Društvo| Literatura| Muzika

Čekajući otkrovenje

amika RSS / 30.01.2019. u 20:01

ЧЕКАЈУЋИ  ОТКРОВЕЊЕ

 Тај кафић је био скрајнути огранак времена, једна од оних десетак неприметних димензија простора у овом универзуму. Мртваја ван матице, матрица фусноте. Осећао је то док врти свезнање ајфона и тражи тајне великог бизниса. Како почети? Како са мало зарадити много?

Или се задовољити хармонијом музике као највишим доказом да ипак постоји складност,  блиставост и ментална лепота  сама по себи и за себе?

Прихватити музику као алиби за своје неделање? Бити дух Џони Ротена који понавља: „нема будућности за тебе, нема будућности за мене“... Препустити се да те хипноза рока извуче из живота. Дозволити хармоничности музике да те олаким порукама убеди да је све безвредно.

А око њега, нас, излећу нови клинци, јунаци – прваци, занимљиви па незаменљиви, опозиционари па првоборци, пробрани па изабрани. Они се прилагођавају времену, па потом би да време прилагоде себи, да зауставе промене, историју. Да се не би неки нови клинци, или они маргинални, скрајнути, вратили на сцену.

Има ли нових догађања, римејка старих заноса или треба чекати неко чудо, невиђен догађај, неке специјалне изасланике, да заведу обичан, најобичнији, пристојан ред на овој планети? Без глади, рата, топљења глечера, немаштине и прљавштине, силе и неправде...

Шаљемо сигнале и сонде у дубине свемира и ако се нађе нека ванземаљска раса којој треба оваква планета има само један начин да јој поврати стару виталност, лепоту и сјај – да уништи штеточине на Земљи, цео људски род. Остало ће природа сама по себи и за себе.

А ми?

 

Ми чекамо откривање

неке нове-старе истине

која није нетрпељива

и.... и... и још да има

снагу откровења...

 

Од Take it easi Иглса рок је престао да мења свет. Бизнис и профит је бунтовнике претворио у златне коке. Оно што је цинично, без устручавања рекао Френки Запа „We are only in it for the Money“ – Ми смо ту само због пара. Али никог није била брига. И док је Боно из У2 певао „Још увек нисам нашао“... а Боб Марли покушавао да измири власт и опозицију на Јамајци, то је већ тада био само њихов проблем.

У чему је моћ музике да хиљаде певају у трансу, дижу руке и заклињу се некоме или нечему. Или себи?

koncert.jpg

 

 Она обузима нашу пажњу, из уха стиже у срце и испуњава менталну сферу, подстиче потиснуте емоције, нуди заборав. Увлачи се у нашу бит променама ритма, светлосним ефектима и прејаким звуцима. Стално подстиче своју виталност хармоничним и протестним тоновима који се смењују.

Обрадујемо се: да, ухватио сам прошло време, било је тако лепо, тако добро, тако краткотрајно, тако давно... и ево га опет, вечито, само за мене, увек кад укључим у плејеру ове песме. Заборав је побеђена, добра времена су враћена, вечност је освојена, сада заувек можемо да живимо у лепоти које сами изаберемо. Не живимо сада и овде већ тамо и онда, и увек ћемо ту живети, заувек у Хотелу Калифорнија где сви играју, неки да се сете, а неки да забораве и где можеш доћи кад хоћеш, али не можеш више отићи.

Може ли се, и како, тако живети? Није ли то самоубиство биолошког нагона, негација прошлог живота, краткотрајна несвест да би се лакше прихватио свет? Ритуална молба богу Заборава да не заборави на нас.

 

Дај сваком по мало, мало мало,

А све остало поклони мени,

Мени, мени,

Боже мој!

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G.Cross G.Cross 21:03 30.01.2019

Istok je tamo al' ja ne idem dalje

amika amika 21:20 30.01.2019

Re: Istok je tamo al' ja ne idem dalje

G.Cross


Да, има и речи:
Odjednom u meni moja luda želja iznjedri svoja krila
Pa zar nije i ova šuma mila, i ova šuma mila
Ma gde makar je ona bila
Istok je tamo, a ja ne idem dalje
Istok je tamo, a ja ne idem dalje


ЛИНК ЛИНК ЛИНК

nsarski nsarski 21:10 30.01.2019

Molitva


Дај сваком по мало, мало мало,

А све остало поклони мени,

Мени, мени,

Боже мој!



Molitva Fransoa Vijona, Bulat Okudžava



Dok se jos Zemlja okreće,
dok je još jarko svjetlo
Gospode,
daj ti svakome ono čega nema.
Mudracu daj glavu,
plašljivcu konja,
daj sretnom novac
i ne zaboravi na mene.
Dok se još Zemlja okreće,
Gospode — tvoja je vlast.
Daj častohlepnom da se nauživa vlasti,
daj predah darežljivom do kraja dana,
Kainu daj pokajanje
i ne zaboravi na mene.
Ja znam — ti sve možeš
i vjerujem u tvoju mudrost.
Kao što vjeruje mrtav vojnik
da će živjeti u Raju
Kao što vjeruje svako uho
tvojim tihim riječima
Kao što vjerujemo i mi sami
bez obzira što činili.
Gospode, moj Bože,
zelenooki moj,
Dok se još Zemlja okreće
a čudno je to i njoj,
dok je još vremena
i vatre,
daj svakom po malo
i ne zaboravi na mene.


Bulat Okudžava

preveo Arsen Dedić

A tu je i Makavejev:

amika amika 21:28 30.01.2019

Re: Molitva

Bulat Okudžava

preveo Arsen Dedić

A tu je i Makavejev:


Професоре, ја ћу почети да се тебе плашим. Препознао си варијацију из цуга.

Ту сам песму, у мало другачијем преводу, користио у роману "Осмех Византије" као тајанствено средиште приче и - како је роман био на мрежжи - од њих двадесетак (најмање) само је извесна Тетка Хулија то препознала. Сада ме не би чудило да си ти био њен саветодавац или професор.

Ево и линка па кога интересује...
nsarski nsarski 09:54 31.01.2019

Re: Molitva

Сада ме не би чудило да си ти био њен саветодавац или професор.


Nisam, nisam.
Черевићан Черевићан 23:53 30.01.2019

скрушеност

А све остало поклони мени

скромност је врлина што краси
себи желим да подесим хтења,
менталном сфером глеје музика
у њој назирем нова откровења,

истина старих тек по која слика

amika amika 09:51 31.01.2019

Re: скрушеност

менталном сфером глеје музика
у њој назирем нова откровења,


Po mišljenju autora Šoena i Kuka "muzika je najrazgovetniji, najartikulisaniji jezik nesvesnog... Muzički sadrzaj je najjači čulni stimulans za koji se zna... ona deluje na naše emocionalne sposobnosti jače i brže nego proizvod bilo koje druge aktivnosti."*

u toku jednog minuta naše srce otkuca oko 60 do 90 puta, a u većini kompozicija rok muzike ritam je oko 3 puta brži, između 180 i 250 otkucaja. Kada slušamo takvu muziku i naše srce počinje da radi ubrzano.

Problem se povećava kada se takav ritam neprekidno ponavlja, jer to ima hipnotički efekat.

muzika može snažno da utiče na naša osećanja i raspoloženja, a na taj način i da posredno pokreće naše odluke. Slušanje muzike koja je previše glasna, koja obiluje brzim ritmovima i ritmičkim obrascima koji se neprekidno ponavljaju, ima hipnotički efekat i onesposobljava nas da donosimo racionalne odluke. Takva muzika nepovoljno deluje na rad srca i remeti rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Već to su sasvim dovoljni razlozi da nas pokrenu da razmišljamo o karakteru zvukova kojima se svakodnevno okružujemo i da potražimo muziku koja će prijati kako našem ličnom ukusu tako i našem srcu i našem telu - muziku koja će podstaći naše umne i emotivne snage u pravcu pozitivnog razvoja.


LINK NA CEO TEKST

ephemeris ephemeris 11:02 31.01.2019

Re: скрушеност



Pionir muzikoterapije u nas :



Poslusajte:

amika amika 11:41 31.01.2019

Re: скрушеност

ephemeris



Ovo je "klinička" rang lista pesama za opuštanje:

Marconi Union - Weightless
Airstream - Electra
DJ Shah - Mellomaniac (Chill Out Mix)
Enia - Watermark
Coldplay - Strawberry Swing
Barcelona - Please Don't Go
All Saints - Pure Shores
Adele - Someone Like You
Mozart - Canzonetta Sull'aria
Cafe Del Mar - We Can Fly

Liz Kuper, osnivač Britanske akademije za terapiju zvukom, radio je sa bendom Marconi Union pri stvaranju ove pesme, koju je opisao kao "idealnu za opuštanje na kraju napornog dana".

- Pesma ima mnogo muzičkih načela koja su pokazala da pojedinačno imaju umirujuće dejstvo. Harmonije su odabrane kako bi stvorile osećaj euforije i prijatnosti. Ne postoji ponavljajuća melodija koja čini da se vaš mozak u potpunosti isključi jer više ne pokušava da predvidi šta dolazi sledeće – kaže Kuper.

Dr Dejvid Luis-Hodgson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju, čak je otišao toliko daleko da upozori: "Savetujem da ne vozite dok slušate ovu pesmu jer bi to moglo biti opasno."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana