Gastronauti

Kobasica obmane i otpora

Dejan Stanković RSS / 26.04.2008. u 04:21

av.jpgGodine 1497. gospodar i kralj Portugala Manoel zvani Sretni odlučio prognati inovjerce iz svojega kraljevstva. Ta se suverenova naredba odnosila prije svega na brojnu i prosperitetnu židovsku zajednicu. Portugalcima Mojsijeve vjere pružene su dvije mogućnosti: primiti kršćanstvo ili otići. A nisu imali kuda. Ipak, mnogi su otišli. Drugi su se pokrstili a treći, najviše oni siromašniji, u strahu od nepoznatog ali i od kazne Božje, smislili su kompromisno rješenje. Javno su prešli u katolicizam dok su u sigurnosti svojih domova krišom nastavili štovati svoju izvornu vjeru i zakone.

Ali avaj, sveti sud inkvizicije, inače krajnje učinkovita institucija, veoma brzo je došao do saznanje da je pojava kriptojudaizma sva rasprostranjenija. Na sve strane žbiri su tražili i potkazivali prikrivene Židove, takozvane „nove kršćane“. Židov koji nije napustio vjeru predaka lako bi se prepoznao iuprkos tome što je nedjeljom išao na misu i primao pričest. Štovao je sabat, posjedovao je kompromitirajuće obredne predmete i hranio se na osobit način – nije jeo ribu bez krljušti, morske plodove i svinjsko meso.  

Svjesni opasnosti koja im neprestano prijeti, Židovi nespremni na kompromis tajno su se preselili u nepristupačne gorske krajeve Tras-os-Montesa, gdje su, daleko od progona, nastavili svoj dvostruku duhovni život. No sa svetim sudom nije bilo šale. Inkvizicija je imala dugačku ruku i nije imala namjeru ostaviti krivovjerce na miru. Igra mačke i miša nastavila se. Pošto su od heresi očistili gradove, inkvizitori su razaslani po selima širom kraljevstva u potrazi za hereticima. Nije prošlo mnogo a sumnjiva lica su se počela šunjati po zabačenim selima tražeći lažne kršćane, provjeravajući tko se moli pogrešnom Bogu te jede košer hranu. Uhićene heretike očekivala je lomača.

U to nemirno dobe, kaže legenda, izmišljena je aljeira, kobasica u službi mimikrije i otpora. Za slučaj da znatiželjnom posjetiocu križ s raspetim bogočovjekom na zidu nad posteljom nije bio dovoljan dokaz da se nalazi u starokršćanskoj kući, novi kršćani pribjegli su maštovitoj obmani. Oruđe obmane bilo je suho meso. Novokrišćanin bi, u cilju zaštite vlastite kože nad ognjište okačio po pršut i nizove kobasica. Ima li boljeg dokaza da je netko pravi kršćanin od svinjetine na jelovniku?

Aljeira, židovska kobasica i vrhunac gastronomske mimikrije, po svemu je podsjećala na one pravljene od svinjetine. Dok bi je pekli na tihoj vatri cvrčala je masna, kao one prave - svinjske. Ipak, u aljeiri je bilo koječega, a svinjetine niti u tragovima. Suhomesnati plod mašte progonjenih, rađen je od svakovrsnog mesa – divljači, peradi, govedine. Meso bi se dobro skuhalo, dok se ne rastoči, a potom bi se toj gustoj mesnoj kaši dodao ječmeni kruh, češnjak, začini i maslinovo ulje. Time bi se punila goveđa crijeva i kobasice bi se dimile nad vatrom i sušile na svježem planinskom zraku. Rezultat je bio uvjerljiv, aljeira je po svemu podsjećala na svoju svinjsku rođaku. Lagano prokisli kruh kobasici je davao poseban i veoma prijatan okus. Uvidjevši do kakvog su epohalnog otkrića došli spretni Židovi počeli su masovnu proizvodnju i izvoz aljeira.

S vrjemenom novih kršćana je nestalo, a regionalni se proizvod – “kobasica mimikrije i otpora” pretvorila u portugalski nacionalni specijalitet. Danas se većina aljeira više i ne proizvodi u svom rodnom kraju ali tamošnje su i dalje najcjenjenije. S druga strane, većina današnjih aljeira, čak i onih proizvedenih u  Tras-os-Montesu više ne odgovara izvornom receptu – pune se svinjetinom i kokošjim mesom, raženi kruh zamijenjen je pšeničnim, maslinovo ulje svinjskom mašću. Izvornu aljeiru danas je teško naći, ali ne i nemoguće; osobit specijalitet je aljeira od divljači. Peče se na tihoj vatri, najbolje na žaru. Najcjenjenije ali i najrjeđe su one domaće. Služe se u najboljim restoranima uz ječmeni ili raženi kruh, gorke listove rotkvinog zelja, kuhan krumpir i čašu jakog crnog vina.

No vratimo se monarhu s početka priče. Dakle, slavni gospodar i kralj Portugala Manoel I zvani Sretni učinio je mnoga velika djela čije plodove uživamo i danas. Za njegove vladavine otvoreni su pomorski putovi do dalekih zemalja, započela je trgovina sa dalekim narodima, dotada nepoznata roba počela je pristizati u Europu, ukratko - on je otac globalizacije.

Kralj Manoel bio je i izumitelj nouveau-richeizma. Bio je najbogatiji čovjek na Zemlji. Imao je sve što je ikada poželio. Dvorac pun svakovrsnih raskoši, odjeću optočenu biserima iz toplih mora, kraljevstvu u kome sunce ne zalazi, flotu bez premca, smočnice pune dragocjenih začina i riznice pune zlata. Čak je i menažeriju sa slonovima i nosorozima  posjedovao. Ipak, kakve li ironije,  na trpezi kralja Manoela, nije bilo aljeira. A dostojne su kraljevske trpeze.

 

Тек да видите какав сам трашер. :-) http://www.iceipice.hr/

 

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bauer bauer 05:22 26.04.2008

stari,

vrag ti mater zemil,
znal sam da necega kuhas :))
bauer bauer 05:40 26.04.2008

Re: stari,

ah, da,

za marendu: snit kruha, par kaplji maslinova ulja i snit prsuta...
suzi quatro suzi quatro 13:33 26.04.2008

Re: stari,

bauer
ah, da,za marendu: snit kruha, par kaplji maslinova ulja i snit prsuta...

pričali su mi dalmoši da je za marendu kapula, dec uja maslinovog i feta kruva
Dolybell Dolybell 21:50 26.04.2008

Re: stari,

vrag ti mater zemil,
znal sam da necega kuhas :))

Lord Greystock Lord Greystock 07:52 26.04.2008

U to ime...

... danas za doručak ću da nasečem malo kobasica. Ovih naših, iz Turije.
I malo šunke i slanine, ove naše iz Srema :). Sad žurim na pijacu da kupim svežeg sira i u povratku vrućeg leba.

Preporuka Dejane.
edi-va edi-va 08:37 26.04.2008

Dapache,

mogla bih si za doruchak organizirati jednu kobasicu:)

bok:)
Gogorica Gogorica 08:44 26.04.2008

Ko ceka, doceka!

I mi vas novi tekst za uzivanciju! A danas cu ga sigurno jos jednom "prozvakati", za ruckom. Mi smo vam tu lagano "mediteranci", em nam je deo kucanstva iz tih krajeva em nam se svima cula mediteranskim izazovima raduju. Daklem, juce na pijaci kupljeno i danas ce nas hraniti: rolnice od svezeg kozjeg sira, sazreli sardski pecorino, dobar juzno-tirolski prsut, crne masline, raznorazne sumske pecurke, odlicno crno vino dovuceno iz Juznog Burgenlanda a sazrelo u orahovim buradima i stosta jos, najbitnije smo nabrojali...I samo jos te vase aljeire nam fale, mastu su nam zagolicale, a jos vise postojbina i poreklo njihovo...
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 09:44 26.04.2008

aljeira

Dejane hvala vam na tekstu.



Doctor Wu Doctor Wu 10:13 26.04.2008

Šaco, ti si, izgleda,

smotao dupli jutros. Ne samo da te spopadaju portugalski kraljevi i princeze, nego si još počeo i na hrvaCkom da pišeš.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:10 26.04.2008

Re: Šaco, ti si, izgleda,

nego si još počeo i na hrvaCkom da pišeš.


tekst je nelektoriran, te se ispričavam zbog sumljive kvalitete jezika.
Bright Spot Bright Spot 16:55 26.04.2008

Re: Šaco, ti si, izgleda,

Dejan Stanković
te se ispričavam zbog sumljive kvalitete jezika.


Dvojbenog kvaliteta, Dejane. Dvojbenog.
margos margos 17:42 28.04.2008

Re: Šaco, ti si, izgleda,

tekst je nelektoriran,

Kad krene voda na usta, malo je onih koji mogu da obrate pažnju na jezičke finese.
Osim toga, kako je slikovito napisano, ponelo me na putovanje, prešaltovah se na mirise, boje, ukuse...

Hvala Dejane na još jednoj pričici za dušu (to ja tepam, jer volim deminutivčiće).
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 11:43 26.04.2008

pa..

di ste vi do sad?
Zeks Zeks 11:49 26.04.2008

Lepi pozdravi!

Hvala za sve dobre price!
Odlicne teme.Odlican stil.
Ja sam nov na ovom blogu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:03 26.04.2008

Blog

makar i posredno o basicama ne bi bio pravi bez Kranjskih kobasica...koje vrve od svinje.

Zeks Zeks 12:14 26.04.2008

Kobasica

....ko PRASICA!
edi-va edi-va 12:19 26.04.2008

Re: Kobasica

Zeks
....ko PRASICA!



kobaja do jaja:)))
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:36 26.04.2008

Re: Blog

Kranjskih kobasica


u vojsci se to zvalo "podriguše"
vishnja vishnja 14:46 26.04.2008

Re: Lepi pozdravi!

Odlicne teme.Odlican stil.

medzik :)
Dolybell Dolybell 23:41 26.04.2008

Re: Blog

u vojsci se to zvalo "podriguše"


To ti je bila salama vulgaris, kobaje su za nju san snova
nikvet pn nikvet pn 13:02 26.04.2008

jakoooo........

Odličan tekst !
Uzgred.....ovde usred Srbije živi Portugalac, zet, po imenu Helio Da Silva itd itd..... Fini čikica u penziji nesklon neradu prihvatio se čuvanja koza i svinja u Južnom Kučaju. Povratio zdravlje svoje pa napravio kačkavalj kozji neverovatan..... I tu kobasicu portugalsku, evo do danas nisam joj ime znao.
Kao redovni posetilac u Turiji verujem da znam šta valja a šta ne. Ova kobasica je .....hm.....malo prevelikih komada unutra.....malo neobično prezačinjena...ali svakako odlična. Sve je definisano, profilisano....Ali za moj ukus prejaka.
Ma svašta se na blogu da saznati.
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:05 26.04.2008

Re: jakoooo........

ovo je interesantno.
znas tacno gde je? Kapiram ovdasnji TV novinari bi rado isli tamo i slikali ga.
Kazezoze Kazezoze 15:53 26.04.2008

odlichno

ti ide ijekavica ))
pricha je dobra... verovatno je vec u zabavniku;-)
49 41 49 41 15:57 26.04.2008

Preporuka

Mljacc.
Bez obzira na religijsku ujdurmu.
nsarski nsarski 16:39 26.04.2008

Lepo.

Nego, jel' si ti probao tu kobaju (mislim, originalnu verziju)?

Ovo mi daje priliku da proturim svoju teoriju o kuhinjama. Najbolje kuhinje dolaze iz siromasnih tradicija. Ne zaboravimo istoriju francuske, italijanske i sl. kuhinje. Takodje, meksicke kuhinje, daleko- istocne, indijska, itd. S druge strane, kuhinja engleske je, po mom misljenju, losa. Sta su oni dali kulinarskom svetu? Ham and eggs. Jaka stvar. E, a sada zasto je to tako?
Pa, ja mislim da je tako jer, kad si siromasan, ti nemas na raspolaganju najbolje i najkvalitetnije komade mese, povrca i slicnog, te onda moras da se dovijas kako da od losijih komada napravis nesto ukusno. Pa pravis skembice (menudo, tripe), repove i rogove, sta ti dopadne. Biras zacine da sastavis ukus i to. Tako nastaju dobre kuhinje. Tako i ova kobaja. Muka ih naterala da se snadju, i napravili super stvar. Eto moje teorije. Kome se ne svidja, imam ja i drugu.
Kazezoze Kazezoze 16:44 26.04.2008

Re: Lepo.

dobra ti teorija.
aj' sad onu drugu;-)
49 41 49 41 17:32 26.04.2008

Re: Lepo.

Kazezoze
dobra ti teorija.aj' sad onu drugu;-)

I ja cekam; da cujemo Profo;-)
jesen jesen 17:55 26.04.2008

Re: Lepo.

...za kuvanje je potrebna masta, dal si bogat ili siromasan ako nemas maste nista od klope....Nego, jednom sam u Fr, u Alzasu, videla na nekom "vasaru" domace hrane, gomilu svinjskih njuski..pa sve poredjane kao da grade piramidu....rekose mi da se od njih pravi neko jelo slicno nasim pihtijama al nisam imala priliku da probam....bas me zanima da li je neko jeo tako nesto...
nsarski nsarski 18:49 26.04.2008

Re: Lepo.

aj' sad onu drugu;-)

Aha, znaci dotle je doslo. Znaci, braco, pocelo je:))

OK, evo.
Druga teorija se zasniva na postojanju frizidera i siromastvu. Dakle, neki bogatum je mogao da jede samo najsvezije - ostalo baci ili da sirotinji. Takodje, iz istorijsko-geografskih razliga, sirotinja nekako uvek zivi na jugu, a tamo se klopa brze kvari zbog toplote. E sad.
Ako nemas frizider da sacuvas hranu (ili ti neki bogatun poklonio bajatu), ti onda opet moras da jedes nesto neukusno i pomalo sumnivog mirisa. Onda zato uzmes jake zacine - ljute, i mnogo ljute, i vindaloo ljute - pa sa njima kuvas. To ima dvojako dejstvo. Prvo, ubije miris. Drugo, ljuti zacini kakvi se koriste u Indiji, Meksiku i Leskovcu, imaju i blago anti-bakterijsko dejstvo. I dobijes klopu, em ukusnu, em zdravu. Tako nastaju ljuta jela i dobro zacinjena. I najbolja prednost je sto ljuta jela daju utisak sitosti - a to je sirotinji vazno.
nsarski nsarski 18:58 26.04.2008

Svinjske njuske

To ima da se nadje ovde u radnjama gde kupuju crnci najcesce (opet sirotinja stupa na scenu!). Ja sam nasao recept za svinjske njuske i napravio sam ga - nije lose. (Znam da se njuske kod nas stavljaju u kavurme, pihtije i to). Ovaj je za pickled - obaris i drzis u mesavini zacina, vode i sirceta. Evo recept:

Pickled Pork Snouts (Kilawin)

1 lb Pork snout (or 1 pkg)

1/2 c Palm Vinegar

1/4 c Soy sauce

1/2 ts Cracked pepper corns or

-ground black pepper 1 md Chopped onion

-or green onions 4 Clove minced garlic

2 ea Sliced fresh Jalapenos

1 pk Fried cubed tufu

Green papaya, shredded -(optional) Clean hairs from pork snouts by scrapping them with a knife. Remove excess fat. When snouts are clean put the them in a pot and cover with enough water to boil. When you think that the snouts are tender and soft let them cool off and then cut the snouts into inch size pieces. Mix the rest of the ingredients in with the cut snouts. Taste a little bit so you can see if you need to add more of one or two of the ingredients to suit your taste.
Kazezoze Kazezoze 18:59 26.04.2008

Re: Lepo.

e ova je teorija josh bolja... znachi ljuto ubija bajatost))
dobro da znam, jer ovo plastichno povrce koje zimi morash da kupujesh u prodavnicama pochne trunuti vec drugi, treci dan (paprike, paradajz)... poshto ne jedem meso, ono mi i ne predstavlja neki problem;-)
nsarski nsarski 19:08 26.04.2008

Re: Lepo.

jer ovo plastichno povrce koje zimi morash da kupujesh u prodavnicama pochne trunuti vec drugi, treci dan

E, ne znas sta je gore! I moje plasticno povrce nema nikakav ukus. Ali mozes da ga drzis mesec dana i ne truli! Pa se mislis - ako je ovo toliko otporno na sve, kako ga svaris covece?
edi-va edi-va 19:18 26.04.2008

Re: Lepo.

Drugo, ljuti zacini kakvi se koriste u Indiji, Meksiku i Leskovcu



:))))))))))))))
JJ Beba JJ Beba 19:29 26.04.2008

Re: svinjski život

pevanje 13to


Vredni majstori od klanja
rade s puno poštovanja

Oko svinje smerno kleče
jedan kida drugi seče

Na delove oni znaju
da krmaču rastavljaju

Od telesne građe njene
vešto prave uspomene

I u pesmi slave biće
koje idu u škembiće

Od masnoga i krtine
svakojaka čuda čine

Prave crevca i paštetu
najbolju na ovomsvetu

meću papke u pihtije
Što video niko nije

Sa još viže želje žarke
od slanine prave čvarke

Njeno dobro srce ima
da se suši u sred dima
..
Miljenko Žuborski

meni je ipak najdraži početak : masline, ulje i kruh. Može kapula, petrusin, kvasina...pomidor neizostavno
:))
nsarski nsarski 19:38 26.04.2008

Re: svinjski život

Kad smo kod literarnih pristupa hrani, moram da preporucim esej Bore Cosica o kobasici. Njegova teza je da je kobasica "drugi zivot svinje". Uzmes svinju, zakoljes, iseces, pa onda napravis novi entitet (ybt!), kobasicu, koje opet treba da seces prilikom konzumacije.
Ne mogu samo da se setim tacnog naziva zbirke eseja u kojoj je ovaj stampan, ali mislim da ga je izdala "Prosveta", davo sezdesetih. To su mu bili prvi spisateljcki uradci.
jesen jesen 19:44 26.04.2008

Re: Svinjske njuske

....Hvala za recept, volim uvek nesto novo da probam ali gde nadjem tolike njuske...:))....meni nije poznato da se njuske stavljaju u pihtije i kavurmu..al ajd, mozda neko stavlja...btw..procitah dole kako vi na trulom zapadu jedete plasticno povrce pa mi nesto bas milo da smo i mi u nekoj prednosti....:)..ima "plastike" i kod nas ali ipak u manjim kolicinama.....
dragoljub dragoljub 19:49 26.04.2008

Re: Lepo.

nsarski
jer ovo plastichno povrce koje zimi morash da kupujesh u prodavnicama pochne trunuti vec drugi, treci dan

E, ne znas sta je gore! I moje plasticno povrce nema nikakav ukus. Ali mozes da ga drzis mesec dana i ne truli! Pa se mislis - ako je ovo toliko otporno na sve, kako ga svaris covece?

nsarski komentari su ti da
Dolybell Dolybell 22:30 26.04.2008

Re: Lepo.

Muka ih naterala da se snadju, i napravili super stvar. Eto moje teorije. Kome se ne svidja, imam ja i drugu.

Ima tu logike, samo što bi rekli " ne biva pita .....!
Jedno je sigurno, dobra klopa samo od kvalitetnih satojaka.
Mada je bobožavam te "grozne " pihtije, nogice u saftu, brizle, tripice,
pohovane škembiće, škembiće u saftu, crevca na žaru...bože kakve
su to sve "gluposti" ....
A sad, u skladu sa suvim specijalitetima, malo slavonskog kulena i sličnih sitnica:

Dolybell Dolybell 22:42 26.04.2008

Re: svinjski život

Kad smo kod literarnih pristupa hrani, moram da preporucim esej Bore Cosica o kobasici. Njegova teza je da je kobasica "drugi zivot svinje"

Dolybell Dolybell 23:36 26.04.2008

Re: svinjski život

meni je ipak najdraži početak : masline, ulje i kruh. Može kapula, petrusin, kvasina...pomidor neizostavno

nsarski nsarski 00:07 27.04.2008

Re: Lepo.

Jedno je sigurno, dobra klopa samo od kvalitetnih satojaka.
Mada je bobožavam te "grozne " pihtije, nogice u saftu, brizle, tripice,
pohovane škembiće, škembiće u saftu, crevca na žaru...bože kakve
su to sve "gluposti" ....

E, pa sad sama sebo kontradiktujes! (=protivrecis). Dobro, mozda si u pravu. Ali, kao teorija, zar ne? Realno?
Dolybell Dolybell 00:13 27.04.2008

Re: Lepo.

Tako nastaju ljuta jela i dobro zacinjena. I najbolja prednost je sto ljuta jela daju utisak sitosti - a to je sirotinji vazno.

Da ali ljutina je vrlo zdrava, naročito ren,
za krvne sudove osobito.
Nema senilnih koji jedu ljuto, ren i ljute piperke.
Dolybell Dolybell 00:16 27.04.2008

Re: Svinjske njuske

vi na trulom zapadu jedete plasticno povrce pa mi nesto bas milo da smo i mi u nekoj prednosti....:)..ima "plastike" i kod nas ali ipak u manjim kolicinama.....


Ono što neće crvići da jedu, vala neću ni ja...
Kad kupujem trešnje, obavezno pitam imaju li crve,
naravno svi kažu: Ne, ne nemaju ! - e ja onda ne kupim.
Toliko su prskane da nijedna životinjka ih neće..
Jablake, posebno....

49 41 49 41 00:25 27.04.2008

Re: Lepo.

[A sad, u skladu sa suvim specijalitetima, malo slavonskog kulena i sličnih sitnica:
To zove SVINJARIJE.
Mića Marković Mića Marković 00:57 27.04.2008

Re: Lepo.

malo slavonskog kulena i sličnih sitnica:

Copy Paste
Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa prvenstveno vratina, a tek zatim but, plećka. Zatim se doda i tvrde leđne slanine sa leđa, Meso se prvo mora dobro ohladiti i ocijediti (na hladnom jedan do dva dana). Potom se meso se melje a najboje je meso sitno narezati nožem. Usitnjenom mesu doda se sol, češnjak i pažljivo odabranu papriku.
Mesna se smjesa jako dobro izmješa rukama i ostavi da oleži par sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora odsajati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže mrežicom i stavlja na hladni dim od bukovine ili graba. Treba ga dimiti desetak puta i to svaki drugi dan. Zatim mora odstajati 6 mjeseci u mračnoj i hladnoj prostoriji na propuhu da sazrije.

Mislim da ima nesto i u slavonskom vazduhu sto kulen cini jedinstvenim.
Kada sam bio u poseti kod Dejana, aljeiru nisam probao.
Bas mi krivo.
Boro Boro 01:17 27.04.2008

Re: Lepo.

Super su ti teorije, nsarski. Pogotovu ovo:

nsarski
Onda zato uzmes jake zacine - ljute, i mnogo ljute, i vindaloo ljute - pa sa njima kuvas. To ima dvojako dejstvo. Prvo, ubije miris. Drugo, ljuti zacini kakvi se koriste u Indiji, Meksiku i Leskovcu, imaju i blago anti-bakterijsko dejstvo.


Mada, bas u vezi sa zacinima bi moglo da se postavi pitanje povezanosti siromastva i bogatstva odredjene kuhinje, barem u Evropi. Naime, zacini su zaista kroz istoriju korisceni u "borbi" protiv bajate hrane. Zapravo, kada smo vec kod Portugala, cuvena portugalska pomorska otkrica iz XV veka, nalazenje puta za Indiju, bila su dobrom merom i uzrokovana potrebom za zacinima - i to upravo iz razloga koji je pomenuo nsarski, ne iz nekih fancy potreba tadasnjih elita. Zacini su cinili veliki, i mozda cak i najprofitabilniji, deo tadasnje trgovine sa Istokom. Pa se postavlja pitanje, koliko su zapravo, barem u pocetku, zacini bili jeftini u Evropi, i dostupni siromasnijim slojevima. Mada opet, to je bilo pre 500 godina, stvari su se menjale od tada...

Inace, imam i ja jednu teoriju Zapravo, vise (empirijsku) zakonitiost. Tice se odnosa ishrane i pijenja alkohola. U pitanju je jednostavan zakon obrnute proporcionalnosti: sto se vise pije, to je kuhinja oskudnija; i obratno, sto je kuhinja bogatija, to se manje, ali kvalitetnije, pije. Podjite od severa Evrope, pa sve do juga, i cini mi se da cete se svi osvedociti u ispravnost ovog "zakona"...
Dolybell Dolybell 18:14 27.04.2008

Re: Lepo.

E, pa sad sama sebo kontradiktujes! (=protivrecis). Dobro, mozda si u pravu. Ali, kao teorija, zar ne? Realno?


Možda sam u pravu - možda ?
A, drugo i ovi "bezobrazluci" mora da budu kvalitetni,
samo što treba imati "RUKE" za napraviti neke od njih....
igipop igipop 19:38 27.04.2008

Re: Lepo.

ma to je isto povrce. Samo domk stigne do Srbije vec je proslo mesec dana.
suzi quatro suzi quatro 19:24 26.04.2008

kobase

u Leskovcu ili u Leskovac?
dragoljub dragoljub 19:37 26.04.2008

Re: kobase

Leskovac?

gramatički ispravno LESKOVAC sopcijom LESKOVCI zavisi od nadahnutost komentatora:)))
Dolybell Dolybell 22:45 26.04.2008

Re: kobase

gramatički ispravno LESKOVAC sopcijom LESKOVCI zavisi od nadahnutost komentatora:)))


Direktno iz Leskovac sa sve dimom i mirisima roštilja ..

49 41 49 41 00:27 27.04.2008

Re: kobase

suzi quatro
u Leskovcu ili u Leskovac?

Ako si leskovcanin(ka)- onda si iz Leskovac.
Boro Boro 03:39 27.04.2008

Re: kobase

Ah, ah, Dolybell! Kakva lepota na ovu tvoju slicku...

Nego, nisam bas jezicki obrazovan, al' pre bi' rekao:

Direktno iz Leskovac sas sve dim i miris od roštilj ...

Ma, vazno je da cvrci. I da je na cumur! Ostalo su nijanse...
Boro Boro 03:50 27.04.2008

Re: kobase

Boro
Ah, ah, Dolybell! Kakva lepota na ovu tvoju slicku...

Nego, nisam bas jezicki naobrazovan, al pre bi reko:

Direktno iz Leskovac, sas sve dim i miris od roštilj ...

Ma, vazno je da cvrci. I da je na cumur! Ostalo su nijanse...

Boro Boro 03:58 27.04.2008

Re: kobase

Dodjavola, ovaj silni leskovacki rostilj me potpuno izludeo. Klikcem po linkovima proizvoljno, ostavljam duplikate komentara, obavestavam moderatora, ni sam ne znam o cemu... (valjda da me smiri.... Izvin'te.
Dolybell Dolybell 18:17 27.04.2008

Re: kobase

Dodjavola, ovaj silni leskovacki rostilj me potpuno izludeo. Klikcem po linkovima proizvoljno, ostavljam duplikate komentara, obavestavam moderatora, ni sam ne znam o cemu... (valjda da me smiri.... Izvin'te.


Ništa strašno, kad nemaš koga da citiraš -
citiraš samog sebe , - i to je O.K.
Boro Boro 02:40 28.04.2008

Re: kobase

Dolybell
Ništa strašno, kad nemaš koga da citiraš - citiraš samog sebe , - i to je O.K.


Ma, nije to OK, to je sjajno! Da mi je samo palo na pamet ranije... Nego, boli me da sam do toga dosao slucajno, pukim pogresnim "kliktanjem". Ali opet, sve su to tricarije naspram pravih stvari, kobase i rostilj iz Leskovac!

Uzdravlje!!!
Черевићан Черевићан 20:27 26.04.2008

кобаин ужитак

незнам јесте ви пробали кадгод сремачки кобасица, ал онако нузвино нагуму уподруму дообро пре тога упушници надимљени па потом натавану излуфтирани .несумљам наравски уОВЕ којима нас мајсторским текстом Браво намаами г Станковић, те остале феле које се укоментарима поменуше, ал те исрема уподруму послуже само да овлаш грундираш трбу да би се после сисању избурета, уз диван бескрајан, препустио ужитку знаном ивансрема по крилатици инвинум веритас .
јебо кобају.
G r o f G r o f 20:56 26.04.2008

zanimljiv tekst

....otvori mi apetit.
Dolybell Dolybell 22:17 26.04.2008

Re: zanimljiv tekst

zanimljiv tekst

...otvori mi apetit na portugalski ...

Dolybell Dolybell 22:18 26.04.2008

Re: zanimljiv tekst

..otvori mi apetit na portugalski ...

dagnjejeija




ivana23 ivana23 23:31 26.04.2008

Kobasicijada

Dolybell Dolybell 23:37 26.04.2008

Re: Kobasicijada

Kobasicijada


Jel se prodaju na dužni km ?
Peca Peca 11:25 27.04.2008

Leskovacki rostilj

Ćevap meso, ili tačnije rečeno, roštilj meso, je samo juneće meso! Roštilj meso se moze praviti samo od mladog juneta do težine od 400 kilograma, jer tada dostiže potpunu zrelost i kvalitet. Meso mora biti od buta i plećke, kao što mora da bude izuzetno rashladjeno. Pazite, najbolja temperatura mesa je čak minus osam stepeni, takoreći polusmrznuto meso. Naši majstori ga čak mešaju sa ledom da bi dobili adekvatnu temepraturu. Takvo meso, skoro smrznuto, se melje na krupnoj šajbni kad mu se dodaje dva procenta soli, potrebna kolicina juneceg loja i ostavlja se da odstoji puna 24 sata u frizideru. Nakon toga se meso propusti kroz mašinu na sitnoj šajbni i dobro premesi. Naravno, opet ga pustite da odstoji, i, pa naravno...

p.s. Izvinjavam se ljubiteljima zivotinja

*Ćevapčići su nekada bili najčešća odluka gladnih mušterija naših kafana. Razlog za to je da su oni jasan dokaz kvaliteta mesa i umeća kuvara. Prave se samo do čistog mesa bez dodataka. Njih je lako praviti ako imate metalni levak kroz koji se rukom potiskuje meso. Onaj ko poštuje ćevape, uz njih naručuje samo sitno seckani crni luk, ali je dozvoljeno da se posluže i preko toplog kajmaka, uz neku od kiselih ili svezih papričica.


Ako nemaš merak na jedenje,

ne se pipaj oko ćevapi.

Ćevapi su za ljudi.

Od meljeno meso od plećku,

od šiju na bika i od paflaku.

Kad se ubavo izmesi,

turi se na led, da prespie.

Ujutro se izmelje još jed´n put.

Kad meso odvugne – turi se na žar.

Ćumur mora da je iz planinu.

Domaćica da je ubava.

Domaćin da nee budala.

Kad se toj udesi,

ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir.

Takvi ćevapi praviv se

samo u Leskovac.


pOz :)
49 41 49 41 00:19 28.04.2008

Meraklija-Bosanski kulturni uticaj u

Australiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana