Gost autor| Životni stil

Uloga marijačija u mom odrastanju

angie01 RSS / 28.10.2018. u 20:49

 Maricahi.jpg

 

Ovu pricu mi je na mail poslao moj drug Micko, Mica, Mikele, Majk,...kako su ga na raznim mestima na kojima je boravio zvali, koji je od onog pocetka, gde prebire nespretno po zicama bratovljeve gitare, kao osmogodisnji klinac, pokusavajuci da se domogne zeljene melodije, postao profesionalni muzicar, iako se skolovao za nesto sasvim drugo, koji je godinama svoju gitaru setao po raznim zemljama u kojima je ziveo i svirao, noseci svoj kofer nekada uzbrdo, a nekad nizbrdo, ali uvek  sa muzikom u usima, pa su se tako i mnoge zurke, okupljanja, na kojima je bio prisutan, u jednom momentu pertvarali u muzicke dogadjaje, otvarale su se i zatvarale kafane uz svirku i pesmu i to lutanje, da l uz obalu ili  u zaledju se srecno zavrsilo na Palma de Majorki, gde se skrasio sa zenom, koja se isto bavi muzikom i dvema preslatkim cerkama, bliznakinjama, koje vec uveliko sinimaju svoje muzike klipove.

..................................

 



24. Oktobar 2018, Palma de Majorka

 

Te godine, Amstrong, Kolins i Oldring su sleteli na mesec. Tada u to niko nije sumnjao. Mnoge moje vršnjake privlačio je kosmos. A mene, osmogodišnjaka, privlačila  je bratovljeva gitara. Mamio sam joj krišom tonove, otkrivao položaj ruke i prstiju da bih dobio različit i dobar ton. Slušao sam muziku sa radia i zapisivao tekstove. Snimao kasete koje bi u beskonačnost ponavljao. Kupovao i razmenjivao ploče i tretitao ih kao relikvije. Sve to je bio divan, a nimalo lak proces, ali želja je bila ogromna, a tada se sve čini sa lakoćom. Jednom sam na crno-belom televizoru, koji je zauzimao centralno  mesto u regalu, u dnevnoj sobi moj roditeljskog doma, video Slavka Perovića i Nikolu Karovića, obučene u neka raskošna crna odela prošarana zlatnim gajtanima, sa ogromnim šeširima kako pevaju muziku koju nikada pre nisam čuo. Vesela lica, pevanje u terci, “lomljenje” glasa u falset, i neka čudna energija zračili su sa TV ekrana direktno na moju dečačku dušu koja je sve to upijala. Sušajući radio prepoznao bih taj melos i u momentu skakao za olovku i papir da zapišem tekst. Bilo je to vreme kada se slušao i radio Luksemburg i što god je radio uspeo da uhvati. Naši Jugoslovenski bendovi su se utrkivali u prepevavanju stranih pesama na naš jezik. "Paloma" je prepevala puno meksičkih pesama. Sa engleskim tekstovima bilo je malo teže. Zapisao bih fonetski izgovor, ali mi je značenje teksta ostalo tajna, sve dok nisam počeo učiti engleski jezik. Tek onda se za mene počeo otvarati svet magije. Ali marijači su me “načeli”.  Tada nisam mogao ni slutiti da sam već izabrao svoj budući poziv-muzičara.

          Jutros, sam ispijajući kafu na svojoj terasi, čuo sa radija zvuk marijačija, od mojih tek doseljenih komšija iz Južne Amerike. Razgogačenih očiju i kao omađijan, sa šoljicom u ruci, skočio sam i počeo da pevam, nagnut preko ograde, ljudima koje ne poznajem. Naravno na srpskom jeziku. Reči i tonovi su sami izletale iz mene, iz nekog mozgovnog spremišta po kome je dobro napadala prašina, ali se memorija očuvala. Preko meksičkog originala, koji sam sada prvi put čuo, pevao sam im ovo:

                   https://www.youtube.com/watch?v=v69-Tzo0GLk     

Reči na srpskom su se slogovno savršeno uklapale (a teksta ima puno ),  osmogodišnjak u meni je pevao sa punim žarom, punog daha, bez ijednog zastoja, sa istim sjajem u očima kao nekada kada sam se dodvoravao devojčicama. A sprat niže, gledalo me je zabezeknutih šest pari komšijskih očiju, sa iskrivljenom i zamrznutom grimasom razvučenom u osmeh, zamrznuti u pokretu i sa kutijama u rukama, jer su se tek useljavali… A ja sam pevao, glasno i zvonko sve dok trubači nisu odsvirali kraj. Komšije pobacaše kutije na pod, i počeše da aplaudiraju i vriskaju kao pomahnitali. Odjednom, zbog velike galame,  izvireše sa okolnih balkona i prozora glave domaćica koje ne bi ništa da propuste, radoznale dece koja nisu otišla u školu, i sedih staraca koji ne čuju dobro, ali galamu da. I sve se stopi u uzvike i jedan gromoglasni aplauz. Ja se teatralno naklonih publici, srknuh kafu iz šolje, a mojim komšijama rekoh: „Dobro došli u naš komšiluk. Nadam se da će vam biti lepo iako je daleko od vašeg doma.“

          I tako dan poče lepo. Neočekivano, kao mnogo šta što život zna da priredi. Uz osmeh, marijačije, nežne zrake sunca i šoljicom crne kafe, sa jednom kockom šećera.

 

 



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 21:11 28.10.2018

posto nisam sigurna,

da li link iz teksta radi svima, a n'umem da klip po novoj verziji namontiram u tekst, stavicu ga ovde,....znaci, pesma koju je Micko pevao komsijama je ova,

deset_slukom deset_slukom 22:26 28.10.2018

Mehiko

Nešto sam stariji od Mićka i pamtim vreme kada je meksikanska muzika bila često na radiju i rado se slušala. Kada sam, mnogo godina kasnije, shvatio da je (gotovo) jedini način da čujem domaću muziku pedesetih i šezdesetih - da nabavim ploče, ja sam ih nabavio. Ne sve, ali, mnogo, mnogo...

Meksikanske su bile posebno na udaru. Po izgledu omota, rekao bih da je sa time počeo trio TiViDi, negde 1961. Imaju i LP od deset inča. Izvođača ima više nego što se misli, bilo je i muškinja i ženskinja, singlova i EP, ihaj... ima i velikih LP ploča.

Neki misle da je slušanje meksikanske muzike čist fol i prenemaganje. Što se mene tiče, retko je konzumiram i u pitanju je obična nostalgija.

Jedna od mojih omiljenih, prepev "Adelite":

angie01 angie01 22:39 28.10.2018

Re: Mehiko

ovu pesmu je moja baka mnogo volela,...isto je s radija skinula tekst i pevala svaki put, kada su je pustali,

angie01 angie01 22:46 28.10.2018

Re: Mehiko

i ovoga se secam, da je imala u kolekciji ploca,

ne znam sta je A, a sta je B strana- tzv, singl ploca:),



deset_slukom deset_slukom 22:51 28.10.2018

Re: Mehiko

angie01
isto je s radija skinula tekst


Cunetov...

angie01 angie01 22:57 28.10.2018

Re: Mehiko

Cunetov.




...ja volim ovu,


tasadebeli tasadebeli 23:27 28.10.2018

Re: Mehiko

angie01
ovu pesmu je moja baka mnogo volela,...isto je s radija skinula tekst i pevala svaki put, kada su je pustali,




Јој, не замери...

Мени су далеке '83/84. у ЈНА двојица усташа из Љубушког, Херцеговина, сваки боговетни дан после спуштања заставе, а пре вечере, сасвим намерно урлајући са све прстом у увету пјевали ову пјесму у верзији Пиша Тровача док стојимо у реду да добијемо пиринач са ћуфтама у сосу (ако си први на реду за улазак у трпезарију) или само клот пиринач (ако ниси први на реду за улазак у трпезарију).

Огадише ми пјесму за сва времена...




(Ставили су погрешан омот плоче на овај клип.)


Почело је то приближавање маријачи звуку још док је тата био на службеном путу после екскурзије у Шпанији. Па пошто Шпанија није хтела да се учлани у покрет несвстаних, ми онда одосмо на Мехико као посматрачи...


deset_slukom deset_slukom 00:17 29.10.2018

Re: Mehiko

Da... "ovi" ništa drugo nisu ni radili nego diktirali šta sme da se peva, piše i glumi. Španci neće u nesvrstane, a ovi - hop! Ukidaj Špance! Kada i zbog čega su ih vratili, ne zna se.

Raja je, bre, prolivala reke suza na španske muzičke melodrame. Prodavačica ljubičica, Majko slušaj moju pesmu...

zemljanin zemljanin 00:30 29.10.2018

Re: Mehiko

angie01
ovu pesmu je moja baka mnogo volela,...isto je s radija skinula tekst i pevala svaki put, kada su je pustali,


da, bila je zakon neko vreme
tasadebeli tasadebeli 00:35 29.10.2018

Re: Mehiko

deset_slukom

Ovi četnici misle da Partizani ništa drugo nisu radili nego diktirali šta sme da se peva, piše i glumi.



Ишло то само од себе. К'о код Жељка Митровића. Јер народ је то тражио.

И све сам могао да опростим Партизанима, али Миша Ковача у ЈНА пред вечеру не могу никако. Шта ћу, таква ми асоцијација на ту пјесму.

Yo soy un hombre sincero, што би рекла она кубанска народна чији ми је звук, искрено речено, ближи... Ваљда због ових маракаса...



angie01 angie01 00:45 29.10.2018

Re: Mehiko

Dragi blogeri, lepo vas molim da se na ovom postu suzdrzite od pominjanja cetnika, partizana, ustasa i sl- prvo, zbog gosta autora, a drugo sto je blog upravo o tome kako muzika spaja razlicite narode,

hvala.
nask nask 01:05 29.10.2018

Re: Mehiko

US Tasa. Nemoj tako.

Ineresantno je koliko je muzika spajala ove koji ne smeju da se pominju, tj. koliko su istih pesama pevali, eventualno promenili koji toponim i/ili lično ime.
tasadebeli tasadebeli 01:30 29.10.2018

Re: Mehiko

nask
US Tasa. Nemoj tako.

Ineresantno je koliko je muzika spajala ove koji ne smeju da se pominju, tj. koliko su istih pesama pevali, eventualno promenili koji toponim i/ili lično ime.



Добро бре, људи, шта сте навалили?

Рекох већ да сам сасвим искрено испричао на шта ме асоцира та песма и да ми се од тада огадила, а ви запели к'о нека комисија за морално-политичку подобност.

О боже, свашта...

'Ајде добро, Мехико...


Кад сте већ наврли на Мехико.







Written in 1883, by Mexican composer Narciso Serradel Sevilla, the spanish lyrics using the image of a migrating swallow to invoke sentiments of longing for home!!!
The music for this song was used in Johnny O'Keefe's "She Wears My Ring"
nask nask 01:48 29.10.2018

Re: Mehiko

Добро бре, људи, шта сте навалили?


Nisam majkemi, samo (glasno) čitam šta je domačica napisala.
Bili Piton Bili Piton 02:01 29.10.2018

Re: Mehiko

Ja ne znam dal sam jednu pesmu Miše Kovača u životu odslušao do kraja, a ni to svakako ne svojom voljom. Nuff said.

A marijačija što se tiče, kapiram da to ima svojih draži ali je skroz van moje sfere.
tasadebeli tasadebeli 02:22 29.10.2018

Re: Mehiko

Bili Piton

Ja ne znam dal sam jednu pesmu Miše Kovača u životu odslušao do kraja, a ni to svakako ne svojom voljom. Nuff said.



"Тко није водио дјецу на загребачки велесајам, тај не зна што је патња."

Требало је да видиш када домороце у, рецимо, Сењу око три-четири ујутро после сасвим нормалне диско вечери ухвати дерт. Са све сузама у очима...

Па плачемо сви заједно, и гости туристи и домороци... Што од вина, што од немоћи да се отргнеш из пијаног домаћинског загрљаја...

(После тај мој рођак, мој домаћин у Сењу, служио ЈНА у Крагујевцу и одмах научио оно "Мајка Мују шишала на струју". Али он то сам, добровољно и слободоручно, нисам га ја терао, кеве ми...)





nsarski nsarski 22:56 29.10.2018

Re: Mehiko

Yo soy un hombre sincero, што би рекла она кубанска народна чији ми је звук, искрено речено, ближи


OK, Тасо, да ти мало променим перспективу. Ovu poznatu pesmu "Quando sali de Cuba" peva Piet Veerman, inače pop-singer. Čovek, HolanDŽanin, peva na španskom bez ikakvog naglaska. A i tu pesmu si svakako čuo.




P.S. Meni se "Guantanamera" ogadila od kad su Ameri tamo počeli sa onim zverstvima. A pesma je lepa i romantična o devojci iz Guantanama. U autobusima po Mehiku često je klinci pevaju i sviraju za neku kintu. Kao mali Romi kod nas kad po autobusima pevaju "Đurđevdan".
tasadebeli tasadebeli 23:52 29.10.2018

Re: Mehiko

nsarski

Meni se "Guantanamera" ogadila od kad su Ameri tamo počeli sa onim zverstvima. A pesma je lepa i romantična o devojci iz Guantanama. U autobusima po Mehiku često je klinci pevaju i sviraju za neku kintu. Kao mali Romi kod nas kad po autobusima pevaju "Đurđevdan".



Кад си већ поменуо америчко задње двориште...

Моја омиљена верзија-клип:



deset_slukom deset_slukom 13:18 30.10.2018

Re: Mehiko

Kad smo već kod Holanđana, evo jedan autentični holandski delta-bluzer i jedna autentična Holanđanka, rođena u Indoneziji, koja na srpskom peva grčku pesmu.



tasadebeli tasadebeli 00:00 29.10.2018

Говеда

Извини, Енџи, још једном, али ја сам ипак живео у заједници са њима мало дуже од тебе, па то онда излети по навици, само од себе...


nsarski nsarski 11:29 29.10.2018

Kraća priča u slikama i pesmi


Jedne večeri sam sedeo u baru/restoranu La Destileria, Cancun, Mexico. Kelner ljubazan, pristojno govori engleski.

Mesto radnje:


I, reč po reč, ja se usudim da ga pitam ima li neka od njihovih pesama u kojoj se ne pominju reči amor, morir, dolor i colomba? On se nasmeja i ode.

Utom se u kafani pojaviše:

!!!

i zasviraše kako samo oni umeju.

Prilazi mi isti kelner i tužno i diskretno, pomalo prezrivo i kolutajući očima, mi reče: Aya-ya DOLOR!
Ergo, ne vole baš svi Meksikanci marijače.

Inače, meni su oni strašno simpatični, a kada zasviraju "Cielito lindo", sečem vene. Ay, ay, ay, ay, canta y no llores!




angie01 angie01 15:15 29.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

nsarski nsarski 22:49 29.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

angie01


E, pa evo tebi Ana Gabriel sa jednom jako patriotskom pesmom "Mexico Lindo y Querido" i zapazi kada na 1:20 ulete mariači! Posle, naravno, nastavlja sa "Cielito Lindo", a šta drugo.

nsarski nsarski 23:29 29.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

angie01

Kad si počela temu o filmovanim verzijama, svakako si čula kako Chingoni pevaju Malaguena Salerosa (muzika iz filma Kill Bill2).



A potom i "Quizas, quizas, quizas" iz Brokeback Mountain.

angie01 angie01 00:34 30.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

Malaguena, odlicna verzija, ovi prze, a lik ima strava glas i harizmu- vidim i Tarantinu se dopada:).
nsarski nsarski 00:46 30.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

angie01
Malaguena, odlicna verzija, ovi prze, a lik ima strava glas i harizmu- vidim i Tarantinu se dopada:).

Mnogo svetlosnih godina daleko od ovoga.

deset_slukom deset_slukom 01:50 30.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

nsarski

Mnogo svetlosnih godina daleko od ovoga.


Karović ovo i jeste snimio pre pola veka. U međuvremenu su skakači nadskočili pola metra u vis i metar u dalj. Ovo pripada drugom žanru i namenjeno je drugoj publici. Na isti način se može reći da je Kokerova verzija With a little help from my friends bolja od originala, a da budu u pravu i oni koji se slažu i oni koji su protiv.
adviser adviser 06:07 30.10.2018

Re: Kraća priča u slikama i pesmi

deset_slukom
nsarski

Mnogo svetlosnih godina daleko od ovoga.


Karović ovo i jeste snimio pre pola veka. U međuvremenu su skakači nadskočili pola metra u vis i metar u dalj. Ovo pripada drugom žanru i namenjeno je drugoj publici. Na isti način se može reći da je Kokerova verzija With a little help from my friends bolja od originala, a da budu u pravu i oni koji se slažu i oni koji su protiv.

Da !
Jedan je bio Džo Koker.
nsarski nsarski 00:10 30.10.2018

Nisu marijači

ali ja sam neko vreme tripovao na serenade iz Guanacaste (oblast u Kostariki), pa sam čak i neke blogere maltretirao s tim pesmama (CD u automobilu, El pie del balcon, Serenatas de Guanacaste). Posle me prošlo, ali evo zelenih očiju boje mora...

maksa83 maksa83 08:37 30.10.2018

Krv Asteka


alselone alselone 08:45 30.10.2018

.

nsarski nsarski 10:50 30.10.2018

Re: .

@maksa & @alselone



Ljudi, ako niste pratili emisije Tex-Mex žanra koje drži i vodi Johnny Canales, vi ste mnogo propustili! To je onaj pogranični fazon, ni jedno ni drugo (naravno, najpoznatija je "Sabado Gigante" - nešto kao naše Zvezde Granda). Nešto nalik vašim prilozima sa ovim Chicanosima.

You got it! Take it away, boys!



I, naravno, Sabado Gigante. Fiesta Mexicana!



alselone alselone 10:57 30.10.2018

Re: .

Take it away


Kad neko kaže "take it away!" ovo mi je prva asocijacija.

LINK

Ljudi, ako niste pratili emisije Tex-Mex žanra koje drži i vodi Johnny Canales, vi ste mnogo propustili! To je onaj pogranični fazon, ni jedno ni drugo (naravno, najpoznatija je "Sabado Gigante" - nešto kao naše Zvezde Granda). Nešto nalik vašim prilozima sa ovim Chicanosima.

Nisam, nisam, al baš ću pogledati.
nsarski nsarski 11:01 30.10.2018

Re: .

Kad neko kaže "take it away!" ovo mi je prva asocijacija


Pa, da. To je bio fazon pedesetih, ali Johnny Canales je to doveo do Borhesovskog apsurda.

Neko zapeva, a Johnny vikne: "You got it! Take it away!" i prepusti mikrofon pevaču.
ecce-florian ecce-florian 14:20 30.10.2018

Re: .

injao
najvolije tex mex
abazavam ( valjda zbog armonike)
maksa83 maksa83 14:24 30.10.2018

Re: .

Ljudi, ako niste pratili emisije Tex-Mex žanra koje drži i vodi Johnny Canales, vi ste mnogo propustili! To je onaj pogranični fazon, ni jedno ni drugo (naravno, najpoznatija je "Sabado Gigante" - nešto kao naše Zvezde Granda).

Haha, da, sjajno, i meni je palo na pamet "ovo k'o Zvezde Granda". Favorit mi je na 2:00 na prvom klipu.

Od ozbiljnih, meni je ovo omiljeni, ostavio je dovoljno traga da Gibson napravi njegovu signature gitaru iks godina posle.

Everything's free in America
for a small fee in America


Treba poslušati, odlične su reči.

ecce-florian ecce-florian 14:24 30.10.2018

to je sve zbog polke

znam neke slovence koji su na vencanje doveli marijace da im sviraju polke


plus je i revolucionarno. kazu da je Panco Vilja mogo da igra polku dnanonocno

meni od boljih stihova narodnih borbenih ( partizanskih) pesama ovi

"Kad ratuje Pančo Vilja,
u boj kreće s tri vagona:
u dva od njih vojsku vozi
a u prvom muda svoja...."

Najomiljenija mu je bila Jesusita en Chihuahua valjda je zovu jos i kaktus polka
ajmo lagano



edit: menjan link na tube jer je mrski neprijatelj zabranio puscanje u srbiju
nsarski nsarski 15:12 30.10.2018

Re: to je sve zbog polke

znam neke slovence koji su na vencanje doveli marijace da im sviraju polke

Ćerka jednog mog druga iz USA se udala za Mehosa, lekara, i često je pravila žurke na koje su dolazili marijači i svirali. Naučili da sviraju kolo.
Svadbu su obavili u Bg. u Hramu Sv. Save i doveli marijače. Pa se tu skupili naši tamnoputi trubaduri i marijači i mešovito svirali što ay-ay-ay-ay, što opa-cupa. Herardo đuska sa svatovima, što zbog muzike, što zbog tekile i "domaće". Bio klip na jućubetu ali su ga skinuli jer su se nedavno razveli.

Sada ona živi u Bg. i traži čoveka svog života. Srbina, naravno.
ecce-florian ecce-florian 18:23 30.10.2018

Re: to je sve zbog polke

Bio klip na jućubetu ali su ga skinuli jer su se nedavno razveli.

штета

ево заменски



blogovatelj blogovatelj 23:54 31.10.2018

Re: to je sve zbog polke

Svadbu su obavili u Bg. u Hramu Sv. Save i doveli marijače. Pa se tu skupili naši tamnoputi trubaduri i marijači i mešovito svirali što ay-ay-ay-ay, što opa-cupa. Herardo đuska sa svatovima, što zbog muzike, što zbog tekile i "domaće". Bio klip na jućubetu ali su ga skinuli jer su se nedavno razveli.


Mojoj drugarici se udavala ćerka za Portugalca, a muž joj Kubanac.
Više od polovine svatova bilo je sa špansko-portugalskog govornog područja.
Veoma je zanimljivo bilo sa sociološkog stanovišta gledati ih kako igraju kolo. Pokapiraju brzo poentu, ali ne mogu da ne ubace salsa genetiku u sve to.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana