Istorija| Kultura| Literatura| Obrazovanje| Politika

More, masline i vino

tasadebeli RSS / 09.07.2018. u 12:54

krf-ostrvo-vido.jpg

 

 

Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности.

Ове године се навршава један век, стотину година, од настанка прве и за сада једине заједничке државе Јужних Словена модерног доба, државе чијем се постојању кроз њених 70 година живота током 20. века може много тога приговорити, много тога ставити на душу, много тога пребацивати, али која је, то нико не може оспорити, до сада била и једини, па самим тим и најбољи, фактор којим су Јужни Словени, различити бројчано мали народи, током своје историје успели себе да заштите од интереса великих сила, империја. Та држава свакако није успела у потпуности да заштити те народе који су у њој живели од тих империјалних интереса и притисака великих играча на тој великој шаховској табли геостратешких комбинација и настојања да се оствари сопствена хегемонија, али та држава свакако јесте била много значајнији и играч и представник интереса Јужних Словена у тој великој шаховској партији од малих националних држава које су постојале пре њеног настанка или оних које су је наследиле пре три деценије.

А та идеја о заједничкој држави Јужних Словена није настала преко ноћи него се полако, мало по мало, помаљала у главама мислећих људи свих тих бројчано малих и тада покорених народа који су потом, по ослобођењу од државних стега и интереса великих сила у тој својој новој држави и живели.

Почев од Бечког књижевног договора из 1850. године о заједничком језику, (ЛИНК)

па све до коначног документа, првог заједничког документа Јужних Словена у којем они отворено изражавају свој политички став и намеру да своје дотадашње господаре, велике империје Истока и Запада, замене својом државом у којој ће унутрашња питања уређивати по сопственом нахођењу без испуњавања наредби и диктата из тадашњих центара моћи, како се то данас популарно каже.

Тај први заједнички документ о стварању заједничке државе Јужних Словена у историјским списима и уџбеницима назива се Крфска деклација. Њу су 20. јула 1917. године на Крфу потписали Никола Пашић, председник владе Краљевине Србије, и Анте Трумбић, председник Југословенског одбора створеног у Лондону 30. априла 1915. године и вођа Хрватске народне странке у Далматинском Сабору као представници народа који улазе у састав те новостворене државе и представници две до тада већ постојеће државе које су свој државни суверенитет добијен на Берлинском конгресу 1878. и унеле у ту новостворену државу Јужних Словена, (ЛИНК)

 

150px-NikolaPasic--serbiaherpeopleh00petruoft.png

 150px-Ante_Trumbi%C4%87.jpg

300px-Krfska.jpg

 

Имала је та Крфска декларација и своју малу декларативну предисторију у такозваној (опет у историјским књигама и уџбеницима) Нишкој декларацији коју је Краљевина Србија донела у Нишу 7. децембра 1914. године, у јеку Колубарске битке. (ЛИНК)

Значај Нишке декларације је управо у томе што њоме по први пут Краљевина Србија сасвим јасно и недвосмислено исказује своје ратне циљеве и објашњава смисао толиких људских и материјалних губитака у Великом рату саме Србије која је, поред Црне Горе, до тада и једина имала државни суверенитет на којем ће почивати државни суверенитет те будуће заједничке државе Јужних Словена.

„Uverena u rešenost celoga srpskoga naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudobonosnim trenucima jedini zadatak da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između smrti i života ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakom istom nesalomnom energijom s kakvom se pre sto godina borio za svoj Vaskrs iz kosovske grobnice. Vlada će se truditi da bude veran izraz te rešenosti narodne, i ona će, verna svojim moćnim i junačkim saveznicima, s poverenjem u budućnost čekati čas pobede."

Поводом обележавања годишњице потписивања Крфске декларације, документа у којем је та идеја о стварању једне заједничке државе малих а да би се одбранили од интереса великих, идеје старе више деценија, ако не и векова, коначно добила свој облик и оваплоћење у потом насталој држави

на Радио Београду 2 пре месец дана су (6. јуна 2018.) у емисији „Речено и прећутано" гостовали Александар Стојановић из Београда и Срђан Граовац из Новог Сада, обојица историчари који су говорили о Крфској декларацији и о стварању заједничке државе Јужних Словена у тим политичким (и ратним) околностима у државама са обе супротстављене стране у Великом рату као и о односима политичких снага унутар тих држава. (ЛИНК)


Занимљиво је чути како то данас, сто година касније и ево скоро 30 година од како те Југославије више нема, виде двојица младих историчара из Србије.

И чути можда и понешто што је широком кругу људи који се не баве историјом углавном непознато. На пример, да је руска царевина једина од свих великих сила безрезервно и без оклевања подржала Крфску декларацију и оснивање заједничке државе Јужних Словена док су све остале велике силе, укуључујући ту и Сједињене Америчке Државе са Вудроом Вилсоном као председником прилично оклевале, стављале много примедби, чак покушавале и да омету потписивање Крфске декларације (Француска) или су одмах биле недвосмислено против стварања државе Јужних Словена попут Италије што су касније те државе пренеле и у своју спољну политику и однос према тој новоствореној држави.

 

Документи

Текст Нишке декларације, 7. децембар 1914. године:

 

125px-Royal_Coat_of_arms_of_Serbia_%281882%E2%80%931918%29.svg.png

 

Vladi je čast izaći pred Narodno Predstavništvo s ovom izjavom:
Ona je obrazovana s ciljem da se u njenom sastavu oliči i do kraja ove velike krize oličava jedinstvo voljâ, snagâ i ciljevâ naše zemlje. Uverena u poverenje Narodne Skupštine, dokle god sve svoje sile stavlja u službu velike stvari Srpske Države i Srpsko-Hrvatskog i Slovenačkog Plemena. Vlada smatra za svoju prvu dužnost da se s beskrajnim poštovanjem pokloni pred svetlim žrvtvama hrabro i voljno prinesenim na oltar Otadžbine. Celoj pak srpskoj vojsci i svima u njoj, od onih koji vode i komanduju do redova na predstražama, šalje izraze svojeg poverenja, divljenja i zahvalnosti za napore koje čine i žrtve koje za Otadžbinu podnose.
Naša mlada i mala vojska, čuvajući lep glas koji je stekla lanjske i preklanjske godine, stala je sad dostojno uza slavne, mnogomilione i stare vojske velikih naroda, naših saveznika, koji s nama zajedno vode borbu za stvar pravde i slobode. To nam je istorijska tekovina, čiji će se golemi značaj sagledati i pravilno oceniti istom na svršetku ovih mučnih ratnih dana.
Uverena u rešenost celoga srpskoga naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudobonosnim trenucima jedini zadatak da obezbedi usšešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između smrti i života ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakom istom nesalomnom energijom s kakvom se pre sto godina borio za svoj Vaskrs iz kosovske grobnice. Vlada će se truditi da bude veran izraz te rešenosti narodne, i ona će, verna svojim moćnim i junačkim saveznicima, s poverenjem u budućnost čekati čas pobede.
Vlada zna za patnje i terete koje podnosi vojska i veliki deo naroda, i činiće sve što je u ljudskoj snazi da to olakša. Ona će preduzimati, brzo i odlučno, sve mere da snabdevanje vojske i nega ranjenika budu sve bolji, i ništa se u tom pogledu neće žaliti. U sporazumu s Vama, Gospodo Poslanici, rešiće se i mere kojima će se posle rata olakšati narodu da povrati svoju istrošenu snagu i sredi svoje imovno stanje, a dok je neprijatelj još tu, ona od svega srca šalje najboljoj snazi naše zemlje poklič:
Napred, s Božjom pomoću, na neprijatelja, u borbu za slobodu!

 

 

Текст Крфске декларације, 20. јул 1917. године:

Na konferenciji članova prošlog koalicionog i sadašnjeg kabineta Kraljevine Srbije i predstavnika Jugoslovenskog odbora sa sedištem u Londonu, koji su do sada paralelno, a u prisustvu i uz saradnju Predsednika Narodne Skupštine, izmenjane su misli o svima pitanjima, koja su skopčana sa budućim zajedničkim državnim životom Srba, Hrvata i Slovenaca.
Srećni smo, što i ovom prilikom možemo konstatovati, da je među članovima konferencije i ovoga puta vladala jednodušnost u svima pitanjima budućeg zajedničkog državnog života.
Pre svega, predstavnici Srba, Hrvata i Slovenaca ponova i najodsudnije naglašavaju, da je ovaj naš troimeni narod jedan i isti, po krvi, po jeziku, po zajedničkim životnim interesima svoga nacionalnog opstanka i svestranog razvitka svoga moralnog i materijalnog života.
Ideja o njegovom nacionalnom jedinstvu nikada se nije gasila, ma da je sva moć umna i fizička nacionalnog mu neprijatelja bila upravljena protivu njegovog jedinstva, njegove slobode i nacionalnog opstanka. Bio je podvojen u više držvava, a u samoj Austro-Ugarskoj izdeljen, ne na tri plemenska imena, nego na jedanaest pokrajinskih uprava i trinaest zakonodavstava. Osećaj njegovog nacionalnog jedinstva i duh za slobodom i nezavisnošću održali su ga u neprekidnim vekovnim borbama na istoku sa Turcima, a na zapadu sa Nemcima i Mađarima.
Brojno slabiji i od istočnog i od zapadnog neprijatelja, on nije mogao sam obezbediti svoje narodno i državno jedinstvo, svoju slobodu i svoju nezavisnost, jer i na istoku i na zapadu njegovom vladao je protivu njega surovi princip: sila nad pravdom.
Ali je naš narod dočekao čas, kad nije više usmaljen u svojoj borbi. Borba koju je nemački militarizam nametnuo Rusiji, Francuskoj i Engleskoj za odbranu njihove časti i slobode i slobode i nezavisnosti malih država, pretvorila se u borbu za slobodu sveta, za pobedu prava nad silom. Svi narodi, koji ljube slobodu i nezavisnost, udružili su se da se zajednički brane, da po cenu svih žrtava spasu civilizaciju i slobodu, da stvore nov međunarodni poredak, zasnovan na pravdi i slobodi svakoga naroda da se sam opredeljuje i sam osniva svoj državni i nezavisni život, te da se na taj način zasnuje nov, miran i trajan period razvitka i napretka čovečanstva, i obezbedi svet za večita vremena od ovakve katastrofe, što je prouzrokovala osvajačka žeđ nemačkog imperijalizma.
Plemenitoj Francuskoj, koja je proklamovala princip slobode naroda, i slobodoumnoj Engleskoj prudružiše se velika američka Republika i nova slobodna i demokratska Rusija, da u svojim manifestima objave pobedu slobode i demokratije, kao glavni cilj rata, a načelo slobodnog samoopredeljenja naroda, kao osnovni princip novoga međunarodnog poretka.
Naš troimeni narod, koji je najviše stradao od grube sile i nepravde, koji je za svoje pravo slobodnog samoopredeljenja podneo najveće žrtve, prihvatio je sa oduševljenjem taj uzvišeni princip kao glavni cilj ove strašne borbe, u kojoj je gurnulo ceo svet nepoštovanje prava samoopredeljenja naroda.
I autorizovani predstavnici Srba, Hrvata i Slovenaca, konstatujući da je jedini i neodstupni zahtev našega naroda, zahtev koji on postavlja na osnovu načela slobodnog samoopredeljenja naroda da bude potpuno oslobođen svakog tuđinskog ropstva i ujedinjen u jednoj slobodnoj nacionalonoj i nezavisnoj državi, složili su se, da ta njihova zajednička država bude zasnovana na ovim modernim i demokratskim principima:

1) Država Srba, Hrvata i Slovenaca, poznatijih i pod imenom južnih Slovena ili Jugoslovena, biće slobodna, nezavisna Kraljevina s jedinstvenom teritorijom i jedinstvenim državljanstvom. Ona će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu sa dinastijom Krađorđevića, koja je dala dokaza da se s idejama i osećajima ne dvoji od naroda i narodnu slobodu i volju stavlja na vrh svega.
2) Država ova zvaće se: KRALjEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA. A vladalac: KRALj SRBA, HRVATA I SLOVENACA.
3) Ona će imati jedan državni grb, jednu državnu zastavu i jednu krunu. Ovi državni emblemi biće sastavljeni iz naših sadašnjih, posebnih emblema. Državna celina obležavaće se državnim grbom i državnom zastavom. Državna zastava, kao simbol jedinstva, isticaće se na svima nadleštvima Kraljevine.
4) Posebne zastave, srpska, hrvatska i slovenačka ravnopravne su i mogu se isticati i slobodno upotrebljavati u svima prilikama. I grbovi posebni mogu se isto tako upotrebljavati slobodno u svima prilikama.
5) Sva tri narodna imena: Srbi, Hrvati i Slovenci, potpuno su ravnopravna na celoj teritoriji Kraljevine, i svako ih može slobodno upotrebljavati u svima prilikama javnog života i kod svih vlasti.
6) Obe azbuke, ćirilica i latinica, takođe su potpuno ravnopravne i svako ih slobodno može upotrebljavati na celoj teritoriji Kraljevine. Sve državne i samoupravne vlasti dužne su i u pravu upotrebljavati i jednu i drugu azbuku, saobražavajući se u tome želji građana.
7) Sve priznate veroispovesti vršiće se slobodno i javno. Pravoslavna, Rimokatolička i Muhamedanska veroispovest, koje su po broju sledbenika najjače u našem narodu, biće jednake i ravnopravne prema državi. Na osnovu ovih principa zakonodavac će se starati, da se čuva i održava Konfesionalni mir, koji odgovara duhu i prošlosti celokupnog našeg naroda. 8) Kalendar treba što skorije izjednačiti.
9) Teritorija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca obuhvata svu onu teritoriju, na koj živi naš troimeni narod u kompaktnoj i neprekidnoj masi, i ona se bez povrede životnih interesa celine ne bi smela krnjiti.
Naš narod ne traži ništa tuđe: on traži samo svoje i želi, da se sav, kao jedna celina, oslobodi i ujedini. I za to on, svesno i odlučno, isključuje svako delimično rešenje svoga narodnog oslobođenja i ujedinjenja. Naš narod postavlja kao jednu nerazdvojnu celinu problem svoga oslobođenja od Austro-Ugrarske i njegovog ujedinjenja sa Srbijom i Crnom Gorom u jednu državu. Po načelu slobodnog narodnog samoopredeljenja ni jedan deo ove celine ne može se pravično odvojiti i prisajediniti drugoj kojoj državi bez pristanka samoga naroda.
10) Jadransko More, u interesu slobode i ravnopravnosti svih naroda, biće slobodno i otvoreno svima i svakome.
11) Svi građani (državljani) na celoj teritoriji jednaki su i ravnopravni prema državi i pred zakonom.
12) Izborno pravo za izbor narodnih poslanika za Narodno Predstavništvo, kao i izborno pravo za opštine i druge upravne jedinice, jednako je i opšte, i vršiće se neposrednim i tajnim glasanjem po opštinama.
13) Ustav, koji će posle zaključenja mira doneti Ustavotvorna Skupština, izabrana na osnovu opšteg i jednakog, neposrednog i tajnog prava glasa, biće osnova celom državnom životu, izvor i utoka svih vlasti i prava i po njemu će se uređivati celokupni državni život.
Ustav će dati narodu i mogućnost da razvija svoje posebne energije u samoupravnim jedinicama, obeleženim prirodnim, socijalnim i ekonomskim prilikama. Ustav se ima primiti, u celini, u Ustavotvornoj Skupštini brojno kvilifikovanom većinom.
I Ustav i drugi zakoni, koje bude donela Ustavotvorna Skupština, stupaju u život kada ih Kralj sankcioniše.
Tako ujedinjeni narod Srba, Hrvata i Slovenaca sastavljao bi državu, koja bi brojala oko 12 miliona državljana. Ona bi bila garantnija narodne nezavisnosti i svestranog narodnog kulturnog napretka, jak bedem protiv germanskog nadiranja, nerazlučni saveznik svih onih kulturnih naroda i država, koje su istakle princip prava i slobode naroda i princip međunarodne pravde, i dostojan član nove međunarodne zajednice.[4]
Dano u Krfu 7/20. jula 1917. godine.
Predsednik Jugoslovenskog Odbora.

Dr. ANTE TRUMBIĆ s. r.
advokat, poslanik i vođa Hrvatske Narodne Stranke na
Dalmatinskom Saboru, pređašnji predsednk opštine
-grada Splita, pređašnji poslanik za varoš Zadar
u austrijskom parlamentu. Predsednik Ministarskog Saveta,

Ministar Inostranih Dela
Kraljevine Srbije.
NIK. P. PAŠIĆ s. r.

 


200px-Izjav1.jpg

 

200px-Izjav2.jpg

 

 



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 12:56 09.07.2018

"Прометеји наде, апостоли јада"






ephemeris ephemeris 15:54 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"


Srbija je procentualno imala najveci broj zrtava (ukupno i vojnih i civilnih), ali ne znam odakle 28%, zar nije 16%? LINK
tasadebeli tasadebeli 16:25 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

ephemeris

Srbija je procentualno imala najveci broj zrtava (ukupno i vojnih i civilnih), ali ne znam odakle 28%, zar nije 16%? LINK



Очигледно су два различита извора у питању.

(Пише испод оне моје сличке одакле је податак.)

Али и са тих 16% опет Србија имала највише жртава по овом извору који си линковао. Најближа је Турска са скоро 14%.

(Јесу ли у ту цифру коју повезују са Турском убројани и они побијени Јермени 1915. године? ЛИНК)

А сви остали, са обе стране, далеко далеко иза тог постотка од укупног броја својих становника.

(Зато за неке крајеве Србије те бројке и данас можемо сматрати геноцидом. Стварним геноцидом, попут оног усташког само четврт века касније. У истом том 20. веку.)

Како год, велике су жртве поднете за нешто (слобода о којој сужњи певају?) чега су се после исувише олако одрекли сви ослобођени због којих су те жртве Србије поднете.

И Срби такође. То је оно што је најболније. Барем што се мене тиче.
freehand freehand 16:35 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

Како год, велике су жртве поднете за нешто (слобода о којој сужњи певају?) чега су се после исувише олако одрекли сви ослобођени због којих су те жртве Србије поднете.

Prvo, Srbi se nisu borili za druge već za sebe, prosto sam siguran da je "jurišanje za oslobođenje braće" uglavnom poetska konstrukcija i stilska figura a ne realno stanje stvari. Prvo se oslobađala sopstvena avlija i država a onda se po komandi išlo u stvaranje nove države kako je to njen vrh odličio. I mrzi me sad da tražim taj podatak ali bih na neviđeno smeo da se kladim da je broj žrtava palih osamnaeste kad se izašlo sa teritorije Srbije zanemarljiv u odnosu na one od četrnaeste do tada.
Dalje, simolički te se žrtve spomenicima i pomenima ali nikako ne obavezuju "oslobođenu braću" na večni pravno-politički i teritorijalni poredak.
Pitanje je samo načina na koji se on menja, ako do promene dolazi. A neki su Srbi više stradali i patili pod "svojom" vlašću no pod tuđinskom, i kraljevskom i komunističkom. jedino su neki malo ohanuli pod nemcima koji imaju najbolju medecinu, al to je već druga dijagnoza.
tasadebeli tasadebeli 20:31 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

freehand
Како год, велике су жртве поднете за нешто (слобода о којој сужњи певају?) чега су се после исувише олако одрекли сви ослобођени због којих су те жртве Србије поднете.

Prvo, Srbi se nisu borili za druge već za sebe, prosto sam siguran da je "jurišanje za oslobođenje braće" uglavnom poetska konstrukcija i stilska figura a ne realno stanje stvari. Prvo se oslobađala sopstvena avlija i država a onda se po komandi išlo u stvaranje nove države kako je to njen vrh odličio. I mrzi me sad da tražim taj podatak ali bih na neviđeno smeo da se kladim da je broj žrtava palih osamnaeste kad se izašlo sa teritorije Srbije zanemarljiv u odnosu na one od četrnaeste do tada.
Dalje, simolički te se žrtve spomenicima i pomenima ali nikako ne obavezuju "oslobođenu braću" na večni pravno-politički i teritorijalni poredak.
Pitanje je samo načina na koji se on menja, ako do promene dolazi. A neki su Srbi više stradali i patili pod "svojom" vlašću no pod tuđinskom, i kraljevskom i komunističkom. jedino su neki malo ohanuli pod nemcima koji imaju najbolju medecinu, al to je već druga dijagnoza.









Чекај, чекај, да не мешамо бабе и жабе.

За шта је сваки Србин тада појединачно јуришао (и гинуо), тешко је установити и одговор на то питање може бити само нека конструкција направљена на основу наших личних жеља, ставова, миљења, осећања,... о свему томе.

(Па рекох ли ти ја већ пар пута да је мој деда био један од оних који су стајали испред Крсмановића куће у маси света док је краљ Александар потписивао акт о стварању Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године и скандирао:

"Земља Срба, Хрвата и Словенаца, пита од гованаца!!!" )


Али нисам ја мислио на то у овом парченцету исказа који си извукао из тог мог коментара.

Овде сам мислио и рекао сам то што сам рекао на основу три чињенице које имаш и у основном тексту и у том коментару из којег си извукао цитат:

1) Краљевина Србија је 1915. (у јеку Колубарске битке, дакле борбе за опстанак) у Нишкој декларацији јасно изразила своје ратне циљеве:

„Uverena u rešenost celoga srpskoga naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudobonosnim trenucima jedini zadatak da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između smrti i života ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakom istom nesalomnom energijom s kakvom se pre sto godina borio za svoj Vaskrs iz kosovske grobnice. Vlada će se truditi da bude veran izraz te rešenosti narodne, i ona će, verna svojim moćnim i junačkim saveznicima, s poverenjem u budućnost čekati čas pobede."



Нишка декларација је државни документ, дакле став владе и краља Србије у том историјском тренутку.

Није никакво приватно мишљење сваког Србина појединачно.

Из претходно реченог јасно ти је да би мој деда (и прадеда који је пре тога крвавио гаће идући баш из тог Ниша сваког лета неколико година пред Балканске ратове мало да комитује и да скида Турцима главе око Куманова као да иде на сезонски рад), да су му дали да се изјасни у тој Нишкој декларацији, вероватно написао:

"Е, ево вам курац што ћу да гинем за Хрвате и Словенце!"

Ал' га нису ни питали.

(Извин'те овде на речнику, али јасно вам је да крв није вода пошто сте ме до сада толико упознали.)


Дакле, Фри, Нишка декларација је државни документ Краљевине Србије из 1915. године, а не приватно мишљење сваког Србина појединачно те 1915. године.

(И јавни историјски документ доступан свима, није закључан ни у каквим државним архивима државе Србије или неких других држава данас као што је то случај са неким другим документима из тог времена која још увек нису доступна јавности.)

2) Чињеница је да је Краљевина Србија онда, ако узмеш у обзир шта је то написано у Нишкој декларацији, сасвим свесно ушла у нешто што је од народа и државе и захтевало и узело тешке жртве.

И чињеница је да су те жртве поднете за ту идеју, зар не?

Каже се у Нишкој декларацији:

„Uverena u rešenost celoga srpskoga naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode,... U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između smrti i života ne bira.



јер тај тренутак јесте био оно бити или не бити и за Србе и за Србију.

Али исто тако у тој Декларацији пише и:


Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudobonosnim trenucima jedini zadatak da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca.


3) А чињеница је такође да су се сви (па и Срби!) само 70 година касније, а то није ни три поколења (поколење = 25 година у просеку; прадеда, деда, отац и син = 4 поколења, тј. 100 година) овог народа (мислим на Србе) врло олако одрекли онога за шта су толике жртве поднете и врло брзо заборавили због чега су те жртве поднете - због идеје о слободи, о ослобађању из ропства, из стега империја које су их вековима пре тога стезале.

Сви су то врло брзо заборавили. Кажем, и ми Срби. И на неки начин онда просто пљунули на те поднете жртве.

То су чињенице, Фри.

Дакле, нисам ја ту изнео никакав свој став шта мислим о томе зашто је мој прадеда крвавио гаће кољући се прво са Турцима и Арнаутима, па после у Великом рату се крио по шумама и стрепео да га Тута Бугарин не уфати и прикоље у окупираној Србији, нити зашто је сваки Србин појединачно, са било које стране свих ових наших река на Балкану узимао пушку у руке и јуришао.

Када сам рекао то што си извукао као цитат, мислио сам пре свега на званични документ Краљевине Србије из 1915. године.





Зато не бих да мешамо то што и ја теби данас исто кажем док капље са грана:

"Фри, буразеру, киша!"

и оно што пише у једном званичном документу, декларацији, Краљевине Србије из 1915. године.




П.С.
Dalje, simolički te se žrtve spomenicima i pomenima ali nikako ne obavezuju "oslobođenu braću" na večni pravno-politički i teritorijalni poredak.



Ех, па немој и ти сада к'о Стјепан Радић ономад у Скупштини 1928. пре него је Пуниша Рачић извукао утоку и упуцао га:

"Па добро, колико више кошта та ваша српска крв?"

(Имаш и то у записницима са тадашњих скупштинских заседања.)

А за ово о"pravno-politički i teritorijalni poredak. ":

Pitanje je samo načina na koji se on menja, ako do promene dolazi. A neki su Srbi više stradali i patili pod "svojom" vlašću no pod tuđinskom, i kraljevskom i komunističkom. jedino su neki malo ohanuli pod nemcima koji imaju najbolju medecinu, al to je već druga dijagnoza.


у потпуности се слажем са тобом.

И то "питање начина" и јесте, по мени, баш оно што је и дохакало тој некадшњој заједничкој држави Јужних Словена.

Не ни разлике у језику (сиц!), вери, обичајима, традицији, историји, култури,...

Него само и искључиво начин на који су спровођене и дочекиване промене правно-политичког и територијалног поретка. (И економска питања која при тим променама најбоље показивала ко колико губи, а ко колико добија.)

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:30 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

1) Краљевина Србија је 1915. (у јеку Колубарске битке, дакле борбе за опстанак) у Нишкој декларацији јасно изразила своје ратне циљеве:


Ta niška deklaracija je izgleda i za ozbiljne istoričare još uvek tajna.
Doneta naprečac, iznenada, ni jedna partija nije imala ništa slično u svom programu, i najdenom, tako značajnu političku ideju, skupština izglasava.
Ni kraćeg teksta ni delekosežnijih posledica.
Nisam još pročitao suvislu ideju zašto i sa kojim motivima je odlučeno da se, u jeku bitke, kad se pojma nije imalo hoće li se i sama Srbija moći spasiti, Srbija ponaša kao da je siguran pobednik, ili kao da ona započinje neki rat pa definiše ambiciozne ratne ciljeve.

Nije daleko od logike objašnjanje da je ta deklaracija trebaloda posluži tek kao sredstvo da unese zbrku u austrougarsku vojsku, pokušavajući da kod njihovih vojnika koji su imali antiaustrougarske stavove (Srbi, Hrvati antiaustrougarski nastojeni) izazove kolebanje i eventualno dezertiranje.
tasadebeli tasadebeli 22:14 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

hoochie coochie man

Ta niška deklaracija je izgleda i za ozbiljne istoričare još uvek tajna.
Doneta naprečac, iznenada, ni jedna partija nije imala ništa slično u svom programu, i najdenom, tako značajnu političku ideju, skupština izglasava.
Ni kraćeg teksta ni delekosežnijih posledica.
Nisam još pročitao suvislu ideju zašto i sa kojim motivima je odlučeno da se, u jeku bitke, kad se pojma nije imalo hoće li se i sama Srbija moći spasiti, Srbija ponaša kao da je siguran pobednik, ili kao da ona započinje neki rat pa definiše ambiciozne ratne ciljeve.



Сасвим је могуће да су на доношење Нишке декларације утицали и неки... Па подземни токови и канали, не знам боље то да сложим. (Као и на Мајски преврат 1903, уосталом.)

Али то нећемо никада сазнати јер се то ни у једном документу вероватно није ни забележило. Или ако и јесте, онда нам тај документ свакако није доступан.

Знаш и сам да је наш отац само обичан српски отац и није никакав енглески отац, па да нам таква документа дају на увид да и ми знамо шта смемо, а шта не смемо к'о што то знају Енглези. (ЛИНК)







Тако да је све што ми данас имамо само та Нишка декларација и за њом Крфска декларација као артикулација, на овим нашим балканским просторима, оне вечите тежње сваког човека за слободом.


Nije daleko od logike objašnjanje da je ta deklaracija trebaloda posluži tek kao sredstvo da unese zbrku u austrougarsku vojsku, pokušavajući da kod njihovih vojnika koji su imali antiaustrougarske stavove (Srbi, Hrvati antiaustrougarski nastojeni) izazove kolebanje i eventualno dezertiranje.



Мислиш као пропагандни трик?

Не смем ништа да тврдим, али ако је и тако, онда је то убедљиво најскупљи пропагандни ратни трик у историји који је највише коштао управо онога који га је и смислио и извео, тј. бацио међу народе.

Да се крчка у главама.

И то не само док је тај Велики рат трајао, него ево и читав 20. век, па се пренело и до ових наших дана што рече Дис.
freehand freehand 22:57 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

и оно што пише у једном званичном документу, декларацији, Краљевине Србије из 1915. године.

Dokumenti su čudna stvar. Šta piše u austrijskim dokumentima iz istog perioda? I veruješ li ti, zaista, u rešenost srpskog vojnika 1915. da oslobaža južnoslovensku braću dok mre na brdovoima koji ga voze prema grčkim ostrvima a da ne zna šta mu je od familije u Srbiji žvo ostalo dok je on prema Grčkoj bežao?
Ех, па немој и ти сада к'о Стјепан Радић ономад у Скупштини 1928. пре него је Пуниша Рачић извукао утоку и упуцао га:

"Па добро, колико више кошта та ваша српска крв?"

Dobar način za izbegavanje takvih stvari je preskakanje da se, sem o prigodama i na spomenicama posle rata krv pominjje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:37 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

Тако да је све што ми данас имамо само та Нишка декларација и за њом Крфска декларација као артикулација, на овим нашим балканским просторима, оне вечите тежње сваког човека за слободом.

Krfska je već ozbiljan, osmišljen politički akt.
Pogrešan svakako, sa ove distance se to vidi, ali jasan je kontekst i politička namera onih koji su je donosili.

Niška odudara od svega, najpre od realnosti trenutka u kom je doneta.
U to vreme, iako je rat protiv AU trajao, velike sile nisu imale planove da rasformiraju Austrougarsku, već samo da je pobede. I u toj situaciji mala Srbija, koja je već tada, iako je zbog nje rat buknuo, postala manje važan ratni saveznik, već je formiran zapadni front koji je bio mnogo značajniji od balkasnkih ratišta, u toj situaciji Srbija odlučuje da uzima teritoriju velikoj carevini.
tasadebeli tasadebeli 23:37 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

freehand

Dokumenti su čudna stvar. Šta piše u austrijskim dokumentima iz istog perioda? I veruješ li ti, zaista, u rešenost srpskog vojnika 1915. da oslobaža južnoslovensku braću dok mre na brdovoima koji ga voze prema grčkim ostrvima a da ne zna šta mu je od familije u Srbiji žvo ostalo dok je on prema Grčkoj bežao?



Е бре, Фри, ти као да не умеш да читаш.

Па написао сам ти:

За шта је сваки Србин тада појединачно јуришао (и гинуо), тешко је установити и одговор на то питање може бити само нека конструкција направљена на основу наших личних жеља, ставова, миљења, осећања,... о свему томе.



Дакле, рекох ти... За сваког појединачног човека од тих милиона у покрету (јер сваки рат је увек некакав покрет) можемо само да нагађамо шта је мислио. Док је јуришао.

Људске масе немају једну главу. И ти то знаш.

Али рекох ти исто тако да сам ја мислио на један званични документ Краљевине Србије. И то није било какав документ.

(По мени, Нишка декларација и Крфска декларација су два документа која је требало сва деца по школама у читавој некадашњој Југославији да уче напамет (као мали Американци Декларацију о независности или Први члан устава јер је на томе држава у којој су рођени и живе заснована) и да о њима причају током свога школовања много чешће, а не само онда када су обрађивали поглавље у уџбенику историје о Првом светском рату. А знаш и сам да већина наших исписника (ти и ја смо ту негде по годинама) није у свом животу чак ни видела та два наша историјска документа све до појаве интернета јер их нису штампали чак ни у оним нашим историјским школским читанкама.)

А ако си решио да ме исцрпљујеш на издржљивост понављањем једно те истог питања у много коментара само да бих ти ја рекао да си у праву?

Па јеси у праву.

Проблем је у томе што сам и ја у праву.

Јер не причамо нас двојица уопште о истим стварима.


Dobar način za izbegavanje takvih stvari je preskakanje da se, sem o prigodama i na spomenicama posle rata krv pominjje.



Било би добро да смо некако могли да посаветујемо тако госпон Радића пре него је то изговорио за скупштинском говорницом.
tasadebeli tasadebeli 23:45 09.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

freehand

Šta piše u austrijskim dokumentima iz istog perioda?



Е, да...

Фри и Хучи... И сви остали који учествујете...

Надам се да сте одлсушали ону емисију "Речено и прећутано" Радио Београда 2 коју сам линковао и у којој су гостовала двојица наших историчара млађе генерације јер централни камен темељац овог поста и јесте та емисија у којој њих двојица данас, сто година касније и три деценије од распада те заједничке државе Јужних Словена, говоре кроз ту призму потребне историјске дистанце о Крфској декларацији и стварању Југославије?

Имаш у тој емисији, Фри, и одговор на ово твоје питање које сам извукао овде као цитат.
freehand freehand 08:33 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

А ако си решио да ме исцрпљујеш на издржљивост понављањем

Izvini.
tasadebeli tasadebeli 09:21 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

freehand
А ако си решио да ме исцрпљујеш на издржљивост понављањем

Izvini.



Ма све ОК, наши смо... Што каже Чарли.
freehand freehand 11:36 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

tasadebeli
freehand
А ако си решио да ме исцрпљујеш на издржљивост понављањем

Izvini.



Ма све ОК, наши смо... Што каже Чарли.


Zajebavam te, ne loži se.
A to što sam citirao baš je čarlijevska rečenica. Tebe iscrpljivati na izdržljivost spada u natprirodne moći izmišljenih superheroja.

P.S. realno izvinjenje svakako jer ne stižem da pročitam i odslušam sve linkove, što bi svakako bilo i korisno i uputno, uz poštovanje za trud koji si uložio. :)
pape92 pape92 14:59 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

One koje zaista zanima kakva je bila atmosfera u pogledu stvaranja jedne velike, južnoslovenske države tih ratnih godina, želim da uputim na periodiku iz tog vremena. Odličan link na kome možete naći veliki broj skeniranih dnevnih novina koje su izdavane u Srbiji je na sajt koji se zove Veliki rat.
LINK:

Moj pradeda je bio u Odesi u sklopu jedinica srpskih dobrovoljaca prebeglih iz Vojvodine. Verovatno je čitao i list čiju naslovnu stranu prilažem. Ako odete na link i potražite ove ili bilo koje druge novine, videćete veliki broj članaka koji sa oduševljenjem, patosom i kako već to ide govore o borbi za ujedinjenje sa južnoslovenskom braćom. Uređivačka politika je jasna. (Kao kuriozitet, često je članke pisao tada kapetan Dragoljub Mihailović). Iako naravno ovoj medijskoj mašineriji nije podlegao svaki vojnik ili građanin Srbije, nemoguće je da ona nije ostavila traga na svest o tome za šta se bori. Kad kažem medijska mašinerija, pri tom ne mora nužno da znači da mislim da medijska mašinerija zagovara pogrešne ideje. Mora se priznati da nije čudo da je pala na plodno tle.

Konkretno se na teritorijama van Srbije srpski vojnik malo borio. Najviše baš ti pradedini dobrovoljci, koji su u velikom broju izginuli na Dobrudži, kao deo savezničkih napora. Takođe u Sloveniji, za Celovec, zajedno sa slovenačkim dobrovoljcima, kada je rat već bio završen. (Naravno, Solunski front nije u Srbiji, ali ne gledam formalno).

tasadebeli tasadebeli 17:11 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

pape92

One koje zaista zanima kakva je bila atmosfera u pogledu stvaranja jedne velike, južnoslovenske države tih ratnih godina, želim da uputim na periodiku iz tog vremena. Odličan link na kome možete naći veliki broj skeniranih dnevnih novina koje su izdavane u Srbiji je na sajt koji se zove Veliki rat.
LINK:





Одличан линк! Хвала, Папе!

Качио сам својевремено нешто о пројекту Југословенске кинотеке у склопу сарадње са европским кинотекама, само је то био део већег поста са много клипова и споро се отвара. (ЛИНК)

Али ово је оно што би за овај пост исто као и твој линк сасвим лепо употпунило ту слику атмосфере Великог рата:


Jugoslovenska kinoteka - EFG1914 projekt (ЛИНК)







П.С. -
Moj pradeda je bio u Odesi u sklopu jedinica srpskih dobrovoljaca prebeglih iz Vojvodine.


Рођени брат прабабе моје жене (Славонија) је у Одеси нестао. Последње што знају о њему је да је са осталим добровољцима у склопу тих добровољачких јединица пребеглих Срба чекао укрцавање на брод. Више никада нису ништа чули о њему...

Каква времена...
tasadebeli tasadebeli 17:18 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

freehand

Zajebavam te, ne loži se.






A to što sam citirao baš je čarlijevska rečenica. Tebe iscrpljivati na izdržljivost spada u natprirodne moći izmišljenih superheroja.



Јесте, у праву си, то је баш Чарли и рекао једном приликом када сам се ја надгорњавао нешто по Блогу са тобом (уби ме, али не могу да се сетим око чега, само сам се слатко смејао тада).

Написао Чарли тада: "Тасо, Фри игра на издржљивост к'о Немци."

А ја заборавио да напоменем чија су ауторска права за ту реченицу.
pape92 pape92 22:25 10.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

"Jugoslavija po volji naroda" (jedan od priloženih snimaka) je dokumentarac koji sam pogledao svojevremeno, i u suštini ne zavodi na pogrešan put, ideja oličena u naslovu prilično je dobro dokumentovana. Scenu u kojoj se optuženici Solunskog procesa sprovode do automobila sam video po prvi put.
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:43 12.07.2018

Re: "Прометеји наде, апостоли јада"

Ljudi, ja zaista ne bih da budem sitničav, ali ovo su elementarne stvari.

Kolubarska bitka se vodila na jesen 1914. godine, tada je (početkom decembra) donesena i Niška deklaracija.
romi.daba romi.daba 13:38 09.07.2018

Mnogo bre komplikovano šefe

"Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности."

Zato ja samo verujem braći Rusima. Što reče jedan naš veteran iz otačbinskog rata. "Bog. Rusi. Vera. Strašni sud."
tasadebeli tasadebeli 13:44 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

romi.daba
"Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности."

Zato ja samo verujem braći Rusima. Što reče jedan naš veteran iz otačbinskog rata. "Bog. Rusi. Vera. Strašni sud."



Знам, то исто каже и мој колега из школе, историчар.

А ја му на то обично кажем:

"Бог високо, Русија далеко. У се и у своје кљусе, јебига. 'Ај, живели ти и ја још сто година, да да бог!"
romi.daba romi.daba 13:53 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

tasadebeli
romi.daba
"Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности."

Zato ja samo verujem braći Rusima. Što reče jedan naš veteran iz otačbinskog rata. "Bog. Rusi. Vera. Strašni sud."



Знам, то исто каже и мој колега из школе, историчар.

А ја му на то обично кажем:

"Бог високо, Русија далеко. У се и у своје кљусе, јебига. 'Ај, живели ти и ја још сто година, да да бог!"


Vidiš pametan taj istoričar inače ne bi imo državnu službu. A ovaj moj pametni veteran radi u državnom TV servisu.

Zato su tu vera i strašni sud. Vera da nas drže zaglupljene a strašni sud da nas drže u strahu. Kapisko brale?

romi.daba romi.daba 14:39 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

Možda nije slučajno što obojicu plaća država Srbija. Po meni, naš DEEP STATE planira da nas brani PRAVOSLAVLJEM i RUSIJOM.

Kao što je napisao naš veliki mislilac Miroslav Lazanski pre dva-tri dana u Politici - "Pravoslavlje je zaštitnik srpskog identiteta". (Članak je nestao sa interneta pa ne mogu da proverim citatat.)
tasadebeli tasadebeli 15:15 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

romi.daba

Kapisko brale?



Ма каписко, брате!

Само не видим нигде да ти ту помињеш и неку Наду.

Све је ту... Бог (љубав), Вера.

Ал' Наде ни од корова.

А знаш да та три обично заједно иду.


romi.daba romi.daba 15:21 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

tasadebeli
romi.daba

Kapisko brale?



Ма каписко, брате!

Само не видим нигде да ти ту помињеш и неку Наду.

Све је ту... Бог (љубав), Вера.

Ал' Наде ни од корова.

А знаш да та три обично заједно иду.




To je kad sve potone, onda se davljenici i za slamčice fataju.
tasadebeli tasadebeli 15:29 09.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

romi.daba
tasadebeli
romi.daba

Kapisko brale?



Ма каписко, брате!

Само не видим нигде да ти ту помињеш и неку Наду.

Све је ту... Бог (љубав), Вера.

Ал' Наде ни од корова.

А знаш да та три обично заједно иду.




To je kad sve potone, onda se davljenici i za slamčice fataju.



Па ето, видим и ја да код тебе од Наде ништа.

Па ништа онда, мораћемо ми остали за том другарицом Надом у колону по један и без тебе.
blogovatelj blogovatelj 02:14 11.07.2018

Re: Mnogo bre komplikovano šefe

Zato ja samo verujem braći Rusima. Što reče jedan naš veteran iz otačbinskog rata. "Bog. Rusi. Vera. Strašni sud."


Otvorio je nalog da bi ovo napisao? Potpuni kreten.
jinks jinks 13:58 09.07.2018

...

Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности.

Делом, што му у ствари дође и као најопштије могуће место, ваљда и због тога што се кроз изучавање историје може уочити које су грешке прављене, било да је то неко други радио, било ми ...

Е сад долази оно најтеже, да ли се и на примеру Југославије на крају дошло до закључка ко је, како и зашто све грешио. Мислим, шта би било да све то прође са толико несреће (али и среће) и жртава (али и лепог живота), а да се слабо шта из тога не закључи.
romi.daba romi.daba 14:29 09.07.2018

Re: ...

Ono što su uradili jugoslovenski i srpski ekstremisti KOMUNISTI nadilazi SVE što su uradili TURCI, HRVATI i NEMCI protiv Srbije.
freehand freehand 14:48 09.07.2018

Re: ...

romi.daba
Ono što su uradili jugoslovenski i srpski ekstremisti KOMUNISTI nadilazi SVE što su uradili TURCI, HRVATI i NEMCI protiv Srbije.

Hoće te ekavica.
romi.daba romi.daba 14:50 09.07.2018

Re: ...

Dakle sve zavisi od ODBRANE od potencijalnih neprijatelja, a njih ne možemo predvideti. Ali naš DEEP STATE misli da najbolju odbranu Srbije sačinjavaju VERA i RUSI.
romi.daba romi.daba 14:58 09.07.2018

Re: ...

freehand
romi.daba
Ono što su uradili jugoslovenski i srpski ekstremisti KOMUNISTI nadilazi SVE što su uradili TURCI, HRVATI i NEMCI protiv Srbije.

Hoće te ekavica.


Staljinovi Revolucionari su dokrajčili ono što je ostalo na nogama posle svih ratova u ljudstvu i u privrednom smislu. To je sasvim jasno i pticama na grani.
apostata apostata 15:06 09.07.2018

Re: ...

romi.daba


Staljinovi Revolucionari su dokrajčili ono što je ostalo na nogama posle svih ratova u ljudstvu i u privrednom smislu. To je sasvim jasno i pticama na grani.

Lijepo je vidjeti da se na blogu pojavio još jedan ornitolog.
romi.daba romi.daba 15:08 09.07.2018

Re: ...

Historia est Magistra Vitae
romi.daba romi.daba 15:18 09.07.2018

Re: ...

Kubanska revolucija možda nije bila loša.

Kineska takođe može ispasti dobra (nadam se).

Ali srpsko-jugoslovenska komunistička revolucija je definitivno otišla na istorijsko smetlište, zato je bolje upotrebiti mozgove za neke ljudima korisne stvari.

Red bi bio da oni koji su napravili grešku priznaju da su je napravili kao što je to učinio veliki mislilac i pisac, a u Srbiji potcenjeni, Milovan Djilas.

A oni koji još uvek maglovito ili instinktivno brane ex-yu komunizam, bi mogli da se preume. Šta mislite?
tasadebeli tasadebeli 15:25 09.07.2018

Re: ...

jinks
Кажу да ко не познаје и не разуме своју историју, не може да разуме ни садашњост, па самим тим не може ни да се одреди према сопственој будућности.

Делом, што му у ствари дође и као најопштије могуће место, ваљда и због тога што се кроз изучавање историје може уочити које су грешке прављене, било да је то неко други радио, било ми ...



Зато ја директору моје школе, иначе већ поменутом наставнику историје, поклонио књигу Радована Самарџића "Мехмед Соколовић."

Да види човек и учи се како треба владати и управљати људима.

(Нисам се шљихтао, кеве ми, него је тај поклон баш био од срца.)


Е сад долази оно најтеже, да ли се и на примеру Југославије на крају дошло до закључка ко је, како и зашто све грешио. Мислим, шта би било да све то прође са толико несреће (али и среће) и жртава (али и лепог живота), а да се слабо шта из тога не закључи.



Није се дошло. Још је рано за то. Ово што смо до сада видели и закључци које гледамо или ћемо гледати у блиској будућности, још увек су тек само пука пропагандна манипулација у дневно-политикантске сврхе.

Полако... Има историја времена, сачекаће нас. Да сазримо...

Само да не претерамо са сазревањем, па почнемо да трулимо.


freehand freehand 15:25 09.07.2018

Re: ...

Šta mislite?

Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.
tasadebeli tasadebeli 15:36 09.07.2018

Re: ...

romi.daba

Kubanska revolucija možda nije bila loša.

Kineska takođe može ispasti dobra (nadam se).

Ali srpsko-jugoslovenska komunistička revolucija je definitivno otišla na istorijsko smetlište, zato je bolje upotrebiti mozgove za neke ljudima korisne stvari.

Red bi bio da oni koji su napravili grešku priznaju da su je napravili kao što je to učinio veliki mislilac i pisac, a u Srbiji potcenjeni, Milovan Djilas.

A oni koji još uvek maglovito ili instinktivno brane ex-yu komunizam, bi mogli da se preume. Šta mislite?



Ја тренутно размишљам о томе какве везе ово што ти пишеш о комунистима и револуцијама има са Крфском декларацијом и настајањем заједничке државе Јужних Словена... И мислим, мислим,... Али ми не иде...

Глуп сам, брате (ипак нон-каписко), још до рођења. Шта ћу, таки сам се родио. Уосталом, не можемо сви ни бити паметни. Да нема нас глупих, ви паметни не бисте ни знали да сте паметни.

Тако барем ја то видим. Овај свијет и грки живот.






Не би било можда лоше да то појасниш... Можда ћу, пази само можда, онда и ја укапирати зашто инсистираш на томе.


freehand

Šta mislite?


Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.



Мислиш да је то у питању?

Па шта знам... Ја увек све људе на прву лопту прихватам не помишљајући на овакве ствари.

А опет, ко зна, можда си ти и у праву.

Искуство ту чини своје.
romi.daba romi.daba 15:37 09.07.2018

Re: ...

freehand
Šta mislite?

Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.


Uffff brate. Opasno. Dosadno. Bulšit.

Koga ti predstavljaš ovde?
freehand freehand 15:40 09.07.2018

Re: ...

Па шта знам... Ја увек све људе на прву лопту прихватам не помишљајући на овакве ствари.

Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?
romi.daba romi.daba 15:41 09.07.2018

Re: ...

romi.daba
freehand
Šta mislite?

Ja mislim da je opasno dosadno sa starim propovednicima pod novim nikovima.
čak i kad ne propovedaju bulšit pokušavajući da sa to malo siromašnog vokabulara budu provokativni i vispreni.


Uffff brate. Opasno. Dosadno. Bulšit.

Koga ti predstavljaš ovde?


Gospodine freehenda čini mi se da ne kontrolišete vaše atavističke teritorijalne nagone. Ovo je slobodan prostor. Da li ste pročitali pravila igre? Ako ne poštujete druge, uklonite SEBE.
tasadebeli tasadebeli 15:42 09.07.2018

Re: ...

freehand
Па шта знам... Ја увек све људе на прву лопту прихватам не помишљајући на овакве ствари.

Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?


Па видим...

Ал' ти знаш чиме се ја у животу бавим.

Мени и десета лопта вазда дође као прва.

Јбг. Разуми ме.
romi.daba romi.daba 15:46 09.07.2018

Re: ...

tasadebeli
freehand
Па шта знам... Ја увек све људе на прву лопту прихватам не помишљајући на овакве ствари.

Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?


Па видим...

Ал' ти знаш чиме се ја у животу бавим.

Мени и десета лопта вазда дође као прва.

Јбг. Разуми ме.


Znači ovo je nogometska utakmica, a gospodin Freehend je igrač i sudija. Kapiram. Pokorno i ponizno vaš romi.
freehand freehand 15:47 09.07.2018

Re: ...

Па видим...

A samo gledaj kako će ti i (odličan) blog sjebati jeftinim smrdljivcima optužujući kralja Aleksandra za pakt sa Staljinom za uvođenje komunizma ne bi li se Srbja nagrdila.
E sad samo još da se napeca naivko koji će sa njim ući u kobajagi polemiku dok ne prsne i raspe ti sadržaj po zidovima.

romi.daba romi.daba 15:50 09.07.2018

Re: ...

freehand
Па видим...

A samo gledaj kako će ti i (odličan) blog sjebati jeftinim smrdljivcima optužujući kralja Aleksandra za pakt sa Staljinom za uvođenje komunizma ne bi li se Srbja nagrdila.
E sad samo još da se napeca naivko koji će sa njim ući u kobajagi polemiku dok ne prsne i raspe ti sadržaj po zidovima.



Dovoljno sam rekao za danas. Razmislite malo o rehabilitacija godpodina Milovana Djilasa.
tasadebeli tasadebeli 16:02 09.07.2018

Re: ...

romi.daba
tasadebeli
freehand
Па шта знам... Ја увек све људе на прву лопту прихватам не помишљајући на овакве ствари.

Kakva prva lopta kad sam sebe dribla u šest komentara pokušavajući samo da privuče pažnju?


Па видим...

Ал' ти знаш чиме се ја у животу бавим.

Мени и десета лопта вазда дође као прва.

Јбг. Разуми ме.


Znači ovo je nogometska utakmica, a gospodin Freehend je igrač i sudija. Kapiram. Pokorno i ponizno vaš romi.



Не, само опет ниси објаснио какве везе има Милован Ђилас са Крфском декларацијом.

(Ђилас тада имао 6 година, па могу да ти као уча гарантујем да сигурно није умео ни да се потпише на Декларацију да су којим случајем то тражили од њега. Мождеа би ставио крстић по нечијем упутству...)

Па сам зато збуњен.

П.С. - А видиш како сам лепо погодио лектиру за данас?

Помињеш Бога, али се зовеш Хроми Даба.


Sv'jet je ovaj tiran tiraninu,
a kamoli duši blagorodnoj!
On je sostav paklene nesloge:
U nj ratuje duša s tijelom,
u nj ratuje more s bregovima,
u nj ratuje zima i toplina,
u nj ratuju vjetri s vjetrovima,
u nj ratuju živina s živinom,
u nj ratuje narod s narodom,
u nj ratuje čovjek s čovjekom,
u nj ratuju dnevi sa noćima,
u nj ratuju dusi s nebesima.
T'jelo stenje pod silom duševnom,
koleba se duša u t'jelu.
More stenje pod silom nebesnom,
koleblju se u moru nebesa;
volna volnu užasno popire,
o brijeg se lome obadvije.
Niko srećan, a niko dovoljan,
niko miran, a niko spokojan.
Sve se čovjek bruka sa čovjekom:
gleda majmun sebe u zrcalo!





tasadebeli tasadebeli 16:05 09.07.2018

Re: ...

freehand
Па видим...

A samo gledaj kako će ti i (odličan) blog sjebati jeftinim smrdljivcima optužujući kralja Aleksandra za pakt sa Staljinom za uvođenje komunizma ne bi li se Srbja nagrdila.
E sad samo još da se napeca naivko koji će sa njim ući u kobajagi polemiku dok ne prsne i raspe ti sadržaj po zidovima.




Па ако му је то био циљ...

Ма нека му је богом просто.

Кад се већ на Бога позива.
gedza.73 gedza.73 16:24 09.07.2018

Pop Ćira i pop Spira

Кад се већ на Бога позива.



Blic
Prošle nedelje umalo je došlo do tuče između dvojice vladika, smenjenog Filareta i episkopa mileševskog Atanasija (Rakite), prilikom njegove posete manastiru Dubnica gde Filaret boravi. Prema saznanjima "Blica", smenjeni vladika Filaret provocirao je i izazivao na tuču episkopa mileševskog, došlo je do koškanja i gurkanja, ali ne i obračuna među vladikama.


dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio.




romi.daba romi.daba 22:21 09.07.2018

Re: ...

tasa:
Ја тренутно размишљам о томе какве везе ово што ти пишеш о комунистима и револуцијама има са Крфском декларацијом и настајањем заједничке државе Јужних Словена... И мислим, мислим,... Али ми не иде...

Глуп сам, брате (ипак нон-каписко), још до рођења. Шта ћу, таки сам се родио. Уосталом, не можемо сви ни бити паметни. Да нема нас глупих, ви паметни не бисте ни знали да сте паметни.

Тако барем ја то видим. Овај свијет и грки живот.


Naravno da ću ti objasniti, ne radi se o nekakvim nadumnim stvarima. Naime, već znamo da je stvaranje Jugoslavije po svom rezultatu bila istorijska greška. Ali ni jedna od srpskih grešaka nije isključivo samo srpska, pa zato se ne treba samomučiti. Radi se o nadnacionalnim ideologijama i političkim pokretima kada se govori o stvaranju Jugoslavije ili kada se govori o komunističkoj revoluciji ili pak o fašizmu.

Drugo, kad se već stvorila Jugoslavija njoj sigurno nije bio potreban, od svih mogućih državnih i socijalnih rešenja, KOMUNIZAM i NASILNA revolucija. To je drugi sloj “grešaka”. Toj Jugoslaviji je bio potreban običan liberalizam koji je bio i “prirodan” balkanskim i evropskim intelektualcima dvadesetog veka.

Komunizam je bila smrt za intelektualni liberalizam u Srbiji. Dakle na jednu istorijsku grešku se nadovezala druga. Naš iskreni apostata Milovan Đilas o tome govori. (Srpski Crnogorac Milovan Đilas je skoro jedini od jugoslovenskih komunističkih intelektualaca čije su se knjige prevodile i čitale u toj meri na drugim jezicima u vreme Titove Jugoslavije.)

Balkanski ratovi su bili značajniji u državotvornom smislu od Versaja. (Treba videti koliko je ljudi stradalo u Balkanskim ratovima ako govorimo o ratnim žrtvama). Balkanski ratovi su ili zaboravljeni ili spojeni sa Velikim ratom. Naravno da su tada Srbi osvajali i tuđe teritorije i Austrija je verovatno pravilno smatrala da su Dalmacija, Bosna i Hercegovina sledeći ciljevi Srbije.

Ali zadobili smo Pirovu pobedu, ili drugim rečima "šta će ti bogatstvo kad si život izgubio" kako je napisao Lao Ce. Dobili smo Bosnu i Hrvatsku i Sloveniju da živimo u slozi - i Beograd je ipak ispunio taj zadatak. Ali ko je mogao predvideti period onog austrijskog Nemca Adolfa Hitlera kao još jedan katastrofalni istorijski događaj PRED komunističku revoluciju!! Ko bi se snašao na toj vetrometini?

Pod Hitlerom i Ustašama Srbi su bili perje na megdanu, ili stoka za klanje (i to treba uzeti u obzir kao primer kada Srbi nisu imali ni mogućnost izbora, pa nisu ni mogli da greše). ((Otud Mihajlovićev pokret nije greška sam po sebi, već prinuda.))

Govoriti o istorijskim greškama ima smisla stvarno samo ako nam mogu biti pouka za budućnost.

Zato me više interesuje budućnost. Za budućnost Srbije nemam velike NADE ukoliko se ne govori otvoreno o svemu. U Srbiji vidim da vlada opštenarodni kult koji je u stvari kosovizacija i manipulacija hrišćanskom RELIGIJOM. Sa stvaranjem tog kulta se počelo kad se raspao komunistički sistem.
Retrogradna komunistička inteligencija iz komunističkog sistema je preuzela stvaranje novog srpskog identiteta na osnovama praznoverja, pravoslavlja i istorijskih okolnosti. Sve što su naučili u komunističkom propagandnom sistemu preneli su u nov nacionalni sistem. Po meni, najveće zlo ovog kulta je što je LAŽ i svaka vrsta izmišljotine postala SASVIM legitimno sredstvo za projektovano održanje srpske države u novim uslovima. Treba reći da je i Rusija je izabrala ovaj način vladanja nad svojim stanovništvom, putem religije i svakakvih drugih laži. Jer kada čovek proguta religiju i sujeverja, onda može da proguta sve što mu se ponudi.

Ljudi treba da slave svoje tradicionalne praznike poput Božića i tako dalje, ali kada čujem intelektualce sadašnjice poput režisera koji nam proklamuje: “RUSI. BOG. VERA. STRAŠNI SUD” i koji kaže da je Putinova Rusija “najsuperiorinije civilizacijsko ostvarenje” onda znam se Srbima u Srbiji ne sprema dobro u budućnosti.

Englez Alister Krouli, na primer, je bio tajni agent i mistik, a sudeći po spisu "Karma neistine" vidimo koliko se i mistik Rudolf Steiner bavio tajnim agentima i stranim obaveštajcima i plaćenicima (najviše je pisao o Nikoli Pašiću u vezi Prvog svetskog rata kao o ruskom plaćeniku).

Dakle ti mistici su se bavili POLITIKOM ALI POČETKOM 20 VEKA, ali problem je što se kod nas to dešava DANAS. Ukoliko vas interesuje šta je postala ozbiljna društvena snaga u Srbiji i među Srbima van Srbije, onda treba da pogledate srpske mistike na YOUTUBE. Ključne reči koje može pretražiti su Spasoje Vlajić, Velimir Abramović, Dragoslav Bokan, i srodne linkove. Materijal je obiman, sigurno preko 1000 sati gledanja. Naročito obratite pažnju na laži koje se proglašavaju istinama. Fake news je verovatno jedan od naziva za ovaj fenomen. Pregledajte šta govore DANAS savremeni srpski mistici koje prate desetine ili stotine hiljada Srba. Te brojke možete videti na YOUTUBU mada su i te brojke verovatno lažne.

Videćete ko promoviše ovaj programski sadržaj na YOUTUBU i kvazireligiozni način kojim manipulišu slušaocima.


Ako govorimo o tome da treba učimo iz prošlosti onda je jasno da treba učiti iz sadašnjosti još više. Sudeći po tome šta misli i gleda veliki broj Srba mislim da postoji mogućnost da smo izgubili rat za prosvećenu i prosvetljenu Srbiju i Srbe.

Revolucije ili pokreti koji su bili emancipatorski u 20 veku su feministički pokret i seksualna revolucija. Karakteristika komunističke revoluciju nije bila emancipatorska, već je u prvi red izašla njena nasilna karakteristika. Ta karakteristika je ostala kao karakteristika današnjeg ruskog i srpskog nacionalnog sistema. Kineski komunisti su možda pronašli bolji put u budućnost bez misticizma i religije, vreme će pokazati.

Srpski mistici se bave srpskom državom a žrtvuju ljude, zato je bolje svakom ko može da se iseli iz te države da to uradi. Ti okultusti su ljudi koji će uskoro krojiti budućnost Srbije. Kao vođa turskog kulta, Gulen...
freehand freehand 22:35 09.07.2018

Re: ...

Ljudi treba da slave svoje tradicionalne praznike poput Božića i tako dalje

Ja tu ništa ne bih dodav'o
tasadebeli tasadebeli 00:23 10.07.2018

Re: ...

romi.daba

Naime, već znamo da je stvaranje Jugoslavije po svom rezultatu bila istorijska greška.



Говоримо о Србима?

(Јер ми за ове остале то стварање Југославије сада из ове перспективе уопште не делује као грешка.)

Да, последице јесу толико тешке да Срби могу тих 70 година свог живота у тој Југославији сматрати и историјском грешком.

Поставља се само питање како би се све то одвијало што се догодило да до стварања Југославије није ни дошло?

Ја ту раздвајам саму идеју о стварању заједничке државе Јужних Словена од спровођења те идеје у живот. Ако се посматрају последице спровођења те идеје у живот, онда могу да се сложим с тобом донекле о последицама тога.

Али ако посматрам саму ту идеју... Она ми је, богами, много племенитија него што је то било њено спровођење у праксу.


Za budućnost Srbije nemam velike NADE ukoliko se ne govori otvoreno o svemu.



Е, овде се апсолутно слажемо. Пре свега нам је потребна отвореност када говоримо о свему, а не вечити покушаји пропагандне манипулације у дневно-политикантске сврхе.


Englez Alister Krouli, na primer, je bio tajni agent i mistik,



И сатаниста, зар не?

Мени занимљиво да се данашња грчка парламентарна партија (са свим обележјима и структуром попут свих осталих нео-наци партија читаве Европе) назива Златна зора исто као и то удружење с краја 19. века и на почетку 20. века чији је члан био Алистер Кроули. (ЛИНК)

Кроули и Медерс (оснивач тог удружења Златна зора) били су уједно по степену високо рангирани масони такође, зар не?

Ма чудо су ти британски обавештајци!

Мистици, археолози, просветитељи, попови и лопови, новинари и слободни уметници,...

Такорећи, мултипрактик људи, је л' да?









О овим нашим "мистицима" (и обавештајцима?) које си побројао не бих...

Стварно немам времена за то.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:44 10.07.2018

Re: ...

Поставља се само питање како би се све то одвијало што се догодило да до стварања Југославије није ни дошло?


Није могло да не дође, како би Пера и Алекс решили српско питање у Хрватској, БиХ, Црној Гори и Македонији?
romi.daba romi.daba 22:14 11.07.2018

Re: ...

tasadebeli
romi.daba

Naime, već znamo da je stvaranje Jugoslavije po svom rezultatu bila istorijska greška.



Говоримо о Србима?

(Јер ми за ове остале то стварање Југославије сада из ове перспективе уопште не делује као грешка.)

Да, последице јесу толико тешке да Срби могу тих 70 година свог живота у тој Југославији сматрати и историјском грешком.

Поставља се само питање како би се све то одвијало што се догодило да до стварања Југославије није ни дошло?

Ја ту раздвајам саму идеју о стварању заједничке државе Јужних Словена од спровођења те идеје у живот. Ако се посматрају последице спровођења те идеје у живот, онда могу да се сложим с тобом донекле о последицама тога.

Али ако посматрам саму ту идеју... Она ми је, богами, много племенитија него што је то било њено спровођење у праксу.


Za budućnost Srbije nemam velike NADE ukoliko se ne govori otvoreno o svemu.



Е, овде се апсолутно слажемо. Пре свега нам је потребна отвореност када говоримо о свему, а не вечити покушаји пропагандне манипулације у дневно-политикантске сврхе.


Englez Alister Krouli, na primer, je bio tajni agent i mistik,



И сатаниста, зар не?

Мени занимљиво да се данашња грчка парламентарна партија (са свим обележјима и структуром попут свих осталих нео-наци партија читаве Европе) назива Златна зора исто као и то удружење с краја 19. века и на почетку 20. века чији је члан био Алистер Кроули. (ЛИНК)

Кроули и Медерс (оснивач тог удружења Златна зора) били су уједно по степену високо рангирани масони такође, зар не?

Ма чудо су ти британски обавештајци!

Мистици, археолози, просветитељи, попови и лопови, новинари и слободни уметници,...

Такорећи, мултипрактик људи, је л' да?









О овим нашим "мистицима" (и обавештајцима?) које си побројао не бих...

Стварно немам времена за то.


Profesore Tasiću, mislim da niste shvatili poentu u vezi Krolia i Štajnera. A poenta je da su ti ljudi manipulisali i zamajavali svet nekakvim "satanizmom" pre sto godina, a u Srbiji i Rusiji deluju satanisti i manipulanti danas U DVADESETPRVOM VEKU.

Još malo da pojasnim - niko normalan na zapadu ne veruje u "satanizam", "đavole" i "demone" - pa ni u bogove i anđele, ali u Beogradu i kod mnogih Srba to je izgleda vrhunac prosvećenosti. Možda to pokazuje koliko je tačno Srbija i srpska kultura nazadovala od 1990 do danas.

Svakako je šteta što nemate vremena da pogledate srpske sataniste na YouTubi jer oni imaju i preko 100,000 pregleda po emisiji na vebu, a vi možda tek stotinjak. Jasno je ko odgaja srpsku mladež danas. Sigurno ne vi. Možda treba nešto da naučite od njih?
tasadebeli tasadebeli 22:37 11.07.2018

Re: ...

romi.daba

Svakako je šteta što nemate vremena da pogledate srpske sataniste na YouTubi jer oni imaju i preko 100,000 pregleda po emisiji na vebu,



Ма верујем ја то, само ја мислим да су то такође обавештајци. Попут Кроулија некада...


imaju i preko 100,000 pregleda po emisiji na vebu, a vi možda tek stotinjak.



Ја имам само један клип на Јућубету (стара Чукарица) и мислим да он није достигао ни двоцифрен број прегледа.

Нисам ја за та модерна наставна средства.

Више волим лицем у лице. Ако је у четири ока, утолико боље.


Jasno je ko odgaja srpsku mladež danas. Sigurno ne vi. Možda treba nešto da naučite od njih?



Право да ти кажем, у последње време ме баш нешто и не занима много ко одгаја српску младеж данас.

Дошли неки нови, замењују ме све у шеснаест, хвала им на томе јер код мене замор материјала чини своје што се подучавања деце тиче.

Многи су покушавали на великом узорку, није им успело.

Ја сам у протеклих 30 година пробао на малом узорку и успело ми је, па сам сад задовољан и сасвим мирно чекам своју заслужену просветарску пензију.

А имао сам ја много боље од ових што ми их предлажеш да ме подуче томе.
vrabac_onaj vrabac_onaj 17:35 09.07.2018

О благи Боже...

Не, дефинитивно смо сами криви за све што нас је сналазило и што ће нас тек сналазити.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:41 10.07.2018

Re: О благи Боже...

naravno, početak svake katarze je da si sam sebi kriv. zato Taske tapka u mestu jer mu je uvek kriv neko drugi.

nego, ako te ne mrzi, treba mi za posao, a ti si brat Hrvat po građanstvu (ili si samo bio u JNA tamo?) - gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL). blagodaran, poželjna i objektivna literatura ukoliko postoji.
tasadebeli tasadebeli 09:19 10.07.2018

Re: О благи Боже...

Srđan Fuchs

Није могло да не дође, како би Пера и Алекс решили српско питање у Хрватској, БиХ, Црној Гори и Македонији?






Srđan Fuchs


naravno, početak svake katarze je da si sam sebi kriv.






Али да се при томе говори отворено, без скривалица и манипулација.


zato Taske tapka u mestu jer mu je uvek kriv neko drugi.







tasadebeli

Како год, велике су жртве поднете за нешто (слобода о којој сужњи певају?) чега су се после исувише олако одрекли сви ослобођени због којих су те жртве Србије поднете.

И Срби такође. То је оно што је најболније. Барем што се мене тиче.



(По мени, Нишка декларација и Крфска декларација су два документа која је требало сва деца по школама у читавој некадашњој Југославији да уче напамет (као мали Американци Декларацију о независности или Први члан устава јер је на томе држава у којој су рођени и живе заснована) и да о њима причају током свога школовања много чешће, а не само онда када су обрађивали поглавље у уџбенику историје о Првом светском рату. А знаш и сам да већина наших исписника (ти и ја смо ту негде по годинама) није у свом животу чак ни видела та два наша историјска документа све до појаве интернета јер их нису штампали чак ни у оним нашим историјским школским читанкама.)
amika amika 09:33 10.07.2018

Re: О благи Боже...

Srđan Fuchs

gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima


Не мучи Тасу, он није туриста већ просветар, Ти као не знаш - ево текста а има и фотки о томе које су грозне
freehand freehand 09:39 10.07.2018

Re: О благи Боже...

amika
gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima


Не мучи Тасу, он није туриста већ просветар, Ти као не знаш - ево текста а има и фотки о томе које су грозне

Aujbt... Zajebah se pa liknuh. Da ne znaš autora ovog izvanrednog naučnog doprinosa poznavanju tih negativnih osećanja prema svemu srpskom uključujući pasulj i šljivovicu?
tasadebeli tasadebeli 10:04 10.07.2018

Re: О благи Боже...

freehand
amika
gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima


Не мучи Тасу, он није туриста већ просветар, Ти као не знаш - ево текста а има и фотки о томе које су грозне

Aujbt... Zajebah se pa liknuh. Da ne znaš autora ovog izvanrednog naučnog doprinosa poznavanju tih negativnih osećanja prema svemu srpskom uključujući pasulj i šljivovicu?



Јес, вала...

Хвала ти, Амика!

(Мислим да је то питање било за Врапца.)
tasadebeli tasadebeli 11:04 10.07.2018

Покушај одговора

Srđan Fuchs

nego, ako te ne mrzi, treba mi za posao, a ti si brat Hrvat po građanstvu (ili si samo bio u JNA tamo?) - gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL). blagodaran, poželjna i objektivna literatura ukoliko postoji.



Јес да си, Срђане, питао Врапца, али да пробам ја да ти одговорим...

Може и Фри, колико памтим, јер је и он као и ја животном судбином (посредством оне најјаче силе и оруђа доброг и светлости коју имамо) такође ушао у те приче иако нам фамилије у којима смо се родили нису биле баш под директним ударом.

(Фрихенде, јесу и вас у школи водили на екскурзију у Јасеновац? Тада сам у музеју логора видео "уживо" србосјек. А данас о том спомен-комплексу и музеју свашта читам... Како се одржава, како се на њега гледа итд. ЛИНК)

Покушаћу ја да одговорим Срђану. То је само моје мишљење, не мора да значи и да сам у праву...

Питао је за узроке мржње.

Колико сам схватио, велики допринос, можда и онај кључни, томе дала је католичка црква, односно Ватикан. Балкан и Источна Европа су стотинама година интересне сфере тог ватиканског мисонарења које траје и данас.

А канали кроз које делају мисионари Ватикана су вишеструки. Од хуманитарних организација и притиска на посебну културу онога којег треба прекрстити, па до оних екстремних начина типа нож и бомба.

И да не мислимо да су само православни хришћани на Балкану под ударом.

У Хрватској усташе, у Украјини бандеровци. (Није без разлога та стока у мајданским збивањима нападала највише на руске православне цркве по Украјини.)

А о неким другим каналима тог мисионарског делања такође постоје трагови.

Један од покушаја за које ја знам (због лингвистике) јесте покушај Ватикана у 17. веку да оживи глагољицу као писмо у Украјини (иако се глагољица није више користила стотинама година) зарад чвршћег утемељења и посебности те украјинске унијатске цркве која, као и унијатске цркве на Балкану, представља само мост преко којег православне треба превести у католичанство, тј. у вернике цркве чији ће поглавар бити папа.


Елем, по цену да ме прогласите за Деду на Блогу Б92 (ЛИНК)



заиста сам уверен да је Ватикан преко својих балканских пацовских канала иницијатор, подстрекач (а богами понекада и организатор) и самим тим и главни узрок те мржње за коју Срђан пита. Није једини, али је свакако међу најзначајнијима.

И да се разумемо... Та делатност, мисионарска, није нешто што је осмишљено за период од 5, 10, 50 година... Траје то вековима.

И баш због тога мислим да је то "мисионарско" деловање Ватикана на Балкану, на тај начин који је потезао каму и бомбу, један од главних узрока и распада те до сада једине заједничке државе Јужних Словена.



tasadebeli tasadebeli 11:06 10.07.2018

Покушај одговора - Дубровник

Примера ради за то мисонарење Ватикана које вам помињем, пре неко вече гледам на Хистори каналу ону хрватску копродукцију (сјајно урађену, занатски гледано) под називом "Република". О Дубровнику.

(Ако иједан крај бивше Југе познајем до сржи, то је Дубровник, Конавле, Мљет, Пељешац, Стон... Поред Београда, тамо сам провео највише од свог живота. Тако да мени не могу да продају баш муда за бубреге у тој серији.

)


Мислим, разумем ја да је ДАНАС то хрватски град (у серији кажу "град на хрватској хриди" ), али то не значи да треба прећуткивати оно што ти не одговара даншњој политици коју водиш.


И поменуше у тој серији и верске храмове у Дубровнику. Све споменуше, и јеврејску синагогу, али православне храмове не. Никако.

Јасно вам је да се у серији самим тим и не спомињу сви они бројни Срби католичке вере који су у Дубровнику и у тој области играли веома значајну улогу кроз историју (породица Соркочевић чији је летњиковац и данас у дубровачкој марини, Марко Мурат итд.)

Односно, то у тој серији и нису Срби, него све искључиво Хрвати. Са домовницом и исказницом.


Никако то не би споменули. Својеврсна културна окупација у 26 слика. (ЛИНК)






(Марко Мурат: Улазак цара Душана у Дубровник)

Наравно да у тој серији неће споменути да је Дубровачка република плаћала један од најдуговечнијих годишњих прилога икада кроз историју. Ради се о прилогу манастиру Хиландар који је Дубровник сваке године слао на Свету Гору јер је то био део споразума са царем Душаном ономад. И тај прилог манастиру се слао све од 14. века па до пропасти те дуговечне старе републике Наполеновим приспећем на Јадран.

Али ни то се не спомиње у тој хрвтаској копродукцији (видим да учествују и неки енглески историчари, кажу у титловима да су стручњаци за историју Дубровника).

Ето, то вам је онако један леп пример за тај вишевековни мисионарски рад Ватикана на Балкану који подразумева и брисање историјских чињеница.

Срећом, па познајем многе Дубровчане и данас који не мисле тако. "Мисионарски". (Да не кажем, језуитски.)

А Дубровник је могао да буде леп пример за заједништво у тој јединој до сада држави Јужних Словена. Ја сам чак стално по Дубровнику причао да је он требало да има специјални статус у тој Југославији као посебна територија и целина са својом самоуправом чиме би му се симболично вратило понешто од те старе републике кроз коју је постојао толике векове.

(Ако је Србија имала две читаве покрајине са таквим статусом, зашто не би један град у Југославији могао да добије тај статус.)

Чак сам повремено помишљао да би главни град, престоница, те заједничке државе Јужних Словена требало да буде баш Дубровник. Због своје историје.

Уосталом, данас се у највеће заслуге Јосипа Броза приписује његово умеће опстанка међу великима, на тој клацкалици сила.

А Тито није радио ништа друго него се (да ли поучен примером старог Дубровника или не, то не знам) понашао у спољној политици исто као и стари Дубровчани кроз векове бранећи независност своје мале републике између Истока и Запада.

(Радован Самарџић каже да је своју борбу за опстанак кроз векове Дубровник најпре заснивао на чињеници да је представљао својеврсни "прозор" Османлија на Запад и својеврсна "врата" западњака на Исток.)


Dubrovnik

(JOVAN DUČIĆ)

Sav u zlatu, titan, riđ i modra oka,
Car sluša reč Kneza u Velikom veću.
U luci purpurna jedrila široka,
Celo more pline posuto u cveću.

Carski vitezovi, kneževi gospari,
Jedni prema drugim, kad se muklo začu
Plašljiva reč Kneza; i mladi i stari
Svi drže poglede na carevom maču.

Kovao ga Novak iz Hvosna; sentence
Pisa Vuk iz Risna; Sardo iz Firence
Oštrio ga na svom točilu da seva.

Balčak je od jednog pretka Benvenuta,
Rezan tri godine; i tri ga je puta
Otrovom trovao Srđ iz Gorničeva.


(Ciklus: Carski soneti)
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:06 10.07.2018

Re: О благи Боже...

Srđan Fuchs


nego, ako te ne mrzi, treba mi za posao, a ti si brat Hrvat po građanstvu (ili si samo bio u JNA tamo?)


Ne znam odakle ti to, nit sam ikada bio građanin, a nisam tamo ni služio. Elem, moje hrvatstvo je zasnovano na mnogo ozbiljnijim temeljima - pokojna keva mi je Hrvatica.

nego, ako te ne mrzi, treba mi za posao, a ti si brat Hrvat po građanstvu (ili si samo bio u JNA tamo?) - gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL).


Pa znaš šta, Magnum Crimen je idealan prvi korak.
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:15 10.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

И поменуше у тој серији и верске храмове у Дубровнику. Све споменуше, и јеврејску синагогу, али православне храмове не.


Какви црни православни храмови у Дубровнику пре 19. века, црни Тасо?
У републици је важила изричита забрана градње православних храмова, а серија је управо о републици.
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:29 10.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

Него Тасо, зашто сам се ја овде уопште јавио:


Како год, велике су жртве поднете за нешто (слобода о којој сужњи певају?) чега су се после исувише олако одрекли сви ослобођени због којих су те жртве Србије поднете.

И Срби такође. То је оно што је најболније. Барем што се мене тиче.


Мени ово болдовано није јасно. Ти стварно то мислиш?

Па сунце му жарко шарено, ај да разумем почетни ентузијазам и идеализам, али да је било иоле памети после 1941-1945. нико нормалан не би поново правио ту државу.
И онда кажеш Срби је се олако одрекли...
Како бре олако, ево и сада после најскоријих ратова многи Срби цмиздре за њом.

Како беше оно: "Колико треба да вас још побијемо па да схватите да нисмо браћа?". Вероватно измишљена анегдота, али што се тиче самог смисла веома истинита.
michiganac michiganac 20:11 10.07.2018

Re: О благи Боже...

gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL). blagodaran, poželjna i objektivna literatura ukoliko postoji.


Evo Srki, ako dozvoljavas da pokusam ja:

-animoziteti izmedju razlicitih religijskih uvjerenja kroz mracno srednjevjekovlje su permanentno postojali. Generalno, Hrvatima je u tom vremenu pripala uloga, da kazem, 'kerbera na braniku katolicanstva'.. Ne znam da li si i koliko upoznat sa pokoljima protestanata u Njemackoj 17.vijeka, u vrijeme tzv. 30-godisnjeg rata u kojoj su ogromnu ulogu odigrale neregularne hrvatske konjicke jedinice (izvidnice i sl. koje su zametale kavgu, upadale duboko, pljackale, palile i sva ostala nepocinstva koja idu uz to). Nesto recimo kao tzv. Bushwhackers i Jayhawkers u amer. secesionistickom ratu, ili osmanske akindzije (u cijim redovima kazu da je opet bilo i prisilno regrutovanih Hriscana, pa i Srba), basibozuk i sl.

Mene je npr. posebno iznenadilo da su tu vecinom bili regrutovani Zagorci, Medjumurci,.. (a ne Dinarci) koji su eto danas ipak dobrano emancipovaniji u odnosu na veci dio HR (recimo da danas tamo SDP-ovci dobijaju vece povjerenje gradjana od nac.-konzerv. struja)

Nakon smirivanja i regulisanja katol.-protestantskih odnosa, potonjeg opadanja moci otomanskog carstva i razbuktavanjem imperijalnih teznji, nacionalizama, pa i rasizma u 19 vijeku, dolazi do novog instrumentalizovanja HR-puka paraleleno i od strane Habsburbskog dvora i od Sv. stolice, ovaj put prema najblizim ortodoksnim susjedima. Dalje vidi pod terminima A.Starcevic, Frankovci i sl. Postoji tu i kompleks vise vrijednosti (jerbo su od istih pravoslavni Srbi etiketirani kao "niznja rasa" - Bizantinci, "opancari" i u sl . tonu... ciji narativ pratimo permanentno gotovo do danas (vele eto da jos i mladjahni, neiskusni Krleza bjese podlijegao tome (v. ''Pismo Austrijskom Fedvebelu Miroslavu Krlezi''), preko Mesica, pa zacudo sve do jednog Zorana Milanovica koji je u sl. tonu nesto tako izjavio prije nego je nedavno pometen sa polit. scene i iz javnog zivota)), kao i kompleks negdasnjih pravoslavaca/ex-Srbalja koji su se premetnuli u vatrene Katolike.. Valjda iz nekog sentimenta dubokog srama ostrvili su se na nekadasnje sunarodnike s namjerom da ih zbrisu kako ih ne bi podsjecali na njihov nekadasnji cin. Mozda bi i najblizi odgovor ovom mogao naci u spisima katol. klera, koji je sirio svoje "misionarstvo" na prostorima danasnje zapadne Hercegovine, ako takvi uopste jos postoje.

Eto toliko u najopstijim crtama, bez namjere da sirim kroatofobiju. Ima tamo danas takodje vrlo sjajnih ljudi (a i tamosnji SDP se drzi i dalje na stabilnih 20+%).
tasadebeli tasadebeli 21:21 10.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

vrabac_onaj
И поменуше у тој серији и верске храмове у Дубровнику. Све споменуше, и јеврејску синагогу, али православне храмове не.


Какви црни православни храмови у Дубровнику пре 19. века, црни Тасо?
У републици је важила изричита забрана градње православних храмова, а серија је управо о републици.



Причали су о храмовима који данас постоје у Дубровнику. Уз пригодну причу о Дубровнику као отвореном мултикултуралном граду.

(Наравно, све у склопу мале рекламе за туризам, "скоро милион туриста на зидинама Дубровника данас годишње" и те муње. Кад само помислим на ове моје из Дубровника како већ неколико година уназад протестују против пристајања оних огромних крузера у Дубровнику који избљују толике туристе на обалу, па не можеш да прођеш Страдуном нити да живиш онда ту нормално, све ми буде јасно и са том туристичком рекламом...)

А епизода је иначе почела снимцима гранатирања Дубровника 1991. И то такође уз пригодну причу.

Ни та два нису из доба републике, а опет је било у тој епизоди.


Мени ово болдовано није јасно. Ти стварно то мислиш?


Да.

А видим да је и онима који нису никада мислили да смо браћа и онима који су стално мислили да смо браћа данас много боље и смеши нам се свима светла будућност опет под неким империјалним стегама са много мањим могућностима и са врло суженим простором да се одбранимо од тога.

И браћа и "браћа".


Да, добар савет си дао Срђану.


Pa znaš šta, Magnum Crimen je idealan prvi korak.



И ја то мислим.
vrabac_onaj vrabac_onaj 22:01 10.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

Ма у реду је Тасо, ко сам ја овде да исправљам криве дрине и спутавам тебе (а и остале) у праведном антиимперијалистичком гневу?
Само напред момци, и онако не можете више много тога да сјебете.
Углавном су већину тога сјебали они пре вас.
vcucko vcucko 22:55 10.07.2018

Re: О благи Боже...

Srđan Fuchs
gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL). blagodaran, poželjna i objektivna literatura ukoliko postoji.

Niko da spomene konkretan i jak razlog.

Moji srpski preci (sa Banije) nikad nisu bili kmečija kao Hrvati. Nego frajlenderi i rezervni (pod)oficiri. Tako je pisalo u papijerima cara Leopolda, carice Mare itd. Znači imali su zemlju plus carsku platu kad su u uniformi - u relacijama Evrope 18. veka to je bilo među koliko? 20%? Ako i toliko.
Grof je mogao da smakne kmeta, da plati kao neku kaznu uz porez (devetinu) i nikom ništa. Za frajlendera i grof bi vukao bukagije.

Bilo je tu još svašta nešto, u raznim epohama. Ali to su koreni.

bene_geserit bene_geserit 06:14 11.07.2018

Re: О благи Боже...

tasadebeli tasadebeli 06:37 11.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

vrabac_onaj
Ма у реду је Тасо, ко сам ја овде да исправљам криве дрине и спутавам тебе (а и остале) у праведном антиимперијалистичком гневу?
Само напред момци, и онако не можете више много тога да сјебете.
Углавном су већину тога сјебали они пре вас.



Наравно, Врабац, нисам ни ја овде да бих се на било кога или због било чега гневио.

А можда си ти мислио да се тиме што сам написао ја залажем за неку нову Југославију?

То већ не. Са истим људима који су се свега тога тако олако одрекли и пљунули по толиким жртвама поднетим за њено стварање, и у овим и оваквим условима данас - не.


Само напред момци, и онако не можете више много тога да сјебете.
Углавном су већину тога сјебали они пре вас.



Сад ја тебе не разумем шта си хтео овиме да кажеш.
tasadebeli tasadebeli 06:53 11.07.2018

Re: О благи Боже...

vcucko

Bilo je tu još svašta nešto, u raznim epohama. Ali to su koreni.



Има ту разних слојева.

Само нису ни Срби ни Хрвати имали тако јасно омеђену националну посебност (не кажем да нису постојали, али нису баш тако јасно и гласно као у 20. веку инсистирали на нацији; пре на верским разликама; што је често био узрок и неких државних и политичких потеза које је вукла Хабзбуршка монархија*) све до Вука и илирског покрета када је и у читавој Европи национално буђење и самоосвешћивање почело.

Шта су Хрвати биоли пре тога?

Загорци, Даламтинци, Славонци, бодули (острвљани), Дубровчани,.... (У грубим цртама.)

Шта су Срби били? Исто у грубим цртама... Црногорци, Личани, Херцеговци, Славонци, Бошњаци,... Шумадију не бих помињао јер, како рече Добрица Ћосић (знам да га многи не воле, али то не значи да понеки пут није био у праву), Шумадија, прецизније простор између три Мораве, током векова се три пута пунио и празнио различитим племенима.

Тек половином 19. века јача свест о нацији (и хомогенизација). И црква тј. цркве, поред оних поменутих који су на културном пољу то радили, играју кључну улогу.

Како је дочекана 1918. и стварање заједничке државе Јужних Словена?

Ко су у том историјском тренутку Срби? Сви православне вере. Границе српског народа (не државе, народа) у том тренутку су границе онога што смо назвали Пећка патријаршија. (Имаш у згради Патријаршије, чим уђеш, мапу тих граница на зиду.)

Ко су Хрвати? Сви они католичке вере. И Срби покатоличени у вековима пре тога у разним историјским приликама и околностима. ("Пилипенда" Матавуљева је приповетка из Далмације.)

Хоћу да кажем да одговор на Срђаново питање свакако није само у једном историјском слоју и фактору током времена.

Али конкретно, после 1918. јесте Ватикан својом верском политиком на Балакну много утицао на то што Срђан пита.
tasadebeli tasadebeli 07:34 11.07.2018

Фуснота за Чучка

* - Тек половином 18. века Хабзбурзи и Османлије коначно после више векова утврђују какве-такве солидније међусобне границе после вишевековних међусобних ратова и тек тада монархија увиђа да јој толики број наоружаних шизматика (како се тада говорило за православне јер је "царска вера" Хабзбурга био Ватикан), који у зависности од историјског тренутка могу прећи и на другу страну, може бити опасан по државу.

Има онај одломак из Сеоба 2 који сам често цитирао. Црњански је то покупио из Мемоара Симеона Пишчевића. Како је то изгледало када је стигао царски бефел да се Срби у Банату, дотадашњи војници, разоружају, да их се натера да буду паори и да ушоре своја села.


"Гарсули је из Темишвара отпутовао на појутарје Тијелова. Фелдмаршал-лајтнант Франц Карл Леополд барун фон Енгелсхофен поручио му је био да причека мало у Темишвару. Да види последице своје мудрости међу Сербима. Ускоро.
Старац је тврдио да су Серби чудан народ и да их Гарсули не зна. Серби су лакоми на почасти, воле медалију, а за туђина би душу дали. Међутим, ако примете да их лажу и варају, да им дата реч није одржана, то памте. У столећа!
Са Турцима се – тврдио је Енгелсхофен – носе, око неког Косова (Енгелсхофен је писао: Cassova) већ неких триста шесет година. Серби не заборављају! То је јако непослушна и дивља врста народа. `Ein äusserst unbotmässiges und wilds Element!`"



Једна бака моје жене је из Кривог пута, 12 км од Сења уз Велебит. И данас моја драга има фамилију и тамо и у Сењу. Бака је за себе говорила да је Буњевка. Српкиња, Буњевка.

(Буњевци су племе са реке Буне у Херцеговини које је у сеобе кренуло и отишло у два крака, па их данас имаш и код Суботице и код Сења. И заиста, бака је говорила исто као што чујеш Звонка Богдана у неким песмама - икавицу. Пиваћемо писме старе. И зато моју лепшу половину данас баш уме да изнервира када разноразне хрватске "културне" удруге у околини Суботице присвајају Буњевце проглашавајући их Хрватима.)

И у Кривом путу није никада никакава тајна била да су покатооличени половином 18. века, "у доба Марије Терезије", како они кажу. То је сваки Кривопућанин знао и причао. А тек много много касније почели су да се већински изјашњавају и национално као Хрвати.

А онда су се у селу, после појаве усташије двадесетих година прошлог века и у Другом светском рату изделили на "Муртине" (комунисти) и "Тутанове" (усташе).

Било је пожељно када су ишли у иностранство (Аустралију, на пример) да знају ко је ко по тој подели да их не би тамо негде далеко приклали они из другог табора.

Друга бака моје жене рођена у Загребу. Стара породица Богданов, дружили се са Медаковићима. Њена мајка, женина прабаба, Швабица Ротман из Осијека.

Један деда Србин, православни, из Липика, Пакрац. Врховац. Од Горњих и Доњих Врховаца подно Папука после Другог светског рата остала само једна стара жена жива, све остало усташе поклале.

Само је овај други деда из Радовања.

Српског вођу Карађорђа
Убио је други вођа,
Место где је било клање
Срби зову Радовање.




Хоћу да ти кажем, са таквом сликом на свим тим просторима данашње Хрватске, све до 20. века, ниси ни могао да говориш о неким националним посебностима. Пре верским. Што је, наравно, врло често коришћено онда и у политичке сврхе.


(Босна је нешто друго. Због ислама.)


П.С. - Ја сам ти овдашње обично домаће џукелче. Крагујевачко(косоварско)-нишлијско(комитског) профила оплемењено кикинђанско-тителском паорском крвљу.




Нисам плавокрван као моја драга.

Поменути деда моје драге из Липика (иначе посилни краља Александра и краљев официр) своју једину унуку је називао Племенита Упишанска, а петорицу унука Племенити Усеровски.

"Све сами пољски грофови и грофице", говорио би. (Тј. са поља, ливаде.)

Али он то тако причао само да би нервирао своју жену, ону баку из Загреба.

Зато и рекох да сам се тек упознавши моју драгу мало више у то упустио.





Замало да заборавим...

Без музике не иде, је л' тако?


vcucko vcucko 07:46 11.07.2018

Re: О благи Боже...

tasadebeli
vcucko

Bilo je tu još svašta nešto, u raznim epohama. Ali to su koreni.



Има ту разних слојева.

Само нису ни Срби ни Хрвати имали тако јасно омеђену националну посебност (не кажем да нису постојали, али нису баш тако јасно и гласно као у 20. веку инсистирали на нацији; пре на верским разликама; што је често био узрок и неких државних и политичких потеза које је вукла Хабзбуршка монархија*) све до Вука и илирског покрета када је и у читавој Европи национално буђење и самоосвешћивање почело.


Naravno. Sve vreme pričam o podanicima habzburške monarhije koji se u biti razlikuju po veri, ne po naciji (pitanje je koliko je nacija u današnjem smislu uopšte postojala).

Po priči moje bake, znači već kasne 20-e godine XX veka, kraljeva/prinčeva slika na bukvaru je njima bila neka egzotična bajka. Slabo su imali pojma i predstavu šta je i gde je Srbija.
tasadebeli tasadebeli 07:50 11.07.2018

Re: О благи Боже...

vcucko
tasadebeli
vcucko

Bilo je tu još svašta nešto, u raznim epohama. Ali to su koreni.



Има ту разних слојева.

Само нису ни Срби ни Хрвати имали тако јасно омеђену националну посебност (не кажем да нису постојали, али нису баш тако јасно и гласно као у 20. веку инсистирали на нацији; пре на верским разликама; што је често био узрок и неких државних и политичких потеза које је вукла Хабзбуршка монархија*) све до Вука и илирског покрета када је и у читавој Европи национално буђење и самоосвешћивање почело.


Naravno. Sve vreme pričam o podanicima habzburške monarhije koji se u biti razlikuju po veri, ne po naciji (pitanje je koliko je nacija u današnjem smislu uopšte postojala).

Po priči moje bake, znači već kasne 20-e godine XX veka, kraljeva/prinčeva slika na bukvaru je njima bila neka egzotična bajka. Slabo su imali pojma i predstavu šta je i gde je Srbija.



Да, да, на исто мислимо када то кажемо.





(Женина стара тетка, Буњевка, Кривопућанка, која данас живи у Војводини, када нас позове телефоном, и данас још увек каже:"Доћи ћемо мало код вас у Србију..."

На шта је моја жена обавезно пита:"А где си сада?" )
Atomski mrav Atomski mrav 09:41 11.07.2018

Re: О благи Боже...

Grof je mogao da smakne kmeta, da plati kao neku kaznu uz porez (devetinu) i nikom ništa. Za frajlendera i grof bi vukao bukagije.


Ovo nisam znao. To kao u mafiji - čak ni bos ne može da smakne nekog ko je "made man" bez odobrenja drugih bosova bez posledica.
romi.daba romi.daba 07:44 12.07.2018

Re: О благи Боже...

michiganac
gde su uzroci hrvatske varvarske mržnje prema Srbima koja je rezultirala genocidom nad Srbima u NDH (pitaju me ortaci za katedre za holokaust sa faksa iz IL). blagodaran, poželjna i objektivna literatura ukoliko postoji.


Evo Srki, ako dozvoljavas da pokusam ja:

-animoziteti izmedju razlicitih religijskih uvjerenja kroz mracno srednjevjekovlje su permanentno postojali. Generalno, Hrvatima je u tom vremenu pripala uloga, da kazem, 'kerbera na braniku katolicanstva'.. Ne znam da li si i koliko upoznat sa pokoljima protestanata u Njemackoj 17.vijeka, u vrijeme tzv. 30-godisnjeg rata u kojoj su ogromnu ulogu odigrale neregularne hrvatske konjicke jedinice (izvidnice i sl. koje su zametale kavgu, upadale duboko, pljackale, palile i sva ostala nepocinstva koja idu uz to). Nesto recimo kao tzv. Bushwhackers i Jayhawkers u amer. secesionistickom ratu, ili osmanske akindzije (u cijim redovima kazu da je opet bilo i prisilno regrutovanih Hriscana, pa i Srba), basibozuk i sl.

Mene je npr. posebno iznenadilo da su tu vecinom bili regrutovani Zagorci, Medjumurci,.. (a ne Dinarci) koji su eto danas ipak dobrano emancipovaniji u odnosu na veci dio HR (recimo da danas tamo SDP-ovci dobijaju vece povjerenje gradjana od nac.-konzerv. struja)

Nakon smirivanja i regulisanja katol.-protestantskih odnosa, potonjeg opadanja moci otomanskog carstva i razbuktavanjem imperijalnih teznji, nacionalizama, pa i rasizma u 19 vijeku, dolazi do novog instrumentalizovanja HR-puka paraleleno i od strane Habsburbskog dvora i od Sv. stolice, ovaj put prema najblizim ortodoksnim susjedima. Dalje vidi pod terminima A.Starcevic, Frankovci i sl. Postoji tu i kompleks vise vrijednosti (jerbo su od istih pravoslavni Srbi etiketirani kao "niznja rasa" - Bizantinci, "opancari" i u sl . tonu... ciji narativ pratimo permanentno gotovo do danas (vele eto da jos i mladjahni, neiskusni Krleza bjese podlijegao tome (v. ''Pismo Austrijskom Fedvebelu Miroslavu Krlezi''), preko Mesica, pa zacudo sve do jednog Zorana Milanovica koji je u sl. tonu nesto tako izjavio prije nego je nedavno pometen sa polit. scene i iz javnog zivota)), kao i kompleks negdasnjih pravoslavaca/ex-Srbalja koji su se premetnuli u vatrene Katolike.. Valjda iz nekog sentimenta dubokog srama ostrvili su se na nekadasnje sunarodnike s namjerom da ih zbrisu kako ih ne bi podsjecali na njihov nekadasnji cin. Mozda bi i najblizi odgovor ovom mogao naci u spisima katol. klera, koji je sirio svoje "misionarstvo" na prostorima danasnje zapadne Hercegovine, ako takvi uopste jos postoje.

Eto toliko u najopstijim crtama, bez namjere da sirim kroatofobiju. Ima tamo danas takodje vrlo sjajnih ljudi (a i tamosnji SDP se drzi i dalje na stabilnih 20+%).


Veoma dobar odgovor. Samo bih naglasio ulogu tzv. Krstaša ili Križara tj. klerifašistčkih evropskih organizacija u prvoj polovini 20 veka čiji su klerici lično propovedali genocid na Srbima i svojeručno klali pravoslavne klerike i ostali narod. To su oni koji su sa Pavelićem napustili Zagreb 1945 i uz pomoć Pape i Vatikana nastavili da čuvaju svoju pastvu diljem sveta.
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:45 12.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

tasadebeli



Сад ја тебе не разумем шта си хтео овиме да кажеш.


Pa učinilo mi se da:

А можда си ти мислио да се тиме што сам написао ја залажем за неку нову Југославију?


a tu mi se negde jako brzo pale crvene lampice tj. kratak mi fitilj
korisnickoime-2 korisnickoime-2 16:58 13.07.2018

Re: Покушај одговора - Дубровник

vrabac_onaj

А можда си ти мислио да се тиме што сам написао ја залажем за неку нову Југославију?



a tu mi se negde jako brzo pale crvene lampice tj. kratak mi fitilj



Знам, схватио сам зашто ти то...

Е, Врабац, јеси читао ово?







Ако ниси, погледај. Вреди.
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:40 12.07.2018

Химна


Напред заставо славе,
на бој јуначком крвљу,
за добробит отаџбине
нек' пушке говоре!

С оружјем у десници,
ми шаљемо врагу бес,
крвљу правду пишемо,
ова земља је наш дом.

Напред заставо славе,
на бој јуначком крвљу,
за добробит отаџбине
нек' пушке говоре!
Напред! Напред!



Људи, знате ли ви чија је ово химна? А била је део "троједине" химне...
Схватате ли каква је зајебанција била та држава?
korisnickoime-2 korisnickoime-2 23:11 12.07.2018

Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто

Када некога, зато што он не мисли као ти, вређаш и псујеш, када му лепиш оне од читаве цивилизације одбачене идеолошке предзнаке због тога, када некоме претиш да ћеш му упропастити живот зато што ти је рекао шта заиста мисли о теби, када брисањем његових коментара и блогова, иако ниједном десклејмер није прекршен, поништаваш нечије постојање па макар и у овом виртуелном свету (што само говори о теби да би то врло радо учинио и у реалном свету да можеш - поништио га да не постоји), онда се то у мом селу назива фашизам.

Онај прави истински микролошки фашизам полуписмених домаћица и доконих пензионера.

Који се при томе, о ироније, заносе да су много далеко одмакли на еволуционој и интелектуалној лествици од читалаца Информера и Курира и гледалаца Пинк информативних емисија.

А у ствари су исти.

Јесте ви, људи, читали роман Клауса Мана "Мефисто"?

Ја јесам одавно. И гледао и филм и више позоришних представа рађених по том роману.


Пуно поздрава свима од Тасе.


П.С. - Чучко, Атомски мрав и још пар њих са којима сам баш уживао причајући о фудбалу док смо пратили ово светско првенство.

Извините, али ипак на крају нећу бити у могућности да завршим моју петоделну сагу о светском првенству у Русији и да испуним обећање о простору отвореном за коментарисање фудбала док траје првенство.

Као што видите спречен сам, што би рекао онај покојни професор у Сабирном центру када се правда свом комшији на оном свету зашто не може на свадбу његовог сина баш тог дана.




EDIT: Заборавих да питам...

Где је Коста? Где је Чарли?
korisnickoime-2 korisnickoime-2 08:46 13.07.2018

Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

haralimpije

angie01

mala napomena- nestale ( neprimerene) komentare je obrisala moderacija.


Naravno na tvoju prijavu i sugestiju.






angie01

komentari su obrisani zbog velikog broja prijava,( kako sam obavestena),




И блогери бановани.

Тебе барем обавештавају.

Нас нико не обавештава.

К'о Коштуницу, јбг.

Благо вама обавештенима.

Уживајте.



П.С. - Пошто си већ обавештена, реци нам молим те где је Коста Бабић?

Ако су му коментари овде на твом посту обрисани као непримерени, зашто је банован са читавог Блога Б92 и уклоњени сви његови текстови?







Или што би рекао господин Бобић, манипулација из раја изашла.
korisnickoime-2 korisnickoime-2 09:40 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

angie01
Благо вама обавештенима.


meni je receno za brisanje, jer su obrisani skoro svi, od ionako malo komentara.


edit:


to sto za banovanje pitas- ja nisam prava adresa, a ni ovaj post....pa bih te zamolila da ne nastavljas sa ovom raspravom ovde, jer su je ionako ukloniti zbog teme bloga.



Нећу, нећу, не брини.

Поштујем ја мртве ма чији да су.

Него, рекох кад се већ прича о брисању коментара, да поменемо и бановање. Да допунимо информацију.


Због те поменуте поетике кривотворења која је у вези и са темом твог поста, а не само са брисањем и бановањем блогера. То брисање и бановање блогера је мање важно овде.

Много важнија је истина о овоме о чему пишеш на овом посту.

А да све мртве треба поштовати, то без даљњег.

Волео бих, рецимо, када би неко на Блогу Б92 написао пост и о овим људима такође. Поред постова које сам годинама уназад на Блогу Б92 читао о Сребреници. (ЛИНК)



Кажу да је у питању 3000 људи.

То се исто квалификује као покушај геноцида попут Сребренице због броја настрадалих, зар не?

И ево, 19 година касније не да нико није осуђен због тог покушаја геноцида, него се и у самој Србији о томе врло ретко и мало говори. И породице тих несталих мало ко из медија било шта и пита.

Само се промрмља кроз зубе Милошевић им је крив, па се иде даље.

А није баш тако.

Кумановски споразум је потписан 9. јуна 1999. године.

Но, ако то не може, ако је непримерена таква тема за Блог Б92, има других места где се о тој теми може говорити.
korisnickoime-2 korisnickoime-2 10:26 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

angie01

da? sta je krivotvoreno u tekstu koji sam postavila?



Кривотворење је и када се одаје почаст мртвима са једне стране док се мртви са друге стране прећуткују као да их није ни било. (Нико овде не помену Братунац и постројбе Насера Орића пре Сребренице, нпр. - мислим на коментаре, не на уводни текст. Или је можда и било поменуто, нисам видео, па је и то обрисано. Не знам то, не тврдим ништа.)


ne razumem to prozivanje, jer je neprimereno.






Видим ја да ће и ови моји коментари овде такође бити обрисани... Као непримерени.


Боље да не настављам ово овде, стварно.

И то не само из поштовања према мртвима, ма чији да су.
korisnickoime-2 korisnickoime-2 13:54 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

angie01

ja stvarno ne razumem sta zameras?



Ма не замерам никоме ништа. Шта ја имам коме да замерам. То нека свако сам са собом види шта ће.

Него сам мислио само да је овде дозвољено рећи шта се мисли (уз поштовање дисклејмера, да нагласим!), али видим и ја да од та посла нема ништа.

Мислим, могу ја да кажем шта мислим, али само дотле док то моје мишљење није у супротности са некаквим неписаним правилима ван дисклејмера која, више је него очигледно, на Блогу Б92 ипак постоје.

Чим се то моје (или било чије друго) мишљење не слаже са тим неписаним правилима Блога Б92 која је ко зна ко и када прописао, вероватно још при оснивању Блога Б92, али их се ипак неки и данас држе као пијан плота, одмах се мисли да ја некоме нешто замерам.

(Изгледа да је на Блогу Б92 много важније КО је нешто рекао, него ШТА је рекао. Али се зато као инструмент обрачуна онда узима, тобож, КАКО је то рекао. Што је малкице лицемерно, али нема везе.)

Не замерам никоме ништа. Боже сачувај. Није ми ни на крај памети.

На крају ове тужне приче о Блогу Б92, сад ме већ више и не занима како то овде функционише.

Зато и рекох још у првом коментару, уживајте ви којима је уз тако нешто лепо и пријатно.

Данас је ионако Дан устанка народа и народности Црне Горе.

Иначе, леп ти је овај уводни текст.

Са Ал Џазире.

(Пошто је, то смо сада већ схватили, на Блогу Б92 ипак много важније КО је нешто рекао него ШТА је рекао.)
korisnickoime-2 korisnickoime-2 22:07 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

freehand
Када некога, зато што он не мисли као ти, вређаш и псујеш

Nema veze, oprostio sam ti.



Види, обрисало оно моје о микрофашизму (код Филипа Младеновића) иако није никоме директно и поименце упућено нити је некога поименце вређало, кршило дисклејмер, било шта...






Дакле, какви људи!

Не могу да верујем да такви људи уопште постоје.
korisnickoime-2 korisnickoime-2 22:43 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

srdjan.pajic
ovo, sem sto je nevidjena glupost, veliki je bezobrazluk i kleveta- ne znam na osnovu cega mozes nesto tako mrtav lada, a pod duplim nikom da tvrdis.


Ali pazi ovu funjaru, Tasu, koji ladno podmeće svoj rezervni lik da pogine ovde od moderacije, samo da mu ne ukinu TasaDebeli nalog na nedelju dana, pa da ne može da zasipa blog svojim voluminozim proizvodima iz organa za intelekt i varenje hrane. Toliko jadno i bedno postupanje još nisam video na blogu, a video sam svašta za ovih 11 godina.




Пази, Пајићу, ја сам управо данас и јуче видео најбедније поступање према блогерима откако је отишла БикиСрки са Блога Б92, а то је стварно било давно.

У питању су постови NNN, Филипа Младеновића и овај овде Анђин пост.

Бедније поступање према блогерима нисам до сада видео на Блогу Б92.

Мада, схватио сам. Кренула чистка. Треба да остану на Блогу само једномишљеници да би међусобно "миловали идиотске главе", што рече Штулић.

Па добро, ако је тако, нека вам буде.

Рекох већ, уживајте у томе.

__________________________________________________________________________

П.С. - Иначе, овај мој дупли налог није никаква тајна, одмах сам и рекао ко је иза овог ника чим сам га креирао и то се одавно зна.

И за разлику од оних са вишеструким налозима, ја имам само та два - Таса Дебели и овај који сада видиш.

Чак ми и модерација шаље ПП сада преко овог мог дуплог налога.

И до сада сам га ја користио само за зезање.

Ово сада се не зезам. Мислим сасвим озбиљно.

Зато што је све ово са бановањем и брисањем коментара стварно урађено крајње беднички.

И само ми немој рећи да ти не знаш колико њих овде на Блогу Б92 има дупле налоге и вишеструке налоге?

Па немој сада овде да се правимо луди. Ти, Анђа и остали као не знате како то функционише и како поједини коментари који спадају међу ординарне ступидарије у року од 15 минута добију двоцифрен број препорука? 'Ајде, бре, па нисмо мала деца...

Ако се не варам, наша домаћица Анђа је својевремено оправдавала Кроса који се јављао под ником корисничко име 1 (наводно је то био Крос) да има право да тако створи свој алтернативни лик на Блогу Б992.

А сада се као згражавате над тиме када су Таса и Коста Бабић и питању?

Па који сте ви лицемери, то се стварно ретко виђа.





П.П. С. - Знам да ће и овај мој коментар бити обрисан, тобож крши дисклејмер, али ето... Негде ће то ипак и остати.

Ако ништа друго, барем ћу ја запамтити с каквим сам то људима овде комуницирао.

Па да убудуће препоручим Блог Б92 пријатељима и познаницима да читају...
korisnickoime-2 korisnickoime-2 23:39 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

angie01
taso, evo, molim te da uklonis sa ovog bloga smajlija kog si postavio- stvarno je skaradno.



То је за Пајића... Нема никакве везе са темом твог поста.

Јер је цитирао шта сам ја написао, па се слатко смеје.

Али добро... Обриши га ти, читав тај коментар, имаш ту опцију у свом модераторскомм панелу.

Мени је свеједно заиста...

Или ако хоћеш, преправићу га...



П.С. - Пајић може да се смеје?

То није скаредно?


korisnickoime-2 korisnickoime-2 23:40 13.07.2018

Re: Tri puta Bog pomaže, а и Мефисто П.С.

srdjan.pajic
angie01
taso, evo, molim te da uklonis sa ovog bloga smajlija kog si postavio- stvarno je skaradno.


Ja mislim, Endži, da je skroz ok da pobrišeš ceo ovaj usrani tred, počevši tamo iza Ribozomovog komentara, ne obazirući se na Tasimo skičanje i kreveljenje i nekoliko desetina novih blogova sa kukumavčenjem protivu nebeske nepravde koje će to da proizvede u narednih nedelju dana. Ali tvoj blog, tvoja volja...








У, јбт, ала смо сада одједном обзирни.

Ниси се тога сетио пре оног свог смајлија?

Ма можете, бре, све да обришете...

Знате већ и сами:

У цара Тројана козје уши.
korisnickoime-2 korisnickoime-2 09:42 13.07.2018

Извињење

Извињавам се свима који гледају у ових неколико последњих коментара овде на овом мом посту који су пренесени са других постова отворених у исто време када и овај, а који нису у вези са темом. (Или можда јесу? )

То је само мој покушај да их сачувам од брисања на другим постовима. Што би рекла она народна прича, У цара Тројана козје уши.


Нека га, нека стоји макар овде док може... За успомену.


А уосталом, ионако то све више није ни битно...


Хвала свима на учешћу и посети и на овом мом посту и на свим мојим ауторским постовима на Блогу Б92. (ЛИНК)


Таса Дебели

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana