Izbori 2008.

Colin_bgd RSS / 02.05.2008. u 23:35

Evo, petak uvece, vozim se kuci sa posla. Pred nama je Bank Holiday vikend. Ukljucen mi je radio, slusam BBC, i odmah odlucujem sta da stavim na blog, jer na radiju non-stop idu analize jucerasnjih izbora. Naravno, radi se o lokalnim izborima u Engleskoj (ne celoj Britaniji), gde smo uredno, gradjanski, nas celih 35%, glasali juce, pa tako danas slusamo i gledamo rezultate.


Posto glasam i ovde i tamo, tj. u Srbiji, a izbori se blize, odmah mi padaju napamet raznorazne paralele, slicnosti, ali i suprotnosti, razlike u pristupu izborima ovde i tamo.

 

Izbori su ovde cetvrtkom, uvek bez izuzetaka, bez obzira na vrstu i znacaj. Izborna mesta (iliti “polling stations”) su otvorena od 7 ujutru do 10 uvece, i nema tzv. predizborne tisine. Kampanja traje non-stop. Nikad, tj. vrlo retko, se izbori dozivljavaju kao istorijski, presudni, pitanje zivota ili smrti kao kod nas. Dobro, reci cete, to se u Ujedinjenom Kraljevstvu radi vec 300 i kusur godina na isti nacin, dok smo mi imali raznorazne prekide, promene drzava, drustvenih uredjenja, ideologija, itd. Jeste, tacno je, ali mislim da ima jos jedna bitna razlika, a to je da politicari ne uzimaju narod zdravo za gotovo, niti ga smatraju infantilnim, kao sto mi se ponekad cini da je slucaj u Srbiji.

 

I sta se desilo juce? Pa nista, nakon posla, po lepom vremenu, smo se odsetali do glasackog mesta, stavili “X” ispred naseg kandidata, ubacili u kutiju i otisli u park da uzivamo jos koji sat u engleskom prolecu. Posto u Engleskoj jos uvek ne postoje licne karte, dovoljno je doneti samo poziv za glasanje, i to je to. Veruje se na rec da ste to vi. Uostalom zasto bi bilo ko falsifikovao izbore?!?

 

v2_logo.gif


Ovaj put nisam uopste pratio medije da saznam rezultate. Ipak su to samo lokalni izbori, pa nisam cele noci “drezdeo” budan da cekam rezultate kao sto obicno cinim na parlamentarnim izborima za Westminster, jer neke navike iz Srbije se tesko gube. Ali danas objavljeni rezultati govore da su Torijevci rasturili Labour, gotovo katastrofalno. Jos ako njihov kandidat (Boris Johnson) pobedi Ken Livingstona u trci za gradonacelnika Londona, poraz ce biti potpun.

Ali to su tzv. “mid-term” izbori, pa glasaci gotovo redovno glasaju za opoziciju (ali i lokalna pitanja vrlo cesto znaju da dovedu do drugacijeg glasa nego za parlament), cisto da podsete Vladu (ovaj put je jasno i ozbiljno opomenuta) da pazi sta radi, i da ne uzima podrsku u birackom telu olako.

  mainlogo.gif

Sad, ja malo razmisljam o izborima u Srbiji. Necu da kazem za koga sam glasao juce, ali i ovde postoji jedna velika partija kojoj ni u ludilu ne bih dao svoj glas. Ali, cak iako oni pobede za dve godine na parlamentarnim izborima, ne strahujem uopste za ono sta ce njihova eventualna Vlada da uradi. S druge strane, stvarno strepim od izbora 11. maja. Ne toliko sto ne verujem i ne nadam se da ce sve biti u redu, nego zato sto je Srbija toliko nepredvidljiva, i nekad ne daje dovoljno konkretnih razloga za optimizam. Nikad sami sebi nismo olaksali gotovo nijedan posao.

 

Ali da se vratim na lokalne, engleske stvari. Srednja klasa, koja je u sustini odlucujuca za ishod izbora, pocne da menja glas ako joj standard pada cak i samo oko 1%. Ljudi ne daju blanko cekove i sanse na neodredjeno partijama i ne razmisljaju “e, samo jos ovaj put” i slicno, nego odmah kaznjavaju uskracivanjem glasa. Sto je i logicno i neophodno, jer ako to ne cine, prvobitno ne brinu sami o sebi, a automatski i o svom drustvu i okruzenju. Pojedinci su misljenja da nikada ne treba glasati za “drugu” partiju nego samo za onu koju prirodno podrzavamo. Donekle je to u redu, ali onda bi ishod izbora uvek bio isti. Ovako, partije imaju obavezu da zarade glasove. Iako postoje verni partijski glasaci, oni sami ne donose pobedu. Pobedu i prevagu donosi srednja klasa, srednji dobrostojeci stalez, kolektivnom odlukom koja opcija, leva ili desna, u datom trenutku objektivno i stvarno zastupa tzv. “middle ground”, iliti centar, sto znaci, da srednja klasa zaista gleda da glasa za onoga ko ce je realno zastiti u smislu da joj omoguci dalji ekonomski prosperitet. To je sustina izbora.

 

img_libdem_logo.gif

Naravno, uvek ima i dodatnih stvari i okolnosti, ponekad vrlo, cak presudno uticajnih, kao sto je na primer nedavno bio rat u Iraku. Ali dosta toga ide i na imidz. Lokalni Labour je juce, izmedju ostalog, platio cenu jedne mesavine nesnalazenja Gordon Brown-a na mestu premijera, ali i to sto je covek operisan od harizme, sto je narocito uocljivo posle super-harizmaticnog Blair-a. Brown je bio odlican ministar finansija, ali ima problema da podigne svoju igru na visi nivo neophodan za premijersko mesto i narod mu bez razmisljanja daje zuti karton da se tako izrazim.

 

Ali poenta koju hocu da napravim je da, cini mi se, prosecan englez tacno zna sta mu je u nekom globalno-lokalnom kontekstu interes i u skladu sa tim glasa. Nekako nisam siguran da je prosecan srbin jos uvek dostigao taj nivo neophodne emotivne odsecenosti da bi i nase drustvo moglo da glasa hladne glave, kako to u velikoj vecini cini englesko. Medjutim, gledajuci trendove nasih izbora mislim da se ipak popravljamo. Nadam se da ce se taj trend nastaviti i potvrditi i 11. maja.

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 23:42 02.05.2008

Gee wiz!

Ti barem zivis u zemlji gde to glasanje i kao ima nekog smisla. A sta cemo mi ovde u Amerima? Ili, da navedem dva pravila:
If the gods wanted us to vote, they would send us candidates
i drugo
Kad bi izbori zaista nesto mogli da promene, bili bi zabranjeni.
Colin_bgd Colin_bgd 23:52 02.05.2008

Re: Gee wiz!

Kad bi izbori zaista nesto mogli da promene, bili bi zabranjeni.

Ne bih ja nijednu promenu, ma kako minimalna bila, zanemarivao ili nipodastavao. Ili da se posluzim malo naucnickim recnikom, ovde su dosli u stacionarno stanje, pa izbori samo koriguju gresku. Dok kod nas je, mozda, jos pod znakom pitanja da li se negde ne krije neki "pozitivni pol", koji cini ceo sistem nestabilnim...
Dawngreeter Dawngreeter 00:33 03.05.2008

Re: Gee wiz!

nsarski
Kad bi izbori zaista nesto mogli da promene, bili bi zabranjeni.

Opa, jel' ja to vidim anarhisticke tendencije? :)

Inace, svidja mi se tekst. Pogotovo se slazem sa zakljuckom.
nsarski nsarski 00:35 03.05.2008

Re: Gee wiz!

Opa, jel' ja to vidim anarhisticke tendencije? :)

Nope, ja samo citiram lokalne filozofe izbora.
Dawngreeter Dawngreeter 00:48 03.05.2008

Re: Gee wiz!

Ih, a ja se bas ponadao. Al' nema veze, imam ja jos uvek nade
dragoljub dragoljub 01:28 03.05.2008

Re: Gee wiz!

Ih, a ja se bas ponadao. Al' nema veze, imam ja jos uvek nade

даун(или већ)погледај ову једначину

физичар=anarhist

тешко а )
nsarski nsarski 01:29 03.05.2008

Re: Gee wiz!

физичар=anarhist

Ja nisam rekao da nisam anarhista. Samo sam rekao da ono gore nije moj slogan:)))
dragoljub dragoljub 01:42 03.05.2008

Re: Gee wiz!

Ja nisam rekao da nisam anarhista. Samo sam rekao da ono gore nije moj slogan:)))

то кад би ово могло

уметник=racio

мислим оће и једдни и други да зађу малу у то езотерично место али

виђао сам уметнике који глуме рационална бића,смешно
физичаре, сем вас пар на блогу,не познајем лично па не могу да причам.:))

физичари у свему траже законитост,уметници без обзира шта причају само се мувају около наоколо и ....да не лајем
nsarski nsarski 01:44 03.05.2008

Re: Gee wiz!

физичари у свему траже законитост

Ako malo pretrazis po istoriji naci ces da su fizicari uvek bili medju bundzijama u drustvu (Saharov, Openhajmer...)
Dawngreeter Dawngreeter 01:50 03.05.2008

Re: Gee wiz!

dragoljub
физичари у свему траже законитост

Ali anarhizam nema nikakve veze sa zakonitostima nego sa odnosom prema autoritetu.
dragoljub dragoljub 01:53 03.05.2008

Re: Gee wiz!

Ako malo pretrazis po istoriji naci ces da su fizicari uvek bili medju bundzijama u drustvu (Saharov, Openhajmer...)

али на страни неког новог закона,анархисте доживљавам као људе који су против билокаквог закона

закон=ја сам против шарених мајци може само једнобојне или у две боје нема цветови оне хипи мајце исл
анархист=ја сам против мајци неможе нико да носи то идемо голи

ја сам глуп волим кошуље :)) или дуксеве)
nsarski nsarski 02:03 03.05.2008

Re: Gee wiz!

неможе

U anarhiji ta rec ne postoji. Moze sve.
dragoljub dragoljub 01:26 03.05.2008

stvarno'

Uostalom zasto bi bilo ko falsifikovao izbore?!? 

nema razloga uopĆe za tako nešto)




e da dočekam da to bude kod nas pa da ladno zaboravim da odem na izbore,znam pusti snovi
Colin_bgd Colin_bgd 01:42 03.05.2008

Re: stvarno'

pa da ladno zaboravim da odem na izbore,

Ne mislim da ne treba izlaziti na izbore, niti da postoje takvi koji mogu da se zaborave. Znam par Labour glasaca koji nisu mogli da zaokruze nijednog drugog, a hteli su da posalju poruku "svojoj" partiji, pa su ostali kod kuce. I nije im bilo svejedno sto su bili "primorani" da apstiniraju...
dragoljub dragoljub 02:02 03.05.2008

Re: stvarno'

Ne mislim da ne treba izlaziti na izbore, niti da postoje takvi koji mogu da se zaborave.

видиш реко си 35% моја је претпоставка да ви разумете политику и дасамим тим умете да одаберетеја о себи не мислим да разумем ,не волим да размишљам рационално,сад сам принуђен ,онда срећем људе који још мање од мене разумеју а упорно се мешају у то и сад ја свој субјективно мање луд глас супротстављам њиховим лудим гласовима да бар одржим баланс и претегнем ако је могуће.ако се некад среди код нас ови лудиће да батале политику јер им више није интересантно е ондаја могу да се посветим другим стварима а они који разумеју нек гласају .тако ја схватам политику код нас тренутно
Colin_bgd Colin_bgd 08:12 03.05.2008

Re: stvarno'

тако ја схватам политику код нас тренутно

verovatno nisi daleko od istine, slazem se sa tobom, manje-vise...
skyspoter skyspoter 07:19 03.05.2008

pobedio boris

Colin_bgd Colin_bgd 08:10 03.05.2008

Re: pobedio boris

Eto, Boris je faca, to je tacno, ali Tori je Tori. A i Ken je puno toga dobro uradio za grad i mislim da je steta, ali to je demokratija. Placas ponekad i u sustini tudji ceh...
Bili Piton Bili Piton 15:04 03.05.2008

Nekako nisam siguran...


....da je prosecan Srbin jos uvek dostigao taj nivo neophodne emotivne odsecenosti da bi i nase drustvo moglo da glasa hladne glave...


What a spectacular understatement.

Dobar prilog, i u dobar cas, preporuka.

Colin_bgd Colin_bgd 20:15 03.05.2008

Re: Nekako nisam siguran...

Dobar prilog, i u dobar cas, preporuka.

Cheers, mate!
Bili Piton Bili Piton 22:19 03.05.2008

Re: Nekako nisam siguran...

Colin_bgd
Dobar prilog, i u dobar cas, preporuka.Cheers, mate!



YW mate.

Svidja mi se kako si automatski preveo emotional detachment. Kod nas bi se verovatno ipak pre reklo "emotivna nepristrasnost", nego "emotivna odsecenost", mada je smisao potpuno jasan, naravno.

I meni se to cesto desava kad mislim na engleskom. Sjajan jezik, innit. :)
Colin_bgd Colin_bgd 23:20 03.05.2008

Re: Nekako nisam siguran...

I meni se to cesto desava kad mislim na engleskom.

Na zalost, profesionalna deformacija...
wk wk 16:21 03.05.2008

Livingstonova karijera

Ken L., neosporno harizmaticna licnost je imao vrlo cudan put do svog gradonacelnickog mesta. On je bio laburista koji se kandidovao kao nezavisan kadnidat kada je izgubio stranacku nominaciju. Pobedio je bez vecih problema. Pred nove lokalne izbore 2004. vratio se u Laburisticku partiju, i ponovo pobedio na izborima za gradonacelnika.

Medjutim, ovo njegovo jesam laburista-nisam laburista je, barem po meni, ostavilo malo cudan ukus medju glasacima. Na primer, KL je vodio demonstracije protiv posete Dzordza Busa kada je ovaj bio u poseti u Londonu, samo da bi se par meseci kasnije vratio u narucje Busovom potrcku Bleru. Ne kazem da se na lokalnim izborima glasa na osnovu stava po pitanju svetske politike, niti mislim da bi trebalo, ali svejedno, takvo ponasanje ostavlja mrlju na liku svakog kandidata.
Colin_bgd Colin_bgd 19:58 03.05.2008

Re: Livingstonova karijera

samo da bi se par meseci kasnije vratio u narucje Busovom potrcku Bleru

Labour je veci od Blera, sto je Ken pokazao povratkom u partiju. Ovde nije da svako ko se posvadja, odmah frakcija, ili nova stranka. Partije nisu monoliti (trenutnih) lidera, nego, tako mi se cini, zaista skup ljudi slicnih ideja i pogleda na svet. Bler je bio kompromis koji je Labour morao da proguta da bi ponovo, posle 20 godina, postao "electable"...
Dawngreeter Dawngreeter 20:31 03.05.2008

Re: Livingstonova karijera

Iron Lady je cak rekla da Torijevcima nije trebao covek koji ce pobediti Blera nego covek kao Bler. Ja se iskreno nadam da se Laburistima neko kao Bler vise nikada nece desiti.
Inner Party Inner Party 18:53 03.05.2008

Blair je bio...

Malo da se bavimo englezima...

:- )

Meni se cini da je Bler bio neki cudan izuzetak a da je Braun u stvari pravi predstavnik tog mentaliteta...

Jos kad se setim Mejdzora i Tacerove...
Kakva harizma?!


PS


"Nekako nisam siguran da je prosecan srbin jos uvek dostigao taj nivo neophodne emotivne odsecenosti da bi i nase drustvo moglo da glasa hladne glave, kako to u velikoj vecini cini englesko."


Pa tu bi dobro dosla ona metafora o engleskom travnjaku...
Colin_bgd Colin_bgd 20:00 03.05.2008

Re: Blair je bio...

Pa tu bi dobro dosla ona metafora o engleskom travnjaku...

Tacno, ali danas mozes u svakom "garden centru" da kupis gotov, tzv. "lawn", pa da ga samo prostres u svoju bastu i eto travnjaka kao iz Oxbridge koledza. Ne mora uvek da se ceka 300 godina, valjda se u medjuvremenu ljudi sete i nekog kraceg puta do boljitka...
Zeks Zeks 19:48 03.05.2008

Ziveo sam,davno u Londonu...

Mislim da ljudi tamo prihvataju ili ne-neki od modela ponasanja koji postoje u drustvu.
To zavisi od novca,obrazovanja i porekla.
Socijalne grupe i klase su saroliked Rodnija i Dela Trotera... do aristrokatije i kraljevske porodice...
Ideologija,kult licnosti i revolucija tamo ne postoje...
Kod nas sve je obrnuto:"velike" vodje,"velike" ideje,"velike" stranke,"velike" promene i mi "mali" koji trpimo i glasamo!
Zeks Zeks 19:48 03.05.2008

cccc

ccccc
trener trener 21:29 03.05.2008

Izbori 2008.

Izbori u Srbiji?
dovoljno je doneti samo poziv za glasanje, i to je to. Veruje se na rec da ste to vi. Uostalom zasto bi bilo ko falsifikovao izbore?!?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana