Tragikomična poruka

Freedom of Information RSS / 24.04.2008. u 13:53

Autor: Rodoljub Šabić

Pravo na slobodan pristup informacijama obavezno podrazumeva i aktivnu i pasivnu komponentu. Jedna, naravno podrazumeva obavezu vlasti da se korektno odnosi prema zahtevima za slobodan pristup informacijama koje upućuju građani, novinari, mediji, NVO, političke stranke – javnost uopšte. Druga podrazumeva više od toga – obavezu vlasti da o tome šta i kako radi javnosti daje što više informacija i pre nego što to neko konkretno zatraži. 

 

Polazeći od toga i naš Zakon o slobodnom pristupu informacijama je kao nekakav minimum predvideo obavezu državnih organa da najmanje jednom godišnje izrade Informator sa osnovnim podacima o svom radu. Ja sam kasnije, koristeći zakonsko ovlašćenje Poverenika za informacije da donese propis, odnosno Uputstvo po kojem se objavljuje ovaj Informator, ovu sasvim benignu obavezu „pooštrio“ predviđajući da se Informator mora ažurirati jednom mesečno i da se pored ostalog mora objaviti i na Internetu. Na taj način državni organi bi građanima i medijima učinili dostupnijim najbitnije informacije o svom radu, kadrovskim i drugim kapacitetima, organizaciji, nadležnostima, vrstama usluga koje pružaju, procedurama i razume se, o trošenju budžetskih sredstava, i to sve bez bilo čijeg formalnog zahteva za pristup informacijama.

 

Poznato je da se iz raznoraznih, objektivnih i subjektivnih razloga, u vezi sa upotrebom Interneta, nalazimo negde na samom repu evropskih zbivanja. Ali valjda baš zato, nasuprot „dominantnom“ mentalitetu i „destimulativnim“ ekonomskim prilikama, vlast mora da prednjači u njegovom promovisanju. Što je vlast viša, ta njena obaveza je veća.

 

Zato je zaista zabrinjavajuće što je uz sve očekivane probleme sa objavljivanjem Informatora o radu organa vlasti na Internetu, ozbiljnih, neshvatljivih problema bilo i na nivou državnih ministarstava. Tako je za razliku od 2006. god. kada su sva ministarstva, bar formalno, ispunila ovu zakonsku obavezu, naravno uz sasvim evidentne probleme u vezi sa kvalitetom odnosno sadržajem informatora, na kraju 2007. godine čak 9 od 22 ministarstava „zaboravilo“ na nju. Nakon upozorenja Poverenika većina je obavezu ispunila ili najavila da će to učiniti u najskorije vreme. U tri slučaja, reakcija je izostala pa je Poverenik čak morao da formalno, rešenjem naloži objavljivanje Informatora na zvaničnom web site-u ministarstva. Dva od ta tri ministarstva postupila su po nalogu, treće, Ministarstvo za infrastrukturu, nije.

 

To da jedno ministarstvo ne postupi po obavezujućem nalogu nadležnog državnog organa, u svakoj (uređenoj) zemlji je ozbiljan problem. Ali, u konkretnom slučaju, postoji nešto što je, čini mi se, još veći problem. Naime, reč je o tome da ministarstvo ne samo da neće, nego i „ne može“ da postupi po nalogu Poverenika. Jednostavno, ministarstvo nema web site.

 

Takva „medijska koncepcija“ me neminovno podseća na M. Mekluana, na njegovu čuvenu sintagmu - da je i izbor medija preko koga se nekom upućuje informacija, zapravo poruka, odnosno važna informacija. Dodao bih – i neizbor takođe.

 

Nije svejedno da li vlast informacije koje duguje javnosti daje preko uličnog dobošara, šaltera, oglasne table ili Interneta. Živimo u 21. veku, u informatičkom dobu. To bi valjda svakom moralo nedvosmisleno govoriti da je uz korišćenje ostalih,  Internet medij koji je jednostavno nezaobilazan. 

 

Ljudi u ministarstvu koje raspolaže ogromnim sredstvima i kontroliše i sprovodi veliki broj projekata od kapitalnog značaja, što bitno pojačava njihovu i inače nespornu obavezu za komunikaciju sa javnošću, to bi jednostavno morali da znaju.

 

Time što pokazuju da to ipak „ne znaju“, šalju, da se poslužim još jednom Mekluaonovom sintagmom – „globalnom selu“, odnosno celom svetu koji nas okružuje poruku koja na pošiljaoca baca tragikomično svetlo. I to nažalost čine, ne samo u svoje ime, nego, objektivno, i u ime  države koju predstavljaju, dakle svih nas.

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Zeks Zeks 14:19 24.04.2008

Manjak i visak informacija

Kod nas postoje dva problema:jedan sa manjkom pravih informacija,a drugi sa njihovim viskom ....
Tako sada,tokom politicke kampanje,odjekuju parole,koje smo vec mnogo puta culi i doziveli....
A prave odluke se donose tajno,u mraku,pred sto manje ociju i usiju...
Dolybell Dolybell 14:41 24.04.2008

Web - i skraćenice


Ne samo da dotično ministarstvo nema Web, svakako ne zbog nemara,
(već sasvim namerno) nego bi mogli i one koje postoje - da zaborave da postoje.
Odavno je ovde, sve što je normalno - postalo nenormalno.
Što se mene tiče, ja im ne verujem pa i da su sve informacije tačne i
potpune. Mogu da pišu šta hoće, za sada mi stvarnost govori više
od njihovih informacija.
Nešto se mislim, a i za šta će nam vlada i ministarstva, kad ih vode
uglavnom, nekompetentni - a kad su takvi, bolje da ih i nemamo.
Šteta bi bila manja, a za buduću, e to je već enigma.
Otkako je vlada postala tehnička, mnogo smo mirniji, bar ne
prave više gluposti svaki dan.
J.B. Tito je pisao pisma, ovi koriste mobilne za konferencije,
(verovatno da ne mogu da se vide očima ili možda uopšte
tada nisu u državi )? Pitam se, šta je sledeći način komuniciranja?
Stvarno smo zemlja čuda i čudna zemlja.
jinks jinks 14:49 24.04.2008

Mozda

ministar mora prvo da konsultuje svog advokata
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 16:57 24.04.2008

Глобал вилиџ

Ваш есеј је одличан. Ипак мислим да сте превише оштри у својим закључица самим тиме што упоређујете "бабе* и жабе" ,

С обзиром на изузетно мали број интернет корисника у Србији, мислим да је цена објављивања на интернету оног што ви тражите веома велика са становишта порезника - а њих морате узимати у обзир јер они знаји цену зарађеног динара.

Ниво коришћена интернету у државним и општинским установама у Србији ипак није лош. На пример, ако желите да наручите изводе из књиге умрлих или рођених видећете да је то имак могуће у Србији урадити и интернетом и телефоном и лично и писмено, и то уз сарадњу поште која сад има и "некст деј деливери."

С обзиром да је ипак потребно купити компјутерски СИСТЕМ, тренирати службенике, и имати програмере 24/7 мислим да наше сиромашно изсанkционисано и избомбардовано друштво ипак држи трку за водећим комшијама у глобално селу који су уложили БИЛИОНЕ да би компјутерски описменили своје гражђане. А да не спомињемо порекло њиховог колонијалистичког глобалног новца.

Претпостављам, али ако грешим молим те опростите, да је време за ваш "рисерч" плаћено. Али морамо узети у обзир да сте га објавили сасвим бесплатно на овом блогу и тако лукаво уштедели паре и та флексибилност је предност енвеоа. Министарства ипак не могу користити блогове.

Овим не желим да браним Ђелића и његов "е-government".


*Без алузијеа на жене у црном.
Markonio Markonio 13:06 25.04.2008

Re: Глобал вилиџ

Vladimir Maričić

С обзиром на изузетно мали број интернет корисника у Србији, мислим да је цена објављивања на интернету оног што ви тражите веома велика са становишта порезника - а њих морате узимати у обзир јер они знаји цену зарађеног динара.
С обзиром да је ипак потребно купити компјутерски СИСТЕМ, тренирати службенике, и имати програмере 24/7 мислим да наше сиромашно изсанkционисано и избомбардовано друштво ипак држи трку за водећим комшијама у глобално селу који су уложили БИЛИОНЕ да би компјутерски описменили своје гражђане. А да не спомињемо порекло њиховог колонијалистичког глобалног новца.


Kakav kompjuterski sistem, treniranje sluzbenika, 24/7 programeri, zaboga?!
Zar je tesko postaviti jedanput mesecno informator (verovatno vec gotov u .pdf formatu) na nekom sajtu? Za to je potrebno cca 10 minuta, cak i manje.
Ako cak i pozelite mnogo, mnogo vise, dovoljno je zaposliti jednog programera koji ce raditi klasicno radno vreme od 8 sati i imali biste fantastican online portal! Naravno da tog programera treba lepo platiti, ali to je svejedno SAMO JEDNA PLATA, nasuprot hiljadama parazita koji obitavaju u drzavnim ustanovama a ne rade nista.
Evo ja se javljam da radim puno radno vreme za te potrebe, ne trazim ni veliku platu. Ali naravno da mene nece niko zaposliti, jer nemam vezu. E, to je problem nasih ministarstava - korupcija i neorganizacija, a ne pisljivih 70-80.000 din za mesecno odrzavanje sajta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana