Astrologija| Hronika| Sex

S.A.B. PONOVO JASE (TURISTE)

angie01 RSS / 28.06.2018. u 17:49

 07-SAB-turisticka-agencija-230_620x0.jpg

 agencija S.A.B. sa spustenim roletnama

Pre neki dan je u novinama osvanula vest, da je turisticka agencija S.A.B. ponovo prevarila gradjane koju su letovanje uplatili preko nje.

Posle skandala, vlasnici su ladno spustili roletne na agenciji i iskljucili sve telefone, tako da osteceni ne mogu ni da im pridju ni na koji nacin i dobiju neka objasnjenja i resenja. Navodno, agencija nije zatvorena, jer bi u tom slucaju vlasnici morali odmah da obestete sve prevarene turiste- kako mi se cini da u zakonu stoji.

Sta se u stvari desilo, u skracenom obliku bi glasilo- neki turisti su u Grcku otputovali, ali nisu mogli da se vrate, jer  se, od njihove strane placen prevoz nije pojavio, neki turisti su otputovali u Grcku, ali nisu mogli da udju u, s njihove strane placene apartmane, a nekim turistima je pred sam put otkazano letovanje, koje je s njihove strane bilo placeno agenciji SAB.

Juce sam slucajno, vrteci kanale, naisla na emisiju u kojoj su gosti bili  vlasnik agencije SAB- Stevan Budjic, direktor JUTA-e – Aleksandar Sencik i  pomocnica ministra turizma i ujedno glavna turisticka inspektorka-Vera Bozic-Trefald ….i na insistiranje voditelja da se raznasi situacija, raznim pokusajima i pitanjima, do toga nije doslo.

Vlasnik je pricao neku svoju neubedljivu pricu, kako su Grci navodno zatvorili neke placene kuce- iako se to vec pokazalo kao netacnim, pri tome, bez da je doneo bilo kakva dokumenat koji potvrdjuje da su obaveze od strane agencije isplacene,… inspektorka je nesto u krug muljala, kao da je pala s Marsa,  i voditelj je odustao posle n-tog pokusaja da dobije neki konkretniji odgovor od nje, cak nije mogla da se seti svog sluzbenog telefona- verovatno joj ne bi odgovaralo, da sada svi osteceni krenu da je zvrckaju, jer agenciju koja ih je prevarila ocigledno ne mogu- dok je director JUTA-e, nesto uopsteno govorio, sa sve  skretanje na Flaj, Flaj trevl,…u glavnom- nista nije razjasnjeno….sem sto je inspektorka rekla da ne mogze da se garantuje da prevara nece biti, a director JUTA-e, kako nigde nije savrseno,…vlasnik agencije se drznuo da kaze, kako eto, on nikada do sada nije imao takvih iskustava,  a postoje vec 26 godina, pa je eto nespretan u resavanju nastale situacije.

Istina je malo drugacija i nju bi po logici stvari trebalo da znaju i inspektorka i director juta-e.

I dok se svuda spominje "S.A.B. travel" kao agencija koja na ovom tržištu postoji već 26 godina, podaci iz APR to drugačije pokazuju. Naime, u Srbiji posluje "S.A.B. internacional", čiji je zakonski zastupnik Miroslav Ostatović, i ta firma je otvorena 1992. godine. Za razliku od nje, "S.A.B. travel" osnovan je 2014. godine i vodi se na Stevana Buđića. Inače, obojica su prošle godine bila uhapšena zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevara u saizvršilaštvu. Dok su bili u pritvoru, turistička agencija S.A.B. je normalno radila i tada nije bilo nekih problema.

( Novosti)

Sad, nije to prvi put da vlasnici ove agencije ucestvuju u mutnim radnjama,

Iako se vlasnik sumnjiči za malverzacije teške milion i po evra u poslu s nekretninama, dokle god turistička agencija normalno posluje, njeni klijenti ne mogu tražiti novac natrag, objašnjava advokat Ivan Simić.

……………

Podsetimo, policija sumnjiči Miroslava Osatovića i Stevana Buđića, njegovog partnera u firmi "SAB estetik", za malverzacije teške milion i po evra. Oni su pribavljali protivpravnu imovinsku korist za sebe i svoja privredna društva od 2012. do danas, a postoji sumnja da su prevarili i oštetili jednu banku za iznos od 1.505.531 evro.

(Republika)

 

Moje iskustvo sa agencijom SAB od pre par godina je, na zalosti bilo vrlo slicno i kroz koje mogu da objasnim ceo sistem prevare, kojom se ova agencija nesmetano godinama koristi.

Sticajem okolnosti je ispalo tako, da smo u poslednjem trenutku bukirali put za Egipat i to preko sporne agencije, jer je jos tu jedino bilo mesta. Kako smo putovali samo mladji sin-koji je tada bio mali i ja, zelala sam ful aranzman sve sa vodicem, da prosto ne brinem ni o cemu. U agenciji su sluzbenici bili ljubazni, izabrala sam hotel, jer nisam htela resort verziju, raspitala se za izlete koji su fakultativni- nama vrlo vazni, jer mi je mladje dete od malena bilo opsednuto egipatskom kulturom,pa smo planirali  da obidjemo sto vise toga-, ali ih njihov predstavnik tamo organizuje,…platila sve i otisla da se pakujem.

Elem, mi na vratima sa sve koferom, dole ceka taksi, kada ono zvoni telefon i neko iz agencije javlja da je put odlozen,…ja tu posle 5 sekundi soka, krenem da objasnjavam da me to uopste ne interesuje i da me prebace za neki drugi aranzman, jer mi odmor tece od danas i nema pomeranja. Tu se zbuni taj neko s druge strane, kaze, zvace me za pola sata i za dva, kada je ipak pozvao, kaze, dodjite na aerodrom, sve je sredjeno.

To je bilo oko 10/11 uvece-  zatekosmo i druge turiste koji su dosli jos ranije iz nekih drugih gradova. Predstavnici agencije, koji su se tu jedno vreme motali, zamajavali su nas celu noc, da ce evo sada nas avion da stigne- ono, lagali nas samo tako, jer sam ja oko 6h ujutro saznala preko nekih veza na aerodromu da SAB nije platio egipatskog avioprevoznika, da ce to mocu da ucini tek posle 8h, kada se budu otvorile banke i bio moguc transfer novca i da neki drugi turisti, koji su otisli u prethodnoj smeni, iz istog razloga vec dva dana spavaju na aerodromu u Egiptu.

Oko 9 je stigao avion, krcat smozdenim turistima, koji su psovajuci izlazili,…mi se isto tako zguzvani od cele noci uzaludnog blejanja ukrcali, jedva dobivsi neko posluzenje od krajnje neljubazne posade- koja je verovatno popizdela od zamajavanja oko placanja i odlaganja.

Kada smo stigli, sacekala nas neka, ocigledno tek probudjena devojka, neuredna u svakom smislu, koja nas je neljubazno samo uputila na mini buseve i podelila nam papire za cekiranje i izlete-ni vodom da nas ponudi posle one gnjavaze, ni izvinjenje,…znaci, sami smo usli u prevoz, svako izasao kod svog hotela, sam se cekirao,…niti jedno vece vodickinja, kao sto su svi drugi predstavnici, nije dosla u nas hotel da vidi, da li nesto treba, da l je sve u redu i slicno, znaci, nikakav vodic i njegove usluge i slicne munje nisu bile na raspolaganju, iako su bile placene kao deo aranzmana,…izleti su preko ove “nase” smorene devojke bili skuplji u odnosu na sve druge mogucnosti koje sam ovals uspela da nadjem za prvih par dana- mi smo na kraju otisli sa nekim domacim operaterom, sve sto smo hteli obisli, jos su nas besplatno provozali po celom gradu, plazi od 60km, vodili i pokazivali gde sta da kupimo- s tim, sto kada sam trazila lanc paket, koji mi pripada i placen je za odlazak na izlet, na recepciji prvo nisu hteli da mi daju, jer ne idem sa “nasom” vodickinjom, ( sto je verovatno SAB uslovio, jer je hotelu sve jedno)- ja onda trazila izvod iz placenog aranzmana i tu lepo videla, kako je SAB unapred uplatio 2 dana manje- zato nas je i poslao na aerodrome bez razloga, kako bi imali utisak da smo na put krenuli.

Onaj drugi dan manje se pokazao u poslednjem trenutku, kako su vec uvedzbali da rade, kada nam je dan ranije javljeno da ne letimo sutra, kako je po planu bilo placeno, nego taj dan posle podne, jer navodno moraju i neki drugi turisti s nama???:)))- tako da smo propustili odlazak na koralna ostrva, koji smo isplanirali tog dana.

Kada smo spakovani sisli u lobi, prvi put smo sreli druge putnike iz Srbije, koji su bukvalno presedeli u hotelu i okolo, jer ne znajuci jezik i sa malom decom nisu uspeli bez vodica nigde da mrdnu.

Na aerodromu opet smaracina, cekanje, haos,…valjda se opet natezalo oko uplate nase agencije,…u glavnom, ja sam SAB pri povratku nazvala i trazila da mi se nadoknadi sve sto su zahebali, oni se prvo pravili ludi, isto kao i sada, kao  Egipcani su krivi za sve, kao sto sada tvrde za Grke,…dok im nisam pokazala izvod iz hotela, na kome se jasno, sa sve potpisom menadzeraJ)), vidi da su unapred planirali vacarenje.

Prijavila sam ih inspekciji, malo se dopisivala- da ne bude da je sve u vazduhu i recima, i uspela da nesto novca vratim- mrzelo me da se sudim, gde bi verovatno dobila sve ulozeno i preko toga, jer sam mogla da dokazem nameru  za prevarom, no nije mi stalo do toga, vise mi je bilo da ne dozvolim da prodje sve tek tako, kao sto im je verovatno uspelo kod vecine drugih…pa evo ponavljaju svake godine isti scenario, ladno se praveci ludi, dok JUTA u i ispektorat pri ministarstvu turizma, ocigledno ne cine dovoljno da se ovakve prevare sprece.

A evo tabele, po kojoj se agencije stite u slucaju da vi iz objektivnih razloga odustanete od putovanja, koja pak uredno funkcionise.

 

 

Evo koliko novca gubite ako otkažete putovanje

Ako putnik otkaže putovanje u roku od 90 do 45 dana, organizator ima pravo naknade za učinjene  administrativne troškove u visini od:

* 10% ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20% ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja

40% ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80% ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

* 90% ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja

* 100% ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja

 

Sto se prevarenih putnika za Grcku tice, garancija od 300 000 evra ce biti aktivirana, kada inspekcija zavrsi sa dostavljenom papirologijom, te ce u nekom momentu vlasnik agencije- ciji racun nije blokiran, morati da vrati sredstva ljudima, ali odmor nece moci.

 

 

 



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 18:06 28.06.2018

par tekstova o slucaju,

http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:734882-SEST-AUTOBUSA-KRECE-ZA-GRCKU-Vracaju-turiste-agencije-SAB

NOVA PREVARA SABa

PUTOVANJA OTKAZANA 3 SATA PRED POLAZAK


Takodje je pitanje, da li je fond iz garancije- 300 000 evra, koji se spominju-, dovoljan da se pokriju svi osteceni gradjani,...i kada ce se to desiti, ako uopste hoce.
c_h.arlie c_h.arlie 18:35 28.06.2018

M'da !

I šta će sada biti ?!
angie01 angie01 18:44 28.06.2018

Re: M'da !

ne zna se...navodno ce neke pare nekima biti vracene u nekom procentu???, jednom:)....ako svako pojedinacno bude prijavio svoj slucaj inspekciji, obavezno pismeno-koja nikada ne istera stvari do kraja- ili ako pojedinacno tuze agenciju...kako ja kapiram od svega sto sam cula.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:19 29.06.2018

Re: M'da !

to je moguce samo u banana-drzavi.

agencije, u kulturnom poslovnom ambijentu, su obavezane entrilionima sitnih detalja, od zatvorenog kesha u banci do zakona koji uredjuje poslovanje kompanije, upravo za ovakve sluchajeve: ako te putnici tuze i dobiju kejs, onda, ako ti neces da im platish, uzme banka lepo pa im plati a ti izgubish poslujucu licencu... pa se slikaj, i grbavi, i nemoj stajati na nivou usluge koju si obecao. medjutim, AV-drzava, kakav lider takvo i drzavno uredjenje. fuj, djeco. sto dalje rodjeni kapital odatle.
angie01 angie01 11:30 29.06.2018

Re: M'da !

to je moguce samo u banana-drzavi.


ael si snimio da covek- vlasnik SABA- ovu prevaru vozi godinama i oni koji su zaduzeni da ga u tome sprece, to ocigledno ne cine- mislim na turisticku inspekciju, tuzilastvo,...hebote, on ladno izadje na teve sa glavnom inspektorkom, koja nesto zamuckuje, direktorom JUTAe,( ciji je njegova agencija clan, pa bi trebalo da si ti kao putnik sigurniji), koji nesto okolo/naokolo, evo i kod drugih, relativizuje,...i kaze kako je visa sila u pitanju- pod ovim pojmom se podrzaumevaju iznenadne vremenske nepogode, zemljotresi i ta cuda,...kako nikad nije imao takvo iskustvo- a uredno ponavlja matricu- kako su Grci iznenada, a nicim izazvani zakljucali kuce, a on platio- sto je laz,....znaci sramotan prevarant, koji je poznat i po drugim prevarama,- postavila sam linkove sa tekstovima o tome-....kaze kako nema sva sredstva, i kada se bude aktivirala svota iz osiguranja, da isplati sve putnike,...pa gde je lova koju su gradjani dali?

to bi bilo isto, kao da uplatis auto, frizider, lap top,...sta god, i prodavac ti ne isporuci robu- sto znaci da je tvoj novac proneverio i jos ti duguje za sve posledice koje nastaju iz cinjenice da robu nisi dobio na vreme- nisi mogao da uradis posao, otputujes,...bla, bla....u ovom slucaju su unisteni odmori ljudi koji su izvisili.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:49 29.06.2018

Re: M'da !

AV-drzava, kakav lider takvo i drzavno uredjenje. fuj, djeco. sto dalje rodjeni kapital odatle.


Cek, Srki, a onomad si se hvalio ovde na blogu kako se uz veliko ushi'enje angažuješ po emigraciji, diljem naše odd Vašingtona do Tel Aviva, ako sam dobro razumeo, to je bilo sa namerom da se mi, emigranti, upustimo u finansiranje koječega u Matici srpskoj. Ako je tako, sad sam ja (kao) zbunjen, jel poželjno da dajemo lovu, ili da ne dajemo lovu, mislim u projekte u toj državi?

Ja znam za sebe: hoću da pomognem samo onom koga lično znam, ali mi je malo frka da ga rođena država ne zajebe, a time onda i mene, pa se suzdržavam od takvih projekata. Nego, samo ono: doznake, za leba i lekove.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:36 29.06.2018

Re: M'da !

jebi ga, rodjeni, ja vidim da vi mene citate sa debelim predrasudama. moj kapital i agencija su izraelu. samo tako moze da se zivi mirno u danasnjoj srbiji - kapital sto dalje. u protivnom ce se uvek neko naci da te zastrashuje i reketira.

razumem sta kazes, ne znam sta bih rodjenom sinu sutra savetovao. samo u striktno obezbedjene projekte, u kojima ti kao finansijer diktirash uslove i u kojima si 95% siguran da ce finansijska asistencija rezultirati plodom.

znam, Endzi, velika je to i beskrupulozna banda.
angie01 angie01 16:56 29.06.2018

Re: M'da !

velika je to i beskrupulozna banda.


pazi bolida, koji ima obraza da javno blefira, kao najveci problem je nastao, kada su ga Grci, nicim izazvani, proglasili za rizicnog/loseag saradnika, pa je onda generalno usledilo nepoverenje, koje ga je unistilo-tako neke munje,...

...pa batice, ti si od ljudi uzeo pare i nisi uplatio tamo gde je trebalo, podcenivsi partnere u poslu,....i tako par krugova,...ovi krenuli da proveravaju i videli tvoje govnjive tragove od pre i presekli mogucnost da ih dalje radis.

to sto ovakvi prevaranti generalno ruse ugled drugim poslovnim partnerima odavde, bi, pored sprecavanja i kaznjavanja i opste efikasnije procedure za ovakve mufljuze, trebalo da brine i bude prioritet za sve odgovorne u nizu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:07 29.06.2018

Re: M'da !

znam, onda kasnije Grci imaju odnos nepoverenja prema svemu iz Srbije, pa ti budi ledolomac posle i probijaj... umesto da je posle prvog sluchaja fasovao robiju, drakonsku novchanu kaznu, pa ti zajebavaj ljude posle... ali, sve je to ista banda, krajnje je vreme da normalni ljudi preuzmu u srbiji.
angie01 angie01 17:14 29.06.2018

Re: M'da !

umesto da je posle prvog sluchaja fasovao robiju, drakonsku novchanu kaznu, pa ti zajebavaj ljude posle..


patotipricam,....nema klipa sa emisijom, gde su bili i vlasnik i glavna inspektorka i direktor JUTAe, da vidis kako svi zajedno muljaju nesto sto je ocigledno o cemu se radi.
c_h.arlie c_h.arlie 18:19 29.06.2018

Re: M'da !

angie01
umesto da je posle prvog sluchaja fasovao robiju, drakonsku novchanu kaznu, pa ti zajebavaj ljude posle..


patotipricam,....nema klipa sa emisijom, gde su bili i vlasnik i glavna inspektorka i direktor JUTAe, da vidis kako svi zajedno muljaju nesto sto je ocigledno o cemu se radi.

Šta znači to YUTA ?
Jebote, koji komunjarski akronim - ti nisu čuli da je Jugoslavija odavno krepala.
angie01 angie01 20:01 29.06.2018

Re: M'da !

Jebote, koji komunjarski akronim - ti nisu čuli da je Jugoslavija odavno krepala.


vidi, ovakve idiotske gluposti ostavljaj na nekom drugom blogu- kod onih koji isto kao i ti lupetaju i prozivaju komunjare, titice, i YU.


National Association Of Travel Agencies YUTA
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 21:57 29.06.2018

Re: M'da !

National Association Of Travel Agencies YUTA


pa to je onda NATA

(bolje NATA nego NATO).

mislim, na kom to jeziku je uopste 'YUTA'?

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:32 29.06.2018

Re: M'da !

ebi ga, rodjeni, ja vidim da vi mene citate sa debelim predrasudama. moj kapital i agencija su izraelu. samo tako moze da se zivi mirno u danasnjoj srbiji - kapital sto dalje. u protivnom ce se uvek neko naci da te zastrashuje i reketira.


A što ne bio mogao neko da te reketira iako ti je lova u Izraelu? Boje se mosada? Mislim, ti si ipak malo-malo u Srbiji, ne?

Nemam ja predrasude prema tebi, Srki, čini mi se, nego samo čitam bukvalno ono što je napisano, ili prosto ne kapiram isto, jer sam pglu, ili se, u boljoj varijanti, nisam previše udubio.
angie01 angie01 22:38 29.06.2018

Re: M'da !

mislim, na kom to jeziku je uopste 'YUTA'?


na Marsovskom, tako da ne brini, ni ti ni emsi i ostali carliji, nema nikakve veze sa YU- u kojoj vi niste rodjeni, ni odrasli, ni skolovani, ni ziveli, ni nista,...nego ste sa tog Marsa pali, pa cudno da ne prepoznajete.
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 01:31 30.06.2018

Re: M'da !

na Marsovskom,


jel se na tom Marsovskom (veliko 'M') pise 'u glavnom'? A u sporednom?

podcenivsi partnere


ne uce na tom rajersonu jednacenje suglasnika po zvucnosti?
a ne uce ni na turizmu na pmfu?

c_h.arlie c_h.arlie 05:42 30.06.2018

Re: M'da !

angie01
Jebote, koji komunjarski akronim - ti nisu čuli da je Jugoslavija odavno krepala.


vidi, ovakve idiotske gluposti ostavljaj na nekom drugom blogu- kod onih koji isto kao i ti lupetaju i prozivaju komunjare, titice, i YU.


National Association Of Travel Agencies YUTA

To ti kažem - ne mogu komunjare bez YU.
angie01 angie01 09:42 30.06.2018

Re: M'da !

ah, cane, the Grammar Nazi



pazi, neko ko u lose sklpoljenim prostim recenicama na blogu pise samo zajedljive, zlurade komentare, sa obaveznim glupim smajlijem koji pije kafu na kraju, nekom bilo sta zamera.

da, ja ponekda gresim, lose kucam, nisam skoncentrisana, jer obicno radim jos nesto, cesto previdim potrebno, ne proveravam pre objavljivanja, i?,...to se moze ispraviti,( pa i doktori nauka, kada nesto publikuju, svoj tekst moraju da provuku kroz bar dve revizije lekture i korekture, a ovo je samo blog, lagana razmena misljenja, po mogucstvu u korektnoj komunikaciji),...al ne znam kako se moze korigovati primitivna vizura i arogancija u njenom ispoljavanju.
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 10:45 30.06.2018

Re: M'da !

pazi, neko ko u lose sklpoljenim prostim recenicama na blogu pise samo zajedljive, zlurade komentare, sa obaveznim glupim smajlijem koji pije kafu na kraju, nekom bilo sta zamera.

da, ja ponekda gresim, lose kucam, nisam skoncentrisana, jer obicno radim jos nesto, cesto previdim potrebno, ne proveravam pre objavljivanja, i?,


nisu to greske u kucanju, u glavnom, sestro.




blogovatelj blogovatelj 17:05 30.06.2018

Re: M'da !

Nemam ja predrasude prema tebi, Srki, čini mi se, nego samo čitam bukvalno ono što je napisano, ili prosto ne kapiram isto, jer sam pglu, ili se, u boljoj varijanti, nisam previše udubio.


ili je možda on pglu?
zilikaka zilikaka 20:09 28.06.2018

Travel Expert isto

Čitam sad ovo tvoje, a načula nešto i pre, pa se setila svog slučaja. Nije me mrzelo da pretražim arhivu i pronađem sve.
Dakle 2014. uplatim letovanje za Tursku. Agencija Travel Expert, Krunska 89.

Rezervacija je išla ranije, ne sećam se koliko ali su meseci u pitanju. Druga tura uplate na vreme, mislim 15-20 dana pre puta, niko naravno ništa ne pominje u agenciji.
Uzgred, ta godina mi bila izuzetno teška na poslu i čekala sam taj odmor, negde čak sredinom avgusta, bukvalno na granici iscrpljenosti, sa sve infuzijama radi podizanja na noge.

Elem, tačno u 16h, pet dana pred put, zvoni meni telefon, zovu iz agencije, a ja sva srećna kako su ekspeditivni pa umesto dva, oni čak pet dana ranije javljaju tačan termin poslaska.

Naravno,nakon desetak sekundi sledi šok. Saopštavaju mi da se aranžman sa tim polaskom otkazuje, zbog nedovoljnog broja putnika i nude mi termin polaska 30. avgust.

...muž još ume da pomene urlik koji sam tad ispustila . Ja se samo sećam da sam tražila da mi odmah to što mi je rekla pošalje mailom i da odlaganje ne dolazi u obzir najpre jer imam školsko dete, i da hoću pare nazad, na čega sam dobila odgovor da po opštim uslovima putovanja vraćaju pare najkasnije za 15 dana.

Zaista, nakon sat-dva stiže mail sa dopisom, (a ja kao svaki štreber svašta čuvam, pa evo i njega)


LINK


i to je bilo poslednje što sam uspela od te agencije da dobijem narednih mnogo meseci.

S obzirom da mi je zdravstveno stanje bilo kao što sam rekla i da je pretilo da stvarno završim u bolnici ako se hitno negde ne sklonim, kućni savet reši da odmah vidimo šta može da se nađe preko agencije sa kojom smo i trethodnih a i dosta godina posle ili u Tunis, i uvek bili zadovoljni.

Stisnemo petlju, uletimo u debele minuse i uplatimo na brzaka kod ovih drugih, sve u nadi da ćemo po povratku dobiti svoje pare od propale Turske.

Ipak, tih prvih dana do odlaska sam pokušala da ih dobijem telefonom, imali su dve poslovnice, kolko da proverim šta se dešava, i naravno da se niko nije javljao.
Slala sam i predstavnike da ih obiđu - naravno bilo zatvoreno, kao sad u S.A.B.
Sa mora sam im uredno slala mailove na koje oni još urednije nisu odgovarali.

Ne znam u kom trenutku, ali setim se ovdašnjih blogerskih veza i obratim se za pomoć.
Hvala gde čuo i gde ne čuo, dobijem instrukcije kome kako i šta da prijavim. Ukratko - inspekciji Ministarstva turizma, naravno.

Naravno da je u narednom periodu telefon i mail Travel Experta bio potpuno nedostupan, ali sam paralelno obavljala prepisku što sa inspekcijom što sa advokatom JUTE. (do skoro sam imala njegov broj u memoriji telefona:))
U tim prepiskama saznam da nema šansi da od agencije naplatim išta jer su proglasili nesolventnost ali će se videti da se naknada izvrši sa polise.
Srećna okolnost što je polisa bila na solidnu svotu a što nas je oštećenih bilo možda 3-4 smene, praktično od početka avgusta, pa sam uz silna potezanja, dopisivanja i pomoć prijatelja krajem novembra te iste godine dobila dinarski iznos koji sam uplatila.
U međuvremenu je kurs evra naravno nešto narastao ali mi je to u tom trenutku bilo najmanje važno.

Da, već debelo nakon mog podnetog zahteva osiguravajućem društvu, kada su već počele i isplate, pozvao je neki glas iz agencije i šturo saopštio da se preko osiguravajućeg društva vrši naknada, i da treba da vidim da podnesem zahtev.
Naravno da sam ih ljubazno oterala u 3 lepe.

Pre nego što sam ovo uzela da pišem, a nakon što sam proverila podatke o nazivu agencije, ustanovila sam da i oni ponovo jašu. Vidim da za ovu godinu pod istim imenom na istoj adresi uveliko prodaju aranžmane.

P.S. I da ne bude zabune, naravno da nikakvog odlaganja nije bilo jer nije poletela ni smena pre naše, niti je bilo koji polazak za Tursku više te godine realizovan.
angie01 angie01 20:44 28.06.2018

Re: Travel Expert isto

Pre nego što sam ovo uzela da pišem, a nakon što sam proverila podatke o nazivu agencije, ustanovila sam da i oni ponovo jašu.


khm, pa ovaj detalj mi je najvise gadan- jer inspekcija i JUTA znaju istorijat poslovanja svih agencija, prijave, ovo/ono,...i ladno ih pustaju, jos su postojeci propisi napravili Golgotu za turiste, koji s pravom pokusavaju da nekako vrate bar ulozeno- dok u obratnom slucaju, sve funkcionise bez greske, iako agencija lako moze da ponovo proda otkazani aranzman, narocito u sezoni.

da ne pominjem momenat koji je skoro kod svih putnika prisutan- neophodnost odmora i nemogucnost pomeranja termina, kod velike vecine, nemanja dodatnih para za drugi aranzman.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:20 29.06.2018

Re: Travel Expert isto

big blue travel su jedna od retkih kulturnih agencija s kojima sam poslovao iz srbije. kompas i kontiki su dobro organizovani, ali shishaju narod za provizije.
angie01 angie01 11:36 29.06.2018

Re: Travel Expert isto

big blue


sa njima sam putovala jednom i sve je bilo bez greske.

za kon tiki i kompas- respekt!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:40 29.06.2018

Re: Travel Expert isto

ima Magelan isto, vrlo profesionalni. Kompas se inace vratio pod objedinjenu slovenachku upravu, kako je i bilo pre raspada. zanima me samo kako je Macedonich tu proshao, u tom ponovnom vracanju pod slovenachku kapu... znam da im je apio sve pare koje su mu se nashle u sefu 1991. pa doshla maca na vratanca pre desetak godina. Kompas inache radi chitav inlend izraelcima, chisti monopol poslovni, al' ako - dolazimo mi nova pokoljenja da razjebemo to i stvorimo slobodno trzishte. :)
zilikaka zilikaka 20:21 28.06.2018

Znam da se ne sme

Ali pomenuh da iz ličnog iskustva znam kontra primer - agenciju sa kojom smo dobili pristojnu nadoknadu 7 dana nakon povratka, bez ikakvog zahteva, i to jer smo dva dana kasnije otišli zbog štrajka letačkog osoblja. Sve putnike koji su došli iz unutrašnjosti za zakazani let držali su u hotelu, donosili sendviče i vodu na aerodrom i čekali zajedno sa putnicima da se situacija rasplete i nađe termin za poletanje zbog štrajkom poremećenog redosleda.

Baška što su imali još niz kranje profesionalnih poteza tokom niza godina kako se "družimo"
Ne smem da im objavim ime ali ako nekog zanima dobije na PP
angie01 angie01 20:48 28.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Ali pomenuh da iz ličnog iskustva znam kontra primer


evo i jednog mog- kada se prilikom povratka iz Kine ispostavilo da je aviokompanija prodala 7 duplih karata i agencija- KON TIKI, sa kojom smo najcesce putovali- bez greske,...za 1 sat je prepakovala nas sedmoro da umesto za Beograd letimo u Minhen, gde smo prilikom sletanja bili smesteni u Hilton i dobili vaucere za 3 obroka, iako nije bilo potrebe, i sutradan smo leteli kuci, super se nenadano odmorivsi, mazeni i pazeni.
zilikaka zilikaka 21:50 28.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Dobro, KON-TIKI je za mene preskupa. Pričam o agencijama dostupnim širim narodnim masama.
Konkretno, (kad si se već i ti otvorila:)) Sunline. Tunižani.
Znajući im vlasničku strukturu i način poslovanja, te prevare sa nepostojećim aranžmanima nisu moguće. Iza njih stoji ogroman kapital.
Po mom iskustvu, imaju dobar odnos uloženog i dobijenog.
angie01 angie01 22:18 28.06.2018

Re: Znam da se ne sme

KON-TIKI je za mene preskupa.


kako za koje putovanje i ponudu,...u poslednjih par godina, pre pucanja je postala bas skupa, a u odnosu za prilicno slicne aranzmane drugih agencija,( tipa, letovanje na nekoj destinaciji)... no s njima je uvek bilo sve perfektno i sa profi vodicima koji te bas paze i odrade bas sve sto treba, vidis vise i bolje, naucis,...tu su za tebe da rese i najmanju sitnicu.

doduse, s obzirom na poslovne kontakte i znanje s kojima su oni usli u posao- s obzirom na okolnosti:)- tesko da je neko mogao da se takmici, tako da su oni dugo mogli da drze upravo bolju cenu za mnogo bolji paket za istu destinaciju.
Atomski mrav Atomski mrav 00:01 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Dobro, KON-TIKI je za mene preskupa.

Rekao bih da su Fly Fly Travel i S.A.B. ispali daleko skuplji od Kontikija.
Ranije sam letovao isključivo preko Kontikija, jednom sam samo išao preko druge agencije u Tunis, ali sam se prvo dobro raspitao po Novom Sadu o njima - to mi je bio drugi put da letujem u Tunisu, jeste bilo jeftinije od Kontikija ali su izleti organizovani od strane Kontikija bili mnogo bolji, posebno je vodič bio na visini zadatka.

Sada letujem preko agencije TUI, jesu nešto skuplji od konkurencije ali me glava ne boli.
janospistaferika janospistaferika 05:59 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Sada letujem preko agencije TUI, jesu nešto skuplji od konkurencije ali me glava ne boli.


Ja preko Njemackog DERTOUR ili preko Bukinga. Nije jedan nije nesto skuplji od konkurencije, eventualno 10, 15% od tih prevarantskih agencija koje ovako deluju:




Ali sto kazes, apsolutno me glava ne boli. Pogotovo je meni zajebano jer su deca veoma mala. Svako zajebavanje sa cekanjem mi je tri puta teze.
zilikaka zilikaka 06:28 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

jeste bilo jeftinije od Kontikija ali su izleti organizovani od strane Kontikija bili mnogo bolji, posebno je vodič bio na visini zadatka.

Moguće. Ti izleti su uglavnom mestagde svi vole da ti predstave pon7du daleko boljom, pa se ispostavi da je ručak neka porcijica nedovoljna detetu, da vodu plaćaš kao zlata vredi...
Opet, to su sad nijanse dodatne ponude. Na žalost, kod nas još nismo odmakli od onog da kad platiš odredjeni smeštaj i prevoz, to i dobiješ.
Moja koleginica pre nešto godina, recimo, bila poslednja tura koja je odradila Egipat. Ne mogu da se setim koji su bili, al posle ove moje sledeća tura nije ni otišla.
Pa bilo je da ostave ljude tamo bez prevoza...
Jedna vrlo upućena osoba koja je i meni onda pomogla kaže da takvih slučajeva od strane raznih poznanika ima desetak. I niko ne može ništa. Očigledno su posledice nikakve.

Zato stvarno treba biti oprezani ići sa stvarno proverenima.
c_h.arlie c_h.arlie 07:28 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

zilikaka
jeste bilo jeftinije od Kontikija ali su izleti organizovani od strane Kontikija bili mnogo bolji, posebno je vodič bio na visini zadatka.

Moguće. Ti izleti su uglavnom mestagde svi vole da ti predstave pon7du daleko boljom, pa se ispostavi da je ručak neka porcijica nedovoljna detetu, da vodu plaćaš kao zlata vredi...
Opet, to su sad nijanse dodatne ponude. Na žalost, kod nas još nismo odmakli od onog da kad platiš odredjeni smeštaj i prevoz, to i dobiješ.
Moja koleginica pre nešto godina, recimo, bila poslednja tura koja je odradila Egipat. Ne mogu da se setim koji su bili, al posle ove moje sledeća tura nije ni otišla.
Pa bilo je da ostave ljude tamo bez prevoza...
Jedna vrlo upućena osoba koja je i meni onda pomogla kaže da takvih slučajeva od strane raznih poznanika ima desetak. I niko ne može ništa. Očigledno su posledice nikakve.

Zato stvarno treba biti oprezani ići sa stvarno proverenima.

Znaš, u vezi boldovanoga, šta meni nije jasno --- da li je moguće da klijenti tih 'prevarantskih' agencija, možda, svesno pristaju da budu 'prevareni' - zbog niskih cena ?!
Kako je moguće da iko 'normalan' misli da može da letuje super-povoljno za mizernu cenu - da npr. pređe pola sveta po ceni od 10 evara dnevno ... i da ima uključen džakuzi sve sa družbenicom u njemu ?
Meni to nije jasno.

Ono što mi dodatno nije jasno je --- da postoje ljudi koji 6 meseci po povratku sa godišnjeg odmora pričaju o tome kako je bilo, te, potom, sledećih 6 meseci pričaju kako će ići (na odmor).
I što je frapantno, ti ljudi, gotovo, ni o čemu drugome ne znaju da pričaju.
cassiopeia cassiopeia 08:03 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Atomski
Sada letujem preko agencije TUI, jesu nešto skuplji od konkurencije ali me glava ne boli.


TUI je za svaku pohvalu! Dva puta sam letovala preko njih, odlična usluga i sve što je bilo navedeno u ponudi, tako je i bilo.


Meni je super interesantno što last minute u Holandiji, zaista znači last minute. Jedino što nikad ne znaš šta će biti u ponudi tog dana. Dođeš na aerodrom i vidiš šta nude, ako ti se sviđa putuješ isto veče. Zez je cimati kofer na aerodrom, a ne nađeš ništa.

Druga stvar koja mi je bila baš blesava je da uplatiš neku sumu za letovanje, a onda te agenicija na licu mesta raspoređuje po hotelima. Ponuda je od 3 do 5 zvezdica, pa šta te zapadne u raspodeli. Tako se mojoj poznanici desilo da je završila u nekom loodilo smeštaju, all inclusive za smešne pare.
zilikaka zilikaka 09:15 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

da li je moguće da klijenti tih 'prevarantskih' agencija, možda, svesno pristaju da budu 'prevareni' - zbog niskih cena ?!

Ne znam ko na šta pristaje. Od kad je na internetu sve dostupno, lako je proveriti koji su odnosi cena, ponuda, videti slike i komentare drugih putnika.
Što se mene tiče, onda kad je otkazano, letovanje je bilo u istom cenovnom rangu sa sličnima, naravno, nego su odlučili detalji. Ja gledam da sam odmah pored mora, na velikom prostoru, i ne smeta mi ako je pri tome soba malo demode. Bitno da je dobro postavljena i čista. Možda su te gidine još neki slično nudili nego nismo slutili da će onako ispasti.
...a što se drugog dela tvog komenrata tiče, ne znam gde pucaš.
Neko voli da šeta, neko da se kupa, neko gleda fudbal...i zašto bi se bilo kome mešao u to.
angie01 angie01 11:43 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Rekao bih da su Fly Fly Travel i S.A.B. ispali daleko skuplji od Kontikija.


upravo- pazi flaj flaj se proglasava za naj agenciju, a uredno pravi sranja.

, jeste bilo jeftinije od Kontikija ali su izleti organizovani od strane Kontikija bili mnogo bolji, posebno je vodič bio na visini zadatka.


sa kon tikijem je- barem ranije, sada su drugi vlasnici- sve bilo u fulu, za pare koje platis, ne moze dobiti bolje, vodici bukvalno urade sve, deo obilaska je uvek kao cas sa Discovery Channel-a,nadju ti se za sve sto ti treba...subagenti u zemljama u koje putujes su uvek odlicni i nikada nema nesporazuma, svi se trude da se odlicno provedes.

Sada letujem preko agencije TUI,


nikada nismo, eto, hvala na ukazivanju da su dobri, imacu u vidu.
angie01 angie01 12:09 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Pogotovo je meni zajebano jer su deca veoma mala.


e, sad zamisli ovog buzdovana, koji jos komentarise, kako su to bili jeftini aranzmani, sram ga bilo, ladno ostavio porodice sa decom bez prevoza da cekaju napolju sa koferima, a neke porodice, posle celog dana puta, da nemaju gde da se smeste i zapocnu zeljeni odmor- padaju mi na pamet neke srednjovekovne metode obracuna...
nikvet pn nikvet pn 12:51 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

zilikaka

Od kad je na internetu sve dostupno,


... агенције су свакако осетиле.

Пре нешто година локална агенција ми нађе жељено на Тасосу и све је било савршено. Догодине ајде да поновимо. Стигнемо у хотел али у другу собу - без кухиње! Моја госпоја под строгом дијетом нема где себи да направи шта треба, замена собе немогућа. Моја агентица се прави блесава, менаџер хотела исто; као да немају документацију од прошле године. Шпиц сезоне, смештаја нигде, спремамо се назад... На срећу на плажи сретнем колегу из Бг; они смештени у близини, са кухињом.

Ту сам завршио са агенцијама. Поред оноликог Букинга хвала вам лепо.
Atomski mrav Atomski mrav 12:56 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

deo obilaska je uvek kao cas sa Discovery Channel-a

Ovo je bilo bukvalno kao da gledaš one Mićićeve emisije, reportaže sa egzotičnih destinacija... tj. gledaš neverovatne stvari uživo a imaš utisak da slušaš Mićića lično. I tako je bilo u Tunisu, tako je bilo i na Majorci, dakle to im je (bio) standard što se tiče vodiča, prema mojim iskustvima. Na Majorci smo imali i neki problem sa sobom koji je munjevito rešen. Znajući kakvih sve prevaranata ima (i kako im država dopušta da nesmetano "posluju", tek tu i tamo se zatvori neka agencija), čovek ne može da ne ceni profesionalizam i visok kvalitet usluga.
angie01 angie01 13:04 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

Ovo je bilo bukvalno kao da gledaš one Mićićeve emisije,


Micic je, pre nego je preuzeo Kon Tiki, bio rukovodilac medjunarodnog odela u Putniku i to dugogodisnji, tako da je ispekao zanat, stekao odlicne kontakte, posle je zaposlio sve najbolje vodice, turisticke komercijaliste, organizatore i sl,...kod njih nije moglo da fali nista,...on je inace super lik i sve sto se u emislijama vidi, tako je i na terenu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:42 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

prod'o Micko to tajkunima nekim iz Begea. nije on vishe Kontiki.
angie01 angie01 16:45 29.06.2018

Re: Znam da se ne sme

nije on vishe Kontiki.


znam.
49 41 49 41 21:06 28.06.2018

SAAB, odavno nije SAB

sto je bilo juce, danas pujjj pike ne vazi.

Napr. turbocharger; sa malom kilometrazom, eno ga trune ispod.
Number 1 , like Volvo in EU. "Me smo to hladno s jebali", kad smo kupili obe kompanije.
Doduse, 18-sto tockashi su najcesce vidjeni na nasim drumovima su - Volvoi.
Jaguar, i jos mnogo toga nema dileme.

angie01 angie01 21:11 28.06.2018

Re: SAAB, odavno nije SAB

49 41


ti to o automobilima?:)))....nisi citao tekst


evo ti bar mjuza,

49 41 49 41 03:17 29.06.2018

Re: SAAB, odavno nije SAB

angie01
49 41


ti to o automobilima?:)))....nisi citao tekst


evo ti bar mjuza,



Evo je i tebi, svako ima gde da se "cheshe".
Zivot treba shvatiti...

https://youtu.be/5QS1l1mSDSo
angie01 angie01 11:47 29.06.2018

Re: SAAB, odavno nije SAB



ne znam da l si ovo hteo,...al sam popravila da svira:)
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:27 29.06.2018

Jel sme trolčina:

Dok smo lamzali okolo (bez pomoći prevarantskih turističkih organizacija), u bazi nas sastavi grad, i to onaj neki gadan, veličine teniske loptice, što lomi kola, krovove i solarne panele, i glave ako se nedajbože nađeš napolju. Tako da sam ostao i bez auta i bez krova, i panela za solarnu energiju, čak je i sušara za drvo nastradala, kao i neka polica sa uzgoj sadnica iz semena, iz IKEA-a. Samo mi je motorče bilo parkirano u garaži, pa sad sa njim prduckam na relaciji kuća/poso. Plus su mi se mačke toliko utronjale da su posle toga nedelju dana šorale isključivo pored lavora, a glupa siterka nije umela to da reši, i sjebale mi ponovo patos koji sam prošle godine popravio (hvalio se već na blogu...).

link

Sad se jebavam sa osiguranjem i kontraktorima, tu je pravo zagušenje, da sam morao sam da krpim krov uz pomoć ponjava i šatorskijeh krila, da ne procuri dok ne dođu pravi majstori da ga zamene.

janospistaferika janospistaferika 05:41 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Izvni Pajo, ali
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:11 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:



nastrada na pravdi boga, kada ne koristis uslugu agencije...

ovo sto se tice teme, agencije cine agenti, tj. ljudi. ljudi mogu biti tresh (napaljeni na lagan kesh - he, rimuje se!) i mogu biti normalni i kulturni. nas AFZh je pao na tresh ljude i imao losa iskustva. u normalnoj drzavi taj olosh bi skupo platio svoju neodgovornost prema ljudima. u srbiji, podmitis nekog politicarchica i - ceraj dalje.
cassiopeia cassiopeia 07:56 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Pajić


Uh. Baš mi je žao šta te snađe. Držim fige da se što manje iscimaš oko svega i sa što manje troška.
janospistaferika janospistaferika 08:23 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Uh. Baš mi je žao šta te snađe. Držim fige da se što manje iscimaš oko svega i sa što manje troška.


Nece njemu nista faliti, on je Dejvi Kroket.

Milan Novković Milan Novković 09:18 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic

Tuđa muka i manje zlo nisu neka uteha, al ako bi relatizovali stvari uvek je mogao lokalni vrač da posaveetuje stanovništvo kako tvoja firma zrači talase i ometa komunikaciju sa deitijem tu iznad vas, na vašem nebu, pa vam skrešu izvore prihoda.

Nije smešno, znam, ali neki zen-budistički podstrek može samo da ti pomogne, smejanje nevolji u lice

Obrati pažnju na produktivnost ovog "najpametnijeg" u grupi.

c_h.arlie c_h.arlie 09:26 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic
Dok smo lamzali okolo (bez pomoći prevarantskih turističkih organizacija), u bazi nas sastavi grad, i to onaj neki gadan, veličine teniske loptice, što lomi kola, krovove i solarne panele, i glave ako se nedajbože nađeš napolju. Tako da sam ostao i bez auta i bez krova, i panela za solarnu energiju, čak je i sušara za drvo nastradala, kao i neka polica sa uzgoj sadnica iz semena, iz IKEA-a. Samo mi je motorče bilo parkirano u garaži, pa sad sa njim prduckam na relaciji kuća/poso. Plus su mi se mačke toliko utronjale da su posle toga nedelju dana šorale isključivo pored lavora, a glupa siterka nije umela to da reši, i sjebale mi ponovo patos koji sam prošle godine popravio (hvalio se već na blogu...).

link

Sad se jebavam sa osiguranjem i kontraktorima, tu je pravo zagušenje, da sam morao sam da krpim krov uz pomoć ponjava i šatorskijeh krila, da ne procuri dok ne dođu pravi majstori da ga zamene.


Blago tebi !
Jer ti ionako voliš da popravljaš stvari - pa se priroda pobrinula da ne moraš sam da smišljaš kvarove.

Slično radi moj drugar Žorž ... pitam ga šta radi, evo, kaže - popravljam laptop. Rekoh, koliko ima dana da si ga kupio ?
Kaže on - tri dana.
Ja kažem na to - jebote !
I tako sve što kupi.
zilikaka zilikaka 09:42 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

bazi nas sastavi grad, i to onaj neki gadan, veličine teniske loptice, što lomi kola, krovove i solarne panele, i glave ako se nedajbože nađeš napolju

Pajke, saosećam duplo jer smo mi to imali pre desetak godina.
Videlo se da se sprema, zatvorili se i spustili roletne. Nikad neću zaboraviti osećaj bespomoćnosti kad gledaš kako buši roletnu, ko u filnu "ptice".
Osim te jedne strane roletni, proletela kogla kroz duplo staklo, ostaka rupa fi 100, ko dijamantom sečena, ali crep preteko. Bio dovoljno jak.
nikvet pn nikvet pn 11:17 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Жао ми је Пајићу панела и аута али куће није јербо станујете у кућицама другог прасета па није ни чудо.

Него ето ти пословне прилике - направиш антиградни дрон. Сензори на сто миља да га намиришу, жута лампица трепће, на CNN breaking news, лампица зелена, дрон камиказа одлучно креће, лети ко стрела, забија се у градобитни облак и рокне га, засветли ко сиднејски ватромет и кишица дажди...

Планетарно се прославиш, селебрити мр. Пејџик, Србин који је убио град; донираш вољеној Србији борбени комплет (овде града више бити неће!) али Чарлију забрана приласка, сјебаће нешто. Позову те у Лесковац на отварање споменика, подигли ти га паприкари али одлучно одбијеш док од смећа не очисте Јужну Мораву.
angie01 angie01 11:58 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

e, Pajke, bas sranje,... al i ovde svako malo neko nevreme,....

....nadam se da ces osiguranje da naplatis i renoviras super- starije i lepse:),...samo da su sve devojke dobro i ti sa njima.



svetsko, a nase
angie01 angie01 12:04 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Планетарно се прославиш, селебрити мр. Пејџик, Србин који је убио град; донираш вољеној Србији борбени комплет (овде града више бити неће!) али Чарлију забрана приласка, сјебаће нешто. Позову те у Лесковац на отварање споменика, подигли ти га паприкари али одлучно одбијеш док од смећа не очисте Јужну Мораву.



Atomski mrav Atomski mrav 12:51 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Au, Pajiću... pa to je bila elementarna nepogoda. Dobro je da se ne baviš gajenjem malina ili tako nekom poljoprivredom. Nadam se da ćeš uspeti sve to brzo da popraviš i da te osiguravajuće kuće neće previše zezati.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:50 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Au, Pajiću... pa to je bila elementarna nepogoda.


Moje osiguravajuće društvo je to okarakterisalo sa "Catastrophy". Valjda tako dodaju sebi na važnosti dok se previjaju u mukama što moraju da isplate osiguranja. ~15000 automobila i ~4000 krovova stradalo, zamena krova na prosečnoj kući je cca 8-10 soma, kola, bogtepita, limarija može da bude i 5-10 soma sa farbanjem, plus stakla, naročito mi žao vlasnika Tesle , pa solarni paneli hiljadarka po komadu, a ovde nema ko ih nema...jebali smo, dakle, čvorka sa cenom osiguranja iduće godine.

Ma, nema frke za mene, prvo, imamo šatore, ako baš procure one ponjave na krovu, a drugo, lab mi nije oštećen, tako da motor za pravljenje para i dalje radi. Sad, jes da malo komarci zajebavaju, a i puma oće da se očeše o šator, dodatno - opasnost od grada još nije prošla, sad je vrh sezone, ali izdržaćemo.

Srećom, tu je youtube da, na zilino zgražanje, naučim na brzinu zanate kojima ne vladam, eto, na primer, kako da zakrpim asfaltni krov onim bitumenom, ili da zamenim kompletne poderane ploče (btw, kažu da je grad ove veličine, na nekim mestima je bio 3.5 inča u prečniku, lomio i crepove, mada su takvi krovovi ovde retkost, samo kod bogataša na vilama).

E, da, hvala svima na sućuti!




srdjan.pajic srdjan.pajic 16:01 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

E, da, samo da ne zaboravim da pohvalim komšiluk. Pošto nismo bili kod kuće kad je udario grad, komšije su snimile da mi je grad razbio stakla na kolima, pa su brže bolje, kad je prošla opasnost, našli neke daske i ponjave i zatvorili rupe, da ne kisne unutra. Onda su ušli u dvorište i proverili sve prozore da neki nije pukao. Jedino se nisu popeli na krov nego onako sa zemlje ošacovali da nije mnogo stradao, sem solarnih panela, ali oni nemaju veze. Tek sam ja posle na krovu video te neke rupe koje je napravio grad, pa ih pokrio da ne prokišnjava.

angie01 angie01 16:12 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

da pohvalim komšiluk


komsije su najvaznije, bilo gde da zivis,...meni uvek nejasno da se neko krlja sa susedima, pa hebote, ako te strefi bilo sta, srcka npr, pa pre moze komsija da ti pomogne nego tvoji najblizi, koji zive negde drugde, da ne kazem, da je vazno da tu gde zivis, gde ti je kuca, da se osecas prijatno-kada si u svadji sa susedima, to onda nije moguce, jer je stalno neki negativan talas prisutan.

cuvajmo komsije!
gedza.73 gedza.73 16:44 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Pajić
kola, bogtepita, limarija može da bude i 5-10 soma sa farbanjem

U kontejner pa u Evropu.



Bez farbanja. U Srbiji je daleko jeftinije nego u EU.

Imaju ljudi čelične živce. Slagaću te ali nešto preko hiljadu udaraca po rupi. tzv. 'masaža'. ili 'peglanje'.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:27 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

gedza.73
Pajić
kola, bogtepita, limarija može da bude i 5-10 soma sa farbanjem

U kontejner pa u Evropu.



Bez farbanja. U Srbiji je daleko jeftinije nego u EU.

Imaju ljudi čelične živce. Slagaću te ali nešto preko hiljadu udaraca po rupi. tzv. 'masaža'. ili 'peglanje'.



Jes, pa da vam posle, zbog mene, Tramp udari tarife na sve, to jest na oba proizvoda iz Srbije, maline, i ne mogu da se setim šta je drugi, da, softver.

Rade to i ovde, naplaćuju 40$ po rupi. Ali kad imaš deset rupa po kvadratnom decimetru automobila, onda jedino menjaje karoserije radi. E, da, moja limuzina izgleda još gore nego ovaj audi na slici, bukvalno nema nijedna komponenta karoserije koja nije dobro ubijena. I ženin kamion je slupan, ali mu nije puklo nijedno staklo, pa može da se vozi. Njega nećemo ni da krpimo, jer bi ga osiguranje odma otpisalo, a i ovako ulupan deluje nekako kul, šta ja znam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:33 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

angie01
da pohvalim komšiluk


komsije su najvaznije, bilo gde da zivis,...meni uvek nejasno da se neko krlja sa susedima, pa hebote, ako te strefi bilo sta, srcka npr, pa pre moze komsija da ti pomogne nego tvoji najblizi, koji zive negde drugde, da ne kazem, da je vazno da tu gde zivis, gde ti je kuca, da se osecas prijatno-kada si u svadji sa susedima, to onda nije moguce, jer je stalno neki negativan talas prisutan.

cuvajmo komsije!


Da, moje su komše super, baš imamo sreće. Juče su klinci od prvog komšije do prodavali limunadu na biciklističkoj stazi, kapitalizam od malih nogu, pa im se priključila i moja starija klinka. Uglavnom kad sam došao kući sa posla onako sagoreo i poluonesvešćen od vrućine (jebote ala je gadno voziti motocikl na 38 stepeni!), u frižideru me je čekala velika čaša limunade.




st.jepan st.jepan 19:46 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic
solarni paneli hiljadarka po komadu

Au, čoveče, džaba vam onoliki novci, odiru vas najbestidnije!
Ja sam četri komada od po 150W ovde platio ukupno 460 evra.
gedza.73 gedza.73 20:11 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Jes, pa da vam posle, zbog mene, Tramp udari tarife na sve, to jest na oba proizvoda iz Srbije, maline, i ne mogu da se setim šta je drugi, da, softver.



Nek' ti on samo udari pečat na ruku ako pođeš u Srbiju kako bi te pustili da se vrneš nazad... da ne zaglaviš neki Trampov kavez u povratku




srdjan.pajic srdjan.pajic 20:22 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

gedza.73
Jes, pa da vam posle, zbog mene, Tramp udari tarife na sve, to jest na oba proizvoda iz Srbije, maline, i ne mogu da se setim šta je drugi, da, softver.



Nek' ti on samo udari pečat na ruku ako pođeš u Srbiju kako bi te pustili da se vrneš nazad... da ne zaglaviš neki Trampov kavez u povratku




Aha, da me uplakanog na silu razdvajaju od dece, pa da posle to snimaju novine i CNN, a blogeri trampoljupci da me se odriču. Dođe bene presrećan i kaže, ako, zaslužio je, koliko je lajao na vlast, KKK i ostale aktuelne udružbe, i još mu deda bio komunjara.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:27 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

st.jepan
srdjan.pajic
solarni paneli hiljadarka po komadu

Au, čoveče, džaba vam onoliki novci, odiru vas najbetidnije!
Ja sam četri komada od po 150W ovde platio ukupno 460 evra.


Ne sumnjam da deru, ali moji paneli su 450W, made in USA, znači ne ona kineska govanca što traju dve i po godine i ne smeju ni da pokisnu. Imaju ugrađen invertor u samom panelu, plus neki kao mali web server da možeš da im onlajn iz browsera pratiš stanje i output, znači fenserica. A i ne znam koliko su sami paneli, ovde ti je uračunata i ugradnja. Nije da ja to ne bih mogao sam, ali ne bih mogao da dobijem dozvolu, jer ovo nije zajebancija da puniš akumulator od tamića, nego grid-tied skalamerija, tu nama civilima ne bi dali ni da prismrdimo, ma koliko im ja mahao svojim PhD-jem iz electrical engineeringa i kleo se da (uglavnom) znam šta radim.
st.jepan st.jepan 21:06 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

moji paneli su 450W,

Jbt, nikad čuo! Ubeđivali me da su 250-vatni najsnažniji postojeći.
imaju ugrađen invertor u samom panelu,

A baterije? Džaba inverter bez akumulatora. Ja u kamiončetu imam četri gel baterije po 100 amper časova, koštale me skuplje nego paneli.
ovde ti je uračunata i ugradnja. Nije da ja to ne bih mogao sam, ali ne bih mogao da dobijem dozvolu

Ja, naravno, sve instalirao potpuno sam. I stvar bez greške šljaka već godinu i po (2KW iz pure sine wave invertera s lakoćom pogone klasični frižider, kupatilni bojler, kompjuter, rešo, pumpu, ventilatore, obilato osvetljenje...)

Free country, jbg!
janospistaferika janospistaferika 21:33 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

A baterije? Džaba inverter bez akumulatora.


Pajketu je grid baterija.
st.jepan st.jepan 21:39 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

janospistaferika
A baterije? Džaba inverter bez akumulatora.

Pajketu je grid baterija.

Aaaa, kapiram, priključen je na mrežu, Možda ponešto i zaradi?
Ja sam strogo off the grid, pa sam tu mogućnost sasvim ispustio iz vida.
janospistaferika janospistaferika 21:58 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Možda ponešto i zaradi?


MIslim da mu ne placaju kintu nego da akumulira koliko moze pa to onda trosi kasnije. Ali on ce reci najbolje.

Ja sam strogo off the grid


macho! teski hard core. :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:26 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Jbt, nikad čuo! Ubeđivali me da su 250-vatni najsnažniji postojeći.


Ovi moji su zapravo 327W, nešto sam pomešao u glavi, sad sam se setio da smo prošle godine dodali 5 panela za ~1.6kW. Evo ovaj model: SunPower SPR-E20-327-C-AC 327. Vidim da imaju sad do 435W. Ovi su preživeli grad, ali oni stariji nisu.

st.jepan
janospistaferika
A baterije? Džaba inverter bez akumulatora.

Pajketu je grid baterija.

Aaaa, kapiram, priključen je na mrežu, Možda ponešto i zaradi?
Ja sam strogo off the grid, pa sam tu mogućnost sasvim ispustio iz vida.


Ne isplati se ta preprodaja, bar zadnji put kad sam gledao. Ja imam onu opciju da višak kilovata leti skupljam u "banku", a onda posle to koristim zimi, dok se ne iscrpi, pa tek onda krenu da mi naplaćuju kilovate. Znači tako indirektno dobiješ punu cenu kilovata kao da si ih prodao, samo što nisi. A mogu i da ih prenosim iz godine u godinu ako imam viška, dok ovo sa prodajom moraš sve da daš na kraju godine.

Da, to sa punjenjem baterije nije frka, pogotovu te olovne su dosta forgiving, što se kaže, ali kačenje na električnu mrežu jeste. To alse može bolje da objasni. Inače, zanimljivo, grad mi je razvalio panele, ali sad vidim da fotoćelije i dalje rade, to jest proizvopdnja je manjeviše na maksimumu. Izgleda da je pukla samo ta zaštitna plastika. Video si ovde na klipu koji je okačio milanče da ovi ganci jadni baš moraju da zapnu da bi ih razvalili.

st.jepan st.jepan 22:34 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

grad mi je razvalio panele, ali sad vidim da fotoćelije i dalje rade, to jest proizvopdnja je manjeviše na maksimumu. Izgleda da je pukla samo ta zaštitna plastika.

Plastika? Meni su rekli da su moji zaštićeni kaljenim staklom, i da im grad ne može ništa, ali kako sam ih na krov kamiončeta montrirao u horizontali, ja ipak prilično strepim.
Milan Novković Milan Novković 22:53 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic
...Juče su klinci od prvog komšije do prodavali limunadu na biciklističkoj stazi...

Ti klinci u akciji mi uvek izmame osmeh od ušeseta do ušeseta, u-vek

srdjan.pajic srdjan.pajic 23:06 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

st.jepan
grad mi je razvalio panele, ali sad vidim da fotoćelije i dalje rade, to jest proizvopdnja je manjeviše na maksimumu. Izgleda da je pukla samo ta zaštitna plastika.

Plastika? Meni su rekli da su moji zaštićeni kaljenim staklom, i da im grad ne može ništa, ali kako sam ih na krov kamiončeta montrirao u horizontali, ja ipak prilično strepim.


Nemam pojma od čega je taj sloj stvarno, sad kad je pukao deluje kao neka plastika, a može biti i da je tempered glass. Nije se raspršio po krovu nego i dalje se stoji tako na tom ramu, samo je puklo, pa ne mogu da opipam lepo neko parče. A i meni su rekli da "normalan" grad ne može ništa panelima, ali ovo je bio grad veličine teniske loptice, ako ne i veći. No, home insurance pokriva i panele, dakle, ko ih jebe.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:09 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Milan Novković
srdjan.pajic
...Juče su klinci od prvog komšije do prodavali limunadu na biciklističkoj stazi...

Ti klinci u akciji mi uvek izmame osmeh od ušeseta do ušeseta, u-vek



Jeste smešno, ali mi je bilo i tužno, jebote, šta sirotinja mora da radi za malo rupija. Ti paneli, to jest ćelije imaju te neke teške metale u sebi i čuda, uopšte nije naivno da se to tako razvaljuje i mrvi. Pretpostavljam da to posle nekako recikliraju, mada se ne bih iznenadio ni da prosto zavrljače na njivu.

edit: tek sam sad odgledao do kraja, pa ovo su izgleda neki anarhisti, plus vrač, a ne radna snaga za reciklažu.
Milan Novković Milan Novković 23:15 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic
Milan Novković
srdjan.pajic
...Juče su klinci od prvog komšije do prodavali limunadu na biciklističkoj stazi...

Ti klinci u akciji mi uvek izmame osmeh od ušeseta do ušeseta, u-vek



Jeste smešno, ali mi je bilo i tužno, jebote, šta sirotinja mora da radi za malo rupija. Ti paneli, to jest ćelije imaju te neke teške metale u sebi i čuda, uopšte nije naivno da se to tako razvaljuje i mrvi. Pretpostavljam da to posle nekako recikliraju, mada se ne bih iznenadio ni da prosto zavrljače na njivu.

Promešali su nam se komentari

Uz onaj video sam negde video i tekst, ali zaboravio gde, pa sam samo izjutjubovao video - bukvalno je lokalni vrač rekao da mu paneli ometaju komunikaciju sa svevišnjim.

Ne sećam se da su dobili neke rupije za uradak, samo su sami sebi isključili struju - a paneli su bili neka donacija, valjda, sad sam počeo ubrzano da zaboravljam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:38 29.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Milan Novković
srdjan.pajic
Milan Novković
srdjan.pajic
...Juče su klinci od prvog komšije do prodavali limunadu na biciklističkoj stazi...

Ti klinci u akciji mi uvek izmame osmeh od ušeseta do ušeseta, u-vek



Jeste smešno, ali mi je bilo i tužno, jebote, šta sirotinja mora da radi za malo rupija. Ti paneli, to jest ćelije imaju te neke teške metale u sebi i čuda, uopšte nije naivno da se to tako razvaljuje i mrvi. Pretpostavljam da to posle nekako recikliraju, mada se ne bih iznenadio ni da prosto zavrljače na njivu.

Promešali su nam se komentari

Uz onaj video sam negde video i tekst, ali zaboravio gde, pa sam samo izjutjubovao video - bukvalno je lokalni vrač rekao da mu paneli ometaju komunikaciju sa svevišnjim.


Ne sećam se da su dobili neke rupije za uradak, samo su sami sebi isključili struju - a paneli su bili neka donacija, valjda, sad sam počeo ubrzano da zaboravljam.


Da, ja mislio da je to neki otpad, jer sam odgledao samo prve tri sekunde, ali onda mi nešto zaličilo na previše uređen otpad...vrač je prva liga, kako telediriguje onim bajom što čekića iz sve snage.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:07 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Nego, alse, vidim neke poplave širom Srbije, i kod tebe u Novom Sadu, mada ti živiš u NS isto koliko ja živim u Denveru. Jel ti kuća na suvom? Nadam se da si na nekom bregu, a ne u jendeku.
janospistaferika janospistaferika 06:57 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Nego, alse, vidim neke poplave širom Srbije, i kod tebe u Novom Sadu, mada ti živiš u NS isto koliko ja živim u Denveru. Jel ti kuća na suvom? Nadam se da si na nekom bregu, a ne u jendeku.


Crkla mi prokleta pumpa sto izvlaci vodu iz onog bunara za drenazu (mozes misliti kad je izabrala da crkne) pa mi je krenuo podrum da plavi. Ali sva sreca pa imam majstora od poverenja pa sam ga pokupio u 10 uvece, pa je dosao sa drugom puNpom i zamenio. Sada je OK, voda se popela tek santimetar, mozda dva na nekim mestima, pa treba samo dobro izribati plocice (nije se popelo preko plocica do zida).

Sad cemo to da napravimo sa dve punpe, nece se alse vise zajebavati sa jednom nego bajo moj hot and stanby.

Uz to mi se napravilo jezero na mestu gde sam sadio povrce, to me sada brine da li ce preziveti, i ako prezivi da li ce ga izjesti gljivice i druga gamad od tolike vode. A klinci i ja bas uzivamo da se bavimo tim povrcem.

I da, posto je kisa padala u jednom momentu skoro horizontalno, uspelo je na jednom mestu da podbaci kroz neku supljinu za koju nisam znao da je imam na tavanu pa je uslo nesto vode i tu, al to nije bilo strasno.

c_h.arlie c_h.arlie 07:36 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

janospistaferika
Nego, alse, vidim neke poplave širom Srbije, i kod tebe u Novom Sadu, mada ti živiš u NS isto koliko ja živim u Denveru. Jel ti kuća na suvom? Nadam se da si na nekom bregu, a ne u jendeku.


Crkla mi prokleta pumpa sto izvlaci vodu iz onog bunara za drenazu (mozes misliti kad je izabrala da crkne) pa mi je krenuo podrum da plavi. Ali sva sreca pa imam majstora od poverenja pa sam ga pokupio u 10 uvece, pa je dosao sa drugom puNpom i zamenio. Sada je OK, voda se popela tek santimetar, mozda dva na nekim mestima, pa treba samo dobro izribati plocice (nije se popelo preko plocica do zida).

Sad cemo to da napravimo sa dve punpe, nece se alse vise zajebavati sa jednom nego bajo moj hot and stanby.

Uz to mi se napravilo jezero na mestu gde sam sadio povrce, to me sada brine da li ce preziveti, i ako prezivi da li ce ga izjesti gljivice i druga gamad od tolike vode. A klinci i ja bas uzivamo da se bavimo tim povrcem.

I da, posto je kisa padala u jednom momentu skoro horizontalno, uspelo je na jednom mestu da podbaci kroz neku supljinu za koju nisam znao da je imam na tavanu pa je uslo nesto vode i tu, al to nije bilo strasno.


Dobro provetri podrum.
I uvek imaj u rezervi malu potapajuću pumpu, 'mališu', ukrajinsku - 30 evrića ... džabe, ali za rezervu.
zilikaka zilikaka 08:11 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

uvek imaj u rezervi malu potapajuću pumpu, 'mališu', ukrajinsku - 30 evrića ... džabe, ali za rezervu.

Da, al ta pumpa ima usis sigurno iznad nekoliko cm pa teško da bi vršila poso. Ima i onih malih cikulacionih što ljudi prazne septičke jame.
Mi skoro u firmi pazarili, da nam se nadje, mislim da je oko 100 evra.
Kod pumpe mora da se proveri prarametar zsisa i potisa. Obično daju po visini vodenog stuba. Dakle, za ovakve slučajeve treba da može da vuče sa nižeg nivia nego što je ona sama. Mada, kad ostane 1cm nivoa vode, to je problem i zbog creva. Povlači vazduh a to ne sme.
Ne znam kako to rešavaš ako nemaš slivnik.
janospistaferika janospistaferika 08:38 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Da, al ta pumpa ima usis sigurno iznad nekoliko cm pa teško da bi vršila poso. Ima i onih malih cikulacionih što ljudi prazne septičke jame.


Vrsi, posto je meni bunar za odvod vode iz drenaze dublji od drenaze (naravno), tako da ako ona radi i na 10 cm to nije problem (ova nova radi na 2mm).

Mada sam jutros kupio drugu, bez spoljnog plovka, italijansku, da se ne zajebavam. Ima ova i snage i kapaciteta.

Bila je ova postojeca odlicna, radila je dobro od 2009. ali je odlucila da crkne za vreme najvece kise u poslednjih par godina.

Najgore kod tih sistema je to sto ko prstom u ... biraju kad ce da crknu. Pa tako moze da crkne dok si na godisnjem, dok si na poslu... pa da ti sjebe ceo podrum (koji mi ne koristimo kao podrum nego kao tehnicku sobu, veseraj, pegleraj itd.) Pa sam sada kupio najbolju punpu i jos cu ovu staru da repariram pa cemo da je stavimo na pola visine bunara kao rezervnu. Ako ova talijanska crkne, a nece jos dugo, pali se ova njemacka matora.
Milan Novković Milan Novković 11:21 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

janospistaferika
...Sad cemo to da napravimo sa dve punpe, nece se alse vise zajebavati sa jednom nego bajo moj hot and stanby...

Iz iskustva, dugogodišnjeg (4 decenije) - bolje jedna jako dobra nego dve loše ili polu-dobre

Nači svaša je prošlo pored mene, od svojeručnog menjanja onih gumica u obliku letećeg tanjira kod potopnih pumpi, jeftinih što Emsi prodaje na crno pa do nešto skupljih, preko kvalitetnih za po kući što nabijaju pritisak, do, jelte, Nemaca što iz bazena filtriraju 100-200 kibika vode dnevno, i traju 20 godina (na ovu temu nisam ništa sam radio,a i nije 20 nego N, al dosta godina), ...

... , koje su, nagađam sad, mala maca za Japance, ako je suditi po kolima, ...

I sve ti je to lepo na suvom, možeš baš da ga "uzigneš" u podrumu. Plus ne radi svaki dana i traje ti - ček, kolko ćeš ti još da živiš, recimo min 75 godina - da, traje ti 75 godina.

Sensing equipment, notifikacije dok si na godišnjem, remote kontroling sa grčke ili španske plaže - IoT hello world danas

Milan Novković Milan Novković 11:40 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

možeš baš da ga "uzigneš" u podrumu

Nisam ti dao primer:



Ovo buklavno sad Stefan može da ti instalira, a on će ti uvek dati veliki popust, ova je 100 evra, traje ko Emsijevih jeftinih 20 (ako bismo po kapacitetima posle kojih se kvare) - uzeo sam sa interenta, za malo više novca ima ih gde su motor i pumpa/grubi filter donekle odvojeni, pa cenim da se posebno menjaju ako se pokvare.

Ova ti čak toleriše svo đubre što prođe kroz ove proreze na gore-leve belom filteru (valjda, sa ovima nisam radio u DIY maniru).

Sve što paziš je da sa ulaznom cevi, koja ti nije pretanka, naravno, ne praviš nagla skreatanja, da ti ne bi lišće i slično začepilo to skretanje (baš smo ovaj problem imali pre par meseci na metar od pumpe pa sredili samo da odšrafiš-očistiš-zašfrašiš plastične cevi samo da ne moramo da se bakćemo sa instalacijom.

Max output flow - 333 litres/min
Max head - 15m
2" inlet/outlet adaptors supplied (kod nas je ovo šire, Zili može da ti kaže šta-kako sa max headom i protokom ako ovde širiš "poso" )
Thermal protection
600 watt, 230v motor
Milan Novković Milan Novković 11:56 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

možeš baš da ga "uzigneš" u podrumu.

Slične ja nama menjam, ove dole, samo što je ovo neki Pajić, ja nisam ovoliko uredan.

One su za više pritiske i traju oko 8 godina, do 400 Evra.

c_h.arlie c_h.arlie 14:15 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Milan Novković
možeš baš da ga "uzigneš" u podrumu.

Slične ja nama menjam, ove dole, samo što je ovo neki Pajić, ja nisam ovoliko uredan.

One su za više pritiske i traju oko 8 godina, do 400 Evra.


Jebo to Milane, da prostiš !
Nema pumpe do potapajuće.
'Korpa' na dnu, kod centrifugalnih i sličnih, spoljašnje montiranih, koja treba da 'čepi' i održi vodeni stub kako bi radno kolo bilo u vodi - popusti i kada je stalno u vodi, a kamoli kada dugo bude na suvom ... i otkaže baš kao i ova janošapište i ferike - dakle, baš kada ne treba. I onda moraš da se ubiješ da dosipaš vodu na tehnološki čep, da povuče - i kada stane opete Jovo nanovo.
Što bi se reklo - daj ti i 1000 evra za pumpu od 600 W, nema problema.
Da ne kažem, tj. da ne pominjem ovce sada.
Za 'mališu' nisam rekao da je vrhunska pumpa - nago sam rekao da je treba uvek imati kao rezervu ili rezervinu rezervu.
Ja ih zato uvek kupim dva komada - tako da ih lagano bacam i bez sekiracije i popravke ... jer se najčešće raspadne membrana a mene mrzi da to odšarafljujem - samo je izvadim i stavim drugu pumpu na crevo - i vozi dalje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:25 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Vrsi, posto je meni bunar za odvod vode iz drenaze dublji od drenaze (naravno), tako da ako ona radi i na 10 cm to nije problem (ova nova radi na 2mm).


Au, to kod tebe baš drama, žao mi je, najozbiljnije . I nama je tako onomad poplavilo stan ovde u bolderu, jer majmun domar nije redovno proveravao pumpe, pa kad je došla poplava, jednom u 100 godina, pumpe nisu radile. A tada smo živeli na drugom mestu, ne u tom stanu, i tamo je voda ušla u onaj polupodrum (crawlspace), došla skoro do peći. Tako da sam morao da se borim na dva fronta.

Ja sam i mom tastu u Sijetlu rekao da stavi dve pumpe, i da ih redovno proverava, oni su imali isti problem kao ti, crkla usred kišne sezone, pa im poplavilo podrum (u kome se inače živi).

Inače, te pumpe za vodu se ukopavaju u temelj (izguglaj sump pump), znači sprečavaju da ti voda uopšte i dođe do same ploče od temelja, a ne da uđe u podrum pa da se tek onda pali. To, ako već nemaš kao kod tebe, nađeš majstora koji ume sa hiltijem, da ti u podrumu izbuši betonsku ploču (pretpostavljam da imaš beton kao i mi ovde, a i šta bi drugo?). I tu nabiješ pumpu, pa sprovedeš cev kroz zid i napolje. Samo tu pazi, da imaš dobru pumpu i propisnu električnu instalaciju do nje, da ne izginete. I da je staviš na najniži deo temelja, razume se, ako ti je kuća na nekom slope-u. A ako imaš i radon u kući, onda na tu pumpu, to jest rupu, kačiš i pumpu za radon, pri čemu onda mora da bude hermetički zatvorena (zagitovana).

I obavezno proveri oluke, i nagib zemljišta oko kuće. Nagib popravi sa zemljom i 0šljunkom, ako nemaš beton oko kuće, ima na internetu standard koliko treba da bude, ne sećam se sad. One ispuste od oluka sprovedi što dalje možeš od temelja, inače će sva ta kišnica da nađe put do tvog podruma, pa će pumpa da ti radi 24-7 i da crkne - one su uglavnom pravljene za pulsni rad, sa određenim duty-cycle-om, na primer, rade 1 minut pa moraju da se lade 10 minuta (ove novije pumpe možda ne moraju).

Ja sam, za vreme naše poplave, kopao kanale da odvedem vodu dalje od kuće jer su oni produžeci za oluke (downspout) bili razgrabljeni u prodavnicama u roku od odma. To se tako radi u planini, sa šatorima, pa sam se setio...A ni pumpi nije bilo da se kupi, pa sam skinuo neki pond pump koji sam imao ugrađen na akvarijumu, za potrebe automatskog dopunjavanja istog, i to zavrljačio u podrum koji je bio pola metara pod vodom, i onda to polako ispunpao (kad su manjeviše prestale kiše, trebalo joj je oko 6 sati da ispumpa svu tu vodurinu).

Posle, kad voda ode, detajno pranje i provetravanje, uz obavezne mere zaštite na radu (seti se mog pljuvanja po Srbiji i srpskom narodu, na prethodnom blogu, u vezi sa mešanjem kišnice i kanalizacije, to nije tako retka pojava, pogotovu po selima i prigradskim naseljima gde dosta ljudi i dalje koristi septičke jame), ja bih to, kad se osuši, dodatno ispraskao sa Savom (Svetim? tako mi keva kaže da se zove ona neka hemikalija protiv buđi, mada je tu dovoljan bleach, ne znam kako to zovu u Srbiji, to je kalcijum hipohlorit, koristi se za izbeljivanje i opštu dezinfekciju, to ubija sve živo, samo obavezno ventiliraj dok ga prskaš i dok se ne osuši i nosi onu neku masku za zaštitu, nemoj to da udišeš. Podrumi su idealni za buđ, to je valjda jasno, za zato sa njima mora oštro. Takođe, uopšte nije loša ideja da kasnije ugradiš mali ventilator u podrum, da redovno cirkuliše vazduh dole i drži vlagu na nekom razumnom nivou.

Izvini za dugački komentar, stvarno saosećam sa tobom, da sam u Srbiji došao bih da pomognem, jer je i mene to sranje zadesilo.




janospistaferika janospistaferika 15:52 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

bolje jedna jako dobra nego dve loše ili polu-dobre


Sad imam jednu dobru i jednu odlicnu a repariranu. :) Mislim da nema zime.

I sve ti je to lepo na suvom, možeš baš da ga "uzigneš" u podrumu.

Ovo je zapravo odlicna ideja. Svidja mi se mnogo vise od potapajucih pumpi.

(ako bismo po kapacitetima posle kojih se kvare)

Tako sam i ja razmisljao. Kupio sam za 120 neku talijansku, deluje odlicno. A prica mi majstor sta je bilo po trzistima pre godinu, dve. Norvesska je donirala neke kanalizacione pumpe pre ne znam koliko godina. Prava stvar, stavis jednom i ne brines za zivota. Uz to su jos jake, mogu da samelju bilo sta sto tu moze da zapadne. I onda su se mangupi dosetili pa skidali te pupme po Melencima i okolo (gde ako ne u Banatu) iz napustenih kuca. Moglo da se nadje na pijacama ta norveska pumpa za 20, 30 evra a realno vredi 15, 20 puta vise.

janospistaferika janospistaferika 15:53 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Inače, te pumpe za vodu se ukopavaju u temelj (izguglaj sump pump), znači sprečavaju da ti voda uopšte i dođe do same ploče od temelja, a ne da uđe u podrum pa da se tek onda pali. To nađeš majstora koji ume sa hiltijem, da ti u podrumu izbuši betonsku ploču (pretpostavljam da imaš beton kao i mi ovde, a i šta bi drugo?).


Hvala na savetima, manje vise smo tako i radili.

Ja boze, ti bi busio rupu u podrumu hiltijem. :)
Pa ne radi se to tako. Ispod temelja kuce je drenaza, ta drenaza ima bunar sa strane kuce, koji je dublji i od drenaze i od podruma i onda tu voda prirodno ide. E, ti odatle ispumpavas.

Gle na slici.

janospistaferika janospistaferika 16:12 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Stefan


Sta je radio malopre...

Zena i ja zadremali posle rucka, sestra mu bila gladna, i onda je on odlucio da joj napravi jelo a da ne budi nas. Odsekao parce hleba, namazao meda i posuo Cedevitu odgore.

I ona je to naravno pojela, uzivajuci.

A da smo mi bili budi i napravili joj bogznasta, "zavrtala bi nosom".

Mafija decija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:13 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Ja boze, ti bi busio rupu u podrumu hiltijem. :)
Pa ne radi se to tako. Ispod temelja kuce je drenaza, ta drenaza ima bunar sa strane kuce, koji je dublji i od drenaze i od podruma i onda tu voda prirodno ide. E, ti odatle ispumpavas.

Gle na slici.


Ne znam, gde god sam video, te pumpe su unutra, i direktno ispod betonske ploče, tako je i ovoj zgradi gde sam živeo, evo i kod mog tasta. I kad ih ugrađuju naknadno, to uvek rade unutra. Spolja se obično budži ova francuska drenaža, to je ova tvoja slika, a ne pumpe za vodu. Mada ne znam tačno da kažem zašto.

janospistaferika janospistaferika 16:16 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

Spolja se obično budži ova francuska drenaža, to je ova tvoja slika, a ne pumpe za vodu. Mada ne znam tačno da kažem zašto.


Meni ovo moje deluje kao jednostavnije i prakticnije resenje.

U svakom slucaju, najebasmo obojica u kratkom periodu. :) Tebi ce da plati osiguranje, ja cu malo da se pomucim sam i to je to.
c_h.arlie c_h.arlie 17:18 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

srdjan.pajic

... tako mi keva kaže da se zove ona neka hemikalija protiv buđi, mada je tu dovoljan bleach, ne znam kako to zovu u Srbiji, to je kalcijum hipohlorit, koristi se za izbeljivanje i opštu dezinfekciju, to ubija sve živo,
...


I ovde se zove isto, tj. izbeljivač, odnosno, varikina.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:32 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

c_h.arlie
srdjan.pajic

... tako mi keva kaže da se zove ona neka hemikalija protiv buđi, mada je tu dovoljan bleach, ne znam kako to zovu u Srbiji, to je kalcijum hipohlorit, koristi se za izbeljivanje i opštu dezinfekciju, to ubija sve živo,
...


I ovde se zove isto, tj. izbeljivač, odnosno, varikina.

E, to, varikina, reč iz detinjstva koje nisam mogao sad da se setim.
angie01 angie01 17:36 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

namazao meda i posuo Cedevitu odgore




to se zove kreativnost.
zilikaka zilikaka 21:58 30.06.2018

Re: Jel sme trolčina:

gde ako ne u Banatu

Palo mi na pamet pre neki dan:
Dositej Obradović
Mihajlo Pupin
Đura Jakšić
Jovan Sterija Popović
Uroš Predič
Konstantin Daniel
Miloš Crnjanski
Paja Jovanović
Mika Antić
Vasko Popa,
i sigurno sam još neke zaboravila.

...ne kažem, našo bi se i koji Sremac al evo, probaj ti da napraviš za Bačku slično
Atomski mrav Atomski mrav 01:30 01.07.2018

Re: Jel sme trolčina:

Ispod temelja kuce je drenaza, ta drenaza ima bunar sa strane kuce, koji je dublji i od drenaze i od podruma i onda tu voda prirodno ide. E, ti odatle ispumpavas.


A gde je ispumpavaš?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana