Obaveštenja

Kupanje od Istre do Dubrovnika...

Filip Mladenović RSS / 01.09.2019. u 01:32

Pa da li je...
Pa da li je...
to moguće!?
to moguće!?
Najnovije statistike dolazaka i noćenja turista iz Srbije u Hrvatskoj demantuju sve tabloidne i pinkoidne mrziteljske priloge i navode. Naime, broj dolazaka i noćenja srpskih turista od 2014. godine iz godine u godinu kontinuirano raste, sudeći po podacima Državnog zavoda za statistiku. Tako je broj turističkih dolazaka iz Srbije prošle, 2018. godine, bio 46,8 % veći, a broj noćenja 41,8 % veći nego 2014. godine.

I uporedni podaci za prvih 6 meseci ove godine pokazuju da se u odnosu na prošlu godinu nastavlja trend povećanih dolazaka i noćenja srpskih turista u Hrvatskoj. Uprkos sramotnom napadu na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi u februaru, te huliganskom ataku na sezonske radnike u Supetru na Braču u junu, srpski turisti letuju sve više na hrvatskom primorju! Takodje, i broj dolazaka turista iz BiH kontinuirano raste.

I po učestalim srpskim registarskim oznakama, koje su se u julu i u avgustu mogle videti od Istre do Dubrovnika, za očekivati je da će se i u dva udarna letnja meseca beležiti znatan porast turista iz Srbije.
Istovremeno, i podaci o doseljavanju državljana Srbije u Hrvatsku imaju uzlazni trend, pa se tokom 2018. u Hrvatskoj nastanilo njih 2161, što je više nego što ih se ukupno doselilo u 4 prethodne godine.
U godini turističke stagnacije, pa i pada kad je reč o pojedinim zemljama, broj dolazaka turista iz Srbije u Hrvatsku ove godine bi mogao dostići brojku od 150 000.

Dakle, uprkos frustriranom nacionalizmu i uzajamnom pomaganju dva preživela i demagoška režima, beogradskog i zagrebačkog, u neobjavljenom verbalnom ratu i jalovom nametanju prošlosti, gradjanstvo Srbije odlazi na letovanja u Hrvatsku sve masovnije i sve duže!

Umesto zaključka navodim poučne reči hrvatskog istoričara Hrvoja Klasića i hrvatskog sportskog novinara Bernarda Jurišića:

"Voleo bih da se hrvatski i srpski političari, ekonomisti, menadžeri, utrkuju ko će više povećati industrijsku proizvodnju, ko će pokupiti više novca iz evropskih fondova ili povećati zaposlenost, s obzirom na to da i Srbi i Hrvati imamo elite koje nemaju jasnu viziju razvoja, strategije i jedino po čemu se razlikuju, ne samo Hrvati i Srbi nego i Hrvati između sebe, jeste - prošlost.
To je prošlost Drugog svetskog i Domovinskog rata, pri čemu je ovo sa Drugim svetskim ratom stvarno nakaradno, jer imamo u javnom prostoru ljude koji veličaju poredak i neke ličnosti koje je sav demokratski svet proglasio zločinačkim. Oni slave saradnike Hitlera i Musolinija, a neki kod nas se uporno trude iz svih žila taj sistem prikazati kao hrvatski i nametnuti ga kao protivtežu partizanskom ili komunističkom, antifašističkom pokretu, i time napraviti medveđu uslugu ne sebi, nego celom hrvatskom društvu."

Hrvoje Klasić

"Jedni paradiraju u crnim uniformama koje su osramotile njihov narod. Drugi postavljaju tenk ispred stadiona u čast svojih poraženih i poniženih očeva. Neiživljeni balavci kojima mame još uvijek spremaju sobu prijete nekim novim ratovima. Umjesto da se srame povijesnih poraza svojih predaka, oni ih pokušavaju pretvoriti u heroje.
A jedan život imate. Samo jedan život. Tako malen, kratak život. Da putujete, smijete se, roštiljate s prijateljima, da gledate utakmice ili filmove, da pijete, jedete, jebete. Da volite, da pomognete, da otkrijete neku novu zemlju, nekog novog prijatelja, neku novu uvalu. Da probate neko novo vino, da se zaljubite, da ronite, da letite, da bacite udicu, da uspavljujete svoje dijete. Da spasite nečiji život umjesto da ga uzmete.
Život je tako lijep. I tako kratak. I od svega lijepoga što svaki dan možete od njega uzeti, vi birate mrziti? Stvarno? A dok mrzite, život vam leti ispred nosa. Vrata se zatvaraju. Prilike prolaze. Svaki dan u kojem mrzite je jedan dan manje u kojem ste mogli živjeti.
Dogovorite se, brate mili, svi vi koji se mrzite i živite u prošlosti. Skupite se na jednu livadu i mrzite se do besvijesti. Igrajte se vojničina i junačina, lomite jedni drugima lubanje i udove, mašite krpetinama i glumite frajere.
A nas debile kojima niste zanimljivi i koji ne želimo više ratovati ostavite da otvorimo bocu vina. Da naložimo gradele. Da putujemo, da se družimo, da živimo i da se smijemo. U ovo malo vremena koje imamo. I koje će proletjeti prije nego što mislimo.
Jebite se vi i vaši tenkovi.

Vi i vaši ratovi."

Bernard Jurišić

 

Atačmenti



Komentari (412)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 02:07 01.09.2019

Тасос

Не знам, а и не занимају ме статистике. Позната је она "статистика наша дика, што пожелиш то наслика."

Знам шта ја очекујем од свог летовања, па онда то и тражим.

Летујем на Тасосу. Годинама. Тамо се осећам сигурно и безбедно, домаћини су љубазни и дружељубиви, клима пријатна, море и плаже баш онакви какве волим, смештај као да сам код куће, а о лигњама и хоботницама не бих трошио сувишних речи...

Већ ме помало, после толико година, тамошњи домороци третирају као свог, а и ја се у Лименарији на Тасосу осећам као да сам на свом Бановом брду.

У Хрватској нисам летовао од 1989, а у Црној Гори од 2005.

Пријатељи ме стално зову у госте у Дубровник (провео сам тамо, и на Мљету и Пељешцу, све летње месеце мог детињства и младости).

Али ми се тамо не иде. Не само зато што не бих баш себи да током годишњег одмора приуштим сусрет са неким домољубним Хрватом којем смета мој говор и националност, него више због тога да не направим тим својим пријатељима том посетом неку непријатност (она је Хрватица, а он Србин али нас је њихова шира фамилија и осамдесетих, док смо са њима били у СФРЈ, гледала попреко када смо им одлазили у госте).

Но, пошто Ви, Филипе, овде наводите статистичке податке, биће да је та статистика ипак важна.

Прошле године је током лета у Грчкој боравило око 850 000 туриста из Србије, што је било за 15% више него 2017, а ове године се очекује такође 800 000 до 900 000 туриста из Србије у Грчкој током лета. Према подацима грчког министарства туризма.

Наш амбасадор у Грчкој очекује бројку од милион туриста из Србије у Грчкој.

Greece is expecting a sharp increase in visitor numbers from Serbia this year, the Greek Tourism Ministry said on Thursday following the inauguration ceremony of the Belgrade tourism fair IFT 2018.

According to the tourism ministry, Greece saw a jump of 15 percent of tourists from Serbia over the course of 2017 to 850,000.


ЛИНКЛИНКЛИНК



Serbian tourists visiting Greece could reach one million this summer (ЛИНК)


Ових 150 000 (можда?) туриста из Србије у Хрватској је тек 15% од броја туриста из Србије који ће посетити Грчку током лета 2019.

Зашто онда неко не напише блог о туризму у Грчкој него читамо блогове о туризму у Хрватској?


EDIT: Нисам баш разумео каква је сврха оваквог Вашег закључка са цитирањем ова два господина у тексту који се, како сам разумео, бави туризмом.

Чему такав закључак?
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:27 01.09.2019

Re: Тасос

Čemu takav zaključak?

Pa zbog ovoga:

"...A nas debile kojima niste zanimljivi i koji ne želimo više ratovati ostavite da otvorimo bocu vina. Da naložimo gradele. Da putujemo, da se družimo, da živimo i da se smijemo. U ovo malo vremena koje imamo. I koje će proletjeti prije nego što mislimo.
Jebite se vi i vaši tenkovi.
Vi i vaši ratovi."


I ja sam letovao u Grčkoj, i u Bugarskoj, i u Italiji, i u Crnoj Gori, ali mi je najlepše bilo u Hrvatskoj, od Istre /Umag/, pa preko Biograda na moru, Makarske /Baške vode/ i Kaštela kod Splita, kao i hrvatskih ostrva Hvar i Brač do Dubrovnika!
tasadebeli tasadebeli 02:37 01.09.2019

Re: Тасос

Filip Mladenović
Čemu takav zaključak?

Pa zbog ovoga:

"...A nas debile kojima niste zanimljivi i koji ne želimo više ratovati ostavite da otvorimo bocu vina. Da naložimo gradele. Da putujemo, da se družimo, da živimo i da se smijemo. U ovo malo vremena koje imamo. I koje će proletjeti prije nego što mislimo.
Jebite se vi i vaši tenkovi.
Vi i vaši ratovi."



А какве то везе има са летовањем и туризмом?


I ja sam letovao u Grčkoj, i u Bugarskoj, i u Italiji, i u Crnoj Gori, ali mi je najlepše bilo u Hrvatskoj, od Istre /Umag/, pa preko Biograda na moru, Makarske /Baške vode/ i Kaštela kod Splita, kao i hrvatskih ostrva Hvar i Brač do Dubrovnika!



Поштујем. Свако треба да иде тамо где се осећа пријатно и где проналази оно због чега и иде на летовање.

За разлику од Вас, летовао сам само на Јадрану (хрватском и црногорском) дуж читаве обале и у Грчкој, и Егеј и Јонско море. Нисам ишао у Бугарску, Турску, Италију, Египат,...

И било ми је од свега најлепше у Грчкој, и то на Тасосу.

Волим Егеј и његове ветрове и морске струје док седим у залазак сунца на обали и гледам према Светој Гори и Атосу који је преко пута Лименарије. То је тај спокој који тражим од свог летовања бежећи из захукталог Београда током врелих летњих месеци.









И поглед са Ипсариона...


Filip Mladenović Filip Mladenović 02:41 01.09.2019

Re: Тасос

Pa zar putovanja, druženja, dobra vina i djakonije sa gradela... nisu delić čarolije turizma?
tasadebeli tasadebeli 03:01 01.09.2019

Re: Тасос

Filip Mladenović
Pa zar putovanja, druženja, dobra vina i djakonije sa gradela... nisu delić čarolije turizma?



Како да не!

Баш зато и идем на Тасос и у Грчку а избегавам Хрватску, мада у Дубровнику имам бесплатан смештај код тих мојих пријатеља које поменух и са којима никада нисам ни прекидао контакт, али једноставно не желим да одем њима у госте и да правим и себи и њима непријатности самим својим присуством у њиховој кући. Знам шта ми причају и пишу, како се понашају појединци из њихове фамилије и како бисмо због тих њихових рођака и ми себи упропастили одмор и те моје пријатеље довели у непријатну ситуацију.


Јесте пробали грилованог октопода сушеног на сунцу?

Специјалитет у ресторанима на Тасосу.






И моје омиљено кафанче у Лименарији у којем се храним, појим, дружим са људима који се према мени пријатељски опходе...




shone shone 06:59 01.09.2019

Re: Тасос

Јесте пробали грилованог октопода сушеног на сунцу?

Специјалитет у ресторанима на Тасосу.


Posle hobotnice za dez/sert traktor torta.



ps

milisav68 milisav68 08:28 01.09.2019

Re: Тасос

ali mi je najlepše bilo u Hrvatskoj, od Istre /Umag/,

Istra nije Hrvatska, sem na papiru, tamo HDZ nije mogao ni da prismrdi.

Čudi me da se niko nije svojevremeno setio da im da status pokrajine.

A da, pokrajine su bile rezervisane samo za Srbiju.
tasadebeli tasadebeli 09:03 01.09.2019

Re: Тасос - П.С.

Заборавих да Вам напоменем, Филипе, моја лепша и свакако паметнија половина има неку врло блиску родбину у Сењу (једна бака јој је из тих крајева), па је и она као и ја у детињству и младости своја 2-3 летња месеца проводила на Јадрану, хрватско приморје, на потезу од Ријеке до Задра. Водила она и мене тамо када смо се упознали као студенти.

(Као што видите, нас двоје смо се лепо распоредили на хрватском приморју у детињству и младости на стратешким позицијама. К'о партизани по Дедињу. Она горњи Јадран, а ја доњи Јадран. Хрватски Јадран. У Црну Гору на море смо почели да идемо тек почетком деведесетих по први пут у животу. Па до 2005... А да, рекох то већ.)


И не идемо ни код те женине фамилије. Разлог је исти, не желимо да на годишњем одмору доживљавамо непријатности јер не идем због тога на море и не желим да плаћам скупе паре да би ме неко малзтретирао.

И још важније од тога (јер ми се после одмора вратимо у Београд, а наши рођаци и пријатељи остану да жив у Сењу и у Дубровнику), не желимо да тим нашим рођацима и пријатељима правимо непријатности својим присуством у њиховим кућама за време летовања.


Тврђава Нехај изнад Сења







Једна од ових угаоних малих кула има седало са рупом урађено у камену, као у неком пољском клозету, тако да када се браните од нападача, у тој кули вршите велику и малу нужду по главама оних који вас нападају.


То обавезно испричам и покажем деци у школи када на часовима радимо народне епске песме у десетерцу чији су главни јунаци ускоци.



niccolo niccolo 09:24 01.09.2019

Re: Тасос

Зашто онда неко не напише блог о туризму у Грчкој него читамо блогове о туризму у Хрватској?

Stvarno bre, krajnje je vreme da neko drugi nešto uradi...
tasadebeli tasadebeli 09:33 01.09.2019

Re: Тасос

shone
Јесте пробали грилованог октопода сушеног на сунцу?

Специјалитет у ресторанима на Тасосу.


Posle hobotnice za dez/sert traktor torta.



ps




Нисам ти ја неки љубитељ слаткиша. Пре бих уместо торте узео још једну порцију лигњића или хобе.


Но, ако баш инсистираш...


Лигњићи или тортићи, како год, за бољу пробаву свакако препоручам:



vrabac_onaj vrabac_onaj 18:26 01.09.2019

Re: Тасос

tasadebeli

Волим Егеј и његове ветрове и морске струје док седим у залазак сунца на обали и гледам према Светој Гори и Атосу који је преко пута Лименарије. То је тај спокој који тражим од свог летовања бежећи из захукталог Београда током врелих летњих месеци.





A evo kako izgleda pogled na Atos sa zapada, sa Sitonije:



EDIT:
Isto doba dana :)
vcucko vcucko 20:26 01.09.2019

Re: Тасос

vrabac_onaj

A evo kako izgleda pogled na Atos sa zapada, sa Sitonije:



EDIT:
Isto doba dana :)

Kalamitsi?
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:27 01.09.2019

Re: Тасос

vcucko
vrabac_onaj

A evo kako izgleda pogled na Atos sa zapada, sa Sitonije:



EDIT:
Isto doba dana :)

Kalamitsi?


Tigania, Ghost Town.
Između Kalamicija i Sikie.
49 41 49 41 12:32 02.09.2019

Re: Тасос

Posle 15 god. boraveci na Balkanu, prelazeci autobusom negde izmedju BiH i Croatie, necu zaboraviti odnos policijskog granicnog sluzbenika; njegovo dranje...da sam u medjugranicnom pojasu, da ne smem tu stajati; jos manje zapaliti cigaretu.

Bravo, Balkanu pun nacosa od Triglava do Djevdjelije. Neka me dalje od njega kao i moje dete.

Radije bih ziveo, na Tasmaniji i igrao se Tasmanian's Devil nego opet putovao igde autobusom, kao sto tada ucinih.

nsarski nsarski 06:49 01.09.2019

Obala Jadrana se prostire...

...mnogo više od poteza Istra-Dubrovnik. Propustio si da pomeneš slovenski deo, montenegrinski deo i albanski deo. I tu se može fino letovati, ali tvoje srce je na hrvatskoj strani, to je jasno.

Potom tvoja rečenica koja počinje sa "Uprkos sramotnim napadima..." nam kaže da kad na te napade zaboravimo onda letovanje u Hrvatskoj može da bude sasvim prijatno. Što je sjajna logika. Na taj način je i letovanje u Siriji ili Avganistanu veoma prijatno, ako zanemariš činjenicu da može da ti eksplodira hotel u kome si odseo dok piješ omiljenu koka-kolu.

Najzad ja ti savetujem da ne širiš mnogo taj svoj preterani entuzijazam za hrvatskim primorjem. Mogu susjedi da pomisle kako imaš neke teritorijalne pretenzije, a to se može loše odraziti na tvoje ugodno ljetovanje.
G.Cross G.Cross 11:22 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nsarski
...mnogo više od poteza Istra-Dubrovnik. Propustio si da pomeneš slovenski deo, montenegrinski deo i albanski deo. I tu se može fino letovati, ali tvoje srce je na hrvatskoj strani, to je jasno.

Potom tvoja rečenica koja počinje sa "Uprkos sramotnim napadima..." nam kaže da kad na te napade zaboravimo onda letovanje u Hrvatskoj može da bude sasvim prijatno. Što je sjajna logika. Na taj način je i letovanje u Siriji ili Avganistanu veoma prijatno, ako zanemariš činjenicu da može da ti eksplodira hotel u kome si odseo dok piješ omiljenu koka-kolu.

Najzad ja ti savetujem da ne širiš mnogo taj svoj preterani entuzijazam za hrvatskim primorjem. Mogu susjedi da pomisle kako imaš neke teritorijalne pretenzije, a to se može loše odraziti na tvoje ugodno ljetovanje.


Ako cemo pravo, najveci deo obale Jadranskog mora pripada Italiji.

Ali nije razudjena pa se ne racuna.
mentol mentol 12:07 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

G.Cross

Ako cemo pravo, najveci deo obale Jadranskog mora pripada Italiji.

Ali nije razudjena pa se ne racuna.


Croatia's coastline on the Adriatic Sea spans over 6,200 kilometers including some 1,200 islands, islets, and reefs. This translates to that country's ownership of approximately 75 percent of the Adriatic coastline.
mirelarado mirelarado 13:52 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

G.Cross
nsarski
...mnogo više od poteza Istra-Dubrovnik. Propustio si da pomeneš slovenski deo, montenegrinski deo i albanski deo. I tu se može fino letovati, ali tvoje srce je na hrvatskoj strani, to je jasno.

Potom tvoja rečenica koja počinje sa "Uprkos sramotnim napadima..." nam kaže da kad na te napade zaboravimo onda letovanje u Hrvatskoj može da bude sasvim prijatno. Što je sjajna logika. Na taj način je i letovanje u Siriji ili Avganistanu veoma prijatno, ako zanemariš činjenicu da može da ti eksplodira hotel u kome si odseo dok piješ omiljenu koka-kolu.

Najzad ja ti savetujem da ne širiš mnogo taj svoj preterani entuzijazam za hrvatskim primorjem. Mogu susjedi da pomisle kako imaš neke teritorijalne pretenzije, a to se može loše odraziti na tvoje ugodno ljetovanje.


Ako cemo pravo, najveci deo obale Jadranskog mora pripada Italiji.

Ali nije razudjena pa se ne racuna.


Da budemo sasvim precizni, pored Jadranskog, Italija ima još tri mora: Ligursko, Tirensko i Jonsko + Sardinija i Sicilija + sitna ostrvca tipa Kapri, Ponca, Eolska ostrva...

Međutim, meni je tema ko gde letuje od mahom siromašnih stanovnika Srbije krajnje deplasirana, gotovo nepristojna. Ne znam koliki procenat stanovništva uopšte ide na pravo letovanje, a da to nije odlazak kod rođaka, bilo gde, pa i u Hrvatskoj...
angie01 angie01 14:10 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

meni je tema ko gde letuje od mahom siromašnih stanovnika Srbije krajnje deplasirana, gotovo nepristojna.


srecom, to nije tema.
jinks jinks 16:09 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Da budemo sasvim precizni, pored Jadranskog, Italija ima još tri mora: Ligursko, Tirensko i Jonsko + Sardinija i Sicilija + sitna ostrvca tipa Kapri, Ponca, Eolska ostrva...

Pitanje je da li je Italija uopšte ikada i odustala i od zapadne obale Jadrana, odnosno od Istre i Dalmacije (sigurno nije).

Jedino što sledeći put kada ova priča između Italijana i Hrvata bude na stolu (za koju deceniju ili vek) navijači BSK-a i Jugoslavije, kao između ostalih i mnogi drugi, tada verovatno neće po ko zna koji put ponovo pritrčavati u pomoć.
freehand freehand 16:15 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...


Pitanje je da li je Italija uopšte ikada i odustala i od zapadne obale Jadrana, odnosno od Istre i Dalmacije (sigurno nije).

Interesantna tvrdnja, naročito deo u zagradi. A Osimski sporazumi i priznaje Hrvatske kao suverene države u njenim granicama? To se ne važi?
jinks jinks 16:18 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Pitam, ništa drugo, ne radi se niokakvoj tvrdnji (ovo "sigurno" mu više dođe kao istorijska crtica).

A ako istorija išta pokazuje, to je da su stvari koje neretko deluju apsolutno nepromenljivo često ispadnu vrlo promenljive.
vcucko vcucko 20:36 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

G.Cross

Ako cemo pravo, najveci deo obale Jadranskog mora pripada Italiji.

Ali nije razudjena pa se ne racuna.

Na talijanskoj obali Jadrana, tamo gde je najviše turista (tzv. plaža Evrope) to je najdosadniji deo. Ravnica i bukvalno oranice idu do beskrajnih plaža koje su skoro potpuno pod ležaljkama i suncobranima, onako u pravilnim redovima. Iskreno ne razumem silni narod koji plaća masne pare da tamo letuje.

Sitonija. Smestiš se oko Neosa i obilaziš od Nikitija do Vurvurua. Teoretski dve plaže na dan, ali naravno i to je besmisleno, niko te nigde ne tera. Ideš kad ti prija i gde ti prija, a fazon je da ne možeš da pogrešiš, gde god otišao. Samo je Sarti drugačiji, onako pravo na udaru vetra sa Egeja (Termaikos je mnogo otvoreniji od Toroneosa). Više okeanska plaža, za brčkanje i skakanje sa talasima.
Sitonija i ne treba ti drugo.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:29 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

vcucko

Sitonija. Smestiš se oko Neosa i obilaziš od Nikitija do Vurvurua. Teoretski dve plaže na dan, ali naravno i to je besmisleno, niko te nigde ne tera. Ideš kad ti prija i gde ti prija, a fazon je da ne možeš da pogrešiš, gde god otišao. Samo je Sarti drugačiji, onako pravo na udaru vetra sa Egeja (Termaikos je mnogo otvoreniji od Toroneosa). Više okeanska plaža, za brčkanje i skakanje sa talasima.
Sitonija i ne treba ti drugo.


Ne druže, smestiš u Kalamiciju, tačnije u kampu Talata.
Sa zapadne strane ne ideš dalje na sever od Porto Karasa, čak ni do njega, nego samo da ga takneš dolazeći sa juga i ni metar dalje.
Sa istočne je zanimljivije, može se istraživati sve do Vurvurua ali i njemu kad se primakneš treba zastati :)

maksa83 maksa83 21:45 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Sitonija. Smestiš se oko Neosa i obilaziš od Nikitija do Vurvurua. Teoretski dve plaže na dan

Ja sam tamo išao recimo 4 godine uzastopce, baš zbog tih plaža i zato što jeste prelepa i zgodno je za ljude sa decom, ali sam prestao zato što se iz godine u godinu Sitonija sve više crnogorčila da bi se konačno skroz pocrnogorčila. Samo ukratko o incidentu kad je žena ("deca moraju da jedu voće" ) izvadila jabuku na šta je iz hotela istrčao neki seronja menadžer i krenuo da nam sere što "donosimo hranu na plažu", što bi sve bilo manja pizdarija da na tom mestu njemu ne ostavim oko 100+ EUR dnevno, sa svim kafama i milkšejkovima i ručkom u onako-pomalo-fensi-i-ne-baš-jeftinom restoranu njegovog hotela. Ne mogu da objasnim koliko mi je to usralo letovanje, i ogadilo dotle da sam odlučio da na me taj sever Grčke neće videti + sam usvojio generalni stav koji glasi da severni Grci i sevrna Grčka mogu da se gone malo u tri pizde materine. E da, Sitonija - ona Talgo plaža-diskoteka koja je pre 2 godine (tako mi reče drugar koji još tad nije odustao od Sitonije) ogradila more tako da ne možeš da priđeš onom "slobodnom" delu + uvela naplaćivanje parkinga 10 EUR + ...


Jedino što tamo još valja je ovo sa onih slika što je vrabac okačio, taj deo sa tim uvalicama. Ono ostalo je postao nagužvani money grabbing krš.

vrabac_onaj vrabac_onaj 22:08 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83



Jedino što tamo još valja je ovo sa onih slika što je vrabac okačio, taj deo sa tim uvalicama. Ono ostalo je postao nagužvani money grabbing krš.



Brate, a što ideš na sever Sitonije? Ja tamo nisam išao ni prvi put, kad me je uzgred žena jedva ubedila, pošto mi se pre toga bacala pegla na sam pomen Halkidikija.
Dakle, sa istočne strane ne severnije od Sartija, a sa zapadne par desetina kilometara severno od Toronija. Ostalo je trešina.

Jug je ostao sasvim pristojan i netaknut.

Inače i ja sam bio četiri puta 2014,15,16 i evo sad posle dva preskočena leta (svaki put Kalamici/Talata). Danas sam se vratio. I pitanje je kada ću ponovo (i ovo je bilo više zbog nekog davno dogovorenog letovanja sa kumovima koji žive u Hajdelbergu a koje nikako da se ostvari do ove godine). Međutim, to "kad ću opet ponovo" je samo zato što evo sa 47 godina tripujem da život počinje u pedesetoj i da je mnogo glupo stalno letovati na istom mestu
(ni na jednom mestu nisam četiri puta letovao do sada, i kad smo treči put išli bilo mi je previše)

Inače, kada bih hteo da se skrasim, Talata je mesto kojem bih najverovatnije do kraja života kampovao.
Možda jednog dana, onako kad omatorimo, krenemo ja i ova moja (tada već) baba da tamo idemo svake godine. Naravno, ako i taj jug ne zaseru.
maksa83 maksa83 22:16 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Brate, a što ideš na sever Sitonije?

Uopšte ne idem na sever Sitonije, to vcucko veliča te poteze pa sam reagovao na to, nego (verovao ili ne) idem na bar 3 mesta, po recimo 4-5 dana. Meni je to prvo bilo suluda ideja (taman se negde skrasiš pa se pakuješ i seliš) ali nije strašno pošto je ta selidba zapravo vožnja od 70-100 km. Tako da sam je celu obišao za te 4 godine. Jedino što mi fali u tom odjebavanju severne Grčke je Solun. Obožavam Solun, sve onako vreo i smrdljiv i prašnjav. Numem to da objasnim, ali ga obožavam, valjda zato što se svuda vide tragovi amalgama svih naroda koji su ga pravili.
mirelarado mirelarado 22:20 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

iz godine u godinu Sitonija sve više crnogorčila da bi se konačno skroz pocrnogorčila


Možeš pre da kažeš da se poitalijančila. Po italijanskim plažama još malo pa će turistima redukovati i disanje. U nekom p*čkovcu na moru uveli novčane kazne (300 evra) za "nedolično" obučene izvan plaže. U Rimu novčane kazne ako jedeš na ulici ili ako prisedneš na Španske stepenice...
maksa83 maksa83 22:26 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Možeš pre da kažeš da se poitalijančila. Po italijanskim plažama još malo pa će turistima redukovati i disanje. U nekom p*čkovcu na moru uveli novčane kazne (300 evra) za "nedolično" obučene izvan plaže. U Rimu novčane kazne ako jedeš na ulici ili ako prisedneš na Španske stepenice...

Joj, verujem, ali ako. Ono je najljepša zemlja na svijet. Da im programerske plate nisu bezveze (svi zanimljivi italijanski programeri koje pratim po Internetima žive izvan Italije) ja bih se tamo već uveliko odselio.
Bili Piton Bili Piton 22:28 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83
Obožavam Solun, sve onako vreo i smrdljiv i prašnjav


Ja sam ga isto voleo, ponajviše zbog onih par opakih prodavnica ploča koje su na glavnoj džadi uz glavni trg (ne mogu više da se setim kako se zovu, na samom su ćošku bile, skoro jedna do druge). Bukvalno ono šta u Londonu izadje u ponedeljak, u sredu je već u tim radnjama (uvezeno u malim količinama pa mora da se dežura, pa još košta ko svetog petra kajgana ali kad se mora nije teško).

A i sprijateljili smo se s solunskom porodicom koja je držala apartmane u Nea Kalikratiji (koja je tada bila prilično ružno neasfaltirano selo od 2000 stanovnika, plus ono što iz grada dodje za vikend da se okupa) pa sam često u Solun išao i zimi, za Božić npr. Totalno drugi ambijent.
mirelarado mirelarado 22:31 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83
Možeš pre da kažeš da se poitalijančila. Po italijanskim plažama još malo pa će turistima redukovati i disanje. U nekom p*čkovcu na moru uveli novčane kazne (300 evra) za "nedolično" obučene izvan plaže. U Rimu novčane kazne ako jedeš na ulici ili ako prisedneš na Španske stepenice...

Joj, verujem, ali ako. Ono je najljepša zemlja na svijet. Da im programerske plate nisu bezveze (svi zanimljivi italijanski programeri koje pratim po Internetima žive izvan Italije) ja bih se tamo već uveliko odselio.


I ja bih, Makso, kad bi mi to finansije dozvolile...
nsarski nsarski 22:32 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

U nekom p*čkovcu na moru uveli novčane kazne (300 evra) za "nedolično" obučene izvan plaže.


Ovo su pravila na Hvaru:







Nači, kad ideš da letuješ na Hvaru, obuci se i ponašaj se kao da si u pozorištu.

mirelarado mirelarado 22:39 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Nači, kad ideš da letuješ na Hvaru, obuci se i ponašaj se kao da si u pozorištu.



angie01 angie01 22:43 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Nači, kad ideš da letuješ na Hvaru, obuci se i ponašaj se kao da si u pozorištu.


:)))),...ja bih shvatila da nije dozvoljeno svrckanje po gradu u kupacim kostimima, kao sto nije dozvoljeno spavanje na ulici, parku,...-sto i ti verovatno znas....al nisi kopirao da se vidi tekst na tablama,...
maksa83 maksa83 22:45 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Nači, kad ideš da letuješ na Hvaru, obuci se i ponašaj se kao da si u pozorištu.

Mi tamo sa 16 godina kampovali (mali šatori + konzerva nečeg i od toga živiš ceo dan), ja našao prvu pravu devojku (ovo ne znači da su ostale bile plastične na naduvavanje, ako je nekom palo na pamet), i prilično sam siguran da smo obavili sve te transgresije sa spiska po nekoliko puta, sa sve spavanjem na košarkaškom terenu + flašama okolo. Ooo mladosti klošarska, vrati se sve ti je oprošteno...
nsarski nsarski 22:49 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

al nisi kopirao da se vidi tekst na tablama,...

Vidi se, samo malo pomeri klizač na dnu.

Evo ti originalni izvor tih upozorenja, sa slikama: Hvar uveo kazne: Ako vas uhvate da spavate na ulici - 400 evra, a ako pijete alkohol - 700

Ako ne veruješ telegrafu, evo i izvora iz HR portala:

Na Hvaru turiste u red dovode tablama: Hodate li u kupaćem kazna 600 eura

Dakle, odlučili su da urede i prizovu redu svoje turiste. Izuzetno primamljivo deluje za turiste svih uzrasta.
freehand freehand 22:56 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83
Nači, kad ideš da letuješ na Hvaru, obuci se i ponašaj se kao da si u pozorištu.

Mi tamo sa 16 godina kampovali (mali šatori + konzerva nečeg i od toga živiš ceo dan), ja našao prvu pravu devojku (ovo ne znači da su ostale bile plastične na naduvavanje, ako je nekom palo na pamet), i prilično sam siguran da smo obavili sve te transgresije sa spiska po nekoliko puta, sa sve spavanjem na košarkaškom terenu + flašama okolo. Ooo mladosti klošarska, vrati se sve ti je oprošteno...

Vira je keva, naročito kad se iz Hvara noću vraćaš preko brda a nisi siguran da li ti više vijuga u glavi ili put ispred. Jednom sam tu, na vr' brda zaspao oko 2 ujutro, pao sa kamene ograde na drugu stranu pod borove ne probudivši se a sreća je da me enko onako ulepljenog u smolu i borove iglice nije odstrelio kao vanzemljaka.
angie01 angie01 23:31 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Ako ne veruješ telegrafu


a sta sam ja drugo rekla da pise?

ti si rekao da ne sme da se ide na plazu u kupacem,... a ja da ne sme po gradu, kako pise upozorenje na tablama,

sto znaci da su uredili malo svoj turizam,...nema spavanja i drinkanja gde se kome prohte i nema setnje po gradu u kupacicama gacicama.


mene licno Hvar nije previse dojmio- sem da je standardno lep, lepo more,....ja sam vise volela Mljet i Lastovo.
nsarski nsarski 23:52 01.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

ti si rekao da ne sme da se ide na plazu u kupacem,.


Ja to rekao?! Pauliz...ne izvrći i ne opstruiraj. Tako nešto nisam ni pomislio. Ali, zaboravimo na to. Nego, da li ti misliš, da po letnoj vrućini, kada se pojavi nekakav ovakav par



ili samo ženska osoba koja na sebi ima suknju i gore grudnjak (insert gore desno), to strahoviti prekršaj koji treba kazniti sa 500 evra? Koga to vređa, jebote? U čemu je problem?
Zamisli da ti ležiš na plaži, ustaneš i prošetaš se do radnje da kupiš detetu sladoled (staviš suknju - kao, ajde, da ne budem nepristojna) i na putu ka prodavnici zaustavi te pozornik i naplati 500 evra za takav prekršaj. To je OK po tvom mišljenju, i kazna je primerena?
Nemaš pri sebi da platiš novčanu kaznu, odvedu te u pritvor, dete na plaži čeka tebe da doneseš sladoled, počne da plače jadno malo, a tebe nema, i nema, i nema te više. Sjajna zemlja za letovanje! Dečije suze zalivaju pesak, veče polako preovladava...nije mu više ni do sladoleda. Za preporučiti svakom takvo letovanje.
vcucko vcucko 06:44 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nsarski
ti si rekao da ne sme da se ide na plazu u kupacem,.


Ja to rekao?! Pauliz...ne izvrći i ne opstruiraj. Tako nešto nisam ni pomislio. Ali, zaboravimo na to. Nego, da li ti misliš, da po letnoj vrućini, kada se pojavi nekakav ovakav par



ili samo ženska osoba koja na sebi ima suknju i gore grudnjak (insert gore desno), to strahoviti prekršaj koji treba kazniti sa 500 evra? Koga to vređa, jebote? U čemu je problem?


Za priču o tome ipak treba razmisliti sa one druge strane. Znači roditi se i odrasti u turističkom mestu pa o tome razmišljati, ne samo kao turista.

Bemu miša, što ne ide ne ide. Ma neka se Rakel Velč teleportovala i vratila u najbolje dane (Million Years B.C. ili tako nešto) ne može i kraj. To je elementarno nepoštovanje lokalnog stanovništva. Da li kući to rade, idu štraftom ili u prodavnicu u kupaćem? U svom Piip-Hausenu ili Pančevu, svejedno. Kako da ne, sve trče i sve bi kao bilo normalno. Malo morgen. Pa zašto bi onda bilo OK na moru?

Sad, oko vrste i visine zaprećene kazne zaista ne bih, ne znam to. Bitno je u stvari dati do znanja da tu ne živi beslovesna zverad koja jedva čeka da gleda njene sise i doope ili njegove pločice na stomaku, u glavnoj ulici ili u radnji. O tome je reč.
vcucko vcucko 07:06 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83

Brate, a što ideš na sever Sitonije?

Uopšte ne idem na sever Sitonije, to vcucko veliča te poteze pa sam reagovao na to,

Kakvo veličanje severa, šta je uopšte sever, Nikiti, Metamorfosi i to? Ma jok.

Neos mi se sviđa jer je pravi grad(ić), sa dva centra, lukom i kapetanijom, koji živi cele godine, a nije selendra ušminkana za 2-3 meseca. Znači smeštaj tu negde oko Neosa (nikako u njemu!), bolje sa Paradiso strane nego sa Gradske i obilazi redom.
Ako bih već morao da biram nešto drugo, onda ipak Toroni, volim kad je 5 metara od obale već dubina. I povremeno u Porto Koufo ali bliže ulazu u zaliv. Kalamici mi je previše divljina, ko voli poštujem.

I da, srećem te naše što viču "samo Lagomandra" pa provedu leto čučeć' ispod borova Sto ljudi sto ćudi jbg.
alselone alselone 07:19 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Što vi ljudi volite aktivan odmor, svaka vam čast. Ja volim da se parkiram i da ne palim auto 5, 6, 7 dana, da se nasučem na obalu kao kit, tu se hranim i pojim, tri puta se okupam i četiri puta ronim, onda ustanem, protegnem se i kraj.
nepopustljiv nepopustljiv 08:22 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

vcucko
G.Cross

Ako cemo pravo, najveci deo obale Jadranskog mora pripada Italiji.

Ali nije razudjena pa se ne racuna.

Na talijanskoj obali Jadrana, tamo gde je najviše turista (tzv. plaža Evrope) to je najdosadniji deo. Ravnica i bukvalno oranice idu do beskrajnih plaža koje su skoro potpuno pod ležaljkama i suncobranima, onako u pravilnim redovima. Iskreno ne razumem silni narod koji plaća masne pare da tamo letuje.

Sitonija. Smestiš se oko Neosa i obilaziš od Nikitija do Vurvurua. Teoretski dve plaže na dan, ali naravno i to je besmisleno, niko te nigde ne tera. Ideš kad ti prija i gde ti prija, a fazon je da ne možeš da pogrešiš, gde god otišao. Samo je Sarti drugačiji, onako pravo na udaru vetra sa Egeja (Termaikos je mnogo otvoreniji od Toroneosa). Više okeanska plaža, za brčkanje i skakanje sa talasima.
Sitonija i ne treba ti drugo.

Eeee, da!
Polako se oporavljam od Grčke i letovanja.
Naravno - ženinog.
Jer - što se mene tiče, kako rekoh, sva mora, i okeani, pride, mogli bi da se isuše.
Ono što mi je kod tih letovanja zanimljivo je ... da ljudi provedu 10 do 12 dana tamo, ali kada se raspričaju o detaljima, izgleda kao da su bili 6 godina (puta 365 dana) neprekidno.
Druga zanimljivost je ... 6 meseci pre odlaska na letovanje pričaju o tome, a kada se vrate, onda opet 6 meseci pričaju kako je bilo super i kul.
angie01 angie01 10:21 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Zamisli da ti ležiš na plaži, ustaneš i prošetaš se do radnje da kupiš detetu sladoled (staviš suknju - kao, ajde, da ne budem nepristojna) i na putu ka prodavnici zaustavi te pozornik i naplati 500 evra za takav prekršaj. To je OK po tvom mišljenju, i kazna je primerena?
Nemaš pri sebi da platiš novčanu kaznu, odvedu te u pritvor, dete na plaži čeka tebe da doneseš sladoled, počne da plače jadno malo, a tebe nema, i nema, i nema te više. Sjajna zemlja za letovanje! Dečije suze zalivaju pesak, veče polako preovladava...nije mu više ni do sladoleda.



nikvet pn nikvet pn 14:04 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...


Дрес-код на плажи и наоколо?

Јуче: Карпатска вукојебина, на 1000нмв планинско језеро са сређеном плажом; сплав, лежаљке, чамци, педалини тандарамандара и кафић наравно. Дивота. Ту је и ресторан, ајмо на ручак. Кад оно цврц, тражи се дрес-код, гологузија ван. Ха! Ресторан потпуно празан али друмска механа није. Препуна гологузије. Ту се ождеремо обилато па назад на плажу.

У неко доба долазе - младенци! У пратњи двоје фотографа почеше да се намештају, позирају... Опа, госн менаџеру је ли ово дрес-код за плажу!? Млада ајде у купаћи, и ти младожењо; фотографи мрш бре, сликање овде не-ма! Моју гузицу усликате па у порнић да турите!!! Јесам ли зато улаз на плажу платио? Мрш!

Напуши их другар само тако; покупише се попишани, за младенце греота али битанга менаџер их насадио.

Бем ти ово ново доба чега све поштен чоек мора да се пази.
vcucko vcucko 14:30 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nikvet pn

Дрес-код на плажи и наоколо?

Dres kod bi bio da ti neko traži kravatu i čarape do kolena (da ne sevaju dlake kad prekrstiš noge). I ne na plaži nego na gradskom korzu i u radnji.

Znači nije dres kod nego ono što nas (kažu) odvaja od zverinja. Bermude i majica, bilo kakva obuća.

Ti si beše iz PN što će reći Paraćin? Elem, da li bi od svog stana/kuće krenuo do centra Paraćina, prošetao korzom (pretpostavljam da ima, zaista ne znam) i tamo svrnuo u tržni centar samo u kupaćim gaćama i bos? Pretpostavljam da ne bi, iz mnogo razloga. Zašto onda misliš da je to na moru u redu? Samo se to zapitaj i cenim da će ti se kasti samo.

P.S. moj lični, sitnodušni ali apsolutno neophodan obračun sa žabarima, na gostujućem terenu
angie01 angie01 15:21 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Znači nije dres kod nego ono što nas (kažu) odvaja od zverinja. Bermude i majica, bilo kakva obuća.


pa normalno- to je jasno,...narocito one fore u restoranu, ti sedis rucas, a pored tebe, recimo,... neko opustio svoju masnu dlakavu skembu i sad ti jedi...

ili u prodavnici, na ulici,...za plazu je kupaci, u restoranu se ogrni, nije strasno, kulturno je.
nikvet pn nikvet pn 17:31 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

angie01
one fore u restoranu, ti sedis rucas,


Причам о ограђеном туристичком комплексу где се плаћа улаз а додатни садржаји доплаћују. Унутар њега важи плажа-дрес-код, и за педалине, кајак, кафић; за све осим за ресторан. Па ако ти не смета суседова длакава стомачина поред тебе на плажи зашто би ти сметала десет метара даље у ресторану? И, даље, менаџер не примећује ништа лоше у припусту двоје профија на фотосешн сред плаже и купача, а богами и купачица?

Но, да би ми покварио дан речени менаџер морао би много више да се потруди; све су то ипак ситнице које говоре више о њему (и газди) него о сасвим пристојним присутним гостима.
vcucko vcucko 18:04 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nikvet pn
angie01
one fore u restoranu, ti sedis rucas,


Причам о ограђеном туристичком комплексу где се плаћа улаз а додатни садржаји доплаћују.

E tu je već na snazi neki interni pravilnik-statut-kod ponašanja i oblačenja, šta god. Teoretski, trebalo bi isti, kompletan, da dobiješ sa plaćenom ulaznicom. Što povlači, ako ćemo mak na konac, da ceo dan provedeš čitajući isti, u sitna slova. Plus da dan i noć sa sobom vodiš, hraniš i pojiš advokata (jer ti nisi adv. nego vet., a pravilnike te vrste ne treba da bistri vet. nego adv.). Znači klizava, nejasna teritorija.
Ono što je čisto jeste, da vas je taj mgr zapamtio i stavio na crnu listu. Budući ste ga zaebali za čistu lovu od slikanja tih mladenaca, a i on je dospeo na crnu listu kod fotografa za neke buduće mladence, kao nepouzdan.
nsarski nsarski 18:27 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bemu miša, što ne ide ne ide. Ma neka se Rakel Velč teleportovala i vratila u najbolje dane (Million Years B.C. ili tako nešto) ne može i kraj. To je elementarno nepoštovanje lokalnog stanovništva. Da li kući to rade, idu štraftom ili u prodavnicu u kupaćem? U svom Piip-Hausenu ili Pančevu, svejedno. Kako da ne, sve trče i sve bi kao bilo normalno. Malo morgen. Pa zašto bi onda bilo OK na moru?


Dobro, razumem tvoj point, ali dozvoli mi da se ne slažem u potpunosti.

Da li kući to rade, idu štraftom ili u prodavnicu u kupaćem?

1. Pretpostavljam da ne rade, ali kada su vrućine, često možeš da vidiš u fontanama kako se deca i odrasli prskaju da se rashlade.
2. Po celoj Adi, na primer, a ne samo na plaži, možeš da vidiš ljude u kostimima kako se šetkaju (leti, naravno), kupuju po onim tezgama, voze bajs, itd.
3. Kad ljudi odu na more, oni smatraju da idu tamo gde se kupa i sunča i ponaša potpuno relaksirano. Odmor, kapiraš.
Sada, naravno, takvo ponašanje može da smeta ljudima koji tamo stalno žive i, rekoh, razumem da uvode dres kod. Najzad, ta lokalna "osetljivost na ponašanje" nije svugde ista. Negde možeš da se skineš go ko od majke rođen, a negde...burkini, mada i ovo drugo počinju da zabranjuju.


angie01 angie01 19:07 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

ovako, gospodo,

Причам о ограђеном туристичком комплексу


moj komentar je replika na vuckov, tvoj sam nekako preskocila,...ono sto sam rekla je, da mi je normalno da neko navuce majcu ili umota maramu za plazu, kada ode u restoran da ruca,...razne plaze imaju u sklopu kafice i onda je to drugo,...kako god, kupaci si obukao zbog plaze i plivanja i suncanja i to nije obleka za restoran i svrckanje po gradu, stavise, nepristojno je...ma koliko se profa sarski silom trudio da objasni, da sama situacija da si na odmoru, podrzaumeva i kupacice gacice svuda, a sve zbog tabli upozorenja na Hvaru.

mislim, odmor porazumeva relaks, ali i neku pristojnost, vrlo logicnu, kapiras,...sad kao da je tesko i bogznakakva presija da se zagrnes necim, umesto da insistiras da pokazujes skembe, dok srces supu.

ps- na Adi je sve u sklopu plaze, kafici imaju lezaljke na pesku, gde ti konobar donese porudzbinu, kiosci za brzu hranu su izmedju,...ali isto tako, ako udjes u nekih od restorana da jedes unutra, gde recimo sede i neki obuceni koji su samo dosli na rucak ili pice- nije bas ok iako ti i dozvole, da sedis u kupacim gacama, a i zasto bi- nit sunca, nit vode....
Bili Piton Bili Piton 19:10 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nsarski

2. Po celoj Adi, na primer, a ne samo na plaži, možeš da vidiš ljude u kostimima kako se šetkaju


Da ali Ada je designated izletište. Kad ljudi s nje izlaze da čekaju bus za povratak u grad ne idu baš u kostimima. Retko vidiš i muškarca bez majice.

Kad smo kod Ade, nadam se da nudističku neće dirati, seliti, na tom mestu sagraditi ploveću crkvu od sibirskog drveta (bilo je reči o tome pre nekoliko godina) ili - ništa više nije nemoguće - zaliti betonom. Daleko najpristojniji deo, svi se manje više znaju, voda je čistija i nema dečije dernjave.
nepopustljiv nepopustljiv 19:19 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili Piton
nsarski

2. Po celoj Adi, na primer, a ne samo na plaži, možeš da vidiš ljude u kostimima kako se šetkaju


Da ali Ada je designated izletište. Kad ljudi s nje izlaze da čekaju bus za povratak u grad ne idu baš u kostimima. Retko vidiš i muškarca bez majice.

Kad smo kod Ade, nadam se da nudističku neće dirati, seliti, na tom mestu sagraditi ploveću crkvu od sibirskog drveta (bilo je reči o tome pre nekoliko godina) ili - ništa više nije nemoguće - zaliti betonom. Daleko najpristojniji deo, svi se manje više znaju, voda je čistija i nema dečije dernjave.

Šta reći za nekoga komu smetaju dečji glasovi?!
Užas!
Bili Piton Bili Piton 19:23 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nepopustljiv

Šta reći za nekoga komu smetaju dečji glasovi?!
Užas!


Šta reći za nekog ko je dosadan i uporan kao sraćka?

Šetaj kožuricu.


nepopustljiv nepopustljiv 20:04 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili Piton
nepopustljiv

Šta reći za nekoga komu smetaju dečji glasovi?!
Užas!


Šta reći za nekog ko je dosadan i uporan kao sraćka?

Šetaj kožuricu.



Užas!
Kakav seljačina!
Strašno!
Bili Piton Bili Piton 20:07 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nepopustljiv


Užas!
Kakav seljačina!
Strašno!


Degažiraću te i svaki sledeći put kad god mi se natrtiš na volej.
nepopustljiv nepopustljiv 20:15 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili Piton
nepopustljiv


Užas!
Kakav seljačina!
Strašno!


Degažiraću te i svaki sledeći put kad god mi se natrtiš na volej.

Strašno!
Nemam reči!

Bili Piton Bili Piton 20:16 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nepopustljiv

Nemam reči!



Kamo te sreće
mirelarado mirelarado 20:18 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Kad smo kod Ade, nadam se da nudističku neće dirati, seliti, na tom mestu sagraditi ploveću crkvu od sibirskog drveta (bilo je reči o tome pre nekoliko godina) ili - ništa više nije nemoguće - zaliti betonom. Daleko najpristojniji deo, svi se manje više znaju, voda je čistija i nema dečije dernjave.


E, kad reče nudistička, da se vratimo na domaćinovu temu - hrvatsko pimorje, preciznije Rovinj. U pradavna srećna vremena, sredinom osamdesetih, malo izvan grada, nalazio se nudistički kamp "Monsena", u kojem su tada letovali isključivo stranci, Nemci, Holanđani, Skandinavci. Tik do njega, razdvojen nekim džbunjem, bio je socrealistički kamp, rečitog imena "Avala", u kojem smo boravili mi, studentarija. Jednoga dana drugarica i ja doplivamo do te plaže, nismo još ni izašle iz vode, a neki švapski desetogodišnjaci nas opkoliše i stadoše da nas vuku za kupaće gaće, urlajući FKK, FKK, što je oznaka za nudističku plažu. Naša namera je bila da dopremo do čistih i lepih wc-a, koji su u "Avali" bili strahota. Skinule smo kostime, obavile šta smo imale i tom prilikom uočile da postoje tuš - kabine (bez vrata, jer nudizam, nema tu lažnog stida!) i to sa toplom vodom, koje je u našem kampu bilo samo u vidu curkanja, oko 3h ujutro.

Tako smo sutradan svi đuture, s peškirima pod miškom i u Evinim i Adamovim kostimima otišli na tu plažu, u restoran na samoj plaži, gde su jedine obučene osobe bili kelneri. Ti nudisti su uglavnom letovali porodično, dakle, bilo ih je svih uzrasta, i prvih deset minuta ti je neobično što su svi goli, a posle to više i ne primećuješ. U tom trenutku, iz onog žbunja iskrsavaju tri Talijančića u belim patikama i šortsevima, utegnuti, u ispeglanim majicama, s frizuricama pod konac. Par minuta su tu stajali kao ukopani, s izbezumljenim izrazom na licu, a potom su pobegli glavom bez obzira, kad su videli kako im pritrčavaju oni FKK klinci. Magic moment.
dragosevacsutra dragosevacsutra 20:18 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Možeš pre da kažeš da se poitalijančila. Po italijanskim plažama još malo pa će turistima redukovati i disanje. U nekom p*čkovcu na moru uveli novčane kazne (300 evra) za "nedolično" obučene izvan plaže. U Rimu novčane kazne ako jedeš na ulici ili ako prisedneš na Španske stepenice...


u svajcarskoj nisu toliko rigorozni - pravila ponasanja vaze samo za odredjene nacionalnosti:


nepopustljiv nepopustljiv 20:20 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

mirelarado
Kad smo kod Ade, nadam se da nudističku neće dirati, seliti, na tom mestu sagraditi ploveću crkvu od sibirskog drveta (bilo je reči o tome pre nekoliko godina) ili - ništa više nije nemoguće - zaliti betonom. Daleko najpristojniji deo, svi se manje više znaju, voda je čistija i nema dečije dernjave.


E, kad reče nudistička, da se vratimo na domaćinovu temu - hrvatsko pimorje, preciznije Rovinj. U pradavna srećna vremena, sredinom osamdesetih, malo izvan grada, nalazio se nudistički kamp "Monsena", u kojem su tada letovali isključivo stranci, Nemci, Holanđani, Skandinavci. Tik do njega, razdvojen nekim džbunjem, bio je socrealistički kamp, rečitog imena "Avala", u kojem smo boravili mi, studentarija. Jednoga dana drugarica i ja doplivamo do te plaže, nismo još ni izašle iz vode, a neki švapski desetogodišnjaci nas opkoliše i stadoše da nas vuku za kupaće gaće, urlajući FKK, FKK, što je oznaka za nudističku plažu. Naša namera je bila da dopremo do čistih i lepih wc-a, koji su u "Avali" bili strahota. Skinule smo kostime, obavile šta smo imale i tom prilikom uočile da postoje tuš - kabine (bez vrata, jer nudizam, nema tu lažnog stida!) i to sa toplom vodom, koje je u našem kampu bilo samo u vidu curkanja, oko 3h ujutro.

Tako smo sutradan svi đuture, s peškirima pod miškom i u Evinim i Adamovim kostimima otišli na tu plažu, u restoran na samoj plaži, gde su jedine obučene osobe bili kelneri. Ti nudisti su uglavnom letovali porodično, dakle, bilo ih je svih uzrasta, i prvih deset minuta ti je neobično što su svi goli, a posle to više i ne primećuješ. U tom trenutku, iz onog žbunja iskrsavaju tri Talijančića u belim patikama i šortsevima, utegnuti, u ispeglanim majicama, s frizuricama pod konac. Par minuta su tu stajali kao ukopani, s izbezumljenim izrazom na licu, a potom su pobegli glavom bez obzira, kad su videli kako im pritrčavaju oni FKK klinci. Magic moment.

Eee, mirela, maltene si me razočarala.
Nisi primetila u komentaru toga džibera da mu smeta 'dečja dernjava'!?
Strašno!
dragosevacsutra dragosevacsutra 20:21 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Degažiraću te i svaki sledeći put kad god mi se natrtiš na volej.


pre bih rekao da je onaj koji seta kozuricu taj kome smeta decja dernjava.
da je nije setao, mozda bi imao priliku da se navikne...


dragosevacsutra dragosevacsutra 20:26 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Mi tamo sa 16 godina kampovali (mali šatori + konzerva nečeg i od toga živiš ceo dan), ja našao prvu pravu devojku (ovo ne znači da su ostale bile plastične na naduvavanje, ako je nekom palo na pamet), i prilično sam siguran da smo obavili sve te transgresije sa spiska po nekoliko puta, sa sve spavanjem na košarkaškom terenu + flašama okolo. Ooo mladosti klošarska, vrati se sve ti je oprošteno...


sasa losicu, ti li si?




dragosevacsutra dragosevacsutra 20:29 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Vira je keva, naročito kad se iz Hvara noću vraćaš preko brda a nisi siguran da li ti više vijuga u glavi ili put ispred. Jednom sam tu, na vr' brda zaspao oko 2 ujutro, pao sa kamene ograde na drugu stranu pod borove ne probudivši se a sreća je da me enko onako ulepljenog u smolu i borove iglice nije odstrelio kao vanzemljaka.


Jezdim nad pučinama Hvara
na nježnom vjetru zaborava,



Bili Piton Bili Piton 20:29 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

mirelarado


E, kad reče nudistička, da se vratimo na domaćinovu temu


Na Adi na tom delu ima i ljudi u kostimima ali retko, jedan na sto. Ni njih niko ne dira i ne gleda. Prema spolja je prostor zaklonjen živom ogradom da ljudi ne zveraju. Uopšte je sasvim civilizovano.

Ovo apostrofiranje gostiju iz Indije je groteskno odvratno, sve da su zbilja i oni ti koji su najbučniji to se tako ne radi nego se poruka adresira na sve goste pa se to onda prirodno odnosi i na njih.
Bili Piton Bili Piton 20:32 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

dragosevacsutra
Degažiraću te i svaki sledeći put kad god mi se natrtiš na volej.


pre bih rekao da je onaj koji seta kozuricu taj kome smeta decja dernjava.
da je nije setao, mozda bi imao priliku da se navikne...




Nemam apsolutno ništa protiv da to bude tvoje mišljenje, dokle god ga iznosiš bez prenemaganja, coktanja i dramljenja.
mirelarado mirelarado 20:34 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Eee, mirela, maltene si me razočarala.
Nisi primetila u komentaru toga džibera da mu smeta 'dečja dernjava'!?
Strašno!


Zašto? Svako ima pravo da mu nešto smeta i da nastoji da to izbegne. Džiberi decu tuku, maltretiraju, zloupotrebljavaju... to je nešto sasvim drugo.
mirelarado mirelarado 20:38 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili Piton
mirelarado


E, kad reče nudistička, da se vratimo na domaćinovu temu


Na Adi na tom delu ima i ljudi u kostimima ali retko, jedan na sto. Ni njih niko ne dira i ne gleda. Prema spolja je prostor zaklonjen živom ogradom da ljudi ne zveraju. Uopšte je sasvim civilizovano.

Ovo apostrofiranje gostiju iz Indije je groteskno odvratno, sve da su zbilja i oni ti koji su najbučniji to se tako ne radi nego se poruka adresira na sve goste pa se to onda prirodno odnosi i na njih.


Da, znam za Adu. Ovi u Monseni su verovatno bili neki pokret, neki totalni nudizam, šta li.
alselone alselone 20:45 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Ovo apostrofiranje gostiju iz Indije je groteskno odvratno, sve da su zbilja i oni ti koji su najbučniji to se tako ne radi nego se poruka adresira na sve goste pa se to onda prirodno odnosi i na njih.


Prvo bi tvoje sunarodnike trebalo opomenuti. Ako bih mogao da sažmem negativna iskustva sa gostima hotela u kojima sam boravio, broj 1 dele Englezi i Rusi. To se dere, urla, tuče, napija, zapinje, pada, crkava, povraća, nosi se skaradno, bazdi ujutru itd.

dragosevacsutra dragosevacsutra 20:52 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Nemam apsolutno ništa protiv da to bude tvoje mišljenje, dokle god ga iznosiš bez prenemaganja, coktanja i dramljenja.


nije to moje misljenje, nego elementarna (pozdravio te votson) logika.


maksa83 maksa83 20:54 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Zašto? Svako ima pravo da mu nešto smeta i da nastoji da to izbegne. Džiberi decu tuku, maltretiraju, zloupotrebljavaju... to je nešto sasvim drugo.

U Japanu postoje hoteli (recimo banjskog tipa) u kojima je zabranjeno dovoditi decu.
Bili Piton Bili Piton 20:57 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

alselone
broj 1 dele Englezi i Rusi.



A jebiga, nije svako imao iskustvo dobrog vaspitanja, što je upadljivo i na ovom blogu. Za Engleze (zapravo, Britance) znam da su mahom stravični kad odu u Španiju da se oblokavaju (bila gomila TV dokumentaraca o tome - jednom rečju razuzdana stoka koja misli da joj je ama baš sve dopušteno, a to napijanje krene već na gejtu). Što se Rusa tiče, moram da ti verujem na reč, ono malo što ih znam i s kojima čak i poslujem su svi sasvim korektni.
Bili Piton Bili Piton 20:58 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

dragosevacsutra

nije to moje misljenje, nego elementarna (pozdravio te votson) logika.




Važi, kako god.
alselone alselone 21:04 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

jednom rečju razuzdana stoka koja misli da joj je ama baš sve dopušteno, a to napijanje krene već na gejtu


Znaš šta je sve moglo da se vidi od ostataka Britanaca jutro posle Exita. Pa to je komedija.

Kada bi mi neko rekao sledeći opis hotelskog gosta ne bih imao dileme odakle je:

10 sati ujutru, napolju je 15 stepeni. On silazi na doručak u u japankama, noge su mu prljave kao dečije posle igre u prašini. Šorc ispod kolena i majica sa kratkim rukavima su one u kojima je spavao. Čupav.

Mogao bih da kitim dalje, ali da ne preterujem.
alselone alselone 21:05 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

U Japanu postoje hoteli (recimo banjskog tipa) u kojima je zabranjeno dovoditi decu.


Ima na Kopaoniku hotel koji ima bazenski i spa deo podeljen na dva dela - u jedan deca ne mogu duđu.
Bili Piton Bili Piton 21:09 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

alselone
U Japanu postoje hoteli (recimo banjskog tipa) u kojima je zabranjeno dovoditi decu.


Ima na Kopaoniku hotel koji ima bazenski i spa deo podeljen na dva dela - u jedan deca ne mogu duđu.


S druge strane u toj prostačkoj Britaniji imaš i lokala gde na vratima eksplicitno piše nešto tipa "we DO welcome pets and overexcited toddlers". Pa čovek lepo može da bira gde će da sedi pa da mu bude baš po meri.
mirelarado mirelarado 21:11 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

maksa83
Zašto? Svako ima pravo da mu nešto smeta i da nastoji da to izbegne. Džiberi decu tuku, maltretiraju, zloupotrebljavaju... to je nešto sasvim drugo.

U Japanu postoje hoteli (recimo banjskog tipa) u kojima je zabranjeno dovoditi decu.


Dobro, Japanci su dibiduzare, oni imaju i one hotele-golubarnike, nedaleko od firme, uvučeš se u boks i potom oran hrliš na radne zadatke.

Ovo što Alse kaže za Engleze i Ruse u hotelima, moje iskustvo potvrđuje.
alselone alselone 21:11 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

overexcited toddlers



Ubo me natpis u ranu!
Bili Piton Bili Piton 21:13 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

alselone
overexcited toddlers



Ubo me natpis u ranu!


Bili i ostali majstori anderstejtmenta
alselone alselone 21:15 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Ovo što Alse kaže za Engleze i Ruse u hotelima, moje iskustvo potvrđuje.


Znaš šta je tu meni najnejasnije. Aj što se napiju, dobro, aj što idu prljavi, dobro, aj što se oblače skaradno, dobro, al kako im nije hladno da idu goli, bosi i mokri večito.

Znate sigurno onu scenu sa aerodroma - 20ak je stepeni, ljudi su u dugačkom, neko je prebacio i jaknicu a samo u jednom momentu kroz masu probijaju trojica u japankama, šorcevima i kratkim majicama. A nisu Eskimi. Kako?
alselone alselone 21:16 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili i ostali majstori anderstejtmenta


E, to jeste! Sjajnih sam članaka i tekstova po netu pronašao na tu temu tokom godina.
maksa83 maksa83 21:18 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

"we DO welcome pets and overexcited toddlers"

Kafe u Antwerpenu:

nsarski nsarski 21:38 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Na Adi na tom delu ima i ljudi u kostimima ali retko, jedan na sto. Ni njih niko ne dira i ne gleda. Prema spolja je prostor zaklonjen živom ogradom da ljudi ne zveraju. Uopšte je sasvim civilizovano.


Zanimljivo da je pre dva dana izašao tekst o nudizmu, i konceptu nudizma, kod Nemaca:

A Very German Idea of Freedom: Nude Ping-Pong, Nude Sledding, Nude Just About Anything



angie01 angie01 22:18 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

. Ovi u Monseni su verovatno bili neki pokret, neki totalni nudizam, šta li.


Monsena je (samo) nudisticki kamp-u okviru koga furas go, na plazu, u poslugu, okolonaokolo, al ne mozes tako u restoran,...mada, koliko se secam, tu je bio i neki restoran na otvorenom na ulazu, picerija ili tako nesto-e tu su pokazivali svoje didice i titilinke, dok su klopali pize i pili pivo.
zilikaka zilikaka 22:54 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

U Japanu postoje hoteli (recimo banjskog tipa) u kojima je zabranjeno dovoditi decu.

Pa imaš i inače po tirističkim destinacijama u ponudi 18+ hotele. Ako mislimo na isto.
..a nema veze s pornićima.
zilikaka zilikaka 22:56 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Ovo što Alse kaže za Engleze i Ruse u hotelima, moje iskustvo potvrđuje

Da se pridružim klubu i dodam da su, kad prvimo generalizaciju, Francuzi nekako najsolidniji.
Bili Piton Bili Piton 23:05 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

zilikaka
Ovo što Alse kaže za Engleze i Ruse u hotelima, moje iskustvo potvrđuje

Da se pridružim klubu i dodam da su, kad prvimo generalizaciju, Francuzi nekako najsolidniji.


Oni su na prvi pogled suviše uobraženi da bi dopustili sebi takve ekscese, ali kad i ako ih dobro upoznaš vidiš da su bukvalno sačinjeni od šarma i duha i da zapravo nemaju nikakvu buržujsku distancu. Još ako čuju da si učio ili govoriš francuski - usvojen si. A znaju i da piju a da se ne napiju.
floki floki 23:57 02.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

ja već odavno, skoro pa 10g, sa familijom ne idem po hotelima, pa slabo i vidim tako nešto... sećam se rusa u egiptu i engleza na kritu i majorci i švaba na majorci, omladina se našljoka pa divlja...

ovako, na plažama, jbm li ga, slično, porodice sa decom mi uvek deluju na isti fazon kao mi, pesak, sladoled, plićak...

jako često mi nabodemo mesta gde uglavnom lokalci letuju ne čujemo ni nemački a ni srpski skoro uopšte, italijani na jugu sicilije su mi bili super, njima plaža kao narodni zbor, svi sa svima pričaju, deru se, vole malu decu, teatralno mlate rukama...

španci i francuzi što po španiji letuju su isto skroz ok, šta ja znam...
zavisi gde odeš valjda...
ove godine smo bili otišli na jedan dan u onaj benidrom, gužva užas, zbrisali nazad brzo... calp gde smo bili i gde milanče ide da kvasi tur je sasvim pristojno mesto ispalo

a prošle godine mi je 10 dana u sitgesu bilo super i nije bila prevelika gužva pa mi nije ni smetala...
nepopustljiv nepopustljiv 08:58 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

mirelarado
Eee, mirela, maltene si me razočarala.
Nisi primetila u komentaru toga džibera da mu smeta 'dečja dernjava'!?
Strašno!


Zašto? Svako ima pravo da mu nešto smeta i da nastoji da to izbegne. Džiberi decu tuku, maltretiraju, zloupotrebljavaju... to je nešto sasvim drugo.

Izvini!
Onaj ko kaže 'dečja dernjava' je džiber!
predatortz predatortz 09:00 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Onaj ko kaže 'dečja dernjava' je džiber!


Da li je džiber - to ne znam, ali para uši.
Bar meni, koji imam decu u uzrastu kad se često i rado smeju. Lepši zvuk od tog za mene ne postoji.
gedza.73 gedza.73 10:06 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

zilikaka
Ovo što Alse kaže za Engleze i Ruse u hotelima, moje iskustvo potvrđuje

Da se pridružim klubu i dodam da su, kad prvimo generalizaciju, Francuzi nekako najsolidniji.

mene su iznenadili Nemci. Ako si se ti već 'raspištoljio' a oni su novopridošli dal' sa decom, kučetom, sami ili stariji par motociklista u punoj kožnoj opremi obavezno se jave, osmehnu ili klimnu glavom.

isto kad krenu.
Mnogo bre pristojno deluje. ne znam koji nam je đavo pa smo kod kuće mrgodni (na bemmajkusvima), na pešačkom se zategnemo i usporimo dok razgovaramo mobilnim o rijaliti skandalima a na sledećem vozač turira i nišani potkolenice penzionerke sa cegerom..
Oni ljudi bar pruže korak, zahvale se rukom ili drugim gestom, vozač klimne...

Drugi su Skandinavci. Isto gotivni likovi. Kad se parkiraš pored nekog Vikinga a on odlazi nije mu teško da izađe iz auto i da ti parking kartu koja nije istekla.
(možda neki interni običaj ali je 'gotivan').

Nešto Amerikanaca isto korektni (osim muškog para mlađih skorojevića). Indus (teniski građen) sa porodicom, koji komunicira i sa ljudima oko sebe upozoravajući decu kako mogu da se zaglave 'pošto je tu mala nezgodna rupa', mlađi par (deluje da je IT) sa puno dece i bejbisiterkom (možda Filipinka)...
stvarno ne razumem čoveka kome može da smeta dečiji smeh i malo plavokoso spadalo koje kao da je tek prohodalo.

ali neverovatno prija kad znaš kako policija neće da te zaustavi samo što su ti tablice 'strane' iako nisi napravio nikakav prekršaj, da su ljudi mirni, kad se čuje samo žamor opuštenih turista koji su došli da se odmore, kad znaš da nema divljih lokalaca koji vrebaju trenutak da prebiju zalutalog nesrećnika zbog pogrešno izgovorene reči ili mesta rođenja.
I osmeh, pa makar bio i lažan

Veština da ti uzmu novac a da turista bude srećan što je novac dao i još da ima želju da se sledeće godine vrati pošto nije video baš sve.


cassiopeia cassiopeia 14:55 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

kad se često i rado smeju. Lepši zvuk od tog za mene ne postoji.


stvarno ne razumem čoveka kome može da smeta dečiji smeh i malo plavokoso spadalo koje kao da je tek prohodalo.



Kako li ste vas dvojica stigli do toga da se "dernjava" odnosi na dečiji smeh?

Ja ne podnosim dreku, vrištanje i nepristojnu decu u kombinaciji sa roditeljima koji su se baš na plaži dosetili da ih vaspitaju sve pogrešnim metodama koje probijaju bubne opne nama nesrećnicima koji smo se tu našli.

Mogu deca da budu vesela, da se smeju i zacenjuju od smeha i da budu bučno vesela, a da ti to ne skače po živcima i da ti izmame osmeh.
nsarski nsarski 14:57 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Bili Piton
nsarski

2. Po celoj Adi, na primer, a ne samo na plaži, možeš da vidiš ljude u kostimima kako se šetkaju


Da ali Ada je designated izletište. Kad ljudi s nje izlaze da čekaju bus za povratak u grad ne idu baš u kostimima. Retko vidiš i muškarca bez majice.

Kad smo kod Ade, nadam se da nudističku neće dirati, seliti, na tom mestu sagraditi ploveću crkvu od sibirskog drveta (bilo je reči o tome pre nekoliko godina) ili - ništa više nije nemoguće - zaliti betonom. Daleko najpristojniji deo, svi se manje više znaju, voda je čistija i nema dečije dernjave.


Dobr, jbg, šta ćemo sa ovom vrstom letovanja koja se odvijala ovih dana?



ili ovo



U nekim zemljama je tako nešto nezamislivo. A opet, nama je nezamislivo da devojčice samo ovako obučene smeju da koriste ljuljašku.

Bili Piton Bili Piton 15:16 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nsarski




U nekim zemljama je tako nešto nezamislivo. A opet, nama je nezamislivo da devojčice samo ovako obučene smeju da koriste ljuljašku.



Your point being precisely - what?

Ovo iz Pariza se desi jednom in living memory, bilo je preko 40 pa je narod šiznuo, svakako nije svakodnevni prizor a još manje pravilo. Ovo sa gumenim bazenom nagadjam da je sa sličnim predznakom, a treću sliku ne bih da komentarišem da ne bismo otvarali yet another can of worms here.

Ono što medjutim objedinjuje sve tri slike je to da svugde uvek postoje neke konvencije, pisane ili nepisane, kojih se ljudi uglavnom pridržavaju, svesno ili nesvesno. I naravno, postoje povremena prećutna odstupanja od tih konvencija kada se za to steknu uslovi, što se lepo vidi na prve dve slike. Ako si to hteo da kažeš onda smo sasvim u saglasju.
nsarski nsarski 15:56 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Ako si to hteo da kažeš onda smo sasvim u saglasju.


Ma, mogli bi i ploču da snimimo.
Bili Piton Bili Piton 17:32 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

nsarski
Ako si to hteo da kažeš onda smo sasvim u saglasju.


Ma, mogli bi i ploču da snimimo.


To uvek može što se mene tiče :)
nepopustljiv nepopustljiv 18:28 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

cassiopeia
kad se često i rado smeju. Lepši zvuk od tog za mene ne postoji.


stvarno ne razumem čoveka kome može da smeta dečiji smeh i malo plavokoso spadalo koje kao da je tek prohodalo.



Kako li ste vas dvojica stigli do toga da se "dernjava" odnosi na dečiji smeh?

Ja ne podnosim dreku, vrištanje i nepristojnu decu u kombinaciji sa roditeljima koji su se baš na plaži dosetili da ih vaspitaju sve pogrešnim metodama koje probijaju bubne opne nama nesrećnicima koji smo se tu našli.

Mogu deca da budu vesela, da se smeju i zacenjuju od smeha i da budu bučno vesela, a da ti to ne skače po živcima i da ti izmame osmeh.

Meni se zgadi svako ko je za dečju vrisku i galamu u stanju da upotrebi termin 'dernjava'.
zilikaka zilikaka 18:56 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

Meni se zgadi svako ko je za dečju vrisku i galamu u stanju da upotrebi termin 'dernjava'.

A tek meni neko ko nekom zbog takve stvari može da kaže da mu se zgadio!


gedza.73 gedza.73 19:22 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

ako li ste vas dvojica stigli do toga da se "dernjava" odnosi na dečiji smeh?

'ispreletao' preko komentara pa sam samo dodao.
nepristojnu decu u kombinaciji sa roditeljima koji su se baš na plaži dosetili da ih vaspitaju

naravno. nisam ni mislio na decu čiji su roditelji histerični pa su i od vaspitavanja dece napravili cirkus. ili razmažrnu decu
To je po meni podeljeno na 'ne smeš ništa' i 'tebi je dopušteno sve'. samo da tata vidi kraj utakmice ili mama šta ima novo na FB
Mogu deca da budu vesela, da se smeju i zacenjuju od smeha i da budu bučno vesela, a da ti to ne skače po živcima i da ti izmame osmeh.

ja obožavam decu. obožavam ih kad su mala, kad su šeprtljasta, musava, trapava, obožavam kad se smeju, kad plaču (a da nije zbog nečega ozbiljnog). i mnogo volim da ih gnjavim. ova što su odrasla (neki već sa svojom decom) se sećaju tih mojih 'maltretiranja'

baš sin pakovao neke snimke kad je bio dete (ed širan fazon) pa smo plakali i smejali se na smenu. kako brzo odrastu. i kako čovek shvati da mu mozak sve češće baguje i sve sporije radi.
nepopustljiv nepopustljiv 20:06 03.09.2019

Re: Obala Jadrana se prostire...

zilikaka
Meni se zgadi svako ko je za dečju vrisku i galamu u stanju da upotrebi termin 'dernjava'.

A tek meni neko ko nekom zbog takve stvari može da kaže da mu se zgadio!



A tek tek meni neko ko nekom može da kaže da mu se zgadio zbog toga što je taj rekao nekome da mu se gadi neko ko za dečju galamu može da kaže 'dečja dernjava'.
To su oni koji deci buše lopte, najodvratnija ljudska samoživa sorta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana