Društvo| Istorija| Na današnji dan| Obrazovanje| Politika

Martovski dani

natasa_tasic_10 RSS / 27.03.2019. u 00:03

 

moon-30706311920-830x0.jpg 

Dođu tako neki martovski dani. Prohuje, protutnje, osunčaju i zasneže ne samo prirodu, već i naše živote.
Jedan takav dan je svanuo u Srbiji, davno, davno i napunio je ulice ovoga našega grada. 27. Mart, dan kada smo rekli ne Trojnom paktu, dan kada je nestao jedan divan svet.
Još kao mala sam učila u školi kako je Knez Pavle izdao našu zemlju i kako su pobegli sa novcem iz Srbije, ostavivši ovaj naš narod na milost i nemilolst nacistima, međutim, bilo mi je i tada malo čudno, da nas na taj način napuste, jer što bi ginuli u Velikom ratu, da bi kasnije tek tako sklapali sporazume sa neprijateljima.
Mučila me je dugo ta naša istorija i način na koji je ona osudila neke nama bitne ljude, ne dajući im nikakvu šansu za odbranu časti, jer kao što znate istoriju pišu pobednici, ali je moje pitanje, ko su pobednici u ovom slučaju.
Oni koji su prodali zemlju tada za šaku dolara, ne bi li spasili Rusiju i Veliku Britaniju, od invazije, i preusmerili sav bes na našu jadnu zemlju, sto je i rezultiralo bombardovanjem na Vaskrs 1941. i dovelo do ulaska u rat, ili On koji je pokušao da spasi šta se spasiti može?
U Srbiji je bilo više britanskih obaveštajaca tada, nego li bilo gde u Evropi.
„Engleski vojni analitičar Lidel Hart, gleda na beogradski puč, kao na samoubilački akt Jugoslavije, koji je najviše štetio njoj samoj...
Čerčil je postao veliki samo zato jer je za očuvanje života jednog Engleza, umeo da žrtvuje čitave narode i države."
Citat iz knjige „Istina o 27 Martu".
Još jedna jako bitna činjenica je ta da su krivi uvek oni drugi, i tako unazad vekovima.
Moja velika sreća u životu je ta što sam upoznala Princezu Jelisavetu Karađorđević i shvatila da nisu pobegli, niti su poneli bogastvo, niti su izdali Srbiju.
Oni su proterani u toku noći. Njena rečenica: „Nataša došli su i odveli nas", će mi zauvek ostati u glavi. Dobro je da su ih pustili žive, i da nisu završili kao Romanovi, jer je tako bilo i planirano.
Ali koliko moraš biti nečovek, pa prekrojiti istoriju, a pritom i uništiti ugled i čast jedne porodice.
Martovsko ludilo je zahvatilo narod koji je neobavešten krenuo u proteste sa transparentima vezanim za potpisivanje Trojnog pakta. Krenulo je neko novo doba.
Po rečima naših roditelja nama zaista jeste bilo dobro i lepo se živelo, ali naplata za takav život je stigla nama i naplaćeno nam je sa kamatom. 

Stradanje našeg naroda na ovim prostorima nije donelo nikome ništa dobro, ali smo i dalje potkupljivi, svi i teški na rečima, delima,pogledima i ne menjamo se.
Rehabilitacijom kraljevske porodice, istorija je promenjena, jer je NJKV Princeza Jelisaveta uspela da dokaže nevinost svoga oca pre svega, ali u knjigama i dalje stoji jedno te isto izdajnici i pobednici.
Ovu našu istoriju,sada, sami treba da krojimo, bez uplitanja onih sa strane, apsolutno sami.
Još jedna stvar me je pogodila, izazvana ovim mesecom, a to je da pobedu u Velikom ratu nisu doneli ni Francuzi ni Britanci, već napaćen i izmoren, izgladneli narod koji je probio Solunski front i na taj način doneo pobedu nad zlom. Gde je hvalospev o tome širom Evrope, koja je bogastvo sticala kolonijonijalizacijom i otimanjem širom sveta. Nigde, jer što bi oni tako nešto isticali, kada mi sami potkopavamo našu istoriju i zatrpavamo se sadržajima koji od našeg naraštaja prave neznalice.
Ti ljudi su bili seljaci, radnici, stočari, vojnici i vojskovođe, narod koji je živeo u Srbiji. Običan narod, koji nam je ostavio ovu zemlju u amanet za buduće naraštaje.
Jedna žena je promenila istoriju Srbije, istoriju II Svetskog rata, jedna žena je vođena ljubavlju prema svojim najmilijima uspela da ispravi nepradu i vrati u Srbiju one koji nikada iz nje nisu ni želeli da odu.

Princeza Jelisaveta je vođena junaštvom i srcem pobedila sve i vratila svetlost svojoj porodici.

Mene samo interesuje jedna stvar. Da li će nas Mart zaobići i sada ili ćemo na teži način naučiti lekciju iz istorije?

 

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:12 27.03.2019

тутње мартови наших живота

kreće li to ....neko novo doba ?

тумбања Балканом ........су вазда
спокојства нема (дал' ће га и бити),
сведоци смо..... уплитања моћних
(историје грешку да ли поновити)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:06 27.03.2019

Re: тутње мартови наших живота

Cerevicanine, tumbaju nas kao u masini kada ukljucis centrifugu, a ona jos odskace, pa do samih vrata doskakuta.
neverovatan neverovatan 12:02 31.03.2019

Re: тутње мартови наших живота

natasa_tasic_10
Cerevicanine, tumbaju nas kao u masini kada ukljucis centrifugu, a ona jos odskace, pa do samih vrata doskakuta.

Da!
Bez kralja ne valja!
pape92 pape92 02:05 27.03.2019

Sliding doors

Što bi rekao Novica Negovanović, nije važno šta je bilo, sad je važno kako nam je.
Ipak:
Knez Pavle je, nesumnjivo, hteo najbolje za Jugoslaviju, a isto tako je nesumnjivo da je pri tom mislio i najbolje za Srbe. Pakt je bio logičan korak, i plod konstanto dobrih odnosa između Jugoslavije i Nemačke. Privredno, zemlja je bilo praktično zavisna od Nemačke. Pakt nije bio nikakvo iznenađenje, i sadržao je povoljne tajne tačke (koje su bile tajne da se ne bi povlašćenim položajem Jugoslavije iritirali ostali saveznici Rajha).
Sa druge strane, Hitler se nije držao još “prijateljskijeg” sporazuma sa SSSR, pa je sasvim moguće da bi uskoro zahtevao reviziju tih tačaka, a možda i okupirao i rasparčao Jugoslaviju, baš kao aprila 1941. Ne treba zaboraviti ni da je Simovićeva vlada, potpuno svesna svega onoga čega je bio svestan i Knez Pavle, u kratkom roku poručila Hitleru da nova vlada nije neprijateljski nastrojena prema Nemačkoj (i Italiji), što otvara prostor špekulaciji da je dobar deo razloga za puč ležao u ambicijama pučista da dođu na vlast, pre nego u njihovom patriotizmu koji “po definiciji” znači odbijanje savezništva ne toliko sa nacistima, koliko sa Nemcima, našim arhi-neprijateljima. Da je patriotizam tako viđen kroz oči naroda u Srbiji, u to nema sumnje. Oduševljenje i podrška su bili skoro jednoglasni. U tom pogledu, ma koliko bio podstaknut što britanskom (a možda i sovjetskom, ipak malo verovatno) tajnom službom, puč jeste bio legitiman u smislu volje srpskog naroda. No, u Jugoslaviji su živeli i Hrvati i Slovenci, koji se naravno nisu ni najmanje pitali kad je u pitanju takva vrsta legitimiteta za puč. Hrvati su od puča uskoro imali kratkotrajnu korist, ali Slovenci su prilično nagrabusili. Međutim i u Srbiji je oduševljene pučem brzo splasnulo, kad je postalo jasno da je rat neminovan, i kada su iz svojih domova i od svojih porodica otišli i trećepozivci. Mnogi se, poput mog dede po majci, iz tog rata nisu vratili.

Nezahvalno je pretpostavljati sled događaja pod pretpostavkom da puč nije uspeo. Meni je dovoljno da verovatno ne bi bilo Jasenovca, plus bi deda ostao živ, mada nisu bez osnova ni špekulacije da bi po nas - mislim na Srbiju - Pakt dugoročno, na kraju a možda i tokom rata imao veoma loše posledice. Ono što bi sigurno bilo ispravno je dati za pravo jugoslovenskoj vladi, u kojoj su se najzad posle dvanaestogodišnjeg bojkota našli i Hrvati, i Knezu Pavlu, da su u datim istorijskim okolnostima postupili odgovorno i u skladu sa očekivanim, praktično jedinim mogućim razumnim delovanjem u Evropi tada. Daleko je to od izdaje.
27. mart je jedan od onih retkih datuma u kojima se “pokretna vrata” istorije i sudbine naroda otvaraju na jednu ili drugu stranu, krene grana i nema nazad.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:05 27.03.2019

Re: Sliding doors

Hrvatska je po prvi put tada dobila nezavisnost , a Jasenovac je produkt toga, samo sto se nisu zaustavili samo na Jasenovcu...
Knez Pavle je zeleo najbolje za Jugoslaviju, ali pre svega za Srbe to je istina. Mi smo svi bili desetkovani sa ljudstvom i siromasni. Ja sam videla dokumenta i citala sam neka pisma, ali mi je najvise Princeza pricala, i verovali ili ne sve je bilo istina.
Knez Pavle nije voleo Hitlera, nikako, a jos manje generale oko njega. Cinjenica je da smo zrtvovani kao i obicno, bombardovani od strane neprijatelja i "saveznika", nekoliko puta i nekako mi se cini da ni sada nismo naucil nista. Taj nas inadzijski gen, po svaku cenu da sprovedemo svoju zamisao nas i dovodi malo , malo do nekog prevrata, a "saveznicima", to i odgovara.Sto se mi vise izmedju nas drvimo, to oni bolje posluju.
vcucko vcucko 08:57 27.03.2019

Re: Sliding doors

pape92

U tom pogledu, ma koliko bio podstaknut što britanskom (a možda i sovjetskom, ipak malo verovatno) tajnom službom, puč jeste bio legitiman u smislu volje srpskog naroda.

Sve OK, samo nikad i nikako ne treba stavljati u istu ravan i na istu stranu britanske i ruske službe. Te dve strane su arhineprijatelji, to je konstanta sveta od Henrija Osmog i Ivana Četvrtog na dalje. Ruski i nemački interesi su mnogo bliži i podudarniji nego britanski i nemački, uvek bili i jesu, to je jasno i danas, ko hoće da zagrebe ispod površine.
jadragoljub jadragoljub 09:12 27.03.2019

Re: Sliding doors

Hrvatska je po prvi put tada dobila nezavisnost ,

jedinu nezavisnost koju je hrvatska tad je bila reč ' neovisna' inače su nemci kontrolisali ništa nisu mogli baz dozole nemačke, plus što nijedna zemlja ih nije priznala.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:17 27.03.2019

Re: Sliding doors

Ali im se ispunila zelja da budu "neovisni"....
jadragoljub jadragoljub 09:31 27.03.2019

Re: Sliding doors

natasa_tasic_10
Ali im se ispunila zelja da budu "neovisni"....

isto kao kad bih ja se potpisivao sa dr.sci dragoljub. el bi me smatrala za doktora nauke?
zemljanin zemljanin 10:04 27.03.2019

Re: Sliding doors

potrebno je jasno razdvojiti poziciju na kojoj je bila Jugoslavija tokom rata i razna desavanja pre i tokom ... pozicija drzave je bila jedina ispravna, eticka, moralna, ljudska i to se ne sme dovoditi u pitanje ... da li se do te pozicije moglo stici i na druge nacine, to jeste za diskusiju ...

PS. inace Kneginju sam bas gotivio, prava dama

EDIT. moram sam sebe da ispravim ... gotivio sam Jelisavetu, kao zenu, damu, osobu, tim redom ... ne kao kneginju - ima razlike
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:11 27.03.2019

Re: Sliding doors

Pa kod nas su svi doktoranti
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:13 27.03.2019

Re: Sliding doors

Bila i ostala. Predivna zena. Zaista ne deli ljude.
pape92 pape92 13:02 27.03.2019

Re: Sliding doors

Sve OK, samo nikad i nikako ne treba stavljati u istu ravan i na istu stranu britanske i ruske službe. Te dve strane su arhineprijatelji, to je konstanta sveta od Henrija Osmog i Ivana Četvrtog na dalje.


Jesu neprijatelji od kad je sveta i veka, a tako i danas. No, ako se interesi protiv trećeg podudare, privremeno savezništvom je moguće, sa šipkom (mislim u šaci, figom što kažu, ali figurativno i šipkom u smislu pajserom) iza leđa. Ima istoričara koji smatraju da nije nemoguće da je SSSR imao učešća u martovskom puču preko Golubića. (Ekmečić, i Dedijer). Osnovu za to nalaze u pretpostavci da Staljin nije verovao Hitleru, kao i činjenici da je nakon 22. juna i napada Hitlera na SSSR u narodu u Srbiji nastalo oduševljenje slične onom od 27. marta, i da su se pozivu Kominterne na otpor pridružili ne samo komunisti. Komunisti su takođe svojatali učešće u demonstracijama 27. marta, u smislu da su i oni bili tamo.

No, ni sam ne smatrim verovatnim učečće sovjeta u puču, ne zbog britansko - ruskog rivalstva, nego upravo jer je Staljin strahovao da će ga Hitler napasti, a znao je da je SSSR nespreman na takav napad, i kupovao je vreme. Tako da ne bi hteo da pruži Hitleru ni najmanji povod za napad, a što bi delovanje na strani pučista svakako bio (i vrlo verovatno provaljeno od strane nemačkih obaveštajaca).
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 13:06 27.03.2019

Re: Sliding doors

Oni su se udruzili i zrtvovali trecu stranu. Mislim da i jedni i drugi imaju putera na glavi.
kick68 kick68 02:44 27.03.2019

Nekom rat, nekom...

Kad god se pomene 27. mart, meni kroz glavu prodju scene iz "Hodocasca Arsenija Njegovana":))
'Bem ti taj burzalino. Vristala sam od smeha:) Nek' oproste ozbiljni komentatori:)
jinks jinks 09:01 27.03.2019

...

Ne znam koliko se zna da je pučistička vlada gen. Simovića nekoliko dana nakon puča poslala poruku Nemačkoj i Hitleru u kojoj je rečeno da će nova vlada poštovati sve uslove i obaveze koje je ranije prihvatila vlada Cvetković-Maček potpisivanjem Trojnog pakta.

Sad ili u svemu tome i nema neke posebne pameti, ili ona ipak na određeni način i izmiče našim ograničenim moćima razumevanja ili čega već sve ne ko će ga znati.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:11 27.03.2019

Re: ...

Postoji dokument gde pise da su potkupili puciste za novac za koji ne bi mogli podmititi nekog novinara u Evropi. A jesu pisali posle puca da zele da se sporazum o paktu ispostuje.
Britanska obavestajna sluzba je uradila odlican posao kod nas, jer smo neslozni i potkuplhivi
jinks jinks 09:21 27.03.2019

Re: ...

Britanska obavestajna sluzba je uradila odlican posao kod nas, jer smo neslozni i potkuplhivi

Bila na Viasat-u emisija u kojoj su pričali da koreni MI-5 i MI-6 sežu daleko u 15. i 16. vek i da se od tih vremena, ako ne sigurno i ranije, razvijaju i usavršavaju u kontinuitetu.

Kao i to da su uvek vodili računa o tome da najpametniji među njima, koliko je god to moguće, Mi5-uju i Mi6-uju. Sad, stavite sa jedne strane nekakvog, ne znam, Bejkona 20. veka a sa druge strane generala Simovića, odnosno pre brigadnog generala Boru Mirkovića, ko ima veće šanse.

Ili, možda, što bi rekao još jedan bejkonijanac





natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:30 27.03.2019

Re: ...

Bila je skoro emisija gde su pricali o podeli Indije i Pakistana. Gandi je bio izricito protiv toga,jer je znao da je to bratoubilacki rat, a granice koje su tada ustanovljene su odredjene jos za vreme Cercila.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:02 27.03.2019

Re: ...


Bila na Viasat-u emisija u kojoj su pričali da koreni MI-5 i MI-6 sežu daleko u 15. i 16. vek i da se od tih vremena, ako ne sigurno i ranije, razvijaju i usavršavaju u kontinuitetu.


Postavila temelje.




natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:34 27.03.2019

Re: ...

Ona je utemeljila i spijunazu i kontraspijunazu, sve
nicknaylor nicknaylor 10:00 27.03.2019

Selo gori

1. Jedan od indikatora kvaliteta sistema je ponasanje tajnih sluzbi.u toj drzavi jer one imaju moc u senci i cesto skrivene i zasticene od zakona. Nasi se nisu nesto pokazali u majskom prevratu ubise coveka (kakav god da je bio), iskasapise ga i onda im jos nije bilo dovoljno nego ga bacise sa terase. Cenim da su zapadne novine to komentirasile tipa divljaci sa Balkana se opet zaigrali malo.

2. Mi smo vrlo "neformiran" narod. U vreme kad se Evropa okretala uredjivanju drzave na naucnim principima mi smo jos ratovali (tj. pocinjali) sa Turcima i nismo imali elitu koja bi formirala sistem. Onog trenutka kad smo oslobodjeni to je sve licilo na trku za bogatstvom kao jakom ono kad su Amerikanci jurili za parcetom zemlje (Oklahoma Land Rush). Ima jedna dobra scena u tom filmu gde lik zabada kocic a ovaj ga drugi upuca s ledja. Tako nekako smo i mi.

3. I u ovim ratovima tajne sluzbe su rasparcale ekonomiju drzave i podelile je izmedju svojih djetica, zena, svaleriki, i ko zna koga jos. A interesi drzave...nidje veze.

Sto se tice 27. marta i Karadjordjevica oni mene uopste ne zanimaju. Sve kraljevske porodice su parazitske po svojoj prirodi. Ma sta ja mislio o komunizmu ipak ne mogu da ne priznam da su svuda po Srbiji (ne znam za ostale delove) izgradili domove zdravlja, domove kulture, da su pokusali da kreiraju obrazovni sistem u kojem je brojcani odnos nastavnik/deca bio poprilicno veliki. Taj pristup Katarine Velike : slusaj vamo cobani svaki da da dukat a ja cu da vam napravim muzej da me zapamtite pije vode u malo razvijenijim ekonomijama kad su resena neka druga pitanja. Tako da nemam neko misljenje bas o Karadjordjevicima ali da sa tim desavanjima oko 27. marta nisu imali veze i nisu.

Ali da budemo posteni, i da je neko drugi bio umesto Slobodana Milosevica najverovatnije bi se slicno desilo sa raspadom Jugoslavije. Bombardovanje mozda i bi mozda i ne bi ali to sad i ne igra ulogu, tako je kako je. Mi smo mali narod i malo sta zaista zavisi od nas ikad. Ja i dan danas verujem da je zapad ocekivao da se mi malo kao pobijemo, onda oni malo kao udju i nesto nas mire i zauzmu svoje pozicije. Mislim da ih je iznenadilo kako se mi temeljno tucemo :)



natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:20 27.03.2019

Re: Selo gori

Mi kada krenemo u tucu ne stajemo nikako.
shone shone 11:32 27.03.2019

Martovski dani

Knez Miloš Obrenović, 18. mart 1780. - 26. septembar 1860.


natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:58 27.03.2019

Re: Martovski dani

Znam za ovo, pa opet Milos je okrvavio ruke na Karadordju, a kasnije i ovi nad njima. Knez Pavle ih je sanjao pred smrt. Nadji knjigu Istina o 27 Martu.
shone shone 12:04 27.03.2019

Re: Martovski dani

Znam za ovo, pa opet Milos je okrvavio ruke na Karadordju, a kasnije i ovi nad njima. Knez Pavle ih je sanjao pred smrt. Nadji knjigu Istina o 27 Martu.


Knjige eh te knjige.Knjige pišu ljudi.Istine spavaju negde drugde.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 12:35 27.03.2019

Re: Martovski dani

Pa ovo je istina. Zaista sam je cula bas od njih. To sto su pricali da su uzeli bogastvo nije istina. A Knez je pred smrt zaista mislio na Obrenovice. Bio je dete kada je cuo za ubistvo into ga je proganjalo citavog zivota.
aureus aureus 16:53 27.03.2019

Čini mi se da...

...Nataša voli Dianu Damrau.

Nije toliko u vezi s temom, ali vidim video pa rekoh...
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 18:36 27.03.2019

Re: Čini mi se da...

Ona je divna zaista
nask nask 20:36 27.03.2019

Navučen

Ja se zaleteo na blog misleći radi se o martovskim danima,



kad tamo blog o "Martovskim danima"


natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:17 27.03.2019

Re: Navučen

Pa "martovski ili Martovski", kako kome
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:32 27.03.2019

Re: Navučen

apacherosepeacock apacherosepeacock 13:30 28.03.2019

Re: Navučen

Pa "martovski ili Martovski", kako kome


Nekom cvetje nekom Ide.
49 41 49 41 13:52 28.03.2019

Al su mu mater - "njegovi"

kad su ga zvali u London.
Niko ne zna za "njegove"; ja bar ne.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edward_Lawrence
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 16:48 28.03.2019

Re: Al su mu mater - "njegovi"

Ima jedna pesma od Balasevica...deo teksta:
Dal sam od njenih il bas i nisam..
Tako nekako
aureus aureus 21:57 28.03.2019

Još je mart

Neko je napao našeg blogerskog kolegu i doskorašnjeg povjerenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića.

Link.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:22 28.03.2019

Re: Još je mart

Majko mila. Jel dobro?
aureus aureus 22:27 28.03.2019

Re: Još je mart

natasa_tasic_10
Majko mila. Jel dobro?

Već otprilike dva sata nema novih vijesti.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:07 29.03.2019

Re: Još je mart

Šabić je juče uz poruku "Šta su napravili od mog grada" objavio fotografiju na kojoj se vidi posekotina na njegovom licu

Mnogi su na Twitteru počeli da postavljaju pitanja šta se desilo i ko ga je napao, a odgovor je ubrzo stigao:

"Hvala svima na podršci. Sinoć na VMA sanirana arkada i ušiven obraz. Neko me u Sremskoj ulici od pozadi sapleo i udario sam glavom u trotoar. Verujem da nje bio napad, već slučaj, niko me posle,kad sam pao, nije udarao. Policije, državne ili gradske nije bilo, ni tada ni posle".

Šabić je juče, pre dodatnog objašnjenja koje je napisao nešto kasnije, objavio da veruje da napad nije politički motivisan, uz komentar: "Bezumlja u ovoj zemlji imamo i previše. Zato moram da kažem, siguran sam da ovo nije posledica nikakvog politički inspirisanog napada".

TAGOVI:
RODOLJUB ŠABIĆ
BEOGRAD
POVERENIK
shone shone 11:59 29.03.2019

Re: Još je mart

Još 2 dana

shone shone 12:00 29.03.2019

Re: autocenzura ili ?

shone
Neko je napao našeg blogerskog kolegu i doskorašnjeg povjerenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića


Već otprilike dva sata nema novih vijesti.




Rodoljub Sabic @RodoljubSabic

Hvala svima na podršci. Sinoć na VMA sanirana arkada i ušiven obraz.
Neko me u Sremskoj ulici od pozadi sapleo i udario sam glavom u trotoar. Verujem da nje bio napad, već slučaj, niko me posle,kad sam pao, nije udarao. Policije, državne ili gradske nije bilo, ni tada ni posle.
1,829
5:57 AM - Mar 29, 2019
Twitter Ads info and privacy

Stefanović: Šabića niko nije napao, pregledali smo snimke sa kamera "U interesu javnosti Srbije, želim da kažem da Ministarstvo unutrašnjih poslova danas sa sigurnošću može da saopšti da gospodina Rodoljuba Šabića u Beogradu juče niko nije napao. Iako ovaj događaj nije prijavljen, niti je gospodin Šabić pozvao policiju, želeo policijsku pomoć niti asistenciju u bilo kom trenutku, policija je izašla na lice mesta, utvrdila tačnu lokaciju gde je Šabić pao, prikupila snimke okolnih kamera i nepobitno utvrdila da ga nijedno lice koje je prolazilo ulicom ni u jednom trenutku nije napalo", kazao je Stefanović, a saopštio MUP Srbije.

Ministar je rekao i da je policija obavila "kriminalističku obradu lica mesta i forenzički prikupila dokaze".


409 people are talking about this







"U ovom trenutku se završava i prikupljanje snimaka dodatnih kamera iz okolnih ulica, kako bi se i nepobitno potvrdilo da čak nije ni bilo drugih lica u njegovoj neposrednoj blizini u trenutku kada je gospodin Šabić pao", naveo je Stefanović.

On je istovremeno osudio, kako je rekao, monstrouozne pokušaje da se ovaj incident zloupotrebi kako bi se vodila kampanja protiv države i kako bi se na jedan užasan način predstavilo da je navodno država kriva, da je neko želeo da napadne Rodoljuba Šabića i da se radi o ugrožavanju njegove bezbednosti, saopšteno je iz MUP.



"Osuđujem sve one koji su taj događaj zloupotrebili na najgrublji politički način, pokušavajući da steknu jeftine političke poene i time uznemire javnost Republike Srbije", istakao je Stefanović.
izvor Kurir
aureus aureus 16:57 29.03.2019

Re: Još je mart

apacherosepeacock
Šabić je juče uz poruku "Šta su napravili od mog grada" objavio fotografiju na kojoj se vidi posekotina na njegovom licu

Vidi se, da.
Mnogi su na Twitteru počeli da postavljaju pitanja šta se desilo i ko ga je napao, a odgovor je ubrzo stigao

Ne baš ubrzo, nego jutros.

Dakle, neko je Šabića otpozadi sapleo, Šabić je tresnuo glavom o trotoar, raskrvario lice, a taj što ga je sapleo - nije ga dodatno udarao, ali nije ni stao da pomogne čovjeku...
49 41 49 41 20:33 29.03.2019

Takva su vremena

da ti i bez vina, biva mutno u glavi.

Bilo to na Andricevom Vencu, il' po beogradskim sokacima; narocito nocu.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:11 30.03.2019

Re: Takva su vremena

Ma strasno. Mnogo mi je zao coveka.
avagotal avagotal 05:03 30.03.2019

...

Solidno razmišljanje-uz par laganih promašaja što se tiče teme, da sada ne duljim. Malo pzitive nije za baciti, ali valjda ti takvo raspoloženje bilo u časovima pisanja teksta ili...Stalni stav? Pitam se sada nešto, da li uopšte postoji stalni stav, nevezano za tvoj tekst. Zanemari.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:10 30.03.2019

Re: ...

Kod mene postoji stalni stav. Njih sam licno upoznala, ali i Brozove unuke takodje, tako da znam sta se izdesavalo.
Sto se tice teksta, da smo manje potkupljivi, mozda bi nam bolje bilo. Svima.
Sto se tice Jelisavete, hteli ili ne da joj priznaju, ona je promenil istoriju i to bi trebalo uci u knjige. Nit je puc bio narodna pobuna, nit su oni pobegli.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana