Putovanja| Životni stil

лунарне делузије зов

Черевићан RSS / 31.08.2018. u 19:24

издневниками... 

(на путовањима све треба доживљавати са извесном равнодушношћу)

мирноћа душе била је неопходна пред навалом утисака који су претили да преплаве сензибилног посматрачаме јер ми је жеља била да се на путовању не препустим само пасивном перципирању окружења него да простор у својим запажањима посветим и суптилнијим опсервацијама.

6 јул ....зраковоз је олако пронашао, за овогодишње летовање, типовану дестинацију. Успут зверајући кроз скученост визуре авиопрозора једног ока усмереног на десетак км испод трудим се да наслутим принцип по коме је природа поступала кад је стварала изнедривши живу творевину која може послужити као узор свему што је артифицијално те што ћу у души понети са собом не би ли се умножавало док друго ми око пак помно мери међуножје Касије у седишту поред у шорцу.стари смо знанци, а данас се посве случајем на аеродрому Никола Тесла сретосмо. наиме летовали смо заједно на Лезбосу пре пар година и баш се дружили.архитекта је, средњих година, неудата и са мамом (као пратиља ) иде у кућу маминих пријатеља у Трибуњ да летује. Мала интервенција код стјуарда летилице и ево нас једно до другог у седиштима. кад јој саопштих мој избор локације за ово лето обрадова се искрено - па то је тек мало вожње морем ,указа.драго јој је да се ето сретосмо имаћемо тема у леету јер мама је наглува па у оваквој прилици обично чита или се препушта религиозној медитацији - па ово је право место где би овако у небесима молитве могле бити услишене,присетих се. уочих,допала јој се ова опаска - луцидност Вас не попушта сгодинама. утом .... и зрачна лука Сплит нас намами слетању. каваљерски понудих заједнички превоз те паде договор да се видимо -дошла би на дан два нисам никад била на шибенским острвима .бићемо у тел. контакту....Такси коректно одради свој посао до Шибеника ја се истоварих а њих две наставише.Бродица коју изнајмих до отока Каприје у разведеном шибенском архипелагу ( једног у низу од отока Првића према пучини ,прошлогодишње ми летње локације) снашла се по усталасаном јадрану и ево ме у адаптираној вишестолетној каменој кући у итоименом насељу на "2 м од мора" где отпоче моје робинзонисање (планирано до доласка Фамилије ми) да неке своје забелешке дорадим а размишљања каналишем лишен бучности окружења . Наравно, увала Мртовац ми је свакодневно пар сати пружала телесно духовни ужитак својом нетакнутим флором и фауном дна, а оточић Оштрица у њему зарад нудистичког ужитка.

14 јул ... летња позорница под отвореним небом, оријентисана према мору, с које се пружа незабораван панорамски поглед на град, околину и шибенски архипелаг, тврђаве св. Миховила препознатљивог симбол града Шибеника, била је тесна да прими све заинтересоване за концерт једног од најуспјешнијих хрватских глазбеника у свету, пијанисте Мрвице Максима који се након 3 године вратио пред своју омиљену публику роднога краја (он је са отока Жирје).део је то Максимове велике светске турнеје којом уједно представља свој нови албум New Silk Road.слоган за савршени амбијент ове позорнице,Изнад мора испод звијезда је био оправдан јер уистину Било је непроцењиво чути и видети Максима како изводи своја најпознатија crossover дела те премијерну изведбу познатог балета Nutcracker, Gnossienne од Satiea, All Of Me од Johna Legendе, те Clocks од Coldplay-а и других предивних композиција са својег последњег албума..шта рећи до......уху годило, додуше као и коктел у бару у поводу потом организован .

27 Јул.......крвави месец у штампи бомбасто најављен као догађај века ,у овој најдужој и најмрачнијој ноћи у задњих 500 година био је разлог да свој пртљаг летњи оптеретим са једним архаичним њутновим рефрактором (са механизмом за праћење кретања посматраног објекта у васиони) како би феномен могао у мраку окружења острвског да пропратим без да ми небо упрљано вештачким светлом нарушава ужитак лунарног спектакла .а хтедеох и да проверим да ли су у праву научници који су одавно установили да пун Месец има посебан утицај на људско понашање, на наше психолошко, али и физичко стање,  повећавајући нам емоционалност, меланхолију,нервозу али и раздраганост.Посебно уочих да они који су на мору треба да имају на уму да се шкољке остриге отварају и хране управо када Месец пролази изнад њих. Да остриге по мраку тражим одустах у старту но се присетих моје авио сапутнице Касије да је прилика проверити како се њена шкољкица понаша у датом тренутку ( евоцирајући успомене подводних непримерености које нас спонтано здесише на Лезбосу ,има томе) па је тел.позвах да ми се придружи у посматрању небеског феномена што она прихвати из прве. Taxi boat из Трибуња је искрца на молу испред објекта где одседох .захвалила се понуди хране ,дрмну две жестине и ево је ко од мајке рођена под тушем - да се освежи вели. посматрао сам њене још добростојеће груди И стомак те заобљену задњицу И дуге витке ноге засут призором воде која клизи низ савршену топографију њених бутина и листова. Сумрак се полако спуштао , зричци се огласише.да ли од пића ил јој је секс апстинација кривац била Уочавао сам Како из случајности сусрета настаје жеља јој покрета нешто неминовно хотимично и слепо њена распаљена намера да ме усиса вагинално. И ту на тераси под месецем који је тек почињао са својим експериментом на асури ја полако јој ,мог пацова нежно сместих ди треба ,чујем стење и унекоје ће - има ли му брате краја - ево,саће јаја , ја рими наклоњен - јооој више,оглашава се - да га онда вадим ,ја услужно - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ па ме још снажније обујми ногама око паса. Ех, жене,жене.
Месец уредно одради поверени му задатак током наредна 4 сата а нас двое ко тинејџери телесно незасити једно другог тај проток времена ни не осетисмо, занети.мој пак њутнов рефрактор оста нераспакован у багажу донетом да чека .......наредних 105 г (2123 г) ил' већ колико треба до понављања оваквог лунарног феномена.

28 јул...исчачкао из стена намењену за привремени морски дворишни акваријум дечији, обичну крабу, но на жалост заврши ... како заврши.

 

 

                           granciporiaci9j.jpg 

31 авг.....неки дан се вратисмо породично са Каприје ,осунчани,окупани. Унука ( 9 ) научила "да без (држања ) носа" скаче наглаву у воду а Унук (15) ево само виси на мобилном контактирајући (енгл.) са францускињом (17) која му је била нераздвојни другар у подводним активностима . Бака нам пак била вредна па правила џе моцмокава ...ммммм. Пита ме исписник комша наш данас - шта'с ти деда 50 дана на мору радио , за бога милога... ма нииишта ,узвратих.... купосе.

- е до мојега ,узврати

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

muaddib92 muaddib92 20:00 31.08.2018

Letnji pozdrav

Доживљено, одличан %
Черевићан Черевићан 22:56 31.08.2018

Re: Letnji pozdrav

узвраћам а захвалан на уоченом ми блогопосту ...г muaddib
nsarski nsarski 21:10 31.08.2018

Ах, Трибуњ!

Ја сам озбиљан део младости тамо провео и, инспирисан вашом причом г. Чер, морам да испричам нешто слично из мог пубертетског (тинејџерског) искуства. Данашњи Трибуњ изгледа овако.


У оно време ниједна кућа у првом делу слике није постојала и, наравно, није постојала ни марина, већ само неколико рибарских барки везаних код острва. Ништа више. Било је неколико кућа при дну малог брда, а моја породица је имала кућу на острву. У подножју брда, тачно наспрам острва, се налази мала црква у којој се служи миса, а на врху брда је такође црква која служи искључиво за сахране (назире се на приложеној слици). Ту је и гробље где се сандуци убацују у бетонске кутије уклесане у камену.

Е, једна моја летња авантура се састојала у томе што сам ашиковао са неким девојчицом мог годишта, из Загреба беше. Да би се осамили, уместо на риву, која се користила и као плажа, ми смо одлазили у сред дана у црквицу на брду - тамо нису постојала врата већ само летња промаја - хладовина, никакве столице или столови, и на средини цркве само једно бетонско постоље на које се стављао ковчег са покојником док траје кратко опело. Око цркве бодљикаво шипражје и оштар камењар и ништа више. Ретко ко је, у нормалним приликама, ту икад долазио, посебно не током врелих летњих дана.
Е, ту на том бетонском постољу у хладовини цркве смо нас двоје згрешили више пута, нека ми Бог опрости! Нисам ни помишљао да би озбиљно страдали да нас је неко затекао. Али, били смо млади, страст је страст, и уосталом она је имала веома безобразне ноге и онај јужни део тела, неопростив. Разумеће Створитељ јер он нас је таквима и направио.

П.С. Са врха тог брда, за тамних и ведрих ноћи, звезде и Млечни пут и планете се савршено виде.
Све је то давно и далеко било, јер, не заборавимо, ”време је најдуже растојање између две тачке” (Т. Вилијамс).
Черевићан Черевићан 23:11 31.08.2018

dies fasti

време је најдуже растојање између две тачке

присети нас
на доба нам зрења,
тек наслућај
негдашњијех хтења

ХВАЛА г nsarski на листингу присета Вам тинејџерских
albicilla albicilla 09:37 01.09.2018

Re: Ах, Трибуњ!

A bas malopre video 20 minuta naroda protiv Larija Flinta... kakav li bi tamo narod bio protiv nsarskog, necu ni da mislim
Черевићан Черевићан 15:57 01.09.2018

бетонско постоље у хладовини цркве

богме награбуси мр Lari Flint у животу но се избори за своју идеју те Hasler заживи.наравно не сумњам да би светогрђе г nsarskog било адекватно од стране народа санкционисано ....

Хвала на дружењу г.albicilla
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:14 31.08.2018

mama

па ово је право место где би овако у небесима молитве могле бити услишене


ђе ће ако ли не на лицином месту? замислите када крену још зракоплови ка Сунцу, и даље?

Черевићан Черевићан 22:53 31.08.2018

lux veritatis

када крену још ..... ка Сунцу,

када крену летилице
диљем Васионе,
имал' наде а за дорек
Догме знане а смионе

г Fuchs-е мами ли маами сутрашњица...баш .ХВАЛА на Mr. Murphy-ју
tasadebeli tasadebeli 10:09 01.09.2018

Острва и отоци

- е до мојега ,узврати









Ја бих само и овде да поновим оно што изговарам ове године најчешће откако се вратих са летовања. (То јест, 'оћу и ја да изјавим нешто за дневник.)

Наиме, ове године по први пут после 10 година нисам био на Тасосу. Игром случаја, летовах на Евији (старој Еубеји одакле је био старац Нестор који се једини из Тројанског рата вратио неокаљане части поживевши до краја свог живота окружен поштовањем и уважавањем својих послушних синова).

Па ме сви питају како ми је било.

А ја не умем да објасним другачије него овако:

"Летовање је летовање, а море је море. Али није исто. Они који су некада шпартали по Јадрану, знају на шта мислим, разумеће о чему причам. На Јадрану си могао да летујеш у Макарској. Али си могао да летујеш и на Мљету или Пељешцу. Е, Евија ти је Макарска, а Тасос је Мљет или Пељешац."


И стварно, гос'н Чер, није исто... Други мирис мора, друга боја мора, другачије небо, другачије сунце, другачији људи,... Једино је мед од боровине сличан. Ни он није исти, а јесте сличан.

(Није ни чудо. Јесте све то Егеј, али ипак 200-300 км раздаљине чине своје.)


О крвавим месецима на терасама не бих... Јер не умем ја то тако лепо са женама као ви, гос'н Чер...



Ova stara kuća sa grbom starinskim,
S balkonom na Stradun, gde mirišu sade
Godine i trulež hodnicima niskim,
Beše nekad kuća kneza Paska Zade.

Pasko Zade beše alhimičar; dalje,
Poznat pitagorist, zvezdar, moreplovac,
Đak slavnog Vanini. – Pučanin, sin švalje,
Posta plemić umom, a knezom za novac.

Letopisi kažu: Beše mudrost sama…
Sto godišta življe za muze i pare…
No slast ženskog tela ne pozna, od srama
Umre… sed ko ovca, malen kao jare…

Epitaf: „Tu leži Pasko Zade, mili
Knez… i tako dalje, uspomene jasne!
Jedini od ljudi s kim su uvek bili
Svi muževi dobri i sve žene časne.“



А што се хране тиче... Ово најбоље волем да једем на Тасосу:









На Евији ни то није исто као на Тасосу.
Черевићан Черевићан 15:43 01.09.2018

Други су мириси мора

А што се хране тиче..

Octopusi фиранга
море, Тасос, лепота,
а кад се огладни
ние те срамота

г tasоdebeli ....Zade Pasкu свака част а Вама ......хвала на јавки.
NNN NNN 12:29 01.09.2018

hrvacki

nisam stručan,
ali zrakomlat bi trebalo da je helikopter (u prvom trenutku pomislih da ste njime leteli),
a avijon je zrakoplov.

Hvala što podeliste ovo lepo iskustvo!
Черевићан Черевићан 15:46 01.09.2018

око сокола

наравно да сте у праву г 3N то ја дадох себи речну слободу у именовању зрачне летилице .ХВАЛА на указу.
c_h.arlie c_h.arlie 18:28 01.09.2018

M'da !

Bilo kako bilo, sada se valja baciti na pos'o.
Черевићан Черевићан 23:32 01.09.2018

него шта

sada se valja baciti na pos'o

доприноса радног дати
ни тренутак не чекати,
да би свима боље било
тад' једино.....мени мило

г c_h.arlie захвалан на коментару
amika amika 17:56 02.09.2018

Наслови

Сви ваши наслови овог текста заслужују да се испишу на крају па нека чизаоци изаберу. Мени се свиђа онај Месечев црвени маам.
Черевићан Черевићан 22:07 02.09.2018

pleno iure

примедба Вам је на месту ......г amika.наиме, неуобичајена је промена наслова саставу а након постирања, но у овом случају било је неизбежно баш то применити , а зарад интернет проблема који ме снађоше по објављивању текста . овај је финални !

sorry.
myredneckself myredneckself 23:33 02.09.2018

Re: pleno iure

Чер

...а хтедеох и да проверим да ли су у праву научници који су одавно установили да пун Месец има посебан утицај на људско понашање, на наше психолошко, али и физичко стање, повећавајући нам емоционалност, меланхолију,нервозу али и раздраганост.

Месец уредно одради поверени му задатак...


Sve je lepo i moguće, pod Luninim sjajem...
Черевићан Черевићан 00:00 03.09.2018

луна,луна,е па штаје

одувек сам најволео
прц по месечини,
све фалинке мрак огрне
емоције пак опчини,

и све лепо и могуће
под луниним сјајем,
импулс Он је мом Немирку
уРибици ....да потрајем


ФАЛА гђо myredneckself на јавци у ове.....лунарне сате.
myredneckself myredneckself 00:24 03.09.2018

Re: luna,luna,e pa štaje

FALA gdjo myredneckself na javci u ove.....lunarne sate.



Mora da sam malo lunatic, pala mi na pamet prastara pesma o Luni.
Eto, raspevala se, umesto da spavam i snevam u ove kasne lunarne sate.



Черевићан Черевићан 09:13 03.09.2018

него

богме пролете и 58 г како се Mina огласи са песмом Tintarella di luna.....ју,баш живот нам....брзо протиче.

Хвала за избор мелодије ...гђо myredneckself
mariopan mariopan 21:11 03.09.2018

Re: nego

G. Čer

Ja sutra putujem na more.

Lepo i vedro letnje raspoloženje nosim sa ovom pričom.
Черевићан Черевићан 22:57 03.09.2018

моора маам

sutra putujem na more


драга гђо mariopan у том случају шта Вам пожелети до:
- временске прилике купању погодне
- млако али ипак освежавајуће море
- угодно окружење/дружење
и наравно ...здравље, те безбедан пут ...онамо...натраг

ХВАЛА .......да сте с' нама.
nsarski nsarski 14:13 04.09.2018

Re: pleno iure

Черевићан
примедба Вам је на месту ......г amika.наиме, неуобичајена је промена наслова саставу а након постирања, но у овом случају било је неизбежно баш то применити , а зарад интернет проблема који ме снађоше по објављивању текста . овај је финални !

sorry.


Ово таман паше уз нови наслов.


Черевићан Черевићан 10:57 05.09.2018

dies fasti

захвалан г nsarski сам на одабиру (дела) Композитора, миљеника моје + Матере.присетих се, ево,када су простори наше куће ухо маамили баш овим нотама у њеној изведби. има томе ...пола столећа.
c_h.arlie c_h.arlie 14:42 04.09.2018

M'da !

Sve, sve Čerevićaninu --- ali 4 sata ?
4 sata ?!
Черевићан Черевићан 10:41 05.09.2018

ход времена......убрзани

ali 4 sata ?


вазда се кука како ..време лети...па тако ни 4 сата однекад* нису ни налик сатима сада (ови су mlooogo bre БРЖИ),упс.

* покушај појашњења временске наглашености срамне нам радње у саставу ... г c_h.arlie
razmisljam razmisljam 19:07 05.09.2018

Re: ход времена......убрзани

Черевићан

вазда се кука како ..време лети...па тако ни 4 сата однекад* нису ни налик сатима сада (ови су mlooogo bre БРЖИ),упс.

* покушај појашњења временске наглашености срамне нам радње у саставу ... г c_h.arlie


Ма, гос-н Чер, на такво питање једноставно одговорите:,,Мале тајне великих мајстора.'' и притом шеретски намигнете.
Черевићан Черевићан 21:11 05.09.2018

транспарентност...пре свега

на такво питање једноставно

недореци хоће створит' смутњу
неодговор опет љутњу изазива,
ни Ваш предлог лоше не котира
ал' понекoм ........сујету подрива



драга гђо razmisljam ХВАЛА на указу.
alselone alselone 21:56 05.09.2018

Черевић

Био сам пре пар викенда у некој викендици на пола пута између Черевића и Баноштора. После се вратили скелом преко, па још мало сели код Браше.

Тај део Срема је прелеп, и да има свамо мало бољу везу са градим, ја бих се можда и одважио да се преселим тамо.
Черевићан Черевићан 23:38 05.09.2018

ние прекосвета

само мало боља веза са градом, ја бих се можда и одважио да се преселим тамо


мислим да погрешили не би г alselone. возилом од нсад-а се релација од 25 км релативно брзо прелази а и bus transport ретко омане.људи комуникативни.е сад живот у Селу је посебна категорија, то се у глави мора зрихтати, наравно имати подршку породице.деце посебно ( она мала ће се уклопити олако). посетиоци се у Черевић лако заљубе, је знано ... но, могло би се детаљисати ....отом.

ХВАЛА на јавки.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana