Gost autor

CEVČUGA

mikele9 RSS / 07.06.2019. u 13:02
Gost autor st.jepan
 


'Ajmo ilustrativno: 

Beograd. Nedelja, Prolećni dan. I, po navici, šetnja do Save. 
Ali gle, nema Save, ima samo golema jaruga, s ponekom smrdljivom baricom i razbacanim mrtvim ribama. 
A Sred jaruge, ogromna gvozdena cev. Tolika, da skoro dodiruje luk Brankovog mosta. Uzvodno (ha, uz-vodno), gubi se u perspektivi.

OK, zanemarite gornji fantazam, nedovoljno je strašan da predoči stvarni horor o kojem je ovde reč.
  
Jer tako nekako, samo znatno grđe, sada je u planinskom selu R. 
Znate, jer živite tamo, kuća vam do Rske reke. Nedavno, ta Rska reka, koja je za vas bila važnija nego za Beograđane Sava, postala je,  po volji neke povlašćene bitange, Rski cevovod. Oko kojeg je (cevovoda) sve razvaljeno i razrovano, a drveče, kilometrima nizvodno (ha, niz-vodno), u širokom pojasu nemilosno posečeno. Stoga okolne strmine, zasad oklevajući, klize ka obesmišljenom koritu  Klize sa sve vašom kućom, zapravo pradedinom kućom, jer siromašan ste tamo svet, slabo se u vas gradi.. A jaruga oko cevčuge, išarana je, poput Save iz gornjeg fantazma, smrdljivim baricama i mrtvim ribama. 
Tu ste pecali, a sad ne možete. 
Tu ste preživljavali mahom od stoke, a sad ne možete. Jer napajali ste je na toj rečici, a sada je ta vaša rečica tuđa cevčuga. Zagrabili biste za stoku iz vašeg bunara, al i tamo je vode sve manje, jer cevčuga nije porozna poput rečnog korita, pa sad voda više ne prodire u zemlju. Nema je više ni za divljač, ni za ptice - Bitanga je, uz pomoć plaćenih batinaša i regularnih oružnika, ignorišući mnoge zakone i zabrane nadležnih inspekcija, svu vodu, čistu pijaču vodu, od vas oteo, da joj, uz Gazdiin blagoslov, nabije pritisak. Koji će (pritisak), kilomertima nizvodno (ha, niz-vodno), rotirati njegovu turbinu. Rotirajući je, dodatno će nabijati njegov i, razume se, još poneki budželar. 

Iz Bitangine turbine, voda će danonoćno (što jes-jes, bez kapi gubitka) isticati obogaćena molekulima rđe sa unutrašnjih zidova cevi i tragovima mašinskih maziva iz postrojenja. A u onim prolećnim nedeljama, u kojima će turbina rotirati najbešnje i proizvoditi najviše struje, dakle u periodu godine u kojem je struja najmanje potrebna, sva sela nizvodno od postrojenja, dobro će najebati. Logično, jer deo vode više neće nestajati u zemlji, pa će stoga prolećne bujice bivati silovitije nego ikada pre.     
 
Prelep je bio taj vaš kraj, maštali ste o nekakvom fuckin' turizmu, ložili vas razni, obećavali pomoć, a sada je tom vašem prelepom kraju kraj. Ne lići više ni na šta - čak se i vama, koji ste čitav svoj mali život tu otaljali, taj vaš kraj gadi. 

Tako je u mnogim još planinskim selima po srpskim zapizdinama, u kojima je, nekim čudom, još poneko poput vas donedavno pokušavao da preživi, a sad mora da, poput vas, bega. Mora, jer lokalna rečica nije tek usputni "a ima i reka" momenat, ona je ključni razlog zbog kojeg je to selo i nastalo, zbog kojeg neki čukun čukun ocenio da se, jer ima vode, tu može opstati, pa je baš zato i rešio da se nastani baš tu. 

A sada vas odatle teraju. Begajte, zabole Gazdu, za njega ste vi i vama slični, "kako mravi po zemljici" - čist višak od kojeg što pre treba osloboditi vaš, potencijalnim plenom bogat kraj.   

Odvratno, zar ne? Taman kao kad bi Beogradski vodovod celoj zgradi zavrnuo ventile, jer presporo se puni bazen u dvorištu obližne vile. 

Ipak, pitanje: 
Da li je Gazda svega ovoga svestan? 
Teško da nije. Čovek je svakako daleko  od genija, ali belodano, nije ni retard. Po ovome, i po mnogo čemu što čini, ili pak ne čini a morao bi da čini, biće da je njegov pravi problem u manjku ljudskosti..Jer te srpske rečice, kojih je, btw, neusporedivo manje nego bilo gde u okruženju, spadaju u ono najvrednije što Srbija ima. Srbija ih dakle ima, zajedničko su dakle vlasništvo svih nas, i ne mogu se..., nije ni logično ni ljudski, zapravo je kriminalno i nitkovski, otimati ih od lokalnog življa i častiti svoje pajtose pravom da ih, isključivo radi ličnog šićara (jer proizvodiće beznačajnu struju), zatiru i cele "zacevljuju". 

Gornje pitanje je dabome retoričko - svestan je Gazda šta radi, a ono čega izgeda nije svestan, jeste žestina besa koji ovim bezdušnim invalidiranjem Srbije izaziva i sveudilj bilduje. Ne samo u direktno oštećenim, već i znatno šire. Trebalo bi da se tog besa, koji samo što nije proključao, plaši mnogo više nego olinjale i jalove opozicije.  

Znam, ima tog "zacevljavanja" (baš simpa nova reč) i po Evropama, ali tamo se mini centrale ne grade pre no što se s lokalcima postigne dogovor i uspostavi kakav-takav balans interesa. I još važnije, tamo nećete videti suva korita, to je nazamislivo. Do turbina stiže samo višak vode, a ribama se na vodozahvatima obezbeđuje nesmetani prolaz. Svih tih ljudskih obzira ovde nema. Lokalce niko ništa ne pita, niko im za uzvrat ne daje ništa. Nego se tek tako, bez ikakve najave, u nekom zabačenom i zaboravljenom planinskom selu pojave džipovi s batinašima, a bageri nahrupe u rečno korito. Onda krene horor. Ako se lokalci malo pobune, munjevito stižu oružnici koje plaćamo svi, pa rasteruju, zastrašuju, biju. Nema tu ni dogovora, ni kompenzacije, ni radnih mesta, a cela, bukvalno cela reka, očas išćezne kao da je, božemioprosti, ponornica.

Stoga mi je neverovatno da nijedna cevka (a ni tintara) još nije polupana, nijedan vodozahvat razoren.
Ne sumnjam da će, ako se Gazda ne prizove pameti i ne zauzda kuma, najjačeg  MHE investoitora,  toga uskoro biti. Onoliko!

Nego, nešto mi pade na pamet... Kako to da se, bez obzira na povlašćenu cenu, "biznismenima" sviklim na hiljaduprocentni profit, isplati da po nepristupačnim vrletima postavljaju kilometre cevi golemog prečnika, a jadni potočići koji će u njih biti zgurani, ne mogu, osim u par prolećnih nedelja, da iznedre mnogo više kilovata no što mogu ona četri panela na krovu moje mobilne off the grid udžerice? 

Ne raspolažem nikakvim podacima, ali slutim da će povlašćenim bitangama biti isplaćivano bar desetak puta više struje no što objektivno mogu da proizvedu. Garant  će struju, dobijenu od EPS-a po normalnoj ceni, odmah prodavati EPS-u po mnogo višoj, povlašćenoj ceni.. Naravno, struja neće ni tamo ni vamo, sve će to samo knjigovodstveno, a cevčuge, koje su mnogima svirepo razorile živote i nepovratno devastirale prelepe krajolike, bitangama će služiti tek kao pokriće za njihov govnjivi, Gazdinim blagoslovom pokriveni, trange-frange biznis.

Stoga sam uveren u sledeće: 
Kad bi se garantovala stroga kontrola isplata, objektivno sravnjivanje "isporučene" i stvarno proizvedene struje, svi MHE investitori bi momentalno odustali od gradnje.

Ostali st.jepanovi tekstovi na blogu B92.

Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 13:19 07.06.2019

zastrašujuće

zvuči kad se ovako živopisno sve pobroji.

trebalo bi ovo taksativno pretvoriti u brojke i podneti tužbe. i imati institucije koje će to da provere, osude i kazne. a to izgleda nemamo, žao nas je. imamo građanske inicijative, pritisak kroz sporedne medije, nešto je čak stiglo do skupštine...i opet ćorak.

Ne sumnjam da će, ako se Gazda ne prizove pameti i ne zauzda kuma, najjačeg MHE investoitora, toga uskoro biti. Onoliko!

bukvalno nas teraju u gerilu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:17 08.06.2019

Re: zastrašujuće

Čudno da Stjepec nema autorsku opciju.
angie01 angie01 12:50 08.06.2019

Re: zastrašujuće

Srđan Fuchs
Čudno da Stjepec nema autorsku opciju.


ne samo da je cudno, nego je nelogicno- stjepan je autor nekih od najboljih tekstova ovde ikada napisanih- postiranih isto pod gost autor- svakako je zaluzio opciju pisanja,...ja vise puta apelovala,...
st.jepan st.jepan 14:32 08.06.2019

Re: zastrašujuće

Srđan Fuchs
Čudno da Stjepec nema autorsku opciju.

Tja, nebitno.
Mogu da ti nabrojim bar pe'šes' blogera koji je začudo nemaju, kao i bar pe'šes' blogera koji je začudo imaju.
mikele9 mikele9 16:59 08.06.2019

Re: zastrašujuće

ne samo da je cudno, nego je nelogicno- stjepan je autor nekih od najboljih tekstova ovde ikada napisanih- postiranih isto pod gost autor- svakako je zaluzio opciju pisanja,...ja vise puta apelovala,..

Neshvatljiv mi je animozitet prema njemu iako je on jedna od obrazovanijih ljudi koje poznajem, radoznao, upućen u mnoge stvari, dobro, odlično piše, duhovit je, teme su mu prva liga...
nepopustljiv nepopustljiv 07:46 09.06.2019

Re: zastrašujuće

Srđan Fuchs
Čudno da Stjepec nema autorsku opciju.

Šta će mu to?!
Neće zbog toga biti pametniji.
Nemam ni ja - šta će i meni?!
nepopustljiv nepopustljiv 07:46 09.06.2019

Re: zastrašujuće

angie01
Srđan Fuchs
Čudno da Stjepec nema autorsku opciju.


ne samo da je cudno, nego je nelogicno- stjepan je autor nekih od najboljih tekstova ovde ikada napisanih- postiranih isto pod gost autor- svakako je zaluzio opciju pisanja,...ja vise puta apelovala,...

Šta znači ovo postiranih?
mnenadic mnenadic 13:57 07.06.2019

Dakle, da li biste podržali ideju

osnivanja fondacije koja bi finansirala neutralizaciju već izgrađenih derivacionih MHE, i vraćanje vodng fonda u prirodne tokove, kao i sprečavala izgradnju budućih objeata te vrste? Ovo zato što država ne postoji, odnosno privatizovana je.Zato mislim da i građani imaju legitimno pravo da stvari uzmu u svoje ruke.
st.jepan st.jepan 14:56 07.06.2019

Re: Dakle, da li biste podržali ideju

mnenadic
osnivanja fondacije koja bi finansirala neutralizaciju već izgrađenih derivacionih MHE, i vraćanje vodng fonda u prirodne tokove, kao i sprečavala izgradnju budućih objeata te vrste? Ovo zato što država ne postoji, odnosno privatizovana je.Zato mislim da i građani imaju legitimno pravo da stvari uzmu u svoje ruke.
Ja bih to podržao, jer nisam za amaterizam, uvek sam za angažovanje profesionalaca.
Ali uprava Fonda mora da radi transparentno. Npr, za posao miniranja cevi i vodozahvata, mora raspisati javni tender.
nepopustljiv nepopustljiv 07:48 09.06.2019

Re: Dakle, da li biste podržali ideju

mnenadic
osnivanja fondacije koja bi finansirala neutralizaciju već izgrađenih derivacionih MHE, i vraćanje vodng fonda u prirodne tokove, kao i sprečavala izgradnju budućih objeata te vrste? Ovo zato što država ne postoji, odnosno privatizovana je.Zato mislim da i građani imaju legitimno pravo da stvari uzmu u svoje ruke.

Da!
Tako ćem na kraju i biti.
Sve ostalo je 'sviranje kurcu'.
nepopustljiv nepopustljiv 07:52 09.06.2019

Re: Dakle, da li biste podržali ideju

st.jepan
mnenadic
osnivanja fondacije koja bi finansirala neutralizaciju već izgrađenih derivacionih MHE, i vraćanje vodng fonda u prirodne tokove, kao i sprečavala izgradnju budućih objeata te vrste? Ovo zato što država ne postoji, odnosno privatizovana je.Zato mislim da i građani imaju legitimno pravo da stvari uzmu u svoje ruke.
Ja bih to podržao, jer nisam za amaterizam, uvek sam za angažovanje profesionalaca.
Ali uprava Fonda mora da radi transparentno. Npr, za posao miniranja cevi i vodozahvata, mora raspisati javni tender.

Jebeš tendere!
U našim uslovima tenderi služe kao pokriće - i alibi - za poslove dogovorene u 4 oka.
Pa onda paraziti kažu - evo bio tender.
Tendere ukinuti pod hitno.
Svaki posao zakačiti na 'ličnu odgovornost' pojedinca na odgovarajućem nivou - uključiti kamere i direktno prenositi licitaciju.
Tenderi služe za opscenu prostote.
st.jepan st.jepan 11:42 09.06.2019

Re: Dakle, da li biste podržali ideju

nepopustljiv
mnenadic
osnivanja fondacije koja bi finansirala neutralizaciju već izgrađenih derivacionih MHE, i vraćanje vodng fonda u prirodne tokove, kao i sprečavala izgradnju budućih objeata te vrste? Ovo zato što država ne postoji, odnosno privatizovana je.Zato mislim da i građani imaju legitimno pravo da stvari uzmu u svoje ruke.

Da!
Tako ćem na kraju i biti.


Sasvim sigurno.
I biće skroz legitimno.
Jer ako neka bitanga angažuje profi batinaše da štite njegovo nelegalno gradilište, ako mesecima ignoriše zabranu gradnje i nalogoe Ministarstva da sve vrati u prethodno stanje, ako se ministar Trivan "nada" (sic, ministar se nada! - sa'će postavim klip) da će njegov nalog jednom biti ispoštovan, ako policija ne hapsi bitangu koji, i pored izričitih zabrana nastavlja gradnju (i time čini krivično delo), već napritiv, po ko zna čijem nalogu, rasteruje meštane koji nenasilno, svojim telima pokušavaju da zapreče put teškim mašinama i zaustave dalje nezakonite radnje... onda ti meštani imaju sva prava da se organizuju i sve bitangino razore.

Jbt, policija koja štiti bezakonje, i narod koji štiti zakon!
U istoriji državnih udara, nije zabeležen ovakav:
Ovo je "altroke" državni udar (doduše puzeći), koji izvodi sama država!
maksa83 maksa83 14:00 07.06.2019

najzad


Najzad tekst na naslovnoj o najvećem i najdalekosežnijem SNS zločinu protiv sopstvenog naroda, pitam se da li će (tekst) opstati.

Po ovome, i po mnogo čemu što čini, ili pak ne čini a morao bi da čini, biće da je njegov pravi problem u manjku ljudskosti, a bog'me i u nedostatku elementarnog patriotizma.

Ovo je srž. Sva egomanijakalna paradiranja i mahanja pesničicom ka nebu po televizjama služe samo tome da neko ne primeti.
st.jepan st.jepan 14:05 07.06.2019

Re: najzad

Najzad tekst na naslovnoj

Na kojoj naslovnoj?
Ja ga tamo ne vidim, možebitno je već skinut.
maksa83 maksa83 14:09 07.06.2019

Re: najzad

Na kojoj naslovnoj?
Ja ga tamo ne vidim, možebitno je već skinut.

A, ti kad kažeš "naslovnoj" verovatno misliš na houm pejdž b92., tamo ga nema (nisam ni gledao do sad), a ja mislim na "naslovnu" samog bloga, dakle ne neki od onih "sa strane". Ta cela stvar sa rekama se sramotno malo obrađuje ovde (ok, treba vremena dok sravnimo prvo bitne stvari kao što su četnici i partizani).

st.jepan st.jepan 14:12 07.06.2019

Re: najzad

maksa83
Na kojoj naslovnoj?
Ja ga tamo ne vidim, možebitno je već skinut.

A, ti kad kažeš "naslovnoj" verovatno misliš na houm pejdž b92., tamo ga nema (nisam ni gledao do sad), a ja mislim na "naslovnu" samog bloga, dakle ne neki od onih "sa strane".

Pa tamo su uvek svi blogovi VIP blogera.
Mikele je VIP, so naravno da je naslov tamo.
maksa83 maksa83 14:20 07.06.2019

Re: najzad

Mikele je VIP, so naravno da je naslov tamo.

Ok, nesporazum v2.0

"Najzad na naslovnoj strani" znači "najzad se piše o tome na naslovnoj strani".
st.jepan st.jepan 15:01 07.06.2019

Re: najzad

Ta cela stvar sa rekama se sramotno malo obrađuje ovde

Pa ne, nije sramotno malo - pisao već Kosta.
Doduše sramotno loše, tj. bez elementarnog poznavanja materije.
maksa83 maksa83 15:48 07.06.2019

Re: najzad

Pa ne, nije sramotno malo - pisao već Kosta.

Pa jeste sramotno malo.

(I nije na naslovnoj strani.)
jadragoljub jadragoljub 17:29 07.06.2019

Re: najzad

što nisi stavio onu sliku vodopada .
ostalo, šta reći a ne zaplakatiZbrisan sa lica zemlje!

Vodopad Bobuk
pokojna Crnovrška reka
st.jepan st.jepan 17:42 07.06.2019

Re: najzad

što nisi stavio onu sliku vodopada .

Znam tu fotku, kačio sam je na svom fejsu.
Rešio sam da ovog puta ne smaram domaćina (inače, uvek ga smorim).
Kad se nekima (a naročiti nekom) bude sudilo za veleizdaju, ta fotka će biti priložena uz optužnicu.
nikvet pn nikvet pn 17:44 07.06.2019

Re: najzad

maksa83

Najzad tekst na naslovnoj o najvećem i najdalekosežnijem SNS zločinu protiv sopstvenog naroda


И Грза је планирана за уништење..

Под директној претњом одмах је организована активна контра-акција.

https://centralmedia.rs/index.php/2019/05/16/investitor-odustao-od-izgradnje-mhe-na-grzi/

Зашто је одустао? Зато што је фин-леп-добар-свестан? Не баш. Може бити и није одустао него тактички лаже. Како поверовати типу коме је овако нешто уопште пало на памет? Таквим идејама место је у Лази а остварењима - у ћузи.

Његов проблем је што се суочио са неочекивано великим и одлучним отпором. Пар десетина хиљада људи напросто је запањено намером да се онакав драгуљ уништи. То само по себи не значи ништа, сила бога не моли али... Овде је консензус - не-мо-же. И спремност на активну одбрану, свако у својој моћи.


maksa83 maksa83 18:45 07.06.2019

Re: najzad

Његов проблем је што се суочио са неочекивано великим и одлучним отпором. Пар десетина хиљада људи напросто је запањено намером да се онакав драгуљ уништи.

Kolika svinja treba da budeš pa da ti padne na pamet da ovo uništiš:

mikele9 mikele9 19:23 07.06.2019

Re: najzad

Rešio sam da ovog puta ne smaram domaćina (inače, uvek ga smorim).

Poslovično uvek govoriš istinu, ovog puta NE!
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:39 07.06.2019

Re: najzad

maksa83
Његов проблем је што се суочио са неочекивано великим и одлучним отпором. Пар десетина хиљада људи напросто је запањено намером да се онакав драгуљ уништи.

Kolika svinja treba da budeš pa da ti padne na pamet da ovo uništiš:Ajde, ok je ovo, i kul, i sve, ali ako je već dovukao ovoliki escajg u šumu, jel nije mogao i deci vode da ponese, nego mora iz potoka da vadi, a ni da je profiltrira? Džijardija, bre, vreba, još ako ima neki kamper uzvodno da mu se ušora ili pokenja u potok, moš tako koleru da fasuje - očigledno čovek nije baš pravi outdoor tip. I još briše masne prste o kera...

Nego, makso, koliko kod vas košta onoliki palamar bifteka? Kod nas je funta u Whole Foodsu oko 30 dolara, a ovaj komad ima bar jedno 5 funti, onako odoka. I još kuče rani sa tim. Ima se, može se...


maksa83 maksa83 20:16 07.06.2019

Re: najzad

Nego, makso, koliko kod vas košta onoliki palamar bifteka?

Uh ne znam da ti kažem, ja ga nisam kupio tako kao palamar brat bratu godinu-dve dana, pošto to ili mora da se rezerviše ili da se porani jer se brzo razgrabi. Kad je neki meatfest onda se uglavnom uzima odavde, isklikćeš i donesu ti na kuću, a ima ih i u fensijim Maxjima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:16 07.06.2019

Re: najzad

maksa83
Nego, makso, koliko kod vas košta onoliki palamar bifteka?

Uh ne znam da ti kažem, ja ga nisam kupio tako kao palamar brat bratu godinu-dve dana, pošto to ili mora da se rezerviše ili da se porani jer se brzo razgrabi. Kad je neki meatfest onda se uglavnom uzima odavde, isklikćeš i donesu ti na kuću, a ima ih i u fensijim Maxjima.


Ni ovde ga nema uvek u radnji, bar ovoj mojoj, a ovako veliki komad, od cele krave, mislim da nisam nikad video.

Svejedno, baš ću da probam ovaj "recepat", samo neću u šumi, da me ne uhapse, a ni vodu iz baruštine, nego česmovaču, brate. Možda posle obrišem prste o mačke, u nedostatku ovih kerova za higijenske potrebe, ali verujem da će mi to biti poslednje...
zilikaka zilikaka 22:50 07.06.2019

Re: najzad

Његов проблем је што се суочио са неочекивано великим и одлучним отпором. Пар десетина хиљада људи напросто је запањено намером да се онакав драгуљ уништи.

Grza ima sreće što se nalazi blizu grada u izletničkoj zoni.
Neke druge rečice koje su dalje, ne mogu da okupe ni blizu toliko branilaca jer ljudi i ne zbaju za njih, a često oni nekoliko stotina ljudi i ne zna kud će i kako da se nosi sa tim bitangama. Nego, da li postoji neki čestit pokret za odbranu reka po Srbiji uopšte?
Evo, ja prva hoću da se aktiviram i pomognem sve što mogu.
(Pa makar proučavala preporučenu literaturu)
maksa83 maksa83 22:59 07.06.2019

Re: najzad

Svejedno, baš ću da probam ovaj "recepat", samo neću u šumi, da me ne uhapse, a ni vodu iz baruštine, nego česmovaču, brate.

Ja sam ranije njih nepropuštao kao crtani u 7:15, ali sad odgledam neku ponekad kad stignem. Brzo shvatiš da je celo to njihovo kuvanje više gimmick, performans, i to jako kvalitetan performans - prelepa šuma, reka, potoci, bez ijedne ljudske reči, samo tičice, žubor vode i cvrčanje vatre (+ povremeno ona sova koju su pripitomili). Za 3 godine su nabili 2.5 miliona pratilaca, što je epohalan rezultat.

Da li bih stvarno probao to nešto tako da pravim kao oni, pa, šta znam, možda, pokupi se neka fora, dočim sa ovim tipom imam sjajna iskustva, te njegove stvari sam kopirao 1-1 i ispalo je super, klikći i proberi, ima baš svašta.
st.jepan st.jepan 23:09 07.06.2019

Re: najzad

Grza ima sreće što se nalazi blizu grada u izletničkoj zoni.
Neke druge rečice koje su dalje, ne mogu da okupe ni blizu toliko branilaca jer ljudi i ne zbaju za njih,

Ma znaju ljudi, i došlo bi ih baš puno, al kako kad samo za gorivo i autoput do Stare planine i nazad, treba stotinak evrića?
Nego, da li postoji neki čestit pokret za odbranu reka po Srbiji uopšte?
Evo, ja prva hoću da se aktiviram i pomognem sve što mogu.

Postoji nekoliko pokreta, a meni se čini da je najozbiljni "Odbranimo reke Stare planine (ORSP). Imaju već preko 70.000 članova, naći ćeš ih lako na Netu. Pokret vode čuveni Čuta Jovanović iz Beograda, mnogo zajeban lik, i čuvena Nensi Radojković iz Pirota, neustrašiva borkinja.
nikvet pn nikvet pn 09:14 08.06.2019

Re: najzad

maksa83
prelepa šuma, reka, potoci,


Ко не зна: на клиповима је река Грза и амбијент; предмет напада и одбране.

celo to njihovo kuvanje više gimmick, performans, i to jako kvalitetan performans


Тако је. Али није предалеко од реалне изведбе.
jadragoljub jadragoljub 09:59 08.06.2019

Re: najzad

nikvet pn
maksa83
prelepa šuma, reka, potoci,


Ко не зна: на клиповима је река Грза и амбијент; предмет напада и одбране.

celo to njihovo kuvanje više gimmick, performans, i to jako kvalitetan performans


Тако је. Али није предалеко од реалне изведбе.

meni nekako besmisleno, ono mož daodlutaš na mnogo strana u razmišljnju o cilju ovoga, šta je pisac hteo da kaže.
onako pre maxinog uputstva uo čemu se radi otišo sam u one preživljavare, pa proklamatore povratka u prirodu i svašta nešto. dok nije objašnjeno da je kuvar upitanju.


dosadan sam ko ... neki blozeri, al ..
Bili Piton Bili Piton 15:51 08.06.2019

Re: najzad

Samo da mahnem, puzim nešto po podu, rasplićem kablove.
indije indije 17:49 08.06.2019

Re: najzad

uznes i ukucas
AB (AnaBrnabic) te vetrenjace
te trvenje (клање са АВ, oko obnovljivih
izvora energije), te brisanje njenih izjava
u dva nocu, a sprocu njegovih izjava
o dolasku folcvagena, o njenoj bulumenti
basibozluku, njegovom pižđenju AGsTj, itd...
michiganac michiganac 18:06 08.06.2019

Re: najzad

Nego, da li postoji neki čestit pokret za odbranu reka po Srbiji uopšte?
Evo, ja prva hoću da se aktiviram i pomognem sve što mogu.
(Pa makar proučavala preporučenu literaturu)


Ovo ti je najozbiljniji pokret koji djeluje nad-lokalno (tj. "regionalno" ): Save the Blue Heart of Europe. Vodi ga jedan Austrijanac poucen iskustvom u sopstvenoj zemlji.

Najrelevantnija 'literatura': Eco-Masterplan (za ovakve lokacije poput Grze i sl. predvidjene su tzv. 'No-go zone')Igor Vejnovic iz 'Bankwatch' organizacije je takodje jedan od vodecih aktivista.
nepopustljiv nepopustljiv 07:54 09.06.2019

Re: najzad

maksa83
Na kojoj naslovnoj?
Ja ga tamo ne vidim, možebitno je već skinut.

A, ti kad kažeš "naslovnoj" verovatno misliš na houm pejdž b92., tamo ga nema (nisam ni gledao do sad), a ja mislim na "naslovnu" samog bloga, dakle ne neki od onih "sa strane". Ta cela stvar sa rekama se sramotno malo obrađuje ovde (ok, treba vremena dok sravnimo prvo bitne stvari kao što su četnici i partizani).


Dokle ćeš više sa tim četnicima i partizanima?!
Mislim - stvarno!
nepopustljiv nepopustljiv 08:02 09.06.2019

Re: najzad

indije
uznes i ukucas
AB (AnaBrnabic) te vetrenjace
te trvenje (клање са АВ, oko obnovljivih
izvora energije), te brisanje njenih izjava
u dva nocu, a sprocu njegovih izjava
o dolasku folcvagena, o njenoj bulumenti
basibozluku, njegovom pižđenju AGsTj, itd...

Može li pojašnjenje?
Nemušto mi ovo.
st.jepan st.jepan 11:04 10.06.2019

Re: najzad

A, ti kad kažeš "naslovnoj" verovatno misliš na houm pejdž b92., tamo ga nema

Od juče ima.
abrakadabra abrakadabra 17:43 07.06.2019

Adam Smit

Pročitano zaista izaziva mučninu.
Nadovezao bih se nečim što sam juče čuo i što hirurški precizno oslikava u kom smo položaju kao društvo sada i ovde.
Elem, ekonomista Adam Smit 1776 u svom delu "Blagostanje naroda" kaže da su tri stvari potrebne da bi se i od "najgoreg varvarizma došlo do društva blagostanja".
A to su:
1) Mir
2) Niski porezi
3) Vladavina prava
Nisam nikada čuo jednostavnije i tačnije objašnjenje. Istovremeno sam dobio udarac u pleksus jer mi imamo 0,5 od potrebna 3 uslova( mir, za sada). Eto gde smo-u velikoj zardjaloj cevuljagi punoj mutne vode. Utešno je što ta turbulencija govnjive vode proizvodi struju pa makar po neka njuška da ima koristi.
nask nask 19:15 07.06.2019

Učite hemiju,

možda vam jednog dana zatrebaKnjiga* koju sam kupio sa 15 godina u knjižari SKC-a.

*Fotografija nije moja i koristim je bez dozvole.
nask nask 19:18 07.06.2019

Re: Učite hemiju,

Brlja
jadragoljub jadragoljub 10:00 08.06.2019

Re: Učite hemiju,

nask
možda vam jednog dana zatrebaKnjiga* koju sam kupio sa 15 godina u knjižari SKC-a.

*Fotografija nije moja i koristim je bez dozvole.

ovaj naš nask je izgleda od one kineske bubamare, ratoborne.
nask nask 11:16 08.06.2019

Re: Učite hemiju,

ovaj naš nask je izgleda od one kineske bubamare, ratoborne.


Бубамаре су углавном грабљивци (хране се биљним и штитастим вашима)-Wikipedia
michiganac michiganac 19:00 08.06.2019

Re: Učite hemiju,

Učite hemiju,
možda vam jednog dana zatreba


Uh, odgledah prije neki dan jedan od onih 'milestone/must see'-dokumentaraca, ne sjecam se kad me se nesto tako sveobuhvatno i da me se duboko dojmilo (ok, lazem malo, morao sam uzgredno da odgledam i jedan o (nezaobilaznom) Cernobilju).O pocecima ind. revolucije, prvobitnog motiva da se zastite biosfera i postojeci klimatski uslovi, preko DuPonta, Monsanta, I.G.Farben-a, ind. poljoprivrede, eksploataciji atom. energije, "plastifikaciji" planete, konzumerizmu nasem nasusnom, uticaju svjetskih sukoba kao katalizatora na sve prethodno (svekolikom 'antropocenu'), itd. itd..

Zao mi je sto ovakvi filmovi nemaju i produkciju na engleskom (tu mi ide i najveca zamjerka 'arte'-redakciji, ja ga odgledah inace u 'Deutsche' ver.), ali evo, ako Bili (kamilo ili neko drugi) nije bas toliko dokon, mozda da nam/vam ga preprica i sa 'la langue française'..
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:34 09.06.2019

Re: Učite hemiju,

michiganac
Učite hemiju,
možda vam jednog dana zatreba


Uh, odgledah prije neki dan jedan od onih 'milestone/must see'-dokumentaraca, ne sjecam se kad me se nesto tako sveobuhvatno i da me se duboko dojmilo (ok, lazem malo, morao sam uzgredno da odgledam i jedan o (nezaobilaznom) Cernobilju).O pocecima ind. revolucije, prvobitnog motiva da se zastite biosfera i postojeci klimatski uslovi, preko DuPonta, Monsanta, I.G.Farben-a, ind. poljoprivrede, eksploataciji atom. energije, "plastifikaciji" planete, konzumerizmu nasem nasusnom, uticaju svjetskih sukoba kao katalizatora na sve prethodno (svekolikom 'antropocenu'), itd. itd..

Zao mi je sto ovakvi filmovi nemaju i produkciju na engleskom (tu mi ide i najveca zamjerka 'arte'-redakciji, ja ga odgledah inace u 'Deutsche' ver.), ali evo, ako Bili (kamilo ili neko drugi) nije bas toliko dokon, mozda da nam/vam ga preprica i sa 'la langue française'..

Pogledao sam malo na preskok, kao kad se lista knjiga u knjizari i film mi izgleda izuzetno. Stavio sam ga na vrh liste, koju pravim odavno, od vese stotina naslova za vidjeti ili procitati. Nadam se da nisam jedini koji ima takvu zbirku onog sto se "mora" pogledati. Evo jedna recenica iz filma:
"Inteliktualci, pravnici, ekonomisti, politicari: britanci, nijemci, francuzi, belgijanci, amerikanci legalizuju svoje pravo na kolonizaciju zbog nesposobnosti koloniziranih naroda da efikasno eksploatisu resurse koji se nalaze na njihovom tlu".
O covjeku i planeti i njihovom odnosu je i ovaj film:


A to se tice serije Cernobilj, evo jedne analize.
https://www.advance.hr/tekst/moje-jutro-nakon-cernobila-propagande-koja-ne-drzi-tesku-vodu-ali-se-siri-poput-radijacije/
michiganac michiganac 16:51 10.06.2019

Re: Učite hemiju,

'Home' je vise fokusiran na znacaj svekolikog planetarnog biodiverziteta, narasle eko i socijalne probleme s ciljem da potakne svijest Homo sapiensa o svemu tome. Ovaj prvi je beskompromisna refleksija na polit. i industrijske odluke donesene u prethodnih 200 i kusur godina koje su dovele do ovakvog besprizornog unistenja zemlje danas.

Ovaj komentar:

"Inteliktualci, pravnici, ekonomisti, politicari: britanci, nijemci, francuzi, belgijanci, amerikanci legalizuju svoje pravo na kolonizaciju zbog nesposobnosti koloniziranih naroda da efikasno eksploatisu resurse koji se nalaze na njihovom tlu".


je takodje jedno opste mjesto i konstatacija, vjerujem, s kojom smo svi ovde vise-manje upoznati. Medjutim, meni je mnogo drugih stvari bilo potpuno otkrovenje, sve ono sto se danas bas i ne nalazi u standardnim udzbenicima za istoriju.

Recimo, poput onog sumanutog projekta 'Plowshare' izvjesnog Luisa Strausa s namjerom da upotrebom nuklearki kao "atomskog dinamita" potpuno preoblikuje geografiju SAD-a (ispomjera rijecna korita i usmjeri ih ka pustinjskim oblastima da bi dobili, jelte, novi 'Lebensraum', devastira brda i planine kroz koje bi provukao nove autoputeve ili lakse doprio do resursa u utrobi zemlje, etc.) - zaustavili su se na 27 eksperim. eksplozija, a Ruje, tj. Sovjeti koji su nesto slicno pokrenuli tek na 150!. Neodoljivo me je podsjetilo na onu nedavnu Maskovu (kog je i Brajovic ovde posebno glorifikovao kao genijalca) fantazmagoriju da masivnim nuklearnim bombardovanjem Marsa zagrije njegovu povrsinu i time satro stvori uslove za stvaranje nove, toplije, "covjekougodnije" atmosfere. Zaista je tesko tu imati povjerenja u nekog, danas toliko istaknutog u inovat. krugovima, sa izrazenim bipolarnim poremecajem koji skace iz jedne (hajde da ipak kazemo: 'genijalne') krajnosti u onu drugu.


Ili ona propustena prilika, odn. neuspjeli pokusaj da razviju solarnu tehnologiju (prevashodno solarne kuce), koji je odlukama vlade iniciran jos u WW2 (s prvobitnim ciljem da ogranice unutrasnju upotrebu nafte, a najveci dio upotrijebe u ratne svrhe i dopremanje saveznicima) koji su potom po zavrsetku rata suzbili vodeci industrijalci branse (Westinghouse, General Electric) u dilu sa drugima (Levitt & Sons, etc.), s ciljem da sto prije implementiraju svoje uredjaje u kampanjama masivne izgradnje novih, prijeko potrebnih, stambenih cetvrti i gradova netom iza WW2 ('Lewittown' i sl.), itd. Za briljantnu Mariju Telkes cuh jos ranije, ali ne bejah upoznat i sa razlogom kraha njene misije.

I da ne navodimo i obrazlazemo dalje lajtmotive i krucijalne razloge Ajznhauera za izgradnjom potpuno nove saobracajne infrastrukture i mreze autoputeva, ili motive da iskorijene glad u Meksiku, a potom i u Indiji, sto je utrlo put razvoju ind. poljoprivrede i na ostatku planete, sve vecoj upotrebi hemije i ulozi Monsanta, DuPonta,.. u tome, sto u krajnjem ima efekat dugotrajne sterilizacije samog tla nepogodnog za upotrebu drugojacijih (nekad autohtonih) kultura ili njegove (eventualne) regeneracije nakon sto se sasvim iscrpi.
Aureus takodje pisase ovde onomad kako veliki dio planete biva opet posumljen, a ustvari, mnoge, ogromne povrsine krce se da bi bile zasadjene drugacijim stablima poput palmi uljarica u Indoneziji (ok, ovo vec nije konkretno navedeno u filmu) i razara se nekad postojeci biodiverzitet, koji tesko moze potom da se oporavi.

Film je fenomenalan pa vam ostavljam da sami pronadjete ine, nenavedene kauzalitete (evo ga ovde i u 'Deutsche' ver.).


Za kraj jos malo - Sebastião Salgado, heroj novog doba:

angie01 angie01 21:35 07.06.2019

stjepan, kao i uvek,

odlicno slozio- na zalost, o mizeriji i bedastoci koja je preplavila nasu zemlju, kompradorskim nemilosrdnim unistavanjem.

nemam ideju kako ce sve ovo da se zaustavi, jer je reakcija mlaka i nedovoljna.
st.jepan st.jepan 22:25 07.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

nemam ideju kako ce sve ovo da se zaustavi,

Ja je imam, al nije red da je ispovrćujem, naprosto zato što nisam spreman da u njenoj realizaciji aktivno učestvujem. Sve što mogu, jeste da priložim u neki fond za angažovanje profesionalaca.
Ali uveren sam, čim bes ugroženih (vruće, vruće) proključa, ili čim vlast načini i najmanju grešku, na primer policija, koja od naroda štiti nelegalne radove, krene da ozbiljnije zamahuje palicama, to što ne bih da ispovrtim ostvariće se samo sobom.
angie01 angie01 22:41 07.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

Ali uveren sam, čim bes ugroženih (vruće, vruće) proključa


to bi bila logicna reakcja,...al nekako se pokazalo da ovi ljudi ovde, nemaju bas dovoljno te "logike" nekako im je trpno stanje prirodnije- zale se na poslu, u kafani, po kucama,...al kada treba, vecina pristane na ovaj ili onaj nacin,...po meni je vec davno predjena granica i stvoreni su uslovi za ovaj tvoj scenario...al nista.
st.jepan st.jepan 22:58 07.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

to bi bila logicna reakcja,...al nekako se pokazalo da ovi ljudi ovde, nemaju bas dovoljno te "logike" nekako im je trpno stanje prirodnije-


Da, s time se očito računa.
Blerova agencija najpre dobro prouči mentalitet, prosečan IQ i ukupno stanje svesti mase kojom se želi manipulisati, pa tek onda savetuje.

po meni je vec davno predjena granica i stvoreni su uslovi za ovaj tvoj scenario...al nista.


Nijedan materijal nije bez tačke ključanja.
Mada, ima i nekih, još neisprobanih, tajanstvenih dugmića...
Stisneš ih nesmotreno - eto ubrzanja.
nask nask 00:34 08.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

Nijedan materijal nije bez tačke ključanja.


Ima materija koje nemaju tačku ključanja, pre nego je postignu one se razgrade. Uglavnom organske materije. Kad smo već kod hemije.
st.jepan st.jepan 01:07 08.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

nask
Nijedan materijal nije bez tačke ključanja.


Ima materija koje nemaju tačku ključanja, pre nego je postignu one se razgrade. Uglavnom organske materije. Kad smo već kod hemije.


Eh, te nenaučne metafore, sve ih treba raskrinkati.
Šalim se, hvala.
nask nask 11:37 08.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

Eh, te nenaučne metafore, sve ih treba raskrinkati.


Ma strefio me u pola dva ujutro akutni napad autizma. Inače, moralna podrška u borbi protiv parazita. Za recepte*, kao što već rekoh, učite hemiju.**

*Svi potrebni sastojci mogu da se kupe u prosečnoj samoposluzi i vrtlarskom centru.
**Bocvena je kriva za ovu fusnotsku zarazu
bocvena bocvena 20:34 08.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

priznajem:)
Atomski mrav Atomski mrav 21:37 08.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

nekako im je trpno stanje prirodnije


"Takav ti je Srbin. Dok ima, on jede dok ne pukne, a kad nema, on trpi dok ne crkne!"

Ivo Andrić


docsumann docsumann 15:05 11.06.2019

Re: stjepan, kao i uvek,

*Svi potrebni sastojci mogu da se kupe u prosečnoj samoposluzi i vrtlarskom centru.


a zar ne mora prah korjena one mimoze da se naruči preko neta...ups, to je drugo
alselone alselone 08:41 08.06.2019

Veoma važan blog

Ja osećam jake fizičke manifestacije gneva kad pričam o ovome, pa ću za sada preskočiti.

Hvala Stjepane.
st.jepan st.jepan 10:20 08.06.2019

Re: Veoma važan blog

alselone
Ja osećam jake fizičke manifestacije gneva kad pričam o ovome, pa ću za sada preskočiti.

Razumem te.
Ja nepravdu...UH!
Tekst sam, jedino iz pristojnosti, ublažio do samoprezira.
Ni Beograd na vodi, ni prodaja PKB-a i Galenike, ni rudna renta od 5% (u Kongu je 15%), ni gomiletina sličnih, nepojamnih sranja, ne nabijaju mi pritisak kao ovo MHE sranje. Jednako kao i prodaja skoro svih kvalitetnih vodoizvorišta strancima.


alselone alselone 11:32 08.06.2019

Re: Veoma važan blog

Tekst sam, jedino iz pristojnosti, ublažio do samoprezira.


Da, ovo zaslužuje salvu psovki. I to što kažeš, nosite pare iz Galenike i drugih firmi, nabite ih u guzicu ako ih toliko volite, ali reke ne dirajte.

U to ime podsetimo se još jednog idiota i shvatimo kakva je EPS firma.

nikvet pn nikvet pn 11:45 08.06.2019

Re: Veoma važan blog

osećam jake fizičke manifestacije gneva


Е баш то, то је тај осећај. Гнев. Па умножен на хиљаде и хиљаде. Тешко да ће сви бити тако цивилизовано уздржани. Изгледна реакција вођена гневом изазива страх и зато ето одустајања.

Резиме: безгранична похлепа изазвала је гнев који је произвео паралишући страх.

Кључне речи: похлепа, гнев, страх. Све базни инстинкти, ништа цивилизација.
angie01 angie01 12:47 08.06.2019

Re: Veoma važan blog

U to ime podsetimo se još jednog idiota i shvatimo kakva je EPS firma.


ovo, ne znas da l da se smejes, budes besan, povratis,...koja bolumenta besprizornih debila vodi ovu zemlju i upravlja resursima- da l smo mi normalni, kada to dopustamo, pristajemo, podrzavamo,...sto neka kolicina ljudi uredno radi, jer inace ovih ne bi ni bilo nigde,...ili mrsomudimo gnevni na raznim nebitnim mestima, sto ni na koji nacin ne utice na pomeranje bilo cega.
michiganac michiganac 19:41 08.06.2019

Re: Veoma važan blog

ali reke ne dirajte.

U to ime podsetimo se još jednog idiota i shvatimo kakva je EPS firma.


Btw, jedna od vecih zivotnih zelja mi je da jednog dana prokrstarim tim donjim Podunavljem, pristanem uz jednu pristojnu, adekvatnu marinu u BG, i potom obidjem sve te turist. hotspot-ove (Vincu, Viminacijum, Lepenski Vir, Djerdap i Trajanovu tablu Od Kalemegdana pa u nizu sve ine tvrdjave: Smederevsku, Golubac, ..) - bez sumnje potencijalno najekskluzivnija (i na globalnoj mapi cvrsto pozicionirana) tur. ruta u (nekoj buducoj, "evropeiziranoj" ) Srbiji (ako prezivi kao takva).
nepopustljiv nepopustljiv 08:13 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

michiganac
ali reke ne dirajte.

U to ime podsetimo se još jednog idiota i shvatimo kakva je EPS firma.


Btw, jedna od vecih zivotnih zelja mi je da jednog dana prokrstarim tim donjim Podunavljem, pristanem uz jednu pristojnu, adekvatnu marinu u BG, i potom obidjem sve te turist. hotspot-ove (Vincu, Viminacijum, Lepenski Vir, Djerdap i Trajanovu tablu Od Kalemegdana pa u nizu sve ine tvrdjave: Smederevsku, Golubac, ..) - bez sumnje potencijalno najekskluzivnija (i na globalnoj mapi cvrsto pozicionirana) tur. ruta u (nekoj buducoj, "evropeiziranoj" ) Srbiji (ako prezivi kao takva).

Ja bio ponovno pretprošle godine - uz 4 dana stacioniranja u Donjem Milanovcu.
Za nekoliko dana - idem na vikend istom turom.
Jedino moram da povećam pažnju pri vožnji - jer mi počesto pogled sa puta odluta na Dunav.
st.jepan st.jepan 10:22 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

nepopustljiv


Neprocenjivo!

Ono kad ti Čarli protutnji kroz blog, a tebi srce puno,

Đes' Čarli, već sam se zabrinuo!

nikvet pn nikvet pn 11:53 09.06.2019

Re: Veoma važan blog


Чарли на блогу ко булдожер уз реку...
st.jepan st.jepan 12:16 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

nikvet pn

Чарли на блогу ко булдожер уз реку...

Ne uvek, ne u ovom slučaju.
Jer pomenuo je svoj boravak u Donjem Milanovcu, u kojem sam nedavno kratko boravio i ja.
A to može biti korisno za ovu priču. Kao kontrast.
Čarli i ja smo zapravo boravili u Gornjem Donjem Milanovcu, koji, za razliku od nekadašnjeg, Donjeg Donjeg Milanovca, izgleda prelepo. Nekada, pre no što je potopljen, tamo sam često svraćao. Pamtim ga s mučninom, kao kaljavu kasabu.

Taj Gornji Donji Milanovac izgradila je, u rekordnom roku i o svom trošku, Država - ona stara, ozbiljna, pravna, kao više nego pravednu kompenzaciju za ono što je naprosto moralo pod vodu. Pri tom, očito je po izgledu grada, maksimalno je poštovala struku - urbanističku i arhitektonsku. A toga više nema. Kao ni ondašnje pravednosti.
nepopustljiv nepopustljiv 15:50 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

nikvet pn

Чарли на блогу ко булдожер уз реку...

Taman posla!
Kada bih ja doterao buldožder uz reku, to ne bi bilo kao onaj pre neki dan u Novom Pazaru.
Ja bih ga doterao sa ciljem da povadi cevčuge postavljene od strane govnara.
Ja znam ponešto o struji i prirodi - da mogu sa punim pravom da kažem da su ti koji to rade planinskim rečicama gola govna.
nask nask 16:20 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

Ja bio ponovno pretprošle godine


Ja bih ove godine sa porodicom u tom pravcu. Može li neko da da malo saveta kako i gde. Nemam svoje plovilo. Častim blog sa kojom slikom.
nepopustljiv nepopustljiv 16:25 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

nask
Ja bio ponovno pretprošle godine


Ja bih ove godine sa porodicom u tom pravcu. Može li neko da da malo saveta kako i gde. Nemam svoje plovilo. Častim blog sa kojom slikom.

Izguglaj 'Kapetan Mišin breg'!
Pokušaj da tamo bezecuješ smeštaj.
Ja ću da pokušam uskoro - ali ću ostati samo jednu noć.
Ako bude bilo mesta.
nask nask 16:31 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

Izguglaj 'Kapetan Mišin breg'!


Hvala za link, izgleda zanimljivo. Pravi li neko rečne ture, još od klinačkih dana mi je želja da dođem Dunavom na te lokacije.
maksa83 maksa83 16:44 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

Pravi li neko rečne ture, još od klinačkih dana mi je želja da dođem Dunavom na te lokacije.

Ako pričamo o Dunav turama, toga ima koliko hoćeš, u raznim varijantama, dužim, srednjim, kraćim (onaj brodić što ga je ulupao i potopio veći brod u Budimpešti je bio jedna takva tura). Pre neku nedelju sam video jedan takav brod parkiran tamo kod Beton Hale (gde je zapravo "granični prelaz" ) i zapamtio mu ime pa guglovao i našao firmu koja ima nekoliko tih brodova i razne ture. Na žalost zaboravio sam ime i broda i firme, ali sam pogledao sajt i ima svašta, sa sve Budimpeštom, Bratislavom, Bečom, itd.
nask nask 18:41 09.06.2019

Re: Veoma važan blog

toga ima koliko hoćeš


Hvala, potražiću ovih dana.
bocvena bocvena 16:18 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

mi smo za uskrs bili u boru, pa obilazili okolo naokolo i vraćali se preko milanovca, lepenskog vira i manastira tumane...glavni utisak - sve do golupca đene-đene, a onda kad kreneš ka istoku sve što je čovek napravio i mogao da zapusti i upropasti, uspeo je.

jedino je još priroda u punom sjaju, ako nije neko đubrište nakrcano.

nepopustljiv nepopustljiv 18:50 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

bocvena
mi smo za uskrs bili u boru, pa obilazili okolo naokolo i vraćali se preko milanovca, lepenskog vira i manastira tumane...glavni utisak - sve do golupca đene-đene, a onda kad kreneš ka istoku sve što je čovek napravio i mogao da zapusti i upropasti, uspeo je.

jedino je još priroda u punom sjaju, ako nije neko đubrište nakrcano.


Ja sam išao do Kladova - i nije mi tako izgledalo.
bocvena bocvena 20:38 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

moji utisci: muzej lepenski vir izgleda nestvarno dobro! to ko je radio, svaka mu cast! donji milanovac kao tugaljivi golubac. samo je dunav siiiirok i lep! sledece godine do kladova, pa na krstarenje.

bor je, najverovatnije, 80-ih bio savršeno mesto za život (ako zanemarimo zagađenje). građen po meri čoveka: niske zgrade, zelenilo, sportski centar i bazen, dom kulture, bioskop, biblioteka, osnovne, srednja škola i faks, studentski dom, okružem šumama, planinama (sa sve ski stazom), jezero, banja...

2019. od svega toga spektakularna je ostala samo priroda. sve što je čovek napravio je oronulo, izguljeno ili zapušteno. radi samo srpski trijumvirat: kladionica, pekara i kafić/restoran. na biletarnici zoovrta radi inženjerka iz rtb bor. nova je pumpa:)

kad krenes iz bora ka planini stol, uletis u prave favele i napusteni stari kop, neko djubriste...malo me uhvatila teskoba. a onda zeleno, volim te, zeleno, brezuljci, planina, trava, uspon, nirvana. meni cak lepse nego uredjenija centralna srbija.

kugla sladoleda 50 dindži, ručak za četvoro - 2000,00 rsd. ko radi u javnoj službi ili za kineze je car, ostali trce (ni manjeg grada ni vise trkaca) i setaju bebe i kucice. verujem da se sns odlično drži.
st.jepan st.jepan 21:27 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

lepenski vir izgleda nestvarno dobro! to ko je radio...

Ja, pomalo.
U devetnaestoj.
Leto i jesen na lokalitetu... Nas dvadesetak studenata i studentkinja, šatorsko naselje, nestvarno hladne noči i spavanje u bundama koje nam je za neku siću svima srezao ćurčja iz obližnjeg sela Boljetin, a danju rashlađivanje šljapkanjem po plićaku u čizmama, "kratkim rudarskim", koje smo svi pokupovali u donjomilanovačkom Borovu. Beskrajna inspirativna druženja sa divnim i neiscrpnim profesorom Srejovićem, povremeno i sa čudesnim Peđom Isusom, Lazom Trifunovićem i mnogim drugim izuzetno zanimljivim gostima. Svakovečernja strašna zapijanja u boljetinskoj krčmi sa karambolom, pa čudovišno smela noćna pešačenja do naselja kroz apsolutni mrak ukletog kanjona Boljotinske rečice (lokalci su bili užasnuti). A najlepše, izlet Mahindra džipovima po bepućima istočne Srbije...
bocvena bocvena 21:44 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

sad si mi jos vise porastao u ocima!

u muzeju prvo pogledas filmic bas o tim srejovicevim iskopavanjima...kao prvo se svi studenti stide, pa se posle opuste pred kamerama i zadevaju devojke.
obratiti paznju na muziku iz horor filmova i "dobrocudnog" deda manojla:)

stvarno smo tada bili svet!

[youtube]http://m.youtube.com/watch?v=6s0Rrj4uJ3I&feature=share[/youtube]

ne ide mi postavljanje tjuba s telefona. pomoc prijatelja:)

st.jepan st.jepan 22:00 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

sad si mi jos vise porastao u ocima!

I u sopstvenim, i u sopstvenim...
Sad, kad ovako sažmem, stvarno zvuči fabulozno. Do te mere nestvarno gusto i dobro, da se povremeno pitam da li sam stvarno bio tamo i sve to doživeo, da nisam ja tu nešto utripovao? Ipak, nisam - video sam se u nekom dokumentarcu o Peđi Isusu (Peđi Ristiću).
A nedavno, neko mi je poslao fotku na kojoj sam u toj bundi od neštavljene i nepotšišane kože - direkt prebačene sa ovčijih na moja leđa (fotka je ogromna, ne mogu da je sad resajzujem).

bocvena bocvena 22:22 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

pogledaj da l' te ima u ovom filmicu!

mene je hipnotisao i film, i ta bela staklena konstrukcija uronjena u drvece, sa najlepsim mogucim pogledom na dunav.
jadragoljub jadragoljub 22:41 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

razmisljam razmisljam 22:46 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

bocvena

ne ide mi postavljanje tjuba s telefona. pomoc prijatelja:)


Изволи!


st.jepan st.jepan 22:55 10.06.2019

Re: Veoma važan blog

pogledaj da l' te ima u ovom filmicu!

Uuu, razvali me bre tim filmićem, oduze mi dah!
Sjajno su ga napravili, a začudo, nisam ga ranije video, hvala!
Ne, nema me ovde, bio sam neku godinu kasnije, ali sećam se Deda Miloja, i prepoznajem neke od studenata - bili su tamo i one godine kad sam tamo bio ja.
bocvena bocvena 08:11 11.06.2019

Re: Veoma važan blog

hvala za pomoc!

lepenski vir je primer uspesne saradnje ljudi koji vole svoju zemlju, kulturno nasledje i prirodu i znaju svoj posao. to nedostaje ovima iz stjepanovog teksta.
(greskom obavestila moderatora)
michiganac michiganac 22:20 11.06.2019

Re: Veoma važan blog

Sad, kad ovako sažmem, stvarno zvuči fabulozno. Do te mere nestvarno gusto i dobro, da se povremeno pitam da li sam stvarno bio tamo i sve to doživeo, da nisam ja tu nešto utripovao?


Prije koju god. prisustvovao sam na predavanju jednog, pomalo osobenog njemackog profe (zavrsio tzv. Altamerikanistiku - stud. disciplinu koja se bavi iztrazivanjem "indigenih", pretkolumbovskih kultura na tlu Amerike (postoji nesto tako uopste i dolje?), i etnofarmakologiju, odn. 'etnobotaniku') koji je iznio tezu da su prve evropske, zemljoradnicke kulture (npr. Starcevacka koja se naslonila neposredno na lovacko-skupljacku kulturu Lepenskog Vira) koje su nastale na obalama Dunava, u njegovom slivu i Panoniji ('Donauzivilisation' kako ih Nijemci zbirno jos nazivase) kao prve biljke kultivisale ne danas svima poznate zitarice, vec konoplju i mak, ali i da su one prethodne (Lepenski Vir) svakako poznavali dejstva ovih biljaka, i redom ih sve svrstao u shamanske kulture sl. indijanskim u "Novom Svijetu". Pa mozebit' i da su pojedine seanse izvodili usredotoceno zagledani u dunavske virove, stijenje, valove i dubine ('psihodelija na neolit. nacin' :)) iz kojih su dalje nalazili inspiraciju za svoju kulturu i ko zna sta im se jos prividjalo (mislem, one kamene skulpture u ribljem obliku kao bozanstva koja su postovali, etc.)..Da pretpostavimo da Srbija danas legalizuje upotrebu kanabisa, vec sutra bi mogla da realizuje neki instant tur. program (inkluzivno sa vikend-muz. festivalom uz dunavsku obalu istocno od BG slicno 'Exit'-u, samo ipak nesto podalje od arheolos. lokaliteta i zasticenih spomenika i tvrdjava) sa, recimo, egzot. geslom >Posjetite kolijevku prvih spiritualnih iskustava u Evropi< (i kako ono bjese jos: "Srbija je jedna velika tajna"?? ) privoli vaskoliku dokonu (ali i onu drugu) studentariju i omladince iz EUrope da dojdu i animira ih da se zainteresuju mozda i za dalja iskopavanja na inim eventualnim nalazistima, volontarisanje neko drugo ljeto u postojecim i sl.


Btw, pretproslo ljeto kad sam posljednji put boravio u BG, otuzno je bilo da na jednom, turisticki izrazito frekventnom Kalemegdanu nisam uocio nijedan istaknut tur. pano sa pozivom da se posjete i te znamenitosti nizvodno. OK, Golubac je jos restauriran u to vrijeme, ali opet.. Toliko o srpskom tur. marketingu, infrastrukturi i naravno - "vizionarima" iz vlasti.
st.jepan st.jepan 02:21 12.06.2019

Re: Veoma važan blog

Posjetite kolijevku prvih spiritualnih iskustava u Evropi

Ne znam baš da li prvih, ali uveren sam, najjačih.
Ja jesam pozitivista, ali ne dogmatski - za izuzetke sam uvek otvoren.
Na osnovu vlasitih (strejt) iskustava, o kojima ću možda posebno blogče, tvrdim da je Lepenski vir mesto s najgušćom koncentracijom onostranog na tlu Evrope.
angie01 angie01 08:29 12.06.2019

Re: Veoma važan blog

o kojima ću možda posebno blogče,


sta mozda- iscekujem s nestrpljenjem.
st.jepan st.jepan 10:47 12.06.2019

Re: Veoma važan blog

angie01
o kojima ću možda posebno blogče,

sta mozda-


Zato što s Lepencima nema zajebancije.

Jednom se ja (mladost-ludost) rasprič'o, pa je bilo... da ne pričam!

angie01 angie01 18:42 12.06.2019

Re: Veoma važan blog

pa je bilo... da ne pričam!


sta onda lozis- kad si krenuo, onda pricaj:).
st.jepan st.jepan 21:31 12.06.2019

Re: Veoma važan blog

angie01
pa je bilo... da ne pričam!

sta onda lozis- kad si krenuo, onda pricaj:).

Pa nisam blesav da priču proćerdam na već mrtvosanom blogu.
49 41 49 41 15:51 08.06.2019

Izgubis na mostu

dobijes na cupriji.

U doba embarga, pricahu neki stari ribolovci; zbog obustave saobracaja Dunavom pojavile su se ribe koje nisu videli-upecali bar 30 godina.
nask nask 16:26 09.06.2019

Re: Izgubis na mostu

pojavile su se ribe koje nisu videli-upecali bar 30 godina.


Tako se kuga u srednjovekovnoj evropi pobrinula da se obnovi većina flore i faune koju su stari Rimljani i potonji "asfaltirali". Vratile se šume, međedi, vukovi ... Ima neke koristi od tih katastrofa. Lično nešto nisam za takvo rešenje. Dok živim naravno.
alselone alselone 18:01 08.06.2019

.

.
st.jepan st.jepan 21:11 08.06.2019

...

Voila!Ovu je možda trebalo okačiti gore, kao naslovnu.
angie01 angie01 22:26 11.06.2019

Re: ...

Ovu je možda trebalo okačiti gore, kao naslovnu.


u isto vreme, a u Japanu, kanali pored puta izgledaju ovako,


tasadebeli tasadebeli 06:46 10.06.2019

Свакога дана све већи број и већи бес

Gornje pitanje je dabome retoričko - svestan je Gazda šta radi, a ono čega izgeda nije svestan, jeste žestina besa koji ovim bezdušnim invalidiranjem Srbije izaziva i sveudilj bilduje. Ne samo u direktno oštećenim, već i znatno šire. Trebalo bi da se tog besa, koji samo što nije proključao, plaši mnogo više nego olinjale i jalove opozicije.


А када до тога дође, онда ни оружници не могу да помогну.

Напротив...
Черевићан Черевићан 10:38 10.06.2019

присетом ка сутра

nego,prelep ono beše...naš kraj

трудимо се ето да баланс сјебемо
што Природа (ил' Бог) га осмисли,
Свемир широк будућност нам нуди
пакујмо се ...што пре да збришемо
st.jepan st.jepan 10:52 10.06.2019

Re: присетом ка сутра

Черевићан
пакујмо се ...што пре да збришемо

Ja ne mrdam.
Manj ako mene zbrišu.
Черевићан Черевићан 12:17 11.06.2019

присетом ка јуче

Ja ne mrdam

Земљољуби ....вазда су за респект
Васионци......... живот, ил' опстанци,
скроман избор будућност нам нуди
(па судбу доживет'к'о и Индијанци)
st.jepan st.jepan 13:33 11.06.2019

Self denunciation

Jutros, bezidejno srfujući, naletim na prošlogodišnji tekst Milenka Savovića o MHE ludilu.
Šoknulo me:
Njegov i moj tekst počinju sličnim uvodnim fantazmom (zacevljena Sava).
Ne znam šta da uradim, pomišljam na brisanje celog bloga, ali to nikako ne bi bilo lepo prema komentatorima.
Čoveka obavestio, čekam odgovor.
st.jepan st.jepan 17:09 11.06.2019

Re: Self denunciation

čekam odgovor.

Odgovor (gospodski) stigao.
Fragmenti:
Niko nema monopol na Savu...
Čak mi je drago da smo na sličan način probali da detektujemo ludilo...
Kafa/pivo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana