Sport| Zabava

Super Bowl 53.

docsumann RSS / 03.02.2019. u 11:40

Evo nas opet, na tradicionalnom sastajalištu noćnih tica, prve nedelje u Februaru.

 usatsi_12079441.jpg?itok=NgXl3f02

Nakon zanimljive i kvalitetne NFL sezone, ostala nam je ova posljednja i najvažnija utakmica, mitski događaj američkog sporta – Super Bowl. 53. put. Ovog puta na Mercedes Benz Stadionu u Atlanti.

I kako smo to već u predhodnom NFL blogu natuknuli, sezona je tekla i protekla  u znaku dominacije ofanzivnih ekipa. I mada su, i to upravo poslije tog bloga, odbrane imale par svijetlih momenata, Sejntsi vs Remsi, Bersi vs Remsi, Kaubojsi vs Sejntsi,  u velika polufinala  ušla su 4 tima s najboljim ofanzivnim skorom tokom segularne sezone... i naravno – Brejdi.

Legendarnom qb-u Nju Inglnd Patriota ovo će biti deveto pojavljivanje u SB-u, i novi pokušaj da dođe do šestog prstena. Što je „najgore“, već je najavio nepovlačenje za narednu sezonu.

Nasuprot hiper iskusnom Brejdiju stajaće mlađahni i talentovani qb Remasa,  Džerad Gof, kojeg mnogi analitičari upoređuju upravo s Brejdijem. Brz izbačaj, brzo i kvalitetno donošenje odluka, visina i dobar pregled,  razigravanje većeg broja hvatača to su samo neke od zajedničkih karakteristika ova dva vrhunska qb-a koji su se našli u velikom finalu. Gof je naravno, mlađi, agilniji i brži od Brejdija s mnogo boljim atletskim performansama. No, Brejdi je nepresušni rezervoar informacija, fanatično analitičan i studiozan u pristupu igri. Njegovo sikustvo u SB utakmicama je bez premca. Sve je prošao i sve je vidio.

I dobrog i lošeg, i preokrete i trijumfe, padove i ponovna dizanja...I ako iko može da ugrozi neprikosnovenu  reputaciju Majkl Džordana kao najkjučnijeg igrača svih sportova s ...geometrijskim tijelima...to je TB. Nisam njegov fan, al poštujem postignuto.

 

Osim qb-ova, večeras će na terenu i biti još mnogo kvalitetnih igrača, kao i dva vrhunska stratega ove brutalne igre.

Mastermajnd - Bil Beliček, koji se Brejdijem čini okosnicu najveće i najtrofejnije dinastije u NFL-u* još jednom (dvaput) je pokazao svoje taktičke spoobnosti  u predhodne dvije utakmice po-a, i bukvalno nadmudrio dva objektivno kvalitetnija protivnika .

 

*I dok su ranije veliki timovi uspjevali da dominiraju jednom dekadom i u tom periodu  osvoje po 3-4 titule (Stilersi 70-tih, Fortinajnersi  80-tih, Kaubojsi 90-tih), Patriote vladaju već 2 decenije, i reklo bi se da su u drugoj polovini svoje vladavine impresivniji nego u prvoj.

 A s druge strane najmlađi glavni menadžer na SB-u - Šon MekVej.

Beliček će kao i u dosadašnjem dijelu plej ofa, napasti protivnika tamo gdje je on najjači, pokušavajući da mu onemogući omiljene opcije, tjerajući ga da se osjeća neudobno u njegovoj komfor zoni.

Protiv Člardžersa i protiv sjajnih Čifsa to je, uz potrebnu dozu sreće, funkcionisalo odlično. Upravo zahvaljujući Beličekovoj genijalonoj taktici i Brejdijevoj sposobnosti da ključne drajvove, u potonjim minutima utakmice, sprovodi prefecionistički. Naravno tu je i najbolji wide receiver svih NFL doigravanja – Edelman. Taj čovjek u plej ofu prosto eksplodira i redovno doživi apgrejdovanje na neki viši nivo. Veliki Džeri Rajs (najbolji vajd risiver svih vremena) smatra da bi Edelman trebao biti primljen u Kuću Slavnih, iako bilježi prosječne  statistike u regularnom dijelu sezone. Ako se prisjetimo Amendole, Ves Vokera, uz slučaj Edelman, postaje potpuno jasno da su slot risiveri omiljena Brejdijeva meta u ključnim utakmicama. Kratki pasovi ne traže puno vremena da se situacija otvori, Brejdi je zaštićeniji od seka, a izvjenost kompletiranja pasa veća. I onda kad osjeti da je pas raš popustio (pošto protivnik odustaje da napada direktno  njega i više igrača povlači u polje da pokrivaju hvatače) uslijedi dubinski pas za Gronka ili koga već ne. Zajebato je zaustaviti taj napada, naročito u posljednjim minutima utakmice. Tada gaze ko crvena armija.

Ono što Brejdi najbolje zna -je da ključ igre nije u kontrolisanju protivnika, već u kontroli sata. Ako protiv sebe imaš jednog Mahoma, ili kao ovaj puta Gofa, ne možeš značajnije umanjiti njihovu izvarednost, ali možeš ograničiti vrijeme koje će oni provesti na terenu.

Za takav pristup je neophodna dobra igra trčanjem, a Soni Mišel je pokazao  klasu u polufinalu, a posebno finalu AFC-a.

Opet,  za sve to skupa, ključna je dobra i temeljna  O-linija. A prednja petorka Petsa + Gronk briljira u ovom plej ofu. Brejdi nije ni očešan u dvije utakmice, a Soni je dominirao i protiv Čardžersa i protiv Čifsa.

Uz Gronka koji podiže formu (nadam se da će u SB-u biti bar na 80%) Petsi će imati svoj napad pripravan za novu utakmicu s viskokim brojem poena.

 

Kako usporiti NE napad? – To pitanje vjerovatno dominira Šon MekVejevim analizama i taktičkim promišljanjima.

Prije svega pritisak na Brejdija. U dosadašnjem toku plej ofa,  Brejdi je imao isuviše vremena, i prostora i komfora za nesmetano odapinjanje svojih ubojitih proijektila. Čak i ekipe sa sjanim pas rašom (Čardžeris, sa hiper brzim Džoe Bozom) nisu bili u stanju da ga doFate.

No, Remsi možda imaju ključ za tu bravu, a to je naravno - Aron Doinald, čovjek koji je ove godine  oborio rekord u broju sekova (20,5) za središnjeg linijaša. Aron  pritisak vrši direktno iz centra, i ne treba mu toliko vremena, kao spoljnim rašerima, da dođe do qb-a. Sek nije nužan, iako je naravno poželjan, ali konstantan pritisak, izgurivanje Brejdija iz džepa, tjeranje na pas iz kretanja, iz nepovoljnih uglova, to je suština produktivnog pas rašinga.

Donald naravno neće moći sam, uz njegova česta dupliranja pa i tripliranja od starne protivničke ekipe, ključno je da i Suh odigra na nivou od predhodne dvije utakmice.

Za Ndamukong Suh-a, masivnog i snažnog veterana na poziciji DT , ovo je vjerovatno posljednja šansa da svoju karijeru naresi šampionskim prestenom.

Inače, kad smo već kod O&D linijaša, Brejdija, Donalda... zanimljiv mi je bio osvrt čuvenog O-linijaša Denver Bronksosa (iz njihog šampionskog tima iz 1997 i 1998) Mark Schleret-a, koji je za Donalda rekao da je trenutno najbolji figrač američkog fudbala u ovom trenutku. Na digresiju novinara da to važi ako se izuzmu kvoterbekovi, Mark je konstatovao – Quarterbacks are not football’s players

Udarna snaga napada Remsa je trkački duo kog čine Grli i CJ Anderson. Jedan kao panter i drugi kao đule, u sinhronizaciji sa vjerovatno najboljom, gledajući i regularnu sezonu i plej of, O-liniojom predstavljaće najveće iskušenje Beličekove odbrane.

Ok, ovdje prekidam. Ovaj tekst je ionako zamišljen kao povod za ponoćno okupljanje nego dubinska analiza...



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

svarog svarog 12:47 03.02.2019

Odlicna analiza

Juce sam citao neku analizu odbrana i napada obe ekipe i zabolela me glava :), ali sve u svemu poenta je da petsi imaju leka i za Donalda i za napad Remsa, dok se def Remsa muci sa odbranom od kratkih pasova zbog slabije lajnbekerske linije. Mada prosle godine se pokazalo da NE moze da izgubi od dobre d-linije, a ako je neko ima to su Remsi
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:03 03.02.2019

*

Ih, Greg Zurlajn će rešiti ovaj Superbol!
NNN NNN 18:57 03.02.2019

Re: *

ne potcenjujmo ni Gostovskog
softelectronics_e softelectronics_e 20:11 03.02.2019

Re: *

stefan.hauzer
Ih, Greg Zurlajn će rešiti ovaj Superbol!

Сагласан !
docsumann docsumann 15:13 03.02.2019

ha,

tek sad primjetih da mi fali dio teksta...

a original u Wordu mi nije na kućnom kompjuteru


nebitno...


MVP

stefan.hauzer stefan.hauzer 16:16 03.02.2019

Re: ha,

Nema veze, ionako se svi slažemo sa ocenom da će ovaj meč rešiti duel defanzivne linije Remsa i ofanzivne linije Patriota. Iako ova sezona nije bila tipična za Patriote, na kraju se ipak sve posložilo u najboljem redu i opet su tu, gde valjda po pravilu i treba da budu u ovoj deceniji čiste dominacije, na Superbolu.


+ i tim Remsa je ove godine sastavljen da igra poslednju utakmicu u sezoni, tako da će biti zanimljivo i odlučiće poslednji šut.
NNN NNN 19:18 03.02.2019

Re: ha,

ofanzivne linije Patriota

U rukama Brejdovića Toma svaka ofanzivna linija biće ubojita!

O Gronku (moguće da mu je ovo poslednji meč?) ne treba trošiti reči,
Edelman je 2. u istoriji NFL-a sa preko 100 uhvaćenih pasova u plej-ofu (i on je buduću hol-of-fejmer),
Hogan je standardno dobar i Dorset je imao uhvaćenih TD u ovom plej-ofu.
Posebno mislim da su im raning bekovi potcenjeni,
meni Vajt dojmi odavno, kao neko đule je,
Brkhed ih je bukvalno odveo u SB,
a već pohvaljeni Mišel je blistao prethodnu utakmicu
i tu nesumnjivo ima ogromne Brejdijeve zasluge, jer oni dovedu nekog rukija, slobodnog agenta, neko svakako nimalo zvučno ime (mada očigledno imaju sjajan skauting) i onda (tako sam čuo) Brejdi ostane posle redovnog treninga da individualno radi sa njim sat-dva, dakle od toga nema boljeg individualnog treninga i svaki no-name igrač posle tolike pažnje od strane GOAT-a će da da 200%
Ništa se ne dešava slučajno
(osim Onog hvatanja Edelmana u preprošlom SB)
docsumann docsumann 20:27 03.02.2019

Re: ha,

ofanzivne linije Patriota




dobar sažetak NNN.

inače u dijelu teksta koji sam izostavio radilo se o Grliju i CJ Andersonu, kao najjačem ofanzivnom oružju Remsa.

mislim Grli je zvjer, kad ga vidiš kako je građen i kako trči, sve ti bude jasno o raning bekovima.

ali CJ, lik je car (zategnut ko Jokara)
NNN NNN 20:43 03.02.2019

Re: ha,

Čitam tekst.. i odjednom kraj
vidim ni Grli se ne pominje, pomislio sam da nije npr. povređen i neće da igra, ali mi to promaklo, ali opet verujem čak i da je tako - sigurno bi pomenuo...
(al' mi bilo glupo da pitam )
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:02 04.02.2019

Re: ha,

Ova utakmica je trenutno Julian Edelman vs svi ostali.
docsumann docsumann 02:03 04.02.2019

Re: ha,

kako je naelektrisan, poskakuje sam od sebe...
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:14 03.02.2019

Бољу шансу тешко да ће имати

Za Ndamukong Suh-a, masivnog i snažnog veterana na poziciji DT , ovo je vjerovatno posljednja šansa da svoju karijeru naresi šampionskim prestenom.

Предуго у безвезним тимовима (Детроит!!!, а и Мајами није био много бољи), а и главу није могао да зашрафи прилично дуго. Мада, извесна доза лудила -- сравнићу са земљом све што мрда преда мном -- јесте неопходна за позицију коју игра.

stefan.hauzer stefan.hauzer 16:17 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

Ne znam zašto svi stalno potcenjuju Dantea Faulera, koji isto tako igra ooodliiičan plejof.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:45 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

Dantea Faulera, koji isto tako igra ooodliiičan plejof.

Најупечатљивији играч плеј-офа је ипак Роби-Колман.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:16 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

The NFL fined Robey-Coleman a sum of $26,739 for his hit on Saints receiver Tommylee Lewis in the Rams' 26-23 overtime win over the Saints,


stefan.hauzer stefan.hauzer 17:18 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

а и Мајами није био много бољи


Inače, zanimljivo da je Suh bio deo onog tima Majamija, čija je defanzivna linija demolirala Brejdija.
docsumann docsumann 17:23 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

Мада, извесна доза лудила -- сравнићу са земљом све што мрда преда мном -- јесте неопходна за позицију коју игра.


docsumann docsumann 17:27 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

stefan.hauzer
а и Мајами није био много бољи


Inače, zanimljivo da je Suh bio deo onog tima Majamija, čija je defanzivna linija demolirala Brejdija.


Suh, Kameron i Vilijams

devast
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:58 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

Jedna defanzivna linija ne čini proleće. Govorim o timu. Zaboravimo superbol, taj Majami sa Suhom nije nijednom uzeo ni svoju diviziju. Кvalifikovao se za plej-of jedanput i izgubio je u prvom kolu.

Suh versus Nemanja Matić:

docsumann docsumann 20:39 03.02.2019

Re: Бољу шансу тешко да ће имати

ja sam Suha zamjetio još u njegovoj ruki godini, pošto sam ukačio zanimljiv video o njegovim pripremama za NFL draft, koje je sprovodio na akademiji koju drži Majkl Džonson (čuveni w rekorder na 200 i 400m).

tad se vidjelo da je totalni fizikl frik. velik jak brz skočan. imao je solidnu karijeru, ali ipak nije dostigao klasu jednog Voren Sapa, Džon Rendla, Haloti Ngate...čak i ako osvoji prsten daleko je od HoF karijere.

jedno vrijeme važio za najprljavijeg igrača lige, a opet kažu za njega da je van terena bubica
ne bi to bio prvi slučaj takvih dr džekil - mr. hajd NFL transformacija.
bilo je i ranije takvih igrača, fin miran porodičan čovjek dok ne navuče na sebe oklop i kacigu.
i onda izađe na teren i ubije nekog...
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:18 04.02.2019

Шта се дешава?

Само три NBA утакмице данас и све су већ готове а тек је шест поподне. NHL исто.
NNN NNN 18:46 04.02.2019

Re: Шта се дешава?

gle ovaj što se raspištoljio čim je temperatura skočila na vrtoglavih 10 stepeni
sad Texansi ne izgledaju tako loše u odnosu na Berse
docsumann docsumann 01:15 04.02.2019

tvrdo...


... i fizički.

D-linija Remsa ostavila najbolji utisak u 1. četvrtini

još napad da im nekako proradi, il bar provedu koji minut na terenu


EDIT:

u super bolu sezone ofanzivnog fudbala odbrane dominiraju
docsumann docsumann 01:46 04.02.2019

Beliček


davi Remse, kao što je to radio i sa Čifsima. odbrana Remse drži u igri.

da li će se presabrati na poluvremenu i uraditi bilo šta ofanzivno u nastavku?

Grli nije fit to je očigledno.

stefan.hauzer stefan.hauzer 01:58 04.02.2019

Re: Beliček

Ramsi očaj od napada, a utakmica otvorena.
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:59 04.02.2019

Re: Beliček

I kao što smo predvideli, defanzivna linija ih održava u životu. Iako smo mislili da će biti više poena, ne možeš baš sve pogoditi. :)
docsumann docsumann 02:01 04.02.2019

Re: Beliček

ako im odbrana bude igrala cijelo vrijeme, postoji mogućnost da na kraju popuste zbog umora, pada koncentracije.

zasad su odlični


a Beliček poklopio MekVeja



EDIT: ispravno si "prozvao" kikere
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:04 04.02.2019

Re: Beliček

Očigledno da Tod Grli ovom timu previše znači i da nije spreman i to je to, za ostatak se Beliček pobrinuo. Ipak, sad slede prilagođavanja trenutnom stanju, a utakmica ne može biti otvorenija, Greg Zurlajn i dalje može da reši ovaj meč, što je moja prognoza... naravno da bi se to i dogodilo, Ramsi bi pre svega trebalo da osvoje koji jard:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 03:07 04.02.2019

Re: Beliček

Greg the Leg!
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:22 04.02.2019

Re: Beliček

Greg the Leg!

Нико није кикер у свом селу. Човек рођен у Линколну, Небраска, где је колеџ фудбал религија, а играо за неки леви колеџ у Мизурију.
stefan.hauzer stefan.hauzer 04:04 04.02.2019

MVP

Gilmore ili Edelman ili Mišel?
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:10 04.02.2019

Re: MVP

Мени Еделман.

Гилмор је ухватио једну лопту, врло важно, ко каже да би Рамси икада поентирали чак и да он није ухватио ту лопту.
stefan.hauzer stefan.hauzer 04:12 04.02.2019

Re: MVP

I meni Edelman, ali su ga neutralisali kada se utakmica odlučivala (pre toga je sam vukao čitav tim)
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:46 04.02.2019

Re: MVP

I meni Edelman, ali su ga neutralisali kada se utakmica odlučivala (pre toga je sam vukao čitav tim)

Па, да, а на крају су се коначно освестили и почели да га дуплирају. Наравно да ће онда Мишел и Буркхед да се праве важни у завршници, кад сви само гледају где је брадоња.
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:16 04.02.2019

*

Sine, ovi moderni beli pevači su sve neke šonje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:22 04.02.2019

Re: *

Keti Peri je za ovo muzika!
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:23 04.02.2019

Re: *

Aca Lukas je za ovo rokenrol zvezda!
niccolo niccolo 15:18 04.02.2019

Re: *

stefan.hauzer
Keti Peri je za ovo muzika!





p.s. Šta se uopšte dešava sa Keti Peri, nisam čuo za nju sto godina?
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:08 04.02.2019

Сетио сам се!

ОК, Докс, слажем се, требало би поништити утакмицу Рамси Сеинтси и одиграти супербол између Сеинтса и Њу Ингланда. Сеинтси бар имају здраве и добре тркаче и квотера који је већ играо у финалу.
docsumann docsumann 04:09 04.02.2019

više nego zasluženo


stefan.hauzer stefan.hauzer 04:13 04.02.2019

Re: više nego zasluženo

Toma gubi samo od NFC East timova
NNN NNN 11:16 04.02.2019

Edelman

NNN NNN 11:30 04.02.2019

Re: Edelman

ova slika mi stoji spremna od juče popodne, samo sam čekao oportun trenutak da je postavim

U najofanzivnijoj sezoni ipak titulu (kako je i red) donela odbrana.
Godinama uglavnom obećavam sebi da neću da gledam SB u direktnom prenosu (i uvek sjebem),
a sada sam konačno posle prve četvrtine isključio TV - tako da sam i ja donekle MVP
Šteta što nisu prošli Sejntsi ili Čifsi, bar bi moglo nešto da se gleda (za nas koji vole da vide i po neki poenčić).

...što je najgore opet nisam spavao jer je klinac imao visoku temperaturu
i shavtim da je mnogo bolje ostati budan celu noć (da gledaš tv, zuriš u komp, jebeš, piješ, šetaš - bilo šta ali svojom voljom, nego da te nešto natera...)

Gof i Grli ko da nisu ni igrali, našli kada će da odigraju najgoru utakmicu (doduše nešto se pitala i odbrana Petsa)

marco_de.manccini marco_de.manccini 13:28 04.02.2019

Re: Edelman

Грли је нешто повређен, није био 100% спреман, коментатори су приметили да сваки пут после изласка на терен иде на бицикл.
docsumann docsumann 15:19 04.02.2019

Re: Edelman

Грли је нешто повређен


majka je nešto nervozna*...


* sa Sportske Subote koju su nadrealisti radili još kao radio emisiju. a taj detalj, konkretno, se odnosi na karikiranje trke Boruta Petriča sa čuvenim Saljnikovim na 400m kraul, koju je svojevremeno, na evropskom prvenstu u plivanju u Splitu, prenosio Marko Delić
Atomski mrav Atomski mrav 15:44 05.02.2019

Re: Edelman

...što je najgore opet nisam spavao jer je klinac imao visoku temperaturu

Nisam gledao utakmicu jer sam imao visoku temperaturu. Izgleda da nisam ništa posebno propustio...
docsumann docsumann 16:35 05.02.2019

Re: Edelman

evo po NFL emisijama, po čitav dan se raspravljaju da li je utakmica bila interesantna, atraktivna, lijepa...

naravno da nije bila ni atraktivna, ni lijepa, kad su odbrane devastirale skoro sve napadačke pokušaje, sem onog TD drajva Patriota.
ali je ujedno i bila uzbudljiva, napeta, otvorena do pred sam kraj.
ujedno bila je fizički veoma zahtjevna, čvrsta, visokointezivna.

meni je prijala.

Atomski mrav Atomski mrav 17:22 05.02.2019

Re: Edelman

Iskreno, meni ne prijaju te run & gun utakmice, bilo koji sport da je u pitanju. Ali isto tako mi ne prija ni kada su napadački neproduktivne. Idealno bi bilo da su odbrane dobre ali da napadi ipak uspeju (tu i tamo) da ih nadmudre. Al' želje su jedno, a život je drugo...

U svakom slučaju, zaslužena pobeda Petsa, još jedna titula - šesta po redu, izjednačili su se sa Stilersima po broju šampionskih titula.
docsumann docsumann 14:12 04.02.2019

kad uživaš u utakmici

u kojoj nema poena...

ovo mi je najsimpatičniji tim Petsa koji je osvojio SB.
Brejdi ni blizu svog vrhunca, Gronk izraubovani invalid, nema Rendi Mosa ni zvijezda u polju za spektakularne pasove od 50+ jardi, jedini extra napadač Soni Mišel, ruki rb, ok i Edelman (MVP finala) koji se u SB-u pretvara u tasmanijskog đavola...

odbrana je bila...misim, šta reći. dozvoliti 3 poena jednom od najefikasnijih timova u istoriji NFL-a, to samo za sebe dovoljno govori.
seknderi i prva linija su igrali na najvećem mogućem nivou. visokokotirana O-linija Remsa probijana je blicevima, a bekovi su praktično začepili sve pravce po dubini.
mislim da su Remsi ispucavali (pantovali) loptu 8-9 puta. to najbolje pokazuje koliko su bili nemoćni na 3 daunu.

jbt, postaću fan Petsa po stare dane
svarog svarog 14:53 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Meni je neverovatna lajnbekerska linija. Hajtauer i Van Noj su u svakom snepu bili blizu Gofa. Najbolja lajnbekerska linija u ligi
S druge strane, nije mi jasno zašto Remsi više nisu koristili CJ Andersona kad je Grli već povređen
docsumann docsumann 15:09 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Davonte Hajtauer



obje odbrane su bile na iznimno visokom nivou

naročito seknderiji, a ona intervencija Džejsona Mekortija kad je sa svoje strane istrčao šprint u centar terena i izbacio Koksa s dna end zone dok mu je lopta još bila u rukama, a jedna noga u vazduhu...intervencija bukvalno desetinka sekunde prije tač dauna. koji napor, koje požrtvovanje.

tu vidiš koliko je nivo igre visok, kad detalji, desetinke, centimetri odlučuju o ishodu duela i akcije.

praktično igra bez poena, a ja nisam ni trepnuo gledajući je
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:36 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

odbrana je bila...misim, šta reći. dozvoliti 3 poena jednom od najefikasnijih timova u istoriji NFL-a, to samo za sebe dovoljno govori.

Обе одбране су биле фантастичне. Обично је довољно за победу задржати некога на 13.

Брејди је, практично, бацио само једну дугу лопту, кад се комплетан секондари одбио од оног дебелог, а он зграбио лопту на 2. Гоф није имао ниједан "велики потез", бацио је једну катастрофалну, прекратку, коју му је елегантно покупио Гилмор, и другу превисоку, што је путовала целу ноћ па је онај близанац стигао да је одбрани трчећи преко пола терена.

Рамси, првих осам поседа:

Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
docsumann docsumann 16:11 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Рамси

Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt


Puntsi
pape92 pape92 17:34 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici


“Ovaj Piters nije nizašta”. To je izjavio slovenački komentator sa puno autoriteta i dozom rezigniranosti u glasu, posle jednog lakog dodavanja Brejdija. Još je bilo 3-0, ali sam shvatio po intonaciji da je stvar gotova.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:49 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Puntsi

У тих осам напада, прешли су половину двапут, једном цео јард, а једном чак 8.
Што је најзанимљивије, 8 празних напада или не, били су и даље, захваљујући одбрани, у прилици да победе.

У свом деветом нападу некако су стигли до 35 јарди од гола, шутирали за 3 и изједначили, а одбрана у следећем нападу приморава Њу Ингланд да дегажира (трећи напад заредом!).

Дакле нерешено је, 3:3, последња четвртина, и имају лопту. Е, у том поседу се видело колико напад Рамса није имао ни петље ни знања да победи. Имају 12 покушаја, троше скоро 5 минута (4:58) и у тих 12 покушаја напредују целих 23 јарди, од свог 7. до свог 30. (да, да, цело то мрљање и мрцварење да би стигли до свог 30. јарда!):

4 бацања за 32 јарди
2 неуспешна бацања
2 трчања за 3 јарди***
1 фаул против Њу Ингланда за 5 јарди
1 ћебовање за -2 јарда
2 фаула против Ремса за -15 јарди

У следећем нападу Брејди баца 4 пута заредом, закључно с оним од 29 јарди за Гронка на корак од гола, Мишел довршава посао трчањем од 2 јарда, ћао, утакмица је коначно преломљена.

*** једно Грлијево за један изгубљен јард, а друго Андерсоново, кад је испустио лопту и она се, срећом, откотрљала у аут за добитак од 4 јарда.
NNN NNN 18:44 04.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt
Punt

chedimir chedimir 05:36 05.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

docsumann
Davonte Hajtauer



obje odbrane su bile na iznimno visokom nivou

naročito seknderiji, a ona intervencija Džejsona Mekortija kad je sa svoje strane istrčao šprint u centar terena i izbacio Koksa s dna end zone dok mu je lopta još bila u rukama, a jedna noga u vazduhu...intervencija bukvalno desetinka sekunde prije tač dauna. koji napor, koje požrtvovanje.

tu vidiš koliko je nivo igre visok, kad detalji, desetinke, centimetri odlučuju o ishodu duela i akcije.

praktično igra bez poena, a ja nisam ni trepnuo gledajući je

pa to je bila najzanimljivija akcija u celoj tekmi,što bi treptao?ne bih se složio da je bilo za uživanje,više je podsećalo na finala WC u fuzbalu kojih se ne sećamo,a znamo da je neko postao prvak na penale,težak zajeb za ljude u evropi koji su gledali dostanu budni, imho.
docsumann docsumann 07:04 05.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

ko voli dobru defanzivu imao je šta da gleda ...


za razliku od fudbala (evropskog) gdje to označava povlačenje na svoku polovinu, ili još gore oko šesnaesterca, u af-u to je mnogo kretanja, žestine na prvim linijama, akcije u polju, sekovanja, igre čovjek na čovjeka, pa mix sa zonom, i tako cijelo veče

na trenutke odbrana Petsa me je podsjećala na Berse 85, a od toga nema bolje
Atomski mrav Atomski mrav 15:40 05.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Napisao sam pred prošli Superbol da je jedini način da pobediš Petse da postižeš poene u kontinuitetu, u svakoj četvrtini. Pritom je izuzetno poželjno imati dobar posed lopte kako bi se odbrana Petsa izmorila. Remsi nisu uspeli ni jedno ni drugo, u jednoj utakmici punoj taktiziranja niko ne može da parira Bilu Beličiku. OK, možda Tom Koflin ali jednostavno nema šanse da neki žutokljunac trener parira velikom Bilu. Ne moramo ga voleti ali dajte ovaj tim Petsa bilo kom drugom treneru, sa sve Brejdijem, Gronkom i Edelmanom - ne bi se ni u plej of plasirali.
softelectronics_e softelectronics_e 17:56 05.02.2019

Re: kad uživaš u utakmici

Atomski mrav
Napisao sam pred prošli Superbol da je jedini način da pobediš Petse da postižeš poene u kontinuitetu, u svakoj četvrtini. Pritom je izuzetno poželjno imati dobar posed lopte kako bi se odbrana Petsa izmorila. Remsi nisu uspeli ni jedno ni drugo, u jednoj utakmici punoj taktiziranja niko ne može da parira Bilu Beličiku. OK, možda Tom Koflin ali jednostavno nema šanse da neki žutokljunac trener parira velikom Bilu. Ne moramo ga voleti ali dajte ovaj tim Petsa bilo kom drugom treneru, sa sve Brejdijem, Gronkom i Edelmanom - ne bi se ni u plej of plasirali.

Preteruješ.
docsumann docsumann 19:28 04.02.2019

autotrol


odličan prikaz teniskih vladavina kroz vrijeme...

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:33 04.02.2019

Re: autotrol

Preminuo Mati Nikenen.
NNN NNN 20:58 06.02.2019

Re: autotrol

Mati Nikenen
Slava mu.
Imao je blistavu karijeru, koje je mogla još da traje, a onda su ga stigli svi poroci, taman kada je izgledalo da se konačno stabilizovao... :(
Jedan od slikovitijih opisa je bio da je prvim skokom u Sarajevu razbio mamurluk, a drugim uzeo zlato.
U tekstu (pre godinu dana) gde sam nabrajao najveće ski-skakače, iako nisam imao nameru da ih rangiram, ali od njega se jednostavno moralo krenuti, on je neko ko je ovaj sport najviše učinio velikim.
Šteta.
On je ono don't drink and drive, smoke and fly preradio u drink and fly
NNN NNN 21:21 06.02.2019

Re: autotrol

odličan prikaz teniskih vladavina kroz vrijeme...

Ne znam koliko je preporučljivo da se "autujem" ali čim sam video sliku sa ovog klipa - pomislio sam "leto 2012." što je najslađe piše u uglu krupnim brojevima
Možda nije baš slučajno odabran upravo ovaj trenutak, jer je tada Federer prestigao Samprasa na večitoj listi sa 286 nedelja na 1. mestu (a pre toga je više od dve godine tavorio na 285)!
Inače ovih 75 poena je toliko malo - polufinale turnira serije 250 je 90 poena (i na njima često u glavnom žrebu učestvuje 28 tenisera, što znači da bi prvim nosiocima bilo dovoljno 2 pobede do polufinala, nad protivnicima koji često nisu ni u top 50), ali najveći teniseri neće da pilićare za tu situ, ima više primera, npr. Đoković je između RG i Wimbldona 2016. mogao da se prijavi na neki turnir i dve pobede bi mu bile dovoljne da probije granicu od 17 hiljada (ako je to uopšte toliko bitno).
docsumann docsumann 08:03 07.02.2019

naknadna glupost


u postsuperbolovskim prebiranjima izdvojilo se par tema koje odzvanjaju danima nakon 53. SB-a

- zašto su Remsi odustali od igre trčanja i ostavili nemoćnog Gofa da na svoj oklop prima nalete odbrambenih igrača Petsa?

- da li je Edelman trebao da bude MVP, ili je to počasno priznanje trebalo pripasti nekom iz odbranenog dijela ekipe?

- da li je ovo bila zadnja Gronkova utalkmica? (sve mi se čini da - da)

stefan.hauzer stefan.hauzer 12:12 07.02.2019

Re: naknadna glupost

ali Gronk je teško tocilo i da me jebeš ako neko zna šta se u toj glavi dešava. Mislim da bi njemu pre svega nedostajalo ovakve zabave i da će zbog toga igrati još (makar dok je tu Toma:)
docsumann docsumann 12:56 07.02.2019

Re: naknadna glupost

neposredno poslije utakmice izjavio je da o tome trenutno ne razmišlja, a da će odluku donjeti i obznaniti za sedmicu, dvije.
po meni to znači da je on odluku zapravo već donio (inače kako bi mogao da zna da će prelomiti za sedmicu dana (ok, dvije))

silne povrjede i operacije učinile su da više nije onako brz u polju kao ranije.
i dalje ima sjajne ruke i jak je u duelu (jedan igrač ga teško može sam zaustaviti). u bloku je odličan, i to je možda jedan od razloga zašto je O-linija Petsa bila tako dobra u plej ofu. jednostavno imali su izuzetnog dopunskog blokera.

s jedne strane ima - 3 prstena, neviđene statistike, silna priznanja (ulazak u najuži izbor za najboljeg tajt enda sviju vremena*), milioni na računu, a s druge strane - mogućnost da igra još par sezona na ne baš najboljem nivou, opasnost od novih povrijeda i rizik da provede ostatak života kao invalid (samo je pitanje kog stepena), druženje, treninzi i takmičenje s ekipom...


najsimpatičniji trenutak sa pobjedničke parade mi je bio kad ga je Brejdijeva kćerka pozdravljala sa - Hi, Gronky


* za mene Gronk jeste najbolji tajt end svih vremena. najmoćniji igrač koji je igrao na toj poziciji, i to u oba smjera - kao hvatač i kao bloker
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:19 07.02.2019

Re: naknadna glupost

- da li je Edelman trebao da bude MVP, ili je to počasno priznanje trebalo pripasti nekom iz odbranenog dijela ekipe?

Проблем с одбраном је био што су сви играли цео меч одлично, нико се није нешто посебно издвојио, ... кад мало размислиш, једино тако одбрана може да буде супер-стварно-добра, у нападу је могуће да неко блене по терену цео дан, а да неко други извуче ствар блеском на другој страни -- у одбрани кад један блене по терену, то је скоро аутоматски тач даун.

Мада, мислим да разумем шта кажеш -- могли су да изаберу мање-више кога год у одбрани (и не би много погрешили) као почасног добитника почасног признања и тако имплицитно потврде да је одбрана донела титулу.
docsumann docsumann 16:54 07.02.2019

Re: naknadna glupost

pa da, jer do sada je uvijek važilo nepisano pravilo, da ako odbrana ključno odluči meč, neko iz odbrabene postave pobjkednika bude proglašen za MVP-qa.

Ričar Dent 1985, Rej Luis 2000, Dekster Džekson 2003, Von Miler 2015...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:45 07.02.2019

Re: naknadna glupost

Ričar Dent 1985, Rej Luis 2000, Dekster Džekson 2003, Von Miler 2015...

Пусти ти то, ти су били зверови, а Патси су једино успели да сломе руку свом сејфтију.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:26 07.02.2019

Re: naknadna glupost

Ja mislim da će Gronky igrati i naredne godine, zbog Tome. :)
docsumann docsumann 21:34 07.02.2019

Re: naknadna glupost

čovjek već imao toliko operacija, greota da još više ruinira svoje tijelo.
meni ružno kad gledam kako mu uleću bodiček u koljena jer drugačije ne mogu da ga zaustave.
ne ko u fudbalu da ti igrač uleti nogom među noge, već ti se čitavim tijelom baca u koljena.
brate, to je prebrutalno
docsumann docsumann 21:37 07.02.2019

Re: naknadna glupost

marco_de.manccini
Ričar Dent 1985, Rej Luis 2000, Dekster Džekson 2003, Von Miler 2015...

Пусти ти то, ти су били зверови, а Патси су једино успели да сломе руку свом сејфтију.


da, i svi su imali baš posebnu rolu u toj difens dominaciji, jedino možda te 2003. iz Tampe je mogo mirne duiše i Bruks da prođe kao MVP.

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:58 07.02.2019

Re: naknadna glupost

i svi su imali baš posebnu rolu u toj difens dominaciji,

Да, те одбране су биле другачије, доминација на једној кључној позицији (добро, на пар позиција) претвара се у доминацију и на другим позицијама, као неки домино ефекат, јер ако знаш да не мораш да удвајаш или секундарно покриваш на једном месту, да тамо никако неће попустити, онда можеш да плански ојачаваш на неком другом месту и онда напад нема где. А ови Петси, некако ми нигде нису баш земља јаки, али уиграно у бестрага и има план, знају шта раде ђаво их однео.
docsumann docsumann 08:29 08.02.2019

Re: naknadna glupost

А ови Петси, некако ми нигде нису баш земља јаки, али уиграно у бестрага и има план, знају шта раде ђаво их однео.


Belichek - real MVP

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana