Društvo| Nauka| Obrazovanje| Porodica| Roditeljstvo

Vlast u rukama neveštih

natasa_tasic_10 RSS / 20.04.2019. u 21:42

gangstas-paradise-1024x576.jpg

Često imamo u novinama slučajeve vršnjačkog nasilja, ili problema sa ponašanjem dece u školi.

Roditelji krive učitelje, učitelji krive roditelje, a istina je negde na sredini.

Problem sa ponašanjem ne mogu rešiti učitelji, niti vaspitači, već sami roditelji i to tako što treba da budu i strogi i blagi u isto vreme, sada na koji način dozirati i jedno i drugo, malo je teže, a učimo zajedno i deca i mi, svaki dan.
Ovaj blog pišem zato što je moja koleginica isključila telefon onoga trenutka kada je ušla na čas, pokušavajući da da primer svojim đacima da se ne telefonira za vreme časa.
Njeno dete je imalo saobraćajku, i niko nije uspeo da je dobije na telefon, jer je bila nedostupna. Htela je da da primer svoj deci, a svome detetu nije mogla pomoći.
Kada su je uspeli dobiti na telefon, bila je stabilizovana u bolnici i hvala Bogu, dobro je prošla.
Da se nešto loše desilo detetu, mislim da nikada ne bi sebi oprostila, što je davajući primer drugoj deci, uskratila pomoć svom detetu.
Drugi problem u školskom sistemu je da imamo skraćeno vreme pedagoga, psihologa i defektologa. Ta tri najpotrebnija stručna kadra su nam sa skraćenim radnim vremenom u školama, a dece sa problemima u ponašanju je sve više.
Roditelji rade sve duže, deca su prepuštena sama sebi, a sistem opomena i kazni u školama ne  daje rezultate. Mamini i tatini sinovi, sve su bahatiji, jer mamino i tatino dete nikada nije krivo, svi drugi jesu.
Kada sam bila mala, negde u petom razredu, sam odlučila da napišem puškicu iz matematike, ne secam se šta je bilo. Mrzelo me je da učim i rekoh provući ću se.
Na sred kontrolnog, neko kuca na vrata učionice i eto ti moje majke. Dosla kod nastavnice, zadigla mi rukav i puškica. Kec ko vrata. Plačem ja, kao kiša, a moja majka će: „Ako ne naučiš sada da budeš čovek nikada nećeš".
Nikada više nisam u svom životu pisala puškicu. Istraumirana mojom majkom, plašila sam se i na pomisao na njih, ali zato jesam pomagala svojim drugarima, i bila sam bolji šaptač od svih. Tu su me negde na trećoj godini srednje profani uhvatili šta radim i večito me slali po kafu dok traje ispitivanje.
Elem, ova vaspitna mera mi je srce slomila na milion komadića, ali sam sličnu primenila i na moju naslednicu.
Ona ima sve petice, brzo kapira, slika, radi sa keramikom, ide na hor, elem sve joj dobro ide, ali neće da radi domaće zadatke.
Učiteljica joj je jedna predivna žena, i zaista se trudi oko dece, ne pravi razliku i svakome detetu se podjednako daje. Međutim, zbog njenih dobrih ocena, nije želela da je kazni za domaće zadatke, pa sam je ja zamolila da joj da zbog minusa jedinicu u skladu sa svim crvenim obeleženim stranama u pčelici-matamatika, a ima ih puno.
I dala joj je, a ja sam je kaznila jer sam joj zbog te jedinice zabranila da se igra sa drugaricama dok sve one strane ne popuni. Tu noć sam preplakala, setila sam se onog zavrnutog rukava i moje prve i jedine jedinice.
Majka mi je tek juče rekla kada sam joj ispričala šta sam uradila da je i ona tu noć plakala.
Nikada nisam želela da imam sve petice, niti sam se trudila oko njih, jednostavno sam volela da učim, a sada dok gledam ovu moju malu, kako guta knjige koje joj kupujem, znam da je njoj dosadno da sabira i oduzima, ali mora, jer čovek se ne postaje ako samo radiš šta voliš, već i ako se trudiš da naučiš i upoznaš i neke druge nauke, da stičeš znanja i da sve svoje kapacitete iskoristiš za dobrobit pre svega sebe, a onda i drugih.
Kada vam kažu da je dete bilo lošije, ili da je imalo problem u ponašanju, ili ako primetite bilo šta neobično reagujte odmah.
Nemojte da krenete od činjenice, on ili ona ne bi, verujte mi da ponekad baš bi.
Juče mi je pedagoškinja škole, jedna  divna žena rekla da decu ne određuju ocene, već kakvim ih mi oblikujemo. Žalila sam joj se da sam možda pogrešila, ali mi je rekla da nisam, već da insistiram da izvršava obaveze, jer se pomoću njih sazreva.
Eno je sada u sobi, čita Saru Kej oduševljena i srećna jer joj se knjiga dopada, a matematiku, radi, samo ako sedim pored nje i ne mrdam se. Za nešto je teram, za nešto ne.
Trebalo bi da apelujemo na Ministarstvio prosvete da vrati pune fondove svim onim stručnjacima dok ne bude kasno, jer deca uče i kroz život sazrevaju, a bez naše pomoći, biće ostavljeni na milost i nemilost onima kojima je u cilju da budu nepismena, tupava i bahata, jer mogu da rade sa njima šta hoće kada odrastu.
Dajmo deci šansu, samo njih imamo, ona su nam sve.

 

 

 



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 22:40 20.04.2019

Štrajk



Ovo je posle našeg štrajka pre mesec dana u Den Hagu. 10 minuta pre toga bilo nas 40 tisuća u pozadini. Nije imao niko da ovoj dvojici drži čas, mada ne deluju mi istraumirano zbog toga.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:42 20.04.2019

Re: Štrajk

Daleko su od traume
nask nask 22:52 20.04.2019

Re: Štrajk

Daleko su od traume


Da, tek za koju godinu.
nsarski nsarski 22:52 20.04.2019

Re: Štrajk

nask


Ovo je posle našeg štrajka pre mesec dana u Den Hagu. 10 minuta pre toga bilo nas 40 tisuća u pozadini. Nije imao niko da ovoj dvojici drži čas, mada ne deluju mi istraumirano zbog toga.


A povodom čega ste štrajkovali?
nask nask 22:56 20.04.2019

Re: Štrajk

povodom

Asocijalne državne politike spram školstva u poslednjih desetak godina. Štrajkovali po prvi put u istoriji NL svi, osnovno, srednje, stručno, više i visoko školstvo. Jbg, kad je u pitanju sirotinjska zemlja trećeg sveta.

Al ajde da ne kukam, evo mog bivšeg učenika kad je ukapirao da vetar ne samo povećava silu trenja već može da posluži i za letenje.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:16 20.04.2019

Re: Štrajk

Ovde mozemo da strajkujemo do mile volje nista od toga.
nask nask 23:25 20.04.2019

Re: Štrajk

Ovde mozemo da strajkujemo do mile volje nista od toga.


I ovde je do sada tako bilo, ali mislim da će se nešto ipak promeniti. NL-školstvo je ozbiljno deficitarno sa nastavnim osobljem, između ostalog i zbog takve državne politike.
nsarski nsarski 23:31 20.04.2019

Re: Štrajk

Al ajde da ne kukam, evo mog bivšeg učenika kad je ukapirao da vetar ne samo povećava silu trenja već može da posluži i za letenje.


Pa, evo Novaka u vazdušnom tunelu kako "leti". To im treba prikazati...
nask nask 23:40 20.04.2019

Re: Štrajk

evo Novaka u vazdušnom tunelu kako "leti". To im treba prikazati...

Novak leti zbog antigravitacione sile koju prouzrokuje težina njegovog buđelara, to bi otprilike zaključili.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:45 20.04.2019

Re: Štrajk

Ovo je bas dobro.
nsarski nsarski 23:45 20.04.2019

Re: Štrajk

Novak leti zbog antigravitacione sile koju prouzrokuje težina njegovog buđelara, to bi otprilike zaključili.


Znači i Nizozemci su inficirani Trumpologikom?! Iskreno sam iznenađen. Oni retki koje ja poznajem su izuzetno mudri i talentovani - uzorni naslednici naučnih i umetničkih velikana i starih majstora. Ali, priznajem, moj uzorak je veoma ograničen.
nask nask 00:07 21.04.2019

Re: Štrajk

su inficirani Trumpologikom


Ma ne , nego sam ja pomalo ciničan. Klinci su super, uglavnom. Mada kad malkice razmslim NL-politika je definitivno inficirala Trumpa trumpologikom.
nsarski nsarski 23:22 20.04.2019

Radim matematiku

...srećna jer joj se knjiga dopada, a matematiku, radi, samo ako sedim pored nje i ne mrdam se. Za nešto je teram, za nešto ne...


Kad čujem da neko kaže da "radi" matematiku, meni obuzme mala tuga i srce mi potone. Znam da je to "radi matematiku" fraza koja se često upotrebljava kada je u pitanju matematika, i to je zaista tužno.

Zamislimo da neko čita "Braću Karamazove" i na pitanje šta radi on/ona odgovori "radim lektiru". Ili, kada dete svira klavir i kaže "radim muzičko". E, raditi matematiku je u tom rangu objašnjenja.

Kao što je muzika jedan način odnosa i interakcije sa svetom oko sebe, i kao što je književnost svoj način da se doživi i vidi i opiše svet, tako je i matematika način da se misli organizuju, na sistematičan način, i da se predstave tako da su razumljive svima koji se matematikom (čak onom najelementarnijom) bave. Matematiku dete može (i treba!) da vežba, kao što vežba klavir, ili pevanje, ali kada je "radi" onda je to samo tužna konstatacija da dete sebe tera na aktivnosti kojima ne vidi svrhu.
Nažalost, najveći broj nastavnika matematike (a i fizike) smatraju da su decu naučili svom predmetu ako su ih ukalupili u nekakve školske norme.

Najbolje definicija matematike za koju ja znam je:

Mathematics is the study of mental
objects with reproducible properties.

(Matematika je proučavanje mentalnih objekata
koji imaju ponovljive osobine).
Videti knjigu A. Borovika Mathematics under the microscope. Nezamenljivo štivo.

Za fiziku može slično da se kaže:

Fizika je proučavanje prirodnih fenomena
koji imaju ponovljive osobine.

(Otuda razna astralna iskustva, nadnaravne prikaze i slične neponovljive i jedinstvene osobine -tipa, javlja mi se - ne mogu biti predmet proučavanja fizike).



nask nask 23:33 20.04.2019

Re: Radim matematiku

A. Borovik, Mathematics under the microscope legalan primerak.

Fizika je proučavanje prirodnih fenomena
koji imaju ponovljive osobine.


Evo jednog



Balon otrljan o pamučnu odeću savija mlaz vode.
nsarski nsarski 23:37 20.04.2019

Re: Radim matematiku

nask
A. Borovik, Mathematics under the microscope legalan primerak.


Naravno! Upravo sam hteo da ti pošaljem link, misleći da ne znaš. Ima i diskusije, znaš to..
micromath

Sjajna knjiga. Druga je, naravno, ona Biblija (Maksa se slaže), ali to je malo prejako za decu.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:43 20.04.2019

Re: Radim matematiku

Pogresno sam se izrazila"radi" moja greska.
Poenta je da treba da vezba. Pazi meni ne smeta da ima losu ocenu iz bilo kog predmeta. Nisam stroga. Jednostavno nesto voli, nesto ne, ali ne sme obaveze da zapostavlja.
Ako joj ja dozvolim skoro sve, i imamo dogovor za sve, a sve sto trazim je da uradi domace zadatke onda treba da ispostuje neka pravila kao sto joj ja ispunjavam njene zelje.
Greska je "radi", bolje je da sam napisala vezba, ali veruj mi, ona matis rastura. Ima mozak za sve, samo mora da zna koje su joj obaveze
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:44 20.04.2019

Re: Radim matematiku

Ovo moram da joj pokazem. Ima da se odusevi.
nsarski nsarski 23:51 20.04.2019

Re: Radim matematiku

Greska je "radi", bolje je da sam napisala vezba, ali veruj mi, ona matis rastura.


Nije "greška", Nataša. Tako se često i refleksno kaže. Ako ne kažeš ti, kažu mnogi drugi.
Znam da ti imaš najbolje namere. I drugi koji koriste taj izraz takođe imaju najbolje namere. Nije u tome poenta uopšte. Poenta je da u svesti mnogih ljudi matematika ispada kao neka prinuda koju neka deca malo uspešnije savladaju, a druga se više muče i celog života se posle leče od tih dečijih patnji.
Ako je matematika (fizika) zaista takva, onda je treba odmah ukinuti. Zašto maltretirati decu, pobogu?
Stvar je u tome da te nauke istinski nisu takve, ali se katastrofalno loše predaju, uz obavezno izvinjenje izuzecima.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:56 20.04.2019

Re: Radim matematiku

Ma sve znam. Pogresno je prenesu i onda deca izgube interesovanje.
Kod ove moje je drugacije. Ona voli matis, ali ne voli domace zadatke, a to stvarno ne mogu da dopustim.
Sta ce da radi u petom. Da li znas da se roditelji bune sto decu nastavni kadar tera da uci. Ej "tera". Pa sta ce da radi ako ne uci?
nsarski nsarski 00:11 21.04.2019

Re: Radim matematiku

Da li znas da se roditelji bune sto decu nastavni kadar tera da uci. Ej "tera". Pa sta ce da radi ako ne uci?


Znaš, ovo je već pedagogija, a ja o tome veoma malo znam. Znao sam sa svojom decom dok su išli u školu, i škola im nikada nije bila teška, naprotiv.

Moji sadašnji "đaci" su već skoro odrasli ljudi koji imaju prilično jasnu ideju gde hoće i šta ih zanima.
Samo u par navrata sam imao posla, jedan na jedan, sa klincima u osnovnom obrazovanju i to je sve dobro prošlo. (Popravili ocene, stekli samopouzdanje, itd.) Ipak, kad su u pitanju ti klinci koji se tek formiraju moje pedagoško iskustvo je beznačajno.
nask nask 00:29 21.04.2019

Re: Radim matematiku

pedagogija

u 01:30 kaže da je vreme za spavanje, a ne da se rade matematika i fizika. Vidite li vi čemu to vodi

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 00:56 21.04.2019

Re: Radim matematiku

Pa znam...nego ti pricam. Problem nastaje jer roditelji nemaju vremena, ucitelji prezauzeti, a oni koji treba da budu tu nisu jer im je min.smanjilo fondove
nepopustljiv nepopustljiv 08:38 21.04.2019

Re: Radim matematiku

natasa_tasic_10
Ma sve znam. Pogresno je prenesu i onda deca izgube interesovanje.
Kod ove moje je drugacije. Ona voli matis, ali ne voli domace zadatke, a to stvarno ne mogu da dopustim.
Sta ce da radi u petom. Da li znas da se roditelji bune sto decu nastavni kadar tera da uci. Ej "tera". Pa sta ce da radi ako ne uci?

Moja deca su odrasla uz razne knjige - i uz, gotovo, apsolutnu slobodu.
I što je najvažnije - beskonačnu ljubav nas roditelja. Mama tj. moja žena je umela da atikuliše tu ljubav na nivou potpuno saobrazno njihovom dobu.
Godinama njihovog odrastanja su im zidovi bili crtaće površine.
Mlađe dete je bilo dodatno zanimljivo - nju je zanimalo, apsolutno, sve.
Od toga da je jurcala po dnevnoj sobi cca 50 kvadrata, pa je baš mogla, na bicikliću, jedući istovremeno veliku baburu papriku, svežu, kao što bi jela jabuku.
Crtala je, bukvalno sve i svuda, čak do 6 razreda osnovne škole.
Bili u Sremskim Karlovcima, onim vozom Romantika, sa parnjačom.
Čim smo došli kući, u svesku iz srpskog, za neki domaći, nacrtalo voz, a iz dimnjaka lokomotive, oblaci u obliku cvetića.
Žena to fotografiše, pošalje u Merimu Kruševac - i oni pošalju one dečje sapunčiće kao poklon.
Ili, recimo, na testu iz matematike, ispod svih rešenja, nacrta veliko srce, prema srcu orjentiše strelicu - i na strelici napiše ... "Ovde upisati 5".
Nedavno, nisam imao vremena, da nekoj koleginici rešim neki zadatak iz fizike (tj. njenom detetu), pošaljem u Kembridž - i stigne rešenje u standardnom stilu ... sa potpunom ilustracijom zadatka, izdvojenim poznatim veličinama, te markiranim veličinama čiji rezultat se traži.
U osnovi - niko od nas ga nije učio takvim fenomenalnim crtaćim ilustracijama, već je to bila samo njegova kreacija. Zahvalan sam i njihovim Učiteljima što nisu moju decu sputavali.
I to radi uvek - i verovatno će i nastaviti.
Черевићан Черевићан 00:08 21.04.2019

deci šansa,ona su nam svе

ali problema u ponašanju ih je sve više

најлакше је ......направити дете
траг нежности малко секс и ето,
од детета ....... човека стварати
недореком силним је ...прожето
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 00:53 21.04.2019

Re: deci šansa,ona su nam svе

Svaka cast za stihove
tasadebeli tasadebeli 01:07 21.04.2019

Ух!

Ovaj blog pišem zato što je moja koleginica isključila telefon onoga trenutka kada je ušla na čas, pokušavajući da da primer svojim đacima da se ne telefonira za vreme časa.
Njeno dete je imalo saobraćajku, i niko nije uspeo da je dobije na telefon, jer je bila nedostupna. Htela je da da primer svoj deci, a svome detetu nije mogla pomoći.




Вероватно ће се наћи они који ће ми замерити што ово пишем, што сам Радован Трећи по том питању, па често кажем да "не знам ни што сам уводио телефон када га се плашим још од '48."

Али ми заиста ово што си написала, Наташа, није јасно.

Наставник сам у школи 25 година. Мобилни телефон имам 15 година. Никада ми телефон није био укључен на часу у школи. Чак ми није никада укључен ни када нисам на часу, а у школи сам. Искључујем га када полазим од куће на посао и укључујем га када се с посла вратим кући. Јер ми мобилни телефон уопште није неопходан за посао којим се бавим.


Па зар није сасвим нормално да људима на послу којим се баве буде искључен мобилни телефон ако им он није неопходан за посао?

Моја мајка је била на самрти, чекао се само тренутак, а мени је мобилни док сам држао часове у школи био искључен.

Зато што је непристојно и неваспитано да се јављам на телефон за време часа. О лошем примеру који дајем деци и да не причамо.

На крају крајева, како би се ти осећала када би за време неке представе твом партнеру/партнерки, усред неке арије, зазвонио мобилни телефон. Какво год он/она оправдање имао зашто му је телефон укључен.

И како ја видим ову ситуацију, твоја колегиница свакако не би ни могла да помогне свом детету у тренутку када јој јављају за несрећу. А детету су, хвала богу, помогли и без ње поред њега у том тренутку, како сам схватио.

Не разумем ову твоју причу...

Да ли се ви, људи, сећате времена када мобилни телефони нису постојали? Када су и фиксни телефони у приватниом кућама и становима били ретки?

Па су људи опет радили, одлазили на свој посао, деца ишла у школу... И свакоме је увек јављено оно што треба да се јави, а нарочито када су овакве не дај боже ситуације. Мени је 1992. када мобилни нису постојали, за време часа теткица покуцала на врата учионице, замолила ме да изађем на ходник и рекла ми да су јавили од моје куће да се мој деда упокојио.

И? Шта? Да сам у том тренутку имао укључени мобилни на часу у школи, мој деда би још увек био жив?

Ма дајте...

И нису деца у ранијим временима тражила да за време часа иду у тоалет само да би у ствари мами или тати јавили да су тог момента добили тројку из биологије.

Могло је то да сачека да се саопшти и када се породица окупи у кући после посла и школе, па седну да разговарају међусобно.

Уместо да буљи свако у своје сокоћало чак и када се коначно нађу заједно на крају радног дана.

Боље би им и било да када су заједно мало више времена заиста посвећују једни другима и да проводе квалитетно то време када се коначно породица нађе на окупу него да чак и тада свако буљезга у своје сокоћало.

Зависници од технологије.


Drugi problem u školskom sistemu je da imamo skraćeno vreme pedagoga, psihologa i defektologa. Ta tri najpotrebnija stručna kadra su nam sa skraćenim radnim vremenom u školama, a dece sa problemima u ponašanju je sve više.



Немамо скраћено радно време школских стручних служби, него су Влада Србије и Министарство просвете на захтев ММФ донели драстичне прописе о броју стручних сарадника у школама (Тзв. Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje
ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i
vaspitanja), па тако школе које немају потребан број одељења по тим прописима имају или само психолога или само педагога (логопеди су ионако били ретке зверке по српским школама и пре тих драконских мера уштеде у образовању).

Те прописе је очигледно доносио неко ко уопште не разуме како се одвија живот у школи и не схвата да педагог и психолог нису исто, те да свако од њих има своје поље деловања у животу једне школе.

Ево како то тренутно изгледа:


Stručni saradnici

Član 10.

Škola sa 7 i manje odeljenja ima 0,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika i to pedagoga ili psihologa, a zavisno od potreba škole i programa koji se ostvaruje to može da bude logoped, socijalni radnik, defektolog ili andragog.

Škola od 8 do 23 odeljenja ima jednog izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 24 do 31 odeljenja ima 1,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 32 do 39 odeljenja ima dva izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 40 do 47 odeljenja ima 2,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 48 do 55 odeljenja ima tri izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 56 do 63 odeljenja ima 3,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 64 do 71 odeljenja ima četiri izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

Škola od 72 do 79 odeljenja ima 4,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

Škola sa 80 i više odeljenja ima pet izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

ŠOOO sa 15 i manje odeljenja ima 1 izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

-prethodni st. 12 brisanŠOOO od 16 do 31 odeljenja ima 1,5 izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

ŠOOO od 32 do 39 odeljenja ima dva izvršioca na poslovima stručnog saradnika.

ŠOOO sa 40 i više odeljenja ima 2,5 izvršilaca na poslovima stručnog saradnika.

Dodatnu podršku, zavisno od potreba škole i programa koji se ostvaruje, a u skladu sa mišljenjem interresorne komisije, može da pruža i socijalni radnik, defektolog, logoped i andragog.




(Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja, члан 10 - ЛИНК)


Напомињем да највећи број школа у Србији има од 24 до 31 одељења. Дакле, 1,5 стручног сарадника.

Моја школа конкретно има 1 педагога и 0,5 логопеда (имали смо ту срећу да смо уопште и добили логопеда пре неких петнаестак година јер смо модел школа за инклузију, па је та жена на крају данас код нас са 50% радног времена и плате, а дошла је на пуно радно време и плату). А психолога данас немамо. Имали смо га до пре неколико година, па нам је овим Правилником укинут и дотадашњи психолог је као технолошки вишак отишла из наше школе.

Па тако наш педагог последњих неколико година ради и свој посао педагога и посао који је до пре неког времена обављала психолог. Не зна жена где ће пре. Да ли да се бави педагошком документацијом и посећује часове, да ли да ради индивидуално са инклузивном децом, да ли да прима родитеље и децу на разговор око проблема којих има свакодневно... Какво црно скраћено радно време... Напротив, жена ради и више него што јој прописује закон да треба да траје њен радни дан.

И тај наш логопед, такође. Жена малтене волонтерски ради оних 50% за које није плаћена и не иде јој стаж јер не може ту децу којој је њена помоћ потребна да остави тек тако, препуштену саму себи.

Очигледно су "стручњаци" из Владе Србије и у Министарству просвете на тај захтев ММФ-а узвикнули





и оставили школе по Србији да се сналазе како год знају и умеју, само да би нам два пута годишње из Владе Србије приопћили како је "делегација ММФ-а у посети Србији изразила задовољство предузетим мерама у области образовања у циљу штедње."
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 01:29 21.04.2019

Re: Ух!

Taso ja sve razumem sto si napisao. Ja sam uporedo radila i muz.skoli i nastupala 11 godina sve dok nisam odlucila da samo nastupam.
U skoli gde sam radila nismo imali ni psihologa, ni pedagoga, ni defektologa. Deci su slali na casove pevanja da im ispravljam govorne mane i hvala Bogu uspvala sam.
Sto se tice svih ovih koje nismo imali, slali smo decu u osnovnu skolu za sve sto je bilo problematicno.
U OS su imali samo pedagoga koji je radila 1 nedeljno pre podne. Psiholog je bio u drugoj skoli koja je bila udaljena 10km, a defektolog u srednjoj skoli udaljenoj 15km.
Sto se tice tel.i meni je bio ugasen
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 01:30 21.04.2019

Re: Ух!

Delegacija MMFa neka dodje malo da vidi kave probleme imaml u skolstvu. Pedagog inpsiholog pre svega nisu isto, defektolog i logoped nisu isto.
Skolski sistem su nam rasturili
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 01:43 21.04.2019

Re: Ух!

Za mobilni.

Kapiram sve sto Tasa kaze, ali kad vec postoje, ja sam za medjuvarijantu, da se iskljuci zvuk.

Onda na pauzi vidis da li je nesto vazno.

Uvela sam da kad jedem, jer sam se par puta zadavila,da iskljucim fon, zvuk, i okrenem ga naopacke da ne gledam

Za skolstvo. Za matis ne znam sta da kazem, sigurno da mnogo zavisi od profesora.
Imali smo ovde davno mini polemiku oko stranih jezika. Ima dece koja zbog losih profana nikad ne progovore neki jezik a godinama ga uce.Insistira se na gramatici i onda se dodje do straha da se ne pogresi i to ostane za vjek i vjekova.
tasadebeli tasadebeli 02:06 21.04.2019

Re: Ух!

natasa_tasic_10
Taso ja sve razumem sto si napisao. Ja sam uporedo radila i muz.skoli i nastupala 11 godina sve dok nisam odlucila da samo nastupam.
U skoli gde sam radila nismo imali ni psihologa, ni pedagoga, ni defektologa. Deci su slali na casove pevanja da im ispravljam govorne mane i hvala Bogu uspvala sam.
Sto se tice svih ovih koje nismo imali, slali smo decu u osnovnu skolu za sve sto je bilo problematicno.
U OS su imali samo pedagoga koji je radila 1 nedeljno pre podne. Psiholog je bio u drugoj skoli koja je bila udaljena 10km, a defektolog u srednjoj skoli udaljenoj 15km.
Sto se tice tel.i meni je bio ugasen



Зато вероватно и нисам разумео то што си написала. За телефон. Ништа ту не би променило и да су могли твојој колегиници одмах да јаве... Зар не?

А ово за стручне службе по школама си видела и сама.

Сада смањују и број теткица. Те јадне жене се распадају од посла за мизерну плату. Како су кренули, очекујем да ће нам се или запатити некакве заразе по школама или ће бити захтевано од професора да после својих часова почисте учионицу и орибају подове.

Знаш, још тамо негде 2002. или 2003. дошао стручњак ММФ-а, психолог организације рада (ма шта год то значило) у организацији Деретиних Грађанских иницијатива, а у сарадњи са нашим Министарством просвете. Тадашњи министар био Гашо Кнежевић.

И нас из неких школа, десетак отприлике из основних и средњих (чланови школских одбора из редова наставника), звали на разговор са тим стручњаком. Стручњак је био неки Јеврејин пореклом из Шпаније, па је рекао да можемо да се споразумевамо на хебрејском, шпанском и енглеском, а имали смо и преводиоца.

Састанак је углавном протекао у његовом постављању питања на која смо ми одговарали како то функционишу школе у Србији.

На крају разговора поставио нам је питање шта ми мислимо, да ли би школе у Србији могле да се финасирају давањима богатих бизнисмена који живе у крају у којем је школа, а донатори би заузврат имали пореске олакшице.

Ту сам се ја узмувао. Моја школа је у предграђу Београда које је некада било насељено радницима великог социјалистичког фабричког гиганта, а почетком двехиљадитих је то била средина са великом стопом незапослености. Сиротињски екс раднички крај Београда. Нема великих бизниса. Понеки киоск са фаст фудом, пар фризераја, пар кафана, пијаца,... И то му је то.

Пошто је стручњак инсистирао на тој идеји рекавши да би то био његов предлог тадашњој Влади Србије, упитао сам га на енглеском (нисам желео да преводилац у свом преводу испинује моје питање) објаснивши претходно положај моје школе уз кратку социјалну карту краја у којем је школа да ли он то нама говори да ће 90% школа по Србији онда изгледати као оне школе из америчких филмова са детекторима за оружје на улазу.

Гуске из Грађанских иницијатива које су присуствовале разговору су почеле да се смеју на моје питање. Нисам обратио пажњу на то. Небитне су.

Стручњак ММФ се међутим није насмејао. Погледао ме је онако подугачко и рекао:"Одговорићу вам по завршетку састанка." Ја климнуо главом. Стрпљив сам по природи, имам пецарошку нарав.

После састанка, уз коктелчић са кафицом итд, приђем стручњаку ММФ којег је Влада Србије (преко невладине организације) довела да јој реформише школство и поновим моје питање са састанка.

Стручњак се насмешио (знаш онај осмех, како кажу у оној песми:"са осмехом гњиде"), пружио ми руку да се рукујемо на растанку и рекао ми само:


"Goodbye."


Нема одговора на моје питање.


Знаш, мени то са ММФ-ом и Владом Србије, тај робовски понизни однос једне државе у односу на једну међународну финансијску институцију зарад одобравања транши нових кредита да би се рефинансирали стари кредити није нешто ново. Нити је то дошло са Вучићевом влашћу. Траје то деценијама...

Отуд и тај Радио Рахим у мени...









tasadebeli tasadebeli 02:20 21.04.2019

Re: Ух!

jednarecfonmoi

ja sam za medjuvarijantu, da se iskljuci zvuk.



Па да, то и радим.

И уопште не боли, могу ти рећи. И не приметиш да је искључен.
bene_geserit bene_geserit 06:07 21.04.2019

Re: Ух!

шта ми мислимо, да ли би школе у Србији могле да се финасирају давањима богатих бизнисмена који живе у крају у којем је школа, а донатори би заузврат имали пореске олакшице.
... да ли он то нама говори да ће 90% школа по Србији онда изгледати као оне школе из америчких филмова са детекторима за оружје на улазу.

Taso, kako ti zamišljaš da se finansiraju škole u Americi?
Evo recimo u Kaliforniji, preko 70% finansija je fiksno za sve škole (dolazi iz Kalifornijskog budžeta i sl.), dok manje od 30% ima variacije koje nisu toliko velike jer i tu postoji mehanizam presipanja para iz bogatijih krajeva u siromašnije. Tako da generalno sve škole imaju slične budžete po učeniku.

Detektori metala na ulazima postoje uglavnom po školama u cetrima velikih gradova gde ima dosta bandi (čitaj crnaca i hispano). Potreba za time nema nikakve veze sa finansiranjem škola nego isključivo sa etničkom slikom u određenom kraju.

Koncept humanitarnih donacija i poreskih olakšica je ekstremno pozitivna stvar.
U Srbiji to naravno ne može da radi, trenutno zbog poreskog sistema (jer je vršna poreska stopa toliko niska da je poreska olakšica nebitna).
Ali i kad se vršna poreska stopa dovede na neki razumniji nivo, to i dalje ne bi radilo zbog komunističkog mentalnog sklopa većine ljudi - naime kada neko da donaciju za nešto to izaziva određene nejednakosti (npr. neka škola dobije računarski centar sa najmodernijim računarima a druge škole to nemaju). Odmah bi se pojavio otpor i zahtevi da se napravi uravnilovka, što znači da oduzmeš ljudima motivaciju da daju donacije (ako će država da napravi svuda isto, onda si donacijom samo sebi povećao poresku stopu koju plaćaš a razlike nema).

Tako da si svojim pitanjem Jevreju stručnjaku samo demonstrirao svoja predubeđenja.
Btw. nema šanse da je on rekao da se celokupna cena školstva finansira od privatnih donacija, to ne postoji nigde u svetu, svuda je u pitanju mali procenat.
bene_geserit bene_geserit 06:16 21.04.2019

Re: Ух!

Usput jedno pitanje za blogere:
Šta mislite za šta USA potroši više para godišnje iz budžeta
1. vojsku
2. zdravstvo

Odgovor je zdravstvo što je pretpostavljam iznenađujuće za većinu blogera.
Za Medicare (za ljude 65 plus u i invalide) i Medicaid (za ljude sa malim primanjima, invalide, trudnice, stare) se potroši 1.1 Trilion$ godišnje plus još ~280 bilion$ za poreske olakšice za medicinske troškove.
Za vojsku nešto manje od 1 Trilion$ godišnje.

Sa druge strane srpska država zdravstvo vs. vojska ...
alselone alselone 06:19 21.04.2019

Re: Ух!

Odgovor je zdravstvo što je pretpostavljam iznenađujuće za većinu blogera.


Pa i nije, kad je kutija antibiotika 2000 dolara, par vakcina pošto te je možda ujeo slepi miš 40,000 dolara ((c) Domazet), operacija na srcu 100,000 dolara, jedna tableta za obolele od side 700 dolara, i tako dalje i tako dalje. Da su cene realne, troskovi bi bili neuporedivo manji. Nego imate najgori kartel u istoriji kartela.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:57 21.04.2019

Седма БГ

БС БС, јеси чуо ово што је наставник ошамарио ученицу? Он тврди да није имао другог избора. Ученица долази,буни се због кеца, руга се наставнику, физички га нападне, овај јој лупи шамар, цео разред скочи и - испегла наставника. Дође мурија и одведе наставника. Не знам шта да мислим. Са једне стране, океј, никада силом, с друге долазе времена када ће ученици, за пријављене пушкице, да пеглају и родитеље и наставнике. Ово Натино звучи Олд Скул...
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:03 21.04.2019

Re: Ух!

Ja sam radila van Bg u skoli. Jedno 70km sam putovala. Mama mi je cuvala Maki, kada je imala infarkt. Maki je imala godinu dana. Nisu uspeli mene da dobiju jer mi je bio iskljucen tel.dobili su Sasu. On je dosao kuci. On je isto drzao cas, ali je zaboravio nekim cudom da ga mutira.
Od tada mutiram tel.ili je na vibraciji. Nikada ga vise ne iskljucujem
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:05 21.04.2019

Re: Ух!

Na zdravstvo vise trosi.
Drugarica mi je u Cikagu pa znam.
Kod nas ni zdravstvo ni vojska nisu u dobrom stanju.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:11 21.04.2019

Re: Седма БГ

Cula sam za ovo.
Ja nisam za fizicko kaznjavanje dece, ali deca nisu smela da tuku profesora.
Pa gde je tu kraj onda. Valjda postoji neki zakon. Ako dete pokazuje problematicno ponasanje, skolske sluzbe i cent.za soc.rad. treba da reaguje.
Sad. Strucnih sluzbi je sve manje zbog MMF- a, a sto se tice cen.za soc.rad o njima nemam nista lepo da kazem.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:15 21.04.2019

Re: Ух!

Dovode neke ljude koji nemaju pojma sa skolskim sistemom kod nas da nama uredjuju nas sistem.
Pa to j.lud z.
Sto se tice tetkica, one se ubijaju od posla. Nije mi jasno, kako misle da se odrzavaju higijenski uslovi u skolama i sprecavaju zaraze, ako ukidamo tetkice?
mlatisa mlatisa 08:40 21.04.2019

Re: Ух!

Sa druge strane srpska država zdravstvo vs. vojska ...


Србија
Војска око 95 милијарди
Здравство 273 милијарде
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:12 21.04.2019

Re: Ух!

dolara?! (kada bismo se šalili )

PS. Možda, u Srbiji 2100-tih...



bene_geserit bene_geserit 09:17 21.04.2019

Re: Ух!

alselone
Pa i nije, kad je kutija antibiotika 2000 dolara, par vakcina pošto te je možda ujeo slepi miš 40,000 dolara ((c) Domazet), operacija na srcu 100,000 dolara, jedna tableta za obolele od side 700 dolara, i tako dalje i tako dalje. Da su cene realne, troskovi bi bili neuporedivo manji. Nego imate najgori kartel u istoriji kartela.

A cene vojske nisu naduvane?
Jesi čuo za onaj avion od trilion$.
Ako išta naduvane su još više nego cene zdravstva.
apostata apostata 09:17 21.04.2019

Re: Ух!

alselone
Odgovor je zdravstvo što je pretpostavljam iznenađujuće za većinu blogera.


Pa i nije, kad je kutija antibiotika 2000 dolara, par vakcina pošto te je možda ujeo slepi miš 40,000 dolara ((c) Domazet), operacija na srcu 100,000 dolara, jedna tableta za obolele od side 700 dolara, i tako dalje i tako dalje. Da su cene realne, troskovi bi bili neuporedivo manji. Nego imate najgori kartel u istoriji kartela.

alselone alselone 09:26 21.04.2019

Re: Ух!

apostata



Gle ovaj:

400 hiljada dolara za sobu i 60 hiljada za lekove.
U Dubai u onaj hotel jedro da odeš, ne bi za godinu dana uspeo toliko da napraviš.

alselone alselone 09:28 21.04.2019

Re: Ух!

Jesi čuo za onaj avion od trilion$.


Jesam. Kako izgleda trilion dolara.

tasadebeli tasadebeli 09:45 21.04.2019

Re: Ух!

bene_geserit

Taso, kako ti zamišljaš da se finansiraju škole u Americi?



Знам ја врло добро како се финансирају школе у Америци.

Само ми нисмо Америка.

И код нас су се пре овог централизованог система финансирања школа (код нас у Србији плате запослених у образовању иду из буџета, а за материјалне трошкове школа - наставна средства, рачуни за струју, воду, телефон, одржавање зграде итд. - средства издваја локална заједница - читај општине, односно градски скупови општина, тј град) школе финансирале из локалне заједнице. Није тај Јеврејин из ММФ-а мени открио рупу на саксији и топлу воду.

А пре овог садашњег централизованог система финансирања школа, у једнопартизму, и пре ове пљачкашке транзиције и приватизације којом смо се тобож прилагођавали разноразним америкама, и ми смо имали децентрализовано финансирање школа.

Конкретно, на мојој општини Чукарица 20 основних школа и 3 средње школе је издржавала општина Чукарица. Али тада си на општини имао велика предузећа и фабрике попут Лоле у Железнику, Врења, Фабрике шећера, Зеленгоре, ФМП, Минел и сличних. па из њихових пореских доприноса није био никакав проблем финасирати 20 основних и 3 средње школе.

Није никаква тајна да су седамдесетих и осамдесетих професори у Хемијској школи на овом мом Бановом брдету имали велике плате, веће него у Тринаестој гимназији и скоро као словеначки професори у словеначким школама у оно време () - моја драга је радећи у српским школама 1987-1989 имала плату између 1000 и 1500 дојче марака, а њене словеначке колеге су у то време имале у просеку око 2000 марона.

Ја тада нисам радио у школи. Радио за неке Британце испитивање тржишта у СФРЈ и није ми падало на памет да се одрекнем тих примања у девизама да бих уместо тога спавао са децом и будио се попишан, како је то говорио Бора Чорба некада.


А Хемијска је имала велике професорске плате зато што су Хемијску школу преко општине додатно финансирала и предузећа која су од ученика Хемијске школе регрутовала своје запослене (БИП, Врење, Фабрика шећера, ПКБ,...)

Данас су сва та велика предузећа и фабрике пљачкашком приватизацијом или уништена до краја или су сведена на неки минимум од стотинак запослених који чекају отказ да би нови власник који је преварантским тендерима купио фабрику не да би она радила него да би он искористио земљиште на којем је фабрика.

На месту некадашњег Минела гради се Ада Мол. БИП је купио неки Бугарин који чека дозволу Града Београда да све то сруши и да зида "стамбено-пословне комплексе" како то са осмехом гњиде кажу ти типови. Наравно, у тим пословним деловима тих комплекса бавићемо се услугамна, а не производњом јер је тако то Динкић одредио после 5. октобра 2000.

Лола у Железнику је сведена на ниво алатнице. А имала је 5000 радника у оном старом систему који смо срушили борећи се за "демократију и тржишну привреду и неотуђиво право појединца на приватно власништво". Исто је и са Гошом у Смедеревској Паланци. И многим другима широм Србије.

(Шта мислиш, зашто се Србија убрзано празни и све се слива у Београд и још пар градова? Па зато што једино у Бгд. и још пар градова можеш да зарадиш за какав-такав пристојан живот. Пружајући услуге, наравно, по Динкићу. Мајку им јебем, ону миросинку, да им јебем свима шибицарску! )

Зато, друже, не можеш уопште да узмеш тај критеријум поређења са Америком. Није исто.


Detektori metala na ulazima postoje uglavnom po školama u cetrima velikih gradova gde ima dosta bandi (čitaj crnaca i hispano). Potreba za time nema nikakve veze sa finansiranjem škola nego isključivo sa etničkom slikom u određenom kraju.



Управо ти то и ја причам. Тамо где постоји висока стопа криминала (уличног криминала), влада велика незапосленост, низак ниво образовања, рано напуштање школе...

Зато сам ја тог лика из ММФ баш тако то и питао.

Шта треба да раде, у томе што је он предложио, моји клинци из школе у том предграђу Београда где је моја школа? Да дилују дрогу и да им то буде основно занимање? Па да их гледам у читуљи на некој бандери пре него напуне 30 година?

(Ионако предграђа Београда све више личе на неки гето у градовима на Западу, свако за себе појединачно...)



Друже, то што ми падајући са 50. спрата затварамо очи и све време вичемо "За сада је све у реду, за сада је све у реду..." уопште није битно. Битно је како ћемо се приземљити.












EDITЕ: Е да, Бене!

А шта ти мислиш, зашто тај стручњак из ММФ који је дошао да нам продаје свој генијални предлог није одговорио на моје питање када смо се растајали?

У приватном разговору, не пред осталима, у четири ока, опуштено, уз коктелско пићенце...

Него ми само пружио руку, раширио онај класични лажни осмех шпекулантске гњиде која продаје маглу и рекао: "Goodbye."

Ја мислим, Бене, да је он то тако урадио зато што је врло добро знао шта сам га ја то питао.

Али...

Материјални интереси су моћна ствар. Покрећу људе да раде и оно за шта знају да није у реду радити.

Шта ти мислиш?
tasadebeli tasadebeli 10:09 21.04.2019

Re: Ух!

bene_geserit

Usput jedno pitanje za blogere:
Šta mislite za šta USA potroši više para godišnje iz budžeta
1. vojsku
2. zdravstvo



Издвајања из БДП на годишњем нивоу за здравство и образовање по CIA world factbook:


САД:

Health expenditures: 17.1% of GDP (2014)

Education expenditures: 5% of GDP (2014)


Шведска:

Health expenditures: 11.9% of GDP (2014)

Education expenditures: 7.6% of GDP (2015)


Русија:

Health expenditures: 7.1% of GDP (2014)

Education expenditures: 3.8% of GDP (2015)

Куба

Health expenditures: 11.1% of GDP (2014)

Education expenditures: 12.8% of GDP (2010)

Србија:

Health expenditures: 10.4% of GDP (2014)

Education expenditures: 3.9% of GDP (2016)


Kао што видиш, Бене, после САД и ШвеЏана, а нарочито ШвеЏанки, (еталон европске социјале, тј. социјалних давања, заједно са Норвешком, Финском, Данском) за здравство највећи проценат БДП издвајају мала сиромашна и транзиционом приватизацијом опљачкана Србија и једноумна, једнопартијска социјалистичка Куба. ( )

Само, да се не лажемо...(Статистика наша дика, што пожелиш, то наслика.)


Колики је БДП Србије, а колики једне Шведске, САД,...?


А овај проценат ya obrayovawe који се издваја у Србији (3,9%) пао је на то са 5-6% из прве декаде 21. века и 4,5 процената колики је био у периоду 2010-2015.

Јебеш културу (и образовање) што би рекао Радован Трећи.



tasadebeli tasadebeli 11:56 21.04.2019

Re: Ух!

mlatisa
Sa druge strane srpska država zdravstvo vs. vojska ...


Србија
Војска око 95 милијарди
Здравство 273 милијарде









Па дај да видимо где смо са тим издвајањима за војску... За не дај боже...


Поређења:


1) са Хрватском (ЛИНК)

2) са Албанијом (ЛИНК)

3) са Босном и Херцеговином (ЛИНК)

4) са Словенијом (ЛИНК)


5) са Црном Гором (ЛИНК)

6) са Македонијом (ЛИНК)



Косово, је л' те, нема званичну војску, а Војводина фала богу још увек није независна самостална држава. ()


7) са Мађарском (ЛИНК)

8) са Румунијом (ЛИНК)


9) са Бугарском (ЛИНК)


У праву је председник Вучић. Политика мира, стабилности и сарадње у региону нема алтернативу.


()
shone shone 15:52 21.04.2019

Re: Ух!

Kod nas ni zdravstvo ni vojska nisu u dobrom stanju


Ako nisu u dobrom stanju treba im zdravstvo.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:27 21.04.2019

Re: Ух!

Ovi psiholozi
alselone alselone 06:46 21.04.2019

Vlast u rukama kretena

Moram da ispričam minijaturu o hotelu Norcev.

Na vr' Fruške gore postoji hotel Norcev. Na fantastičnom je mestu, u sred prelepe šume, visoko je (koliko je to jelte moguće), vazduh je fantastičan, tuda prolazi ruta fruškogorskog maratona pa ima jako lepih i dugačkih staza za šetnje. Postoje različite staze, od onih za početnike sa par km dužine, do onih profi od od par desetine. Staze prolaze pored mnogih manastira, vidikovaca, baš prelepo. Staze su tako lepo uređene i obeležene da mnogo ljudi tuda šiba i bajsovima.
Hotel je kako rekoh na lepo mestu, plus ima lepu baštu, bazen i saunu.

I mi tamo volimo da odemo za vikend, prošetamo kroz šumu, onda u bazen za klince, mi se malo iskrademo u saunu, kasnije popijemo piće na terasi i kući. Par sati odlične aktivnosti.

E, sad, to bi sve bilo sjajno da to nije državna firma. Hotel je u vlasništvu Elektrovojvodine (ili kako se već sada ta firma zove od kako ju joj je Vučić ukinuo "autonomiju" ).

Svaki. Put. Do. Sada. Nešo. Nije. Valjalo.
Pretprošli put u sauni 60 stepeni. Išao na recepciju, žalio se, govorio nekim drugim radnicima - ništa. Ne jebendaju. Juče bili - u sauni 110 stepni. Sto i deset. Isto se žalio, kukao, ništa. Do kraja bio u sauni sa otvorenim vratima bilo mi taman.

Nedostatak prometa nadomešćuju cenama. Pileće bele x 2 + velika flaša vode jednako 3200 dinara. Jednom naručio i nikad više.

Na recepciji ljudi koji kao da su prespavali 50 godina. Ne sećam se kada sam poslednji put video taj nivo boljenja q. I da, bukvalno i bez preterivanja, svaki put do sada nisu imali sitno da vrate kusur za ulaznice u bazen.


P.S. Gedžo, nema na čemu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:39 21.04.2019

Re: Vlast u rukama kretena



Комуналка такаиа... После ће проклињати капитализам када остану и без real estate-a и без посла.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:13 21.04.2019

Re: Vlast u rukama kretena

Da znas Srki.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:16 21.04.2019

Re: Vlast u rukama kretena

Nemam reci...eto...
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:07 21.04.2019

Re: Vlast u rukama kretena

alselone
Moram da ispričam minijaturu o hotelu Norcev.

Na vr' Fruške gore postoji hotel Norcev. Na fantastičnom je mestu, u sred prelepe šume, visoko je (koliko je to jelte moguće), vazduh je fantastičan, tuda prolazi ruta fruškogorskog maratona pa ima jako lepih i dugačkih staza za šetnje. Postoje različite staze, od onih za početnike sa par km dužine, do onih profi od od par desetine. Staze prolaze pored mnogih manastira, vidikovaca, baš prelepo. Staze su tako lepo uređene i obeležene da mnogo ljudi tuda šiba i bajsovima.
Hotel je kako rekoh na lepo mestu, plus ima lepu baštu, bazen i saunu.

I mi tamo volimo da odemo za vikend, prošetamo kroz šumu, onda u bazen za klince, mi se malo iskrademo u saunu, kasnije popijemo piće na terasi i kući. Par sati odlične aktivnosti.

E, sad, to bi sve bilo sjajno da to nije državna firma. Hotel je u vlasništvu Elektrovojvodine (ili kako se već sada ta firma zove od kako ju joj je Vučić ukinuo "autonomiju" ).

Svaki. Put. Do. Sada. Nešo. Nije. Valjalo.
Pretprošli put u sauni 60 stepeni. Išao na recepciju, žalio se, govorio nekim drugim radnicima - ništa. Ne jebendaju. Juče bili - u sauni 110 stepni. Sto i deset. Isto se žalio, kukao, ništa. Do kraja bio u sauni sa otvorenim vratima bilo mi taman.

Nedostatak prometa nadomešćuju cenama. Pileće bele x 2 + velika flaša vode jednako 3200 dinara. Jednom naručio i nikad više.

Na recepciji ljudi koji kao da su prespavali 50 godina. Ne sećam se kada sam poslednji put video taj nivo boljenja q. I da, bukvalno i bez preterivanja, svaki put do sada nisu imali sitno da vrate kusur za ulaznice u bazen.


P.S. Gedžo, nema na čemu.


Kako si lepo krenuo da opisuješ, ja sam poželeo da skoknem na Frušku sledeći put kad budem sas familiju u Srbiji. Ali samo do pola opisa. Sad vidim da neću, bar ne u tu kafanu koju si opisao.

Nisam odavno bio, mada smo i tamo biciklali, laloški daunhil .
alselone alselone 17:15 21.04.2019

Re: Vlast u rukama kretena

Kako si lepo krenuo da opisuješ, ja sam poželeo da skoknem na Frušku sledeći put kad budem sas familiju u Srbiji. Ali samo do pola opisa. Sad vidim da neću, bar ne u tu kafanu koju si opisao.

Hteo sam da im poželim da ih Švabo privatizuje, al sam onda pomislio da je to previše dobro, pa sam hteo da im poželim da ih Rus privatizuje, al me žena preduhitrila sa glasnim "Doviđenja!" u svhu analize količine jadnosti glasa recepcionerke kada bude odpozdravljala. Nivo bedaka odpozdrava je bio "daća bliskom rođaku a i psa mi je udario auto".
shone shone 13:28 21.04.2019

.

nask nask 13:44 21.04.2019

Re: .

A ostalima koji danas slave ništa?
shone shone 14:40 21.04.2019

Re: .

Naravno i svima ostalima koji slave katolički Uskrs, podrazumeva se.
nask nask 14:47 21.04.2019

Re: .

Naravno i svima ostalima koji slave katolički Uskrs


Pa svi hrišćani slave katolički Uskrs, samo ne u istu nedelju.
shone shone 14:52 21.04.2019

Re: .


Pa svi hrišćani slave katolički Uskrs, samo ne u istu nedelju.


Ako te to čini srećnijim vikni glasno tad uraaaa



nask nask 17:04 21.04.2019

Re: .

Ako te to čini srećnijim vikni glasno tad uraaaa


Ne moram, već si ti to uradio za sve prisutne.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:29 21.04.2019

Re: .

Srecan vaskrs
nask nask 22:06 21.04.2019

Re: .

I tebi Nataša
nask nask 20:21 21.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

Ovo čovek da se uteši, debilana nije naš izum. Objektivno gledano mi barem imamo nekakva opravdanja, a koje su bunjike ovi preko bare i preko Le Manša jeli, e to ni nauka ne može da objasni. Biće da je školstvo u pitanju.
G.Cross G.Cross 22:41 21.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

Davno je bio svetski rat . Ljudi zaboravljaju. A i množe se bre ko žohari.

Treba mala radno ratna akcija čišćenja bazena gena čovečanstva.

To je za mene jedino objašnjenje za sve ludilo oko nas.

Ali Novković to zna bolje od mene.
alselone alselone 09:59 22.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

Ovo čovek da se uteši, debilana nije naš izum. Objektivno gledano mi barem imamo nekakva opravdanja, a koje su bunjike ovi preko bare i preko Le Manša jeli, e to ni nauka ne može da objasni. Biće da je školstvo u pitanju.


Gledam Džona Olivera jutros, on je posvetio emisiju Mulerovom izveštaju. Ako je neko sposoban da fantastično predstavi neku priču onda je to on, ja ga zbog toga i obožavam.

Ali danas je bio veoma bled. Čak mu je i emisija koja traje i po pola sata kada ima materijala, trajala samo 15 minuta na ovako važnu temu. A nekada je Trampa na mnogo manje teme čerečio po 20, 25 pa i 30 minuta.

Pokušavao je da kroz smešne detalje da notu celoj slici i uporno je ponavaljao "they (Muler) found a lot!" ali ništa od tog "a lot" nije spominjao. Bledo, bledo.

alselone alselone 10:02 22.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

I samo da se zna da je jedan Muler, TOP Muler.

alselone alselone 11:57 22.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

Čak mu je i emisija koja traje i po pola sata kada ima materijala, trajala samo 15 minuta na ovako važnu temu. A nekada je Trampa na mnogo manje teme čerečio po 20, 25 pa i 30 minuta.


CNN

Goes lond, plenty to say. A lot, a lot!

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:01 22.04.2019

Re: Konačno se sve sklopilo

Ne prizivaj zlo molim te....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana