VREDNOSNI SISTEM KAO IZBORNA TEMA

Nebojša Milenković RSS / 30.04.2008. u 09:04

Priča o vrednosnom sistemu kao ključnoj izbornoj temi u našem društvu nije previše popularna. S izuzetkom Liberalno demokratske partije, pojedinih nevladinih organizacija, par novinara, lista Republika i našeg Bloga njom se gotovo niko ozbiljnije i ne bavi. Naravno, priča o vrednosnom sistemu je priča o odgovornosti i to o onoj vrsti političke odgovornosti koja ne dopušta uzmak niti pak ikome pruža mogućnost za aboliciju ─ bilo za činjenja ili pak nečinjenja, bilo za koalicije, kohabitacije ili pak neprincipijelne ustupke.
Oni koji se samopredstavljaju političkom elitom u ovoj zemlji skloni su da i danas krivce za opšte rasulo moralnog i pravnog sistema u ovoj zemlji krive: komunizam, Tita, Miloševića, sankcije, ratove, NATO bombardovanje... niz slobodno možete dopuniti po izboru. Ipak, ono na šta niko nema niti traži odgovor jeste pitanje šta su uzroci zbog kojih u postpetooktobarskoj Srbiji ─ izuzev u kratkotrajnom periodu vlade dr Zorana Đinđića ─ nije ni bilo ozbiljnijih i sistematičnijih pokušaja vlasti da se toliko potreban nov vrednosni sistem iole preciznije artikulkiše i(li) definiše.

Kao jedini političar na vlasti u našoj novijoj istoriji koji je uspeo ljude da ubedi u to da je reforma društva (ekonomije, privrede, kulture...) lična investicija na korist svakog pojedinca, Zoran Đinđić je najveća propuštena šansa ovog društva. Pre svega šansa za raskid s devetnaestovekovim državnim modelima sabornosti i antievropejstva, ideologije nazadnjaštva i političke opskurnosti, teorije zavera i opsednutosti teritorijama... Šansa za društvo koje ne stvara probleme nego ih rešava, šansa da se u fokus interesovanja politike stavi običan, realan čovek i njegovi isti takvi realni problemi i životne potrebe.

Ukoliko smenu sistema vrednosti posmatramo prevashodno kroz istorijsko širenje ljudske svesnosti , tada je i priča o vrednosnom sistemu zapravo priča o našoj (ne)spremnosti da se integrišemo u novo evropsko društvo. O (ne)spremnosti na poštovanje pravila istih za sve. Ona je toliko potrebna nedostajuća (trenutno manjinska) svest o tome da novo vreme traži nove vrednosti. To je priča o prespavanim vekovima. O raskidu sa despotizmom koji već decenijama ubija ono najbolje u nama. Koji guši svaku inicijativu. Koji različitost uvek posmatra kao pretnju a ne kao šansu.

Nove vrednosti ne mogu da se grade na starim shvatanjima, stoga je završetak sudskog procesa Đinđićevim ubicama, kroz sudsko otvaranje priče o političkim inspiratorima i nalogodavcima zločina 12.marta, uslov za vrednosni sistem koji više neće počivati na prikrivanju zločina ili pak profitiranju od istog.

Pitanje suočenja s našom novijom prošlošću takođe je pitanje od čijeg odgovora zavisi moralna vertikala našeg društva. Hapšenje i izručenje lica optuženih za izvršenje teških povreda humanitarnog prava pitanje je identiteta zajednice – i tu nije niti bi pak trebala i smela da bude reč o odnosu prema bilo kom pojedincu. Tu mora da bude reč o odnosu društva prema zločinu. Bilo kom zločinu i kogod da ga je počinio. Svejedno da li se radi o zločinu koji su (i) u naše ime naši sunarodnici učinili drugima, bilo zločina koje su drugi činili nad nama ili pak onih koje smo u vreme Miloševićevog režima činili samima sebi. Suočenje je neophodno kao garancija toga da je ovo društvo sposobno da uči na vlastitim greškama i sposobno da garantuje da se takve katastrofalne istorijske greške u budućnosti neće ponavljati.

Deo priče o novom vrednosnom sistemu je afirmisanje građanskih i političkih prava i pronalaženje društvenog modela zaštite od nasilja koji ovde nije izgrađen. Društvo u kom zločin mržnje i govor mržnje nisu sankcionisani jeste predmoderno i predmoralno društvo .

Fizički, psihički i moralni imunitet našeg društva prema nasilju govoto da više ne postoji. Uvek se nađe opravdanje i objašnjenje – bez i trunke pomisli na to da opravdavanje zločina znači saučestvovanje u istom. U zemlji u kojoj se neotesanim, poluretardiranim idiotima prašta se sve ukoliko se izjašnjavaju kao patriote po zanimanju, zemlji čija je Skupština sigurna kuća za Mladića, zemlji u kojoj nasilje promovišu ministri i njen premijer ─ sasvim je prirodno i to da se u njoj žrtve nasilja izoluju a da nasilnici bivaju privilegovani ostankom na slobodi.

Na kraju, deo priče o vrednosnom sistemu jeste i lustracija ─ pri čemu posebno mislim na rasvetljavanje uloge srpske intelektualne elite saučesnika i ideologa zločina i ratova devedesetih.



Komentari (137)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:10 30.04.2008

Prethodnik

Doctor Wu Doctor Wu 11:00 30.04.2008

Re: Prethodnik

Je l' ovo čirilica (što bi rekla mme Hague)?

Milenkowicz, za ovo sledi ukor razrednog starešine.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:41 30.04.2008

Re: Prethodnik

Dragi Doktore,

vama nema leka!

I tako...
Slobodan Cagic Slobodan Cagic 13:21 30.04.2008

Re: Prethodnik

Nebojša, odličan Vam je tekst!
Jedino mi nije jasno zašto ste, pošto ste ga postavili, odlučili da ga sami devalvirate postavljanjem fotografije sa Zoranovim potpisom... čini mi se da je to sasvim nepotrebno.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:44 30.04.2008

Re: Prethodnik

Hvala na iskrenosti!
Slobodan Cagic Slobodan Cagic 13:55 30.04.2008

Re: Prethodnik

Pa, svakako sam Vam te dve rečenice napisao iskreno. A za šta mi se, zapravo, zahvaljujete?
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:10 30.04.2008

Re: Prethodnik

Jedino mi nije jasno zašto ste, pošto ste ga postavili, odlučili da ga sami devalvirate postavljanjem fotografije sa Zoranovim potpisom... čini mi se da je to sasvim nepotrebno.

Zar je postavljanje Djindjiceve slike devalviranje?, Zar ta lepa slika moze nekome da steti?
Mozda vam se ne svidja Zoranov potpis?
Doctor Wu Doctor Wu 15:19 30.04.2008

Re: Prethodnik

Nebojša Milenković
Dragi Doktore,vama nema leka!I tako...


Ivan Janković
Ja, jedan od ekonomskih doktrinara LDP, gostujem večeras na RTS 1 u emisiji Oko od 18 30 i sutra, 1 maja, na televiziji B 92 info u 20 h. Tema i jedne i druge emisije je socijalna politika, zapošljavanje, uloga sindikata itd. Dakle, ako imate vremena za malo socijalne neosetljivosti prema proletarijatu i prezrenima na svetu, gledajte. U debati učestvuju i predstavnici SPS, DS i DSS, kako gde.


Nenad M. Nenad M. 18:05 30.04.2008

Re: Prethodnik

Doctor Wu
Nebojša Milenković
Dragi Doktore,vama nema leka!I tako...


Ivan Janković
Ja, jedan od ekonomskih doktrinara LDP, gostujem večeras na RTS 1 u emisiji Oko od 18 30 i sutra, 1 maja, na televiziji B 92 info u 20 h. Tema i jedne i druge emisije je socijalna politika, zapošljavanje, uloga sindikata itd. Dakle, ako imate vremena za malo socijalne neosetljivosti prema proletarijatu i prezrenima na svetu, gledajte. U debati učestvuju i predstavnici SPS, DS i DSS, kako gde.




Dr Wu, malo si u konfuziji, malo hvalis ekonomski program LDP-a malo ti smena Ivana Jankovic
Brooklyn Brooklyn 18:25 30.04.2008

Re: Prethodnik

mislim da nije wu taj koji je u konfuziji
Vračarac Vračarac 19:45 30.04.2008

Re: Prethodnik

Mozda vam se ne svidja Zoranov potpis?

Radikalski nisko
Slobodan Cagic Slobodan Cagic 23:56 30.04.2008

Re: Prethodnik

vladimir petrovic
Jedino mi nije jasno zašto ste, pošto ste ga postavili, odlučili da ga sami devalvirate postavljanjem fotografije sa Zoranovim potpisom... čini mi se da je to sasvim nepotrebno.Zar je postavljanje Djindjiceve slike devalviranje?, Zar ta lepa slika moze nekome da steti?Mozda vam se ne svidja Zoranov potpis?


Ne, niste razumeli. Tekst je odličan. A slika koja je potom dodata bi trebalo da sugeriše kako je autor tu sliku s autogramom dobio lično od Zorana, što je - pretpostavljam - i istina. I nema nikakve veze sa tekstom.
Zašto sam rekao da to devalvira tekst? Zato što me to podseća na jednu ovdašnju blogerku koja nas je obavestila o tome da se više puta sastajala s Biljanom Srbljanović u beogradskim kafićima.
Ja sam se mnogo puta, od 1993. do 2003. godine, raznoraznim povodima, sretao sa Zoranom, pa i više od toga. Ne vidim da bi, kad bih poželeo da objavim tekst sličan Nebojšinom, bilo potrebno da uz tekst postavim i sliku, na primer iz Salcburga, na kojoj sam zajedno sa Zoranom. Toliko o tome i nadam se da ste razumeli.
Slobodan Cagic Slobodan Cagic 23:57 30.04.2008

Re: Prethodnik

Vračarac
Mozda vam se ne svidja Zoranov potpis?Radikalski nisko


Nije mi jasan ovaj komentar... odnosi se na Petrovićevo pitanje ili na moju primedbu koju sam uputio Nebojši?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:21 01.05.2008

Re: Prethodnik

Tekst je odličan. A slika koja je potom dodata bi trebalo da sugeriše kako je autor tu sliku s autogramom dobio lično od Zorana, što je - pretpostavljam - i istina. I nema nikakve veze sa tekstom.

Ma ne. Žao mi je ali sve ste pogrešno shvatili - priznajem, verovatno sam i sam tome doprineo - slika je dodata isključivo s namerom da potcrta, podseti, izoštri izrečeno... Istu sam btw. našao na netu, okačili je građani koji imaju potrebu i želju da slede ideju i viziju koju je Zoran Đinđić ostavio - i nema APSOLUTNO nikakve veze sa - kako vi kažete autorovim svojatanjem ubijenog premijera - ok. možda s te novi na blogu pa ne znate, jednostavno to nikada nije bio moj stil. Pa nije ni sad. Uzgred, nije baš ni neki stil.
Slika, dakle, ima itekako veze sa tekstom - ali nema veze sa mnom. Kada bi bilo onako kako ste vi shvatili i napisali - tada bi zaista sve bilo prilično degutantno.
Ipak, verujem da je sada bar ponešto jasnije.
Poz.
n.m.
milos g. milos g. 03:43 01.05.2008

Re: Prethodnik

"Pa"evo da ja u 5 izjutra pokusam da vam pojasnim:gospodin Milenkovic Vam se zahvalio na iskrenosti.
No ja bih dodao pokvarenoj iskrenosti ,jer kako je moguce fotografija Zorana Djindjica da devalvira bilo sta a posebno tekst koji se bavi sistemom vrednosti ovog drustva i posebno lustraciji? iako ste,nadam se,dobili objasnjenje..ne mogu odoleti na takve ekstreme:pohvale tekstu sa jedne i kritiku za foto Zorana DJ.
Vračarac Vračarac 06:43 01.05.2008

Re: Prethodnik

Nije mi jasan ovaj komentar... odnosi se na Petrovićevo pitanje ili na moju primedbu koju sam uputio Nebojši?

Na Petrovićevo pitanje.
dragan7557 dragan7557 12:42 01.05.2008

Re: Prethodnik

Fizički, psihički i moralni imunitet našeg društva prema nasilju govoto da više ne postoji.


Nikada nije ni postojao od stvaranja Kneževine Srbije posle Prvog srpskog ustanka nasilno ponašanje tadašnjih Vođa a osobito Karađorđa a kasnije Miloša Obrenovića je zapisano u mnogim kako srpskim tako i turskim izvorima.

Prema mnogim nasilje je bilo toliko neizdrživo da je narod tražio pomoć od Turaka kako bi se zaštitio od samovolje nepismenih srpskih politikanata a osobito vođa.

Sudije po Mađistratima radiše na ovde opisani način:

Knezovi dvojica (Vukosav i Vasilije) sede u sudu, ljudima sude i rakiju piju.
-Spasi bog, Vasilije!
-Spasi bog, Vukosave!
A oni drugi,koji su došli suditi se, poskidaju kape, pa dok ovi (knezovi, sudije) iz čuture klokotaju, donde oni (parničari) sagnutom glavom, molitvama sve poje (mole se bogu):Otec naš, gospodi Isuse Riste, pomiluj nas, amin.
- Nazdravlje, kneže!
- Vala ,brate!
Posle pak mene (pisca);
- Spasi bog, ćato!
I ja reknem:
- Na spasenije,kneže!
On pruža čuturu:
Na ćato, pij malo rakije.
- Fala,kneže. Mene se ovde ne dopušta rakiju piti.
- Bre, bogati,gledaj se posla. Uzmi te pij. No ja nisam hoteo u sudu, pred narodom, piti.
- No on vsuje.
- To mora, veli, biti. Zašto (jer) inače ne možeš naš ćata biti.
Ja njima (sudijama) kažem:
- Kako vam pravilo? Zar oni pisar, pre mene, nije vam čitao i paragraf pokazao?
- Božja vera, jeste.
Ma ko ti jebe ođe paragraf, mi znamo ovako.
- Ama, zaboga nije lepo i ne dolikuje se u sudu piti, zašto (jer) je i od sama Gospodara ( Miloš Obrenović) zabranjeno.
- Okani se, bogati, čato, te sprdnje, pa pij.
Onaj Matori (M. Obrenović) sam kojekakve zapovesti izadaje, posle opet samo sere, pa kad on sere možemo i mi.

Iz zapisa Nićifora Ninkovića ličnog berberbaše i lekara Miloša Obrenovića.
dragan7557
bindu bindu 21:04 01.05.2008

Re: Prethodnik

Tekst je odličan. A slika koja je potom dodata bi trebalo da sugeriše kako je autor tu sliku s autogramom dobio lično od Zorana, što je - pretpostavljam - i istina. I nema nikakve veze sa tekstom.


Ma ne. Žao mi je ali sve ste pogrešno shvatili - priznajem, verovatno sam i sam tome doprineo - slika je dodata isključivo s namerom da potcrta, podseti, izoštri izrečeno...





za one najupornije preporucujem Zoran DJ. live show u oblacima kad je lep dan i kad ima prelepih oblaka.
najozbiljnije....ja se uverila i dozivela to (cela mi se koza jezila, (and no drogs or alcohol :)) proslog leta kad sam bila u bgdu.sve se vidi prelepo, cak moze da se cuje i zoranov glas......covek lepo prica, samo treba obratiti paznju.....on je tu sa nama stalno.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:05 01.05.2008

Re: Prethodnik

thanks!
Slobodan Cagic Slobodan Cagic 23:19 01.05.2008

Re: Prethodnik

Nebojša Milenković
Tekst je odličan. A slika koja je potom dodata bi trebalo da sugeriše kako je autor tu sliku s autogramom dobio lično od Zorana, što je - pretpostavljam - i istina. I nema nikakve veze sa tekstom.Ma ne. Žao mi je ali sve ste pogrešno shvatili - priznajem, verovatno sam i sam tome doprineo - slika je dodata isključivo s namerom da potcrta, podseti, izoštri izrečeno... Istu sam btw. našao na netu, okačili je građani koji imaju potrebu i želju da slede ideju i viziju koju je Zoran Đinđić ostavio - i nema APSOLUTNO nikakve veze sa - kako vi kažete autorovim svojatanjem ubijenog premijera - ok. možda s te novi na blogu pa ne znate, jednostavno to nikada nije bio moj stil. Pa nije ni sad. Uzgred, nije baš ni neki stil.Slika, dakle, ima itekako veze sa tekstom - ali nema veze sa mnom. Kada bi bilo onako kako ste vi shvatili i napisali - tada bi zaista sve bilo prilično degutantno.Ipak, verujem da je sada bar ponešto jasnije.Poz.n.m.


U tom slučaju, izvinite. Nisam nameravao ništa da Vam podmećem. I, ne, nisam nov na blogu, odavno čitam Vaše tekstove i mislim da su dobri. Zato, a i zbog toga što mislim da ste ozbiljan čovek, i jesam (prvo sebi) postavio pitanje zašto ste tekstu dodali tu sliku.

Za dušebrižnike: razume se da nemam ama baš ništa protiv Zoranove slike i potpisa, a još manje protiv bilo čega što pokojni premijer simbolizuje. Naprotiv! Šteta što je, po svoj prilici, ostalo nedovoljno nas koji i dalje verujemo u njegove ideje.
Dragi Miloše g, manite se priča o "pokvarenoj iskrenosti". Pročitajte pažljivo, pa komentarišite.
mikimedic mikimedic 09:10 30.04.2008

Kad vrate

prelaz tamo gde je bio nek pricaju o vrednosnom sistemu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:36 30.04.2008

Re: Kad vrate

Vas su, vidim, već prešli...
Šteta...
mikimedic mikimedic 16:02 30.04.2008

Re: Kad vrate

Vas su, vidim, već prešli...Šteta...


I ovaj komentar je na nivou 'sistema vrednosti' koji promovise LDP. Na nivou stava 'pa neka pomere prelaz'.
Zaista, nemam nikakvih zamerki na stavove koje LDP promovise. Samo, zasto vam ne verujem?

Nebojsa, ovim komentarom sigurno dobijate jos jednog ubedjenog anti-glasaca LDP.

Ali ako ste vi sami sebi dobri takvi kakvi ste, ja se necu mesati.

Jel' ste se zapitali nekad zasto se 'danas stalno suočavate sa pitanjem: "Šta ti misliš, da si pametniji od ostalih?".'.

Nemojte da sirite dalje.
kuki kuki 16:21 30.04.2008

Re: Kad vrate

mikimedic
prelaz tamo gde je bio nek pricaju o vrednosnom sistemu.

Od svega je najvaznija Cedina zebra?????
Pa dobro, ajde da prokomentarisemo i taj greh.
Pre svega, da li si (mikimedic) ikada video tu zebru?
Da li znas gde je bila stara zebra? I sta je tu strasno?
Ako vrate zebru na staro mesto, ti ces promeniti svoj stav o Cedi i LDP-u?
Bices u stanju da pocnes da razmisljas o vaznijim stvarima od zebre ili ces opet da se fokusiras na nesto vrlo "krucijalno" za razvoj naseg drustva? Lista je podugacka i davno napravljena. Samo izaberi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:21 30.04.2008

Re: Kad vrate

... a gde je nestao smisao za humor ...
mikimedic mikimedic 16:55 30.04.2008

Re: Kad vrate

Od svega je najvaznija Cedina zebra?????
Pa dobro, ajde da prokomentarisemo i taj greh.
Pre svega, da li si (mikimedic) ikada video tu zebru?
Da li znas gde je bila stara zebra? I sta je tu strasno?
Ako vrate zebru na staro mesto, ti ces promeniti svoj stav o Cedi i LDP-u?
Bices u stanju da pocnes da razmisljas o vaznijim stvarima od zebre ili ces opet da se fokusiras na nesto vrlo "krucijalno" za razvoj naseg drustva? Lista je podugacka i davno napravljena. Samo izaberi.


1) da, video sam zebru.
2) zebra je nebitna.
3) bitan je sistem vrednosti koji mi nudi jedan po mom misljenju neotesani i bahat covek. iako se slazem sa vecinom stavova iz kampanje, pitam se sto onima koji ih propagiraju uopste ne verujem? Cuvaj se danajaca i kad darove donose.
4) necu promeniti stav ako se zebra vrati vec kad na primer cujem nesto tipa 'da, postupao sam bahato i zato se iskreno kajem. moje tadasnje ponasanje nije u skladu sa mojim politickim uverenjima i sistemom vrednosti koje propagiram'
5) ali je pitanje sto bih menjao svoj stav o osobama koje su (bile) bahate, makar se sad i izvinjavale zbog toga. ili o osobama koje menjaju politicka uverenja kako vetar duva. setimo se onih koji su presli put od pogleda, pa preko slobe, stigli do kostunice i djindjica i sad mi oni tumace neki sistem vrednosti.

6) vezano za humor, zaista. nestao je odavno u zemlji Srbiji.
kuki kuki 18:05 30.04.2008

Re: Kad vrate

mikimedic

1) da, video sam zebru.

Pa zar nije na boljem mestu nego ona stara?
mikimedic
2) zebra je nebitna.

Pa sto je onda potezes?
mikimedic mikimedic 18:17 30.04.2008

Re: Kad vrate

Pa zar nije na boljem mestu nego ona stara?


nebitno.

Pa sto je onda potezes?


zbog 3), 4), 5), i 6).
viceversailles viceversailles 18:29 30.04.2008

Re: Kad vrate

Da li je ovo humor ili glupost..... TRAGIKOMIKA
kuki kuki 19:13 30.04.2008

Re: Kad vrate

mikimedic
nebitno

Vrlo bitno!
Bez obzira sto je na boljem mestu sto se tice saobracaja, i bez obzira sto je neko od politicara ucinio nesto prakticno i korisno (pa makar i za sve poslanike u Skupstini), to je mikimedic-ima najjaci adut za dezavuisanje jednog coveka i jedne politike.
miki-miki-veliki, predji jednom vec tu zebru.
mikimedic mikimedic 19:27 30.04.2008

Re: Kad vrate

potpuno nebitno.

ako bas hoces, na tom mestu zaista usporava saobracaj. ono sto ne vidis dalje od sopstvenog nosa je metod. i 45. su na Dedinju stavljali prelaze kako su hteli. I radili jos mnogo gore stvari.
kuki kuki 20:15 30.04.2008

Re: Kad vrate

mikimedic
ako bas hoces, na tom mestu zaista usporava saobracaj.

Miki, bas hocu da raspravim do kraja "slucaj zebra".
Zebra je pomerena jedno 20m od coska Dobrinjske ka Terazijama.
Sta je time lose ucinjeno za saobracaj?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:27 30.04.2008

Re: Kad vrate

. To dosta dobro pokazuje pogled g.Jovanovića na javnu službu i pojam vlasti u njegovoj glavi.

Da naravno. Nema drugih pokazatelja pa se mora na ovaj osloniti.
Detalj bas vazan, nikako ga ne zaboraviti.
O coveku koji je isao "mecki na rupu" sudimo na osnovu necega sto je bio povod za zgodne sale.

milosib milosib 21:35 30.04.2008

Re: Kad vrate

Meni je ta zebra potpuno nevažna, ali vidim da gospodi iz LDP to smeta. Molim da mi se odgovori zašto je obrisan moj komentar u kome kažem da je to bahaćenje tipa hoću da pešačim 20m manje i pokazuje odnos g.Jovanovića prema vlasti.

Da nisam nekoga uvredio time što tvrdim da g.Jovanović ne može stručno da procenjuje da li zebra ovde ili onde usporava ili ubrzava saobraćaj?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:43 30.04.2008

Re: Kad vrate

Ljudi, hajde više manite se zebre - mislim, diskusija dobrim delom postaje
besmislena (verujem da vam nije cilj da je namerno obesmišljavate)...
milosib milosib 21:47 30.04.2008

Re: Kad vrate

Nebojša Milenković
Ljudi, hajde više manite se zebre - mislim, diskusija dobrim delom postajebesmislena (verujem da vam nije cilj da je namerno obesmišljavate)...

Nije mi to cilj. Molim da mi ipak odgovorite na pitanje. Da li u novi sistem vrednosti možda spada i cenzura mišljenja koje nam se ne dopada?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:50 30.04.2008

Re: Kad vrate

Ne cenzura mišljenja ne spada u vrednosni sistem
- kažem mišljenja!
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom,
ako niste - ok.
To je, svakako, vaše pravo.
viceversailles viceversailles 22:45 30.04.2008

Re: Kad vrate

Otkada su zebre postale tabu tema.
Zar ukazivanje da je neko ponasanje bahato nije produkt misljenja?
kuki kuki 23:04 30.04.2008

Re: Kad vrate

Nebojša Milenković
Ljudi, hajde više manite se zebre - mislim, diskusija dobrim delom postaje
besmislena (verujem da vam nije cilj da je namerno obesmišljavate)...

Nebojsa, tebi i mnogima na ovom blogu (ukljucujuci i mene) je ovo zaista stupidna rasprava i moja namera je bila upravo da i papagajima pokazem da je predmet nebulozan. Kada to shvate, nadam se da ce onda shvatiti i koliko je tek nebulozno povezivati bilo kog coveka sa tako glupavim primerom i ocenjivati njegove kvaliteta (ma kakvi bili) na osnovu takve gluposti.
Zao mi je sto sam "razvlacio zvaku" ali mikimedic-i mogu samo tako da razumeju: korak po korak, da se vode za ruku i da sami izvedu zakljucak.

P.S. Miki, nista licno. Jednostavno mi se napunio kufer od "diskutanata" koji kada se pomene Cedino ime krenu da ponavljaju po spisku: zebra, Silerova, bazeni, zatvor, posete, dzipovi, kumovi, konji, avioni, letovanja, .... Tvoj komentar mi je prevrsio casu pa sam, kako sam gore objasnio, resio da te davim ko zmija zabu dok sam ne dodjes do zakljucka. Mozda cak i da smislis neku originalnu i suvislu primedbu.

P.P.S. Sestre i braco blogerska. Smorio sam vas. Nadam se da vas jos drzi duh Uskrsa i sledujuscih praznika pa cete mi i oprostiti.
milos g. milos g. 04:04 01.05.2008

Re: Kad vrate


Jel' ste se zapitali nekad zasto se 'danas stalno suočavate sa pitanjem: "Šta ti misliš, da si pametniji od ostalih?".'.

Nebojsa stvarno ..ako se nastavi ovakav trend:da Vi jednim tekstom od ostrascenog cediste napravite kohabitantnog anti LDP-ndistu ..onda zaista ne shirite dalje."Sta TI mislis da si pametniji od drugih"?
zaista koliko se cesto susrecete u poslednje vreme sa takvim pitanjem? msje Vas sigurno dobro poznaje,obzirom
da njegovo pitanje (o)stavlja i tacku i tocku,i zarez i zapetu na citav Vam trud u tekstu a u vezi sa sistemom vrednosti
naseg drustva.Zapravo ga "kroki" oslikava..i daje na snazi poznatu nam"kakav narod-takva vlast".Ponekad pomislim da je diktatura '90ih tj vlast(odrzci)ponajmanje odgoovrna.
milos g. milos g. 04:22 01.05.2008

Re: Kad vrate

cenzura mišljenja ne spada u vrednosni sistem


..ali misljenje spada... i cak "elektronski pismeni"deo naroda,koji se,po meni,neopravdano automatski svrstava u napredniji deo drustva,sta vise vec u pro evropski deo,ovog nam vrednosnim sistemom naprednim drustvom.
A toliko je to istina da se vec od prvog komentara mora reagovati da sta je tema i opominjati da se ne udaljava od teme.
Samim tim mislim da je vreme da se i medju blogerima napravi anketa ipodela na funkcionalno pismene i nepismene.Jer tehnologija je neminovnost koja je tastature u ruke dala svakakvim.
Tako da cenzura misljenja ne spada u sistem vrednosti,ali samo misljenje(ovde izdvajam samo "E-pismene" pada i pada,i nije to slucaj sa ovim Vasim postom-tekstom(da E-pismeni ne pomisle na Vaskrs) vec nazalost sa 80% ovde ikada objavljenih.
Nisam neko vreme"blogovao"ali vidim da se nije nista na bolje izmenilo.
Naprotiv.
milos g. milos g. 04:49 01.05.2008

Re: Kad vrate

.P.S. Sestre i braco blogerska. Smorio sam vas. Nadam se da vas jos drzi duh Uskrsa i sledujuscih praznika pa cete mi i oprostiti.


kuki brate blogerski nisi smorio,naprotiv mislim da je nebojsa u krivu jer upravo misljenje mikista i milos.ib-ovaca odslikava i korespondira sa temom teksta.Sistem vrednosti gradimo mi sami,kako na netu tako i na ulici tj u svakoj situaciji gde se iznosi misljenje o nekom pitanju...pa makar ono bilo i o danasnjoj muzickoj,seni,umetnickoj,sportskoj.A to da se neko ponovo dosetio zebre(prvi greh gradjanina C.J) ne zahteva ignorisanje i odbijanje na neozbiljnost da ne kazem glupost,vec naprotiv potpuno opravdan postupak tvojim recima:"Zao mi je sto sam "razvlacio zvaku" ali mikimedic-i mogu samo tako da razumeju: korak po korak, da se vode za ruku i da sami izvedu zakljucak.".
Na kraju ,da dodatno iznerviram nebojsu:),ispred skupstine nije postojao pesacki prelaz tj "zebra" jer se gospoda poslanici podrazumevano dovozila audijima,zaustavljala saobracaj te sprovodjena u "kucu mudrosti".
Onaj koji je peske dolazio na tadasnje radno mesto postavio je prelaz(doduse izprovociran novinarskim pitanjem u danima kada je utvrdjena kazna zaprelazak van pesackog) koji danas olaksava zivot pesacima ali i malobbrojnim poslanicima-pesacima.
mikimedic-i,i ostali, za kolaps u bg saobracaju kada kane prva kap kise nisu daleko od toga da ustvrde da kolaps krece od:ispred skupstine.
milos g. milos g. 05:03 01.05.2008

Re: Kad vrate

4) necu promeniti stav ako se zebra vrati vec kad na primer cujem nesto tipa 'da, postupao sam bahato i zato se iskreno kajem. moje tadasnje ponasanje nije u skladu sa mojim politickim uverenjima i sistemom vrednosti koje propagiram'


...a jel si cuo "ruke su mi prljave ali mi je savest cista".
Ne odnosi se na zebru vec na one ,po tebi nebahate verovatno,sa kojima je morao da se vidja,kao sto se svako od nas vidi,kad'-tad' sa dugovima iz proslosti.
U ovom kontekstu "bahati" se svojevoljno prijavio da bude veza izmedju vlasti i nasledjenih dugova prethodne vlasti,a u vidu najvece mafijaske grupe na balkanu.
Svojevoljno jer u tom trenutku je bio najmladji i nije imao porodicu tj suprugu i decu,za razliku od "tustma i tma"tadasnjih lidera DOS-a,te "ako se nesto desi",sto je ,jel sa nebahatima bilo vrlo izvesno,manje bi usta zaplakalo.
nebahati-al' prljavi...stoga"ruke su mi prljave..."
Pretpostavljam takodje da u tvom zabetoniranom stavu iskrenost neigra nikakvu ulogu.Posebno iskrenost politicara...tako cesta..gotovo svakodnevna pojava.jel?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 08:50 01.05.2008

Pitanje i odgovor

S navedenim pitanjem se ne susrećem - ali znam da je ono deo moje biografije na ovom blogu gde sam pokušao (mnogi kažu i uspeo) da budem duhovit. eTO, DAKLE, ČOVEK NE POZNAJE MENE ALI JE OČITO ČITAO BIGRAFIJU. Da "otkrijem" i taj detalj.

Slažem se da ovde ponekad manjka strpljenja i sa moje strane - ipak, kada postavite tekst o vrednosnom sistemu a onda vam oni Mapetovci sa balkona koji stalno nešto gunđaju a kojih i na ovom Blogu i u našim životima nažalost ima tako puno - čitavu stvar svedu ili pokušaju da banalizuju nekakvim bezveznim tričarijama onda, prirodno čini mi se, jednostavno prihvatite činjenicu da pojedini ljudi jednostavno vole da im ne bude jasno. I to onda prihvatite kao njihovo pravo - i poštujete ga upravo na ovaj način....
mikimedic mikimedic 10:57 01.05.2008

Re: Pitanje i odgovor

S navedenim pitanjem se ne susrećem - ali znam da je ono deo moje biografije na ovom blogu gde sam pokušao (mnogi kažu i uspeo) da budem duhovit


sa pitanjem se ne susrecete ali ste ga stavili u svoju biografiju. cudno, u najmanju ruku.

ovo zaista stupidna rasprava i moja namera je bila upravo da i papagajima pokazem da je predmet nebulozan


Jeste, ovo mu dodje kao ono Jocicevo...'dobro dokle cete vise o toj trafici'; i prica o trafici je isto tako vrlo nebulozna, zar ne? ali vidim da ste je godinama revnosno potezali.

resio da te davim ko zmija zabu dok sam ne dodjes do zakljucka.


bas si me udavio. nema sta. secam se i onih 1945. sto su tako davili dok se ne promeni misljenje (u najboljem slucaju). takav sistem vrednosti? ne, hvala.

iskrenost politicara...tako cesta..gotovo svakodnevna pojava.jel


o cijoj iskrenosti pricas?

mikimedic-i,i ostali, za kolaps u bg saobracaju kada kane prva kap kise nisu daleko od toga da ustvrde da kolaps krece od:ispred skupstine.


problem je u sistemu vrednosti, decko, a kolaps u saobracaju je samo posledica izopacenog sistema vrednosti. ali kad budes imao malo vise zivotnog iskustva verovatno ces to i sam shvatiti.



viceversailles viceversailles 14:17 01.05.2008

Re: Pitanje i odgovor

Nista ovde napisano nije "bezvezna tricarija". Ja Vas shvatam ozbiljno (duhovitost nije naodmet kad joj je vreme).

Ne bih se bavio konkretnim licnostima pod ovom Vasom temom da niste izvrsili cenzuru-ipak misljenja (sto je indikativno, bez obzira na to sto ste mozda i umorni).

A, o sistemu vrednosti nekom drugom prilikom.

mikimedic

problem je u sistemu vrednosti, decko, a kolaps u saobracaju je samo posledica izopacenog sistema vrednosti. ali kad budes imao malo vise zivotnog iskustva verovatno ces to i sam shvatiti.



Torpedo Torpedo 09:53 30.04.2008

Zaboraviste...

Na kraju, deo priče o vrednosnom sistemu jeste i lustracija ─ pri čemu posebno mislim na rasvetljavanje uloge srpske intelektualne elite saučesnika i ideologa zločina i ratova devedesetih.


Zaboraviste i mozda najvazniju stvar koju su uradile sve zemlje bivseg sovjetskog bloka koje su sad u EU: restitucija i obestecenje starih vlasnika. tad ne samo da ce doci do diskontinuiteta sa starim politickim sistemom, doci ce i do prekida sa starim sistemom vrednosti. Uzgred, to je i jedan od uslova pristupanju EU.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:03 30.04.2008

Re: Zaboraviste...

Zaboraviste i mozda najvazniju stvar koju su uradile sve zemlje bivseg sovjetskog bloka koje su sad u EU: restitucija i obestecenje starih vlasnika.

Izvinjavam se - apsolutno ste u pravu!
U jednom od narednih tekstova ovom temom baviću se posebno.
Poz.
N.M.
Zeks Zeks 09:57 30.04.2008

Glasacu za LDP ali...

Zoran Djindjic bio je redak spoj odlicnog komunikatora i jos boljeg analiticara
zivota u Srbiji...Njegove poruke narodu bile su jasne, istinite i lako upotrebljive.
Steta da sto neko kao Ceda zastupa vrednosti civilnog drustva.On se predstavlja
kao naslednik Djindjicevih ideja,ali ni u razgovoru,ni u analitici, nije mu ni do kolena...
Voli rasne konje i prazne price.Pacenicki izraz uvek ima kada nastupa...
Ukratko, on je hedonista-pacenik!
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:13 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Zeks
.Voli rasne konje i prazne price.

A neko samo lazne price.
A ti? Mislim koje price volis, vidim one o konjima dzipovima narkomaniji.....
A ni ovo mi nije najjasnije da je steta sto neko zastupa neke vrednosti. A da li bi bilo bolje da zastupa neke druge?
I zasto o Cedi licno?
Znaci li to da posto niko nije Djindjicu do kolena da treba pustiti ove dok se drugi Djindjic ne rodi?
Vračarac Vračarac 10:15 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Zoran Djindjic bio je redak spoj odlicnog komunikatora i jos boljeg analiticara
zivota u Srbiji...Njegove poruke narodu bile su jasne, istinite i lako upotrebljive.
Steta da sto neko kao Ceda zastupa vrednosti civilnog drustva.On se predstavlja
kao naslednik Djindjicevih ideja,ali ni u razgovoru,ni u analitici, nije mu ni do kolena...
Voli rasne konje i prazne price.Pacenicki izraz uvek ima kada nastupa...
Ukratko, on je hedonista-pacenik!

Zoran Đinđić definitivno nema naslednika u političkom smislu. On ima samo gomilu anemičnih plagijatora koji pokušavaju da unovče njegove ideale i njegove rezultate. Takvih nabeđenih naslednika ima u gotovo svim partijama tzv. "demokratskog bloka". Zoran Điđić je bio samo jedan i niko od kvazi konkurenata na mesto naslednika ne poseduje ni trunku njegove harizme, volje, želje i znanja.
Zeks Zeks 10:20 30.04.2008

Ne verujem u price o narkomaniji...

Ni Tito nije bio svetac...
A na celo LDP-a voleo bih da dodje neka Srpkinja...
Nase zene su brizne,a muskarci su -puvadzije!
Ja sam za sto vise zena u srpskoj politici!
mikimedic mikimedic 10:33 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

A neko samo lazne price.
A ti? Mislim koje price volis, vidim one o konjima dzipovima narkomaniji.....
A ni ovo mi nije najjasnije da je steta sto neko zastupa neke vrednosti. A da li bi bilo bolje da zastupa neke druge?
I zasto o Cedi licno? Znaci li to da posto niko nije Djindjicu do kolena da treba pustiti ove dok se drugi Djindjic ne rodi?


Prvo ni Djiki nije bio bas svetac. Drugo, naravno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:38 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

mikimedic
Prvo ni Djiki nije bio bas svetac. Drugo, naravno.

Ne znam da li sam dobro razumeo.
Sta naravno?
adam weisphaut adam weisphaut 10:44 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...


Prvo ni Djiki nije bio bas svetac. Drugo, naravno

Evo ga još jedan koji Djikiše pokojnog premijera.
mikimedic mikimedic 10:46 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Ne znam da li sam dobro razumeo.
Sta naravno?


Naravno da treba pustiti sve druge da odu, ne dok se novi Djindic ne rodi nego dok se ne pojavi partija ZA koju glasam zato sto je podrzavam a ne da bih glasao PROTIV drugih.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:47 30.04.2008

Re: Ne verujem u price o narkomaniji...

Ja sam za sto vise zena u srpskoj politici!

Zeks, mislis na Isidoru Bjelicu?
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:51 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Nece niko nigde da ode vec da vlada.
A ti se vidim svega gnusas, svemu nalazis mane, ti bi sveca, a dok ne dodje svetac neka ovih.
Nesto mi je poznato to iz 90 tih "a ko drugi"
Zeks Zeks 10:51 30.04.2008

Zoran Djindjic je ubijen.

Nece se vise ni roditi ni pojaviti...
A zivot ide dalje...i donosi nove likove...
I zenske i muske ....
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:53 30.04.2008

Re: Ne verujem u price o narkomaniji...

Zeks
...A na celo LDP-a voleo bih da dodje neka Srpkinja...Nase zene su brizne,a muskarci su -puvadzije!

A srpkinje posebno!
Eto nama vrednosnog sistema.
Zeks Zeks 10:54 30.04.2008

Ne!

Na Vesnu Pesic,Natasu Micic,Biljanu Srbljanovic,Maju Gojkovic,Gordanu Comic....
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:59 30.04.2008

Re: Ne verujem u price o narkomaniji...

Zeks,
Ili mozda mislis na Mirjanu Bobic-Mojsilovic koja jutros pise u Politici:
Неки пристрасни критичари поменутог скандала у коме су учествовали један локални функционер ЛДП-а и директор Јавног сервиса, споменули су да директор РТС-а није само новинар, већ је и политичка личност. Нема збора да он јесте политичка личност, али и у тој „критици” лежи најблаже речено дволичност српске јавне сцене. Јер је и виновник овог сукоба политичка личност – додуше далеко мањег габарита. Како је онда могуће да онај који изазове сукоб, постане жртва у очима јавности, а да онај ко се брани (без обзира на то што мислим све најгоре о песницама као аргументима у било каквој расправи) буде стављен на стуб срама? Како је то политички положај, и политичка припадност, једноме олакшање, а другоме отежавајућа околност? Зашто се једно улично псовање, вређање и песничење претворило у политичку причу? Да ли зато што то неком одговара? Да нису можда функционери и волонтери ЛДП-а добили неку врсту партијског задатка да свуда и на сваком месту провоцирају и псују директора Јавног сервиса, рачунајући на његову тајсонску реакцију, а тиме и на насловне стране новина? Могуће је и то, пошто је предизборна кампања у јеку.
???
Zeks Zeks 11:06 30.04.2008

Mnogo pises....

Dve stvari otezavaju diskusiju:bujica reci i mnogo pitanja!
Nenad M. Nenad M. 11:08 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Vračarac
Zoran Djindjic bio je redak spoj odlicnog komunikatora i jos boljeg analiticara
zivota u Srbiji...Njegove poruke narodu bile su jasne, istinite i lako upotrebljive.
Steta da sto neko kao Ceda zastupa vrednosti civilnog drustva.On se predstavlja
kao naslednik Djindjicevih ideja,ali ni u razgovoru,ni u analitici, nije mu ni do kolena...
Voli rasne konje i prazne price.Pacenicki izraz uvek ima kada nastupa...
Ukratko, on je hedonista-pacenik!

Zoran Đinđić definitivno nema naslednika u političkom smislu. On ima samo gomilu anemičnih plagijatora koji pokušavaju da unovče njegove ideale i njegove rezultate. Takvih nabeđenih naslednika ima u gotovo svim partijama tzv. "demokratskog bloka". Zoran Điđić je bio samo jedan i niko od kvazi konkurenata na mesto naslednika ne poseduje ni trunku njegove harizme, volje, želje i znanja.


Nisu nam potrebni Djidjicevi naslednici vec Djindjiceva politika ili ono sto bi ona trebala da predstavlja 2008. Glavni spor nastaje u pokusaju da se percipira kako bi se Zoran Djindjic ponasao danas i u tako percipiranom, cesto pogresnom, ponasanju izvlace se paralele sa aktuelnim politicarima. Poraz politicke scene jeste to lutanje i potraga za nekim idealom koji je treba da dosegne nebo kako bi poceli da ga cenimo. Danas je taj ideal veci od bilo koje partije i bilo koje price o nasledstvu, ociscen od svih losih/ dnevopolitickih tumacenja.
Ali, u svim tim kukanjima i zalima, u svim nastojanjima da se Djindjic uzdigne na nivo na kojem bi se obesmislio, malo se prica o Djindjicu kao real- politicaru i reformatoru. O tome se malo prica jer je tako malo reformi i realnog sagledavanja danas u Srbiji.

I ne bih ja koristio termin naslednici jer to pripada njegovoj porodici. Ali, mozemo govoriti o Zoranovoj vestini ( koju mu protivnici najvise spocitavaju) da izabere saradnike, oseti potencijal i energiju u njima. Jedan od njih je svakako i Cedomi Jovanovic. Svako ko zeli da ospori ono sto Djindjc video u Cedi neka pogleda intervijue koje je Zoran davao 1999. i tu ce najbolji odgovor dobiti o tome kako je Zoran dozivljavao Cedomira.

Znam da ce mnogi reci kako Ceda nije tog kalibra, nije tog obrazovanja isl. Ja mu dajem sansu jer ako ne dam njemu, pitanje je ko ce doci posle!? Ista dilema i koju je javnost imala prema Zoranu koji sa DS-om nikada nije imao vise nego sto recimo danas LDP ima. Tacno je da Cedomir nema tu zrelost i vestinu ali nije ni za poredjenje zbog godina u kojim su se njihove politike razvijale kao i zbog godina u kojim su se nametnuli kao ozbiljni politicari. Uostalom vreme neka pokaze, al u tom vremenu necu da osecam grizu savesti kako nikome nisam dao sansu na nacin na koji Srbija nije priznala zivog Zorana.

Jadan onaj ucenik koji ne prevazidje svog ucitalja ( zen mudrost)
mikimedic mikimedic 11:15 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

hoochie coochie man
Re: Glasacu za LDP ali...

Nece niko nigde da ode vec da vlada.
A ti se vidim svega gnusas, svemu nalazis mane, ti bi sveca, a dok ne dodje svetac neka ovih.
Nesto mi je poznato to iz 90 tih "a ko drugi"


Ne, ja samo hocu da glasam ZA a ne PROTIV. A ako ti je poznato iz devedestih 'A ko drugi'... dobili ste i odgovor. Petog oktobra. Kostuinica. Sami ste ga postavili tu gde jeste.
Zeks Zeks 11:20 30.04.2008

Tema:vrednosni sistem

Ceda je los!
Zene u srpskoj politici!
Nenad M. Nenad M. 11:23 30.04.2008

Re: Ne verujem u price o narkomaniji...

Zeks,
Ili mozda mislis na Mirjanu Bobic-Mojsilovic koja jutros pise u Politici:


M.B. Mojislovic kao po partijskom zadatku pljuju Ldp iz kolumne u kolumnu. Zena naprosto ima pik na Ldp ili je statijaznam dobro placena za posao koji odradjuje. Prosle nedelje meta je bila Biljana Srbljanovic, one tamo Prokic... Djordje Vukadinovic mi dodje light varijanta pored MBM preodevene u politicku neutralnost
gaudi gaudi 11:25 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

sve pise u naslovu... ali bez onog "ali".
nego, da te pitam nesto... kako se postavlja blog? ili kako da trazim nalog za blog?
znas li mozda?
Nenad M. Nenad M. 11:27 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

Zeks
Ceda je los!
Zene u srpskoj politici!


e dobra teme. Gde su zene u DS-u !? Tuzno je da citava koalciija ZA EVROPSKU SRBIJU nema zenu kao govornika na mitinzima. LDP ima bar 3 koje ce govoriti na zavrsnom mitingu. Pa cak i SRS stoji bolje od DS-a
Nenad M. Nenad M. 11:28 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

gaudi
sve pise u naslovu... ali bez onog "ali".
nego, da te pitam nesto... kako se postavlja blog? ili kako da trazim nalog za blog?
znas li mozda?


bio konkurs za nove blogere, zakasnio si. Biranje islo od strane samih blogera a konacni sud doneli moderatori na osnovu glasova i ranijeg nastupa na blogu.
Zeks Zeks 11:30 30.04.2008

Da

https://www.blogger.com/start
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:35 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

gaudi
sve pise u naslovu... ali bez onog "ali".nego, da te pitam nesto... kako se postavlja blog? ili kako da trazim nalog za blog?znas li mozda?

Znam.
Tesko:)
Treba ti odredjeni broj izbora, jedan vec imas:)
Ima negde postavljen blog o tim pravilima, davno je bilo...ne secam se...
Moras sa administracijom da vidis.
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:39 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

mikimedic
"Ne, ja samo hocu da glasam ZA a ne PROTIV. A ako ti je poznato iz devedestih 'A ko drugi'... dobili ste i odgovor. Petog oktobra. Kostuinica. Sami ste ga postavili tu gde jeste.

Ovo prvo je obicna fraza koja je do nedavno bila poularna.
Nije vise raspitaj se.
A za ovo drugo: a koga si ti tad glasao?
Vračarac Vračarac 11:40 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Svako ko zeli da ospori ono sto Djindjc video u Cedi neka pogleda intervijue koje je Zoran davao 1999. i tu ce najbolji odgovor dobiti o tome kako je Zoran dozivljavao Cedomira.

Nenade, Čeda iz 1999. i Čeda iz 2008. su dve različite ličnosti. Jedino što ih povezuje je isto lice i ništa drugo. Čeda iz 1997. i 1999. godine je okupljene na skupovima ponekad pozdravljao sa Pomoz Bog a danas mu je crkva trn u oku. Čeda iz 1999. godine je insistirao da ga krsti jedan visoki crkveni velikodostojnika a sada ... Čeda iz 1999. godine je bio prilično blizak nacionalističkim (ne šovinističkim) idejama a sada je apsolutno anacionalan. Čeda iz 1999. godine je (po sopstvenim rečima) imao bogatstvo od 5000 CD-a, a sada... bolje da ne ulazimo u tu priču.
Čeda vodi autentičnu politiku i besmisleno je bilo kakvo poređenje sa Đinđićem. Naravno ima tačaka gde se njihovo viđenje politike poklapa kao što ima tačaka gde im se viđenja diametralno razlikuju ali to je situacija ne samo sa LDP i ČJ već i sa skoro svim strankama i njihovim čelnicima iz tzv "demokratskog bloka". Navešću samo jedan primer, izjavu pokojnog premijera o kosovskom problemu:
Rešenje je u suštinskoj autonomiji za Kosmet, vraćanju proteranih Srba i vraćanju predviđenog broja naših policajaca u pokrajinu. U striktnom sprovođenju Rezolucije 1244, do poslednjeg slova. Pribojavam se da međunarodna zajednica u dogledno vreme ne kaže - kosmetska „divlja gradnja“ je postala tako velika da ne možemo da je rešimo, hajde da je legalizujemo. Srbija nije pod protektoratom da bi iko mogao da joj nameće bilo koje rešenje za neki deo njene teritorije - bile su proročke reči pokojnog Zorana Điniđića.
Da ne znamo da su ovo Đinđićeve reči siguran sam da bi 99,9% ljudi u Srbiji ovu izjavu pripisali Koštunici a da li iko normalan može da pomisli da je Koštunjavi naslednik Đinđićeve ideje? Teško. Isto to važi i za ostale lidere i stranke.

Vračarac Vračarac 11:43 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

e dobra teme. Gde su zene u DS-u !? Tuzno je da citava koalciija ZA EVROPSKU SRBIJU nema zenu kao govornika na mitinzima. LDP ima bar 3 koje ce govoriti na zavrsnom mitingu. Pa cak i SRS stoji bolje od DS-a

G17+ ima njveću procentualnu zastupljenost žena kako u parlamentu tako i u stranačkom vrhu.
Zeks Zeks 11:44 30.04.2008

Slabo se vide...

...i koliko odlucuju?
Nenad M. Nenad M. 11:49 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

Vračarac
e dobra teme. Gde su zene u DS-u !? Tuzno je da citava koalciija ZA EVROPSKU SRBIJU nema zenu kao govornika na mitinzima. LDP ima bar 3 koje ce govoriti na zavrsnom mitingu. Pa cak i SRS stoji bolje od DS-a

G17+ ima njveću procentualnu zastupljenost žena kako u parlamentu tako i u stranačkom vrhu.


ma Vracarac G17+ nemaju ni cenzus niti izlaze na parlamentarne izbore. Pitao sam za DS, ti poturas G17+
mikimedic mikimedic 11:53 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Re: Glasacu za LDP ali...

"Ne, ja samo hocu da glasam ZA a ne PROTIV. A ako ti je poznato iz devedestih 'A ko drugi'... dobili ste i odgovor. Petog oktobra. Kostuinica. Sami ste ga postavili tu gde jeste.


Ovo prvo je obicna fraza koja je do nedavno bila poularna.
Nije vise raspitaj se.
A za ovo drugo: a koga si ti tad glasao?


To je moj stav otkad znam za sebe, a ako je dozivljavas kao frazu koja jeste ili nije popularna to je tvoj stav koji ne moram da komentarisem. Malo je nepristojno pitati ko je ciji glasac (ako se ljudi vec sami o tome ne izjasnjavaju), ali recicu ti. 2000. godine nisam glasao, jer nisam imao izbor. Za Kostunicu sigurno ne.
Vračarac Vračarac 11:53 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

ma Vracarac G17+ nemaju ni cenzus niti izlaze na parlamentarne izbore. Pitao sam za DS, ti poturas G17+

Kao koalicioni partneri DS imaće sasvim pristojan broj poslanika. U prošlom sazivu (ne znam kako se sada vodi, raspušten, zapušten?) G17+ je samostalno prešao cenzus i imao procentualno najviše žena u parlamentu. Samo to sam želeo da primetim, ništa drugo.
Vračarac Vračarac 11:59 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

To je moj stav otkad znam za sebe, a ako je dozivljavas kao frazu koja jeste ili nije popularna je tvoj stav koji ne moram da komentarisem

Pitanje političke opredeljenosti je lični stav koji se mora poštovati. To da li neko želi da izađe ili glasa ili ne je lična stvar svakog pojedinca. Ja sam poslednji put glasao 24.septembra 2000. Za Koštunjavog kao i većina građana. Od tada ne izlazim na izbore zato što smatram da ne postoji ličnost ili stranka koja može da ispuni moje želje i moja očekivanja. jednostavno, ne verujem im.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:37 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

Gde su zene u DS-u !? Tuzno je da citava koalciija ZA EVROPSKU SRBIJU nema zenu kao govornika na mitinzima. LDP ima bar 3 koje ce govoriti na zavrsnom mitingu. Pa cak i SRS stoji bolje od DS-a

Dobro je insistirati na sto vecem broju zena u vrhovima pol. partija. Ali se pritom mora imati u vidu da statistike pokazuju da zene-biraci (a njih je vise od muskaraca-biraca) preferiraju da glasaju za muskarce-politicare, a ne za zene-politicare. Tek da se zna! Ovo je samo na prvi pogled neverovatno, ali je tako. Prema tome, primera radi, za Srbljanovicku bi vise glasali muskarci nego zene! A za druge dame u LDP ne znam da li bi iko pojedinacno glasao... (ovo je cista hipoteteika!).
Palilula Palilula 12:53 30.04.2008

Re: Ne verujem u price o narkomaniji...


M.B. Mojislovic kao po partijskom zadatku pljuju Ldp iz kolumne u kolumnu.



Ona je isla u gimnaziju sa BT.
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:04 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

To je moj stav otkad znam za sebe, a ako je dozivljavas kao frazu koja jeste ili nije popularna to je tvoj stav koji ne moram da komentarisem. Malo je nepristojno pitati ko je ciji glasac (ako se ljudi vec sami o tome ne izjasnjavaju), ali recicu ti. 2000. godine nisam glasao, jer nisam imao izbor. Za Kostunicu sigurno ne.

E ti su mi najdrazi.
ne moras ni da kazes jasno je.
dragoljub dragoljub 13:04 30.04.2008

Re: Tema:vrednosni sistem

Zene u srpskoj politici!

da be uzmimo za primer žene radikalice.one nam najbolje pokazuju kako su žene bole i humanije i neostrašćane i sve tako bolje od nas u politici.čista glupost.
trba da ih bude više u politici i na ostalim mestima zato jer čine polovinu biračkog tela i da ne budu diskriminisane.a sve to o tome kako su one bolji ljudi od nas su čista glupost.
mikimedic mikimedic 13:06 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

E ti su mi najdrazi.
ne moras ni da kazes jasno je.


Meni je oduvek bilo jasno, ali mnogima koji se traze od slobe i vojvode preko kostunice do cede ocigledno nije.
Zeks Zeks 13:07 30.04.2008

Bolje je da glasam...

...ali Srbi ako hoce promene,neka zene vladaju...
Promena sistema vrednosti!Bas to!
Vračarac Vračarac 13:13 30.04.2008

Re: Bolje je da glasam...

ali Srbi ako hoce promene,neka zene vladaju...

Mislim da niste u pravu, za promene su bitni kvalitetni ljudi sa pravom vizijom, bez obzira da li su muškog ili ženskog pola. Na žalost takvi ljudi u ovom trenutku ne postoje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:14 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Pribojavam se da međunarodna zajednica u dogledno vreme ne kaže - kosmetska „divlja gradnja“ je postala tako velika da ne možemo da je rešimo, hajde da je legalizujemo.

i posto je proslo to dogledno vreme a o Kosovu pregovarali Tadic i Kostunica divlja gradnja legalizovana!
Tacno u slovo kako je predvideo. I sta je sad problem?
Pravi problem je sto neki od nas ne shvataju da je proslo neko vreme i da su se neke stvari pomerile sa mesta na kome su bile 12.o3. A pomerile su se u za nas nepovoljnom pravcu zato sto jeTadic kohabitirao a Kostunica kolaborirao sa 90 tim.
Promenio se i pogled Cede Jovanovica na crkvu. Jel zabranjeno?
Samo bi mi da ostane sve po starom. E jbg ne pitamo se.
Zeks Zeks 13:15 30.04.2008

Dragoljube...

Ne mislim da su zene bolji ljudi...
Kad razmisljam o Srbiji,razmisljam o Srpkinjama i Srbima...I to simbolicki...
Kakva je, ne racunajuci lepotu, u dve reci, i u skladu sa nasom tradicijom,
idealna Srpkinja: Brizna i spretna!
A Srbin: Dostojanstven i jak!
Muska, srpska politika ,snage i dostojanstva, dozivela je krah...

Nase zene , vec generacijama, imaju u sebi, ugradjenu brigu prema okolini...
Ona je nekad preterana,majke nekad previse razmaze svoju decu,nekad je preusko usmerena,samo
za mali broj odabranih...A desi se da je briga nasih zena siroka i opsta i obuhvata ceo svet...
U svakom slucaju,kod nasih zena, postoji izrazena briga kao princip zivota...
Takva zenska briga,ugradjena u politiku,dobro uoblicena,preneta i na muskarce,
nasa je sansa,nasa je sigurnost...Malo je takvih,briznih muskaraca, medju politicarima...
Zato mislim,da nam treba vise zena politicarki...
Vračarac Vračarac 13:20 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Promenio se i pogled Cede Jovanovica na crkvu. Jel zabranjeno?
Samo bi mi da ostane sve po starom. E jbg ne pitamo se.

Naravno da nije zabranjeno, upravo o tome i govorim, ali u tom slučaju krajnje netačno (ne želim da upotrebim težu reč) je tvrditi da je bilo ko naslednik političkog lika i dela Zorana Đinđića na osnovu stavova i delovanja od pre 9-10 godina.
dragoljub dragoljub 13:26 30.04.2008

Re: Dragoljube...

Zato mislim,da nam treba vise zena politicarki...
*novo

nesi begaj u pesmusi

pročitaj istoriju i svetsku i našu naročito ovu skorašnju,žene vode politiku isto kao i muškarci.zato navodim primer radikalskih žena.šta one rade drugačije od tome šešelja .mira marković u čemu je humanija i da ne nabrajam dalje .u ovom trenutku jeste potrebno da se forsiraju zato što ne zauzimaju položaj u vlasti koji i jedino im pripada po brojnosti.procenat idiota(političkih)među ženama nije ništa manji od broja muških političkih idiota.
sve te pričice o kosovki devojki i slično u pemu tamo im je mesto
gaudi gaudi 13:29 30.04.2008

Re: Bolje je da glasam...

Zeks
...ali Srbi ako hoce promene,neka zene vladaju...Promena sistema vrednosti!Bas to!

ok, "neka zene vladaju"... nemam nista protiv!
gaudi gaudi 13:33 30.04.2008

ne kazu uzalud...

Ne kazu uzalud da iza svakog uspesnog muskarca stoji uspesna zena!
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:39 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

ali u tom slučaju krajnje netačno (ne želim da upotrebim težu reč) je tvrditi da je bilo ko naslednik političkog lika i dela Zorana Đinđića na osnovu stavova i delovanja od pre 9-10 godina.

Onog trenutka kad budem cuo da je CJ sebe proglasio naslednikom Djindjica postacu njegov politicki protivnik a njega licno prezreti.
Samo cini mi se da se to do sad nije dogodilo. Nije se proglasio naslednikom.
A sad sto su te dve politike vrlo vrlo slicne pa nekima krivo sto se to poredjenje samo po sebi namece, a voleli bi da je neka druga stranka u takvoj poziciji... sta da se radi..Neka vode takvu politiku pa ce doci u tu poziciju.
dragoljub dragoljub 13:42 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

možda ja vidim i čujem ono što bih želeo.ja sam čedu razumeo da želi da ide u pravcu koji je Zoran zacrtao nisam ga razumeo da je on novi aazoran,nadam se da nije budala da to pomisli
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:48 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Pa ako se skoro svi slazu da je to jedini normalan put, ne vidim zasto bi bio greh sto se neko trudi da ide tim putem?
Ipak ce biti da je zavist "velikh stranaka" u pitanju zbog cinjenice da one moraju da se zaklinju da je to tako, jer je to tesko prepoznati, a sto se LDP tice to se samo namece.
Vračarac Vračarac 14:02 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Onog trenutka kad budem cuo da je CJ sebe proglasio naslednikom Djindjica postacu njegov politicki protivnik a njega licno prezreti.

ČJ je veoma inteligentan čovek i sigurno nikada neće javno tvrditi tako nešto ali ono što on radi je konstantan pokušaj povlačenja paralele između njegovih i Zoranovih ideja i dela dok se "lajanje" o "političkom nasledstvu" svesno prepušta stranačkim kerberima t.j. aktivistima i onda na mestima poput ovog bloga provejava ta u suštini netačna ideja. Lično mislim da politika ČJ nema više dodirnih tačaka sa Đinđićevom vizijom nego što imaju politike drugih pretendenata, odnosno smatram da postoji samo želja da se njegova politička aktivnost identifikuje sa Zoranovom. Da se razumemo, LDP nije jedina stranka koja pokušava da se predstavi u takvom svetlu, takve tendencije u manjoj ili većoj meri imaju sve stranke "demokratskog" opredeljenja. Na žalost veoma je lako pokupiti nekoliko opštih mesta iz Đinđićeve političke zaostavštine i na osnovu toga svesno graditi lažni imidž "naslednika". Po mom mišljenju, Đinđićeva politička vizija nije bila ništa bitno drugačija od Tadićeve, Čedine, Dinkićeve pa čak i po nekim pitanjima od Koštunicine vizije, Ono po čemu je Zoran Đinđić bio Zoran Đinđić je volja, harizma i prepoznavanje načina na koji nešto učiniti a te osobine trenutno ne poseduje ni jedan političar u Srbiji. Zbog toga tvrdim da na delu u Srbiji imamo samo jeftine Zoranove plagijatore.
hoochie coochie man hoochie coochie man 14:25 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Pre ce biti da CJ konstantno pokusava da objasni kako se trudi da vodi politiku koju je najkrace i najlakse opisati tako da kaze da je to politika koju simbolise Djindjic. I to javno govori. Ako se slazemo da je to dobra politika ne vidim razloga zasto ne bi svi pokusavali da je vode.
Zato bi nekoga zvali plagijatorom kada kaze da se zalaze za ono sto mi mislimo da vredi? Znaci li to da ako je jedini ispravan put bio onaj kojim je Djindjic hteo da vodi Sriju, da sada, posto je ubijen daniko ne teba ili nema prava da nastavi da je vodi u tom pravcu?
Mi mozemo raspravljati da li bi je Djindjic ili neko drugi brze i lakse tim putem vodio i verovatno cemo se sloziti, ali ne razumem zameranje nekome koji se trudi da to isto radi onako kako najbolje zna.
A sto se vizija ovih ostalih i Djindjiceve tice zaista ne bih. Za neke od njih je cak i neukusno govoriti u tom kontekstu.
Vračarac Vračarac 14:47 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Pre ce biti da CJ konstantno pokusava da objasni kako se trudi da vodi politiku koju je najkrace i najlakse opisati tako da kaze da je to politika koju simbolise Djindjic. I to javno govori. Ako se slazemo da je to dobra politika ne vidim razloga zasto ne bi svi pokusavali da je vode.

Najlakše je tim rečima opisati opšta mesta poput evropskih integracija, ljudkih prava, socijalne države, ekonomskog razvoja ali ta mesta su gotovo istim rečima opisana u programima svih partija demokratskog bloka. ČJ upravo preko malopre pomenutih aktivista vešto potura ideju o sebi kao "nasledniku" iako to nema utemeljanje u praktičnom delovanju.

Zato bi nekoga zvali plagijatorom kada kaze da se zalaze za ono sto mi mislimo da vredi? Znaci li to da ako je jedini ispravan put bio onaj kojim je Djindjic hteo da vodi Sriju, da sada, posto je ubijen daniko ne teba ili nema prava da nastavi da je vodi u tom pravcu?

Pa sve "demokrate" to pokušavaju na rečima. Još jednom ponavljam, programi demokratskih političkih stranaka su u 99% detalja identični kao program Đinđićeve DS, problem je što niko od liderčića nije u stanju da vodi Srbiju u skladu sa tim programom. Jednostavno nisu taj kapacitet a kao što sam već pomenuo, na osnovu papagjskog ponavljanja opštih mesta pokušavaju da izgrade imidž kakav realno ne zaslužuju.
ali ne razumem zameranje nekome koji se trudi da to isto radi onako kako najbolje zna.

Neka se trude ali neka bezrazložno ne spominju Zorana jer čini mi se da sa tim svojim (neveštim) trudom degradiraju Zoranovo delo. Nisu taj kalibar.

hoochie coochie man hoochie coochie man 14:58 30.04.2008

Re: Glasacu za LDP ali...

Hajmo malo konkretnije ako moze:
iako to nema utemeljanje u praktičnom delovanju.

Sta zameras prakticnom delovanju LDP.
Još jednom ponavljam, programi demokratskih političkih stranaka su u 99% detalja

Pusti napisane programe, spiskovi lepih zelja...
Vidis li stvarnu razliku izmedju ldp i ostalih? U odnosu prema EU, Mladicu, Kostunici, radikalima, Kosovu,... evo dole je i istrazivanje o SSP....
Neka se trude ali neka bezrazložno ne spominju Zorana jer čini mi se da sa tim svojim (neveštim) trudom degradiraju Zoranovo delo. Nisu taj kalibar.

Neko zaista nema moralno pravo na to ali i rasprava o tome bi bila degutantna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana