Moj grad| Nostalgija| Planeta| Religija

Prvo klesanje i početak Arhitekture

Đorđe Bobić RSS / 18.10.2018. u 07:08

                                                                      

Nevolje graditeljske su počele odmah po ulaženju u pećinu koju je Pragraditelj izabrao i odredio za stanište svog plemena. Novi prostor za obitavanje plemena nije odmah pokazao dobronamernost prema pridošlim naseljenicima, prvi koraci su bili znatno otežani prirodnom preprekom, šiljatom, rapave površine stenom u podu na samom ulazu koja je pristup ka unutrašnjosti pećine delila na dve dela pa se prolazilo postranice, pobočke, uz ogrebavanje tela i povrede, naročito kada je bila žurba jer je trebalo hitro se skloniti a da se ne bude plen sabljastog tigra ili neke druge pošasti. Pećinari su trpeli posledice ove građevinske nepodobnosti, u sebi su gunđali jer nije bilo primereno Pragraditelju žalbu iskazati, imao je on važnije probleme da savladava a ne da se brine o ponekom odranom ramenu. Ipak, vremenom je uvideo da tako više ne ide, posebno kada, jednom prilikom nije dovoljno brzo uneta krupna lovina te su je alavi napasnici, tu ispred pećine na njegove oči prožderali i onda je odlučio u iznudi, nije bilo druge, do da se prepreka ukloni ali i da se njena zaštitna uloga ne umanji.

 To je bila Prva odluka o Arhitekturi i planiranju, mada o tome nema dokaza, nije bilo načina da se zabeleži i ostavi trag tog dragocenog, prvog delovanja, sve posle su bile interpretacije zatečenih ostataka koje vreme nije deizintegrisalo i u prah pretvorilo. Sve je činjeno kao što se stvara muzika, beleženo u mislima, eterično i virtuelno, samo misao, zatim reči a onda delanje. Ipak, posle te odluke je sve bilo lakše.

Pragraditelj i njegov najstariji sin su pristupili ovom izazovu na vrlo ozbiljan način, nisu znali u to vreme da su započeli prvi korak u planiranju, praplaniranju i začetku predviđanja onog što sledi. Prvo su ustanovili šta je problem, šta ometa svakodnevnicu i moguća rešenja su nadolazila, razmatrali su svako posebno i mnoge moguće posledice usvajanja nekog njih i predstojećeg delanja. Promišljali su o tome da li će uklanjenje komada stene sa ulaza u pećinu povećati otvor kroz koji će onda, pored saplemenika, moći da ulaze i neke po članove plemena gladne i opasne divlje zveri. Merili su i razmeravali, očitavali tragove, procenjivali su mere saurusa i sabljastog tigra. Zaključili su da proširivanjem ulaznog otvora te opasnosti ne mogu biti zanemarene ali razložno su dokonali da je istovremeno veoma važno i da će tokom obavljanja dnevnih zaduženja saplemenici bolje raditi ako otvor bude nešto veći. Našli su meru koja je udovoljavala iznuđenoj potrebi, terali su saplemenike svih uzrasta da ulaze i izlaze, da nose terete raznih veličina na leđima, da ih vuku po zemlji i svaki put su meru pamtili pomoću odlomljene trske a onda su te komade biljke naslanjali na tragove zveri ne bi li utvrdili dokle se otvor može proširivati a da bezbednost ne bude narušena. Uzeli su u obzir i propuh vazduha što je postalo neophodno od kad su počeli da lože vatru u pećini, nesvesni da su tim razmišljanjem uveli u svoje stanište praventilaciju.

Najzad su, našavši odgovor na sva pitanja kojih su se mogli setiti, odlučili šta je za činiti, Prva odluka u građenju je doneta i zacrtano je kako ima da bude i to je jedina stvar koja je opstala kao procedura sve do danas, donošenje odluke o građevini ma kakva da je, odluka je doneta i delanje je moglo da započne a Arhitektura je zakoračila u svoj početak. Stenu na ulazu u pećinu je svakako trebalo smanjiti na meru koju su ustanovili i onda se postavilo pitanje alata kojim se prepreka može razbiti. Jedini alat kojim su raspolagali je bilo kamenje raznih veličina razbacano okolo a klesanje je, takođe, bio jedini način za ostvarenje vizije. Prvi pokušaj nije uspeo jer su uzeli nedovoljno tvrd kamen za klesanje. Posle više pokušaja sa raznim kamenjem našli su komad granita kojim je krečnjak na ulazu razbijen i ulaz je proširen u svemu prema unapred ustanovljenoj meri otvora što će na dobar način poboljšati radne uslove saplemenicima ali i sprečiti velike zveri da olako ulaze u pećinu. Sa onim manjim će već nekako izaći na kraj. 

Pragraditelj i njegov najstariji sin su, posle završenog prvog klesanja, Prvog građevinskog poduhvata ikada, danima sedeli pred ulazom u pećinu i posmatrali delo svojih ruku, sa vremena na vreme su ustajali i ulazili u pećinu, izlazili iz nje, osećali su zadovoljstvo učinjenim, naravno, nisu izostale i neke manje primedbe koje uobičajeno, sve do danas, imaju pregaoci posle delanja. Posebno je najstariji sin primedbovao, smatrao je da klesanjem kamena o kamen nije, po njegovom shvatanju, napravljen dovoljno lep prag, nije umeo to da iskaže jasno jer lepota u to vreme nije bila u fokusu, za nju nisu znali, ali je osećao da je prag ispao nekako slučajno a da oni nisu o njegovom izgledu, ni tokom predhodnih razgovora a ni tokom rada vodili računa jer su svu energiju trošili na prilježno razmeravanje veličine otvora.

Najstariji sin je poluglasno, sa tugom u grlu iskazivao kajanje za taj nemar a Pragraditelj ga je slušao na pola uva, rekao mu je da bude strpljiv i da će sledeći put svakako da se posebno pozabave izgledom, jer u tom trenutku mu se ukazalo da je zakoračio u novi prostor, tada je upravo počeo da razumeva da je ustanovio Prvu meru, da je osmislio, isplanirao Prvo klesanje. Nije tada, sedeći pred pećinom još znao reč kojim bi obeležio planiranje pa onda i projektovanje ali je osećao da je dotakao nešto sasvim novo i uzbudljivo i da stvari više nikada neće biti iste kao u vreme dok je šiljati komad stene polovio ulaz u pećinu.

Bio je u pravu, u to se uverio kada je posle nekoliko milenijuma lutajući planetom kao duh, sa iskrenom znatiželjom posmatrao posledice Prvog klesanja čiji je delatnik bio, saznao da su njegovu izvedbu obrade i doterivanja i prilagođavanja potrebama one šiljate stene kasnije ljudi nazvali prapočetkom Arhitekture a sa obzirom na razlog ustanovljenja takvog rada neizostavno se nametnula i priča o tome da je to sve ipak iznuđeno. Kao i sve što je u planiranju i građenju kroz naredne vekove i bilo, sve do ove tekuće savremenosti. 

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 08:58 18.10.2018

in optima forma

posledica nedobronamernosti odabranog prostora

у прошлост загледан
састав овај воду пије,
са данашњег тачкогледа
други избор био није,

Каменко се баш снашао
понајбоље што је знао
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:29 18.10.2018

Re: in optima forma

romi.daba romi.daba 12:26 22.10.2018

Posle prvog kresanja

Meni ovo liči na tipičnu patrijarhalnu verziju istorije o tati i najstarijem sinu.

Pećine su možda bile važnjije kao sigurnija mesta u kojima su žene radjale bebe pa su im bila potrebne izvesne modifikacije prostora pa su naložile fizički jačim muškarcima šta da rade. Na primer.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:34 22.10.2018

Re: Posle prvog kresanja

pa su naložile fizički jačim muškarcima šta da rade.

Verovatno ste u pravu ... nosam po ovoj sintagmi primetio neku razliku od nekada pa sve do sada ... onome od pre nisam prisustvovao ali priče od onda i ovo še se sada muškarcima događa u vezi šenske premoći (samo da tako ostane jer je onda muška odgovornost manja) je slično, skoro istovetno pa nema razloga za sumnju da je vaš komentar i zakljičak blizak istini ... ali, svaka istina je relativna ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana