Ljudska prava

B 1

mikele9 RSS / 30.05.2019. u 16:59

Često razgovara sa vrapćićima. Ima jedan žbun pre nego što se popne do ulaza u zgradu e tu im je skupština. Ima ih pedesetak i neprekidno dživkaju. Pokušava da oponaša njihovo glasanje a oni često nakrive glavice i za trenutak prekinu razgovore, svađe, prepirke, dogovore... Donosi im mrvice hleba, žena mu je rekla da vole proso pa je počeo i to da im donosi. Godinama to radi, prestali su da ga se plaše, radoznalo ga gledaju dok prosipa hranu. Odvoji se dva, tri koraka i oni slete i počnu da zoblju.

Kakve su to ptice, pitala ga je žena, liče na gugutke ali su veće. Izašao je na terasu, nije mogao da poveruje, dve grlice su na ogradi terase igrale ljubavnu igru! Nije ih video godinama, davno je prestao da ide u divljinu a i nje sve brže nestaje. Ranije dok je išao biciklom na pecanje daleko, daleko od razuzdane gomile, miran i tih na stoličici pored zabačenih štapova, često bi čuo glasanje fazana iz polja kukuruza, više puta je video i fazanke, grlice, prepelice, jednom i srnu, plahu i opreznu.

Pitao se od mladosti zašto nije hteo da bude lovac, da ubija životinje a pecao je ribe? Voda! Da voda. Voda je ono što ga je čitavog života privlačilo. Koliko puta mu se desilo da mu se plovak ne pomeri ceo dan, ono: kao da ga je zabacio u bunar. I ništa. Nije mu bilo važno. Važno mu je bilo to što je dan proveo pored reke, kanala, jezera, potoka... pored vode. Od kada zna za sebe, voleo je vodu. Ta njegova ljubav prema vodi sigurno ili možda ima veze sa pradavnim poreklom.

Došao je kući postiđen! Na tramvajskoj stanici preko puta Hajata seo je na klupu ispod nastrešnice do čoveka svog obraslog u kosu i bradu. Čovek mu se obratio: Gospodine može li jedno pitanje, odgovorio je da može. Čovek je nastavio: Ja sam invalid, iz Kosovske sam Mitrovice, pogledajte, pokazao mu je nogu, imate li da mi date neki dinar, treba mi za hranu. Rekao je da nema. Znao je u paru koliko novca ima u novčaniku i za šta je predviđen. Ispred čovekovih nogu se nalazilka mala kartonska kutija i u njoj pored metalnih i nekoliko novčanica od dvadeset i deset dinara. Čovek je nastavio da se obraća istim pitanjem ljudima koji su čekali tramvaj i prolazili pored njega. Ima dobrih i sažaljivih ljudi! Nekoliko devojaka i mladića mu je ubacilo novac u kutijicu, jedan momak mu je dao stotku. Lomio se u sebi, bilo mu je neprijatno da nakon odbijanja posegne za novčanik. Imao je novca samo za hleb i mleko. Razmišljao je pšostiđen: Njemu je potrebniji hleb!



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

romi.daba romi.daba 18:07 30.05.2019

Gmizavci

Ta njegova ljubav prema vodi sigurno ili možda ima veze sa pradavnim poreklom.


I ljubav prema ženi onda ima neke veze sa pradavnim poreklom. Gliste su hermafroditi?

Tačno je da gmizavci ne idu okolo deleći svoju hranu drugima, ali ipak se ovde radi o čovekovoj ljubavi koja je naučena. Vodili nas more kad smo bili mali, pa su neki zavoleli vodu.



romi.daba romi.daba 18:12 30.05.2019

Prokleti zeleni

Од нашег сталног дописника Бањалука – Ако би вода, као некад, послужила као огледало и ако би се по тој слици мерио однос грађана једне државе према себи самима, тешко да би се ‎одраз допао житељима земље кроз које протичу десетине река носећи у коритима на тоне отпада. Повод да се светски медији недавно заинтересују за (не)чистоћу река у БиХ били су призори с реке Дрине. Коритом те реке, како су известили, плутају тоне смећа и отпада, све до бране код Вишеграда, где се ствара велико острво од смећа. Предели и теснаци прослављени по лепотама свaке године прерастају у депонију пластике, кеса, дрвних сортимената, зарђалих бачви, флаша, животињских лешева... У недавном тексту Асошијетед пресa наводи се како тоне смећа зачепљују реке у БиХ, које су некада


Čovek po instinktu baca svoje đubre u vode.
angie01 angie01 18:24 30.05.2019

,

Черевићан Черевићан 18:37 30.05.2019

мо'ш а ине

Razmišljao je postiđen....njemu je potrebniji

добродушност људска
сечиво је богме са оштрице две,
или душу желиш чисту
или ти се јебе за све(т) окотобе
G.Cross G.Cross 21:13 30.05.2019

Peti element

Bez poziva na horoskope i ostalo ljudi se dele na:
Ljude kamena
Ljude zraka
Ljude vode
I
Ljude vatre

Od moje troje dece jedno je od kamena , jedno od vode i jedno od zraka.
Zena mi je od vatre.

A ja sam peti element :)
mariopan mariopan 02:28 31.05.2019

Re: Peti element


Obožavam vodu, verujem, kao svi ljudi, možda iz razloga što smo iz vode potekli?

Ili samo zato što smiruje, što je lepo gledati kako talasići odbljeskuju, kako šumi, kako se penuša, kako vrvi od života koji se ne vidi sa površine pa nas sopstvena mašta mami da zamislimo sav taj život, nama još nepoznat i tajanstven?

Uvek ostavim neku kintu u kartonske kutije, šešire, kutije od violine, u krilo baki....ne veliku, tek toliku da mogu i dalje da živim.

Mikele
stefan.hauzer stefan.hauzer 07:48 31.05.2019

Re: Peti element

Obožavam vodu, verujem, kao svi ljudi, možda iz razloga što smo iz vode potekli?



Ne znam za vas ostale, ali ja sam potekao iz prašine i jeo sam voće greha:



ooh, I been dirt
and I don't care




()




romi.daba romi.daba 10:02 31.05.2019

Kakva voda kakvi bakrači

Srbi su objektivno mali Rusi. To je na televiziji HAPPY izjavila danas ustaška kurva Vojislav Šešelj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana