Mediji

Pravičnost i pravednost medija

jinks RSS / 03.06.2019. u 11:19

fcc1.jpg

Kako li se zemlje širom sveta bore sa problemom pristrasnog izveštavanja u medijima. Jer, mediji, na ovaj ili onaj način, gotovo uvek, pored regularnosti izbornog procesa i razvijenosti parlamentarnog i vanparlamentarnog političkog života, na kraju postaju centralna tema na osnovu koje se ocenjuje demokratičnost nekog društva.

Takođe, kako objasniti pojavu prilično ekstremnih, kako desnih tako i levo orijentisanih medija u nekim od kolevki demokratije, pa tim i ozbiljnog upliva ekstremističkih stavova u mejnstrim politike inače liberalnih zemalja. Među kojima i nekih odavno marginalizovanih ideja, koje su doskora isključivo služile kao večiti izvor inspiracije karikaturista i stand-up komičara.

Jer, kako to da nekakav vid, na primer, globalnog Foks kanala (inače poprilično konzervativnog), ili liberalne CNN mreže i čuvenog Air Amerika Radija nisu postojali oduvek. Naravno, tome su sigurno u mnogome doprinele moderne tehnologije, kablovska TV i sateliti, ali deluje ipak kao i da postoji određeni trenutak u ne čak ni nešto preterano dalekoj prošlosti, u kome su kako desna tako i liberalna isključivost postali pa gotovo i osnovni način komunikacije u medijima, kako u SAD, tako i u mnogim zemljama širom sveta.

Sad, što bi neki rekli, ni najuređenija društva nisu imuna na nepravde i nelogičnosti, ali je u njima sve to, za razliku od svakojakih azijskih ili afričkih despotija, ipak na određeni način regulisano i zakonom. Pa, shodno tome, bar što se tiče SAD (kao i Foks-a, CNN-a ili svemu tome sličnom), u stvari stvarno izgleda da i postoji egzaktan zakon, odnosno, pravilo po kome su svi oni i postali mogući.

 

PJ_14.10.21_mediaPolarization-08.png  

Ideološka pripadnost medija u SAD

 

Naime, u SAD se nakon pojave prvih masovnih elektronskih medija tokom prve polovine 20. veka (kao što je radio, na primer) ukazala potreba za federalnim regulacionim telom koje bi donosilo pravila vezana za način njihovog funkcionisanja. Tako je 1934. i nastala FCC (Federal Communications Commission), koja je prvih deceniju i više funkcionisala manje-više pro forma, bila pre svega tehničke prirode (dodeljujući frekvence radio i TV emiterima), konstatujući, takođe, stanje u medijima u smislu vlasništva i strukture kapitala, kao i određujući ne toliko sadržaje koliko vreme u kojem stanice mogu da emituju program.

Ipak, nakon 1948. godine FCC počinje da donosi i pojedine prilično politički obojene odluke, od kojih su među najznačajnijim bile i one koje su se ticale monopola u US medijskom prostoru - ali je ipak bez presedana najdalekosežnija ona koja i jeste tema bloga, i koje se upravo i ticala pravičnosti u informisanju medija, a koja se tako i zvala - "FCC fairness doctrine". Pomenutu informativnu doktrinu FCC donosi 1949. godine, po kojoj je svaki elektronski medij dužan da prilikom izlaganja određenih konzervativnih stavova obezbedi jednaku istovremenu zastupljenost liberalnih stavova, kao i obratno. Naime, po nekima, ovakva mera je inače već dugo i visila u vazduhu, posebno tokom mandata administracija Demokratske stranke, pošto je kako pre, tako naročito i nakon II sv. rata uočeno da u SAD postoji ozbiljna nesrazmera u zastupljenosti konzervativnih i liberalnih radio i TV stanica (u korist konzervativnih).

Opet, umesto da izniveliše poruke koje su emitovane u etar, "FCC doktrina pravičnosti" je dovela do, po nekima, prilično neželjenog efekta. Naime, političke i debatne emisije su se pretvorile u beskonačna i bezidejna ping-pong prebacivanja loptice sa jedne na drugu stranu, u kojima niko u suštini ni sa kim nije ni debatovao ili razmenjivao mišljenja, već su služile u principu da se samo još više ukopaju već ionako nepremostivi jazovi između liberalne levice i konzervativne desnice. Do te mere da su mnogi mediji i prestali u principu i da emituju političke ili debatne emisije, pravdajući to nemogućnošću da korektno informišu svoje gledaoce i slušaoce, bilo da se radi o određenoj ciljnoj grupi, bilo o publici svih političkih uverenja.

fcc2.jpg 

Pomenuta situacija traje manje-više sve do 1987. godine i Reganove republikanske neo-konzervativne administracije, čiju jednu od značajnijih mera upravo i predstavlja ukidanje "FCC doktrine pravičnosti" iz 1949. (interesantno da se jačanje konzervativne Foks medijske mreže manje-više poklapa sa ukidanjem ove doktrine, kao i globalni uzlet nove liberalne CNN informativne mreže). Sad, nakon ukidanja FCC doktrine širom Amerike krenuli su masovno da se osnivaju, kako tamo kažu, partizanski mediji (kako liberalni, tako i desni), gde je njihov međusobni udeo ipak ozbiljno postao nesrazmeran već istih tih 80-ih i 90-ih godina (naime, u radio prostoru su dominirali konzervativci, dok su na TV stanicama vladali liberali). Inače, interesantni su bili i neki od novih levičarskih medija - Air America Radio, na primer, koji više i ne postoji - na kome ste između ostalog mogli da čujete i tirade od kojih bi čak i Če i Trocki pocrveneli.

I tako je u SAD sve do današnjih dana, gde nijedan medij više nije dužan da obezbedi ravnopravnu zastupljenost suprotstavljenih političkih stavova. A opet, pitanje je kako bi se ovo pravilo primenjivalo u slučaju državnih medija u SAD, mada oni valjda uopšte i ne postoje, zar ne.

Sad, naravno da postoje i neki drugačiji primeri, Velike Britanije između ostalih, gde je obaveza o izbalansiranom emitovanju suprotsavljenih političkih stavova odavno na snazi, i gde je jedna od zadnjih žrtvi ovog pravila 2018. godine upravo i bila ranije već pomenuta Foks mreža, koja se pomenutog principa ozbiljno nije pridržavala, i koja se neposredno nakon pomenute odluke dobrim delom upravo i povukla sa britanskog informativnog prostora.

I na kraju, neko će se upitati čime je u SAD uopšte i pravdano ukidanje "FCC doktrine pravičnosti" 1987. godine. Pa, kao i mnogo čega drugog - Prvim amandmanom Ustava SAD. Naime, 1987. godine je konstatovano da obaveza informativnih medija da istovremeno emituju sve suprotstavljene političke stavove krši Prvim amandmanom zagarantovanu slobodu govora. Jer, po njima, što bi neki gledalac nelevičar uopšte i morao da sluša šta bi, u našem slučaju na primer, o svemu mogli da misle Kardelj ili Šuvar, jednako kao što neki levičar uopšte i ne mora da zna za planine i visoravni u okolini Čačka i Valjeva, ili gde već sve ne.

A opet, pitanje je koliko je dobro ako u političkom javnom životu zamru debate i sučeljavanja različitih političkih stavova, ili ako se ona dešavaju samo sporadično, u završnim fazama parlamentarnih ili predsedničkih izbornih kampanja, između ostalog.

Na kraju, krajeva, neko bi rekao da se deo odgovora na ovo pitanje može naći ni manje ni više nego na novim elektronskim medijima, tipa interneta i društvenih mreža, gde je odavno uočeno intenzivno grupisanje istomišljenika, sa gotovo i nepostojećom komunikacijom između grupa različitih uverenja ... ali to je izgleda već neka druga priča.

 



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kamilo_emericki kamilo_emericki 12:01 03.06.2019

Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

Prvo komentar pa onda citam.
Kao diskusiju prilazem par citata.

"Re: Mujin treger
romi.daba
Kim Jong Il je izgleda streljao pregovarački tim zbog neuspeha pregovora sa SAD.
Kad bi mi mogli ovde da streljamo oko 90% ultradesničara sa PINKA, HAPPY-a, itd. možda bi izvukli zemlju iz zamrznutih govana.

Izgleda da nisi poceo recenicu kakao ovakve recenice uobicajeno pocinju.
"Joj draga moja, moram ti reci u povjerenju, nemoj nikom pricati, izgleda da .................""

"KAD SE JUŽNOKOREJSKI MEDIJSKI IZVORI TRETIRAJU KAO ČINJENICE: Glavni sjevernokorejski pregovarač, navodno "pogubljen", pojavio se u javnosti"
Izvori su blog B92 i Advance.hr

Sve vise mi se cini da su mediji postali neka vrsta mjesavine propagande i terapije za neke vrste bolesti.
jinks jinks 12:06 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

Negde sam čuo da dešavanja u SAD treba uvek pratiti sa posebnom pažnjom pošto se tamo dešavaju stvari koje bi mogle i drugde da se izdešavaju u ne baš toliko ni dalekoj budućnosti. Odnosno, da mu SAD dođu kao neka savremena Petrijeva posuda za svakojaka nova rešenja u organizaciji društva, države, ekonomije, vojske ...

Što i nije nešto preterano loše, jer ako vam tako nešto odgovara možete na vreme da se radujete, a ako ne možete na vreme i da se pripremite i odreagujete.
romi.daba romi.daba 14:12 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi


Када си у недоумици, питај уредника (помаже ако си га задужио).
romi.daba romi.daba 14:30 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

jinks
Negde sam čuo da dešavanja u SAD treba uvek pratiti sa posebnom pažnjom pošto se tamo dešavaju stvari koje bi mogle i drugde da se izdešavaju u ne baš toliko ni dalekoj budućnosti. Odnosno, da mu SAD dođu kao neka savremena Petrijeva posuda za svakojaka nova rešenja u organizaciji društva, države, ekonomije, vojske ...

Što i nije nešto preterano loše, jer ako vam tako nešto odgovara možete na vreme da se radujete, a ako ne možete na vreme i da se pripremite i odreagujete.


Долазак Трумпа на власт је стварно један такав случај какав описујеш, али оно што је мене охрабрило је била реакција градова у којима владају демократи и који су одлучили да наставе са претходно одлученим плановима о контроли климатских промена тј. о контроли загађивача, и невероватно јако цивилно друштво које се одмах саморганизовало у одбрану својих интереса по Калифорнији и осталим рубним државама.

Британска и америчка грађанска друштва су тако јака управо због нивоа образованости, свести и интереса које као грађани они знају да бране. Свака им част. Овде у Српији власт користи прљава средства дефамацију и лажи да би подрили сваког ко није део њихове коалиције. У мом комшилуку СНС пензионерке шире лажи на пример да је судија Мајић проневерио новац. И то раде чистачице у пензији у разговорима са комшијским пензионерима! Невероватно! Али кад отвориш Политику тог дана видећеш да је Судија Мајић опасна тема међу скупштинским ботовима у дневној штампи. Значи TOP-DOWN организација, уместо демократске DOWN-UP.

Српија је на мало бољем нивоу од Северне Кореје у смислу тоталитаризма.
jinks jinks 14:38 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

Na koje sve načine čovek može da nardlja od te politike ... na kraju ljudi završe tako što gledaju svoja posla ... uče da programiraju, između ostalog, i crtaju neke električne i druge šeme :)

A možda to i jeste cilj čitave priče.

p.s.

Inače, setih se odgovora koji sam dobio od čoveka koji je u jednoj državnoj firmi u principu zaposlen preko stranačke veze (u nekom od prethodnih podela karata) na pitanje - u čemu je na kraju stvarno i razlika između onih koji se bave i drugih koji se ne bave politikom.

Njegov odgovor je bio - u tome što ovi koji se bave politikom hoće da se bave politikom.
romi.daba romi.daba 16:03 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

Njegov odgovor je bio - u tome što ovi koji se bave politikom hoće da se bave politikom.



Pratim koliko moram, baviš se politikom ako pratiš medije, to je dovoljno da te dovedo reakcije.

Jednog jutra oko uskršnjeg posta kada su tri ministra objavili štrajk glađu, dok su na PINKU objašnjavali da je sve maslo tajkuna, fašista, Hacrandinaja, Tačija, Hrvatske i zapadnih centara moći, i dok nam je jedan penzionisani KOSovac govorio da građani moraju da se samoorganizuju... otišao sam u obližnju SNS ekspozituru Iz besa) da ih pitam za objašnjenje pošto nikad nisam čuo za slučaj da vlast štrajkuje glađu. Dve žene su mi objasnile da će ministri gladovati kao ljudi a ne kao ministri.

jadragoljub jadragoljub 18:53 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

. У мом комшилуку СНС пензионерке шире лажи на пример да је судија Мајић проневерио новац.

misliš ovako

Izvod iz neizbežno prisluškivanog razgovora u gradskom autobusu br. 16:
Razgovaraju dvojica, min. po 70 god., ali vitalni...Sede...
-Jesi li čuo, ona dvojica bili 24. u Skoplju, sve dogovorili sa Taćijem, gotovo je, izdaja...
-Nisam čuo, koja dvojica?
-Pa ona govna, Đilas i Jeremić. Tajno se sastali u Skoplju sa Albancima...Gotovo, ja da ti kažem... Izdadoše. Ne može Vučić ništa da odbrani...
-Pa kako oni izdadoše, pa nisu oni vlast nego Vučić ... on potpisuje, nema ko drugi...
-Ma jok, oni bre... nikoga nisu ni pitali, sve tajno se dogovorili sa Albancima (neću citirati originalni izraz)... Zapamti šta sam ti reko... To je bagra izdajnička, ta opozicija... Samo prati, videćeš šta su dogovorili, to je gotova stvar, Vučić se džaba borio...
-Ma to si ti nešto pobrko, to se Vučić sa njima dogovorio, on je vlast, on će nešto potpisati...
-Ti nisi normalan, ti veruješ onoj propagandi , šta si ti, ti navijaš za Haradinaja... oni to Vučiću podvaljuju, oni su izdali Kosovo, Vučić tu ništa ne može, bori se koliko može ali slaba vajda, izdadoše ga... Sudiće im narod, izdajnici ... čuj šta ti kažem, povešaće ih narod zbog izdaje...
Ostatak nisam čuo, izašao sam...
anonymous anonymous 19:53 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

romi.daba


Српија је на мало бољем нивоу од Северне Кореје у смислу тоталитаризма.


Ima hromih i ćopavih.

Razlika je ...ogromna.

...šepav, sakat, obogaljen, invalidan, oduzet, kljast, šantav, hrom, faličan, osakaćen, uzet, defektan, manjkav, fizički onesposobljen, kljakav bangav , bogaljast , defektivan , paralizovan banjgav okljaštren , manljiv ...
tasadebeli tasadebeli 20:40 03.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

anonymous
romi.daba


Српија је на мало бољем нивоу од Северне Кореје у смислу тоталитаризма.


Ima hromih i ćopavih.

Razlika je ...ogromna.

...šepav, sakat, obogaljen, invalidan, oduzet, kljast, šantav, hrom, faličan, osakaćen, uzet, defektan, manjkav, fizički onesposobljen, kljakav bangav , bogaljast , defektivan , paralizovan banjgav okljaštren , manljiv ...







Ал' само један је баш Хроми Даба!


bene_geserit bene_geserit 04:10 04.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

romi.daba
Трумпа на власт је стварно један такав случај какав описујеш, али оно што је мене охрабрило је била реакција градова у којима владају демократи и који су одлучили да наставе са претходно одлученим плановима о контроли климатских промена тј. о контроли загађивача, и невероватно јако цивилно друштво које се одмах саморганизовало у одбрану својих интереса по Калифорнији и осталим рубним државама.

Hvala im do neba što su samoorganizovali u odbranu mojih interesa i demokratama što su odmah doneli Zakon o oporezivanju kravljeg prdeža i slične vanredno bitne i korisne zakone koji će, sasvim siguran sam, da spasu planetu. Ne mogu Kinezi toliko uglja da pogore koliko kalifornijske krave mogu da isprde (ovo je samo efekta radi, ispodriguju, OK).

Mada ima zlih glasova koji se zalažu za to da se pare od poreza ulože u stvari tipa popravka brana, prevenciju požara (uz čišćenje šuma od zapaljivog suvog materijala koji, iako je vanredno koristan za kolonije mrava, ima i tu osobinu da gori lako a prenosi požar brzo) i sl. Ima čak i onih koji tvrde da su zbog nekontrolisanih požara usled tih "zelenih" zakona dobrih za mrave toliko fosilnih goriva izgoreli prošle godine koliko sve kalifornijske krave ne mogu da isprde cele decenije.
romi.daba romi.daba 11:49 04.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi



Trese se kolo prvomajsko

na ostrvu menhetenu

ufuffufufu fu

ijujujujju ju


Moram da priznam da me fascinira poruka ove scenografije. Možda će analitičari medija jednog dana dana razumeti i objasniti.
romi.daba romi.daba 16:03 04.06.2019

Eko politika je politika

Da dođemo do kraja ovoj anti-ekološkoj talebaniji.

Zagađanest naših sredina je očigledna. Mi ne možemo da sedimo na parčetu planete i da govorimo o suverenosti na način koji je postojao.

Politika se promenila, nije više eksploatacija čoveka prva važnost već eksploatacija planete. Ako ja fizički vidim i osećam razliku u mesu od životinja koje nikad nisu videle svetlost sunca, ako ja fizički osećam zagađenost vazduha zar to nije onda moja najvažnije POLITIČKO pitanje.

Zašto toliko napadi na zelene ovde među malte ne 50% blogera?

Svako ko ne prati zagađenost vazduha u gradovima (maske u Pekingu i Šangaju), poluciju okeana, reka, zemlje...

kamilo_emericki08:42 28.05.2019
Eko talibani
Standardi koje hoce da nametnu ekologisti nece dovesti do nekog velikog poboljsanja eko sistema ali ce pojacati nove oblike kolonijalizma.


Znači li to treba kontrolisati nove oblike kolonijalizma policijskim metodama? Naravno, svako mora sebe da brani i za to imamo mehanizme države - zakone. Ljudi koji su dovoljno obrazovani znaju kako da brane svoje interese. Svako mora da zna kako da brani svoj interes. Zajednički interes je da su nam vazduh, vode i zemlja čisti i pogodni za život.

Eko politika ima svoje jasne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ako to sad stvori nove oblike kolonijalima šta onda? Borićemo se protiv njih kad i ako dođu. Sad je ekologija najvažnija tema.

Prestali su ratovi, svet živi u velikoj meri u miru. Par živih vulkana postoji - Izreal i Srbija, Jemen i Libija. Sa tim se moramo pomiriti. Ali ekologija nam je svima zajednička u ovom povezanom svetu.
romi.daba romi.daba 16:30 04.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

anonymous
romi.daba


Српија је на мало бољем нивоу од Северне Кореје у смислу тоталитаризма.


Ima hromih i ćopavih.

Razlika je ...ogromna.

...šepav, sakat, obogaljen, invalidan, oduzet, kljast, šantav, hrom, faličan, osakaćen, uzet, defektan, manjkav, fizički onesposobljen, kljakav bangav , bogaljast , defektivan , paralizovan banjgav okljaštren , manljiv ...



Truda vredno, drago mi je kad inspirišem, naročito anarho-liberale.

SVako ko primi dnevnu dozu srpske državne propagande, sa 50 pojavljivanja Predsednika koji zahteva pristojnost, uzdržavnost, i neismejavanje, mora na kraju da se smeje. Ništa drugo nego smeh ne pomaže protiv medijskog totalitarizma.

Čak su i privrženici Predsednika iritirani kada prekidaju njihov omiljeni program na PINKU sa uključivanjem u Predsednikov govor u ....pizdovcu.


Ali da ne prejudiciram, ko zna kakvo vanredno stanje nas čeka već sutra ujutru. Važno je da se naš mit održava. Moskva je uvek spremna da pomogne od kad smo shvatili istoriju tj. da smo mi mali Rusičići.
kamilo_emericki kamilo_emericki 17:42 04.06.2019

Re: Eko politika je politika

romi.daba
Da dođemo do kraja ovoj anti-ekološkoj talebaniji.

Zagađanest naših sredina je očigledna. Mi ne možemo da sedimo na parčetu planete i da govorimo o suverenosti na način koji je postojao.

Politika se promenila, nije više eksploatacija čoveka prva važnost već eksploatacija planete. Ako ja fizički vidim i osećam razliku u mesu od životinja koje nikad nisu videle svetlost sunca, ako ja fizički osećam zagađenost vazduha zar to nije onda moja najvažnije POLITIČKO pitanje.

Zašto toliko napadi na zelene ovde među malte ne 50% blogera?

Svako ko ne prati zagađenost vazduha u gradovima (maske u Pekingu i Šangaju), poluciju okeana, reka, zemlje...

kamilo_emericki08:42 28.05.2019
Eko talibani
Standardi koje hoce da nametnu ekologisti nece dovesti do nekog velikog poboljsanja eko sistema ali ce pojacati nove oblike kolonijalizma.


Znači li to treba kontrolisati nove oblike kolonijalizma policijskim metodama? Naravno, svako mora sebe da brani i za to imamo mehanizme države - zakone. Ljudi koji su dovoljno obrazovani znaju kako da brane svoje interese. Svako mora da zna kako da brani svoj interes. Zajednički interes je da su nam vazduh, vode i zemlja čisti i pogodni za život.

Eko politika ima svoje jasne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ako to sad stvori nove oblike kolonijalima šta onda? Borićemo se protiv njih kad i ako dođu. Sad je ekologija najvažnija tema.

Prestali su ratovi, svet živi u velikoj meri u miru. Par živih vulkana postoji - Izreal i Srbija, Jemen i Libija. Sa tim se moramo pomiriti. Ali ekologija nam je svima zajednička u ovom povezanom svetu.

Na blogu odakle je ova citirana recenica objasnio sam zasto je eko-talibanizam novi oblik kolonijalizma.
Na ovom blogu, o medijima sa citirao kako sarlatani i propagandisti pod firmom slobode medija plasiraju lazne informacije koje onda jos veci sarlatani prenose i sire dalje. To je primjer najprizemnijeg seoskog traca i zagadjenja medijskog prostora.
Problem sa medijima danas je nedostatak kontrole i odgovornosti prema javnosti. Pod laznom parolom slobode medija i ekonomskih sloboda drustvo je prpustilo kontrolu u ruke malog broja vlasnika koji svoje interese stavljaju iznad drustva.
anonymous anonymous 18:15 04.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

romi.daba
anonymous
romi.daba

Српија је на мало бољем нивоу од Северне Кореје у смислу тоталитаризма.


Ima hromih i ćopavih.
Razlika je ...ogromna.

...šepav, sakat, obogaljen, invalidan, oduzet, kljast, šantav, hrom, faličan, osakaćen, uzet, defektan, manjkav, fizički onesposobljen, kljakav bangav , bogaljast , defektivan , paralizovan banjgav okljaštren , manljiv ...


Truda vredno, drago mi je kad inspirišem, naročito anarho-liberale.

SVako ko primi dnevnu dozu srpske državne propagande, sa 50 pojavljivanja Predsednika koji zahteva pristojnost, uzdržavnost, i neismejavanje, mora na kraju da se smeje. Ništa drugo nego smeh ne pomaže protiv medijskog totalitarizma.



Nije teško biti kreativan i poigravati se rečima u odgovoru na narativ u kojem se autor služi Velikim Pojmovima ne poznavajući njihov sadržaj ili svesno manipulišući njima radi postizanja svojih kratkoročno i dnevno političkih, ideoloških ciljeva.

"Fašizam, totalitarizam, genocid " ...nisu pojmovi koji se mogu olako koristiti u svakoj prilici i služiti za etiketiranje bilo koga ko nam se ne sviđa.
romi.daba romi.daba 09:13 05.06.2019

Re: Eko politika je politika

Na blogu odakle je ova citirana recenica objasnio sam zasto je eko-talibanizam novi oblik kolonijalizma.
Na ovom blogu, o medijima sa citirao kako sarlatani i propagandisti pod firmom slobode medija plasiraju lazne informacije koje onda jos veci sarlatani prenose i sire dalje. To je primjer najprizemnijeg seoskog traca i zagadjenja medijskog prostora.
Problem sa medijima danas je nedostatak kontrole i odgovornosti prema javnosti. Pod laznom parolom slobode medija i ekonomskih sloboda drustvo je prpustilo kontrolu u ruke malog broja vlasnika koji svoje interese stavljaju iznad drustva.


Cvrc Milojka što si objasnio marksističke floskule.

Cvrc Milojka: "Problem sa medijima danas je nedostatak kontrole i odgovornosti".

Ti bre ko da si išao na kurs u onu školu u Marksima Gorkog.

Svi ćete drugu pesmicu da pevate kad vam dođe zapovest ODOZGO.
romi.daba romi.daba 09:52 05.06.2019

Re: Mediji, propagandisti i ostali slucajevi

Nije teško biti kreativan i poigravati se rečima u odgovoru na narativ u kojem se autor služi Velikim Pojmovima ne poznavajući njihov sadržaj ili svesno manipulišući njima radi postizanja svojih kratkoročno i dnevno političkih, ideoloških ciljeva.


Anonime počinješ da gubiš kontrolu nad sopstvenim mozgom, ali ferarija si zaradio pa sad možeš i mozak na otavu da staviš.


U ovom tvom para-grafu pišeš da neko NE RAZUME pojmove ali SVESNO MANIPULIŠE SA NJIMA, ne znam kako je ovo moguće. Ali ovooo moram da citirima u potpunosti: "radi postizanja svojih kratkoročno i dnevno političkih, ideoloških ciljeva". Naravno u tvom (vašem) kumrovačkom svetu NE POSTOJE nezavisni pojedinci, postoje samo urote i klišeji iz udžbenika.

Sećam te se ovde od pre deset godina od kada si počeo čaršavima o anarhizmu da mutiš vodu i ometaš dijalog. Vama je važno da držite narod u zaglupi, tj. da im ne dozvolite da misle samostalno. To je cilj ograničenog dometa. Vi ste istorijski gubitnici, evo čak su i naši (srpski) viši ešaloni shvatili azijsku orijentaciju Rusije.




"Fašizam, totalitarizam, genocid " ...nisu pojmovi koji se mogu olako koristiti u svakoj prilici i služiti za etiketiranje bilo koga ko nam se ne sviđa.


Videli smo svi kako vaši to rade, nema potrebe da nam objašnjavaš.
tasadebeli tasadebeli 20:36 03.06.2019

Позивам се на први амандман

jinks

I na kraju, neko će se upitati čime je u SAD uopšte i pravdano ukidanje "FCC doktrine pravičnosti" 1987. godine. Pa, kao i mnogo čega drugog - Prvim amandmanom Ustava SAD. Naime, 1987. godine je konstatovano da obaveza informativnih medija da istovremeno emituju sve suprotstavljene političke stavove krši Prvim amandmanom zagarantovanu slobodu govora. Jer, po njima, što bi neki gledalac nelevičar uopšte i morao da sluša šta bi, u našem slučaju na primer, o svemu mogli da misle Kardelj ili Šuvar, jednako kao što neki levičar uopšte i ne mora da zna za planine i visoravni u okolini Čačka i Valjeva, ili gde već sve ne.








Свака батина има два краја, па тако и Први амандман.


A opet, pitanje je koliko je dobro ako u političkom javnom životu zamru debate i sučeljavanja različitih političkih stavova, ili ako se ona dešavaju samo sporadično, u završnim fazama parlamentarnih ili predsedničkih izbornih kampanja, između ostalog. Na kraju, krajeva, neko bi rekao da se deo odgovora na ovo pitanje može naći ni manje ni više nego na novim elektronskim medijima, tipa interneta i društvenih mreža, gde je odavno uočeno intenzivno grupisanje istomišljenika, sa gotovo i nepostojećom komunikacijom između grupa različitih uverenja ... ali to je izgleda već neka druga priča.



Имам утисак да је све то иста прича.


"Главни задатак наше управе је да ослабимо јавни ум критиком, одвикнемо га од размишљања која изазивају отпор и одвучемо умне снаге у испразно говорништво."


Звучи познато ово цитирано?

Или на пример ово:

"Поделићу у три или четири категорије штампу која је привржена мојој власти. На прво место ставићу одређени број новина чији ће тон бити отворено службени, званични став и које ће у свим сукобима бранити моју страну. Али те новине неће имати и највећег утицаја на јавност. На другом месту налазиће се ешалон полуслужбених новина чија је улога да уз моју власт привуку цело мноштво млитаваца и равнодушних људи који без гриже савести прихватају све и даље од тог свог политичког креда и не иду. А у трећој групи налазиће се штампа која ће бити и најмоћнија полуга моје власти. У тој групи налазиће се новине у којима се потпуно брише разлика између службеног и полуслужбеног тона оглашавања. Све ће оне бити везане, у неким случајевима видљивим у другим случајевима невидљивим, ланцима за моју власт, па ћу тако у сваком делу јавног мњења имати гласила привржена мојој власти а да они то и не знају. Моја штампа ће, као бог Вишну, имати стотину руку које ће бити испружене ка свим струјама јавног мњења. Биће на мојој страни а да то и не знају. Они који буду веровали да говоре својим језиком, говориће заправо мојим језиком. Они који буду веровали да помажу своју странку, помагаће моју. Они који буду мислили да иду под својом заставом, ићи ће у ствари под мојом."


Negde sam čuo da dešavanja u SAD treba uvek pratiti sa posebnom pažnjom pošto se tamo dešavaju stvari koje bi mogle i drugde da se izdešavaju u ne baš toliko ni dalekoj budućnosti. Odnosno, da mu SAD dođu kao neka savremena Petrijeva posuda za svakojaka nova rešenja u organizaciji društva, države, ekonomije, vojske ...

Što i nije nešto preterano loše, jer ako vam tako nešto odgovara možete na vreme da se radujete, a ako ne možete na vreme i da se pripremite i odreagujete.






П.С. -


za razliku od svakojakih azijskih ili afričkih despotija,



Само још један од западњачких митова... То да су деспотије својствене искључиво онима који не припадају западном цивилизацијском и културном кругу.


Када се мало боље све то погледа... Богами, тај мит се нешто клима и склон је паду...








America is waiting.
jinks jinks 21:42 03.06.2019

Re: Позивам се на први амандман

za razliku od svakojakih azijskih ili afričkih despotija,


Само још један од западњачких митова... То да су деспотије својствене искључиво онима који не припадају западном цивилизацијском и културном кругу.


Moguće ...

Ja kratko bio u Kataru službeno ... moram da priznam da se taj specifični duh na određeni način ipak i da osetiti (tipa slike, murali i panoi prestolonaslednika bukvalno na svakom koraku ... mislim, imaš utisak ako bi neko rekao samo "ua, naš emir" da ga bukvalno istog trenutka ne bi bilo).

A Katar je Menhetn u odnosu na većinu drugih zemalja u okruženju i šire.
tasadebeli tasadebeli 22:28 03.06.2019

Позивам се на први амандман - Being there

jinks
za razliku od svakojakih azijskih ili afričkih despotija,


Само још један од западњачких митова... То да су деспотије својствене искључиво онима који не припадају западном цивилизацијском и културном кругу.


Moguće ...

Ja kratko bio u Kataru službeno ... moram da priznam da se taj specifični duh na određeni način ipak i da osetiti (tipa slike, murali i panoi prestolonaslednika bukvalno na svakom koraku ... mislim, imaš utisak ako bi neko rekao samo "ua, naš emir" da ga bukvalno istog trenutka ne bi bilo).

A Katar je Menhetn u odnosu na većinu drugih zemalja u okruženju i šire.



Да, разумем. Био сам и ја у Ираку у време Садама почетком осамдесетих. Вођине слике на сваком кораку. Депримирајуће чак и за нас из државе у којој је на сваком кораку у то време писало "И после Тита Тито".

Али су тада Ирачани ипак живели много боље него откако им је Запад донео "демократију" у земљу, тј, откако више не знамо ни име председника Ирака.

Него, друго сам хтео...

Ипак су и ти "емири" и "калифи" смењиве природе. Можда баш и немају четворогодишње мандате, али они барем на том месту представљају сами себе, па барем човек зна с ким има посла.

Председници са четворогодишњим мандатом су ипак нешто друго. Они на том месту никада не представљају себе него увек неког другог кога ми не видимо.


Качио сам ти већ ово... Само ћу га линковати.


П.С. -

Извини, не питам ово да бих се замерао са тобом... Него...

Не изгледају ли ти ови твоји искази помало као културфашистички стереотипи?


A Katar je Menhetn u odnosu na većinu drugih zemalja u okruženju i šire.


za razliku od svakojakih azijskih ili afričkih despotija,



EDIT: Понављам, не замери на питању. ја у таквим стварима често хватам и опомињем и самог себе.
jinks jinks 22:40 03.06.2019

Re: Позивам се на први амандман - Being there

Не изгледају ли ти ови твоји искази помало као културфашистички стереотипи?

Možda, ako bih tome predavao nekog posebnog značaja. Što se mene tiče slobodno svi mogu da budu Menhetni koliko god žele.

p.s.

Ne zameram ti, kada bolje pogledam stvarno tako i zvuči.
tasadebeli tasadebeli 22:43 03.06.2019

Re: Позивам се на први амандман - Being there

jinks
Не изгледају ли ти ови твоји искази помало као културфашистички стереотипи?

Možda, ako bih tome predavao nekog posebnog značaja. Što se mene tiče slobodno svi mogu da budu Menhetni koliko god žele.



У реду.

(Мрзим ОК. )

То нема исти значај код обојице. Примљено к знању.

И још једном да поновим, не замери.


EDIT:


Ne zameram ti, kada bolje pogledam stvarno tako i zvuči.



Ма у језику се много тога и види и крије и сакрије... Често и од нас самих док језик користимо.

(Ево, питај и гос'н Чера доле, он је у томе прави мајстор.)

Шта мислиш, зашто 90% мојих ауторских постова има категорију "лингвистика" у комбинацијама са свим осталим категоријама које сам придодавао тим својим постовима?

(Мада сам истовремено и свестан да то нема исти значај нити је занимљиво већини других људи као што је мени занимљиво. Лингвистика носи свој крст препознавања код већине људи као "досадне науке" и ја сам тога сасвим свестан. Али ми се понекад омакне да давим друге људе као сада тебе тим својим интересовањима. Ал' то само оне људе код којих знам да ће имати разумевања за ту моју слабост, па ће ми и опростити. )
jinks jinks 22:57 03.06.2019

Re: Позивам се на први амандман - Being there

Priznajem da mi je i kada sam pisao blog reč "despotije" zazvučala preteško, ali ode pošto je poslužila nekoj sasvim desetoj stvari pre nego bilo čemu drugom.

Inače, da ne bude zabune, Katar je po mnogo čemu fascinantan, kao i način na koji preživljavaju tamo gde preživljaju.

tasadebeli tasadebeli 23:07 03.06.2019

Re: Позивам се на први амандман - Being there

jinks

Inače, da ne bude zabune, Katar je po mnogo čemu fascinantan, kao i način na koji preživljavaju tamo gde preživljaju.



Верујем!

Не бих да ти тролујем тему, али бих волео једном, неком другом приликом, читам/чујем о Катару о којем ништа не знам.

Биће прилике, ваљда, да једном измењамо и та искуства из различитих земаља по којима смо били, на кратко или и живели, не само нас двојица него и остали на Блогу Б92.

Сећам се да сам својевремено са Будимцем измењао неке ПП. Он је мени писао о Турској у којој никада нисам био, а ја њему о Ираку у који је жарко желео да отпутује... И баш је било обојици и занимљиво и корисно то доисивање.

(Помало је, захваљујући елетронским записвачима попут камера, и следствено тв репортажама, и занемарена та књижевна врста путопис.)
Черевићан Черевићан 21:45 03.06.2019

кругомисли маам

немо'ш ко ној са главом у песку
да избегнеш ......оно око тебе,
а кад сазнаш ....отом око себе
то ће да те потом онда ......јебе,

te na kraju ljudi završe tako što gledaju svoja posla
bocvena bocvena 18:16 04.06.2019

dobro si postavio temu -

i sa odličnim ilustracijama.

A opet, pitanje je koliko je dobro ako u političkom javnom životu zamru debate i sučeljavanja različitih političkih stavova, ili ako se ona dešavaju samo sporadično, u završnim fazama parlamentarnih ili predsedničkih izbornih kampanja, između ostalog.

evo naš primer...ludo burazeru, ludo:)

pratim samo ove američke medije na levo, a i to slabo (daily show jer sam potajno zaljubljena u trevora nou:) i za nas su ameri izmislili medijske slobode. i organizovanje protesta, i nvo, i građanske inicijative, i studentske akcije...nama se ovde redovno servira trampovština (sa neobičnim desničarskim tvistom - on će sačuvati mir u svetu i dobre odnose sa rusijom!), a potpuno se prećutkuje obrazovana amerika ili se sa njom sprda. logično.

jinks jinks 18:43 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

nama se ovde redovno servira trampovština (sa neobičnim desničarskim tvistom - on će sačuvati mir u svetu i dobre odnose sa rusijom!), a potpuno se prećutkuje obrazovana amerika ili se sa njom sprda

Pišući blog čuo sam za neki čuveni Air America Radio koji se pojavio nakon ukidanja FCC doktrine 1987. ... koliko sam razumeo ljudi uopšte i ne mogu da pojme koliko je to levičarski radio bio, emitovan u čitavoj zemlji, a vezano za konstataciju o delu Amerike koji se neretko i prećutkuje.

U stvari u Americi izgleda da ima svega, bukvalno. A to šta prevagne kao većina i kako, to bi mogli da pokušaju da objasne i oni koji tamo žive.
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:55 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

bocvena

pratim samo ove američke medije na levo, a i to slabo (daily show jer sam potajno zaljubljena u trevora nou:) i za nas su ameri izmislili medijske slobode. i organizovanje protesta, i nvo, i građanske inicijative, i studentske akcije...nama se ovde redovno servira trampovština (sa neobičnim desničarskim tvistom - on će sačuvati mir u svetu i dobre odnose sa rusijom!), a potpuno se prećutkuje obrazovana amerika ili se sa njom sprda. logično.


Ne govorim engleski i zbog toga ne pratim americke medije. Kako unutrasnja politika USA ima puno manje uticaja na moj zivot volio bih znati sta ta obrazovana amerika misli i govori u tim slobodnim medijima o ratovima koje je vodio nobelovac Obama. Da li su organizovali proteste, protiv koga i koliko masovne?
Da li odobravaju osude na smrt i ubijanje dronovima gradjane drugih drzava, bez parvicnog sudjena, prava na advokata i slicnih dostignuca demokratije?
Da li su palili svijece po Americi za hriscane u Siriji, koje su progonili i ubijali oni koje je finansirala i obucavala Amerika i njezini prijatelji?
Mozda su nesto pisali i o Libiji i privodjenju iste demokratiji?
Ili to mozda nije vazno i sve se obrise znacajnom dramskom pauzom u govoru sarmantnog nobelovca i jos sarmantnijim osmijehom pametne mu i obrazovane supruge.
jadragoljub jadragoljub 19:11 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

Da li odobravaju osude na smrt i ubijanje dronovima gradjane drugih drzava, bez parvicnog sudjena, prava na advokata i slicnih dostignuca demokratije?

ne govorim ni ja engleski pa ipak znam da se amerikanci bune na sva pitanja koja si postavio, samo je na tebi da si nezainteresovan da sam nađeš odgovore na ova tendenciozna pitanja.
verovao ili ne i u americi i ostalom zapadnom svetu ima i poštenih i pametnih ljudi, ima čak i onih koji se bune protiv imperijalističke politike svojih zemalja.
usput šta si ti radio kad smo 'mi' ratovali po bivšoj nam zemlji, el si izlazio na proteste i tako to, kao što pitaš za amere.
bocvena bocvena 19:22 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

neki zaludni sigurno jesu:)
amerika je zemlja emigranata i nije da nisu osetljivi na probleme svojih matica. npr. nareceni trevor noa je crnac juzno afrikanac, komicar, i u skladu s time drugaciji su mu gosti, drugacije teme, koga zanima saznace mnogo o savremenoj africi.
kad pricam o slobodi medija u americi, govorim o unutrasnjoj politici, uticaju medija na obrazovanje, kulturu, ideji da afere iz medija dobijaju sudske epiloge, i...spoljna politika je dosledno odvratna:)
jadragoljub jadragoljub 19:44 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

bocvena

teško je ljudima objasniti količinu privatne slobode koja postoji u americi. sve što znaju o njoj su samo delovi članaka, nikadnisu imali prilike da razgovaraju sa nekim ko je bio, ili je tamo, a sposoban je da vidi i razume. ne bih ni ja da nemam par prijatelja iz mladosti koji žive tamo i sposobni su da vide i objasne šta je to amerika nama srpima i evropljanima u pokušaju.
kamilo_emericki kamilo_emericki 20:29 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

jadragoljub
Da li odobravaju osude na smrt i ubijanje dronovima gradjane drugih drzava, bez parvicnog sudjena, prava na advokata i slicnih dostignuca demokratije?

ne govorim ni ja engleski pa ipak znam da se amerikanci bune na sva pitanja koja si postavio, samo je na tebi da si nezainteresovan da sam nađeš odgovore na ova tendenciozna pitanja.
verovao ili ne i u americi i ostalom zapadnom svetu ima i poštenih i pametnih ljudi, ima čak i onih koji se bune protiv imperijalističke politike svojih zemalja.
usput šta si ti radio kad smo 'mi' ratovali po bivšoj nam zemlji, el si izlazio na proteste i tako to, kao što pitaš za amere.

Sto su ovo tendenciozna pitanja Dragoljube. Zato sto sam pitao sta je rekla, o akcijama njihove vlade, nasa draga obrazovana Amerika. I to o akcijama vlade koju je pravio obrazovani demokrata i nobelovac Obama a ne "glupi" Bus ili "neotesani" Tramp.
I nisam nimalo slucajno pitao o masovnosti protesta i kolicini tih pametnih koji protestuju.
jadragoljub jadragoljub 20:56 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

Zato sto sam pitao sta je rekla, o akcijama njihove vlade, nasa draga obrazovana Amerika.

šta si ti reko o akcijama naše vlade?
nasa draga obrazovana Amerika.

to se naziva kompleksima, zašto je sva obrazovana američk negativna ili nepostojeća.
I to o akcijama vlade koju je pravio obrazovani demokrata i nobelovac Obama a ne "glupi" Bus ili "neotesani" Tramp.

šta ti znaš o dešavanjima u africi, recimo zimbambveu, lesotu i ostalim egzotikama, šta misliš da je srbija nešto više od nekog egzotičnog plemena u svetskim okvirima.
srbija nije centar sveta, amrika jeste, srbija je mala i nevažna i nije ni balkanska sila, amerika, rusija i engleska, francuska i nemačka i kina jesu velike sile i boli ih kurac za srbiju.
d li ti je poznato da postoje dve amerike izolacionistička, koju boli kurac za evropu i ceo svet i expanzionistička koja smatra da treba da bude vođa sveta i da se tu , kod njih , stalno vodi borba za prevlast.
masovni protesti zbog koga? srbije? pa njih 90%i ne zna da srbija postoji. protestuju i to masovno zbog stvari koje njih interesuju. srbije tu nema, ali ima globalnog zatopljavanja i sličnih stvari o kojimami nemamo pojma jer naše novinarstvo to ne interesuje. u našem novinarstvu ne možeš da pronađeš nijednu pozitivnu vest sa zapada samo negativne, a za pozitivne vesti su rezervisane kina i rusija.
i sad ajde stvori neku objektivnu svest o svetu ako ne pratiš vesti iz sveta jer ne znaš engleski.
kad oćeš da igraš fuzbal sa slonom budi spreman da te očepi i nemoj da kukaš kad ti se desi, a desilo nam se.
kamilo_emericki kamilo_emericki 23:29 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

šta si ti reko o akcijama naše vlade?

Akcije nasih vlada su vrlo lose i valjalo bi ih promijeniti.

to se naziva kompleksima, zašto je sva obrazovana američk negativna ili nepostojeća.

Mozda kod nekog, kod nekog i kompleksom inferiornosti. U mom slucaju to se zove ici na dzigere ili paenjanje na neku stvar.
Sva drustva su slojevita, neka vise a neka manje,i Amerika i Lesoto. Meni smeta nastojanje da se iz jednog drustva izvuce najbolje sto to drustvo ima a iz drugog izvuce najgore i onda se ta drustva uporedjuju.
Znam ja da u Americi ima ljudi koji su protiv toga da Amerika ubija hilhade ljudi sirom svijeta ali isto tako znam da ih je malo.
Meni smeta kad me ubjedjuju da je ta sacica Amerika, a ne ona sastavljena od 99,5% ostalih.
Ti koji prodaju takvu pricu prodali su i pricu o smaknucu Kimovog pregovaraca a ovdje na blogu iskompleksirani tipovi prenijeli.
Ti su prodali pricu o Sadamovom oruzju za masovno unistenje, ti su prodali pricu o donosenju demokratije u Libiju, Siriju, Jemen, naravno i u Srbiju.
Skoro da ne znam neku pricu koja je istinita. Ne pricam o unutrasnjoj ploitici, to me ne zanima, njihova vanjska politika utice na moj zivot.
"Kako se kalio celik"i Pavle Korcagin su prizemni socrealizam i komunisticka propaganda a kadilak parkiran pod drvetom na obali jezera i nasmijana familija koja sjedi na kariranom cebetu su realan zivot u Americi. Insistirati na pripadnistvu nekoj naciji i smatrati da su interesi te nacije tvoj prioritet, isticati simbole te nacije je nazadno. Ali pogledaj Dragoljube malo americke filmove pa mi javi ima li koji bez americke zastave, makar u obliku znacke na nekom reveru. Ne snimaju se dzaba filmovi u kojima su americki vojnicu nepobjedivi, cak nepobjediviji od Valtera.
Evo ti podatak o nezavisnosti francuskih medija. Osam ljudi su vlasnici 80% medija ukljucujuci i internet operatere.

Ako ti se cita na Hrvatskom evo kopiram jedan clanak o medijima sa advance.hr, nadam da mi nece zamjerti ni advance ni urednistvi bloga.
modernom svijetu utjecaj na javno mnijenje je od vitalne važnosti za promicanje političkih i ekonomskih interesa. Osobe poput Hitlera, Staljina i Mao Zedonga su od sebe stvorili kult ličnosti i zacementirali temelje političkih ideologija zahvaljujući medijskoj propagandi.

U demokratskim društvima, građanska većina putem svojih predstavnika u politici odlučuje u kojem pravcu će se zemlja kretati, kakvim unutarnjim i vanjskopolitičkim ciljevima će težiti te koje ekonomske i kulturološke trendove će razvijati. I upravo iz tog razloga utjecaj na javno mnijenje predstavlja nezaobilaznu točku za političke i ekonomske elite koje putem velikih korporacija promiču svoje interese. A jedan od najučinkovitijih načina u tu svrhu jest kontrola medija.

Za Zapadne demokracije, alarmantnu pojavu predstavlja činjenica da se 90% svjetskih medija nalazi u vlasništvu pet korporacija.
Taj medijski monopol ostavlja puno prostora za manipulaciju i podržavanje ciljeva koji nisu u interesu većine.

Sjedinjene Američke Države predstavljaju epicentar tog monopola s pet korporacija koje utječu na svaki aspekt američkog, a dijelom i europskoga društva. U slučaju Europe situacija poprima nešto drugačije okolnosti. Naime, Njemačka predstavlja najjaču ekonomsku i političku silu na kontinentu. Stoga ne iznenađuje da njemačke medijske korporacije dominiraju veliki dio europskog medijskog prostora promičući interese ekonomskih i političkih elita iz Berlina.

To je posebno bitno za Hrvatsku čiji je medijski prostor velikim dijelom pod kontrolom grupacija s njemačkog govornog područja. U izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije(SOA) za 2014. godinu se navodi i potvrđuje kako strane tajne službe putem zlouporabe hrvatskog medijskog prostora nastoje naštetiti hrvatskim interesima.

Manipulacija: izvorno značenje i moderna inačica
U rječniku termin manipulacija se definira kao aktivnost utjecanja i usmjeravanja pojedinca ili grupe ka određenom ponašanju i djelovanju s ciljem ostvarivanja skrivenih političkih, ekonomskih, privatnih i drugih interesa. Takva aktivnost se postiže izoliranjem od izvora informacija koje nisu u skladu s ciljevima manipulativne aktivnosti.

Izvorno, manipulacija dolazi od latinske riječi manus (ruka) i označavala je sve što se može ručno izmijeniti. No s vremenom je poprimila negativno značenje koje metaforički predstavlja mijenjanje i usmjeravanje ljudskih uvjerenja i ponašanja.

Sedma sila
Zbog svoje snažne uloge, masovni mediji su poznati kao Četvrti stalež, Četvrta vlast i Sedma sila.

Pojam Četvrti stalež dolazi od podjele društva na tri staleža prije Francuske revolucije, a to su bili svećenstvo, plemstvo i obični građani. Također, u Sjedinjenim Američkim Državama, mediji su bili percipirani kao četvrta vlast nakon sudske, izvršne i zakonodavne.

Termin Sedma sila potiče iz 19. stoljeća kada su Starim kontinentom dominirale šest velikih sila: Engleska, Francuska, Austrija, Prusija, Rusija i Osmansko Carstvo. Mediji su u nekim od tih država postali toliko snažni i neovisni da su dobili naziv Sedma sila.

Sjedinjene Američke Države
Sjedinjene Američke Države zajedno s ostatkom Zapada se temelje na demokratskim vrijednostima. No postavlja se pitanje koliko su ta društva zaista demokratska uzevši u obzir monopol, odnosno oligopol medija.

Istraživački novinari su otkrili da je 90% američkih mainstream medija u vlasništvu nekolicine korporacija koji utječu na gotovo svaki aspekt američkog društva; od vanjske politike i ekonomskih trendova, pa sve do socijalnih vrijednosti i stvaranja nacionalnog identiteta.

1983. godine 90% američkih mainstream medija je bilo u rukama 50 korporacija. Trideset godina kasnije, 2013. broj korporacija se sveo na manje od deset.

Pet najvećih su: Comcast, News Corp, Disney, Time Warner i CBS.
Comcast: je medijski konglomerat čiji su prihodi 2014. iznosili 74 milijarde dolara. U njegovom vlasništvu se nalaze brojne televizijske postaje, kabelski programe te usluge brzog interneta.
Među poznatijih vlasništvima su NBC i Universal Pictures.

Time Warner: je jedna od najjačih medijskih grupacija na svijetu s prihodima od 30 milijardi dolara. U svojem vlasništvu ima između ostalog CNN, HBO, Fortune Magazine, Warner Bros i poznati časopis Time.

CBS: je gigant s preko 240 televizijskih stanica i brojnim medijima u skoro svakome polju. Neki od najpoznatijih su MTV, Paramount Pictures, CMT i Showtime, a godišnji prihodi prelaze 26 milijarde dolara.

News Corp: je korporacija u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha koja je vlasnik brojnih medija i preko 27 televizijskih stanica. News Corp kontrolira neke od najjačih novina na tri kontinenta: Wall Street Journal u Americi, The Sun, Sunday Times i The Times u Velikoj Britaniji te The Australian u Australiji.
Među poznatijim medijima u vlasništvu se nalaze 21st Century Fox, New York Post i National Geographic, a godišnji prihodi kompanije su 2015. bili 8 milijardi dolara.

The Walt Disney Company
Radi se o tvrtki za koju se vežu brojne kontroverze među kojima i korištenje subliminalnih poruka. Posjeduje brojne medije među kojima ABC, ESPN, Miramax, Lucas Films, Walt Disney Pictures a godišnji prihodi iznose preko 8 milijardi dolara.

Uz pet velikih, nalaze i neke manje korporacije poput one u vlasništvu milijardera Jeff Bezosa koji drži utjecajni list Washington Post, list za vanjsku politiku Foreign Policy i Amazon.com.

Televizijske i radio mreže
Pet gore spomenutih korporacija imaju u vlasništvu brojne televizijske mreže, a neke od najutjecajnijih su ABC, CBS, NBC i CNN. Radi se o stotinama televizijskih i radio stanica koje putem vijesti utječu na američko javno mnijenje od unutarnje politike, preko vanjskopolitičkih događaja poput ratova u Iraku i Afganistanu, pa sve do promicanja određenih društvenih vrijednosti putem velikog broja zabavnih programa. Što se tiče konkretno zabavnih programa, mnogi stručnjaci smatraju da isti, namjerno ili slučajno, oslabljuju kritično razmišljanje prosječnih građana u vezi problema u području društva, ekonomije i politike.

Filmovi
Također istih pet korporacija su vlasnice 'Šest Velikih' tvrtki u Hollywoodu koje proizvode većinu američkih filmova: Universal Pictures, Walt Disney Pictures, Warner Bros Pictures, 20th Century Fox, Paramount Pictures s iznimkom Columbia Pictures (koja pripada Sonyju, također medijskom gigantu).

Stručnjaci su došli do zaključka kako su američki filmovi bili istovremeno snažno utjecajni te utjecali na razvoj američke unutarnje i vanjske politike, stvaranje kulturološke konstrukcije američkog identiteta i društva te promoviranja ekonomskih vrijednosti.
Od promoviranja neoliberalizma, potrošačkog društva i naglaska na važnost materijalnih vrijednosti preko stvaranja američkog identiteta temeljenog na (uvelike) bjelačkoj kršćanskoj obitelji pa sve do vanjskopolitičkih interesa poput promoviranja ratova u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu, filmovi zajedno s vijestima snažno utječu na američku, a dijelom i europsku kolektivnu svijest.

2015. prihodi tih pet korporacija su iznosili više od 250 milijardi dolara.

Oko 200 izvršnih direktora kontrolira filter informacija za preko 300 milijuna Amerikanaca i više milijuna Europljana putem američkih filmova i povezanosti s europskim medijima.

Drugim riječima svaki izvršni direktor kontrolira izvor informacija za preko 2 milijuna ljudi.

Takav monopol nad medijima predstavlja veliki izazov za demokratska društva jer ne samo da omogućuje filtriranje informacija koje su podobne političkim i ekonomskim elitama već manjak neovisnih medija omogućuje da i filtrirane vijesti bivaju podložne raznim manipulacijama, iskrivljenim verzijama, subjektivnim interpretacijama te namjernim izostavljanjem esencijalnih dijela informacija s ciljem stvaranja drugačije slike.

Europska unija
Europska unija zajedno s Amerikom i još nekolicinom država predstavlja geopolitički termin poznat kao Zapad. Stoga ne čudi povezanost američkih i europskih medija sa ,doduše, određenim promjenama. Najveći utjecaj SAD-a se osjeti putem filmova i vrijednostima koje promiču, putem utjecajnih televizijskih mreža i novina čije informacije europski mediji često prenose te putem američkih korporacija koje imaju u vlasništvu neke od utjecajnijih europskih medija (Sunday Times, the Times).

Kao što je prije spomenuto, mediji utječu na vanjsku politiku npr. promicanjem ratova na Bliskom istoku predstavljajući Zapadne sile često u pozitivnom svijetlu uporabljujući osim manipulacije činjenicama i jednu emotivnu retoriku npr. herojstvo i žrtvovanje američkih vojnika.

No s druge strane, mediji su također i utjecani od vanjske politike, odnosno predstavljaju jedan od njezinih glavnih instrumenata. To se može primijetiti u odnosima Zapada i Kine ili Zapada i diktatorskih režima na Bliskom istoku. U prvom slučaju zapadnjački mediji su istovremeno bili kritički nastrojeni prema kineskom izvozu za vrijeme recesije iz 2009. te zagovarali sankcije zbog kineske monetarne politike, dok su istovremeno podržavali kineske masovne uvoze iz Europe i SAD-a, kao i goleme investicije.

U drugom slučaju, dok su prije par godina zapadni mediji bili posebice antagonistički nastrojeni prema sirijskome režimu, a prije toga prema Sadamu Husseinu te podržavali invaziju na obje zemlje, kako je Zapadna vanjska politika prema Siriji postala blaža, tako su i mediji počeli ublaživati negativnu sliku sirijskog režima te počeli Bashara al-Assada percipirati kao potencijalnog partnera u borbi protiv tzv. 'Islamske države'.

Odnos zapadnih medija prema sirijskom predsjedniku je tipičan primjer utjecanja na javno mnijenje. Ponavljanjem mantre 'Assad mora otići' od strane svih vodećih medija i političara se u Zapadnoj kolektivnoj svijesti stvorila određena slika o sirijskom režimu bez da se ostavilo prostora jednoj kritičkoj raspravi.

Slična stvar se dogodila u Hrvatskoj prije referenduma o ulasku u Europsku uniju. Iako su europske integracije u skladu s hrvatskim političkim i ekonomskim interesima, nedovoljna zastupljenost otvorene rasprave o manama Europske unije u hrvatskim medijima je refleksija ne samo manjka demokracije već i namjernog utjecanja na određeni politički ishod.

Dakle, odnos medija i politike je simbiotički na način da dvije strane utječu jedna na drugu. To je također vidljivo iz činjenica da su spomenutih pet korporacija koje kontroliraju 90% medija istovremeno veliki donatori Republikanske i Demokratske stranke u SAD-u te povezani s utjecajnim think tankovima, odnosno organizacijama koje istražuju i promiču određene politike u području vanjske i unutarnje politike, ekonomije i socijalnih pitanja.

Unatoč sličnostima, Europska unija predstavlja određene razlike naspram SAD-a iz razloga što nije nacionalna država. Na Starom kontinentu postoje nekoliko medijskih grupacija koje kontroliraju europski medijski prostor. Među njima najviše se ističu konglomerati s njemačkog govornog područja. Ta činjenica nije nimalo iznenađujuća ako se uzme u obzir da je Njemačka najjača ekonomska i politička sila u Europi te da putem medija štiti i promiče svoje interese, posebice u Jugoistočnoj Europi.

Hrvatska
Hrvatska medijska scena je dominirana grupama s njemačkog govornog područja što je rezultat povijesnih, ekonomskih i političkih poveznica s Njemačkom i Austrijom. Naime, dunavska regija je već stoljećima područje od važnog vanjskopolitičkog interesa za dvije spomenute države koje su tijekom godina promijenile svoje oblike. Počevši od Austrougarske, preko nacističke Njemačke pa sve do Savezne Republike Njemačke. Ekonomski i politički odnosi su se posebno intenzivirali od hrvatskoga osamostaljenja, snažno podržanog od strane Berlina, što se posebno očituje u području banaka i osiguravajućih kuća koje su velikim dijelom u vlasništvu grupacija sa njemačkog (ali jednim djelom i talijanskog) govornog područja. Također, Hrvatska, u skladu s njemačkim interesima, predstavlja jedan stabilizirajući faktor u kontekstu europskih integracija drugih država na Balkanu.

U izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije za 2014. godinu, se navodi kako strane tajne službe nastoje zlouporabiti hrvatski medijski prostor s ciljem stvaranja štete hrvatskim nacionalnim interesima te prikazujući u negativnom svijetlu partnere iz NATO-a i EU.

Iako su Njemačka i Austrija saveznice Zagreba u mnogim područjima, ostaje otvoreno pitanje, uzevši u obzir povezanost politike i medija, kolika je uloga hrvatskih medija, velikim djelom kontroliranih od austrijskih i njemačkih grupacija, u zaštiti stranih ekonomskih interesa u Hrvatskoj na štetu hrvatskih građana.

Naime, najveći vlasnik hrvatskih medija je godinama bila Funke Mediengruppe, treća najveća medijska grupacija u Njemačkoj. Među poznatijim novinama se nalazi Westdeutsche Allgemeine Zeitung te više stotina novina i časopisa u različitim zemljama Europe. Do 2014. posjedovala je 49% EPH koja okupira oko 60% hrvatskog medijskog prostora. U njezinom vlasništvu su Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Cosmopolitan, Arena, Gloria, Playboy, Tena, Globus Vita, O.K, Auto klub itd.

Druga velika medijska grupacija u Hrvatskoj je Styria Medija Group iz Austrije. U njezinom vlasništvu se nalaze Večernji list, 24sata, Poslovni dnevnik, Elle, National Geographic, Story, Men's Health te portal Njuškalo.hr,

Treća grupacija u Hrvatskoj je medijski konglomerat Bertelsmann AG.
Radi se o njemačkoj multinacionalnoj kompaniji i jednoj od najvećih masovnih medija u Europi i Sjevernoj Americi. Osim što ima preko 115.000 zaposlenih s godišnjim prihodima od 17 milijardi dolara ta grupacija je također više puta bila predmet velikih kontroverzi.

Naime, vlasnik grupe je obitelj Mohn, koja je prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata bila vrlo bliska nacističkome režimu. Osim što je pripadala krugu pokrovitelja SS-a, izrabljivala je i židovsku radnu snagu, objavljivala tisuće antisemitskih materijala te zabilježila goleme profite kasnih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Nakon rata kompanija je ponovno pokrenuta uz dozvolu Saveznika lažno se predstavljajući kao aktivan pokret otpora nacističkome režimu i žrtva progona od strane istog. Te iskrivljene povijesne činjenice su u potpunosti demantirane 2002. od strane neovisne komisije stručnjaka.

Povezanost Bertelsmann Grupe s Hitlerovim režimom nije izolirani slučaj. Mnoge poznate firme poput Boscha, Mercedesa, Deutsche Banke, Volkswagena, Audija, BMW-a su imale bliske odnose s nacističkim vlastima te često koristili Židove iz koncentracijskih logora za prisilan rad.

No Bertelsmann AG nije samo kontroverzna zbog nacističke prošlosti. Obitelj Mohn upravlja tvrtkom preko svoje Bertelsmann Zaklade. Radi se o vrlo utjecajnoj zakladi (think tanku) u Europi i Sjevernoj Americi koja promovira određene političke, ekonomske i socijalne ciljeve. Organizira globalne ekonomske forume na kojima su prisutne mnoge istaknute ličnosti iz svijeta politike i gospodarstva poput bivše izvršne direktorice MMF Christine Lagarde, bivšeg američkog ministra financija Timothy Geithnera, američko-mađarskog milijardera Georgea Sorosa, bivšeg direktora Svjetske trgovačke organizacije Lamy Pascala, njemačkog ministra financija Wolfgang Schäublea, ali i bivšeg hrvatskog premjera Ive Sanadera.

Bertelsmann Zaklada se našla na udaru kritika zbog lobiranja i promicanja neoliberalnih ekonomskih politika te povezanih političkih vrijednosti. Naime, koristeći svoj masovni medijski utjecaj, pristup političkim elitama te velike financijske resurse, snažno je podržala i promovirala ekonomske reforme u Njemačkoj za vrijeme mandata kancelara Schrödera. Takozvana Agenda 2010 je bila kontroverzni niz gospodarskih reformi te reformi tržišta rada koja je uključivala rezove u području mirovina i socijalnih davanja kao i smanjenje poreza s ciljem smanjivanja nezaposlenosti. Rezultati tih reformi su i danas predmet rasprava u Njemačkoj.

Među poznatijim vlasništvima Bertelsmann AG je RLT Grupa. Ta grupa, sa sjedištem u Luxemburgu, je prisutna u 10 država među kojima i Hrvatska, posjeduje preko 58 tv postaja i preko 30 radio stanice.

Također Bertelsmann ima u vlasništvu jednu od vodećih izdavačkih kuća na svijetu, Random House, međunarodnu tvrtku za glazbu BMG Rights Management, magazin Stern te 25% vlasništva der Spiegela.

Nova TV se također nalazi u stranom, iako ne njemačkom vlasništvu. Njezin većinski vlasnik je Ronald Lauder preko svoje Central European Media Enterprises(CME). Lauder je bivši američki ambasador za Austriju, bivši predsjednik Svjetskog židovskog kongresa te snažan zagovornik židovskih interesa u svijetu. Lauder je jedan manji dio vlasništva CME prodao Time-Warneru te sada CNN i Nova TV imaju istog (manjinskog i američkog) vlasnika

Axel Springer AG
Radi se o grupi koja nije prisutna Hrvatskoj, ali baš kao i gore navedene njemačke i austrijske grupe je prisutna po cijeloj Europi. Među poznatijim medijima se nalaze njemački Bild i Die Welt, a s preko 150 novina u preko 30 zemalja vrše veliki utjecaj na europski medijskih prostor.

Zaključci
Masovni mediji s razlogom nose naziv Sedma sila. Oni su esencijalni za razvoj demokracije i njihova svrha je biti posrednik u komunikaciji, prenoseći poruke političkih elita građanima, te poruke građana političkim elitama. Također, funkcija medija je utjecati na javno mnijenje promičući demokratske vrijednosti te potičući kritičko razmišljanje o nacionalnim interesima. I upravo zato što su mediji esencijalni za razvoj demokracije, su u poziciji da predstavljaju i njezinog velikog neprijatelja.

Situacija u kojoj desetak korporacija predstavlja izvor informacija za stotine milijuna ljudi je alarmantna te ostavlja puno prostora za razmišljanje o posljedicama takvoga djelovanja.

I dok je u državama poput SAD-a stranim državljanima zakonski zabranjeno imati u vlasništvu američke medije, u Europi i Hrvatskoj se to ne percipira kao dovoljno ozbiljna prijetnja za nacionalne interese.
Za kraj, iako je ova analiza koncentrirana na Zapad, slični monopol medija postoji i u drugim dijelovima svijeta poput Rusije i Azije što je pokazatelj važnosti koje političke elite stavljaju na kontrolu medija.

Izvori i reference:
Business Insider, The Guardian, Federal Communications Commission,European Commission,United Nations,Bertelsmann Foundation
jadragoljub jadragoljub 23:50 04.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

mislio sam, a i jesi, da ideš u drugom pravcu, spopao si venu ko da je nedaj bože iz one naše 'četničkopartizanske grupe' to sa korporacijama sam apsolvirao onomad kad je nastao francuski crni talas u filmu, i kad se povela reč o multinacionalnim nadnacionalnim kompanijama, tako neđe sredinom sedamdesetih-krajem, tko će se seti. sad je to vrhunac, uzeli su sve i sad postaju dinosaurusi kojima predstoji kometa, e sad đekna zna kada će.
ono što sam ja teo da rečem je da se manemo više amerikanaca, ponašamo se kao komarac koji uporno oće da ujede slona i ne kapira da mu rilica nema ni snagu ni dužinu da probije slonovu kožu.
nikako da shvatimo da su ameri jedina super sila koja može da vodi rat na svačijoj teritoriji a samo jedna zemlja može da ratuje na njihovoj. aklem jedino rusija može da parira americi ali rusija ipak ima probleme jer ne može da ratujesvud,nema dovoljno saveznika da je podrže. o da može da se umeša u rat u siriji i sjebe amere,ali ipak je ranjivija od amera jer ima veliku kopnenu granicu tako da može i neka beznačajna zemlja da joj unese vatru. kina za još dugo nema šamse da prenese rat na američko tle i zato ćuti i čeka, kina zna da bi joj se u ratu sa amerikom desilo da se vodi na njenoj teritoriji i da čak i da pobedi to bi bila pirova pobeda. a nema šamse sad da pobedi, šta ima ~300 projektila oo 100 operativno u odnosu ma ~1300-500 američkih bojevih glava ili 1700 ruskih.nema ni flotu ni ostalo klasično oružje da parira. sotale su daleko ispod , francuska i britanija imaju možda nešto više od kine a ovi ostali su zanemarljivi.
i gde smo tu mi? gledaj da ne budeš u žiži nijedne od tih sila, da ne znaju ni da postojiš. ali ne mi ćegi kazujemo kosu oni da zajebavaju cel svet. ajde.
a za ovo sa kimom, tačno sam znao da će neka lujka da se napali na tu vest. šteta što nisam video gde. :)
pa čak i taj kim se pokazao pametnijim nego cela četa naših političara. al aj da ne širim priču.
bilo kako bilo mi da se malo izmaknemo iz fokusa, će košta al bolje par ožiljaka nego da ostanemo bez ruku i nogu, a sve mi se čini da smo raspoloženiji da ostanemo sakati al da gi mi kažemo. jebeš ponos čuvaj dupe da ne ode na doboš.
šta ti kaem , to nam je štonamje.
pamet za bolje nemamo.
kamilo_emericki kamilo_emericki 13:33 05.06.2019

Re: dobro si postavio temu -

jadragoljub

nikako da shvatimo da su ameri jedina super sila koja može da vodi rat na svačijoj teritoriji a samo jedna zemlja može da ratuje na njihovoj.

Ko prica o ratu, tema su mediji, pravicni, pravedni. Ono, jeste da ja malo trabunjam o nezavisnosti i objektivnosti tih medija ali takav sam kakav sam.
I pricam o uzoru za slobodu medija i stampe, americkim i zapadnim medijima. O ostalim ne pricam, jer na ovom blogu skoro pa je opste misljenje da je to gola propaganda i zaglupljivanje masa i nisam rad da bacam kamen u tu barustinu i remetim tu finu zabokrecinu.
Mozda i nije bez nekog vraga sto si uveo rat u pricu o medijima. Pa mediji i vrse, vojnickim rijecnikom receno, artiljerijsku pripremu za rat i njegovo opravdanje. Sijecas li se sta se pisalo i pricalo u Jugoslaviji pred rat. Oni drugi su bili zlo koje nam radi o glavi i imamo puno pravo da se branimo.
Ovdje neko nesto rece o izbalansirabim britanskim medijima. Super. Sta su pisali izbalansirano o aferi Skripalj, o Siriji, o Libiji, o Jemenu? Mislis li da je slucajno isla prica o Bucku Kimu kako na najmastovitije nacine ubija na satnoj bazi po S.Koreji kad su se spremali da napadnu S. Koreju. Dok su isli pregovori te price malo zamrle pa sad opet obnovljene.
a za ovo sa kimom, tačno sam znao da će neka lujka da se napali na tu vest. šteta što nisam video gde

Citas li ti sta pisu ljudi na blogu gdje komentarises? Ili si smo tu da kazes sta imas bez da cujes sta drugi kazu. Dobro ovaj put mogu biti i one gole zenske grudi koje odvlace paznju.
Na blogu kod Srdjana bio je drugi komentar i ti komentariso 10-ak minuta poslije tog komentara ali nisi reagovao na taj komentar, valjda ti ta vijest bila logicna i normalna.
Ovo sve je objasnjenje mog misljenja da mediji, narocito danas, falsifikuju stvarnost i mislim da su najopasniji oni koji se lazno predstavljaju da su slobodni, nezavisni, pravedni i kakvi vec.
Zao mi je, ali iz nekog razloga ne mogu da postavljam fotografije na blog (sve savijete sam dosd isprobao) a volio bih zavrsiti sa fotografijom hrabre zmije koja spasava ribu od utapanja. Na jednom blogu kod Srdjana Fri je postavio umjesto mene.
Ali evo malog priloga o razlicitom tumacenju istorije.

nepopustljiv nepopustljiv 20:23 04.06.2019

M'da!

Takav je i ovaj blog, što se pristrasnosti tiče, bio u 'zlatnim danima'.
To jest - nisu mogla da se iznesu drugačija mišljenja, pravoverni su mogli krivovernima da kažu šta god hoće (od kresanja majke do nabijanja na onu stvar - što gnusnije to više aplauza), te da banuju sve koji ne pišaju u istu tikvu.

Jebote - kakva su to otužna vremena bila.
jinks jinks 08:14 05.06.2019

Re: M'da!

Interesantno je bilo provesti sve to vreme ovde, ponekad se zapitam kako je moguće da se sve to izdešavalo.
Milan Novković Milan Novković 21:10 04.06.2019

Iskreno ...

... Sad, naravno da postoje i neki drugačiji primeri, Velike Britanije između ostalih, gde je obaveza o izbalansiranom emitovanju suprotsavljenih političkih stavova odavno na snazi, i gde je jedna od zadnjih žrtvi ovog pravila 2018. godine upravo i bila ranije već pomenuta Foks mreža, koja se pomenutog principa ozbiljno nije pridržavala, i koja se neposredno nakon pomenute odluke dobrim delom upravo i povukla sa britanskog informativnog prostora. ...

... ja ih više ni ne pratim preterano, samo nije ni BBC izbalansiran, i to odavno, i, as it just happens, na suprotnoj strani je od Foksa.

Pa gura politiku moćnijeg dela deep gov ovde, nad-nacionalne, neoliberalne, globalističke elite.

To nebalansiranje ne dostiže US nivoe, ali na trenutke nije ni mnogo daleko, samo to rade dosta suFtilno.

Izgleda da je jedan od univerzalnijih obrazaca, jednom kad imamo neku vlast, ta pospešena difuzija, tj promocija, ljudi koji nama više odgovaraju, u cilju širenja vlasti i njene zaštite.

Kupovanje javnog mnjenja je odavno postala inženjerska disciplina.
anonymous anonymous 21:58 04.06.2019

Re: Iskreno ...

Milan Novković


Kupovanje javnog mnjenja je odavno postala inženjerska disciplina.


...koja se primenjuje radi ostvarivanja profita i osvajanja ili održavanja ekonomske i političke nad /moći.
jinks jinks 07:50 05.06.2019

Re: Iskreno ...

ja ih više ni ne pratim preterano, samo nije ni BBC izbalansiran, i to odavno, i, as it just happens, na suprotnoj strani je od Foksa.

Ponadao sam se da će se u komentarima javiti neko ko živi u UK, ko bi prokomentarisao ovu priču o izbalansiranosti tamošnjih medija.

Kupovanje javnog mnjenja je odavno postala inženjerska disciplina.

U stvari, mnogo čega što bi se do pre 20-30 godina teško moglo povezati sa inženjerstvom sve više i više postaje inženjerska disciplina (preko programa veštačke inteligencije, između ostalog). Od medicine, preko medija, sociologije, upravljanja gradovima, državama, čitavim društvima, pa sve do umetnosti (književnost, film, ...).

Da završim sa jednim preteranijim zaključkom - nisu se i neki još pre 400-500 godina slučajno nazvali takvim i takvim zidarima (što mu takođe dođu nekakvi inženjeri), a ne botaničarima ili filatelistima.
jadragoljub jadragoljub 08:14 05.06.2019

Re: Iskreno ...

Da završim sa jednim preteranijim zaključkom - nisu se i neki još pre 400-500 godina slučajno nazvali takvim i takvim zidarima (što mu takođe dođu nekakvi inženjeri), a ne botaničarima ili filatelistima.

floki floki 08:56 05.06.2019

Re: Iskreno ...

jinks
ja ih više ni ne pratim preterano, samo nije ni BBC izbalansiran, i to odavno, i, as it just happens, na suprotnoj strani je od Foksa.

Ponadao sam se da će se u komentarima javiti neko ko živi u UK, ko bi prokomentarisao ovu priču o izbalansiranosti tamošnjih medija.

Kupovanje javnog mnjenja je odavno postala inženjerska disciplina.

U stvari, mnogo čega što bi se do pre 20-30 godina teško moglo povezati sa inženjerstvom sve više i više postaje inženjerska disciplina (preko programa veštačke inteligencije, između ostalog). Od medicine, preko medija, sociologije, upravljanja gradovima, državama, čitavim društvima, pa sve do umetnosti (književnost, film, ...).

Da završim sa jednim preteranijim zaključkom - nisu se i neki još pre 400-500 godina slučajno nazvali takvim i takvim zidarima (što mu takođe dođu nekakvi inženjeri), a ne botaničarima ili filatelistima.



na žalost, puno vremena bi mi trebalo da prevedem sa nemačkog predavanja profesora rainera mausfelda na ove teme... deda je odličan

evo šta ima na engleskom, ko bi da malo baci pogled (ko razume nemački, lako će na tjubu da nađe predavanja)

Why do the lambs remain silent? On democracy, psychology, and the ruling elite's methods for managing public opinion as well as public indignation
romi.daba romi.daba 09:55 05.06.2019

Re: Iskreno ...

anonymous
Milan Novković


Kupovanje javnog mnjenja je odavno postala inženjerska disciplina.


...koja se primenjuje radi ostvarivanja profita i osvajanja ili održavanja ekonomske i političke nad /moći.


Ovo anonimusovo je u marksističkom stilu "selo gori a baba se češlja". Enee tamo u Aziji možete da se širite.
romi.daba romi.daba 16:40 05.06.2019

Fusnota: SVE SRPSKE IZDAJICE!

1. Današnja Politika je donela Šešeljevu listu političkih protivnika optuženih da su špijuni:

2. Današnja Politika je štampala Šešeljevu listu izdajica:

3. Šešelja lista narodnih neprijatelja:



Vuk Jeremić
Borko Stefanović
Dragan Đilas
Dragan Šutanovac
Boris Tadić
Goran Svilanović
Mlađan Dinkić
Srđa Popović
Zoran Živković
Čedomir Jovanović
Miroslav Mišković


Kada ovima dodamo listu svih članova nevladinih organizacija onda shvatamo da su izdajnici već u većini.

Nataša Kandić
Sonja Biserko
.
.
.

romi.daba romi.daba 21:52 05.06.2019

Re: Fusnota: SVE SRPSKE IZDAJICE!

romi.daba
1. Današnja Politika je donela Šešeljevu listu političkih protivnika optuženih da su špijuni:

2. Današnja Politika je štampala Šešeljevu listu izdajica:

3. Šešelja lista narodnih neprijatelja:



Vuk Jeremić
Borko Stefanović
Dragan Đilas
Dragan Šutanovac
Boris Tadić
Goran Svilanović
Mlađan Dinkić
Srđa Popović
Zoran Živković
Čedomir Jovanović
Miroslav Mišković


Kada ovima dodamo listu svih članova nevladinih organizacija onda shvatamo da su izdajnici već u većini.

Nataša Kandić
Sonja Biserko
.
.
.





U istom članku* Prvi direktor BIA Andreja Savić kaže da sve ove Šešeljeve optužbe spadaju u domen političke borbe "koja malo izlazi iz civilizacijskog nivoa." "Olako se, kako kaže, izriču teške kvalifikacije koje nisu potkrepljene dokazima."


Gospodin Andreja Savić samo ne primećuje sledeće:


Vuk Jeremić DEMOKRATSKA STRANKA
Borko Stefanović DEMOKRATSKA STRANKA
Dragan Đilas DEMOKRATSKA STRANKA
Dragan Šutanovac DEMOKRATSKA STRANKA
Boris Tadić DEMOKRATSKA STRANKA
Goran Svilanović DEMOKRATSKA STRANKA
Mlađan Dinkić DEMOKRATSKA STRANKA
Zoran Živković DEMOKRATSKA STRANKA
Čedomir JovanovićDEMOKRATSKA STRANKA


Dakle, ovde se radi o atentatu na političku stranku.

Šešelj je to sve odradio i otvorio put recenzentu njegovih knjiga (da ih ne imenujemo). Danas velika većina Srba ili (šta su već) Srbijanaca ima izrazito negativno mišljenje o demokratima.

Moje iskustvo u Srbiji mi govori da pametni ljudi ignorišu Šešelja na svoju štetu. Za razumevanje Srbije i njene istorije poznavanje Šešeljevih nedela je možda važnije nego poznavanje Slobinih i Mirinih.

Nikada se nećemo osloboditi Šešeljeve zaostavštine od "Kurve del Ponte", preko sudija Ujedinjenih Nacija koji samo mogu da "prihvate" da mu popuše njegov hercegovački kurac.... do svih onih štampanih stranica sa kojima možemo brisati srpska dupeta. I taj isprdak mi gledamo u našoj Skupštini, i na veoma gledanim srpskim programima PINK i HAPPY svaki drugi dan u proseku.

Be happy, don't worry!




*"Srpske političare vrbuju novcem i ucenama, Beograd na meti stranih obaveštajnih službi", Politika, Sreda 5 jun 2019, prva i šesta strana.
anonymous anonymous 15:50 06.06.2019

Re: Fusnota: SVE SRPSKE IZDAJICE!

romi.daba

Gospodin Andreja Savić samo ne primećuje sledeće:


Vuk Jeremić DEMOKRATSKA STRANKA
Borko Stefanović DEMOKRATSKA STRANKA
Dragan Đilas DEMOKRATSKA STRANKA
Dragan Šutanovac DEMOKRATSKA STRANKA
Boris Tadić DEMOKRATSKA STRANKA
Goran Svilanović DEMOKRATSKA STRANKA
Mlađan Dinkić DEMOKRATSKA STRANKA
Zoran Živković DEMOKRATSKA STRANKA
Čedomir JovanovićDEMOKRATSKA STRANKA



Kako bilo ko, može da vidi - tvoje fantazije !

jadragoljub jadragoljub 07:43 06.06.2019

smejete se kad govorim da su nam bugari

neprijatelji, epa evo , el ovo prijateljski


U stanici su, kaže, proveli sate. Oko ponoći su ih prvi put pitali za model auta, ali poteru nisu mogli odmah da raspišu, pravdajući se da načelnik nije tu. Tek trećeg dana policija je sve prijavila Interpolu, ispričao nam je Nemanja.

- Apsolutno nikog u policijskoj stanici te večeri nije bilo briga gde ćemo provesti noć, niti to što je trudna žena u pitanju - nastavlja naš sagovornik. - Ni čašu vode nije mogla da dobije, niti stolicu da sedne. Sreća je da smo kod sebe imali kartice i nešto novca pa smo platili smeštaj, inače bismo verovatno ostali na ulici.

LINK
maksa83 maksa83 10:06 06.06.2019

Re: smejete se kad govorim da su nam bugari

neprijatelji, epa evo , el ovo prijateljski

Ja detetu ne mogu da objasnim kako smo u I balkanskom ratu ratovali na istoj strani sa Bugarima, a prekosutra u 2. protiv Bugara. "Jebiga sine, Bugari...", mislim, šta drugo da kažeš...
jadragoljub jadragoljub 12:45 06.06.2019

Re: smejete se kad govorim da su nam bugari

"Jebiga sine, Bugari...", mislim, šta drugo da kažeš...

to je najtačnija definicija bugara, nema bolje
nepopustljiv nepopustljiv 14:30 06.06.2019

Re: smejete se kad govorim da su nam bugari

maksa83
neprijatelji, epa evo , el ovo prijateljski

Ja detetu ne mogu da objasnim kako smo u I balkanskom ratu ratovali na istoj strani sa Bugarima, a prekosutra u 2. protiv Bugara. "Jebiga sine, Bugari...", mislim, šta drugo da kažeš...

Snežana baš lepo našminkana!
Usput - nije mi jasno zašto žene čupaju obrve pa ih onda crtaju?
U čemu je tu fazon?
A možda će uskoro i muškarci to isto da rade sa brkovima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana