Obrazovanje

баштован цветова магле

Черевићан RSS / 30.11.2018. u 02:10

(треба умети и да се ништа не каже а да се из онога што се није рекло сазна оно што треба да се зна и што се неказивањем управо казало)

запажах како се, глагољив по природи ,у свакодневним комуникацијама са окружењем све чешће спотакнем у измицањем ми o теми поведеној адекватног вокабулара, тјст правих речи које у таквом часу треба изговорити,  па се потом самотеших да је то, обзиром на животне ми године, посве природно.

 

него,причица која следи има и свој природни ток ......вешт са речима и када их изговорах и када их писах ,те оку пријатног изгледа, врлине које су грађанском окружењу којим се углавном кретах увек годиле отварала су ми деценијама сва врата на која сам и без кууца улазио.искрени пријатељи су ми указивали да се чувам греха охолости за којег сам би свестан да постоји али сам дубоко веровао да сам имун и у таква људска скретања и грехе нећу залутати, но како сам старио почео сам схватати да дијалоге све чешће водим механички мало слушајући а још мање памтећи без удубљивања у поруке речи које сам изговарао трудећи се да се у обраћању саговорнику не успавам духовно јер то онда води духовној смрти те стога постајеш сам себи привидно жив да речи не постану саме себе сврха ,отмен говор којим задивљујеш своје окружење. трудио сам се да устаљене формуле дијалога не би смеле да изгубе смисао јер ће ако и сам у њих не верујем постати само празне речи .посебну будност обраћах да не дођем у позицију да ми речи саговорника постану наговештај могућег дијалошког путоказа што би само по себи водило мојем ораторском поразу што дозволити нисам могао па сам се с'тога за потрагом речи које би биле основе мојих будућих конверзационих ужитака обратио Речнику САНУ у којем су сабране све речи савременог српског језика: књижевне и народне, стандардне и дијалекатске, опште и специјалне, језички и стилски неутралне или језички и стилски маркиране, застареле, архаичне, неуобичајене, нераспрострањене, вулгарне, фамилијарне, презриве и шаљиве, а базиране на само 30 слова азбуке те у једнотомном издању Речника МС нађох их 80.000 а све са циљем активног усвајања не само лексема већ и језичких образаца те њиховог коришћења у свакодневном говору. и не могу рећи да ми тај труд није помогао да ево и даље успевам себи у дијалогу наслутити ужитка но тему не намећући је него ,посебно са млађим саговорником обзиром да су далеко елоквентнији од мојих исписника, изазов понуђеног разговора прихватам те течно,контролисано и смислено избегавајући театралност тежим уверљивости речитости на најбољи начин избегавајући нескладност између реченица и вокабулара поштујући синтаксичку кохерентност а не занемарујући притом интелигибилност те луцидност пазећи се искључивости спрам себе самог. посебно избегавам лажи (јер почех заборављати), не разговарам снисходљиво, ток разговора усмеравам да прође без непредвиђених питања или, не дај боже ,критике саговорника ,те се трудим да не делујем као програмирана машина затворена у кулу од самохвале, него сагледавам и ширу слику колико сам, у ствари, способан да сагледам себе у дијалошком балансу избегавајући грешку наметнутог монолога где ( да се поетски изразим) .... самоказ ме вазда маами ....смишљајући речи нове ...пребирам кроз затајено...к'о баштован у магли цветове .

                                               maglarhfil.jpg

 засад одолевам обзиром да разговори оплемењују јер из њих се учи више него из прочитаних мудрости у списима ,но искрен према самом себи се све чешће упитам ...који ће ми тај труд загаженом добрано у осму деценију ж-ми трајања ?

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

afraid afraid 05:23 30.11.2018

Da.

Što više vreme prolazi, uočavam da je za komunikaciju dovoljno svega nekoliko reči.
Ukoliko se želi nekomunikacija, nedovoljna je i enciklopedija (reči).
Черевићан Черевићан 11:10 30.11.2018

uočavam

dovoljno svega nekoliko reči


г afraid хвала на зорњак коментару где у праву сте да

с' мало речи
постиже се више,
нег' блебетом
што намеру брише

tasadebeli tasadebeli 08:13 30.11.2018

Зашто нема категорије Лингвистика?




Или:


Мала прича о томе како је дошло до тога да студирам општу лингвистику


искрени пријатељи су ми указивали да се чувам греха охолости за којег сам би свестан да постоји али сам дубоко веровао да сам имун и у таква људска скретања и грехе нећу залутати,






но како сам старио почео сам схватати да дијалоге све чешће водим механички мало слушајући а још мање памтећи без удубљивања у поруке речи које сам изговарао трудећи се да се у обраћању саговорнику не успавам духовно јер то онда води духовној смрти те стога постајеш сам себи привидно жив да речи не постану саме себе сврха ,отмен говор којим задивљујеш своје окружење. трудио сам се да устаљене формуле дијалога не би смеле да изгубе смисао јер ће ако и сам у њих не верујем постати само празне речи






Поготово ово болдовано што је, рекао бих, постала блоест савремене цивилизације. много њих говори, али врло мало њих слуша. Самим тим се поставља и питање смисла такве какофоничне комуниикације која је сама себи сврха и ништа више од тога.


па сам се с'тога за потрагом речи које би биле основе мојих будућих конверзационих ужитака обратио Речнику САНУ у којем су сабране све речи савременог српског језика: књижевне и народне, стандардне и дијалекатске, опште и специјалне, језички и стилски неутралне или језички и стилски маркиране, застареле, архаичне, неуобичајене, нераспрострањене, вулгарне, фамилијарне, презриве и шаљиве, а базиране на само 30 слова азбуке



Стигосмо, гос'н Чер, до 20. тома, до слова П. (ЛИНК)


Кажу да ће нам бити потребно још најмање пола века да дођемо до слова Ш.

Но, рекао бих да је важан корак начињен пре две године када се кренуло у дигитализацију грађе за израду Речника САНУ. (ЛИНК)


И у праисторијско доба када сам ја студирао, покретана је та тема, али је најчешћи институционални одговор био да би дигитализација била исувише заметан и скуп пос'о јербо је до тог момента на Речнику било рађено већ скоро 30 година. (Први том објављен 1959. године.) Онако пешке, с картицама, к'о у доба Вука Караџића када је он састављао свој први Рјечник 1818.

А ето, 30 година касније, 2016, ипак се коначно ушло и у тај процес.


те у једнотомном издању Речника МС нађох их 80.000 а све са циљем активног усвајања не само лексема већ и језичких образаца те њиховог коришћења у свакодневном говору.






За сада, ове три књиге су сасвим пристојно оруђе које ће у овом историјском тренутку бити добар језички стуб носач културе која се служи српским језиком као својим инструментом.





и не могу рећи да ми тај труд није помогао да ево и даље успевам себи у дијалогу наслутити ужитка






Имам сестру старију 14 година од мене. Ћерка моје мајке из првог брака, ја сам из другог. Растао сам уз ту сестру. И таман некако бејах научио да читам (из Политикиног забавника и стрипова Командант Марк и Мирко и Славко, те Дизнијевих сликовница преведених на српски са све синглицама плочама са текстом који сам у књизи пратио окрећући странице када са грамофона зачујем звук звонцета и са џезијаном музиком из Дизнијевих филмова које су изводили наши домаћи музичари и певачи - Кејси Џуниор ми је била омиљена нумера. ), када је сестра завршавала гимназију, а затим и Филолошки факултет у Бгд, на катедри за енглески језик да би потом читавог живота хлеб свој насушни зарађивала као терџуман за енглески језик.

Па сам захваљујући тој сестри био окружен речницима од малих ногу које сам читао од одреднице до одреднице онако како су моји другари читали авантуристичке, историјске или крими романе. Са узбуђењем и нестрпљивошћу до следеће одреднице и следеће странице.

Бејах Шуварев ђак, али на правом месту. Нисам промашио попут многих мојих исписника. Смер Култура и информација, 4 часа недељно српског језика и књижевности, 3 часа недељно правописа и граматике, 2 часа коректуре, историја књиге, библиотекарства и штампарства, проучавање књижевног дела,... Све предмети на том мом смеру, будућем занимању.

А ипак, на четвртој години гимназије двоумице и троумице. Шта уписати после гимназијске матуре? У оптицају били и Правни и ФПН и Филозофски, па чак и ПМФ уз додатне квалификационе испите...)

И онда опет, као неки цвет из магле, та моја поменута сестра ми купује за рођендан на четвртој години гимназије "Граматика и ум" Ноама Чомског.

Ту књигу сам понео и на одлсужење војног рока у ЈНА, претходно уписавши факултет, српски језик и општу лингвистику (тада српскохрватски језик и општу лингвистику) да бих постао бруцош чим скинем СМБ униформу следеће јесени.

Тако да Вам је, гос'н Чер, та моја сестра са својим речницима и урођеном интуицијом главни кривац зато што сам у животу постао само још једно од многобројних Чомскијевих сирочади са вечитом запитаношћу над тим шта је то заправо Човек и и шта је то заправо Језик који тог Човека управо и чини пре свега Човеком за разлику од осталих живих бића на овој планети.





Черевићан Черевићан 11:23 30.11.2018

eris mihi magnus Apollo

мало њих слуша

све чешће смо
глуви на дијалог,
опхрвани собом
спремајућ' монолог

уистину и шире просвећују Ваши едукативни коментари, г tasodebeli , а кат.Лингвистика... ние да нефали (на овом блогу) ...захвалан на дружењу
kosta.babic kosta.babic 16:38 30.11.2018

Re: Зашто нема категорије Лингвистика?

много њих говори, али врло мало њих слуша. Самим тим се поставља и питање смисла такве какофоничне комуниикације која је сама себи сврха и ништа више од тога.

Dobri moj Taso. skokni do Velike Plane.Tamo niko nikog ne suša pa ni sebe.
milisav68 milisav68 21:07 30.11.2018

Re: Зашто нема категорије Лингвистика?

kosta.babic
Dobri moj Taso. skokni do Velike Plane.Tamo niko nikog ne suša pa ni sebe.

Što baš tamo?
Черевићан Черевићан 02:44 01.12.2018

опаска

г milisav-е ХВАЛА да ми поста уочисте.
tasadebeli tasadebeli 07:30 01.12.2018

Моје село лепше од Париза

milisav68

kosta.babic

Dobri moj Taso. skokni do Velike Plane.Tamo niko nikog ne suša pa ni sebe.


Što baš tamo?



Можда Коста то због оне мини Ајфелове куле у једном дворишту у Плани?

Овде

кажу да постоје чак две у Плани, али ја не знам где је ова друга, ова црвене боје на стубићима.
milisav68 milisav68 09:35 02.12.2018

Re: опаска

Черевићан
г milisav-е ХВАЛА да ми поста уочисте.

г.Чер, ваши постови су увек уочени (и радо читани), али ретко коментарисани (не умем да објасним зашто).

Поздрав!
milisav68 milisav68 09:57 02.12.2018

Re: Моје село лепше од Париза

tasadebeli
кажу да постоје чак две у Плани, али ја не знам где је ова друга, ова црвене боје на стубићима.

Негде у граду, а ова прва (бела је на путу Паланка-Плана, па је више примећена (отуд и снимак у покрету).
kosta.babic kosta.babic 16:34 30.11.2018

Baštovan cvetova magle

посебно избегавам лажи (јер почех заборављати), не разговарам снисходљиво, ток разговора усмеравам да прође без непредвиђених питања или, не дај боже ,критике саговорника ,те се трудим да не делујем као програмирана машина затворена у кулу од самохвале, него сагледавам и ширу слику колико сам, у ствари, способан да сагледам себе у дијалошком балансу избегавајући грешку наметнутог монолога где ( да се поетски изразим) .... самоказ ме вазда маами ....смишљајући речи нове ...пребирам кроз затајено...к'о баштован у магли цветове .
Meni ovo izgleda kao intimna ispovest ali i poželjna promisao svakog od nas koji je prešao pedesetu.Dokle god promišljaš živ si i zdav,bar duhovno. A glava je valjda jedino što nas još uvek služi.Budi mi živ i zdrav i razmišljaj.
Черевићан Черевићан 19:33 30.11.2018

кад година пређеш

izgleda kao intimna ispovest

чачнути о себи
је вазда изазов,
сваки присет
осврт посве нов

г babic-у хвала на прилогу (жељама и предлогу).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:59 30.11.2018

Neka ste Vi nama živi i zdravi...

...g. Čer, a za reči ćemo lako, toliko ih je.
Uostalom, uvek možete da pričate i pišete oničem.
mirelarado mirelarado 00:19 01.12.2018

Re: Neka ste Vi nama živi i zdravi...

Черевићан
самоказ ме вазда маами ....смишљајући речи нове ...пребирам кроз затајено...к'о баштован у магли цветове .


Можда их берете у магли, али, признати се мора, гос'н Чер, Ваши цветови су раскошни и латичасти, иде Вам то баштованство. :)
Черевићан Черевићан 02:33 01.12.2018

избора маам

а uvek možete da pišete

оничему
тема има сјајних,
онечему
тек има бескрајних

г Stojković-у драг сте ми коментатор ,хвала.
Черевићан Черевићан 02:41 01.12.2018

цветови, Она и ја

иде Вам то баштованство

рунделе са цвећем мааме
уживам у, крајњих, шетњи,
Баштованку сусретнем ли
ето места срцу ми пометњи

драга гђо mirelarado годи када сте нам у друштву ... хвала

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana