Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

A POSLE TEBE, POTOP

horheakimov RSS / 27.02.2019. u 20:37
Imam punu garažu praznih kutija. Automobil je parkiran u dvorištu. Novi pas gospodari tim prostorom. Stari pas je zakopan u jednom od uglova. Granice parcele su uglaste i prostiru se, u nepravilnim ponavljanjima, na sve četiri strane sveta. Jednom sam iscrtao olovkom na papiru gotovo čitavu granicu dvorišta, počevši od ulaza na terasu, pa sve u krug do izlaza na ulicu. Dobio sam izlomljenu liniju oko koje sam docrtao lavirint, tako da početna linija bude rešenje. Onda sam je izbrisao. Kome god sam dao da pronađe izlaz, nije uspeo. Posle nekog vremena crtež sam poslao u enigmatski časopis.
 
 
 
 
Pre neki dan sam izašao na terasu zato što je bilo neobično toplo za doba godine, ali brzo sam zaboravio na sunce. Sinula mi je ideja. Sišao sam u dvorište i otvorio garažu. Gledao sam u moje kutije. Pas je lovio sunce po gomili opalog lišća. Godina sam ih pažljivo sakupljao, ni sam ne znam zašto. Imao sam ih raznih veličina i boja. Razlikovao sam one s poklopcem, one od mekog kartona, one nepravilnog oblika. Istina, svaka je u sebi čuvala jednu priču. Neku bih mogao verodostojno da rekonstruišem do najsitnijih pojedinosti samo letimičnim pogledom na kutiju, drugu bih domišljao na osnovu nebitnog detalja kog se još uvek sećam. Na kraju, svaka bi mogla i da posluži nekoj svrsi. Tražio sam jednu, odgovarajuću za paket, koji sam isplanirao da isporučim.
Izvan dvorišta, pa preko ulice, kroz rasad breza i po neku žalosnu vrbu, gde sam obično šetao sa psom, nalazio se potok. Zvao se Kaljavi potok, dok naselje nije toliko naraslo da su njegov najveći deo zatrpali, pokopali u cevi. Kroz cevi su pustili kanalizaciju. Pa opet, njegov krajnji deo, na ušću u prigradsku rečicu, ostao je nadzeman. Taj vidljivi patrljak Kaljavog potoka podsećao je na neka prošla vremena. Iako osakaćen, smrdljiv i zagađen, on se i dan danas uliva u rečicu, koja se na užoj periferiji grada uliva u pravu reku. U centru grada prava reka se uliva u još bitniju, veliku evropsku reku, koja se uliva u Crno more.
Kako sam prethodne noći sve pripremio, hranu, piće, pasoše za psa i mene, mape, baterije, punjače i paket, bio sam spreman da krenem na put ujutro čim se razdani. Imao sam na raspolaganju samo subotu i nedelju, u ponedeljak moram ponovo na posao. Kutiju za paket sam pažljivo odabrao. Bila je potpuno odgovarajuća što se tiče dimenzija, minimalno komotnija od paketa, izgrađena od čvrstog kartona, s poklopcem koji se ne skida tako lako. Paket sam stavio u udubljenje na instrument tabli ispred suvozačkog sedišta. Na tom mestu se vozio pas. Sve vreme vožnje nije bio vezan. Malo bi gledao u put pred nama, ponekad u mene, a nekoliko puta se i okrenuo i pogledao ko nam to otpozadi svira. 
Setio sam se kada sam polagao vožnju kako je policajac isto tako sedeo desno od mene, nije bio vezan, malo je gledao na put, malo u mene, ponekad pozadi. Kada je na poligonu ušao u automobil, na instrument tablu pred sebe je stavio kartonsku čašu s plastičnim poklopcem.
- Ako ne prospeš ni kap ove kafe dok budeš vozio poligon i ulicu, položio si…
Bez obzira na dodatni izazov, trudio sam se da što pažljivije vozim, da lagano krećem, mirno menjam brzine i ne cimam automobil. Naravno,  posebno sam vodio računa da izbegavam nagla kočenja. Na samom povratku iz ulične vožnje na poligon, jedan pas se otrgao s ogrlice i istrčao pravo pred nas. Naglo sam zakočio i auto mi se ugasio. Čaša se s instrument table prevrnula policajcu u krilo. Ispit je trajao, neobično dugo, zbog gužve u saobraćaju, a policajac je sve vreme srkao svoju kafu tako da kada se čaša prevrnula u njegovo krilo, više nije bilo ni kapi koja bi se prosula. Tu sam čašu sačuvao, kao i mnoge sitnice što čuvam, ali je vlaga učinila da se naduje i raspadne.
Posle pola dana vožnje i tri granice stigli smo na obalu Crnog mora. Soba koju sam rezervisao za psa i mene imala je pogled na obalu. Voda se nazirala po odsjaju meseca koji bi se sporadično pojavljivao između oblaka. Ulična svetla su bila slaba, retka i daleka. Mrak je, noć se odavno spustila. Sve ide po planu. Sutra po dnevnom svetlu će biti lakše dovršiti posao. Nahranio sam psa i krenuli smo da pronađemo plažu. U povratku sam iz automobila pažljivo izvadio paket, uneo u sobu i spustio na sredinu stola.
Jutro je osvanulo hladno i sunčano. Izgledalo je kao da je preko noći bilo i mraza. Uzeo sam paket i sa psom krenuo prema plaži koju sam sinoć locirao. Juče sam mislio da će po danu biti lakše ali zima je pride i nedelja a meni treba čamac, kanu ili makar pedalina. Na sreću, uspelo mi je da nađem deo sa mobilijarom za iznajmljivanje. Posle kraćeg ispitivanja po kafanama u blizini i osobu koja je čuvala ključeve od jednog kaveza u kom su bile nabacane raznobojne pedaline. Novac i pasoš kao zalog su ga je ubedili da prekrši pravila i da mi pozajmi jednu žutu pedalinu. Popeo sam se a noge su mi ostale suve. Pas je svoje pokvasio. Odvezao sam nas prema pučini, pa ipak nismo daleko odmakli od obale. Mesto je izgledalo kao cilj. Skinuo sam poklopac s kutije paketa. Izvadio sam čašu, običnu kuhinjsku staklenu čašu od četvrt litre u koju sam pre tri dana zahvatio iz Kaljavog potoka. Bilo je više od pola mutne vode, nejasne boje i blagog mirisa na fekalije. Izvrnuo sam je u Crno more.  

Tagovi



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 00:14 28.02.2019

Bajpas


horheakimov horheakimov 00:33 02.03.2019

Re: Bajpas

samo mrlja više...
Черевићан Черевићан 13:22 28.02.2019

Pontus Exinus

Izvrnuh je u Crno more

сазнање што разумнима
уме срца слама,
море Црно пол' Еуропе
септичка је јама
4krofnica 4krofnica 15:16 28.02.2019

~


horheakimov horheakimov 00:27 02.03.2019

Re: ~

hjaos ( :

docsumann docsumann 16:40 28.02.2019

prah prahu

voda vodi

horheakimov horheakimov 00:29 02.03.2019

Re: prah prahu

hjevi (:
Spiridon Spiridon 19:11 28.02.2019

..

Ima one Valjareviceve melanholicnosti ali je originalno.
horheakimov horheakimov 00:30 02.03.2019

Re: ..

valja da je...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana