Šta jeste filmska montaža?

Srđan Mitrović RSS / 22.06.2007. u 20:45

leniolympia.jpg

 

Montaža je povezivanje dve ili više slika, jedne za drugom, jedne posle druge ili jedne preko druge (dvostruka ekspozicija), da bi se opisao neki događaj, sugerisao vremenski skok, ili saopštila neka ideja, probudilo osećanje, izrazilo stanje svesti, stvorilo raspoloženje ili "atmosfera". Ovo montiranej slika, pored toga što mora da je izražajno, mora posedovati i izvestan vizuelni ritam.


Slavko Vorkapić

 

slika: Leni Rifenštal za vreme montaže "Olimpijade". Montaža je trajala 18 meseci

 

 

 

Primer br. 1 SHINING

Edvard Dmitrik daje sedam pravila montaže:

1. Nikad ne pravite rez bez pravog razloga
2. Ako se niste odlučili za određeni fotogram na kome ćete napraviti rez, uvek režite duže nego kraće.
3. Kad gods je moguće, treba napraviti rez "na pokret".
4. Biti "svež" je boljenego biti "bajat"
5. Sve scene treba da počnu i da se završe kontinuiranom akcijom
6. Rez treba praviti zbog određenih vrednsosti, a ne zbog određenog povezivanja.
7. Prvo sadržaj, pa onda forma

Primer br. 2 RING

Volter Marč predlaže šest glavnih stavki na koje se mora obratiti pažnja prilikom traženja reza:

1. emocija
2. priča
3. ritam
4. centar pažnje
5. dvodimenzionalnost filmskog ekrana
6. trodimenzionalnost akcije

Emocije čine 51% kriterujuma. Ostalo odlazi na sve ostale stavke.

Primer br. 3 TOP GUN

Filmske tehnike koje je koristio Hičkok:


1. Sve je to u svesti gledaoca
2. Okvir za emocije
3. Kamera nije kamera
4. Dijalog ne znači ništa
5. Montaža subjektivnog kadra
6. Montaža vam daje kontrolu
7. Drži se jednostavne priče
8. Likovi moraju da budu u suprotnosti od očekivanja gledaoca
9. Koristi humor da bi dodao tenziju
10. Dve stvari se događaju odjednom
11. Saspens je informacija
12. Iznenađenje i obrt
13. Mek Gafin

Primer br. 4 WHEN HARRY MET SALLY


Frensis Ford Kopola: Suština filma je montaža.

Primer br. 5 THE TERMINATOR


Leni Rifenštal: Bila sam fascinirana efektom koji se postiže montažom. Soba za montažu je za mene postala magična radionica

Primer br. 6.MARRY POPINS

 

MONTAŽA JE ČUDO!



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:16 22.06.2007

ajmo sad

mala skola filma
kolika je i u cemu tacno razlika izmedju reditelja i montazera? kako mala marica plavusica razmislja, ako ga ti montiras, sta ce ti reditelj, a ako ti samo slazes slike onako kako on hoce, onda ti ispadas samo 'tehnicko lice sa znanjem final cut.a'...??? so, negde gresim u koracima, a? je malo mi ovi saveti za montazu vise kao saveti za reziju.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:31 22.06.2007

Re: ajmo sad

kompleksno pitanje. Poslužiću se opet Edvardom Dmitrikom.
Odgovornost za montažu filma deli se na reditelja, producenta i filmskog montažera. Koji od njih će nositi glavnu odgovornost za film, prilično zavisi od reditelja.
Većina reditelja nema praktično iskustvo u montaži. Svi oni ispoljavaju širok spektar ponašanja. Mali broj ima mali ili skoro nikakav interes za montažu. Oni mudriji će se poveriti dobrom montažeru, kada ga i ako nađu; tada će prihvatiti ulogu supervizzije, upoznajući montažera sa svojim zamislima i željama, dok će realizaciju ovoh želja prepustiti montažeru. Samo manji broj će se usuditi da priži precizne instrukcije.
Sa savesnog montažera ovo poslednje je česti izvor velikih neprilika. Neznajući tehniku montaže, reditelji obično nisu u stanju da izraze svoje želje.
Glavno je pitanje: Da li će montažer praviti rezove tačno onako kako je odredio reditelj ili će rezati na svoj način kako bi postigao ono što je po njegovom mišljenju, želeo reditelj, zasnivajući svoje procene na interpretaciji izloženih rediteljevih instrukcija.
Mudar montažer će slediti drugi postupak, praveći rezove na svoj način kako bi postigao željeni rezultat. I, ako je montažer veoma dobar, rezultat će biti, prema rečima reditelja "tačno ono što sam ja tražio".
Manje siguran ili više ograničen montažer pokušaće da sledi rediteljeve precizne instrukcije i obično će se zapetljati.
Doctor Wu Doctor Wu 21:54 22.06.2007

Pa, jeste

ispada da je reditelj taj koji ima ideju, a montazer onaj koji zna kako se to radi. Otprilike, kao odnos arhitekte i inzenjera. Ko je rekao 'Editing is what makes film a film'?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:01 22.06.2007

Re: Pa, jeste

Doctor Wu
ispada da je reditelj taj koji ima ideju, a montazer onaj koji zna kako se to radi. Otprilike, kao odnos arhitekte i inzenjera. Ko je rekao 'Editing is what makes film a film'?

Pa to bi mogao da kaže svaki reditelj koji ima malo mozga u glavi
Često se dešava da jedino montažer ima ideju. Reditelji se često istroše na snimanjima, a i većina se šokira kad dođe u montažu pa shvate da "to nije baš to što su zamišljali"
Naravno ima i reditelja koji uvek sve drže pod kontrolom i koji veoma precizno znaju šta hoće, počev od scenarija preko snimanja pa do montaže.
montažeri su dugo bili najbolje čuvana tajna Holivuda. O tome neki drugi put...
MuadDib MuadDib 22:56 22.06.2007

Re: ajmo sad

Овде си рекао пуно правих и мудрих ствари - као лаик и глупи економист, мислим да се ствари ипак битно разликују данас у односу на она времена Ејзенштајна и потоњих мајстора, где је веома важна ствар био и однос светлости и сенке и потпуно другачија улога музичке потке.
Уз смешне техничке услове у односу на данашње, некадашњи генијалци су ингениозношћу чинили невероватне креације - погледајмо само фотосе Енсела Адамса у контексту дигиталне...
О Хичу и томе како се сналазио на тему монтаже - у књизи његових интервјуа Трифоу.

Права ствар је постићи (и у правом моменту умонтирати thrill): страву без крви, као што је приказ авети близнакиња код Кјубрика...бррр
У древна времена добре филмске критике у НИН-у, Жика Богдановић је записао: када код Серђа Леонеа некога убију, човек стварно зазебе...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:09 22.06.2007

Re: ajmo sad

mislim da su ipak neke stvari ostale iste. bar one najvaznije. sve ostalo se ubrzalo. uticaj MTV-ja na film je neosporan.
mislim da je negde kompjuterska montaza (pored svih dobrihstvari) ucinila medvedju uslugu filmu.
Trifo: Hičkok je Biblija!
a preporučio bih i knjigu razgovora sa bilijem vajlderom koji je vodio kameron krou.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:08 23.06.2007

Re: ajmo sad

meni je zanimljivo kako se filmska montaza 'ubrzala' poslednjih godina. sve cesce su kadrovi toliko kratki da imam utisak da gledam nechiji video rad a ne igrani film. obicno mi ne smeta ali mislim da bi mogli malo da slow down. sva sreca da (uglavnom) gledam filmove sa compa pa kad mi ga zesce zbrza, malo vratim da vidim sta mi je promaklo...ume da bude heavy...
dracena dracena 11:15 23.06.2007

Re: ajmo sad

Koliko sam ja dosad uspela da pohvatam konce tim filmskim "mafijašima", težište posla i interesovanja reditelja je rad sa glumcima, odnosno ideja, radnja i njeno uobličavanje. Producent je mašina za pakovanje i dizajniranje ideje u ambalažu podesnu za široku publiku, a montažer je detaljista koji bi u principu trebalo da bude potpuno integrisan u tim, da razume i reditelja i producenta i da svojim umećem zaokruži priču izbacivanjem sitnih nedostataka, potcrtavanjem poetičnih ili dramatičnih scena, skretanjem pažnje gledalaca na važna mesta, umekšavanjem i izoštravanjem iznetih stavova. On ne može da menja osnovu, ali je može učiniti ekspresivnijom, dinamičnijom, bogatijom. Kažem, ako sam svu tu zavrzlamu dobro razumela...:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:17 23.06.2007

Re: ajmo sad

ni ja ne bih bolje. jednostavno rečeno: Film je timski rad. i svako doprinosi filmu na svoj način. ako jedna kockica nije dobro postavljena, onda preti da se uruši ceo sistem.
Tricky Tricky 15:21 23.06.2007

Re: ajmo sad

Iskusni reditelji obicno puste montazera da sam postavi film, pa se reditelj kasnije ukljuci.

Oni neiskusniji i nesigurniji reditelji obicno sede pored montazera od pocetka i "dave" oko svakog reze

Jel tako Srki?

Kiss
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:55 23.06.2007

Re: ajmo sad


tako je. vidi se da imaš iskustva.
zanimljivoo je pitanje šta se dešava kad je reditelj ujedno i montažer.
Tricky Tricky 16:14 23.06.2007

Re: ajmo sad

Onda sigurno ima dobrog asistenta!!!

d j o l e d j o l e 16:33 23.06.2007

Re: Pa, jeste

Reditelji se često istroše na snimanjima, a i većina se šokira kad dođe u montažu pa shvate da "to nije baš to što su zamišljali"


Da li se dešava da onda pokušavaju da kroz montažu prerežiraju ono sto su propustili da izrežiraju tokom snimanja :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:40 23.06.2007

Re: Pa, jeste

kao što rekoh montaža je čudo. često na snimanjima čujem, kada dodju do nekog problema, ili se ne snimi sve što je potrebno za scenu da kažu "Ma, to ćemo u montaži".
što se meni lično tiče, filmovi se režiraju u montaži. črsto se događalo da ono što izađer iz montaže nema baš mnogo veze sa onim što je snimljeno.
pogledaj bilo koji video sa ovog posta
johnny011 johnny011 16:52 23.06.2007

Re: Pa, jeste

ispravi me ako grešim, ali zar baš za Hičkoka nije važilo da je ulogu montažera svodio na minimum, tj. da je 'režirao kamerom'? Sve bi unapred toliko isplanirao da je tokom snimanja praktično komponovao ceo film?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:00 23.06.2007

Re: Pa, jeste

meni se čini baš suprotno, da je hičkok veoma pazio na montažu. baš zbog toga što je poznavao montažu i njene mogućnosti, mogao je da bude veoma precizan na filmu. i nije mu bila potrebna gomila materijala kao današnjim rediteljima.
johnny011 johnny011 17:22 23.06.2007

Re: Pa, jeste

Da, naravno da je pazio, ali koliko znam (nisam siguran) ulogu montažera je svodio na minimum, s obzirom da je želeo da ceo proces nastanka filma drži pod kontrolom.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:34 23.06.2007

Re: Pa, jeste

johnny011
Da, naravno da je pazio, ali koliko znam (nisam siguran) ulogu montažera je svodio na minimum, s obzirom da je želeo da ceo proces nastanka filma drži pod kontrolom.


pa sad ne znam baš koliko je hičkok svodio ulogi montažera na minimum obirom da je oženio jednu montažerku
johnny011 johnny011 17:35 23.06.2007

Re: Pa, jeste

pa, kažem ti, želeo čovek da drži stvari pod kontrolom!! matori lisac :))
dunjica dunjica 21:26 22.06.2007

Leni

Srđane, je l se ti to približavaš Leni mudrici, da parafraziram Hitcha, u suprotnosti od očekivanja čitalaca?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:32 22.06.2007

Re: Leni

dunjica
Srđane, je l se ti to približavaš Leni mudrici, da parafraziram Hitcha, u suprotnosti od očekivanja čitalaca?

Nikada se ja od Leni nisam ni udaljavao lepa i pametna, fatalna kombinacija
dunjica dunjica 21:35 22.06.2007

Re: Leni

Ma neee.

Mislila sam, da li ti to nas pripremaš na jedan, onako baš, post o Leni?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:37 22.06.2007

Re: Leni

to mi je bila želja od samog početka. i ozbiljni se spremam. mislim da i bilo zanimljio pratiti paralelno živote leni i marlene.
dunjica dunjica 21:42 22.06.2007

Re: Leni

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:46 22.06.2007

Re: Leni



ps. sorry, nisam odolela! ))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:48 22.06.2007

Re: Leni

dunjica dunjica 21:54 22.06.2007

Re: Olimpijada

Uuuu, al su bili zgodni!
dunjica dunjica 21:56 22.06.2007

Plakat

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:28 23.06.2007

MONTAZA je CUDO!

Srdjane, hvala na ovom postu.

Respect,
Minja Bogavac

p.s.
prekjuče polagala Teoriju filma... puna mi glava teorija montaže. :)
SUPER.
Mislim, stvarno sam se unela, i školski ozbiljno primila sve navedeno. :)

p.s.p.s.
a+b=c ,
reče Kuljesov.
A Aronofski ne kaze nista, mudro ćuti... Ćutanje je zlato! :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:15 23.06.2007

Re: MONTAZA je CUDO!

nadam se da te nisu previše cedili na teoriji filma Ne reče kako si prošla i šta su te pitali.
A pravila postoje da bi se kršila, zar ne. A Aronofski je prvo dobro naučio matematiku.
Mirko Kontic Mirko Kontic 01:54 23.06.2007

sjajan tekst

i dobre reference.
Srdjane.
bauer bauer 04:49 23.06.2007

Srdjane,

sta je bre ovo, ti spavas a 'american film institute' je izbacio novu listu 100 najboljih filmova svih vremena, uvodeci u konkurenciju i filmove snimljene u poslednjih 10 godina, od dana objavljivanja predhodne liste. lista mi deluje prilicno objektivno, prijatno me iznenadio 'razjareni bik' (odlican film), ima malo i Tarantina, ali moja lista bi izgledala malkice drugacije. bilo bi interesantno kada bi mogli da organizujemo glasanje za blogovsku listu najboljih filmova?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:14 23.06.2007

Re: Srdjane,

nikad nisam nešto preterano voleo to istraživanje AFI. mada je i interesantno. žao mi je što je glavni fokus na američkom filmu. zanimljivo je i to pomeranje nekih filmova na listi tokom 10 godina.
za one koji ne znaju, lista za ouv godinu izgleda:
1 CITIZEN KANE
2 THE GODFATHER
3 CASABLANCA
4 RAGING BULL
5 SINGIN' IN THE RAIN
6 GONE WITH THE WIND
7 LAWRENCE OF ARABIA
8 SCHINDLER'S LIST
9 VERTIGO
10 THE WIZARD OF OZ

Što se mene lično tiče, apsolutni favorut je Vertigo. O fenomenu Građanina Kejna kao najboljeg filma svih vremena, na svim mogućim anketama, treba napraviti opsežnu analizu

a što se tiče blog ankete... nisam siguran koliko bi to interesovanje izazvalo. Ovde su neke druge teme i ljudi važniji.
gordanac gordanac 16:55 23.06.2007

E,

...u moja prva tri filma samo je "Treći čovek" na drugom mestu, umesto "Kuma", a "Casblanca" prva umesto "Građanin Kejn" koji je treći.
Ali zato mi se, sem "Vertigo", sve do desetog mesta skroz razlikuje.
Zanimljivo.

Klasika, nema šta:




johnny011 johnny011 16:58 23.06.2007

Re: Srdjane,

a što se tiče blog ankete... nisam siguran koliko bi to interesovanje izazvalo. Ovde su neke druge teme i ljudi važniji.


Mislim da bi takva anketa pokazala da je film ipak za mnoge ljude na ovom blogu itekako bitan. Veliki broj komentara na npr. naučnim postovima ipak je dokaz da su mnogima politička prepucavanja - nebitna.

Ova lista je prilično.....američka. Ili, bolje reći, holivudska. Kao npr. glasanja na IMDB-u i slično. Ali drago mi je što su Raging Bull i Vertigo ovako visoko.
Badenac Badenac 18:01 23.06.2007

Re: E,

Gordana,odličan izbor scene.Da li vidite kako to radi sin piljara iz Londona? Umesto mase ljudi,vi odmah vidite Kim Novak i masu ljudi.A onda kreće fantastično upoznavanje sa likom Madlenom/Dzudi.Gola ledja se pretvaraju u ameriken, anfas prelepe plavuše koja polako izranja iz mase.I u jednom trenutku ona se okreće i staje,pokazujući profil Džimiju Stjuartu i nama.U tom trenutku,izgleda kao osumnjičeni koga slika policija.Taj nagoveštaj njene krivice sam ukapirao tek posle petog gledanja Vrtoglavice.Eto zašto Hičkoka zovu Majstorom.A njegove glumice izgledaju tako lepo...
Branislav J Ćirić
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:10 23.06.2007

Re: E,

već sam negde pisao da mi je jako teško da pravim top liste. onda bih verovatno bar jednom dnevno morao da ažuriram listu
ali, vertigo ostaje na mestu br 1.
ovo ostalo sa top 10 bih malo spustio na listi od recimo top 100.
gde mi je bili vajlder!!! gde mi je daglas sirk!
kakva bre sindlerova lista. kumove nikad nisam ni voleo.
ali što kažu, o ukusima ne vred raspravljati.
samo da spomenemo i fazbindera, viskontija, kurosavu, drejera, langa....


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:20 23.06.2007

gordanac

kad smo vec kod vertiga: ovo je moja omiljena scena.
svaki put se najezim. a i muzika bernarda hermana je fenomenalna

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:45 23.06.2007

Re: gordanac

ali u svim tim primerima je, koliko mi se cini, kamera odigrala najvecu ulogu, jer da kamera nije isla kao u prvom primeru Vertiga, tako dugo i na sve strane sve u jednom kadru, pa ga onda sece na njega, montiralo bi se malo sutra da tako izgleda. so, s tim u vezi, molim jedan edukativan post o kameri! ))

moja omiljena muzika u hichkokovim filmova je ona za Psiho:



a kad smo kod montaze ;-)
gordanac gordanac 20:53 23.06.2007

BebaOd Lonchara...

...to pričam!
Pa još jednom:

...kamera odigrala najvecu ulogu, jer da kamera nije isla kao u prvom primeru Vertiga, tako dugo i na sve strane sve u jednom kadru, pa ga onda sece na njega, montiralo bi se malo sutra da tako izgleda....


Filmove pamtim po takvim scenama, onda vidiš da su (verovatno) i montažer/ka i reditelj/ka imali TO u glavi pri snimanju filma.
Meni je to očaravajuće kod filmova - imam utisak da stvaraocima tih poslednjih, "skockanih", montiranih scena "virim" direktno unutar njihovih sopstvenih glava. Daleko sam od svih onih muka koje (pretpostavljam) ekipa ima dok se film snima, ali TO za čega se na kraju odluče da mi ponude, volim da mislim da najviše liči na njihove sopstvene prve ideje - na ono što oni "gledaju" u svojoj glavi dok o celom filmu još nema ni govora.
bauer bauer 21:27 23.06.2007

Re: Srdjane,

žao mi je što je glavni fokus na američkom filmu

to i ja mislim, i zato sam i pomislio kako bi bilo dobro napraviti blogersku listu, ali tako da svako moze da predlozi samo jedan film, za koji misli da je najbolji. a onda sam shvatio da ja ne bih mogao da se odlucim koji film je za mene najbolji? razjareni bik je za mene prijatno iznenadjenje, nisam ocekivao tako visok plasman za taj film. a kumovi su OK, mozda ne bas za drugo mesto?

nego, jel se seca neko kako su nedavno, kada su Morikoneu dodelili oskara za zivotno delo, sa liste njegovih ostvarenja misteriozno izostavili 20-ti vek, meni jako drag film?
gordanac gordanac 23:26 23.06.2007

BebaOdLonchara 2...

...time displacement experimental video

(valjda je uspelo!)
p.s. linkujem komentar po BoL predlogu da bi od Srđana saznali KAKO je ovo napravljeno (mislim, snimak iz linka)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:48 23.06.2007

Re: BebaOdLonchara 2...


gordanac
p.s. linkujem komentar po BoL predlogu da bi od Srđana saznali KAKO je ovo napravljeno (mislim, snimak iz linka)


pa u eri kompjutera i raznih softvera za specijalne efekte i obradu slike nije neki problem. veći je probem IDEJA. i kako se toga setiti. Danas je mnogo lakse realizovato zamisljeno. Koliko se siroti Hičkok mučio da bi napravio kadar recimo u filmu Ozloglašena, kada je to danas uz pomoć stedikema vrlo lako.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:50 23.06.2007

Re: Srdjane,

pa možemo da pokrenemo blogersku top listu, samo mislim da bi ipak trebali da damo bar po tri filma. Jer pored Vertiga moram da stavim i Bulevar sumraka.
a Morikone... posebna priča. Veliki kralj.
bedan je taj oskar za životno delo. daju ga onako iz samilosti i griže savesti. i obično onima pred smrt.
Hičkok nikada nije dobio oskara za režiju!

bauer bauer 00:57 24.06.2007

Re: Srdjane,

srdjane,

bedan je taj oskar za životno delo. daju ga onako iz samilosti i griže savesti. i obično onima pred smrt.
Hičkok nikada nije dobio oskara za režiju!

slazem se, i, nalazim da je tvoj entuzijazam glede filmske umetnosti impozantan. moram da kazem, pa nek bude sta bude, da me podsecas na neprevazidjenog smekera Nebojsu Milenkovica, na zalost, sada, duha koji hoda. velike su cipele u koje treba uci. mislim da si ti na dobrom putu.
bauer bauer 04:57 24.06.2007

Re: Srdjane,

mislo sam gore na Nebojsu Djukelica, ne znam sta mi bi, tako je to kada se odlepi po stare dane.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:56 24.06.2007

Re: Srdjane,

au, veći kompliment nisam mogao da dobijem. Velika je senka koju baca Neojša i iz nje je teško izaći. Nebojša je bio i ostao veliki. Nažalost, nevidim nigde njegovog naslednika. Ima zaista dosta talentovanih i pametnih ljudi, i nadam se da će se jednog dana pojaviti novi Nebojša. Ja sigurno nisam taj i nemam tu petenziju. Ovo radim isključivo iz ljubavi.
Olga Medenica Olga Medenica 09:06 23.06.2007

Montaza je cudo!

Please, razjasni mi Dmitrika
2,. Ako se niste odlučili za određeni fotogram na kome ćete napraviti rez, uvek režite duže nego kraće.
4 Biti "svež" je bolje nego biti "bajat"
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:09 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

2. Ukoliko nisi sigurna za mesto reza, onda je bolje kadar "pustiti" nešto duže, nego ga prekratiti.Svaki rez je rezultat svesne odluke, teške ili lake, i kao što svaki psiholog može potvrditi, donošenje odluke je traumatskoo iskustvo.Što je više mogućnosti, to je teža odluka.
Rez nikada ne treba praviti samo zbog toga što montažer oseća da neki kadar traje "suviše dugo". "Dugo" je veoma rastegljiva mera. Estetski gledano, jedan kadar može biti suviše dug i pri dužini od jedne sekunde, a ne biti dovoljno dug pri dužini od 10 sekundi.
Zato je uvek bolje pustiti kadar duže, jer gaje kasnije mnogo lakše skratiti.

4. Filmski teoretičari dugo su smatrali da gledalac treba da bude potpuno nesvestan tehnike - celokupne tehnike, bilo od tehnike glumca, snimatelja, pisca scenarija, reditelja ili montažera. U umetnosti je očigledna samo greška.
Ako kadar nekog predela, na primer, suviše dugo traje, postoji opasnost da gledalac počinje da ceni naš "kadar" a ne film, i on postaje svestan naše "filmske kompozicije", naše tehnike. Zbog toga treba gledaoca uvesti u novi kadar sa novim sadržajem.
cvrca cvrca 14:09 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

Savremeni, da kazem holivudski film, se ne cini brzim samo zbog ''kraceg reza'' vec i zbog estetike koje je preuzeo od televizijskih serija, te se kamera brze krece, sa akterima ili bez njih, i tako se postize, nekad preterana i nepotrebna, dinamika unutar kadra. Sto se tice same montaze, najbolji je onaj montazer cije prisustvo i intervencija se ne primete u filmu. Posto su producenti ti koji diktiraju pravljenje filma, tesko da postoji ikakav prostor za kreativnu montazu (ne snima se svaka scena iz bezbroj uglova ili u bezbroj planova). Medjutim, najkreativniji posao montazera moze se videti u dokumentarnom filmu, posto isti trpi veliki visak materijala, te se kreativno ucesce montazera negde podrazumeva. Ono sto je jako bitno za montazera je njegov osecaj za ritam, tj. za vreme uopste, kao i da ne masi smisao pogresnim izborom i duzinom kadra. Takodje se neke odluke donose u montazi u igranom filmu, na primer kada je razresenje u monologu osobe A, cesto mozemo videti osobu B koja slusa, tj. njenu reakciju na monolog, duze nego sto je osoba A na ekranu. Postoje i filmovi nastali u montazi, kao sto je ''Petparacke price''... Sto se tice tehnike montaze, jednom sam pitala Fisareka, profesora montaze na FAMU u Pragu (montirao je ''Kolju'') koliko treba da se oduzme i doda frejmova kada se spajaju dva kadra na pokret, na sta je on odgovorio: koliko VIDIS da treba :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:22 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

slažem se sa tobom , osim u jednom delu. "najbolji je onaj montazer cije prisustvo i intervencija se ne primete u filmu". To je kao da mi kažeš "najbolja je ona muzika koja se ne čuje"
nemam ja ništa protiv "prisustva" montažera. Šta ćemo sa npr. montažom atrakcije.
Nije čak ni količina materijala presudna za dobru montažu. Važna je ideja i da se zna šta se hoće.
A slažem se da je ritam ipak nešto što je presudno za film.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:29 23.06.2007

Cvrca

I tovj profesor je apsolutno u pravu. I pored svih nekih pravila , na kraju se sve svede na lični osećaj.
Olga Medenica Olga Medenica 15:30 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

Hvala!
I Dmytryk je cudo.
Moji favoriti (jao silly trol, ali eto...) Farewell My Lovely (ili bese Murder My Sweet?),The End Of The Affair , Obsession
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:01 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

sviđa mi se tvoj trol
na koji obssesuon misliš: brajana de palme, edvarda dmitrika, kjukora, žil dasena, žan delanoja, viskontija...
svi su mi dragi, kao deca )

Olga Medenica Olga Medenica 18:05 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

Edvarda Dmitrika.
King of Noir (well, one of...)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:31 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

RE:2 - to je i kao sa pantalonama. ako ih skracujemo bolje da sam rez bude napravljen tako da pantalone budu ipak nesto duze nego sto zelimo, jer lakse je da se to regulise stepom. (al sam pamentaaa.... ;;;-)


))))))))))) kako ga nije mrzelo da secka svaki 'fucksuck' word! ))))


elem, sad ozbiljno:
kako su montirane ove dve razlicite a Vrlo Iste scene, kako je to snimano, koliko kamera...? pliz, za tim odgovorom tragam dugo, niko nece tajnu da mi oda ;-( toga ima i u dzeki braun.

prva:

druga:



Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:51 23.06.2007

Re: Montaza je cudo!

ah, film noir!
mnogi osporavaju da je ti uopšte žanr. više ga tretiraju kao fenomen.
kakvuh tu genijalnih filmova ima....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:12 24.06.2007

Re: Montaza je cudo!

kako su montirane ove dve razlicite a Vrlo Iste scene, kako je to snimano, koliko kamera...? pliz, za tim odgovorom tragam dugo, niko nece tajnu da mi oda ;-( toga ima i u dzeki braun.

Nisam baš siguran da te razumem najbolje.
u principu, obe scene su mogle biti snimljene samo sa jednom kamerom. Procedura je jednostavna:
prvo postavis scenu i onda snimis u totalu, zatim istu tu scenu snimis u krupnjacima, pa dvoplanima, detaljima...
i svaki put iz početka.
Onda dolazi montaža gde određuješ kada ćeš koji kadar i plan da iskoristiš.
već jako dugo se scene snimaju sa dve kamere radi uštede vremena. Npr. Istovremeno snimiš širi plan glumca sa jednom kamerom, sa drugom snimaš krupnjak.
kod komplikovanih scena (masovke, eksplozije...), samo budžet određuje koliko kamera kosristiš za snimanje. Jer neke scene možeš da uradiš samo jednom.
Lars fon Trir je imao i po 50 dv kamera za snimanje Dancer in the dark. Naravno da mu je bilo lako jer su te kamere dosta jeftine kao i trake.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:13 24.06.2007

Re: Montaza je cudo!

sto znaci da glumci moraju Xputa da odglume potpuno identicno?
hvala na odgovoru. ako nisi sasvim razumeo pitanje objasnicu ti uzivo
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:17 24.06.2007

Re: Montaza je cudo!

BebaOdLonchara
sto znaci da glumci moraju Xputa da odglume potpuno identicno?
hvala na odgovoru. ako nisi sasvim razumeo pitanje objasnicu ti uzivo

pa naravno da moraju da ponove X puta! zato neki glumci vole da "glume" u krupnom planu, a kada se snima total onda to rade ofrlje.
inače Dejvid Finčer je za novi film "Zodijak" imao po čak 70 dublova...
a uživo je uvek bolje
snezana7plus snezana7plus 19:13 24.06.2007

Re: Montaza je cudo!

Bilo je to u periodu kada sam obozavala da gledam filmove strave ( davnoooo), i bila je neka poplava filmova o "automobilima-ubicama". Slucajno (a mozda i ne :) ) sam se zatekla u bioskopu kada se davao film koji je na mene tako delovao da sam zaboravila da konstatujem ime filma. Sada mi je naravno veoma zao zbog toga, jer sa kim god pricam niko ne zna o kom filmu se radi. Naime, film uopste nije dobro prosao, pa je i zaboravljen.
E sad, zasto ga spominjem ?
Zato sto je to film, u toku kog sam dozivela najveci strah. Cilj svakog horora jeste da izazove strah, a ovde je reditelj i/ili montazer, uspeo da to izazove bez kapi krvi, bez ijedne strasne slike - iskljucivo ritmom, montazom i dubokim tonovima (naravno :)) ). I to na samom pocetku filma, koliko se secam.
Gledalac parati dvoje mladih koji voze bicikle kroz prirodu, opusten kadar sa suncem i vedrom muzikom. Sledeci kadar gledamo kroz filter u boji, kao da gledamo iz automobila, vidimo put kojim se krecemo i cujemo duboke tonove. Ove dve scene se smenjuju u sve kracim vremenskim intervalima i kulminacija nastaje kada i automobil i biciklisti ulaze u tunel.
Film je trash, ali za ovu scenu im cestitam.
Da li mozda neko zna o kom je filmu rec ?
andjelija andjelija 19:37 24.06.2007

snezana

mozda film christine [url=http://imdb.com/title/tt0085333/][/url]?

mada je bio poznat i se radi o automobilu ubici.

ja licno volim juxtaposition (to menjane dve razlicite slike) u filmovima jer nam dozvoljava da sami iskopavamo zavrsetak scene...kao na primer u scarface kada seku u kadi sa testerom..mi ne vidimo ali pretpostavljamo sta se radi i sami gradimo zavrsetak tog kadra. daje nam se sloboda u razmisljanju i imaginaciji.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:42 24.06.2007

Re: Montaza je cudo!

Nažalost ne znam o kom filmu je reč
ja mnogo volim horor filmove. Obično mi se više svidi neki treš, koji je originalan nego neki visokobudžetni film koji je skockan da skuplja pare.
Kad sam bio mlađi, na dva filma sam hteo da umrem u bioskopu. mislio sam da živ neću izaći iz sale koliko sam se plašio: Noć veštica i Isterivač đavola.
sada horore više gledam profesionalno i malo mi je teško da se uplašim. ali se uvek nađe neki film. Poslednji je bio 28 dana kasnije. Fenomenalan film
I obožavam zombije.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:46 24.06.2007

Re: snezana

u filmu je uvek strašnije ono što se ne vidi. zato mi ova najezda gore horor filmova ne prija.
Prva verzija filma Cat people je neverovatna.


U poslednje vreme najviše gledan filmove Južne koreje. Prave veoma strašne filmove.
snezana7plus snezana7plus 20:02 24.06.2007

Re: snezana

Potseti me molim te na tu prvu verziju Cat people, ko glumi ?
snezana7plus snezana7plus 20:05 24.06.2007

Re: snezana

andjelija,
sigurno nije christine , za njega su svi znali, a za ovaj skoro niko
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:08 24.06.2007

Re: snezana

simone simon.
film ima dosta veze sa srbijom
Simone glumi srpkinju. kafić se zove Beograd, a žena koju sreće u kafiću joj kaže "Moja sestra"
film je veliko remekdelo. scena na bazenu je jedna od najstrašnijih. vizuelno brilijantan sa svim tim senkama.
kasnije je radeći rimejk, Pol Šreder prilično pokrao ovaj film. mada kod njega glumi Nastasija kinski pa mu je sve oprošteno
snezana7plus snezana7plus 20:14 24.06.2007

Re: snezana

Na zalost, nisam gledala tu verziju, ali sam za ovu drugu konstatovala da je Nastasja bila odlicna, onako sva mackasta, kao da je stvorena za tu ulogu
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:30 24.06.2007

Re: snezana

evo mnogo boljeg inserta !!!

Dejan K. Dejan K. 16:18 23.06.2007

ajmo sad

Montaza je cudo, kao i sve ostalo na pravljenju jednog filma... svaki film nastaje kao nejasna ideja u necijoj glavi i onda se razvija sve do konacne kopije ili ti "answer print" cime se zavrsava posao svih onih koji su radili film. Evropski reditelji i montazeri se razlikuju od americkih. U Americi se film montira paralelno sa snimanjem filma i montazer ga sklapa prema knjizi snimanja i story board-u. U Evropi je to vise "umetnicki" pristup... cesto montaza pocinje po zavrsetku snimanja... do tada se samo "pravio redosled". U Americi, narocito u Major studijima reditelj nema prava na "final cut" i zato se po nekada na DVD-u pojavljuju "directors cut" verzije, koje su po pravilu uvek duze od onih koje su prikazane u bioskopu.

Inace, ima dobrih i ne tako dobrih montazera, kao i reditelja i ostalih saradnika. Nekada reditelj zna vise o montazi od montazera, jer je namerno takvog izabrao, da mu "lepi pihstele". Nekada je obrnuto. U pitanju je pre svega talenat i osecanje za pricanje price. Jedan od nasih vrhunskih montazera, Vuksan Lukovac je zavrsio Akademiju tek posto je postao nas najbolji montazer. On je bio prirodan talenat i izuzetno je razmisljao dok je pravio resenja za scene, jer rez je samo deo recenice koju pretstavlja u sceni. On je uvek razmislajo na nivou celog filma, pokusavajuci da sagleda "veliku sliku" koja se gradi. Rez je vazna usputna stanica ka konacnom cilju. Secam se da mu je na pocetku montaze svakog filma bilo vazno koji je prvi a koji poslednji kadar filma. "Ostalo ce se onda uklopiti" govorio je on... nekada je dane provodio razmisljajuci o tome, dok je naravno radio na filmu. Vuksan je zanat naucio u tada slavnom Kino Klubu Beograd, iz koga su potekli mnogi nasi izuzetni reditelji, snimatelji, montazeri pa cak i teoreticari filma. (Dr. Marko Babac, profesor vecini danasnjih montazera je takodje potekao iz Kluba). Kokan Rakonjac, rano preminuli reditelj je bio Vuksanov ucitelj. Kokan je profesionalnu karijeru poceo kao montazer TV Dnevnika, gde je doveo i Vuksana. Vuksan je pored svog velikog uspeha na igranom filmu, radio Dnevnik do kraja zivota. Svakodnevno pravljenje storija od po 30 sekundi, izostrava montazersko umece, govorio je Vuksan kada su ga pitali zasto jos radi Dnevnik... Kokana su ucile Neva Habic i Kleopatra Harisijades, poznate i cenjene montazerke u to vreme.

Cudo montaze zavisi i od toga kako je reditelj snimio film, odnosno kadrove za film. Koliko je "pokrivao" scenu i iz koliko uglova i planova. U Hollywoodu se scena pokriva iz nebrojeno mnogo uglova i planova. U Evropi zbog nedostatka novca, to je malo teze. Uvodjenje digitalne tehnike, daje sada vise mogucnosti za "pokrivanje" scena, ali je vreme (duzina) pravljenja filma i dalej u Evropi ogranicenija od americke, narocito Hollywood-ske.

Pose ovolike gnjavaze i "storijskih osvrta" zelim da kazem, pravljenje filma je timski posao u kome je reditelj ili producent u zavisnosti gde se film pravi, vodja projekta koji donosi konacne odluke i pravi pricu. Umece montaze i rezije je umece pricanje price na novi, atraktivan i neocekivan nacin.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:49 23.06.2007

Re: ajmo sad

hvaa ti što si me podsetio na Vuksana. Meni, nažalost, nij epredavao. Zato sam imao tu čast da mi profesor bude Marko Babac,
montaža je za mene najlepši posao na svetu. nema ništa lepše kada si ti taj koji pravi jedan potpuno novi svet, i nema lepšeg osećaja kad osetiš emociju nekog ko to gleda.
naravno da je film timski rad, i svakom u ekipi film uvek mora da bude na prvom mestu.
razlika između holivuda i evrope je sve drastičnija. pogotovo ako govorimo o visokoj produkciji gde je u pitanju veliki novac.
mi često danas ni ne znamo ko režira te filmovo od preko 150 miliona dolara. to su često, kako ih ja zovem, EGZEKUTORI. oni imaju knjigu snimanja, stori-bord i samo treba da realizuju nečiju ideju. zato su mi ti "skupi" filmovi scve manje gledljivi. na svu sreću postoji i onaj "nezavisni" film gde su slobode nešto veće.

Dejan K. Dejan K. 16:58 23.06.2007

Re: ajmo sad

Vuksan nije nikada na Akademiji predavao... on je bio "prakticar" a ne teoreticar... Osim Babca na Akademiji su iz Kino kluba predavali, Dusko Stojanovic - teoriju filma, Zika Pavlovic, Goran Markovic, Pega Popovic, Srdjan Karanovic i sigurno jos neki koje sam zaboravio
Черевићан Черевићан 18:11 23.06.2007

tragom fotosa . . .negdašnjih

. . . . .unašem gradu bila je poplava. Kiša je lila kao da je neko prosipa iz kante Sve što je bilo na podu....poručuje mi poznat . . . napilo se sh2o . ponešto & bitno . . .
kum moj (+ trenutno) bio je od onih manijaka fotografa , amatera, kojeg pored tada par prestižnih marki f. aparata koje je sakupljao ,nije mrzelo da biciklom , autobusom ,svozom ,krene tako da vidi dupe puta,a vrati se sa izokidanim filmom.fotografije ,koje je potom sam razvijao u improvizovanoj laboratorijici u podrumskom delu i danas su mi , onaku u sepiji radjene,usećanju.bavio se I fotomontažom tada novinom ( godine su pedesete veka pred ovim) te maksimalno tim fotosima sludjivao one povlaštene kojima ih je pokazivao u albume po nekom njegovom tematskom redu složene. radio je za svoju dušu,sebično, nikad izlagao nije. motivi su bili iz prirode, te portreti. Također je sa svih strana sakupljao fotose - koje bio voljan da mu ih ustupi.
imao je pajtaša sposla bogicu, sisadziju piva poznatog i šire koji nasledi naprečac kuću od rodjaka sa svim mobilijarom pa izmedju ostalog i jednu kutiju za cipele sa množinom porodičnih portret snimaka familije onako na kartonu kaširane iz foto studija dvadesetih g minulog veka, no sve iskrivljene i prilično vlagom oštećene.sećam se da mi je kum pričao, jer i ja sam se kao učenik osnovne škole zanosio fotografijom u foto-kino sekciji školskoj pa me zanimalo, kada mu je bogica doneo tu kutiju da ga je prvo upitao:
- pa čoveče di se ta kutija držala sa tim blagom
- u kupatilu za nogom od kade u ćošku ,da ne smeta nikom , bio je iskren odgovor nasisanog frenda
krstio se moj kum i levom i desnom zbog ljudskog nehata,a takav kapital ( po njemu ) je u pitanju, i čudio . . . .psujući.
i onda. . . neprodje mnogo vremena sruči se slična kiša koja se pominje spočetka ove pričice, nad našgrad,sa olujnim nevremenom koje potraja dva dana a kiša i duže ,a kum moj sa familijom namoru.kuća im bila udivnoj bašti kojom su dominirala dva stabla kanadske topole stara i ogromnih krošnji. i kad hoće u nevremenu ocepi se poveća grana, pade na kuću ,ali tako zgodno da bukvalno odvali krovni ugao kuće . . . u kojoj nikog ,plus taj deo okrenut bašti pa ni komšije nisu mogli uočiti havariju .a baš u tom uglu sobe koja osta sa urušenim plafonom i granom u njemu stajala su fotelja & etažer sa množinom f.albuma - omiljeni kutak mojega kuma.
potom dažd koja sve zasu sistematski. . . učini svoe.
andjelija andjelija 04:05 24.06.2007

lepa tema

i dobri primeri.

meni je zao kada vidim da, najcesce zbog uslova (nemanje para), reditelji se late montazerske palice i dobru pricu upropaste.
po meni, naci montazera u kojeg ces imati poverenja je jednako celokupnom radu (od ideje do realizacije) tog filma.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:51 24.06.2007

Re: lepa tema

ljudi koji se bave filmom često zaborave da je ipak film najvažniji. Priča je bitna. Mnogi se isključivo bave smo formom, a zaborave suštinu.
andjelija andjelija 19:50 24.06.2007

ne razumem sta

mislis pod film? mislis na krajnji proizvod?

naravno da je prica bitna, ali podjednako su bitni su i glumci, i svetlo (ovo je licno za mene nocna mora), zvuk i montazer.nesto od ovoga da fali, gubi se u kvalitetu.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:53 24.06.2007

Re: ne razumem sta

mislim na FILM kao krajnji proizvod. i sve mora da bude podređeno tome. i svaki segment filma je takođe veoma važan.

što te muči svetlo?
andjelija andjelija 20:13 24.06.2007

Re: ne razumem sta

sve me muci kod svetla...pocev od postavke do krajnjeg rezultata. imas neku dobru knjigu da preporucis?

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:21 24.06.2007

Re: ne razumem sta

nešto me ta oblast ne interesuje preterano, ali me fascinira. za knjigu ću se raspitati
evo jedne u kojoj sam zaista uživao

Cinematography
andjelija andjelija 20:36 24.06.2007

Re: ne razumem sta

zahvaljujem na predlogu :) , ako se setis za svetlo posalji mi na PM.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana