzva nego ga tako cela Hrvatska predstavlja. To je ispeglano. A ne kazem da to neko odobrava pa to bi bilo strasno. Pogresno me razumete.
mariopan mariopan 23:52 22.04.2008

Re: Hvala

Ne znam da li je to bila Politika ali tekst pesme ne osporavate ni vi? A samo to je vazno, zasto mislite da je propaganda sto su nase novine donele i reci pesme ako su tacne?

Za sud u Hagu ja vam vec rekoh ne verujem im. Da li su podigli i optuznicu protiv SAD ? Imam osecaj da taj sud sudi u skladu sa pricom koju je preko medija slao u svet i da se ta prica ne sme narusiti. Zato se i sudjenje tako obrazlaze i videcete kako ce to da se zavrsi. To nepoverenje je potvrdjeno sada onom presudom Hradinaju pa vi im verujete i dalje? Hajde da sacekamo tu presudu da vidimo da li sam ja u pravu sto im ne verujem i sto mislim da je to farsa?

nema ovde nicega licnog, ja se izvinjavam ako ste stekli takav utisak, tema je bila da li cemo se suociti sa zocinima ili cemo ih opet gurnuti pod tepih. Ja mislim da moramo o tome da pricamo. Recimo samo da se i o Kosovu ta istina gura pod tepih.
Pozdravljam vas i vase komentare vrlo rado citam, vrlo slicno mislim i ja jedino se sad razlikujemo, valjda zato sto i vi imate samo ono sto je zvanicna verzija. Pa ja u nju sumnjam. Svet je imao veliki interes da se istina ne sazna,
Elliot Elliot 00:03 23.04.2008

Re: Hvala

Ne imputiram Mayo nista vi to pogresno razumete. Onda ste vi to pogresno razumeli. Ne imputiram da podrzva nego ga tako cela Hrvatska predstavlja. To je ispeglano. A ne kazem da to neko odobrava pa to bi bilo strasno. Pogresno me razumete.

Jos jedna neistina.
Vidim pokusaje da se to ovde "ispegla" i prikaze kao "oslobodilacka" Oluja.

Radovan Nastić Radovan Nastić 00:10 23.04.2008

Re: Hvala - a zasto joj objasnjavate

pa ne cuje miss mayo....nije cula ni za Thompsona ?? Ni za koncert na Maksimiru, dupke pun ??? Ni za sta...

Zato postoji jedan genijalan covjek, Zeljko Malnar, da se sprda sa ljudima plitkog uma koji citaju selektivno...
mayo1 mayo1 00:22 23.04.2008

Re: Hvala

Pa da se složimo da se ne slažemo.
Ja događaje vidim drugačije, možda zato što sam sve to osobno doživio i preživio.

p.s. što se Thompsona tiče, on sigurno nije na mojoj top listi.
Reagirao sam zbog neistine da je HTV pustila u program jednu takvu gadost i logičan zaključak da onda i RH kao država podržava ustaštvo, što ipak nije točno.
Danas svatko može snimiti CD kakav želi, ali ipak ne može doći na državnu TV.

Pozdrav.
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:30 23.04.2008

ma mi se slazemo bre.

pa moj otac se krio u sumi 2 godine da ga ne bi zaklale Ustase. Zapalili mu selo. Pobili ko je ostao u istom.

I sta, da te mrzim ???

Glupost.

A sad - HRT je pustila koncert, to ne mozes negirati.

Nisu pustili deo pocetka pesme gde Marko kaze ZA DOM - a ceo Maksimir - SPREMNI.... I onda krece snimak... NECETE U CAVOGLAVE...itd....

a RH ne podrzava ustastvo, to niko nije ni rekao - izuzev ovih ostrascenih komentatora koji mrze Srbiju pa bi voleli i Srbi mrze Hrvate.

A zapravo je sve ok - mi dolazimo na koncerte kod vas, vi kod nas....

Gde je problem ???

Pozdrav veliki.vucko vucko 00:31 23.04.2008

Selektivno čitanje

pa ne cuje miss mayo....nije cula ni za Thompsona ?? Ni za koncert na Maksimiru, dupke pun ??? Ni za sta...

Zato postoji jedan genijalan covjek, Zeljko Malnar, da se sprda sa ljudima plitkog uma koji citaju selektivno...

Radovane, mayo1 je muško. A ovaj blog sve više liči na razgovor gluvih, na žalost :(
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:35 23.04.2008

da, izvini.

ne bih se ni mesao, ne volim da komentarisem.

ali - praviti problem sto Srbi zele da se ne zaboravi Jasenovac ?????

ne razumem, iskreno.

A gluvi telefoni su na blogu oduvek.

gomila pisaca egotripera i par ljudi.
Elliot Elliot 01:27 23.04.2008

Re: da, izvini.

ali - praviti problem sto Srbi zele da se ne zaboravi Jasenovac ?????

ne razumem, iskreno.

Ni ja, a ne razumem ni to ko zeli da da Srbi zaborave Jasenovac.
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:34 23.04.2008

Re: da, izvini. Gledajuci medije - svi.

dan planete zemlje.

ha.
mayo1 mayo1 08:04 23.04.2008

Re: da, izvini.

ali - praviti problem sto Srbi zele da se ne zaboravi Jasenovac ?????

Žao mi je ako ste dobili dojam da želim da se zaboravi Jasenovac.
Naprotiv.
pa moj otac se krio u sumi 2 godine da ga ne bi zaklale Ustase. Zapalili mu selo. Pobili ko je ostao u istom.

Moja obitelj je također stradala od ustaša.

Ono što želim reći da se Jasenovac i općenito žrtve danas (uglavnom) ne spominju zbog sjećanja i spomena, nego iz politikantskih razloga.
Način na koji se to radi, koristeći poluistine i uspoređujući događaje koji se ne mogu usporediti, vodi samo prema nekim novim budućim sukobima.

Pozdrav.

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 23.04.2008

Mesić

U nasim novinama ima izjava vaseg predsednika koji je otisao u Jasenovac i kao covek se poklonio senima umrlih i ja mu se zahvaljujem.


Ja mu se ne bih zahvalila. Početkom devedesetih (1992.) Mesić je pevao Tuđmanovu pesmu.Pa, još jednom...vucko vucko 15:44 23.04.2008

Ogledalo užasa

Ja mu se ne bih zahvalila. Početkom devedesetih (1992.) Mesić je pevao Tuđmanovu pesmu.

Za to ni nema "hvala".

Mislim da u ovoj priči treba razlikovati razne glave od kupusa koje pevaju pesme o nožu i žici po stadionima i psihopate - od "project managera", koji su od takvih pravili razne vrste pite, šta je već u trenutku bilo moguće i/ili oportuno. Pitanje je da li bi Stipe Mesić bio sada u prilici da radi ovo što radi, da nije tada pevao šta je pevao. Koliko sam video, poslednjih godina on je svoju funkciju više puta koristio upravo da stišava nacionalističke strasti i đonira one koji na takvim strastima nešto pokušavaju da grade. U tom smislu mislim da Mesića treba podržati. Isto tako i Sanadera, bez obzira na istoriju HDZ - ako je već uspeo da nađe zajednički jezik sa najznačajnijim predstavnicima Srba u Hrvatskoj (bar dok je to tako).

Nas niko više ne obavezuje na bratstvo i jedinstvo. Ko traži mržnju, on će mrzeti, ko traži ljubav, on će voleti. Ako su Radovanu Nastiću u drugom svetskom ratu ustaše ubili neku rodbinu, svakako će imati određeno podozrenje prema hrvatskoj državi. Ali ono što je najvažnije, po meni, je da ne klišeiziramo odnose i da ne dozvolimo da nam se nameću (tj. podmeću) klišei odnosa - nego da gledamo stvari očima sadašnjeg vremena. NDH nije isto što i Hrvatska devedesetih, prosto dve neuporedive stvari. Hrvatska devedesetih nije isto što i Hrvatska sada. Sadašnja Hrvatska ima državne prioritete veoma različite od onih iz devedesetih. I ako već nije moguće da sad svi oni političari iz devedesetih, koji su pevali kojekakve pesme i radili šta su već radili, nestanu, pa se pojave neki novi - u najmanju ruku treba gledati prvo ono što su ti stari radili u "novom milenijumu", posle ratova.

A Jasenovac, iz tačke gledišta Srba i Srbije, naravno da ne treba zaboraviti - u njega treba utrljavati nos ovim moronima što pevaju o Srebrenici. Bez obzira na razmere katastrofe i zločina, pevati i o jednom i o drugom je potpuno isto. Peva se u slavu sopstvene nečovečnosti, za pokoj svojoj pameti i na ogromnu uvredu i svojim precima i svojim potomcima, a posebno onima koji su završili u Jasenovcu, Gradiški, Jajincima, Jadovnu ili Potočarima i Batajnici.

U tom smislu je Feđa, po meni, promašio temu. On Jasenovac posmatra dobrim delom iz ugla odnosa Srbije i Hrvatske i odnosa hrvatske javnosti prema Jasenovcu, kroz prizmu šund estrade i trauma iz rata iz devedesetih. Kroz priču o "nama" i "njima".

Jasenovac je, po meni, ono na šta se popiša svako ko kaže ono "Nož, žica, Srebrenica". I onaj kome cena ljudskog života i dostojanstva zavisi od toga da li smo u pitanju "mi" ili "oni". Dokaz da takve stvari mogu da imaju užasnu cenu. Ogledalo u koje se treba pogledati, makar jednom godišnje na taj dan, pa videti da li nam se iz njega ne kezi Maks Luburić. I zato Jasenovac treba dobro znati i taj dan dobro upamtiti.
mayo1 mayo1 17:53 23.04.2008

Re: Ogledalo užasa

G.vučko, sjajan tekst.
Dawngreeter Dawngreeter 19:26 23.04.2008

Re: Ogledalo užasa

Pridruzujem se, odlicno izlozena zapazanja.
Saparmurat Saparmurat 19:57 23.04.2008

Re: Ogledalo užasa

Zbog ovakvih i slicnih izjava i govora je Seselj, kao "project manager" sa druge strane zaglavio u Hag (u zatvoru mu je i mesto), a Stipe u predsednicku fotelju (umesto da mu pravi drustvo tamo)...

Pre neki dan je Amnesty International ili ko vec upozoravala Hrvatsku da se sudjenja Hrvatima u Hrvatskoj za ratne zlocine sporo ili nikako odvijaju, dok su sudjenja Srbima prilicno ekspresna...

Isto tako, nema nista od povratka proteranih Srba u Krajinu, ni o povracaju imovine...

To je ono sto hrvatska vlast radi, licno mislim da se na to vise treba obratiti paznja, a ne na to sta licemer Mesic govori...
vucko vucko 22:22 23.04.2008

Project manageri

Zbog ovakvih i slicnih izjava i govora je Seselj, kao "project manager" sa druge strane zaglavio u Hag (u zatvoru mu je i mesto), a Stipe u predsednicku fotelju (umesto da mu pravi drustvo tamo)...

Tja... Vuk Drašković, sa sve rukom, barjakom i Giškom je bio ministar spoljni. Da ne pričam i o Nikoliću, koji je, koliko shvatam, bio i na "terenu", a koji sad može da nam bude "zamenik premijera", a umalo je postao predsednik.

Što se tiče toga što hrvatska vlast radi - zbog toga sam i rekao ono za prioritete - priključivanje EU podrazumeva i drugačiju retoriku i neke poteze koji se možda sami od sebe nikad ne bi dogodili. Zato sam i rekao da to nije ono isto što i devedesetih.

Inače, ono što mi je prvo palo na pamet kada je Uzelac postao potpredsednik vlade Hrvatske je bilo: a šta bi bilo da nije bilo balvana i "srpskih zemalja"?
Saparmurat Saparmurat 22:37 23.04.2008

Re: Project manageri

vucko
Zbog ovakvih i slicnih izjava i govora je Seselj, kao "project manager" sa druge strane zaglavio u Hag (u zatvoru mu je i mesto), a Stipe u predsednicku fotelju (umesto da mu pravi drustvo tamo)...

Tja... Vuk Drašković, sa sve rukom, barjakom i Giškom je bio ministar spoljni. Da ne pričam i o Nikoliću, koji je, koliko shvatam, bio i na "terenu", a koji sad može da nam bude "zamenik premijera", a umalo je postao predsednik.

Što se tiče toga što hrvatska vlast radi - zbog toga sam i rekao ono za prioritete - priključivanje EU podrazumeva i drugačiju retoriku i neke poteze koji se možda sami od sebe nikad ne bi dogodili. Zato sam i rekao da to nije ono isto što i devedesetih.

Inače, ono što mi je prvo palo na pamet kada je Uzelac postao potpredsednik vlade Hrvatske je bilo: a šta bi bilo da nije bilo balvana i "srpskih zemalja"?


pa vidis, vucko, to i jeste najveci problem, sto se ni mi ni hrvati nismo takvih likova poput seselja i mesica odrekli i vecinu potrpali u zatvor...
sve ovo, zajedno sa onim cirkusom od suda u hagu, prakticno nije nista drugo nego ostavljene iskre mrznje koje po potrebi neko moze vrlo brzo da razbukti ponovo...

ono sto hrvatska vlast radi je, po meni, zavrsavanje posla oko srba u hrvatskoj, svedeno je na prihvatljivih <5%, i sve ce se uciniti da tako i ostane, a i imovina nije bas za baciti...

sa ovim oko uzelca se slazem, krajina bi, da nije bilo takvih, bila danas mnogo vise srpska zemlja nego sto je sada, bar sto se nas tice...
da su srbi potpisali z4 i drzali se toga, imali bi, bez obzira kako bi se stvari kasnije odvijale, mnogo bolju poziciju od ove danas (goru tesko da mozemo i zamisliti)

a to sa teritorijama... to je pitanje za diskusiju, sva ta zemlja je isto toliko srpska koliko i hrvatska, ma sta mesic o opancima pricao...
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:34 25.04.2008

Re: Hvala

Nisam gledala prenos vec je sutradan u nasim novinama izasla ta pesma odstampana od reci do reci,

viš kako mariopan nekad veruje novinama a nekad ne.
juče se ubi tražeći dokaze da je mladić spaljen.
a piše u novinama.
moglo bi se ovako da kaže, da postoje poželjne vesti koje ne treba proveravati i one druge koje
obavezno treba a čak i kad ima dokaza da je vest tačna, opet ne verovati nipošto.
mikimedic mikimedic 08:36 22.04.2008

Zanimljivo

Kako su ovde vrlo retki komentatori sa Draginog bloga.
Ђак Ђак 08:40 22.04.2008

Re: Zanimljivo

Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:05 22.04.2008

Re: Zanimljivo

Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...

ovo ne može ni da se iskomentariše
Ђак Ђак 09:08 22.04.2008

Re: Zanimljivo

snezana mihajlovic
Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...

ovo ne može ni da se iskomentariše


па што покушаваш кад не може?
adam weisphaut adam weisphaut 09:28 22.04.2008

Re: Zanimljivo

snezana mihajlovic
Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...

ovo ne može ni da se iskomentariše

A meni je tek interesanto kako izvesni blogger uzima nick Đak da saopšti nešto što stvarno misli.
Valjda se stidi onog što ima da saopštii iz nekog razloga?
Ђак Ђак 09:38 22.04.2008

Re: Zanimljivo

adam weisphaut
snezana mihajlovic
Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...

ovo ne može ni da se iskomentariše

A meni je tek interesanto kako izvesni blogger uzima nick Đak da saopšti nešto što stvarno misli.
Valjda se stidi onog što ima da saopštii iz nekog razloga?


Хајде још једном, али ћеш морати мало више да зинеш, овако си само закачио ногавицу.

А то, зашто блогер од недавно (18.02.08.) има надимак Ђак, а теби интересантно...
Шта да ти кажем, мораш још изгледа да се шлихташ некоме овде, да би модератори и теби давали информације о ip адресама блогера, на пример...
adam weisphaut adam weisphaut 09:45 22.04.2008

Re: Zanimljivo

wounded knee
Хајде још једном, али ћеш морати мало више да зинеш, овако си само закачио ногавицу.

Neverovatno je kako se lako odaješ
Ђак Ђак 09:49 22.04.2008

Re: Zanimljivo

adam weisphaut
wounded knee
Хајде још једном, али ћеш морати мало више да зинеш, овако си само закачио ногавицу.

Neverovatno je kako se lako odaješ


хехе, није ти први пут да закачиш ногавицу само :)
Ђак Ђак 09:53 22.04.2008

Re: Zanimljivo

нисам био сигуран да ћеш се сетити, али рекох, хајде да покушам, да не трошиш време и вазелин за шлихтерај...
adam weisphaut adam weisphaut 09:55 22.04.2008

Re: Zanimljivo

Ђак
нисам био сигуран да ћеш се сетити, али рекох, хајде да покушам, да не трошиш време и вазелин за шлихтерај...

Ha ha, ajde što se kladiš ali što se vadiš.
dragan7557 dragan7557 14:03 22.04.2008

Re: Zanimljivo

mikimedic
Kako su ovde vrlo retki komentatori sa Draginog bloga.


Poštovani,
mada se često ne slažemo ovaj put vas od srca podržavam.
rayzippo rayzippo 10:49 23.04.2008

Re: Zanimljivo

mikimedic
Kako su ovde vrlo retki komentatori sa Draginog bloga.


samo da se javim..))
inace,mogao bih malo duze da vam pricam/pisem o datoj temi...znate,jedno se prica po gradu a drugo se radi po periferiji...
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:28 26.04.2008

Re: Zanimljivo

Ђак
Па дегутантно им помислити да Срби могу бити жртве...

ovo je stvarno nisko, jadno i bedno.
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:44 26.04.2008

Re: Zanimljivo

ali tacno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:52 26.04.2008

Re: Zanimljivo

Radovan Nastić
ali tacno.

nije tačno. pogledaj u tefter koliko si banovao ljudi.
i ja sam kod tebe bila banovana sedam dana.
rizik je kod tebe komentarisati.
nikad ne znaš kako će da se završi.
a kažeš da ne brišeš.
i brišeš i banuješ.
to je tvoje pravo.
samo nemoj onda da se čudiš što nema ljudi "sa drugih blogova"
Radovan Nastić Radovan Nastić 09:23 26.04.2008

Re: Zanimljivo

pa najbolje da me napuse kurcem i namazu govnima, a ja da im platim putovanje...

u, milice - 7 dana bila banovana sa mog bloga.... Bas ti je tesko palo - i onako se ni u cemu ne slazemo. Sta, nisi mogla da me pljujes pa ti sporo prolazilo vreme ??

Uostalom - hajde kod nekoga pronadji moj komentar ostavljen, da pljunem, u poslednjih 6 meseci, pa me namazi govnima i biraj destinaciju.

ovog sto mi hvali Francetic Jureta naravno da brisem...

neka ga hvali kod drugih - rado ce ga primiti.

A ko se pa cudi sto mi ne komentarisu ovi saostalih blogova - bolje da generalno manje komentarisu, a vise se angazuju da nategnu cenzus, jer je ovo ovde prica u prazno.

danas je Djokovic, protiv Federera, Bice dobar mec, ako gledas - mozda Nole digne tri prsta, rizik je gledati...
JJ Beba JJ Beba 17:32 26.04.2008

Re: Zanimljivo

pa najbolje da me napuse kurcem i namazu govnima, a ja da im platim putovanje...

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ajde, plati
:)
danas je Djokovic, protiv Federera, Bice dobar mec, ako gledas - mozda Nole digne tri prsta, rizik je gledati...

nije imao razloga da diže tri prsta. prso je. neki drugi put.
Radovan Nastić Radovan Nastić 19:37 26.04.2008

ma Bebice :)

za tebe sve :):)

i Nole predao zbog tebe.

Gde si ribo :):)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 08:53 22.04.2008

zaboravljanje je zaglupljivanje

Pre desetak godina su ljude (Srbe) na Kosovu i Metohiji kidnapovali, drzali u logorima na severu Albanije, kasapili i prodavali njihove organe po Evropi. Javnost u Srbiji (naravno, ni u svetu) sa tim nije bila upoznata, mada su neke informacije o tome bile zvanicno dostavljene nasim medijima jos pocetkom 2000 ili 2001 godine ???!!!
Niko od profesionalnih novinara i boraca za ljudska prava u Srbiji nije na te sture informacje reagovao ili dalje nesto o tome istrazivao. Sada se uglavnom zna da je toga bilo, ali i dalje - nikom nista. Osim, naravno, zla koje je snaslo zrtve i njihove porodice. Oni su sve izgubili. A, mi ? Sta smo mi izgubili sto o njihovom stradanju nista nismo znali, niti smo mnogo zeleli da znamo ? Tada, kao i sada. Da ne gubimo i mi sve, mada tvrdimo da nista necemo da damo ?
mikimedic mikimedic 09:00 22.04.2008

Re: zaboravljanje je zaglupljivanje

Cekaj, kad izaberemo gradonacelnika onda cemo i o tome...:)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:09 22.04.2008

Re: zaboravljanje je zaglupljivanje

Cekaj, kad izaberemo gradonacelnika onda cemo i o tome...:)

A, ako izaberemo gradonacelnicu ?
Znas, meni se cini da ona i ta njena partija o stradanju ljudi na KiM govore onda kada tog stradanja vise nema. O onom stradanju koga tamo ima, ona i ta partija ne govore.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:07 22.04.2008

Preporučujem

čitanje knjige Viktora Ivančića "Točka na U - slučaj Šakić anatomija jednog skandala", Feral Tribune 2000. godina.

mariopan mariopan 18:18 22.04.2008

Re: zaboravljanje je zaglupljivanje

Ninoslav Randjelovic
Pre desetak godina su ljude (Srbe) na Kosovu i Metohiji kidnapovali, drzali u logorima na severu Albanije, kasapili i prodavali njihove organe po Evropi. Javnost u Srbiji (naravno, ni u svetu) sa tim nije bila upoznata, mada su neke informacije o tome bile zvanicno dostavljene nasim medijima jos pocetkom 2000 ili 2001 godine ???!!!
Niko od profesionalnih novinara i boraca za ljudska prava u Srbiji nije na te sture informacje reagovao ili dalje nesto o tome istrazivao. Sada se uglavnom zna da je toga bilo, ali i dalje - nikom nista. Osim, naravno, zla koje je snaslo zrtve i njihove porodice. Oni su sve izgubili. A, mi ? Sta smo mi izgubili sto o njihovom stradanju nista nismo znali, niti smo mnogo zeleli da znamo ? Tada, kao i sada. Da ne gubimo i mi sve, mada tvrdimo da nista necemo da damo ?

Mi smo izgubili dusu.
Cutanje o tome je gubitak duse. Svet je bezdusan. Zaklanjaju se iza nekih organizacija kao zaklona da ne bismo videli da zapravo nemaju dusu. Svi koji cute...a cute tako gromoglasno. Kupovali su te organe i placali a znali su da je nkome zivot oduzet za necije babe zdravlje. Cinizam i licemerje sveta je bezgranicno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:36 26.04.2008

Re: zaboravljanje je zaglupljivanje

Niko od profesionalnih novinara i boraca za ljudska prava u Srbiji nije na te sture informacje reagovao ili dalje nesto o tome istrazivao.

ne od boraca za ljudska prava. nego od vlasti niko nije reagovao ninoslave.
fond za humanitarno pravo je jedini izdao knjigu o nestalim nealbancima na kosovu od 1999.
što ne odeš u fond i ne uzmeš knjigu nego širiš ovde neistine.
čemu to?
ako ti nisi čuo, znači da se nisi intetresovao a ne da nema ili da niko nije.
sada se uveliko radi druga opširnija knjiga sa svedočenjima, ličnim podacima, mestu poslednjeg viđenja
žrtve, svedočenja porodica, očevidaca etc.
dakle, raspitaj se. idi na njihov sajt. idi u fond. adresa i telefoni su na sajtu.
pa onda pričaj.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:22 26.04.2008

Re: zaboravljanje je zaglupljivanje

dakle, raspitaj se. idi na njihov sajt. idi u fond. adresa i telefoni su na sajtu.
pa onda pričaj.

Hej, izvini, ranije bih ti odgovorio, ali na putu sam.
Predstavljam neke moje filmove o stradanju ljudi na KiM u Grckoj (Atini i Solunu) tokom ovih Uskrsnjih praznika i trenutno sam na ostrvu preko puta Svete Gore gde je slaba Internet veza.
Jednu knjigu, kazes, je taj Fond za humanitarno pravo izdao o stradanju ljudi.
I vec sprema drugu ?!!? O stradanju koje traje vec 10-ak godina i gde su hiljade ljudi (civila) izlozeni svakakvom stradanju ! Jedna knjiga, a sprema se druga ?
Osim toga, taj Fond ima slabiju dokumentaciju od ove moje, amaterske. To tvrdim i mogu da ti to dokazem.
A, Fond je milion puta bogatiji od mene. I ima mocne mentore i sponzore. Ali, stradanje ljudi ocigledno nije bio prioritet tog Fonda za humanitarno pravo.
Ni Drzava Srbija nema nista posebno od te dokumentarne arhive stradanja ljudi od 1998. pa do sada.
Zato i koristi moju dokumentaciju, kad mora.
Razumes ?
Ili ne ?
margos margos 11:49 22.04.2008

Najpre

hvala na podsećanju da je danas, osim Dana Planete i Dan sećanja na jasenovačke žrtve.
I drugo, ne volim blogove na kojima su autor ne komunicira sa blogerima, jer ionako svako od nas tumači kako mu odgovara. A kad autora nema, onda se i njegove reči trpaju u kontekste u kojima (možda) nisu ni bile, i izvlače se zaključci kojih utekstu nema.

Ako se složimo oko toga da zver nema nacionalnost, zašto nam je toliko teško da se složimo da ni Čovek nema nacionalnost. Ako je neko dobar - on je naš. Ako nije - on je njihov. Zašto?

Mog dedu, Dalmatinca i Hrvata (prema popisu i papirima), iz transporta za Jasenovac spasao je komšija, jedan od deset Paveličevih doglavnika. Izvukao ga je iz voza na otvorenoj pruzi. Tu noć je posedeo i do kraja života bio bele kose, nestvarne. Taj čovek se zvao Ante Vokić. O njemu ne znam ništa, sem da je moja baka uletela u njegovu kancelariju i zavrištala da joj vrati muža, mlatarajući kišobranom, i on je to uradio. Tu istu noć su morali da beže iz Sarajeva.

Često se setim tog Vokića. Volim da razmišljam o tome da li je to jedino dobro delo koje je uradio? Ne proveravam, ne tražim odgovore, ne listam po knjigama... Kako god, ja sam mu za ovo zahvalna.

Ima jedna misao, ne znam čija, a ja sam je čula kad je Patrijarh Pavle izgovorio, da je čovek biće koje može Boga da obraduje, i đavola da postidi. Ja znam da je tako, kad i o sebi razmišljam, a kamoli o drugima.

PS Radovane, lepo je što si tu:)))
Radovan Nastić Radovan Nastić 12:32 22.04.2008

Pozdrav svima

Fedja je rekao / napisao sve.Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца. Звер нема националност, њена душа није ни хрватска, ни српска нити босанска – она је само зверска.


Sve je jasno.

Sada, to sto neko ne zeli da vidi ceo tekst - njegov problem.

Na srecu, to je manjina.

Pozdrav, zivi bili.
dobronamjeran dobronamjeran 13:18 22.04.2008

Re: Najpre

Taj čovek se zvao Ante Vokić.

Na kraju je i Vokic skoncao od Maksa Luburica kao jedan od "zavjerenika koji su ljeta 1944 pokusali izvrsiti puc koji je u povijesti poznat kao puc Vokic - Lorkovic.
dobronamjeran dobronamjeran 13:19 22.04.2008

Re: Pozdrav svima

Sada, to sto neko ne zeli da vidi ceo tekst - njegov problem.

Medjutim preteziti dio teksta obiluje netocnim i tendencioznim podatcima tako da point na kraju gubi na jacini.
margos margos 13:45 22.04.2008

Re: Najpre

Na kraju je i Vokic skoncao od Maksa Luburica

Hvala na informaciji. Ja zaista nikada nisam želela da znam više, sem da je moj deda imao sreće. I da Jasenovac, zbog toga, nikad nisam vezivala samo za stradanje Srba, već ljudi.

A potresne 'eksponate' i dokumentarni film koji sam videla u Spomen parku Jasenovac, sve i da hoću, ne mogu da zaboravim.
Markonio Markonio 15:07 22.04.2008

Re: Najpre

margos
Mog dedu, Dalmatinca i Hrvata (prema popisu i papirima), iz transporta za Jasenovac spasao je komšija, jedan od deset Paveličevih doglavnika. Izvukao ga je iz voza na otvorenoj pruzi. Tu noć je posedeo i do kraja života bio bele kose, nestvarne. Taj čovek se zvao Ante Vokić. O njemu ne znam ništa, sem da je moja baka uletela u njegovu kancelariju i zavrištala da joj vrati muža, mlatarajući kišobranom, i on je to uradio. Tu istu noć su morali da beže iz Sarajeva.


Mog dedu, Ličanina i Srbina, iz kolone koja je išla na streljanje (nije u pitanju Jasenovac) spasao je kolega sa fakulteta, ustaša koji se sasvim slučajno zadesio u tom trenutku. Nažalost, ne znam kako se dotični zvao, deda nije voleo mnogo da priča o tome. Ali ostatak šire familije nažalost nije bio te sreće. Deda je zatim došao u Srbiju i nikada više nije otišao u svoj rodni kraj, čak ni u ono vreme "bratstva i jedinstva". Tamo je ostalo imanje koje više niko nije obilazio.

Priča br. 1
Nedavno (dakle posle više od 60 godina), telefonom se javljaju ljudi iz tog kraja sa ponudom za kupovinu imanja. Pošto je ponuda bila zaista čudna (500 evra za nekoliko ari placa sa napustenom kucom), bili smo rezervisani prema istoj. Razgovor nije dugo trajao i brzo smo ga zaboravili.
Posle nekoliko meseci ti ljudi se pojavljuju ovde, sa ugovorom koji je overen u nasoj opštini, venčanim listom mog dede koji su dobili kod naseg matičara (?!) i istom ponudom. Pošto je cela situacija delovala malo nestvarno, tražili smo da nam pokažu isprave i ispostavilo se da su to zaista njegove komšije, tj. potomci njegovih komšija iz rodnog kraja.
Pošto smo im rekli da nismo zainteresovani, da smo takav stav predočili telefonom i da zato nisu morali toliko daleko da putuju, posetioci su se našli uvredjenim. Da bismo izbegli situaciju koja je već postajala neprijatna, malo smo skrenuli temu i rekli kako nećemo da prodajemo imanje jer planiramo da ga preuredimo u mesto za odmor, pošto je taj kraj zaista predivan. Odgovor naših posetilaca je bio sledeći:
"Sa takvim govorom Vam nikako ne preporučujemo da dolazite" (primedba: imamo izraziti moravski akcenat)
"Zašto?", pitali smo,
"Procenite zašto...", bili su jasni naši posetioci.
"Dakle, vi ste došli ovde u sred Srbije, otišli do opštine, overili ugovor, izvadili venčani list našeg dede iako to u opštini ne bi smeli nikome da izdaju i došli ovde u stan. Da li vam je za sve vreme vašeg putešestvija iko stavio primedbu na vaš svakako uočljiv izgovor ili na vaše poreklo?", postajemo polako rezignirani.
"Ne, niko nam ništa nije rekao", odgovaraju oni.
"Pa zašto onda mislite da mi ne bi smeli da dolazimo u vaš kraj?", pitamo.
Odgovor je izostao.

Priča br. 2
Moja devojka je nedavno putovala u jedan gradić u Hrvatskoj. Pošto je tamo otišla vozom, planirala je i da se vrati vozom. Dolazi na železničku stanicu i pristupa šalteru:
"Dobar dan gospodine, možete mi reci kada dolazi voz taj i taj?"
Tišina.
"Gospodine?"
I dalje tišina, radnik na šalteru gleda u neodredjenom pravcu. Ona počinje polako da se oseća zbunjenom, ali u trenutku se seti:
"Gospodine, možete li mi reći kada dolazi VLAK taj i taj?"
"U toliko i toliko, gospođice", odgovara ovaj iz topa.
"A mogu nešto da Vas pitam gospodine", nastavlja ona, "da sam Vas na engleskom pitala, da li biste mi odgovorili?"
"Da", odgovor je kratak.

Prica br. 3
Imam poznanika koji studira teologiju. Jednom prilikom je bila ugovorena bilatelarna saradnja izmedju katoličkog i pravoslavnog teološkog fakulteta. Ideja je bila da se studenti međusobno posete. Prvo su trebali gosti da dodju u Beograd, a zatim naši da uzvrate posetom kod njih.
Oni su dosli, sve je bilo OK.
Kada su naši studenti uzvraćali posetu, suočili su se sa malo čudnom situacijom. Naime, tokom čitavog prolaska kroz Hrvatsku njihov autobus je imao policijsku pratnju.

Pričica br. 4
Moj poznanik je bio na Hrvatskom primorju i nekoliko puta tokom svog letovanja je došao u neprijatnu situaciju da ne bude uslužen, između ostalog, jer je tražio HLEB umesto KRUHA. Ovaj primer se inače dosta sreće u pričama naših turista. Dobar deo svog odmora je zato proveo služeći se engleskim jezikom.
margos margos 16:44 22.04.2008

Re: Najpre

Sve ove priče su istinite, nimalo ne sumnjam.

U poslednjih godinu dana sam bila u Splitu, Zagrebu, Varaždinu, Osjeku, prolazila pre neku nedelju kroz Hrvatsku na putu za Rep. Srpsku i sve to u automobilima sa BG tablicama. Nigde nisam imala ni najmanju neprijatnost. Ni zbog kafe, ni zbog hleba.
piliF piliF 16:54 22.04.2008

Re: Najpre

Markonio

margosMog dedu, Dalmatinca i Hrvata (prema popisu i papirima), iz transporta za Jasenovac spasao je komšija, jedan od deset Paveličevih doglavnika. Izvukao ga je iz voza na otvorenoj pruzi. Tu noć je posedeo i do kraja života bio bele kose, nestvarne. Taj čovek se zvao Ante Vokić. O njemu ne znam ništa, sem da je moja baka uletela u njegovu kancelariju i zavrištala da joj vrati muža, mlatarajući kišobranom, i on je to uradio. Tu istu noć su morali da beže iz Sarajeva.Mog dedu, Ličanina i Srbina, iz kolone koja je išla na streljanje (nije u pitanju Jasenovac) spasao je kolega sa fakulteta, ustaša koji se sasvim slučajno zadesio u tom trenutku. Nažalost, ne znam kako se dotični zvao, deda nije voleo mnogo da priča o tome. Ali ostatak šire familije nažalost nije bio te sreće. Deda je zatim došao u Srbiju i nikada više nije otišao u svoj rodni kraj, čak ni u ono vreme "bratstva i jedinstva". Tamo je ostalo imanje koje više niko nije obilazio.Priča br. 1Nedavno (dakle posle više od 60 godina), telefonom se javljaju ljudi iz tog kraja sa ponudom za kupovinu imanja. Pošto je ponuda bila zaista čudna (500 evra za nekoliko ari placa sa napustenom kucom), bili smo rezervisani prema istoj. Razgovor nije dugo trajao i brzo smo ga zaboravili.Posle nekoliko meseci ti ljudi se pojavljuju ovde, sa ugovorom koji je overen u nasoj opštini, venčanim listom mog dede koji su dobili kod naseg matičara (?!) i istom ponudom. Pošto je cela situacija delovala malo nestvarno, tražili smo da nam pokažu isprave i ispostavilo se da su to zaista njegove komšije, tj. potomci njegovih komšija iz rodnog kraja.Pošto smo im rekli da nismo zainteresovani, da smo takav stav predočili telefonom i da zato nisu morali toliko daleko da putuju, posetioci su se našli uvredjenim. Da bismo izbegli situaciju koja je već postajala neprijatna, malo smo skrenuli temu i rekli kako nećemo da prodajemo imanje jer planiramo da ga preuredimo u mesto za odmor, pošto je taj kraj zaista predivan. Odgovor naših posetilaca je bio sledeći:"Sa takvim govorom Vam nikako ne preporučujemo da dolazite" (primedba: imamo izraziti moravski akcenat)"Zašto?", pitali smo,"Procenite zašto...", bili su jasni naši posetioci."Dakle, vi ste došli ovde u sred Srbije, otišli do opštine, overili ugovor, izvadili venčani list našeg dede iako to u opštini ne bi smeli nikome da izdaju i došli ovde u stan. Da li vam je za sve vreme vašeg putešestvija iko stavio primedbu na vaš svakako uočljiv izgovor ili na vaše poreklo?", postajemo polako rezignirani."Ne, niko nam ništa nije rekao", odgovaraju oni."Pa zašto onda mislite da mi ne bi smeli da dolazimo u vaš kraj?", pitamo.Odgovor je izostao.Priča br. 2Moja devojka je nedavno putovala u jedan gradić u Hrvatskoj. Pošto je tamo otišla vozom, planirala je i da se vrati vozom. Dolazi na železničku stanicu i pristupa šalteru:"Dobar dan gospodine, možete mi reci kada dolazi voz taj i taj?"Tišina."Gospodine?"I dalje tišina, radnik na šalteru gleda u neodredjenom pravcu. Ona počinje polako da se oseća zbunjenom, ali u trenutku se seti:"Gospodine, možete li mi reći kada dolazi VLAK taj i taj?""U toliko i toliko, gospođice", odgovara ovaj iz topa."A mogu nešto da Vas pitam gospodine", nastavlja ona, "da sam Vas na engleskom pitala, da li biste mi odgovorili?""Da", odgovor je kratak.Prica br. 3Imam poznanika koji studira teologiju. Jednom prilikom je bila ugovorena bilatelarna saradnja izmedju katoličkog i pravoslavnog teološkog fakulteta. Ideja je bila da se studenti međusobno posete. Prvo su trebali gosti da dodju u Beograd, a zatim naši da uzvrate posetom kod njih.Oni su dosli, sve je bilo OK.Kada su naši studenti uzvraćali posetu, suočili su se sa malo čudnom situacijom. Naime, tokom čitavog prolaska kroz Hrvatsku njihov autobus je imao policijsku pratnju.Pričica br. 4Moj poznanik je bio na Hrvatskom primorju i nekoliko puta tokom svog letovanja je došao u neprijatnu situaciju da ne bude uslužen, između ostalog, jer je tražio HLEB umesto KRUHA. Ovaj primer se inače dosta sreće u pričama naših turista. Dobar deo svog odmora je zato proveo služeći se engleskim jezikom.

Stvarno ne vidim nikakvu poruku u ovim pricama. Pa ja vam mogu navesti i cetiri primera slicnog ponasanja sa nase strane. Npr. pre otprilike godinu dan neko je iz zgrade ispred koje su bila parkirana kola bacio teglu ajvara bas na ta kola koja su slucajno imala zagrebacke tablice. Ili to da sam na EXIT-u video kako kreteni demoliraju kola samo zato sto su tablice VU ili sta se moze zakljuciti iz toga sto su skinsi na beer festu prebili dvoje jevreja ili sto se u beogradu peva ubi,zakolji da hrvat(siptar) ne postoji ili noz zica Srebrenica(isto se peva i u Zagrebu, Zadru i Splitu)? Ne mislim da ovakve price mogu da daju realnu sliku. Ja sam prethodnog leta bio jedan dan u Zagrebu i na zeleznickoj stanici su mi svi normalno odgovarali. A godinu pre toga sam bio u Dubrovniku i nisam imao nijednu neprijatnost, naprotiv tetkice koje su radile u jednoj poslasticarnicu su same prilazile da popricaju sa nama i raspitaju se kako je sada u Srbiji. Budala ima na obe strane i nije iskljuceno da ces bas ti da naletis na jednu ali na osnovu toga se ne mogu izvlaciti zakljuchci o celom narodu. Cak iako tih budala ima vise na njihovoj strani to je verovatno zato sto se u velikom delu sadasnje Hrvatske ratovalo a u Srbiji nije. Vecina nas je taj rat samo gledala preko TV-a.

Mislim da ovakvi tekstovi i vecina komentara ne rade dobru stvar za pomirenje(ne zaboravljanje) izmedju ovih naroda. Zasto se ne pise o odlicnom govoru predsednika Hrvatske u Jasenovcu? Ili zasto niko ne govori o odlicnoj uvodnoj reci haskog tuzilastva u procesu protiv hrvatskih generala?
mayo1 mayo1 16:54 22.04.2008

Re: Najpre

Više neprijatnosti možete imati ako sa ZG tablicama zalutate u Split za vrijeme derbija.
I obratno.
A da kretena ima, ima.
dobronamjeran dobronamjeran 17:23 22.04.2008

Re: Najpre

Mislim da ovakvi tekstovi i vecina komentara ne rade dobru stvar za pomirenje(ne zaboravljanje) izmedju ovih naroda. Zasto se ne pise o odlicnom govoru predsednika Hrvatske u Jasenovcu? Ili zasto niko ne govori o odlicnoj uvodnoj reci haskog tuzilastva u procesu protiv hrvatskih generala?

Srbi i Hrvati su dva susjedna naroda koji htjeli ili ne htjeli moraju zivjeti jedni pored drugih. Shodno tome treba se na nepristran i objektivan nacin prici bolnim i traumaticnim dogadjajima iz nedavne i nesto starije povijesti. Recimo put prema tome je i knjiga koju su zajedno objavili Hrvatski povjesnicar i Srpski istoricar bas o Jasenovcu. No o toj knjizi se ne govori na prostorima Srbije jer ona rusi neke ustaljene predrasude kojih je zrtva i autor gore stavljenog teksta. Sjecanje na Jasenovac nije samo Srpsko povijesno pravo jer medju oko 90 ili 100 tisuca ubijenih prema procjenama Muzeja genocida iz Beograda i Spomen podrucja Jasenovac ima i oko 12000 Hrvata medju kojima je i Mihovil Pavleka Miskina autor poznatih crvenih makova.
pnbb pnbb 17:48 22.04.2008

Re: Najpre

Budala ima na obe strane i nije iskljuceno da ces bas ti da naletis na jednu ali na osnovu toga se ne mogu izvlaciti zakljuchci o celom narodu. Cak iako tih budala ima vise na njihovoj strani to je verovatno zato sto se u velikom delu sadasnje Hrvatske ratovalo a u Srbiji nije.


ovo je apsolutno tacno, sve zahvaljujuci identicnom nacionalnom marketingu s obe strane drine, dunava a bogami i save... klinci koji su rodjeni osamdesetih u sr i hr, sta mogu jedni o drugima da misle osim onoga sta ih je naucila tv, ili roditelji koji bas ne razmisljaju mnogo...

istine radi, tokom 60-70tih, recimo da si za ijekavski u srbiji eventualno mogao da popijes zajebanciju, i to u provinciji, dok si za ekavicu u hrvatskoj, opet naravno u provinciji, mogao da popijes i batine.


jananderson jananderson 21:02 22.04.2008

Re: Pozdrav svima

Radovan Nastić
Fedja je rekao / napisao sve.Ако заборавимо Јасеновац нећемо се сећати ни Сребренице, Овчаре нити Братунца. Звер нема националност, њена душа није ни хрватска, ни српска нити босанска – она је само зверска.

Sve je jasno.

Sada, to sto neko ne zeli da vidi ceo tekst - njegov problem.

Na srecu, to je manjina.

Pozdrav, zivi bili.


Postovani gospodine Nasticu,
sve bi bilo super da je ovo sto ste citirali bio i ceo tekst, odmah bih mu dao preporuku.
Ovako, moja preporuka je otisla umetnici.
Sve je lepo objasnila, a drustvo, ko u klin ko u plocu .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana